Jump to content

Quattro 10'' πάνω σε Neq6 ;;;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παναγιώτη Φωτεινέα αν δεν δούλεψε το laser collimation σε σένα,δεν σημαίνει οτι δεν δουλεύει και σε εμάς!

Κάτι το οποίο αφορά εσένα μην το γενικεύεις!

Κώστα αν δούλεψε το laser collimation σε σένα, δεν σημαίνει οτι δουλεύει και σε εμάς!

Κάτι το οποίο αφορά εσένα μην το γενικεύεις! Είναι γενικά αποδεκτό πως το Concenter είναι καλύτερο εργαλείο για την ευθυγράμμιση του δευτερεύοντος. Εκτός και αν είναι μύθος και αυτό και θα το ξεσκεπάσεις με τον καιρό.

 

Αν έχεις προσβληθεί ακούγοντας την αλήθεια,αυτό είναι πρόβλημα δικό σου,και αφορά την προσωπική σου ψυχοποθολογία!
Αν σε έλεγα εμμονικό χωρίς αιτία δεν θα είχες προσβληθεί? Εδώ με ξέχεσες γιατί σου είπα πως χαρακτηρίζοντας κάποιον ρίχνεις το επίπεδο του φόρουμ. Γιατί παρεξηγήθηκες? Το ξέρεις πως οι χαρακτηρισμοί είναι ενάντια στους κανόνες του φόρουμ? Αν δεν μπορείς να σεβαστείς τους κανόνες του χώρου που σε φιλοξενεί μπορείς να απέχεις.

 

Δεν έχεις φωτοπγραφίσει Π Ο Τ Ε κι έχεις γνώμη. Δεν έχεις πιάσει ποτέ σου ισημερινή καν. ΚΙ όμως εσύ τα ξέρεις όλα. Απ τη μία μας λες πως έχεις κάνει ατελείωτες δοκιμές και έχεις βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για τα προσοφθάλμια. Που είναι οι δοκιμές σου και οι επιστημονικές μεθόδοι σου όσο αφορά την αστροφωτογράφιση? Εχεις ανεβάσει ποτέ σου 10" σε ισιμερινή να δεις πως είναι? Εχεις παρασύρει έναν άνθρωπο σε αγορές πολύέξοδες χωρίς να έχεις την παρα μικρή εμπειρία. Ολο μας τσαμπουνάς για κολλήματα των παλιών και "μύθους" που δεν ξέρω κι εγώ πως έχεις βγάλει αυτά τα συμπεράσματα. Εχεις επιδοθεί σ ένα κυνήγι μαγισσών και θέλεις να σπάσεις όλους τους "μύθους". Ποιος είσαι ο μυθμπάστερ? Εχεις βγάλει όλους τους παλιούς αναξιόπιστους και πως πλανώνται. Μας την λες όλη την ώρα και όμως εμείς σου μιλάμε με το νι και το σίγμα. Τι σου είπα και είχες αυτή την έκρηξη? Κριτική σουτ έκανα. Αν δεν την αντέχεις να μην γράφεις.

 

Έχω βαρεθεί την συμπεριφορά σου,και να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια!

Αν εννοείς δημοκρατική κουβέντα το troll που κάνεις,τότε δικαίωμά σου να θεωρείς ό,τι θέλεις εσύ σωστό!

ΜΗΝ ΜΕ ΞΑΝΑΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ!

ΑΡΚΕΤΑ ΣΠΑΤΑΛΗΣΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΜΟΥ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!

Οσο αφορά αυτά τα σχόλια ένα έχω να πω........ Κρίμα. Είσαι και καθηγητής πανεπιστημίου.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 59
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Παναγιώτη Φωτεινέα

1)Όταν μιλάω για οτι κάποιοι έχετε εμμονές με κάποια πράγματα,δεν σας χαρακτήρισα εμμονικούς γενικά!Άρα δεν παραβίασα κανέναν κανόνα του φόρουμ!

2)Δεν είπα ποτέ μου οτι έχω κάνει επιστημονικά τέστ σε βάσεις και ευθυγραμμίσεις!Την εμπειρία μου κατέθεσα,όπως και εσείς!

3)Όσο αφορά την αστροφωτογραφία,ναι μεν δεν έχω προσωπική πείρα,αλλά έχω ψάξει διεξοδικά το θέμα σωλήνων και βάσεων για το δικό μου τηλεσκόπιο,αλλά και για 8'',10''γενικότερα,ρωτώντας ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα όχι μόνο θεωρητικά,αλλά και εμπειρικά επειδή είναι και πολύ καλοί αστροφωτογράφοι!

Και βέβαια δεν έβγαλα καμμία απόφαση,προτάσεις έκανα με την προτροπή να ψάξει ο ενδιαφερόμενος παραπάνω το θέμα,ψάχνοντας την βέλτιστη λύση,χωρίς να βιάζεται!

Και δεν επιχείρησα να δώσω συμβουλή σε θέματα πιο ειδικά στην αστροφωτογραφία,παρά μόνο σε αυτό που έχω ψάξει,σωλήνας+βάση!Τίποτα παραπάνω!

4)Στο θέμα της ευθυγράμμισης δεν αμφισβήτισα την αξία του concenter (το οποίο θα αγοράσω) για την ευθυγράμμιση του δευτερεύοντος,αλλά εννοούσα την ευθυγράμμιση ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΟΣ με barlow+laser!Το laser μικρό μέρος της ευθυγράμμισης του δευτερεύοντος κάνει,αλλά όχι ολοκληρωμένη...Αλλά γράφοντας γρήγορα και λυπημένος δεν το διευκρίνησα...

Όπως βλέπεις κατάλαβες ΛΑΘΟΣ πράγματα!Και δεν είναι η πρώτη φορά!

Ούτε το παίζω ειδικός και πάω να καταρρίψω μύθους!Ο Γιάννης μου κατέρριψε πιο πολλούς!

Έρευνα κάνω για το κάθε τί,χωρίς να βιάζομαι να βγάζω συμπεράσματα!

Μόνο για το τέστ των plossl και barlow 2x της Celestron σε σχέση με τον ορθοσκοπικό BGO και το Powermate 2.5x είμαι βέβαιος,καθώς και για το πώς πρέπει να γίνονται τα τέστ!

Δεν έκανα τέστ σε βάσεις και εργαλεία ευθυγράμμισης,απλώς βεβαίωσα οτι η δική μου dob βάση δουλεύει μια χαρά,χωρίς να αμφιβάλλω οτι άλλες μπορεί να έχουν πρόβλημα,όπως και στα laser collimator συμβαίνει το ίδιο (και σε πολλά άλλα πράγματα μαζικής παραγωγής)!

Έβγαλες αυθαίρετα συμπεράσματα,χωρίς να διαβάζεις προσεκτικά αυτά που γράφω!

Θέλεις να κάνεις παρεμβάσεις στο κάθε τι που γράφω,να σχολιάζεις οπωσδήποτε,χωρίς να κατανοείς καθαρά τί εννοώ....ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ!!Δεν φαίνεται να μπαίνεις στον κόπο να σκέφτεσαι πιο προσεκτικά...Άσχετα αν απαντάς με παραθέσεις!

Παρερμηνεύεις συχνά αυτά που γράφω,και βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα!

Και όταν επισημαίνω κάτι που δε σου αρέσει μου λες οτι σε προσβάλλω!

Την προηγούμενη φορά,14/08/19 ήσουν εκτός θέματος,είχαμε κάνει την ίδια περίπου κουβέντα και στο παρελθόν,αλλά άφησα σημαντικότερα πράγματα που είχα να κάνω εκείνο το απόγευμα,για να σου απαντήσω!

Και διερωτάμαι...θέλεις να μιλάς επειδή το έχεις ανάγκη,έστω και αν δεν έχεις να πείς κάτι επί της ουσίας?Αυτό έχω καταλάβει...Ανθρώπινο μεν,αλλά με λάθος τρόπο!

Το ύφος σου πολλές φορές ήταν και στο παρελθόν προσβλητικό,μάλιστα μια φορά μου ζήτησες και συγγνώμη,αλλά δεν σου επιτέθηκα!Αυτές τις μέρες όμως ένοιωσα οτι έκανες troll...με τις λέξεις και το ύφος σου το επιθετικό!

Η ΟΛΗ ΣΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΥΝΕΠΩΣ ΜΕ ΕΧΕΙ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΖΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΟΤΙ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ!!

Λοιπόν εξέτασε πιο ψύχραιμα τον εαυτό σου και πώς φέρεσαι,και ελπίζω να ζητήσεις ακόμα μια φορά ΣΥΓΓΝΩΜΗ για την απαράδεκτη συμπεριφορά σου!

Η υπομονή μου δεν είναι ανεξάντλητη!Γι'αυτό ξέσπασα!Δεν έχεις δικαίωμα να αδικείς και να καταναλώνεις άσκοπα τον χρόνο μου,υποχρεώνοντάς με να σου απαντάω...

Είναι θλιβερό να βγάζεις λάθος και επιπόλαια συμπεράσματα για μένα,να θεωρείς οτι σε προσβάλλω συχνά και να ΜΗΝ καταλαβαίνεις το πώς συμπεριφέρεσαι εσύ!

Ελπίζω να αφήσεις τον εαυτό σου να δεί πιο ψύχραιμα την όλη κατάσταση,να κάνεις την αυτοκριτική σου και μετά να κρίνεις και εμένα!

Αλλιώς δεν έχουμε λόγο να συζητάμε!

Με λύπη και απογοήτευση...Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παίδες!

1)Υπάρχει πρόσφατη συζήτηση για τα Laser Collimator κλπ.

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=263635&sid=7e6591fe837e406dd49ebc1f71fb628b#263635

 

2) Ο φίλος μας ο R3iZor, Δηλαδή ο Νίκος από το Κερατσίνι και μόλις 27 χρονών έφτιαξε goto στο Dob 10 της SW! Πράγμα που σημαίνει ότι με τρόπο ρηξικέλευθο, έλυσε το πρόβλημα της παρακολούθησης και όχι μόνο! Για ρίξτε μια ματιά. Αν μη τι άλλο, αξίζει τα συγχαρητήρια μας και την προσοχή μας

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=263608&sid=7e6591fe837e406dd49ebc1f71fb628b#263608

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να κάνω και εγώ μία ερώτηση η οποία σχετίζεται έμμεσα με το θέμα.

 

Διαβαζω στις ισημερινες για ωφέλιμο φορτίο. ΠΩΣ καθορίζεται το μέγιστο αυτό φορτίο;;;;

(ΠΡΟΣΟΧΉ: αδιάφορο σε αυτό το σημείο η χρήση, οπτική ή αστροφωτογραφια)

 

Είναι από το συνδυασμό μοτέρ και γραναζιων;

 

Γιατί αν είναι από αυτά τα 2, τα μεν γρανάζια μπορούν να φτιαχτούν/αντιγραφούν και έπειτα να πάνε για σκλήρυνση

Ενώ και μοτέρ μπορούν να βρεθούν πιο δυνατά σίγουρα.

 

Στα ξένα φόρουμ δεν έχουν στα DIY μέρη ανθρώπους που να επενέβησαν;

 

Αυτά τα 2 θα κόστιζαν πολύ λιγότερο από τα ποσά που διαβάζω τα οποία μου φαίνονται πραγματικά αστρονομικά. Αυτό βέβαια προϋποθέτει

Και επέμβαση στην κεφαλή ενώ στο παρόν δεν θίγω το θέμα της συνολικής στιβαρότητας μίας κεφαλής σε σχέση με μία άλλη (από που άραγε προέρχεται αυτή η στιβαρότητα;)

 

Εστιάζω δηλαδή μόνο στον τομέα του μέγιστου φορτίου και απλώς το αναφέρω μήπως κάποιος κατευθυνθεί κάπου καλύτερα στο προσωπικό του ταξίδι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η EQ5 έρχεται στο όριο με το 8ιντσο. Από εδώ και πέρα ότι και να κάνεις με τα μοτέρ δεν έχεις ουσιαστική βελτίωση για να ανέβεις στο 10ιντσο. Ίσος θα βελτιωθεί η συμπεριφορά της με το 8ιντσο. Το πάν είναι το μέγεθος της στηρίξεις.

Η EQ6 είναι τεράστια αν την βάλεις δίπλα στην EQ5. Έχει μεγαλύτερης διαμέτρου άξονες κλπ, και εν ολίγοις από 6 κιλά που είναι η EQ5 φτάνει σχεδόν τα 20! Είπαμε από τα 300 και κάτι Ευρώ στα 1500!

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παίδες!

2) Ο φίλος μας ο R3iZor, Δηλαδή ο Νίκος από το Κερατσίνι και μόλις 27 χρονών έφτιαξε goto στο Dob 10 της SW! Πράγμα που σημαίνει ότι με τρόπο ρηξικέλευθο, έλυσε το πρόβλημα της παρακολούθησης και όχι μόνο! Για ρίξτε μια ματιά. Αν μη τι άλλο, αξίζει τα συγχαρητήρια μας και την προσοχή μας

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=263608&sid=7e6591fe837e406dd49ebc1f71fb628b#263608

 

 

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Γιάννη, την περισσότερη δουλειά την έκανε ο αγαπητός Howard Dutton και πάρα πολλοί άλλοι που συνεισφέρουν σε αυτό το ανοιχτό πρότζεκτ! Εγώ απλά συνέδεσα τα κομμάτια και η βάση μου πήρε ζωή, με πολλές πατέντες βέβαια και διορθώσεις αλλά αυτή είναι και η χαρά του να φτιάχνεις κάτι από την αρχή, ευτυχώς επένδυσα στο σωστό πρότζεκτ.

 

https://onstep.groups.io/g/main/wiki/home

 

 

Πάρα πολλοί προτιμούν να μπουν στον κόπο να μετατρέψουν την βάση τους με το OnStep από το να χρησιμοποιούν τα μοτέρ και το λογισμικό της Skywatcher, γιατί το OnStep δημιουργήθηκε από έναν παθιασμένο αστροφωτογράφο που ήθελε το καλύτερο δυνατό με περισσότερες δυνατότητες.

 

Είχα και εγώ τα διλήμματα μου στο ποια είναι η καλύτερη λύση και η φθηνότερη ταυτόχρονα έτσι ώστε να μπορεί το 10 ιντσο μου να παρακολουθεί τον στόχο και να εστιάσω πιο πολύ στην παρατήρηση και λιγότερο στην στόχευση.

 

Αναμφισβήτητα μια ισημερινή προσφέρει το καλύτερο tracking αλλά με τι κόστος για ένα μεγάλο τηλεσκόπιο; Αντέχει μια EQ5 το φορτίο; η EQ6 θα είναι επαρκής μονο για παρακολούθηση.

 

Από την άλλη εμένα με ενδιέφερε μόνο η παρατήρηση και η πλανητική φωτογράφιση

 

Έτσι λοιπόν η ζυγαριά έγειρε κατά πολύ στην αλταζιμουθιακή λύση για την περίπτωση μου, και επειδή το OnStep είναι ανοιχτός κώδικας μπορώ να προσαρμόσω τα πάντα στα μέτρα μου, ταχύτητα κύλισης, ταχύτητα μοτέρ εστίασης, όρια κίνησης για να μην χτυπήσει πουθενα το τηλεσκόπιο, ακρίβεια παρακολούθησης και πολλά πολλά άλλα.

 

Αν βρω κάποια μεταχειρισμένη EQ5 χωρίς μοτέρ στο Astrovox είμαι διατεθειμένος να την "θυσιάσω" για να την μετατρέψω με το OnStep και να μάθω τι μπορεί να κάνει με τόσο μεγάλο φορτίο, αλλά πιστεύω ότι το πιο αδύναμο σημείο της είναι το Worm Gear.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

πιστεύω ότι το πιο αδύναμο σημείο της είναι το Worm Gear.

Από τη στιγμή που μια ισημερινή είναι ζυγισμένη, δεν "πέφτει φορτίο" στα γρανάζια, για αυτό και ισορροπεί με τα "φρένα" ελέυθερα. Η δύναμη που ασκείται στο γρανάζι είναι όση χρειάζεται για να υπερνικήσει την αδράνεια ώστε να την κινήσει ή να την σταματήσει, και όχι ίση με το βάρος το τηλεσκοπίου.

Συνήθως το αδύνατο σημείο των ισημερινών είναι το τρίποδο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

πιστεύω ότι το πιο αδύναμο σημείο της είναι το Worm Gear.

Από τη στιγμή που μια ισημερινή είναι ζυγισμένη, δεν "πέφτει φορτίο" στα γρανάζια, για αυτό και ισορροπεί με τα "φρένα" ελέυθερα. Η δύναμη που ασκείται στο γρανάζι είναι όση χρειάζεται για να υπερνικήσει την αδράνεια ώστε να την κινήσει ή να την σταματήσει, και όχι ίση με το βάρος το τηλεσκοπίου.

Συνήθως το αδύνατο σημείο των ισημερινών είναι το τρίποδο.

 

Έχει λογική αυτό που λες, μπορώ μέσα από το firmware του OnStep να βάλω πολύ αργή επιτάχυνση και επιβράδυνση έτσι ώστε ακόμα και η αδράνεια να αντιμετωπιστεί σε πιο μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι βάζουμε μόνιμα μια EQ5 σε τσιμεντένιο πυλώνα για να αποφύγουμε το τρίποδο, θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε μεγάλα φορτία;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Από την προσωπική μου εμπειρία έχω δει πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η στρέβλωση αρκετών μηχανικών μερών της στήριξης. Για παράδειγμα δοκιμάστε να ζυγίσετε με ένα μικρό διοπτρικό και με ένα rc10" ή ένα sct 11".

Θα παρατηρήσετε ότι στην δεύτερη περίπτωση η στήριξη κολλάει και δεν κουνιέται καθόλου. Επειδή έχουμε στα χέρια μας μια σχετικά φθηνή στήριξη, η κατασκευή της γίνεται από σκραπ. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα μέρη στο σώμα της είναι χυτό αλουμίνιο. Επειδή δεν είναι καθαρό δεν μπορεί και να ανοδιωθεί και γι΄αυτό και το χρώμα της είναι ηλεκτροστατικά βαμένο.

Τα φορτία που δίνει η SW είναι θεωρώ λίγο φουσκωμένα και από αυτά που έχω δει στις στηρίξεις της μιας και τις έχω δουλέψει όλες είναι πως από αυτό που δίνει προσωπικά αφαιρώ 5 κιλά.

Και εγώ έχω βάλει επάνω 16" επάνω σε eq6 αυτό δεν σημαίνει ότι πήγαινε και καλά.

Επίσης μην ξεχνάτε ότι με τέτοια κιλά υπάρχει περίπτωση να χάνουν βήματα τα μοτέρ ή και να πηδάνε δόντια από την στρέβλωση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το tracking να τρέχει και να μη παραμένει σταθερό ή και κατά την κίνηση σε έναν στόχο να ακουστεί το κλασικό κρρρρρρρρρρρ

:cheesy:

Και για να απαντήσω στο αρχικό ερώτημα.

Προσωπικά θα επέλεγα ένα διοπτρικό μεταξύ 60-80mm για φωτογράφιση και ένα SCT 8-11" για παρατήρηση. Όπως έχουμε πει επανειλημμένως δεν γίνεται να έχεις ένα τηλεσκόπιο για όλα μιας και κάπου θα κερδίσεις και κάπου θα χάσεις. Kαι μιας και ξεκινάς τώρα το hobby πιστεύω θα τα βρεις πιο σκούρα τα πράγματα επιλέγοντας τηλεσκόπιο πάνω από 600-1000mm εστιακή (περισσότερο βάρος, μεγαλύτερη μεγένθυση, πολλαπλάσια τα προβλήματα και απαιτήσεις στην στήριξη).

Και μιας και ανέφερα στήριξη θα σου πρότεινα τουλάχιστον την Eq6-R η οποίο πραγματικά είναι πολύ τίμια και παίζει πολύ καλά. Γιατί να επιλέξεις ένα μοντέλο από SW που είναι σχεδιασμένο πριν 15-20 χρόνια (heq5-eq6) και να μην προχωρήσεις σε μια νέα έκδοση που έχει λύσει αρκετά προβλήματα από τις προηγούμενες ;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και μιας και ανέφερα στήριξη θα σου πρότεινα τουλάχιστον την Eq6-R η οποίο πραγματικά είναι πολύ τίμια και παίζει πολύ καλά. Γιατί να επιλέξεις ένα μοντέλο από SW που είναι σχεδιασμένο πριν 15-20 χρόνια (heq5-eq6) και να μην προχωρήσεις σε μια νέα έκδοση που έχει λύσει αρκετά προβλήματα από τις προηγούμενες ;

 

Άγγελε ευχαριστώ. Ναι και γω μετά από περαιτέρω έρευνα έχω καταλήξει στην Eq6-R

Ad astra per aspera !
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης