Jump to content

Διαστημική Εξερεύνηση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Soyuz-2.1a-Progress MS-11 :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, συνεχίζονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το φορτηγό μεταφοράς Progress MS-11.

Οι εργασίες ανεφοδιασμού του οχήματος φορτίου Progress MS-11 με καύσιμα και συμπιεσμένα αέρια πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία από τους ειδικούς της RSC Energia στις 20 και 21 Μαρτίου.

Μετά το ανεφοδιασμό, το πλοίο παραδόθηκε στη μονάδα συναρμολόγησης και δοκιμάστηκε το συγκρότημα και τοποθετήθηκε στη λεκάνη για τις τελικές εργασίες προετοιμασίας.

Η εκκίνηση του μεταφορικού οχήματος μεταφοράς φορτίου Progress MS-11 με το όχημα εκτόξευσης Soyuz-2.1a από τον σταθμό εκτόξευσης του Baikonur έχει προγραμματιστεί για τις 4 Απριλίου 2019. Σκοπός της πτήσης είναι να παραδώσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό καύσιμο, νερό και άλλα φορτία που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του σταθμού σε επανδρωμένη κατάσταση.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss59/progress_ms-11/photo_03-22.html

 

 

 

Δίκτυο μικροδορυφόρων αποκτά η Ελλάδα για επείγουσες εθνικές ανάγκες. :cheesy:

Ενα νέο διαστημικό «όπλο» που θα χρησιμεύσει σε κρίσιμους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας και των τηλεπικοινωνιών, αποκτά η ΕΛλάδα μέσω του προγράμματος GEMS και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).

Στόχος η κάλυχη επειγουσών εθνικών αναγκών που μπορούν να καλυφθούν μέσω ενός ευρέως δικτύου μικροδορυφόρων.

Προς τον σκοπό αυτό είχε επιτυχή κατάληξη η πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για τη δημιουργία εθνικού διαστημικού προγράμματος κατασκευής μικροδορυφόρων GEMS (Greek Earth observation Micro Satellites) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA – European Space Agency).

Στόχοι του εθνικού διαστημικού προγράμματος GEMS είναι:

α) η απόκτηση από την Ελλάδα διαστημικών υποδομών για την υποστήριξη ζωτικών κρατικών λειτουργιών (άμυνα, υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης, επιτήρηση συνόρων κ.α.), αλλά και τομέων της οικονομίας της χώρας (ευφυών πόλεων, περιβαλλοντολογική προστασία κ.α.)

β) ο έλεγχος των δορυφόρων και η αποκλειστική χρήση των δεδομένων παρατήρησης Γης που αυτοί παράγουν χωρίς την παρέμβαση τρίτων χωρών,

γ) η ανάπτυξη τεχνολογιών και προϊόντων στην Ελλάδα που θα κάνουν πιο ανταγωνιστική την οικονομία τις (εξαγωγές) και θα μειώσουν την εξάρτηση της χώρας από εταιρείες του εξωτερικού,

δ) η είσοδος της Ελλάδας στις χώρες που παράγουν και αξιοποιούν διαστημικές υποδομές και προϊόντα σε αντιστοιχία με τις γειτονικές της.

Η υλοποίηση του προγράμματος GEMS γίνεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA – European Space Agency) κάνοντας χρήση της τεχνογνωσίας της ESA και των δυνατοτήτων που παρέχει η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν, ώστε

α) Να επιτευχθούν αποτελέσματα σε σύντομο χρόνο, δεδομένου ότι η ESA είναι εξειδικευμένη στις διαστημικές αποστολές μεγάλων αλλά και μικρών δορυφόρων. Η Ελλάδα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έχει αναθέσει στην ESA την σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή των ενωσιακών διαστημικών προγραμμάτων Galileo και Copernicus.

β) Τα αποτελέσματα να βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας για το ύψος της ελληνικής επένδυσης.

γ) Η κατασκευή των δορυφόρων και των επίγειων υποδομών να γίνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό από ελληνικούς φορείς.

δ) Να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και η οικονομία της χώρας. Η εθνική επένδυση στο πρόγραμμα GEMS, δεδομένου ότι θα επιστρέψει στην Ελλάδα με την μορφή βιομηχανικών συμβολαίων της ESA προς ελληνικούς φορείς, θα δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα της χώρας μέσω της ανάπτυξης προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα, καθώς και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενώ αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό από εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Επενδύσεις εκατομμυρίων

Τα γειτονικά κράτη τις τελευταίες δεκαετίες επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε δορυφορικά συστήματα και ανέπτυξαν τις εθνικές τους δυνατότητες. Σήμερα η Ελλάδα αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την επένδυση στο διαστημικό τομέα ισχυροποιώντας και ενισχύοντας την εθνική της κυριαρχία.

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας δήλωσε γι’ αυτήν την σημαντική επιτυχία: «Η Ελλάδα έχει στην διάθεσή της έναν πολύ σημαντικό θεσμό, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Για πρώτη φορά η χώρα μας χρησιμοποιεί την συμμετοχή της στην ESA προκειμένου να αναπτύξει καινοτόμα δορυφορικά συστήματα που θα αξιοποιηθούν από όλους τους τομείς της Ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την εθνική μας άμυνα και ασφάλεια. Όντας σε μια πολύ δύσκολη και ασταθή γειτονιά οφείλουμε να μοχλεύουμε με τον πλέον αποδοτικό τρόπο όλα τα διαθέσιμα θεσμικά μέσα, και κυρίως την συμμετοχή μας στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, προκειμένου να ενισχύουμε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας αλλά και την αποτελεσματικότητα της εθνικής μας άμυνας».

https://www.in.gr/2019/03/21/tech/diktyo-mikrodoryforon-apokta-ellada-gia-epeigouses-ethnikes-anagkes/

 

 

NASA: Ακυρώθηκε ο πρώτος αποκλειστικά γυναίκειος διαστημικός περίπατος. :cheesy:

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) τελικά δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει στις 29 Μαρτίου τον ιστορικό διαστημικό περίπατο από μια αποκλειστικά γυναικεία ομάδα, τον οποίο είχε προαναγγείλει προ εβδομάδων, καθώς ανακοίνωσε ότι τον ματαιώνει.

Ως έναν βασικό λόγο, σχεδόν την τελευταία στιγμή, η NASA προέβαλε την έλλειψη αρκετών κατάλληλων διαστημικών στολών για τις γυναίκες αστροναύτες. Μια αιτία γι’ αυτό φαίνεται πως είναι ότι λόγω της μικροβαρύτητας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το ανθρώπινο σώμα ψηλώνει απότομα. Η αστροναύτης Αν ΜακΚλέιν έκανε γνωστό μέσω Twitter, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ότι έχει ήδη ψηλώσει κατά σχεδόν πέντε εκατοστά από τότε που έφθασε στον ΔΣΣ πέρυσι το Δεκέμβριο. Δεν είναι πάντως σαφές γιατί το μέγεθος της διαστημικής στολής προέκυψε ξαφνικά τώρα ως πρόβλημα.

Η πρώτη γυναίκα που είχε «περπατήσει» στο διάστημα, ήταν η σοβιετική κοσμοναύτης Σβετλάνα Σαβίτσκαγια πριν περίπου 35 χρόνια, στις 25 Ιουλίου 1984. Δύο Αμερικανίδες αστροναύτες, η Αν ΜακΚλέιν και η Κριστίνα Κοχ, επρόκειτο να κάνουν κάτι ανάλογο στη διάρκεια της αποστολής 59 στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΣΣ) για να εγκαταστήσουν νέες ισχυρές μπαταρίες λιθίου-ιόντων στα ηλιακά πάνελ του Σταθμού.

Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 213 διαστημικοί περίπατοι έξω από τον ΔΣΣ από το 1998, με στόχο τη συντήρηση του, επισκευές στο εξωτερικό του, δοκιμές νέου εξοπλισμού ή επιστημονικά πειράματα. Περισσότεροι από 500 αστροναύτες έχουν «περπατήσει» στο διάστημα και περίπου μία στους δέκα (το 11%) ήταν γυναίκα.

Όμως μέχρι σήμερα οι ομάδες αστροναυτών που αναλαμβάνουν κάτι τέτοιο είναι είτε αποκλειστικά ανδρικές, είτε μικτές και από τα δύο φύλα. Για πρώτη φορά θα γινόταν ένας αποκλειστικά γυναικείος διαστημικός περίπατος, αλλά δεν τελικά δεν θα γίνει.

Όταν η ΜακΚλέιν, η οποία βρίσκεται στον ΔΣΣ, συμμετείχε σε ένα διαστημικό περίπατο στις 22 Μαρτίου, μαζί με τον επίσης Αμερικανό Νικ Χέιγκ, έγινε η 13η γυναίκα στη διαστημική ιστορία που έκανε κάτι τέτοιο. Η Κοχ θα γίνει η 14η, καθώς πλέον προγραμματίζεται να κάνει διαστημικό περίπατο, μαζί με τον Χέιγκ, στις 29 Μαρτίου, ενώ η ΜακΚλέιν θα κάνει ένα νέο διαστημικό περίπατο στις 8 Απριλίου μαζί με τον Καναδό αστροναύτη Νταβίντ Σεν-Ζακ. Οι δύο αυτοί περίπατοι θα είναι ο 215ος και ο 216ος στην ιστορία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

https://www.in.gr/2019/03/26/tech/nasa-akyrothike-o-protos-apokleistika-gynaikeios-diastimikos-peripatos/

 

 

 

Έτοιμο για δοκιμές το νέο διαστημόπλοιο του Έλον Μασκ. :cheesy:

Η εταιρεία SpaceX του Έλον Μασκ ετοιμάζεται για τις πρώτες δοκιμές του πρωτότυπου μοντέλου της σειράς Starship στις εγκαταστάσεις της στο Τέξας.

Οι δοκιμές του απαστράπτοντος διαστημόπλοιου αναμένεται να γίνουν στις αρχές αυτής της εβδομάδας, καθώς έχει παρατηρηθεί έντονη κινητικότητα στις εγκαταστάσεις εν μέσω της έρημου τις τελευταίες μέρες. Αρχικά, οι δοκιμές ήταν προγραμματισμένες για την προηγούμενη εβδομάδα αλλά ακυρώθηκαν λόγω κακοκαιρίας.

Oύτε η SpaceX ούτε ο διευθύνων σύμβουλός της Έλον Μασκ έχουν προβεί σε κάποια ανακοίνωση. Πάντως, η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας έχει αποκλείσει τις πτήσεις στην περιοχή για μεταξύ τις 25 και 27 Μαρτίου, οπότε η πρώτη δοκιμή θα γίνει σύντομα, μιας και το διαστημόπλοιο έχει ήδη μεταφερθεί στο σημείο εκτόξευσης.

Βέβαια, το «Starhopper», όπως ονομάζεται ο διαστημόπλοιο, δεν θα πάει πολύ μακριά. «Η SpaceX θα διεξάγει ελέγχους στο σύστημα προσγείωσης και θα ενεργοποιήσουμε τις μηχανές στην πλήρη λειτουργία τους» ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας την προηγούμενη εβδομάδα.»

Και συνεχίζει: «Παρόλο που το πρωτότυπο Starhopper έχει κατασκευαστεί για να κάνει υποτροχιακές πτήσεις, το διαστημόπλοιο θα παραμείνει στο έδαφος κατά τις αρχικές δοκιμές».

Το Starhopper φέρει τη νέα τύπου μηχανή Raptor, η οποία είναι δύο φορές πιο δυνατή από τις προηγούμενες μηχανές Merlin της SpaceX.

Τελικός στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί σε επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη και τον Άρη.

https://www.in.gr/2019/03/25/tech/__trashed-1445/

 

 

 

 

SmartSat: «Έξυπνοι» δορυφόροι που επαναπρογραμματίζονται και αλλάζουν αποστολή.

:cheesy:

Μία νέα γενιά διαστημικής τεχνολογίας, που επιτρέπει την αλλαγή της αποστολής δορυφόρων σε τροχιά, ανακοίνωσε η Lockheed Martin.

Μέχρι τώρα, οι δορυφόροι εκτοξεύονταν με μια συγκεκριμένη αποστολή και δυνατότητες. Αυτό, σύμφωνα με την εταιρεία, αλλάζει με τη νέα αρχιτεκτονική SmartSat, η οποία επιτρέπει την εισαγωγή νέων δυνατοτήτων και νέων αποστολών μέσω λογισμικού, «σαν να προσθέτετε μια εφαρμογή σε ένα smartphone».

Όπως σημειώνει η Lockheed Martin, πρόκειται για μια καθοριζόμενη από software (software defined) αρχιτεκτονική δορυφόρων η οποία θα «αυξάνει τις δυνατότητες για φορτία (payloads) σε διάφορους καινοτόμους νανοδορυφόρους που είναι έτοιμοι για εκτόξευση φέτος».

«Φανταστείτε έναν νέο τύπο δορυφόρου που λειτουργεί περισσότερο σαν smartphone. Προσθέστε μια εφαρμογή SmartSat στον δορυφόρο σας σε τροχιά, και αλλάξατε την αποστολή» λέει ο Ρικ Άμπροουζ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Space. «Είμαστε οι πρώτοι που αναπτύσσουμε αυτή την καινοτόμα τεχνολογία σε πολλαπλές αποστολές. Το SmartSat θα δώσει στους πελάτες μας άνευ προηγουμένου αντοχή και ευελιξία ως προς τις μεταβαλλόμενες ανάγκες αποστολών και τεχνολογίας, και ξεκλειδώνει ακόμα μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ στο διάστημα».

Η Lockheed Martin ενσωματώνει φέτος τεχνολογία SmartSat σε 10 προγράμματα και άνω, περιλαμβανομένων των νανοδορυφόρων Linus και Pony Express, που θα είναι οι πρώτοι που θα εκτοξευτούν. Πρόκειται για πρωτότυπους δορυφόρους δοκιμών. Δηλαδή, το πρόγραμμα Linus περιλαμβάνει δύο cubesats για δοκιμές τεχνολογίας SmartSat και 3D-printed εξαρτημάτων διαστημοπλοίων, ενώ το Pony Express περιλαμβάνει την κατασκευή πολλαπλών μικρών δορυφόρων που προορίζονται για χαμηλή τροχιά, με σκοπό τη δοκιμή νέων προηγμένων networking τεχνολογιών.

Επίσης, στο πλαίσιο του SmartSat δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, με τους δορυφόρους να έχουν τη δυνατότητα για ταχύτερα reset, καλύτερες διαγνώσεις προβλημάτων και αλληλοϋποστήριξη όταν χρειάζεται κάτι τέτοιο. Ακόμη, σύμφωνα με τη Lockheed Martin, οι δορυφόροι αυτοί μπορούν να εντοπίζουν καλύτερα κυβερνοαπειλές και να αμύνονται αυτόνομα, με τα αμυντικά τους συστήματα να αναβαθμίζονται τακτικά για την αντιμετώπιση νέων απειλών.

Παράλληλα, το SmartSat περιλαμβάνει μια νέα τεχνολογία που επιτρέπει σε έναν υπολογιστή να λειτουργεί σε πολλαπλούς servers εικονικά, για τη μεγιστοποίηση της μνήμης, της onboard επεξεργασίας και του bandwidth δικτύου, αξιοποιώντας multi-core processing, «κάτι νέο στο διάστημα», πάντα σύμφωνα με την εταιρεία. Αυτό επιτρέπει στους δορυφόρους να επεξεργάζονται περισσότερα δεδομένα σε τροχιά, έτσι ώστε να μπορούν να μεταδίδουν στη Γη τις πιο σημαντικές πληροφορίες, εξοικονομώντας κόστη bandwidth και μειώνοντας τον φόρτο στους αναλυτές των επίγειων σταθμών- και μακροπρόθεσμα ανοίγοντας τον δρόμο για data centers στο Διάστημα.

Σημειώνεται πως παρεμφερούς φιλοσοφίας πρόγραμμα είναι και ο Eutelsat Quantum. Ένας τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος- «χαμαιλέων» που μπορεί να επαναπρογραμματίζεται μετά την εκτόξευσή του, έτσι ώστε να προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα και απαιτήσεις όσον αφορά στην αποστολή του.O δορυφόρος κατασκευάστηκε για τη Eutelsat στη Βρετανία από την Airbus και τη Surrey Satellite Technology (SSTL) στο Πόρτσμαουθ και το Γκίλντφορντ. Η πρωτοτυπία έγκειται στη software-driven φιλοσοφία του, που επιτρέπει αλλαγές στην αποστολή του ενώ βρίσκεται στο διάστημα, όπως τροποποιήσεις στην κάλυψή του, στη συχνότητα που λειτουργεί, στην ισχύ του και στη θέση του σε τροχιά. Όπως υπογραμμίζει ο ΕΟΔ, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη και πρωτιά, δεδομένης της καθιερωμένης φιλοσοφίας των «παραδοσιακών» τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων με τα φορτία εξοπλισμού για μία και μόνη, συγκεκριμένη χρήση. Ο εν λόγω τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος αναπτύσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΔ και της Eutelsat.

https://www.naftemporiki.gr/story/1456768/smartsat-eksupnoi-doruforoi-pou-epanaprogrammatizontai-kai-allazoun-apostoli

 

 

 

ADIFO: Ένας αληθινός «ιπτάμενος δίσκος» :cheesy:

Η σύγκριση με τους διάσημους «ιπτάμενους δίσκους» που κυριαρχούν στις αναφορές περί ΑΤΙΑ (τα γνωστά σε όλους UFO) είναι αναπόφευκτη: Το ADIFO (All-DIrectional Flying Object) είναι μια ιπτάμενη μηχανή σχεδιασμένη να «φέρει επανάσταση στην πτήση», σύμφωνα με τον μηχανικό και εφευρέτη Ραζβάν Σαμπιέ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Ιωσήφ Ταπόσου, ειδικό σε θέματα αεροδυναμικής και επιστήμονα του Εθνικού Ινστιτούρου Αεροδιαστημικής Έρευνας της Ρουμανίας, για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου concept.

Ένα λειτουργικό πρωτότυπο διαμέτρου 1,2 μέτρων έχει κατασκευαστεί ήδη για σκοπούς δοκιμών. Με πολύ απλά λόγια, το ADIFO είναι ένα δισκοειδές αεροσκάφος, η άτρακτος του οποίου- το σύνολο της επιφάνειάς του- είναι ταυτόχρονα και το φτερό του. Σύμφωνα με το New Atlas, είναι σχεδιασμένο με πρότυπο το πίσω μέρος ενός πτερυγίου δελφινιού, και για την κίνησή του σε χαμηλές ταχύτητες και τους ελιγμούς του βασίζεται σε τέσσερα κεκλεισμένα στροφεία, που του επιτρέπουν να κινείται ως ένα συμβατικό, κατά τα άλλα, quadcopter. Στο πίσω μέρος υπάρχουν δύο τζετ κινητήρες (δύο επιπλέον ηλεκτρικά στροφεία στο πρωτότυπο) που παρέχουν τη δυνατότητα για ταχεία οριζόντια κίνηση, και μπορούν να αλλάζουν κατεύθυνση μεμονωμένα για την επίτευξη μεγαλύτερης ευελιξίας κατά την οριζόντια πτήση. Η τελική «πινελιά» είναι δύο πλευρικά ακροφύσια ώσης, που λειτουργούν σαν τα αντίστοιχα συστήματα που συναντώνται σε διαστημόπλοια. Στην περίπτωση του ADIFO, αυτά επιτρέπουν στο σκάφος να κινείται απότομα πλάγια ενώ πετά οριζοντίως ή να περιστρέφεται με μεγάλη ταχύτητα. Σύμφωνα με τον Σαμπιέ, αυτό του παρέχει δυνατότητες ελιγμών πέρα από οτιδήποτε υπάρχει σήμερα, χωρίς να χρειάζονται φτερά κλπ.

Πέραν αυτών, το αεροσκάφος μπορεί να πετά ανάποδα, είτε σε quadcopter mode είτε σε οριζόντια πτήση, ενώ εάν εξοπλιστεί με τους κατάλληλους τζετ κινητήρες θα μπορεί να πετά τόσο σε υποηχητικές όσο και σε υπερηχητικές ταχύτητες. Παράλληλα, ο Σαμπιέ υποστηρίζει ότι ο σχεδιασμός του διασφαλίζει πως δεν θα υπάρχει «sonic boom» όταν το αεροσκάφος πετά γρηγορότερα από τον ήχο.

Το πρωτότυπο είναι προφανώς μη επανδρωμένο και τηλεκατευθυνόμενο, ωστόσο οι δημιουργοί του υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στις πτήσεις εάν εξελιχθεί σε ένα μονοθέσιο ή πολυθέσιο επανδρωμένο αεροσκάφος με υβριδικό ηλεκτρικό/ αεριωθούμενο σύστημα προώθησης. Προς το παρόν, υπάρχει το πρωτότυπο drone, ενώ στη σχετική ιστοσελίδα – όπου παρουσιάζεται και βίντεο με το πρωτότυπο- αναφέρεται πως εκκρεμεί η ευρεσιτεχνία.

https://www.naftemporiki.gr/story/1457900/adifo-enas-alithinos-iptamenos-diskos

 

 

 

Soyuz-2.1a-Progress MS-11 :cheesy:

Σήμερα, 28 Μαρτίου οι ειδικοί της «Ενέργεια» στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις τεχνολογικές λειτουργίες του οχήματος υποδοχής φορτίου (THC) «Πρόοδος MC-11" με το χώρο μεταφοράς.

Η προετοιμασία του διαστημικού σκάφους για εκτόξευση στο πλαίσιο του προγράμματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού πραγματοποιείται στο κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμών του κοσμοδρόμιου Baikonur.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των προπαρασκευαστικών εργασιών πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η επιθεώρηση του οχήματος, ρολό φέρινγκ, το κεφάλι του χώρου μεταφοράς με TGK «Progress MC-11» στο κτίριο Διαδικασιών και Ελέγχου του εκτοξευτή για τη γενική συνέλευση του πυραύλου «Σογιούζ-2.1α» , τη γενική συνέλευση, τη συνεδρίαση της τεχνικής διοίκησης και την κρατική επιτροπή σχετικά με την ετοιμότητα του διαστημικού πυραύλου και την εγκατάσταση εκτόξευσης για την εκτόξευση.

Η εκκίνηση του οχήματος μεταφοράς φορτίου Progress MS-11 με το όχημα εκτόξευσης Soyuz-2.1a από το κοσμοδρόμιο Baikonur έχει προγραμματιστεί για τις 4 Απριλίου 2019. Σκοπός της πτήσης είναι να παραδώσει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό καύσιμο, νερό και άλλα φορτία που είναι απαραίτητα για την περαιτέρω λειτουργία του σταθμού σε επανδρωμένη κατάσταση.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss59/progress_ms-11/photo_03-28.html

https://www.energia.ru/ru/iss/iss59/progress_ms-11/photo_03-29.html

photo_03-22-02.thumb.jpg.af7b9f4bc52f3dbee4c8349141548942.jpg

photo_03-22-01.thumb.jpg.9740458fa1ff4eee7627385d1c4885a2.jpg

7fb18970a8aafb34aac140ffc898cea6-1024x597.thumb.jpg.c05b46924a90bba7cacbb6575d718caf.jpg

photo_03-22-14.thumb.jpg.e0efa250f7679f07a86984ac92dbe63d.jpg

photo_03-22-13.thumb.jpg.e696b7eae4ce5560df543401a9c5a70d.jpg

photo_03-22-11.thumb.jpg.bab1b5526690b3d73c2aea83327fd142.jpg

photo_03-22-10.thumb.jpg.d5c4604eab022c8562e9d5dd859db360.jpg

photo_03-22-09.thumb.jpg.869979b42707079c819a18b02e4385c5.jpg

photo_03-22-08.thumb.jpg.1295a16552e2d3e383be4b1a52f3c600.jpg

photo_03-22-04.thumb.jpg.836e94743d02618bd5f86b00b8027247.jpg

photo_03-22-03.thumb.jpg.891b8e1eb92376f165d59936174b0625.jpg

D2M0IiFWkAA0YIe-1.jpg.59f8688897927475393de694f9250e6e.jpg

hague_mcclain_koch.jpg.43ad7f86ef175d0a419b291714c8323c.jpg

smartsat-eksupnoi-doruforoi.jpg.c9a687e737f9f36b95c4a77a04e1f4ae.jpg

adifo-enas-alithinos-iptamenos-diskos.jpg.538a468985efea9a3c3ed87bc0c46550.jpg

photo_03-28-21.thumb.jpg.cbc76bf7eb7ae9ef39e5d844cf771c3c.jpg

photo_03-28-19.thumb.jpg.0494952bcd946121e17b7c6a938ac62d.jpg

photo_03-28-17.thumb.jpg.fe2a47114d7456284ae200d6a3934b3d.jpg

photo_03-28-16.thumb.jpg.3b8c12b6927650948b583ca42aecd6fc.jpg

photo_03-28-11.thumb.jpg.97f0d33eaf37948d571d15d1448dba03.jpg

photo_03-28-04.thumb.jpg.2e11ca82e2b2f50613bac5236d6edd4e.jpg

photo_03-28-02.thumb.jpg.ddbe66e580eae4f91f640c98a3d4947e.jpg

photo_03-29-34.thumb.jpg.6992a70d03996a876cecbd1730a79400.jpg

photo_03-29-28.thumb.jpg.6f4be99fe6db22e2dd0f76d7d6eb6890.jpg

photo_03-29-26.thumb.jpg.29bbbdb41ff687255d6b60caff02c3d1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Soyuz-2.1a-Progress MS-11 :cheesy:

Σήμερα, 1 Απριλίου, ο προωθητικός πυραύλος Progress MS-11 με to φορτηγό πλοίο (TGK) αφαιρέθηκε από το κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμών και εγκαταστάθηκε στο σημείο εκτόξευσης της θέσης αριθ. 31 του κοσμοδρόμου Baikonur. Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας εκτόξευσης.

Οι υπολογισμοί εκκίνησης των ειδικών της RSC Energia και άλλων επιχειρήσεων της Roscosmos εκτελούν τεχνολογικές λειτουργίες πριν την εκτόξευση στο συγκρότημα εκτόξευσης. Εκτελούνται δοκιμές πριν από την εκκίνηση συστημάτων και μονάδων του συγκροτήματος πυραύλων, ελέγχεται η αλληλεπίδραση του εξοπλισμού επί του σκάφους και του εξοπλισμού εδάφους.

Η εκτόξευση του οχήματος μεταφοράς φορτίων Progress MS-11 από το κοσμοδρόμιο Baikonur έχει προγραμματιστεί για τις 4 Απριλίου 2019. Σκοπός της πτήσης είναι να παραδώσει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό καύσιμο, νερό και άλλα φορτία που είναι απαραίτητα για την περαιτέρω λειτουργία του σταθμού σε επανδρωμένη κατάσταση.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss59/progress_ms-11/photo_03-30.html

https://www.energia.ru/ru/iss/iss59/progress_ms-11/photo_03-31.html

https://www.energia.ru/ru/iss/iss59/progress_ms-11/photo_04-01.html

 

 

 

NASA: Άνθρωποι στη Σελήνη το 2024 και στον Άρη το 2033. :cheesy:

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ξεκαθάρισε τους νέους πιο «επιθετικούς» στόχους της για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές: να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη το 2024 και, στη συνέχεια, να κάνει το ίδιο στον ‘Αρη το 2033.

Ο διοικητής της NASA Τζιμ Μπριντεστάιν δήλωσε ότι το διαστημικό πρόγραμμα της για επάνοδο στο φεγγάρι επιταχύνεται και θα είναι ζωτικό για το επόμενο βήμα, που θα είναι ο «κόκκινος» πλανήτης.

«Θέλουμε να πετύχουμε μια προσεδάφιση στον ‘Αρη το 2033. Μπορούμε να επιταχύνουμε την προσεδάφιση στον ‘Αρη, αν επιταχύνουμε την προσελήνωση», δήλωσε σε ακρόαση της επιτροπής επιστήμης-διαστήματος-τεχνολογίας του Κογκρέσου o Ρεπουμπλικανός που επελέγη από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να ηγηθεί του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος.

Ο πρόεδρος της επιτροπής επιστήμης-διαστήματος-τεχνολογίας του Κογκρέσου Δημοκρατικός Έντι Μπέρνι Τζόνσον ζήτησε από τον Μπριντενστάιν να προσδιορίσει το κόστος του νέου διπλού στόχου, κάτι που ο επικεφαλής της NASA είπε ότι θα γίνει έως τις 15 Απριλίου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η επιτάχυνση της επιστροφής στη Σελήνη το 2024 (αντί για το 2028 όπως ήταν ο αρχικός στόχος) πιθανώς υποκρύπτει και πολιτικές σκοπιμότητες, καθώς τότε θα είναι το τελευταίο έτος της δεύτερης θητείας του Τραμπ, αν επανεκλεγεί πρόεδρος. Όμως αρκετοί ειδικοί και μέλη του Κογκρέσου είναι επιφυλακτικοί κατά πόσο όντως η NASA είναι σε θέση να στείλει ξανά ανθρώπους στο φεγγάρι σε πέντε χρόνια, δεδομένης -μεταξύ άλλων- της καθυστέρησης στην ανάπτυξη του νέου πυραύλου «βαρέων βαρών» Space Launch System (SLS).

Ενώ ένα ταξίδι στη Σελήνη θα διαρκέσει μόνο τρεις μέρες, στον ‘Αρη θα πάρει τουλάχιστον έξι μήνες. Για να είναι εφικτό ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής, που μπορεί να συνολικά να διαρκέσει έως δύο χρόνια, η αναχώρηση πρέπει να γίνει όταν οι τροχιές του ‘Αρη και της Γης θα έχουν φέρει πιο κοντά τους δύο πλανήτες, κάτι που συμβαίνει κάθε περίπου 26 μήνες (αυτό θα συμβεί το 2031, το 2033 κ.ο.κ.).

https://physicsgg.me/2019/04/03/nasa-%ce%ac%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%bf%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b7-%cf%84%ce%bf-2024-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ac%cf%81%ce%b7-%cf%84/

 

 

 

«Ανακύκλωση» πυραύλων: Πιάνοντας πυραύλους στον αέρα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ξανά. :cheesy:

Ο τομέας των επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων για εκτοξεύσεις στο διάστημα είναι μία από τις σημαντικότερες «αρένες» της αεροδιαστημικής βιομηχανίας αυτή τη στιγμή, και απόδειξη για αυτό είναι τα προγράμματα εταιρειών όπως η SpaceX, η Blue Origin και άλλες, με πυραύλους που επιστρέφουν μόνοι τους στη Γη. Ωστόσο, ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις, όπως η πρόταση του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt; DLR).

Αναλυτικότερα, αυτό που προτείνει το DLR είναι η ανάκτηση ενός πυραύλου στον αέρα μετά την εκτόξευσή του: Η διαδικασία που προτείνει το γερμανικό κέντρο θα αναπτυχθεί και δοκιμαστεί μαζί με άλλους έξι διεθνείς εταίρους, στο πλαίσιο του προγράμματος FALCon (Formation flight for in-Air Launcher 1st stage Capturing demonstration) της ΕΕ, το οποίο θα διαρκέσει για τρία χρόνια, έχοντας αρχίσει τον Μάρτιο. Σκοπός είναι η ανάπτυξη ενός τεχνικού concept – όσο το δυνατόν πιο λεπτομερές- για έναν «συλλέκτη πυραύλων», και η διεξαγωγή δοκιμών για αυτόνομη περισυλλογή και μεταφορά πυραύλων.

«Στην κατοχυρωμένη διαδικασία περισυλλογής στον αέρα, ένα επίπεδο του πυραύλου το οποίο διαθέτει πτέρυγες συλλέγεται αυτόματα από ένα μεταγωγικό αεροσκάφος ενώ είναι ακόμα εν πτήσει πάνω από τη θάλασσα, και μετά ρυμουλκείται στην περιοχή προσγείωσής του» εξηγεί ο Μάρτιν Σίπελ, project leader για το FALCon στο DLR στη Βρέμη. «Το επίπεδο εκεί απελευθερώνεται και προσγειώνεται ανεξάρτητα, σαν ανεμόπτερο».

Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των διαστάσεων και του βάρους των επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του κόστους. Ήδη γίνονται έρευνες πάνω στη συγκεκριμένη τεχνολογία, τόσο σε επίπεδο προσομοιώσεων όσο και αρχικών πειραμάτων πτήσης με μη επανδρωμένα ελαφρά αεροσκάφη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1460155/anakuklosi-puraulon-pianontas-puraulous-ston-aera-prokeimenou-na-xrisimopoiithoun-ksana

 

 

 

Η Ρωσία κατασκευάζει πλυντήριο ρούχων για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Η ρωσική διαστημική εταιρεία RKK Energia, ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε να κατασκευάζει ένα πλυντήριο ρούχων για τις ανάγκες των πληρωμάτων του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη αλλά και στις διαπλανητικές αποστολές.

«Για τις μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη και άλλες διαπλανητικές αποστολές η RKK Energia άρχισε να κατασκευάζει ένα ειδικό πλυντήριο ρούχων για το διάστημα» αναφέρει το βίντεο που ανάρτησε η εταιρεία στο κανάλι της στο YouTube .

Η κατασκευή ενός τέτοιου διαστημικού πλυντηρίου θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα του πλυσίματος των ρούχων των πληρωμάτων των διαστημικών αποστολών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καθώς μέχρι σήμερα οι αστροναύτες αναγκάζονται να συσσωρεύουν τα ρούχα που αλλάζουν κάθε φορά, εν συνεχεία να τα στέλνουν στη γη και να παραλαμβάνουν από τη Γη καθαρά ρούχα που στέλνονται με διαστημόπλοια.

Ωστόσο, στην αναφορά της εταιρείας δεν υπάρχει καμία αναφορά για το πώς θα λειτουργεί το πλυντήριο αυτό στο διάστημα.

Πρόσφατα, το ερευνητικό Ινστιτούτο NIIchimmash που είναι η κύρια ρωσική διαστημική επιχείρηση που ασχολείται με συστήματα τροφοδοσίας στο Διάστημα είχε ανακοινώσει ότι έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή πλυντηρίου ρούχων που θα λειτουργεί στο Διάστημα.

Το 2017, οι μηχανικοί της εταιρείας RKK Energia σε άρθρο τους στο περιοδικό «Διαστημική τεχνική και τεχνολογία» είχαν προτείνει την κατασκευή ενός πλυντηρίου που θα λειτουργεί στο διάστημα, αναφέρει το Ria Novosti.

Πρότειναν μάλιστα, το διαστημικό πλυντήριο να λειτουργεί με την χρήση μιας συσκευής που θα συσσωρεύει το διοξείδιο του άνθρακα, που υπάρχει στην αναπνοή των αστροναυτών. Κατά την άποψη τους, το διοξείδιο του άνθρακα σε θερμοκρασία 31 βαθμών Κελσίου και υπό πίεση 74 ατμοσφαιρών, υγροποιείται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σ' αυτήν την κατάσταση για τον καθαρισμό των ρούχων.

Σήμερα οι αστροναύτες φορούν τα ρούχα τους για 3-4 μέρες και μετά τα αλλάζουν, φορώντας καθαρά. Έτσι τα ρούχα αποθηκεύονται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται ετησίως αποστολές ρούχων που το βάρος τους φθάνει τα 600 κιλά.

Μάλιστα οι ερευνητές της εταιρείας έχουν υπολογίσει ότι σε περίπτωση που πραγματοποιούνταν σε μια αποστολή στον πλανήτη Άρη με έξι αστροναύτες για διάστημα πτήσης διάρκεια δύο ετών, θα χρειαζόντουσαν 3 τόνοι ρούχων.

Η NASA έχει επίσης ασχοληθεί με το πρόβλημα και είχε χρηματοδοτήσει έρευνες για να βρεθεί μια μέθοδος ώστε να καθαρίζονται τα ρούχα χωρίς νερό ή να παραχθούν αντιμικροβιακά υφάσματα, που θα μπορούν να τα φορούν οι αστροναύτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

http://www.kathimerini.gr/1016903/article/epikairothta/episthmh/h-rwsia-kataskeyazei-plynthrio-royxwn-gia-ton-die8nh-diasthmiko-sta8mo

 

 

Δύο εκτοξεύσεις πυραύλων και μια άφιξη στην τροχιά της Σελήνης σε μια ασυνήθιστα γεμάτη μέρα στο Διάστημα. :cheesy:

Μια ασυνήθιστα γεμάτη μέρα (και νύχτα) στο διάστημα είναι η σημερινή, καθώς έχουν προγραμματισθεί δύο εκτοξεύσεις μεγάλων πυραύλων, η άφιξη του ισραηλινού σκάφους Beresheet σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, η δεύτερη κοντινή διέλευση από τον Ήλιο του αμερικανικού σκάφους Parker Solar Probe, καθώς και ο «βομβαρδισμός» του αστεροειδούς Ριούγκου από το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa 2.

Η διαστημική μέρα ξεκινά με την εκτόξευση (στις 14:00 ώρα Ελλάδας) από τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos του μη επανδρωμένου μεταγωγικού Progress 72(Progress MS-11)από το διαστημοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Το σκάφος θα μεταφέρει τρεις τόνους εφοδίων (τρόφιμα, καύσιμα, εξοπλισμό κ.α.) στην αποστολή 59 που σήμερα βρίσκεται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Μετά από μόνο τρεις ώρες ταξίδι, το Progress 72 αναμένεται να «δέσει» στο ρωσικό τμήμα του ISS γύρω στις 17:25 ώρα Ελλάδας.

Λίγο πριν (στις 17:15 ώρα Ελλάδας) και αν όλα έχουν πάει καλά, το μικρό ρομποτικό ισραηλινό σκάφος Beresheet (Γένεσις), που είχε εκτοξευθεί στις 21 Φεβρουαρίου, θα κάνει με τις μηχανές του τον κατάλληλο ελιγμό διάρκειας έξι λεπτών, ώστε να μειώσει την ταχύτητα του από 8.500 σε 7.500 χιλιόμετρα την ώρα και θα εισέλθει σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Σελήνη, που θα το φέρει για λίγες μέρες να κινείται σε απόσταση 500 έως 10.000 χιλιομέτρων από το φεγγάρι.

Είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα, προκειμένου στις 11 Απριλίου το σκάφος ύψους ενάμισι μέτρου να επιχειρήσει αυτόνομη προσελήνωση, την πρώτη από μη αμιγώς κρατικό διαστημικό φορέα (τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SpaceIL και τη δημόσια αεροδιαστημική εταιρεία Israel Aerospace Industries). Αυτό θα καταστήσει το Ισραήλ την τέταρτη χώρα που θα έχει «πατήσει» στο φεγγάρι, μετά τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ-Ρωσία και την Κίνα.

Λίγες ώρες αργότερα, στις 19:30 ώρα Ελλάδας, θα εκτοξευθεί από την ευρωπαϊκή Arianspace ένας πύραυλος Σογιούζ, που θα θέσει σε τροχιά τέσσερις τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους της εταιρείας SES.

Κάποια στιγμή εξάλλου μέσα στην Πέμπτη το σκάφος Parker Solar Probe της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) θα «αγγίξει» ξανά τον Ήλιο, φθάνοντας στο περιήλιο της τροχιάς του και κάνοντας τη δεύτερη κοντινή διέλευσή του από το άστρο μας. Το σκάφος επιβίωσε από την πρώτη του τολμηρή απόπειρα να περάσει μέσα από τις εξωτερικές περιοχές της ηλιακής ατμόσφαιρας πέρυσι το Νοέμβριο. Συνολικά έχει προγραμματισθεί να κάνει 24 τέτοιες κοντινές διελεύσεις τα επόμενα χρόνια, μελετώντας για πρώτη φορά τον Ήλιο από τόσο κοντά.

Τέλος, το βράδυ της Πέμπτης (στις 04:00 ώρα Ελλάδας της Παρασκευής), σύμφωνα με το Space.com, το σκάφος Hayabusa 2 της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (JAXA), που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή Ριούγκου, θα εκτοξεύσει από απόσταση 500 μέτρων ένα βλήμα στην επιφάνεια του.

Στόχος του «βομβαρδισμού» είναι να δημιουργήσει ένα μικρό κρατήρα, όπου στη συνέχεια το σκάφος θα προσεδαφιστεί για να μελετήσει την περιοχή και να συλλέξει δείγμα για ανάλυση στη Γη. Το κόστους 150 εκατομμυρίων δολαρίων σκάφος, που εκτοξεύθηκε το Δεκέμβριο του 2014, έχει ήδη στείλει τρία μικρά ρόβερ παρατήρησης πάνω στον αστεροειδή, ενώ τον έχει ήδη αγγίξει μια φορά για να πάρει ένα πρώτο δείγμα.

https://www.in.gr/2019/04/04/tech/dyo-ektokseyseis-pyraylon-kai-mia-afiksi-stin-troxia-tis-selinis-se-mia-asynithista-gemati-mera-sto-diastima/

 

 

 

Από τη Γη... στο Διάστημα - Πώς θα κάνετε το όνειρο πραγματικότητα. :cheesy:

Να παρατηρήσουν την Γη… από το Διάστημα καλεί εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο φέτος το καλοκαίρι.

Όσοι ενδιαφέρονται θα μπορέσουν να το κάνουν πραγματικότητα στο «Θερινό Εργαστήριο Τεχνολογιών Παρατήρησης της Γης από το Διάστημα στην Εκπαίδευση» που θα διεξαχθεί στις Λεύκες Πάρου από την 1η έως τις 6 Ιουλίου 2019.

Το συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται από το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και σε διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές με σκοπό την εξάσκηση στην αξιοποίηση των δορυφορικών δεδομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 10 Μαΐου 2019 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του θερινού εργαστηρίου.

https://earthobsedu.wixsite.com/paros19

https://www.tanea.gr/2019/04/04/science-technology/apo-ti-gi-sto-diastima-pos-tha-kanete-to-oneiro-pragmatikotita/

 

 

Soyuz-2.1a-Progress MS-11 :cheesy:

Στις 4 Απριλίου, στις 14:01 ώρα Μόσχας, το όχημα εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το όχημα μεταφοράς Progress MS-11 που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την RSC Energia ξεκίνησε με επιτυχία από την πλατφόρμα No. 31 του κοσμοδρόμιου Baikonur.

Στις 4 Απριλίου, στις 17:22 ώρα Μόσχας, το φορτηγό πλοίο Progress MS-11 (TGC) συνδέθηκε επιτυχώς με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Οι Ρώσοι κοσμοναύτες ελέγχουν τη διαδικασία σύνδεσης από τον σταθμό - ο διοικητής του πληρώματος του ISS Όλεγκ Κόνενενκο και ο μηχανικός πτήσης Αλεξέι Οβτσίνιν.Εφτασαν ετσι 420 kg νερού στις δεξαμενές του συστήματος Rodnik, καθώς και 47 kg πεπιεσμένου αέρα και οξυγόνο σε κυλίνδρους. Στη συσκευασία του διαμερίσματος φορτίου - επιστημονικό εξοπλισμό, εξαρτήματα για συστήματα υποστήριξης ζωής, καθώς και δοχεία με τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα και προϊόντα προσωπικής φροντίδας για τα μέλη πληρώματος. Ως μέρος ενός συνόλου φορτίων στόχων που παραδίδονται στο σταθμό, τοποθετούνται για διαστημικά πειράματα CE) στον τομέα της βιοτεχνολογίας: "Biofilm", "Constanta-2", "Παραγωγός", "Microvir", "Probiovit", "Δομή", "Βιοαποικοδόμηση", "Crystallizer". α, κατά τη διάρκεια της οποίας υποτίθεται ότι θα αποδείξει τα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης ανώτερων φυτών σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, οι αστροναύτες έλαβαν ένα σύστημα τοπικού φωτισμού με LED και μια συσκευή Phase με δοχεία για την καλλιέργεια υδρόβιων φυτών. Η προσέγγιση με το ISS πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με ένα σύστημα δύο στροφών που αναπτύχθηκε στην RSC Energia. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να ξεκινήσει ένα μεταφορικό φορτίο πλοίου στον τροχιακό σταθμό τον περασμένο Ιούλιο, όταν ξεκίνησε το Progress MS-09 TGC.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss59/progress_ms-11/photo_04-04.html

 

 

Υπάρχουν μικρόβια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Ένα ολοκληρωμένο κατάλογο με όλα τα μικρόβια και τους μύκητες που βρέθηκαν στις εσωτερικές επιφάνειες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), όπου σήμερα ζούν έξι αστροναύτες, παρουσίασαν για πρώτη φορά επιστήμονες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA). Ο «χάρτης» του μικροβιώματος θα βοηθήσει να ληφθούν καλύτερα μέτρα ασφαλείας για τις μελλοντικές επανδρωμένες διαστημικές αποστολές και τη ζωή στο διάστημα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κασθούρι Βενκατεσγουαράν του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μικροβιολογίας Microbiome, πήραν δείγματα από διάφορα σημεία του ISS (τουαλέτα, παράθυρα, γυμναστήριο, τραπέζι φαγητού, καταλύματα ύπνου κ.α.) στη διάρκεια 14 μηνών.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα μικρόβια του ISS σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με τους ανθρώπους. Τα πιο κοινά είναι τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου (26% του συνόλου) και ακολουθούν τα Pantoea (23%) και οι βάκιλοι (11%).

Μεταξύ άλλων, βρέθηκε ο παθογόνος χρυσίζων σταφυλόκκοκος (10%), ένας κοινός μικροοργανισμός που ζει στο ανθρώπινο δέρμα και μέσα στη μύτη, καθώς και εντεροβακτήρια, που ζουν στο ανθρώπινο γαστρεντερικό σύστημα. Τέτοια βακτήρια αφθονούν σε γυμναστήρια, γραφεία και νοσοκομεία στη Γη, συνεπώς ο ISS μοιάζει αρκετά με άλλα κλειστά περιβάλλοντα, όπου περνάνε αρκετό χρόνο οι άνθρωποι.

Οι ερευνητές επεσήμαναν όμως ότι δύο βασικές διαφορές είναι πως στο διάστημα οι αστροναύτες έχουν διαφορετική λειτουργία ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ δεν έχουν και πρόσβαση σε εξελιγμένη ιατρική φροντίδα όπως στη Γη, αν χρειαστεί.

«Είναι άγνωστο κατά πόσο αυτά τα οπορτουνιστικά βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν αρρώστιες στους αστροναύτες. Αυτό θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η υγεία κάθε αστροναύτη και το πώς οι ίδιοι οι μικροοργανισμοί λειτουργούν στο διαστημικό περιβάλλον», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Τσενσίνσκα Σίλαφ.

Υπό διερεύνηση είναι επίσης κατά πόσο ορισμένα βακτήρια θα μπορούσαν να διαβρώσουν τον ISS. Μερικοί μικροοργανισμοί, από αυτούς που βρέθηκαν στον ISS, στη Γη λειτουργούν διαβρωτικά.

Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι οι κοινότητες των μυκήτων εμφανίζουν σταθερότητα διαχρονικά, ενώ τα βακτηρίων αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου.

Ζωή και στο εξωτερικό του ISS

Από την άλλη, επιστήμονες του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου (DLR), που έκαναν το πείραμα BIOMEX, διαπίστωσαν ότι γήινοι οργανισμοί κολλημένοι στο εξωτερικό του ISS κατάφεραν να επιβιώσουν 533 ολόκληρες μέρες, παρά τις σκληρές συνθήκες κενού του διαστήματος, της ισχυρής υπεριώδους ακτινοβολίας και των ακραίων μεταβολών της θερμοκρασίας. Η ανθεκτικότητα αυτή αυξάνει τις πιθανότητες να βρεθούν μικροοργανισμοί σε εχθρικά περιβάλλοντα όπως ο ‘Αρης ή άλλα σώματα.

Το πείραμα ΒΙΟΜΕΧ (BIOlogy and Mars EXperiment) σκοπίμως εξέθεσε από το 2014 έως το 2016 διάφορους οργανισμούς (βακτήρια, μύκητες, φύκη, λειχήνες) σε «αρειανές» συνθήκες στο εξωτερικό του Διαστημικού Σταθμού, ο οποίος κινείται σε απόσταση περίπου 400 χιλιομέτρων από τη Γη. Στη συνέχεια οι οργανισμοί αυτοί επιστράφηκαν στη Γη για να αναλυθούν οι επιπτώσεις του διαστήματος πάνω τους. Στην ανάλυση των δειγμάτων συμμετείχαν 30 ερευνητικά κέντρα σε 12 χώρες και τα τελικά αποτελέσματα παρουσιάσθηκαν προ ημερών στο Βερολίνο, καθώς και σε επιστημονικά περιοδικά όπως το «Astrobiology» (Αστροβιολογία).

«Μερικοί οργανισμοί και βιομόρια επέδειξαν τρομερή ανθεκτικότητα στην ακτινοβολία του εξώτερου διαστήματος και πραγματικά επανήλθαν σώοι στη Γη», δήλωσε ο επικεφαλής του πειράματος, αστροβιολόγος Ζαν-Πιερ Πολ ντε Βερά του Ινστιτούτου Πλανητικής Έρευνας του DLR.

Ιδιαίτερα ανθεκτικά αποδείχθηκαν τα αρχαιοβακτήρια, μονοκύτταροι μικροοργανισμοί με μακρά εξελικτική ιστορία τουλάχιστον τρεισήμισι δισεκατομμυρίων ετών στη Γη. Πολύ καλά τα πήγαν επίσης στο διάστημα σκληροτράχηλοι ακραιόφιλοι οργανισμοί που προέρχονταν από την Αρκτική, την Ανταρκτική, τις ‘Αλπεις και τις στέπες. Τέτοιου είδους οργανισμοί θεωρούνται από τους επιστήμονες οι πιθανότεροι υποψήφιοι να βρεθούν σε κάποιον άλλο κόσμο, π.χ. στους δορυφόρους Ευρώπη και Εγκέλαδο και -γιατί όχι- στον πιο κοντινό μας ‘Αρη.

https://www.in.gr/2019/04/08/tech/yparxoun-mikrovia-ston-diethni-diastimiko-stathmo-tis-nasa/

 

 

Ασφαλέστερα και καθαρότερα καύσιμα για πυραύλους. :cheesy:

Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Science Advances δείχνει πως ίσως να είναι δυνατή η δημιουργία καυσίμων για πυραύλους που είναι πολύ καθαρότερα και πιο ασφαλή από τα υπεργολικά καύσιμα που χρησιμοποιούνται σήμερα- και το ίδιο αποτελεσματικα.

Τα νέα καύσιμα χρησιμοποιούν απλούς χημικούς «διακόπτες» για να «ξεκλειδώνουν» την ενέργεια ενός από τα θερμότερα νέα υλικά- μιας κατηγορίας από πορώδη στερεά που είναι γνωστά ως MOF (metal-organic frameworks). Tα MOF αποτελούνται από συμπλέγματα ιόντων μετάλλων και ένα οργανικό μόριο (σύνδεσμος- linker).

Δορυφόροι και διαστημικοί σταθμοί που παραμένουν σε τροχιά για πολύ καιρό βασίζεται σε υπεργολικά καύσιμα, τα οποία είναι τόσο εύφλεκτα που αναφλέγονται αμέσως όταν υπάρχει παρουσία οξειδωτή (από τη στιγμή που δεν υπάρχει οξυγόνο το οποίο να υποστηρίζει την καύση πέρα από την ατμόσφαιρα της Γης). Τα υπεργολικά καύσιμα που χρησιμοποιούνται τώρα, ως επί το πλείστον βασίζονται στην υδραζίνη, μια πολύ τοξική και επικίνδυνα ασταθή χημική ένωση, που αποτελείται από έναν συνδυασμό ατόμων αζώτου και υδρογόνου. Τα καύσιμα που βασίζονται στην υδραζίνη είναι τόσο καρκινογόνο, που αυτοί που δουλεύουν με αυτά πρέπει να φοράνε προστατευτικό εξοπλισμό σαν να ετοιμάζονται για ταξίδι στο διάστημα οι ίδιοι- ωστόσο, παρά τα μέτρα ασφαλείας, περίπου 12.000 τόνοι καυσίμων υδραζίνης απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο από την αεριοδιαστημική βιομηχανία.

Σύμφωνα με τον Τόμισλαβ Φρίσκιτς, καθηγητή Χημείας στο McGill University και co-senior author εν λόγω έρευνας, υπάρχει μια νέα, καθαρότερη προσέγγιση ως προς την παραγωγή εξαιρετικά εύφλεκτων καυσίμων, που δεν είναι απλά ασφαλέστερα από αυτά που χρησιμοποιούνται τώρα, αλλά επίσης αντιδρούν ή αναφλέγονται πάρα πολύ γρήγορα- απαραίτητη προϋπόθεση για τα καύσιμα πυραύλων.

«Αν και είμαστε ακόμα στα πρώτα στάδια δουλειάς με αυτά τα υλικά στο εργαστήριο, τα αποτελέσματα μας ανοίγουν δυνατότητες ανάπτυξης μιας κατηγορίας νέων και καθαρών υπεργολικών καυσίμων για την αεροδιαστημική βιομηχανία» είπε ο Χατέμ Τιτί, πρώτος συντάκτης της έρευνας και μεταδιδακτορικός που εργάζεται στο εργαστήριο του Φρίσκιτς.

https://www.naftemporiki.gr/story/1462522/asfalestera-kai-katharotera-kausima-gia-puraulous

 

 

Project Kuiper: Το φιλόδοξο σχέδιο εκτόξευσης 3.236 δορυφόρων παροχής Ίντερνετ της Amazon. :cheesy:

Έναν τεράστιο «αστερισμό» 3.236 δορυφόρων, που θα παρέχουν γρήγορη πρόσβαση στο Ίντερνετ σε όλο τον κόσμο, σχεδιάζει η Amazon, σύμφωνα με έγγραφα τα οποία υποβλήθηκαν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα.

Το αποκαλούμενο Project Kuiper φαίνεται να αποτελεί την πιο πρόσφατη «διαστημική φιλοδοξία» του ιδρυτή και επικεφαλής της Amazon, Τζεφ Μπέζος. Η Amazon είχε στο παρελθόν ανακοινώσει τη δημιουργία ενός δικτύου δορυφορικών εγκαταστάσεων στη Γη, ενώ παράλληλα η διαστημική εταιρεία του Μπέζος, Blue Origin, συνεχίζει να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης ενός από τους στόχους της, που δεν είναι άλλος από την αποστολή τουριστών στο διάστημα.

«Το Project Kuiper είναι μια νέα πρωτοβουλία για την εκτόξευση ενός αστερισμού δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά που θα παρέχει low-latency, υψηλών ταχυτήτων broadband συνδεσιμότητα σε κοινότητες που δεν εξυπηρετούνται ή υποεξυπηρετούνται ανά τον κόσμο» δήλωσε εκπρόσωπος της Amazon στο CNBC. «Πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο project που οραματίζεται να εξυπηρετεί δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, που στερούνται βασικής πρόσβασης στο ευρυζωνικό Ίντερνετ. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε σε αυτή την πρωτοβουλία με εταιρείες που μοιράζονται αυτό το κοινό όραμα».

Την πρώτη αναφορά στα εν λόγω έγγραφα είχε κάνει το GeekWire την Πέμπτη. Η πρόταση της Amazon έχει να κάνει με ένα δίκτυο 3.236 δορυφόρων. Η κατασκευή, η εκτόξευση και η λειτουργία τους θα απαιτήσει προφανώς τεράστια κεφάλαια, ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το CNBC, ο Μπέζος ήδη χρηματοδοτεί την Blue Origin με πάνω από ένα δισ. δολάρια ετησίως, και η Amazon παραμένει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο.

Σε εξέλιξη φαίνεται να είναι μια «κούρσα» μεταξύ μεγάλων παικτών του χώρου στον συγκεκριμένο κλάδο: Η SpaceX του Έλον Μασκ εκτόξευσε δύο δοκιμαστικούς δορυφόρους για το δίκτυό της Starlink πέρυσι, με μακροπρόθεσμο στόχο έναν αστερισμό 4.425 δορυφόρων, ενώ τον προηγούμενο μήνα η OneWeb εκτόξευσε τους πρώτους έξι δορυφόρους του δικτύου της, το οποίο σχεδιάζεται να έχει αρχικά 650 δορυφόρους. Παρόμοια σχέδια έχουν και οι Boeing και Telesat.

Σημειώνεται πάντως πως παρόμοια σχέδια έχουν παρουσιαστεί και στο παρελθόν, ωστόσο δεν έχουν υλοποιηθε, όπως για παράδειγμα το εγχείρημα της Teledesic, με τη στήριξη του Μπιλ Γκέιτς, που έκλεισε το 2002. Ως προς τα σχέδια της Amazon, ειδικοί της βιομηχανίας εκτιμούν πως θα χρειάζονται περίπου δέκα χρόνια για να «απογειωθούν»- με την εταιρεία πάντως να φαίνεται να κάνει σοβαρές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση: Όπως ανέφεραν πηγές στο CNBC, έχουν προσηλφθεί από την Amazon για αυτό το εγχείρημα στελέχη που στο παρελθόν εργάζονταν για τη SpaceX του Έλον Μασκ, όπως ο Ρατζίβ Μπαντιάλ, πρώην αντιπρόεδρος δορυφόρων της SpaceX, που δούλευε στο Starlink, και άλλα μέλη της ομάδας του. Τα στελέχη αυτά, σύμφωνα με τις πηγές του CNBC, φέρονται να ηγούνται του Project Kuiper. H απάντηση της Amazon: «Δεν κάνουμε σχόλια σχετικά με το προσωπικό. Δημιουργήσαμε μια απίστευτα ικανή ομάδα ειδικών από όλο το φάσμα της βιομηχανίας για να ηγηθεί του Project Kuiper».

https://www.naftemporiki.gr/story/1462557/project-kuiper-to-filodokso-sxedio-ektokseusis-3236-doruforon-paroxis-internet-tis-amazon

 

 

 

Μαθητές και μαθήτριες της χώρας μας σχεδιάζουν και προγραμματίζουν για τον ISS. :cheesy:

Η συμμετοχή σε ένα διαγωνισμό ευρωπαϊκού βεληνεκούς είναι από μόνη της σπουδαία υπόθεση. Όταν, μάλιστα, οι ομάδες ενός σχολείου επιλέγονται για την τελική φάση του διαγωνισμού, μαζί με άλλες 130, η ικανοποίηση είναι πολύ μεγάλη.

Και γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι δύο αυτές ομάδες που επιλέχθηκαν είναι ανάμεσα στις μόλις εφτά συνολικά που εκπροσωπούν την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, μαθητές και μαθήτριες της Ε’ τάξης του Δημοτικού των εκπαιδευτηρίων «Παλλάδιο», με τη βοήθεια των καθηγητών τους, διέπρεψαν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Astro Pi της ESA (European Space Agency).

Το μεγάλο ενδιαφέρον των παιδιών οδήγησε στο σχηματισμό τεσσάρων ομάδων, οι οποίες κλήθηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς, συνδυάζοντας γνώσεις Φυσικής και Προγραμματισμού, να σχεδιάσουν πειράματα που έχουν σχέση με τη ζωή στη Γη και τη ζωή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Τελικός σκοπός του όλου εγχειρήματος ήταν να εκτελεστούν τα πειράματα αυτά μέσα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από τον υπεύθυνο αστροναύτη του προγράμματος, David Saint-Jacques.

Αφού πέρασαν στη δεύτερη φάση και οι τέσσερις ομάδες, έκαναν το εργαστήριο SatLab του σχολείου τους δεύτερο σπίτι τους. Εκεί ξεκίνησαν να προγραμματίζουν τα πειράματά τους στον μίνι υπολογιστή που έλαβε κάθε ομάδα από την ESA, τον Raspberry Pi.

Με πολλή φαντασία και σκληρή δουλειά οι μαθητές και οι μαθήτριες παρέδωσαν αξιόλογους κώδικες, οι οποίοι έμελλε να στείλουν στην τελική φάση δύο από τις ομάδες του σχολείου.

Μέσα στις επόμενες μέρες, και αφού εκτελεστούν τα πειράματα, θα αποσταλούν από την ESA τα δεδομένα που θα συλλεγούν, ώστε να καταστεί δυνατή η σύνταξη των σχετικών αναφορών από το σχολείο.

https://www.in.gr/2019/04/10/tech/mathites-kai-mathitries-tis-xoras-mas-sxediazoun-kai-programmatizoun-gia-ton-iss/

photo_04-01-30.thumb.jpg.0fd21c4dbdf4973b27ac85d3a5b6a332.jpg

photo_04-01-26.thumb.jpg.bced13c2e02e038881684a3c00b0176b.jpg

photo_04-01-23.thumb.jpg.e59c0af8f4f614a1fbdde783de43e79e.jpg

photo_04-01-21.thumb.jpg.e62927ad17a525d7f4600f5705e7167c.jpg

photo_04-01-20.thumb.jpg.a67c5c681153db51eb6f4af10d579e30.jpg

photo_04-01-17.thumb.jpg.a377724fc775b01b6b75163b6c540b6a.jpg

photo_04-01-09.thumb.jpg.1fa1fa5dc20eadc771d11fe1491e1180.jpg

photo_04-01-05.thumb.jpg.74f477321fb2bbb07300ff269c7334e8.jpg

photo_04-01-02.thumb.jpg.df04e707797df6717648fedcd864091c.jpg

photo_03-31-18.thumb.jpg.1e347e7ab55e1a6ca371ba2dc628890b.jpg

photo_03-31-13.thumb.jpg.649443558a8028a9957e5a8a148e19b5.jpg

photo_03-31-09.thumb.jpg.075941f92b2e4cc906e2f1416fef87df.jpg

photo_03-31-01.thumb.jpg.9304a564106f2b568cbd396badbd91df.jpg

photo_03-30-25.thumb.jpg.630f1c7a8906300211caf730c3b671e7.jpg

photo_03-30-21.thumb.jpg.6e178b6ec083af87b37cd679fa327310.jpg

photo_03-30-19.thumb.jpg.1d2a7e19b49e7039e66b8c9948560d0e.jpg

photo_03-30-12.thumb.jpg.74aee899a2a8d4413e771b49a2effaa8.jpg

photo_03-30-03.thumb.jpg.71896d85d0b098417c256ea9cfd30dae.jpg

nasaadminist.jpg.00f979b627c7adeca9a892fe46eb28bd.jpg

anakuklosi-puraulon.jpg.4aabaa85acac3c8e2162d4753635fec7.jpg

photo_04-04-13.thumb.jpg.12d5d7d9d645822f62f7a8a5e4dca150.jpg

photo_04-04-12.thumb.jpg.dca1ea31b63b5185128abac0cb84dc11.jpg

photo_04-04-11.thumb.jpg.e0afded7f5c223c5afcd6373f6bb5a45.jpg

photo_04-04-10.thumb.jpg.f27edfdcfb8a61125d71c72982c75892.jpg

photo_04-04-09.thumb.jpg.4ec9cf857c81ccc1dc24fcf57adbc529.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

12 Απριλίου: Ημέρα της Κοσμοναυτικής. :cheesy:

«Παγιέχαλι»-«Φύγαμε»

Ηταν 12 Απρίλη 1961- 9h,6m,59,7sec ωρα Μοσχας οταν το Vostok No.1,απογειωνεται απο το Κοσμοδρομιο του Μπαικονουρ ανοιγωντας μια νεα εποχή για την ανθρωποτητα, την εποχή της ανθρωπινης παρουσίας στο Διάστημα.

Παράλληλα, η Διεθνής Ημέρα Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα (International Day of Human Space Flight) καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 7 Απριλίου 2011, για να τιμήσει τα επιτεύγματα του ανθρώπου στο διάστημα. Γιορτάζεται κάθε χρόνο την 12 Απριλίου.

«Ο ορίζοντας άρχισε να παίρνει ένα έντονο πορτοκαλί χρώμα, παίρνοντας όλες τις αποχρώσεις του ουράνιου τόξου: ανοικτό γαλάζιο, σκούρο μπλε, μωβ και τελικά μαύρο. Μία χρωματική παλέτα που δεν αποδίδεται με λόγια!»

Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν (9/3/1934 –27/3/1968)

Μία ώρα και 48 λεπτά. Τόσο διήρκεσε το πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στο Διάστημα τον Απρίλιο του 1961. Πενήντα οκτω χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες από εκείνο το ιστορικό ταξίδι του 27χρονου Γιούρι Γκαγκάριν. Ηρωας της Σοβιετικής Ενωσης, πρωτοπόρος στην εξερεύνηση του Διαστήματος και σημείο αναφοράς για πολλές γενιές, ο Γκαγκάριν και η πτήση του.

 

 

 

Πενήντα οκτω χρόνια από την αποστολή του Γκαγκάριν. :cheesy:

Με τη λέξη Poyekhai (φύγαμε) που είπε ο κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν (Yuri Gagarin) κατά την εκτόξευση του διαστημοπλοίου του Βοστόκ 1 (Vostok 1), στις 12 Απριλίου του 1961, 58 χρόνια πριν εγκαινιάσθηκε η αποστολή του ανθρώπου στο Διάστημα.

Το σκάφος διέγραψε μια πλήρη, όχι ακριβώς κυκλική, περιφορά γύρω από τη Γη σε υψόμετρο 327 χιλιόμετρα με ταχύτητα 27.400 χιλιόμετρα την ώρα. Όμως η πτήση έγινε με πλήρη έλεγχο των συστημάτων του από το διαστημικό κέντρο της Υπηρεσίας Διαστήματος της Ρωσίας (Roscosmos) και τον Γκαγκάριν σε ρόλο «επιβάτη-παρατηρητή».

Αν και αρχικά μέσω της δημοσιότητας δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το σκάφος προσεδαφίστηκε στο Καζακστάν με τον Γκαγκάριν να παραμένει στον θαλαμίσκο, αργότερα αποκαλύφθηκε ότι η πραγματικότητα ήταν διαφορετική.

Σύμφωνα με όσα δημοσιοποιήθηκαν ο Γκαγκάριν χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του και έπεσε από ύψος 7 χιλιομέτρων με το αλεξίπτωτό του. Για την σύγκριση αξίζει να θυμηθούμε ότι οι Αμερικάνοι είχαν επιλέξει την ευκολότερη και ασφαλέστερη μέθοδο της προσθαλάσσωσης των θαλαμίσκων με πλήρωμα και την περισυλλογή τους από ελικόπτερα.

Αν και με τα σημερινά δεδομένα η αποστολή ανθρώπων στο Διάστημα είναι μια καθημερινή πραγματικότητα, οι απαιτήσεις της εποχής σε μελέτη, πειράματα, παραγωγή τεχνογνωσίας, ανάπτυξη συστημάτων, υπολογιστών, συστημάτων ελέγχου εξ αποστάσεως και προ πάντων εκπαίδευσης ήταν σχεδόν άγνωστο έδαφος για το σύνολο του προσωπικού που δεν διέθετε πολυετή εμπειρία αλλά -όπως αποδείχθηκε- άφθονη γνώση, ικανότητες και αφοσίωση.

Κι αυτό διότι όταν δεν έχεις ηλεκτρονικούς υπολογιστές, επιστρατεύεις τους καλύτερους από το δυναμικό σου μαθηματικούς, φυσικούς, μηχανικούς, γιατρούς, αστρονόμους, πιλότους κλπ., για να προσφέρει ο καθένας στον τομέα του και συνολικώς ως ομάδα, το μέγιστο δυνατό, χτίζοντας περίπου από το μηδέν στο χαρτί ένα τόσο περίπλοκο εγχείρημα.

Αν και η αναφορά στις διαστημικές εφαρμογές μέσα από παρανοήσεις θεωρείται ότι αναφέρεται σε κάτι απλοϊκά καθημερινό, στην πραγματικότητα αποτελεί σύμμειξη κορυφαίων κυβερνητικών επιλογών, επενδύσεων, έρευνας πανεπιστημίων και ινστιτούτων, βιομηχανικής παραγωγής και θέσεων εργασίας. Ουσιαστικά αποτελεί ένα πανίσχυρο διαπραγματευτικό χαρτί όπως και αν χρησιμοποιείται.

Αξίζει να σκεφτούμε ότι χρονικά η εποχή αρχών του 60 συνδύαζε την τεχνολογία των ραδιοφώνων με λυχνίες με το γνωστό μας, άγνωστο τότε, ηλεκτρονικό εξάρτημα τρανζίστορ που αποτέλεσε τη βάση για τη σημερινή εκρηκτική εξέλιξη της τεχνολογίας. Ανακαλύφθηκε το 1948 από τρεις κορυφαίους Αμερικανούς επιστήμονες (John Bardeen, William Shockley και Walter Brattain) που εργάζονταν στα κορυφαία Bell Laboratories των ΗΠΑ.

Ανταγωνισμός υπερδυνάμεων

Εν μέσω Ψυχρού Πολέμου με τους δυο πανίσχυρους αντιπάλους (τις ΗΠΑ και την πρώην Σοβιετική Ένωση) να αντιπαρατίθενται σκληρά σε όλα τα επίπεδα (γεωπολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, στρατιωτικό), η πρωτοπορία τη ΕΣΣΔ να στείλει πρώτη άνθρωπο στο Διάστημα προκάλεσε παγκόσμιο σοκ.

Ένα σοκ το οποίο αναμφίβολα συντάραξε και την κυβέρνηση των ΗΠΑ καθώς είχε επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις της προκειμένου να προηγηθεί στο Διάστημα και με τη ρητή διαβεβαίωση του πρόεδρου Τζον Κένεντι ότι εντός της δεκαετίας του 60 Αμερικανός αστροναύτης θα πατούσε το πόδι του στη Σελήνη.

Οι ΗΠΑ ηττήθηκαν όταν το πρώτο διαστημικό σκάφος, ο δορυφόρος Σπούτνικ 1 (Sputnik 1), εκτοξεύθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1957 από τους Σοβιετικούς αφήνοντας κατάπληκτο το δυτικό κόσμο για τις επιστημονικές και τεχνικές της δυνατότητες για τις οποίες, παρά τη συστηματική λειτουργία των υπηρεσιών κατασκοπίας, μάλλον δεν υπήρχε απόλυτα σαφής εικόνα.

Άλλωστε τα Σοβιετικά ερευνητικά κέντρα ήταν διεσπαρμένα ανά την επικράτεια της αχανούς Ρωσίας, λειτουργούσαν σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας, ενώ έχει αναφερθεί ότι κάποια ήταν υπό την επιφάνεια της γης. Πολλά ειπώθηκαν τότε για τις τεχνολογικές δυνατότητες της ΕΣΣΔ που ως περίκλειστο σύστημα δεν άφηνε να διαρρεύσει το παραμικρό και οι ανακοινώσεις της ήταν εξαιρετικά φειδωλές.

Η δυτική κοινή γνώμη παρέμεινε σε κατάσταση μεγίστης έκπληξης όταν ένα μήνα αργότερα, τον Νοέμβριο του 1959 εκτοξεύτηκε διαστημόπλοιο με τον πρώτο έμβιο οργανισμό, τη σκυλίτσα Λάικα που -ως πειραματόζωο- χρησίμευσε για να καταγραφούν οι αντιδράσεις της στoν άγνωστο τότε χώρο του Διαστήματος. Και βέβαια στις 12 Απριλίου του 1961 με την αποστολή του Γκαγκάριν υπέστη ξανά σοκ – και ειδικά οι Αμερικάνοι που έχασαν ένα πολύ σοβαρό στοίχημα.

Το πρόγραμμα Μέρκιουρυ (Mercury) είχε αποτύχει να στείλει τον πρώτο άνθρωπο στο Διάστημα – το πέτυχε λίγο αργότερα, στις 5 Μαΐου του 1961: επιβαίνοντας του διαστημοπλοίου Ελευθερία 7 (Freedom 7), ο Αλαν Σέπαρντ (Αlan B Shepard Jr.) διέγραψε επί 15 λεπτά και 28 δεύτερα υποτροχιακή τροχιά και επέστρεψε με ασφάλεια εγκαινιάζοντας την εισδοχή των ΗΠΑ σε αυτόν τον τομέα.

Αναμφίβολα για το πρώτο και όσα σχετικά εγχειρήματα της ακολούθησαν, η ΕΣΣΔ φαίνεται να στηρίχθηκε σε ισχυρούς πυραύλους που ανέπτυξε και συνέχισε να βελτιώνει για στρατιωτική χρήση. Επομένως είχε διασφαλίσει ότι το βαρύ φορτίο των διαστημοπλοίων θα μεταφερόταν στην προκαθορισμένη τροχιά. Σε αυτό συνέτεινε και το σχήμα του διαστημοπλοίου Βοστόκ που παρέπεμπε σε σφαίρα.

Η δυτική άποψη της εποχής θεωρούσε (ή υποστήριζε για προφανείς λόγους) τους σοβιετικούς πυραύλους ικανούς για μεταφορά σημαντικών φορτίων στο διάστημα, τομέας στον οποίο μάλλον υστερούσαν οι Αμερικάνοι, γεγονός που έγινε αιτία για μεγάλες πιέσεις προκείμενου να βελτιωθούν το ταχύτερο δυνατό. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι είχαν επι χρόνια στην διάθεση τους τον πατέρα του γερμανικού πυραυλικού προγράμματος, των ισχυρών πυραύλων V2 και αργότερα του αμερικανικού πυραύλου φορέα Κρόνος V (Saturn V) Γερμανού επιστήμονα Βέρνερ φον Μπράουν (Wernher von Brain).

Η επιλογή του Γκαγκάριν

Όταν ο Γκαγκάριν επελέγη για τη θέση του πρώτου ανθρώπου που θα αποστελλόταν στο διάστημα ήταν μόλις 27 ετών, διαθέτοντας πολύ μεγάλη εμπειρία ως πιλότος μαχητικών αεροπλάνων. Είχε ταπεινή καταγωγή προερχόμενος από φτωχή οικογένεια. Τελείωσε τεχνική σχολή και αμέσως εντάχθηκε στη Σοβιετική πολεμική αεροπορία.

Η διαδικασία της επιλογής ήταν αυστηρή καθώς αρχικά συγκεντρώθηκαν 200 υποψήφιοι που ήδη ήταν εξαιρετικά έμπειροι πιλότοι μαχητικών. Κατόπιν οι επικεφαλής τους προγράμματος κατέληξαν σε 20 και τέλος στον Γιούρι Γκαγκάριν που πέρασε από εξαντλητική εκπαίδευση και τελικώς επελέγη.

Σε αυτό συνέβαλε η στάση του καθώς και ο σωματότυπός του-είχε ύψος 1,57 μέτρα και ήταν αδύνατος, επομένως μπορούσε να χωρέσει στον θαλαμίσκο του Βοστόκ 1 (Vostok 1).

Η εκτόξευση έγινε στις 06.07 UTC από τις γιγαντιαίες εγκαταστάσεις του κοσμοδρομίου Μπαϊκονούρ (Baikonur) που ανήκε στο Καζακστάν και ήταν ενταγμένο στο σοβιετικό μπλοκ και προσεδαφίστηκε μετά από συνολικώς 118 λεπτά πτήσης, στις 08.05 UTC, ανοίγοντας ενα μικρό κρατήρα.

Η τεχνολογία του Vostok 1

Για την ιστορία το διαστημόπλοιο Βοστόκ 1 (Vostok 1) ήταν απλό στην σχεδίαση (όπως είναι η συνήθης παράδοση των Σοβιετικών στις κατασκευές της). Το κέλυφος αλλά και η καμπίνα του είχε περίπου σφαιρικό σχήμα, διέθετε τρία μικρά φινιστρίνια, συστήματα συντήρησης της ζωής, τρεις κεραίες ραδιοφωνικής επικοινωνίας και κάθισμα που εκτινασσόταν θυμίζοντας τα αντίστοιχα των μαχητικών.

Ακολουθώντας τη σχεδιαστική φιλοσοφία θαλαμίσκος και σκάφος υποστήριξης συνδεδεμένα μεταξύ τους, συγκρότησαν ενα ενιαίο σύστημα. Το σκάφος παροχής υπηρεσιών (service module) μεταξύ άλλων διέθετε τις χημικές μπαταρίες, κινητήρες για την τροποποίηση του προσανατολισμού θέσης αλλά όχι κινητήρα επιβράδυνσης κατα την εισόδο στην ατμόσφαιρια. Όμως όλα τα συστήματα στον θαλαμίσκο ήταν σφραγισμένα καθώς ο έλεγχος γινόταν πλήρως από τη Γη. Βέβαια σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος ο Γκαγκάριν είχε στη διάθεσή του κωδικούς προκειμένου να τα ενεργοποιήσει και να πάρει την διακυβέρνηση του στα χέρια του.

Μέριμνα είχε λήφθεί και για το ενδεχόμενο σοβαρού προβλήματος κατά την επανείσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα – γι’ αυτό το σκάφος διέθετε εφόδια διάρκειας έως και 10 ημέρες. Επίσης διέθετε ένα πρωτοποριακό μηχανικό σύστημα προσδιορισμού θέσης κατά την πτήση που για τα σημερινά δεδομένα θεωρείται αρχαίο καθώς ήταν ένας μηχανικός υπολογιστής.

Στη θέση των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και της οθόνης υπήρχε μια σφαίρα και ένας περίπλοκος συνδυασμός από γρανάζια, άξονες, τροχίσκους κλπ., που αποδείχθηκε ακριβής και σε μελλοντικές αποστολές. Θυμίζει αυτή η επιλογή τους Αμερικανούς για τις σημειώσεις να χρησιμοποιούν στις αποστολές… στυλό και τους Ρώσους μολύβι.

Αναφέρεται ότι κατά την επάνοδο του ο θαλαμίσκος Βοστόκ 1 δεν αποκολλήθηκε από το σκάφος υποστήριξης (service module) με αποτέλεσμα ο Γκαγκάριν ενω πλησίαζε στη Γη να υποστεί στο σώμα του εξαιρετικά επώδυνη επιτάχυνση της τάξεως των 8g. Tελικώς η πολύ υψηλή θερμοκρασία, λόγω της τριβής στην ατμόσφαιρα, προκάλεσε την απόρριψη του σκάφους υποστήριξης καθώς έσπασαν οι σύνδεσμοι σύνδεσης.

Ο σχεδιαστής του Σοβιετικού διαστημικού προγράμματος

Η επιτυχία του Σοβιετικού διαστημικού προγράμματος πιστώνεται στον επικεφαλής κορυφαίο σχεδιαστή του Σεργκέι Πάβλοβιτς Κορολιόφ ή Καραλιόφ (Sergei Korolev) ο οποίος πέθανε το 1966 όπως έχει αναφερθεί και λόγω των κακουχιών που είχε υποστεί κατά την εξαετή εξορία του. Παρότι ήταν ο ανθρωπος που οδήγησε την ΕΣΣΔ στην κορυφή της επιτυχίας, είχε βρεθεί στο επίκεντρο του καθιερωμένου ανταγωνισμού από ζηλωτές της θέσης του. Λέγεται ότι άφησε το πηδάλιο του διαστημικού προγράμματος σε ανθρώπους μάλλον διαφορετικής νοοτροπίας.

Ήταν ο άνθρωπος που κατόπιν εντολής επέστρεψε από την εξορία για να μελετήσει την πυραυλική τεχνολογία των Γερμανών που ανέπτυξαν τους γνωστούς πυραύλους V2 που έπληξαν μακρινούς στόχους, όπως το Λονδίνο προκαλώντας πολλά θύματα και εκτεταμένες καταστροφές. Ουσιαστικά δηλαδή ήταν ο άμεσος αντίπαλος του Βέρνερ φον Μπράουν. Με μια σημαντική διαφορά.

Ο Κορολιόφ έπρεπε να «αποκρυπτογραφήσει» τα μυστικά της σχεδίασης των V2 και ο Μπράουν να μετεξελίξει την υπάρχουσα τεχνολογία.

Η πανίσχυρη αφανής γραφειοκρατεία του Σοβιετικού συστήματος ήταν και ο μηχανισμός μέσα στον οποίο επί πολλά χρονιά προκαλούνταν σε όλα τα επίπεδα συγκρούσεις ασφαλώς και για ζητήματα που αφορούσαν και την πολιτική για την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής με συχνά με αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ ειδικών αλλά και ινστιτούτων έρευνας. Προφανώς σε βάρος της τεχνολογικής εξέλιξης και υπέρ της απώλειας χρόνου και πόρων…

 

 

 

Falcon Heavy: Πρώτη εμπορική εκτόξευση για τον ισχυρότερο πύραυλο του κόσμου. :cheesy:

Ο πύραυλος Falcon Heavy (Βαρύ Γεράκι) της αμερικανικής εταιρείας Space X, ο οποίος είναι σήμερα ο πιο ισχυρός στον κόσμο, έκανε την πρώτη εμπορική εκτόξευσή του, θέτοντας σε τροχιά τον σαουδαραβικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Arabsat 6A.

Η εκτόξευση, που έγινε το βράδυ της Πέμπτης -μετά από τρεις διαδοχικές καθυστερήσεις λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών- από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, ήταν η δεύτερη πτήση του επαναχρησιμοποιούμενου γιγάντιου πυραύλου, ο οποίος είχε κάνει το «ντεμπούτο» του το Φεβρουάριο του 2018, μεταφέροντας στο διάστημα το κόκκινο σπορ ηλεκτρικό αυτοκίνητο Tesla του Ίλον Μασκ, με τον «Αστράνθρωπο» στο τιμόνι.

Ο ύψους 23 ορόφων πύραυλος, με τις 27 μηχανές, είναι ο υψηλότερος και ισχυρότερος σήμερα εν λειτουργία στον κόσμο. Η νέα επιτυχής εκτόξευση του Falcon Heavy ανοίγει το δρόμο για να κερδίσει η Space X νέα συμβόλαια από επιχειρήσεις και από το στρατό των ΗΠΑ. Η Space X έχει επενδύσει περίπου 500 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη του πυραύλου, ενώ κάθε εκτόξευση κοστίζει περίπου 90 εκατ. δολάρια.

Είναι εντυπωσιακό ότι, για πρώτη φορά, τρία λεπτά μετά την εκτόξευση, δύο μεγάλα τμήματα του πυραύλου επέστρεψαν στη Γη και προσεδαφίστηκαν συγχρονισμένα σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, εν μέσω θορυβωδών εκδηλώσεων ενθουσιασμού από τους μηχανικούς και το λοιπό προσωπικό της Space X.

Ένα τρίτο τμήμα του πυραύλου επέστρεψε δέκα λεπτά αργότερα και προσνηώθηκε σε ένα μη επανδρωμένο πλοίο σε απόσταση 645 χιλιομέτρων από την ακτή της Φλόριντα. Στην πρώτη δοκιμαστική αποστολή του 2018 αυτό το μεσαίο τμήμα του πυραύλου είχε χάσει το πλοίο και είχε συντριβεί στον Ατλαντικό Ωκεανό.

«Τα γεράκια προσεδαφίστηκαν», έγραψε περιχαρής ο Ίλον Μασκ στο Twitter, καθώς για πρώτη φορά και τα τρία μέρη του πυραύλου γύρισαν μόνα τους πίσω, ώστε να χρησιμοποιηθούν ξανά σε επόμενη εκτόξευση του Falcon Heavy τον Ιούνιο, οπότε θα στείλει στο διάστημα δορυφόρους της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Η Space X -που ιδρύθηκε το 2012 από τον Μασκ, ο οποίος επίσης είναι ιδιοκτήτης της Tesla- ανταγωνίζεται με την United Launch Alliance (κοινοπραξία της Boeing και της Lockheed που αναπτύσσει τον πύραυλο Delta IV Heavy) και την Blue Origin του Τζεφ Μπέζος της Amazon.

http://www.kathimerini.gr/1019104/article/epikairothta/kosmos/falcon-heavy-prwth-emporikh-ekto3eysh-gia-ton-isxyrotero-pyraylo-toy-kosmoy-vinteo---fwtografies

 

 

 

Πώς το Διάστημα άλλαξε το σώμα ενός αστροναύτη της NASA -Τι έπαθε όταν γύρισε. :cheesy:

Ο αστροναύτης Σκοτ Κέλι της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας NASA πέρασε σχεδόν ένα χρόνο στο διάστημα και, όταν επέστρεψε, ήταν ένας ελαφρώς διαφορετικός -και ίσως πιο γερασμένος- άνθρωπος, σε σύγκριση με τον δίδυμο αδελφό του Μαρκ, επίσης αστροναύτη της NASA, ο οποίος το ίδιο διάστημα είχε μείνει στη Γη.

Όμως το βασικό συμπέρασμα είναι ότι αλλαγές που επιφέρει το διάστημα στο ανθρώπινο σώμα και οι οποίες μοιάζουν με αυτές που προκαλούν άλλες καταστάσεις στρες, δεν φαίνονται πολύ σοβαρές ή μόνιμες.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι οι όποιες αλλαγές στο σώμα του «διαστημικού» Σκοτ Κέλι δεν ήταν μεγάλες σε σχέση με τον «γήινο» Μαρκ και το σώμα του πρώτου σε μεγάλο βαθμό επανήλθε στην αρχική κατάστασή του περίπου ένα έτος μετά την επιστροφή του από το ταξίδι με την NASA.

Ο αστροναύτης Σκοτ Κέλι πέρασε σχεδόν ένα χρόνο στο διάστημα και, όταν επέστρεψε, ήταν ένας ελαφρώς διαφορετικός -και ίσως πιο γερασμένος- άνθρωπος, σε σύγκριση με τον δίδυμο αδελφό του Μαρκ.

Αυτό αποκάλυψαν οι εξονυχιστικές εξετάσεις που έκαναν οι γιατροί και άλλοι επιστήμονες της NASA, καθώς ήταν η πρώτη φορά που είχαν τη μοναδική ευκαιρία να μελετήσουν συγκριτικά σε διδύμους (που έχουν κοινό DNA) τις βιολογικές επιπτώσεις του διαστήματος στο ανθρώπινο σώμα.

Οι δέκα μελέτες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Science», οι πιο ολοκληρωμένες μέχρι σήμερα στο πεδίο της διαστημικής βιοϊατρικής, καλύπτουν πολλούς διαφορετικούς τομείς, από την κατάσταση του εγκεφάλου και του νου έως τις αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου των αστροναυτών της NASA.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι αλλαγές που επιφέρει το διάστημα στο ανθρώπινο σώμα και οι οποίες μοιάζουν με αυτές που προκαλούν άλλες καταστάσεις στρες, δεν φαίνονται πολύ σοβαρές ή μόνιμες.

Τα ευρήματα θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό των μελλοντικών πιο μακρινών αποστολών της NASA στη Σελήνη και ιδίως στον Άρη όπου το ταξίδι θα διαρκεί περίπου εννέα μήνες.

Μεταξύ άλλων, ο αστροναύτης κατά την παραμονή του στο διάστημα εμφάνισε διόγκωση του πάχους της καρωτίδας, του νεύρου του αμφιβληστροειδούς και του δέρματος του μετώπου, απώλεια σωματικού βάρους, αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου του, μικρή εξασθένηση μερικών γνωστικών δεξιοτήτων, επιμήκυνση των τελομερών των χρωμοσωμάτων του και μεταβολές στην έκφραση αρκετών γονιδίων.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι οι όποιες αλλαγές στο σώμα του «διαστημικού» Σκοτ δεν ήταν μεγάλες σε σχέση με τον «γήινο» Μαρκ.

Τα περισσότερα (αλλά όχι όλα) τα γονίδια του επανήλθαν στην κανονική λειτουργία τους έξι μήνες μετά την επιστροφή του, κάτι που ίσως δείχνει μια μονιμότερη γενετική βλάβη.

Ο αστροναύτης που είχε μείνει στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2016 (340 συνεχόμενες μέρες) φαίνεται να γέρασε λίγο πιο γρήγορα σε σχέση με τον Μαρκ που είχε μείνει στον πλανήτη μας, καθώς είχε πάρει σύνταξη από το 2011 και είναι σήμερα υποψήφιος γερουσιαστής στην Αριζόνα για τις εκλογές του 2020.

Το πιο παράξενο είναι ότι όσο βρισκόταν στο διάστημα, ο αστροναύτης της NASA έδειξε βιολογικές ενδείξεις αντίστροφης γήρανσης (επιμήκυνση των τελομερών του), μόλις όμως επέστρεψε στη Γη, συνέβη το αντίστροφο (σμίκρυνση τελομερών), σαν το σώμα του να είχε ξαφνικά γεράσει πιο γρήγορα, κάτι που πιθανώς αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο σε βάθος χρόνου.

Μάλιστα το σώμα του Σκοτ σε μεγάλο βαθμό επανήλθε στην αρχική κατάστασή του περίπου ένα έτος μετά την επιστροφή του.

Επίσης, τουλάχιστον για ένα έτος μετά την επιστροφή του ο Σκοτ -ο οποίος και αυτός πήρε πια σύνταξη- είχε αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα του και στον μηχανισμό επιδιόρθωσης των βλαβών του DNA του, χωρίς οι επιστήμονες της NASA να έχουν κατασταλάξει κατά πόσο αυτό είναι καλό ή κακό.

Προς το παρόν, επίσης, είναι άγνωστο αν ο αστροναύτης της NASA κινδυνεύει περισσότερο από καρκίνο μακροπρόθεσμα λόγω της μακρόχρονης έκθεσης του σε κοσμική και ηλιακή ακτινοβολία.

Πάντως το ανοσοποιητικό σύστημα του δούλεψε κανονικά στο διάστημα και ένα αντιγριπικό εμβόλιο που έκανε στον ISS, είχε αποτέλεσμα ίδιο με ό,τι θα περίμενε κανείς στη Γη.

Ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα είναι παράγων-κλειδί για μια πετυχημένη μελλοντική διαστημική αποστολή, ώστε να προφυλάξει τους αστροναύτες από μικρόβια μέσα στο διαστημόπλοιο.

Τα ευρήματα θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό των μελλοντικών πιο μακρινών αποστολών στη Σελήνη και ιδίως στον Άρη όπου το ταξίδι θα διαρκεί περίπου εννέα μήνες.

Η μελέτη των διδύμων Κέλι είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για να εξαχθούν βάσιμα συμπεράσματα κατά πόσο τα μακρινά διαστημικά ταξίδια της NASA ενέχουν κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι ένα ταξίδι στον 'Αρη θα επιβαρύνει τους αστροναύτες με πενταπλάσια ακτινοβολία σε σχέση με μια παραμονή στον ISS

https://www.iefimerida.gr/tehnologia/diastima-allaxe-soma-enos-astronayti-tis-nasa

 

 

 

ΗΠΑ: Πρώτη δοκιμαστική πτήση του Stratolaunch, του μεγαλύτερου αεροπλάνου στον κόσμο. :cheesy:

Η αμερικανική εταιρεία Stratolaunch ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε σε έρημο της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ την πρώτη δοκιμαστική πτήση του μεγαλύτερου αεροπλάνου στον κόσμο, του οποίου το εκπέτασμα (άνοιγμα πτερύγων) είναι μεγαλύτερο από αυτό ενός Airbus A380.

Το αεροπλάνο αυτό, το οποίο κατασκευάστηκε από τη σημαντική εταιρεία αεροναυπηγικής μηχανικής Scaled Composites στην έρημο Μοχάβι, έχει δύο ατράκτους και έξι κινητήρες Boeing 747.

Οι κατασκευαστές του το προορίζουν για να μεταφέρει και να αφήνει σε ύψος ένα μικρό πύραυλο, η μηχανή του οποίου θα τίθεται τότε σε λειτουργία για να το οδηγήσει στο διάστημα, όπου θα θέτει σε τροχιά δορυφόρους.

Πρόκειται για μια πιο ομαλή μέθοδο εκτόξευσης διαστημικών οχημάτων από τις κλασικές εκτοξεύσεις πυραύλων, καθώς για να επιτευχθεί επαρκεί ένας μεγάλος διάδρομος απογείωσης.

Το αεροπλάνο Stratolaunch απογειώθηκε από το αεροδρόμιο και «διαστημοδρόμιο» της ερήμου Μοχάβι, στην Καλιφόρνια, στις 06:58 τοπική ώρα (16:58 ώρα Ελλάδος) χθες Σάββατο, και παρέμεινε στον αέρα δυόμισι ώρες, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.

Μέχρι στιγμής το αεροπλάνο αυτό είχε κάνει μόνο δοκιμές τροχοδρόμησης.

Η μέγιστη ταχύτητά του κατά την ώρα πτήσης ανήλθε στα 304 χλμ/ώρα, σύμφωνα με τη Stratolaunch, και το αεροπλάνο ανήλθε ως τις 5.182 μέτρα.

«Τι φανταστική πρώτη πτήση» δήλωσε με ικανοποίηση ο γενικός διευθυντής της Stratolaunch, Τζιν Φλόιντ. «Η σημερινή πτήση προωθεί την αποστολή μας να προτείνουμε μια εναλλακτική ευέλικτη λύση στα συστήματα εκτόξευσης από το έδαφος».

Το εκπέτασμα (άνοιγμα πτερύγων) του αεροπλάνου φθάνει τα 117 μέτρα, δηλαδή είναι πολύ μεγαλύτερο από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Το άνοιγμα πτερύγων ενός Airbus A380 ανέρχεται σε 79,75 μέτρα.

Η Stratolaunch χρηματοδοτούνταν από το συνιδρυτή της Microsoft, Πολ Άλεν, με στόχο να γίνει ένας νέος παράγοντας στην αγορά μικρών δορυφόρων που τίθενται σε τροχιά στο διάστημα.

Ωστόσο, ο θάνατος του Άλεν, τον Οκτώβριο του 2018, καθιστά αβέβαιο το μέλλον της Stratolaunch.

https://www.in.gr/2019/04/14/tech/ipa-proti-dokimastiki-ptisi-tou-stratolaunch-tou-megalyterou-aeroplanou-ston-kosmo/

 

 

 

Κρήτη: Κορυφαίοι κοσμοναύτες στα εγκαίνια του πάρκου «Γκαγκάριν» στο Ηράκλειο. :cheesy:

Το πάρκο «Γιούρι Γκαγκάριν» στο Ηράκλειο της Κρήτης, ένα έργο διεθνούς εμβέλειας σύμβολο ειρήνης και συνεργασίας, εγκαινίασε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τον παγκόσμιο εορτασμό της 85ης επετείου από τη γέννηση του πρώτου ανθρώπου που πέταξε στο διάστημα, του Γιούρι Γκαγκάριν, παρουσία τεσσάρων εν ενεργεία κοσμοναυτών, του κ. Θεόδωρου Γιουρτσίχιν (Γραμματικόπουλου), του κ. Αντόν Σκάπλεροφ, του κ. Ολέγκ Αρτέμιεφ και του κ. Σεργκέι Προκόπιεφ.

Η Υπουργός ευχαρίστησε τους τέσσερις κοσμοναύτες για την επιλογή τους να πραγματοποιούν στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη το πρόγραμμα αποκατάστασής τους μετά από διαστημικές αποστολές. Και επισήμανε ότι το υπουργείο Τουρισμού υποστήριξε από την πρώτη στιγμή το πρόγραμμα αποκατάστασης Ρώσων κοσμοναυτών στην Ελλάδα, που ξεκίνησε το 2015 και έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί σε ξενοδοχεία και μονάδες υγείας και ευεξίας στην Κρήτη, τη Χαλκιδική, την Εύβοια και την Αττική.

Ενώ, αναφέρθηκε στη δυναμική προβολή και προώθηση της Ελλάδας στη Ρωσία και διεθνώς, από τους Ρώσους κοσμοναύτες, οι οποίοι αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές του ελληνικού τουρισμού.

Η Υπουργός τόνισε ότι πετύχαμε η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που διαφημίστηκε τουριστικά από το διάστημα στο πλαίσιο του Έτους Τουρισμού Ελλάδα-Ρωσία, μία τεράστια επιτυχία που έγινε viral παγκοσμίως μέσω του βίντεο από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό του κοσμοναύτη Αντόν Σκάπλεροφ.

Η κ. Κουντουρά σε συνέχεια της παράδοσης, που ξεκίνησε ο Γιούρι Γκαγκάριν και συνεχίζουν όλοι οι αστροναύτες και κοσμοναύτες την παραμονή της εκτόξευσής τους από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζαχστάν, φύτεψε συμβολικά μαζί με τον ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν (Γραμματικόπουλο) το πρώτο δέντρο του πάρκου, μία ελιά, αναγνωρισμένο σύμβολο της Ελλάδας, της ειρήνης και της ευγενούς άμιλλας.

Στόχος είναι όταν επισκέπτονται την Κρήτη για την αποκατάστασή τους Ρώσοι κοσμοναύτες και αστροναύτες από την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, να φυτεύουν ένα δέντρο ελιάς, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα διεθνές αξιοθέατο και μια παράδοση παγκόσμιας εμβέλειας, καθώς κάθε ελαιόδεντρο θα συνοδεύεται από ειδική αναμνηστική πινακίδα με τα στοιχεία του αστροναύτη ή κοσμοναύτη, που το φύτεψε.

Ήδη εκπρόσωποι της Διεθνούς Ένωσης Αστροναυτών και Κοσμοναυτών πρότειναν να καθιερωθεί στην Κρήτη ο εορτασμός της επετείου της εκτόξευσης του Γιούρι Γκαγκάριν κάθε χρόνο, ενώ τουλάχιστον δύο Αμερικανοί και ένας Ιταλός αστροναύτης εξέφρασαν την επιθυμία να συμπεριληφθούν στην επόμενη ομάδα, που σχεδιάζεται να επισκεφθεί το Πάρκο το ερχόμενο φθινόπωρο.

Επιπλέον, εθελοντές που υποστηρίζουν τη δημιουργία πάρκων και πλατειών προς τιμήν του Γιούρι Γκαγκάριν ανά τον κόσμο, με επικεφαλής τον κ. Γιούριv Σοκολόφ, μετέφεραν ειδικά για την τελετή των εγκαινίων και αποθέσαν στο Πάρκο «Γιούρι Γκαγκάριν» του Ηρακλείου χώμα από τη γενέτειρά του, το ρωσικό χωριό Κλούσινο της περιφέρειας Σμολένσκ.

Η επίσκεψη των κοσμοναυτών πραγματοποιείται με την στήριξη του ΕΟΤ Ρωσίας και της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας, που συμμετείχαν ενεργά στην προετοιμασία του ταξιδιού, σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου και την TEZTOUR Hellas.

Δείτε το βίντεο του Ρώσου Κοσμοναύτη Aντόν Σκάπλεροφ από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το Μάρτιο του 2018 για την τουριστική προώθηση και προβολή της Ελλάδας, με το οποίο η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που διαφημίστηκε από το Διάστημα.

https://www.iefimerida.gr/ellada/kriti-kosmonaytes-sta-egkainia-parkoy-gkagkarin

 

 

 

Τμήμα του πυραύλου Falcon Heavy της Space X γύρισε από το διάστημα αλλά χάθηκε στα κύματα. :cheesy:

Οι άνθρωποι της Space X, στις 11 Απριλίου είδαν για πρώτη φορά και τα τρία επαναχρησιμοποιούμενα τμήματα του μεγάλου πυραύλου Falcon Heavy να επιστρέφουν -τα δύο στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα και το τρίτο πάνω σε ένα πλοίο στον Ατλαντικό- μετά την πρώτη εμπορική εκτόξευση του μεγαλύτερου σήμερα στον κόσμο πυραύλου εν λειτουργία.

Όμως δεν έμελε να χαρούν για πολύ. Καθώς το πλοίο, με το κεντρικό τμήμα του πυραύλου στο κατάστρωμα του, επέστρεφε στο λιμάνι Κανάβεραλ στη Φλόριντα, λόγω των κυμάτων, το πολύτιμο φορτίο έπεσε στη θάλασσα.

Όπως ανέφερε ανακοίνωση της εταιρείας, «καθώς επιδεινώθηκαν οι συνθήκες στη θάλασσα, το τμήμα του πυραύλου άρχισε να μετακινείται και τελικά ήταν αδύνατο να παραμείνει όρθιο. Ενώ είχαμε ελπίσει να το φέρουμε πίσω ανέπαφο, η ασφάλεια της ομάδας μας πάντα έχει προτεραιότητα. Δεν περιμένουμε πάντως ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στις μελλοντικές αποστολές μας».

Η Space X έχει στο ενεργητικό της περίπου 20 επιτυχημένες προσνηώσεις τμημάτων πυραύλων σε μη επανδρωμένα πλοία. Είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία του Ίλον Μασκ λόγω θαλασσοταραχής χάνει πύραυλο που έχει προσνηωθεί.

Στο μέλλον, οι μηχανικοί της εταιρείας θα αναπτύξουν καλύτερο μηχανισμό πρόσδεσης του πυραύλου πάνω στο κατάστρωμα.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/765756_tmima-toy-pyrayloy-falcon-heavy-tis-space-x-gyrise-apo-diastima-alla

 

 

 

Νέα διαστημική στολή δημιουργεί η Ρωσία. :cheesy:

Η ρωσική εταιρεία Zvezda σχεδιάζει να δημιουργήσει μια νέα διαστημική στολή για τους κοσμοναύτες εντός του τρέχοντος έτους ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Σεργκέι Ποζντνιακόφ.

«Διαμορφώνουμε την πρόταση μας για την δημιουργία μιας νέας διαστημικής στολής. Μέσα σ’ αυτή τη χρονιά θα την παρουσιάσουμε και θα ξεκινήσουμε το έργο μας» δήλωσε ο Ποζντνιακόφ, προσθέτοντας ότι το πιθανότερο για την δημιουργία της νέας διαστημικής στολής είναι να υπογράψει η εταιρεία Zvezda συμβόλαιο με την εταιρεία Energia.

Η νέα διαστημική στολή, είπε ο Ποζντνιακόφ, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά τους ‘περιπάτους’ στο Διάστημα εκτός του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και κατά την προσσελήνωση, παρότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στον εξοπλισμό της.

Ωστόσο ο πρόεδρος της εταιρείας Zvezda επεσήμανε ότι για την δημιουργία της νέας διαστημικής στολής θα απαιτηθούν κάποια χρόνια αν ληφθεί υπ όψιν η επεξεργασία των υλικών και οι σχετικές δοκιμές που πρέπει να γίνουν.

Από το 2018 οι Ρώσοι κοσμοναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού πραγματοποιούν εξόδους στο Διάστημα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, φορώντας την στολή τύπου Orlan-MKC, που είναι ένα πιο εξελιγμένο μοντέλο διαστημικής στολής, με νέο ερμητικό περίβλημα που έχει κατασκευασθεί από ύφασμα με προδιαγραφές υψηλής τεχνολογίας, είναι πιο άνετη και διαθέτει ένα αυτόματο σύστημα ψύξης που δημιουργεί την κατάλληλη θερμοκρασία για τον κοσμοναύτη.

https://www.tanea.gr/2019/04/17/science-technology/nea-diastimiki-stoli-dimiourgei-i-rosia/

 

 

Η αστροναύτης της NASA Christina Koch θα σπάσει το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη διαστημική πτήση από μια γυναίκα. :cheesy:

Η αστροναύτης της NASA, Christina Koch, έχει προγραμματιστεί να παραμείνει στην ISS μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2020, δαπανώντας έτσι 328 ημέρες σε τροχιά. Αυτό θα της επιτρέψει να σπάσει το ρεκόρ που είχε προηγουμένως η Peggy Whitson ο οποίος πέρασε 288 συνεχόμενες ημέρες στο διάστημα

Η Christina Koch ξεκίνησε για το ISS στις 14 Μαρτίου μαζί με τον αστροναύτη Νίκας Χάγη και τον Ρώσο κοσμοναύτη Αλεξέι Οβτσίνιν. Οι περισσότεροι αστροναύτες παραμένουν στο ISS για έξι μήνες, αλλά η Koch προγραμματίζεται να παραμείνει εκεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2020. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει περάσει 328 ημέρες σε τροχιά, μία από τις μεγαλύτερες διαδοχικές παραμονές στο διάστημα από οποιονδήποτε γυναικα αστροναύτη της NASA.

Η παραμονή της θα μπορούσε να βοηθήσει την NASA να μάθει περισσότερα για το πώς η παρατεταμένη διαστημική πτήση επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα.

Ο Scott Kelly κατέχει το ρεκόρ όλων των εποχών για κάθε αστροναύτη της NASA, έχοντας περάσει 340 ημέρες σε τροχιά. Η NASA πραγματοποίησε μελέτη σχετικά με την Kelly και τον δίδυμο αδελφό του που παρέμεινε στη Γη. Το πείραμα βρήκε κάποια μάλλον εκπληκτικά αποτελέσματα, όπως βλάβη στο DNA και επιδράσεις στη γνωστική λειτουργία. Η NASA σημείωσε ότι η μακρόχρονη πτήση της κ. Koch θα προστεθεί σε αυτό το αυξανόμενο σώμα εργασίας.

Εκτός από την ανακοίνωση της μακροχρόνιας αποστολής του Koch, η NASA αποκάλυψε επίσης ότι 3 μέλη του πληρώματος έπρεπε να αναχωρήσουν τον Ιούνιο, ενώ τρεις άλλοι προγραμματίστηκαν να ξεκινήσουν στο ISS τον Ιούλιο, ακολουθούμενοι από ένα τρίτο σετ το Σεπτέμβριο. Αυτό θα κάνει τον ISS να εχει εννέα άτομα πριν από τρεις από αυτούς να φύγουν στις αρχές Οκτωβρίου. Ο αστροναύτης της NASA, Jessica Meir, πρόκειται να φτάσει στο ΔΣΚ το Σεπτέμβριο. Έχει την πρόθεση να παραμείνει για μια εκτεταμένη αποστολή, παρόμοια με αυτή των Koch και θα φύγει μόνο την άνοιξη του 2020.

Το νέο πρόγραμμα ISS σημαίνει ότι δύο γυναίκες - Koch και Meir - θα επιβιβαστούν ταυτόχρονα στον σταθμό μετά την αναχώρηση του σημερινού μέλους του πληρώματος ISS Anne McClain τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια πιθανότητα να πραγματοποιηθεί μια γυναικεία διαστημική περιπλάνηση.

Η NASA σχεδίαζε να διεξάγει τον πρώτο συνολικό γυναικείο περιπατο τον περασμένο μήνα με τους Koch και McClain, αλλά ο McClain δεν συμμετείχε ως αποτέλεσμα προβλημάτων με το μέγεθος της στολής. Ωστόσο, χρειάζονται περαιτέρω εργασίες στο εξωτερικό του ISS, οπότε είναι πιθανό ότι οι Koch και Meir θα μπορούσαν να ανατεθούν για να πραγματοποιήσουν ένα περιπατο μαζί. Η NASA, ωστόσο, δεν επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθεί σίγουρα ένας θηλυκός διαστημικός περιπατος.

https://asgardia.space/en/news/NASA-Astronaut-Christina-Koch-to-Break-Record-for-Longest-Spaceflight-by-a-Woman

 

 

 

Φτερό για αεροσκάφη που μπορεί να μεταμορφώνεται, από το MIT και τη NASA. :cheesy:

Μηχανικοί του ΜΙΤ και της NASA ανέπτυξαν και δοκίμασαν ένα επαναστατικό νέο είδος φτερού αεροσκάφους, το οποίο αποτελείται από εκατοντάδες μικρά και όμοια κομμάτια: Το φτερό αυτό μπορεί να αλλάζει σχήμα και θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στον τομέα της αεροδιαστημικής, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σύμφωνα με το MIT News, η νέα αυτή προσέγγιση στην κατασκευή φτερών μπορεί να δώσει σημαντικά μεγαλύτερη ευελιξία στον σχεδιασμό και την κατασκευή μελλοντικών αεροσκαφών. Το εν λόγω σχέδιο δοκιμάστηκε σε αεροδυναμική σήραγγα της NASA και παρουσιάστηκε σε επιστημονικό άρθρο στο Smart Materials and Structures, το οποίο συνέταξαν οι Νίκολας Κρέιμερ (NASA Ames), Κένεθ Τσέουνγκ (ΜΙΤ, NASA Ames), Μπέντζαμιν Τζένετ (ΜΙΤ) και οκτώ άλλοι.

Αντί να απαιτεί ξεχωριστές κινητές επιφάνειες για τον έλεγχο του αεροσκάφους, όπως στα συμβατικά φτερά, το νέο αυτό σύστημα καθιστά δυνατή τη μεταμόρφωση/ παραμόρφωση ολόκληρης της πτέρυγας, ή τμημάτων της, μέσω της χρήσης ενός συνδυασμού άκαμπτων και εύκαμπτων στοιχείων στη δομή. Τα μικροσκοπικά αυτά στοιχεία, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα ελαφρύ πλαίσιο- πλέγμα, στη συνέχεια καλύπτονται με ένα λεπτό στρώμα πολυμερούς, παρόμοιου με αυτό του πλαισίου.

Το αποτέλεσμα είναι ένα φτερό πολύ πιο ελαφρύ, και ως εκ τούτου πολύ πιο αποδοτικό και οικονομικό από ενεργειακής άποψης, σε σχέση με τα συμβατικού σχεδιασμού φτερά, είτε αυτά είναι μεταλλικά είτε από συνθετικά υλικά. Καθώς η δομή, η οποία αποτελείται από πολλά μικροσκοπικά τρίγωνα, διαθέτει πολύ κενό χώρο, σχηματίζει ένα μηχανικό «μεταϋλικό», που συνδυάζει τη δομική ακαμψία ενός ελαστικού πολυμερούς και την ελαφρότητα και τη χαμηλή πυκνότητα ενός αεροτζέλ.

Όπως σημειώνει ο Τζένετ, η καθεμιά από τις φάσεις μιας πτήσης- προσγείωση, απογείωση, ελιγμοί κλπ- έχει τις δικές της βέλτιστες δυνατές παραμέτρους φτερών, οπότε και τα συμβατικά φτερά είναι στην ουσία ένας συμβιβασμός, καθώς δεν είναι ιδανικά για κανένα, «θυσιάζοντας» έτσι αποδοτικότητα. Ένα φτερό που θα μπορεί συνέχεια να αλλάζει θα παρείχε πολύ καλύτερες επιδόσεις. Επίσης, αν και θα ήταν δυνατή η χρήση μοτέρ και καλωδίων για την παραγωγή των δυνάμεων που απαιτούνται για τις μεταβολές στα φτερά, οι ερευνητές πήγαν ένα βήμα παραπέρα και σχεδίασαν ένα σύστημα το οποίο ανταποκρίνεται αυτόματα στις αλλαγές στις αεροδυναμικές συνθήκες, αλλάζοντας το σχήμα του: Ένα είδους αυτορυθμιζόμενης, παθητικής διαδικασίας μετατροπής του φτερού.

https://www.naftemporiki.gr/story/1468022/ftero-gia-aeroskafi-pou-mporei-na-metamorfonetai-apo-to-mit-kai-ti-nasa

 

 

 

«Στραβοπάτημα» για το διαστημόπλοιο Crew Dragon της SpaceX. :cheesy:

Σημαντικό πρόβλημα- «ανωμαλία», όπως χαρακτηρίζεται σε σχετικά δημοσιεύματα- αντιμετώπισε το Σάββατο μια δοκιμαστική έκδοση του διαστημοπλοίου Crew Dragon της SpaceX, που προορίζεται για επανδρωμένες πτήσεις, κατά τη διάρκεια δοκιμών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Σύμφωνα με τη Florida Today, καπνοί φάνηκαν να υψώνονται από την περιοχή, υποδεικνύοντας πως είχε υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί από το περιστατικό, το οποίο τέθηκε υπό έλεγχο, σύμφωνα με αξιωματούχους της βάσης της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας όπου γίνονταν οι δοκιμές.

«Νωρίτερα σήμερα, η SpaceX πραγματοποίησε μια σειρά δοκιμών κινητήρα σε δοκιμαστικό σκάφος Crew Dragon στις εγκαταστάσεις δοκιμών μας στη Ζώνη Προσγείωσης 1 στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Space.com. «Οι αρχικές δοκιμές ολοκληρώθηκαν επιτυχώς, αλλά η τελική δοκιμή κατέληξε σε μια ανωμαλία».

Η SpaceX σχεδιάζει να χρησιμοποιεί την εν λόγω κάψουλα για αποστολές αστροναυτών της NASA από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Πέταξε επιτυχώς για πρώτη φορά τον Μάρτιο, σε μια μη επανδρωμένη πτήση κατά την οποία το σκάφος προσδέθηκε μόνο του στον διαστημικό σταθμό και μετά επέστρεψε στη Γη.

Όπως σημειώνει το Space.com, από την πτήση εκείνη και μετά, η εταιρεία ετοιμάζει το σκάφος για την επόμενη δοκιμή του, που έχει να κάνει με την ικανότητα του Crew Dragon να κρατά ασφαλείς τους αστροναύτες του εάν κάτι δεν πάει καλά κατά την εκτόξευση (το σχετικό σύστημα είναι παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται στα ρωσικά Σογιούζ, χάρη στο οποίο σώθηκαν δύο κοσμοναύτες σε ατύχημα τον Οκτώβριο). Η SpaceX σχεδίαζε να κάνει μια τέτοια δοκιμή κατά τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το Spaceflight Now, η δοκιμή έστειλε ένα κοκκινωπό- πορτοκαλί νέφος στον ουρανό, ορατό από χιλιόμετρα, υποδεικνύοντας πως πιθανότατα επρόκειτο για σοβαρό πρόβλημα. Επίσης, την Κυριακή κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο Twitter που υποτίθεται πως έδειχνε τα αποτελέσματα της δοκιμής. Στο βίντεο η κάψουλα φαινόταν να εκρήγνυται.

Από πλευράς του, ο επικεφαλής της NASA, Τζιμ Μπράιντενσταϊν, δήλωσε πως η NASA έχει ενημερωθεί για το αποτέλεσμα του τεστ και την ανωμαλία που σημειώθηκε, τονίζοντας πως «θα συνεργαστούμε στενά για να διασφαλίσουμε πως θα προχωρήσουμε με ασφάλεια προς τα εμπρός». Όπως πρόσθεσε, οι ομάδες της NASA και της SpaceX αξιολογούν το περιστατικό, τονίζοντας πως «για αυτό κάνουμε δοκιμές».

https://www.naftemporiki.gr/story/1467951/strabopatima-gia-to-diastimoploio-crew-dragon-tis-spacex

 

 

 

[b:df92

img_20170412_090404.jpg.5f15d6fbd4f9ee82c40b593628803bd4.jpg

8.thumb.jpg.2bd282023d9bb3d73d0964f163ee9c65.jpg

7.jpg.b0b29ef97f29d825a5caf7ddf7644650.jpg

6.jpg.e0ada2ea6a69d713b2678a415ce2e68f.jpg

5.thumb.jpg.6f610d9f2d9dccb0a51109e111411258.jpg

4.thumb.jpg.029dcc8bf97a2b47c604dda638c6407f.jpg

3.jpg.ec62116c030696716b8c409bfd70f9a2.jpg

2.thumb.jpg.71710b4dbb068513cf16d10ed13d91d3.jpg

1.thumb.jpg.4850df8ee2d6977bc0826eb4bb2a3139.jpg

D37KrEuUwAA93_3.thumb.jpg.85dc54e46901068813db192893646b73.jpg

scot-kelly-diastimoploio.thumb.jpg.745086edef151e3374a6afae6e6cd2c8.jpg

PARKO-GAGARIN-ELIA.jpg.5bc24f51456c095f33133ec3a52e0fe7.jpg

1864350938_KOSMONAYTES-PARKO-GAGARIN-.jpg.40e133ce6aecfd2445ff8fe66d7be9ef.jpg

GIOYRI-GAGARIN-KRITI.jpg.3610c5823c5a911d86f87543ab3d9111.jpg

stratolaunch-1024x570.thumb.png.3bba92947c4181161ecd6fee59f42bf7.png

15.thumb.jpg.99a201147a35ac7699090a4eb2029d2e.jpg

16.jpg.38e3f5d092671cfb50ad5fa305844f20.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Roscosmos: Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την εκτόξευση του επανδρωμένου οχήματος Soyuz MS-15. :cheesy:

Οι προετοιμασίες για την εκτόξευση του επανδρωμένου διαστημικού οχήματος Soyuz MS-15 ξεκίνησαν στο κοσμοδρόμιο Baikonur. Στο κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμής του χώρου αριθ. 112, πραγματοποιήθηκε η εκφόρτωση των βημάτων εκτόξευσης του οχήματος Soyuz-FG από τα βαγόνια. Η εκτόξευση του διαστημικού οχήματος Soyuz MS-15 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο του 2019.

Το πλήρωμα περιλαμβάνει τον κοσμοναύτη της Roscosmos Oleg Skripochka, τον αστροναύτη της NASA Mier Jessica και τον ΗΑΕ αστροναύτη Hazza Al Mansuri.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2019/news_05-07.html

 

 

 

 

Η NASA θα χρηματοδοτήσει τα διαστημικά σκάφη που προωθούνται με ηλιακά ιστία. :cheesy:

Μπορούν τα ηλιακά πανιά να αντικαταστήσουν το παραδοσιακό καύσιμο πυραύλων; Μια ομάδα ερευνητών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Rochester θα ανακαλύψει σύντομα εάν τα ηλιακά πανιά που βασίζονται στο φως του ήλιου μπορούν να προωθούν το διαστημικό σκάφος.

Ένα ιστιοφόρο διαστημικό σκάφος ενσωματώνει μεμβράνες που χρησιμοποιούν την πίεση της ηλιακής ακτινοβολίας για να κινηθεί προς τα εμπρός. Ένα διάσπαρτο ηλιακό πανί - ο τύπος πανιών επόμενης γενιάς - είναι κατασκευασμένο από μετα-υλικά κατασκευασμένα για να είναι πιο ισχυρά και να παγιδεύουν περισσότερη ενέργεια.

Η NASA ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση της έρευνας για τα ηλιακά ιστία για τα επόμενα δύο χρόνια στα τέλη Απριλίου μέσω του προγράμματος NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC).

"Ξεκινάμε μια νέα εποχή του διαστημικού ταξιδιού που χρησιμοποιεί την πίεση της ηλιακής ακτινοβολίας σε μεγάλες, λεπτές μεμβράνες πανιών", δήλωσε ο καθηγητής Groff Swartzlander.

"Η συμβατική ιδέα για τα τελευταία 100 χρόνια ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα ανακλαστικό πανί, όπως μια μεταλλική επίστρωση σε ένα λεπτό πολυμερές και να το ξεδιπλώσετε στο διάστημα, αλλά μπορείτε να πάρετε μια δύναμη που βασίζεται και στον νόμο της περίθλασης. Σε σύγκριση με ένα ανακλαστικό πανί, πιστεύουμε ότι ένα περιθώριο ιστίων θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό και θα μπορούσε να αντέξει καλύτερα τη θερμότητα του ήλιου. Τα πανιά αυτά είναι διαφανή, ώστε να μην απορροφούν πολύ θερμότητα από τον ήλιο και δεν θα έχουμε το πρόβλημα διαχείρισης θερμότητας όπως κάνετε με μια μεταλλική επιφάνεια ». Η ιδεα πρώτα περιγράφεται από τον Ιταλό επιστήμονα Francesco Maria Grimaldi το 1660, η περίθλαση είναι φαινόμενο στη φυσική που ορίζεται ως κάμψη κυμάτων γύρω από τις γωνίες ενός εμποδίου ή μέσω ενός ανοίγματος που γίνεται δευτερεύουσα πηγή του κύματος. Ένα παράδειγμα είναι ένα ολόγραμμα πάνω σε μια πιστωτική κάρτα, η οποία σχηματίζει ένα φαινόμενο ουράνιου τόξου. Το ηλιακό πανί του Σουρτλαντέρ θα επιτύγχανε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα: τα πανιά του διαστημικού σκάφους θα κατασκευάζονται από μεταλλικά ή έξυπνα υλικά οπτικών ταινιών. Η χρήση μεταμεταλλικών θα μειώσει τόσο τη μάζα των πανιών και θα τους επιτρέψει να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρο-οπτικό σύστημα διεύθυνσης δέσμης λέιζερ, αντί να βασίζονται στο μηχανικό σύστημα διεύθυνσης. Θα ήταν επίσης πιο ανθεκτικό και αποτελεσματικό, συλλαμβάνοντας περισσότερη ενέργεια με τις δομές περιθλάσεως. Δεν είναι σαφές πόσο ένα διαστημόπλοιο θα μπορούσε να ταξιδέψει χρησιμοποιώντας ηλιακά πανιά - και το Swartzlander έχει ένα σχέδιο γι 'αυτό. Θα ήθελε να ξεκινήσει ένα στόλο διαστημικού σκάφους τοποθετημένο γύρω από τον ήλιο, για να επιτύχει μια άνευ προηγουμένου άποψη 360 μοιρών του αστέρα. Επειδή τα ηλιακά πανιά μπορούν να χειριστούν τη θερμότητα του ήλιου, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν πολύ πιο κοντά στον ήλιο ». Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών ζητά συνεχώς περισσότερες αποστολές που θα βοηθήσουν στην κατανόηση της φυσικής του ήλιου και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό μέρος της ότι ", δήλωσε ο Swartzlander. Εξέφρασε την ελπίδα για μια αποστολή επίδειξης κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο Parker Solar Probe της NASA τρέχει σε τροχιά γύρω από τον ήλιο, αλλά είναι περιορισμένος στο πόσο κοντά μπορεί να πάει. Το νέο είδος ηλιακού πανιού θα μπορούσε να προσεγγίσει τον ήλιο πιο στενά και να παραμείνει περισσότερο. Η χρηματοδότηση της NASA καλύπτει 18 νέες "δυνητικά επαναστατικές διαστημικές τεχνολογίες" - τα ηλιακά πανιά είναι ένα από αυτά. Άλλες ιδέες περιλαμβάνουν το SmartSuit, ένα μελλοντικό σαλιγκάρι με αυτο-θεραπευτικές δερματικές ιδιότητες και έξυπνο σχεδιασμό με ενσωματωμένες ρομποτικές λειτουργίες. Τηλεσκόπιο εξωπλανήτης διπλής χρήσης (DUET), ένα νέο είδος τηλεσκοπίου σχεδιασμένο για να εντοπίσει και να χαρακτηρίσει τα πλανητικά συστήματα εκτός του ηλιακού συστήματος. και το Power for Interstellar Fly-by, ένας νέος τύπος συλλογής ενέργειας από υπερ-μικροσκοπικούς ανιχνευτές για να επιτρέψει τις διαστρικές αποστολές. "Το πρόγραμμα NIAC προωθεί οραματικές ιδέες που θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν τις μελλοντικές αποστολές της NASA επενδύοντας σε επαναστατικές τεχνολογίες", δήλωσε ο Jim Reuter διαχειριστής της Διεύθυνσης αποστολής διαστημικών τεχνολογιών της NASA. «Αναζητούμε τους πρωτοπόρους της Αμερικής να μας βοηθήσουν να προωθήσουμε τα όρια της εξερεύνησης του διαστήματος με τη νέα τεχνολογία». «Η NIAC πρόκειται να φτάσει στην άκρη της επιστημονικής φαντασίας, αλλά όχι πάνω», πρόσθεσε ο διευθυντής του προγράμματος NIAC Jason Derleth. "Υποστηρίζουμε έντονες τεχνολογικές έννοιες που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο διερευνούμε μέσα στο ηλιακό σύστημα και πέρα ​​από αυτό." Θα υπάρξει επανάσταση σε οποιοδήποτε από τα 18 νέα έργα NIAC στην εξερεύνηση του διαστήματος; Είναι δυνατόν τα διαθλαστικά ηλιακά ιστία να βελτιώσουν τα διαστημικά σκάφη καθιστώντας τα ισχυρότερα και αποτελεσματικότερα; Λόγω της χρηματοδότησης της NASA, σύντομα θα μάθουμε περισσότερα.

https://asgardia.space/en/news/NASA-Fund-Spacecraft-Propelling-Solar-Sails

 

 

 

Η Blue Origin sthn 11η δοκιμαστική πτήση σε προετοιμασία για την προσέλκυση τουριστών στο διάστημα. :cheesy:

Η Blue Origin, μια εταιρία διαστημικού τουρισμού που ιδρύθηκε από τον CEO της Amazon, Jeff Bezos, ετοιμάζεται να ξεκινήσει να φέρει τους ανθρώπους στο διάστημα αργότερα αυτό το έτος. Μέρος αυτών των προετοιμασιών, η Blue Origin πέταξε μια δοκιμαστική πτήση που ξεκίνησε από μια εγκατάσταση στο δυτικό Τέξας την Πέμπτη, 2 Μαιου. Η πτήση αυτή σηματοδότησε την 11η δοκιμαστική πτήση και για πέμπτη φορά ο συγκεκριμένος επαναχρησιμοποιούμενος πυραύλος πετάχτηκε στο διάστημα και πίσω. Κατέχει 38 ωφέλιμα φορτία όπως πειράματα επιστήμης για σχολεία, πανεπιστήμια και κρατικές υπηρεσίες.

Το τελικό σχέδιο της Blue Origin είναι να φέρει τελικά τους τουρίστες στο διάστημα. Το ταξίδι θα έχει στους τουρίστες να πετάξουν 62 χιλιόμετρα (100 χιλιόμετρα), ώστε να μπορούν να βιώσουν λίγα λεπτά από τη μηδενική βαρύτητα προτού επιστρεψουν στη Γη. Επειδή η Blue Origin θέλει να αρχίσει να φέρνει τους ανθρώπους στο διάστημα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, είναι πιθανό ότι οι πρώτοι άνθρωποι που θα δοκιμάσουν την υπηρεσία θα είναι υπάλληλοι της Blue Origin. Αν όλα πάνε καλά, η εταιρεία ελπίζει να πληρώσει τους πελάτες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Αν και η τιμή ενός εισιτηρίου δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με αναφορές, θα είναι περίπου 200.000 δολάρια ΗΠΑ.

https://asgardia.space/en/news/Preparation-for-Bringing-Tour-into-Space-this-Year

 

 

 

 

Η ESA θα διεξάγει πειράματα κατά της γήρανσης στον ISS :cheesy:

Δημιουργοντας τεχνητά αντιοξειδωτικά το κλειδί για την καταπολέμηση των σημείων γήρανσης - η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο μυϊκός πόνος, οι ρυτίδες; Ένα πείραμα που σχεδιάστηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) θα εξετάσει τα μικροσκοπικά, κομψά σχεδιασμένα σωματίδια με πολλές δυνατότητες ως μέρος του πειράματος Nano Antioxidants, το οποίο θα διερευνήσει τρόπους διέγερσης των κυττάρων για την καταπολέμηση της απώλειας μυών, της καρδιακής ανεπάρκειας, του διαβήτη και του Parkinson's. Οι ερευνητές ελπίζουν να βρουν μια λύση στα προβλήματα της γήρανσης. Αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Δράκος SpaceX ξεκίνησε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που μεταφέρει ζωντανά κύτταρα και κεραμικά σωματίδια σε μια θερμοκοιτίδα μεταξύ του φορτίου. Οι επιστήμονες που επιστρέφουν στη Γη θα διερευνήσουν τις επιδράσεις της τεχνητής βαρύτητας, της ακτινοβολίας και της έλλειψης βαρύτητας στις καλλιέργειες. Τα νανοκεραιά - τα μικροσκοπικά κεραμικά σωματίδια - μιμούνται τη βιολογική συμπεριφορά των ενζύμων ζωντανών οργανισμών. "Αυτά τα νανοϋλικά που σχεδιάστηκαν χημικά στο εργαστήριό μας είναι πολλά υποσχόμενα για την αντιοξειδωτική τους δράση. Τα σωματίδια μπορούν να προστατεύσουν τους οργανισμούς από τις βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες », εξήγησε ο επικεφαλής επιστήμονας Gianni Ciofani του Ιταλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας. "Η νανοτεχνολογία έχει εξερευνηθεί στην ιατρική στη Γη, αλλά η εφαρμογή της στο διάστημα είναι ακόμη στα σπάργανα της."

Τα τεχνητά σωματίδια απορροφώνται από τα κύτταρα και μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά χωρίς επαναλαμβανόμενη χορήγηση. Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα διαρκέσουν περισσότερο από μερικές εβδομάδες - περισσότερο από οποιοδήποτε συμπλήρωμα που υπάρχει στο χάπι ή ένεση. "Τα σωματίδια θα μπορούσαν να αναγεννηθούν για διαδοχικές ημέρες", προσθέτει ο Gianni.

Η Nanoceria θα περάσει έξι ημέρες σε ένα μίνι εργαστήριο, που βρίσκεται στο εσωτερικό του δομοστοιχείου Columbus της ESA, διπλασιάζοντας το μήκος έκθεσης σε συνθήκες χώρου. Ο επωαστήρας Kubik περιλαμβάνει μια συμπαγή φυγόκεντρο που προσομοιώνει τη βαρύτητα. τα μισά δείγματα θα διατηρηθούν κοντά στο μηδέν, ενώ τα υπόλοιπα θα βιώσουν την ίδια βαρύτητα με τη γη. Οι επιστήμονες θα συγκρίνουν έπειτα τα αποτελέσματα στο διάστημα με τις κουλτούρες στη Γη για να καταλάβουν αν ο κύριος παράγοντας είναι η έλλειψη βαρύτητας ή άλλος περιβαλλοντικός παράγοντας, όπως η διαστημική ακτινοβολία. Ο χώρος παρέχει την ευκαιρία να δούμε τα αποτελέσματα της γήρανσης και να μελετήσουμε την οξειδωτική επίδραση στο ανθρώπινο σώμα. Τα ευρήματα αυτού του πειράματος θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων συμπληρωμάτων, τα οποία με τη σειρά τους θα επιτρέψουν μεγαλύτερες διαμονές στο διάστημα και αποστολές στο φεγγάρι και πέραν αυτού. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του Nanoceria θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους και εκείνους με μυϊκές διαταραχές στη γη.

https://asgardia.space/en/news/ESA-to-Conduct-Anti-Aging-Experiment-on-the-ISS

 

 

 

Περιήγηση στο εσωτερικό του κοσμοδρομίου Μπαϊκονούρ από την Roskosmos. :cheesy:

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos παρουσίασε μια νέα ιστοσελίδα, στην οποία κάποιος μπορεί να δει πανοραμικά το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, αλλά και την εκτόξευση του διαστημοπλοίου που μετέφερε στον διάστημα τον πρώτο κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, άλλους κοσμοναύτες και προσωπικότητες που επισκέφθηκαν το κοσμοδρόμιο, όπως και τις μεταφορές και εκτοξεύσεις πυραύλων Soyuz-FG.

Η ανακοίνωση της Roskosmos η οποία αναρτήθηκε στην σελίδα της κρατικής αυτής εταιρείας στο Τwitter, λέει : «Ονειρεύεστε να επισκεφθείτε το Μπαϊκονούρ και να παρακολουθήσετε μια εκτόξευση πυραύλου; Σας προτείνουμε έναν πανοραμικό ‘περίπατο’ στο κοσμοδρόμιο με το πρόγραμμα ‘Το ρωσικό διάστημα 360’».

Στη σχετική ιστοσελίδα υπάρχουν 25 πανοραμικές παρουσιάσεις με μουσική υπόκρουση η κάθε μία.

https://www.360pano.eu/space/baikonur/pad1/

Το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ βρίσκεται στο Καζαχστάν. Καταλαμβάνει μια έκταση 6.717 τ.χ. Ο 1994 η Ρωσική Ομοσπονδία και το Καζακστάν σύναψαν συμφωνία για την μίσθωση του κοσμοδρομίου, διάρκειας 20 ετών. Το 2004 η μίσθωση του αεροδρομίου παρατάθηκε έως το 2050.

http://www.kathimerini.gr/1022829/article/epikairothta/episthmh/perihghsh-sto-eswteriko-toy-kosmodromioy-mpaikonoyr-apo-thn-roskosmos

 

 

 

OSCaR: Ένας μικρός, ημιαυτόνομος διαστημικός «σκουπιδιάρης» :cheesy:

Ερευνητές του Rensselar Polytechnic Institute αναπτύσσουν ένα ημιαυτόνομο όχημα περισυλλογής απορριμμάτων στο διάστημα, υπό την ονομασία OSCaR (Obsolete Spacecraft Capture and Removal)- η πρότασή τους για την επίλυση ενός όλο και πιο επικίνδυνου και δαπανηρού προβλήματος το οποίο παρατηρείται σε τροχιά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΟΔ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) υπάρχουν περίπου 129 εκατομμύρια αντικείμενα- απορρίμματα στο διάστημα, όπου κινούνται με ταχύτητες που τους επιτρέπουν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές, ακόμα και αν το μέγεθός τους είναι μικρό. «Πρόκειται για πραγματικό πρόβλημα» λέει ο Κερτ Άντερσον, καθηγητής μηχανικής, αεροδιαστημικής και πυρηνικής μηχανολογίας στο Rensselaer. «Η ποσότητα των απορριμμάτων που παρατηρούνται αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι ο ρυθμός με τον οποίο στέλνουμε αντικείμενα σε τροχιά. Πρόκειται για ένδειξη πως τα πρώιμα στάδια του Συνδρόμου Κέσλερ ίσως να βρίσκονται εδώ».

Το Σύνδρομο Κέσλερ είναι μια θεωρία που παρουσιάστηκε από τον Ντόναλντ Κέσλερ, επιστήμονα της NASA, το 1978, βάσει της οποίας εάν υπάρχει αρκετά μεγάλη συγκέντρωση αντικειμένων σε τροχιά στο διάστημα, μπορεί να προκύψει ένας «χείμαρρος» συγκρούσεων, με αποτέλεσμα την ταχύτατη αύξηση των απορριμμάτων, πρακτικά καθιστώντας κάποιες περιοχές σε τροχιά αδύνατον να χρησιμοποιηθούν.

Για την αντιμετώπιση αυτού του σεναρίου, ο Άντερσον και οι φοιτητές του αναπτύσσουν το OSCaR, ένα μικρό σκάφος που θα μπορεί να αποστέλλεται με χαμηλό κόστος στο διάστημα, μαζί με μεγαλύτερα σκάφη, και στη συνέχεια να απελευθερώνεται για να αναζητεί αυτόνομα σκουπίδια, να τα αιχμαλωτίζει και μετά να τα ρίχνει στην ατμόσφαιρα.

Το OSCaR, που αποτελείται από τρεις μονάδες, ανήκει στην κατηγορία των μικρών δορυφόρων CubeSats, με την κάθε μονάδα να είναι ένας μικρός και ελαφρύς κύβος 10x10x10 εκατοστών. Η μία από αυτές θα στεγάζει τον «εγκέφαλο» του OSCaR (GPS, αποθήκευση data, τηλεπικοινωνίες, συστήματα ενέργειας και διαχείρισης θερμότητας). Η δεύτερη θα περιέχει καύσιμο και το σύστημα προώθησης, και η τρίτη θα έχει τέσσερα «κανόνια», δίχτυα και καλώδια για να πιάνει τους στόχους του. Το τμήμα αυτό θα περιλαμβάνει επίσης οπτικούς και θερμικούς αισθητήρες και ραντάρ, για να εντοπίζει τα σκουπίδια στο διάστημα. Όταν το σκάφος ολοκληρώνει την αποστολή του, συλλέγοντας όσα σκουπίδια μπορεί να συλλέξει, θα πέφτει μόνο του στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μέσα σε πέντε χρόνια, καταστρέφοντας τον εαυτό του και τα απορρίμματα που έχει πιάσει.

Το σκάφος σχεδιάζεται έτσι ώστε να είναι σε μεγάλο βαθμό ικανό να πραγματοποιεί την αποστολή του μόνο του. Από τα εκατομμύρια απορρίμματα σε τροχιά γύρω από τη Γη αυτή τη στιγμή, περίπου 22.300 έχουν καταγραφεί και παρακολουθούνται. Ο Άντερσον και οι συνεργάτες του θέλουν το σκάφος να μπορεί να τα εντοπίζει αρχικά χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τον κατάλογο των καταγεγραμμένων κομματιών και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες του, έτσι ώστε να χρειάζεται λίγη μόνο καθοδήγηση από το έδαφος. «Λέμε στον OSCaR τι να κάνει και μετά πρέπει να τον εμπιστευτούμε» λέει ο Άντερσον, ο οποίος προβλέπει ένα μέλλον όπου τέτοια σκάφη, που αποτελούν «εύκολο» φορτίο, θα φορτώνονται σε διαστημόπλοια στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας καθαρισμού. Ήδη οι ερευνητές τελειοποιούν τους αλγορίθμους και ελπίζουν να προβούν σε δοκιμές στο έδαφος εντός έτους, που θα ανοίξουν τον δρόμο για περαιτέρω δοκιμές στο διάστημα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1470941/oscar-enas-mikros-imiautonomos-diastimikos-skoupidiaris

 

 

Η SpaceX παραδέχτηκε την καταστροφή κάψουλας Crew Dragon σε δοκιμή τον Απρίλιο. :cheesy:

Υψηλόβαθμο στέλεχος της SpaceX επιβεβαίωσε την Πέμπτη αναφορές πως μία από τις κάψουλες Crew Dragon της εταιρείας καταστράφηκε πλήρως κατά τη διάρκεια ανεπιτυχούς δοκιμής στο Κέιπ Κανάβεραλ, στη Φλόριντα, τον Απρίλιο.

«Αυτό που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε είναι το εξής...ακριβώς πριν τη στιγμή που θέλαμε να βάλουμε μπροστά τους (κινητήρες) SuperDraco, υπήρξε μια ανωμαλία και το όχημα καταστράφηκε» είπε ο Χανς Κένινγκσμαν, αντιπρόεδρος mission assurance της εταιρείας, σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το CNBC.

Το σκάφος που καταστράφηκε είχε στο παρελθόν εκτοξευτεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στο πλαίσιο της αποστολής Demo-1 της SpaceX τον Μάρτιο. Χωρίς να μεταφέρει αστροναύτες κατά την εκτόξευση, η κάψουλα πέρασε πέντε ημέρες προσδεδεμένη στον διαστημικό σταθμό πριν επιστρέψει και προσθαλασσωθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Αξιωματούχοι της NASA δήλωσαν μετά την αποτυχημένη δοκιμή της 20ής Απριλίου πως η υπηρεσία συνεργάζεται με τη SpaceX για τη διερεύνηση του περιστατικού.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, και μόλις πριν την καταστροφή της κάψουλας, ο Κένινγκσμαν είπε πως η SpaceX είχε ολοκληρώσει δοκιμές στους προωθητήρες της, πυροδοτώντας τους σε δύο σετ, το καθένα για πέντε δευτερόλεπτα. «Αν και είναι πολύ νωρίς για να επιβεβαιώσουμε οποιοδήποτε αίτιο...τα αρχικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η ανωμαλία έλαβε χώρα κατά την ενεργοποίηση του συστήματος SuperDraco» τόνισε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις αυτές λαμβάνουν χώρα εν όψει της επόμενης αποστολής μεταφοράς φορτίου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, κατά την οποία θα χρησιμοποιηθούν πύραυλος Falcon 9 και κάψουλα Cargo Dragon. Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ του τύπου Crew Dragon (που προορίζεται για επανδρωμένες αποστολές) και του Cargo Dragon, μα και διαφορές, όπως το ότι το Crew Dragon είναι υψηλότερο και βαρύτερο από την έκδοση για μεταφορά φορτίων.

https://www.naftemporiki.gr/story/1471337/i-spacex-paradextike-tin-katastrofi-kapsoulas-crew-dragon-se-dokimi-ton-aprilio

 

 

 

Κατασκευάστρια μετάλλων εξαπάτησε τη NASA, της στοίχισε 700 εκατ. και πολλά χρόνια δουλειάς. :cheesy:

Κατασκευάστρια μετάλλων παραποίησε αποτελέσματα σε δοκιμές και τροφοδότησε τη NASA με προβληματικά υλικά, που προκάλεσαν ζημίες 700 εκατ. δολαρίων και δύο αποτυχημένες αποστολές δορυφόρων. Αυτό προκύπτει από έρευνα της αμερικανικής υπηρεσίας Διαστήματος.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην απάτη έχει η Sapa Profiles, εταιρεία του Oregon, η οποία φέρεται να παραποίησε χιλιάδες πιστοποιητικά για την ποιότητα προϊόντων αλουμινίου, με τα οποία τροφοδοτούσε επί 19 έτη εκατοντάδες πελάτες, μεταξύ των οποίων και τη NASA.

Tα υλικά χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του Taurus ΧL, πυραύλου, που επρόκειτο να μεταφέρει δορυφόρους για την μελέτη της κλιματικής αλλαγής. Οι σχετικές αποστολές που διεξήχθησαν το 2009 και το 2011 ήταν αποτυχημένες.

Όπως επισημαίνει η NASA στην ανακοίνωσή της οι παραποιήσεις στα αποτελέσματα των τεστ για τα υλικά αλουμινίου είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν όχι μόνο χρήματα, αλλά και πολλά χρόνια σκληρής επιστημονικής δουλειάς.

https://www.naftemporiki.gr/story/1470560/kataskeuastria-metallon-eksapatise-ti-nasa-tis-stoixise-700-ekat-kai-polla-xronia-douleias

 

 

 

Phoenix: Αυτάρκες υβριδικό αεροσκάφος μακράς παραμονής στον αέρα. :cheesy:

Την πρώτη πτήση του πραγματοποίησε επιτυχώς στο Ηνωμένο Βασίλειο το πρώτο μεγάλης κλίμακας αεροσκάφος που κινείται μέσω μεταβλητής πλευστότητας και αναπτύχθηκε από Βρετανούς ειδικούς. Το Phoenix είναι σχεδιασμένο να μεταβαίνει συνεχόμενα από μια κατάσταση όπου είναι ελαφρύτερο από τον αέρα, σε μια όπου είναι βαρύτερο από αυτόν, έτσι ώστε να παράγεται ώση και να κινείται προς τα εμπρός.

Στην ομάδα που ανέπτυξε το αεροσκάφος, που προορίζεται για πολύ μεγάλες παραμονές στον αέρα, πετώντας αυτόνομα, συμμετείχαν ειδικοί από τον ακαδημαϊκό τομέα και τη βιομηχανία, με επικεφαλής τον Άντριου Ρέι, καθηγητή Μηχανολογίας στο University of the Highlands and Islands Perth College UHI Campus.

«Το Phoenix περνά τον μισό του χρόνο ως αεροπλάνο, βαρύτερο από τον αέρα, και τον υπόλοιπο ως αερόστατο, ελαφρύτερο από τον αέρα. Η συνεχόμενη εναλλαγή μεταξύ αυτών των καταστάσεων παρέχει τη μόνη πηγή ώσης. Η άτρακτος του οχήματος περιέχει ήλιο, για να μπορεί να ανυψώνεται, και επίσης έναν σάκο αέρα που απορροφά και συμπιέζει τον αέρα για να επιτρέπει στο σκάφος να κατεβαίνει. Αυτή η κίνηση προωθεί το αεροσκάφος προς τα εμπρός, και βοηθάται από την απελευθέρωση συμπιεσμένου αέρα από πίσω. Το σύστημα αυτό επιτρέπει στο Phoenix ναι είναι εντελώς αυτάρκες.

Η ενέργεια που χρειάζεται για τις αντλίες και βαλβίδες του παρέχεται από μια μπαταρία η οποία φορτίζεται χάρη σε ελαφρές, εύκαμπτες ηλιακές κυψέλες στα φτερά και στην ουρά του» σημειώνει ο Ρέι, προσθέτοντας ότι οχήματα που βασίζονται σε αυτή την τεχνολογία θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται ως «ψευδο-δορυφόροι» και να παρέχουν πολύ φθηνότερες επιλογές ως προς τις τηλεπικοινωνίες. Πλεονέκτημα του Phoenix, όπως σημειώνει ο Ρέι, έναντι των αντίστοιχων αεροσκαφών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, είναι πως οι «ανταγωνιστές» του είναι πολύ πολύπλοκοι και πολύ δαπανηροί. Αντίθετα το Phoenix είναι «σχεδόν αναλώσιμο».

Το πρωτότυπο αεροσκάφος έχει μήκος 15 μέτρα και άνοιγμα φτερών 10,5. Πραγματοποίησε επιτυχείς επανειλημμένες πτήσεις σε απόσταση 120 μέτρων, σε δοκιμές σε εσωτερικό χώρο στις εγκαταστάσεις Drystack στο Πόρτσμαουθ τον Μάρτιο. Οι δοκιμές αυτές αποτέλεσαν το αποκορύφωμα ενός τριετούς προγράμματος με σκοπό την απόδειξη της βιωσιμότητας των αεροσκαφών μεταβλητής πλευστότητας.

https://www.naftemporiki.gr/story/1470316/phoenixautarkesubridiko-aeroskafos-makras-paramonis-ston-aera

 

 

 

Ηλιακή τεχνολογία για αεροσκάφη- ιπτάμενες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που θα πετούν για χρόνια. :cheesy:

Ηλιακούς συλλέκτες που θα επιτρέπουν σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη- ιπτάμενες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, να παραμένουν σε πτήση σε μεγάλα ύψη για χρόνια, υπόσχεται η Alta Devices.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η νέα της τεχνολογία/ λύση είναι ειδικά σχεδιασμένη για να καλύπτει τις ανάγκες μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα λειτουργούν ως πλατφόρμες για κεραίες κινητής τηλεφωνίας. «Συνδυάζοντας την πρωτοποριακή τεχνολογία ηλιακών κυψελών με σειρά νέων εφευρέσεων, η λύση αυτή παρέχει κορυφαία χαρακτηριστικά για τη μεγιστοποίηση της ισχύος, την ελαχιστοποίηση του βάρους, και την παροχή επαρκούς προστασίας από το αφιλόξενο περιβάλλον που συναντάται κατά κανόνα στη στρατόσφαιρα της Γης» υποστηρίζει η Alta Devices, σύμφωνα με την οποία τα αεροσκάφη αυτά θα μπορούν να πετούν σε ύψος 60.000 ποδών (20 χλμ) για χρόνια κάθε φορά. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλων υψομέτρων και μακράς αντοχής (HALE- high altitude long endurance) που πετούν στη στρατόσφαιρα θεωρούνται μια ιδιαίτερα σημαντική νέα κατηγορία αεροσκαφών (κάποιες φορές χαρακτηρίζονται ως «ψευδοδορυφόροι»- high altitude pseudo satellites) και μπορεί να περιλαμβάνουν αεροπλάνα, αερόπλοια κ.α., ικανά να πετούν σε πολύ μεγάλα ύψη (20 χλμ και άνω) για μεγάλα διαστήματα. Πέραν της χρήσης τους για τηλεπικοινωνίες, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και για σκοπούς παρακολούθησης, έρευνας και διάσωσης, φύλαξης συνόρων, χαρτογράφησης κ.α. Ως εκ τούτου, η ηλιακή ενέργεια είναι κρίσιμης σημασίας για αυτά τα αεροσκάφη, ειδικά από τη στιγμή που ο στόχος είναι να πετούν για χρόνια χωρίς ανεφοδιασμό.

Οι πτήσεις σε τέτοια ύψη απαιτούν ηλιακή τεχνολογία διαφορετική από αυτήν που χρησιμοποιείται σε εγκαταστάσεις στο έδαφος ή στο διάστημα. Για παράδειγμα, στα 60.000 πόδια, η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο είναι πολύ πιο έντονη από ό,τι στην επιφάνεια της Γης, ενώ στο διάστημα οι συνθήκες έλλειψης βαρύτητας διαφοροποιούν τις συνθήκες σε σχέση με αυτές που αντιμετωπίζει ένα αεροσκάφος που πετά στο στρατόσφαιρα. Για να μπορεί ένα αεροσκάφος να πετά φέροντας χρήσιμο φορτίο και μπαταρίες που επαρκούν για νυχτερινή πτήση, η ηλιακή τεχνολογία που χρησιμοποιείται θα πρέπει να είναι πολύ ελαφριά, αλλά και ανθεκτική και συνάμα εύκαμπτη για να αντέχει στις συνθήκες των 60.000 ποδών.

Η νέα ηλιακή τεχνολογία της Alta Devices για αεροσκάφη HALE χρησιμοποιεί «single junction» ηλιακές κυψέλες αρσενιδίου του γαλλίου, παρέχοντας υψηλές επιδόσεις σε μεγάλα υψόμετρα. Όπως τονίζει η εταιρεία, συνεργάστηκε στενά με πελάτες του χώρου των HALE αεροσκαφών για την επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν σε τέτοιες χρήσεις, και το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια λύση μικρού βάρους που μπορεί να χρησιμοποιείται για την επικάλυψη/ προστασία των ηλιακών συλλεκτών από σκληρή υπεριώδη ακτινοβολία, όζον και τις συνθήκες θερμότητας της στρατόσφαιρας, διατηρώντας παράλληλα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά.

Το εν λόγω προϊόν της εταιρείας, ονόματι Alta Devices Anylight Solar for HALE, είναι ήδη διαθέσιμο και παρέχει επιδόσεις άνω των 300 W/m2 σε συνθήκες μεγάλου υψομέτρου. Η εταιρεία, όπως αναφέρει, αυξάνει τις δυνατότητες παραγωγής της, για να είναι σε θέση να καλύψει τις απαιτήσεις πελατών της, που σχεδιάζουν την παραγωγή μεγάλων αριθμών HALE αεροσκαφών στο προσεχές μέλλον.

https://www.naftemporiki.gr/story/1470311/iliaki-texnologia-gia-aeroskafi-iptamenes-keraies-kinitis-tilefonias-pou-tha-petoun-gia-xronia

 

 

«Φωτοβιοαντιδραστήρας» για παροχή αέρα και τροφής σε αστροναύτες στο διάστημα. :cheesy:

Ένα φιλόδοξο πείραμα, που ενδεχομένως να αλλάξει δραστικά τα δεδομένα όσον αφορά στις αποστολές μακράς διαρκείας στο διάστημα λαμβάνει χώρα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: Στο επίκεντρό του βρίσκεται ένας γερμανικής κατασκευής «φωτοβιοαντιδραστήρας» (Photobioreactor), που χρησιμοποιεί άλγη τόσο για να μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο, όσο και για να παρέχει τροφή στους αστροναύτες.

Ο Photobioreactor έχει αποσταλεί ήδη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και έχει διττή λειτουργία: Στο πλαίσιο του πειράματος η άλγη μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουν οι αστροναύτες σε οξυγόνο, ενώ παρέχει και βρώσιμη βιομάζα μέσω φωτοσύνθεσης. Το πείραμα είναι μια πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Διαστημικών Συστημάτων στο Universität Stuttgart και του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής (DLR- Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt), με την Airbus Defence and Space να κατασκευάζει τη συσκευή. Όπως υπογραμμίζει το DLR, πρόκειται για την πρώτη φορά που επιδεικνύεται ο συνδυασμός ενός βιολογικού συστήματος επεξεργασίας αέρα με άλγη και ενός φυσικοχημικού συστήματος- κάτι που είναι σημαντικό για μελλοντικά εγχειρήματα όπως η δημιουργία διαστημικών σταθμών στο μέλλον και βάσεων στη Σελήνη ή στον Άρη.

Η άλγη που ζει μέσα στον «Φωτοβιοαντιδραστήρα» ανήκει στο είδος Chlorella vulgaris, που παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας και έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτενών ερευνών στη Γη. Οι μικροί υδρόβιοι οργανισμοί στον αντιδραστήρα παράγουν οξυγόνο μέσω φωτοσύνθεσης, χρησιμοποιώντας μόνο φως και κάποιο θρεπτικό διάλυμα. Επίσης, η άλγη αυτή μπορεί να καταναλώνεται και ως τροφή: Αν και η επεξεργασία της βιομάζας δεν εξετάζεται στο πλαίσιο του εν λόγω πειράματος, ωστόσο θεωρείται πως πρόκειται για κάτι που επί της αρχής είναι εφικτό. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να χρειάζεται πολύ λιγότερος χώρος για τρόφιμα σε διαστημικές αποστολές ανεφοδιασμού: Εκτιμάται πως το 30% της τροφής ενός αστροναύτη θα μπορούσε να αντικατασταθεί από βιομάζα άλγης, πλούσια σε πρωτεΐνες.

«Με την πρώτη επίδειξη αυτής της υβριδικής προσέγγισης, είμαστε πολύ μπροστά όσον αφορά στο μέλλον των συστημάτων υποστήριξης ζωής. Φυσικά, η χρήση αυτών των συστημάτων παρουσιάζει ενδιαφέρον κυρίως για πλανητικές βάσεις ή για πολύ μακροχρόνιες αποστολές. Αλλά οι τεχνολογίες αυτές δεν θα είναι διαθέσιμες όταν τις χρειαστούμε εάν δεν τεθούν σήμερα τα θεμέλια» λέει ο Όλιβερ Άντζερερ, επικεφαλής προγράμματος για το συγκεκριμένο πείραμα στο DLR.

O αντιδραστήρας αναμένεται να βοηθήσει στην παραγωγή αέρα στον σταθμό για διάστημα έξι μηνών. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας θα υποστηρίζεται από το Advanced Closed-Loop System (ACLS). Το φυσικοχημικό αυτό σύστημα ανακύκλωσης αέρα, που κατασκευάστηκε από την Airbus, βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από τον Σεπτέμβριο του 2018, και έχει εγκατασταθεί στο εργαστήριο US Destiny του σταθμού. Είχε κατασκευαστεί για σκοπούς επίδειξης/ δοκιμής τεχνολογίας, ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί τμήμα του συστήματος υποστήριξης ζωής του σταθμού, παράγοντας οξυγόνο για τους αστροναύτες. Το ACLS χρησιμοποιεί μέρος του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα της καμπίνας για να εξάγει μεθάνιο και νερό. Το νερό, που σχηματίζεται στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, τροφοδοτείται πίσω στη διαδικασία ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή οξυγόνου. Ωστόσο το ACLS δεν μπορεί να χρησιμοποιεί όλο το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα για παραγωγή νερού. Η άλγη στον Photobioreactor επεξεργάζεται κάποιο από το διοξείδιο του άνθρακα που απομένει για την παραγωγή οξυγόνου, υποστηρίζοντας έτσι το ACLS. Με αυτόν τον τρόπο, προκύπτει ένα υβριδικό σύστημα, το PBR@ACLS- το οποίο δοκιμάζεται για πρώτη φορά υπό πραγματικές συνθήκες διαστήματος.

Προς το παρόν, η συμβολή του αντιδραστήρα στην παραγωγή οξυγόνου δεν είναι επαρκής για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες ενός ανθρώπου, οπότε επί της παρούσης δοκιμάζεται στο πλαίσιο του υβριδκού συστήματος. Στο μέλλον οι αντιδραστήρες τέτοιου τύπου θα είναι πολύ μεγαλύτεροι, και θα κατασκευάζονται έτσι ώστε να καλύπτουν μέρος των εσωτερικών τοιχωμάτων ενός διαστημικού σταθμού ή πχ βάσης στη Σελήνη ή τον Άρη.

https://physicsgg.me/2019/05/10/%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b2%ce%b9%ce%bf%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b4%cf%81%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%87%ce%ae-%ce%b1/

 

 

 

RSC Energia: ξεκίνησε η δοκιμή του Soyuz MS-13 σε θάλαμο κενού. :cheesy:

Στις 14 Μαΐου, η RSC Energia και η Yuzhny CC διεξήγαγαν τη μεταφορά του επανδρωμένου διαστημικού οχήματος Soyuz MS-13 σε θάλαμο κενού στο κοσμοδρόμιο Baikonur για περαιτέρω δοκιμές διαρροών.

Ο κύκλος δοκιμής της διαστημικής τεχνολογίας σε θάλαμο κενού που χρησιμοποιεί μέσο ηλίου-αέρα σε δοκιμασμένους όγκους σήμερα παραμένει η πιο αντικειμενική μέθοδος για την παρακολούθηση της στεγανότητας υπό συνθήκες εδάφους, διασφαλίζοντας την επαλήθευση των προδιαγραφόμενων αυστηρών απαιτήσεων στεγανότητας.

Η εκτόξευση του μεταφερόμενου οχήματος μεταφοράς του Soyuz MS-13 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιουλίου 2019 από τον σταθμό εκτόξευσης του Baikonur.

Το πλοίο πρέπει να παραδώσει στο πλήρωμα του ISS που αποτελείται από τον Αλέξανδρο Skvortsova (διοικητής, Roscosmos), Luke Parmitano (μηχανικός πτήσης, ESA) και Andrew Morgan (μηχανικός πτήσης, NASA).

https://www.energia.ru/ru/news/news-2019/news_05-14.html

 

 

 

Η ESA υπογράφει νέα συμφωνία για την κατασκευή μερών του πυραύλου Ariane από σύνθετο άνθρακα. :cheesy:

Ένα νέο έργο που υπογράφηκε στην έδρα του ESA στο Παρίσι επικεντρώνεται στη μετάβαση από σύνθετα υλικά αλουμινίου σε άνθρακα για την κατασκευή των ανώτερων σταδίων του πυραύλου Ariane. Η συμφωνία υπογράφηκε από τον Ulrich Scheib, Διευθυντή Στρατηγικής, Ανάπτυξης Επιχειρήσεων και Διαστημικών Προγραμμάτων στη MT Aerospace Daniel Neuenschwander , Διευθυντής Διαστημικών Μεταφορών της ESA και Jean-Christophe Henoux, Αντιπρόεδρος Μελλοντικά Προγράμματα στο ArianeGroup.

Η μετάβαση από σύνθετα υλικά από αλουμίνιο σε άνθρακα θα μείωνε το κόστος, με τη δυνατότητα να επιτρέπονται επιπλέον δύο μετρικοί τόνοι ωφέλιμου φορτίου.

Το έργο λειτουργεί με τις νέες τεχνολογίες στην ανώτερη βαθμίδα της πατρίδας και τις αναδυόμενες σύνθετες κρυογονικές ικανότητες. Τα σύνθετα υλικά άνθρακα εισάγονται μέσω του χαμηλού κόστους ελαφρού διαμαρτυρήματος Phoebus που χρησιμοποιείται κυρίως για τις μεταλλικές δεξαμενές που συγκρατούν τα κρυογονικά προωθητικά όπως υγρό υδρογόνο και οξυγόνο. Ωστόσο, θα χρησιμοποιηθεί και για άλλες πρωτογενείς και δευτερεύουσες δομές. Τα σύνθετα στοιχεία επιτρέπουν νέους τρόπους κατασκευής, επιτρέποντας επίσης διάφορες λειτουργίες που δεν θα ήταν δυνατές σε καθαρά μεταλλικές κατασκευές. Ως εκ τούτου, το νέο αυτό έργο θα βελτιστοποιήσει ολόκληρη την αρχιτεκτονική του ανώτερου σταδίου, θα βελτιώσει τον τρόπο φόρτωσης του προωθητικού και θα μειώσει την ποσότητα του πλεονάζοντος καυσίμου. Ο διευθυντής έργου του ESA, Josef Wiedemann, εξήγησε ότι "τα μελλοντικά σύνθετα ανώτερα στάδια θα φαίνονται πολύ διαφορετικά από αυτά του σήμερα. Τα σύνθετα άνθρακα θα αντικαταστήσουν ένα μεγάλο μέρος του μετάλλου, μειώνοντας έτσι τη μάζα και προσφέροντας νέες ευκαιρίες για τον επαναπροσδιορισμό της αρχιτεκτονικής της ανώτερης βαθμίδας ανάλογα με τις απαιτήσεις της αποστολής. "

Ο κύριος στόχος είναι να επιτευχθεί η βέλτιστη εξοικονόμηση μάζας με ταυτόχρονη εγγύηση της συμβατότητας των προωστικών με τα νέα υλικά με χαμηλότερο κόστος παραγωγής.

Στόχος του έργου είναι να εξασφαλίσει η Phoebus τις σχετικές τεχνολογίες αιχμής και την τεχνική ετοιμότητα να παραδώσει ένα ολοκληρωμένο πυραυλο για κρυογονικές δοκιμές εδάφους έως το 2022. Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι τεχνολογίες θα λειτουργήσουν στο κατάλληλο περιβάλλον και θα θέσουν τις βάσεις για να αρχίσουν να εργάζονται μελλοντικά ελαφριά, λιγότερο δαπανηρά ανώτερα στάδια, με εφαρμογές για Ariane 6 που θα χρησιμοποιηθούν μέχρι το 2025. Το έργο εμπίπτει στο προπαρασκευαστικό πρόγραμμα ESA's Future Launchers.

https://asgardia.space/en/news/ESA-Signs-New-Deal-to-Build-Parts-of-the-Ariane-Rocket-Out-of-Carbon-Composites

photo_05-07-06.thumb.jpg.d6a3706fd801ec849e5123df534ba99b.jpg

photo_05-07-05.thumb.jpg.2f58a18e33bbee6f60c0c31c081da33a.jpg

photo_05-07-03.thumb.jpg.998d2f40123ac60192afb6ebe51c6c40.jpg

photo_05-07-02.thumb.jpg.934f4458599acb9c194c84565f84ad5d.jpg

photo_05-07-01.thumb.jpg.fe7b79bec0759b07ab8cea9d997756b1.jpg

15.thumb.jpg.891471dbb73818695dfd9ea7e89de8c8.jpg

15.jpg.2fbd17e7228afa7b789b9b4951f138eb.jpg

15.jpg.3beae85dad240904053d0f27740cfe90.jpg

photobioreactor.jpg.c82a1ec7d1300265255cdfdb34cc97c2.jpg

photo_05-14-12.thumb.jpg.cb3c5d322df0b7be088946c034c71e7a.jpg

photo_05-14-11.thumb.jpg.2bad10ed04df86c77fc90bc8aca07f02.jpg

photo_05-14-10.thumb.jpg.ac387673e9d8fe1c8f2a8d913e80b5b3.jpg

photo_05-14-09.thumb.jpg.649f4e1c5667c641d22ecc9f67fb63ec.jpg

photo_05-14-08.thumb.jpg.0c6c3709e9976b6064e348627e26e769.jpg

photo_05-14-07.thumb.jpg.e1cdd9ffc5f1023cb0d58110bc68ba0d.jpg

photo_05-14-06.thumb.jpg.e09c27d6a31bf075cbaba02c91efc2c0.jpg

photo_05-14-05.thumb.jpg.ac2750239d8058e72cebab13f11c6f1f.jpg

photo_05-14-02.thumb.jpg.2755d72263e22ccce2e107ecf9084bdd.jpg

photo_05-14-01.thumb.jpg.23da337edc7644021f4dd159af8272de.jpg

415.thumb.jpg.78fcf2ef797c8393b1d04b5999b836a3.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ο Astrobee ολοκληρώνει τις δοκιμές υλικού στο διάστημα. :cheesy:

Ο Astrobee, βοηθός αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, είχε τον πρώτο έλεγχο υλικού του. Το ελεύθερο σύστημα ρομπότ αποτελείται από τρία ρομπότ - Μέλι, Βασίλισσα και Bumble - όλα προωθούνται από ηλεκτρικούς ανεμιστήρες. Ακριβώς όπως το δημοφιλές ρομπότ Roomba, το τρίο μπορεί να επιστρέψει στο σταθμό σύνδεσης για να επαναφορτίσει. Οι Astrobees θα αναλάβουν πολλές δουλειές, όπως τον εξοπλισμό παρακολούθησης και την απογραφή, επιτρέποντας στους αστροναύτες να δουλέψουν σε αυτό που είναι πιο σημαντικό. Το Bumble and Honey ξεκίνησε στο διαστημικό σταθμό μόλις πριν από ένα μήνα. Ο αστροναύτης της NASA, Anne McClain, πραγματοποίησε την πρώτη σειρά δοκιμών στο Bumble, ελέγχοντας τα αεροηλεκτρονικά, τις κάμερες, την πρόωση, την αυτόματη επαναφόρτιση και τη μεταφορά δεδομένων. Το Astrobee είναι μια δοκιμή για να δούμε πώς τα ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν τους αστροναύτες να επικεντρωθούν στο σημαντικό έργο, . Αν είναι σε θέση να πετάξουν ανεξάρτητα ή να ελέγχονται, τα ρομπότ διαθέτουν κάμερες, μικρόφωνα και άλλους αισθητήρες για να βοηθήσουν τους χειριστές στο έδαφος να αξιολογήσουν τις συνθήκες. "Τα ρομπότ ... θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη στήριξη της καινοτόμου και βιώσιμης εξερεύνησης της Σελήνης, του Άρη και πέραν αυτής", σύμφωνα με την αρχική δήλωση της NASA. Τα ρομπότ μπορούν επίσης να κάνουν πολλαπλούς σκοπούς: με ένα χέρι που κλειδώνει στον κορυφαίο κόλπο, ένα ρομπότ μπορεί να βυθιστεί στην κορυφή της χειρολαβής ISS για να εξοικονομήσει ενέργεια κατά την εκτέλεση μιας άλλης ενέργειας, όπως η λήψη βίντεο. Είναι επίσης αρθρωτά, με δυνατότητα προσθήκης περισσότερων χαρακτηριστικών στο μέλλον. Κάθε ρομπότ διαθέτει τρεις κόμβους ωφέλιμου φορτίου, σημεία προσάρτησης για τα οποία μπορούν να εγκατασταθούν νέες μονάδες υλικού. Επιπλέον, το λογισμικό της Astrobee είναι ανοικτού κώδικα, το οποίο κυκλοφορεί από τη NASA για την προώθηση της ανάπτυξης και της δοκιμής νέων αλγορίθμων και χαρακτηριστικών. Θα αποτελέσουν επίσης μια ερευνητική πλατφόρμα. Ο κύριος σκοπός της πλατφόρμας Astrobee είναι να προσφέρει μια δοκιμαστική θέση μηδενικής βαρύτητας για φιλοξενούμενους επιστήμονες για να δοκιμάσουν νέες ρομποτικές τεχνολογίες στο διάστημα », δήλωσε η Maria Bualat, διευθυντής έργου Astrobee στο ερευνητικό κέντρο Ames της NASA στην Καλιφόρνια Silicon Valley. "Ο Astrobee θα αποδείξει ρομποτικές δυνατότητες που θα επιτρέψουν και θα ενισχύσουν την ανθρώπινη εξερεύνηση. Η διεξαγωγή τέτοιων πειραμάτων με μηδενική βαρύτητα θα συμβάλει τελικά στην ανάπτυξη νέων υλισμικού και λογισμικού για μελλοντικές διαστημικές αποστολές. "Έχουν περάσει ακόμα περισσότερες δοκιμές φέτος και οι ερευνητές προγραμματίζουν πιο περίπλοκα πειράματα το 2020, καθώς και μεταφορά ωφέλιμων φορτίων.

https://asgardia.space/en/news/Astrobee-Completes-Hardware-Tests-in-Space

 

 

 

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Ξεκίνησαν τα πειράματα για το «ελιξήριο της νιότης» :cheesy:

Το 2024, η NASA σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες, θα στείλει άντρες και γυναίκες στη Σελήνη, φιλοδοξώντας να εγκαινιάσει την πρώτη διαστημική αποικία. Με το βλέμμα στραμμένο στον Άρη, όπου το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας μικρής «πόλης», στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ξεκίνησε το μεγάλο πείραμα για το «ελιξήριο της νιότης», το εμβόλιο που θα επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης στους αστροναύτες, η οποία αυξάνεται στο Διάστημα.

Ένα εμβόλιο που θα έχει ευεργετικές συνέπειες και στους... γήινους, τους κατοίκους του πλανήτη, καθώς θα είναι ικανό να αντιμετωπίσει τη βάση της «ασθένειας» που προκαλεί γήρανση στον άνθρωπο.

Το 6μελές πλήρωμα της Αποστολής 59 βρίσκεται ήδη στον Διαστημικό Σταθμό, μαζί με εκατοντάδες ποντίκια, πάνω στα οποία θα γίνουν πειράματα, με δεδομένο ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των τρωκτικών μοιάζει πολύ με του ανθρώπου.

Η NASA σκοπεύει να στείλει άνδρες και γυναίκες στη Σελήνη το 2024 και τα πειράματα στον σταθμό θα βοηθήσους το διαστημικό ιατρικό τιμ να κρατήσουν τους αστροναύτες υγιείς. Η έρευνα θα παράσχει επίσης κρίσιμες πληροφορίες για τους μηχανικούς που σχεδιάζουν μελλοντικά διαστημικά οχήματα και ενδιαιτήματα για αποστολές εξερεύνησης.

Οι αστροναύτες της NASA Christina Koch και Nick Hague διερεύνησαν επίσης μια ποικιλία διαστημικών βιολογικών φαινομένων. Ο Koch ολοκλήρωσε σήμερα μια μελέτη για τους παθογόνους οργανισμούς, προσπαθώντας να καταλάβει γιατί αυξάνει η μολυσματικότητά τους στο Διάστημα. Η Hague μελετά μικρές καλλιέργειες φυτών.

Ο David Saint-Jacques του Καναδικού Οργανισμού Διαστήματος κατέγραψε βίντεο που καταδεικνύει τον Δεύτερο και Τρίτο Νόμο του Νεύτωνα. Το βίντεο θα βοηθήσει τους νέους μαθητές να καταλάβουν πώς η δύναμη και η επιτάχυνση επηρεάζουν τις αεροπορικές και διαστημικές αποστολές. Μεταβίβασε επίσης δεδομένα που συλλέχθηκαν από μικροσκοπικούς εσωτερικούς δορυφόρους που διερευνούν την τεχνολογία καθαρισμού διαστημικών απορριμμάτων.

Ο κυβερνήτης Oleg Kononenko και ο μηχανικός πτήσεων Alexey Ovchinin ετοιμάζονται για μία «βόλτα» στο Διάστημα που προγραμματίζεται για τις 29 Μαΐου. Οι κοσμοναύτες θα επιθεωρήσουν τα εξαρτήματα και θα ελέγξουν για τυχόν διαρροές. Το δίδυμο θα αποσπάσουν τα πειράματα, τις επιφάνειες των σταθμών δειγματοληψίας και το παρωχημένο υλικό κατά τη διάρκεια της εξάωρης εκδρομής τους.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/774097_diethnis-diastimikos-stathmos-xekinisan-ta-peiramata-gia-elixirio-tis

 

 

 

Η JAXA ενώνει τις δυνάμεις της με τον Rakuten για τη δημιουργία γευμάτων με τη χρήση τροφών αστροναυτών. :cheesy:

Η ιαπωνική υπηρεσία διαστήματος έχει ενώσει τις δυνάμεις της με το ηλεκτρονικό tailer Rakuten για να αναπτύξει συνταγές που αναμιγνύουν τυπικά τρόφιμα αστροναύτη με τακτικά συστατικά

Επί του παρόντος, ο ιστότοπος Rakuten διαθέτει τρεις συνταγές γευμάτων αστροναύτη, μαζί με βίντεο για το πώς θα κυκλοφορήσουν αυτό το καλοκαίρι, τόσο στην ιστοσελίδα όσο και στο YouTube. Ο στόχος του έργου είναι να αυξήσει το ενδιαφέρον για το διαστημικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας, το οποίο αυξάνεται σταθερά από τη στιγμή που ο εξερευνητής του αστεροειδούς Hayabusa 2 της JAXA βοήθησε με επιτυχία στην αποτύπωση της πρώτης φωτογραφίας μιας μαύρης τρύπας.Οι χρήστες κλήθηκαν να βοηθήσουν τον Rakuten να εφεύρει τα πιάτα που περιείχαν JAXA-certified foods.H JAXA πιστοποιεί τα Ιαπωνικά Διαστημικά Τρόφιμα εάν πληρούν συγκεκριμένες απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας ζωής στο ράφι τουλάχιστον 18 μηνών και με μειωμένο κίνδυνο δηλητηρίασης από τροφή. Στις 12 Απριλίου 2019, η Διεθνής Ημέρα της Πτήσης Ανθρώπινου Διαστήματος των Ηνωμένων Εθνών JAXA και Rakuten εξέδωσε τρεις συνταγές για να επισημάνει τη περίσταση.

Το πρώτο πιάτο είναι οι ψητές πιπεριές γεμιστές με κάρυ βοδινού, ρύζι και κονσερβοποιημένα σκουμπρί μαγειρεμένα σε miso. Το δεύτερο είναι το daifuku, ένα ιαπωνικό σκεύασμα που γίνεται με πάστα γλυκού φασολιού και πορτοκάλι ή σταφύλια τυλιγμένα σε ένα φύλλο μοχί ή στρογγυλεμένο ρύζι. Το τρίτο είναι το άσπρο ρύζι σε συνδυασμό με κονσερβοποιημένα ψάρια σάλτσας σόγιας και πικάντικη ρυζιού. Όλες οι συνταγές περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα ιαπωνικό διατροφικό φαγητό, εκτός από άλλα συστατικά που χρησιμοποιούνται στην τακτική κουζίνα. Μέχρι στιγμής, 33 είδη τροφίμων έχουν πιστοποιηθεί από την JAXA, όπως curry, μπάλες ρυζιού και στιγμιαία noodles, και καρυκεύματα, συμπεριλαμβανομένης της σάλτσας σόγιας και της μαγιονέζας. Τα Ιαπωνικά Space Foods μπορούν να αγοραστούν στο Spacegoods.net και στην ηλεκτρονική έκδοση του Uniho Space Shop Museum Museum.

https://asgardia.space/en/news/JAXA-Joins-Forces-With-Rakuten-to-Create-Meals-Using-Astronaut-Food

 

 

RSC Energia. Το TPK "Union MS-13" μεταφέρεται σε λειτουργία αποθήκευσης. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, ολοκληρώθηκε το αρχικό στάδιο προετοιμασίας για την εκτόξευση του μεταφορικού οχήματος Soyuz MS-13 (TLC).

Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής των συστημάτων και των διαμερισμάτων του πλοίου για στεγανότητα, ο εκσυγχρονισμένος θάλαμος κενού Soyuz MS-13 μεταφέρθηκε και εγκαταστάθηκε σε πάγκο δοκιμών όπου πραγματοποιήθηκαν τελικοί έλεγχοι των συστημάτων του πλοίου. Μετά από αυτό, το πλοίο μεταφέρθηκε σε κατάσταση αποθήκευσης μέχρι την έναρξη της τελικής προετοιμασίας για εκτόξευση.

Η εκτόξευση του μεταφερόμενου οχήματος μεταφοράς του Soyuz MS-13 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιουλίου 2019 από τον σταθμό εκτόξευσης του Baikonur. Το πλοίο πρέπει να παραδώσει στο πλήρωμα ISS που αποτελείται από τον Αλέξανδρο Skvortsova (διοικητής, Roscosmos), Luke Parmitano (μηχανικός πτήσης, ESA) και Andrew Morgan (μηχανικός πτήσης, NASA).

https://www.energia.ru/ru/news/news-2019/news_05-21.html

 

 

 

Space X: Εκτοξεύτηκε ο πύραυλος «Falcon9» :cheesy:

Η Space X ξεκίνησε -εκτοξεύοντας τους πρώτους 60 μικρούς δορυφόρους χαμηλής τροχιάς- να «στήνει» στο διάστημα ένα τεράστιο δίκτυο δορυφόρων, το Starlink, που θα παρέχει παγκόσμια και χαμηλού κόστους πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Η εκτόξευση, που σηματοδοτεί την έναρξη του νέου φιλόδοξου σχεδίου του Ίλον Μασκ, έγινε με πύραυλο Falcon 9 της εταιρείας από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα στις 05:30 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας. Ήταν το βαρύτερο φορτίο (13,6 τόνοι) που έχει ποτέ μεταφέρει στο διάστημα ένας πύραυλος Falcon 9, ο οποίος για μια ακόμη φορά (την 40ή) επέστρεψε στη Γη και προσνηώθηκε σε ένα αυτόματο πλοίο στον Ατλαντικό, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ξανά.

Οι δορυφόροι, βάρους 227 κιλών ο καθένας, που θα γυρνούν γύρω από τη Γη σε ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων, προορίζονται να δημιουργήσουν ένα δίκτυο δορυφορικού Ίντερνετ υψηλής ταχύτητας, το οποίο επίσης θα βοηθήσει τις απομακρυσμένες και απομονωμένες αγροτικές περιοχές να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το δίκτυο της Starlink μπορεί τελικά να φθάσει τους 12.000 μικροδορυφόρους, αλλά για να λειτουργήσει, θα χρειαστούν ακόμη αρκετές εκτοξεύσεις δορυφόρων (60 κάθε φορά ή συνολικά 1.000 έως 2.000 ετησίως).

Αλλες εταιρείες έχουν παρόμοια σχέδια, όπως η βρετανική OneWeb (εκτόξευσε τους πρώτους έξι δορυφόρους της φέτος το Φεβρουάριο), η αμερικανική Amazon (σχέδιο Kuiper για 3.200 δορυφόρους) και η καναδική Telesat.

Οι δορυφόροι χαμηλής τροχιάς μπορούν να παρέχουν ταχύτερη σύνδεση στο διαδίκτυο, καθώς το σήμα δεν θα χρειάζεται να ταξιδεύει μεγάλες αποστάσεις ως τη Γη, αντίθετα με τους γεωστατικούς δορυφόρους που βρίσκονται σε ύψος έως 42.000 χιλιομέτρων. Το «αντίτιμο» για την ταχύτερη κάλυψη είναι ότι ένα δίκτυο χαμηλής τροχιάς, για να καλύψει πλήρως τον πλανήτη, πρέπει να περιλαμβάνει ένα τεράστιο αριθμό δορυφόρων. Οι αναλυτές ήδη εκφράζουν ανησυχίες για τον αναμενόμενο συνωστισμό δορυφόρων στο διάστημα και τα πιθανά ατυχήματα.

http://www.kathimerini.gr/1025523/article/epikairothta/episthmh/h-space-x-e8ese-se-troxia-toys-prwtoys-60-doryforoys-toy-diktyoy-diasthmikoy-internet-ths-starlink

 

 

 

56 SpaceX Satellites ταξιδεύουν μέσω του ουρανού της νύχτας :cheesy:

Στις 23 Μαΐου 2019, ο SpaceX ξεκίνησε 60 δορυφόρους Starlink σε χαμηλή τροχιά της Γης. Αυτή ήταν η πρώτη εκτόξευση πολλών, με στόχο τη δημιουργία ενός συνόλου δορυφόρων που παρέχουν παγκόσμια πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Εκείνη την ημέρα, έβρεχε με αναφορές UFO από όλο τον κόσμο, αλλά δεν ήταν μια εξωγήινη επίθεση. Σε λίγες ώρες μετά την εκτόξευση οι άνθρωποι μπορούσαν να δουν τους δορυφόρους να κινούνται στον ουρανό. Ο Marco Langbroek, ένας δορυφορικός ιχνηλάτης από την Ολλανδία, υπολόγισε μια τροχιά αναζήτησης βασισμένη σε τροχιακές πληροφορίες και περίμενε με την κάμερά του στη σωστή θέση τη σωστή στιγμή. προσεκτικοί υπολογισμοί καταρτίστηκαν και δημοσίευσε ένα βίντεο που σπρώχνει πάνω από 55 δορυφόρους που περνούν στον νυχτερινό ουρανό! Τα αντικείμενα SpaceX Starlink τρέχουν στις 24 Μαΐου 2019 από τον Marco Langbroek στο Vimeo.Αυτό είναι το βίντεο που πυροβόληκα, - έλαμψε, έγραψε ο Langbroek στην ιστοσελίδα του. Οι δορυφόροι ξεκίνησαν στην αρχική τροχιά στα 440 χλμ. Ένα φωτεινό τρενάκι φώτων φτάνει σε μια τελική τροχιά, σε απόσταση 550 χλμ. Πάνω από τη Γη. "Μέσα στις επόμενες μέρες το" τρένο "των αντικειμένων θα κάνει 2-3 περάσματα κάθε βράδυ. Καθώς ενεργούν με τα ιόντα τους, θα είναι πιο απλωμένα με κάθε πέρασμα, οπότε το "τρένο" πιθανότατα θα διαλυθεί γρήγορα ", - γράφει ο Langbroek. Επομένως, βλέποντας αυτό το όμορφο ίχνος φωτός στον ουρανό δεν θα γίνει νυχτερινή ρομαντική ρουτίνα. Αλλά χάρη στον κ. Langbroek και την κάμερά του έχουμε ένα θεαματικό βίντεο!

https://asgardia.space/en/news/56-SpaceX-Satellites-Travel-Through-Night-Sky-Video

 

 

 

Οι επιστήμονες παίζουν με τη φωτιά στο ISS, μαθαίνοντας να παράγουν φλόγα χωρίς αιθάλη. :cheesy:

Η επιστημονική συζήτηση για τις πυρκαγιές που δεν δημιουργούν αιθάλη μπορεί να σταματήσει σύντομα χάρη σε πειράματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η αιθάλη είναι ένας ρύπος που αποτελείται από σωματίδια άνθρακα που σχηματίζονται όταν το καύσιμο αποτύχει να καεί εξ ολοκλήρου. Δυστυχώς, η αιθάλη συνδέεται με προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος και συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος. Ένας τρόπος για να αποφευχθεί ο σχηματισμός σωματιδίων αιθάλης θα ήταν να αλλάξει η σύνθεση του καυσίμου, καθώς και ο αέρας που περιβάλλει τη φωτιά. Για να συμβεί καύση, απαιτείται οξυγόνο στον αέρα. Ωστόσο, ο αέρας αποτελείται επίσης από άζωτο, το οποίο είναι αδρανές. Οι επιστήμονες μπορούν να εξαλείψουν αυτό το άζωτο και να δημιουργήσουν φλόγες που καίγονται χωρίς αιθάλη. Εντούτοις, δεν υπάρχει καμία απλή σκέψη μεταξύ αυτών ως προς το τι εμποδίζει τη δημιουργία αιθάλης. Μια ιδέα λέει ότι μια φλόγα απαλλαγμένη από αιθάλη είναι αποτέλεσμα μιας τροποποιημένης ροής αερίων στη φωτιά, ενώ η άλλη δηλώνει ότι είναι αποτέλεσμα διαφόρων θερμοκρασιών και σύνθεσης της φωτιάς κατά μήκος της φλόγας. Για να καθορίσουμε ποια υπόθεση είναι σωστή, οι επιστήμονες πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχουν τη ροή των αερίων σε μια φλόγα. Ωστόσο, αυτό είναι δύσκολο να γίνει στη Γη, επειδή τα καυτά αέρια πάνε πάντα προς τα πάνω. Στην πραγματικότητα, γι 'αυτό οι φλόγες των κεριών έχουν το επίμηκες σχήμα τους.

Ευτυχώς, η μικροβαρύτητα στο ISS εμποδίζει την ανοδική ροή και τα αέρια δεν αυξάνονται. Αυτό παράγει μια πυρκαγιά που μπορεί να τροποποιηθεί για να ελέγξει τη ροή.

Ο Richard Axelbaum, μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, εξήγησε ότι "η ωραία σφαιρική φλόγα δεν είναι απλά δυνατή στη Γη. Ο διαστημικός σταθμός μας επιτρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά το πρόβλημα και να το καταλάβουμε καλύτερα ». Ο Axelbaum είναι ένας από τους ερευνητές που εργάζονται στα πειράματα που ελέγχονται εξ αποστάσεως από τη Γη. Τα αποτελέσματα των δοκιμών θα δημοσιευθούν σύντομα.

https://asgardia.space/en/news/ISS-Learning-To-Produce-Soot-Free-Flame

 

 

 

Kεραυνός χτύπησε πύραυλο Soyuz κατά την εκτόξευση. :cheesy:

Κεραυνός έπληξε τον πύραυλο φορέα Soyuz -2.1b που μετέφερε την διαστημική συσκευή Glonass-M κατά την εκτόξευσή του από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του κοσμοδρομίου αντιστράτηγος Νικολάι Νικολάι Νεστετσούκ.

Ωστόσο παρά το πλήγμα του κεραυνού, όλα τα όργανα συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά και ο πύραυλος τέθηκε σε τροχιά την προγραμματισμένη ώρα.

«Η εκτόξευση έγινε κανονικά. Ο καιρός δεν αποτελεί εμπόδιο για εμάς, τα στρατεύματα μας είναι παντός καιρού. Αυτό αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι ένας κεραυνός δεν μπορεί να βλάψει το δικό μας πυραυλικό-διαστημικό όπλο», δήλωσε ο Νεστετσούκ.

Η εκτόξευση του Soyuz -2.1b πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 09:33 ώρα Μόσχας από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ. Στον καθορισμένο χρόνο το σύστημα εντοπισμού θέσης Glonass-M τέθηκε επιτυχώς σε τροχιά και οι ειδικοί του Διαστημικού Κέντρου Τιτόφ των Διαστημικών Στρατευμάτων ανέλαβαν τον χειρισμό του δορυφόρου.

https://www.youtube.com/watch?v=fC6tsd6veNk

https://www.tanea.gr/2019/05/27/world/rosia-keraynos-xtypise-pyraylo-soyuz-kata-tin-ektokseysi/

 

 

 

Alexei Leonov,ο πρώτος άνθρωπος στον εξωτερικό χώρο, γιορτάζει τα 85α γενέθλια! :cheesy:

Ο Alexei Leonov θα ειναι πάντα ο πρώτος άνθρωπος που βγηκε στο διαστημα. Και είναι αρκετά μια ιστορία! Στις 18 Μαρτίου 1965, ο Leonov διέκοψε την κάψουλα κατά τη διάρκεια της αποστολής Vostok 2 και πέρασε 12 ολόκληρα λεπτά και 9 δευτερόλεπτα στο διάστημα

Ο σοβιετικός κοσμοναύτης δέθηκε με δέστρες στο διαστημόπλοιο και κατά την επιστροφή του το κοστουμιού είχε διογκωθεί εξαιτίας λανθασμένων πιέσεων, οπότε δεν μπορούσε να επανέλθει στο airlock. Ο Λεονόφ κατάφερε να ανοίξει μια βαλβίδα στο κοστουμι του και να το ξεφουσκώσει λίγο, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει με ασφάλεια στο εσωτερικό της κάψουλας.

Το περπάτημα στο διάστημα για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία δεν είναι γνωστό για όλους. Το δεύτερο ταξίδι του στο διάστημα δεν ήταν λιγότερο σημαντικό: διέταξε το σοβιετικό μισό της αποστολής Apollo-Soyuz, την πρώτη κοινή αποστολή μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά από δύο επιτυχημένες διαστημικές αποστολές, ο Leonov εργάστηκε ως αναπληρωτής διευθυντής του Εκπαιδευτικού Κέντρου Cosmonaut Gagarin για 6 χρόνια, όπου διηύθυνε εκπαίδευση για πληρώματα.

Σκεφτείτε τις αποστολές του χώρου και την εκπαίδευση είναι όλα τα επιτεύγματα του Leonov; Ξανασκέψου το! Είναι επίσης καλλιτέχνης και συγγραφέας. Πάθος για την τέχνη ολόκληρη τη ζωή του, φημίζεται ακόμη και χρωματιστά μολύβια στην αποστολή του να σκιαγραφήσει τη Γη από το διάστημα και να κάνει πορτρέτα άλλων μελών του πληρώματος.

Happy birthday, Alexei Leonov!

https://asgardia.space/en/news/first-human-ever-to-walk-in-outer-space

 

 

 

Το ρωσικό πλήρωμα του ISS ολοκλήρωσε επιτυχώς την VKD-46 :cheesy:

Στις 29 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε νεα εξοδος στο ρωσικό πρόγραμμα. Το VKD-46 ολοκληρώθηκε επιτυχώς από τους κοσμοναύτες του Roscosmos Oleg Kononenko και Alexey Ovchinin.

Όλα τα κύρια καθήκοντα του ρωσικού πληρώματος εκπληρώθηκαν με επιτυχία: ως μέρος του πειράματος δοκιμής, οι συσκευές έκθεσης αποσυναρμολογήθηκαν και ελήφθησαν δείγματα για την αξιολόγηση πιθανών μικροδομάτων του κελύφους του σταθμού, ο προσανατολισμός της μονάδας ελέγχου πίεσης και εναπόθεσης αλλάχτηκε και τα αχρησιμοποίητα καλώδια και μονάδες μέτρησης αποσυναρμολογήθηκαν.

Επίσης Oleg Kononenko και Alexey Ovchinin συγχαίρουν τον συνάδελφό τους Αλεξέι Λεονόφ, ο οποίος ήταν ο πρώτος στον κόσμο που βγήκε στο διάστημα, για την επερχόμενη 85η επέτειο. Το ρωσικό πλήρωμα έφερε φωτογραφία του θρυλικού κοσμοναύτη στο διάστημα, η οποία, όταν επέστρεψε στη Γη, θα παρουσιαστεί στον ήρωα της επέτειου.

Η διάρκεια παραμονής του πληρώματος του ρωσικού τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού εκτός των συνόρων του ήταν 6 ώρες και 1 λεπτό. Για τον Oleg Kononenko, αυτό ήταν ήδη ο πέμπτος διαστημικός διάδρομος και ο Alexei Ovchinin εργάστηκε για πρώτη φορά στην εξωτερική επιφάνεια του σταθμού.

Το έργο των αστροναυτών έξω από το ISS μεταδόθηκε ζωντανά στον επίσημο ιστότοπο του Roskosmos.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2019/news_05-30.html

 

 

 

Soyuz-5: Ο νέος πύραυλος με τον οποίο η Ρωσία σκοπεύει να «κατακτήσει» τη διαστημική αγορά. :cheesy:

Τον νέο πύραυλο Soyuz-5, με τον οποίο σκοπεύει να «κατακτήσει» την αγορά των εκτοξεύσεων στο διάστημα για εμπορικούς σκοπούς αναπτύσσει η Ρωσία- με τον επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας (Roscosmos), Ντμίτρι Ρογκόζιν, να λέει πως θα είναι ανταγωνιστικός, από άποψης κόστους/ τιμής, στους αμερικανικούς πυραύλους.

«Έχουμε και εμείς δυνατότητες, και είμαστε έτοιμοι να τους ανταγωνιστούμε» δήλωσε ο Ρογκόζιν την Παρασκευή, σύμφωνα με το πρακτορείo TASS. «Ο πύραυλος Soyuz-5 σκοπεύει να κατακτήσει την αγορά, και όχι μόνο για κρατικούς σκοπούς. Πρέπει να είναι ανταγωνιστικός, από άποψης τιμής, έτσι ώστε, παρά όλα τα κόλπα των αντιπάλων μας στην οικονομική πολιτική, να μην είναι σε θέση να μπορούν να κατεβάσουν την τιμή σε σημείο όπου θα μπορούν να μας ανταγωνιστούν» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έχει συμπεριλάβει τη Ρωσία στη λίστα των χωρών οι πύραυλοι των οποίων δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για διαστημικές εκτοξεύσεις από τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και μετά. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει το RT, η Μόσχα αναζητεί νέους πελάτες για τη διαστημική της τεχνολογία, καταγγέλλοντας τη συγκεκριμένη κίνηση της Ουάσινγκτον ως αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ο πύραυλος Soyuz-5 (Irtysh) αναπτύσσεται από την Energia Space Rocket Corporation και είναι ένας μεσαίος πύραλος, σχεδιασμένος για εκτοξεύσεις από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος Baiterek με το Καζακστάν. Μεταξύ άλλων, προορίζεται να αποστέλλει σε τροχιά και το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Federatsiya. Βάσει των υπαρχόντων προγραμματισμών, η ανάπτυξή του αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το 2021, με τέσσερις εκτοξεύσεις να προγραμματίζονται για το 2022-2025. Ο πύραυλος εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Feniks, για την αντικατάσταση της σειράς πυραύλων Zenit-2, και προορίζεται να μπορεί να μεταφέρει στο διάστημα φορτίο 17 τόνων.

https://www.naftemporiki.gr/story/1483505/soyuz-5-o-neos-puraulos-me-ton-opoio-i-rosia-skopeuei-na-kataktisei-ti-diastimiki-agora

 

 

 

Το εντυπωσιακό βίντεο αστροναύτη της NASA από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Την εντυπωσιακή θέα της Γης από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που «κόβει την ανάσα», κατέγραψε σε ένα ξεχωριστό time-lapse βίντεο ο αστροναύτης του ISS Νικ Χαγκ.

Στο βίντεο καταγράφεται, μέσα σε 60 δευτερόλεπτα, μία πτήση 30 λεπτών του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, πάνω από τη συννεφιασμένη Γη, από τον Ειρηνικό μέχρι τον Ατλαντικό Ωκεανό.

http://www.kathimerini.gr/1027622/gallery/epikairothta/episthmh/to-entypwsiako-vinteo-astronayth-ths-nasa-apo-ton-die8nh-diasthmiko-sta8mo

 

 

 

Για πρώτη φορά η Κίνα εκτόξευσε πύραυλο από πλωτή εξέδρα. :cheesy:

Η Κίνα έστειλε με επιτυχία στο διάστημα ένα πύραυλο που για πρώτη εκτοξεύθηκε, όχι από τη στεριά, αλλά από μια πλωτή εξέδρα στην Κίτρινη Θάλασσα, ανοιχτά της ακτής της Σαντόνγκ, ένα ακόμη βήμα στο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της.

Γίνεται έτσι η τρίτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που διαθέτει την τεχνολογική δυνατότητα να θέτει σε τροχιά δορυφόρους από εξέδρες εκτόξευσης στη θάλασσα. Η εκτόξευση από τη θάλασσα προσφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα έναντι της στεριάς, καθώς π.χ. ο πύραυλος μπορεί να εκτοξευθεί από σημείο πλησιέστερα στον Ισημερινό, κάτι που επιτρέπει την εξοικονόμηση καυσίμων και αυξάνει την ταχύτητα του.

Η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος (CNSA) της χώρας ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε τον πύραυλο τεσσάρων τμημάτων Changzheng 11 (γνωστότερο ως Long March 11), ο οποίος μετέφερε σε τροχιά επτά εμπορικούς και μετεωρολογικούς δορυφόρους.

Φέτος τον Ιανουάριο, ο ίδιος μικρομεσαίος πύραυλος, ύψους 21 μέτρων, ο οποίος για πρώτη φορά «πέταξε» το 2015, είχε εκτοξευθεί με τέσσερις δορυφόρους από τη στεριά. Τώρα είναι η πρώτη φορά που η Κίνα χρησιμοποίησε για την εκτόξευση του μια πλατφόρμα-εξέδρα στη θάλασσα με διαστάσεις 110 επί 80 μέτρων.

«Με την επιτυχία σε αυτή την εκτόξευση πυραύλου, η Κίνα κάλυψε ένα τεχνολογικό κενό», δήλωσε η CNSA.

Η Κίνα έχει καταστήσει ύψιστη εθνική προτεραιότητα της το διαστημικό πρόγραμμα, σε μια εμφανή προσπάθεια να φθάσει στο επίπεδο των ΗΠΑ, ενώ διαβεβαιώνει ότι έχει ειρηνικούς σκοπούς. Μεταξύ άλλων, σχεδιάζει να αρχίσει την κατασκευή ενός δικού της επανδρωμένου διαστημικού σταθμού το 2020.

http://www.kathimerini.gr/1027806/gallery/epikairothta/episthmh/gia-prwth-fora-h-kina-ekto3eyse-pyraylo-apo-plwth-e3edra-fwtografies---vinteo

 

 

 

Δορυφόροι μεγέθους κράκερ: 105 σε τροχιά με μία εκτόξευση. :cheesy:

Επιδεικνύοντας ένα νέο είδος διαστημικής τεχνολογίας, 105 από τους μικρότερους δορυφόρους που υπάρχουν στον κόσμο τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη, στέλνοντας σύντομα σήματα τηλεμετρίας σε σταθμό στο Cornell University.

Ομάδα μηχανικών από το Stanford University και το NASA Ames Research Center είχαν την πρώτη επαφή με τους μικρούς δορυφόρους- ονόματι Sprite ChipSats, τη νύχτα της 19ης Μαρτίου, μία ημέρα αφού απελευθερώθηκαν από το διαστημόπλοιο- φορέα τους, KickSat-2: Ένα μικρό δορυφόρο κλάσης CubeSat, μεγέθους κουτιού παπουτσιών. Έκτοτε, η ομάδα εργάζεται για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ανάλυσης των δεδομένων της αποστολής – ένα σημαντικό επίτευγμα για τους μηχανικούς που άρχισαν να δουλεύουν πάνω στο εν λόγω project το 2011 στο Cornell.

«Αυτή η επιτυχής επίδειξη επιβεβαιώνει πως απίστευτα μικρά, φθηνά διαστημόπλοια είναι κάτι παραπάνω από απλά δυνατά: Είναι πραγματικά. Ο KickSat σήμανε την έναρξη τη δημοκρατική διαστημική εποχή» είπε ο Μέισον Πεκ, αναπληρωτής καθηγητής μηχανολογίας και αεροδιαστημικής στο Cornell και διευθυντής του Space Systems Design Studio.

Ο Πεκ ηγήθηκε της αρχικής ανάπτυξης των Sprites με τους πρώην φοιτητές Ζάκαρι Μάντσεστερ και Τζάστιν Άτσισον. Ο Μάντσεστερ, που είναι πλέον επίκουρος καθηγητής αεροναυτικής και αστροναυτικής στο Στάνφορντ, σχεδίασε και κατασκεύασε το KickSat-2 με συνεργάτες στο NASA Ames και ηγείται της αποστολής.

Ένας δορυφόρος Sprite έχει μέγεθος κράκερ και ζυγίζει μόλις 4 γραμμάρια, ωστόσο έχει τη δική του πηγή ενέργειας, μια σειρά αισθητήρων και ένα σύστημα επικοινωνιών σε μια πολύ μικρή πλακέτα. Χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια, οι δορυφόροι έστειλαν σήματα σε συχνότητες στο εύρος των 400 megaherz, χρησιμοποιώντας μόλις milliwatts ενέργειας και επιδεικνύοντας τη βιωσιμότητα των διαστημικών σκαφών που δημιουργούν σμήνη τα οποία παραπέμπουν σε έντομα.

«Σκοπός των Sprites στο KickSat-2 ήταν να επιδείξουν βασικές δυνατότητες, μια εκ των οποίων είναι επικοινωνίες που δεν παρεμβάλλονται σε αυτές άλλων δορυφόρων. Σε μερικά χρόνια, αναμένουμε game-changing επιστημονικές και εμπορικές εφαρμογές. Η επόμενη γενιά έχει δυνατότητες πλοήγησης GPS και μπορεί να πραγματοποιήσει μετρήσεις σχετικά με την ατμόσφαιρα, με μαγνητικά πεδία και πολλά άλλα» λέει ο Πεκ, που εργαζόταν στη NASA από το 2011 ως το 2014.

Οι δορυφόροι απεστάλησαν σε τροχιά με τον πύραυλο του διαστημοπλοίου Cygnus NG-10, που είχε προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Νοέμβριο του 2018- αλλά ο KickSat-2 απελευθέρωσε τα Sprites στις 18 Μαρτίου. Παρέμειναν σε τροχιά μόνο για μερικές ημέρες, πριν την επανείσοδό τους στην ατμόσφαιρα- κάτι που αποτελεί βασικό μέρος του σχεδιασμού τους, προκειμένου να διασφαλίζεται πως δεν θα εξελίσσονται σε κίνδυνο ως διαστημικά σκουπίδια. Αξίζει να σημειωθεί πως το όλο πρόγραμμα είχε λάβει και τη στήριξη 300 απλών φίλων του διαστήματος, μέσω καμπάνιας στη γνωστή πλατφόρμα crowdfunding, Kickstarter: Μάλιστα, σε κάποιους από τους υποστηρικτές του εγχειρήματος είχε δοθεί και «ιδιοκτησία» δορυφόρων, με τη δυνατότητα τροποποίησης του σήματος που θα έστελναν. Σύμφωνα με τον Πεκ, κάποιοι ήταν σε θέση να παρακολουθούν την πορεία των δορυφόρων τους από τα σπίτια τους μέσω φθηνού εξοπλισμού.

«Ο KickSat-2 αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο αριθμό δορυφόρων ελεύθερης πτήσης που αφέθηκαν ποτέ στο διάστημα ταυτόχρονα. Με κόστος κάτω των 100 δολαρίων, το Sprite είναι ένα διαστημόπλοιο για όλους μας» λέει ο Πεκ, ο οποίος ανέφερε πως στο πρόγραμμα βρίσκονται και άλλες τέτοιες αποστολές.

https://www.naftemporiki.gr/story/1484958/doruforoi-megethous-kraker-105-se-troxia-me-mia-ektokseusi

 

 

 

Space Rider: Ευρωπαϊκό επαναχρησιμοποιούμενο διαστημόπλοιο. :cheesy:

Η αποστολή φορτίων επιστημονικών πειραμάτων σε τροχιά, η διεξαγωγή τους και η επιστροφή στη Γη είναι ο σκοπός του Space Rider του ΕΟΔ- ενός διαστημικού σκάφους με δυνατότητες επανεισόδου, που προορίζεται να ενισχύσει και συμπληρώσει τις «οικογένειες» των πυραύλων Ariane και Vega.

Το Space Rider είχε προταθεί αρχικά το 2016, και πρόσφατα ολοκλήρωσε σειρά προκαταρκτικών ελέγχων/ εξετάσεων ως προς τον σχεδιασμό συστημάτων και υποσυστημάτων. Πλέον οδεύει προς το στάδιο του critical design review, στο τέλος του 2019.

Το Space Rider θα εκτοξεύεται με πύραυλο Vega-C και θα λειτουργεί ως ένα μη επανδρωμένο διαστημικό εργαστήριο υψηλής τεχνολογίας, που θα επιχειρεί σε χαμηλή τροχιά για χρονικά διαστήματα άνω των δύο μηνών. Στη συνέχεια θα εισέρχεται ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης και θα προσγειώνεται, φέρνοντας το φορτίο του πίσω, για να εξεταστεί από μηχανικούς και επιστήμονες. Μετά από σύντομες διαδικασίες συντήρησης και επισκευών θα είναι ξανά έτοιμο για επόμενη εκτόξευση, με νέο φορτίο και νέα αποστολή.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔ, το Space Rider συνδυάζει δυνατότητες όπως η επαναχρησιμοποίηση, η δυνατότητα επιχειρήσεων σε τροχιά και η κάθοδος υψηλής ακριβείας, που επιτρέπει την προσγείωσή του κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Το σκάφος μπορεί να μεταφέρει φορτίο μέχρι και 800 κιλών σε έναν χώρο φόρτωσης ελεγχόμενου περιβάλλοντος, ο οποίος επίσης παρέχει σειρά υπηρεσιών υποστήριξης, όπως παροχή ηλεκτροδότησης 600 watts, θερμικός έλεγχος, διαχείριση δεδομένων και δυνατότητες τηλεμετρίας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔ, το Space Rider θα ανοίξει τον δρόμο για ένα μεγάλο εύρος πειραμάτων σε χαμηλή βαρύτητα και θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες για εκπαιδευτικές αποστολές, καθώς και για δοκιμές νέων τεχνολογιών. Όσον αφορά στους πιθανούς πελάτες, ελπίζεται πως θα φανεί ελκυστικό σε εταιρείες οι οποίες δεν έχουν μέχρι τώρα ιδιαίτερη σχέση με τον χώρο του διαστήματος.

Το σκάφος είναι εξέλιξη του επιπέδου AVUM+ του Vega-C και του IXV (Intermediate eXperimental Vehicle) του ΕΟΔ, που πραγματοποίησε επιτυχή αποστολή το 2015. Ο σχεδιασμός του προορίζεται να επιτρέπει «εγγυημένη» επαναχρησιμοποίηση για τουλάχιστον πέντε επιπλέον πτήσεις, ενώ για την ελαχιστοποίηση του κόστους χρησιμοποιούνται όποτε είναι δυνατόν εξαρτήματα που είναι ευρέως διαθέσιμα στο εμπόριο (ο ακριβότερος εξοπλισμός χρησιμοποιείται ξανά). Μετά από κάθε αποστολή, το σκάφος θα χρειάζεται ελάχιστη συντήρηση, κάτι που ελπίζεται ότι θα το καταστήσει ανταγωνιστικό στη αναδυόμενη διαστημική αγορά.

«Το Space Rider είναι το πρώτο επαναχρησιμοποιούμενο όχημα διαστημικών μεταφορών της Ευρώπης. Η συναρπαστική αυτή πρόκληση βελτιώνει τις δεξιότητές μας σε ένα εύρος προηγμένων τεχνολογιών, και αυτό θα ενισχύσει τη θέση μας σε αυτή την ανταγωνιστική αγορά» σχολίασε ο Χοσέ Λόνγκο, υπεύθυνος ανάπτυξης προγράμματος του ΕΟΔ για το Space Rider.

To Space Rider θα εκτοξευτεί από το Κουρού στη Γαλλική Γουϊάνα το 2022.

https://www.naftemporiki.gr/story/1484915/space-ridereuropaiko-epanaxrisimopoioumeno-diastimoploio

 

 

 

NASA: Τουρίστες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με 35.000 δολάρια τη βραδιά. :cheesy:

Η NASA πρόκειται να επιτρέψει την επίσκεψη τουριστών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) από το 2020, χρεώνοντας 35.000 δολάρια το βράδυ.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι θα υπάρχουν δύο ιδιωτικές αποστολές προς τον διαστημικό σταθμό, απευθυνόμενες σε ιδιώτες τουρίστες ή σε εμπορικές επιχειρήσεις.

Θα υπάρχουν μέχρι δύο σύντομες ιδιωτικές αποστολές αστροναυτών ετησίως, δήλωσε ο Robyn Gatens, αναπληρωτής διευθυντής του Σταθμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA θα επιτρέπεται στους ιδιώτες αστροναύτες να παραμένουν στον σταθμό για διάστημα έως και 30 ημερών, ταξιδεύοντας σε αμερικανικά διαστημόπλοια.

Η NASA ανοίγει τις πόρτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για εμπορικές ευκαιρίες, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών Jeff DeWit στη Νέα Υόρκη.

Η πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε σήμερα κινείται προς την κατεύθυνση της πλήρους ιδιωτικοποίησης του Σταθμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι τα δημόσια κεφάλαια για το σταθμό θα σταματήσουν σταδιακά έως το 2025.

http://www.kathimerini.gr/1028156/article/epikairothta/episthmh/nasa-toyristes-ston-die8nh-diasthmiko-sta8mo-me-35000-dolaria-th-vradia

 

 

Δορυφορικό καύσιμο. :cheesy:

Το AFM-315, ένα νέο είδος καυσίμου που αναπτύχθηκε από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, θα πάρει τελικά την ημέρα του: αργότερα αυτό το μήνα, ένας μικρός δορυφόρος θα ταξιδέψει στον πυραύλο SpaceX Falcon Heavy για την πρώτη επίδειξη του «πράσινου» δορυφορικού προωθητικού στο διάστημα.

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή υδραζίνη, το AFM-315 είναι ασφαλές για τους ανθρώπους και πιο αποδοτικό για δορυφόρους. Εάν οι δοκιμές είναι επιτυχείς, το νέο καύσιμο θα μπορούσε επίσης να μειώσει τον χρόνο ανάπτυξης του δορυφόρου και να απλοποιήσει τις απαιτήσεις ασφάλειας, εκτός από το ότι δεν είναι επιβλαβές για τον πλανήτη.

Σημαντική περίπτωση: για να χειριστεί το υδραζίνη, το κοστούμι SCAPE (Self-Contained Atmospheric Protective Ensemble) είναι απαραίτητο. Για το AFM-315, το οποίο είναι λιγότερο τοξικό από την καφεΐνη, το μόνο που χρειάζεται είναι μια αντλία - και ίσως ένα εργαστηριακό παλτό.

"Εμεις κυριολεκτικά καθισαμε σε ένα δωμάτιο δίπλα σε μια πλαστική κανάτα του, όταν είχαμε τροφοδοτήσει το δορυφόρο", λέει ο μηχανικός Chris McLean, το έργο που οδηγεί στην Πράσινη Πίεση έγχυσης της NASA Mission.

Ενώ η υδραζίνη έχει τη συνοχή του νερού, το AFM-315 είναι ιξώδες, με πυκνότητα καυσίμου που θα αυξήσει τα μίλια ανά γαλόνι που παραδίδονται στον δορυφόρο κατά 50 τοις εκατό.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του AFM-315 είναι ότι δεν παγώνει, λέει ο McLean. Επειδή είναι ένα υγρό αλάτι, υφίσταται μια υαλώδη μετάβαση σε χαμηλές θερμοκρασίες, μετατρέποντας το καύσιμο σε ένα γυάλινο στερεό, αλλά δεν επεκτείνεται όπως παγωμένο νερό ή υδραζίνη. Ως αποτέλεσμα, οι γραμμές καυσίμων και τα δοχεία δεν σπάζουν υπό τάση. Επιπλέον, το σημείο μετάβασης είναι εξαιρετικά χαμηλό, επομένως το καύσιμο δεν χρειάζεται να θερμαίνεται στον δορυφόρο - μια διαδικασία που γενικά απαιτεί πολλή ισχύ. Ο McLean λέει ότι θα διατεθεί περισσότερη δύναμη στα όργανα των δορυφόρων, καθιστώντας δυνατότητες αποστολές σε άλλους πλανήτες.

Το ταξίδι του πράσινου καυσίμου από την ιδέα στην εκτόξευση έχει διαρκέσει πάνω από 20 χρόνια. Το AFM-315 αναπτύχθηκε αρχικά το 1998 ως εναλλακτικό δορυφορικό καύσιμο από το Ερευνητικό Εργαστήριο Πολεμικής Αεροπορίας. Ανακαλύφθηκε, ωστόσο, ότι το καύσιμο έχει υψηλή θερμοκρασία καύσης - διπλάσια από την υδραζίνη, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται σπάνια και δαπανηρά υλικά για την αποφυγή βλάβης του δορυφόρου.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2000, το κόστος παραγωγής συστημάτων πρόωσης θα μπορούσε να χειριστεί τη θερμότητα από το AFM-315, αλλά κανείς δεν ήθελε να διακινδυνεύσει τη χρήση ενός πειραματικού προωθητικού. Αντίθετα, εάν επρόκειτο να υιοθετηθεί ευρέως από τη δορυφορική βιομηχανία, θα έπρεπε πρώτα να αποδειχθεί σε τροχιά.

Έτσι ήρθε η ύπαρξη της προωθητικής αποστολής Green Infusion της NASA. Η εκτόξευση προγραμματίστηκε στη συνέχεια για το 2015 αλλά επηρεάστηκε από τις καθυστερήσεις του SpaceX στην ανάπτυξη του πυραύλου Falcon Heavy. Τώρα είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 24 Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια της αποστολής των 13 μηνών, ο δορυφόρος θα χρησιμοποιήσει τους προωθητήρες για να πραγματοποιήσει τροχιακούς ελιγμούς και να ελέγξει την απόδοση του προωθητικού.

Σύμφωνα με την McLean, οι πελάτες που ενδιαφέρονται για το πράσινο καύσιμο είναι ευθυγραμμισμένοι - υποθέτοντας ότι η δοκιμαστική πτήση πηγαίνει καλά. Αυτό σημαίνει ότι οι δορυφόροι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν πράσινο καύσιμο σε μόλις 18 μήνες. Το AFM-315 μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την εξερεύνηση ψυχρών περιοχών του ηλιακού συστήματος, όπως οι πόλοι του Άρη, λέει ο McLean καθώς κοιτάζει προς το μέλλον.

https://asgardia.space/en/news/Satellite-Fuel-to-Go-Green

 

 

Δικό της διαστημικό σταθμό σχεδιάζει να θέσει σε τροχιά η Ινδία. :cheesy:

Η Ινδία σχεδιάζει να δημιουργήσει τον δικό της διαστημικό σταθμό μετά την πραγματοποίηση της πρώτης επανδρωμένης αποστολής της το 2022, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της διαστημικής της υπηρεσίας.

Ο διαστημικός σταθμός, στον οποίο θα μπορούν να παραμένουν αστροναύτες για 15-20 ημέρες, θα τεθεί σε τροχιά σε ύψος περίπου 400 χλμ πάνω από τη Γη, είπε ο Κ. Σιβάν, πρόεδρος της ISRO, σε συνέντευξη Τύπου- προσθέτοντας πως το βάρος του θα είναι 20 τόνοι.

Σύμφωνα με το Reuters ο Σιβάν ανέφερε πως η ISRO θα χρειαστεί πέντε με επτά χρόνια για να θέσει σε τροχιά τον σταθμό αυτόν, μετά την πραγματοποίηση της πρώτης της επανδρωμένης πτήσης το 2022. Η εν λόγω αποστολή (Gaganyaan), που ανακοινώθηκε πέρυσι, θα περιλαμβάνει την αποστολή δύο ή τριών αστροναυτών στο διάστημα για πέντε με επτά ημέρες, σε ένα σκάφος που θα κινηθεί σε χαμηλή τροχιά.

Την Τετάρτη η Ινδία ανακοίνωσε επίσης τη δεύτερη αποστολή της στη Σελήνη, που, εάν πραγματοποιηθεί επιτυχώς, θα την καταστήσει την τέταρτη χώρα που πραγματοποιεί «μαλακή» προσγείωση στον φυσικό δορυφόρο του πλανήτη μας, προκειμένου να φέρει ένα όχημα (ρόβερ) στην επιφάνειά του.

Όπως αναφέρει το NDTV, η ISRO ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει συνεργασία με κάποια άλλη χώρα στο εγχείρημα του ινδικού διαστημικού σταθμού. Υπενθυμίζεται πως μέχρι τώρα διαστημικούς σταθμούς είχαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

https://www.naftemporiki.gr/story/1487967/diko-tis-diastimiko-stathmo-sxediazei-na-thesei-se-troxia-i-india

 

 

Μεταλλαγμένες μύγες: Μελέτη εντόμων σε διαστημικό πείραμα από Ρώσους! :cheesy:

Σε μία προσπάθεια να δούν πώς αντιδρούν οι οργανισμοί της Γης σε συνθήκες διαστήματος Ρώσοι επιστήμονες, διαξήγαγαν πείραμα χρησιμοποιώντας έντομα.

Η Ρωσία στέλνει εδώ και δεκαετίες σε τροχιά γύρω από τη Γη τεχνητούς δορυφόρους που μεταφέρουν ζώα ή φυτά, σε μια προσπάθεια να μάθει περισσότερα για τις επιπτώσεις των συνθηκών που επικρατούν στο Διάστημα σε οργανισμούς που κ

15.thumb.JPG.736c166df6532fdbec7dba6877decf1f.JPG

15.thumb.JPG.f4cc71a804fc1acda04bf574802a4b27.JPG

15.thumb.JPG.f32d4f14f11fc5b2f18e91cc6bbc79f1.JPG

ap_19144102743168.thumb.jpg.b60b891da85797ed2661192ce4776872.jpg

15.jpg.bbee75f33f0adc214b98d9d16097e6cd.jpg

soyuz.thumb.png.203976b20c34fe34920040727a0dff99.png

16.jpg.f4b786cfe54c69689eda20e15f7459c0.jpg

15.thumb.jpg.5c678a1ce26859733cbff8dd8caeb6c4.jpg

5--2-thumb-large.jpg.e9cfc864e0da747cb9da7f33f6a63ef3.jpg

2.jpg.54b0529670a1a6e40dc3d9245ab641ad.jpg

1.jpg.cbd3cdc280eb4e9adddbc4e6c0f371cf.jpg

space-rider.jpg.0119c8c6f76455692fb63588e70293c9.jpg

15.jpg.03426f1afe691a8fd4da411276869b84.jpg

15.jpg.00644f52415e43a0ac37ba3b7cbe655b.jpg

photo_06-25-16.thumb.jpg.c718a1e3f9fec18f21f82072dce82966.jpg

photo_06-25-12.thumb.jpg.bd2fc55ec08d97962ef4031f048a3877.jpg

photo_06-25-11.thumb.jpg.cd5f1f14a8aae546ad4b6858500c6677.jpg

photo_06-25-10.thumb.jpg.27b223dcaefa9fd00e44b6088aa820d1.jpg

photo_06-25-09.thumb.jpg.83be12789b34c737e05969c053a47c61.jpg

photo_06-25-08.thumb.jpg.113442d249cd9e70d6ffaa5d0ead8f9c.jpg

photo_06-25-15.thumb.jpg.74ed2d277e8597eed908b3070d46e4d1.jpg

photo_06-25-14.thumb.jpg.f7d0b25126866444f9849edbca57cb60.jpg

15.jpg.a4480ee547a199c35f49abe486c0d046.jpg

immortal_telescope.jpg.6b0b7c3574ad2670166b9994c4d6fcb1.jpg

15.jpg.936db26c93b4bc253fadd5aec0df9631.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

RSC Energia. Το "Progress MS-12" πέρασε επιτυχώς τις δοκιμές διαρροών. :cheesy:

Οι προετοιμασίες για την εκκίνηση του φορτηγού πλοίου Progress MS-12 (TGK) συνεχίζονται στο Cosmodrome του Baikonur.

Την 1η Ιουλίου 2019, η RSC Energia και η Yuzhny CC ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη δοκιμή των συστημάτων και των διαμερισμάτων του πλοίου για στεγανότητα σε θάλαμο κενού με τη χρήση μίγματος ηλίου-αέρα. Σήμερα παραμένει η πιο αντικειμενική μέθοδος ελέγχου εδάφους.Η εκκίνηση του οχήματος μεταφοράς φορτίων Progress MS-12 προγραμματίζεται για τις 31 Ιουλίου 2019 από το κοσμοδρόμιο Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2019/news_07-02.html

 

 

RSC Energia. Η επαλήθευση των ηλιακών συλλεκτών Soyuz MS-13 ολοκληρώθηκε. :cheesy:

Στη θέση συναρμολόγησης και δοκιμής 254 των υπολογισμών του κοσμοδρόμου Baikonur RSC Energia them. S.P. Ο Korolev και ο κλάδος των FGTs TsENKI-KC "Yuzhny" συνεχίζουν να συνεργάζονται με το μεταφορικό όχημα Soyuz MS-13. Ολοκληρώνεται ο δοκιμαστικός φωτισμός των ηλιακών συσσωρευτών (SB) του πλοίου,η εγκατάσταση τεχνολογικών πινάκων-plazov, αφαίρεση προστατευτικών πάνελ από ηλιακές μπαταρίες και το άνοιγμά τους, μετά την οποία οι ειδικοί φωτιστές πραγματοποιούν έκθεση και έλεγχο της λειτουργίας των SS. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, οι ηλιακές μπαταρίες αναδιπλώθηκαν και ξανακλείστηκαν με προστατευτικά πάνελ.Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-FG με το επανδρωμένο όχημα μεταφοράς Soyuz MS-13 προγραμματίζεται για τις 20 Ιουλίου 2019 από το διαστημικό κέντρο Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2019/news_07-01_1.html

 

 

 

Τα πληρωματα του TPK Soyuz MS-13 έφτασαν στο Baikonur. :cheesy:

Στις 4 Ιουλίου 2019, τα κύρια και εφεδρικά πληρώματα του διαστημικού οχήματος Soyuz MS-13 έφτασαν στο κοσμοδρόμιο Baikonur για να ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες για την πτήση. Στο αεροδρόμιο συναντήθηκαν με μέλη της τεχνικής διοίκησης και της κρατικής επιτροπής.

Το κύριο πλήρωμα του ISS-60/61: ο κοσμοναύτης της Roscosmos Alexander Skvortsov, ο αστροναύτης της ESA Luka Parmitano και ο αστροναύτης της NASA Andrew Morgan. Οι υποστηρικτές τους είναι ο κοσμοναυτής της Roskosmos Σεργκέι Ρζίτζικοφ, ο αστροναύτης της NASA Thomas Marshburn και ο αστροναύτης της JAXA Soichi Noguchi. Οι διοικητές του πληρώματος ανέφεραν την ετοιμότητά τους για εκπαίδευση πριν από την πτήση και τη λήψη του διαστημικού οχήματος Soyuz MS-13.

Μετά την αναφορά στην ηγεσία, τα πληρώματα πήγαν στο συγκρότημα κατάρτισης δοκιμών του CPC. Yu.A. Gagarin, όπου πρέπει να υποβληθούν σε προ-πτήση εκπαίδευση, μαθήματα και ενημερώσεις. Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-FG με το επανδρωμένο όχημα Soyuz MS-13 προγραμματίζεται για τις 20 Ιουλίου 2019 από το κοσμοδρόμιο Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss60/photo_07-04.html

 

 

Η Ρωσία θα εκπαιδεύσει τους πρώτους ινδούς αστροναύτες. :cheesy:

Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) και ο Γκλάβκοσμος της Ρωσίας (τμήμα του Roskosmos) θα εκπαιδεύσουν αστροναύτες από την Ινδία για την πρώτη πτήση της χώρας στο διάστημα στο δικό του διαστημόπλοιο Gananyaan που θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2021. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ινδίας, η απόφασή τους να συνεργαστούν με τον Ρόσκοσμος βασίστηκε στο γεγονός ότι σήμερα η Ρωσία είναι ο μόνος τακτικός διαχειριστής διαστημικών οχημάτων, ο ISRO και ο Γλαύκος έχουν ήδη υπογράψει μια συμφωνία συνεργασίας που εξουσιοδοτεί τη ρωσική εταιρεία να είναι σύμβουλος της Ινδίας για την επιλογή υποψηφίων αστροναυτών, τον ιατρικό έλεγχο και την εκπαίδευση για την διαστημική πτήση. Θα τους βοηθήσουν τόσο το Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών όσο και το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Προβλημάτων (RAS).

Σύμφωνα με ένα μέλος του Εθνικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου και τον πρώτο ινδικό κοσμοναυτή Rakesh Sharma, το ISRO υπέγραψε τη συμφωνία με τον Roskosmos κυρίως χάρη στην παράδοση της αλληλεπίδρασης που δημιουργήθηκε στη διαστημική βιομηχανία κατά τη σοβιετική εποχή. Η πρώτη πτήση ενός Ινδου πολίτη πραγματοποιήθηκε το 1984 με το Soyuz T-11 της ΕΣΣΔ. Αυτός ήταν ο Rakesh Sharma. Στην πραγματικότητα, μπορεί να θεωρηθεί κοσμοναύτης ως πρώην μέλος πληρώματος του σοβιετικού διαστημικού οχήματος. Ωστόσο, ένας «αστροναύτης» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται επίσημα στην Ινδία αυτή τη στιγμή.

Όπως επεσήμανε στη συνέντευξή του στον The Times of India, "είναι λογικό να πάμε με τη Ρωσία, όπως έχει δοκιμαστεί. Έχουμε χρησιμοποιήσει την εγκατάσταση πριν, και ως εκ τούτου, έχει εξαιρετική αίσθηση. Και, δεδομένων των στενών χρονικών ορίων που έχουμε, αυτό φαίνεται λογικότερο. Και όπως καλά γνωρίζετε ότι σήμερα η μόνη πρόσβαση στο διάστημα σε τροχιά κοντά στη γη παρέχεται από τους Ρώσους. "Οι παράμετροι του ινδικού διαστημικού σκάφους είναι παρόμοιες με αυτές της ρωσικής. Το Gaganyaan σχεδιάστηκε για να μεταφέρει ένα πλήρωμα 3 σε τροχιά, ακριβώς το ίδιο με το Soyuz. Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2018, το Υπουργικό Συμβούλιο της Ινδίας ενέκρινε τη χρηματοδότηση του προγράμματος με την ονομασία «Gaganyaan Mission» για $ 100 δισεκατομμύρια ρουπίες (που ισούται με 1,43 δισεκατομμύρια δολάρια ). Η Ινδία σχεδιάζει να στείλει τρία άτομα στο διάστημα: δύο άντρες αστροναύτες και μια γυναικα στο όχημα εκτόξευσης GSLV-MkIII. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, οι κοσμοναύτες θα περάσουν συνολικά 7 ημέρες σε τροχιά και θα εκτελέσουν διάφορα πειράματα.

Η πτήση έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2021.

https://asgardia.space/en/news/Russia-Will-Train-the-First-Indian-Astronauts

 

 

Ο δορυφόρος-κατάσκοπος της κλιματικής αλλαγής. :cheesy:

Για πρώτη φορά, οι περιβαλλοντολόγοι στέλνουν τον δικό τους δορυφόρο στο διάστημα. Στόχος του δορυφόρου είναι να εντοπίζει διαρροές αερίων-κυρίως μεθανίου- από αγωγούς και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, γράφει η γερμανική Die Welt.

Το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας (EDF), ένας από τους κορυφαίους οργανισμούς προστασίας του περιβάλλοντος στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ο πρώτος μη κυβερνητικός οργανισμός στον κόσμο που θέτει σε λειτουργία τον δικό του δορυφόρο.

Το όνομα του δορυφόρου: "MethaneSat". Σε δύο χρόνια, θα μπορεί να εντοπίσει διαρροές αερίων -κυρίως μεθανίου- σε πεδία γεώτρησης, αγωγούς και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Το μεθάνιο, υπολογιζόμενο σε μια περίοδο 20 ετών, θα είναι 86 φορές πιο επιβλαβές για το κλίμα από την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Το μεθάνιο είναι υπεύθυνο για το ένα τέταρτο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς θεωρείται ο δεύτερος πιο επικίνδυνος κλιματολογικός φονιάς μετά το CO-2.

Η προσπάθεια είναι τεράστια, όπως και τα οφέλη για την προστασία του κλίματος. «Η EDF εργάζεται για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου από την παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 45% μέχρι το 2025», ανακοίνωσε το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας. «Αυτό θα έχει το ίδιο βραχυπρόθεσμο θετικό αποτέλεσμα για το κλίμα, όπως το κλείσιμο του ενός τρίτου όλων των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα παγκοσμίως».

Οι περιβαλλοντολόγοι πιστεύουν ότι οι υπέρυθροι αισθητήρες του δορυφόρου θα είναι σε θέση να ελέγξουν το 85% των παγκόσμιων εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Όπως λέει ο εμπειρογνώμονας της EDF Μαρκ Μπράουνστάιν στην έδρα του οργανισμού στην Ουάσινγκτον. «Η μείωση των εκπομπών μεθανίου από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι το πιο γρήγορο εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή» προσθέτει.

https://www.kathimerini.gr/1032302/article/epikairothta/episthmh/o-doryforos-kataskopos-ths-klimatikhs-allaghs

 

 

 

Τα πληρώματα της TPK Soyuz MS-13 έχουν ξεκινήσει το τελικό στάδιο προετοιμασίας. :cheesy:

Το τελικό στάδιο της προετοιμασίας του Soyuz MS-13 για την πτήση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) Soyuz MS-13 ξεκίνησε στο κοσμοδρόμιο Baikonur. Κάτω από τον έλεγχο των ειδικών, τα κύρια και τα εφεδρικά συνεργεία εξέτασαν τον εξοπλισμό με τον οποίο εργάζονταν στο διάστημα, εξοικειώθηκαν με την τεκμηρίωση του πλοίου, μελέτησαν το πτητικό πρόγραμμα και το φορτίο που είχε προγραμματιστεί για παράδοση στο ISS. τοποθέτηση με επιστημονικό εξοπλισμό, εκπόνηση των επερχόμενων βαλλιστικών επιχειρήσεων και άλλες προπαρασκευαστικές διαδικασίες.

Το κύριο πλήρωμα του ISS-60/61: ο κοσμοναύτης της Roscosmos Alexander Skvortsov, ο αστροναύτης της ESA Luka Parmitano και ο αστροναύτης της NASA Andrew Morgan. Το υπόθεμά τους είναι ο κοσμοναυτής Roskosmos Σεργκέι Ρζίτζικοφ, ο αστροναύτης της NASA Thomas Marshburn και ο αστροναύτης της JAXA Soichi Noguchi. Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση τεχνικής διοίκησης στην οποία αποφασίστηκε να ανεφοδιαστεί το όχημα Soyuz MS-13 με προωθητικά συστατικά και συμπιεσμένα αέρια. Το Soyuz-FG με το μετακομισμένο όχημα μεταφοράς Soyuz MS-13 έχει προγραμματιστεί για εκτόξευση για τις 20 Ιουλίου 2019 από τον σταθμό εκτόξευσης Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss60/photo_07-05.html

photo_07-01-00.thumb.jpg.1c04a632f13cece8e743022ab4526fde.jpg

photo_07-01-000.thumb.jpg.7a1688fd7c820228ea78b911abe7f123.jpg

photo_07-04-14.thumb.jpg.ef59a4243237a962f85cce6a7a191a9a.jpg

photo_07-04-13.thumb.jpg.c0fe8a3ab5c17d9246d082a946bc40d8.jpg

photo_07-04-12.thumb.jpg.0aaad64dc058423e27187abc292305b3.jpg

photo_07-04-11.thumb.jpg.c9452d7068b0acaa71c7a2db1fe44068.jpg

photo_07-04-09.thumb.jpg.bb27db6ea33824e799e00fd4375da332.jpg

photo_07-04-07.thumb.jpg.ffe8612b71fd715c75c0512c22e2821a.jpg

photo_07-04-06.thumb.jpg.8faca611e012c8da3302d65b8f368843.jpg

photo_07-04-04.thumb.jpg.9454e617079df458f049ca99d621ef39.jpg

15.jpg.16d282f1b876f3d69816663f62f329a9.jpg

photo_07-05-20.thumb.jpg.4ca576e89ae5afc7d27a2d33c9797090.jpg

photo_07-05-17.thumb.jpg.ce67dfaf2000af7a9e86cab8f0aa7b5b.jpg

photo_07-05-16.thumb.jpg.684b42c10bec8d73a653d14d013c3381.jpg

photo_07-05-15.thumb.jpg.05c5759f1143d327a66e9a403e474659.jpg

photo_07-05-14.thumb.jpg.9cd782465467ce78b46a58dafb466095.jpg

photo_07-05-13.thumb.jpg.86af4de1a5f08e4017cd58a8f9ed704d.jpg

photo_07-05-12.thumb.jpg.6f60b5b873d72c2b3c089234bddd9ec2.jpg

photo_07-05-11.thumb.jpg.6456ef79d222012c1e3d910b8606c207.jpg

photo_07-05-10.thumb.jpg.db955ff37e4e7c02b69159670f6220d5.jpg

photo_07-05-07.thumb.jpg.88c24edc06daf87aacbd97bfe9e53cf5.jpg

photo_07-05-06.thumb.jpg.f143321235788376956ea2664396665d.jpg

photo_07-05-05.thumb.jpg.ae0c71bbbb48028639659ecc0a441fd0.jpg

photo_07-05-04.thumb.jpg.e74f8cf782fc2af0a1d907cfcda915ce.jpg

photo_07-05-03.thumb.jpg.e09a6898d0dfce617b66aabac145b42a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

RSC Energia: Το Διαστημόπλοιο Soyuz MS-13 γεμάτο με εξαρτήματα καυσίμου και συμπιεσμένα αέρια. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, ειδικοί από την RSC Energia και από άλλες επιχειρήσεις της Roscosmos ολοκλήρωσαν τις εργασίες ανεφοδιασμού του μεταφερόμενου οχήματος μεταφοράς εμπορευμάτων Soyuz MS-13 (TPK) με καύσιμα και συμπιεσμένα αέρια.

Μετά τον ανεφοδιασμό, το πλοίο παραδόθηκε στη μονάδα συναρμολόγησης και δοκιμάστηκε το συγκρότημα και εγκαταστάθηκε στη γέφυρα για περαιτέρω εργασίες προπαρασκευής.

Το κύριο πλήρωμα του ISS-60/61 περιλαμβάνει: τον κοσμοναυτή της Roskosmos Alexander Skvortsov, τον αστροναύτη της ESA Luka Parmitano και τον αστροναύτη της NASA Andrew Morgan. Η στήριξή τους είναι ο κοσμοναυτης της Roscosmos Σεργκέι Ρζίτζικοφ, ο αστροναύτης της NASA Τόμας Μασμπάρν και ο αστροναύτης της JAXA Soichi Noguchi.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss60/photo_07-08.html

 

 

RSC Energia. Έχει ολοκληρωθεί η επαλήθευση των ηλιακών συλλεκτών Progress MS-12 :cheesy:

Οι προετοιμασίες για την εκκίνηση του φορτηγού μεταφοράς Progress MS-12 συνεχίζονται στο κοσμοδρόμιο της Baikonur.

Στις 8 Ιουλίου 2019, οι εμπειρογνώμονες της RSC Energia και της Yuzhny CC ολοκλήρωσαν έλεγχο των ηλιακών συλλεκτών του πλοίου.

Οι εργασίες για την παρακολούθηση των παραμέτρων του Συμβουλίου Ασφαλείας περιλαμβάνουν το άνοιγμα των χώρων όπου είναι εγκατεστημένο το διαστημικό σκάφος, η εγκατάσταση τεχνολογικών πινάκων-πλαζών, η αφαίρεση των προστατευτικών πάνελ από τους ηλιακούς συλλέκτες και η αποκάλυψή τους, μετά την οποία οι ειδικοί φωτιστές εκτελούν έκθεση και έλεγχο της λειτουργίας του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στο τέλος της εργασίας, οι ηλιακοί συλλέκτες διπλώθηκαν και καλύφθηκαν εκ νέου με προστατευτικά πλαίσια.

Η εκτόξευση του οχήματος μεταφοράς φορτίων Progress MS-12 προγραμματίζεται για τις 31 Ιουλίου 2019 από το κοσμοδρόμιο Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2019/news_07-09.html

photo_07-09-07.thumb.jpg.38255e893144a463e11ad099710c7a4e.jpg

photo_07-09-06.thumb.jpg.0781cb683ffe351205bcf6f35ab5179e.jpg

photo_07-09-05.thumb.jpg.114f383f31db1b82b3423f3916c8997c.jpg

photo_07-09-04.thumb.jpg.3bce2cf0c73d451ddba8cb4d356eb506.jpg

photo_07-09-02.thumb.jpg.7f55567edad5c2cc52c5b4fd0b5e39dc.jpg

photo_07-09-01.thumb.jpg.67954d61ebd5d1e3fc039c0a0bd1e782.jpg

photo_07-08-14.thumb.jpg.328cf6fce6d589758ec5ca322b341978.jpg

photo_07-08-13.thumb.jpg.daabee826aab180478a2fc63fc060e3a.jpg

photo_07-08-12.thumb.jpg.1c031da4c7019b93ccc006387553c7a2.jpg

photo_07-08-11.thumb.jpg.1efaf54eed38d3c5cc126f8b7f7ea631.jpg

photo_07-08-10.thumb.jpg.cb44f85fb423c31a200176d62761b1c8.jpg

photo_07-08-09.thumb.jpg.0e40b7282c6b68e178a001a8527e27f2.jpg

photo_07-08-07.thumb.jpg.c6a66441d71ebbf35e544ef6de6da635.jpg

photo_07-08-05.thumb.jpg.d946fb715721a976ff7864c4e3135d1d.jpg

photo_07-08-04.thumb.jpg.180ffe3122bdeebcf008e99ab3549935.jpg

photo_07-08-03.thumb.jpg.15033deb88a41a36746bc38504e17aef.jpg

photo_07-08-02.thumb.jpg.93e0ac01173699ae0f0444fadc3597b5.jpg

photo_07-08-01.thumb.jpg.ebb8278944ae453fcdf3e350e3669853.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

RSC Energia: Το Soyuz MS-13 συνδέθηκε με το μεταβατικό διαμέρισμα. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την εκτόξευση του μεταφερόμενου οχήματος μεταφοράς Soyuz MS-13 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Σήμερα, 10 Ιουλίου, οι ειδικοί της εταιρείας «Ενέργεια» ολοκλήρωσαν μια σειρά από τεχνολογικές λειτουργίες για την τοποθέτηση του διαστημικού οχήματος Soyuz MS-13 με το διαμέρισμα μεταφοράς του οχήματος εκτόξευσης (RN).

Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-FG με το Soyuz MS-13 TPK προγραμματίζεται για τις 20 Ιουλίου 2019 από τον σταθμό εκτόξευσης Baikonur.

Το κύριο πλήρωμα του ISS-60/61: ο κοσμοναύτης της Roscosmos Alexander Skvortsov, ο αστροναύτης της ESA Luka Parmitano και ο αστροναύτης της NASA Andrew Morgan. Η στήριξή τους είναι ο κοσμοναυτης της Roscosmos Σεργκέι Ρζίτζικοφ, ο αστροναύτης της NASA Τόμας Μασμπάρν και ο αστροναύτης της JAXA Soichi Noguchi.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss60/photo_07-10.html

 

 

 

Virgin Orbit: Ένα βήμα πιο κοντά στην εκτόξευση δορυφόρων από 747.:cheesy:

H Virgin Orbit, «αδελφή» εταιρεία της Virgin Galactic του Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, πραγματοποίησε επιτυχώς μια δοκιμή ρίψης πυραύλου για εκτόξευση δορυφόρων στους ουρανούς πάνω από την Καλιφόρνια την Τετάρτη, σε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εκτόξευσης δορυφόρων σε τροχιά με πυραύλους από αεροπλάνα.

Όπως αναφέρει το ABC News, o 21,3 μέτρων πύραυλος LauncherOne αφέθηκε από Boeing 747 το οποίο πετούσε 35.000 πόδια (10.668 μέτρα) πάνω από το πεδίο δοκιμών της Αεροπορικής Βάσης Έντουαρντς στην έρημο Μοχάβε. Σκοπός της δοκιμής ήταν να παρατηρηθεί πώς αποσπάται ο πύραυλος από το φτερό του 747, καθώς και η ελεύθερη πτώση του στην έρημο, εν όψει της πρώτης εκτόξευσης, αργότερα μέσα στο έτος. Πάντως, στο πλαίσιο της δοκιμής δεν ενεργοποιήθηκε ο κινητήρας.

«Η άφεση ήταν εξαιρετικά ομαλή, και ο πύραυλος έπεσε καλά» είπε η επικεφαλής πιλότος δοκιμών, Κέλι Λάτιμερ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Virgin Orbit, Νταν Χαρτ, είπε ότι επρόκειτο για ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για το όλο εγχείρημα. «Είναι ορόσημο για ένα εκτενές πρόγραμμα ανάπτυξης όχι μόνο για έναν πύραυλο, αλλά για το αεροσκάφος φορέα μας, για τον επίγειο εξοπλισμό υποστήριξης και για όλες τις διαδικασίες πτήση μας» ανέφερε σε χετική ανακοίνωση.

Η εταιρεία θα χρησιμοποιεί το σύστημα αυτό για να εκτοξεύει μικρούς δορυφόρους, 300 έως και 500 κιλών, στο διάστημα. Το 747- με την ονομασία «Cosmic Girl»- θα μπορεί να πετά από διάφορες τοποθεσίες ανά τον κόσμο, επιτρέποντας ευκολότερη πρόσβαση σε τροχιές που είναι δυσκολότερο να επιτευχθεί από σταθερά σημεία εκτόξευσης.

https://www.naftemporiki.gr/story/1496659/virgin-orbit-ena-bima-pio-konta-stin-ektokseusi-doruforon-apo-747

 

 

RSC Energia: επιθεώρηση του διαστημικού οχήματος Soyuz MS-13 :cheesy:

Οι ειδικοί της εταιρείας «Ενέργεια» στο κοσμοδρόμιο Βαϊκόναρ συνεχίζουν να προετοιμάζονται για την πτήση του διαστημικού πυραύλου με το μεταφερόμενο όχημα μεταφοράς Soyuz MS-13 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας, σήμερα, 12 Ιουλίου, το πλοίο επιθεωρήθηκε από το πλοίο και πραγματοποιήθηκαν τεχνολογικές λειτουργίες με κύλιση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-FG.

Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-FG με το μετακομισμένο όχημα μεταφοράς Soyuz MS-13 προγραμματίζεται για τις 20 Ιουλίου 2019 από το κοσμοδρόμιο Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss60/photo_07-12.html

photo_07-10-17.thumb.jpg.43648679e2729f3e35414c6028f586c9.jpg

photo_07-10-16.thumb.jpg.84e249c635f3b070e7ba61091caa1d4b.jpg

photo_07-10-12.thumb.jpg.eddc39d12eb2dc3c3c2c30fb7a42cdec.jpg

photo_07-10-10.thumb.jpg.1994156e23abc7a0727ae4cb941e4e3d.jpg

photo_07-10-07.thumb.jpg.200d08bbe1399ba88d1ff0d36d53a758.jpg

photo_07-10-06.thumb.jpg.0a859c5ea563ae61e824fe592b305a6b.jpg

photo_07-10-05.thumb.jpg.6eae0f09fbe1ba75437b5acbd11725a3.jpg

photo_07-10-04.thumb.jpg.c88c76e6f9c2635d8939cb746749cfa6.jpg

photo_07-10-03.thumb.jpg.3e4b86d004580cbb672c8a78bad03a2e.jpg

photo_07-10-02.thumb.jpg.ff4af7fb0db84d1e3dbb0da58ebaa314.jpg

photo_07-10-01.thumb.jpg.3b0ab744a5d892f8277e279b84083a3e.jpg

virgin-orbit.jpg.c5ed61724416d29ac93927827f8b85ae.jpg

photo_07-12-19.thumb.jpg.ce1b0f34e3f6426527e1c24f48c89ebd.jpg

photo_07-12-18.thumb.jpg.0fad03e338fb59275ba5bc2a62323a87.jpg

photo_07-12-16.thumb.jpg.6b55c1464cc56b3c1016fa527a82a9d9.jpg

photo_07-12-15.thumb.jpg.d5311d881103bca809b782c3c0eb1f3a.jpg

photo_07-12-14.thumb.jpg.aa37f51f3bab9aaa82ef0dc69988a87a.jpg

photo_07-12-11.thumb.jpg.ef98f54ad1142feda0470e5e28aaf45a.jpg

photo_07-12-10.thumb.jpg.2492ea13bd5a15bc1da6ef6f28523560.jpg

photo_07-12-09.thumb.jpg.fd3728bab0dc165d0c3a0dfaa894a1cf.jpg

photo_07-12-08.thumb.jpg.41bba12df1d3a391f12e204c26b0e29b.jpg

photo_07-12-07.thumb.jpg.7d715bd456b3c618b5b21659a1aec64c.jpg

photo_07-12-06.thumb.jpg.fb137be6694947b98c6d93f0612e06bf.jpg

photo_07-12-01.thumb.jpg.cca60ac268f5d9e4d11b952fa2179555.jpg

photo_07-12-20.thumb.jpg.46eb6671ea75462fc6013bd99885e1c0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Τα πληρώματα της Soyuz MS-13 TPK διενήργησαν έλεγχο του πλοίου. :cheesy:

Σύμφωνα με το σχέδιο προετοιμασίας, στις 16 Ιουλίου, τα πληρώματα της επερχόμενης μακροχρόνιας αποστολής στο ISS πραγματοποίησαν τη δεύτερη "εγκατάσταση" - μια επιθεώρηση ελέγχου του διαστημικού οχήματος στην αρχική διαμόρφωση.

Μετά την εισαγωγική ενημέρωση, τα πληρώματα στρέφονταν στο πλοίο, διαπίστωσαν τη θέση των πασσάλων με τον εξοπλισμό που παραδόθηκε στον σταθμό και σε κατάσταση δοκιμής ελέγχεται η λειτουργικότητα διαφόρων συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος επικοινωνίας.

Το κύριο πλήρωμα του ISS-60/61:κοσμοναυτης της Roscosmos ο Alexander Skvortsov, ο αστροναύτης της ESA Luca Parmitano και ο αστροναύτης της NASA Andrew Morgan. Οι αλλαγες τους είναι ο ο κοσμοναυτής της Roscosmos, Σεργκέι Ρζίζικοφ, ο αστροναύτης της NASA Thomas Mashburn και ο αστροναύτης της JAXA Soichi Noguchi.

Μετά από επιθεώρηση ελέγχου του πλοίου, τα πληρώματα πήγαν στο κατάστημα συναρμολόγησης του καταστήματος Progress RCC για να επιθεωρήσουν το όχημα εκτόξευσης Soyuz-FG, το οποίο θα εκτοξεύσει το διαστημόπλοιο μεταφοράς (Soyuz MS-13) στην τροχιά στις 20 Ιουλίου 2019.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την παράδοση πριν την εκτόξευση, τα πληρώματα επισκέφτηκαν το μουσείο του Κοσμοδρόμου του Μπαϊκονούρ, άφησαν τα αυτογραφικά τους εκεί και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τα σπίτια στα οποία ζούσε ο Yu.A στο Baikonur Gagarin and S.P. Korolev.

Η εκτόξευση του Soyuz MS-13 TPK με το πλήρωμα της επόμενης μακροπρόθεσμης αποστολής στο ISS προγραμματίζεται για τις 20 Ιουλίου 2019 από το Cosmodrome του Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss60/photo_07-16.html

 

 

 

Ο πυραύλος με το πλοίο Soyuz MS-13 έχει εγκριθεί για εκτόξευση. :cheesy:

Στις 16 Ιουλίου, το διαστημόπλοιο μεταφοράς Soyuz MS-13 (TPK) που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την RSC Energia ως τμήμα της κεντρικής μονάδας μεταφέρθηκε στη γενική συνέλευση με το όχημα εκτόξευσης Soyuz-FG.

Το όχημα εκτόξευσης Soyuz-FG με το Soyuz MS-13 TPK από το κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμών και η τοποθέτησή του στο χώρο εκτόξευσης του Cosmodrome Baikonur θα πραγματοποιηθεί αύριο, 18 Ιουλίου.

Η εκτόξευση του Soyuz MS-13 TPK με το πλήρωμα της επόμενης μακροπρόθεσμης αποστολής στο ISS προγραμματίζεται για τις 20 Ιουλίου 2019 από το Cosmodrome του Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss60/photo_07-17.html

photo_07-16-13.thumb.jpg.9f322d4ef362eb510a825c64b8386087.jpg

photo_07-16-11.thumb.jpg.ec364482e508a1366e4cbce6445b1dc3.jpg

photo_07-16-07.thumb.jpg.7ff56a74e80de40fd6af6e585218eae1.jpg

photo_07-16-05.thumb.jpg.70ea9fff8ec28a2ce7d4d54eb6bfb27f.jpg

photo_07-16-02.thumb.jpg.09ca360c45458670d139f66a47b0e307.jpg

photo_07-16-01.thumb.jpg.bcc7d243412bb27e735df4667d91658f.jpg

photo_07-16-16.thumb.jpg.c996b50e1cff68a78bea510d9faf34e1.jpg

photo_07-16-14.thumb.jpg.cae5d6c127870766cb10cfab5b812776.jpg

photo_07-17-22.thumb.jpg.6f77cb808db0b6b217f4c9d2585aa318.jpg

photo_07-17-19.thumb.jpg.ddbc4719da7fb12280bdab18fa0e5679.jpg

photo_07-17-17.thumb.jpg.61bd0377eb2cf060f9082b7d41504df6.jpg

photo_07-17-16.thumb.jpg.4d3b8de355d238667e07c485e76c3d28.jpg

photo_07-17-13.thumb.jpg.f741f9129ef30e6c98712d22131ee1d2.jpg

photo_07-17-12.thumb.jpg.fef032a4c18f6e9db248f139a876b285.jpg

photo_07-17-11.thumb.jpg.1401e06af975994aafbc8d219a785c1c.jpg

photo_07-17-07.thumb.jpg.05684e7a4d7324e145f19f74225d6467.jpg

photo_07-17-06.thumb.jpg.141e6a0c1d3769ff76ca4d05122c0398.jpg

photo_07-17-05.thumb.jpg.c2ec8c67999a47883f6b65d7e4fed039.jpg

photo_07-17-04.thumb.jpg.d3742c31a48ee247165f6776ec8a171b.jpg

photo_07-16-26.thumb.jpg.44c825d6e1dc58d40ee0e17ed02dcd8a.jpg

photo_07-16-25.thumb.jpg.3a3400d85e35906425c386a75f893b98.jpg

photo_07-16-22.thumb.jpg.6d1b6ebd2c6bfd9e4466977477846d58.jpg

photo_07-16-19.thumb.jpg.80f9d5211e174e77926e0f7cfeda2b8c.jpg

photo_07-16-18.thumb.jpg.5817ca5dccb1371f01914bbde67096be.jpg

photo_07-16-17.thumb.jpg.a17fe1263b880f56538213bcf9bfdb9b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο πυραύλος με το Soyuz MS-13 TPK εγκαθίσταται για την εκτόξευση. :cheesy:

Το όχημα εκτόξευσης μεσαίας κατηγορίας Soyuz-FG με το μεταφορέα διαστημόπλοιο Soyuz MS-13 (TPK) εγκαταστάθηκε στην πλατφόρμα εκτόξευσης της θέσης αριθ. 1 (Gagarinsky Start) του κοσμοδρόμου Baikonur.

Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας εκτόξευσης.

Οι ειδικοί της RSC Energia και άλλων κορυφαίων επιχειρήσεων της πυραυλικής και διαστημικής βιομηχανίας πραγματοποιούν τελικές τεχνολογικές λειτουργίες στο συγκρότημα εκτόξευσης. Εκτελούνται δοκιμές πριν από την εκκίνηση συστημάτων και κατασκευαστικών στοιχείων του συγκροτήματος διαστημικών πυραύλων, ελέγχεται η αλληλεπίδραση του εποχούμενου εξοπλισμού και του εξοπλισμού εδάφους.

Η εκτόξευση του Soyuz MS-13 TPK με το πλήρωμα της επόμενης μακροπρόθεσμης αποστολής στο ISS προγραμματίζεται για τις 20 Ιουλίου 2019 από το Cosmodrome του Baikonur.

Το κύριο πλήρωμα του ISS-60/61:ο κοσμοναυτης της Roscosmos Alexander Skvortsov,ο αστροναύτης της ESA Luca Parmitano και ο αστροναύτης της NASA Andrew Morgan. Οι σπουδαστές τους είναι ο κοσμοναυτής της Roscosmos, Σεργκέι Ρζίζικοφ, ο αστροναύτης της NASA Thomas Mashburn και ο αστροναύτης της JAXA Soichi Noguchi.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss60/photo_07-18.html

 

 

 

Η κρατική Επιτροπή ενέκρινε το πλήρωμα του Soyuz MS-13 :cheesy:

Η κρατική επιτροπή για τη διεξαγωγή πτητικών δοκιμών σε επανδρωμένα διαστημικά συστήματα ενέκρινε τη σύνθεση των κύριων και εφεδρικών πληρωματων του επανδρωμένου διαστημικού οχήματος Soyuz MS-13 και επιβεβαίωσε την πλήρη ετοιμότητα του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-FG και της υποδομής εδάφους για εκτόξευση στο πλαίσιο του προγράμματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.Το κύριο πλήρωμα ήταν: ο κοσμοναύτης Αλέξανδρος Σββόρτσωφ (διοικητής), οι αστροναύτες Luca Parmitano (μηχανικός πτήσης-1) και ο Andrew Morgan (μηχανικός πτήσης-2). Διπλότυπο πλήρωμα: ο αστροναύτης Σεργκέι Ριζίκκοφ, οι αστροναύτες Thomas Marshburn και Soichi Noguchi.Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-FG με το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Soyuz MS-13 έχει προγραμματιστεί για την ώρα 19:28 της Μόσχας στις 20 Ιουλίου 2019 από τη θέση Νο 1 (Gagarinsky Start) του Κοσμοδρόμιου Μπαϊκονούρ. Σύνδεση στο ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού - περίπου στις 1:50 ώρα Μόσχας στις 21 Ιουλίου.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss60/photo_07-19.html

 

 

 

Roscosmos: "Cliffs" ξεκίνησε με επιτυχία :cheesy:

Στις 20 Ιουλίου 2019 στις 19:28:21 στη Μόσχα, ξεκίνησε το όχημα εκτόξευσης Soyuz-FG με το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Soyuz MS-13 από την τοποθεσία Νο 1 (Gagarinsky Start) του Κοσμοδρόμου Baikonur. Όλα τα στάδια της πτήσης πραγματοποιήθηκαν ως συνήθως.

Στις 19:37 ώρα Μόσχας, το διαστημόπλοιο Soyuz MS-13 χωρίστηκε με επιτυχία από το τρίτο στάδιο του φορέα στην τροχιά-στόχο. Επί του παρόντος, συνεχίζει μια αυτόνομη πτήση προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό υπό την καθοδήγηση ειδικών της κύριας επιχειρησιακής ομάδας για τη διαχείριση του ρωσικού τμήματος ISS στο Κέντρο Ελέγχου Αποστολής (Korolev).

Το όχημα εκτόξευσης Soyuz-FG ξεκίνησε το πλοίο σε τροχιά με τις ακόλουθες παραμέτρους:

 

    το ελάχιστο ύψος πάνω από την επιφάνεια της Γης είναι 198,1 χλμ.

    το μέγιστο ύψος πάνω από την επιφάνεια της Γης είναι 267,1 χλμ.

    περίοδος κυκλοφορίας - 88,85 λεπτά.

    οριζόντια κλίση - 51,65 μοίρες.

 

Η προσέγγιση του διαστημικού οχήματος Soyuz MS-13 με τον διαστημικό σταθμό και η προσέγγιση στην μονάδα σύνδεσης της μονάδας εξυπηρέτησης Zvezda προγραμματίζεται να πραγματοποιείται αυτόματα σε λειτουργία τεσσάρων στροφών. Η φόρτωση είναι προγραμματισμένη για τις 21 Ιουλίου 2019 στις 01:50 ώρα Μόσχας.

Στο οχημα, ο αστροναύτης Αλέξανδρος Σβόρτσοφ (διοικητής), οι αστροναύτες Luca Parmitano (μηχανικός πτήσης-1) και ο Andrew Morgan (μηχανικός πτήσης-2), το σήμα κλήσης για το πλήρωμα είναι "Cliffs". Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο Alexei Ovchinin, ο Nick Haig και η Christina Cook ετοιμάζονται να συναντήσουν τους συναδέλφους τους.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss60/photo_07-20.html

 

 

 

Fedor: Το ανθρωποειδές ρομπότ του Πούτιν που ετοιμάζεται να κατακτήσει το διάστημα.

:cheesy:

Έτοιμο να κατακτήσει το διάστημα είναι ένα ανθρωποειδές ρομπότ – καμάρι της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας Roskosmos του Βλαντίμιρ Πούτιν-.

Το ρομπότ με την ονομασία Φεντόρ, κάνει τα τελικά τεστ και ετοιμάζεται για την εκτόξευση του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στις 22 Αυγούστου, με ένα πύραυλο Σογιούζ που θα το μεταφέρει μαζί με το μη επανδρωμένο σκάφος Σογιούζ MS-114.

Το βίντεο από την παρουσίαση του ρομπότ Fedor έδωσε στη δημοσιότητα η Roskosmos

To Fedor (Final Experimental Demonstration Research) έχει ύψος περίπου 1,83 μέτρων και βάρος 105 κιλών, ενώ μπορεί να σηκώσει φορτίο περίπου 20 κιλών. Το ρομπότ έχει μια τεράστια γκάμα δυνατοτήτων, όπως να περπατά, να έρπει, να σηκώνεται όταν πέφτει, να οδηγεί, να χρησιμοποιεί εργαλεία, ακόμη και να κάνει…βαράκια.

Ο «ρομποναύτης» του Πούτιν

Οι Ρώσοι ελπίζουν ότι στο μέλλον ο Fedor -που έχει ονομαστεί και «ρομποναύτης του Πούτιν»- θα βοηθήσει να κατασκευαστεί μια βάση στη Σελήνη και να λειτουργήσει ομαλά. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκοζίν, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», είχε δηλώσει παλαιότερα ότι ο πόλεμος στη Συρία έδειξε στη Ρωσία τη σημασία των ρομπότ σε δύσκολα περιβάλλοντα, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ζητήσει από τη διαστημική υπηρεσία της χώρας του να επιστρέψει στη Σελήνη μέσα στα επόμενα χρόνια.

Το Fedor, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, κατασκευάστηκε σε πρώτη φάση το 2016 από την εταιρεία Android Technology Company και την επενδυτική εταιρεία Advanced Research Fund, μετά από ανάθεση της ρωσικής κυβέρνησης. Αρχικά λεγόταν Avatar και προοριζόταν για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, π.χ. σε περίπτωση φυσικής καταστροφής. Στη συνέχεια, το 2018, μετονομάστηκε Fedor, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, και προσαρμόστηκε για διαστημικές αποστολές. Από φέτος τον Ιούλιο διαθέτει και δικό του λογαριασμό στο Twitter.

https://www.iefimerida.gr/tehnologia/i-nasa-edose-elliniko-onoma-se-limni-toy-ploytona

photo_07-19-10.thumb.jpg.81cb798bb1137ebed145458a07d55872.jpg

photo_07-19-07.thumb.jpg.4a5231be3c7aea16c9143009d80b3265.jpg

photo_07-19-06.thumb.jpg.eecac3d91c340bb4c1bd3c044b403e17.jpg

photo_07-19-05.thumb.jpg.76964091cf468aad896735479d22b24a.jpg

photo_07-19-03.thumb.jpg.4d9976b6d9ea330cf0bc42278023aed8.jpg

photo_07-19-02.thumb.jpg.19b308ee69911b7d5360e1724ca0aa5d.jpg

photo_07-18-19.thumb.jpg.4e717f91c51f6e41ab0ed169426f2063.jpg

photo_07-18-17.thumb.jpg.b65d8fafb2a12c295c58b221c085fecd.jpg

photo_07-18-12.thumb.jpg.651d7e3561166db9c6a4932cb88cb32a.jpg

photo_07-18-11.thumb.jpg.9687f0652cb598029ccc8f711f66e6dc.jpg

photo_07-18-10.thumb.jpg.1c22b3516c50819fd0b3c33e5444865f.jpg

photo_07-18-08.thumb.jpg.0cd3f6143ace8f9b0e7fdac60cd4aa8d.jpg

photo_07-18-04.thumb.jpg.8bb71109ec67d2d8c729a684e790599d.jpg

photo_07-18-02.thumb.jpg.f04ca524e8f6258927ba300bbb337b64.jpg

photo_07-18-01.thumb.jpg.cc1abf43a6a2e5e44d10d6822fb6898d.jpg

photo_07-20-29.thumb.jpg.5f5108c0eff6a9090dc98b58c9ac8f8a.jpg

photo_07-20-28.thumb.jpg.e4d37da51b280c7eadac62c7193933ef.jpg

photo_07-20-26.thumb.jpg.c9150004fdad79d6e31f2c7f8c1d8636.jpg

photo_07-20-24.thumb.jpg.8941b7d402a06584539e9f02de83d99a.jpg

photo_07-20-20.thumb.jpg.ec5b5a42592bf6805d7f993a2ae25ef0.jpg

photo_07-20-17.thumb.jpg.f0c9b14ca9a22b948b02f8de28f210a1.jpg

photo_07-20-10.thumb.jpg.3f92a7628b22deb3c4362f5b9a10fac3.jpg

photo_07-20-05.thumb.jpg.1a52d4910c79218586d2c9b8c28e6303.jpg

photo_07-20-03.thumb.jpg.1d06083699795ab5738667c97489088c.jpg

Fedor.jpg.5db206c1f7f919180223d00e4485ce7c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Progress MS-12 :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, συνεχίζονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το φορτηγό πλοίο Progress MS-12.Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το φορτηγό πλοίο Progress MS-12 από το Cosmodrome Baikonur έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιουλίου 2019. Το TGC Progress MS-12 θα παραδώσει 1,2 τόνους ξηρού φορτίου, περισσότερο από έναν τόνο καυσίμου στις δεξαμενές του συστήματος ανεφοδιασμού, 420 κιλά νερού στις δεξαμενές του συστήματος Rodnik και επίσης 50 κιλά συμπιεσμένου αερίου σε κυλίνδρους. Στην τοποθέτηση του διαμερίσματος φορτίου - επιστημονικός εξοπλισμός, εξαρτήματα για το σύστημα υποστήριξης ζωής, καθώς και δοχεία με τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα και προϊόντα προσωπικής υγιεινής για τα μέλη του πληρώματος.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss60/progress_ms-12/photo_07-19.html

https://www.energia.ru/ru/iss/iss60/progress_ms-12/photo_07-23.html

https://www.energia.ru/ru/iss/iss60/progress_ms-12/photo_07-24.html

https://www.energia.ru/ru/iss/iss60/progress_ms-12/photo_07-25.html

https://www.energia.ru/ru/iss/iss60/progress_ms-12/photo_07-26.html

https://www.energia.ru/ru/iss/iss60/progress_ms-12/photo_07-28.html

photo_07-28-08.thumb.jpg.6112f6ebfa18922061395e4327b21fec.jpg

photo_07-28-02.thumb.jpg.82b57f2bc6ecf1555937d542dae2e1e1.jpg

photo_07-26-23.thumb.jpg.dd1a1ffe9169612d4fcbe26ba0273457.jpg

photo_07-26-16.thumb.jpg.c5de5e14a601f1173f179e584623a5bf.jpg

photo_07-26-11.thumb.jpg.f5bddb2706cd27ae733951b39d77c641.jpg

photo_07-25-18.thumb.jpg.1794e1f2534814d787d21a6eb8afdc88.jpg

photo_07-25-15.thumb.jpg.aa3929bff66ff7a7edf6debb5f1da563.jpg

photo_07-25-11.thumb.jpg.b8afeb6f8c6d6133593619d8ea240937.jpg

photo_07-24-32.thumb.jpg.2e6a3bde9f1c9332bdcf523782b63423.jpg

photo_07-24-27.thumb.jpg.6b6f6b3f01e8727ec97d5cc710b776a5.jpg

photo_07-24-22.thumb.jpg.d36950da64fc88dea64e1da68b8e8ff3.jpg

photo_07-24-20.thumb.jpg.5c0d99733751eff350d00b257ba9de7b.jpg

photo_07-23-23.thumb.jpg.c46a0d082216c6aa02f6ac0243ea8970.jpg

photo_07-23-20.thumb.jpg.d4d78c843c33bd7c6e585bd7645d07de.jpg

photo_07-23-17.thumb.jpg.33184378258f9267fe61594e26603c62.jpg

photo_07-23-14.thumb.jpg.0d9e33056196bf9a3719c3885382a2db.jpg

photo_07-23-12.thumb.jpg.c20b75028c69410849c46c0925e42222.jpg

photo_07-23-08.thumb.jpg.7646fa9e8c8a1ac4ded6f937dfdb2c56.jpg

photo_07-23-04.thumb.jpg.39d4038fd44109d924534c3707542bc0.jpg

photo_07-19-11.thumb.jpg.bea3a8e9f2a73030cb138ab5b7e88dba.jpg

photo_07-19-08.thumb.jpg.5fd61462b2699e5dbc8b5105c68ffc79.jpg

photo_07-19-07.thumb.jpg.3bcc2bb8a875d525548d876330557a1e.jpg

photo_07-19-03.thumb.jpg.c79b7db3b3215e4d794ca78c971e63bc.jpg

photo_07-19-02.thumb.jpg.58cee70721815c0b30ffee91aaa08359.jpg

photo_07-19-01.thumb.jpg.56afad1c48f785bfb92ea69a4e736312.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Progress MS-12 :cheesy:

Το φορτηγό πλοίο Progress MS-12 εγκατεστημένο για την εκτόξευση.

Σήμερα, στις 28 Ιουλίου, το όχημα εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το φορτηγό μεταφοράς Progress MS-12 (TGC) απομακρύνθηκε από το κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμών και εγκαταστάθηκε στο χώρο εκτόξευσης της θέσης εκτόξευσης αριθ. 31 του Cosmodrome Baikonur. Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας εκτόξευσης.

Οι αρχικοί υπολογισμοί των ειδικών της RSC Energia και άλλων εξειδικευμένων επιχειρήσεων της Roscosmos πραγματοποιούν τεχνολογικές λειτουργίες στο συγκρότημα εκτόξευσης. Εκτελούνται δοκιμές πριν από την εκκίνηση συστημάτων και κατασκευαστικών στοιχείων του συγκροτήματος διαστημικών πυραύλων, ελέγχεται η αλληλεπίδραση του εποχούμενου εξοπλισμού και του εξοπλισμού εδάφους.

Η εκτοξευση του φορτηγού πλοίου Progress MS-12 από το Cosmodrome Baikonur έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιουλίου 2019. Σκοπός της πτήσης είναι να παραδώσει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό καύσιμο, νερό και άλλα φορτία που είναι απαραίτητα για την περαιτέρω λειτουργία του σταθμού σε επανδρωμένη κατάσταση.

Το πλοίο πρέπει να παραδώσει 1.2 τόνους ξηρού φορτίου στον σταθμό, περισσότερο από έναν τόνο καυσίμου στις δεξαμενές του συστήματος ανεφοδιασμού, 420 κιλά νερό στις δεξαμενές του συστήματος Rodnik, καθώς και 50 κιλά συμπιεσμένου αερίου σε κυλίνδρους. Στην τοποθέτηση του διαμερίσματος φορτίου - επιστημονικός εξοπλισμός, εξαρτήματα για το σύστημα υποστήριξης ζωής, καθώς και δοχεία με τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα και προϊόντα προσωπικής υγιεινής για τα μέλη του πληρώματος.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss60/progress_ms-12/photo_07-28.html

 

 

 

Soyuz-2.1a-TGC Progress MS-12 :cheesy:

Στις, 31 Ιουλίου, το όχημα φορτίου μεταφοράς Progress MS-12 (TGC) που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την RSC Energia ξεκίνησε με επιτυχία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Το όχημα εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το πλοίο που ξεκίνησε από την πλατφόρμα No. 31 του Κοσμοδρόμου Baikonur στις 15:10:46 ώρα Μόσχας. Σύμφωνα με πληροφορίες τηλεμετρίας, ο διαχωρισμός του πλοίου από το τρίτο στάδιο του πυραύλου πραγματοποιήθηκε κανονικά κατά τον εκτιμώμενο χρόνο. Σταθερή αποκάλυψη κεραιών και ηλιακών συλλεκτών. Το πλοίο αναλήφθηκε από τους ειδικούς της κύριας επιχειρησιακής ομάδας ελέγχου πτήσης του ρωσικού τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (GOGU RS ISS) στο MCC.

Η TGC Progress MS-12 θα παραδώσει 1,2 τόνους ξηρού φορτίου, περισσότερο από έναν τόνο καυσίμου στις δεξαμενές του συστήματος ανεφοδιασμού, 420 κιλά νερού στις δεξαμενές του συστήματος Rodnik και επίσης 50 κιλά συμπιεσμένου αερίου σε κυλίνδρους. Στην τοποθέτηση του διαμερίσματος φορτίου - επιστημονικός εξοπλισμός, εξαρτήματα για το σύστημα υποστήριξης ζωής, καθώς και δοχεία με τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα και προϊόντα προσωπικής υγιεινής για τα μέλη του πληρώματος.

Η αυτόματη προσάρτηση του φορτηγού με τη θήκη ISS είναι προγραμματισμένη για τις 31 Ιουλίου στις 18:35 ώρα Μόσχας.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss60/progress_ms-12/photo_07-31.html

 

 

 

"Progress MS-11" :cheesy:

Στις 29 Ιουλίου 2019, το πλοίο φορτίου Progress MS-11 αποσυνδέθηκε από το ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Ο υπολογιστής του οχήματος έδωσε την εντολή αποσύρσεως στις 13:43 ώρα Μόσχας και στις 13:44 πραγματοποιήθηκε ο φυσικός διαχωρισμός του «φορτηγού» και του ISS.

Μετά την αποσύνδεση, το πλοίο σε αυτόνομο τρόπο συνέχισε την τροχιακή του πτήση. Στις 16:50 ώρα Μόσχας, το σύστημα πρόωσης ενεργοποιήθηκε για φρενάρισμα και το διαστημικό σκάφος προχώρησε στην παρακμή από την τροχιά εργασίας. Στις 17:23 το «φορτηγό» μπήκε στα πυκνά στρώματα της ατμόσφαιρας και στα 17:32 τα πυρίμαχα θραύσματα της δομής του βυθίστηκαν σε μια δεδομένη περιοχή της μη πλωτής θαλάσσιας περιοχής του Ειρηνικού Ωκεανού.

Το διαστημικό σκάφος Progress MS-11 με φορτίο για το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ξεκίνησε σε τροχιά στις 4 Απριλίου 2019 και την ίδια ημέρα αγκυροβόλησε με το ISS. Το πλοίο έδωσε ένα αρχείο για τη διάρκεια της πτήσης από την εκτόξευση έως την αποβίβαση με το ISS: 3 ώρες και 21 λεπτά.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2019/news_07-30.html

 

 

 

TGC Progress MS-12 :cheesy:

Το φορτηγό πλοίο Progress MS-12 στις 31 Ιουλίου 2019 στις 18:29:17 ώρα Μόσχας, μετέφερε επιτυχώς τη μονάδα Pirs του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Ο χρόνος από την εκκίνηση μέχρι την αποβάθρα ήταν 3 ώρες και 19 λεπτά, γεγονός που το καθιστά το ταχύτερο διαστημόπλοιο στην ιστορία των πτήσεων προς το ISS. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκει στην προηγούμενη "Progress" - πέταξε στο σταθμό σε 3 ώρες 21 λεπτά.

Χθες στις 15:10 ώρα Μόσχας, το "φορτηγό" σε κανονική λειτουργία ξεκίνησε από την πλατφόρμα αριθ. 31 του κοσμοδρόμου Baikonur. Η αυτόνομη πτήση του ελέγχθηκε από ειδικούς της κύριας επιχειρησιακής ομάδας ελέγχου πτήσης του ρωσικού τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στο MCC. Από το ISS, η διαδικασία προσέγγισης ελέγχθηκε από τους κοσμοναύτες του Roscosmos - τον διοικητή του πληρώματος ISS Alexei Ovchinin και τον μηχανικό πτήσης Alexander Skvortsov.

Το φορτηγό πλοίο Progress MS-12 παρέδωσε 1,2 τόνους ξηρού φορτίου στο ISS, περισσότερο από έναν τόνο καυσίμου στις δεξαμενές του συστήματος ανεφοδιασμού, 420 κιλά νερό στις δεξαμενές του συστήματος Rodnik, καθώς και 50 κιλά συμπιεσμένου αερίου σε κυλίνδρους. Στην τοποθέτηση του διαμερίσματος φορτίου - επιστημονικός εξοπλισμός, εξαρτήματα για το σύστημα υποστήριξης ζωής, καθώς και δοχεία με τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα και προϊόντα προσωπικής υγιεινής για τα μέλη του πληρώματος.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2019/news_08-01.html

photo_07-28-31.thumb.jpg.d1a1947e9e4f49c70b498c9b52c2a719.jpg

photo_07-28-28.thumb.jpg.78d6ae0b09e587b4bbc9044386d0a142.jpg

photo_07-28-27.thumb.jpg.6c80d23df2b90ccc6113a83e55bc51e7.jpg

photo_07-28-24.thumb.jpg.cf9c312d273070c7f6a8fd4deb6297f9.jpg

photo_07-28-17.thumb.jpg.fbc1f050346c1bf0d3dcdc2e4b9fecd9.jpg

photo_07-28-16.thumb.jpg.eacf5003285eb8207b7139f5d3f12736.jpg

photo_07-28-14.thumb.jpg.7a5866ba7524ca69327f577084930439.jpg

photo_07-28-13.thumb.jpg.a52cded2e36626800b99ff63d182f834.jpg

photo_07-28-09.thumb.jpg.d3b0124bfbcb4fb006f9509cf673a890.jpg

photo_07-31-05.thumb.jpg.3b302637bd6bc2eb9400820fe114b7d8.jpg

photo_07-31-02.thumb.jpg.f7b73e366110a1292e954c8968321a85.jpg

photo_07-31-04.thumb.jpg.4372950db0f768b2f0d4984b16703f75.jpg

photo_07-31-01.thumb.jpg.ce0570967cdc2d0e722490f20c82e2a6.jpg

photo_07-31-03.thumb.jpg.2229fa31cccfd22560546fb207ebdba6.jpg

photo_07-31-09.thumb.jpg.62da7516605f43dc3f61c160257dbdd6.jpg

photo_07-31-08.thumb.jpg.36ee76a6fbbe72b1161d984c93e23aec.jpg

photo_07-30-00.jpg.73fde7708542ae0236830b7a160dc51d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

RSC Energia: ξεκίνησαν οι δοκιμές του διαστημικού οχήματος Soyuz MS-14 σε θάλαμο κενού. :cheesy:

Στις 24 Ιουλίου, οι ειδικοί των RSC Energia και CC Yuzhny πραγματοποίησαν τη μεταφορά του επανδρωμένου διαστημικού οχήματος Soyuz MS-14 σε θάλαμο κενού στο κοσμοδρόμιο Baikonur για περαιτέρω δοκιμές διαρροών.

Ο κύκλος δοκιμής της διαστημικής τεχνολογίας σε θάλαμο κενού που χρησιμοποιεί μέσον ηλίου-αέρα σε όγκους δοκιμών παραμένει μακράν η πλέον αντικειμενική μέθοδος για την παρακολούθηση της στεγανότητας στις συνθήκες εδάφους, παρέχοντας επαλήθευση συγκεκριμένων απαιτήσεων στενής στεγανότητας.Στις 30 Ιουλίου οι ειδικοί της RSC Energia ολοκλήρωσαν την δοκιμή των συστημάτων και των διαμερισμάτων του πλοίου για διαρροές σε θάλαμο κενού χρησιμοποιώντας ένα μίγμα ηλίου-αέρα.

Η εκτόξευση του μεταφερόμενου διαστημικού οχήματος μεταφοράς του Soyuz MS-14 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τις 22 Αυγούστου. Θα πραγματοποιηθεί σε μη επανδρωμένη λειτουργία.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2019/news_07-24.html

https://www.energia.ru/ru/news/news-2019/news_07-30_1.html

 

 

 

TPK Soyuz MS-14 :cheesy:

Ολοκληρώθηκε η επαλήθευση των ηλιακών συλλεκτών του διαστημικού σκάφους.

Ένα σύνολο εργασιών για τη δοκιμή ηλιακών συλλεκτών περιλαμβάνει το άνοιγμα της βάσης όπου έχει εγκατασταθεί το διαστημικό σκάφος, η αφαίρεση των προστατευτικών πάνελ από τους ηλιακούς συλλέκτες και το άνοιγμά τους, μετά την οποία οι ειδικές συσκευές φωτισμού ακτινοβολούν (φωτίζουν) τους ηλιακούς συλλέκτες. Στο τέλος των δοκιμών, οι ηλιακοί συλλέκτες διπλώθηκαν και ξανακλείστηκαν με προστατευτικά πάνελ.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2019/news_08-05.html

 

 

 

TPK Soyuz MS-14 :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, ειδικοί από την RSC Energia και άλλες επιχειρήσεις του Roskosmos ολοκλήρωσαν τις λειτουργίες τους για να ανεφοδιαστούν με το μεταφορέα διαστημόπλοιο Soyuz MS-14 (TPK) με εξαρτήματα καυσίμου και συμπιεσμένα αέρια.

Μετά το ανεφοδιασμό, το πλοίο παραδόθηκε στη μονάδα συναρμολόγησης και δοκιμών και εγκαταστάθηκε στη γέφυρα για περαιτέρω εργασίες προετοιμασίας.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss60/soyuz_ms-14/photo_08-12.html

photo_08-05-10.thumb.jpg.820e438760fe68c27ac3dc4e66101856.jpg

photo_08-05-09.thumb.jpg.bf0ae4cc7545b488537e77c194069a04.jpg

photo_08-05-08.thumb.jpg.2244c556d6660172813cec423a49889f.jpg

photo_08-05-06.thumb.jpg.de9602db23cd26d52e153d04b2c33d3f.jpg

photo_08-05-04.thumb.jpg.2c8c61f56c556fdedb52570b23d83f64.jpg

photo_07-30-07.thumb.jpg.83543a39c47427db25037710d3789718.jpg

photo_07-30-06.thumb.jpg.1ffce7b4b85a2259f113b195efbc84e7.jpg

photo_07-30-05.thumb.jpg.0c900610ca2fd9aebcb1f13510f141ee.jpg

photo_07-30-03.thumb.jpg.be9e6f55587deabd90111d741027bff6.jpg

photo_07-30-01.thumb.jpg.230da276bd9151d4abc0e7fe1f476a33.jpg

photo_07-24-21.thumb.jpg.9c00d703337b571c9e51cb69acce7fbe.jpg

photo_07-24-19.thumb.jpg.564af17b2b26880bebb1158412ab2320.jpg

photo_07-24-14.thumb.jpg.1009719db3f880288756e9166353177a.jpg

photo_07-24-11.thumb.jpg.ab7a086c0364140fecf04c0ca30fb0d4.jpg

photo_07-24-10.thumb.jpg.28845b9fd7215c3f80b365e6b41cedaa.jpg

photo_07-24-09.thumb.jpg.bf6ad03bfb81de9ef2da1c4185c8c299.jpg

photo_07-24-08.thumb.jpg.c4d8b857072e55996c1b63a7c35d5b96.jpg

photo_07-24-01.thumb.jpg.c13091002890b199cb6cab17ca4f5a3d.jpg

photo_08-05-14.thumb.jpg.17e1b49cf3d54135702417fcfdbc2f16.jpg

photo_08-05-13.thumb.jpg.73334d5a8279c284ae2b13dfa31c0717.jpg

photo_08-05-12.thumb.jpg.b738b9ff5794e551303778a5462d5421.jpg

photo_08-12-07.thumb.jpg.d5b2cfea57d911ed7186891276797c5a.jpg

photo_08-12-05.thumb.jpg.4a662d2d6327a7c4657ca523c96a0730.jpg

photo_08-12-03.thumb.jpg.ca43892804cf2f10188cb1ad3cbd2bcb.jpg

photo_08-12-02.thumb.jpg.7ac284caaee677e1d2987c711acbf2e9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

TPK Soyuz MS-14 :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την εκτόξευση του μεταφορικού οχήματος Soyuz MS-14 για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Στις 13 Αυγούστου, οι ειδικοί της RSC Energia και οι εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos ολοκλήρωσαν μια σειρά από τεχνολογικές λειτουργίες για την σύνδεση του διαστημοπλοίου Soyuz MS-14 με το μεταβατικό διαμέρισμα του οχήματος εκτόξευσης.

Η εκτόξευση του πυραύλου Soyuz 2.1a με το διαστημόπλοιο Soyuz MS-14 έχει προγραμματιστεί για τις 22 Αυγούστου 2019 από την πλατφόρμα εκτόξευσης αριθ. 31 του κοσμοδρόμου Baikonur. Θα πραγματοποιηθεί σε μη επανδρωμένη λειτουργία και θα είναι η πρώτη δοκιμή για τη ρουκέτα και το διαστημικό συγκρότημα Soyuz-2.1a με το διαστημόπλοιο Soyuz MS.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss60/soyuz_ms-14/photo_08-13.html

https://www.energia.ru/ru/iss/iss60/soyuz_ms-14/photo_08-15.html

 

 

 

TPK Soyuz MS-14 :cheesy:

Στις 16 Αυγούστου, το μεταφορικό όχημα Soyuz MS-14 (TPK) που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την RSC Energia ως τμήμα της κύριας μονάδας μεταφέρθηκε για γενική συναρμολόγηση με το όχημα εκτόξευσης Soyuz-2.1a στο κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμών (MIC) ) στην τοποθεσία Νο. 31 του Κοσμοδρόμου του Μπαϊκονούρ.

Ένα σύνολο τεχνολογικών λειτουργιών για τη γενική συνέλευση θα διεξαχθεί στο MIK στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εκτόξευση στο πλαίσιο του προγράμματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

https://www.energia.ru/ru/iss/iss60/soyuz_ms-14/photo_08-16.html

https://www.energia.ru/ru/iss/iss60/soyuz_ms-14/photo_08-17.html

 

 

 

 

Η Roscosmos θα δοκιμάσει σύστημα επικοινωνίας λέιζερ Γη-ISS. :cheesy:

Η State Space Corporation Roscosmos θα πραγματοποιήσει ένα πείραμα με το σύστημα επικοινωνίας λέιζερ αιχμής για να δημιουργήσει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση με το ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) το 2021. Χρησιμοποιώντας οπτικές επικοινωνίες, σχεδιάζουν να επιτύχουν ταχύτητα εγγραφής μετάδοσης δεδομένων σε Γη. Στο μέλλον, το σύστημα επικοινωνίας λέιζερ θα βελτιώσει την ταχύτητα σύνδεσης με άλλα διαστημόπλοια. Αυτό θα είναι το δεύτερο πείραμα του είδους του που διεξάγεται από Ρώσους ειδικούς. Η πρώτη φορά που οι ρώσοι ειδικοί χρησιμοποίησαν ένα λέιζερ για τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ του ISS και της Γης ήταν στις 25 Ιανουαρίου 2013. Αυτή τη φορά, ο δίαυλος λέιζερ διαβίβασε αυθεντικές επιστημονικές πληροφορίες που κατάρτισαν οι ρώσοι κοσμοναύτες στο ISS. Τα δεδομένα μεταδόθηκαν μέσω της ατμόσφαιρας της Γης σε αμφίδρομη λειτουργία με ταχύτητα 125Mbps από το τερματικό λέιζερ και με ταχύτητα 3Mbps από το τερματικό με βάση το έδαφος. Ο κατασκευαστής του εξοπλισμού για τη διεξαγωγή πειραμάτων στο διαστημικό σκάφος λέιζερ- Γη επικοινωνίας είναι η JSC Scientific and Production Corporation «Συστήματα ακριβείας οργάνων» (JSC NPK SPP). Στο νέο πείραμα προβλέπεται να επιτευχθεί ρυθμός μεταφοράς δεδομένων περίπου 10 Gbps. Εκτός από την επικοινωνία με τη Γη, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός καναλιού επικοινωνίας λέιζερ μεταξύ του ISS και ενός διαστημικού οχήματος με ταχύτητα 1,2Gbps στο δεύτερο στάδιο. Οι Sattellites παρατηρώντας τη Γη κινούνται στην τροχιά της συλλογής δεδομένων και πραγματοποιώντας μια πλήρη πτήση γύρω από τη Γη περίπου κάθε 100 λεπτά. Ωστόσο, για τη μετάδοση πληροφοριών, πρέπει να βρίσκονται πάνω από τα αντίστοιχα σημεία λήψης της επίγειας επικοινωνίας. Συνήθως, χρειάζονται μόνο 10 λεπτά ανά 100 λεπτά για τη μετάδοση δορυφορικών δεδομένων στη Γη. Όλα τα δεδομένα που συλλέγονται μεταξύ τους θα πρέπει να διατηρηθούν μέχρι την επόμενη δυνατότητα downlink.Σε συνθήκες όπου η αποστολή απαιτεί λεπτομερέστερη έρευνα και μεγάλα ποσά δεδομένων, η ραδιοεπικοινωνία που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή για τη μετάδοσή της μπορεί να είναι υπερφορτωμένη, πράγμα που καθορίζει την ανάγκη υψηλότερων ρυθμών μετάδοσης δεδομένων που μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τη χρήση οπτικών επικοινωνιών. Τα λειτουργικά συστήματα επικοινωνίας λέιζερ θα χρησιμοποιούνται τακτικά για τη μετάδοση δεδομένων στη Γη με υψηλό εύρος ζώνης. Ως εκ τούτου, τα δεδομένα που περιέχουν αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας θα αποστέλλονται στη Γη γρηγορότερα, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο η αποτελεσματικότητα όσο και ο αριθμός αυτών των πειραμάτων μπορεί να αυξηθεί σημαντικά. Η εργασία στις γραμμές επικοινωνίας λέιζερ βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Κίνα. Η NASA δοκιμάζει αυτήν την περίοδο το Optical PAyload για Laser Communications Science (OPALS) Laser Communications System, το οποίο είναι τεχνολογία οπτικών λέιζερ σχεδιασμένο να βελτιώνει τις επικοινωνίες με το ISS και άλλα διαστημικά οχήματα. Η JAXA, σε συνεργασία με τα Sony Computer Science Laboratories και τη Sony Corporation, σκοπεύει να δοκιμάσει το σύστημα επικοινωνίας λέιζερ στην υπομονάδα ISS'Kibo, η οποία στοχεύει στη δημιουργία ενός συστήματος μεταφοράς δεδομένων μεταξύ του διαστημικού σκάφους, της Γης και του ISS. Στις αρχές του 2018, η Κίνα διεξήγαγε επιτυχώς ένα αμφίδρομο πειράμα επικοινωνίας λέιζερ υψηλής ταχύτητας χρησιμοποιώντας ένα τερματικό εγκατεστημένο στον δορυφόρο Shijian-13. Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου (GAC), η Tesat ανέπτυξε ένα τερματικό επικοινωνίας λέιζερ και ένα σύστημα downlink εγκατεστημένο στον γεωστατικό δορυφόρο Alphasat, τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο της Ευρώπης.

https://asgardia.space/en/news/Roscosmos-to-test-the-Earth-ISS-Laser-Communication-System

photo_08-15-19.thumb.jpg.d5490ab90edb1cc300d63b34ea6cbc40.jpg

photo_08-15-15.thumb.jpg.1d9ffa5eeff5cfa4079d0d2b95b55969.jpg

photo_08-15-14.thumb.jpg.559b76ef01314d7a36297c620c955215.jpg

photo_08-15-13.thumb.jpg.7d5ef73ca4d9ee64e6d38101ef557864.jpg

photo_08-15-11.thumb.jpg.3260279e0f7e7db473bca4fc285aa6b7.jpg

photo_08-15-08.thumb.jpg.e07fe80036529ed52381f93177e6ab3e.jpg

photo_08-15-05.thumb.jpg.1a734b85814f53d04b5b9bdd45d65e65.jpg

photo_08-15-02.thumb.jpg.3614d7d5d7067beca07ef629d1d21f53.jpg

photo_08-13-15.thumb.jpg.984cae0467bca8890bc1df527ee41758.jpg

photo_08-13-12.thumb.jpg.0c9c4f810826df42540bf6ef8ae09691.jpg

photo_08-13-10.thumb.jpg.7c2c2888cfa6a0e66edb120d727828cb.jpg

photo_08-13-05.thumb.jpg.078c40b99922a106e62e6a77831bad3c.jpg

photo_08-13-04.thumb.jpg.20cd84f2c8eeb8c1d6ff46bbb2276f1b.jpg

photo_08-13-02.thumb.jpg.eb8ff27cb4087972a5fcf359e5eb401e.jpg

photo_08-13-01.thumb.jpg.8efd047b2323e5578956aa5a4dc18bcb.jpg

photo_08-16-09.thumb.jpg.4ee47df584b6044a9db22bf86e46e8d8.jpg

photo_08-16-05.thumb.jpg.203a670b9f4003e18f53625cb104e473.jpg

photo_08-16-04.thumb.jpg.56df4244c5b9225c4a8437d1501ebdc7.jpg

photo_08-16-03.thumb.jpg.ceb42b32f16fbedf3e4d16b9d6b03e3b.jpg

photo_08-16-01.thumb.jpg.a7ee386d25d046771c908852f2ea290f.jpg

photo_08-17-11.thumb.jpg.2d62cd5e4e2359047406ee4288f8058c.jpg

photo_08-17-10.thumb.jpg.306d956069895dabca6b39b43670d384.jpg

photo_08-17-09.thumb.jpg.6509b2005b5af3048ad41cc8c373b8c5.jpg

photo_08-17-08.thumb.jpg.703a5c56761808c772b7e5b70fb707dc.jpg

photo_08-17-03.thumb.jpg.c07b947b23a0d0e5715f74c31466b6a6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Soyuz MS-14 (TPK) :cheesy:

Το Soyuz-2.1a με το μεταφορικό όχημα Soyuz MS-14 (TPK) μεταφέρθηκε από το κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμής και εγκαταστάθηκε στο χώρο εκτόξευσης της πλατφόρμας αριθ. 31 του κοσμοδρόμου Baikonur.

Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας εκτόξευσης.

Οι αρχικοί υπολογισμοί εκτελούν τεχνολογικές λειτουργίες στο συγκρότημα εκτόξευσης. Εκτελούνται δοκιμές πριν από την εκκίνηση συστημάτων και κατασκευαστικών στοιχείων του συγκροτήματος διαστημικών πυραύλων, ελέγχεται η αλληλεπίδραση του εποχούμενου εξοπλισμού και του εξοπλισμού εδάφους.

Οι ειδικοί της RSC Energia και άλλων κορυφαίων επιχειρήσεων της πυραυλικής και διαστημικής βιομηχανίας που συμμετέχουν στη δημιουργία και την προετοιμασία του πυραυλικού και διαστημικού συγκροτήματος Soyuz-2.1a / Soyuz MS-14, καθώς και επιχειρησιακής υποστήριξης, συμμετέχουν στις εργασίες στο κοσμοδρόμιο εδάφους.

Η εκτόξευση του πυραύλου Soyuz 2.1a με το διαστημόπλοιο Soyuz MS-14 έχει προγραμματιστεί για τις 22 Αυγούστου 2019 από την πλατφόρμα εκτόξευσης αριθ. 31 του κοσμοδρόμου Baikonur. Θα πραγματοποιηθεί σε μη επανδρωμένη λειτουργία και θα είναι η πρώτη δοκιμή για τον πυραυλο και το διαστημικό συγκρότημα Soyuz-2.1a με το διαστημόπλοιο Soyuz MS.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss60/soyuz_ms-14/photo_08-19.html

 

 

 

TPK Soyuz MS-15 :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δοκιμές των ραδιοσυστημάτων του διαστημοπλοίου μεταφοράς MS-15 της Soyuz. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε ένα αναισθητικό θάλαμο (BEC) του κτιρίου συναρμολόγησης και δοκιμών της πλατφόρμας 254. Πρώτα απ 'όλα, οι ειδικοί της RSC Energia και οι εξειδικευμένες επιχειρήσεις έλεγξαν το σύστημα Kurs ON, το οποίο εξασφαλίζει την εγγύτητα και τη σύνδεση του πλοίου με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Η BEC δημιουργήθηκε στο κοσμοδρόμιο Baikonur κατά την περίοδο εργασίας στο σύστημα Energy-Buran. Προσομοιώνει τον ανοικτό χώρο και το περιβάλλον ραδιοσυχνοτήτων στις συνθήκες του διαστημικού οχήματος που προσεγγίζει το ISS. Η κάμερα έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει τα χαρακτηριστικά ακριβείας του συστήματος Course-ON.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss61/photo_08-20.html

 

 

 

Ερευνες για ποια μικρόβια κάνουν τους καλύτερους βιολογικούς παράγοντες. :cheesy:

Ο αστροναύτης της ESA Luca Parmitano, ο οποίος διενεργεί αρκετές επιστημονικές δοκιμές στο πλαίσιο της αποστολής Beyond για το ISS, η οποία θα διαρκέσει μισό χρόνο, είναι επί του παρόντος απασχολημένος με τον BioRock και τον φυγόκεντρο Kubik που προσομοιώνει μικροβαρύτητα και βαρύτητα στον Άρη και στη Γη. Τις επόμενες τρεις εβδομάδες η φυγόκεντρος Kubik που προσομοιώνει την μικροβαρύτητα τόσο στον Άρη όσο και στη Γη θα φιλοξενήσει τρεις τύπους βακτηρίων για να βοηθήσει την ομάδα BioRock στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου να μάθει περισσότερα σχετικά με το πώς η αλλαγή της βαρύτητας επηρεάζει την ανάπτυξη οργανισμών πάνω σε βράχους (σχηματισμός βιοφίλμ) . Η πιο πρόσφατη αποστολή επαναφοράς Dragon έφερε τα βακτήρια στον διαστημικό σταθμό ξηρα και αδρανη για τις δοκιμές. Τα βακτήρια δοκιμής λαμβάνουν σχετική διατροφή καθώς αναπτύσσονται σε βασάλτη στους 20 ° C. Μόλις η δοκιμαστική περίοδος των 21 ημερών διαρρεύσει, τα διατηρημένα δείγματα θα διατηρηθούν στη θερμοκρασία +4 μέχρι να ανακτηθούν στη Γη για περαιτέρω μελέτη. Δεδομένου ότι τα μικρόβια λαμβάνονται ιόντα από ένα βράχο, εμπλέκονται στη βιομάζα, μια φυσική διαδικασία εξόρυξης μετάλλων από πετρώματα. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το έργο τους θα είναι επωφελές από την άποψη της ανάπτυξης συστημάτων υποστήριξης της ζωής που περιλαμβάνουν βακτήρια που με τη σειρά τους θα διευκολύνουν διαστημικές αποστολές με μεγαλη διάρκεια. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να καταλάβουν ποια μικρόβια κάνουν τους καλύτερους βιομήτρους - καθώς και να μελετήσουν όλες τις πιθανές επιδράσεις της αλλαγής της βαρύτητας στους οργανισμούς. Καθώς η γνώση της ανθρωπότητας για το ηλιακό σύστημα αναπτύσσεται και εμβαθύνει, η βιομάζα που είναι από καιρό συνηθισμένη στη Γη μπορεί σύντομα να εκτελείται συστηματικά στο διάστημα. στο φεγγάρι, στους αστεροειδείς και στον Άρη, βοηθώντας και τα δύο να μας κάνουν λιγότερο εξαρτημένους από τους πόρους του πλανήτη μας που πάντα βρισκόμαστε και προκαλώντας την αποτελεσματικότερη διεργασία στη Γη.

https://asgardia.space/en/news/Researchers-at-Work-to-Find-Out-Which-Microbes-Make-the-best-biominers

15.jpg.f6bd6622e61e56fd752c39db8233a39a.jpg

photo_08-20-13.thumb.jpg.0f03f864182719afd80afb6ff53282f1.jpg

photo_08-20-12.thumb.jpg.fd777c5d75c3b895dc0e9f9bdca7d457.jpg

photo_08-20-08.thumb.jpg.1517b918990eec754647bafdd933806f.jpg

photo_08-20-07.thumb.jpg.04a78e702cc4c0ecd1b55dce96d64427.jpg

photo_08-20-04.thumb.jpg.75cb7f0b94dbb635bf293b3493bf7ed7.jpg

photo_08-20-02.thumb.jpg.f44ca02a86aa961c2b5a8ebf787c9036.jpg

photo_08-20-01.thumb.jpg.f5769e3b72c2f9c6d37afaae91a45ff3.jpg

photo_08-19-11.thumb.jpg.2391054fee8fc50171401e7083aeebc3.jpg

photo_08-19-09.thumb.jpg.b203d425f64b425a27343461ac749c73.jpg

photo_08-19-07.thumb.jpg.3f8a100b0be247b930595aa01042d185.jpg

photo_08-19-05.thumb.jpg.990da80b856747d9af8b194cd11a8d24.jpg

photo_08-19-04.thumb.jpg.60ce27a372db78380314bc2e92b7a1d8.jpg

photo_08-19-02.thumb.jpg.dc9d69e68f4dd241fe7b617b1999d995.jpg

photo_08-19-01.thumb.jpg.09cb069ea9bbf1553830370f2e2385b2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Soyuz-2.1a-Soyuz MS-14 (TPK) :cheesy:

Σήμερα, στις 22 Αυγούστου, στις 06:38:32 στη Μόσχα, ο πυραύλος διαστημικής εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το μεταφορέα διαστημόπλοιο Soyuz MS-14 (TPK) ξεκίνησε από την πλατφόρμα No. 31 του Κοσμοδρόμου Baikonur.

Μετά το διαχωρισμό του διαστημικού σκάφους από το τρίτο στάδιο του οχήματος εκτόξευσης, οι ειδικοί της κύριας επιχειρησιακής ομάδας ISS Ρωσίας (ISS RS ISS) του ISS στο Κέντρο Ελέγχου αποστολής (MCC) άρχισαν να διαχειρίζονται την πτήση του.

Ο κυβερνήτης Alexey Ovchinin (Roskosmos), οι μηχανικοί πτήσεων - Alexander Skvortsov (Roskosmos), ο Nick Haig (NASA), η Χριστίνα Κουκ (NASA), ο Luca Parmitano (ESA) και Andrew Morgan (NASA) θα συναντήσουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το TPK Soyuz MS-14.

Τα συστήματα επί του οχήματος λειτουργούν κανονικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες τηλεμετρίας, η εκτόξευση του πλοίου σε χαμηλή τροχιά της Γης και ο διαχωρισμός από το τρίτο στάδιο του οχήματος εκτόξευσης πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Μετά τον διαχωρισμό, καταγράφηκε η αποκάλυψη όλων των κεραιών και των ηλιακών συλλεκτών. Τα συστήματα και τα εξαρτήματα του πλοίου λειτουργούν κανονικά.Το Soyuz MS-14 TPK αναμένεται να παραδώσει περίπου 670 κιλά ξηρού φορτίου στο ISS: επιστημονικό και ιατρικό εξοπλισμό, εξαρτήματα για το σύστημα υποστήριξης ζωής, καθώς και δοχεία τροφίμων, φάρμακα και προϊόντα προσωπικής υγιεινής για τα μέλη του πληρώματος .

Ο εξοπλισμός που αποστέλλεται στον σταθμό για το συγκρότημα φορτίου στόχου περιλαμβάνει μαξιλάρια για πειράματα χώρου (CE): Biofilm, Mikrovir, Μαγνητικό 3D Bioprinter, UV Atmosphere, Cascade, καθώς και Δοκιμαστής », Κατά τη διάρκεια της οποίας θα δοκιμαστεί η λειτουργία του ανθρωπομορφικού ρομποτικού συστήματος (ARTS) Skybot F-850.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss60/soyuz_ms-14/photo_08-22.html

 

 

 

 

Μια βόλτα… στο Διάστημα! :cheesy:

Σε ζωντανή μετάδοση μεταδίδεται ο διαστημικός περίπατος αστροναυτών από το διεθνή διαστημικό σταθμό, οι οποίοι εγκαθιστούν τον εφαρμογέα σύνδεσης που θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον όταν θα ξεκινήσουν οι εμπορικές πτήσεις στο διάστημα, για την πρόσβαση των τουριστών στο σταθμό.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός πως έχει κατασκευαστεί από την εταιρεία Boeing, μετά το πλήγμα που δέχτηκε η εταιρεία σχετικά με μια ελαττωματική σειρά αεροσκαφών.

https://www.in.gr/2019/08/21/tech/mia-volta-sto-diastima/

 

 

 

Φιόντορ: Το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ πάει στο διάστημα. :cheesy:

Ο Φιόντορ, το ανθρωποειδές ρομπότ της Ρωσίας, ξεκίνησε σήμερα από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ και αναμένεται να φτάσει το Σάββατο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) όπου θα μείνει για 10 μέρες για να εξεταστεί κατά πόσο τέτοιες μηχανές μπορούν να εξερευνήσουν το μακρινό διάστημα.

Ο ρωσικός πύραυλος είναι εξοπλισμένος με ένα νέο σύστημα ψηφιακού ελέγχου και μηχανές τελευταίας τεχνολογίας για να δοκιμαστούν αποστολές ανεφοδιασμού στον ISS χωρίς ανθρώπους, εξηγεί η NASA.

To ανθρωπόμορφο αυτό ρομπότ έχει ύψος 1,80 και ζυγίζει 160 κιλά. Το Φιόντορ είναι ρωσικό όνομα, αλλά η μεταγραφή του στα αγγλικά (Fedor) ανταποκρίνεται στο ακρωνυμιο του Final Experiment Demonstration Object Research.

Ο Φιόντορ διαθέτει λογαριασμούς στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Instagram και Twitter, όπου παρουσιάζει την καθημερινότητά του, όπως για παράδειγμα το πώς μαθαίνει να ανοίγει ένα μπουκάλι.

Από τη στιγμή που θα φτάσει στον ISS θα εκπαιδευτεί στην εκτέλεση διάφορων εργασιών υπό την επίβλεψη του ρώσου αστροναύτη Αλέξαντρ Σκβόρτσοφ, ο οποίος εντάχθηκε στην ομάδα του ISS τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Θα ελεγχθούν επίσης οι ικανότητές του σε συνθήκες πολύ περιορισμένης βαρύτητας. Ανάμεσα σε αυτά που πρέπει να μάθει να κάνει είναι και η μίμηση της ανθρώπινης κινησιολογίας, ώστε να μπορεί να βοηθά τους αστροναύτες να πραγματοποιήσουν τις εργασίες τους.

«Θα μπορεί για παράδειγμα να χειριστεί ένα κατσαβίδι ή κλειδιά» εξηγεί ο Αλεξάντρ Μπλοσένκο, διευθυντής προγραμμάτων της Ρωσικής Διαστημικής Αντιπροσωπείας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rossiyskaya Gazeta».

Κατά τον ίδιο το ρομπότ αυτό σχεδιάστηκε για να δουλεύει σε δύσκολες συνθήκες που θα ήταν επικίνδυνες για τον άνθρωπο.

Ο Φιόντορ δεν είναι το πρώτο ρομπότ στο διάστημα. Το 2011 η ΝASA είχε στείλει ένα ανθρωποειδές ρομπότ στον ISS, το Robonaut 2, το οποίο είχε τον ίδιο στόχο με τον Φιόντορ, επέστρεψε όμως στη γη το 2018 λόγω τεχνικών προβλημάτων. Το 2013 η Ιαπωνία είχε στείλει στον ISS, το ρομπότ Kirobo, το οποίο μπορούσε και να μιλήσει, αλλά μόνο στα ιαπωνικά.

Στο πλαίσιο της κατάκτησης του διαστήματος, η οποία θεωρείται από τους Ρώσους στρατηγικό ζήτημα, οι ρωσικές αρχές δεν μπορούν να κρύψουν τις φιλοδοξίες τους για τον Φιόντορ και τα μελλοντικά του «αδέρφια».

Παρά τα τελευταία ατυχήματα, στον τομέα της διαστημικής έρευνας, η Ρωσία παραμένει η μόνη χώρα που είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να στείλει ανθρώπους στον ISS.

https://www.in.gr/2019/08/22/tech/fiontor-proto-anthropoeides-rompot-paei-sto-diastima/

diastima.thumb.jpg.797acf2223618ddb98c8a26241844c8f.jpg

photo_08-22-05.thumb.jpg.180f8febc9a1e3f6e26c9fc4bf77d546.jpg

photo_08-22-04.thumb.jpg.b13d977634a657e70b701013274f9341.jpg

photo_08-22-03.thumb.jpg.e9af32ac162a4433e0c8bcf45a7fe49a.jpg

photo_08-22-02.thumb.jpg.14e47c83ee23b760d46819ead6875908.jpg

photo_08-22-01.thumb.jpg.ace587fd922a3584ef8296536d7a47c3.jpg

photo_08-22-19.thumb.jpg.60c71bc7384841537a739aefc9efc3a2.jpg

photo_08-22-18.thumb.jpg.c342d0d44cb7c2dc66a7db926a34d445.jpg

photo_08-22-17.thumb.jpg.9d5073dbd6459bd3b086ef9f9991c538.jpg

photo_08-22-16.thumb.jpg.e40d284f1340c5da6eae3b4ac9ae6c49.jpg

photo_08-22-15.thumb.jpg.c1d52f16bcf11b834cf4f0ae1877b2b8.jpg

photo_08-22-14.thumb.jpg.2a60cad8641135d74d2399f0e37c8dc8.jpg

photo_08-22-13.thumb.jpg.8c423c5b50fdceba566d5dd9df2805f8.jpg

photo_08-22-12.thumb.jpg.e9d80ee1f03b86f2cf6edae4a69e732b.jpg

photo_08-22-11.thumb.jpg.3a70156d59f47fb8fee6924fdaf85882.jpg

photo_08-22-10.thumb.jpg.b349a49baf4ed72e27e297ee92f273b8.jpg

photo_08-22-09.thumb.jpg.a5db0f2c4ace8a0bce827c8f8a9610c9.jpg

photo_08-22-08.thumb.jpg.9ca633f5fcf93d5d951e4c68b42075bc.jpg

photo_08-22-07.thumb.jpg.88018119ed05ae8c8f21b34efd97538f.jpg

photo_08-22-06.thumb.jpg.25e34571d265939477f926dbd8f0f151.jpg

15.jpg.9a18d12c8e939ebe84fbbafe1514eb96.jpg

robot_fedor-2019-22-8_0.thumb.jpg.834f298b982b76311f8d756d2d444d53.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Soyuz MS-14 (TPK) :cheesy:

Το Soyuz MS-14 που ξεκίνησε στις 22 Αυγούστου από το Baikonur απέτυχε να συνδεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Προφανώς, αυτό οφειλόταν σε δυσλειτουργία στο σύστημα σύνδεσης "Kurs"

Το Σογιούζ πλησίασε τον σταθμό κατά 99 μέτρα, έτρεξε και στη συνέχεια άρχισε να απομακρύνεται σε ασφαλή απόσταση 279 μέτρων. Προφανώς, το πρόβλημα προκλήθηκαν από δυσλειτουργία του συστήματος σύνδεσης Kurs.

«Το ζήτημα ήταν το αποτέλεσμα ενός προβλήματος για το ISS - τον ενισχυτή σήματος« Kurs »- σε αντίθεση με το ίδιο το Soyuz», δήλωσε η NASA.Μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια ξεκίνησε μια συνάντηση της κρατικής επιτροπής στο Κέντρο Ελέγχου Αποστολών Korolyov. Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που είναι υπεύθυνοι για τις ρωσικές διαστημικές πτήσεις συγκεντρώθηκαν αναμένοντας να φτάσουν ο Ντμίτρι Ρογκοσίν, Γενικός Διευθυντής της Roscosmos. Σύμφωνα με την RIA Novosti, ο τύπος που παρακολουθούσε την αποβάθρα στο Κέντρο Ελέγχου αποστολής κλήθηκε να εγκαταλείψει το κτίριο. Μια δεύτερη προσπάθεια είχε προγραμματιστεί σύντομα. Το Soyuz MS-14 θα προσπαθήσει να συνδεθει στο ISS το πρωί της 26ης Αυγούστου. Μέχρι τότε, το πλοίο θα παραμείνει σε ασφαλή απόσταση από το σταθμό. Το πλήρωμα ISS έχει την εντολή να αποσυναρμολογήσει τον ενισχυτή σήματος στο σύστημα Kurs. Στη συνέχεια, θα ελεγχθεί και θα αντικατασταθεί εάν είναι απαραίτητο.

«Το πλοίο Σογιούζ βρίσκεται σε αυτόματη πτήση και δεν το έχουμε χάσει με κανέναν τρόπο. Όλος ο εξοπλισμός είναι λειτουργικός », δήλωσε ο Βλάντιμιρ Σολόβιεφ, επικεφαλής του ρωσικού τμήματος του ISS και πρώην κοσμοναύτης.

Ο μόνος επιβάτης στο σκάφος είναι ένας ανθρωποειδής ρομπότ Fedor. Το ρομπότ είχε οριστεί να παραμείνει στο ISS μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια να επιστρέψει στη Γη.

https://asgardia.space/en/news/Soyuz-And-ISS-Rendez-vous-Failed

 

 

 

"Soyuz MS-13" :cheesy:

Στις 26 Αυγούστου, το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Soyuz MS-13 επαναφορτώθηκε με επιτυχία από την ενότητα υπηρεσιών Zvezda στη μονάδα έρευνας Small Research του ρωσικού τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το πλήρωμα που αποτελείται από τον κοσμοναύτη Αλέξανδρο Σβόρτσοφ, οι αστροναύτες Λουκά Παρτμιτάνο και Άντριου Μόργκαν μετακινήθηκαν στο πλοίο και έκλεισαν τις καταπακτές πρόσβασης. Μετά τον έλεγχο της στεγανότητας της άρθρωσης και την εκτέλεση των απαραίτητων προπαρασκευαστικών εργασιών, το πλήρωμα προετοιμάστηκε για αποσύνδεση.

Στις 6:35 ώρα Μόσχας, το διαστημόπλοιο Soyuz MS-13 χωρίστηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και στη συνέχεια αναχώρησε από αυτό. Αφού πραγματοποίησε μια στρογγυλή εκδρομή του σταθμού, στις 06:59 ώρα Μόσχας, σε κανονική λειτουργία, συνδέθηκε με τη μονάδα αναζήτησης. Όλες οι λειτουργίες εκτελέστηκαν από τον διοικητή του, τον κοσμοναύτη της Roscosmos Alexander Skvortsov, χρησιμοποιώντας ένα χειροκίνητο σύστημα ελέγχου.

Η αποβάθρα που απελευθερώνεται στο συνολικό τμήμα της μονάδας Zvezda θα πρέπει να καταλαμβάνεται από το διαστημόπλοιο Soyuz MS-14, η τοποθέτηση του οποίου προγραμματίζεται για τις 27 Αυγούστου 2019 στις 06:12 ώρα Μόσχας. Υπενθυμίζεται ότι η μη επανδρωμένη δοκιμή ξεκίνησε στις 22 Αυγούστου 2019 και η σύνδεση με το ISS σε αυτόματο τρόπο δεν πραγματοποιήθηκε για τεχνικούς λόγους.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss60/soyuz_ms-14/photo_08-26.html

 

 

Το ρομπότ Fedor δεν είναι μόνο:Το Ιαπωνικό GITAI ετοιμαζεται για να στείλει το ρομπότ Avatars στον ISS :cheesy:

Ο Ιαπωνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροδιαστημικής (JAXA) σχεδιάζει να στείλει τον ανθρωπομορφικών ρομπότ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) το επόμενο έτος για να εκτελέσει σύνθετα καθήκοντα που απειλούν τη ζωή για τους αστροναύτες. Με αυτόν τον τρόπο, το πλήρωμα ISS θα είναι σε θέση να επικεντρωθεί σε επιστημονικά έργα και τη διαχείριση του διαστημικού σταθμού. Ο προγραμματιστής ρομπότ είναι μια ιαπωνική ρομποτική εκκίνηση για την ανάπτυξη του χώρου, η GITAI, η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου $ 4.1 εκατομμύρια από επενδυτές. Εκτός από τα συνήθη βοηθητικά ρομπότ, η JAXA σε συνεργασία με την εκκίνηση GITAI αναπτύσσει ρομποτικά είδωλα. Με τη βοήθειά τους, οι άνθρωποι στη Γη θα μπορούν να ελέγχουν από απόσταση τα ρομπότ για να εκτελούν εργασία στο διάστημα. Η αρχή της λειτουργίας τους είναι πολύ απλή: ο χειριστής στη Γη ελέγχει το ρομπότ με τη βοήθεια ενός κράνους εικονικής πραγματικότητας και ενός κοστουμιού με αισθητήρες, Ειδικά, με τη βοήθεια των γαντιών VR, ο χειριστής ελέγχει τις κινήσεις του ρομπότ. Το ρομπότ ανθρωποειδούς avatar στην τροχιά επαναλαμβάνει τις εντολές του χειριστή σε πραγματικό χρόνο και στέλνει ανάγλυφη ανάδραση στα γάντια δίνοντας στον χειριστή μια φυσική αίσθηση για το τι κάνει το ρομπότ αυτή τη στιγμή. Οι εμπειρίες με ρομποτικά είδωλα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στη Γη και το επόμενο έτος , τα ρομπότ θα δοκιμαστούν στο ISS. Πρόσφατα, οι μηχανικοί διεξήγαγαν ένα πείραμα σε συνθήκες κοντά σε εκείνες της ISS. Το ρομπότ επαναλάμβανε διάφορες εντολές μετά από τον χειριστή, για παράδειγμα, ελεγχόμενους διακόπτες, ανοιγμένα κιβώτια εργαλείων και άλλες μικρές εργασίες.

Η GITAI ανέπτυξε έναν αλγόριθμο για τη συμπίεση και τη μετάδοση δεδομένων βίντεο χρησιμοποιώντας μια κάμερα 360 μοιρών για τη ροή βίντεο στη Γη. Αυτό θα επιτρέψει τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο των ρομπότ ακόμη και σε συνθήκες περιορισμένου εύρους ζώνης. Κάθε ρομπότ GITAI που πηγαίνει στο ISS θα είναι εξοπλισμένο με μια φωτογραφική μηχανή. Η καθυστέρηση του σήματος επικοινωνίας μεταξύ του ρομπότ σε τροχιά και του χειριστή στη Γη θα είναι περίπου 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ωστόσο, σύμφωνα με τους προγραμματιστές, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με τον έλεγχο μηχανών όπως αυτή στη Σελήνη. Λόγω της μεγάλης απόστασης μεταξύ της Γης και του φυσικού δορυφόρου της, η καθυστέρηση σήματος σε μια κατεύθυνση θα είναι τουλάχιστον 1,2 δευτερόλεπτα. Δηλαδή, μετά από κάθε κίνηση ο χειριστής θα πρέπει να περιμένει περίπου 2,5 δευτερόλεπτα για να δει πώς το έκανε το ρομπότ. Ως εκ τούτου, οι προγραμματιστές υποθέτουν ότι σε αυτή την περίπτωση, η χρήση των ημιαυτόνομων ρομπότ θα απαιτηθεί.

Τα ιαπωνικά ρομποτικά είδωλα δεν είναι μακράν η πρώτη προσπάθεια να αναπτυχθούν ρομπότ τηλεπαρουσίας. Το πρώτο ρωσικό ρομπότ avatar Fedor πήγε στο διάστημα στις 22 Αυγούστου από το Κοσμοδρόμιο της Baikonur.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ρομπότ στο σταθμό, τα μέλη του πληρώματος του ISS θα διεξάγουν διάφορα πειράματα μαζί του για να ελέγξουν το ρομπότ χρησιμοποιώντας ένα ειδικό κοστούμι, επαναλαμβάνοντας τις κινήσεις του χειριστή.

https://asgardia.space/en/news/Robot-Fedor-Is-Not-Alone-Japanese-Startup-GITAI-to-Send-Robot-Avatars-to-ISS

photo_08-26-00.thumb.jpg.59ed7b314a7036adbba45036affa3fb0.jpg

15.jpg.c18ae36b44c010b05ec169e399230854.jpg

15.thumb.jpg.26d5e4c553b88c331e527ad3f307bb7c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Soyuz MS-14 αγκυροβόλησε στο ISS. :cheesy:

Το διαστημόπλοιο Soyuz MS-14 στις 27 Αυγούστου 2019 στις 6:08 ώρα Μόσχας, με επιτυχία συνδέθηκε στον κόμβο σύνδεσης της μονάδας Zvezda του ρωσικού τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Επί του παρόντος, το πλήρωμα ετοιμάζεται να ανοίξει διάδρομους μεταξύ του πλοίου και του σταθμού.

Το διαστημικό σκάφος Soyuz MS-14 παρείχε περίπου 670 κιλά ξηρού φορτίου: επιστημονικό και ιατρικό εξοπλισμό, εξαρτήματα για το σύστημα υποστήριξης της ζωής, καθώς και δοχεία τροφίμων, φάρμακα και προϊόντα προσωπικής υγιεινής για τα μέλη του πληρώματος.

Ο μεταφερόμενος εξοπλισμός για το συγκρότημα φορτίου στόχου περιλαμβάνει στοίβα για διαστημικά πειράματα: Biofilm, Mikrovir, Magnetic 3D Bioprinter, UV Atmosphere, Cascade, καθώς και Test, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δοκιμαστεί λειτουργία του ανθρωπομορφικού ρομποτικού συστήματος Skybot F-850.

Υπενθυμίζεται ότι η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το διαστημόπλοιο Soyuz MS-14 πραγματοποιήθηκε στις 22 Αυγούστου 2019 06:38:32 ώρα Μόσχας από το Cosmodrome Baikonur. Έχει περάσει σε μη επανδρωμένη λειτουργία και έγινε δοκιμή για ένα όχημα εκτόξευσης με σύστημα ελέγχου για την ανάπτυξη του αυτοματισμού NPO του Yekaterinburg (μέρος της Roscosmos State Corporation). Προηγουμένως, ο πυραύλος Soyuz-2.1a ξεκίνησε σε τροχιά μόνο φορτηγά πλοία και αυτόματο διαστημικό σκάφος.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss60/soyuz_ms-14/photo_08-27.html

 

 

 

Φιόντορ :cheesy:

Με επιτυχία στέφθηκε η δεύτερη προσπάθεια του διαστημικού σκάφους Soyuz MS-14 που μετέφερε το πρώτο ρωσικό ανθρωποειδές ρομπότ, που φέρει το όνομα Φιόντορ, να προσδεθεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.Μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια πρόσδεσης με τον ISS, και μετά την μετακίνηση σε άλλη υπομονάδα του σκάφους Soyuz που είχε ήδη προσδεθεί, η κάψουλα Soyuz MS-14 προσδέθηκε με επιτυχία κατά τη δεύτερη απόπειρα.Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ρομπότ Φιόντορ απολογήθηκε για την καθυστέρηση μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, γράφοντας: «Με συγχωρείτε για την καθυστέρηση. Έπεσα σε κίνηση. Είμαι έτοιμος να συνεχίσω το έργο».

Σχολιαστής από τη NASA δήλωσε πως η δεύτερη προσπάθεια πρόσδεσης υπήρξε εξαιρετική.

Αυτή τη στιγμή το προσωπικό στο διαστημικό σταθμό αποτελείται από επτά «άτομα», τον Φιόντορ και έξι ακόμα κοσμοναύτες.

Το «βιογραφικό» του Φίοντορ

Το ταξίδι του Φιόντορ ξεκίνησε την Πέμπτη από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

To ανθρωπόμορφο αυτό ρομπότ έχει ύψος 1,80 και ζυγίζει 160 κιλά. Το Φιόντορ είναι ρωσικό όνομα, αλλά η μεταγραφή του στα αγγλικά (Fedor) ανταποκρίνεται στο ακρωνυμιο του Final Experiment Demonstration Object Research.

Πρόκειται να μείνει στο διαστημικό σταθμό ως τις 7 Σεπτέμβρη ώστε να προετοιμαστεί για επικίνδυνες και μακρινές αποστολές. Θα αποκτήσει ποικίλες ικανότητες όπως το χειρισμό κατσαβιδιού και κλειδιών σε συνθήκες πολύ χαμηλής βαρύτητας.

Ο ρώσος διευθυντής του Roscosmos (Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος) Ντιμίτρι Ρογκόζιν τονίζει ότι το επόμενο βήμα θα είναι να βγει το ρομπότ στο Διάστημα, πιθανότατα με το επόμενο ρωσικό διαστημόπλοιο Federatsia, που έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί το 2020.

Σύμφωνα με τον ρώσο υπεύθυνο Βλαντιμίρ Σολοβιόβ, για την αποτυχία της πρώτης προσπάθειας πρόσδεσης στον ISS ευθύνεται ο διαστημικός σταθμός και όχι το διαστημόπλοιο. Ο ίδιος θεώρησε πως το πρόβλημα έγκειτο σε ελαττώματα του ασύρματου εξοπλισμού του σταθμού τα οποία μπορούν να διορθωθούν.

Ο Φιόντορ δεν είναι το πρώτο ρομπότ στο Διάστημα. Το 2011 η ΝASA είχε στείλει ένα ανθρωποειδές ρομπότ στον ISS, το Robonaut 2, το οποίο είχε τον ίδιο στόχο με τον Φιόντορ, επέστρεψε όμως στη Γη το 2018 λόγω τεχνικών προβλημάτων. Το 2013 η Ιαπωνία είχε στείλει στον ISS το ρομπότ Kirobo, το οποίο μπορούσε και να μιλήσει, αλλά μόνο στα ιαπωνικά.

Στο πλαίσιο της κατάκτησης του διαστήματος, η οποία θεωρείται από τους Ρώσους στρατηγικό ζήτημα, οι ρωσικές αρχές δεν μπορούν να κρύψουν τις φιλοδοξίες τους για τον Φιόντορ και τα μελλοντικά του «αδέρφια».

Παρά τα τελευταία ατυχήματα στον τομέα της διαστημικής έρευνας, η Ρωσία παραμένει η μόνη χώρα που είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να στείλει ανθρώπους στον ISS.

https://www.in.gr/2019/08/27/tech/rosiko-anthropoeides-rompot-sto-diethni-diastimiko-stathmo/

 

 

 

Η Ρωσία αναπτύσσει ένα πυρηνικο ρυμουλκό για το διαστήμα. :cheesy:

Η Κρατική Διαστημική Εταιρεία Roscosmos εισήγαγε για πρώτη φορά ένα πρωτοποριακό ρυμουλκό πυρηνικού διαστήματος στο Διεθνές Αεροπορικό και Διαστημικό Σαλόνι του 2019 στο Zhukovsky της Ρωσίας. Το λεγόμενο πυρηνικό ρυμουλκό προορίζεται για την παράδοση φορτίων σε βαθύ χώρο, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή βάσεων σε άλλους πλανήτες. Σύμφωνα με το σχέδιο, ένα τεχνικό συγκρότημα για τη δημιουργία δορυφόρων με πυρηνικά ρυμουλκά θα πρέπει να ανεγερθεί στο πολεμικό πλοίο Vostochny έως το 2030

Μια Μονάδα Μεταφοράς και Ενέργειας (TEM) βασισμένη στο πυρηνικό σύστημα πρόωσης πυρηνικής ενέργειας (NPPS) κατηγορίας megawatt είναι ένα πυρηνικό ρυμουλκό με την ικανότητα να προσκολλάται με ένα ωφέλιμο φορτίο και να το μετακινεί στο διάστημα. Μία μονάδα όπως αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λήψη δορυφόρων από χαμηλή τροχιά προς τη γεωστατική μονάδα, την παροχή βαρέων ερευνητικών σταθμών σε γιγαντιαίες πλανήτες και την εκτόξευση αποστολών πληρώματος στο διάστημα.

Το NPPS αποτελείται από τρεις βασικές συσκευές: μια μονάδα αντιδραστήρα με έναν παράγοντα ελέγχου και βοηθητικές συσκευές (όπως έναν ανάκτησης θερμότητας και έναν συμπιεστή στροβιλοπαραγωγής), ένα ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης και ένα ακτινοβόλο ψυγείο. Ο πυρηνικός πυρήνας NPPS χρησιμοποιείται μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την εκκίνηση και την τροφοδοσία του ηλεκτροκίνητου αεριωθούμενου κινητήρα (EJE), ο οποίος τροφοδοτεί επίσης ηλεκτρική ισχύ στα εποχούμενα συστήματα διαστημοπλοίων. Ο αερόψυκτος αντιδραστήρας γρήγορου νετρονίου υψηλής θερμοκρασίας μπορεί να πάρει τη θερμοκρασία μέχρι 1500 K (Kelvin) και χρησιμοποιεί ουράνιο ως προωθητικό.

Ο παράγοντας ελέγχου (ουράνιο) που κυκλοφορεί στον αντιδραστήρα θερμαίνει μέχρι 1500 K και τις ροπές στρέψης του στροβίλου. Από τη μεριά του, η γεννήτρια παράγει ηλεκτρική ενέργεια για το EJE. Σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές, ο χρόνος λειτουργίας του πυροσβεστήρα είναι 10 χρόνια. Μόλις ολοκληρωθεί η διάρκεια ζωής του NPPS, η ενότητα θα μεταφερθεί σε τροχιά διάθεσης.

Το NPPS TEM προορίζεται να είναι φορέας σχεδιασμένο να παραδίδει φορτίο σε σεληνιακή τροχιά, γεωστατική τροχιά και πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος συμπεριλαμβανομένου και του Άρη και να διαθέτει εκτόπιστους δορυφόρους και τροχιακά συντρίμμια. Οι προγραμματιστές της πιστεύουν ότι η χρήση αυτής της μονάδας θα μειώσει στο μισό το κόστος της παράδοσης φορτίου στη Σελήνη.

Όπως επισημάνθηκε στην έκθεση του 2018 Roscosmos, η κρατική εταιρεία ολοκλήρωσε το πρώτο έργο πυρηνικών ρυμουλκών. Βάσει των αποτελεσμάτων, έχουν συνταχθεί τα έγγραφα σχεδιασμού και έχουν κατασκευαστεί και εκτελέσει διάφορα τμήματα μοντέλου πρωτοτύπου NPPS TEM και έχουν περάσει από δοκιμές εξαρτημάτων.

Το συνολικό κόστος του έργου, το οποίο περιλαμβάνει τα τεχνικά σύνθετα έξοδα κατασκευής, ανέρχεται σήμερα σε 17 δις ρούβλια. Η έναρξη αυτού του τεχνολογικού συγκροτήματος για τη δημιουργία δορυφόρων με πυρηνικά ρυμουλκά έχει προγραμματιστεί για το 2030. Οι ημερομηνίες της δοκιμαστικής πτήσης δοκιμής πυρηνικών δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη.

Το έργο έχει αναπτυχθεί από το 2010 από πολλές επιχειρήσεις που ανήκουν στον Roscosmos. Τόσο το κρατικό επιστημονικό κέντρο Keldysh Research Center όσο και η κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας Rosatom είναι οι γενικοί εργολάβοι του.

Η ιδέα της πυρηνικής ρυμουλκησης εισήχθη σε βίντεο από τον Roscosmos, τον Νοέμβριο του 2018, στην τηλεοπτική σελίδα Facebook της κρατικής εταιρείας.

https://asgardia.space/en/news/russia-is-developing-a-nuclear-space-tug

 

 

 

Συναγερμός στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Ο συναγερμός για περίπτωση ατυχήματος ενεργοποιήθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), αλλά η ρωσική κρατική διαστημική υπηρεσία Roskosmos, με ανακοίνωση της, διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει απειλή για το πλήρωμα του και για τον ίδιο τον σταθμό.

«Ο συναγερμός για περίπτωση ατυχήματος ενεργοποιήθηκε, το πλήρωμα του σταθμού ανέλυσε την κατάσταση και πήρε τα αναγκαία μέτρα. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στον ISS είναι κανονική, και δεν υφίσταται καμία απειλή για την ασφάλεια του πληρώματος και τον ίδιο τον σταθμό» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Roskosmos.

Αυτή την στιγμή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό βρίσκονται οι κοσμοναύτες της Roskosmos, Αλεξέι Οφτσίνον και Αλεξάντρ Σκαβαρτσόφ και οι αστροναύτες της NASA, Νικ Χέιγκ, Αντρίου Μόργκαν και Κριστίνα Κουκ, όπως επίσης και ο αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), Λούκα Παρμιτάνο.

Επίσης, με τον τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει συνδεθεί το διαστημόπλοιο Soyuz MC-14, στο οποίο βρίσκεται το ανθρωποειδές ρομπότ «Φιόντορ».

https://www.in.gr/2019/08/29/tech/synagermos-ston-diethni-diastimiko-stathmo-ti-apantoun-oi-rosoi/

15.thumb.jpg.5d73ab2a6af5da3c29cad41ef0b85caf.jpg

fiodor.jpg.2acdf9f72c36aac6019c80308baef4a6.jpg

ECfYt_IXkAEqS-M.thumb.jpg.0e25db9a0fcc7f9e820e58da38b92ff6.jpg

photo_08-27-00.thumb.jpg.963575e18ca1583ed32b5fbe35ac0609.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο διάστημα. :cheesy:

Ο αστροναύτης των Εμιράτων Χάζα Αλ Μανσόρι και ο δευτερος αστροναύτης Σουλτάνος ​​Αλ Νεάγι πραγματοποιούν την τελευταία διήμερη εξέταση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών Gagarin στην Star City στην περιοχή της Μόσχας με τον πρώτο αστροναύτη του ΗΑΕ που ταξιδεύει στο ISS και απογειώνονται στις 25 Σεπτεμβρίου μαζί με τον διοικητή Oleg Skripochka (Ρωσία) και την Jessica Meir (ΗΠΑ) με το Soyuz MS-15 από το Κοσμοδρόμιο Βαϊκόναρ στο Καζακστάν. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα γίνουν η 19η χώρα που θα έχει έναν αστροναύτη. Συνέντευξη που σχετίζεται με την Ημέρα της Γυναίκας με την WAM, Διευθυντής του Οργανισμού Διαστήματος του Εμιράτου, Δρ Μοχάμεντ Νάσερ Αλ Αχμπάπι, δήλωσε ότι ενώ στα ΗΑΕ σχεδόν τα μισά από τα άτομα που απασχολούνται στον διαστημικό τομέα ήταν γυναίκες των Εμιράτων , (που της επέτρεπε να κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών στον κόσμο) είχαν επίσης «ισχυρή παρουσία» στη βιομηχανία ανά τον κόσμο, παίζοντας σημαντικούς ρόλους στη μηχανική, την πορεία και την ανάπτυξη, που εργάζονται σε τομείς κρίσιμους για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Οι γυναίκες των Εμιράτων έχουν συμμετάσχει σε έργα όπως η δημιουργία του Ερευνητή Ελπίδας που σχεδιάζεται να ξεκινήσει στον Άρη μέχρι το 2020, καθιστώντας τον πρώτο Αραβικό Ρόβερ στον Κόκκινο Πλανήτη, καθώς και την κατασκευή του KhalifaSat (που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018 από την Ιαπωνία) και άλλων δορυφόρων. Από τις γυναίκες που εργάζονται στο Hope Probe είναι ο πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Khalifa Fatima Saeed Al Hameli, ο οποίος έγινε μέλος του Emirates Space Agency μετά την απόκτηση πτυχίου αεροναυπηγικής και αεροναυπηγικής μηχανικής το 2016. Το «MizinSat» που θα κυκλοφορήσει αργότερα το 2019 για τη συλλογή δεδομένων για το μεθάνιο και το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι ένα άλλο αξιοσημείωτο έργο με το οποίο ασχολείται. «Η συμμετοχή μου σε διαστημικά έργα και η επίτευξη των φιλοδοξιών της χώρας μου για την επίτευξη του χώρου είναι μια πηγή υπερηφάνειας για μένα», λέει.

Η Hiam Anwar Al Balooshi, επίσης πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Khalifa, έχει πτυχίο Μηχανολόγων Μηχανικών και είναι μηχανικός κατασκευής και ελέγχου ποιότητας στο Emirates Space Agency. Μετά την αποφοίτησή της συμμετείχε σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της NASA, το οποίο στη συνέχεια επιλέχθηκε από 3.000 υποψήφιους για τη θέση. Η AlBalooshi περιγράφει την πείρα της NASA του 2011 ότι έχει «μεγάλο αντίκτυπο στην αύξηση της προσκόλλησής μου στον διαστημικό τομέα και μου έδωσε μια καλύτερη προοπτική τη σημασία της διαστημικής εξερεύνησης και της χρήσης της για να δημιουργήσει μια καλύτερη ζωή στη γη και να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως η λειψυδρία και η αλλαγή του κλίματος. Με τη χώρα να κάνει ενεργά βήματα για να εδραιωθεί στο διάστημα καθώς ο Al Mansoori ξεκινά τις εργασίες του στο ISS, μια σειρά πειραμάτων, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης των αντιδράσεων του ίδιου του σώματος σε μηδενική βαρύτητα, καθώς και η εφαρμογή Hope Probe και «MizinSat» που θα τεθούν σε λειτουργία και θα τεθούν σε λειτουργία σύντομα, οι νέες γυναίκες της Emirati που συμμετέχουν ήδη ενεργά στο διαστημικό πρόγραμμα των ΗΑΕ θα συνεχίσουν μια ακόμα μεγαλύτερη διαφορά στη διαστημική επιστήμη και την εξερεύνηση του διαστήματος στη χώρα τους και σε παγκόσμιο επίπεδο.

https://asgardia.space/en/news/The-First-Emirati-in-Space-Is-a-Man

 

 

 

Το πλήρωμα του ISS δοκιμάζει το ρωσικό ανθρωποειδές ρομπότ. :cheesy:

Το πείραμα με το ρομπότ Fedor διεξάγεται από τον Alexander Skvortsov και τον Sergei Ovchinin. Ο Skvortsov είναι στη μονάδα "Star", φορώντας ένα ειδικό εξωσκελετό που δίνει το τηλεχειριστήριο του Fedor. Ο συνάδελφός του Ovchininin παρακολουθεί τη διαδικασία στην ενότητα "Αναζήτηση", όπου τώρα είναι εγκατεστημένο το ρομπότ.

Το ανθρωποειδές ρομπότ «Φιόντορ», πραγματοποίησε σειρά εργασιών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία, μεταξύ των οποίων και ηλεκτρικό δράπανο. H δραστηριότητα του βιντεοσκοπήθηκε και αναρτήθηκε στο twitter εξ ονόματος του.

«Πραγματοποιήσαμε σειρά εργασιών με διάφορα εργαλεία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε δραστηριότητες εκτός διαστημοπλοίου. Οι εργασίες με την χρήση ηλεκτρικού δράπανου έγιναν υπό την συνεχή επίβλεψη του κοσμοναύτη Αλεξέι Οφτσίνιν» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Στο βίντεο φαίνεται το ρομπότ να κρατάει το δράπανο, ενώ κάποια στιγμή το παίρνει από τα «χέρια» του ο κοσμοναύτης Οφτσίνιν. Στη συνέχεια εμφανίζεται το ρομπότ «Φιόντορ» να κρατάει μια πετσέτα προφανώς για να σκουπίσει τον... ιδρώτα του.

Νωρίτερα, ο κοσμοναύτης Οφτσίνιν είχε ενημερώσει το κέντρο ελέγχου των διαστημικών πτήσεων, ότι το ρομπότ μεταφέρθηκε τη Δευτέρα στο διαστημόπλοιο Soyuz MC-14 το οποίο θα επιστρέψει στην Γη.

Σύμφωνα με τον Ρώσο κοσμοναύτη, όλα έγιναν χωρίς να γίνουν παρατηρήσεις στο ρομπότ.

Η επιστροφή του «Φιόντορ» στο διαστημόπλοιο είχε προγραμματισθεί για τις 7 Σεπτέμβριου.

Το ρομπότ «Φιόντορ» είχε τεθεί σε διαστημική τροχιά στις 22 Αυγούστου με το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Soyuz MC-14. Τα πρώτα πειράματα με την συμμετοχή του, ξεκίνησαν στις 30 Αυγούστου και έγιναν υπό την επίβλεψη του κοσμοναύτη Αλεξέι Οφτσίνιν ο οποίος βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ενώ το ρομπότ διευθύνει ο Αλεξάντρ Σκβαρτσόφ ο οποίος επίσης βρίσκεται στον ISS.

Το ρωσικό διαστημόπλοιο της Soyuz που μεταφερε τον Fedor αγκυροβόλησε στον ISS με επιτυχία αργά την Τρίτη το βράδυ.

Αναπτύχθηκε από την εταιρεία τεχνολογίας Android, το ρομπότ ονομάστηκε F.E.D.O.R., το οποίο αντιπροσωπεύει την τελική πειραματική επίδειξη αντικειμένων έρευνας.

Ο κύριος στόχος αυτής της νέας εξέλιξης είναι να αντικαταστήσει τους αστροναύτες σε καθήκοντα πολύ επικίνδυνα για να εκτελεστούν από τον άνθρωπο. Ο Fedor ήταν εξοπλισμένος με ενσωματωμένους αισθητήρες που μπορούν να μετρήσουν τις δυνάμεις G που ασκούνται στους επιβάτες, καθώς και τις μετρήσεις των κραδασμών και της θερμοκρασίας.

https://asgardia.space/en/news/Video-ISS-Crew-Started-to-Test-Russian-Humanoid-Robot

 

 

 

Σχεδόν 20.000 διαστημικά σκουπίδια πάνω από τη Γη. :cheesy:

Ο άνθρωπος δεν έχει καταφέρει να γεμίσει με απορρίμματα μόνο την επιφάνεια του πλανήτη μας, αλλά επίσης και το διάστημα: Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Γραφείο του Προγράμματος της ΝASA για τα απορρίμματα σε τροχιά, τα διαστημικά «σκουπίδια» που πλανώνται πάνω από τη γήινη ατμόσφαιρα φθάνουν πλέον τα 19.524.

Στον κατάλογο του προγράμματος "U.S Space Surveillance Network" (SSN) της NASA,περιλαμβάνεται ο συνολικός αριθμός των δορυφόρων που λειτουργούν, ή βρίσκονται σε αχρηστία κι εξακολουθούν να βρίσκονται σε τροχιά αναμένοντας την επαναφορά και βύθισή τους στη θάλασσα, όπως και τμήματα από παλαιούς πυραύλους.

Επίσης, συναπαριθμούνται και τα διάφορα αντικείμενα που έχουν προκληθεί από την αποκόλληση τμημάτων και εκρήξεις σε διαστημικές αποστολές.

Για τα περισσότερα από τα 19.524 αυτά διαστημικά απορρίμματα που περιπλανώνται πάνω από τον πλανήτη, ευθύνονται κατά κύριο λόγο οι χώρες της Συνομοσπονδίας Ανεξαρτήτων Κρατών (πρώην Σοβιετική Ένωση), που σε αυτές ανήκουν τα 6.589 «σκουπίδια» (102 περισσότερα από την προηγούμενη έκθεση του Γραφείου την 1η Απριλίου φέτος).

Σε απόσταση αναπνοής ακολουθούν οι ΗΠΑ (6.581 «σκουπίδια», 39 περισσότερα από την προηγούμενη έκθεση). Μολαταύτα, ο αριθμός των «σκουπιδιών» που παράγουν οι ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σε εκθετικό βαθμό τα τελευταία χρόνια σε σχέση με εκείνα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, γεγονός που μαρτυρά την κάθε φορά μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των προγραμμάτων των δύο χωρών.

Στην τρίτη θέση έρχεται η Κίνα, με 4.044 «σκουπίδια» σε τροχιά (4.019 την 1η Απριλίου).

Ιαπωνική «ταυτότητα» έχουν 290 «σκουπίδια», ίδια ποσότητα με την προηγούμενη έκθεση της NASA. Ακολουθεί η Ινδία με 254 κομμάτια (41 περισσότερα από 3 μήνες προηγουμένως).

Η διαστημική υπηρεσία με τα λιγότερα «σκουπίδια» είναι η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), με 145 και μαζί με την Ιαπωνία είναι εκείνες που από τον Απρίλιο δεν έχουν προκαλέσει άλλη διαστημική ρύπανση.

Όμως υπάρχουν χώρες που ανεξάρτητα από την ESA είναι υπεύθυνες για τη ρύπανση με τέτοιου είδους διαστημικά απορρίμματα, όπως η Γαλλία με 556 (ένα περισσότερο από τον Απρίλιο). Επίσης άλλα 1.065 τέτοια αντικείμενα (1.052 από τον Απρίλιο) οφείλονται σε αποστολές άλλων κρατών.

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ανακοίνωσε σήμερα ότι εξέτρεψε από την πορεία του έναν δορυφόρο παρατήρησης των ανέμων της ατμόσφαιρας για να αποφύγει πιθανή σύγκρουση με έναν άλλον δορυφόρο της εταιρείας SpaceX.

«H ESA πραγματοποίησε για πρώτη φορά χθες μια μανούβρα αποφυγής (αύξησης του ύψους της τροχιάς) για να προστατεύσει τον δορυφόρο Aeolus από σύγκρουση με έναν από τους δορυφόρους του παγκόσμιου δικτύου Ίντερνετ Starlink» της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας αεροδιαστημικής τεχνολογίας SpaceX, ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία θεωρεί ότι καθώς αυξάνεται ο αριθμός των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά, και ιδίως των «αστερισμών» που περιλαμβάνουν πολλές εκατοντάδες έως και χιλιάδες δορυφόρους ο καθένας «θα καταστεί αναγκαίο να εμπιστευτούμε την εκτέλεση τέτοιων χειρισμών αποφυγής σύγκρουσης στην τεχνητή νοημοσύνη».

Μέχρι στιγμής ο «αστερισμός» Starlink περιλαμβάνει 60 δορυφόρους που κινούνται σε χαμηλή τροχιά, όμως ο ιδιοκτήτης της SpaceX, Ιλον Μασκ, φιλοδοξεί να στείλει στο διάστημα 12.000.

«Η ESA πραγματοποίησε 28 μανούβρες αποφυγής σύγκρουσης το 2018, λόγω κάποιου ανενεργού δορυφόρου ή λόγω σκουπιδιών από προηγούμενες συγκρούσεις. Ο υπολογισμός της τροχιάς, του κινδύνου σύγκρουσης, των συνεπειών που θα έχουν οι διάφορες πιθανές ενέργειες... όλα αυτά χρειάζονται πολύ χρόνο», πρόσθεσε η υπηρεσία.

https://www.kathimerini.gr/1040887/gallery/epikairothta/kosmos/sxedon-20000-diasthmika-skoypidia-panw-apo-th-gh

17.jpg.49567240487300358490e67aeccb2a52.jpg

16.thumb.jpg.2064afa06552e8ab70dad929faf40300.jpg

15.jpg.dd1b26324ff787cde704cb507e5155f2.jpg

11212121-thumb-large.jpg.ae5b12aab447495fec4fd3fbfdd59b57.jpg

16.thumb.jpg.8f64bc7f1a1410fc22cbe98563e93ca9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συνθήκες έλλειψης βαρύτητας εναντίον καρκίνου. :cheesy:

Καρκινικά κύτταρα στο διάστημα σκοπεύει να στείλει Αυστραλός ερευνητής που ειδικεύεται στον κλάδο της διαστημικής ιατρικής, ύστερα από δοκιμές στη Γη οι οποίες δείχνουν πως επηρεάζονται δραστικά σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

«Μας συναρπάζει πολύ το πού οδεύει αυτή η έρευνα και, το πιο σημαντικό, τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην κοινωνία» είπε ο Δρ. Τζόσου Τσου στο ABC.

Τα κύτταρα θα τοποθετηθούν σε μια μικρή συσκευή, μεγέθους μικρότερου από κουτί με χαρτομάντηλα, και θα αποσταλούν σε τροχιά, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Δεν είναι γνωστό γιατί τα καρκινικά κύτταρα συμπεριφέρονται διαφορετικά στο διάστημα, μα ελπίζεται πως το πείραμα θα οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση της νόσου και των τρόπων αντιμετώπισής της.

Η ιδέα προέκυψε όταν ο Τσου και ένας από τους φοιτητές του, ο Άντονι Κιρόλος, ανακάλυψαν πως ένας εξομοιωτής μικρο-βαρύτητας στο εργαστήριό τους, στο University of Technology Sydney (UTS) είχε αξιοσημείωτες επιπτώσεις στα καρκινικά κύτταρα.

«Βάλαμε τέσσερα διαφορετικά είδη καρκίνου- των ωοθηκών, του μαστού, της μύτης και των πνευμόνων» σημείωσε ο Τσου. «Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν πως, σε 24 ώρες σε συνθήκες μικροβαρύτητας, το 80%-90% των καρκινικών κυττάρων πεθαίνουν χωρίς θεραπεία με φάρμακα. Αυτό απλά σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας».

Ο Τσου και ο Κιρόλος θεωρούν πως η μειωμένη βαρύτητα σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα επειδή τα εμποδίζει να επικοινωνούν μεταξύ τους. «Όταν είμαστε στο διάστημα, αυτό που συμβαίνει στο σώμα είναι ότι τα κύτταρά σου αρχίζουν να βιώνουν αυτή την κατάσταση που αποκαλούμε μηχανική εκφόρτωση» είπε ο Τσου. «Σημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη δύναμης επειδή δεν υπάρχει βαρύτητα. Αυτό πρακτικά επηρεάζει το πώς κινούνται τα κύτταρα, πώς λειτουργούν και επίσης καθορίζει την επιβιωσιμότητά τους. Η θεωρία μας είναι πως δεν μπορούν πλέον να αντιληθούν το περιβάλλον τους, και ως εκ τούτου τα κύτταρα μπαίνουν σε κατάσταση απόπτωσης, ή κυτταρικού θανάτου».

«Αν έχετε ανεβεί ποτέ σε rollercoaster, έχετε αυτή την αίσθηση στο στομάχι σας πως πέφτετε…πρακτικά θέλουμε τα κύτταρα να το βιώνουν αυτό συνέχεια» είπε ο Κιρόλος στο 7.30.

Τα είδη καρκίνου που αποστέλλονται στο διάστημα είναι κάποια από τα πλέον ανθεκτικά, και, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπήρξαν κάποια «ενδιαφέροντα αποτελέσματα» με αυτά.

Τα καρκινικά κύτταρα θα σταλούν στο διάστημα με εκτόξευση πυραύλου μέσα στο επόμενο έτος, και το συνολικό κόστος του πειράματος/ εγχειρήματος είναι περίπου 200.000 δολάρια. Ο Τσου ελπίζει πως θα μπορέσει να αναπαράγει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών πειραμάτων του στο διάστημα, ανοίγοντας νέους δρόμους στην αντιμετώπιση του καρκίνου. «Όπως το σκέφτομαι, δεν προορίζεται να αποτελέσει θεραπεία, τη “σφαίρα” που θα νικήσει τον καρκίνο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με υπάρχουσες θεραπείες…για να αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους» σημείωσε ο ίδιος.

https://physicsgg.me/2019/09/03/%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b8%ce%ae%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%88%ce%b7%cf%82-%ce%b2%ce%b1%cf%81%cf%8d%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1%cf%82-%ce%b5%ce%bd%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bf/

 

 

 

Το ρομπότ Fedor θα επιστρέψει από το ISS με 3D τυπωμένο οστικό ιστό. :cheesy:

Η ομάδα 3D Bioprinting Solutions (3D Bio) ανέφερε ότι οι κυψελίδες με 3D-bioprinting δείγματα κρυστάλλων οστών και πρωτεϊνών θα επιστρέψουν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στη Γη, στο ξημέρωμα του Soyuz MS-14, στις 7 Σεπτεμβρίου με το ανθρωπομορφικό ρομπότ Fedor. Σύμφωνα με το προσωπικό της 3D Bio, διεξήχθησαν στο ISS μια σειρά πειραμάτων εκτύπωσης οστού, καθώς και πειράματα με βακτήρια Ε. Coli και κρυστάλλους πρωτεΐνης λυσοζύμης (αντιβακτηριακή πρωτεΐνη). Οι εργαζόμενοι της εταιρείας σημείωσαν ότι τα πειράματα ήταν επιτυχημένα.

Το 3D Bioprinting Solutions είναι ένα ρωσικό εργαστήριο βιοτεχνολογικής έρευνας που διεξάγει πειράματα σε όργανα 3D εκτύπωσης στο ISS, όπου οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ζωντανά συσσωματώματα ζωντανών κυττάρων αντί πλαστικών και μετάλλων. Τον Δεκέμβριο του 2018, ο βιογραφικός απεσταλμένος απεστάλη στο ISS και τον ίδιο μήνα, για πρώτη φορά, εκτυπώθηκαν τόσο στο ανθρώπινο χόνδρο όσο και στον θυρεοειδή αδένα του ποντικιού. Σύμφωνα με την ομάδα 3D Bio, η μικροβαρύτητα στο διάστημα βοηθά στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων, σε σύγκριση με τα ίδια πειράματα στη Γη.

Προηγουμένως, η Asgardia Space News έχει ήδη γράψει ότι το Σεπτέμβριο προγραμματίζονται πειράματα ISS με κύτταρα αγελάδων, καθώς και με τον τόνο και τον σολομό για την εκτύπωση τεχνητού κρέατος. Κατά τη διάρκεια του πειράματος στο ISS, οι ειδικοί θα είναι σε θέση να αποκτήσουν πλήρη δομή μυών από τα κύτταρα, καθώς και να προσδιορίσουν ποια κύτταρα είναι τα καλύτερα προσαρμοσμένα για εκτύπωση σε βιογραφικό σε συνθήκες μικροβαρύτητας.3D Τα μακροπρόθεσμα σχέδια της Bio θα περιλαμβάνουν την προσπάθεια μείωσης της έλλειψη οργάνων δότη: Προς το παρόν η γραμμή αναμονής για την αντικατάσταση νεφρού είναι 3 έως 5 χρόνια και το ένα τέταρτο των ασθενών πεθαίνει πριν από τη λειτουργία. Επιπλέον, η εταιρεία σχεδιάζει να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να αυξήσει τις πιθανότητες της ανθρωπότητας να κυριαρχήσει στο βαθύ χώρο, παρέχοντας τη δυνατότητα σε 3D-bioprint όργανα βάζοντας "patches" σε αυτά και παράχοντας τρόφιμα πρωτεΐνης εκτός Earth.Tο Soyuz MS-14 διαστημόπλοιο, με το ρομπότ Fedor, ξεκίνησε από το Cosmodrome του Baikonur στις 22 Αυγούστου και αγκυροβόλησε επιτυχώς στον ISS στις 27 Αυγούστου, μετά την πρώτη απόπειρα, στις 24 Αυγούστου, ήταν ανεπιτυχής εξαιτίας της διακοπής του εξοπλισμού του συστήματος πλοήγησης Kurs docking στο Poisk ενότητα του τμήματος RUS. Το Soyuz MS-14, με το ρομπότ Fedor, θα προσγειωθεί στη Γη μετά τα μεσάνυχτα της 7ης Σεπτεμβρίου.

https://asgardia.space/en/news/Robot-Fedor-Will-Return-From-the-ISS-With-3D-Printed-Bone-Tissue

 

 

 

Θίοντορ: Επέστρεψε στη γη το πρώτο ρομπότ που πάτησε στο διάστημα. :cheesy:

Επέστρεψε στη γη ο Θίοντορ, το πρώτο ρομπότ που πάτησε το πόδι του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπως ανακοίνωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

To ρωσικό ανθρωποειδές ρομπότ προσγειώθηκε με το ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz MS-14 στο Καζακστάν αφού παρέμεινε σχεδόν 10 ημέρες με τους αστροναύτες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στον Διεθνή διαστημικό σταθμό, ο οποίος χρησιμεύει ως εργαστήρι πειραμάτων σε συνθήκες μικροβαρύτητας και προετοιμάζει την ανθρωπότητα για τα επόμενα της ταξίδια στο διάστημα.

Το Skybot F-850 έχει ύψος 1,83 μέτρων και βάρος 105 κιλών, ενώ μπορεί να σηκώσει φορτίο περίπου 20 κιλών. Μπορεί να περπατά, να έρπει, να σηκώνεται όταν πέφτει, να οδηγεί, να χρησιμοποιεί εργαλεία, να κάνει επιδιορθώσεις, ακόμη και να… γυμνάζεται κάνοντας βαράκια.

Από τη στιγμή που έφτασε στον σταθμό άρχισε η εκπαίδευσή στην εκτέλεση διάφορων εργασιών έτσι ώστε να ελεγχθούν οι ικανότητές του σε συνθήκες πολύ περιορισμένης βαρύτητας.

Ανάμεσα σε αυτά που πρέπει να μάθει να κάνει είναι και η μίμηση της ανθρώπινης κινησιολογίας, ώστε να μπορεί να βοηθά τους αστροναύτες να πραγματοποιήσουν τις εργασίες τους. Η συγκεκριμένη αποστολή αποτελεί ένα κοινό σχέδιο των διαστημικών οργανισμών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά ενώ μια προηγούμενη ανάλογη προσπάθεια αποστολής ανθρωποειδούς ρομπότ είχε γίνει από την NASA το 2011.

https://www.in.gr/2019/09/08/in-tv/deltio/thiontor-epestrepse-sti-gi-proto-rompot-pou-patise-sto-diastima/

 

 

TPK Soyuz MS-15 :cheesy:

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2019, τα κύρια και εφεδρικά πληρώματα του Soyuz MS-15 (TPK) έφτασαν στο κοσμοδρόμιο Baikonur για να ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες για την πτήση. Στο αεροδρόμιο συναντήθηκαν με μέλη της τεχνικής ηγεσίας και της κρατικής επιτροπής.

Το κύριο πλήρωμα του ISS-61/62 είναι ο κοσμοναυτής της Roscosmos Oleg Skripochka (διοικητής), η αστροναύτης της NASA Jessica Meir (μηχανικός πτήσης) και από τα ΗΑΕ ο Hazzaa Al Mansuri. Οι υποτιμήσεις τους είναι ο κοσμοναύτης της Roscosmos Sergey Ryzhikov, ο αστροναύτης της NASA Τόμας Μάρσμπαρν και ο συμμετέχων στη διαστημική πτήση Σουλτάν Αλ Νεάγι (ΗΑΕ).

Οι κυβερνήτες πληρώματος ανέφεραν την ετοιμότητά τους για εκπαίδευση πριν από την πτήση και υποδοχή του διαστημικού οχήματος Soyuz MS-15.

Μετά από μια αναφορά προς τη διοίκηση, τα πληρώματα πήγαν στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Εκπαίδευσης του CPC. Yu.A. Gagarin, όπου πρέπει να περάσουν από προ-πτήση εκπαίδευση, μαθήματα και ενημερώσεις. Οι κοσμοναύτες και οι αστροναύτες θα ασχολούνται καθημερινά με σωματική άσκηση, καθώς και θα υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις.

Αύριο, 11 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η πρώτη εκπαιδευτική συνεδρία στο διαστημικό σκάφος - το "πρώτο εξάρτημα". Περιλαμβάνει την εκπόνηση του μηχανισμού δράσης στο έδαφος του σκάφους σας, την εξοικείωση με την τεκμηρίωση επί του σκάφους και την εκτέλεση σειράς συστημάτων ελέγχου επί του σκάφους.

Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-FG με το Soyuz MS-15 TPK προγραμματίζεται για τις 25 Σεπτεμβρίου από την εκτόξευση του Gagarinsky του Cosmodrome Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss61/photo_09-10.html

photo_09-09-00.jpg.8b9a38a5a5e383a348dacdf4877cac87.jpg

1-107.thumb.jpeg.c06afea692d754329e458604d8ae4ab5.jpeg

photo_09-10-14.thumb.jpg.97ed660ae1e132f00b47755fcef9618d.jpg

photo_09-10-12.thumb.jpg.1b307e8ca7cd55eed189eaa92b78ad1e.jpg

photo_09-10-10.thumb.jpg.6ed1982fb40a2e5367b723c89e797335.jpg

photo_09-10-08.thumb.jpg.f2f691a4c604b185a33a2a617b2acdea.jpg

photo_09-10-07.thumb.jpg.a4487dc0c69b74b221ce88d90a5fea8c.jpg

photo_09-10-06.thumb.jpg.ed6e122578cdf92e2c6be07df2de8b87.jpg

photo_09-10-05.thumb.jpg.7cc2714bace2a9017ace7ecd670dda58.jpg

photo_09-10-03.thumb.jpg.2e7230144f2cc2583faa2bf67699c01b.jpg

photo_09-10-01.thumb.jpg.9eced8061bc3159ce6e4ab16878a012d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα πληρώματα του Soyuz MS-15 TPK έχουν ξεκινήσει το τελικό στάδιο προετοιμασίας. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, ξεκίνησε το τελικό στάδιο προετοιμασίας του κύριου και εφεδρικού πληρώματος του διαστημικού οχήματος Soyuz MS-15 για πτήση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Στις 11 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα εκπαίδευσης στο τεχνικό συγκρότημα του διαστημικού οχήματος RSC Energia, τα πληρώματα ολοκλήρωσαν την πρώτη εκπαίδευση σε επανδρωμένο όχημα μεταφοράς.

Οι κοσμοναύτες και οι αστροναύτες εξοικειώθηκαν με τις διαδικασίες λειτουργίας των πληρωμάτων, προσπάθησαν να πετάξουν στο αεροπλάνο και, μετά από μια δοκιμή διαρροών, πήραν τα μέρη τους στο πλοίο τους.Κάτω από τον έλεγχο των ειδικών, τα πληρώματα έλεγξαν το σύστημα ραδιοεπικοινωνιών, τον τηλεκατευθυνόμενο λέιζερ, εξοικειώθηκαν με την επί του σκάφους τεκμηρίωση, μελέτησαν το πρόγραμμα πτήσεων και τον κατάλογο φορτίου που έπρεπε να παραδοθεί στο ISS.

Το κύριο πλήρωμα του ISS-61/62 είναι ο κοσμοναυτής της Roscosmos Oleg Skripochka (διοικητής), η αστροναύτης της NASA Jessica Meir (μηχανικός πτήσης) και ένας συμμετέχων από τα ΗΑΕ ο Hazzaa Al Mansuri. Τα αντίγραφα ασφαλείας τους είναι ο κοσμοναύτης της Roscosmos Sergey Ryzhikov, ο αστροναύτης της NASA Thomas Marshburn και ο συμμετέχων στη διαστημικη πτήση Sultan Al Neyadi (ΗΑΕ).Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-FG με το Soyuz MS-15 TPK προγραμματίζεται για τις 25 Σεπτεμβρίου από την εκτόξευση του Gagarinsky του Cosmodrome Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss61/photo_09-11.html

 

 

 

Στη σύνταξη ο «Φιόντορ», το πρώτο ρωσικό ανθρωποειδές ρομπότ που ταξίδεψε στο διάστημα. :cheesy:

Αποστολή εξετελέσθη για το πρώτο ρωσικό ανθρωποειδές ρομπότ που ταξίδεψε στο διάστημα. Ο Φιόντορ «συνταξιοδοτείται» και δεν θα ξαναχρησιμοποιηθεί για τέτοιες αποστολές, όμως θα αντικατασταθεί από ένα άλλο μοντέλο, κατάλληλα προσαρμοσμένο για τα μακρινά και επικίνδυνα διαστημικά ταξίδια.

«Δεν θα πετάξει ξανά. Δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει εκεί, ολοκλήρωσε την αποστολή του», δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti ο Εβγκένι Ντουντόροφ, ο υπεύθυνος της ομάδας που κατασκεύασε τον Φιόντορ. «Από τεχνικής άποψης, όλα πήγαν θαυμάσια με το ρομπότ και επομένως είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι», πρόσθεσε ο Ντουντόροφ, εξηγώντας ότι το ρομπότ δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα μέσα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Το ανθρωποειδές επέστρεψε στη Γη στις 6 Σεπτεμβρίου, αφού παρέμεινε για περίπου μία εβδομάδα στον ISS, για να «βοηθήσει» τους Ρώσους αστροναύτες Αλεξάντρ Σκβορτσόφ και Αλεξέι Οβτσίνιν. Κατά τη διάρκεια της αποστολής του έκανε μια σειρά εργασιών με όργανα που βρίσκονταν ήδη εκεί και συγκέντρωσε δεδομένα.

Σύμφωνα με την ομάδα που ανέπτυξε το ρομπότ, ο Φιόντορ, που έχει ύψος 1,80 και ζυγίζει 160 κιλά, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους κοσμοναύτες σε άλλες, δυσκολότερες αποστολές, όπως στις εξόδους τους στο διάστημα.

Ο Φιόντορ (το όνομά του προέρχεται από το ακρωνύμιο της φράσης «Final Experimental Demonstration Object Research), είναι ικανός να μιμηθεί τις κινήσεις του ανθρώπου και υπάρχει η δυνατότητα τηλεχειρισμού του. Όμως δεν μπορεί να μετακινηθεί σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας και τα μακριά πόδια του αποδείχθηκαν άχρηστα μέσα στον ISS. Το ταξίδι του όμως άξιζε, καθώς ήταν μια πρώτη δοκιμή για την ανάπτυξη πιο προηγμένων μοντέλων.

Σύμφωνα με τον Ντουντόροφ, οι Ρώσοι ερευνητές ήδη σχεδιάζουν τον αντικαταστάτη του ο οποίος θα πρέπει «να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των εργασιών εκτός του διαστημοπλοίου». Το μέλλον του ίδιου του Φιόντορ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos ελπίζει ότι θα χρησιμοποιεί ρομπότ για δύσκολες επιχειρήσεις, όπως για τους «διαστημικούς περιπάτους» και, εντέλει, «για να κατακτήσει το μακρινό διάστημα».

Ο Φιόντορ ήταν το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που εστειλε στο διάστημα η Ρωσία. Είχαν προηγηθεί, το 2011, το ρομπότ Ρόμπονοτ 2 της NASA, που επέστρεψε στη Γη το 2018 λόγω τεχνικών προβλημάτων και το μικρό ιαπωνικό ρομπότ Κιρόμπο, το 2013.

https://www.in.gr/2019/09/12/tech/sti-syntaksi-o-fiontor-proto-rosiko-anthropoeides-rompot-pou-taksidepse-sto-diastima/

 

 

 

Ένας από τους άνδρες που έστειλαν το Gagarin στο διάστημα, ο Δρ Timur Eneev, πεθανε στην ηλικία 95 ετών. :cheesy:

Ο Δρ Timur Eneev, ένας εξαιρετικός Ρώσος επιστήμονας, συνεργάτης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (RAS), συγγραφέας θεμελιωδών έργων στον τομέα της θεωρητικής και εφαρμοσμένης κοσμοναυτικής και κοσμογονίας, πέθανε στη Μόσχα στην ηλικία των 95 ετών. Ο Eneev ήταν ο πρώτος που διαπιστωσε ότι η υπερφόρτωση και η υψηλή θερμοκρασία όταν κατεβαίνουν από την τροχιά δεν απειλούν την ασφάλεια των κοσμοναυτών, γεγονός που κατέστησε εφικτή την πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν

Ο ακαδημαϊκός Eneev ήταν ένας από τους πρώτους επιστήμονες που ισχυρίστηκαν ότι ένας άνθρωπος μπορούσε να αποσταλεί στο διάστημα και να επιστρέψει με ασφάλεια στη Γη. Προηγουμένως, πιστεύεται ότι οι υπερφόρτωση και οι υψηλές θερμοκρασίες στην κάθοδο από την τροχιά θα μπορούσαν να σκοτώσουν έναν κοσμοναύτη. Ο εμπειρογνώμονας έχει πραγματοποιήσει υπολογισμούς για να αλλάξει την τροχιά ενός δορυφόρου κατά τη διάρκεια της πτήσης στην ανώτερη ατμόσφαιρα και απέδειξε ότι είναι λάθος.

Οι υπολογισμοί του χρησιμοποιήθηκαν κατά την εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου Earth Sputnik 1 το 1957. Οι υπολογισμοί του επιστήμονα για την αλλαγή της τροχιάς του δορυφόρου κατά τη διάρκεια της άνω ατμοσφαιρικής πτήσης έδειξαν ότι η υπερφόρτωση και η υψηλή θερμοκρασία στην κάθοδο από την τροχιά δεν απειλούν την ασφάλεια του κοσμοναύτη . Τα στοιχεία που αποκτήθηκαν αποτέλεσαν τη βάση για την εκτόξευση του πρώτου ανθρώπου στο διάστημα, Γιούρι Γκαγκάριν, το 1961.

Ο Timur Magometovich Eneev γεννήθηκε στην πόλη Grozny (Τσετσενική Δημοκρατία) στις 23 Σεπτεμβρίου 1924. Το 1959 έγινε Διδάκτορας Φυσικής και Μαθηματικών, το 1968 εξελέγη Ανώτατος Συνεργάτης και το 1992 έγινε ακαδημαϊκός της RAS . Είναι ο συντάκτης μιας σειράς έργων για τη θεωρία της κίνησης και του ελέγχου πτήσης των πυραύλων και των διαστημικών σκαφών.

Ο μικρός πλανήτης 5711, που ανακαλύφθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1978, από τον Ρώσο αστρονόμο Lyudmila Chernykh πήρε το όνομά του από τον Eneev. Το 2006, ο ακαδημαϊκός Eneyev απονεμήθηκε το βραβείο Demidov για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των βασικών θεωρητικών και εφαρμοσμένων κοσμοναυτικών.

https://asgardia.space/en/news/One-of-the-Men-Who-Sent-Gagarin-to-Space-Dr-Timur-Eneev-Dies-at-Age-95

 

 

 

Οι αστροναύτες του ISS φωτίζουν μια φωτιά στο διάστημα. :cheesy:

Η αποστολή 59 αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό διεξάγει ένα πείραμα που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τις πυρκαγιές και πώς τους επηρεάζει η βαρύτητα.

Κάνουν πυρκαγιά ... με μηδενική βαρύτητα

Δεν υπάρχει λόγος για φωτισμό φωτιάς στο διάστημα - εκτός από τις εκπληκτικές εικόνες που προκύπτουν - αλλά η κατανόηση του πώς λειτουργεί η καύση στα βαρυτικά περιβάλλοντα του φεγγαριού και του Άρη μπορεί να είναι κρίσιμη για μελλοντικές αποστολές. «Αν κοιτάξετε κάποιο εγχειρίδιο για την καύση, σχεδόν όλες οι θεωρίες που αναπτύσσονται αγνοούν την επίδραση της βαρύτητας», λέει ο επιστήμονας του Glenn Research Center Daniel Dietrich της NASA. Τι ανακάλυψε η ομάδα ISS είναι ότι οι φλόγες φαίνονται διαφορετικά σε μειωμένη βαρύτητα: η σχεδόν απουσία βαρύτητας στον διαστημικό σταθμό, οι φλόγες τείνουν να είναι σφαιρικές. Στη Γη, τα καυτά αέρια από την φλόγα αυξάνονται, ενώ η βαρύτητα τραβά ψυχρότερο, πυκνότερο αέρα στον πυθμένα της φλόγας. Αυτό δημιουργεί τόσο το σχήμα της φλόγας, όσο και το φλεγόμενο αποτέλεσμα. Στην μικροβαρύτητα, αυτή η ροή δεν συμβαίνει. Αυτό μειώνει τις μεταβλητές στα πειράματα καύσης, καθιστώντας τους απλούστερους και δημιουργώντας φλόγες σφαιρικής μορφής », αναφέρει η NASA. Η έρευνα αυτή έχει επιπτώσεις στα συστήματα καύσης όπως οι κινητήρες. Μπορεί επίσης να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την πυρασφάλεια έξω από τον πλανήτη μας.

https://asgardia.space/en/news/ISS-Astronauts-Light-a-Fire-in-Space

17918858_TimurEneev.thumb.JPG.c3cdf8a1d4f2ed44ad30e0558f5622f9.JPG

AP_19234389583906.thumb.jpg.f20fe0bace295b8a02391577ecb16a06.jpg

photo_09-11-20.thumb.jpg.7c2a5a23e5d308e37242b9187d4be7da.jpg

photo_09-11-15.thumb.jpg.119312d4792cf2fcfc82ea2d5aadf169.jpg

photo_09-11-14.thumb.jpg.6c10edbb5a503b05dc098ae9ad8e3bcd.jpg

photo_09-11-13.thumb.jpg.0ed7d18f733291e6b4f5ac896f26b307.jpg

photo_09-11-12.thumb.jpg.e1ccc0cb22b4090dbbd66d866eddf05d.jpg

photo_09-11-11.thumb.jpg.eeac776d8bb58c9be39d0c9a8669cfca.jpg

photo_09-11-10.thumb.jpg.fbaed0f32fe2d835c36b1d4e3eca7435.jpg

photo_09-11-09.thumb.jpg.f2165d420aa759d4c57c13a6dfc56ab1.jpg

photo_09-11-08.thumb.jpg.cd99c33914b01cd0a68fc2efb5bac8d1.jpg

photo_09-11-07.thumb.jpg.e0521e6c7069484fac915ec99e970662.jpg

photo_09-11-06.thumb.jpg.f1b0169105a4fd7dc140015159a816d9.jpg

photo_09-11-05.thumb.jpg.2ed9dc18a9f78757a24790ecffe26508.jpg

photo_09-11-04.thumb.jpg.3159091ec1f627a9dde73a8915f70ef7.jpg

photo_09-11-03.thumb.jpg.ace7398809cd7a5b0b3d7c24b5613614.jpg

photo_09-11-02.thumb.jpg.745a5afbbc4f3d7f93cae599579b303d.jpg

photo_09-11-01.thumb.jpg.c24497b0ca26487d0162ddfcb722e3a8.jpg

15.jpg.c4cbba05e31384096e8b711f393f2742.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο ανεφοδιασμός της TPK Soyuz MS-15 ολοκληρώθηκε. :cheesy:

Στις 14 Σεπτεμβρίου, στο κοσμοδρόμιο Baikonur, οι ειδικοί της RSC Energia και οι εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos ολοκλήρωσαν τις λειτουργίες τους για να ανεφοδιαστούν τον μεταφορέα διαστημόπλοιο Soyuz MS-15 (TPK) με καύσιμα και συμπιεσμένα αέρια.

Μετά το ανεφοδιασμό, το πλοίο παραδόθηκε στη μονάδα συναρμολόγησης και δοκιμών και εγκαταστάθηκε στη γέφυρα για περαιτέρω εργασίες προετοιμασίας.

Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-FG με το Soyuz MS-15 TPK στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου από την πιστα εκτόξευσης Gagarinsky του Κοσμοδρόμου Baikonur.

Το κύριο πλήρωμα του ISS-61/62 είναι ο κοσμοναυτής της Roscosmos Oleg Skripochka (διοικητής), ο αστροναύτης της NASA Jessica Meir (μηχανικός πτήσης) και ο συμμετέχων από τα ΗΑΕ Hazzaa Al Mansuri. Οι υποτιμήσεις τους είναι ο κοσμοναύτης της Roscosmos Sergey Ryzhikov, ο αστροναύτης της NASA Τόμας Μάρσμπαρν και ο συμμετέχων στη διαστημικη πτήση Σουλτάν Αλ Νεάγι (ΗΑΕ).

https://www.energia.ru/ru/iss/iss61/photo_09-14.html

 

 

 

Το Πακιστάν θα συνεργαστεί με την Κίνα για την αποστολή αστροναυτών στο διάστημα μέχρι το 2022. :cheesy:

Ο υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πακιστάν Fawad Chaudhry ανακοίνωσε την Κυριακή ότι το Πακιστάν σκοπεύει να συνεργαστεί με την Κίνα για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή του στο διάστημα. αποστολή που θα στείλει τον πρώτο αστροναύτη στον χώρο.

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, όταν μιλήσαμε για προγραμματισμένη επανδρωμένη αποστολή του Πακιστάν που ανέφερε νωρίτερα αυτό το έτος ως "το μεγαλύτερο διαστημικό γεγονός στην ιστορία μας", ο κ. Chaundry εξήγησε ότι ο επικεφαλής ρόλος στην επιλογή των πιθανών υποψηφίων για αυτή την αποστολή θα ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν. Η διαδικασία αναμένεται να αρχίσει το 2020. Αρχικά, στον κατάλογο των υποψηφίων θα περιληφθούν πενήντα αστροναύτες. Μέχρι το 2022, μόνο 25 από αυτούς θα είναι επιλεγμένοι, με κάποιον να επιλέγεται στη συνέχεια για να πετάξει στο διάστημα.

Το Πακιστάν, του οποίου ο πρώτος δορυφόρος επικοινωνίας, Badr-1, ξεκίνησε επί του κινεζικού πυραύλου Chang Zheng 2E ως δευτερεύον ωφέλιμο φορτίο το 1990, θα συνεργαστεί με την Κίνα σε αυτή την επανδρωμένη αποστολή να πάρει τον πρώτο πακιστανικό αστροναύτη πάνω σε ένα κινεζικό διαστημόπλοιο, να είναι οι πρώτοι μη Κινέζοι στην ιστορία της διαστημικής πτήσης επί του κινεζικού σκάφους.

Το Spaceflight αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο διεθνώς, καθώς οι χώρες διαστημικής συνεργασίας συνεργάζονται μεταξύ τους σε κοινές αποστολές. Στις 22 Σεπτεμβρίου, η Ρωσία θα πάρει τον πρώτο αστροναύτη του ΗΑΕ Χάζα Αλ Μανσόρι στο ΔΔΣ, μαζί με την αμερικανική αστροναύτα Τζέσικα Μεϊρ και τον διοικητή Ολέγκ Σκριότσα από τη Ρωσία. Στις 27 Αυγούστου, η ρωσική κρατική εταιρία, Roscosmos, προσέφερε στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να μεταφέρει έναν Τούρκο αστροναύτη στο διάστημα.

https://asgardia.space/en/news/Pakistan-to-Collaborate-With-China-On-Sending-An-Astronaut-to-Space-by-2022

 

 

 

Το Soyuz MS-15 συνδέθηκε με το μεταβατικό διαμέρισμα. :cheesy:

Στο Baikonur, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την εκτόξευση του διαστημικού πυραύλου με ένα μετακομισμένο διαστημικό σκάφος (TPK) Soyuz MS-15 για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Στις 16 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα εκπαίδευσης, οι ειδικοί της RSC Energia ολοκλήρωσαν μια σειρά από τεχνολογικές λειτουργίες για την αποβάθρα του διαστημικού οχήματος Soyuz MS-15 με το μεταβατικό διαμέρισμα του οχήματος εκτόξευσης.

Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-FG με το Soyuz MS-15 TPK στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου από την θεση Gagarinsky του Κοσμοδρόμιου Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss61/photo_09-16.html

photo_09-14-09.thumb.jpg.b423e50a77469a1bb97101cd23c02c35.jpg

photo_09-14-08.thumb.jpg.bdc80e2fb506245843402cce00bc8d2f.jpg

photo_09-14-07.thumb.jpg.e48554ba86e613cc058b8ff4eb1d580c.jpg

photo_09-14-06.thumb.jpg.993873d27a19ee6005a3d1021e1237df.jpg

photo_09-14-05.thumb.jpg.074b9ce840466107a2fb44802c437c06.jpg

photo_09-14-03.thumb.jpg.e5bcbd245a0a2d7aff13e110ebd0abec.jpg

photo_09-14-02.thumb.jpg.8af1b403be695afcb414d72201e0b522.jpg

photo_09-14-01.thumb.jpg.939acf25ddcb632c36c05430bf0153f8.jpg

photo_09-16-12.thumb.jpg.bf22211dd6b574200478a137b48854a7.jpg

photo_09-16-11.thumb.jpg.ce330434b2fafc86ee5849ba7beb1460.jpg

photo_09-16-10.thumb.jpg.284d26cec02df76baae2452bd20709ab.jpg

photo_09-16-08.thumb.jpg.c585c04808d8b7b07c7890dc6f273da2.jpg

photo_09-16-05.thumb.jpg.71d7dc50936eb407e287e8a9bf5df994.jpg

photo_09-16-04.thumb.jpg.a3a7e73b0c404904c34a48f9d64fb63d.jpg

photo_09-16-03.thumb.jpg.28f988fd51882d2c0edd626fc960a110.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

(TPK)Soyuz MS-15 :cheesy:

Οι ειδικοί της RSC Energia στο Cosmodrome του Baikonur συνεχίζουν τις προετοιμασίες για την εκτόξευση του διαστημικού πυραύλου με το μεταφερόμενο διαστημικό σκάφος Soyuz MS-15 (TPK) για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σήμερα, στις 18 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα εκπαίδευσης, το πλοίο υποβλήθηκε σε επιτόπια επιθεώρηση και διεξήχθησαν τεχνολογικές λειτουργίες για την εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης του οχήματος Soyuz-FG.

Η εκτόξευση του διαστημικού πυραύλου από το Soyuz MS-15 TPK στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου με την εκτόξευση απο το Gagarinsky του Κοσμοδρόμου Baikonur.

Το κύριο πλήρωμα του ISS-61/62 είναι ο κοσμοναυτής της Roscosmos Oleg Skripochka (διοικητής), ο αστροναύτης της NASA Jessica Meir (μηχανικός πτήσης) και ένας συμμετέχων από τα ΗΑΕ Hazzaa Al Mansuri. Οι υποτιμήσεις τους είναι ο κοσμοναύτης Roscosmos Sergey Ryzhikov, ο αστροναύτης της NASA Τόμας Μάρσμπαρν και ο συμμετέχων στο διαστημικό πτήση Σουλτάν Αλ Νεάγι (ΗΑΕ).

https://www.energia.ru/ru/iss/iss61/photo_09-18.html

 

 

 

Το Starliner θα ξεκινήσει με τη μοναδική ρωσική μηχανή. :cheesy:

Ο ρωσικός κινητήρας πυραύλων RD-180 θα χρησιμοποιηθεί για να πετάξει τον πύραυλο με το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Boeing Starliner. Αυτό ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής του Roscosmos Dmitry Rogozin την Τετάρτη σε συνάντηση με φοιτητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Ustinov του Βαλτικού Κράτους «Voenmeh» στην Αγία Πετρούπολη

Σύμφωνα με τον Rogozin, «οι Αμερικανοί το πιστοποίησαν για επανδρωμένο πρόγραμμα». Ο επικεφαλής του Roscosmos ονομάζεται RD-180 ως «μοναδική» μηχανή, προσθέτοντας ότι δημιουργήθηκε στην πραγματικότητα κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ρωσική μηχανή κλειστού κυκλώματος δύο συστατικών (καύσιμο - κηροζίνη, οξειδωτής - υγρό οξυγόνο) κλειστού κύκλου με μετά την καύση οξειδωτικού αερίου γεννήτριας. Ο στρόβιλος είναι εξοπλισμένος με δύο θαλάμους καύσης και δύο ακροφύσια. Αναπτύχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, με βάση τον ισχυρότερο κινητήρα στον κόσμο, το σοβιετικό RD-170 και παράγεται από τον Δρ V.P. Glushko NPO Energomash. Σήμερα, το RD-180 χρησιμοποιείται ως τμήμα των αμερικανικών πυραύλων Atlas-3 και Atlas-5.

Το Starliner (CST-100 από την Crew Space Transportation) είναι το νεότερο αμερικανικό επανδρωμένο διαστημικό σκάφος που δημιουργήθηκε από την Boeing στο πλαίσιο του προγράμματος NASA Commercial Crew. Η πρώτη μη επανδρωμένη διαστημική εκτόξευση προγραμματίζεται για τις 28 Οκτωβρίου 2019 και η επανδρωμένη πτήση προς το ISS αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2020. Το Starliner θα προωθηθεί στο πλαίσιο του οχήματος εκτόξευσης Atlas-5.

Επί του παρόντος, οι επανδρωμένες πτήσεις προς το ISS εκτελούνται μόνο από το ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz.

https://asgardia.space/en/news/Starliner-to-be-Launched-With-Unique-Russian-Engine

 

 

 

«Να οπλοφορούν οι ρώσοι κοσμοναύτες κατά την επιστροφή τους στη Γη» :cheesy:

Ο Ρώσος κοσμοναύτης Όλεγκ Κονονένκο πιστεύει ότι τα μέλη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού επιστρέφοντας στη Γη ενδέχεται να χρειάζεται να έχουν στο σακίδιο έκτακτης ανάγκης, που έχουν μαζί τους, κι ένα όπλο για κάθε ενδεχόμενο.

«Το διαστημόπλοιο που επιστρέφει μπορεί να προσγειωθεί σε οποιοδήποτε σημείο της Γης… Πιθανόν, αν είναι μια δύσβατη περιοχή, να χρειασθούμε ένα ειδικό μαχαίρι με το οποίο θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα καταφύγιο. Πιθανόν να χρειαστούμε ένα όπλο, επειδή τα άγρια ζώα κανείς δεν τα έχει καταργήσει στην Γη» δήλωσε ο Κονονένκο κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο κέντρο εκπαίδευσης των κοσμοναυτών.

Ο Ρώσος κοσμοναύτης επισήμανε ότι το διαστημόπλοιο που επιστρέφει «μπορούν αρκετά γρήγορα να το δουν», όμως για την αναζήτησή του και την απομάκρυνση των κοσμοναυτών από αυτό μπορεί να χρειασθεί περισσότερος χρόνος.

Στο σακίδιο έκτακτης ανάγκης, που έχει κάθε κοσμοναύτης, υπάρχει ένας μικρός αριθμός εργαλείων, υλικών, ειδών διατροφής, φαρμάκων και άλλων ειδών που είναι αναγκαία για την επιβίωση των κοσμοναυτών σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωποι με μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης είτε κατά την εκτόξευση είτε κατά την επιστροφή τους στη Γη.

Τη Δευτέρα η ρωσική κρατική διαστημική εταιρεία Roskosmos, ανακοίνωσε ότι εξετάζει διάφορες προτάσεις που γίνονται αναφορικά με το τι πρέπει να περιέχει το σακίδιο έκτακτης ανάγκης, που θα έχουν οι κοσμοναύτες στο επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Αριόλ», που παλιότερα ήταν γνωστό ως «Φεντεράτσια».

https://www.in.gr/2019/09/17/tech/na-oploforoun-oi-rosoi-kosmonaytes-kata-tin-epistrofi-tous-sti-gi/

photo_09-18-13.thumb.jpg.b0ae5cd730524edcf4f921a72b122435.jpg

photo_09-18-12.thumb.jpg.cea510f88bafe51fbe3624d97bac306d.jpg

photo_09-18-11.thumb.jpg.773a902e462df0bd211391683f3f3287.jpg

photo_09-18-10.thumb.jpg.5b6d36950ba1f362ec95547a783b7071.jpg

photo_09-18-09.thumb.jpg.90ad937cffb955568d7e88961692eaea.jpg

photo_09-18-08.thumb.jpg.9bc44a61724e2f2e2d89ac6ce1830f95.jpg

photo_09-18-07.thumb.jpg.24d37b8f6e99310d1fbf56fcebdf711f.jpg

photo_09-18-06.thumb.jpg.27a8b3d745022df970e6a80568d4d64d.jpg

photo_09-18-05.thumb.jpg.7ada24a7b126cff489d19b320242929f.jpg

photo_09-18-04.thumb.jpg.469c569a8344c2504955eef748491063.jpg

photo_09-18-02.thumb.jpg.2c08824bd2f26478bdc5be65d8ecceeb.jpg

photo_09-18-01.thumb.jpg.22de3a071d43ecca7c9add30c126b28a.jpg

photo_09-20-23.thumb.jpg.964f3f7beb613391ad82cd5198a9a166.jpg

photo_09-20-22.thumb.jpg.b2b33dd7761efffbbed2cdf474f5fb91.jpg

photo_09-20-20.thumb.jpg.2959bbe4e3c1b733e4b4ee586d3e1127.jpg

photo_09-20-19.thumb.jpg.9d624eb2d0641d9045ca8e8dcccb3151.jpg

photo_09-20-18.thumb.jpg.8498cf942a31a123cdcd7679a578e7d8.jpg

photo_09-20-17.thumb.jpg.9361b503d5a986908c747ec648d1922a.jpg

photo_09-20-16.thumb.jpg.254d298a76e2afa6f65a6759e224ce2d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

(TPK)Soyuz MS-15 :cheesy:

Στις 20 Σεπτεμβρίου, τα κύρια και εφεδρικα πληρώματα της επερχόμενης εκστρατείας ISS-61/62, σύμφωνα με το σχέδιο προεκβολής, πραγματοποίησε τη δεύτερη εκπαίδευση - μια επιθεώρηση ελέγχου του διαστημικού οχήματος μεταφοράς (SOC) της Soyuz MS-15 στην αρχική διαμόρφωση.

Μετά την εισαγωγική ενημέρωση, τα πληρώματα στρέφονταν στο πλοίο, διαπίστωσαν τη θέση των πασσάλων με τον εξοπλισμό που παραδόθηκε στον σταθμό και σε κατάσταση δοκιμής ελέγχεται η λειτουργικότητα διαφόρων συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος επικοινωνίας.

Στη συνέχεια, το Soyuz MS-15 TPK ως μέρος της κύριας μονάδας μεταφέρθηκε για γενική συναρμολόγηση με το όχημα εκτόξευσης Soyuz-FG στο κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμών της πλατφόρμας 112 του Cosmodrome Baikonur.Η TPK Soyuz MS- παραδίδει 180 κιλά φορτίου για τους ρώσους κοσμοναύτες και τους συνεργάτες στο ISS. Πρόκειται για ένα σύνολο εξοπλισμού για τις εξωπλοϊκές δραστηριότητες του Αμερικανικού πληρώματος του σταθμού, για έναν συμμετέχοντα διαστημικών πτήσεων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και για τον εξοπλισμό του ΕΟΔ. Το φορτίο περιέχει επίσης στυλ για διεξαγωγή πειραμάτων στο διάστημα, βιοϊατρική και γεωφυσική έρευνα, εξοπλισμό υποστήριξης της ζωής, στυλ ως μέρος ενός συμβολικού προγράμματος δραστηριοτήτων και προσωπικά αντικείμενα αστροναυτών. Επιπλέον, το πλήρωμα ISS θα λάβει 10 κιλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα.Η εκτόξευση ενός διαστημικού πυραύλου από το Soyuz MS-15 TPK στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό προγραμματίζεται για τις 25 Σεπτεμβρίου από την εκτόξευση Gagarinsky του Κοσμοδρόμου Baikonur.

Το κύριο πλήρωμα του ISS-61/62 είναι ο κοσμοναυτής της Roscosmos Oleg Skripochka (διοικητής), ο αστροναύτης της NASA Jessica Meir (μηχανικός πτήσης) και ένας διαστημικός συμμετέχων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Hazzaa Al Mansuri. Οι υποτιμήσεις τους είναι ο κοσμοναύτης της Roscosmos Sergey Ryzhikov, ο αστροναύτης της NASA Τόμας Μάρσμπαρν και ο συμμετέχων στο διαστημικό πτήση Σουλτάν Αλ Νεάγι (ΗΑΕ).

https://www.energia.ru/ru/iss/iss61/photo_09-20.html

 

 

 

Soyuz-FG-(TPK)Soyuz MS-15 :cheesy:

Στις 21 Σεπτεμβρίου, οι ειδικοί της RSC Energia και οι εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos ολοκλήρωσαν επιτυχώς μια σειρά τεχνολογικών λειτουργιών για τη γενική συναρμολόγηση ενός διαστημικού πυραύλου: η κεντρική μονάδα με το διαστημόπλοιο Soyuz MS-15 συνδέθηκε με το όχημα εκτόξευσης Soyuz-FG.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι συνεδριάσεις της τεχνικής διοίκησης και της κρατικής επιτροπής, κατά τις οποίες εκδόθηκε συμπέρασμα σχετικά με την ετοιμότητα του διαστημικού πυραύλου για εξαγωγή και εγκατάσταση στο συγκρότημα εκτόξευσης.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss61/photo_09-21.html

 

 

 

 

Soyuz-FG-(TPK)Soyuz MS-15 :cheesy:

Στις 23 Σεπτεμβρίου, το όχημα εκτόξευσης Soyuz-FG με το μεταφορέα διαστημόπλοιο Soyuz MS-15 (TPK) απομακρύνθηκε από το κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμών και εγκαταστάθηκε στο χώρο εκτόξευσης της θέσης αριθ. 1 (Gagarinsky Start) του Κοσμοδρόμου Baikonur.

Οι ειδικοί της RSC Energia και οι εξειδικευμένες οργανώσεις του Roscosmos άρχισαν να εργάζονται στο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας εκτόξευσης.

Στις 24 Σεπτεμβρίου, κατά τη συνεδρίαση της Κρατικής Επιτροπής, θα εγκριθούν τα πληρώματα του Soyuz MS-15 TPK, μετά την οποία θα διεξαχθεί μια συνέντευξη τύπου πριν από την έναρξη.

Η εκκίνηση του Soyuz MS-15 TPK στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss61/photo_09-23.html

photo_09-21-12.thumb.jpg.87009be82139d22219c376ad00340064.jpg

photo_09-21-11.thumb.jpg.884bd37f26f67a5709c009ba0e982870.jpg

photo_09-21-10.thumb.jpg.7043def7054ce171b9c09258c07a474c.jpg

photo_09-21-09.thumb.jpg.fa81883ebce603fba5c2fb709285bae1.jpg

photo_09-21-08.thumb.jpg.8c349040777b57c42409c01bfb3638ae.jpg

photo_09-21-07.thumb.jpg.ac164ec1deccf46520b886bbe2a740a3.jpg

photo_09-21-06.thumb.jpg.949f58960bd1c8aaf8cea579b2711541.jpg

photo_09-21-05.thumb.jpg.d1c743287fcd63ae851533f516f85338.jpg

photo_09-21-03.thumb.jpg.de1a562918dd0dd4e7aed637bc91869d.jpg

photo_09-21-01.thumb.jpg.626666a9c183522e231620236c48e477.jpg

photo_09-20-14.thumb.jpg.d2e9920941649b4467f0375cd9689186.jpg

photo_09-20-12.thumb.jpg.4699d6bb04710c4b249a22ebcef70876.jpg

photo_09-20-10.thumb.jpg.44e8058736bfbde246773b21f17f35a7.jpg

photo_09-20-09.thumb.jpg.86c04a34b574152d29c4b30972c481e8.jpg

photo_09-20-08.thumb.jpg.ff5e4bd7039cd615a9f02bc5b577874a.jpg

photo_09-20-06.thumb.jpg.1cb5932472efd3412a5884a65ed85821.jpg

photo_09-20-02.thumb.jpg.72cdbcd66e4310161b32b6a56e8ab3d7.jpg

photo_09-20-01.thumb.jpg.b9206bb0eb5951c3d3d42b361e9e95ea.jpg

photo_09-23-13.thumb.jpg.278ce78f87e23e2423283f60c9668ea6.jpg

photo_09-23-11.thumb.jpg.9829ab6d2928abe582fb60601f845754.jpg

photo_09-23-10.thumb.jpg.36e810e5ed4cd4660389252d68942583.jpg

photo_09-23-09.thumb.jpg.998cc4ce251efd7af2b468548ebc0c1f.jpg

photo_09-23-05.thumb.jpg.3cfafd5749e462de3fdf33407bec9130.jpg

photo_09-23-02.thumb.jpg.d6b8991bad6ef499597fe5d6466f3c4a.jpg

photo_09-23-01.thumb.jpg.c911b6464a0e9652bb1080f2910714b4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Soyuz-FG-(TPK)Soyuz MS-15 :cheesy:

Η κρατική επιτροπή για τη διεξαγωγή πτητικών δοκιμών σε επανδρωμένα διαστημικά συστήματα ενέκρινε τη σύνθεση των κύριων και εφεδρικών πληρώματων του οχήματος μεταφοράς μεταφορών Soyuz MS-15 (TPK) και επιβεβαίωσε την ετοιμότητα του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-FG και της επίγειας υποδομής για εκτόξευση στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαστημικού Προγράμματος.

Το κύριο πλήρωμα του ISS-61/62 περιλάμβανε: τον κοσμοναύτη της Roscosmos Oleg Skripochka (διοικητή), τον αστροναύτη της NASA Jessica Meir (μηχανικός πτήσης) και τον συμμετέχοντα διαστημικών πτήσεων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Hazzaa Al Mansuri.

Το εφεδρικό πλήρωμα: ο κοσμοναυτής της Roscosmos Σεργκέι Ρζίζικοφ, ο αστροναύτης της NASA Τόμας Μάρσμπαρν και ο συμμετέχων στο διαστημικό αποστολέα Σουλτάν Αλ Νεάγι (ΗΑΕ).

Η εκτόξευση του TPK Soyuz MS-15 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό προγραμματίζεται για τις 25 Σεπτεμβρίου από την εκκίνηση του Gagarinsky του Κοσμοδρόμου Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/iss/iss61/photo_09-24.html

photo_09-24-08.thumb.jpg.0af1ced853586acfc2c0da89b1c5b46e.jpg

photo_09-24-06.thumb.jpg.6835fb4076e1db472e1d94177bb7e977.jpg

photo_09-24-05.thumb.jpg.2b5a3dc76853d54f3f7ebd652d6a9565.jpg

photo_09-24-04.thumb.jpg.b59f3da614344851f8032016d60f7e22.jpg

photo_09-24-01.thumb.jpg.1b0095f23dfa06723696334d320b0707.jpg

photo_09-24-00.thumb.jpg.9c48190ff711637e1de38ebda43ee066.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης