 |
AstroVox Η ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα
|
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας |
Συγγραφέας |
Μήνυμα |
R3iZoR Αστρόφιλος Ένταξη: 26 Ιούν 2018 Σύνολο δημοσιεύσεων: 26 Τόπος: Κερατσίνι Ηλικία: 27 Φύλο: Ανδρας |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
Mike1988 Αστρόφιλος Ένταξη: 11 Αύγ 2019 Σύνολο δημοσιεύσεων: 28 Φύλο: Μη δηλωμένο |
Δημοσιεύθηκε: 13/08/2019, ημέρα Τρίτη και ώρα 9:43 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Είσαι φοβερός σε ευχαριστώ πολύ. Δεν ήξερα ότι έχουμε τέτοιο τοπικ. Όσον αφορά το τραπέζι ίσως κατασκευάσω μόνος μου ώστε να είναι ακριβώς στο ύψος μου. Άσχετο αλλά για πρώτη φορά θα πάω το Σεπτέμβριο στο Χελμό εκεί που είναι το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος. Ευχαριστώ και πάλι !!!! |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
R3iZoR Αστρόφιλος Ένταξη: 26 Ιούν 2018 Σύνολο δημοσιεύσεων: 26 Τόπος: Κερατσίνι Ηλικία: 27 Φύλο: Ανδρας |
Δημοσιεύθηκε: 13/08/2019, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:10 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
|
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
Kiriakos_GR Αστρόφιλος Ένταξη: 07 Σεπ 2019 Σύνολο δημοσιεύσεων: 99 Τόπος: Βόλος Ηλικία: 50 Φύλο: Ανδρας |
Δημοσιεύθηκε: 08/09/2019, ημέρα Κυριακή και ώρα 14:36 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Κάτι δεν μου αρέσει σε αυτό το θέμα και το εντόπισα τι είναι.
Είναι ένα τράβηγμα ο νέος αστροπαρατηρητης του δημοτικού να ξεκινήσει παρατήρηση με εξοπλισμό του μαθητή πανεπιστημίου.
Και τα 60αρια 70αρια στην φωτιά ... κατηγορία εξοπλισμός πειρατών της καραϊβικής ή εξαπατημένων που αποκτήσαν τέτοιο εξοπλισμό κατά λάθος.
Και μια πολυθρόνα στον εξοπλισμό για παρατήρηση πάνω από δυο ώρες.
Δεν θα αντιδικήσω στα θέλω και στον συλλογισμό κανενός, άπλα θα προσθέσω στο βασικό εξοπλισμό και την πρόταση για μια κουνουπιέρα, έχει κουνούπια η εξοχή.
Οι αρχαίοι Έλληνες κατέγραψαν ένα σκασμό ουράνια σώματα χωρίς τηλεσκόπιο, φαντάσου λέει να είχαν τότε ένα 60-700, θα είχαν κατουρηθεί από την χαρά τους. |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
kkokkolis Εξωγήινος
Ένταξη: 16 Οκτ 2009 Σύνολο δημοσιεύσεων: 15259 Τόπος: Μουνιχία & Παγαί Ηλικία: 51 Φύλο: Ανδρας |
Δημοσιεύθηκε: 08/09/2019, ημέρα Κυριακή και ώρα 16:59 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Θα συμφωνήσω, από μία ελαφρώς διαφορετική άποψη όμως. Το χόμπι έχει πάμπολλες πτυχές. Μπορείς να μην χρησιμοποιήσεις καν τα μάτια σου στον ουρανό, αλλά να δεις απίστευτες φωτογραφίες, χάρτες, βιβλία, λήμματα της Wikipedia, άρθρα αστροφυσικής ή αστροβιολογίας. Με γυμνά μάτια έχεις ήδη δει όλα τα είδη αντικειμένων, αφού αναγνωρίσεις τη Σελήνη, τον Δία, τον Γαλαξία, το Μ13, τις Πλειάδες, την Ανδρομέδα και το νεφέλωμα του Ωρίωνα (ή του Μαγγελάνου). Με κιάλια και με ένα 60ρι (66ρι για εμένα) θα δεις και τους δακτυλίους του Κρόνου, τους δορυφόρους και τις ζώνες του Δία, τα αστέρια των μεγάλων σφαιρωτών σαν μια λεπτή πούδρα, κάποια υφή στα νεφελώματα, θα σπάσεις τον Αλμπιρέο. Τα έχεις ήδη δει όλα. Από εκεί και πέρα, αυξανομένης της ικανότητας των οπτικών σου, θα απολαύσεις δαντελένιες υφές, απαστράπτοντες αστέρες, θαυμάσιους γαλαξίες σαν της Δίνης και τον Σομπρέρο, πάντοτε όχι όπως στις φωτογραφίες, αλλά μοιάζουν ζωντανοί πίσω από τα ατμοσφαιρικά δρώμενα, προσφέροντας ένα αμίμητο βίωμα ενθουσιασμού που συνδυάζει την θηρευτική έξαψη με εκείνη της ηδονοβλεψίας. Μερικοί αναρριχώνται παραπάνω σε επενδύσεις χρήματος, χρόνου και χρήσης, απολαμβάνοντας την παρατήρηση στο όριο, κυνηγώντας σκιές που επιβραβεύουν περισσότερο εγκεφαλικά και λιγότερο οπτικά.
Όλα αυτά γίνονται για το βίωμα, μια κατάσταση στοχοπροσήλωσης και ενεργού συμμετοχής. Εάν δεν υπήρχε αυτό, η απόλαυση φωτογραφιών των μεγάλων τηλεσκοπίων και η αστρονομία του καναπέ (όρος που έχει χρησιμοποιηθεί και συμπλεγματικά για να χαρακτηρίσει ανθρώπους που τους αρέσει το κυνήγι της πληροφορίας και η απόλαυση της γνώσης) θα αρκούσε σε όλους μας. Και με το παραπάνω.
Ως εκ τούτου, δεν μπορεί κανένας να ορίσει ποιος είναι ο σωστός και ο λάθος τρόπος να ασκήσει κανείς αυτή τη δραστηριότητα. Κάθε επίπεδο έχει την απόλαυσή του και έγκειται στην προσωπικότητα του καθενός μας (και ενδεχομένως στα γονίδιά μας) να επιλέξει τι θα δοκιμάσει ώστε να εκτιμήσει εάν το απολαμβάνει ή όχι. Μερικοί μάλιστα απολαμβάνουν εντελώς περιφερειακές πτυχές, όπως η κατασκευή οπτικών συσκευών, η ψηφιακή επεξεργασία εικόνων και άλλα πολλά, επειδή έτσι τους αρέσει.
Οι περισσότεροι χρήστες του Astrovox το γνωρίζουν αυτό και υπάρχει μεγάλος πλουραλισμός. Ειδικά οι παλαιότεροι συχνά ξεκίνησαν με ένα 65ρι TAL και οι κάπως νεότεροι με ένα 70ρι Bresser. Οι ιστορικές και εμπορικές εξελίξεις επέτρεψαν ωστόσο να ξεκινά σήμερα κάποιος με τηλεσκόπια 150-300mm αξιοπρεπέστατων οπτικών δυνατοτήτων (10 χρόνια ίσχυε αυτό περισσότερο), εξ ου και οι σχετικές προτάσεις.
Ένα μικρό τηλεσκοπιάκι 60-70mm μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά απολαυστικό, κάνοντας πράγματα που τα μεγαλύτερα αδυνατούν να κάνουν. Όπως να χωρέσει όλο τον σεληνιακό ή ηλιακό δίσκο (με ηλιακό φίλτρο πάντοτε) και να σου εστιάσει σε θαλασσοκόρακες, φωλιές αρτέμηδων, καράβια και άλλα επίγεια αντικείμενα που δεν κινούνται τόσο γρήγορα ώστε να απαιτούνται κιάλια.
Α! Και οι αρχαίοι απολάμβαναν έναν ουρανό που όμοιός του δεν θα ξαναϋπάρξει μέχρι να ακολουθήσουμε τους δεινόσαυρους στην ειμαρμένη κάθε είδους ζωής, με παντελή απουσία ηλεκτρικού φωτός ανά την υφήλιο και μάτια που ουδέποτε προσήλωσαν σε υπέρλαμπρες οθόνες όπως τα δικά μας και προσαρμόζονταν κάθε απόγευμα στη σκοτοψία με φυσικό τρόπο. _________________ "The belief that ones own view of reality is the only reality is the most dangerous of all delusions."
Paul Watzlawick
My Optics |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
|
|
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης Μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία σε αυτό το forum Μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία σε αυτό το forum
|
|