Jump to content

Ο νέος διαστημικός σταθμός Lunar Gateway


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο νέος διαστημικός σταθμός Lunar Gateway :cheesy:

Η NASA, η Roscosmos και άλλοι διαστημικοί οργανισμοί έχουν στόχο να διευκολύνουν τη μακροπρόθεσμη ανθρώπινη παρουσία στο διάστημα μέσω της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών. Αυτές οι τεχνολογίες θα είναι επίσης χρήσιμες για την αποστολή αποστολών στη Σελήνη, καθώς και στον Άρη και σε άλλα μέρη του Ηλιακού μας Συστήματος. Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών μας έδωσαν τον Mir και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Τέλος, αυτό το έργο θα οδηγήσει στην πλατφόρμα σεληνιακή πλατφόρμα-πύλη και σε εμπορικούς διαστημικούς σταθμούς - όπως το Bigelow B330. Επιπλέον, εάν οι ιδιωτικές εταιρείες αεροδιαστημικής όπως το Ίδρυμα Gateway είναι επιτυχείς, θα μπορούσαμε επίσης να δούμε ένα διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Πρόσφατα, το Ίδρυμα Gateway δημοσίευσε ένα βίντεο που απεικονίζει ακριβώς τι θα κάνει ο περιστρεφόμενος τροχός του χώρου και πώς εταιρείες όπως το SpaceX θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατασκευή του.

Η ιδέα της εταιρείας ονομάζεται Gateway. Είναι ένας περιστρεφόμενος διαστημικός σταθμός βασισμένος σε σχέδιο από γερμανό πυραύλο επιστήμονα και διαστημικό αρχιτέκτονα, τον Werner von Braun. Τα σχέδιά του δημοσιεύθηκαν στη δεκαετία του 1950 σε μια σειρά άρθρων στο εθνικό περιοδικό γνωστό ως Collier. Ονομάστηκε "ο άνθρωπος θα κατακτήσει το διάστημα σύντομα!" Έτσι, η εταιρεία έχει καλέσει τον σχεδιασμό τους που προτείνουν το σταθμό Von Braun. Ο σχεδιασμός του Βον Μπράουν χτίστηκε από προηγούμενες έρευνες, η πρώτη από τις οποίες χρονολογείται από το 1903 με τον Ρώσο επιστήμονα Konstantin Tsiolkovsky . Στην πραγματικότητα, η ιδέα απεικονίστηκε με έξοχο τρόπο στο 2001 στο Stanley Kubrick: Μια διαστημική οδύσσεια, η οποία γράφτηκε από τον διάσημο επιστήμονα και τον φουτουριστή Arthur C. Clarke (και βασισμένο στη σύντομη ιστορία του, "The Sentinel"). ένας περιστρεφόμενος τροχός σε τροχιά γύρω από τη Γη, που θα επέτρεπε την παρουσία του ανθρώπου στο διάστημα, προσφέροντας ταυτόχρονα τεχνητή βαρύτητα στους κατοίκους εκεί. Αυτό είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι των προτεινόμενων διαστημικών πτήσεων που θα στείλουν αστροναύτες σε μέρη του βαθιού χώρου, όπως ο Άρης και ακόμη περισσότερο στο Ηλιακό Σύστημα. Οι σχεδιαστές της αποστολής προσπαθούν συνεχώς να βρουν τρόπους να μειώσουν τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης στη μηδέν βαρύτητα. Αυτό περιγράφηκε εκτενώς στην πρόσφατη Δίδυμη Μελέτη της NASA. Η μελέτη απαρτίζεται από δέκα ξεχωριστές εξετάσεις για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μικροβαρύτητας στους ανθρώπους μέσω των δίδυμων αστροναυτών Scott Kelly και Mark Kelly ως πειραματόζωα. Αφού ο Scott Kelly πέρασε περισσότερο από ένα χρόνο στο διάστημα, ενώ ο δίδυμος του έμεινε στη Γη, οι ομάδες μελέτης διαπίστωσαν διάφορες σημαντικές αλλαγές μεταξύ των δίδυμων. Ο Scott παρουσίασε την ίδια απώλεια μυϊκής μάζας και οστικής πυκνότητας με άλλους αστροναύτες που βρίσκονταν στο διάστημα για παρατεταμένες περιόδους στο ISS, αλλά υπήρξαν επίσης και άλλες αλλαγές που επέτρεψαν τη μετάβαση στη ζωή στη Γη αρκετά σκληρά.

Για παράδειγμα, η όραση του Kelly ήταν ασθενέστερη, τα άκρα του υπέστησαν έντονο πρήξιμο και υπήρξαν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των οργάνων του και στον τρόπο με τον οποίο εκφράστηκε το γονίδιο του. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο John Blincow, ο διευθύνων σύμβουλος του Foundation Gateway στο πρόσφατα δημοσιευμένο βίντεο, αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της προτεινόμενης πύλης Gateway.Blincow της εταιρείας του, δήλωσε ότι οι άνθρωποι χρειάζονται βαρύτητα, οπότε τα σώματά τους δεν διαλύονται. Αλλά το ερώτημα είναι πόσο καιρό θα είναι εντάξει η σεληνιακή βαρύτητα; Ένα χρόνο, δύο χρόνια; Η βαρύτητα στον Άρη θα είναι εντάξει για τον άνθρωπο μακροπρόθεσμα; Τι γίνεται με τα ζώα εκμετάλλευσης; Με την κατασκευή του διαστημικού σταθμού von Braun, θα μπορούσε να βοηθήσει στην απάντηση αυτά τα μυστήρια.

Η δομή της πύλης αποτελείται από δύο ομόκεντρους εσωτερικούς δακτυλίους που είναι στερεωμένοι σε έναν εξωτερικό δακτύλιο από τέσσερις ακτίνες. Οι δύο ομόκεντροι δακτύλιοι συνθέτουν την περιοχή Lunar Gravity Area (LGA), όπου η περιστροφή του σταθμού προσφέρει βαρυτική δύναμη ισοδύναμη με εκείνη της επιφάνειας της Σελήνης. Ο δακτύλιος κατοίκησης LGA, όπου θα τοποθετηθούν οι μονάδες κατοικίας, θα αποτελείται από μικρά δωμάτια για τους φιλοξενούμενους. Ενώ ο εσωτερικός δακτύλιος του LGA θα έχει ψηλές οροφές και θα παρέχει στους τουρίστες χώρο για να δειπνήσουν και να διασκεδάσουν σε ένα χαμηλό- g, ο πυρήνας του σταθμού θα αποτελείται από το Hub και τον κόλπο, όπου ο έλεγχος της κυκλοφορίας και του περιβάλλοντος, η ασφάλεια και η περιοχή μεταφοράς της Gateway θα βρίσκονται όλα. Το Hub θα διαθέτει επίσης ένα σαλόνι όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν εισερχόμενες shuttles.Το εξωτερικό δαχτυλίδι, το οποίο ονομάζεται Mars Gravity Area (MGA), θα δοκιμάσει ταχύτερη περιστροφή επειδή είναι περισσότερο από τον πυρήνα. Αυτό θα προκαλέσει τεχνητή βαρυτική δύναμη παρόμοια με εκείνη που θα συναντούσε στην επιφάνεια του Άρη. Αυτό το τμήμα της πύλης θα έχει 4 ή 5 καταστρώματα και διαθέτει μεγάλες ενότητες για μόνιμα καταλύματα.Η Blincow δήλωσε ότι ο διαστημικός σταθμός Von Braun θα ήταν ένας περιστρεφόμενος διαστημικός σταθμός που θα κατασκευάστηκε για να παράγει διαφορετικά επίπεδα τεχνητής βαρύτητας αυξάνοντας ή μειώνοντας τον ρυθμό περιστροφής του. Από την αρχή, ο σταθμός θα κατασκευαστεί για να φιλοξενεί τόσο την έρευνα χαμηλής βαρύτητας του εθνικού διαστημικού οργανισμού, όσο και τους τουρίστες που αναζητούν να ζήσουν τη ζωή σε ένα γιγαντιαίο διαστημικό σταθμό με την άνεση της χαμηλής βαρύτητας και την αίσθηση ενός φανταχτερού ξενοδοχείου.

Μια άλλη βασική πτυχή που μίλησε η Blincow είναι ο ρόλος που θα μπορούσε να παίξει η SpaceX στη δημιουργία του περιστρεφόμενου διαστημικού σταθμού. Αρχικά, ο σχεδιασμός της πύλης απαιτούσε δομοστοιχεία μήκους 12 m (40 ft) και πλάτους 8,5 m (περίπου διπλάσια από τα μεγέθη μονάδων για το ISS). Ωστόσο, χάρη στην πρόοδο που έχει σημειώσει η SpaceX πρόσφατα με το Starship και το Super Heavy, το Ίδρυμα Gateway πιστεύει ότι τώρα θα είναι δυνατή η έναρξη βαρύτερων ωφέλιμων φορτίων. Ο Blincow εξήγησε ότι αν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ένα SpaceX Superheavy δεύτερο στάδιο που εφευρέθηκε για το διάστημα κατασκευή, θα μπορούσαν να έχουν δομοστοιχεία που έχουν πλάτος 40 μέτρα (12 μ.) και μήκος 60 πόδια (18 μ.). Ένα πολύ μεγαλύτερο μέγεθος που θα επιτρέψει ένα πολύ μεγαλύτερο εσωτερικό όγκο για την ίδια δαπάνη εκτόξευσης.

Ο αρθρωτός σχεδιασμός των δακτυλίων είναι να φιλοξενήσει μια ποικιλία δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, ορισμένοι θα οριστούν αποκλειστικά για τη στέγαση εργαζομένων στο λιμάνι, ενώ άλλοι θα δεσμευτούν για την επιστημονική έρευνα. Αυτές οι μονάδες επιστήμης θα είναι σε μεγάλη ζήτηση, επειδή ο σταθμός παρέχει την ευκαιρία να μελετήσουν πώς οι χερσαίοι οργανισμοί ταιριάζουν με τη σεληνιακή και την αρειανή βαρύτητα χωρίς να έχουν πραγματικά προσγειωθεί στους πλανήτες. Άλλες ενότητες θα χρησιμοποιηθούν για αλυσίδες ξενοδοχείων και εστιατορίων, άλλες επιχειρήσεις που επιδιώκουν τη δημιουργία γραφείων στο διάστημα. Επιπλέον, ο Blincow υπογράμμισε ότι η δημιουργία αυτής της πύλης θα ξεπεράσει το πεδίο κάθε έθνους και θα απαιτήσει μια διεθνή προσπάθεια που θα ενώνει τα διαστημικά πρακτορεία, την εμπορική αεροδιαστημική και τους ενθουσιώδες του χώρου. Το αποτέλεσμα θα είναι ένας διεθνής σταθμός που δεν ειναι αντίθετα με το ISS, θα είναι μια ιδιωτική επιχείρηση που θα είναι αυτοσυντηρούμενη οικονομικά. Μέχρι στιγμής, δεν γνωρίζουμε πόσο θα κοστίσει η κατασκευή αυτής της πύλης. Ωστόσο, η Blincow θεωρεί ότι θα είναι προσιτή, λόγω της συμμετοχής του SpaceX και της χρήσης επαναχρησιμοποιήσιμων πυραύλων για τη μείωση του κόστους των ατομικών εκτοξεύσεων.

https://asgardia.space/en/news/Here-The-Gateway-Foundations-Rotating-Wheel-Space-Station-Will-Look-Like

15.jpg.85e89d2c38881fb2435c8ab7f4764d45.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Η Ρωσία θα μπορούσε να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Lunar Gateway υπό την ηγεσία των Η.Π.Α. :cheesy:

Η Ρωσία επιθυμεί να συνεργαστεί με το σχέδιο της NASA για έναν διαστημικό σταθμό που θα περιστρέφεται γύρω από τη Σελήνη, γνωστός ως Lunar Gateway, αλλά πρέπει να εδραιώσει τα δικά της σεληνιακά σχέδια εξερεύνησης πριν δεσμευτεί για το πώς θα συμμετάσχει η Ρωσία.

Ο Σεργκέι Κρικέλεφ, εκτελεστικός διευθυντής για την πτήση διαστημικής πλοήγησης για τη Ρωσική κρατική εταιρεία Roscosmos, μοιράστηκε ένα γέλιο πάνω από το ερώτημα που τίθεται στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και παραδόθηκε από τον Pascale Ehrenfreund, επερχόμενο πρόεδρο της Διεθνούς Αστροναυτικής Ομοσπονδίας (IAF) διαστημικών οργανισμών την πρώτη ημέρα του Διεθνούς Συνεδρίου Αστροναυτών (IAC) στην Ουάσινγκτον, την εβδομάδα αυτή.

Η NASA ελπίζει να ξεκινήσει ένα τμήμα της πύλης ως μέρος του στόχου της διοίκησης του Trump να επιταχύνει την επόμενη ανθρώπινη προσγείωση στη Σελήνη κατά τέσσερα χρόνια, από το 2028 στο 2024. Οι αστροναύτες θα ταξιδεύουν από τη Γη στην πύλη και την αποβάθρα με χωριστή προσγείωση στην επιφάνεια της Σελήνης.

Ο Κρίκαλεφ δήλωσε ότι η Ρωσία προτίθεται να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους της όπως έχει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

«Σχεδιάζουμε να συμμετάσχουμε στην Gateway. Δεν έχουμε τελική απόφαση πώς - ή με ποιο τρόπο », δήλωσε ο Κρικέλεφ.

«Και, φυσικά, θα αναπτύξουμε το δικό μας εθνικό πρόγραμμα», είπε. «Πρέπει λοιπόν να διευκρινίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε με το πρόγραμμα της Ρωσίας και να δούμε πώς θα συνδυαστεί αυτό το πρόγραμμα με την Gateway».

Ο Καναδάς προτίθεται επίσης να συνεχίσει τη συμμετοχή του συμβάλλοντας με ένα ρομποτικό σκέλος που ο πρόεδρος της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας, Sylvain Laporte, γνωστός ως Canadarm 3, μετά από τους προκατόχους του στα διαστημικά λεωφορεία της NASA και στο ISS.

Η διοίκηση Trump - συμπεριλαμβανομένου του διαχειριστή της NASA Jim Bridenstine - ζήτησε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να ξεκινήσει τη χρηματοδότηση της επιταχυνόμενης εκστρατείας εξερεύνησης στο πλαίσιο των τρεχουσών διαπραγματεύσεων του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Το αποτέλεσμα παραμένει να το δούμε, αλλά η NASA σχεδίαζε ήδη να κατασκευάσει την πύλη με διεθνείς εταίρους για το στόχο του 2028 και έχει αναθέσει σύμβαση για την οικοδόμηση της ισχύος και του στοιχείου πρόωσης της πύλης.

Ο Λάπορτ του Καναδά είναι πρόθυμος για τη σεληνιακή εξερεύνηση για να σπάσει νέο έδαφος στη διακυβέρνηση, προβλέποντας μια «νεα περίοδο ανακάλυψης».

«Νομίζω ότι αυτό το νέο εγχείρημα στο οποίο συμμετέχουμε ελπίζουμε ότι θα μας οδηγήσει σε νέες συνομιλίες, σε νέους τομείς - νέους τομείς δικαίου και νέους τομείς για το πώς η ανθρωπότητα, όπως ξέρετε, ρυθμίζει τον εαυτό της καθώς προχωράμε». Δήλωσε ο Λάπτερα.

Η Bridenstine είπε ότι η επιτάχυνση της προσγείωσης της Σελήνης θα βοηθήσει τους ανθρώπους να φτάσουν στον Άρη γρηγορότερα. Με την ολοκλήρωση της αποστολής της Σελήνης μέχρι το 2024, πιστεύει ότι η προσγείωση του Άρη θα μπορούσε να συμβεί μόλις το 2035.

Καθώς προχωρούν τα σχέδια για τη Gateway, οι διεθνείς εταίροι εξετάζουν επίσης τι θα συμβεί με το ISS.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι θα ακολουθήσει», δήλωσε ο Bridenstine στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την επιτροπή. «Γνωρίζουμε ότι το ISS δεν θα διαρκέσει για πάντα. Πρέπει να σκεφτούμε τι θα ακολουθήσει. »Η διοίκηση του Trump έφερε την ιδέα να τερματιστεί η αμερικανική στήριξη του ISS μετά το 2024.

Ο Κρικαλέφ της Ρωσίας, ωστόσο, ανησυχεί για τις διακλαδώσεις. «Εάν πρόκειται να παραμείνουμε σε χαμηλή τροχιά της Γης, τότε ο ISS είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό», είπε.

https://asgardia.space/en/news/Russia-Could-Join-US-led-Lunar-Gateway-Program

771ce544307d35d55b4db602621ff3699261c8ea713f98c6399c0d17df21a21c.jpg.15cb8611307d248dcc05d8663fec68cf.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

Ευρωαμερικανική συμφωνία για τον διαστημικό σταθμό Gateway, σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. :cheesy:

Συμφωνία συνεργασίας για τον διαστημικό σταθμό Gateway, σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, στο ευρύτερο πλαίσιο του προγράμματος «Άρτεμις» οριστικοποίησαν η NASA και ο ΕΟΔ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος- ESA).

Η συμφωνία αυτή, κατά τη NASA, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της προσπάθειας των ΗΠΑ για συνεργασίες με διεθνείς εταίρους ως προς τη βιώσιμη εξερεύνηση της Σελήνης και τη δοκιμή τεχνολογιών που είναι απαραίτητες για μια μελλοντική επανδρωμένη αποστολή στον Άρη. Επίσης, η συμφωνία, η οποία υπεγράφη την Τρίτη, αποτελεί την πρώτη επίσημη δέσμευση της NASA για αποστολή διεθνούς πληρώματος κοντά στη Σελήνη, στο πλαίσιο των αποστολών του προγράμματος «Άρτεμις».

Η NASA επιδιώκει τη δημιουργία ενός διεθνούς συνασπισμού για τη Σελήνη και σημειώνει πως σύντομα αναμένονται και άλλες συμφωνίες για το Gateway. Ο ΕΟΔ πρόκειται να συμβάλει με τμήματα διαμονής και ανεφοδιασμού για τον σταθμό, καθώς και με συστήματα σεληνιακών τηλεπικοινωνιών. Επίσης, θα είναι υπεύθυνος για την λειτουργία των τμημάτων που θα παρέχει. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος παρέχει και δύο επιπλέον European Service Modules (ESM) για το διαστημόπλοιο Orion της NASA. Τα ESM αυτά θα προωθούν και θα τροφοδοτούν με ενέργεια το Orion στο διάστημα, σε μελλοντικές αποστολές του προγράμματος «Άρτεμις» και θα παρέχουν αέρα και νερό στο πλήρωμά του.

«To Gateway θα συνεχίσει να επεκτείνει τη συνεργασία της NASA με διεθνείς εταίρους όπως ο ΕΟΔ, διασφαλίζοντας πως το πρόγραμμα “Άρτεμις” θα έχει ως αποτέλεσμα την ασφαλή και βιώσιμη εξερεύνηση της Σελήνης μετά την αρχική επανδρωμένη προσελήνωση και πέρα από αυτήν» είπε ο επικεφαλής της NASA, Τζιμ Μπράιντενσταϊν.

To Gateway θα συναρμολογηθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ως «βατήρας» και πλατφόρμα υποστήριξης για αποστολές στην επιφάνεια του φεγγαριού, στον Άρη και σε άλλους προορισμούς. Το μέγεθός του θα είναι περίπου το 1/6 του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και θα είναι ένας σταθμός δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Σελήνης, από όπου η NASA και οι διεθνείς και ιδιωτικοί της εταίροι θα μπορούν να προχωρούν σε ρομποτικές και επανδρωμένες αποστολές. Επίσης, θα αποτελεί σημείο συνάντησης για αστροναύτες που ταξιδεύουν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη με το SLS (Space Launch System) και το διαστημόπλοιο Orion της NASA, πριν τη μετάβασή τους σε χαμηλή σεληνιακή τροχιά και στην επιφάνεια του φεγγαριού.

https://www.naftemporiki.gr/story/1652021/euroamerikaniki-sumfonia-gia-ton-diastimiko-stathmo-gateway-se-troxia-guro-apo-ti-selini

euroamerikaniki-sumfonia-gia-ton-diastimiko-stathmo-gateway-se-troxia-guro-apo-ti-selini.jpg.1e9f0d72a1d533ddf57cac96100f2099.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

NASA, Καναδικός Οργανισμός Διαστήματος Επίσημη Συνεργασία Gateway για το Πρόγραμμα Artemis :cheesy:

Η NASA και ο Καναδικός Οργανισμός Διαστήματος (CSA) ολοκλήρωσαν μια συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά για συνεργασία στο Gateway, ένα φυλάκιο σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη που θα παρέχει ζωτική υποστήριξη για μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμη επιστροφή αστροναυτών στην σεληνιακή επιφάνεια ως μέρος του προγράμματος Artemis της NASA. Αυτή η συμφωνία Gateway ενισχύει περαιτέρω την ευρεία προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να εμπλέξουν διεθνείς εταίρους στη βιώσιμη σεληνιακή εξερεύνηση ως μέρος του προγράμματος Artemis και να επιδείξουν τεχνολογίες που απαιτούνται για ανθρώπινες αποστολές στον Άρη.

Σύμφωνα με αυτήν τη συμφωνία, η CSA θα παρέχει το εξωτερικό σύστημα ρομποτικής του Gateway, συμπεριλαμβανομένου ενός ρομποτικού βραχίονα επόμενης γενιάς, γνωστού ως Canadarm. Η CSA θα παρέχει επίσης ρομποτικές διεπαφές για λειτουργικές μονάδες Gateway, οι οποίες θα επιτρέπουν την εγκατάσταση ωφέλιμου φορτίου, συμπεριλαμβανομένης αυτής των δύο πρώτων επιστημονικών οργάνων στο Gateway. Η συμφωνία σηματοδοτεί επίσης τη δέσμευση της NASA να παρέχει δύο ευκαιρίες πληρώματος για Καναδάς αστροναύτες σε αποστολές Artemis, μία στην πύλη και μία στην Artemis II.

«Ο Καναδάς ήταν ο πρώτος διεθνής εταίρος που δεσμεύτηκε να προωθήσει το Gateway στις αρχές του 2019, υπέγραψαν τα Artemis Accords τον Οκτώβριο και τώρα είμαστε ενθουσιασμένοι που θα επισημοποιήσουμε αυτήν τη συνεργασία για τη σεληνιακή εξερεύνηση», δήλωσε ο διαχειριστής της NASA Jim Bridenstine. "Αυτή η συμφωνία αντιπροσωπεύει μια εξέλιξη της συνεργασίας μας με την CSA παρέχοντας την επόμενη γενιά ρομποτικής που έχει υποστηρίξει δεκαετίες αποστολών στο διάστημα στο διαστημικό λεωφορείο και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, και τώρα, για την Άρτεμις."

Η CSA θα είναι υπεύθυνη για την εξωτερική ρομποτική από άκρο σε άκρο, συμπεριλαμβανομένης της μηχανικής και των λειτουργιών. Το Canadarm3 θα μετακινηθεί από άκρο σε άκρο για να φτάσει σε πολλά μέρη του εξωτερικού της πύλης, όπου το "χέρι" αγκύρωσης θα συνδέεται σε ειδικά σχεδιασμένες διεπαφές. Η παράδοση στο σεληνιακό φυλάκιο στοχεύει το 2026 μέσω πτήσης εφοδιαστικής εμπορικής εφοδιαστικής ΗΠΑ.

«Η πύλη θα επιτρέψει μια ισχυρή, βιώσιμη και τελικά μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στη σεληνιακή επιφάνεια, όπου μπορούμε να αποδείξουμε πολλές από τις δεξιότητες, τις λειτουργίες και τις τεχνολογίες που θα είναι το κλειδί για τις μελλοντικές αποστολές στον Άρη», δήλωσε η Kathy Lueders, συνεργάτης της NASA για ανθρώπινη εξερεύνηση και επιχειρήσεις.

Περίπου το ένα έκτο του μεγέθους του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, το Gateway θα λειτουργεί ως σταθμός διέλευσης που βρίσκεται δεκάδες χιλιάδες μίλια στην απόμακρη απόσταση του από τη σεληνιακή επιφάνεια, σε μια σχεδόν ορθογώνια τροχιά φωτοστέφανου. Από αυτό το σεληνιακό πλεονέκτημα, η NASA και οι διεθνείς και εμπορικοί της εταίροι θα πραγματοποιήσουν άνευ προηγουμένου έρευνες επιστήμης και τεχνολογίας σε βάθος διαστήματος. Θα χρησιμεύσει ως ραντεβού για αστροναύτες που ταξιδεύουν σε σεληνιακή τροχιά με το διαστημικό σκάφος Orion της NASA και τον πύραυλο Space Launch System πριν από τη διέλευση σε χαμηλή σεληνιακή τροχιά και την επιφάνεια της Σελήνης.

«Η προηγμένη συνεισφορά της ρομποτικής της CSA με το Canadarm3 βασίζεται στη μακρά ιστορία της διαστημικής πτήσης μαζί μας, επιτρέποντάς μας να εκτελούμε κρίσιμες μακροπρόθεσμες λειτουργίες βιωσιμότητας και συντήρησης, συνολικές επιθεωρήσεις της εξωτερικής πύλης και των συνδεδεμένων οχημάτων της και εξυπηρέτηση εξωτερικών ωφέλιμων φορτίων για την υποστήριξη της παγκόσμιας έρευνας μας », είπε ο Dan Hartman, διευθυντής προγράμματος Gateway στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA στο Χιούστον. «Οι προσπάθειές μας βρίσκονται σε εξέλιξη στο Gateway για να ενσωματώσουμε το ρομποτικό σύστημα της CSA με σημεία προσάρτησης βραχίονα και μικρότερους δεξαμενείς προσαρμογείς που έχουν ήδη ενσωματωθεί στις μεμονωμένες μονάδες Gateway, συμπεριλαμβανομένων των PPE (στοιχείο ισχύος και πρόωσης), HALO (φυλακή κατοίκησης και logistics), logistics Gateway, και διεθνή σχέδια στοιχείων κατοίκησης. "

Οι αστροναύτες της NASA θα επιβιβαστούν σε ένα εμπορικά ανεπτυγμένο αεροσκάφος για το τελευταίο σκέλος του ταξιδιού προς τη σεληνιακή επιφάνεια και το πρακτορείο έχει συνάψει σύμβαση με τη βιομηχανία των ΗΠΑ για την ανάπτυξη των δύο πρώτων στοιχείων Gateway, PPE και HALO, καθώς και εφοδιασμού εφοδιαστικής για το Gateway.

Τον Οκτώβριο, η NASA και η ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) υπέγραψαν μια συμφωνία που ενισχύει τις συνεισφορές της ESA στην πύλη για την παροχή μονάδων διαμονής και ανεφοδιασμού, μαζί με βελτιωμένες σεληνιακές επικοινωνίες και λειτουργικές μονάδες για το Orion. Τον Μάρτιο, η NASA επέλεξε τις δύο πρώτες επιστημονικές έρευνες για να πετάξει στο Gateway, μία από τη NASA και η άλλη από την ESA. Η ESA ανέπτυξε το European Sensor Radiation Sensors Array ή το ERSA και το Goddard Space Flight Center της NASA κατασκευάζει το Heliophysics Environmental and Radiation Measurement Experiment Suite ή το HERMES Οι δύο μίνι διαστημικοί μετεωρολογικοί σταθμοί θα χωρίσουν το έργο, με την ERSA να παρακολουθεί τη διαστημική ακτινοβολία σε υψηλότερες ενέργειες με έμφαση στην προστασία των αστροναυτών, ενώ η HERMES παρακολουθεί χαμηλότερες ενέργειες κρίσιμες για επιστημονικές έρευνες του Ήλιου. Όλοι οι διεθνείς συνεργάτες του Gateway θα συνεργαστούν για να μοιραστούν τα επιστημονικά δεδομένα που θα μεταδοθούν στη Γη. Επιπρόσθετα επιστημονικά ωφέλιμα ωφέλιμα φορτία θα επιλεγούν για να πετάξουν στο φυλάκιο.

Εκτός από την υποστήριξη αποστολών σεληνιακής επιφάνειας, το Gateway θα υποστηρίξει δραστηριότητες που θα δοκιμάσουν τεχνολογίες που απαιτούνται για ανθρώπινες αποστολές στον Άρη. Χρησιμοποιώντας το Gateway, η NASA θα επιδείξει απομακρυσμένη διαχείριση και μακροπρόθεσμη αξιοπιστία των αυτόνομων συστημάτων διαστημικών σκαφών και άλλων τεχνολογιών.

Περισσότερα για το πρόγραμμα Gateway της NASA στη διεύθυνση:

https://nasa.gov/gateway

Περισσότερα για το πρόγραμμα Artemis της NASA στη διεύθυνση:

https://www.nasa.gov/artemis

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-canadian-space-agency-formalize-gateway-partnership-for-artemis-program

gateway_canadarm.thumb.png.2a113cdfd287962d86bcd9edf82b7295.png

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

NASA, Κυβέρνηση της Ιαπωνίας Επίσημη Συνεργασία Gateway για το πρόγραμμα Artemis. :cheesy:

Η NASA και η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ολοκλήρωσαν μια συμφωνία για το σεληνιακό Gateway, ένα τροχιακό φυλάκιο που θα οικοδομήσουν μαζί εμπορικοί και διεθνείς εταίροι. Αυτή η συμφωνία ενισχύει την ευρεία προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να εμπλέξουν διεθνείς εταίρους στη βιώσιμη σεληνιακή εξερεύνηση ως μέρος του προγράμματος Artemis και να επιδείξουν τις τεχνολογίες που απαιτούνται για ανθρώπινες αποστολές στον Άρη.

Βάσει αυτής της συμφωνίας, η Ιαπωνία θα παρέχει αρκετές δυνατότητες για το Gateway's International Habitation module (I-Hab), το οποίο θα παρέχει την καρδιά των δυνατοτήτων υποστήριξης της ζωής του Gateway και επιπλέον χώρο όπου το πλήρωμα θα ζει, θα εργάζεται και θα διεξάγει έρευνα κατά τη διάρκεια των αποστολών της Artemis. Οι προγραμματισμένες συνεισφορές του Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) περιλαμβάνουν το σύστημα περιβαλλοντικού ελέγχου και υποστήριξης ζωής της I-Hab, μπαταρίες, θερμικό έλεγχο και στοιχεία εικόνων, τα οποία θα ενσωματωθούν στη μονάδα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) πριν από την κυκλοφορία. Αυτές οι δυνατότητες είναι κρίσιμες για παρατεταμένες λειτουργίες Gateway κατά τη διάρκεια πληρώματος και χωρίς χρονικό διάστημα.

«Έχουμε την τιμή να ανακοινώσουμε αυτήν την τελευταία συμφωνία με την Ιαπωνία για τη στήριξη της μακροχρόνιας ανθρώπινης εξερεύνησης μέσα και γύρω από τη Σελήνη ως μέρος του προγράμματος Artemis», δήλωσε ο διαχειριστής της NASA Jim Bridenstine. «Η ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών και δεσμεύσεών μας προς την Άρτεμις θέτει την ανθρωπότητα σε ένα σταθερό δρόμο για την επίτευξη των κοινών μας στόχων της βιώσιμης σεληνιακής εξερεύνησης έως το τέλος αυτής της δεκαετίας».

Σύμφωνα με μια συμφωνία με τη Northrop Grumman, η Ιαπωνία θα παρέχει επίσης μπαταρίες για το Gateway's Habitation and Logistics Outpost (HALO), την αρχική καμπίνα πληρώματος για αστροναύτες που επισκέπτονται το Gateway. Επιπλέον, η Ιαπωνία διερευνά βελτιώσεις στο διαστημικό σκάφος ανεφοδιασμού φορτίου HTV-X, το οποίο θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη χρήση της για την προμήθεια εφοδιαστικής Gateway.

«Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που συνεισφέρουν οι διεθνείς εταίροι στο Gateway θα είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόσβαση στην σεληνιακή επιφάνεια», δήλωσε η Kathy Lueders, αναπληρωτής διαχειριστής της Διεύθυνσης Αποστολής Ανθρώπινης Εξερεύνησης και Επιχειρήσεων στα κεντρικά γραφεία της NASA. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να προχωρήσουμε σε αυτές τις πρωτοποριακές προσπάθειες με την Ιαπωνία και τους άλλους εταίρους μας».

Η συμφωνία σηματοδοτεί επίσης την πρόθεση της NASA να παρέχει ευκαιρίες πληρώματος για τους Ιάπωνες αστροναύτες στην Πύλη, οι οποίες θα καθοριστούν μετά από πρόσθετες συζητήσεις και θα τεκμηριωθούν σε μελλοντική συμφωνία.

Περίπου το ένα έκτο του μεγέθους του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, η πύλη θα χρησιμεύσει ως ραντεβού για αστροναύτες που ταξιδεύουν σε σεληνιακή τροχιά στο διαστημικό σκάφος Orion της NASA και στο Space Launch Systemrocket πριν από τη διέλευση σε τροχιά χαμηλής σεληνιακής και στην επιφάνεια της Σελήνης. Από το Gateway, η NASA και οι συνεργάτες της θα χρησιμοποιήσουν αυτό το σεληνιακό πλεονέκτημα ως εφαλτήριο για ρομποτικές και ανθρώπινες αποστολές στη Σελήνη και στον Άρη.

«Οι δυνατότητες που παρέχει η Ιαπωνία είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργοποίηση του εσωτερικού περιβάλλοντος της πύλης, επιτρέποντας στα πληρώματά μας να ζουν και να εργάζονται για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους», δήλωσε ο Dan Hartman, διευθυντής προγράμματος Gateway στο Johnson Space Center της NASA στο Χιούστον. «Με τα συστήματα υποστήριξης ζωής από την Ιαπωνία, οι αποστολές μεγαλύτερης διάρκειας για τα πληρώματα της Artemis μπορούν να επιτευχθούν με μειωμένες απαιτήσεις για την εφοδιαστική εφοδιαστικής».

Οι αστροναύτες της NASA θα επιβιβαστούν σε ένα εμπορικά ανεπτυγμένο προσγειωτήριο για το τελευταίο σκέλος του ταξιδιού προς τη σεληνιακή επιφάνεια και το πρακτορείο έχει συνάψει σύμβαση με τη βιομηχανία των ΗΠΑ για την ανάπτυξη των δύο πρώτων στοιχείων Gateway, του Power and Propulsion Element (PPE) και του HALO, ως εφοδιαστική εφοδιασμού για Gateway

Η Ιαπωνία ενώνει δύο άλλους διεθνείς εταίρους για να δεσμευτεί στο Gateway με τη NASA. Τον Νοέμβριο του 2020, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στο Gateway. Οι προγραμματισμένες συνεισφορές της CSA περιλαμβάνουν το εξωτερικό σύστημα ρομποτικής του εξωτερικού, ρομποτικές διεπαφές και ρομποτικές λειτουργίες από άκρο σε άκρο. Τον Οκτώβριο του 2020, η NASA και η ESA υπέγραψαν μια συμφωνία που ενισχύει τις συνεισφορές της ESA στην πύλη, η οποία περιλαμβάνει την παροχή της μονάδας I-Hab και των μονάδων ανεφοδιασμού της ESA, καθώς και βελτιωμένες σεληνιακές επικοινωνίες.

Τον Μάρτιο του 2020, η NASA επέλεξε τις δύο πρώτες επιστημονικές έρευνες για να πετάξει στο Gateway, μία από τη NASA και η άλλη από την ESA. Οι διεθνείς συνεργάτες της NASA και της Gateway θα συνεργαστούν για να μοιραστούν τα επιστημονικά δεδομένα που θα μεταδοθούν στη Γη. Επιπρόσθετα επιστημονικά ωφέλιμα φορτία θα επιλεγούν στο μέλλον για να πετάξουν στο φυλάκιο.

Εκτός από την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας που διεξάγεται από αποστολές σεληνιακής επιφάνειας σε ρομπότ και ανθρώπου, η πύλη θα υποστηρίξει δραστηριότητες για τη δοκιμή των τεχνολογιών που απαιτούνται για ανθρώπινες αποστολές στον Άρη. Για παράδειγμα, η NASA θα χρησιμοποιήσει την πύλη για να αποδείξει την απομακρυσμένη διαχείριση και τη μακροπρόθεσμη αξιοπιστία των αυτόνομων συστημάτων διαστημικών σκαφών και αλλες τεχνολογίες.

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-government-of-japan-formalize-gateway-partnership-for-artemis-program

gateway_hero_angles_000_0.thumb.png.eb26c6ebdddf4a887f835401c3e46201.png

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Αυτή είναι η Σεληνιακή Πύλη που θα φτιάξουν Ευρώπη και ΗΠΑ. :cheesy:

Ένα 24ωρο μετά τις ανακοινώσεις της Κίνας και της Ρωσίας για την κατασκευή δικών τους διαστημικών σταθμών που θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά οι ίδιες η NASA έδωσε στην δημοσιότητες από τον διαστημικό σταθμό που θα κατασκευάσει σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Πρόκειται για ένα σταθμό που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Σελήνη και θα λειτουργεί τόσο ως βάση για τις επανδρωμένες αποστολές που θα γίνονται στον φυσικό μας δορυφόρο όσο και για τις επανδρωμένες αποστολές στον Άρη και άλλες περιοχές του ηλιακού μας συστήματος.

Ο σταθμός αυτός έχει ονομαστεί Σεληνιακή Πύλη και στην δημιουργία του είχε αρχικά αποφασίσει να συμμετέχει και η Ρωσία η οποία όμως παρουσιάζει σοβαρές τάσεις αυτονόμησης από την συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στον τομέα του Διαστήματος.

Ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα αποσυρθεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2025 και ταυτόχρονα η ρωσική υπηρεσία διαστήματος ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει την κατασκευή του δικού της διαστημικού σταθμού. Επίσης όσον αφορά την Σελήνη η Κίνα ανακοίνωσε πριν από λίγους μήνες ότι συμφώνησε με την Ρωσία για την κατασκευή μιας βάσης πάνω στην επιφάνεια του δορυφόρου μας. Καναδάς και Ιαπωνία έχουν δείξει ενδιαφέρον για να συμμετέχουν στην Σεληνιακή Πύλη.

Το χρονοδιάγραμμα

Η Σεληνιακή Πύλη (Lunar Orbital Platform Gateway είναι το πλήρες όνομα του σταθμού) και θα κινείται σε μια ελλειπτική τροχιά γύρω από την Σελήνη. Η τροχιακή κίνηση του σταθμού θα τον φέρνει κοντά στην επιφάνεια ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν σε αυτή ή να επιστρέψουν από αυτή εύκολα και γρήγορα τα πληρώματα των επανδρωμένων αποστολών. Κάποιες στιγμές όμως ο σταθμός θα απομακρύνεται από την Σελήνη και θα πλησιάζει προς την Γη ώστε να είναι πιο εύκολη η μετάβαση των πληρωμάτων και φορτίων με προμήθειες και εφόδια από τον πλανήτη μας σε αυτόν.

Η αρχική ιδέα ήταν ο σταθμός να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2020 ή 2021 ώστε να είναι έτοιμος να υποδεχτεί το 2024 το πλήρωμα της επανδρωμένης αποστολής που θα στείλει η NASA στην Σελήνη. Όμως υπήρξε καθυστέρηση στην οργάνωση του πρότζεκτ και σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό η εκκίνηση της κατασκευής της Σεληνιακής Πύλης θα γίνει την άνοιξη του 2024 και θα ολοκληρωθεί το 2026.

https://www.naftemporiki.gr/story/1717834/auti-einai-i-seliniaki-puli-pou-tha-ftiaksoun-europi-kai-ipa

seliniaki-pyli.jpg.f547c76f66ce3dc3d5a0c236918670dc.jpg

seliniaki-puli-3.jpg.63fe1949324f9da6888f0aceb292b2b4.jpg

seliniaki-puli-1.jpg.c23b49adf2c219f9160df1415dc9ca3c.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Η Roscosmos και η CNSA κυκλοφόρησαν τον χάρτη πορείας για τη δημιουργία του Διεθνούς Σεληνιακού Ερευνητικού Σταθμού. :cheesy:

Στις 16 Ιουνίου 2021 στην Αγία Πετρούπολη, η κρατική διαστημική εταιρεία Roscosmos και η Εθνική Διοίκηση Διαστήματος της Κίνας (CNSA) πραγματοποίησαν κοινή σύνοδο για την αιγίδα της Παγκόσμιας Διάσκεψης Εξερεύνησης του Διαστήματος (GLEX 2021), αφιερωμένη στην παρουσίαση του χάρτη πορείας για την δημιουργία του Διεθνούς Σεληνιακού Ερευνητικού Σταθμού (ILRS).

Στη συνεδρία παρακολούθησαν ο κ. Sergei SAVELIEV, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ROSCOSMOS για τη Διεθνή Συνεργασία και ο κ. WU Yanhua, ο Αντιπρόεδρος του CNSA (εξ αποστάσεως).

Μετά την παρουσίαση, οι ROSCOSMOS και CNSA δημοσίευσαν ένα σύντομο βίντεο που κάλυπτε το έργο ILRS και τον Οδηγό Συνεργασίας ILRS στους επίσημους ιστότοπούς τους.

http://en.roscosmos.ru/22170/

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης