Jump to content

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ CANON 1100D


GALEX

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πριν 2,5 χρόνια περίπου αφαίρεσα το lpf-2 από την canon 1100d. Όλα πήγαιναν καλά. Ο αισθητήρας έγινε πιο ευαίσθητος στο κόκκινο και έβγαλα κάποιες φωτογραφίες. Το μόνο πρόβλημα που είχα ήταν ότι όταν χρησιμοποιούσα φακούς (και όχι κατοπτρικό τηλεσκόπιο) είχα ένα κόκκινο «φωτοστέφανο» (red halo) γύρω από τα άστρα. Για να το διορθώσω αυτό αποφάσισα πριν ένα χρόνο να ξανανοίξω τη μηχανή και να τοποθετήσω στη θέση του αφαιρεθέντος φίλτρου το φίλτρο της baader planetarium (SKU: 2459213), το οποίο προμηθεύτηκα από το «Πλανητάριο» Θεσσαλονίκης. Από τότε λοιπόν άρχισαν τα προβλήματα : Αντί να διορθωθεί το πρόβλημα με το φωτοστέφανο, άρχισε να παρουσιάζεται αυτό και στις φωτογραφίες με τον κατοπτρικό τηλεσκόπιο (που μέχρι τότε δεν είχα πρόβλημα). Όπως η παρακάτω φωτογραφία όπου φαίνεται το φωτοστέφανο αλλά μόνο στο κάτω μέρος στα πιο φωτεινά άστρα:

1881727503_0319-24X5min-iso800-roseta.thumb.jpg.81a65a6c6c60ce16e8805d5de17f2764.jpg

Γιώργος Αλεξίου
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επίσης ένα χαρακτηριστικό βίντεο που φαίνεται γύρω από τη σελήνη το κόκκινο φωτοστέφανο (αλλάζει θέση αναλόγως της θέσης στον αισθητήρα – κέντρο /πάνω/ κάτω /δεξιά/αριστερά) και μια αντανάκλαση που μετακινείται και αυτή.

ScreenCapture.mp4

Γιώργος Αλεξίου
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Άλλη μια παρατήρηση που έκανα είναι η εξής : Σύμφωνα με τον Gary Honis (

) η τοποθέτηση του φίλτρου της baader planetarium κόβει εντελώς το υπέρυθρο φως. Αυτό δεν συμβαίνει με τη δική μου τροποποιημένη μηχανή, αφού βάζοντας ένα τηλεκοντρόλ από κλιματιστικό μπροστά στην κάμερα διαπιστώνω ότι «βλέπει» υπέρυθρο φως (αμυδρά μεν αλλά το βλέπει), ενώ θα περίμενα μια τόσο μικρής έντασης υπέρυθρο φως να κόβεται εντελώς.

 

Οπότε καταλήγω στις παρακάτω υποθέσεις για τις οποίες θα ήθελα τα φώτα σας :

1. Για κάποιο λόγο έχει χαθεί η ευθυγράμμιση του αισθητήρα (κατά την αφαίρεση και επανατοποθέτησή του) και αυτός δεν είναι κάθετος στη νοητή γραμμή αντικειμένου – φακού.

2. Το φίλτρο της baader δεν είναι το κατάλληλο. Ή μήπως το τοποθέτησα ανάποδα; Σημειωτέον ότι είναι εντελώς διαφανές χωρίς ροζ πλευρά όπως φαίνεται στις φωτογραφίες στα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Γιώργος Αλεξίου
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ Άγγελε.

 

Πρέπει να πω ότι η πρώτη φωτογραφία είναι με το S/W 8'' με φίλτρο φωτορρύπανσης, ενώ το βίντεο και η φωτογραφία με τις κολώνες είναι με φακό 135 χιλ. Η ίδια συμπεριφορά με αντανακλάσεις παρουσιάζεται και με όσους φακούς έχω δοκιμάσει (και με τον μαμίσιο 18-50). Επομένως το πρόβλημα δεν προκαλείται από εξωτερικό παράγοντα αλλά από το εσωτερικό του αισθητήρα.

Θα δοκιμάσω να τοποθετήσω το φίλτρο της baader ανάποδα (αν δεν το σπάσω ξεκολλώντας το) και σε δεύτερη φάση θα το βγάλω εντελώς.

Γιώργος Αλεξίου
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Δυστυχώς με το άνοιξε -κλείσε της μηχανής έγινε η ζημιά : ένα καλωδιάκι κόπηκε. Είμαι στη φάση αναμονής ανταλλακτικού. Το φίλτρο της baader αφαιρέθηκε από τον αισθητήρα (μιας και δημιουργούσε προβλήματα - ενδεχομένως τοποθετήθηκε ανάποδα ή όχι εντελώς παράλληλα με τον αισθητήρα). Αυτή τη στιγμή στον αισθητήρα υπάρχει μόνο το μαμίσιο φίλτρο (LPF1) και έχει αφαιρεθεί το IR CUT της canon.

Θέλω την άποψή σας για τοποθέτησης επιπλέον φίλτρου (εξωτερικά της μηχανής) για να μην έχω φωτοστέφανα (bloated stars) όταν φωτογραφίζω με απλούς φακούς (όχι κατοπτρικούς). Έχω καταλήξει στα παρακάτω :

 

- Astronomik cls ccd

- Astronomik CLS CCD Clip Filter (το ίδιο με το προηγούμενο - μπαίνει στο σώμα της μηχανής)

- Optolong cls ccd

- Idas lps p2 ή Ιdαs lps d1

- BAADER PLANETARIUM [(Φίλτρο Αποκοπής Ακτινοβολιών UV/IR Cut/L, Ø 50,8mm (2″)]

Γιώργος Αλεξίου
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης