Jump to content

Αστεροειδείς.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μεγάλος αστεροειδής θα «ξύσει» τον ουρανό της Γης στις 25 Μαΐου. :cheesy:

Ένας μεγάλος και αρκετά φωτεινός αστεροειδής θα περάσει σε απόσταση σχετικά κοντινή από τη Γη στις 25 Μαΐου, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα στον ουρανό, σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων.

Το συγκεκριμένο ουράνιο σώμα κάνει την πρώτη του εμφάνιση κοντά στον πλανήτη μας τα τελευταία 20 χρόνια, γεγονός που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην παρουσία του, καθώς θα προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους ερευνητές. Ο 1999 KW4 θα παρουσιάσει το φωτεινό μεγαλείο του στις 25 Μαΐου, καθώς στον ουρανό θα φαίνεται ως ένα εξαιρετικά φωτεινό αντικείμενο.

Δυστυχώς, σύμφωνα με το sky.org δεν θα είναι ορατός στην Ελλάδα.

https://in-the-sky.org/data/object.php?id=89622&town=264371

Όσο για την ασφάλεια, οι επιστήμονες καθησυχάζουν, καθώς θα περάσει σε απόσταση μεγαλύτερη των τριών εκατ. μιλίων από τη Γη, ή -για να αποτιμήσουμε πιο σωστά την απόσταση- 13,5 φορές την απόσταση που χωρίζει τη Γη από τη Σελήνη.

Στην ουσία, ο αστεροειδής δεν είναι… ένας, αλλά δύο, καθώς αποτελείται από ένα κεντρικό κομμάτι με έκταση 1,3 χιλιόμετρα και ένα μικρότερο κομμάτι που τον συνοδεύει.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη στρέψει προς το μέρος του τα τηλεσκόπιά τους, καθώς θέλουν να συγκεντρώσουν πολύτιμες πληροφορίες αναφορικά με την πορεία του, την προέλευσή του και τη σύνθεσή του.

Ο 1999 KW4 ανακαλύφθηκε στις 20 Μαΐου 1999 και φαίνεται να είναι εγκλωβισμένος στο βαρυτικό πεδίο του Ήλιου, πραγματοποιώντας έναν γύρο με ελλειπτική τροχιά κάθε 186 γήινες ημέρες.

https://www.in.gr/2019/05/23/tech/megalos-asteroeidis-tha-ksysei-ton-ourano-tis-gis-stis-25-maiou/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...
  • Απαντήσεις 459
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Η Γη ήταν περιτριγυρισμένη από 3 αστεροειδείς τη Δευτέρα ... Και δεν το παρατηρήσαμε! :cheesy:

Ένα τρίο αστεροειδών έχει περάσει κοντά στον πλανήτη μας στις 9 Σεπτεμβρίου. Είναι καιρός να μάθουμε περισσότερα για τους εισβολείς της κοσμικής γειτονιάς μας. Σύμφωνα με το Κέντρο Κέντρων Σπουδών Αντικειμένων Γης (CNEOS) της NASA, ο πρώτος επισκέπτης και ο πιο μαζικός συμμετέχων Το «κοσμικό τρίο» ήταν το 2019 QZ3, ένας βράχος πλάτους 67 μέτρων πλησίασε τον πλανήτη μας όσο πλησιάζει τα 2,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα στις 9 Σεπτεμβρίου στις 6:49 π.μ. Ο βράχος κινείται με ταχύτητα 26,9 χιλιομέτρων την ώρα. Ο δεύτερος αστεροειδής, 2019 RG2 αναμενόταν στην κοσμική γειτονιά μας στις 9 Σεπτεμβρίου στις 3:13 μ.μ. EDT. Πέρασε δραματικά κοντά, 523.037 χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη μας. Για να συγκρίνουμε, η απόσταση μεταξύ της Γης και της Σελήνης είναι 384.400 χιλιόμετρα. Ο αστεροειδής ταξιδεύει με ταχύτητα περίπου 80 χιλιομέτρων την ώρα και μήκους περίπου 20 μέτρων. Τελευταία αλλά όχι λιγότερο σημαντικό είναι ένας διαστημικός βράχος που ονομάζεται 2019 QY4, ο οποίος ταξιδεύει σήμερα με ταχύτητα 28 χιλιομέτρων την ώρα. Ο αστεροειδής είναι μικρότερος από τους φίλους του, έχει διάμετρο 16 μέτρων. Το QY4 πέρασε 959.169 χιλιόμετρα μακριά από μας στις 9 Σεπτεμβρίου στις 9:10 μ.μ. EDT. Όλοι οι τρεις αστεροειδείς έχουν ταξινομηθεί ως αστεροειδείς Apollo, η οποία είναι η μεγαλύτερη ομάδα αντικειμένων κοντά στη Γη που περιέχει 10.485 εντοπισμένους αστεροειδείς. Όπως και άλλοι διαστημικοί βράχοι που ανήκουν σε αυτήν την οικογένεια αστεροειδών, όλοι έχουν μεγάλες τροχιές που τις παίρνουν γύρω από τον Ήλιο. Αυτό το καλοκαίρι υπήρξε μια μεγάλη αναστάτωση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης εξαιτίας του αστεροειδή 2006 QV89 μήκους 40 μέτρων. Το ροκ QV89 κατατάσσεται στην 4η θέση στον κατάλογο κινδύνων ESA των αστεροειδών με μη-μηδενική πιθανότητα κρούσης. Ωστόσο, οι επιστήμονες θα μπορούσαν τελικά να καθορίσουν την τροχιά τους, καταλήγοντας ότι θα περάσουν 7,019,626 χιλιόμετρα μακριά από εμάς. Ήμασταν τυχεροί αυτή τη φορά, αλλά σήμερα ο κατάλογος κινδύνων ESA περιέχει 879 αντικείμενα. «Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Η πιθανότητα ενός αντίκτυπου είναι 100 τοις εκατό, απλά δεν ξέρετε πότε λέει ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Lembit Öpik για την απειλή αστεροειδών. Η προστασία της γης αποτελεί προτεραιότητα στην ατζέντα της Asgardia. Λόγω της απειλής ότι θα χάσει τη Γη από την επιρροή των αστεροειδών, το Πρώτο Διαστημικό Έθνος πιστεύει ότι το μέλλον της ανθρωπότητας βασίζεται στο να γίνει ένα διαστημικό είδος.

https://asgardia.space/en/news/Earth-Was-Surrounded-by-3-Asteroids-on-Monday-And-You-Didnt-Notice

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ανακαλύφθηκε η πιο αρχαία οικογένεια αστεροειδών. :cheesy:

Ευρωπαίοι αστρονόμοι -μεταξύ των οποίων μία Ελληνίδα- ανακάλυψαν μία άγνωστη έως τώρα αρχαία οικογένεια αστεροειδών, που βρίσκεται στη ζώνη μεταξύ 'Αρη και Δία. Είναι η αρχαιότερη σε αυτή την περιοχή, από όπου προέρχονται οι περισσότεροι αστεροειδείς και μετεωρίτες που κατά καιρούς πέφτουν στη Γη.

Οι εν λόγω πολύ σκοτεινού χρώματος αστεροειδείς εκτιμάται ότι έχουν ηλικία περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών, δηλαδή είναι παλαιοί σχεδόν όσο το ίδιο το ηλιακό σύστημά μας, που έχει ηλικία 4,6 δισ. ετών. Πρόκειται για μια από τις γηραιότερες οικογένειες αστεροειδών που έχει ποτέ εντοπισθεί, ένα είδος απολιθώματος, σύμφωνα με τους επιστήμονες Οι περισσότερες οικογένειες αστεροειδών έχουν ηλικία περίπου ενός δισεκατομμυρίου ετών.

Η μέση διάμετρος των σωμάτων που περιλαμβάνει η νέα οικογένεια, είναι 11,5 χιλιόμετρα. Έως τώρα έχουν εντοπισθεί 108 αστεροειδείς της εν λόγω οικογένειας (που προς το παρόν είναι ανώνυμη), με μεγαλύτερο τον «282 Clorinde", ο οποίος έχει διάμετρο 42 χιλιομέτρων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αστροφυσικό Μάρκο Ντέλμπο του Πανεπιστημίου και του Αστεροσκοπείου της Κυανής Ακτής στη Νίκαια, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science". Στην έρευνα συμμετείχε η ελληνικής καταγωγής Χρύσα Αβδελίδου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), η οποία συνεργάζεται επίσης με το πρόγραμμα παρατήρησης μετεώρων NELIOTA του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στο πρώιμο ηλιακό σύστημα σχηματίσθηκαν μεσαίου μεγέθους πλανητοειδή σώματα, άλλα εκ των οποίων συνενώθηκαν μεταξύ τους δημιουργώντας τους πλανήτες και άλλα μετατράπηκαν σε αστεροειδείς, με τροχιές κυρίως μεταξύ Αρη-Δία. Η ζώνη αυτή περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο αστεροειδείς.

Μετά από διαρκείς συγκρούσεις ανάμεσα σε αυτά τα σώματα, στην πορεία δημιουργήθηκαν διάφορες «οικογένειες» αστεροειδών, καθιστώντας στην πορεία δύσκολο για τους επιστήμονες να καταλάβουν από ποιους πλανητοειδείς προήλθαν αρχικά.

http://www.kathimerini.gr/921403/article/epikairothta/episthmh/anakalyf8hke-h-pio-arxaia-oikogeneia-asteroeidwn

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στόλος δορυφόρων για την αποτροπή του Αρμαγεδδώνα. :cheesy:

Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πλανητικής Επιστήμης που διεξάγεται στη Ρίγα της Λετονίας παρουσιάστηκε από τον Πέκα Γιανχούνεν του Φινλανδικού Ινστιτούτου Μετεωρολογίας μια πρόταση για την αποτροπή πιθανών κινδύνων για τη Γη και κατ' επέκταση για την ανθρωπότητα. Πρόκειται για μια φιλόδοξη διαστημική αποστολή στην οποία ένας στόλος από 50 μικρού μεγέθους δορυφόρους θα ξεχυθεί στο ηλιακό μας σύστημα και θα κυνηγήσει 300 αστεροειδείς η τροχιά των οποίων μπορεί κάποια στιγμή να τους καταστήσει απειλητικούς για τον πλανήτη μας.

Με ηλεκτρικά ιστία

Οι δορυφόροι θα διαθέτουν ηλεκτρικά ιστία που θα κινούνται με τον ηλιακό άνεμο. Θα εξερευνήσουν αυτούς τους διαστημικούς βράχους για να εξακριβωθεί το ακριβές μέγεθός τους, το σχήμα τους αλλά και η σύστασή τους. Θα μελετήσουν επίσης την κίνηση και τη «συμπεριφορά» των αστεροειδών ώστε οι επιστήμονες να διαπιστώσουν για καθένα εξ αυτών αν είναι απειλητικός και πώς μπορούμε να προστατευθούμε από κάποιον που θα διαπιστωθεί ότι αποτελεί απειλή.

1.400 δυνητικά απειλητικοί αστεροειδείς

Η NASA έχει εδώ και χρόνια δημιουργήσει ένα ειδικό τμήμα εντοπισμού και παρακολούθησης διαστημικών σωμάτων που θα μπορούσαν να μας απειλήσουν. Εχουν ήδη εντοπιστεί περίπου 1.400 δυνητικά απειλητικοί αστεροειδείς και η κίνησή τους παρακολουθείται πλέον στενά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πολύ περισσότεροι αστεροειδείς που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία ενώ επίσης κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός κάποιος αστεροειδής που δεν αποτελεί απειλή για εμάς για κάποιο λόγο να... λοξοδρομήσει και να μπει σε πορεία που οδηγεί στον πλανήτη μας.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=902390

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αστεροειδής πέρασε ξαφνικά ανάμεσα στη Γη και στη Σελήνη. :cheesy:

Ένας αστεροειδής με μέγεθος λεωφορείου, ο οποίος έγινε αντιληπτός μόλις τη μέρα των Χριστουγέννων από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), πέρασε τρεις μέρα μετά, την Πέμπτη, ανάμεσα από τη Γη και τη Σελήνη. Αν επρόκειτο να πέσει στη Γη, ελάχιστα πράγματα θα μπορούσε να κάνει κανείς με τόσο μικρό χρονικό περιθώριο.

Επρόκειτο για τον 52ο αστεροειδή που εντοπίσθηκε φέτος να περνάει ανάμεσα στον πλανήτη μας και στο φεγγάρι, χωρίς να αποκλείεται ότι πέρασαν και άλλοι, που δεν ανιχνεύθηκαν. Η προηγούμενη φορά που είχε γίνει κάτι τέτοιο, ήταν στις 21 Νοεμβρίου, όταν δύο αστεροειδείς είχαν περάσει ανάμεσα στη Γη και στο δορυφόρο της σε διάστημα μισής ώρας ο ένας από τον άλλο.

Ο διαστημικός βράχος «2017 ΥΖ4» είχε διάμετρο επτά έως 15 μέτρων και πέρασε σε απόσταση περίπου 224.000 χιλιομέτρων από τη Γη, κινούμενος με ταχύτητα 34.000 χιλιομέτρων την ώρα. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα. Εντός του 2017 η NASA ανακάλυψε σχεδόν 2.000 νέους αστεροειδείς που πλησιάζουν σε απόσταση μικρότερη των δέκα εκατομμυρίων χιλιομέτρων και θεωρούνται έτσι «αντικείμενο κοντινό στη Γη» (Near-Earth Object-NEO). Όμως από αυτούς, μόνο για ένα μικρό ποσοστό (το 3%) είναι γνωστή η ακριβής θέση τους, συνεπώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κάποιας δυσάρεστης «έκπληξης».

Σύμφωνα με τη NASA, έως τώρα έχουν ανακαλυφθεί σχεδόν 17.500 αντικείμενα ΝΕΟ, σχεδόν όλα αστεροειδείς (17.389). Ο ρυθμός ανακάλυψης νέων ΝΕΟ αυξάνεται συνεχώς: το 2015 είχαν εντοπισθεί 1.571, το 2016 1.888 και το 2017 (έως τις 24 Δεκεμβρίου) 1.985.

Ο νέος αστεροειδής, που εντοπίσθηκε από τηλεσκόπιο στην Αριζόνα των ΗΠΑ, ανήκει στην οικογένεια των αστεροειδών «Απόλλων», μία ομάδα που συχνά γυροφέρνει τη Γη. Ο «2017 ΥΖ4» είναι λίγο μικρότερος από τον αστεροειδή που εξερράγη πάνω από την ρωσική πόλη Τσελιάμπινσκ το 2013, τραυματίζοντας εκατοντάδες ανθρώπους και προξενώντας ζημιές σε κτίρια.

Μεγαλύτεροι αστεροειδείς, όπως ο διαμέτρου 45 μέτρων «2012 DA14», που πέρασε ξυστά από τον πλανήτη μας επίσης το 2013, θα μπορούσαν να καταστρέψουν περιοχές όσο μια μικρή πόλη. Ο «2017 ΥΖ4» δεν φαίνεται να αποτελεί απειλή για τη Γη στο μέλλον. Η NASA εκτιμά ότι κανείς από τους -γνωστούς τουλάχιστον- αστεροειδείς δεν έχει πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη μέσα στον επόμενο αιώνα. Αλλά στο μεταξύ και η ίδια και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και άλλες διαστημικές υπηρεσίες έχουν πάρει πιο σοβαρά το ζήτημα, βελτιώνοντας τις υποδομές παρατήρησης και καταστρώνοντας σχέδια έκτακτης ανάγκης.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500186380

17849133_Erigone-Regulus.jpg.886486b697e356cc4eb18fec93b905c1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ιαπωνικό σκάφος πλησιάζει τον αστεροειδή Ryugu. :cheesy:

Το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa 2 άρχισε να στέλνει εικόνες του αστεροειδούς Ryugu, τον οποίο πλησιάζει και αναμένεται να προσεγγίσει στις 27 Ιουνίου, με στόχο να συλλέξει δείγματα και να τα φέρει πίσω στη Γη.

Το βάρους 600 κιλών σκάφος «Χαγιαμπούσα 2» εκτοξεύθηκε το 2014 και πλέον απέχει περίπου 215 χιλιόμετρα από τον ακανόνιστου σχήματος και πολύ σκούρο αστεροειδή «Ριούγκου», ο οποίος μοιάζει με «ντάμπλινγκ» και η περιστροφή του είναι ανάδρομη, δηλαδή ανάποδη σε σχέση με εκείνη της Γης και του Ήλιου.

Ο Ριούγκου ανακαλύφθηκε το 1999, έχει διάμετρο περίπου 900 μέτρων και ανήκει στην κατηγορία των δυνητικά επικίνδυνων για τη Γη αστεροειδών της ομάδας «Απόλλων».

Tο Χαγιαμπούσα-2 διαθέτει δύο ηλιακά πάνελ και μια μηχανή ιόντων που δουλεύει με το χημικό στοιχείο ξένο.

Στις 27 Ιουνίου, το σκάφος θα βρεθεί σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τον αστεροειδή και η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) θα τον μελετήσει, για περίπου ενάμιση χρόνο. Σε αυτό το διάστημα θα στείλει διαστημοσυσκευές στην επιφάνειά του -αρχής γενομένης το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο- και θα χρησιμοποιήσει εκρηκτικά για να ανοίξει τρύπα, ώστε να πάρει δείγματα και από το υπέδαφός του.

Aν όλα πάνε καλά, η αποστολή θα εγκαταλείψει τον Ριούγκου το Δεκέμβριο 2019, ώστε να επιστρέψει στον πλανήτη μας με τα δείγματα του αστεροειδούς στο τέλος του 2020.

Είχε προηγηθεί η αποστολή «Χαγιαμπούσα 1», που είχε εκτοξευθεί το 2003 και έφθασε στον αστεροειδή Ιτοκάβα το 2005. Παρά τις τεχνικές δυσκολίες, το σκάφος τελικά επέστρεψε στη Γη το 2010, μεταφέροντας μια μικρή ποσότητα υλικού από τον αστεροειδή.

Κάτι ανάλογο θα επιχειρήσει το αμερικανικό σκάφος Osiris-Rex που έχει «ραντεβού» με τον αστεροειδή Μπενού τον Αύγουστο.

http://www.kathimerini.gr/970243/article/epikairothta/episthmh/iapwniko-skafos-plhsiazei-ton-asteroeidh-ryugu

hayabusa_488.jpg.a2a975a11380776bf6103b70948a6512.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το σχέδιο των ΗΠΑ για αντιμετώπιση απειλητικών αστεροειδών. :cheesy:

Το πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προετοιμαστούν καλύτερα για την αντιμετώπιση της απειλής επικίνδυνων «NEOs» – Near Earth Objects, δυνάμει απειλητικών αστεροειδών και κομητών, οι τροχές των οποίων βρίσκονται εντός 48 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη- παρουσιάζεται σε διυπηρεσιακή αναφορά που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα. Αν και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αντικείμενα που να παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα πρόσκρουσης, η αναφορά αποτελεί σημαντικό κομμάτι ως προς την αντιμετώπιση μιας τέτοιας απειλής σε εθνικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού αυτού σχεδίου συνεργάστηκαν η NASA, to Office of Science and Technology Policy, η Federal Emergency Management Agency και διάφορες άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Το 20 σελίδων έγγραφο τιτλοφορείται «The National Near-Earth Object Preparedness Strategy and Action Plan»

https://www.whitehouse.gov/wp-content/uploads/2018/06/National-Near-Earth-Object-Preparedness-Strategy-and-Action-Plan-23-pages-1MB.pdf

και οργανώνει και συντονίζει τις προσπάθειες στον τομέα αυτόν εντός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέσα στα επόμενα 10 χρόνια για να διασφαλιστεί πως η χώρα θα είναι σε θέση να αντιδράσει πιο αποτελεσματικά σε περίπτωση που λάβει χώρα μια τέτοια φυσική καταστροφή.

To Near Earth Object Observation Program της NASA χρηματοδοτεί τις προσπάθειες εντοπισμού και παρατήρησης αστεροειδών σε αστεροσκοπεία στις ΗΠΑ και στο διάστημα, και συνεργάζεται με άλλα αστεροσκοπεία ανά τον κόσμο. Το CNEOS (Center for Near Earth Object Studies) της υπηρεσίας στο JPL (Jet Propulsion Laboratory) στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια καταγράφει και δημοσιεύει τις τροχιές όλων των αντικειμένων που έχουν εντοπιστεί, έτσι ώστε όλοι να κατανοούν τον πιθανό κίνδυνο. Επίσης, η NASA μελετά ιδέες για την εκτροπή ή τη διάσπαση αστεροειδών. Ολοκληρώνοντας το σχέδιο δράσης, η NASA και πολλά άλλα υπουργεία και υπηρεσίες θα αξιολογήσουν και θα αρχίσουν την ανάπτυξη διαφόρων προσεγγίσεων και τεχνολογιών για την προστασία του πλανήτη από μια τέτοια απειλή.

«Το έθνος έχει ήδη σημαντικές επιστημονικές, τεχνικές και επιχειρησιακές δυνατότητες, που είναι σχετικές με την πρόληψη πρόσκρουσης αστεροειδούς» είπε ο Λίντλεϊ Τζόνσον, αξιωματικός πλανητικής άμυνας της NASA. «Η εφαρμογή της National Near-Earth Object Preparedness Strategy and Action Plan θα αυξήσει σημαντικά την ετοιμότητα του έθνους και τη συνεργασία με διεθνείς εταίρους για μια αποτελεσματική αντίδραση εάν εντοπιστεί ενδεχόμενο πιθανής πρόσκρουσης αστεροειδούς».

Στο σχέδιο τίθενται πέντε στρατηγικοί στόχοι για τη μείωση του κινδύνου πρόσκρουσης αστεροειδών:

-Βελτίωση του εντοπισμού ΝΕΟs και των δυνατοτήτων κατηγοριοποίησής τους

-βελτίωση των μοντέλων πρόβλεψης ΝΕΟs, και της ενσωμάτωσης πληροφοριών

-ανάπτυξη τεχνολογιών για αποστολές εκτροπής ΝΕΟs

-αύξηση της διεθνούς συνεργασίας για την προετοιμασία ως προς τα ΝΕΟs

-δημιουργία διαδικασιών και πρωτοκόλλων δράσης για το ενδεχόμενο πρόσκρουσης ΝΕΟs.

https://physicsgg.me/2018/06/23/%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b7%cf%80%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%8e%cf%80%ce%b9%cf%83%ce%b7-%ce%b1%cf%80%ce%b5/

65FA9C37B1A93073955CD033E9301961.jpg.2613d73d97b470c10a8fb0b9889c5cff.jpg

ceb1cf83cf84ceb5cf81cebfceb5ceb9ceb4ceb5ceb9cf83.png.9ee0da0f2933a45db824ce40067b7b12.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

To σκάφος Hayabusa έφτασε στον αστεροειδή Ριούγκου. :cheesy:

Μετά από ένα ταξίδι τεσσάρων ετών στο ηλιακό μας σύστημα το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa 2 έφτασε στον στόχο του, τον αστεροειδή Ριούγκου (Ryugu) τον οποίο και θα μελετήσει για διάστημα τουλάχιστον 18 μηνών.

O Ριούγκου ανακαλύφθηκε το 1999, έχει διάμετρο περίπου 900 μέτρων και ανήκει στην κατηγορία των δυνητικά επικίνδυνων για τη Γη αστεροειδών της ομάδας «Απόλλων». Ο Ριούγκου είναι ένας ιδιαίτερα σκούρος και ακανόνιστού σχήματος αστεροειδής που σε κάποιους μοιάζει με ντάμπλινγκ και σε άλλους με διαμάντι. Η περιστροφή του είναι ανάδρομη, δηλαδή ανάποδη σε σχέση με εκείνη της Γης και του Ήλιου.

Το πιο φιλόδοξο κομμάτι της αποστολής είναι αυτό στο οποίο το Hayabusa 2 θα πρέπει να συλλέξει δείγματα του αστεροειδή και να τα φέρει πίσω στην Γη για μελέτη. Tο Χαγιαμπούσα-2 διαθέτει δύο ηλιακά πάνελ και μια μηχανή ιόντων που δουλεύει με το χημικό στοιχείο ξένο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο το σκάφος θα στείλει διαστημοσυσκευές στην επιφάνειά του και θα χρησιμοποιήσει εκρηκτικά για να ανοίξει τρύπα, ώστε να πάρει δείγματα και από το υπέδαφός του. Αν όλα πάνε καλά, η αποστολή θα εγκαταλείψει τον Ριούγκου το Δεκέμβριο 2019, ώστε να επιστρέψει στον πλανήτη μας με τα δείγματα του αστεροειδούς στο τέλος του 2020.

Είχε προηγηθεί η αποστολή «Χαγιαμπούσα 1», που είχε εκτοξευθεί το 2003 και έφθασε στον αστεροειδή Ιτοκάβα το 2005. Παρά τις τεχνικές δυσκολίες, το σκάφος τελικά επέστρεψε στη Γη το 2010, μεταφέροντας μια μικρή ποσότητα υλικού από τον αστεροειδή. Κάτι ανάλογο θα επιχειρήσει το αμερικανικό σκάφος Osiris-Rex που έχει «ραντεβού» με τον αστεροειδή Μπενού τον Αύγουστο.

http://www.in.gr/2018/06/27/tech/skafos-hayabusa-eftase-ston-asteroeidi-riougkou/

19670071-thumb-large.jpg.4b3db7987e380a32ce991c64dff0e3d5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βρέθηκαν οι ρίζες των αστεροειδών του ηλιακού συστήματος. :cheesy:

Η αποκαλούμενη κύρια ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος βρίσκεται σε μια περιοχή ανάμεσα στον Άρη και τον Δία και σε αυτή βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες διαστημικοί βράχοι (αστεροειδείς και μετεωρίτες) κάθε μεγέθους που κινούνται στο Διάστημα.

Υπάρχουν αστεροειδείς με διάμετρο λίγων μέτρων αλλά και σώματα με μέγεθος και χαρακτηριστικά μικρών πλανητών. Οι αστεροειδείς και οι μετεωρίτες που ταξιδεύουν στην διαστημική μας γειτονιά και πολλές φορές κινούνται απειλητικά προς την Γη προέρχονται από αυτή την ζώνη.

Ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη η οποία αποκαλύπτει την καταγωγή των αστεροειδών και των μετεωριτών της κύριας ζώνης.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» αναφέρει ότι το 85% των αστεροειδών και των μετεωριτών της κύριας ζώνης είναι θραύσματα πέντε ή έξι πλανητών που είχαν σχηματιστεί στις απαρχές δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος αλλά δεν κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα στις βίαιες διεργασίες που συνέβαιναν εκείνη την περίοδο και καταστράφηκαν.

«Είναι σημαντικό να μάθουμε όχι μόνο τον ακριβή αριθμό αυτών των επικίνδυνων για την Γη σωμάτων αλλά και την φύση τους ώστε αν χρειαστεί να τους αντιμετωπίσουμε και να τους καταστρέψουμε να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε και πώς να καταφέρουμε να τους εξουδετερώσουμε» αναφέρει ο Στάνλει Ντέρμοτ, αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Φλόριδας που ήταν ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η μελέτη αυτή είναι πιθανό να αποκαλύψει στοιχεία και για τα υλικά από τα οποία σχηματίστηκε η Γη.

Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια συγκλίνουν στο ότι το ηλιακό μας σύστημα όπως το γνωρίζουμε σήμερα είναι προϊόν μιας διαδικασίας συγκρούσεων και βαρυτικών αλληλεπιδράσεων ανάμεσα σε πολλούς μεγάλους και μικρότερους πλανήτες που είχαν σχηματιστεί αρχικά σε αυτό.

http://www.in.gr/2018/07/03/tech/vrethikan-oi-rizes-ton-asteroeidon-tou-iliakou-systimatos/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συναγερμός από τη NASA: Μεγάλος αστεροειδής θα περάσει επικίνδυνα κοντά στη Γη. :cheesy:

Η Γη δέχεται συχνά επισκέψεις από αστεροειδείς, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν στην ατμόσφαιρα και «σβήνουν» σε μία εντυπωσιακή λάμψη στη φυσική ασπίδα του πλανήτη μας. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ένας μεγαλύτερου μεγέθους αστεροειδής απειλεί να πέσει στη Γη. Όπως ανακοίνωσε η NASA, ο αστεροειδής 2016 NF23, διαμέτρου 160 μέτρων, αναμένεται να περάσει σε επικίνδυνα κοντινή απόσταση από τον πλανήτη μας, γεγονός που δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο.

Όπως ενημέρωσε στην προειδοποίησή της η NASA, ο μεγάλος αστεροειδής κινείται με ταχύτητα περίπου 20.000 μιλίων την ώρα, γεγονός που τον καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνο σε περίπτωση πρόσκρουσης.

Με τα στοιχεία που διαθέτουν οι επιστήμονες της NASA, το σενάριο να πέσει ο 2016 NF23 πάνω στη Γη είναι απίθανο, ωστόσο η προσοχή είναι στραμμένη πάνω του, ώστε να διαπιστωθεί τυχόν αλλαγή πορείας. Ο συγκεκριμένος αστεροειδής είναι σαφώς μεγαλύτερος από εκείνος που έπεσε στην περιοχή Chelyabinsk, στη Ρωσία, το 2013, και ο οποίος είχε προκαλέσει προβλήματα υγείας σε τουλάχιστον 1.500 άτομα.

Στην τελική ευθεία της προσέγγισης του αστεροειδούς Bennu μπήκε το διαστημόπλοιο OSIRIS-REx της NASA, μετά από ένα ταξίδι σχεδόν δύο ετών στο διάστημα.

Αφού συλλέξει το δείγμα, το διαστημόπλοιο θα το τοποθετήσει σε μία κάψουλα και θα ταξιδέψει πίσω στη Γη, όπου θα τη ρίξει στην έρημο της Γιούτα το 2023. Εκεί θα περιμένουν την κάψουλα οι επιστήμονες της NASA για να την περισυλλέξουν, ολοκληρώνοντας μία από τις πιο φιλόδοξες διαστημικές αποστολές όλων των εποχών.

Στο δείγμα από τον αστεροειδή, οι επιστήμονες θα αναζητήσουν στοιχεία για την προϊστορία του σύμπαντος, ενώ θα αξιοποιήσουν τις πληροφορίες που θα λάβουν για τον αστεροειδή για την περίπτωση που κάποια στιγμή βρεθεί σε τροχιά πρόσκρουσης με τον πλανήτη μας, καθώς θεωρείται ως ένας πιθανώς επικίνδυνος αστεροειδής.

http://www.pronews.gr/epistimes/diastima/707688_synagermos-apo-ti-nasa-megalos-asteroeidis-tha-perasei-epikindyna-konta

20030601.thumb.png.52ca65e5d2da1c7c46849f8014709f99.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σκάφος της NASA άρχισε να μελετά τον αστεροειδή Μπενού. :cheesy:

Η διαστημοσυσκευή OSIRIS-REx της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), που εκτοξεύθηκε το Σεπτέμβριο του 2016, άρχισε να μελετά από απόσταση τον αστεροειδή Μπενού.

«Μεγάλη μέρα για το OSIRIS-REx, αρχίσαμε τις πρώτες επιστημονικές παρατηρήσεις μας, αναζητώντας νέφη σκόνης γύρω από τον Μπενού», δήλωσε o επικεφαλής ερευνητής της αποστολής Ντάντε Λαουρέτα, καθηγητής πλανητικής επιστήμης του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Το σκάφος αναμένεται να φθάσει κοντά στον διαμέτρου 500 μέτρων αστεροειδή στις 3 Δεκεμβρίου και να τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτόν στις 31 Δεκεμβρίου. Στα μέσα του 2020 το σκάφος θα κατέβει στην επιφάνεια του Μπενού για να συλλέξει ένα δείγμα, το οποίο -αν όλα πάνε καλά- θα το στείλει πίσω στη Γη με μια κάψουλα το Σεπτέμβριο του 2023.

Η μελέτη του δείγματος αφενός θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τις πρώτες μέρες του ηλιακού μας συστήματος και αφετέρου θα δώσει πληροφορίες χρήσιμες σε όσους ενδιαφέρονται κάποια μέρα να εξορύξουν μέταλλα στο διάστημα.

Η κόστους 800 εκατομμυρίων δολαρίων αποστολή αποσκοπεί επίσης να συμβάλει στις προσπάθειες καλύτερης άμυνας της Γης έναντι μιας πιθανής μελλοντικής απειλής από πρόσκρουση αστεροειδούς. Ο ίδιος ο Μπενού έχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να πέσει στον πλανήτη μας στο τέλος του 22ου αιώνα.

Εκτός από την αμερικανική διαστημοσυσκευή, το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa-2 έχει ήδη φθάσει από φέτος το καλοκαίρι στο στόχο του, τον μεγαλύτερο αστεροειδή Ριούγκου, και ετοιμάζεται να αγγίξει την επιφάνειά του τον επόμενο μήνα, με απώτερο σκοπό να συλλέξει επίσης δείγμα.

http://www.tanea.gr/2018/09/12/science-technology/skafos-tis-nasa-arxise-na-meleta-ton-asteroeidi-mpenou/

20030601.thumb.png.da0ea227f57bf1a0213831e411c7913f.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Hayabusa2 θα ρίξει στον αστεροειδή Ριούγκου δύο ρόβερ. :cheesy:

Έφθασε η στιγμή για την αποστολή του ιαπωνικού σκάφους Hayabusa2 να εισέλθει στην τελική και πιο κρίσιμη φάση της. Ο «κυνηγός» του αστεροειδούς Ριούγκου τον έχει πλησιάσει πολύ και ετοιμάζεται να ρίξει στην επιφάνειά του δύο περίεργα μικροσκοπικά ρομποτικά ρόβερ, με σχήμα δίσκου, που μπορούν να χοροπηδάνε.

Στόχος της αποστολής είναι να συλλέξει δείγματα από τον αστεροειδή και να το φέρει πίσω στη Γη για μελέτη. Κάθε ρόβερ Minerva ΙΙ έχει διαστάσεις μόνο 18 επί επτά εκατοστά και βάρος 1,1 κιλό. Δεν έχει ρόδες ή ερπύστριες, αλλά θα κινείται πάνω στον Ριούγκου χοροπηδώντας από το ένα σημείο στο άλλο.

Αυτή λύση επελέγη από την Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA), επειδή η βαρύτητα πάνω στον αστεροειδή είναι τόσο μικρή, που ένα ρόβερ με τροχούς θα άρχισε να πλέει στον αέρα μόλις άρχιζε να κινείται. Ο μηχανισμός χοροπηδήματος του Minerva του επιτρέπει να μένει στον αέρα έως 15 λεπτά μετά από ένα άλμα και μετά, όταν πέφτει στο έδαφος, να κινείται οριζόντια σε απόσταση έως 15 μέτρων, προτού κάνει τον επόμενο πήδο.

Αν όλα πάνε καλά, τα δύο μίνι ρόβερ θα κινηθούν αυτόνομα σε διάφορες περιοχές του Ριούγκου, ο οποίος έχει διάμετρο περίπου 950 μέτρων. Καθ’ οδόν και χάρη στα πολλά όργανά τους (αισθητήρες θερμοκρασίας, οπτικοί, γυροσκόπια, επιταχυνσιόμετρα, επτά κάμερες κ.α.), κάθε Minerva II θα συλλέξει μια σειρά από δεδομένα.

Στην επόμενη φάση της κόστους 150 εκατ. δολαρίων αποστολής, που είχε εκτοξευθεί το Δεκέμβριο του 2014, το μητρικό σκάφος Hayabusa 2, το οποίο είχε τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ριούγκου φέτος στις 27 Ιουνίου, θα ρίξει τον Οκτώβριο στον αστεροειδή μια μεγαλύτερη στατική διαστημοσυσκευή (MASCOT) , καθώς και ένα ακόμη Minerva το 2019.

Το ίδιο το Hayabusa2 θα κάνει αρκετές διαδοχικές «βουτιές» στον Ριούγκου στη διάρκεια του επόμενου έτους, προκειμένου να συλλέξει δείγματα από την επιφάνειά του. Τελικά, θα αναχωρήσει για τη Γη το Δεκέμβριο του 2019, ενώ τα δείγματα θα επιστρέψουν με μια ειδική κάψουλα μετά από ένα έτος.

Οι Ιάπωνες έχουν δημιουργήσει μια παράδοση με την εκ του σύνεγγυς μελέτη των αστεροειδών. Το 2005 η πρώτη αποστολή Hayabusa είχε τεθεί σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή Ιτοκάβα και το 2010 το σκάφος είχε επιστρέψει ένα μικροσκοπικό δείγμα από την επιφάνειά του. Η αποστολή είχε θεωρηθεί μερική όμως επιτυχία, επειδή το ρόβερ Minerva I δεν είχε καταφέρει να κατέβει με επιτυχία στον Ιτοκάβα.

Τώρα, επιχειρώντας κάτι ανάλογο σε έναν άλλο αστεροειδή, τον Ριούγκου, έχοντας και πιο ανεπτυγμένη πλέον τεχνολογία στη διάθεσή της, η JAXA προσδοκά ότι θα καταφέρει να φέρει στη Γη ένα πολύ μεγαλύτερο δείγμα από ουράνιο βράχο.

Όμως το Hayabusa2 δεν είναι η μόνη αποστολή σε αστεροειδή. Το σκάφος OSIRIS-REx της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) πλησιάζει ολοταχώς τον αστεροειδή Μπενού, διαμέτρου 500 μέτρων, και αναμένεται να τεθεί σε τροχιά γύρω του ακριβώς την τελευταία μέρα του 2018. Αν όλα πάνε καλά, προγραμματίζεται να επιστρέψει δείγματα από τον Μπενού στη Γη το Σεπτέμβριο του 2023.

http://www.in.gr/2018/09/20/tech/hayabusa2-tha-riksei-ston-asteroeidi-riougkou-dyo-rover/

Hayabusa2-1024x933.thumb.jpg.8452f48792385074481807b2245426b7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα ρόβερ του Hayabusa2 προσεδαφίσθηκαν στον αστεροειδή Ριούγκου. :cheesy:

Έλαβε τέλος το «σασπένς» για την τύχη των δύο μικροσκοπικών ρομποτικών ρόβερ που έστειλε την Παρασκευή το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa2 στον αστεροειδή Ριούγκου, καθώς η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) διαβεβαίωσε ότι προσεδαφίσθηκαν με επιτυχία και μάλιστα έστειλαν τις πρώτες εικόνες στη Γη.

«Και τα δύο ρόβερ βρίσκονται σε καλή κατάσταση», ανέφερε η JAXA. Πρόκειται για μια ιστορική επιτυχία, καθώς μετά την προσεδάφιση μιας διαστημοσυσκευής από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος σε έναν κομήτη (η αποστολή «Ροζέτα»), τώρα για πρώτη φορά γίνεται κάτι ανάλογο με ένα ρομποτικό ρόβερ σε έναν αστεροειδή.

Το Hayabusa, αφού πλησίασε την Παρασκευή σε απόσταση μόνο 55 μέτρων για να απελευθερώσει τα ρόβερ στην επιφάνειά του αστεροειδούς, τώρα έχει απομακρυνθεί σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από αυτόν, περιμένοντας για τα επόμενα βήματα της αποστολής.

Στόχος της αποστολής είναι να συλλέξει δείγματα από τον αστεροειδή Ριούγκου διαμέτρου 900 μέτρων και να το φέρει πίσω στη Γη για μελέτη. Κάθε ρόβερ Minerva ΙΙ έχει διαστάσεις μόνο 18 επί επτά εκατοστά και βάρος 1,1 κιλό.

Αν και η JAXA το αποκαλεί ρόβερ, στην πραγματικότητα δεν έχει ρόδες ή ερπύστριες, αλλά κινείται πάνω στον Ριούγκου χοροπηδώντας από το ένα σημείο στο άλλο. Ο μηχανισμός αυτός του επιτρέπει να μένει στον αέρα έως 15 λεπτά μετά από ένα άλμα και μετά, όταν πέφτει στο έδαφος, να κινείται οριζόντια σε απόσταση έως 15 μέτρων, προτού κάνει τον επόμενο πήδο.

Αν όλα πάνε καλά, τα δύο μίνι ρόβερ θα κινηθούν αυτόνομα σε διάφορες περιοχές του Ριούγκου. Καθ’ οδόν και χάρη στα πολλά όργανά τους (αισθητήρες θερμοκρασίας, οπτικοί, γυροσκόπια, επιταχυνσιόμετρα, επτά κάμερες κ.α.), κάθε Minerva II θα συλλέξει μια σειρά από δεδομένα και εικόνες.

Στην επόμενη φάση της κόστους 150 εκατ. δολαρίων αποστολής, που είχε εκτοξευθεί το Δεκέμβριο του 2014, το μητρικό σκάφος Hayabusa 2, το οποίο είχε τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ριούγκου φέτος στις 27 Ιουνίου, θα ρίξει τον Οκτώβριο στον αστεροειδή μια μεγαλύτερη στατική διαστημοσυσκευή (MASCOT), καθώς και ένα ακόμη Minerva το 2019.

Τελικά το Hayabusa2 προγραμματίζεται να αναχωρήσει για τη Γη το Δεκέμβριο του 2019, επιστρέφοντας τα δείγματα του αστεροειδούς με μια ειδική κάψουλα μετά από ένα έτος.

http://www.in.gr/2018/09/23/tech/ta-rover-tou-hayabusa2-prosedafisthikan-ston-asteroeidi-riougkou/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βίντεο και φωτογραφίες από τον αστεροειδή Ριούγκου. :cheesy:

Τα δύο μικροσκοπικά ρόβερ Minerva του ιαπωνικού σκάφους Hayabusa2, τα οποία χοροπηδάνε αντί να κυλάνε πάνω στον αστεροειδή Ριούγκου, όπου προσεδαφίσθηκαν προ ημερών, έστειλαν στη Γη το πρώτο σύντομο βίντεο και νέες φωτογραφίες.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένα κινούμενο ρομπότ κάνει επιτόπιες παρατηρήσεις ενός αστεροειδούς.

Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία (JAXA) από τον κινούμενο αστεροειδή, φαίνεται ο Ήλιος να κινείται στον μαύρο ουρανό του Ριούγκου και το εκτυφλωτικό φως του να αντανακλάται στα βράχια της επιφάνειας του αστεροειδούς.

«Παρακαλούμε σταθείτε για μια στιγμή προκειμένου να απολαύσετε, σαν να ‘στέκεστε’ πάνω σε αυτό το νέο κόσμο» έγραψαν οι υπεύθυνοι της JAXA στο Twitter.

Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί καθώς τα Minerva, τα οποία δεν διαθέτουν τροχούς ή ερπύστριες, κάνουν άλματα στον αέρα σε απόσταση έως 15 μέτρων, ενώ χάρη στην πολύ μικρή βαρύτητα του Ριούγκου, μπορούν να αιωρούνται μέχρι 15 λεπτά, προτού αγγίξουν ξανά το έδαφος.

Τον Οκτώβριο το «μητρικό» σκάφος Hyabus2, που έχει αποτραβηχτεί σε μια απόσταση από τον αστεροειδή, ακολουθώντας τον κατά πόδας, θα ρίξει σε αυτόν τη διαστημοσυσκευή Mascot, ενώ το 2019 θα στείλει ένα ακόμη Minerva. Τελικά, κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος, το ίδιο το Hayabusa2 θα κατέβει στον Ριούγκου για να συλλέξει δείγματα και να τα φέρει πίσω στη Γη για ανάλυση εντός του 2020.

http://www.in.gr/2018/09/28/tech/vinteo-kai-fotografies-apo-ton-asteroeidi-riougkou/

20107442-1024x769.thumb.jpg.97e32a40fcdf4c462a8e7b44a9db4b23.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

MASCOT: Νέα «απόβαση» στον αστεροειδή Ryugu από το ιαπωνικό διαστημόπλοιο Hayabusa2 :cheesy:

Επιτυχώς προσεδαφίστηκε την Τετάρτη στον αστεροειδή Ryugu το σκάφος MASCOT (Mobile Asteroid Surface Scout), το οποίο μετέφερε το ιαπωνικό διαστημόπλοιο Hayabusa2.

Το MASCOT αφέθηκε σε ύψος 51 μέτρων και πραγματοποίησε ελεύθερη πτώση προκειμένου να προσεδαφιστεί στον προορισμό του, την επιφάνεια του αστεροειδούς.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο (DLR- Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt), όλα πήγαν κατ' ευχήν και η ομάδα ελέγχου είναι σε επαφή με το σκάφος, η κάμερα του οποίου έχει τραβήξει και φωτογραφίες που αποθηκεύτηκαν στο ιαπωνικό διαστημόπλοιο.

Το MASCOT διαθέτει τέσσερα όργανα: Μια κάμερα DLR, ένα ραδιόμετρο, ένα υπέρυθρο φασματόμετρο από το Institut d'Astrophysique Spatiale κι ένα μαγνητόμετρο από το TU Braunschweig. Μόλις ολοκληρώσει τις προγραμματισμένες μετρήσεις, αναμένεται να μεταβεί σε άλλη τοποθεσία, δίνοντας για πρώτη φορά σε επιστήμονες τη δυνατότητα να λάβουν δεδομένα από διαφορετικές πληροφορίες ενός αστεροειδούς.

Το Hayabusa2 είναι ένα διαστημοπλοιο της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας JAXA, ενώ το γαλλογερμανικό όχημα προσεδάφισης MASCOT, το οποίο και μετέφερε, αναπτύχθηκε από το DLR, σε συνεργασία με τη γαλλική διαστημική υπηρεσία CNES (Centre National d' Etudes Spatiales).

Λίγο καιρό πριν, επιτυχή προσεδάφιση είχαν πραγματοποιήσει στην επιφάνεια του αστεροειδούς και τα δύο οχήματα MINERVA-II1, μετακινούνταν μέσω αλμάτων: Επρόκειτο για την πρώτη φορά που προσεδαφιζόταν σε επιφάνεια αστεροειδούς ένα κινητό εξερευνητικό ρομπότ (ρόβερ), αλλά και η πρώτη φορά που επιτυγχανόταν αυτόνομη κίνηση και λήψη εικόνων σε επιφάνεια αστεροειδούς.

Η αποστολή Hayabusa2 περιλαμβάνει τη λήψη και επιστροφή δειγμάτων από τον αστεροειδή στη Γη. Όσον αφορά στο επιστημονικό ενδιαφέρον του Ryugu, οι αστεροειδείς γενικότερα θεωρούνται «απομεινάρια» από τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος, και ο συγκεκριμένος θεωρείται ιδιαίτερα αρχέγονος, οπότε και η μελέτη του αναμένεται να ρίξει φως στη δημιουργία και εξέλιξη του πλανήτη μας.

H επιστροφή του διαστημοπλοίου στη Γη, για να φέρει τα δείγματα που θα έχει συλλέξει, αναμένεται το 2020.

https://www.naftemporiki.gr/story/1398512/mascot-nea-apobasi-ston-asteroeidi-ryugu-apo-to-iaponiko-diastimoploio-hayabusa2

mascotphghjaxa-thumb-large.jpg.af5ac7c3f9a54a6193bedd36b98e7046.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φθάνει στον αστεροειδή Μπενού για να συλλέξει δείγμα εδάφους το σκάφος OSIRIS-REx της NASA :cheesy:

Το σκάφος OSIRIS-REx της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), που είχε εκτοξευθεί το Σεπτέμβριο του 2016, θα φθάσει μετά από ένα ταξίδι περίπου δύο δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων στον μικρό αστεροειδή Μπενού το απόγευμα της Δευτέρας, προκειμένου αρχικά να τον μελετήσει από κοντά και του χρόνου να συλλέξει ένα δείγμα από αυτόν.

Θα είναι το μεγαλύτερο δείγμα από έδαφος διαστημικού σώματος, το οποίο θα έχει συλλέξει η NASA μετά την τελευταία αποστολή«Απόλλων» στη Σελήνη το 1972 και το μικρότερο ουράνιο σώμα γύρω από το οποίο θα έχει ποτέ τεθεί σε τροχιά μία διαστημοσυσκευή. Θα είναι επίσης η πρώτη φορά που η NASA θα συλλέξει δείγμα από αστεροειδή.

Tο OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer) αναμένεται να φθάσει στον Μπενού περίπου στις 19:00 ώρα Ελλάδας της Δευτέρας, ενώ σχετική τηλεοπτική μετάδοση θα κάνει η NASA TV.

Η διαστημοσυσκευή θα περάσει σχεδόν ένα χρόνο σε τροχιά γύρω από τον Μπενού σε ύψος περίπου 20 χιλιομέτρων, μελετώντας με τα πέντε επιστημονικά όργανά της τον -διαμέτρου 500 μέτρων και σχήματος διαμαντιού- σκουρόχρωμο αστεροειδή, ο οποίος φέρει το όνομα μιας αιγυπτιακής θεότητας. Στόχος της NASA είναι να βρει μια ασφαλή και επιστημονικά ενδιαφέρουσα τοποθεσία,ώστε το σκάφος τον Ιούλιο του 2020 θα κατέβει στην επιφάνεια του Μπενού και, με τη βοήθεια ενός αναρροφητικού ρομποτικού βραχίονα, θα επιχειρήσει τη συλλογή ενός δείγματος βάρους τουλάχιστον 60 γραμμαρίων.

Αν όλα πάνε καλά, το σκάφος θα αναχωρήσει από τον αστεροειδή το Μάρτιο του 2021 και το δείγμα θα επιστρέψει στη Γη μέσα σε μια κάψουλα το Σεπτέμβριο του 2023. Η μελέτη του δείγματος αφενός θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τις πρώτες μέρες του ηλιακού μας συστήματος και αφετέρου θα δώσει πληροφορίες χρήσιμες σε όσους ενδιαφέρονται κάποια μέρα να εξορύξουν μέταλλα στο διάστημα.

Η κόστους 800 εκατομμυρίων δολαρίων αποστολή αποσκοπεί επίσης να συμβάλει στις προσπάθειες καλύτερης άμυνας της Γης έναντι μιας πιθανής μελλοντικής απειλής από πρόσκρουση αστεροειδούς. Ο ίδιος ο Μπενού έχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να πέσει στον πλανήτη μας στο τέλος του 22ου αιώνα.

Εκτός από την αμερικανική διαστημοσυσκευή, το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa-2 έχει ήδη φθάσει στον μεγαλύτερο (διαμέτρου ενός χιλιομέτρου) αστεροειδή Ριούγκου και ετοιμάζεται να συλλέξει επίσης ένα δείγμα στις αρχές του 2019 ώστε να το φέρει στη Γη στο τέλος του 2020. Είναι η πρώτη φορά που δύο διαστημικές αποστολές διαφορετικών χωρών κάνουν παράλληλα κάτι παρόμοιο.

Μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την άφιξη του OSIRIS-REx στον Μπενού από την τηλεόραση της NASA.

https://www.tovima.gr/2018/12/03/science/fthanei-ston-asteroeidi-mpenou-gia-na-sylleksei-deigma-edafous-to-skafos-osiris-rex-tis-nasa/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το σκάφος Osiris-REx της NASA ανακάλυψε ενδείξεις νερού στον αστεροειδή. :cheesy:

Το σκάφος Osiris-REx της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) δεν πρόφθασε να φθάσει στον αστεροειδή Μπενού (στις 3 Δεκεμβρίου) και ανακάλυψε κιόλας ίχνη νερού σε αυτόν. Αυτή είναι η πρώτη επιστημονική παρατήρηση που κάνει η διαστημοσυσκευή, η οποία, αφού μελετήσει τον αστεροειδή, θα συλλέξει δείγμα από την επιφάνειά του και θα το φέρει πίσω στη Γη το 2023.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τους επιστήμονες της αποστολής στο ετήσιο φθινοπωρινό συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στην Ουάσιγκτον.

Καθώς πλησίαζε τον αστεροειδή, τα επιστημονικά όργανα (φασματόμετρα) του σκάφους αποκάλυψαν την παρουσία μορίων που περιέχουν συνδεδεμένα άτομα οξυγόνου και υδρογόνου (υδροξύλια). Τα μόρια αυτά φαίνεται να υπάρχουν διάσπαρτα σε όλο τον αστεροειδή μέσα σε ένυδρα ορυκτά αργίλου, πράγμα που σημαίνει ότι στο παρελθόν τα πετρώματα του Μπενού είχαν έλθει σε επαφή με νερό.

Ο αστεροειδής, ο οποίος είχε ανακαλυφθεί το 1999, είναι πολύ μικρός για να περιείχε ποτέ νερό σε υγρή μορφή (έχει διάμετρο περίπου 550 μέτρων), όμως υγρό νερό πρέπει κάποτε να υπήρχε στο μητρικό σώμα του Μπενού, κάποιον πολύ μεγαλύτερο αστεροειδή.

Επίσης η μέχρι τώρα κατόπτευση του Μπενού από απόσταση έως επτά χιλιομέτρων δείχνει ότι είναι ένα μίγμα από πολλές περιοχές γεμάτες βράχους (περισσότερους του αναμενομένου) και πολύ λίγες ομαλές περιοχές. Ένας βράχος έχει ύψος περίπου 50 μέτρων και πλάτος 55 μέτρων.

Το σκάφος αναμένεται να τεθεί σε κανονική και κοντινή τροχιά γύρω από τον Μπενού στις 31 Δεκεμβρίου, όπου και θα παραμείνει έως τα μέσα Φεβρουαρίου του 2019, θέτοντας δύο νέα ιστορικά ρεκόρ: θα είναι αφενός το μικρότερο ουράνιο σώμα γύρω από το οποίο θα τεθεί σε τροχιά μια διαστημοσυσκευή και αφετέρου θα είναι η πιο κοντινή τροχιά γύρω από ένα ουράνιο σώμα που θα έχει τεθεί ένα σκάφος.

https://www.in.gr/2018/12/11/tech/skafos-osiris-rex-tis-nasa-anakalypse-endeikseis-nerou-se-asteroeidi/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το OSIRIS-REx της NASA έκανε νέο ρεκόρ. :cheesy:

Σύμφωνα με το www.amna.gr και uanews.arizona.edu η NASA ανακοίνωσε ότι το σκάφος OSIRIS-REx που από τις 3 Δεκεμβρίου ακολουθούσε κατά πόδας τον αστεροειδή Μπενού διαμέτρου 500 μέτρων, τελικά τέθηκε σε τροχιά γύρω του λίγη ώρα πριν την Πρωτοχρονιά. Πρόκειται για ένα νέο διαστημικό ρεκόρ, καθώς είναι το μικρότερο ουράνιο σώμα γύρω από το οποίο έχει ποτέ τεθεί σε τροχιά μια διαστημοσυσκευή. Το ρεκόρ έως τώρα κατείχαν οι Ιάπωνες που στο τέλος Ιουνίου 2018 είχαν θέσει σε τροχιά το σκάφος Hayabusa2 γύρω από τον αστεροειδή Ριούγκου διαμέτρου 900 μέτρων.

Αφού μελέτησαν τον αστεροειδή από κοντά για περίπου ένα μήνα, οι χειριστές πραγματοποίησαν τους δύσκολους ελιγμούς για να θέσουν το σκάφος σε τροχιά γύρω από τον Μπενού, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 110 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη και δεν έχει σχεδόν καθόλου βαρύτητα, πράγμα που καθιστά δύσκολη τη σταθεροποίηση της τροχιάς ενός σκάφους γύρω του.

Το OSIRIS-REx έκανε και ένα δεύτερο ρεκόρ, της πιο κοντινής τροχιάς γύρω από ένα μικρό ουράνιο σώμα, καθώς κάνει κύκλους γύρω από τον αστεροειδή σε απόσταση μόνο 1,6 χιλιομέτρων από την επιφάνειά του. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η «Ροζέτα» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος που τον Μάιο του 2016 κινείτο σε απόσταση σχεδόν επτά χιλιομέτρων γύρω από τον κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο.

Το αμερικανικό σκάφος θα κινείται γύρω από τον Μπενού έως το Φεβρουάριο με πολύ αργή ταχύτητα, διαγράφοντας μια τροχιά κάθε 62 ώρες, ενώ στη συνέχεια θα κάνει μια σειρά από ακόμη πιο κοντινές προσεγγίσεις, ώστε να μελετήσει πιο προσεκτικά τον αστεροειδή.

Το κόστους 800 εκατομμυρίων δολαρίων σκάφος (με το πλήρες όνομα Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer), που κατασκευάσθηκε από την εταιρεία Lockheed Martin, εκτοξεύθηκε το Σεπτέμβριο του 2016 με στόχο στα μέσα του 2020 να συλλέξει δείγμα από τον Μπενού και να το φέρει στη Γη το Σεπτέμβριο του 2023 για επιστημονική ανάλυση. Το Δεκέμβριο 2020, αν όλα έχουν πάει καλά, θα έχει προηγηθεί το ιαπωνικό Hayabusa2, το οποίο θα φέρει στη Γη το δείγμα που θα έχει συλλέξει από τον Ριούγκου.

Υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα ο Μπενού να πέσει στη Γη στο τέλος του 22ου αιώνα και αυτός είναι ένας λόγος που επελέγη από τη NASA ως ο στόχος της πρώτης αποστολής της για τη συλλογή δείγματος από αστεροειδή.

https://physicsgg.me/2019/01/01/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b1-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ad%cf%83%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b7-%ce%b8%ce%bf%cf%8d/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κ. Τσιγάνης: «Πως θα αποφύγουμε την σύγκρουση της Γης με αστεροειδή;» :cheesy:

Κι όμως ετοιμάζεται η πλανητική άμυνα της Γης. Αν μας έχει διδάξει κάτι η μυθοπλασία των κινηματογραφικών παραγωγών και η σχέση της με την επιστήμη, αυτό είναι πως στον 21ο αιώνα δεν είναι λίγες οι ιδέες των σεναριογράφων που τελικά υλοποιούνται από επιστημονικές ομάδες.

«Το 2022 ένας αστεροειδής πρόκειται να περάσει αρκετά κοντά από τη Γη, αλλά σε ασφαλή απόσταση και έχει σχεδιαστεί να γίνει το πρώτο πείραμα του είδους «τι θα κάναμε αν (σ.σ ο αστεροειδής) ερχόταν επάνω μας;», εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του ΑΠΘ, Κλεομένης Τσιγάνης.

Όπως εξήγησε ο κ.Τσιγάνης, Έλληνες επιστήμονες συμμετέχουν στον σχεδιασμό αποστολής των ΗΠΑ και της Ευρώπης, με την επωνυμία DART (Double Asteroid Redirection Test) για το αμερικανικό τμήμα, και Hera (Ήρα) για το ευρωπαϊκό. Πρόκειται για μια αποστολή, η οποία «θα στείλει ένα σκάφος (να συγκρουστεί) με μεγάλη ταχύτητα με τον αστεροειδή, προκειμένου να παρατηρήσει πόσο πολύ λίγο μπορεί να τον εκτρέψει από την τροχιά του, αλλά αυτό να το μετρήσει».

Η φιλόδοξη και πρωτοποριακή διαστημική αποστολή ξεφεύγει σύμφωνα με τον κ.Τσιγάνη από την επιστημονική φαντασία και παρόμοιες σεναριακές ιδέες ταινιών, ιδιαίτερα των δεκαετιών ’70 και ’80, «στο ότι δεν χρειάζονται ούτε πυρηνικά ούτε τίποτα παρόμοιο, (καθώς) το μέγεθος του αστεροειδούς (σ.σ που θα χτυπηθεί) δεν είναι αρκετά μεγάλο».

Οι Έλληνες επιστήμονες συμμετέχουν στην παγκόσμια ομάδα προμελέτης και μελέτης της αποστολής, που έχει πληθώρα σταδίων πριν από τις εκτοξεύσεις των συστημάτων, καθότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας. Την ίδια ώρα παράλληλα «είναι σε εξέλιξη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ΕSA) ο σχεδιασμός της μακέτας του διαστημικού σκάφους που θα «συγκρουστεί» με τον αστεροειδή», όπως ανέφερε ο Έλληνας επιστήμονας. Στη φάση Β’ της συνολικής μελέτης (σ.σ preliminary design work, phase B1), στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, «υπάρχει μια ομάδα επιστημόνων που είναι η κεντρική επιστημονική ομάδα», στην οποία συμμετέχει και ο Έλληνας αστροφυσικός όπως και επιστήμονες από τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Από τη μεριά της ESA, το πρότζεκτ για την ευρωπαϊκή πλευρά ονομάζεται Hera (Ήρα), ενώ ταυτόχρονα πληθώρα άλλων, μικρότερων επιστημονικών ομάδων, είναι συνδεδεμένες με την κεντρική. Πρόκειται για ομάδες που περιλαμβάνουν και επιστημονικό δυναμικό από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πέραν του κ. Τσιγάνη.

Τι πρέπει να γίνει αν ο άνθρωπος χρειαστεί να εκτρέψει ένα αστεροειδή

Στο, δε, βασικό ερώτημα ενός απλού πολίτη για την επικινδυνότητα ενός τέτοιου ουράνιου σώματος σε σχέση με τη Γη ο Έλληνας αστροφυσικός εξήγησε πως η μη χρήση εκρήξεων για την εκτροπή ενός ουράνιου αντικειμένου είναι ζήτημα χρονισμού. «Αν κάποιος το αντιληφθεί μερικά χρόνια πριν (ότι πλησιάζει ένα ουράνιο αντικείμενο), απλά στέλνοντας ένα σχετικά μεγάλο σκάφος με μεγάλη ταχύτητα και εκτρέποντας το μερικά χιλιοστά από την τροχιά του με την πάροδο του χρόνου, επειδή αυτές οι τροχιές είναι ασταθείς, θα ανοίξει η απόσταση τόσο όσο χρειάζεται προκειμένου να αποφύγεις τη σύγκρουση», εξηγεί ο καθηγητής του ΑΠΘ, σημειώνοντας πως με αυτό τον τρόπο ένας επικίνδυνος αστεροειδής «θα μας προσπεράσει». Η πρόσκρουση του σκάφους του προγράμματος με τον αστεροειδή σχεδιάζεται να γίνει σε ασφαλές περιβάλλον, καθώς ο εν λόγω αστεροειδής «δεν πρόκειται να μας πλησιάσει ούτως ή άλλως» τονίζει, ενώ σημαντικός στόχος της επιστημονικής ομάδας είναι να δουν τα αποτελέσματα της σύγκρουσης.

Έτσι πέρα από τη συγκεκριμένη αποστολή πρόσκρουσης προγραμματίζεται και μια έτερη «επιβεβαιωτική αποστολή», που αναμένει τη χρηματοδότηση της από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ΕSA). Σε εκείνη την περίπτωση «ένα άλλο σκάφος θα πάει να παρατηρήσει το αποτέλεσμα της σύγκρουσης, να δει τον κρατήρα (σ.σ που θα έχει προκύψει από το «χτύπημα» με το διαστημικό σκάφος DART), να μετρήσει τα υλικά ώστε να καταλάβουμε τη συνοχή του αντικειμένου, να λάβουμε τις πληροφορίες που μας λείπουν και θα τις χρειαζόμασταν αν συνέβαινε κάτι τέτοιο (σ.σ να χρειαζόταν μια εκτελεστεί μια αποστολή με πραγματικό αντικείμενο εκτροπής)», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ.Τσιγάνης.

Με την επιτυχημένη ολοκλήρωση όλων των σταδίων μετά την επιθεώρηση, που προγραμματίζεται για τον φετινό Νοέμβριο, καθώς «και το τελικό ΟΚ», οι διαστημικές υπηρεσίες ΗΠΑ και Ευρώπης φιλοδοξούν πως το πρόγραμμα θα πάρει «το πράσινο φως για να προχωρήσει στη φάση υλοποίησης», καταλήγει ο κ.Τσιγάνης.

Με βάση τους σχεδιασμούς των επιστημόνων, το σκάφος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας (NASA) θα κατευθυνθεί πάνω στον αστεροειδή με την ονομασία Didymos (near-Earth asteroid 65803), έναν αστεροειδή με μήκος 800 μέτρων. To σκάφος της αποστολής μάλιστα, δεν θα «πέσει πάνω» στο κύριο σώμα του Didymos, αλλά στο ουράνιο σώμα μήκους περίπου 150 μέτρων (σ.σ «moonlet»), που είναι σε τροχιά γύρω από το κύριο σώμα των 800 μέτρων. Η επιλογή έγινε γιατί αυτό -του μικρότερου δορυφορικού ουράνιου σώματος- είναι το μέγεθος ενός αστεροειδή που τυπικά θα μπορούσε να αποτελέσει πιο κοινό κίνδυνο για τη Γη. Το DART, που μάλιστα είναι επαναστατικό για έναν ακόμη λόγο, διότι θα χρησιμοποιήσει ένα πρωτοποριακό κύριο σύστημα πρόωσης, το NASA Evolutionary Xenon Thruster – Commercial (NEXT-C) solar electric propulsion system, θα πέσει στον μικρό δορυφόρο του Didymos που βρίσκεται 11 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη με ταχύτητα 6 χλμ/δευτερόλεπτο.

https://physicsgg.me/2019/01/13/%ce%ba-%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%b3%ce%ac%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%80%cf%89%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%86%cf%8d%ce%b3%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%83%cf%8d%ce%b3%ce%ba/

meteorite_14672419-thumb-large.jpg.eefd5f7c6c143e2fab0cf666960ead30.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευρωπαϊκά σχέδια για αποστολή στον μικρότερο αστεροειδή που έχει φτάσει διαστημόπλοιο. :cheesy:

Σε ένα νέο διαστημικό ρεκόρ αποβλέπει η αποστολή Hera (Ήρα) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος: Αν όλα πάνε καλά, το σκάφος δεν θα είναι απλά το πρώτο που θα εξερευνήσει δυαδικό αστεροειδή - το ζεύγος των Διδύμων -, μα κι ο μικρότερος εκ των δύο αστεροειδών, μεγέθους αντίστοιχου της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας στην Αίγυπτο. Θα γίνει ο μικρότερος αστεροειδής που έχει επισκεφθεί ποτέ διαστημόπλοιο.

Ο μεγάλος αστεροειδής του ζεύγους είναι ο 780 μέτρων Δίδυμος - και ο μικρός ο «Didymoon», μόλις 160 μέτρων, ο οποίος θα είναι ο πιο μικρός όλων των αστεροειδών που έχουν εξερευνηθεί από ρομποτικά σκάφη, μικρότερος ακόμα και από τον 350 μέτρων Ιτοκάβα (τον επισκέφθηκε το ιαπωνικό Hayabusa) και τον 500 μέτρων Bennu, στον οποίο έχει φτάσει η αποστολή Osiris-REx της NASA.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μικρό μέγεθος του Didymoon είναι και ο λόγος που επελέγη για ένα πείραμα πλανητικής άμυνας: Το 2022, το διαστημόπλοιο DART της NASA θα πέσει πάνω του, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αλλάξει η τροχιά που ακολουθεί γύρω από το ζευγάρι του, έτσι ώστε να εξεταστεί κατά πόσον είναι βιώσιμη επιλογή η εκτροπή της πορείας ενός απειλητικού αστεροειδή. Μετά την πρόσκρουση αυτή, η αποστολή Hera θα εξερευνήσει το ζεύγος το 2026, συλλέγοντας πληροφορίες που δεν είναι δυνατό να αποκτηθούν μέσω παρατήρησης από τη Γη. Το σύστημα των δύο αστεροειδών παρουσιάζει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον γενικότερα, καθώς θα παρέχει πολύτιμα στοιχεία για τη δημιουργία των δυαδικών αστεροειδών, που αποτελούν το 15% του γνωστού συνόλου.

Η αποστολή Hera βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, προκειμένου να παρουσιαστεί προς έγκριση στη συνάντηση Space19+ των αρμοδίων Ευρωπαίων υπουργών. Προορίζεται για εκτόξευση το 2023.

https://www.naftemporiki.gr/story/1441149/europaika-sxedia-gia-apostoli-ston-mikrotero-asteroeidi-pou-exei-ftasei-diastimoploio

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Ένας φίλος από τα παλιά»: Ο αστεροειδής C/2018 Y1 περνά από τη Γη για πρώτη φορά μετά το 648 μ.χ.! :cheesy:

Ένας μακρινός επισκέπτης πέρα από τη ζώνη του Κούπερ ο κομήτης Iwamoto (C/2018 Y1) έρχεται!

Στις 12 και 13 Φεβρουαρίου ένας κομήτης θα πραγματοποιήσει μια σπάνια «επίσκεψη» στη γειτονιά μας περνώντας από τη Γη σε απόσταση μόλις 45 εκατ. χλμ.

Ο Iwamoto δεν μας επισκέπτεται πολύ συχνά καθώς έχει μια ελλειπτική τροχιά 1371 ετών. . Έτσι η τελευταία φορά που βρέθηκε κοντά στον πλανήτη μας ήταν το 648 μ.χ. και η επόμενη δεν πρόκειται να γίνει πριν το 3.390!

Όσοι επομένως θέλετε να δείτε ένα μοναδικό θέαμα 1.300 ετών τώρα είναι η ευκαιρία.

Στην φωτογραφια ο κομήτρης όπως καταγράφηκε στις 7 Φεβρουαρίου

https://www.youtube.com/watch?v=0n_LFdpwYic

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/750214_enas-filos-apo-ta-palia-o-asteroeidis-c2018-y1-perna-apo-ti-gi-gia-proti

cometmovie_strip_0.gif.e310631f4ad3a6cc4081023dd7ed3c24.gif

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το πρώτο δείγμα από τον αστεροειδή Ριούγκου ετοιμάζεται να συλλέξει το Hayabusa 2 :cheesy:

Οι Ιάπωνες ετοιμάζονται για μια ακόμη δύσκολη διαστημική αποστολή. Η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) έκανε γνωστό ότι το βράδυ της Πέμπτης (περίπου στη 01:00 ώρα Ελλάδας της Παρασκευής) το σκάφος της Hayabusa 2 θα προσπαθήσει να συλλέξει ένα αρχικό δείγμα από την επιφάνεια του αστεροειδούς Ριούγκου.

Tο σκάφος είχε φθάσει στον αστεροειδή πέρυσι τον Ιούνιο μετά από ένα ταξίδι 3,5 ετών. Για να τον μελετήσει καλύτερα εκ του σύνεγγυς, ώστε να αποφύγει κάτι απρόοπτο, το Σεπτέμβριο η JAXA έστειλε δύο μικρά χοροπηδηχτά ρομπότ στην επιφάνειά του, ενώ τον Οκτώβριο έκανε το ίδιο με ένα άλλο στατικό επιστημονικό ρομπότ γαλλο-γερμανικής κατασκευής, το Mascot.

Tο Hayabusa 2, που είχε παραμείνει σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τον Ριούγκου, θα προσεγγίσει κι άλλο τον διαμέτρου σχεδόν ενός χιλιομέτρου αστεροειδή. Όταν τον ακουμπήσει, θα εξαπολύσει πάνω του ένα μικρό βλήμα βάρους πέντε γραμμαρίων με μεγάλη ταχύτητα άνω των 1.000 χιλιομέτρων την ώρα. Σωματίδια βάρους έως δέκα γραμμαρίων που θα διασκορπιστούν λόγω της πρόσκρουσης, θα συλλεχθούν από ένα όργανο του σκάφους, το οποίο στη συνέχεια θα απομακρυνθεί ξανά από τον Ριούγκου.

Tον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, η JAXA θα προχωρήσει στην επόμενη ακόμη πιο εντυπωσιακή φάση της αποστολής, προκαλώντας μια έκρηξη στον Ριούγκου, ώστε να ανοίξει ένα κρατήρα στην επιφάνειά του, όπου το σκάφος θα κατέβει για να συλλέξει περισσότερα δείγματα.

Η επιστροφή των δειγμάτων στη Γη, αν όλα πάνε καλά, θα γίνει το Δεκέμβριο του 2020 και θα ακολουθήσει η ανάλυση τους στα επιστημονικά εργαστήρια. Οι Ιάπωνες είχαν κάνει μια ανάλογη αποστολή, αλλά μικρότερου βεληνεκούς, στον αστεροειδή Ιτοκάβα το 2005.

Η NASA έχει ήδη μια παρόμοια αποστολή, με το σκάφος OSIRIS-Rex να έχει φθάσει στον διαμέτρου 500 μέτρων αστεροειδή Μπενού στις 31 Δεκεμβρίου 2018 και να σχεδιάζει τη συλλογή δειγμάτων στα μέσα του 2020. Το υλικό αναμένεται να επιστραφεί στη Γη το Σεπτέμβριο του 2023.

http://www.kathimerini.gr/1011069/article/epikairothta/episthmh/to-prwto-deigma-apo-ton-asteroeidh-rioygkoy-etoimazetai-na-sylle3ei-to-hayabusa-2

hayabusa12.jpg.d9efbdf68136b2d90173ca11013e73c0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το σκάφος Hayabusa 2 συνέλεξε το πρώτο δείγμα από τον αστεροειδή Ριούγκου. :cheesy:

Η ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) ανακοίνωσε ότι περίπου στις 01:30 (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής το σκάφος της Hayabusa 2 πραγματοποίησε με επιτυχία την αποστολή του, να αγγίξει την επιφάνεια του αστεροειδούς Ριούγκου και να συλλέξει ένα αρχικό δείγμα από αυτήν.

Η αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) συνεχάρη την ιαπωνική για το επίτευγμα. Το σκάφος είχε φθάσει στον αστεροειδή, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 186 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, πέρυσι τον Ιούνιο μετά από ένα ταξίδι 3,5 ετών.

Tο Hayabusa 2, που όλο αυτό τον καιρό είχε παραμείνει σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τον Ριούγκου, προσέγγισε τον διαμέτρου σχεδόν ενός χιλιομέτρου αστεροειδή και, όταν τον ακούμπησε, εξαπέλυσε πάνω του ένα μικρό βλήμα από ταντάλιο, βάρους πέντε γραμμαρίων, με μεγάλη ταχύτητα άνω των 1.000 χιλιομέτρων την ώρα. Σωματίδια βάρους έως δέκα γραμμαρίων που θα διασκορπίστηκαν λόγω της πρόσκρουσης, συλλέχθηκαν από ένα όργανο του σκάφους.

Αργότερα, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, η JAXA θα προχωρήσει στην επόμενη ακόμη πιο εντυπωσιακή φάση της αποστολής, προκαλώντας μια έκρηξη στον Ριούγκου, ώστε να ανοίξει ένα κρατήρα στην επιφάνειά του, όπου το σκάφος θα κατέβει για να συλλέξει περισσότερα δείγματα.

Η επιστροφή των δειγμάτων στη Γη, αν όλα πάνε καλά, θα γίνει τον Δεκέμβριο του 2020 και θα ακολουθήσει η ανάλυση τους στα επιστημονικά εργαστήρια. Οι Ιάπωνες είχαν κάνει μια ανάλογη αποστολή, αλλά μικρότερου βεληνεκούς, στον αστεροειδή Ιτοκάβα το 2005.

Στην φωτογραφία η επιφάνεια του Ryugu, όπως την είδε η κάμερα του Hayabusa 2 τον περασμένο Ιούνιο.

https://physicsgg.me/2019/02/21/%cf%84%ce%bf-hayabusa-2-%ce%ad%cf%84%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%bf-%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b5%ce%b9-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b5%ce%af%ce%b3%ce%bc%ce%b1-%ce%b1/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι αστεροειδείς που θα σπάσουν δεν θα σώσουν την ανθρωπότητα. :cheesy:

Οι επιστήμονες έχουν προτείνει ότι μία από τις αμυντικές εφαρμογες εναντίον των αστεροειδών που συγκρούονται με τη Γη ειναι η θραυση των αστεροειδων σε μικρότερα κομμάτια. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαρτίου του Icarus λέει ότι η προσέγγιση είναι απίθανο να επιτύχει. Οι ερευνητές μοντελοποίησαν πιθανά γεγονότα και διαπίστωσαν ότι μετά την απόπειρα καταστροφής, η βαρύτητα του αστεροειδούς θα τραβούσε ακόμα τα θραύσματα του.

"Μπορεί να ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά πολλές έρευνες θεωρούν συγκρούσεις αστεροειδών", λέει ο συγγραφέας Charles El Mir του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. "Για παράδειγμα, αν υπάρχει ένας αστεροειδής που έρχεται στη Γη, είναι καλύτερα να το σπάσουμε σε μικρά κομμάτια, ή να τον βγάλουμε προς μια διαφορετική κατεύθυνση; Και αν ο τελευταίος, πόση δύναμη θα έπρεπε να την χτυπήσουμε για να τον απομακρύνουμε χωρίς να τον σπάσουμε; Οι επιστήμονες έχουν εκτιμήσεις για την πυκνότητα, αλλά δεν γνωρίζουν πολλά για την εσωτερική δομή των αστεροειδών, αλλά οι προσομοιώσεις είναι χρήσιμες επειδή οι ερευνητές μπορούν να μοντελοποιήσουν διάφορα είδη αστεροειδών. "Συνηθίζαμε να πιστεύουμε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το αντικείμενο, τόσο πιο εύκολα θα σπάσει, επειδή τα μεγαλύτερα αντικείμενα είναι πιο πιθανό να έχουν ελαττώματα", δήλωσε ο El Mir. "Ωστόσο, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι αστεροειδείς είναι ισχυρότεροι και απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να καταστραφούν τελείως ». Σε αυτή τη μελέτη, ο El Mir και οι συνεργάτες του, KT Ramesh, διευθυντής του Hopkins Extreme MaterialsInstitute και Derek Richardson, καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Maryland, εισήγαγαν στοιχεία όπως η μάζα, η φωτεινότητα του υλικού, που προσομοιώνει μια σύγκρουση αστεροειδών. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα μοντέλα, αντιπροσώπευαν την περιορισμένη ταχύτητα ρωγμών στους αστεροειδείς, καθώς και άλλες διαδικασίες μικρότερης κλίμακας Η προσομοίωση αποτελείται από δύο φάσεις: στην πρώτη φάση, ο αστεροειδής χτυπήθηκε, σχηματίζοντας εκατομμύρια ρωγμές και δημιουργώντας έναν κρατήρα. Στη δεύτερη φάση της βαρυτικής επανασυσσωμάτωσης εξετάστηκαν οι επιδράσεις της βαρύτητας στα κομμάτια. Τα ευρήματα έδειξαν ότι ολόκληρος ο αστεροειδής δεν διασπάται κατά την κρούση, όπως είχε σκεφτεί προηγουμένως. Ο πυρήνας του ασκεί ισχυρή βαρυτική έλξη κατά τη διάρκεια του δεύτερου σταδίου. Ο επιδρούμενος αστεροειδής διατηρεί σημαντική δύναμη, υποδεικνύοντας ότι απαιτείται περισσότερη ενέργεια για να καταστραφεί ένας αστεροειδής. "Η ερώτησή μας ήταν: πόση ενέργεια χρειάζεται για να καταστρέψει πραγματικά έναν αστεροειδή και να τον σπάσει σε κομμάτια;" δήλωσε ο El Mir. "Μας ερχονται αρκετά συχνά μικροι αστεροειδείς, όπως στο γεγονός του Τσελιάμπινσκ πριν από μερικά χρόνια", δήλωσε ο Ράμεσ. "Είναι μόνο θέμα χρόνου, πριν αυτά τα ερωτήματα να πάνε από το να είναι ακαδημαϊκά στο να καθορίσουμε την απάντησή μας σε μια μεγάλη απειλή. Πρέπει να έχουμε μια καλή ιδέα για το τι πρέπει να κάνουμε όταν έρθει η ώρα - και επιστημονικές προσπάθειες όπως αυτή είναι κρίσιμες για να μας βοηθήσουν να λάβουμε αυτές τις αποφάσεις. "Οι αστεροειδείς δεν αποτελούν απλώς μια απειλή για την ανθρωπότητα - συνεχίζουν να ενοχλούν την επιστημονική κοινότητα είναι, ουσιαστικά, μπάζα από τη διαμόρφωση του ηλιακού μας συστήματος. Πολλοί εξακολουθούν να ελπίζουν ότι οι αστεροειδείς θα μπορούσαν να γίνουν πηγές νερού και μετάλλων όταν εξορύσσονται.

https://asgardia.space/en/news/Smashing-Asteroids-Will-Not-Save-Humanity

astteroid_collision.jpg.76f1af880db4ee869a0d1c77ff5cb331.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Hayabusa 2 πυροβολεί εξ’ επαφής τον αστεροειδή Ryugu :cheesy:

Tο ιαπωνικό διαστημικό σκάφος Hayabusa 2, προσέγγισε στις 22 Φεβρουαρίου τον αστεροειδή Ryugu (διαμέτρου ενός περίπου χιλιομέτρου) και όταν τον ακούμπησε, εξαπέλυσε πάνω του ένα μικρό βλήμα από ταντάλιο, μάζας πέντε γραμμαρίων, με ταχύτητα 300m/s. Σωματίδια μάζας έως δέκα γραμμαρίων που διασκορπίστηκαν λόγω της πρόσκρουσης, συλλέχθηκαν από ένα όργανο του σκάφους. H κάμερά του κατέγραψε το παρακάτω εντυπωσιακό βίντεο:

https://physicsgg.me/2019/03/05/b%ce%af%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bf-%cf%84%ce%bf-hayabusa-2-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b5%ce%af-%ce%b5%ce%be-%ce%b5%cf%80%ce%b1%cf%86%ce%ae%cf%82-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b1/

20107442-1024x769.thumb.jpg.3af1426ad400d7303e11f9dd5153d99e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης