Jump to content

Ευθυγράμμιση Laser Collimator και δευτερευόντως καθρέφτη


Andrianos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα! Για άλλη μια φορά θα ήθελα την πολύτιμη βοήθειά σας! Αγόρασα από το eBay ένα Lazer Collimator και θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει τρόπος να το ευθυγραμμίσω σε περίπτωση που δεν είναι τέλειο, αν και από θέμα ποιότητας είναι στιβαρό, από κάποιο μέταλο, αν και άσχετο αυτό..

Το δεύτερο πρόβλημα μου είναι πως, χθες, καθώς πήγα να κάνω ευθυγράμμιση με το Lazer, ήταν πολύ στραβός ο δευτερεύον καθρέφτης (επειδή τον ξέσφιξα πολύ την τελευταία φορά) και πανό στην προσπάθεια μου να τον επαναφέρω, τον ξέσφιξα ακόμα πιο πολύ και άρχισε να γυρίζει με αποτέλεσμα να χαθεί τελείως ότι ευθυγράμμιση είχε (ο καθρέφτης με το προσοφθάλμιο) και τώρα που το ευθυγράμμισα με το μάτι όσο πιο νορμάλ μου φαινόταν και μετά με το Lazer δεν θα έλεγα πως η θέαση είναι και πολύ ευχάριστη..

 

Οποιαδήποτε γνώμη, γνώση και βοήθεια είναι εξαιρετικά επιθυμητή!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να δεις αν το Laser είναι ευθυγραμμισμένο δες λίγο μια πολύ απλή κατασκευή που είχα κάνει πριν χρόνια εδώ:

 

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=7840

 

Επίσης ένα εξαιρετικό εργαλείο για να ευθυγραμμίζεις το δευτερεύον είναι το Concenter

 

http://www.spheretec.de/10047_2.php

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να δεις αν το Laser Collimator είναι ευθυγραμμισμένο δεν χρειάζεται να έχεις κανένα απολύτως όργανο. Το ίδιο το Νευτώνειο είναι από μόνο του ένα τέτοιο όργανο και μπορεί με τον εξής απλό τρόπο να σου δείξει αν το Laser Collimator είναι σωστά ευθυγραμμισμένο.

Ξαπλώνεις το τηλεσκόπιο επάνω σε ένα κρεβάτι, με τον εστίαση να κοιτά προς τα επάνω. Βάζεις Laser Collimator στον εστιαστή. Αδιαφορούμε πλήρως για το αν το τηλεσκόπιο είναι ή όχι ευθυγραμμισμένο. Το ανάβουμε. Κάπου επάνω στο πρωτεύον βλέπουμε το κόκκινο σημάδι από την ακτίνα του. Τώρα περιστρέφουμε το Laser Collimator στο εστιαστή. Αν η κόκκινη κουκίδα παρόλο την περιστροφή μένει στο ίδιο σημείο του κατόπτρου το όργανο είναι μια χαρά και μπορούμε να το εμπιστευτούμε. Αν όμως η κόκκινη κουκίδα του laser κάνει κύκλο ή έλλειψη, το Laser Collimator θέλει ευθυγράμμιση και δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Δυστυχώς τώρα πια δεν υπάρχει ούτε ένα Laser Collimator στην αγορά που να επιδέχεται ρύθμισα η ακτίνα του.

Προσωπικά τα κατασκευάζω ο ίδιος και έχω βρει την υγεία μου.

643929513_IMG_8460-.thumb.jpg.2a9e3b689ccfd8a278d4e3920f660902.jpg

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας ευχαριστώ και τους τρεις πολύ πολύ!! Έκανα όόλα όσα μου είπατε και δείξατε! Το έκανα πιο καλό και από καινούριο το τηλεσκόπιο, πάνω που άρχισα να απελπίζομαι!!!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έτσι μετά από τέτοιες λαχτάρες μαθαίνει κανείς να ευθυγραμμίζει το τηλεσκόπιο του. :P

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πόσο απλά και λογικά το έθεσες Γιάννη!!

Για έλεγχο της ευθυγράμμισης του ίδιου του collimator δεν απαιτείται παρά η περιστροφή του μέσα στον εστιαστή του τηλεσκοπίου, (κοινή λογική!!) Αν η προβολή της ακτίνας του collimator στον καθρέπτη είναι σταθερή και δεν κάνει κύκλο, τότε είναι εντάξει.

Είχα δει βίντεο όπου για να το ρυθμίσουν σκόπευαν την ακτίνα σε ένα τοίχο στα 4-5 μέτρα. Βρίσκανε μια απόκλιση της τάξης των 2-3 εκατοστών (στα 5 μέτρα!!..) που σημαίνει πως στην απόσταση του ενός μέτρου μέσα σε ένα μέσο τηλεσκόπιο, αυτή η απόκλιση θα πέσει σε ελάχιστα χιλιοστά.. (πιάσε το αυγό και κούρευτο.. :lol: ) Μετά παιδεύονταν να εξαλείψουν αυτή την απόκλιση στα πέντε μέτρα περιστρέφοντας τα ανάλογα βιδάκια στον collimator ξεφεύγοντας η απόκλιση πότε από την μια και πότε από την άλλη.. :lol:

Στο τέλος λέει κι ο εκφωνητής ''εχμ.. οκ κάπου εδώ!!''..

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παίδες το λέιζερ για πολλούς λόγους δεν ευθυγραμμίζει σωστά. Με το φιλμοκάπακο ή ακόμη καλύτερα το Concenter που πρότεινε ο μανούσος θα κάνετε καλύτερη δουλειά.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα παιδιά μια ερώτηση: Σαν αρχάριος στο collimation, το concenter είναι μόνο για το δευτερεύον ; Θεωρείται πιο ακριβής τρόπος ;

Είχα σκοπό να πάρω το hotech laser επειδή σφίγγει εσωτερικά από μεσα προς τα έξω, στρίβοντας το έτσι ώστε να διαστέλλεται και να πιέζει τον εστιαστή προς όλες τις κατευθύνσεις...

Ad astra per aspera !
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν έχω χρησιμοποιήσει αυτό το laser αλλά έτσι όπως το ακούω φαίνεται καλύτερο. Ομως δεν είναι μόνο αυτό που επηρεάζει την ευθυγράμμιση με Laser. Διάβασε το ποστ που προτείνει ο μανούσος τις ενστάσεις μου και βγάλε συμπέρασμα. Εγώ θα έπαιρνα το Concenter
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απο οσο γνωριζω τα αργα τηλεσκοπια(μεγαλου εστιακου λογου)ειναι ευκολοτερα στην ευθυγράμμιση καθως η επιτρεπτη αποκλιση μπορει να περασει το μισο χιλιοστο :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παίδες το λέιζερ για πολλούς λόγους δεν ευθυγραμμίζει σωστά. Με το φιλμοκάπακο ή ακόμη καλύτερα το Concenter που πρότεινε ο μανούσος θα κάνετε καλύτερη δουλειά.

 

Αυτό συμβαίνει διότι το 99% των Laser Collimator που αγοράζουμε είναι στραβά! Αν τα κάνετε το παραπάνω τεστ θα δείτε ότι κάνουν στο πρωτεύον κύκλο πάνω από 20mm. Επομένως είναι άχρηστα και πεταμένα λεφτά. Από την άλλη αν κάποιος πετύχει σωστό κάνει τέλειες ευθυγραμμίσεις στο δευτερεύον που κανένα άλλο εργαλείο δεν καταφέρνει. Αρκεί να είναι τυχερός και να του τύχη το σωστό.

Τέλος κάποτε κάποια Laser Collimator ευθυγραμμίζονταν. Ένα από αυτά ήταν τα BAADER PLANETARIUM, τα

οποία τα διαφήμιζαν για αυτό ακριβώς τον λόγο. Όμως, ποτέ μου δεν αγόρασα κάτι που η εταιρία παραγωγής του, να είχε κάνει την κακοτεχνία του προϊόντος της, σε τόσο μέγα προσόν της! Με το που το αγόρασα έδωσα να μου διαβάσουν τις οδηγίες χρήσης και συγκεκριμένα στο σημείο ευθυγράμμισης του οργάνου. Αντί για οδηγίες χρήσης στο συγκεκριμένο σημείο, είχε ένα απαξιωτικό κείμενο απέναντι στον χρήστη, που τουλάχιστον τον θεωρούσε αρχάριο κρετίνο και ηλίθιο, που εκ των πραγμάτων δεν ήταν σε θέση να αντιλήφθη τίποτα, πόσο μάλλον να ευθυγραμμίσει αυτό το περίφημο προϊόν. Θυμάμαι ότι από τον θυμό μου είχα κοκκινίσει. Μου έκανε εντύπωση αυτή η ξεδιάντροπη αγένεια στο πρόσωπο κάποιων που την είχαν εμπιστευτεί και την τίμησαν δίνοντας της τα λεφτά τους. Εννοείτε ότι από τότε δεν ξανά αγόρασα και δεν πρόκυπτε να ξανά αγοράσω κανένα προϊόν της. Αγνόησα εντελώς τα γραφόμενα στις οδηγίες που αντί για οδηγίες ήταν ένα κείμενο αποτροπής στο ευθυγραμμίσει κάποιος το συγκριμένο Laser Collimator, και προσπάθησα να φτιάξω την ακτίνα η οποία έκοβε βόλτα κάνοντας κύκλο 7 εκατοστών στο πρωτεύον.

Η ρύθμιση γινόταν με 6 σκουλικόβιδες των 4mm σε 2 σετ των τριών, ακριβώς όπως ευθυγραμμίζονταν κάποιοι ερευνητές παλαιού τύπου. Έργο δύσκολο αλλά κατορθωτό. Το έφτιαξα. Μετά όμως από τρείς ημέρες πάω να το βάλλω και δεν ανάβει. Το γύρισα πίσω κι είναι προς τιμή για το πλανητάριο που χωρίς δεύτερη κουβέντα το αλλάζουν και μου δίνουν δεύτερο. Αυτό κράτησε 1 χρόνο και κάτι και μετά Κάϊκε. Εκτός εγγύησης οπότε… Αγοράζω 2 ευρώ ένα Laser από ένα πακιστανό που πέρναγε από το σουβλατζίδικο που τότε έκανα ντιλιβερι, λύνω το Laser Collimator της BAADER PLANETARIUM, και το Laser που είχε μέσα ήτα αυτό ακριβώς το κινέζικο με την ίδια κίτρινη αυτοκόλλητη ταμπελίτσα και τα ίδια πιαστράκια (Μπρελοκ) που αγόρασα από τον πλανόδιο πακιστανό. Αυτό πήγε τρία χρόνια. Όμως τώρα παρατήρησα και κατάλαβα τι ήταν αυτό που χαλά τα λέιζερ. Οι βίδες ευθυγράμμισης του οργάνου! Τα 4 mm πάχος είναι πολύ χοντρά. Διότι αν δεν τα σφίξεις αρκετά χαλαρώνουν και πάει η ευθυγράμμιση, κι αν τα σφίξεις τόσο όσο πρέπει για να μην χαλαρώνουν, συνθλίβουν το λέιζερ και το χαλάνε!!! Εδώ πάει κατά πρώτων αυτό το κείμενο «οδηγιών για την αποτροπή από τον χρήστη της ευθυγράμμισης του οργάνου, ενώ η διαφήμιση έλεγε ότι αυτό είναι κατασκευασμένο για να ευθυγραμμίζεται από τον χρήστη, και κατά δεύτερον η ηλιθιότητα της σχεδίασης που για να ευθυγραμμιστεί έπρεπε να εφαρμοστούν τάσεις επάνω στο λέιζερ.

Η δική μου σχεδίαση φαίνεται στην φωτογραφία επάνω. Οι βίδες ρύθμισης της γωνίας της δέσμης του λέιζερ, βρίσκονται επάνω στις μεταλλικές πλάκες, μπορούν σφιχτούν άφοβα χωρίς να συμπιέζουν το λέιζερ, και το σύστημα ευθυγράμμισης που έχω, είναι αυτό που χρησιμοποιούμε στο πρωτεύον.

Η δυσκολία στο εγχείρημα είναι ότι δύσκολα πια βρίσκω αυτά τα λειζεράκια που μέχρι πρότινος αφθονούσαν στα περίπτερα. Αν κάποιος βρει παρακαλώ αν μπορεί να μου στείλει ένα δυό. (Με το αζημίωτο φυσικά)

 

Φίλε Fotoalexandros, Αλέξανδρος; Σαν τον γιό μου; αυτά με τα 4 ή 5 ή 10 μέτρα καλά είναι στο βαθμό όσο αφορά κάποια λογική για να καταλάβεις μέσο φαντασίας κάποια πράγματα. Για να είμαι ειλικρινής κι εγώ έτσι ξεκίνησα να το κάνω την πρώτη φορά, διότι όσο πιο μακριά, τόσο πιο πολύ μεγεθύνεται το σφάλμα, άρα το βλέπεις και το διορθώνεις. Ναι αλλά όταν φας τα χοντρά, που είναι πολύ εύκολο, σου μένουν τα ψιλά! Έλα ντε που αυτά από τα 4 και 5 μέτρα δεν τα βλέπεις! Επομένως πρέπει να το πάς κοντά. Διότι η ακτίνα επάνω στο χαρτί είναι εκτυφλωτική και δεν βλέπεις από απόσταση και τα άλλα σανιδάκια που έχει βάλει.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα κορυφαίο κατά τη γνώμη μου laser αυτή τη στιγμή είναι του Howie Glatter. Αυτό το laser σε συνδυασμό με το tublug (barlowed laser) που δίνει είναι το καλύτερο σύστημα ευθυγράμμισης που κυκλοφορεί για νευτώνεια. Δεν υπάρχει το παραμικρό σφάλμα απόκλισης με το συγκεκριμένο laser (εννοείται ότι έχει βίδες για ευθυγράμμιση). Όποιος έχει δοκιμάσει το συγκεκριμένο laser καταλαβαίνει τι θα πει ποιότητα. Το μόνο μειονέκτημά του είναι το κόστος του (laser 2" + tublug 2" πάει στα 550+ευρώ).

 

https://www.astroshop.eu/laser-pointers/howie-glatter-laser-pointers-635nm-2-/p,59250

 

Το Concenter από την άλλη είναι μια εναλλακτική λύση του Chesire με τη διαφορά ότι αντί για σταυρόνημα έχει ομόκεντρους κύκλους που κάνουν ευκολότερη την ευθυγράμμιση του δευτερεύοντος. Επίσης κάνει και για ευθυγράμμιση του πρωτεύοντος. Είναι λίγο πιο φασαριόζικο γιατί πρέπει να πηγαινοέρχεσαι από το πρωτεύον στον εστιαστή και δεν μπορείς να ευθυγραμμίσεις νύχτα όπως το laser όμως τα 60 ευρώ δεν συγκρίνονται με τα 550+.

 

Για όποιον ενδιαφέρεται έχω γράψει ένα άρθρο σχετικά με την ευθυγράμμιση νευτώνειου με τη χρήση του Concenter:

https://astronomy-with-your-hands.blogspot.com/2015/07/blog-post.html

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για το glater θα συμφωνησω και εγω οτι ειναι ισως το καλυτερο laser για ευθυγραμμιση και το δουλευω για το rc που εχω και ειμαι απολυτα ικανοποιημενος. Ισως ενα μειονεκτημα του να ειναι το βαρος για συγκεκριμενους εστιαστες. Στην ΠΕΕΑ καναμε μια δοκιμη ευθυγραμμισης σε ενα νευτωνιο και ειδαμε οτι το βαρος του collimator καθε φορα που το βαζαμε και βγαζαμε δεν ειχε το ιδιο αποτελεσμα στον καθρεφτη οποτε καλο θα ειναι να εχουμε υποψη και τον εστιαστη στην ευθυγραμμιση μηπως και αυτος βαζει σφαλματα

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα laser εκτός από τα (πολύ) ακριβά είναι για τα μπάζα. Η ευθυγράμμιση με chesire και sight tube προτιμότερη.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να δεις αν το Laser Collimator είναι ευθυγραμμισμένο δεν χρειάζεται να έχεις κανένα απολύτως όργανο. Το ίδιο το Νευτώνειο είναι από μόνο του ένα τέτοιο όργανο και μπορεί με τον εξής απλό τρόπο να σου δείξει αν το Laser Collimator είναι σωστά ευθυγραμμισμένο.

Ξαπλώνεις το τηλεσκόπιο επάνω σε ένα κρεβάτι, με τον εστίαση να κοιτά προς τα επάνω. Βάζεις Laser Collimator στον εστιαστή. Αδιαφορούμε πλήρως για το αν το τηλεσκόπιο είναι ή όχι ευθυγραμμισμένο. Το ανάβουμε. Κάπου επάνω στο πρωτεύον βλέπουμε το κόκκινο σημάδι από την ακτίνα του. Τώρα περιστρέφουμε το Laser Collimator στο εστιαστή. Αν η κόκκινη κουκίδα παρόλο την περιστροφή μένει στο ίδιο σημείο του κατόπτρου το όργανο είναι μια χαρά και μπορούμε να το εμπιστευτούμε. Αν όμως η κόκκινη κουκίδα του laser κάνει κύκλο ή έλλειψη, το Laser Collimator θέλει ευθυγράμμιση και δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Δυστυχώς τώρα πια δεν υπάρχει ούτε ένα Laser Collimator στην αγορά που να επιδέχεται ρύθμισα η ακτίνα του.

Προσωπικά τα κατασκευάζω ο ίδιος και έχω βρει την υγεία μου.

 

Μι εγώ αυτό που λέει ο Γιάννης κάνω, περιστρέφω το laser πάνω στον εστιαστή και συμφωνω ότι είναι τόσο πιο απλό από το να φτιάχνεις jigs και να το εστιάζεις σε τοίχους κλπ. Να προσθέσω ότι αν έχουμε κάνει collimate τον δευτερεύων, τότε η δέσμη του laser είναι μέσα στον λουκουμά του πρωτεύοντος όπότε και φαίνεται και η παραμικρή απόκλιση όταν περιστρέφουμε το laser μεσα στον εστιαστή.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης