Jump to content

Αγορά βάσης τηλεσκοπίου για αστροφωτογράφηση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

40000 clicks είναι πολλά? Αξίζει για 280€ με φακό?Για την D5300 η Nikon αναφέρει διάρκεια ζωής κλείστρου 100000.

 

Αν αντέχεις το έξτρα κόστος η 5300 , είναι καλύτερη και νομίζω υποστηρίζεται από το software APT, ψάξτο όμως να υποστηρίζεται και από άλλα προγράμματα capture αστροφωτογραφιας.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 65
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

40.000 κλίκ δεν τα λες και λίγα. Βέβαια οι Nikon είναι σκυλιά, αλλά αυτός είναι και ο λόγος που τις χρησιμοποιούν επαγγελματίες και ημιεπαγγελματίες (γάμοι-βαφτίσια-νυχτερινά κέντρα).

Υπολόγιζε οτι για κάθε στόχο με 60sec εκθεση θες 100-200 καρέ για ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, ενώ θέλεις τα διπλάσια καρέ για εκθέσεις 30sec.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατάλαβα.. Οκ! Ευχαριστώ πολύ!

 

40.000 κλίκ δεν τα λες και λίγα. Βέβαια οι Nikon είναι σκυλιά, αλλά αυτός είναι και ο λόγος που τις χρησιμοποιούν επαγγελματίες και ημιεπαγγελματίες (γάμοι-βαφτίσια-νυχτερινά κέντρα).

Υπολόγιζε οτι για κάθε στόχο με 60sec εκθεση θες 100-200 καρέ για ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, ενώ θέλεις τα διπλάσια καρέ για εκθέσεις 30sec.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τώρα όσο αφορά το τηλεσκόπιο που έχεις μην απογοήτευσε. Είναι ένα από τα καλύτερα τηλεσκόπια που ο χρόνος της ζωή σου δεν φτάνει για να δεις όσα θα μπορούσε αυτό να δείξει στα ανθρώπινα μάτια. Επομένως όχι απλά το κρατάς, αλλά πάνω απ’ όλα το χαίρεσαι.

Τώρα σε αυτά τα οποία λέει ο φίλος μου ο Κάστας (fotodektis) περί διαμέτρων και διακριτικής ικανότητας είναι πέρα για πέρα έτσι, και απόλυτα τεκμηριωμένο επιστημονικά. Συμφωνώ απολύτως μαζί του. Από εκεί και πέρα για το πιο είναι το καταλληλότερο τηλεσκόπιο στο να αρχίσει κανείς να φωτογραφίζει όμως δεν συμφωνώ μαζί του, διότι άλλο η συνταγή κι άλλο η εκτελέσει της στην πράξη. Όσο ανεβαίνεις σε διάμετρο τόσο εκθετικά ανεβαίνουν οι δυσκολίες και τεχνικά και οικονομικά. Και όπως σου είπα σαν να μην φτάνει αυτό, το ίδιο εκθετικά μειώνονται οι ευκαιρίες φωτογράφισης με μεγάλες διαμέτρους μέσα στον χρόνο.

Όσο πιο μεγάλες διάμετροι, τόσο πιο σπάνιες γίνονται. Όχι μόνο από θέμα σταθερότητας, υποταθείτε ότι για αυτό πλήρωσες και το έλυσες. Αλλά λόγο seeing. Το να φωτογραφίζεις από 200mm και επάνω εκτός από γνώσεις χρειάζεται και μεγάλη εμπειρία.

Φίλε Γιάννη δεν είπα ότι το καταλληλότερο τηλεσκόπιο για να αρχίζει κανείς την φωτογραφία είναι ένα μεγάλης διαμέτρου!Αυτό είναι μια λάθος εντύπωση!

Τις δύο και μόνο φορές που είπα την γνώμη μου στο θέμα αυτό,αφορούσε ειδικές περιπτώσεις...Η μία όπου ήθελε ένας φίλος ΕΝΑ μόνο τηλεσκόπιο για παρατήρηση αξιώσεων και φωτογράφιση,όπου προτάθηκε 8" ή 10",και με την προϋπόθεση ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε ικανότητες και απαιτήσεις στην απόκτηση π λ η ρ ο φ ο ρ ί α ς,και αυτήν εδώ όπου και πάλι έχοντας ήδη αγορασμένο το 8" τηλεσκόπιο και μην μπορώντας να αγοράσει και δεύτερο στο άμεσο μέλλον,προτάθηκε η EQ6-R σαν βάση που θα "σηκώσει" και φωτογραφικά και παρατηρησιακά το τηλεσκόπιο αυτό!

Και στις δύο περιπτώσεις πάντως δεν εννοήθηκε ότι καλύπτουν όλες τις ανάγκες της αστροφωτογραφίας!

Γνωρίζω τις δυσκολίες που υπάρχουν και πρότεινα συμβιβαστικές λύσεις χωρίς επιπλέον κόστος!Για να ξεκινήσουν οι φίλοι αρχικά την παρατήρηση κυρίως,και αργότερα μια εισαγωγή στην φωτογραφία,τίποτα παραπάνω!

Αν κάποιος θέλει να βάλει το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη,τότε θα πάρει και δεύτερο και τρίτο τηλεσκόπιο και κάμερες και φίλτρα κλπ.κλπ

Ελπίζω να το ξεκαθάρισα το θέμα προς αποφυγήν βεβιασμένων συμπερασμάτων!

Το θέμα βέβαια της περισσότερης καταγραφής πληροφορίας παραμένει σε σχέση με τις διαμέτρους,όπως και η αντίληψη και η οπτική γωνία που βλέπει καθένας την αστροφωτογραφία!

Όσο αφορά για τις δυσκολίες λόγω seeing,αυτές υπάρχουν και στην παρατήρηση με μεγάλες διαμέτρους,αλλά σε ό,τι κάνει κανείς(παρατήρηση ή φωτογράφιση) χρειάζεται μελέτη,δοκιμές,γνώση και εμπειρία!

Όταν έχεις αξιώσεις θα καταβάλεις και κόπο και θα διαθέσεις και χρόνο!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με δεδομένο ότι ο φίλος μας Σαράντης που ξεκίνησε το θέμα αυτό,όντας κάτοχος ενός αξιόλογου 8" νευτώνιου,εφ'όσον δεν μπορεί να ξοδέψει πολλά χρήματα,πιστεύω ότι η πιο σωστή και σίγουρη ΠΡΩΤΗ αγορά είναι μιας αξιόπιστης βάσης όπως η EQ6-R,πάνω στην οποία θα μπορέσει να βάλει μια μεγάλη γκάμα τηλεσκοπίων για φωτογράφιση,όταν θα μαζέψει αργότερα τα ανάλογα ποσά!

Και ένα μεταχειρισμένο διοπτρικό ED αποχρωματικό να πάρει,θα κοστίσει πάνω από 500€!Καινούργιο πάνω από 1000€!

Οπότε επειδή είναι ακόμα τελείως αρχάριος του προτείνω να πάρει την παραπάνω βάση και να βάλει το 8" πάνω για να αρχίσει π α ρ α τ η ρ ή σ ε ι ς με πολύ μεγαλύτερη άνεση και ευκολία από ό,τι πάνω στην dob βάση!

Ας κάνει πρώτα το πιο εύκολο που είναι η παρατήρηση,και σιγά σιγά αποκτώντας τις απαραίτητες γνώσεις και την εισαγωγή στην φωτογράφιση!

Η παρατήρηση με ένα 8" τηλεσκόπιο θα του δώσει εξαιρετικές εμπειρίες και θα ωριμάσει σαν αστρονόμος!

Τώρα δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τί είναι παρατήρηση και αν τον ενδιαφέρει περισσότερο η φωτογράφιση ή όχι!

Τα πράγματα πρέπει να μπούνε σε μια σειρά!Και οι αποφάσεις να παρθούν φίλε μου Σαράντη κατόπιν της αποκτηθείσας εμπειρίας,όχι βεβιασμένα γιατί κοστίζουν!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε sr4u,να ξεκαθαριστεί κάτι πριν αποφασίσεις να αλλάξεις τηλεσκόπιο!

Η διάμετρος του κατόπτρου είναι πολύ βασική παράμετρος τόσο στην παρατήρηση,όσο και στην φωτογράφιση!

Σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερη,τόσο μεγαλύτερη η φωτοσυλλεκτικότητα και η διακριτική ικανότητα,που συνεπάγεται τελικά περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό που παρατηρείς ή φωτογραφίζεις!

Δηλ.θα πάρεις περισσότερη οπτική πληροφορία από ένα 8",σε σχέση με ένα 6" τηλεσκόπιο!

Δεν είναι ανάγκη να πας σε σωλήνα 6" για να είναι συμβατός με την HEQ5,αλλά σε 8" μικρότερου μήκους σωλήνα,δηλ.200/1000, ή 200/800.

Φυσικά όσο μικραίνει ο εστιακός λόγος το σφάλμα κόμης στα άκρα του πεδίου οξύνεται και θα χρειαστείς διορθωτή κόμης,δηλ.paracorr αν θέλεις να έχεις σημειακά άστρα και καθαρή εικόνα μέχρι τα άκρα του πεδίου.

Ένα setup 200/1000+HEQ5 ή 200/800+HEQ5 θα δουλέψει!

Το τηλεσκόπιο μπορεί να είναι και μεταχειρισμένο σε άριστη κατάσταση για να εξοικονομήσεις χρήματα.

Αυτές τις μέρες υπήρχε αγγελία για το εξαιρετικό Vixen RS 200/800 SS με paracorr,extenter και dual speed focuser στα 500€!

Φιλικά-Κώστας

 

Φίλε Κώστα, διαβάζοντας το παρά πάνω, ε… ναι! Έβγαλα το συμπέρασμα ότι προτείνεις στον φίλο μας να πάρει 8ιντσο, πιο κοντό από αυτό που έχει και για τους λόγους που του εξηγείς. Εδώ ξανά γράφω ότι στο περί διακριτικής ικανότητας είμαι απολύτως σύμφωνος μαζί σου. Όμως εσύ τελειώνεις το παρά πάνω κείμενο, προτείνοντας του να κοιτάξει μάλιστα και στις μικρές αγγελίες για 8ιντσο. Αφού όμως τώρα σκέφτεται ο φίλος μας Σαράντης να ξεκινήσει την αστροφωτογραφία, είπα «ο Κώστας προτείνει στον Σαράντη να ξεκινήσει την αστροφωτογράφηση κατευθείαν με ένα τεράστιο και πολύ δύσκολο τηλεσκόπιο.»

Αν κατάλαβα λάθος ζητώ συγγνώμη.

Ακόμη και στην στήριξη δεν συμφωνώ, την EQ6, ιδικά αν την δούμε ως εργαλείο χρήσης αποκλείστηκα στην αστροφωτογραφία. Διότι ένα σετ απ για αστροφωτογράφιση από την στήριξη αρχίσουμε και το χτίζουμε. Και με το μέγεθος της στήριξης, κατά κάποιο τρόπο ορίζουμε και το πόσο οικονομικά είμαστε διαθεμένοι να ανοιχτούμε. Και τώρα θα μου πεις. «Ναι αλλά μια φωτογραφεία που βγήκε με την HEQ5 δεν θα έβγαινε πιο εύκολα και ίσως πιο καλά με την EQ6;» Ναι θα ήταν καλύτερα με την EQ6, και απείρως καλύτερα με την EQ8! Δεν το συζητάω. Όμως ξεκινώντας κανείς και λέγοντας ότι ξεκινώ με έναν προϋπολογισμό για σετ απ αξιώσεων της HEQ5, και λόγο κάποιας «ευκαιρίας» ή συμβουλής αυτή γίνει EQ6 το παιχνίδι με μαθηματική ακρίβεια χάθηκε. Διότι η αποκτηθείσα χαλαρότητα έχει αμοληθεί πλέον ελεύθερη και καλπάζει. Πχ. « Γιατί άραγε φωτογραφική μηχανή κι όχι κάποια κάμερα ειδική για αστροφωτογράφιση; Το τελευταίο μάλιστα είδη διαισθάνομαι ότι και στην παρούσα περίπτωση εμφανώς αρχίζει και παίζει. Συνεχίζοντας τώρα. Έχω τώρα την EQ6 αντί την HEQ5, έχω ψυχόμενη ειδική κάμερα αντί για φωτογραφική μηχανή, γιατί να βάλω ένα «δευτεροκλασάτο» τηλεσκόπιο κι όχι ένα αποχρωματικό; Και πάει λέγοντας.

Αυτό βέβαια έχει συνέπειες. Μισοτελειωμένα κι αχρησιμοποίητα σετ απ, που άλλα τα τρώει η σκόνη περιμένοντας ματαίως μία οικονομική ανάσα για να ολοκληρωθούν, κι άλλα, αν και εντελώς αχρησιμοποίητα, πωλούνται στην αγορά των χρησιμοποιημένων και μεταχειρισμένων.

Όσο κι αν μας φαντάζει αδιανόητο, ακριβώς αυτό το τελευταίο είναι ο κανόνας όσων προσπάθησαν να αποκτήσουν τον εξοπλισμό για αστροφωτογράφιση (κι όχι μόνο για αστροφωτογράφιση) κι όχι η εξαίρεση.

Απλώς εμείς εδώ είμαστε μία παρέα τρελών και κατά κανόνα ταγμένων, γράφουμε και λειτουργούμε μεταξύ μας και αυτήν την πραγματικότητα δεν την βλέπουμε.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για βαθύ ουρανό, ΟΧΙ δεν παίζει ρόλο η διάμετρος, όσο η "ταχύτητά" του. Δοκίμασε να φωτογραφίσεις νεφέλωμα πχ με ένα Maksutov 180/f15 και αν δεν πας τρελοκομείο, εδώ είμαστε να τα λέμε!! :mrgreen: :mrgreen: Για πλανητική είναι άλλο θέμα βέβαια.

 

Γνώμη μου είναι ότι όποιος θέλει να ξεκινήσει αστροφωτογράφιση, επενδύει ΠΡΩΤΑ σε μια καλή βάση, που θα του μείνει κιόλας στο μέλλον και αγοράζει αποχρωματικό 72mm ή 80mm. Πρόσφατα αγόρασα το Skywatcher ED72, του έβαλα και flattener και δεν υπάρχει στόχος που να μην έχω φωτογραφίσει....προς το παρών!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα σε όλους.

 

Απο τις συμβουλές σας και από αυτά που έχω διαβάσει έχω στο μυαλό μου το εξής πλάνο,

 

1ον) αγορά μεταχειρισμένης dslr για γνωριμία με την ερασιτεχνική φωτογράφιση την οποία θα χρησιμοποιήσω και με το dobsonian και ας βγαίνουν και χάλια θα μάθω την διαδικασία θα καταλάβω τι χρειάζομαι απο αξεσουάρ, θα μάθω κάποιες τεχνικές με τα προγράμματα επεξεργασίας κτλπ.

 

2ον) αγορά καλής στήριξης, λογικά eq6-r

 

3ον) αγορά αποχρωματικού τηλεσκοπίου

 

4ον) όχι και σίγουρο αλλά αν έχω καταφέρει να πάρω όλα τα παραπάνω λογικά θα θέλω να πάρω και μία φωτογραφική τύπου zwo.μπορεί και όχι.. θα δείξει!

 

 

Ευχαριστώ πολύ όλους σας για τις πολύτιμες συμβουλές!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το πρώτο που βάζεις στην λίστα είναι αυτό το « Δεν πουλάς τίποτα από τον υπάρχον εξοπλισμό!» που σου έγραψε ο Κώστας.

Τώρα όσο αφορά την φωτογραφική μηχανή το θέμα είναι και λήγω προσωπικό. Αν θέλεις μία φωτογραφική μηχανή γενικώς στην ζωή σου το πράγμα θέλει περισσότερη σκέψη. Νομίζω καλύτερα μια καινούργια, διότι οι μεταχειρισμένες έχουν κάνει χιλιόμετρα. Τα κλικ. Αν την θέλεις μόνο για αστροφωτογράφιση ενδείκνυται, και μάλιστα αν βρεις κάποια με αλλαγμένο το φίλτρο στον αισθητήρα ακόμα καλύτερα.

Στην στήριξη.

EQ6 μεταχειρισμένη στα λεφτά μιας HEQ5 καινούργιας. Αν δεν βρεις πάρε την HEQ5 καινούρια. Μην καθυστερείς για να μαζέψεις χρήματα για μια περιουσία, θα το χάσεις το τραίνο.

Στο τηλεσκόπιο που λες αποχρωματικό. Το μυστικό δεν είναι αν το τηλεσκόπιο είναι αποχρωματικό ή νευτώνειο. Το μυστικό είναι στο μέγεθος του και στη τιμή του. Συνιστάτε για αρχή μικρή διάμετρος.

Και τέλος αυτό που λες για φωτογραφική μηχανή τύπου zwo αυτό δεν ξέρω τι είναι.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Γιάννη (giannis60),ο φίλος μας Σαράντης έχει ήδη αγοράσει το 8",200/1200,δήλωσε αδυναμία να αλλάξει τηλεσκόπιο,αλλά λέγοντάς του ότι η EQ5 δεν κάνει σκέφτηκε να πάει στο 6",να αλλάξει δηλ.τηλεσκόπιο.Και του είπα ότι αν είναι να αλλάξει καλύτερα να επενδύσει σε 200/1000, ή 200/800 σε HEQ5,παρά σε κάτι μικρότερο,προκειμένου το τηλεσκόπιο να το χρησιμοποιήσει ΚΑΙ για παρατήρηση!Εδώ είναι το θέμα που σας διαφεύγει...Υπάρχει και η παράμετρος της παρατήρησης που θέλει ο Σαράντης!Δεν είναι μόνο η φωτογράφιση!

Και επειδή είναι η πρώτη βασική ασχολία η παρατήρηση,και η φωτογράφιση ακολουθεί εφ'όσον αποκτηθούν και οι απαραίτητες γνώσεις,τότε μπορεί να κάνει και αρχή φωτογράφισης!Και τα 8" μικρότερου εστιακού λόγου χρησιμοποιούνται για φωτογραφία,όπως έχουν κάνει με μεγάλη επιτυχία ένα σωρό ερασιτέχνες!

Τώρα για να καλυφθούν όλες οι απαιτήσεις της αστροφωτογραφίας,στο μέλλον θα αγοραστεί και ένα άλλο τηλεσκόπιο,όταν θα ωριμάσει και κατασταλάξει στο τί τον ενδιαφέρει περισσότερο,και θα έχει μαζέψει και τα χρήματα!

Επειδή λοιπόν υπάρχει και στον Σαράντη το πρόβλημα του κόστους του είπα,όπως και άλλα μέλη είπαν το ίδιο,να επενδύσει ΠΡΩΤΑ ΣΕ ΒΑΣΗ,καλύτερα στην EQ6-R,να ξεκινήσει με το τηλεσκόπιο που ήδη έχει δηλ.το 200/1200+EQ6-R την ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ και στη συνέχεια να κάνει και ένα ξεκίνημα στην αστροφωτογραφία,αγοράζοντας την κατάλληλη κάμερα.

Αν τον ελκύει η αστροφωτογραφία τόσο ώστε να διαθέσει περισσότερα χρήματα στο μέλλον,τότε αποφασίζει και για την αγορά ενός μικρού αποχρωματικού!

Όλο το σκεπτικό μου ήταν το μικρότερο δυνατό κόστος με βάση την υπάρχουσα κατάσταση!Ήδη έχει ένα καινούργιο 8"!!

Με το πούλα αγόραζε θα χάσει αρκετά χρήματα!

Να ωριμάσει πρώτα και σαν παρατηρητής με το 8" πάνω στην EQ6-R,να αποκτήσει εμπειρία,να ξεκαθαρίσει τί τον ελκύει περισσότερο και μετά να αποφασίσει με σύνεση,και ωριμότητα την επόμενη αγορά για να μην πετάει χρήματα που δυσκολεύεται,όπως και οι περισσότεροί μας να διαθέτουμε για την αστρονομία!

Ελπίζω να ξεκαθάρισε οριστικά το θέμα!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να τονίσω στον φίλο μας Σαράντη που είναι ακόμα αρχάριος,να αρχίσει οπωσδήποτε με το θέμα της παρατήρησης με το τηλεσκόπιο που ήδη έχει πάνω σε μια καλή βάση που θα έχει για πολλά χρόνια,όπως η EQ6-R,και μετά να πάει στην πιο δύσκολη αστροφωτογραφία!

Η παρατήρηση είναι μια διαφορετική διαδικασία και εμπειρία σε σχέση με την φωτογραφία!Είναι βέβαια υποκειμενικό το τί ενδιαφέρει και συναρπάζει τον καθένα περισσότερο,η παρατήρηση ή η φωτογραφία?

Αλλά για να κατασταλάξει κανείς,πρέπει να τα δοκιμάσει και τα δύο και μετά να αποφασίσει!

Η λογική σειρά είναι πρώτα η παρατήρηση και μετά η φωτογράφιση!

Με το 200/1200 που έχει πάνω στην EQ6-R,η παρατήρηση θα γίνει πολύ πιο άνετη,εύκολη και αποδοτική,γιατί θα μένει ο στόχος ακίνητος μέσα στο οπτικό του πεδίο,και θα έχει όλη την άνεση και τον χρόνο να παρατηρεί,χωρίς να διορθώνει συνέχεια γωνία και ύψος!

Δεν συγκρίνεται λοιπόν αυτή η παρατήρηση σε αυτόματη ισημερινή βάση,σε σχέση με την συνεχή διόρθωση που γίνεται με την dob βάση!

Επίσης δεν γνωρίζω αν μια μεταχειρισμένη ισημερινή βάση με μηχανικά,ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά μέρη μπορεί να την ελέγξει για τυχόν προβλήματα,όντας άπειρος!Γι'αυτό αν αποφασίσει να πάρει μεταχειρισμένη,θα πρέπει να τον βοηθήσει στον έλεγχο κάποιο έμπειρο μέλος που γνωρίζει τί να προσέξει!

Το ίδιο και στην αγορά μεταχειρισμένης φωτογραφικής μηχανής!Χρειάζεται κάποιος έμπειρος να την ελέγξει!

Με τόσα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά μέρη που είναι φορτωμένες οι σύγχρονες κάμερες,είναι πιο ευάλωτες και ευαίσθητες σε σχέση με τις παλαιότερες της εποχής '70,'80...

Κάποτε ιδιαίτερα οι μηχανοκίνητες κάμερες με φίλμ,μπορούσαν να λειτουργούν ακόμα και 30,40 χρόνια χωρίς πρόβλημα!Και ένας έμπειρος μπορούσε και από τον ήχο του φωτοφράκτη να καταλάβει την κατάσταση της μηχανής,και αν έχει ανοιχτεί για επισκευή!

Πέρασαν αυτές οι εποχές,οπότε σε ηλεκτρονικές συσκευές θέλει προσοχή η αγορά μεταχειρισμένων!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΟΚ Κώστα. Άλλωστε οφείλω να ομολογήσω ότι στο σημείο εκείνο της συζήτησης και για αρκετά παρά κάτω υπάρχει κάτι τι το οποίο μου διαφεύγει και δεν συμμετέχω. Το ξαναπιάνω αρκετά αργότερα και του απαντώ εν ολίγης «όχι να μην πουλήσει το 8ιντσο για να αγοράσει φωτογραφικό εξοπλισμό κλπ». Μπορεί να μην είναι τα ίδια αλλά είναι στο ίδιο πνεύμα με τα δικά σου.

Τέλος με αυτό. (Λίγο εκτός θέματος τώρα.) Πρόσεξα ότι είδες και σχολίασες την φοβερή φωτογραφεία του Νίκου (loufas) του ngc 7331. Είδες; Με 10ιντσο νευτώνειο και με την EQ6 το κατάφερε. Αυτό σου το γράφω διότι έχεις ενδοιασμούς μήπως η βάση δεν σηκώνει το τηλεσκόπιο σου. Βλέπε λοιπόν αυτά και παίρνε θάρρος.

Αν έχω καταλάβει καλά το τηλεσκόπιο του Νίκου έχει τον ίδιο εστιακό λόγο με το δικό σου, μόνο που ο σωλήνας είναι ελαφρώς μικρότερος. Δεν είναι το Quattro με 1000mm. Το μόνο ουσιαστικά μεγαλύτερο πλεονέκτημα από το δικό σου είναι στον εστιαστή που έχει μικρομετρική κίνηση που σου κάνει την ζωή πιο εύκολη.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ Γιάννη ο Νίκος φωτογραφίζει με μικρούς χρόνους έκθεσης.Ο ίδιος είναι ένας εκ των φίλων που με απέτρεψαν να φωτογραφίσω γενικά με EQ6,επιβεβαιώνοντας και γνώμες άλλων έμπειρων που ρώτησα...Εξάλλου έχει ικανότητες και εμπειρία ιδιαίτερη,όπως και εσύ,και έχει καταφέρει να κάνει θαυμαστά πράγματα με ελάχιστο εξοπλισμό!

Για παρατήρηση πάντως η εν λόγω στήριξη ακόμα και με το 254/1200 που έχω,με βάση και τα λεγόμενά σου,μάλλον θα δουλέψει!Για φωτογραφία δύσκολα τα βλέπω...Αν κάνω πάντως φωτογραφία θα πάω σε μεγαλύτερο setup,γιατί με εξιτάρει και η φωτομετρία κλπ.Δεν με ενδιαφέρει απλώς η αποτύπωση ωραίων εικόνων,που θα μπορούσα να τις πάρω εύκολα και με μικρό τηλεσκόπιο,αλλά θα είναι φωτογραφίες φτωχές σε "πληροφορία"!

Βλέπω την αστρονομία ως συλλογή πληροφορίας και όχι μόνο στην αισθητική της διάσταση!Αυτό προσπαθώ να το επισημάνω και σε νέους,μήπως και πάρει κάποιος την αστρονομία πιο σοβαρά,και όχι ένα χόμπυ που δεν πρέπει να μας παιδεύει καθόλου(μέχρι να μάθουμε),και θα πρέπει να γίνονται όλα εύκολα,γρήγορα και χαλαρά!Εν τάξει ό,τι ευχαριστεί τον καθέναν δεκτό,αλλά υπάρχει και πιο σοβαρή διάσταση στην ερασιτεχνική αστρονομία,που δεν είναι ανάγκη να είναι έρευνα (το άλλο άκρο).Καλό και χρήσιμο είναι να το βλέπουμε και αυτό...

Πάντως με έχεις βάλει σε σκέψεις για κάποια στήριξη για παρατήρηση κυρίως,αλλά θα δούμε...

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να ωριμάσει πρώτα και σαν παρατηρητής με το 8" πάνω στην EQ6-R,να αποκτήσει εμπειρία,να ξεκαθαρίσει τί τον ελκύει περισσότερο και μετά να αποφασίσει με σύνεση,και ωριμότητα την επόμενη αγορά για να μην πετάει χρήματα που δυσκολεύεται,όπως και οι περισσότεροί μας να διαθέτουμε για την αστρονομία!

 

Με το 8" f/6 πάνω στην EQ6 όχι μόνο δεν θα ωριμάσει σαν παρατηρητής αλλά το πιθανοτερο είναι να τα παρατήσει κι ολας! Δρομολόγια με την πολυ βαριά κεφαλή, καλώδια, αντίβαρα πολική ευθυγράμμιση περίεργες θέσεις που θα παίρνει ο προσοφθάλμιος στα νευτώνια τηλεσκόπια και αν περιστρέψει το σωλήνα η ακρίβεια του goto τέλος... Με τα υπόλοιπα συμφωνω.

Εγώ με δεκαετίες παρατήρησης στο κοντέρ όταν είμαι σε διάθεση μόνο για οπτική τότε παίρνω το 8" dob ή το 12" dοb goto. Με την EQ6 μόνο βιντεοαστρονομία ή παρατήρηση με το Celestron 8 που παρατηρείς άνετα παντού απλά περιστρέφοντας το διαγώνιο πρίσμα.

Επιμένω να ξεχάσει για ένα αρκετό διάστημα την αστροφωτογραφία ο φίλος μας και να πορευτεί με αυτό που έχει μαθαίνοντας τον ουρανό. Αργότερα βλέπει.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο συμφωνώ σε αυτά που λες γενικά,αλλά για το θέμα της παρατήρησης μέσω ισημερινής έχω κάποιες ενστάσεις!Η παρατήρηση με ακίνητο στόχο στο οπτικό πεδίο,είναι καλύτερη και αποδοτικότερη!

Επίσης υπάρχουν πολλοί ερασιτέχνες που δυσκολεύονται με τις dob βάσεις!Για να τις χειριστείς χρειάζεται υπομονή και επιμονή!

Επομένως αυτό το θέμα σχετικά με το τί θα βαρεθεί κάποιος και θα τα παρατήσει,είναι τελείως υποκειμενικό!

Άλλωστε ο φίλος Σαράντης θέλει να ασχοληθεί και με φωτογραφία,οπότε την βάση θα την πάρει έτσι και αλλιώς!

Ας δοκιμάσει τους τρόπους παρατήρησης με dob και αυτόματη ισημερινή,και ας αποφασίσει τί τον βολεύει καλύτερα.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι εννοειται μικροτερης διαμετρου τηλεσκοπιο!η zwo βασικα ειναι μαρκα οχι τυπος

 

https://astronomy-imaging-camera.com/

 

αλλα δεν πιστευω να το φτασω μεχρι εκει..

 

Το πρώτο που βάζεις στην λίστα είναι αυτό το « Δεν πουλάς τίποτα από τον υπάρχον εξοπλισμό!» που σου έγραψε ο Κώστας.

Τώρα όσο αφορά την φωτογραφική μηχανή το θέμα είναι και λήγω προσωπικό. Αν θέλεις μία φωτογραφική μηχανή γενικώς στην ζωή σου το πράγμα θέλει περισσότερη σκέψη. Νομίζω καλύτερα μια καινούργια, διότι οι μεταχειρισμένες έχουν κάνει χιλιόμετρα. Τα κλικ. Αν την θέλεις μόνο για αστροφωτογράφιση ενδείκνυται, και μάλιστα αν βρεις κάποια με αλλαγμένο το φίλτρο στον αισθητήρα ακόμα καλύτερα.

Στην στήριξη.

EQ6 μεταχειρισμένη στα λεφτά μιας HEQ5 καινούργιας. Αν δεν βρεις πάρε την HEQ5 καινούρια. Μην καθυστερείς για να μαζέψεις χρήματα για μια περιουσία, θα το χάσεις το τραίνο.

Στο τηλεσκόπιο που λες αποχρωματικό. Το μυστικό δεν είναι αν το τηλεσκόπιο είναι αποχρωματικό ή νευτώνειο. Το μυστικό είναι στο μέγεθος του και στη τιμή του. Συνιστάτε για αρχή μικρή διάμετρος.

Και τέλος αυτό που λες για φωτογραφική μηχανή τύπου zwo αυτό δεν ξέρω τι είναι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης