Jump to content

Εγκέλαδος.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Μια «σταγόνα» στους δακτύλιους του Κρόνου. :cheesy:

Ο υδάτινος κόσμος του Εγκέλαδου φαίνεται να κάθεται πάνω στους δακτύλιους του Κρόνου σαν μια σταγόνα δροσιάς σε ένα φύλλο.

Ο Εγκέλαδος έχει διάμετρο 504 χιλιόμετρα και εμφανίζει μια αναπάντεχη γεωλογική δραστηριότητα που εντόπισε το διαστημικό σκάφος Cassini. Πρόκειται για πίδακες ή κρυο-ηφαίστεια που έχουν πρόσβαση στους υπόγειους ωκεανούς του δορυφόρου των οποίων η σύνθεση αποτελεί ένα ερώτημα με τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον.

Υπολογίζεται πως ο Εγκέλαδος εκτοξεύει 200 κιλά υλικού στο διάστημα ανά δευτερόλεπτο.

Η παραπάνω φωτογραφία λήφθηκε από την ευρυγώνια κάμερα του διαστημικού σκάφους Cassini στις 25 Μαΐου 2015, με τη χρήση φασματικού φίλτρου που επιλέγει μήκη κύματος υπερύθρου φωτός στα 728 νανόμετρα. Το Cassini βρισκόταν σε απόσταση 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Κρόνο και η κλίμακα της εικόνας είναι 87 χιλιόμετρα ανά pixel.

https://physicsgg.me/2016/05/02/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CF%84%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%81%CF%8C/

ceb5ceb3cebaceb5cebbceb1ceb4cebfcf82.thumb.jpg.5d0cc9b50482626ed73c327cdcf66cbb.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

O πυρήνας του Εγκέλαδου αποτελείται από άμμο. :cheesy:

Όταν σχεδιαζόταν η αποστολή Cassini για την εξερεύνηση του Κρόνου τα στελέχη της NASA είχαν επικεντρώσει την προσοχή τους φυσικά στον πλανήτη αλλά και στον μεγαλύτερο δορυφόρο του, τον Τιτάνα. Οι υπόλοιποι δορυφόροι του Κρόνου έμοιαζαν με αδιάφορους μεγάλους βράχους.

Ο Εγκέλαδος ήταν μια «χιονόμπαλα», ένας παγωμένος κόσμος που δεν παρουσίαζε κάποιο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες.

Ωσπου ξαφνικά το σκάφος της αποστολής εντόπισε πίδακες ύλης να ξεπηδούν με ορμή από το εσωτερικό του Εγκέλαδου και να εκτοξεύονται στο Διάστημα. Στην NASA σήμανε συναγερμός και αποφασίστηκε η αλλαγή των δρομολογίων του Cassini ώστε αυτό να επισκεφτεί αρκετές φορές τον Εγκέλαδο και να συλλέξει όσο περισσότερα στοιχεία μπορεί από αυτόν. Από εκείνη την στιγμή και μετά ο Εγκέλαδος δεν σταμάτησε ούτε μια στιγμή να εντυπωσιάζει και να παράγει ειδήσεις.

O ωκεανός

Οπως διαπιστώθηκε οι πίδακες εκτοξεύουν ύλη που προέρχεται από ένα ωκεανό που βρίσκεται στα έγκατα του πλανήτη. Στην συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ο ωκεανός αυτός είναι πιθανότατα φιλικός στην ζωή και μοιάζει να υπάρχουν σε αυτόν υδροθερμικές πηγές παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στους πυθμένες και των ωκεανών της Γης.

Μια από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες για την εμφάνιση της ζωής στην Γη αναφέρει ότι η ζωή δημιουργήθηκε στις υδροθερμικές πηγές των ωκεανών. Ετσι ο Εγκέλαδος θεωρείται πλέον ένα από δύο πιο πιθανά σημεία ύπαρξης ζωής (έστω και σε μικροβιακό επίπεδο) στο ηλιακό μας σύστημα. Ο άλλος βασικός υποψήφιος είναι η Ευρώπη, ο παγωμένος δορυφόρος του Δία που επίσης διαθέτει υπόγειο ωκεανό.

Ο πυρήνας

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νάντ στη Γαλλία μελετώντας δεδομένα που έστειλε το Cassini από τον Εγκέλαδο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο δορυφόρος διαθέτει ένα πορώδη πυρήνα που αποτελείται από υγρή άμμο. Σύμφωνα με τους ερευνητές το νερό του ωκεανού θερμαίνεται καθώς διαπερνά αυτόν τον πορώδη πυρήνα και έτσι δημιουργούνται συνθήκες ευνοϊκές στην παρουσία της ζωής.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» θεωρείται σημαντική επειδή είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες κάνουν διαπιστώσεις για τις γεωθερμικές διεργασίες στο εσωτερικό του Εγκέλαδου. Με δεδομένο ότι πολλές ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να μελετούν τα δεδομένα που έχει συλλέξει το Cassini από τον Εγκέλαδο θεωρείται βέβαιο ότι για πολύ καιρό ακόμη ο παγωμένος δορυφόρος του Κρόνου θα βρίσκεται στην επικαιρότητα.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500172946

950798ACA50411552715FA127C3CB881.jpg.d9ac5958d0c03dff935ee1910ce8a6f7.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Σχέδια για ιδιωτική αποστολή αναζήτησης εξωγήινης ζωής στον δορυφόρο του Κρόνου, Εγκέλαδο. :cheesy:

Το ενδεχόμενο μιας διαστημικής αποστολής που θα περάσει μέσα από το νέφος υδρατμών και άλλων υλικών που αναδύονται από τον νότιο πόλο του δορυφόρου του Εγκέλαδου, δορυφόρου του Κρόνου, αναζητώντας ίχνη εξωγήινης ζωής, εξετάζει το πρόγραμμα Breakthrough Initiatives του δισεκατομμυριούχου ερευνητή Γιούρι Μίλνερ, όπως δήλωσε ο ίδιος στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης «A New Space Age» του Economist.

Όπως αναφέρει το Space.com, το συγκεκριμένο νέφος και οι περίπου 100 πίδακες που το δημιουργούν ανακαλύφθηκαν από το διαστημόπλοιο Cassini το 2005. Περαιτέρω παρατηρήσεις έδειξαν πως οι πίδακες αυτοί εκτοξεύουν υλικά από έναν δυνάμει κατοικήσιμο ωκεανό αλμυρού νερού σε υγρή μορφή που βρίσκεται κάτω από το παγωμένο κέλυφος του φεγγαριού.

Το νέφος αυτό παρέχει τη δυνατότητα λήψης δειγμάτων από τον ωκεανό αυτό χωρίς το σκάφος να αγγίξει καν την επιφάνεια του Εγκέλαδου.

Το Cassini πέρασε επανειλημμένα από μέσα του κατά τη διάρκεια της μακράς αποστολής του, που έλαβε εντυπωσιακό τέλος τον Σεπτέμβριο, ωστόσο το σκάφος δεν ήταν εφοδιασμένο με τα απαραίτητα όργανα για να αναζητήσει ίχνη ζωής.

«Μπορούμε να σχεδιάσουμε μια χαμηλού κόστους, ιδιωτικά χρηματοδοτούμενη αποστολή στον Εγκέλαδο, που θα μπορεί να εκτοξευτεί σχετικά σύντομα και θα μπορεί να διερευνήσει πιο λεπτομερώς αυτά τα νέφη, προκειμένου να δει τι συμβαίνει εκεί πριν από μια δαπανηρή αποστολή την οποία σκέφτεται η NASA τώρα και μπορεί να χρειαστούν άλλα περίπου 10 χρόνια για να εκτοξευτεί;» δήλωσε ο Μίλνερ. Η αποστολή της NASA στην οποία αναφέρθηκε, εάν προχωρήσει, θα εντάσσεται στο πλαίσιο του επόμενου προγράμματος New Frontiers, με όριο κόστους περίπου ενός δισ. δολαρίων. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία αναμένεται να προβεί στις σχετικές επιλογές ως το 2019.

Ο Μίλνερ – που ήδη χρηματοδοτεί το πρόγραμμα Breakthrough Listen και το πρόγραμμα Breakthrough Starshot, με στόχο το Άλφα του Κενταύρου- δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τα σχέδια των Breakthrough Initiatives για τον Εγκέλαδο, όπως πχ το εκτιμώμενο κόστος και το χρονοδιάγραμμα. Αντ'αυτού, διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα εξετάζει γενικότερα τις διάφορες επιλογές. «Πώς θα μπορούσαμε, για πρώτη φορά, να σχεδιάσουμε και να στείλουμε μια ιδιωτικά χρηματοδοτούμενη διαπλανητική επιστημονική αποστολή; Αυτό είναι που σκεφτόμαστε» είπε σχετικά.

http://www.naftemporiki.gr/story/1295419/sxedia-gia-idiotiki-apostoli-anazitisis-eksogiinis-zois-ston-doruforo-tou-kronou-egkelado

15.jpg.93175eca5621722fd7023627b32998df.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Επιστήμονες έφτιαξαν οργανισμούς που πιθανώς να ζουν στον Εγκέλαδο. :cheesy:

Εχει διαπιστωθεί ότι κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του Εγκέλαδου, ενός εκ των δεκάδων δορυφόρων του Κρόνου, υπάρχει ένας ωκεανός.

Οι έρευνες που πραγματοποίησε το διαστημικό σκάφος Cassini στον Εγκέλαδο έδειξαν ότι ο ωκεανός αυτός διαθέτει συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής έστω αφού σε αυτόν υπάρχουν διάφορα στοιχεία (υδρογόνο, μεθάνιο, αμμωνία, διοξείδιο του άνθρακα) τα οποία συνδέονται με την ύπαρξη μικροοργανισμών.

Εχουν εντοπιστεί στην Γη κάποια μικροσκοπικά πλάσματα που ονομάζονται μεθανογενή τα οποία θα μπορούσαν να επιβιώσουν και να ακμάσουν στον ωκεανό του Εγκέλαδου χρησιμοποιώντας μόνο το διοξείδιο του άνθρακα και το υδρογόνο με το μεθάνιο να αποτελεί το υποπροϊόν της όλης διεργασίας. Ομάδα μικροβιολόγων με επικεφαλής τον Σίμον Ρίτμαν καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βιέννης πραγματοποίησαν πειράματα στα οποία ανασυνέθεσαν στο εργαστήριο τις συνθήκες που υπάρχουν στον Εγκέλαδο.

Παράλληλα οι ερευνητές ανέπτυξαν τρία διαφορετικά στελέχη μικροβίων που υπάρχουν στην Γη. Στην συνέχεια εξέθεσαν τα μικρόβια αυτά στις συνθήκες του Εγκέλαδου για να δουν τι θα συμβεί. Διαπιστώθηκε ότι ένα από τα μικρόβια, το Methanothermococcus okinawensis όχι μόνο κατάφερε να επιβιώσει αλλά και να ακμάσει σε περιβάλλον όπου εκτός των άλλων υπήρχαν και στοιχεία όπως φορμαλδεΰδη και μονοξείδιο του άνθρακα τα οποία εμποδίζουν την παρουσία μεθανογενών οργανισμών.

Τα πειράματα των ερευνητών δείχνουν ότι η διαπιστωμένη παρουσία μεθανίου στον Εγκέλαδο μπορεί να προέρχεται από την ύπαρξη διαφόρων μορφών ζωής παρόμοιων με αυτά των πειραμάτων. Οι ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications» επισημαίνουν ότι τα ευρήματα τους δείχνουν ότι αξίζει τον κόπο να γίνουν αποστολές διερεύνησης της ύπαρξης εξωγήινης ζωής όχι μόνο στον Εγκέλαδο αλλά και αλλού στο ηλιακό μας σύστημα. Εκτός από τον Εγκέλαδο έχει διαπιστωθεί ότι ωκεανός υπάρχει και στο εσωτερικό της Ευρώπης, ενός παγωμένου δορυφόρου του Δία.

Οι διαστημικές υπηρεσίες μέχρι στιγμής θεωρούν πιο αυξημένες τις πιθανότητες ύπαρξης ζωής στην Ευρώπη και για αυτό σχεδιάζονται αποστολές εξερεύνησης σε αυτή και όχι στον Εγκέλαδο. Όμως τα νέα ευρήματα ίσως αλλάξουν τα δεδομένα και υπάρξει ενδιαφέρον για μια αποστολή και στον δορυφόρο του Κρόνου.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500202430

egkelados-nasa-1024x683.thumb.jpg.fe8e5601ff874765b0cadda38485f58f.jpg

egkelados_updated_690w.jpg.1196beef397eeb99fb475e7c2fe0d783.jpg

pia17183_full_main.thumb.jpg.b77d2d55c4b789b09679715957557cb5.jpg

ceb5ceb3cebaceb5cebbceb1ceb4cebfcf82.jpg.37d8f3d05f7cc296160cefeb323f7465.jpg

enceladus.jpg.07c5df4fc799b6be9501938198039897.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

Ανιχνεύθηκαν πολύπλοκα οργανικά μόρια στον Εγκέλαδο. :cheesy:

Αμερικανοί και γερμανοί επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία του σκάφους Cassini της NASA, ανακάλυψαν ότι μεγάλα πολύπλοκα οργανικά μόρια, πλούσια σε άνθρακα, εκτινάσσονται από ρωγμές στην παγωμένη επιφάνεια του Εγκέλαδου, του δορυφόρου του Κρόνου. Η ανακάλυψη δείχνει ότι ο Εγκέλαδος -περισσότερο από κάθε άλλο πλανήτη ή δορυφόρο πέρα από τη Γη- πληρεί τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ζωής (νερό, ενέργεια, οργανικές ουσίες).

Νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2015, το Cassini είχε ανιχνεύσει μοριακό υδρογόνο στον πίδακα του Εγκέλαδου, ενώ ακόμη παλαιότερα στοιχεία του ίδιου σκάφους είχαν οδηγήσει τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένας μεγάλος υπόγειος ωκεανός νερού, που περιβάλλει τον βραχώδη πυρήνα του. Το υδρογόνο αποτελεί πηγή χημικής ενέργειας που μπορεί να θρέψει μικρόβια στους ωκεανούς της Γης και κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβαίνει επίσης στον Εγκέλαδο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον διαστημικό επιστήμονα δρα Κρίστοφερ Γκλάιν του Νοτιοδυτικού Ερευνητικού Ινστιτούτου στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Nature,

http://www.in.gr/2018/06/28/tech/anixneythikan-polyploka-organika-moria-ston-egkelado/

εκτιμούν ότι τα οργανικά μόρια προέρχονται πιθανότατα από χημικές αντιδράσεις ανάμεσα στο βραχώδη πυρήνα του δορυφόρου και στο ζεστό νερό του υπόγειου ωκεανού του. «Για μια ακόμη φορά ο Εγκέφαλος μας ξάφνιασε τελείως. Μέχρι σήμερα είχαμε ανιχνεύσει τα απλούστερα οργανικά μόρια, που περιέχουν μόνο λίγα άτομα άνθρακα. Τώρα βρήκαμε μεγάλα οργανικά μόρια, πάνω από δέκα φορές βαρύτερα από ό,τι το μεθάνιο», δήλωσε ο Γκλάιν.

Όπως είπε, «με την ανακάλυψη πολύπλοκων μορίων να αναδίδονται από τον υγρό ωκεανό νερού που διαθέτει, αυτός ο δορυφόρος είναι το μόνο σώμα πέρα από τη Γη, το οποίο είναι γνωστό ότι ικανοποιεί ταυτόχρονα όλες τις βασικές απαιτήσεις της ζωής, όπως την ξέρουμε».

Τα νέα στοιχεία είχαν συλλεχθεί και σταλεί στη Γη από το Cassini, προτού αυτό αυτοκαταστραφεί στην ατμόσφαιρα του Κρόνου το φθινόπωρο του 2017. Το σκάφος πήρε δείγματα από τον πίδακα υλικών, ο οποίος εκτινάσσεται από το υπέδαφος του Εγκέλαδου. Η μετέπειτα ανάλυση με φασματομετρία μάζας αποκάλυψε την ύπαρξη των πολύπλοκων οργανικών μορίων.

Στο μέλλον κάποιο άλλο σκάφος μπορεί να περάσει μέσα από τον πίδακα του Εγκέλαδου και να συλλέξει περισσότερα στοιχεία, που θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να καταλάβουν τον τρόπο δημιουργίας των οργανικών μορίων και κατά πόσο αυτά μπορεί να έχουν βιολογική προέλευση, δηλαδή από κάποιους μικροοργανισμούς.

http://www.in.gr/2018/06/28/tech/anixneythikan-polyploka-organika-moria-ston-egkelado/

egkelados-nasa-1024x683.thumb.jpg.39deb0ef535fa7f2375ef90ed14ffb5c.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο εγκελαδος μπορεί να φιλοξενήσει έναν υποθαλάσσιο ωκεανό διάρκειας ενός δισεκατομμυρίου ετών. :cheesy:

Οι ερευνητές ανακάλυψαν αυτό που πιστεύουν ότι είναι μια εύλογη εξήγηση για την ύπαρξη ενός ωκεανού κάτω από την επιφάνεια του Εγκέλαδου, ένα από τα φεγγάρια του Κρόνου. Ο Marc Neveu του Πανεπιστημίου του Maryland και η Alyssa Rhoden του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Έρευνας κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα κατασκευάζοντας ένα μοντέλο υπολογιστή για να αναπαράγουν τις συνθήκες κοντά στον Κρόνο με την πάροδο του χρόνου - 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια, για να είμαστε ακριβείς

Ο Κρόνος δεν έχει έλλειψη δορυφόρων - πάνω από 60 - διαφορετικών μεγεθών και αποστάσεων. Ωστόσο, μόνο ένας πιστεύεται ότι έχει υποθαλάσσιο ωκεανό. Με την οικοδόμηση του μοντέλου τους, ο Neveu και ο Rhoden προσπάθησαν να προσδιορίσουν ακριβώς γιατί ο Enceladus διαφέρει από τα άλλα φεγγάρια. Η ομάδα ξεκίνησε πρώτα για τα πέντε εσωτερικά φεγγάρια - Mimas, Enceladus, Tethys, Dione και Rhea - ωκεανό και αρκετά κοντά στον πλανήτη για να λιώσει τον πάγο. Οι επιστήμονες είχαν αναμείνει ότι οι πυκνότητες και η δομή αυτών των φεγγαριών θα αντιστοιχούσαν στη μάζα τους ή την απόσταση από τον Κρόνο, αλλά διαπίστωσαν ότι δεν συμβαίνει αυτό. Στο παρελθόν, οι ερευνητές πρότειναν ότι και τα πέντε φεγγάρια σχηματίστηκαν από συσσωματωμένα υλικά, μαζί από τα συντρίμμια, και ότι και τα πέντε επηρεάζονται από την βαρυτική έλξη του Κρόνου και από αυτά του άλλου. Επίσης, οι επιστήμονες στο παρελθόν έχουν κατασκευάσει μοντέλα υπολογιστών για να αναλύσουν τις παλίρροιες στα φεγγάρια και τη γεωλογία τους. Το μοντέλο υπολογιστών που κατασκευάστηκε από τους Neveu και Rhoden συνδύασε αυτά τα στοιχεία, αναλύοντας τόσο τον σχηματισμό όσο και την βαρυτική έλξη, μαζί με τη γεωλογία. Είναι το μόνο μοντέλο που μέχρι σήμερα μπορεί να εξηγήσει γιατί μόνο ένα από τα φεγγάρια, Enceladus, έχει υποθαλάσσιο ωκεανό. "Αυτή είναι η πρώτη εξήγηση σύμφωνα με τα δεδομένα που επιστράφηκαν από το διαστημόπλοιο Cassini της NASA για το πώς ένα μικροσκοπικό φεγγάρι, όπως ο Enceladus, περίπου τόσο μεγάλο όσο το κράτος της Ουάσινγκτον ή τα βρετανικά νησιά, έχει έναν υποθαλάσσιο ωκεανό όταν άλλα φεγγάρια του αδελφού που είναι μεγαλύτερα ή κοντά στον Κρόνο και επομένως πιο πιθανό να έχουν τέτοιο ωκεανό, δεν εχουν ", δήλωσε ο Neveu.

Ανάλυση των τελευταίων 4,5 δισεκατομμυρίων ετών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις ανάγκασαν τον Enceladus να σχηματίσει μια επιμήκη τροχιά, με αποτέλεσμα να το στρεβλώνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να αναπτύξει έναν υποθαλάσσιο ωκεανό. Το κάψιμο επίσης θερμαίνει το εσωτερικό του, επιτρέποντας στο νερό να παραμένει υγρό. Τα άλλα τέσσερα φεγγάρια δεν υποβλήθηκαν σε παρόμοιες συνθήκες που θα επιτρέψουν στο νερό να παραμείνει υγρό. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο κρυμμένος ωκεανός στον Enceladus είναι περίπου ένα δισεκατομμύριο ετών. "Ένα δισεκατομμύριο χρόνια είναι αρκετό για να βγει η ζωή - 1 δισεκατομμύριο χρόνια μετά τη γέννηση της Γης, υπήρξε ζωή", είπε ο Neveu. Πρόσθεσε ότι "ένα δισεκατομμύριο χρόνια σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει αρκετή χημική δραστηριότητα μεταξύ του βραχώδους πυρήνα του Enceladus και του ωκεανού του για να παρέχει ενέργεια για οποιαδήποτε δυνητική μικροβιακή ζωή, παρόμοια με τη χημική ενέργεια στο θαλασσινό έδαφος της Γης που βοηθά στη διατήρηση των οικοσυστημάτων εκεί. δεν είναι πολύ νεαρά και δεν είναι πολύ παλιά, μπορεί να είναι η σωστή ηλικία για τη ζωή. " Υπήρχαν απλουστεύσεις στο μοντέλο υπολογιστών, προκειμένου να μπορέσουμε να διεξαγάγουμε αυτή την έρευνα. "Δεν υπολογίσαμε τις μεγάλες παλίρροιες και τις χαμηλές παλίρροιες που τα πέντε φεγγάρια βίωναν ταυτόχρονα κάθε λίγες ώρες για 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια - για να το κάνει αυτό, θα χρειάζονταν περίπου 20 χρόνια σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή", δήλωσε ο Neveu . Στο μέλλον, ο Neveu ελπίζει να δει προσομοιώσεις πιο σύνθετων σεναρίων.

https://asgardia.space/en/news/only-Saturn-moon-to-contain-water-needed-to-sustain-life

pia17183_full_main.thumb.jpg.a2a32aedcdfb03ef063b34ba97593dfd.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιατί ο Εγκέλαδος, δορυφόρος του Κρόνου, είναι ισχυρός υποψήφιος για παρουσία εξωγήινης ζωής. :cheesy:

Ο ωκεανός ο οποίος κρύβεται κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του Εγκέλαδου, δορυφόρου του Κρόνου, έχει ηλικία που εκτιμάται στο 1 δισεκατομμύριο χρόνια, κάτι που τον καθιστά ιδανικό, από άποψης ηλικίας, για να φιλοξενεί ζωή, όπως δήλωσε ο Μαρν Νεβό, ερευνητής του NASA Goddard Space Flight Center την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της 2019 Astrobiology Science Conference.

Όπως αναφέρει το Live Science,

https://www.livescience.com/65855-enceladus-billion-year-old-ocean.html

o Nεβό και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις για να υπολογίσουν την ηλικία του Εγκέλαδου μέσω δεδομένων από το διαστημόπλοιο Cassini, που ήταν σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο για 13 χρόνια. Ο επιστήμονας και η ομάδα του δημοσίευσαν τα ευρήματά τους τον περασμένο Απρίλιο στο Nature Astronomy.

Μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του Cassini ήταν πως ο Εγκέλαδος έχει έναν ωκεανό με έντονη υδροθερμική δραστηριότητα. «Είναι μεγάλη έκπληξη να βλέπεις έναν ωκεανό σήμερα» είπε στο Live Science. «Είναι ένα πολύ μικρό φεγγάρι και γενικά περιμένεις τα μικρά πράγματα να μην έχουν και πολύ μεγάλες δραστηριότητες, μα να είναι κυρίως νεκροί όγκοι βράχου και πάγου».

Ωστόσο ο Εγκέλαδος δεν έχει απλά ωκεανό, μα έχει και άλλα «προαπαιτούμενα» για τη ζωή, όπως πηγές χημικής ενέργειας και απαραίτητων στοιχείων όπως ο άνθρακας, το άζωτο, το υδρογόνο και το οξυγόνο. «Ωστόσο υπάρχει και άλλη μια διάσταση ως προς την κατοικησιμότητα … ο χρόνος» είπε ο Νεβό.

Ενδείξεις υδροθερμικής δραστηριότητας στον ωκεανό του του Εγκέλαδου.

Αν ο ωκεανός είναι πολύ «νεαρός» (πχ ηλικίας λίγων εκατομμυρίων ετών) πιθανότατα δεν θα έχει υπάρξει αρκετός χρόνος για να γίνει η ανάμειξη των συστατικών αυτών που απαιτείται για τη δημιουργία ζωής, όπως εξήγησε ο επιστήμονας. Από την άλλη, αν είναι πολύ «γηραιός», είναι σαν μια μπαταρία που έχει ξεμείνει από υγρό: Οι χημικές αντιδράσεις που χρειάζονται για τη ζωή δεν θα λάμβαναν χώρα. Οπότε, ο ωκεανός του Εγκέλαδου ενδεχομένως να έχει την ιδανική ηλικία για να φιλοξενεί ζωή.

Ο Νεβό και η ομάδα του υπολόγισαν την ηλικία του ωκεανού κάνοντας κάποιες εκτιμήσεις: «Έτρεξαν» περίπου 50 προσομοιώσεις, εισάγοντας διάφορες παραμέτρους με βάση μετρήσεις του Cassini, όπως στοιχεία για τις τροχιές των φεγγαριών του Κρόνου, τα επίπεδα ραδιενέργειας στους βράχους του Εγκέλαδου και τις δικές τους εκτιμήσεις για την ηλικία και τον σχηματισμό του φεγγαριού. Η προσομοίωση που έφτασε πιο κοντά στις συνθήκες που επικρατούν στο φεγγάρι ήταν αυτή που προέβλεπε την ηλικία του ωκεανού στο ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Ωστόσο, ο Νεβό τονίζει πως αυτή η εκτίμηση βασίστηκε σε μία προσομοίωση, και, αν και και «πιάνει» πολλές από τις συνθήκες στον Εγκέλαδο, δεν τις «πιάνει» όλες- οπότε και η εκτιμώμενη ηλικία δεν θα έπρεπε να θεωρηθεί με βεβαιότητα σωστή.

Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του πλέον προσπαθούν να κάνουν την προσομοίωση να «τρέξει» πιο γρήγορα, έτσι ώστε, σε συνδυασμό με βελτιωμένα μοντέλα, να υπολογίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την ηλικία του ωκεανού του Εγκέλαδου. «Πρέπει να το ξέρουμε αυτό πριν επιστρέψουμε στην αναζήτηση για ζωή» σημείωσε.

https://www.naftemporiki.gr/story/1494753/giati-o-egkelados-doruforos-tou-kronou-einai-isxuros-upopsifios-gia-parousia-eksogiinis-zois

ceb5ceb3cebaceb5cebbceb1ceb4cebfcf82.jpg.515d099861a0d76c1269dc5e2b6742a3.jpg

egkelados_updated_690w.jpg.e15f03009a20a162402a8e190e9d1dd5.jpg

egkelados-nasa-1024x683.thumb.jpg.0dffa712c77769bcdef15f85b0149836.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Πιθανά ίχνη ζωής στον Εγκέλαδο, φεγγάρι του Κρόνου. :cheesy:

Νέα είδη οργανικών ενώσεων- συστατικών των αμινοξέων- εντοπίστηκαν σε πίδακες που εκτοξεύονται από τον Εγκέλαδο, φεγγάρι του Κρόνου, κατόπιν ενδελεχούς μελέτης των στοιχείων από την αποστολή Cassini της NASA.

Υλικό από τον πυρήνα του Εγκέλαδου εκτοξεύεται από υδροθερμικά ρήγματα και αναμειγνύεται με νερό από τον τεράστιο ωκεανό που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια του φεγγαριού, πριν απελευθερωθεί στο διάστημα ως υδρατμοί και κόκκκοι πάγου. Τα νέα μόρια που εντοπίστηκαν στους κόκκους πάγου αναγνωρίστηκαν ως ενώσεις που περιλαμβάνουν άζωτο και οξυγόνο. Στη Γη αντίστοιχες ενώσεις συμμετέχουν σε χημικές αντιδράσεις που παράγουν αμινοξέα- τα δομικά στοιχεία της ζωής. Τα υδροθερμικά ρήματα στον πυθμένα παρέχουν την ενέργεια που τροφοδοτεί τις αντιδράσεις. Επιστήμονες πιστεύουν ότι τα υδροθερμικά ρήγματα στον Εγκέλαδο μπορεί να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, παρέχοντας ενέργεια που οδηγεί στην παραγωγή αμινοξέων.

«Εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, αυτά τα μόρια, που προέρχονται από τον βαθύ ωκεανό του Εγκέλαδου, θα μπορούσαν να συμμετέχουν στις ίδιες διαδικασίες αντιδράσεων που βλέπουμε εδώ στη Γη. Δεν ξέρουμε ακόμα αν απαιτούνται αμινοξέα για ζωή πέρα από τη Γη, αλλά ο εντοπισμός των μορίων που σχηματίζουν αμινοξέα είναι σημαντικό κομμάτι του παζλ» είπε ο Νοζαΐρ Χαβάτζα, που ηγήθηκε της ομάδας των ερευνητών από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας δημοσιεύτηκαν στις 2 Οκτωβρίου στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

https://academic.oup.com/mnras/article/489/4/5231/5573821/

Αν και η αποστολή Cassini τελείωσε τον Σεπτέμβριο του 2017, τα δεδομένα που παρείχε θα μελετώνται για δεκαετίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ομάδα του Χαβάτζα χρησιμοποίησε δεδομένα από το Cosmic Dust Analyzer (CDA) του σκάφους, που εντόπισε κόκκους πάγου από τον Εγκέλαδο σε δακτύλιο του Κρόνου. Οι επιστήμονες χρησιμοποιήσαν μετρήσεις του φασματομέτρου μάζας του CDA για να εξακριβώσουν τη σύνθεση των οργανικών υλικών στους κόκκους.

https://www.naftemporiki.gr/story/1520182/pithana-ixni-zois-ston-egkelado-feggari-tou-kronou

cassini-nasa.jpg.2ecd7e7004045b3979724bc21bd94858.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

BRUIE: Υποβρύχιο Ρομποτ για τον Εγκέλαδο. :cheesy:

Το εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στην Πασαντένα της Καλιφόρνια αναπτύσσει ένα ρομπότ BRUIE για υποβρύχιες εξερευνήσεις παγωμένων φεγγαριών, αλλά πριν το αποστείλει σε τροχούς σε εξωγήινους κόσμους, το ρομπότ δοκιμάζεται στον ερευνητικό σταθμό Casey της Αυστραλίας στην Ανταρκτική. να είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για αστροβιολογικές έρευνες. Το φεγγάρι του Δία και η Σελήνη του Κρόνου Enceladus καλύπτονται με παγωμένες κρούστες που μπορούν να κρύψουν τους ωκεανούς κάτω από αυτές. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτοί οι ξένοι κόσμοι μπορούν να φιλοξενήσουν πρωτόγονες μορφές ζωής, όχι σε αντίθεση με τη Γη στις πρώτες της μέρες.

Ακόμα, δεν υπάρχουν στοιχεία για τους οργανισμούς που κατοικούν σε αυτά τα παγωμένα φεγγάρια. Για να σταματήσουμε να μαντεύουμε, πρέπει να στείλουμε έναν εξερευνητή ικανό να πλοηγηθεί σόλο μέσα από τους ωκεανούς, ενώ θα παγιδευτεί κάτω από παγωμένες κρούστες που θα μπορούσαν να έχουν πάχος 10 έως 19 χιλιομέτρων. »Τα κοχύλια πάγου που καλύπτουν αυτούς τους μακρινούς ωκεανούς χρησιμεύουν ως παράθυρο στους ωκεανούς κάτω, η χημεία του πάγου θα μπορούσε να συμβάλει στη διατροφή των ζώων μέσα στους ωκεανούς. Εδώ στη Γη, ο πάγος που καλύπτει τους πολικούς ωκεανούς μας εξυπηρετεί παρόμοιο ρόλο και η ομάδα μας ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το τι συμβαίνει όταν το νερό συναντά τον πάγο », λέει ο Kevin Hand, JPL επικεφαλής επιστήμονας στο έργο BRUIE.

Η Ανταρκτική είναι το καλύτερο μέρος στη Γη για να μιμούνται τους παγωμένους ωκεανούς, γι 'αυτό είναι το καλύτερο μέρος για να δοκιμάσετε το BRUIE. Το ρομπότ θα τοποθετηθεί στο νερό μέσα από τις τρυπημένες οπές στον πάγο, και στη συνέχεια η ομάδα θα μεταβεί από τη ροδέλα από απόσταση. Δεν είναι η πρώτη δοκιμή πεδίου για το ρομπότ: έχει ήδη βιώσει το παγωμένο κρύο των αρκτικών λιμνών κοντά στο Barrow της Αλάσκας.

Το BRUIE σημαίνει Buoyant Rover για εξερεύνηση κάτω από το πάγο. Ο θαλάσσιος εξερευνητής έχει μήκος 1 μέτρο και διαθέτει δύο τροχούς για να κυλήσει κάτω από τον πάγο. Ο υποβρύχιος δρομολογητής μπορεί να συλλαμβάνει εικόνες και να συλλέγει δεδομένα σχετικά με την περιοχή όπου το υγρό νερό συναντά το παγωμένο κρούστα. Γιατί να εξερευνήσετε την περιοχή του νερού-πάγου και να μην πάτε βαθύτερα; «Βρήκαμε ότι η ζωή ζει συχνά σε διεπαφές, τόσο στον πυθμένα της θάλασσας όσο και στη διασύνδεση πάγου-νερού στην κορυφή. Οι περισσότεροι υποβρύχιοι έχουν έναν δύσκολο χρόνο να διερευνήσουν αυτή την περιοχή, καθώς τα ρεύματα των ωκεανών θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη συντριβή τους, ή θα σπαταλούν υπερβολική δύναμη στη διατήρηση της θέσης », λέει ο επικεφαλής μηχανικός Andy Klesh. Το BRUIE, ωστόσο, χρησιμοποιεί την πλευστότητα για να παραμείνει αγκυρωμένο στον πάγο και είναι αδιαπέραστο στα περισσότερα ρεύματα. Επιπλέον, μπορεί να σβήσει με ασφάλεια και να ενεργοποιηθεί μόνο όταν χρειάζεται να μετρήσει, ώστε να μπορεί να περάσει μήνες παρατηρώντας το περιβάλλον κάτω από πάγο. Ο εξερευνητής θα είναι εξοπλισμένος με μια σειρά επιστημονικών οργάνων για τη μέτρηση των παραμέτρων που σχετίζονται με όπως το διαλυμένο οξυγόνο, η αλατότητα του νερού, η πίεση και η θερμοκρασία. Ο υποβρύχιος δρομέας διαθέτει επίσης δύο ζωντανές κάμερες υψηλής ευκρίνειας. Μπορεί ακόμα να είναι δύσκολο να βρεθείς ζωή σε έναν εξωγήινο κόσμο, ακόμα κι αν κολυμπάει μπροστά σου: «Μόλις φτάσουμε εκεί», είπε ο μηχανικός μηχανικός Dan Berisford. «Το μόνο που ξέρουμε είναι πώς να εντοπίσουμε τη ζωή παρόμοια με εκείνη της Γης. Έτσι, είναι πιθανό να είναι δύσκολο να αναγνωριστούν πολύ διαφορετικά μικρόβια. "Ωστόσο, οι προγραμματιστές έχουν χρόνο να το καταλάβουν και να βρουν τις απαραίτητες προσαρμογές. Η διαπλανητική αποστολή στην Ευρώπη πρόκειται να ξεκινήσει το 2025. Το Europa Clipper είναι ένα ορχηστρικό συγκρότημα που θα μελετήσει το παγωμένο φεγγάρι μέσω μιας σειράς πτήσεων. Όσο για τον Enceladus, ο οποίος προσελκύει τη μεγάλη προσοχή των επιστημόνων λόγω πρόσφατα ανακαλυμένων ενδείξεων υδροθερμικής δραστηριότητας και οργανικών ενώσεων στον υποθαλάσσιο ωκεανό του, δεν υπάρχει ακόμα προγραμματισμένη αποστολή να διερευνηθεί αυτός ο ελπιδοφόρος ξένος κόσμος.

https://asgardia.space/en/news/BRUIE-Underwater-Robotic-Enceladus-and-Europa-Subsurface-Ocean-Explorer

13.thumb.jpg.82767b31650c3bd489cd5e3155443d12.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

Σχετικά με την εξωγήινη μικροβιακή ζωή. :cheesy:

Υπάρχει πιθανότητα η μεθανογένεση στον Εγκέλαδο (τον δορυφόρο του Κρόνου), να οφείλεται σε μικροβιακούς οργανισμούς;

Η αποστολή της NASA Cassini αποκάλυψε την ύπαρξη ωκεανών και υδροθερμικής δραστηριότητας κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρου του Κρόνου, Εγκέλαδου. Γνωρίζουμε ότι στα υδροθερμικά συστήματα της Γης αναπτύσσεται μικροβιακή ζωή. Πόσο πιθανό είναι οι υδροθερμικές πηγές του Εγκέλαδου να φιλοξενούν μικροοργανισμούς παρόμοιους με αυτούς των υδροθερμικών συστημάτων της Γης;

Η υδροθερμική κυκλοφορία είναι πιθανώς υπεύθυνη για το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του Εγκέλαδου: τους πίδακες νερού που εκτοξεύονται από ρωγμές στον πάγο, κυρίως στο νότιο πόλο του. Από τις φασματοσκοπικές μετρήσεις που πραγματοποίησε το διαστημικό σκάφος Cassini, βρέθηκε ότι οι πίδακες περιείχαν σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις υδρογόνου (H2), μεθανίου (CH4), και διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Στις υδροθερμικές πηγές της Γης, το μεθάνιο μπορεί να παραχθεί αβιοτικά σε ρευστά πλούσια σε H2, αλλά με αργό ρυθμό. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής οφείλεται σε μικροοργανισμούς που αξιοποιούν τη χημική ανισορροπία του υδροθερμικά παραγόμενου H2 ως πηγή ενέργειας και παράγουν μεθάνιο (CH4) από διοξείδιο του άνθρακα (CO2) σε μια διαδικασία που ονομάζεται μεθανογένεση [CO2 + 4H2 → CH4 + 2 H2O]. Η αναζήτηση μεθανογόνων – μικροοργανισμών που παράγουν μεθάνιο – στον πυθμένα του Εγκέλαδου θα απαιτούσε εξαιρετικά δύσκολες διαστημικές αποστολές, με στόχο την κατάδυση στα βάθη του εξωγήινου ωκεανού, κάτι που δύσκολα θα πραγματοποιηθεί στις επόμενες δεκαετίες.

Μέχρι τότε υπάρχει ένας ευκολότερος δρόμος, στρωμένος με μαθηματικά. Αυτόν ακολούθησαν οι Affholder et al στην εργασία τους ‘Bayesian analysis of Enceladus’s plume data to assess methanogenesis‘. Κατασκεύασαν μαθηματικά μοντέλα για να εκτιμήσουν πόσο πιθανές είναι διάφορες διαδικασίες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις περιεκτικότητες μεθανίου που μέτρησε η αποστολή Cassini, συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης η μεθανογένεση να οφείλεται σε εξωγήινα μικρόβια.

Σχηματική αναπαράσταση μπεϋζιανού ελέγχου μιας υπόθεσης ή επιλογής μοντέλου. Σε αυτό το παράδειγμα, η υπόθεση Α φαίνεται να είναι μια πολύ ανακριβής πρόβλεψη του x, και ως εκ τούτου είναι απίθανη (και απορρίπτεται). Όμως η υπόθεση Β, προβλέπει την παρατήρηση με σχετικά μεγάλη πιθανότητα, και σίγουρα υψηλότερη από την αντίστοιχη πιθανότητα της υπόθεσης Α. Η υπόθεση Β προτιμάται σε σχέση με την υπόθεση Α, αλλά δεν αποκλείεται η περίπτωση να υπάρχουν κι άλλες προτιμώμενες υποθέσεις.

Ο στατιστικός έλεγχος που έκαναν οι Affholder et al έδειξε ότι μια αβιοτική παραγωγή μεθανίου, παρόμοια με αυτή που συμβαίνει στην Γη, είναι απίθανη, ενώ αντίθετα, φαίνεται αρκετά πιθανή μια μικροβιακή μεθανογένεση.

Πρέπει να συμπεράνουμε ότι στα βάθη του ωκεανού του Εγκέλαδου υπάρχει μικροβιακή ζωή; Κατηγορηματικά όχι. Το συμπέρασμα που προκύπτει από την εν λόγω μελέτη είναι στην ουσία ένα αρνητικό (αλλά ενδιαφέρον) αποτέλεσμα.

Η επιστήμη βασίζεται σε υποθέσεις και προβλέψεις που μπορούν να ελεγχθούν και ενδεχομένως να απορριφθούν. Όταν προσπαθούμε να αποδείξουμε την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου στην ιατρική, ελπίζουμε ότι οι ασθενείς που έλαβαν πραγματικά το φάρμακο να εμφανίσουν θετική ανταπόκριση, σημαντικά διαφορετική από την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο. Το μέγεθος αυτής της διαφοροποίησης μας δείχνει αν και πόσο αποτελεσματικό είναι το φάρμακο. Αν γνωρίζουμε κάτι περισσότερο σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του φαρμάκου, ίσως να είμαστε σε θέση να προτείνουμε μια ποσοτική πρόβλεψη για την αποτελεσματικότητά του και να δούμε αν ταιριάζει με τις παρατηρήσεις.

Η συλλογιστική των ερευνητών Affholder et al είναι στην ουσία η ίδια, αν και δεν εκτελούν ένα ελεγχόμενο πείραμα, όπως θα συνέβαινε κατά τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας ενός φαρμάκου ή ενός εμβολίου. Έχουν μόνο μερική γνώση του συστήματος και μπορούν να μελετήσουν μόνο ορισμένες από τις διαδικασίες που πραγματοποιούνται, κι αυτό εισάγει κάποια μικροδιαφοροποίηση στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Ανέπτυξαν το μοντέλο τους για να ελέγξουν ή καλύτερα για να απορρίψουν την υπόθεση της μικροβιακής μεθανογένεσης χρησιμοποιώντας τα δεδομένα Cassini σχετικά με το εσωτερικό του Εγκέλαδου. Η στατιστική τους ανάλυση έδειξε ότι η υπόθεση της παραγωγής μεθανίου από μικρόβια δεν απορρίπτεται από τα δεδομένα του Cassini. Αντίθετα, απορρίπτεται η υπόθεση μιας αβιοτικής υδροθερμικής παραγωγής μεθανίου που μοιάζει με αυτήν της Γης

Επομένως, τι μας διδάσκει αυτή η εργασία; Πρώτον, μας καθοδηγεί σχετικά με την επιπλέον έρευνα που απαιτείται για την καλύτερη κατανόηση των παρατηρήσεων που έκανε το Cassini. Πρέπει να διευκρινίσουμε τις αβιοτικές διεργασίες που θα μπορούσαν να παράγουν αρκετό μεθάνιο για να εξηγήσουν τα δεδομένα. Για παράδειγμα, το μεθάνιο θα μπορούσε να προέρχεται από την πυρόλυση της αρχέγονης οργανικής ύλης που υπάρχει πιθανώς στον πυρήνα του Εγκέλαδου, η οποία θα μπορούσε εν μέρει να μετατραπεί σε υδρογόνο, μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα μέσω της υδροθερμικής διαδικασίας.

Δεν μπορούμε ακόμη να ποσοτικοποιήσουμε την παραγωγή μεθανίου με αυτήν τη διαδικασία, γι αυτό θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε περισσότερα σχετικά με την ιστορία του Εγκέλαδου. Συγκεκριμένα, εάν ο Εγκέλαδος σχηματίστηκε διαμέσου της συσσώρευσης υλικού πλούσιου σε οργανικές ενώσεις (π.χ. από κομήτες), η υπόθεση της προέλευσης του μεθανίου από την πυρόλυση μπορεί να είναι πολύ πιθανή. Ένας εναλλακτικός μηχανισμός είναι η απελευθέρωση του αρχέγονου μεθανίου που θάφτηκε στον Εγκέλαδο κατά τον σχηματισμό του.

Έχοντας υπόψιν αυτούς τους μηχανισμούς, πώς θα άλλαζαν τα προηγούμενα συμπεράσματα της εργασίας αν μπορούσαν να παραχθούν αυθαίρετα μεγάλες ποσότητες μεθανίου από έναν αβιοτικό μηχανισμό στο εσωτερικό του Εγκέλαδου; Σύμφωνα με τους Affholder et al, ο συνδυασμός αυξημένης παραγωγής αβιοτικού μεθανίου μαζί με βιολογική μεθανογένεση θα μπορούσε να αποδώσει την παρατηρούμενη αφθονία μεθανίου στους πίδακες. Σε αυτό το πείραμα σκέψης, η απόρριψη οποιασδήποτε υπόθεσης (παραγωγή αβιοτικού μεθανίου έναντι μικροβιακής μεθανογένεσης) οφείλεται εν μέρει στο πόσο πιθανές πιστεύουμε ότι είναι αυτές οι a priori υποθέσεις. Για παράδειγμα, εάν ορίσουμε μια μικρή πιθανότητα εμφάνισης ζωής στον Εγκέλαδο, τότε η υπόθεση της πυρόλυσης αποδεικνύεται εξαιρετικά πιθανή.

Η παραπάνω μπεϋζιανή προσέγγιση δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένα συστήματα, όπως εσωτερικοί ωκεανοί παγωμένων δορυφόρων, αλλά θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στα ατμοσφαιρικά δεδομένα που θα αποκτηθούν στις επόμενες δεκαετίες από τους εξωπλανήτες για τον έλεγχο της κατοικισιμότητάς τους.

https://physicsgg.me/2021/07/08/%cf%83%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%be%cf%89%ce%b3%ce%ae%ce%b9%ce%bd%ce%b7-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%b6%cf%89/

hypothesis_testing.thumb.png.dc5b2b99f75237ca64bafc79b7881e20.png

enceladus.thumb.jpg.fac39b524beb95b260b503e02eb5ec6c.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

Ο υπόγειος ωκεανός του Εγκέλαδου ίσως διαθέτει φώσφορο άρα και ζωή.

mikrobiakoi-organismoi-paragoun-to-methanio-tou-egkeladou.jpg
NASA

Υδροθερμικές πηγές και φιλικά στη ζωή χημικά στοιχεία συνθέτουν όπως φαίνεται τον υπόγειο ωκεανό του Εγκέλαδου. 

Το διαστημικό σκάφος Cassini που εξερευνούσε το σύστημα του Κρόνου για 13 χρόνια εντόπισε το 2008 πίδακες υδρατμών στον Εγκέλαδο. Αμέσως ο δορυφόρος έγινε σταθερός στόχος παρατήρησης και μελέτης και διαπιστώθηκε ότι σε βάθος περίπου 20 χλμ. κάτω από την παγωμένη επιφάνεια βρίσκεται ένας ωκεανός με βάθος περίπου 40 χλμ. Σειρά μελετών έχουν δείξει ότι ο ωκεανός αυτός δείχνει ότι συνθήκες φιλικές στην ζωή τόσο όσον αφορά την σύσταση του νερού αλλά και από το γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης υδροθερμικών πηγών παρόμοιων με αυτές που υπάρχουν στους ωκεανούς της Γης.Σε αυτές τις υδροθερμικές πηγές των ωκεανών της Γης διαπιστώθηκε τα τελευταία χρόνια ότι έχουν σχηματιστεί σύνθετα οικοσυστήματα και κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι εκεί έκανε την εμφάνιση της για πρώτη φορά η ζωή στον πλανήτη μας. Άρα η παρουσία τέτοιων πηγών και στον ωκεανό του Εγκέλαδου αυξάνει τις πιθανότητες ύπαρξης κάποιων μορφών ζωής (έστω και σε μικροβιακό επίπεδο) εκεί.Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση της εθνικής ακαδημίας επιστημών των ΗΠΑ «PNAS» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών Southwest ενισχύουν το σενάριο των φιλικών στη ζωή συνθηκών του υπόγειου ωκεανού στον Εγκέλαδο. Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχουν ενδείξεις της ύπαρξης φωσφόρου στον υπόγειο ωκεανό του παγωμένου φεγγαριού.Ο φωσφόρος είναι απαραίτητο χημικό στοιχείο για τη ζωή και αν τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιωθούν οι πιθανότητες παρουσίας της ζωής στον υπόγειο ωκεανό θα αυξηθούν περαιτέρω. Σύμφωνα με τους ερευνητές έχουν πλέον συλλεχθεί πολλά στοιχεία που υποδεικνύουν την φιλικότητα στη ζωή του ωκεανού του Εγκέλαδου και αυτό που πρέπει τώρα να γίνει είναι να πραγματοποιηθεί μια αποστολή εξερεύνησης του αυτού του ωκεανού για να βρούμε αυτή την ζωή, αν υπάρχει…

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Όταν το Cassini φωτογράφιζε τον παγωμένο Εγκέλαδο.

Μια παλιά επιχρωματισμένη φωτογραφία του δορυφόρου Εγκέλαδου, σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο, μοιράστηκε η NASA στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram.

enceladus_fractures_0.jpg Pωγμές στην επιφάνεια του δορυφόρου του Κρόνου, Εγκέλαδο (από το διαστημικό σκάφος Cassini κατά τη διάρκεια της πτήσης του κοντά στον Εγκέλαδο στις 9 Μαρτίου και 14 Ιουλίου του 2015)

Το διαστημικό σκάφος Cassini είχε εξερευνήσει το κρύο και παγωμένο φεγγάρι του Κρόνου, τον Εγκέλαδο, του οποίου ο επιφανειακός πάγος κρύβει έναν βαθύτατο, εξωτικό ωκεανό.Η επιφάνεια του αλλόκοσμου φεγγαριού διατρέχεται από γαλάζιες ρωγμές προς όλες τις κατευθύνσεις και είναι διάστικτη από μεγάλους κρατήρες. Οι μακρόστενες ρωγμές πιστεύεται ότι οφείλονται από σχετικά θερμά τμήματα του φλοιού, όπου σωματίδια παγωμένου νερού και αέρια εκτοξεύονται από τους ωκεανούς, συμβάλλοντας ακόμα και στη διαμόρφωση του δακτυλίου “Ε” του Κρόνου.Ο Εγκέλαδος είναι ένα σχετικά μικρό φεγγάρι που περιστρέφεται γύρω από τον Κρόνο σε απόσταση 238.000 χιλιομέτρων, σε μία παλιρροιακά κλειδωμένη, ελλειπτική τροχιά: πάντοτε η ίδια πλευρά του Εγκέλαδου είναι στραμμένη προς τον πλανήτη.Η μέση θερμοκρασία είναι -201 βαθμοί Κελσίου ενώ το πάχος του παγωμένου κελύφους κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25 χιλιομέτρων.Ήταν στο πλέον μακρινό 2005, όταν το διαστημικό σκάφος Cassini εξέτασε για πρώτη φορά τον νότιο πόλο του φεγγαριού, καταγράφοντας το μοναδικό και πολύπλοκο έδαφός του.Το διαστημικό σκάφος της NASA εμπλούτισε τις γνώσεις μας για το φεγγάρι του Κρόνου – οδηγώντας τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πως η χημεία του Εγκέλαδου, οι τεράστιοι ωκεανοί και η εσωτερική θερμότητα – τον καθιστούν έναν κόσμο υποψήφιο για την αναζήτηση ζωής πέρα από τον πλανήτη Γη.

https://physicsgg.me/2023/01/18/όταν-το-cassini-φωτογράφιζε-τον-παγωμένο-εγκ/

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Ένα ρομποτικό φίδι για την εξερεύνηση του Διαστήματος.

Ενα ρομπότ εμπνευσμένο από το ζωικό βασίλειο σχεδίασε η NASA για την αναζήτηση ζωής στους γειτονικούς πλανήτες και τους δορυφόρους τους

eels_illustration_-_enceladus.original.j

Ενα ρομπότ εμπνευσμένο από το ζωικό βασίλειο σχεδίασε η NASA για την αναζήτηση ζωής στους γειτονικούς πλανήτες και τους δορυφόρους τους. Το EELS θα μπορούσε να είναι ο συνδυασμός χελιού, φιδιού και σκουληκιού και έχει τις κινητικές δυνατότητες να εξερευνήσει ποικίλα και διαφορετικά εδάφη, αξιολογώντας πόσο φιλόξενοι και δυνητικά κατοικήσιμοι είναι κοντινοί και μακρινοί εξωγήινοι κόσμοι, όπως το έκτο μεγαλύτερο φεγγάρι του πλανήτη Κρόνου, ο Εγκέλαδος.Τα δεδομένα που συνέλεξε το διαστημικό σκάφος Cassini δείχνουν πως, κάτω από την παγωμένη επιφάνειά του, ο Εγκέλαδος διαθέτει έναν ωκεανό. Οι πίδακες υλικών που εκρήγνυνται στην επιφάνειά του οδηγούν απευθείας σε νερό και αποτελούν ενδεχομένως τον πιο εύκολο δρόμο προς έναν κατοικήσιμο ωκεανό.Υπάρχουν πολλές υποθέσεις για το περιβάλλον κάτω από την επιφάνεια του Εγκέλαδου, με βάση τα διαφορετικά μοντέλα για τις εκρήξεις. Εχοντας κατά νου το ποικιλόμορφο τερέν του φεγγαριού, το εργαστήριο JPL της NASA σχεδίασε τα EELS με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν σε κάθε συνθήκη, σε ένα μελλοντικό, μακρύ ταξίδι τους από την επιφάνεια του δορυφόρου στον ωκεανό. Η προσαρμοστικότητά τους θα επιτρέψει την πρόσβαση και σε άλλους δύσκολους προορισμούς, όπως τα πολικά τμήματα του Αρη και οι απότομες σχισμές σε στρώματα πάγου της Γης. Το εργαστήριο συνεργάζεται με γεωεπιστήμονες ούτως ώστε τα EELS να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους σε αποστολές σε δύσβατες τοποθεσίες. 

Τα EELS είναι αυτοκινούμενα ρομπότ που αποτελούνται από πολλαπλά, πανομοιότυπα τμήματα με ποικίλους μηχανισμούς ενεργοποίησης και προώθησης, καθώς και ηλεκτρονικά συστήματα ισχύος και επικοινωνίας για την κίνησή τους.Για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται περιστρεφόμενες μονάδες πρόωσης που λειτουργούν ως ερπύστριες, μηχανισμοί πρόσφυσης και προπέλες για υποβρύχια κίνηση σε αυτή την κατηγορία ρομπότ.Ενα EELS θα μπορούσε θεωρητικά να κατέλθει έναν αγωγό στον Εγκέλαδο έως την ωκεάνια πηγή του.Το σύστημα μπορεί να προωθήσει την εξερεύνηση του Ωκεάνιου Κόσμου με την προσαρμοστικότητά του σε διάφορους τύπους εδάφους, επιτρέποντας την εις βάθος εξερεύνηση σε περιοχές που κάποτε ήταν απροσπέλαστες.

https://physicsgg.me/2023/04/18/ένα-ρομποτικό-φίδι-για-την-εξερεύνηση/

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

To James Webb εντόπισε τεράστιο πίδακα στον Εγκέλαδο, ελπίδες για ανεύρεση ιχνών ζωής (βίντεο)

encelados-696x392.jpg
Πίδακες στον Εγκέλαδο εκτοξεύουν ύλη που συνδέεται με την παρουσία της ζωής. (πηγή φωτό NASA)

Οι πίδακες του δορυφόρου του Κρόνου προέρχονται από ένα υπόγειο ωκεανό.Το διαστημικό σκάφος Cassini που εξερευνούσε το σύστημα του Κρόνου για 13 χρόνια εντόπισε το 2008 πίδακες υδρατμών στον Εγκέλαδο. Αμέσως ο δορυφόρος έγινε σταθερός στόχος παρατήρησης και μελέτης και διαπιστώθηκε ότι σε βάθος περίπου 20 χλμ. κάτω από την παγωμένη επιφάνεια βρίσκεται ένας ωκεανός με βάθος περίπου 40 χλμ. Σειρά μελετών έχουν δείξει ότι ο ωκεανός αυτός δείχνει ότι συνθήκες φιλικές στην ζωή τόσο όσον αφορά την σύσταση του νερού αλλά και από το γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης υδροθερμικών πηγών παρόμοιων με αυτές που υπάρχουν στους ωκεανούς της Γης.Σε αυτές τις υδροθερμικές πηγές των ωκεανών της Γης διαπιστώθηκε τα τελευταία χρόνια ότι έχουν σχηματιστεί σύνθετα οικοσυστήματα και κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι εκεί έκανε την εμφάνιση της για πρώτη φορά η ζωή στον πλανήτη μας. Άρα η παρουσία τέτοιων πηγών και στον ωκεανό του Εγκέλαδου αυξάνει τις πιθανότητες ύπαρξης κάποιων μορφών ζωής (έστω και σε μικροβιακό επίπεδο) εκεί.Η αστρονόμος Σάρα Φάγκι της NASA που ειδικεύεται στη μελέτη πλανητών ανακοίνωσε ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εντόπισε και κατέγραψε τον μεγαλύτερο πίδακα υδρατμών και υλικών από όσους έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στον Εγκέλαδο. Η Φάγκι αρνήθηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία για αυτό το γεγονός και ανέφερε ότι θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες δημοσίευση της ερευνητικής ομάδας που έκανε τις παρατηρήσεις. Όπως είναι ευνόητο το μέγεθος του πίδακα σε συνδυασμό με τις δυνατότητες ανάλυσης που έχουν τα όργανα του James Webb δημιουργούν ελπίδες ότι μπορεί να έχουν ανιχνευτεί ισχυρότερες ενδείξεις ή πιθανώς και αποδείξεις όχι μόνο της φιλικότητας του υπόγειου ωκεανού στη ζωή αλλά και δεδομένων που συνδέονται άμεσα με την ύπαρξη ζωής εκεί.

Ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο Εγκέλαδος φαίνεται να είναι ο πιθανότερος αυτή τη στιγμή τόπος που μπορεί να υπάρχει ζωή στο ηλιακό μας σύστημα έξω από τη Γη αλλά προς το παρόν οι διαστημικές υπηρεσίες έχουν σχεδιάσει και οργανώνουν αποστολές εξερεύνησης των φεγγαριών του Δία που επίσης διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς και θέτουν υποψηφιότητα για παρουσία της ζωής. Θεωρείται δεδομένο ότι θα οργανωθεί και μια αποστολή εξερεύνησης του Εγκέλαδου και μένει να δούμε ποιος θα την κάνει και τι είδους έρευνες θα περιλαμβάνει.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1474173/to-james-webb-entopise-terastio-pidaka-ston-egkelado-elpides-gia-aneyresi-ichnon-zois-vinteo/

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Γιγάντιο πίδακα υδρατμών δέκα χιλιάδων χλμ. εντόπισε το James Webb στον Εγκέλαδο (βίντεο)

egelados1.jpg
Εντυπωσιακοί πίδακες στον Εγκέλαδο εκτοξεύουν ύλη στο Διάστημα (πηγή φωτό NASA/JPL-Caltech)

Ο πίδακας πηγάζει από τον υπόγειο ωκεανό του παγωμένου δορυφόρου του Κρόνου.Επιστήμονες της NASA έκαναν γνωστό πριν από μια εβδομάδα ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εντόπισε ένα πίδακα στον Εγκέλαδο ο οποίος εκτοξεύει υλικό από το εσωτερικό του παγωμένου δορυφόρου του Κρόνου. Δεν είχαν δοθεί τότε περισσότερα στοιχεία για την ανακάλυψη πέρα από το ότι ο πίδακας αυτός έμοιαζε τεραστίων διαστάσεων.Με ανακοίνωση 

https://www.nasa.gov/feature/goddard/2023/webb-maps-surprisingly-large-plume-jetting-from-saturn-s-moon-enceladus

της η NASA παρουσιάζει πιο αναλυτικά αυτή την ανακάλυψη. Πρόκειται για ένα πίδακα που εκτοξεύει κυρίως υδρατμούς από το εσωτερικό του Εγκέλαδου σε απόσταση δέκα χιλιάδων χλμ. στο Διάστημα. Εκτιμάται ότι η ποσότητα του νερού που εκτοξεύεται είναι περίπου 300 λίτρα το δευτερόλεπτο. Είμαστε εντυπωσιασμένοι από το μέγεθος του πίδακα. Όταν εντοπίστηκε δεν είμασταν σίγουροι για το τι μπορούμε να περιμένουμε να δούμε» αναφέρει ο Τζερόνιμο Βιλανέβα επιστήμονας του Διαστημικού Κέντρου Πτήσης Goddard της NASA, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που μελέτησε τα δεδομένα που κατέγραψε το James Webb.

Το διαστημικό σκάφος Cassini που εξερευνούσε το σύστημα του Κρόνου για 13 χρόνια εντόπισε το 2008 πίδακες υδρατμών στον Εγκέλαδο. Αμέσως ο δορυφόρος έγινε σταθερός στόχος παρατήρησης και μελέτης και διαπιστώθηκε ότι σε βάθος περίπου 20 χλμ. κάτω από την παγωμένη επιφάνεια βρίσκεται ένας ωκεανός με βάθος περίπου 40 χλμ. Σειρά μελετών έχουν δείξει ότι ο ωκεανός αυτός δείχνει ότι συνθήκες φιλικές στην ζωή τόσο όσον αφορά την σύσταση του νερού αλλά και από το γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης υδροθερμικών πηγών παρόμοιων με αυτές που υπάρχουν στους ωκεανούς της Γης. Σε αυτές τις υδροθερμικές πηγές των ωκεανών της Γης διαπιστώθηκε τα τελευταία χρόνια ότι έχουν σχηματιστεί σύνθετα οικοσυστήματα και κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι εκεί έκανε την εμφάνιση της για πρώτη φορά η ζωή στον πλανήτη μας. Άρα η παρουσία τέτοιων πηγών και στον ωκεανό του Εγκέλαδου αυξάνει τις πιθανότητες ύπαρξης κάποιων μορφών ζωής (έστω και σε μικροβιακό επίπεδο) εκεί.Οι μέχρι τώρα παρατηρήσεις και αναλύσεις δεδομένων στον Εγκέλαδο είχαν υποδείξει την ύπαρξη πιδάκων που εκτόξευαν υλικό σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από την επιφάνεια του. Η ανακάλυψη πιδάκων που εκτοξεύουν ύλη σε απόσταση πολλών χιλιάδων χλμ. δημιουργεί νέα δεδομένα για τις γεωλογικές διεργασίες στον δορυφόρο. Αν και η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι ο Εγκέλαδος είναι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ο πιθανότερος κόσμος στο ηλιακό μας σύστημα εκτός της Γης που μπορεί να διαθέτει ζωή οι διαστημικές υπηρεσίες έχουν ρίξει το βάρος τους στην εξερεύνηση των παγωμένων δορυφόρων του Δία που επίσης διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς και οργανώνονται αποστολές εξερεύνησεις σε αυτούς.

enceladus2.png?w=985

 

stsci-01h084n7q9m7gb4r9qpenf4sac.png?w=9

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1477731/gigantio-pidaka-ydratmon-deka-chiliadon-chlm-entopise-to-james-webb-ston-egkelado-vinteo/

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Βασικό δομικό στοιχείο για τη ζωή σε υπόγειο ωκεανό του Εγκέλαδου.

… του δορυφόρου του Κρόνου

Εντοπίστηκε στον υπόγειο ωκεανό του Εγκέλαδου, φωσφόρος, ένα από τα βασικά στοιχεία των ζωντανών οργανισμών, τα επονομαζόμενα CHNOPS (υδρογόνο, άζωτο, οξυγόνο, φωσφόρος, θείο)

enceladus.jpg?w=700

Μία ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε νέες ενδείξεις ότι ο υπόγειος ωκεανός του Εγκέλαδου, του φεγγαριού του Κρόνου, περιέχει φώσφορο, ένα βασικό δομικό στοιχείο για τη ζωή.Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από την αποστολή Cassini της NASA, που εξερεύνησε τον Κρόνο και το σύστημα δακτυλίων και φεγγαριών του για πάνω από 13 χρόνια. Το διαστημικό σκάφος ανακάλυψε το υπόγειο υγρό νερό του Εγκέλαδου και ανέλυσε δείγματα από ένα σύννεφο κόκκων πάγου και αερίων που εκτοξεύονται από ρωγμές στην παγωμένη επιφάνεια του φεγγαριού. Η ανάλυση μίας κατηγορίας κόκκων πάγου πλούσιων σε άλατα έδειξε την παρουσία φωσφορικών αλάτων νατρίου.«Βρήκαμε άφθονο φώσφορο σε δείγματα πάγου πλουμίου που εκτοξεύονται από τον υπόγειο ωκεανό», αναφέρει ο Κρίστοφερ Γκλάιν, κορυφαίος ειδικός στην εξωγήινη Ωκεανογραφία στο Νοτιοδυτικό Ινστιτούτο Ερευνών του Σαν Αντόνιο και ένας από τους συγγραφείς δημοσίευσης στο περιοδικό Nature που περιγράφει την έρευνα.Ο φώσφορος με τη μορφή φωσφορικών αλάτων είναι ζωτικής σημασίας για όλη τη ζωή στη Γη. Είναι απαραίτητος για τη δημιουργία του DNA και του RNA, των μορίων που μεταφέρουν ενέργεια, των κυτταρικών μεμβρανών, των οστών και των δοντιών σε ανθρώπους και ζώα, ακόμη και του μικροβιώματος του πλαγκτόν της θάλασσας.Βρήκαμε συγκεντρώσεις φωσφορικών αλάτων τουλάχιστον 100 φορές υψηλότερες στα ωκεάνια νερά του φεγγαριού που σχηματίζουν πλούμιο, από ό,τι στους ωκεανούς της Γης», εξηγεί ο Γκλάιν και προσθέτει: «Αυτό είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα για την Αστροβιολογία και ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην αναζήτηση ζωής πέρα από τη Γη».

https://physicsgg.me/2023/06/15/βασικό-δομικό-στοιχείο-για-τη-ζωή-σε-υ/

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 μήνες αργότερα...

Δομικό υλικό της ζωής εντοπίστηκε στον υπόγειο ωκεανού του Εγκέλαδo.

enceladus.png?w=700

Αν και το υδροκυάνιο είναι δηλητήριο που προκαλεί τον θάνατο, φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στην προέλευση της ζωής. Τα στοιχεία που «χτίζουν» τα μακρομόρια των ζωντανών οργανισμών είναι τα επονομαζόμενα CHNOPS (υδρογόνο, άζωτο, οξυγόνο, φωσφόρος, θείο). Το υδροκυάνιο (HCN) που περιέχει τρία από αυτά – υδρογόνο (Η), άνθρακα (C), και άζωτο (Ν) - θεωρείται ως πρόδρομο μόριο των αμινοξέων και των νουκλεϊκών οξέων, τα θεμελιώδη μακρομόρια των ζωντανών οργανισμών. Για παράδειγμα, πειράματα έδειξαν ότι μια μεγάλη ποσότητα αδενίνης (ένα τμήμα των νουκλεϊκών οξέων DNA και RNA) μπορεί να συντεθεί από τον πολυμερισμό της αμμωνίας (ΝΗ3) με πέντε μόρια υδροκυανίου σε υδατικό διάλυμα.

enceladus.jpg Το Cassini κατέγραψε θεαματικούς πίδακες πάγου και υδρατμών στον νότιο πόλο του Εγκέλαδου

Στην εργασία τους με τίτλο «Detection of HCN and diverse redox chemistry in the plume of Enceladus«, οι ερευνητές Peter et al, υποστηρίζουν ότι η ανάλυση των δεδομένων που συνέλλεξε το διαστημικό σκάφος Cassini από πίδακες που εκτοξεύονται στο νότιο πόλο του Εγκέλαδου, δείχνει την ύπαρξη μορίων υδροκυανίου (HCN), αλλά και αιθινίου C2H2, προπενίου (C3H6)και αιθανίου (C2H6). Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερες μελέτες έδειξαν την ύπαρξη νερού (H2O), διοξειδίου του άνθρακα(CO2), μεθανίου (CH4), αμμωνίας (NH3) και υδρογόνου (H2). Σύμφωνα με τους ερευνητές κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις οι ενώσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να υποστηρίξουν μικροβιακές κοινότητες ή να οδηγήσουν σε κάποιου είδους πολύπλοκη οργανική σύνθεση που οδηγεί στην προέλευση της ζωής.Το διαστημικό σκάφος Cassini που εξερευνούσε το σύστημα του Κρόνου για 13 χρόνια εντόπισε το 2008 πίδακες υδρατμών στον Εγκέλαδο. Αμέσως ο δορυφόρος έγινε σταθερός στόχος παρατήρησης και μελέτης και διαπιστώθηκε ότι σε βάθος περίπου 20 χλμ. κάτω από την παγωμένη επιφάνεια βρίσκεται ένας ωκεανός με βάθος περίπου 40 χλμ. Σειρά μελετών έχουν δείξει ότι ο ωκεανός αυτός δείχνει ότι συνθήκες φιλικές στην ζωή τόσο όσον αφορά την σύσταση του νερού αλλά και από το γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης υδροθερμικών πηγών παρόμοιων με αυτές που υπάρχουν στους ωκεανούς της Γης.

enceladus.jpg?w=700

Σε αυτές τις υδροθερμικές πηγές των ωκεανών της Γης διαπιστώθηκε τα τελευταία χρόνια ότι έχουν σχηματιστεί σύνθετα οικοσυστήματα και κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι εκεί έκανε την εμφάνιση της για πρώτη φορά η ζωή στον πλανήτη μας. Άρα η παρουσία τέτοιων πηγών και στον ωκεανό του Εγκέλαδου αυξάνει τις πιθανότητες ύπαρξης κάποιων μορφών ζωής (έστω και σε μικροβιακό επίπεδο) εκεί.«Η εργασία μας παρέχει περαιτέρω στοιχεία ότι ο Εγκέλαδος φιλοξενεί μερικά από τα πιο σημαντικά μόρια τόσο για τη δημιουργία των δομικών στοιχείων της ζωής όσο και για τη διατήρηση αυτής της ζωής μέσω μεταβολικών αντιδράσεων. Όχι μόνο ο Εγκέλαδος φαίνεται να πληροί τις βασικές απαιτήσεις για κατοικησιμότητα, έχουμε τώρα μια ιδέα για το πώς θα μπορούσαν να σχηματιστούν πολύπλοκα βιομόρια εκεί και τι είδους χημικά μονοπάτια μπορεί να εμπλέκονται. Η ανακάλυψη του υδροκυανίου είναι ιδιαίτερα συναρπαστική γιατί είναι το σημείο εκκίνησης για τις περισσότερες θεωρίες σχετικά με την προέλευση της ζωής» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Τζόναχ Πίτερ διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που στη διάρκεια της έρευνας εργαζόταν στο Εργαστήριο Αεριώθησης της NASA.Ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο Εγκέλαδος φαίνεται να είναι ο πιθανότερος αυτή τη στιγμή τόπος που μπορεί να υπάρχει ζωή στο ηλιακό μας σύστημα έξω από τη Γη αλλά προς το παρόν οι διαστημικές υπηρεσίες έχουν σχεδιάσει και οργανώνουν αποστολές εξερεύνησης των φεγγαριών του Δία που επίσης διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς και θέτουν υποψηφιότητα για παρουσία της ζωής. Θεωρείται δεδομένο ότι θα οργανωθεί και μια αποστολή εξερεύνησης του Εγκέλαδου και μένει να δούμε ποιος θα την κάνει και τι είδους έρευνες θα περιλαμβάνει.

πηγή: https://www.naftemporiki.gr/techscience/1549235/domiko-yliko-tis-zois-entopistike-ston-ypogeio-okeanoy-toy-egkeladoy/ – https://phys.org/news/2023-12-nasa-life-sparking-energy-source-molecule.html

 
Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης