Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η NASA αποκαλύπτει 5 νέα πρωτότυπα για τη σεληνιακή πύλη. :cheesy:

Η NASA αποκάλυψε πέντε νέα πρωτότυπα για το διαστημικό σταθμό Lunar Gateway που ο διαστημικός οργανισμός σκοπεύει να δοκιμάσει στο έδαφος.

Ωστόσο, αυτά τα νέα σχέδια δεν είναι ενδιαιτήματα που θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά στη Σελήνη και είναι περισσότερο για τη NASA να μάθει για τις διεπαφές, τις απαιτήσεις και τα πρότυπα σχεδιασμού που μια μελλοντική ενότητα οικοτόπων θα χρειαστεί για τους αστροναύτες των Η.Π.Α. Η πύλη θα χρησίμευε ως τροχιακή σεληνιακή βάση από την οποία οι αστροναύτες θα μπορούσαν να προσγειωθούν στην επιφάνεια της Σελήνης ή να την χρησιμοποιήσουν ως ένα σημείο πηδώντας για να προχωρήσουν βαθύτερα στο διάστημα.

Σε μια δήλωση, ο Μάρσαλ Σμιθ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για προγράμματα ανθρώπινης σεληνιακής εξερεύνησης στο κεντρικό γραφείο της NASA στην Ουάσιγκτον, εξήγησε ότι σχημάτισαν αυτές τις δοκιμές για να πραγματοποιήσουν μια παράλληλη σύγκριση πολύ διαφορετικών και ασυνήθιστων εννοιών από την βιομηχανία των ΗΠΑ. Ο Smith πρόσθεσε ότι παρόλο που η NASA δεν ζητάει συγκεκριμένο σχεδιασμό όταν προμηθεύεται το βιότοπο των ΗΠΑ, θα εισέλθει στη φάση προμηθειών με πολύ μικρότερο κίνδυνο λόγω των γνώσεων που έχουν αποκτήσει από αυτές τις δοκιμές.

Πρόσφατα, η NASA ανακοίνωσε επίσης ότι, λόγω μιας οδηγίας από την κυβέρνηση του αμερικανικού προέδρου Trump, ο διαστημικός οργανισμός θα επιδιώξει να προσγειωσεί αστροναύτες στη Σελήνη μέχρι το 2024. Ως εκ τούτου, η NASA σχεδιάζει να έχει την πύλη έτοιμη να κατοικηθεί από ανθρώπους το 2020.

https://asgardia.space/en/news/NASA-Reveals-5-New-Prototypes-for-the-Lunar-Gateway-Space-Station

20.thumb.JPG.25d23c96c755739a7c13e71973df7c60.JPG

19.thumb.jpg.4b711f2404b60bf7df19977a72009d47.jpg

18.thumb.JPG.eeaf91b017351738dc4a8f0611c02344.JPG

17.thumb.JPG.724eb1c8f94e5a86d4f1973c7fa75f6a.JPG

16.thumb.JPG.4c6b6096bd1590ecbfcb15a72566dc9e.JPG

15.thumb.jpg.ee280d0e8818d63205af9894b5da1053.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...
  • Απαντήσεις 816
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Το Κογκρέσο θα έχει αρκετούς πόρους για την αποστολή 2024 Moon της NASA; :cheesy:

Η NASA σκοπεύει να στείλει τους ανθρώπους πίσω στη Σελήνη μέχρι το 2024, με την πρώτη γυναίκα αστροναύτη να αγγίξει την επιφάνεια της. Αυτή την εβδομάδα η NASA ανακοίνωσε τον αρχικό προϋπολογισμό και το βασικό περίγραμμα της αποστολής της Άρτεμις. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικά εμπόδια για να ξεπεραστούν πριν γίνει πραγματικότητα.

Το κύριο εμπόδιο που αντιμετωπίζει η αποστολή της NASA για τη Σελήνη της Άρτεμις είναι η χρηματοδότηση. Τη δεκαετία του 1960, το Κογκρέσο είχε αρκετά κεφάλαια για να καταστήσει εφικτή την προσγείωση των ανθρώπων στη Σελήνη, αλλά στο σημερινό πολιτικό κλίμα είναι απίθανο να αυξηθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός της NASA. Αφού ο αντιπρόεδρος Mike Pence ζήτησε από τη NASA να επιταχύνει την αποστολή της Σελήνης τον Μάρτιο, χρειάστηκαν περίπου δύο μήνες για να βρουν έναν προϋπολογισμό από τους αξιωματούχους της NASA και τον Λευκό Οίκο. Οι νομοθέτες στο Κογκρέσο απογοητεύτηκαν από την έλλειψη λεπτομερειών και την καθυστέρηση. Μέχρι τώρα, η NASA ζητά απλώς από το Κογκρέσο πρόσθετα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της αποστολής της για το φετινό οικονομικό έτος 2020, πέρα ​​από τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια τον Πρόεδρο έχει ήδη ζητήσει για την NASA.

Ο Charles Miller, πρόεδρος της NexGen Space LLC και πρώην μέλος της μεταβατικής ομάδας της NASA της διοίκησης Trump, δήλωσε στο The Verge, "Δεν είναι τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια για πέντε χρόνια, τα οποία νομίζω ότι θα ήταν νεκρά κατά την άφιξη, αυτό είναι το σωστό επίπεδο που μπορείτε να κάνετε εάν αξιοποιείτε εμπορικές συνεργασίες. "Ωστόσο, τα 1,6 δισ. δολάρια δεν θα καλύψουν τα πάντα. Όπως δήλωσε ο Διευθυντής της NASA Jim Bridenstine κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα, "αυτό είναι το πρώτο βήμα για να το βγάλουμε από την πύλη με πολύ ισχυρό τρόπο. Αλλά τα επόμενα χρόνια, θα χρειαστούμε περισσότερα χρήματα. Πρόκειται για προκαταβολή. "Η Bridenstine δεν έκανε λεπτομέρειες σχετικά με το πόσα χρήματα θα χρειαστούν. Η Laura Forczyk, διαστημικός σύμβουλος και ιδιοκτήτης της διαστημικής έρευνας και συμβουλευτικής εταιρείας Astralytical δήλωσε: "Αυτού του είδους η βαθμιαία προσέγγιση βοηθά στην αποφυγή του σοκ αυτοκόλλητου". Ωστόσο, οι νομοθέτες θα ήθελαν να μάθουν αν τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια είναι ένα ρεαλιστικό ποσό για τη χρηματοδότηση της αποστολής. "Είμαστε επίσης αναμειγμένοι με μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με το συνολικό κόστος", δήλωσε ο κ. Kendra Horn (D-OK), πρόεδρος της Υποεπιτροπής του Κοινοβουλίου για το διάστημα και την αεροναυπηγική "επειδή δεν έχουμε ακόμα τον συνολικό αριθμό μια επιστροφή στη Σελήνη μέχρι το 2024, και περιμένουμε ακόμα ένα λεπτομερές σχέδιο. Αυτό θα μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε αυτόν τον αριθμό. "Από την θετική πλευρά, τα επιπλέον κεφάλαια δεν λαμβάνονται από άλλα προγράμματα της NASA. Έτσι, τα πράγματα όπως το ISS ή οι ρομποτικές αποστολές σε άλλους κόσμους θα παραμείνουν χρηματοδοτημένα στα σημερινά επίπεδα. Αλλά από την αρνητική πλευρά, η διοίκηση Trump αποφάσισε να πάρει τα απαιτούμενα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια από το Ταμείο Pell Grant, το οποίο παρέχει χρήματα σε φοιτητές χαμηλού εισοδήματος που χρειάζονται οικονομική βοήθεια. Αν και ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να πάρει τα χρήματα από ένα πλεόνασμα ύψους 9 δισ. Δολαρίων στο πρόγραμμα Pell Grant, πολλοί το θεωρούν λάθος. Το Χορν είπε στο The Verge, "Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερους ανθρώπους να πηγαίνουν σε STEM πεδία? χρειαζόμαστε πολύ περισσότερους επιστήμονες πυραύλων, όχι λιγότεροι και τα προγράμματα Pell Grant είναι πραγματικά κρίσιμα για τις οικογένειες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα για να το καταστήσουν δυνατό ». Ανεξάρτητα από το αν η NASA καταφέρει να πάρει το συνέδριο επί του σκάφους, το επόμενο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστούν είναι την τεχνική πρόκληση της αποστολής ανθρώπων στη Σελήνη. Η NASA πρέπει να ολοκληρώσει το SLS, το οποίο δεν έχει πετάξει ποτέ πριν. Πρέπει να κατασκευάσουν έναν νέο διαστημικό σταθμό γύρω από τη Σελήνη και πρέπει να αναπτύξουν νέα αποβάθρα που θα μπορούν να μεταφέρουν αστροναύτες προς και από την επιφάνεια τους με ασφάλεια και όλα αυτά τα έργα θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2024.

https://asgardia.space/en/news/Will-Congress-Have-Enough-Funds-for-NASAs-2024-Moon-Mission

15.thumb.jpg.82969349255c4dfe1a667a4ac15347fb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ινδία: Πιο κοντά στο φεγγάρι, πιο κοντά στο να γίνει το τέταρτο Soft-Land ένα Rover στο φεγγάρι. :cheesy:

Την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019 το Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Ινδίας (ISRO) πραγματοποίησε τον ελιγμό TLI που επέτρεψε στον δορυφόρο 3,8 τόνων να εγκαταλείψει την τροχιά της Γης και να ξεκινήσει το ταξίδι της κατά μήκος της τροχιάς που θα την φέρει στην Σελήνη στις 20 Αυγούστου

Ο Chandrayaan 2 κατευθύνεται προς τη Σελήνη με σκοπό να μάθει περισσότερα για το περιβάλλον και το περιβάλλον του. Η αποστολή θεωρείται ότι είναι το πιο διάσημο ISRO έχει κάνει μέχρι τώρα, αλλά και το πιο σύνθετο - ενώ το κόστος της είναι πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με παρόμοιες αποστολές από άλλες χώρες. Εάν είναι επιτυχής, θα κερδίσει η Ινδία τις δάφνες της τέταρτης χώρας για να προσγειωθεί με δρομέα στη Σελήνη - παράλληλα με τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Στη σημερινή δήλωσή του, το ISRO δήλωσε ότι «Ο τελικός ελιγμός ανέλκυσης του διαστημοπλοίου Chandrayaan-2 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σήμερα στις 02:21 π.μ. Κατά τη διάρκεια αυτού του ελιγμού, ο υγρός κινητήρας του διαστημικού σκάφους πυροδοτήθηκε για περίπου 1203 δευτερόλεπτα. Με αυτό, ο Chandrayaan-2 εισήλθε στην τροχιά μεταφοράς σεληνιακού.

Το ISRO επιβεβαίωσε ότι όλα είχαν πάει όπως είχε προγραμματιστεί. Ο δικός του ευτυχής επικεφαλής, Δρ. K Sivan, δήλωσε σε ένα σχόλιο στο NDTV: «Η πυροδότηση έπρεπε να είναι ακριβής και απόλυτα ακριβής, όπως τώρα από απόσταση 276 χιλιομέτρων από τη Γη - όπου η λειτουργία τα μεσάνυχτα διεξήχθη στο Chandrayaan 2 - για ένα μακρύ μαραθώνιο δρομο σεληνιακού μήκους 3,84 χιλ. km στο φεγγάρι. "

Όταν πλησιάσει τη Σελήνη στις 20 Αυγούστου, ο Chandrayan 2 θα εισέλθει στη σεληνιακή τροχιά με τη βοήθεια του υγρού κινητήρα του, ο οποίος θα πυροδοτηθεί και πάλι. Στη συνέχεια, ένας κύκλος 13 ημερών με τέσσερις ελιγμούς στην τροχιά θα το φέρει στην τελική του τροχιά σε υψόμετρο 100 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια. Μόλις φτάσει εκεί, το Vikram Lander που ζυγίζει 1,4 τόνους, θα παραδώσει το Pragyan rover που ζυγίζει 27 κιλά, στο Νότιο Πόλο της Σελήνης και θα το προσγειωθεί σε μια υπερυψωμένη πεδιάδα που κάθεται ανάμεσα σε δύο κρατήρες. Η τοποθεσία είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, καθώς καμία από τις χώρες που έχουν βάλει δρομείς στη Σελήνη δεν ήταν εκεί πριν.

Μόλις εκεί, ο δρομολογητής θα φτάσει στην επιστημονική δουλειά - για μία μόνο μέρα. Μια σεληνιακή ημέρα, δηλαδή, η οποία διαρκεί δύο εβδομάδες στη Γη. Η αποστολή του επιθεωρητή θα είναι της ίδιας διάρκειας.

Η συνολική αποστολή Chandrayaan 2 θα διαρκέσει για ένα χρόνο, με το διαστημόπλοιο να συνεχίζει τη λειτουργία του σε τροχιά.

https://asgardia.space/en/news/India-Closer-to-the-Moon-Closer-to-Becoming-Fourth-Soft-Land-Moon

moon-1024x1018.thumb.jpg.1196511c236e87511642e604ea6840f4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Αποστολή στη Σελήνη: Έξι αστροναύτες θα προετοιμαστούν σε σπήλαιο στη Σλοβενία. :cheesy:

Έξι αστροναύτες από πέντε διαστημικές υπηρεσίες θα προετοιμαστούν για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και στον ‘Αρη, ζώντας και εργαζόμενοι για έξι μέρες σε ένα σπήλαιο στη Σλοβενία, προσομοιώνοντας κατά κάποιο τρόπο τις συνθήκες στο διάστημα, όπου πιθανότατα θα αναγκασθούν να αναζητήσουν καταφύγιο αρχικά κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που διοργανώνει κατά καιρούς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα CAVES, στο πλαίσιο του οποίου αστροναύτες συνηθίζουν να λύνουν από κοινού προβλήματα και να συνυπάρχουν μέσα σε ένα μεγάλο σπήλαιο.

«Είναι μια προσομοίωση, αλλά η εμπειρία θα είναι ό,τι πιο κοντινό μπορεί να υπάρξει στον πλανήτη μας πάνω στους περιβαλλοντικούς, ψυχολογικούς και εφοδιαστικούς περιορισμούς μιας διαστημικής αποστολής. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει πραγματική επιστήμη, πραγματικές επιχειρήσεις και πραγματικούς αστροναύτες, μαζί με τους καλύτερους σπηλαιολόγους πεδίου», ανέφερε η υπεύθυνη για το σχεδιασμό του προγράμματος Λορεντάνα Μπεσόνε.

Οι έξι αστροναύτες-σπηλαιοναύτες είναι ο Γερμανός Αλεξάντερ Γκερστ της ESA, οι Αμερικανοί Τζόε ‘Ακαμπα και Τζινέτ Επς της NASA, ο Ρώσος Νικολάι Τσουμπ της Roscosmos, o Τζος Κίτρουκ της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας και ο Τακούγια Ονίσι της Ιαπωνικής. Θα αρχίσουν την κάθοδό τους στη σπήλαιο για να οργανώσουν τη βάση τους στις 20 Σεπτεμβρίου, εργαζόμενοι αυτόνομα και απομονωμένοι από τον κόσμο, λαμβάνοντας τις δικές τους αποφάσεις.

Ένα σημαντικό αντικείμενο της εκπαίδευσης τους θα είναι να μάθουν να ανιχνεύουν την παρουσία νερού, ενός εκ των ων ουκ άνευ στοιχείου για τη διαβίωση στο διάστημα. Τα σπήλαια συχνά έχουν δημιουργηθεί από τρεχούμενο νερό και η ESA διάλεξε ένα σπήλαιο όπου κυλούν υπόγεια ποτάμια, αλλά σκοπίμως οι αστροναύτες δεν έχουν ενημερωθεί εκ των προτέρων πού ακριβώς θα βρουν νερό, ώστε να το ανακαλύψουν μόνοι τους. Οι αστροναύτες θα κάνουν διάφορα πειράματα και θα αναζητήσουν επίσης μορφές ζωής που αντέχουν σε ακραία περιβάλλοντα, πιθανώς φέρνοντας στο φως και άγνωστα έως τώρα είδη ζώων (κάτι τέτοιο είχε συμβεί στην προηγούμενη αποστολή της ESA σε σπήλαιο το 2012).

Το λαβυρινθώδες σπήλαιο Lepa Jama (σημαίνει «όμορφο σπήλαιο» στα σλοβενικά) είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητο και θεωρείται ένα από τα θαύματα της φύσης στην Ευρώπη. Το κέντρο ελέγχου της αποστολής στην επιφάνεια θα είναι σε θέση να παρακολουθεί σε τρισδιάστατο χάρτη την πρόοδο των αστροναυτών μέσα στο σπήλαιο και τις κινήσεις τους, στέλνοντας σχετικά σχόλια, αλλά χωρίς να κατευθύνει τις ενέργειες τους.

https://www.in.gr/2019/09/12/tech/apostoli-sti-selini-eksi-astronaytes-tha-proetoimastoun-se-spilaio-sti-slovenia/

spilaiodiastima.jpg.70fb510cbe61cf5a9a0b331a5847a1ed.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρχε νερό και ατμόσφαιρα στη Σελήνη. :cheesy:

Σε μία σπουδαία όσο και συγκλονιστική διαπίστωση, η οποία ενδεχομένως να ανατρέψει όλα όσα γνωρίζαμε για την εμφάνιση και εξέλιξη ακόμη και της ζωής στη Γη, προέβησαν οι επιστήμονες της NASA, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η Σελήνη να είχε ατμόσφαιρα και να κυλούσε νερό στην επιφάνειά της.

«Κοιτώντας το φεγγάρι τη νύχτα, διακρίνουμε μία έρημο από πέτρα και σκόνη. Έναν νεκρό κόσμο, που φαίνεται να ήταν έτσι ακόμη και πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Όμως, όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στην περίπτωση της Σελήνης, υπάρχουν πολλά περισσότερα πίσω από εκείνα που μπορεί να διακρίνει το μάτι», δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας που πραγματοποίησε η Διαστημική Υπηρεσία, στο πλαίσιο της εξερεύνησης του Διαστήματος.

Οι ερευνητές που ασχολήθηκαν με τη μελέτη του φυσικού δορυφόρου της Γης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πριν από δισ. χρόνια, η Σελήνη ενδεχομένως να καλυπτόταν από ένα είδος ατμόσφαιρας και να έτρεχε νερό στην επιφάνειά της.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις, η ατμόσφαιρα της αρχαίας Σελήνης ήταν πιο πυκνή από τη σημερινή ατμόσφαιρα του Άρη και προκαλούσε ισχυρότατες καταιγίδες, γεμίζοντας με το υδάτινο στοιχείο τις αυλακώσεις της επιφάνειάς της.

«Είναι πιθανό να ανατρέψει εξ ολοκλήρου τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε και αντιμετωπίζουμε το φεγγάρι. Πλέον, εξελίσσεται σε ένα πολύ πιο δυναμικό διαστημικό αντικείμενο για εξερεύνηση, που ενδεχομένως να κρύβει πολλές εκπλήξεις», δήλωσε η ηφαιστειολόγος ειδική στο Διάστημα Ντέμπρα Νιντχαμ, από το πανεπιστήμιο του Νάντσβιλ της Αλαμπάμα, που συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα της NASA.

Τα αποτελέσματα της μεγάλης αυτής έρευνας θα παρουσιαστούν στις 22 Οκτωβρίου στο Σιάτλ και στις 22 Νοεμβρίου θα δοθεί online εξ ολοκλήρου η έκθεση, με όλες τις επιστημονικές διαπιστώσεις και τις μελέτες της ομάδας.

http://www.pronews.gr/epistimes/diastima/640185_spoydaia-diapistosi-tis-nasa-anoihto-endehomeno-na-ypirhe-nero-kai

1.png.d346cc19183e3a0a734d1f2241f32fe8.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Κίνα θέλει ν' αναπτύξει φυτά και έντομα στη Σελήνη. :cheesy:

Η διαστημική υπηρεσία της Κίνας επιβεβαίωσε ότι όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τον προσεχή Μάρτιο θα ξεκινήσει η αποστολή Chang'e 4.

Πρόκειται για φιλόδοξη αποστολή εξερεύνησης αλλά και εκτέλεσης διάφορων μελετών και πειραμάτων στην αθέατη πλευρά της Σελήνης.

Η αποστολή θα έχει δύο φάσεις. Αρχικά θα εκτοξευθεί δορυφόρος που θα εγκατασταθεί σε απόσταση 60 χιλιάδων χλμ. πάνω από την αθέατη πλευρά της Σελήνης.

Ο δορυφόρος αυτός θα λειτουργεί ως κέντρο ελέγχου, αλλά και σταθμός επικοινωνίας με τη Γη, της συσκευής προσεδάφισης και ρομπότ εξερεύνησης που θα σταλούν στην επιφάνεια της αθέατης πλευράς της Σελήνης αμέσως μετά την εγκατάσταση του δορυφόρου.

Στο «Λεκανοπέδιο-Aitken»

Το ρομπότ θα βρίσκεται μέσα στη συσκευή και θα βγει όταν αυτή προσεδαφιστεί. Η συσκευή θα περιέχει επίσης διάφορα όργανα μελέτης και ανάλυσης

Ανάμεσα σε αυτά και σύστημα που θα εξετάσει το πώς θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν φυτά και το πώς θα μπορούσαν να ζήσουν έντομα στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου.

Η συσκευή θα προσεδαφιστεί σε γιγάντια κοιλάδα κοντά στον Νότιο Πόλο της Σελήνης, το επονομαζόμενο «Λεκανοπέδιο-Aitken».

Αν η αποστολή στεφθεί με επιτυχία, θα είναι η πρώτη φορά που θα υπάρξει προσεδάφιση και εξερεύνηση της περιοχής από ανθρώπινο δημιούργημα.

Την ίδια περιοχή μάλιστα έχει επιλέξει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος για τη δημιουργία αποικίας στη Σελήνη.

Η Κίνα σχεδιάζει ήδη την επόμενη αποστολή στη Σελήνη που θα έχει ως στόχο τη συλλογή πετρωμάτων και δείγματος εδάφους και τη μεταφορά τους στη Γη για ενδελεχή εξέταση.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500187235

30061951_kina.jpg.62fb598c8868eff20f1dd9802079b004.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χωρίς νικητή και πρόωρα έληξε ο διαγωνισμός Google Lunar X Prize. :cheesy:

διαγωνισμός Google Lunar X Prize που θα βράβευε με 20 εκατομμύρια δολάρια όποια ιδιωτική εταιρεία κατάφερνε να προσεληνώσει ένα σκάφος και ένα ρομποτικό ρόβερ στο φεγγάρι, έως τις 31 Μαρτίου 2018, τερματίσθηκε πρόωρα χωρίς νικητή, καθώς κρίθηκε ότι κανείς από τους πέντε διαγωνιζόμενους που είχαν μείνει στην «κούρσα», δεν θα τα κατάφερνε έγκαιρα.

Ο διαγωνισμός είχε ανακοινωθεί το 2007 και είχε οργανωθεί από τον οραματιστή Ελληνο-αμερικανό μηχανικό και επιχειρηματία Πίτερ Διαμαντή, πρόεδρο του Ιδρύματος X Prize, σε συνεργασία με τη Google.

Στόχος ήταν να ενθαρρυνθούν οι ιδιωτικές εμπορικές διαστημικές αποστολές, αρχής γενομένης από τη Σελήνη. Εκτός από το πρώτο βραβείο των 20 εκατ. δολαρίων, ο δεύτερος θα έπαιρνε 5 εκατ. δολάρια, ενώ άλλα 5 εκατ. δολάρια θα μοιράζονταν σε όσους διακρίθηκαν.

«Μετά από στενή πολύμηνη διαβούλευση με τις πέντε φιναλίστ ομάδες του διαγωνισμού, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι καμία ομάδα δεν επιχειρήσει να φθάσει στη Σελήνη έως την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Μαρτίου», δήλωσε ο κ. Διαμαντής. «Λόγω των δυσκολιών στην άντληση χρηματοδότησης και σε άλλες τεχνικές και ρυθμιστικές προκλήσεις, το μεγάλο βραβείο Google Lunar X Prize δεν θα το διεκδικήσει κανένας», πρόσθεσε.

Ο νικητής έπρεπε να στείλει ένα ρομποτικό όχημα στο φεγγάρι, αυτό να κινηθεί εκεί για τουλάχιστον 500 μέτρα και να στείλει στη Γη φωτογραφίες και βίντεο υψηλής ανάλυσης. Η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν στο τέλος του 2012, αλλά χρειάσθηκε να παραταθεί τέσσερις φορές, εωσότου τελικά ορίσθηκε το τέλος Μαρτίου φέτος - αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Google -που έβαζε τα χρήματα του βραβείου- δεν ήθελε να δώσει νέα παράταση.

Ο πάντα αισιόδοξος Π. Διαμαντής δήλωσε ότι «το X Prize αναζητά νέους τρόπους για να προχωρήσει από εδώ και πέρα. Αυτοί μπορεί να είναι η εύρεση ενός νέου χορηγού που θα συνεισφέρει τα χρήματα του βραβείου, ακολουθώντας τα γενναιόδωρα βήματα της Google, ή η συνέχιση του διαγωνισμού Lunar X Prize, αλλά χωρίς χρηματικό βραβείο».

Οι πέντε φιναλίστ που δεν τα κατάφεραν τελικά, ήσαν η αμερικανική Moon Express, η ιαπωνική Team Hakuto, η ισραηλινή SpaceIL, η ινδική Team Indus και η διεθνής ομάδα Synergy Moon.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής ομάδας δήλωσε ότι «η SpaceIL έχει δεσμευθεί να προσεληνώσει το πρώτο ισραηλινό σκάφος στο φεγγάρι, άσχετα από το βραβείο Lunar X. Είμαστε στο απόγειο των προσπαθειών μας για να αντλήσουμε κεφάλαια γι' αυτό το σχέδιο και προετοιμαζόμαστε για την εκτόξευση».

Παραμένει ασαφές ποια σχέδια έχουν οι υπόλοιπες ομάδες και κατά πόσο θα συνεχίσουν κι εκείνες την προσπάθεια για «κατάκτηση» της Σελήνης.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500193001

30239912_glxp.jpg.26eb01203c2e25f4d6bbfc2a9e599acb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευρωπαϊκοί «μίνι» δορυφόροι για την εξερεύνηση της Σελήνης. :cheesy:

Η αποστολή δορυφόρων μεγέθους τσάντας (της ευρύτερης, πολλά υποσχόμενης κατηγορίας των CubeSats) είναι το αντικείμενο της «πρόκλησης» που απηύθυνε πέρυσι ο ΕΟΔ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) σε ευρωπαϊκές ομάδες- και, όπως ανακοινώθηκε, έχουν επιλεγεί δύο εξ αυτών για να προχωρήσουν παραπέρα.

Το Lunar Meteoroid Impact Orbiter (Lumio) θα ταξιδέψει στην αθέατη πλευρά της Σελήνης με σκοπό τον εντοπισμό λάμψεων από πτώσεις μετεωριτών- χαρτογραφώντας τις συγκρούσεις καθώς αυτές λαμβάνουν χώρα. Το άλλο σκάφος αθ είναι το VMMO (Lunar Volatile and Mineralogy Mapping Orbiter) και θα επικεντρωθεί σε έναν μονίμως σκοτεινό κρατήρα κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης, αναζητώντας κοιτάσματα πάγου και άλλων υλών που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες σε μελλοντικούς αποίκους, πραγματοποιώντας παράλληλα μετρήσεις σεληνιακής ακτινοβολίας.

Ευρωπαϊκές εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα συνεργάστηκαν για τον σχεδιασμό σεληνιακών αποστολών που θα πληρούσαν τα στάνταρ των CubeSats- αποτελούμενων από κύβους των 10 εκατοστών. Οπως σημειώνει ο Ρότζερ Γουόκερ, technology CubeSat manager του ΕΟΔ «μέχρι τώρα οι CubeSats λειτουργούσαν μόνο σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ωστόσο, θα προκύψουν ευκαιρίες επιστροφής στη Σελήνη την ερχόμενη δεκαετία, με αποστολές του διαστημοπλοίου Orion γύρω από τη Σελήνη και σχεδιαζόμενες πτήσεις εμπορικού χαρακτήρα».

To Lumio θα είναι ένας CubeSat 12 μονάδων, από μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει το Politecnico di Milano, το TU Delft, το EPFL, το S[&]T Norway, το Leonardo-Finnmeccanica και το University of Arizona. Η κάμερά του θα εντοπίζει προσκρούσεις στην αθέατη πλευρά, βελτιώνοντας την κατανόηση που υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα όσον αφορά στα μοτίβα πτώσης μετεωριτών στο ηλιακό σύστημα. Ένα τέτοιο σύστημα παρατήρησης θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για μελλοντικούς αποίκους. Το VMMO, που αναπτύσσεται από την MPB Communications Inc, το Surrey Space Centre, το University of Winnipeg και τη Lens R&D, επίσης ακολουθεί το πρότυπο των 12 μονάδων. Το λέιζερ του θα διερευνήσει τον κρατήρα Shackleton, για να διαπιστώσει τις ποσότητες πάγου που υπάρχουν εκεί. Εκτιμάται πως θα χρειαστεί περίπου 260 ημέρες για να δημιουργήσει έναν χάρτη υψηλής ανάλυσης για τον πάγο που υπάρχει στον 20 χιλιομέτρων κρατήρα. Ακόμα, το λέιζερ του θα χρησιμοποιείται για την αποστολή δεδομένων πίσω στη Γη, στο πλαίσιο ενός πειράματος οπτικών τηλεπικοινωνιών. Σημειώνεται πως το VMMO θα αναζητεί και άλλα είδη πόρων και υλών, όπως ορυκτά, καθώς θα πετά πάνω από περιοχές που φωτίζονται από τον ήλιο, ενώ θα δημιουργήσει επίσης και ένα ακριβές μοντέλο του περιβάλλοντος ακτινοβολίας.

http://www.naftemporiki.gr/story/1314748/europaikoi-mini-doruforoi-gia-tin-eksereunisi-tis-selinis

europaikoi-mini-doruforoi-gia-tin-eksereunisi-tis-selinis.jpg.3174206a6e535328b20a35159c3a4929.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Ινδία κατακτά τη Σελήνη – Τον Απρίλιο η αποστολή οχήματος στο φεγγάρι! :cheesy:

Έτοιμη για το επόμενο και μεγαλύτερο διαστημικό βήμα της είναι η Ινδία, καθώς όπως ανακοινώθηκε από τις αρμόδιες αρχές, τον Απρίλιο θα εκτοξεύσει διαστημόπλοιο, με το οποίο θα μεταφέρει όχημα στη Σελήνη για έρευνες στο φυσικό δορυφόρο της Γης και στο ευρύτερο περιβάλλον του ηλιακού μας συστήματος.

Η Ινδική Διαστημική Υπηρεσία στοχεύει στην εξερεύνηση μίας μεγάλης περιοχής στο Νότιο Πόλο του Φεγγαριού, η οποία δεν έχει μελετηθεί και δεν έχει ερευνηθεί από κανέναν μέχρι σήμερα. Το όχημα με το όνομα Chandrayaan-2, θα είναι εξ ολοκλήρου έτοιμο τον Απρίλιο, οπότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση της σπουδαίας διαστημικής αποστολής.

Η περιοχή που θα γίνουν έρευνες, υπολογίζεται ότι έχει πετρώματα ηλικίας μεγαλύτερης των 4 δισ. χρόνων. Αυτό σημαίνει ότι ίσως να είναι παλαιότερα από της Γης, κάτι που εφόσον αποδειχθεί, θα ανατρέψει πολλά από τα σημερινά δεδομένα της επιστημονικής κοινότητας.

Η προγραμματισμένη για τον Απρίλιο αποστολή θα είναι η δεύτερη που οργανώνει και πραγματοποιεί η Διαστημική Υπηρεσία της Ινδίας, καθώς το 2008 είχε στείλει στο Διάστημα το Chandrayaan-1, η αποστολή του οποίου διήρκεσε έναν χρόνο.

«Είναι η πρώτη φορά που θα μεταφέρουμε ένα ερευνητικό όχημα στο Φεγγάρι», δήλωσε ενθουσιασμένος ο πρόεδρος της ινδικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Το όχημα θα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, αξιοποιώντας το γεγονός ότι μία ημέρα στη Σελήνη διαρκεί όσο 14 γήινες. Θα κάνει χημική ανάλυση της επιφάνειας και θα στείλει τα αποτελέσματα στη Γη, καθώς και εικόνες από την επιφάνεια του Φεγγαριού.

Η ερευνητική αποστολή, μία «εξαιρετικά δύσκολη και πολύπλοκη υπόθεση», θα λάβει χώρα ανάμεσα στους κρατήρες Manzinus C και Simpelius N. Το διαστημόπλοιο που θα μεταφέρει το όχημα στη Σελήνη θα εκτοξευθεί από το κοσμοδρόμιο Satish Dhawan Space Centre στη Sriharikota.

Κατά τη διάρκεια της μίας ημέρας ή 14 γήινων ημερών που θα διαρκέσει η ενέργειά του, θα καλύψει μία απόσταση 150 με 200 χιλιομέτρων, αν όλα εξελιχθούν με βάση το πρόγραμμα και τους υπολογισμούς των επιστημόνων.

http://www.pronews.gr/epistimes/diastima/665514_i-india-katakta-ti-selini-ton-aprilio-i-apostoli-ohimatos-sto-feggari-foto

india3.jpg.8c32ce4b31571fbb9604a5c3df294936.jpg

india2.jpg.8ffc8e469490522721725e577ba1d09c.jpg

india_space1.jpg.37959eabfdffcb70b5add3fcd58e6dca.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η κινεζική αποστολή Chang’e-4 φιλοδοξεί να φέρει την άνοιξη στο Διάστημα. :cheesy:

Πρωτοφανή επιτεύγματα στην ιστορία της εξευρεύνησης του διαστήματος φιλοδοξεί ότι θα πετύχει αργότερα φέτος η διαστημική ερευνητική αποστολή της Κίνας Chang’e-4, όπως η ήπια προσελήνωση στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού και η μεταφορά των πρώτων λουλουδιών προκειμένου αυτά να ανθίσουν στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η αποστολή θα μεταφέρει ένα μεταλλικό δοχείο που θα περιέχει σπόρους πατάτας και αραβίδοψης, ενός μικρού ανθοφόρου φυτού, και πιθανόν μερικά αυγά μεταξοσκωλήκων για να διεξαγάγει το πρώτο βιολογικό πείραμα στη Σελήνη.

Το πείραμα «σεληνιακή μίνι βιόσφαιρα» σχεδιάστηκε από 28 κινεζικά πανεπιστήμια, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Chongqing της νοτιοδυτικής Κίνας, όπως ανακοινώθηκε σε συνέδριο για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία του δήμου του Τσονγκκίνγκ.

Το κυλινδρικό μεταλλικό δοχείο, κατασκευασμένο από ειδικά κράματα αλουμινίου, έχει ύψος 18 εκατοστών, διάμετρο 16 εκατοστών, καθαρό όγκο 0,8 λίτρων και βάρος 3 κιλών. Το δοχείο θα περιέχει επίσης νερό, ένα θρεπτικό διάλυμα, αέρα και εξοπλισμό, όπως μια μικρή κάμερα και σύστημα μετάδοσης δεδομένων.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι σπόροι θα ανθίσουν στη Σελήνη, με τη διαδικασία να απαθανατίζεται από τον φωτογραφικό φακό και την εικόνα να μεταδίδεται στη Γη.

Αν και αστροναύτες έχουν ήδη καλλιεργήσει φυτά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ ρύζι και αραβίδοψη καλλιεργήθηκαν στο κινεζικό διαστημικό εργαστήριο Tiangong-2, τα πειράματα αυτά διεξήχθησαν σε χαμηλή γήινη τροχιά, σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων. Το περιβάλλον στη Σελήνη, 380.000 χιλιόμετρα από τη Γη, είναι πιο σύνθετο.

Ο Λιου Χανλόνγκ, επικεφαλής του πειράματος και αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Chongqing, δήλωσε ότι καθώς στη Σελήνη δεν υπάρχει ατμόσφαιρα, η θερμοκρασία της κυμαίνεται από τους μείον 100 βαθμούς Κελσίου τουλάχιστον έως και επίπεδα άνω των 100 βαθμών Κελσίου.

«Πρέπει να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία στη ‘μίνι βιόσφαιρα’ σε ένα εύρος από 1 έως 30 βαθμούς και να ελέγξουμε σωστά την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά. Θα χρησιμοποιήσουμε έναν σωλήνα για να κατευθύνουμε το φυσικό φως στην επιφάνεια της Σελήνη προς το μεταλλικό δοχείο προκειμένου να αναπτυχθούν τα φυτά», δήλωσε ο Σιε Γκενγκσίν, επικεφαλής σχεδιαστής του πειράματος.

«Θέλουμε να μελετήσουμε την αναπνοή των σπόρων και τη φωτοσύνθεση στη Σελήνη», δήλωσε ο Λιου.

«Γιατί διαλέξαμε την πατάτα και την αραβίδοψη; Διότι η περίοδος ανάπτυξης της αραβίδοψης είναι σύντομη και είναι εύκολη για παρατήρηση ενώ η πατάτα μπορεί να γίνει μια σημαντική πηγή τροφής για τους μελλοντικούς ταξιδιώτες του διαστήματος», δήλωσε ο Λιου. «Το πείραμά μας μπορεί να βοηθήσει στη απόκτηση γνώσεων για την δημιουργία μιας βάσης στο Φεγγάρι και τη μακροχρόνια διαμονή στη Σελήνη».

Οι απλοί πολίτες, ιδιαίτερα οι νέοι, καλούνται να συμμετάσχουν στην αποστολή Chang’e-4. Η Εθνική Διαστημική Διοίκηση της Κίνας (CNSA) ξεκίνησε ένα διαγωνισμό μεταξύ φοιτητών σε ολόκληρη την Κίνα το 2016, συγκεντρώνοντας ιδέες αναφορικά με το τι θα ταξιδέψει στο διάστημα. Το πείραμα «σεληνιακή μίνι βιόσφαιρα» επιλέχθηκε μεταξύ 200 και πλέον προτάσεων, σύμφωνα με την CNSA.

http://www.in.gr/2018/04/12/tech/kineziki-apostoli-change-4-filodoksei-na-ferei-tin-anoiksi-sto-diastima/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Άλλος ένας «moonwalker» έφυγε από την ζωή: Ο τέταρτος αστροναύτης που πήγε στο Φεγγάρι. :cheesy:

Έφυγε από την ζωή ο αστροναύτης Άλαν Μπιν, ο τέταρτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη, έπειτα από σύντομη ασθένεια που παρουσίασε πριν από μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Nasa.

Ο πρώην αυτός πιλότος δοκιμών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, ο οποίος αφοσιώθηκε στη ζωγραφική όταν πήρε σύνταξη το 1981 από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, έφυγε από τη ζωή στο Χιούστον του Τέξας σε ηλικία 86 ετών.

Ο Άλαν Μπιν είχε γεννηθεί στις 15 Μαρτίου του 1932 στο Γουίλερ, επίσης στο Τέξας.

Ο γνωστός αστροναύτης είχε πάει δύο φορές στο διάστημα, το 1969 με την αποστολή του Apollo 12, κατά την οποία περπάτησε στο φεγγάρι, και τέσσερα χρόνια αργότερα ως διοικητής του δευτέρου πληρώματος που πήγαινε στον Skylab, τον πρώτο διαστημικό σταθμό των ΗΠΑ.

Τότε ήταν που έκανε ένα νέο ρεκόρ για την εποχή του όσον αφορά τη διάρκεια πτήσεων εκτός ατμόσφαιρας, με περισσότερες από 59 ημέρες και 39.268.000 χιλιόμετρα.

Τα θέματα των έργων που έκανε μετά την συνταξιοδότησή του συνδέονται με τις διαστημικές του κατακτήσεις. "Όλοι οι καλλιτέχνες έχουν τη γη ή την φαντασία τους ως πηγή έμπνευσης για τους πίνακές τους", έλεγε το 1994 στους New York Times, για να συμπληρώσει αμέσως: "Εγώ έχω τη γη και την φαντασία μου και είμαι ο πρώτος που έχει επίσης το φεγγάρι".

http://www.pronews.gr/epistimes/diastima/689255_allos-enas-moonwalker-efyge-apo-tin-zoi-o-tetartos-astronaytis-poy-pige

DeJG0GDX0AEkFGj.jpg.372ce4f6c349042779d1943a0ca3ce54.jpg

alan_bean_708.thumb.jpg.fb3571943d19032e0cdbccc06c53722c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ρομποτική αποστολή στη Σελήνη από την ισραηλινή SpaceIL. :cheesy:

Ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο σχεδιάζει να στείλει στη Σελήνη τον Φεβρουάριο η ισραηλινή μη κερδοσκοπική οργάνωση SpaceIL.

Το διαστημόπλοιο πρόκειται να εκτοξευτεί τον Δεκέμβριο από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα με πύραυλο Falcon 9 της SpaceX, σύμφωνα με τον Ίντο Αντέμπι, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.

Όπως αναφέρει το Reuters, πρόκειται για ένα σκάφος το σχήμα του οποίο παραπέμπει σε στρογγυλό τραπέζι και διαθέτει τέσσερα πόδια από ανθρακόνημα. Σκοπός του είναι να τραβήξει φωτογραφίες και βίντεο μέσα στις δύο ημέρες μετά την προσελήνωσή του στις 13 Φεβρουαρίου, καθώς και να προβεί σε μετρήσεις πάνω στα μαγνητικά πεδία. Σύμφωνα με τον Αντέμπι, θα είναι το μικρότερο σκάφος που προσεδαφίστηκε ποτέ στη Σελήνη.

Από το 1966 και μετά, οι ΗΠΑ και η πρώην Σοβιετική Ένωση έχουν στείλει γύρω στα 12 μη επανδρωμένα σκάφη στη Σελήνη, τα οποία κατάφεραν να προσεληνωθούν επιτυχώς. Η Κίνα το κατάφερε το 2013.

Τα αποκαλυπτήρια του ισραηλινού σκάφους έγιναν την Τρίτη στην Israel Aerospace Industries. Έχει ύψος 1,5 μέτρων και βάρος 585 κιλών, ενώ τα καύσιμα αντιστοιχούν στα 2/3 του βάρους του. Μετά την εκτόξευσή του, θα αποδεσμευτεί σε ύψος 60.000 χλμ πάνω από τη Γη θα αρχίσει τις περιστροφές γύρω της, μέχρι που, δύο μήνες μετά, θα βρεθεί στην τροχιά της Σελήνης. Εκεί θα επιβραδύνει και θα πραγματοποιήσει ελεγχόμενη, «μαλακή» προσελήνωση, προκειμένου να μην υποστεί ζημιές.

«Η προσελήνωση είναι το πιο πολύπλοκο κομμάτι. Το σημείο που επελέγη είναι σχετικά επίπεδο και το διαστημόπλοιο θα έχει οπτική επαφή με τη Γη για επικοινωνία» σημείωσε ο Αντέμπι. «Από τη στιγμή που το σκάφος θα φτάσει στο σημείο όπου αρχίζει την προσεδάφιση, θα την πραγματοποιεί εντελώς αυτόνομα».

Η SpaceIL ιδρύθηκε το 2011 από μια ομάδα μηχανικών, με budget 90 εκατ. δολαρίων. Η οικονομική στήριξή της προέρχεται κυρίως από ιδιώτες, περιλαμβανομένων του Αμερικανού μεγιστάνα των καζίνο Σέλντον Άντελσον και του δισεκατομμυριούχου Μόρις Καν, συνιδρυτή της Amdocs, μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας του Ισραήλ.

https://www.naftemporiki.gr/story/1370371/rompotiki-apostoli-sti-selini-apo-tin-israilinispaceil

16.jpg.01565654429e3bc22bae634db62e683d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εντυπωσιακή ανακάλυψη: H NASA βρήκε νερό στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. :cheesy:

Σε μια εντυπωσιακή παρατήρηση προχώρησαν οι αστρονόμοι της NASA μελετώντας πιο προσεκτικά τις φωτογραφίες που τράβηξε στο φεγγάρι η ινδική αποστολή Chandrayaan-1 πριν από περίπου δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακάλυψη στους δύο πόλους της Σελήνης υπάρχουν διασκορπισμένες περιοχές με πάγο.

Όπως εξήγησαν οι ειδικοί, οι περιοχές στις οποίες εντοπίστηκε ο πάγος βρίσκονται στο τμήμα της Σελήνης που βρίσκεται στη σκιά προστατευμένο από τη θερμότητα του Ηλίου.

Ο περισσότερος πάγος εντοπίστηκε στο νότιο πόλο γύρω από κρατήρες που έχουν πάρει το όνομά τους από ερευνητές όπως οι Haworth, Shoemaker, Sverdrup and Shackleton.

Μετρήσεις έδειξαν ότι ο πάγος είχε την τάση να σχηματίζεται σε περιοχές στις οποίες η θερμοκρασία της επιφάνειας δεν ανεβαίνει πάνω από τους -136 βαθμούς Κελσίου.

Η θερμοκρασία, πάντως, δεν είναι το μοναδικό στοιχείο για την παρουσία πάγου καθώς οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το εύρημα αυτό εντοπίστηκε μόνο στο 3,5% της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού.

«Αυτές οι "αποθήκες" πάγου θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή νερού για μελλοντικές εξερευνήσεις της Σελήνης» υποστηρίζουν οι ειδικοί.

http://www.pronews.gr/epistimes/diastima/707228_entyposiaki-anakalypsi-h-nasa-vrike-nero-sti-skoteini-pleyra-toy-feggarioy

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τη λάμψη μετεωροειδούς που προσέκρουσε στη Σελήνη κατέγραψε το Εθνικό Αστεροσκοπείο. :cheesy:

Το παρατηρησιακό πρόγραμμα NELIOTA του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) κατέγραψε μία φωτεινή λάμψη πρόσκρουσης από μετεωροειδή που έπεσε στην επιφάνεια της Σελήνης.

Γι' αυτήν την καταγραφή χρησιμοποιήθηκε ένα εξειδικευμένο όργανο με ψηφιακές κάμερες τελευταίας τεχνολογίας στο τηλεσκόπιο του ΕΑΑ, στο Κρυονέρι Κορινθίας. Η λάμψη καταγράφηκε σε 12 διαδοχικές εικόνες και διήρκησε 0,4 δευτερόλεπτα.

Το ερευνητικό πρόγραμμα NELIOTA του ΕΑΑ αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και είναι το πρώτο διεθνώς που μπορεί να εκτιμήσει τη θερμοκρασία αυτών των λάμψεων πρόσκρουσης.

Το NELIOTA (Near-Earth object Lunar Impacts and Optical TrAnsients) χρησιμοποιεί ένα αναβαθμισμένο τηλεσκόπιο με διάμετρο κατόπτρου 1,2 μέτρων του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του ΕΑΑ κοντά στο Κρυονέρι, σε υψόμετρο 900 μέτρων, στο όρος Κυλλήνη Κορινθίας.

Ένα αυτοματοποιημένο λογισμικό αναλύει το βίντεο της παρατήρησης και εντοπίζει τις τυχόν λάμψεις στην επιφάνεια της Σελήνης. Οι κάμερες είναι εφοδιασμένες με κατάλληλα φίλτρα που επιτρέπουν την εκτίμηση της θερμοκρασίας των λάμψεων της πρόσκρουσης.

Το NELIOTA ενδιαφέρει τον ESA, ο οποίος παρακολουθεί τα ουράνια αντικείμενα (Νear-Εarth Οbjects ή NEOs), τους αστεροειδείς, κομήτες και μετεωρίτες που πλησιάζουν τη Γη και μπορεί να πέσουν πάνω της. Γι' αυτόν τον σκοπό μελετά τη συχνότητα και την κατανομή της πτώσης των μετεωριτών και άλλων τέτοιων μικρών αντικειμένων στην επιφάνεια της γειτονικής Σελήνης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος NELIOTA καταγράφονται αυτόματα οι προσκρούσεις στο φεγγάρι, ακόμη και των πολύ μικρών μετεωριτών βάρους λίγων γραμμαρίων, οι οποίες προκαλούν αχνές αναλαμπές, διάρκειας μικρότερης του ενός δευτερολέπτου.

Στην επιφάνεια της Γης φθάνουν μόνο πιο μεγάλοι μετεωρίτες, καθώς οι μικρότεροι καίγονται στην ατμόσφαιρα κατά την πτώση τους. Όμως, στη Σελήνη, που δεν έχει ατμόσφαιρα, είναι δυνατό με το κατάλληλο τηλεσκόπιο να παρατηρήσει κανείς και τους παραμικρούς μετεωρίτες να πέφτουν στην επιφάνειά της και αφήνουν το αποτύπωμά τους.

Οι επιστήμονες θέλουν να μάθουν πόσο συχνά πέφτουν τέτοια σώματα και πόσο απειλητικά μπορεί να είναι για έναν δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη ή για μία μελλοντική διαστημική αποστολή της ESA.

http://www.kathimerini.gr/984041/article/epikairothta/episthmh/th-lamyh-metewroeidoys-poy-prosekroyse-sth-selhnh-kategraye-to-e8niko-asteroskopeio

20.jpg.4418c5eb489b8ccd32fd34327b3bd18a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Space X: Βρέθηκε ο πρώτος πελάτης για ταξίδι στη Σελήνη. :cheesy:

Ένας ιδιώτης επιβάτης υπέγραψε το πρώτο συμφωνητικό για ένα ταξίδι γύρω από τη Σελήνη πάνω στο νέο γιγάντιο πύραυλο-διαστημικό σκάφος BFR της αμερικανικής Space X, όπως έκανε γνωστό η εταιρεία μέσω Twitter.

Λεπτομέρειες για την ταυτότητα του πελάτη θα αποκαλύψει ο επικεφαλής της εταιρείας Έλον Μασκ τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, πρόκειται για Ιάπωνα (ο Μασκ ανήρτησε μια ιαπωνική σημαία στο Twitter).

«Μόνο 24 άνθρωποι στην ιστορία έχουν πάει στο φεγγάρι, το οποίο κανένας δεν έχει επισκεφθεί από την τελευταία αποστολή Απόλλων το 1972» δήλωσε εκπρόσωπος της Space X. Το πότε θα γίνει το ταξίδι, αναμένεται επίσης να αποκαλυφθεί τη Δευτέρα (πιθανώς θα συμβεί εντός του 2019).

Ο πύραυλος-σκάφος BFR (Big Falcon Rocket) βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή. Θα αποτελεί συνδυασμό του μεγαλύτερου πυραύλου που έχει φτιαχτεί μέχρι σήμερα και ενός διαστημικού σκάφους ικανού να μεταφέρει περίπου 100 επιβάτες προς και από τον ‘Αρη από το 2022 και μετά. Και τα δύο (πύραυλος και σκάφος) δεν θα είναι μιας χρήσης, αλλά επαναχρησιμοποιήσιμα.

Ο BFR αναπτύσσεται με βασικό στόχο να ανοίξει το δρόμο για την αποίκιση του ‘Αρη, αλλά σε πρώτο στάδιο θα χρησιμοποιηθεί και για άλλες αποστολές, όπως για ταξίδια στη Σελήνη, εκτοξεύσεις δορυφόρων, συλλογή διαστημικών σκουπιδιών, αλλά και για την ταχύτατη μετακίνηση ανθρώπων -εν είδει αεροπλάνου- στη Γη, κάνοντας πχ. το ταξίδι Νέα Υόρκη-Λονδίνο σε μόνο 29 λεπτά.

http://www.in.gr/2018/09/14/tech/space-x-vrethike-o-protos-pelatis-gia-taksidi-sti-selini/

20.thumb.jpg.9eb6a1645f104ae8c2c439dee2f70a5d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένας Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος θα είναι ο πρώτος διαστημικός τουρίστας. :cheesy:

Ο 42χρονος Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος και «γκουρού» της μόδας Γιουσάκα Μαεζάβα, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ρούχων ZoZo, θα είναι ο πρώτος διαστημικός τουρίστας που συμφώνησε να ταξιδέψει γύρω από τη Σελήνη με την ιδιωτική εταιρεία Space Χ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε συνέντευξη μαζί με τον Έλον Μασκ.

Μάλιστα, όπως είπε ο Μαεζάβα, σχεδιάζει να πάρει μαζί του στο ταξίδι έξι έως οκτώ καλλιτέχνες. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, το πρώτο ταξίδι με το νέο γιγάντιο πύραυλο BFR Space X θα γίνει το 2023. Ο Μασκ επαίνεσε τον Μαεζάβα, λέγοντας ότι «είναι πολύ γενναίος που θα κάνει κάτι τέτοιο».

Μέχρι σήμερα μόνο 24 άνθρωποι -όλοι Αμερικανοί- έχουν επισκεφθεί το φεγγάρι, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA). Οι τελευταίοι ήσαν οι αστροναύτες της αποστολής «Απόλλων 17» το 1972.

Το τελευταίο ταξίδι διαστημικού τουρίστα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με ρωσικό «Σογιούζ» είχε γίνει το 2009, καθώς η Ρωσία διέκοψε το πρόγραμμα διαστημικού τουρισμού το 2010.

O μικρόσωμος Μαεζάβα, ο οποίος υπήρξε ντράμερ σε συγκρότημα πανκ ροκ μουσικής, είναι μανιώδης συλλέκτης έργων τέχνης και διάσημος στη χώρα του για τα πανάκριβα και γρήγορα σπορ αυτοκίνητά του, θεωρείται ο 18ος πλουσιότερος Ιάπωνας. Η Space X δεν αποκάλυψε πόσο θα κοστίσει στον Μαεζάβα το ταξίδι, αλλά σίγουρα δεν θα είναι λίγα τα χρήματα.

Θα χρειασθούν περίπου τρεις μέρες για να φθάσει ο Μαεζάβα στο φεγγάρι, το οποίο βρίσκεται σε μέση απόσταση 384.400 χιλιομέτρων από τη Γη, έναντι μόνο 400 χιλιομέτρων του ISS. Όμως απλώς θα κάνει μια περιφορά γύρω του, χωρίς να προσεληνωθεί.

Ο υπό κατασκευή πύραυλος Big Falcon Rocket (BFR), ύψους 106 και διαμέτρου εννέα μέτρων, θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι 100 επιβάτες σε ταξίδια στη Σελήνη αλλά και πιο μακριά, στον 'Αρη, καθώς επίσης φορτία βάρους 150 τόνων, περισσότερα από τον πύραυλο «Κρόνο 5» που χρησιμοποιήθηκε για τις αποστολές «Απόλλων».

http://www.kathimerini.gr/985272/article/epikairothta/episthmh/enas-iapwnas-disekatommyrioyxos-8a-einai-o-prwtos-diasthmikos-toyristas

20.thumb.jpg.e7c44da160e8b7b06b09153dd4485c7d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμφωνία Space X – ispace για δύο αποστολές στη Σελήνη. :cheesy:

Η νεοσύστατη ιαπωνική εταιρεία ispace ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την αμερικανική διαστημική εταιρεία Space X του Έλον Μασκ, προκειμένου, με πυραύλους Falcon 9 της δεύτερης, να στείλει δύο αποστολές στη Σελήνη.

Αρχικά μια στατική διαστημοσκευή θα τεθεί σε σεληνιακή τροχιά το 2020 και, στη συνέχεια το 2021, θα προσεληνωθούν δύο μικρά ρόβερ, τα οποία θα ανοίξουν το δρόμο για περαιτέρω εξερεύνηση στο μέλλον.

Η ispace, με έδρα το Τόκιο, σχεδιάζει να προσφέρει σε κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρείες μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών όπως η αναζήτηση νερού στο φεγγάρι, καθώς η αποίκιση του δορυφόρου της Γης φαίνεται πλέον πιο εφικτός.

Η ιαπωνική εταιρεία ήταν μία από τις πέντε που είχε συμμετάσχει -με την ονομασία Team Hakuto- στον ατυχήσαντα διαγωνισμό Lunar X Prize της Google για την αποστολή ενός ρόβερ στη Σελήνη (όμως κανείς διαγωνιζόμενος δεν είχε πιάσει το χρονικό όριο με συνέπεια ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος).

Ένας άλλος διαγωνιζόμενος, η ισραηλινή εταιρεία SpaceIL, έχει τα δικά της σχέδια για να στείλει μια διαστημοσυσκευή στη Σελήνη, επίσης με πύραυλο της Space X, το Φεβρουάριο του 2019. Αμερικανικές εταιρείες (Moon Express, Astrobotic, Blue Origin κ.α.) έχουν επίσης φιλόδοξα σχέδια το φεγγάρι.

http://www.in.gr/2018/09/27/tech/symfonia-space-x-ispace-gia-dyo-apostoles-sti-selini/

lsp_tess_image.thumb.jpg.74b86174d62f7b392c9e72ce1de1ecd0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA: Σχέδια για επιστροφή στη Σελήνη και αποστολή στον Άρη. :cheesy:

Τα σχέδιά της για μια «βιώσιμη καμπάνια» για επιστροφή στη Σελήνη και αποστολή στη συνέχεια στον Άρη παρουσίασε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA).

Τον Δεκέμβριο του 2017, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε υπογράψει τη Space Policy Directive-1 , με την οποία ζητούσε από τη NASA να «ηγηθεί ενός καινοτόμου και βιώσιμου προγράμματος εξερεύνησης, με ιδιώτες/εμπορικούς και διεθνείς εταίρους για να γίνει δυνατή η επέκταση της ανθρωπότητας ανά το ηλιακό σύστημα και να φέρει στη Γη νέα γνώση και ευκαιρίες».

Σε αυτό το πλαίσιο, η NASA πρόσφατα υπέβαλε στο Κογκρέσο σχετικό σχέδιο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η National Space Exploration Campaign ζητά επανδρωμένες και ρομποτικές εξερευνητικές αποστολές, για την επέκταση των γνώσεων για το διάστημα και την επιστημονική μελέτη φυσικών φαινομένων στη Γη, άλλων κόσμων και του σύμπαντος.

Οι στρατηγικοί στόχοι είναι πέντε:

Μεταβίβαση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων διαστημικών πτήσεων σε χαμηλή τροχιά σε εμπορικού τύπου δραστηριότητες που υποστηρίζουν τη NASA και τις ανάγκες ανάδειξης μιας αγοράς του ιδιωτικού τομέα.

Την «ανάπτυξη και εγκατάσταση» δυνατοτήτων που υποστηρίζουν δραστηριότητες στη Σελήνη.

Την τόνωση της επιστημονικής έρευνας και ανακάλυψης σεληνιακών πόρων μέσω σειράς ρομποτικών αποστολών.

Την επιστροφή Αμερικανών αστροναυτών στη Σελήνη για συντονισμένη εκστρατεία εξερεύνησης.

Την υπόδειξη/ επίδειξη των δυνατοτήτων που απαιτούνται για επανδρωμένες αποστολές στον Άρη και αλλού.

Στο πλαίσιο αυτών των στόχων προβλέπεται πως ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο, με το μοντέλο να περιλαμβάνει έναν βαθμό ιδιωτικοποίησης/ ιδιωτικών δραστηριοτήτων, καθώς και επέκταση των συνεργασιών με ιδιωτικές εταιρείες για ανάπτυξη και επίδειξη τεχνολογιών. Ο σταθμός θα συνεχίσει να διαδραματίζει βασικό ρόλο ως πλατφόρμα μακράς παραμονής στο διάστημα ως το 2024 τουλάχιστον.

Όσον αφορά στη Σελήνη, θεωρείται από τη NASA θεμελιώδες κομμάτι του παρελθόντος και του παρόντος της Γης- μια «ήπειρος έξω από τον πλανήτη, που μπορεί να έχει πολύτιμους πόρους για να υποστηρίξει τη διαστημική δραστηριότητα, και επιστημονικούς θησαυρούς που μπορεί να μας πουν περισσότερα για τον ίδιο μας τον πλανήτη». Οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν πλάνα για αποστολή Αμερικανών αστροναυτών σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη από το 2023, και προσελήνωση μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το Gateway, μια πλατφόρμα σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη- ένας σταθμός που θα φιλοξενεί αστροναύτες, μακρύτερα από τη Γη από ποτέ άλλοτε. Εκεί θα γίνουν οι ετοιμασίες για τη μετάβαση στο βαθύ διάστημα, με δοκιμές τεχνολογιών και ανάπτυξη υποδομών εν όψει της αποστολής στον Άρη- καθώς και μελέτη των επιπτώσεων που έχει σε ζωντανούς οργανισμούς η μακροχρόνια παραμονή στο διάστημα. Σημειώνεται πως κάποια κομμάτια του Gateway είναι ήδη υπό κατασκευή σε κέντρα της NASA ανά τις ΗΠΑ. Το Gateway θα συναρμολογηθεί στο διάστημα, και το πρώτο του κομμάτι θα εκτοξευτεί το 2022.

Ως προς την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη- ένα επίτευγμα κομβικής σημασίας για την ανθρωπότητα- η NASA υπογραμμίζει πως κάποια μέρη της σχετικής «καμπάνιας» είναι ήδη σε εξέλιξη, δεδομένου και του ότι η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ηγείται της εξερεύνησης του Κόκκινου Πλανήτη με ρομποτικά μέσα. Οι επανδρωμένες αποστολές σχεδιάζεται να αρχίσουν τη δεκαετία του 2030, με αποκορύφωμα προσεδάφιση- σε ένα εγχείρημα που θα υποστηρίζεται από όλη τη δουλειά που θα έχει γίνει στη Σελήνη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1396915/nasa-sxedia-gia-epistrofi-sti-selini-kai-apostoli-ston-ari

moon-1024x1018.thumb.jpg.e861aa6821bf1341489652289d0ace80.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ρωσία: Σχέδια για επανδρωμένη βάση στη Σελήνη το 2030. :cheesy:

Η πρώτη επανδρωμένη βάση στη Σελήνη από τη Ρωσία θα είναι γεγονός το 2030 ή λίγο αργότερα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του τμήματος πυρηνικής πλανητολογίας του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών (ΙΔΕ) της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Ίγκορ Μιτροφάνοφ.

Μάλιστα όπως τόνισε η Ρωσία είναι σε θέση να υλοποιήσει το πρόγραμμα αυτό την κατασκευής αυτοτελώς και από οικονομική και από τεχνολογική άποψη και διευκρίνισε ότι η η πρώτη κάψουλα της βάσης που θα δημιουργηθεί στην Σελήνη, θα έχει το μέγεθος αυτής που υπάρχει αυτή την στιγμή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η κάψουλα θα τοποθετηθεί σε στέρεα βάση στο έδαφος στη Σελήνη και στη συνέχεια θα καλυφθεί με ένα στρώμα σεληνιακού εδάφους, ώστε να είναι ανθεκτική, ακόμη και στις ισχυρές ηλιακές εκρήξεις. Όσον αφορά τους ρώσους κοσμοναύτες, θα εγκαθίστανται

στην κάψουλα μετά την προσσελήνωση των διαστημοπλοίων τα οποία θα είναι σχετικά μικρά και όχι ογκώδη.

Η κάψουλα θα εξοπλιστεί με σύστημα τροφοδοσίας το οποίο θα επιτρέπει την αξιοποίηση των σεληνιακών φυσικών πόρων και ιδιαίτερα υδάτινου πάγου, από τον οποίο μπορεί να δημιουργηθεί πόσιμο νερό και οξυγόνο, ενώ μελλοντικά και υδρογόνο το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για πυραύλους.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/716676_rosia-shedia-gia-epandromeni-vasi-sti-selini-2030

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σχέδια για επαναχρησιμοποιούμενη επανδρωμένη σεληνάκατο από τη Lockheed Martin. :cheesy:

Το concept της Lockheed Martin για μια επανδρωμένη, επαναχρησιμοποιούμενη σεληνάκατο παρουσίασαν την Τετάρτη, στο πλαίσιο του International Astronautical Congress, ειδικοί της εταιρείας- υπογραμμίζοντας πώς τα συγκεκριμένα σχέδια συνάδουν με τους σχεδιασμούς της NASA για τον σταθμό Gateway στη Σελήνη και τις μελλοντικές αποστολές στον Άρη.

Η εν λόγω σεληνάκατος θα είναι ένα μονού επιπέδου, πλήρως επαναχρησιμοποιούμενο σύστημα το οποίο, σύμφωνα με την εταιρεία, θα ενσωματώνει αποδεδειγμένα αξιόπιστες τεχνολογίες και συστήματα από το διαστημόπλοιο Orion της NASA. Στην αρχική «έκδοσή» του, θα έχει τετραμελές πλήρωμα και φορτίο σχεδόν ενός τόνου, που θα μπορεί να εξυπηρετεί για διάστημα δύο εβδομάδων στην επιφάνεια της Σελήνης πριν επιστρέψει στον σταθμό Gateway, χωρίς να απαιτείται ανεφοδιασμός με καύσιμα.

«Η NASA ζήτησε από τη βιομηχανία καινοτόμες και νέες προσεγγίσεις, για να προωθήσει τον στόχο της Αμερικής για επιστροφή των ανθρώπων στη Σελήνη και την εδραίωση μιας βιώσιμης, διαρκούς παρουσίας εκεί» είπε η Λίζα Κάλαχαν, αντιπρόεδρος και general manager Commercial Civil Space στη Lockheed Martin Space. «Αυτό είναι ένα concept που εκμεταλλεύεται πλήρως τόσο το Gateway και τις υπάρχουσες τεχνολογίες για τη δημιουργία μιας πολύπλευρης, ισχυρής ακάτου, που μπορεί να κατασκευαστεί γρήγορα και οικονομικά. Η άκατος αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας βάσης στην επιφάνεια, για την παράδοση επιστημονικών ή εμπορικών φορτίων, και την πραγματοποίηση εξερευνήσεων στη Σελήνη».

Όπως υπογραμμίζει η εταιρεία, η τροχιά του Gateway θα παρέχει στην άκατο πρόσβαση σε όλη τη Σελήνη- και από τη στιγμή που θα είναι επαναχρησιμοποιούμενη, τα πλεονεκτήματα και οι δυνατότητες που «ανοίγουν» γίνονται εύκολα αντιληπτές, καθώς το σκάφος θα μπορεί να πηγαίνει σε αποστολή και μετά να επιστρέφει στον σταθμό, όπου θα ανεφοδιάζεται με καύσιμα, θα συντηρείται και θα προετοιμάζεται για μια νέα αποστολή.

«Το Gateway είναι κλειδί για την πλήρη, συχνή και γρήγορη επαναχρησιμοποίηση της ακάτου» είπε ο Τιμ Σίτσαν, space exploration architech της Lockheed Martin Space, που παρουσίασε το συγκεκριμένο concept στην IAC. «Επειδή δεν χρειάζεται να υφίσταται την καταπόνηση της επανεισόδου στην ατμόσφαιρα της Γης, μπορεί να πετάξει πολλές φορές χωρίς να απαιτείται σημαντική και ακριβή συντήρηση».

Η εταιρεία υπογραμμίζει τη δυνατότητα αξιοποίησης των επενδύσεων και τεχνολογιών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο διαστημόπλοιο Orion για να μειωθούν τα κόστη και η πολυπλοκότητα του όλου προγράμματος ανάπτυξης- τονίζοντας παράλληλα πως τα «μαθήματα» που θα προέκυπταν από ένα τέτοιο σκάφος θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμα για ένα μελλοντικό επανδρωμένο σκάφος τέτοιου τύπου για προσεδάφιση στον Άρη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1398797/sxedia-gia-epanaxrisimopoioumeni-epandromeni-selinakato-apo-ti-lockheed-martin

lockheed-martin.jpg.e7881eca49f81bc37c1f2bef2b8ea23d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μαζί NASA και ESA για επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη. :cheesy:

Το νέο διαστημόπλοιο «Orion» παρέδωσε χθες στη NASA η εταιρεία Airbus, με προοπτική την πραγματοποίηση επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη –και πέρα από αυτή– τα επόμενα χρόνια. Μηχανολόγοι στο εργοστάσιο της Airbus στη Βρέμη εγκιβώτισαν, με κάθε προφύλαξη, το διαστημόπλοιο σε ειδικά εμπορευματοκιβώτια, τα οποία θα πετάξουν με το γιγάντιο μεταγωγικό αεροσκάφος Αντόνοφ στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα.

Αφού φθάσει στη Φλόριντα, το τμήμα του «Orion» θα ενωθεί με εκείνο που έχει κατασκευάσει η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin. Το συναρμολογημένο διαστημόπλοιο θα υποστεί εξοντωτικές δοκιμές, πριν από την εκτόξευσή του για την πρώτη του –μη επανδρωμένη– αποστολή το 2020, η οποία θα το φέρει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Η μελλοντική παραγωγή του «Orion» θα οδηγήσει σε νέες παραγγελίες αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις εμπλεκόμενες εταιρείες, σύμφωνα με τον επικεφαλής επανδρωμένων αποστολών της NASA Μπιλ Γκέρστενμαϊερ. «Το σύστημα αυτό θα επιτρέψει σε ανθρώπους να ταξιδέψουν στο μακρινό Διάστημα και να εγκαταλείψουν για πρώτη φορά το σύστημα Γης - Σελήνης», λέει το στέλεχος της NASA.

Τα σχέδια της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος αφορούν την πραγματοποίηση της πρώτης επανδρωμένης αποστολής του «Orion» το 2022, σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή ESA και την εκτόξευση μιας επανδρωμένης αποστολής ετησίως. Το πρόγραμμα «Orion» θα καταστεί έτσι «κλειδί» για την ανάκτηση της αμερικανικής πρωτοκαθεδρίας στο Διάστημα σε μια χρονική στιγμή στην οποία Κίνα και Ινδία αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερες διαστημικές φιλοδοξίες.

Το ευρωπαϊκής κατασκευής τμήμα, γνωστό ως European Service Module, θα προσφέρει προώθηση, ισχύ, θερμικό έλεγχο και καύσιμα στον θαλαμίσκο πληρώματος του «Orion». Θα είναι η πρώτη φορά που η NASA θα αξιοποιήσει ευρωπαϊκής κατασκευής στάδιο διαστημοπλοίου σε πρόγραμμά της.

«Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό βήμα. Η παράδοση του θαλαμίσκου και η μεταφορά του στις ΗΠΑ δεν είναι παρά το πρώτο βήμα ενός ταξιδιού το οποίο θα μας οδήγησε 90.000 χλμ. πέρα από τη Σελήνη, στην πιο μακρινή απόσταση που έχει φθάσει ποτέ άνθρωπος», λέει ο Ολιβερ Γιούνκερχοφελ, αντιπρόεδρος υπηρεσιών εξερεύνησης της Airbus.

Το πρόγραμμα «Orion» αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας επανόδου του ανθρώπου στη Σελήνη, όπου ο απροσδόκητος εντοπισμός ύδατος έχει αναζωπυρώσει το επιστημονικό ενδιαφέρον για τον δορυφόρο της Γης.

«Το πρόγραμμα ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα πραγματοποιηθεί. Η Ευρώπη πρέπει να επιμείνει σε αυτό και να φροντίσει να μην μείνει σε θέση παρατηρητή», λέει ο κ. Γιούνκερχοφελ, που εκτιμά ότι η πρώτη σεληνιακή βάση θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2028.

http://www.kathimerini.gr/993262/article/epikairothta/episthmh/mazi-nasa-kai-esa-gia-epandrwmenh-apostolh-sth-selhnh

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στο σφυρί τρία σεληνιακά δείγματα. :cheesy:

Στις 29 Νοεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, ο Οίκος Sotheby's θα δημοπρατήσει δείγματα με σαφή και τεκμηριωμένη προέλευση από τη Σελήνη, όντας τα μόνα πια διαθέσιμα προς απόκτηση από ιδιώτες.

Πρόκειται για τρεις σεληνιακές πέτρες που επιστράφηκαν στη γη από τη Σοβιετική αποστολή Luna και δόθηκαν τελετουργικά στην κα. Νίνα Ινάνοβκα Κορόλεβα, χήρα του Σεργκέι Παβλόβιτς Κορολέφ, πρώην επικεφαλής Σχεδίασης & Διευθυντή του Σοβιετικού Διαστημικού Προγράμματος.

Η συγκεκριμένη δημοπρασία στην οποία θα εκτεθούν τα εν λόγω σεληνιακά δείγματα, είναι αφιερωμένη στη διαστημική εξερεύνηση. Τα συγκεκριμένα σεληνιακά δείγματα παρέμειναν από το 1993 στην ιδιωτική αμερικανική συλλογή της τότε δημοφιλούς δημοπρασίας του Οίκου Sotheby’s που ήταν αφιερωμένη στην Ρωσική διαστημική ιστορία. Άλλα αντίστοιχα δείγματα πωλήθηκαν τότε για 442.500 δολάρια - η πρώτη φορά που ένα κομμάτι από το διάστημα είχε διατεθεί προς πώληση στο κοινό.

Η εκτιμώμενη πώληση τότε ανερχόταν από 30 έως και 50 χιλιάδες δολάρια, ενώ τα δείγματα είχαν δοθεί από την κα Νίνα Ιβάνοβνα Κορολέβα. Τον επόμενο μήνα, τα παρόντα δείγματα, τα οποία είναι εγκιβωτισμένα μέσα σε ένα γυαλί από ρυθμιζόμενο φακό με την ένδειξη "ЧАСТИЦЫ ГРУНТА ЛУНЫ-16" (ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΕΛΗΝΙΑΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ LUNA-16), θα δημοπρατηθούν με την εκτιμώμενη τιμή να ανέρχεται στις 700.000/ 1 εκατ. δολάρια.

Τα αυθεντικά σεληνιακά δείγματα που διατίθενται προς το κοινό μπορούν να θεωρηθούν εξαιρετικά σπάνια, καθώς τα υπόλοιπα ανά τον κόσμο σεληνιακά δείγματα παραμένουν στην ιδιοκτησία των διαστημικών υπηρεσιών που τις συγκέντρωσαν - των Ηνωμένων Πολιτείων κατά τη διάρκεια των αποστολών 11-17 του Apollo και της ΕΣΣΔ (την οποία διαδέχτηκε η Ρωσική Ομοσπονδία) Luna-16, -20 και -24 - καθώς και σε χώρες των οποίων η κυβέρνηση Nixon είχε δώσει τιμητικά σεληνιακά δείγματα από το Apollo 11 και σεληνιακούς βράχους Goodwill του Apollo 17.

Αυτά τα δείγματα υπόκεινται σε Νόμους που διέπουν τις δημόσιες δωρεές και στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο νόμος δεν επιτρέπει επί του παρόντος να μεταβιβάζονται σε ιδιώτες. Ως εκ τούτου, τα δείγματα που προσφέρει ο Οίκος Sotheby’s είναι τα μόνα τεκμηριωμένα σεληνιακά δείγματα που έχει στην κατοχή του ιδιώτης.

Ο Σεργκέι Παβλόβιτς Κορόλεβ (1906-1966) ήταν ένας μηχανικός πυραύλων, σχεδιαστής αεροσκαφών και διαστημοπλοίων, και ο ιθύνων νους του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος στις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

https://www.naftemporiki.gr/story/1414252/sto-sfuri-tria-seliniaka-deigmata

sto-sfuri-tria-seliniaka-deigmata.jpg.56c9a271e6fd2b8ef280277d1ed712a5.jpg

15.jpg.c7408e2c3ab3f062da0efea09f70944c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός θα συνεργαστεί για πρώτη φορά με τη NASA:cheesy:

Στο Διεθνές Συνέδριο Αστροναυπηγικής, που διοργανώθηκε στη Βρέμη, συμμετείχαν τις προηγούμενες ημέρες εκπρόσωποι του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ).

Στο συνέδριο αποφασίστηκε ομόφωνα η συνεργασία διαστημικών οργανισμών από όλον τον κόσμο για την προετοιμασία και υλοποίηση διεθνούς αποστολής στη Σελήνη.

Στη διεθνή αυτή αποστολή, στην οποία έχει τεθεί επικεφαλής η NASA, θα συμμετάσχει και η Ελλάδα μέσω του ΕΛΔΟ, «αποδεικνύοντας πως η χώρα μας αποτελεί ισότιμο εταίρο στα διαστημικά δρώμενα και ότι μπορεί να προωθεί Έλληνες επιστήμονες και ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα σε μεγάλες αποστολές».

H NASA έχει ζητήσει την επίσημη κατάθεση προτάσεων για την εξερεύνηση της Σελήνης και ο ΕΛΔΟ έχει αποστείλει, ήδη, σχετικές προκλήσεις για την υποβολή ιδεών από πανεπιστήμια και άλλους ερευνητές.

Ο Οργανισμός έχει λάβει σχέδια προς υλοποίηση από 10 έγκριτα ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και ανεξάρτητους ερευνητές, τα οποία θα μελετηθούν και θα προωθηθούν στη NASA για περαιτέρω αξιολόγηση και πιθανή αξιοποίηση στην αποστολή, που θα πραγματοποιηθεί το 2020 με το διαστημικό σκάφος «Orion».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν τις προτάσεις τους έως την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 στο email του ΕΛΔΟ

info@hellenicspaceagency.gov.gr

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/730614_o-ellinikos-diastimikos-organismos-tha-synergastei-gia-proti-fora-me-ti

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA ετοιμάζεται για την Σελήνη! :cheesy:

Με τη φράση «επιστρέφουμε στη Σελήνη για να μείνουμε», η NASA ανακοίνωσε τη συμφωνία με εννιά εταιρείες, οι οποίες θα συνεισφέρουν στην υλοποίηση του προγράμματος και ειδικότερα στο στάδιο μεταφοράς των απαιτούμενων υλικών, για την κατασκευή εργαστηρίων και κατοικιών. Στην ουσία, η σημερινή ανακοίνωση, λίγα 24ωρα μετά την προσεδάφιση στον Άρη, σηματοδοτεί την έναρξη του εποικισμού στη Σελήνη και ακολούθως στον Άρη, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η NASA.

Η Διαστημική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι πλέον «εννέα εταιρείες των Η.Π.Α.», οι οποίες είναι επιλέξιμες να υποβάλουν προσφορές στις υπηρεσίες παράδοσης της NASA στην επιφάνεια της Σελήνης μέσω των συμβάσεων CLPS (Commercial Lunar Payload Services). Το συγκεριμένο βήμα είναι το πρώτο, όπως σημειώνεται, προς την επιστημονική μελέτη για την εξερεύνηση της Σελήνης και τελικά του Άρη.

Αυτές οι εταιρείες θα είναι σε θέση να υποβάλουν προσφορές για την παροχή επιστημονικών και τεχνολογικών ωφέλιμων φορτίων για τη NASA, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης και των λειτουργιών ωφέλιμου φορτίου, εκτόξευσης από τη Γη και προσγείωσης στην επιφάνεια της Σελήνης. Η NASA αναμένει να είναι ένας από τους πολλούς πελάτες που θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις εμπορικές υπηρεσίες προσγείωσης.

«Η σημερινή ανακοίνωση σηματοδοτεί απτή πρόοδο στην επιστροφή της Αμερικής στην επιφάνεια της Σελήνης για να μείνει», δήλωσε ο διαχειριστής της NASA Jim Bridenstine. «Η καινοτομία των αμερικανικών εταιρειών αεροδιαστημικής, που συνδέονται με τους μεγάλους στόχους μας στην επιστήμη και την ανθρώπινη εξερεύνηση, θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε εκπληκτικά πράγματα στη Σελήνη και να προωθήσουμε τον Άρη».

Η λίστα των εταιρειών που θα καταθέσουν προσφορές είναι η εξής:

Astrobotic Technology, Inc.: Pittsburgh

Deep Space Systems: Littleton, Colorado

Draper: Cambridge, Massachusetts

Firefly Aerospace, Inc.: Cedar Park, Texas

Intuitive Machines, LLC: Houston

Lockheed Martin Space: Littleton, Colorado

Masten Space Systems, Inc.: Mojave, California

Moon Express: Cape Canaveral, Florida

Orbit Beyond: Edison, New Jersey

Η Διεύθυνση Επιστημονικής Αποστολής της NASA (SMD) ξεκίνησε από την υποβολή των προτάσεων που έκαναν οι εταιρείες, καταλήγοντας στις συγκεριμένες επιλογές ως το πρώτο βήμα στην επίτευξη ποικίλων επιστημονικών και τεχνολογικών στόχων. Η SMD χρησιμεύει ως διεπαφή της NASA μεταξύ των διευθύνσεων αποστολών του οργανισμού, της επιστημονικής κοινότητας και άλλων εξωτερικών παραγόντων για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής που θα επιτρέψει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη ρομποτική και την ανθρώπινη εξερεύνηση στο πλαίσιο της εκστρατείας εξερεύνησης της Σελήνης και του Άρη, του προγράμματος που αποκαλείται «Moon to Mars».

Οι συμβάσεις υπηρεσιών εμπορικού σεληνιακού ωφέλιμου φορτίου είναι συμβάσεις αορίστου χρόνου, με συνολική μέγιστη αξία σύμβασης ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τα επόμενα 10 χρόνια.

Τα πρώτα φορτία, οι πρώτες εκτοξεύσεις διαστημοπλοίων για τη μεταφορά υλικών στη Σελήνη, θα είναι εφικτό να ξεκινήσουν εντός του 2019. Τον Οκτώβριο, η NASA απηύθυνε πρόσκληση για πιθανά σεληνιακά όργανα και τεχνολογίες για τη μελέτη της Σελήνης. Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί τον Ιανιουάριο. Μέσω των πρώτων αυτών αποστολών, θα συγκεντρωθούν πληροφορίες για τεχνικά και πρακτικά στοιχεία, όπως οι τακτικές προσγείωσης και άλλα συστήματα εξερεύνησης, τα οποία είναι απαιτούμενα ώστε ο άνθρωπος να επιστρέψει στην επιφάνεια της Σελήνης, ενώ θα βοηθήσουν στην προετοιμασία του οργανισμού για να στείλουν αστροναύτες και να εξερευνήσουν τον Άρη.

Η NASA θα επανεξετάσει περιοδικά την ιδιωτική αγορά για νέες και αναδυόμενες δυνατότητες σεληνιακής παράδοσης και ενδέχεται να προσφέρει και σε άλλες εταιρείες την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις Υπηρεσίες Εμπορικής Σεληνιακής Πλεονέκτορας μέσω μιας διαδικασίας σύμβασης που ονομάζεται "ramping".

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/731111_anoixe-i-orexi-sti-nasa-afoy-patise-ston-ari-etoimazei-apoikia-sti-selini

20423483-1024x565.thumb.jpg.db1d829f53567a71d71facdd41c4db7a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Κίνα ξεκινά να πατήσει πρώτη την σκοτεινή πλευρά της σελήνης. :cheesy:

Το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκτόξευση του ρομποτικού κινεζικού διαστημικού σκάφους Chang’e-4 με προορισμό να μελετήσει τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, η οποία είναι μόνιμα αόρατη από τη Γη. Η εκτόξευση θα γίνει με ένα κινεζικό πύραυλο Long March 3B από το κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων Σιτσάνγκ στη νοτιοδυτική Κίνα.

Αν όλα πάνε καλά, θα είναι το πρώτο σκάφος που -κατά πάσα πιθανότητα στις 3 Ιανουαρίου 2019- θα προσεληνωθεί στην «πίσω» πλευρά του φεγγαριού, καθώς όλες οι αμερικανικές και σοβιετικές-ρωσικές αποστολές έχουν γίνει στην «μπροστινή» φωτεινή πλευρά. Ποτέ έως τώρα κάποιο σκάφος ή αστροναύτης δεν έχει καταφέρει να «πατήσει» στη λεγόμενη σκοτεινή πλευρά, η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι σκοτεινή, αφού δέχεται το φως του Ήλιου, όταν το φεγγάρι βρίσκεται ανάμεσα στη Γη και στο μητρικό άστρο μας.

Οι από ψηλά παρατηρήσεις της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού τόσο από δορυφόρους, όσο και από τους αστροναύτες μέσα στις διαστημικές ακάτους, έχουν αποκαλύψει ότι -για άγνωστο λόγο- διαθέτει ένα παχύτερο και μεγαλύτερης ηλικίας φλοιό, καθώς επίσης περισσότερους και βαθύτερους κρατήρες από ό,τι η φωτεινή πλευρά. Αποτελεί ακόμη μυστήριο για τους επιστήμονες γιατί τα δύο «πρόσωπα» της Σελήνης έχουν αυτές τις διαφορές.

Η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA) ξεκίνησε το διαστημικό πρόγραμμά της για τη Σελήνη με καθυστέρηση περίπου τριών δεκαετιών, αφότου οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση είχαν πλέον σταματήσει τις δικές τους αποστολές («Απόλλων» και «Λούνα» αντίστοιχα).

Το πρώτο κινεζικό σκάφος Chang’e-1 (είναι το όνομα της αρχαίας κινεζικής θεότητας του φεγγαριού) εκτοξεύθηκε το 2007 και αφού τέθηκε σε τροχιά και χαρτογράφησε τη Σελήνη, συνετρίβη επάνω της το 2009. Ακολούθησε το Chang’e-2 το 2010, το οποίο επίσης τέθηκε σε τροχιά γύρω από το δορυφόρο και μετά στάλθηκε στα βάθη του διαστήματος.

Το 2013, το Chang’e-3 υπήρξε το πρώτο σκάφος που προσεληνώθηκε μετά το σοβιετικό Λούνα-24 το 1976. Για πρώτη φορά μάλιστα ένα μικρό κινεζικό ρόβερ, το Yutu, ήταν εφοδιασμένο με ένα ραντάρ που μπόρεσε να μελετήσει όχι μόνο την επιφάνεια, αλλά και το υπέδαφος του φεγγαριού.

Το Chang’e-4, που έχει σχεδιασθεί κατά τα πρότυπα του προδρόμου του, θα βασίζεται για τις επικοινωνίες του με τη Γη στον κινεζικό δορυφόρο αναμετάδοσης Queqiao που διαθέτει μια παραβολική αντένα 4,2 μέτρων. Εκτοξεύθηκε φέτος το Μάιο και βρίσκεται στην κατάλληλη τροχιά, σε απόσταση 64.000 χιλιομέτρων από την πίσω πλευρά του φεγγαριού, ώστε να βλέπει ταυτόχρονα τόσο τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, όσο και τον πλανήτη μας.

Το Chang’e-4, που περιλαμβάνει μια άκατο προσελήνωσης βάρους 3,6 μετρικών τόνων και ένα μικρό ρόβερ βάρους 140 κιλών, θα επιχειρήσει να προσεληνωθεί στον διαμέτρου 180 χιλιομέτρων κρατήρα Φον Κάρμαν μέσα στην τεράστια λεκάνη Νοτίου Πόλου-‘Αϊτκεν, η οποία πιθανώς έχει σχηματισθεί μετά την πρόσκρουση ενός γιγάντιου αστεροειδούς. Η εν λόγω λεκάνη, διαμέτρου 2.500 χιλιομέτρων και βάθους 12 χιλιομέτρων, είναι η μεγαλύτερη, βαθύτερη και παλαιότερη λεκάνη πρόσκρουσης στο φεγγάρι.

Το ραντάρ του ρόβερ θα μπορεί να «δει» σε βάθος έως 100 μέτρων κάτω από τη σεληνιακή επιφάνεια. Το σκάφος διαθέτει επίσης τρεις κάμερες και μια σειρά από επιστημονικά όργανα (ορισμένα ευρωπαϊκής κατασκευής), όπως ένα αναλυτή σεληνιακής σκόνης, ένα αναλυτή ηλεκτρικού πεδίου, ένα σεληνιακό σεισμογράφο κ.α. Ακόμη θα μεταφέρει ένα πείραμα Κινέζων φοιτητών, συγκεκριμένα μια μίνι βιόσφαιρα, στην οποία θα επιχειρηθεί να φυτρώσουν σπόροι από πατάτες και άλλα φυτά.

Το κινεζικό σεληνιακό πρόγραμμα θα συνεχισθεί με την αποστολή Chang’e-5, που θα φέρει δείγματα βάρους έως δύο κιλών από το έδαφος και το υπέδαφος του φεγγαριού και η οποία προγραμματίζεται να εκτοξευθεί εντός του 2019. Δεν αποκλείεται λίγο μετά να ακολουθήσει η έκτη αποστολή Chang’e. Απώτερος στόχος της Κίνας είναι να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι έως το τέλος της δεκαετίας του 2030.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι έχει ανανεωθεί το διεθνές ενδιαφέρον για τη Σελήνη. Η NASA έχει πλέον αρχίσει να θέτει σε εφαρμογή, σε συνεργασία με αμερικανικές εταιρίες, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που περιλαμβάνει μέσα στην επόμενη δεκαετία τη δημιουργία τροχιακού σταθμού γύρω από τη Σελήνη, αλλά και μιας πιο μόνιμης παρουσίας αστροναυτών.

Η Ευρώπη, η Ρωσία, η Ινδία και η Ιαπωνία έχουν επίσης σχέδια για το φεγγάρι, είτε από μόνες τους, είτε στο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας. Ήδη, από τη δεκαετία του 1990, η Σελήνη έχει μελετηθεί εντατικά από δορυφόρους και έχουν γίνει περισσότερα -και απρόσμενα- πράγματα γνωστά γι’ αυτήν, όπως ότι διαθέτει νερό σε μορφή πάγου στις πόλους της ή ότι ήταν γεωλογικά ενεργή έως πολύ πρόσφατα.

https://www.in.gr/2018/12/07/tech/kina-ksekina-na-patisei-proti-tin-skoteini-pleyra-tis-selinis/

china.png.415493046b673d7597139f3be89aba22.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης