Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Οι Αμερικανοί θα επιστρέψουν στη Σελήνη μέχρι το 2024, λέει η διοίκηση Trump. :cheesy:

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Mike Pence μίλησε χθες στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Διαστήματος στο κέντρο διαστημικών πτήσεων Marshall της NASA, ανακοινώνοντας το στόχο του έθνους να θέσει τους Αμερικανούς στο φεγγάρι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια "με οποιοδήποτε μέσο είναι απαραίτητο".

"Είμαστε σήμερα σε διαστημικό αγώνα, όπως ακριβώς κάναμε τη δεκαετία του 1960", δήλωσε ο Pence, αναφερόμενος στον διαστημικό αγώνα που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι πιθανό να κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Η NASA αντιμετώπισε προβλήματα με ιδιωτικούς εργολάβους τα τελευταία χρόνια, καθώς τόσο το SpaceX όσο και η Boeing καθυστέρησαν τις αποστολές τους στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Από το 2011, η NASA έχει βασιστεί σε ρουκέτες και διαστημόπλοια της Ρωσίας Soyuz.

Η ανακοίνωση της Pence είναι σύμφωνη με την υποστήριξη του Προέδρου Donald Trump της Space Force, που δημιουργήθηκε εν μέρει για την αντιμετώπιση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας και της Κίνας στο διάστημα.

Τα σχέδια της NASA περιλαμβάνουν την επιστροφή των αστροναυτών στην επιφάνεια του σεληνιακού εδάφους μέχρι το 2028, μετά την αποστολή του σταθμού Lunar Orbit-Gateway στην τροχιά του φυσικού δορυφόρου μέχρι το 2024. Θα είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι επιστρέφουν από το πρόγραμμα Apollo, φεγγάρι μεταξύ 1969 και 1972. Άλλα έθνη έχουν επίσης προσγειωθεί στο φεγγάρι, αλλά καμία από αυτές τις αποστολές δεν ήταν πλήρωμα.

«Ήρθε η ώρα για το επόμενο τεράστιο άλμα», δήλωσε ο Pence, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του αστροναύτη Neil Armstrong αφού έγινε ο πρώτος άνθρωπος που βγήκε στο φεγγάρι το 1969. «Αυτό το επόμενο τεράστιο άλμα είναι να επιστρέψει τους Αμερικανούς αστροναύτες στο φεγγάρι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια με όλα τα απαραίτητα μέσα και να καθιερώσουμε μόνιμη παρουσία στο φεγγάρι και να προετοιμαστούμε να βάλουμε Αμερικανούς αστροναύτες στον Άρη ».

Πρόσθεσε ότι για να επιτύχει αυτούς τους στόχους, «η NASA πρέπει να μεταμορφωθεί σε μια πιο ευέλικτη, πιο υπεύθυνη και πιο ευκίνητη οργάνωση».

Ο διαχειριστής της NASA Jim Bridenstine ανταποκρίθηκε γρήγορα στο Twitter, λέγοντας: "Η πρόκληση έγινε αποδεκτή. Τώρα ας πάμε στη δουλειά ». Η Bridenstine είπε σε μια επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η NASA απέχει περίπου δύο χρόνια από την έναρξη του συστήματος Space Launch (SLS), το οποίο σχεδιάζει η Boeing και θα μεταφέρει τα πληρώματα και το φορτίο πέρα ​​από την τροχιά της Γης.

Η Bridenstine πρόσθεσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μια λιγότερο ισχυρή εμπορική ρουκέτα να στείλει μια απελευθερωμένη κάψα στο διάστημα μέχρι το 2020, ενδεχομένως σχεδιασμένη από το SpaceX ή την United Launch Alliance. Ωστόσο, μετά από τις παρατηρήσεις της Pence, η Bridenstine εξέφρασε την πεποίθηση ότι η NASA θα μπορούσε να παραδώσει μια επιτυχημένη πτήση SLS έως το 2020.

Η NASA ονομάστηκε εννέα αμερικανικές εταιρείες τον περασμένο Νοέμβριο για να ανταγωνιστεί για συμβάσεις στην ανάπτυξη τεχνολογίας για να εξερευνήσει την σεληνιακή επιφάνεια. Ο οργανισμός επικεντρώνεται στον νότιο πόλο του φεγγαριού, όπου θεωρείται ότι υπάρχει αρκετό ανακτήσιμο παγωμένο νερό, για να το συνθέσει σε πρόσθετα καύσιμα πυραύλων. Η Bridenstine είπε επίσης ότι το φεγγάρι είναι ένας στόχος για μια αποστολή στο Mars, η οποία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στα μέσα της δεκαετίας του 2030.

https://asgardia.space/en/news/Americans-Will-Return-to-the-Moon-by-2024-Says-Trump-Administration

15.thumb.jpg.7748bfebcd93fd75449c5a31caf51f2e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 821
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ελληνικό βραβείο ύψους ενός εκατ. δολαρίων διεκδικεί η ισραηλινή διαστημική αποστολή Beresheet. :cheesy:

Αν το ρομποτικό ισραηλινό σκάφος Beresheet καταφέρει να προσεληνωθεί στο φεγγάρι στις 11 Απριλίου, ο ισραηλινός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Space IL, που οργάνωσε την αποστολή, θα κερδίσει ένα εκατομμύριο δολάρια, το νέο βραβείο «Moonshot Award», που ανακοίνωσε το Ίδρυμα X Prize του Ελληνο-αμερικανού καινοτόμου μηχανικού και επιχειρηματία Πίτερ Διαμαντή.

To X Prize είναι ο κορυφαίος φορέας στον κόσμο στο σχεδιασμό και στη διοργάνωση διαγωνισμών με στόχο καινοτομίες και επιτεύγματα που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο (μεταξύ άλλων διοργάνωσε πριν από λίγους μήνες τον υποθαλάσσιο διαγωνισμό Shell Ocean Discovery XPrize στα ανοιχτά της Μεσσηνίας στην Ελλάδα).

Το Ίδρυμα είχε, επίσης, διοργανώσει το διαγωνισμό Google Lunar XPrize, με στόχο την πρώτη επιτυχή ιδιωτική αποστολή στη Σελήνη, αλλά καμία ομάδα δεν είχε τελικά καταφέρει να «πιάσει» τη χρονική προθεσμία, ώστε να κατακτήσει το γενναιόδωρο βραβείο των 30 εκατ. δολαρίων.

Το νέο βραβείο ουσιαστικά προορίζεται για τη Space IL, η οποία είχε συμμετάσχει στον αποτυχημένο διαγωνισμό της Google και μετά συνέχισε την υλοποίηση της αποστολής στο φεγγάρι. Αν τα καταφέρει, θα είναι ο πρώτος μη αμιγώς κρατικός φορέας που, με ιδιωτική μόνο χρηματοδότηση, θα έχει καταφέρει να «πατήσει» στη Σελήνη, κάτι που έως τώρα έχουν κάνει μόνο οι δημόσιες διαστημικές υπηρεσίες τριών χωρών (ΗΠΑ, ΕΣΣΔ-Ρωσία και Κίνα).

Η SpaceIL ιδρύθηκε το 2011 από τρεις μηχανικούς και στη συνέχεια ενισχύθηκε από επιχειρηματίες και κρατικούς οργανισμούς του Ισραήλ, κυρίως την αεροδιαστημική βιομηχανία Israel Aerospace Industries. Στις 21 Φεβρουαρίου του 2019 εκτόξευσε το ύψους ενάμισι μέτρου σκάφος Beresheet («Γένεσις») από τις ΗΠΑ, πάνω σε ένα πύραυλο Falcon 9 της αμερικανικής διαστημικής εταιρείας Space X. Το συνολικό κόστος της αποστολής -μαζί με την εκτόξευση- έφθασε περίπου τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

«Η αποστολή της SpaceIL ουσιαστικά αντιπροσωπεύει τον εκδημοκρατισμό της εξερεύνησης του διαστήματος. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα δούμε να πέφτει το πρώτο ντόμινο, πυροδοτώντας έτσι μια αλυσίδα όλο και πιο φθηνών και επαναλαμβανόμενων εμπορικών αποστολών στη Σελήνη και πέρα από αυτή», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος X Prize, Πίτερ Διαμαντής.

http://www.kathimerini.gr/1016745/gallery/epikairothta/episthmh/ellhniko-vraveio-yyoys-enos-ekat-dolariwn-diekdikei-h-israhlinh-diasthmikh-apostolh-beresheet-vinteo

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κρύο στο εξωτερικό, το φεγγάρι αποδεικνύεται ζεστό στο εσωτερικό. :cheesy:

Ο ερευνητής Ananya Mallik του Πανεπιστημίου του Rhode Island (URI, Kingston, ΗΠΑ) διεξήγαγε πειράματα που επέτρεψαν τον προσδιορισμό της θερμοκρασίας στο όριο πυρήνα του φεγγαριού, επιτρέποντας στους επιστήμονες να αναπτύξουν ένα πιο ακριβές προφίλ των θερμοκρασιών της Σελήνης, καθώς και να μελετήσουν τα ορυκτά του μανδύα από την κρούστα στον πυρήνα Ο επιστήμονας εξήγησε ότι η Σελήνη, όπως και η Γη, έχει στο κέντρο της ένα σιδερένιο πυρήνα και προηγούμενες μελέτες με τη χρήση σεισμικών δεδομένων έδειξαν ότι από 5 έως 30% του υλικού στο όριο μεταξύ του πυρήνα και ο μανδύας ήταν υγρός ή τετηγμένος. Για να απαντήσει το ερώτημα γιατί το σεληνικό regolith λιώνει σε αυτό το βάθος, η Ananya Mallik πραγματοποίησε μια σειρά πειραμάτων για να ανακαλύψει ποια περιοχή θερμοκρασιών στο όριο πυρήνα-μανδύα θα προκαλούσε την τήξη του σεληνιακού regolith. Για το λόγο αυτό χρησιμοποίησε μια συσκευή πολλαπλού άκμονα που μπορούν να ασκήσουν τις υψηλές πιέσεις που βρέθηκαν βαθιά μέσα στη Σελήνη. Προετοιμάζει ένα μικρό δείγμα υλικού παρόμοιο με εκείνο που έφερε στη γη η αποστολή Apollo 11 και έπειτα το έβαλε κάτω από την πίεση που πιστεύεται ότι υπάρχει στο όριο μεταξύ του πυρήνα και του μανδύα της Σελήνης που υπερβαίνει την ατμοσφαιρική πίεση της Γης κατά 45 χιλιάδες φορές, κατά μέσο όρο 1013,2 hectopascal, και χρησιμοποίησε έναν θερμαντήρα γραφίτη για να φέρει τη θερμοκρασία του δείγματος μέχρι το μερικό τήγμα του. Αποδείχθηκε ότι η περιοχή θερμοκρασίας στο όριο πυρήνα-μανδύα κυμαίνεται από 1330 (± 1) έως 1470 (± 19) ° C. "Τώρα έχουμε τα δύο σημεία αγκύρωσης - το όριο πυρήνα-μανδύα και τη θερμοκρασία επιφάνειας που μετράται από τον Apollo (περίπου - 20 ° C) - και αυτό θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε ένα προφίλ θερμοκρασίας μέσω της Σελήνης. Χρειαζόμαστε αυτό το προφίλ θερμοκρασίας για να καθορίσουμε την εσωτερική κατάσταση, τη δομή και τη σύνθεση της Σελήνης ", δήλωσε η Ananya Mallik, επίκουρη καθηγήτρια γεωεπιστημών URI.

Σε συνεργασία με επιστήμονες του Marshall Spaceflight Center, της NASA και του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, η επιστήμονας Ananya Mallik θα συνδυάσει τα αποτελέσματα της έρευνάς της με υπολογιστικές μεθόδους για να αποκτήσει το προφίλ θερμοκρασίας και τη σύνθεση μέσα στη Σελήνη. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα γίνουν ένα οι αποφασιστικοί παράγοντες κατά την επιλογή ενός τόπου για την κατασκευή μελλοντικών σεληνιακών οικισμών.

https://asgardia.space/en/news/Cold-On-The-Outside-The-Moon-Proves-Hot-On-The-Inside

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Ελλάδα στέλνει ρομπότ στη Σελήνη το 2022. :cheesy:

Το 2022 θα βρεθεί στη Σελήνη το πρώτο ελληνικό ρομποτικό όχημα έπειτα από τη συμφωνία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA).

Η δήλωση συνεργασίας, που υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ, αντιπλοίαρχος Γεώργιος Μαντζούρης ΠΝ, Dr, και ο διοικητής της NASA, Jim Bridenstine, προβλέπει τη συνεργασία των δύο Οργανισμών, στο πλαίσιο του προγράμματος της NASA: «Advanced Human and Robotic Exploration ON and AROUND the MOON», καθώς και την έναρξη συνεργασιών γενικής μορφής σε όλους τους τομείς του Διαστήματος.

Ειδικότερα, όσον αφορά στη συμμετοχή του ΕΛΔΟ στο πρόγραμμα της NASA, προβλέπεται η αποστολή του πρώτου ελληνικού ρομποτικού οχήματος στη Σελήνη το 2022 (συμμετοχή της Ελλάδας υπό την ονομασία «Hellas to the Moon») για την εξερεύνηση του εδάφους αυτής και την απόκτηση δεδομένων που θα ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και θα αξιοποιηθούν από ελληνικά Πανεπιστήμια και ερευνητές.

Της υπογραφής αυτής της σημαντικής συμφωνίας, είχε προηγηθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος από μέρος του ΕΛΔΟ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Αστροναυτικού Συνεδρίου (International Astronautical Congress 2018), που έγινε τον Οκτώβριο του 2018 στη Βρέμη.

Ενώ μεσολάβησε, τον Φεβρουάριο του 2019, ανοιχτή πρόσκληση του ελληνικού Οργανισμού προς τα ελληνικά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες να καταθέσουν προτάσεις συμμετοχής στην εν λόγω αποστολή. Οι 14 προτάσεις που κατατέθηκαν και κρίθηκα άκρως ενδιαφέρουσες από ΕΛΔΟ και NASA αφορούν: Την κατασκευή μικροδορυφόρων για τη Σελήνη, τη δημιουργία αλγορίθμων αποστολής-λήψης φωτογραφιών από και προς τη Σελήνη, τη δημιουργία συνθηκών καλλιέργειας σε αυτή, εφαρμογές εξορύξεων στο έδαφός της, τη δημιουργία μηχανισμών λειτουργίας για διαστημικές επικοινωνίες, τη δημιουργία συστημάτων αναγνώρισης χημικών συστατικών εδάφους και περιβάλλοντος της Σελήνης κ.ά.

Στην επιτυχή προετοιμασία και ολοκλήρωση της ελληνικής αποστολής θα συμμετάσχουν Πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Πατρών), ερευνητικά κέντρα (Εθνικό Αστεροσκοπείο, Εθνικό Κέντρο Ερευνών Δημόκριτος) και ιδιωτικές εταιρείες.

Τα οφέλη που προκύπτουν για την Ελλάδα είναι πολλαπλά. Μεταξύ άλλων:

• Η χώρα εισέρχεται στον παγκόσμιο διαστημικό χάρτη ως ισότιμος εταίρος.

• Η Ελλάδα θα δηλώσει παρουσία στο Διεθνή Σεληνιακό Σταθμό, που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, αποκομίζοντας ενισχυμένα στρατηγικά οφέλη.

• Τα στοιχεία που θα προκύψουν και θα τεθούν προς αξιοποίηση ανοίγουν νέους ακαδημαϊκούς ορίζοντες, δίνουν δυνατότητες ίδρυσης καινοτόμων εταιρειών, προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για τις υφιστάμενες ελληνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με το Διάστημα.

• Δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής των Πανεπιστημίων και των ερευνητών της χώρας σε διεθνή προγράμματα, με την προσέλκυση υψηλής χρηματοδότησης.

• Ενισχύεται η προσπάθεια ανάσχεσης του brain drain, αλλά και της προσέλκυσης εγνωσμένου κύρους Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό.

• Η Ελλάδα δηλώνει παρούσα στην αιχμή του δόρατος της διαστημικής τεχνολογίας.

• Αναπτύσσεται ένας νέος κλάδος για την ελληνική οικονομία, με τα ανάλογα οφέλη.

https://www.tanea.gr/2019/04/08/science-technology/i-ellada-stelnei-rompot-sti-selini-to-2022/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Σελήνη «συλλαμβάνει» την διαστημοσυσκευή Beresheet :cheesy:

Η διαστημοσυσκευή Beresheet (Γένεσις), εισήλθε σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Σελήνη πριν από μερικές ημέρες. Έτσι, το Ισραήλ έγινε η έβδομη χώρα στην ιστορία που έθεσε σε τροχιά διαστημικό σκάφος γύρω από τη Σελήνη. Το Baresheet είχε εκτοξευθεί στις 21 Φεβρουαρίου2019.

Το Beresheet θα κινείται σε απόσταση 500 έως 10.000 χιλιομέτρων από την Σελήνη. Είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα, προκειμένου στις 11 Απριλίου, η διαστημική συσκευή να επιχειρήσει αυτόνομη προσελήνωση – κάτι που θα καταστήσει το Ισραήλ την τέταρτη χώρα που θα έχει «πατήσει» την Σελήνη, μετά τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ-Ρωσία και την Κίνα. Το βάρους 585 κιλών, με μέγεθος όσο ένα πλυντήριο πιάτων και κόστους 100 εκατομμυρίων δολαρίων Beresheet, αναπτύχθηκε με την υποστήριξη της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SpaceIL και από την κρατική ισραηλινή αεροδιαστημική εταιρεία Israel Aerospace Industries. Αντίθετα με τις επανδρωμένες αποστολές των δεκαετιών του 1960 και του 1970, που χρειάστηκαν μόνο τρεις μέρες για να φθάσουν στη Σελήνη, το ισραηλινό σκάφος ακολούθησε μια πολύ πιο μακρινή και πολύπλοκη διαδρομή. Αν καταφέρει να φθάσει στη σεληνιακή επιφάνεια, δεν προβλέπεται να λειτουργήσει για περισσότερες από δύο μέρες.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρακολουθούμε την διαδρομή του Beresheet μέχρι να μπει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη:

https://physicsgg.me/2019/04/08/%ce%b2%ce%af%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bf-%ce%b7-%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%bc%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83/

beresheet.thumb.png.83add787ed5df3a73556fb47d6f9012d.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συνετρίβη στην σελήνη το ισραηλινό διαστημικό σκάφος Beresheet :cheesy:

Το ισραηλινό διαστημικό σκάφος Beresheet («Γένεσις») έφτασε σήμερα στη Σελήνη, όμως δεν κατάφερε να προσεληνωθεί και συνετρίβη στην επιφάνειά της, όπως ανακοίνωσε το κέντρο ελέγχου.

Η σχεδιαζόμενη ελεγχόμενη κάθοδός του στον δορυφόρο της Γης ήταν ανεπιτυχής, ανέφερε η ομάδα που ανέπτυξε την μη επανδρωμένη διαστημοσυσκευή.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, το Beresheet αντιμετώπισε ορισμένα τεχνικά προβλήματα στην τελική φάση της καθόδου προς την επιφάνεια της Σελήνης.

https://www.in.gr/2019/04/11/tech/apetyxe-prosselinosi-tou-israilinou-diastimikou-skafous-beresheet/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Ισραήλ σχεδιάζει νέα αποστολή στη Σελήνη μετά την αποτυχημένη απόπειρα προσελήνωσης. :cheesy:

Η αεροδιαστημική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την αποτυχημένη πρώτη αποστολή του Ισραήλ στη Σελήνη ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει τα σχέδιά της για μια δεύτερη αποστολή, με τη βοήθεια χρημάτων που θα συγκεντρώσει από ιδιώτες δωρητές και τους πολίτες.

Το ρομποτικό σκάφος Beresheet, που κατασκεύασε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός SpaceIL με την κρατική Βιομηχανία Αεροδιαστημικής του Ισραήλ (IAI) συνετρίβη την Πέμπτη κατά την τελική κάθοδό του, διαλύοντας τις ελπίδες του Ισραήλ να γίνει η τέταρτη κατά σειρά χώρα που καταφέρνει να πραγματοποιήσει μια ελεγχόμενη προσσελήνωση.

«Είχα χρόνο να σκεφτώ, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σχετικά με όσα συνέβησαν και δεδομένης όλης της ενθάρρυνσης που έλαβα και της στήριξης από τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, κατέληξα σήμερα στο να ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο- το Beresheet 2» δήλωσε ο πρόεδρος της SpaceIL και δισεκατομμυριούχος του τεχνολογικού τομέα Μόρις Καν στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12.Η παρθενική αποστολή στοίχισε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία συγκεντρώθηκαν χάρη κυρίως στη συνδρομή ιδιωτών δωρητών, όπως του Καν. Ο ίδιος ανέφερε, στη συνέντευξη που παραχώρησε, ότι η συμμετοχή της ισραηλινής κυβέρνησης ανέρχεται σε περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια.

Δωρητές έχουν ήδη αρχίσει να υπόσχονται πόρους για τη νέα επιχείρηση, εξήγησε ο Καν, προσθέτοντας ότι τα χρήματα θα πρέπει να έρθουν από τους πολίτες για «ένα σχέδιο του λαού του Ισραήλ».

«Δεν θα βασιστούμε στη στήριξη της κυβέρνησης» υπογράμμισε.

Η ομάδα του Beresheet 2 θα συγκληθεί αύριο, επισήμανε ο επιχειρηματίας τονίζοντας: «Ξεκινήσαμε κάτι που θα ολοκληρώσουμε και θα τοποθετήσουμε τη σημαία μας στη Σελήνη».

http://www.kathimerini.gr/1019448/gallery/epikairothta/episthmh/to-israhl-sxediazei-nea-apostolh-sth-selhnh-meta-thn-apotyxhmenh-apopeira-proselhnwshs

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Σελήνη χάνει 200 τόνους νερού κάθε χρόνο λόγω πτώσης μετεωριτών στην επιφάνειά της. :cheesy:

Το φεγγάρι κρύβει αρκετό νερό μόνο λίγα εκατοστά κάτω από όλη την επιφάνεια του, αλλά αυτό δυστυχώς σταδιακά χάνεται με ρυθμό οκτώ γραμμαρίων ανά δευτερόλεπτο και ο ένοχος πρέπει να αναζητηθεί στο διάστημα, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

Όταν οι μικροί μετεωρίτες που συνεχώς πέφτουν πάνω στη Σελήνη, σηκώνουν λίγη σκόνη, κάνουν και κάτι άλλο: εκτινάσσουν στο διάστημα μικροποσότητες νερού που βρίσκονται λίγο κάτω από την επιφάνεια.

Μια νέα έρευνα επιστημόνων της NASA εκτιμά ότι με αυτό τον αφανή τρόπο το φεγγάρι χάνει κάθε χρόνο περίπου 200 τόνους νερού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον πλανητικό επιστήμονα Μεχντί Μπένα του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard, μελέτησαν στοιχεία από τους αισθητήρες του σεληνιακού δορυφόρου LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) της NASA που παλαιότερα κινείτο σε ύψος μόνο 20 έως 60 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του φεγγαριού και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience".

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η βροχή των μετεωριτών εκτινάσσει συνεχώς μόρια νερού.

Υπολόγισαν ότι μέσω αυτού του μηχανισμού κάθε χρόνο περίπου 300 τόνοι νερού απελευθερώνονται από το έδαφος της Σελήνης.

Το ένα τρίτο από αυτούς (100 τόνοι) τελικά ξαναπέφτει κάπου αλλού στο φεγγάρι, αλλά τα υπόλοιπα δύο τρίτα (200 τόνοι) χάνονται για πάντα στο διάστημα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι κάτω από ένα τελείως άνυδρο επιφανειακό στρώμα πάχους οκτώ εκατοστών, το σεληνιακό έδαφος σε βάθος έως τριών μέτρων περιέχει 200 έως 500 μέρη νερού ανά εκατομμύριο (μορίων) ή περίπου το 0,05% του βάρους του πετρώματος. Ακόμη σημαντικότερο είναι ότι, κατά τους επιστήμονες, το νερό αυτό θα είναι πιο εύκολο να αντληθεί από ό,τι είχε υποτεθεί έως τώρα.

Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο τόσο το πώς βρέθηκε το νερό στο φεγγάρι, όσο και το πόσο βαθιά μπορεί να φθάνει το νερό κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης. Μελλοντικές αποστολές θα ρίξουν φως σε αυτά τα ερωτήματα.

http://www.kathimerini.gr/1019781/article/epikairothta/episthmh/h-selhnh-xanei-200-tonoys-neroy-ka8e-xrono-logw-ptwshs-metewritwn-sthn-epifaneia-ths

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγώνας δρόμου των μεγάλων δυνάμεων για τη σελήνη. :cheesy:

Αν και η πρόσφατη προσπάθεια του Ισραήλ να ενταχθεί στις ανεπίσημες μεγάλες δυνάμεις του διαστήματος απέτυχε, καθώς λόγω μηχανικών προβλημάτων δεν κατάφερε να προσσεληνώσει το διαστημικό σκάφος Beresheet (Γένεσις), έδωσε σύμφωνα με τους παρατηρητές το σύνθημα για έναν νέο αγώνα δρόμου στο διάστημα. Νικητές του πρώτου αγώνα ήταν το 1969 οι Αμερικανοί – τώρα επιδιώκουν μία δεύτερη νίκη και μάλιστα άμεσα.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ανέθεσε στα τέλη Μαρτίου μία νέα αποστολή στη ΝΑSΑ: εντός της επόμενης πενταετίας πρέπει να γίνει η επόμενη επανδρωμένη προσσελήνωση.

Σε περίπτωση μάλιστα που η ΝASA δεν μπορεί να ανταποκριθεί, η αμερικανική κυβέρνηση θα στραφεί σε ιδιώτες, προειδοποίησε ο Πενς, ενώ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται από τη δεκαετία του 1960 σε έναν αγώνα δρόμου – δίχως όμως να προσδιορίσει με ποιον.

Για τον Ράμον Λούγκο, διευθυντή του Διαστημικού Ινστιτούτου της Φλόριντα (FSI) στο πανεπιστήμιο του Ορλάντο, ο Πενς αναφέρεται στην αντιπαλότητα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η τελευταία προσγειώθηκε τον Ιανουάριο στην αθέατη πλευρά της σελήνης.

Επιπλέον, συνεχίζει ο Λούγκο, υπάρχει ούτως ή άλλως ανταγωνισμός σε διάφορους τομείς της τεχνολογίας ανάμεσα στις δυο χώρες. Για τον Λούγκο, ο οποίος ήταν για αρκετό καιρό συνεργάτης της ΝΑSA, το σενάριο η Ρωσία να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ είναι απίθανο. Κατά την άποψή του πρόκειται για έναν εγχώριο ανταγωνισμό των ΗΠΑ ανάμεσα σε NASA και ιδιωτικές εταιρίες, όπως η SpaceX του Ελον Μασκ.

Ποια είναι η στάση της Ρωσίας;

Για τον Αντρέι Ιόνιν από τη ρώσικη Ακαδημία Κοσμοναυτών δεν τίθεται καν το ερώτημα σχετικά με ανταγωνισμό για την κατάκτηση της σελήνης και θεωρεί πως η στάση του Πενς οφείλεται σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής. Άλλωστε, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, οι προετοιμασίες για την προεκλογική καμπάνια έχουν ήδη ξεκινήσει, ακόμη κι αν ο Πενς δεν έχει κάνει ακόμη επίσημες δηλώσεις για τον αν θα συμμετέχει στις εκλογές του 2024.

Ο ρώσος ειδικός βέβαια δεν αποκλείει την υλοποίηση μίας τέτοιας αποστολής από τις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά σημειώνει ότι, αν και από ερευνητικής άποψης η σελήνη είναι ένα πολύ επίκαιρο θέμα και για τη Ρωσία, δεν είναι ωστόσο η κατάλληλη περίοδος για μία αποστολή, καθώς η χώρα δεν μπορεί να στηρίξει κάτι τέτοιο ούτε οικονομικά, αλλά ούτε και τεχνολογικά.

Ήδη από τα μέσα Μαρτίου διεξάγεται στη Μόσχα το τετράμηνο πείραμα «Sirius 19»: πρόκειται για μία προσομοίωση διαστημικής πτήσης με στόχο τη σελήνη, την οποία υλοποιούν κυρίως ρώσοι επιστήμονες. Επιπλέον η ρώσικη διαστημική οργάνωση «Roskosmos» έχει προγραμματίσει για το 2021 την αποστολή αυτόματων σταθμών γύρω στη σελήνη. Επανδρωμένες αποστολές παρόλα αυτά δεν προβλέπονται για τη Ρωσία πριν το 2030.

https://www.tovima.gr/2019/04/17/world/agonas-dromou-ton-megalon-dynameon-gia-ti-selini/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Hellas to the Moon: Η ρομποτική του διαστήματος στη σύγχρονη Ελλάδα. :cheesy:

Για ένα όραμα που μπορεί να οδηγήσει στην ωρίμανση τεχνολογιών που εξελίσσονται εδώ και δεκαετίες από την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» o Ευάγγελος Παπαδόπουλος, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με εξειδίκευση στις ρομποτικές τεχνολογίες.

«Ασχολούμαστε με τη ρομποτική του διαστήματος εδώ και 30 χρόνια, κυρίως με τροχιακά συστήματα αλλά και με πλανητικά, συστήματα δηλαδή που έχουν να κάνουν με την εξερεύνηση των πλανητών» εξήγησε ο κ.Παπαδόπουλος και περιέγραψε πώς μαζί με την επιστημονική ομάδα των συνεργατών του κατέθεσε τη μία εκ των προτάσεων που πρόσφατα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Hellas to the Moon».

«Μπορούμε να σχεδιάσουμε, να συμμετέχουμε στο σχεδιασμό ενός μικρού ρομπότ, μιας αρπάγης η οποία θα χρησιμοποιηθεί στη Σελήνη για διάφορες επιστημονικές εφαρμογές» εξήγησε ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ τόνισε πως κύρια στόχευση των σχεδιασμών «είναι η επιστήμη, τα επιστημονικά πειράματα», στα οποία η συγκεκριμένη ομάδα του ΕΜΠ προσβλέπει στο να συμμετέχει με υποστηρικτικά στοιχεία σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό των ρομποτικών συστημάτων.

Ο σχεδιασμός που αρχίζει μετά και την πρόσφατη υπογραφή κοινής Δήλωσης Συνεργασίας με τη NASA αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ένα σημαντικό κίνητρο και για τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων. «Το ότι υπάρχει ένας στόχος για την Ελλάδα συνολικά και το ότι υπάρχει κάποια υποδομή είναι θετικά στοιχεία, ενώ οι νέοι πάντα ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους εγχειρήματα, όσο τολμηρά και να είναι» τόνισε και χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες συνεργασίες και συμφωνίες ως εξελίξεις που κινούνται «προς τη θετική κατεύθυνση».

Ο έλληνας καθηγητής εξήγησε πάντως πως σε τέτοιους σχεδιασμούς «πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και την πραγματικότητα», που είναι «ότι χρειάζεσαι μεγάλη προετοιμασία, χρήματα, προδιαγραφές, ώστε να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει προς το πραγματικό βήμα που θα είναι να πάει κάτι στη Σελήνη».

Ο κ. Παπαδόπουλος, ερωτηθείς σχετικά, αναφέρθηκε και στα τεράστια ποσά με τα οποία η παγκόσμια οικονομία τροφοδοτεί τη διαστημική βιομηχανία. «Για κάθε ευρώ που επενδύεται στο διάστημα επιστρέφουν έξι με οκτώ ευρώ σε αυτόν που το επενδύει, κάτι που δεν φαίνεται εξαρχής, αλλά αν σκεφτούμε τι θα γινόταν αν δεν είχαμε δορυφόρους για παράδειγμα, αρκεί» τόνισε με έμφαση.

Από το εργαστήριο στην επιφάνεια της Σελήνης

Όπως τόνισε ο καθηγητής του ΕΜΠ, οι έλληνες επιστήμονες πρέπει να λάβουν υπόψιν τους για το προσεχές διάστημα το ότι υπάρχουν βήματα ωρίμανσης σημαντικά που αναμένονται στη συνέχεια και μετά την παρουσίαση των προτάσεων της Ελλάδας. «Κάτι που γίνεται στο εργαστήριο δεν είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί σε πύραυλο και να φτάσει στο διάστημα, καθώς για να γίνει αυτό απαιτείται πολλή δουλειά, πρέπει να ανέβει το επίπεδο του TRL, όπως ονομάζεται (η αναφορά αφορά στην κλίμακα Technology Readiness Level, που έχει καθοριστεί από την αμερικανική NASA κατά τη δεκαετία του ’90 και είναι ένας τρόπος μέτρησης και ένδειξης ωριμότητας μιας τεχνολογίας), κάτι που απαιτεί χρόνο και χρήμα, δοκιμές που πρέπει να γίνουν» εξήγησε ο έλληνας καθηγητής. «Είναι λοιπόν καλό να βάζει κανείς στόχους, αλλά θέλει και πολλή δουλειά» τονίζει

Ο έλληνας καθηγητής εξήγησε δε πως πρότζεκτ όπως το συγκεκριμένο διεθνές, που έχει σχεδιάσει η αμερικανική NASA στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, γίνονται «από μεγάλες εταιρείες», σε αυτά όμως συμμετέχουν και μικρότερες εταιρείες σε επιμέρους θέματα. «Στην Ελλάδα υπάρχουν εταιρείες που έχουν σχέση με το διάστημα, σε πολύ μικρότερα υποσυστήματα όπως και σε software κ.ο.κ. Στη χώρα μας υπάρχουν επιστήμονες, καθηγητές σε ελληνικά πανεπιστήμια που επιθυμούν να κάνουν διάφορα επιστημονικά πειράματα και έχουν κάποιοι από αυτούς έτοιμες διατάξεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να πιστοποιηθούν για το διάστημα» τόνισε.

Η σημασία της ύπαρξης του ΕΛΔΟ

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στην ύπαρξη του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και στο πώς δίνει τη δυνατότητα σε μια επιστημονική κοινότητα που κινείται σε εξειδικευμένα πεδία να συνεργαστεί και να παρουσιάσει τη δουλειά της σε έναν παγκοσμιοποιημένο χώρο όπως αυτόν του διαστήματος. «Η ύπαρξη ενός οργανισμού είναι σαφώς σημαντική και είναι μια διεπαφή με το εξωτερικό, δηλαδή κάποιος να μπορεί να μιλάει εξ ονόματος της χώρας όταν έρχεται σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος ή τις ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν σχέση με το διάστημα, αυτό είναι σημαντικό» εξήγησε και επισήμανε πως «χρειάζεται και πολύ εξειδικευμένο προσωπικό» που θα στελεχώνει τον εν λόγω Οργανισμό, ο οποίος «έχει έναν χρόνο περίπου διάρκεια ζωής».

Ο έλληνας επιστήμονας εξέφρασε πάντως την εκτίμηση πως η Ελλάδα «πολλές φορές καταπλήσσει στο εξωτερικό, γιατί ενώ άλλοι θα ήθελαν πολύ χρόνο, εμείς μπορούμε να το κάνουμε πιο γρήγορα», αν και σε κάθε περίπτωση πρέπει «να έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία».

Αντίδοτο στο Brain Drain

Ερωτηθείς τέλος για το κατά πόσον οι τελευταίες εξελίξεις έχουν επηρεάσει τη νεότερη γενιά των επιστημόνων παρέχοντας, ενδεχομένως, κίνητρο για την παραμονή τους εντός της χώρας, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως υπάρχει μια σχετική τάση, που βαίνει ενισχυόμενη. «Νομίζω ότι αυτό ισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ίσχυε κι όταν γύρισα από το εξωτερικό, στην αρχή δεν είχα σκεφτεί να συνεχίσω την έρευνα που έκανα στο εξωτερικό για διαστημικά ρομπότ, αλλά υπήρχε πίεση από τους ίδιους τους φοιτητές, οι οποίοι ενδιαφερόντουσαν. Όταν η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, το ενδιαφέρον αυτό αναζωπυρώθηκε, μεγάλωσε πολύ, και ήδη τώρα φοιτητές μετέχουν σε πολλά προγράμματα τρέχοντα, σε μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε ως συντονιστές είτε ως συμμετέχοντες, και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και για το θέμα της ρομποτικής σε έναν πολύ δύσκολο τομέα, όπως είναι το διάστημα, αλλά και για την ιδέα του διαστήματος από μόνη της» τόνισε ο έλληνας επιστήμονας.

«Είναι ένας άγνωστος χώρος ο οποίος ενδιαφέρει πολλούς, οπότε υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και είναι μια μεγάλη πρόκληση το να μπορεί να τα βγάλει κανείς πέρα σε ένα τέτοιο περιβάλλον» καταλήγει.

https://www.in.gr/2019/05/03/tech/hellas-moon-rompotiki-tou-diastimatos-sti-sygxroni-ellada/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Ινστιτούτο Διαστήματος της Ινδίας θα προσπαθήσει να εκτοξεύσει έναν δρομέα στο Σεληνιακό Νότιο Πόλο. :cheesy:

Ο Πρόεδρος του Ινδικού Οργανισμού Διαστήματος Έρευνας (ISRO) Δρ. K Sivan ανακοίνωσε ότι η δεύτερη σεληνιακή αποστολή Chandrayaan-2 θα κάνει την ιστορία της στην επιστημονική κοινότητα: η Ινδία σχεδιάζει να προσγειωθεί στον ανατολικό πόλο της Σελήνης, μια περιοχή που κανείς δεν έχει τολμήσει. Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα, η ISRO είπε ότι είχε θέσει ένα παράθυρο εκτόξευσης για τις 5 Ιουλίου έως 16 Ιουλίου για να ξεκινήσει το Chandrayaan-2 με το GSLV-MkIII. Ο στόχος είναι να προσγειωθεί στην επιφάνεια του σεληνιακού χώρου γύρω στις 6 Σεπτεμβρίου.

Ο Δρ Κ. Σίβαν είπε στον Ινδουιστή ότι «όλες οι αποστολές [iSRO], ό, τι είχαμε μέχρι τώρα [στη Σελήνη], προσγειώθηκαν όλοι κοντά στον ισημερινό της Σελήνης. Αυτό είναι ένα μέρος όπου κανείς δεν έχει πάει. "

Παρόλο που η ISRO χάθηκε πολλές προθεσμίες εκτόξευσης, ο Δρ K. Sivan δήλωσε ότι το νέο παράθυρο εκκίνησης είναι βασικά τελικό και το ISRO θα ξεκινήσει την αποστολή του τον Ιούλιο.

"Όταν κανείς δεν έχει πάει κοντά σε αυτή την περιοχή, κάποια νέα επιστήμη μπορεί να είναι εκεί. Κάποιες νέες πληροφορίες, νέα επιστήμη, μπορεί να έχουμε πρόσβαση », είπε. Το ISRO θα ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από την αποστολή και τους στόχους της τον Ιούνιο. Η Ινδία δεν είναι η μοναδική χώρα με το βλέμμα στο Νότιο Πόλο της Σελήνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κίνα σχεδιάζει να κατασκευάσει ερευνητικό σταθμό και η NASA σκοπεύει να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη μέχρι το 2024. Η NASA ανέφερε ότι ορισμένα τμήματα του Νότιου Πόλου της Σελήνης έχουν μόνιμα σκιασμένους κρατήρες, οι οποίοι θεωρούνται ότι φιλοξενούν μεγάλες αποθέσεις πάγου που δεν καλύπτονται από τις ακτινοβολίες ή τις γεωλογικές διεργασίες του Ήλιου. Ο Νότιο Πόλο της Σελήνης έχει επίσης μερικές από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στο Ηλιακό Σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι ο πάγος είναι σταθερός στην περιοχή.

Ο Δρ K. Sivan εξήγησε ότι ένας από τους στόχους αποστολής του Chandrayaan-2 είναι να βρει νερό στη Σελήνη.

https://asgardia.space/en/news/Attempt-to-Land-Rover-on-the-Lwnar-South-Pole

15.thumb.jpg.0223a49e119cf841f9260e3695c23728.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της σεληνακάτου που παρουσίασε ο Τζεφ Μπέζος. :cheesy:

Το ομοίωμα μιας νέας σεληνακάτου, η οποία προορίζεται να μεταφέρει εξοπλισμό και αστροναύτες στη Σελήνη ως το 2024, παρουσίασε ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος.

Όπως αναφέρει το BBC, το σκάφος θα είναι επαναχρησιμοποιούμενο και θα μεταφέρει επιστημονικά όργανα, δορυφόρους και οχήματα εδάφους. Επίσης, θα διαθέτει έναν νέο πυραυλοκινητήρα, ονόματι ΒΕ-7, με δυνατότητα ώθησης 4.535 κιλών.

«Είναι ώρα να επιστρέψουμε στη Σελήνη, αυτή τη φορά για να μείνουμε» είπε ο Μπέζος, ο οποίος παρουσίασε τους στόχους της διαστημικής του εταιρείας, Blue Origin, για τη Σελήνη στο Washington Convention Center στην Ουάσινγκτον, ενώπιον ενός κοινού που περιελάμβανε πιθανούς πελάτες και αξιωματούχους της NASA.

Το Blue Moon θα διαθέτει επαρκή καύσιμα για να ταξιδέψει από τη Γη στη Σελήνη και θα μπορεί να παραδίδει φορτία στη σεληνιακή επιφάνεια, να αναπτύσσει τέσσερα αυτόνομα ρόβερ και να εκτοξεύει δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Το συνολικό του βάρος όταν εκτοξεύεται από τη Γη φορτωμένο με καύσιμα θα είναι 13.600 κιλά και θα μειώνεται στα 3.170 όταν είναι να προσεληνωθεί.

Απώτερος στόχος για το Blue Moon είναι να προσεδαφιστεί στον νότιο πόλο της Σελήνης, όπου έχουν εντοπιστεί αποθέματα πάγου σε κρατήρες. Το νερό από τον πάγο αυτόν θα μπορεί να διασπαστεί για τη δημιουργία υδρογόνου, που με τη σειρά του θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο για περαιτέρω ταξίδια ανά το ηλιακό σύστημα.

Υπογραμμίζεται πως τον Μάρτιο η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι έχει ως στόχο την επιστροφή Αμερικανών αστροναυτών στη Σελήνη ως το τέλος του 2024. Κατά την ομιλία του ο Μπέζος είπε ότι η Blue Origin θα είναι σε θέση να πιάσει αυτή την προθεσμία, κάτι που οφείλεται στο ότι είχε αρχίσει να σχεδιάζει το σκάφος από το 2016.

Ο Μπέζος λέει πως επιθυμεί να βελτιώσει τις δυνατότητες πρόσβασης στη Σελήνη επειδή έχει ένα ευρύτερο όραμα για ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν και να δουλεύουν στη Σελήνη, κάτι που δεν είναι δυνατόν σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο έδειξε εικόνες από αυτάρκεις διαστημικές αποικίες που θα μπορούν να φιλοξενούν ανθρώπους, μα και ζώα και βλάστηση.

Σύμφωνα με το CBS, το σκάφος θα μπορεί να μεταφέρει 7 τόνους εξοπλισμού στην επιφάνεια της Σελήνης, και θα είναι εξοπλισμένο με προηγμένο εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών (gigabit-bandwidth), συστήματα που θα επιτρέπουν αυτόνομη πλοήγηση και συστήματα LIDAR για χαρτογράφηση επιφάνειας. Όπως είπε ο Μπέζος, το Blue Moon θα μπορεί να προσεληνώνεται με ασφάλεια σε απόσταση περίπου 20 μέτρων από στόχους που του έχουν τεθεί. Θα τροφοδοτείται με ενέργεια από κυψέλες καυσίμου αντί για ηλιακούς συλλέκτες, κάτι που θα επιτρέπει στο σκάφος να λειτουργεί ομαλά και κατά τη διάρκεια της σεληνιακής νύχτας.

Τα φορτία θα μεταφέρονται στο άνω κατάστρωμά του και θα μεταφέρονται στην επιφάνεια με ειδικούς γερανούς. Όπως τόνισε ο ιδρυτής της Amazon, το σκάφος μπορεί να εξοπλιστεί με μεγαλύτερες δεξαμενές καυσίμου και άλλα συστήματα, ώστε να μπορεί να μεταφέρει αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης, με ένα όχημα που θα βρίσκεται επίσης στο άνω κατάστρωμα. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε εάν η Blue Origin θα κατασκευάσει ένα τέτοιο σκάφος.

https://www.naftemporiki.gr/story/1474000/blue-moon-poia-einai-ta-xaraktiristika-tis-selinakatou-pou-parousiase-o-tzef-mpezos

tzef-mpezos-blue-moon.jpg.229c4b5c140bc772bf7b1a511950f4ea.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ποιοι σχεδιάζουν να πάνε στη Σελήνη μέσα στην επόμενη δεκαετία. :cheesy:

Η παρουσίαση του ομοιώματος της σεληνακάτου Blue Moon από τον Τζεφ Μπέζος, ιδρυτή της Amazon, επαναφέρει στο προσκήνιο την ανανεωμένη «κούρσα» που φαίνεται να στήνεται για τη Σελήνη, περίπου 50 χρόνια μετά την ιστορική πτήση του «Απόλλων 11».

Η εταιρεία του Μπέζος, Blue Origin, προφανώς και δεν είναι ο μόνος «παίκτης» στον αγώνα αυτόν. Το National Geographic δημοσιεύει μια λίστα με τους επιβεβαιωμένους «διαγωνιζομένους»- μεταξύ των οποίων τόσο κυβερνήσεις και διαστημικές υπηρεσίες, όσο και εταιρείες.

ΗΠΑ: Η NASA έγραψε ιστορία με τις αποστολές του προγράμματος «Απόλλων», και τώρα κινείται δυναμικά για να επιστρέψει. Στα τέλη του 2018 έδωσε πράσινο φως για την υποβολή προτάσεων από εννιά εταιρείες για την αποστολή οργάνων στη Σελήνη, ενώ πρωτοστατεί στο εγχείρημα της δημιουργίας ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τον φυσικό δορυφόρο του πλανήτη μας, ονόματι Gateway. Παράλληλα, η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει επανδρωμένη αποστολή με προσελήνωση κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης ως το τέλος του 2024.

Κίνα: Η κινεζική διαστημική υπηρεσία (CNSA) συνεχίζει το φιλόδοξο πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης, που εξελίσσεται σταδιακά, από την αποστολή ρομπότ μέχρι την αποστολή κοσμοναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης. Το 2018 η σεληνάκατος Chang'e-4 έγινε το πρώτο σκάφος που προσεληνώθηκε επιτυχώς στην αθέατη πλευρά. Η επόμενη αποστολή, Chang'e-5, φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη μέσα σε 40 χρόνια που θα επιστρέψει δείγματα από τη Σελήνη. Επίσης, στις 24 Απριλίου, ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Ζανγκ Κετζιάν, ανακοίνωσε πως η Κίνα θα κατασκευάσει έναν σταθμό επιστημονικών ερευνών στον νότιο πόλο της Σελήνης μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Ινδία: Η ινδική διαστημική υπηρεσία, ISRO, εκτόξευσε την πρώτη της αποστολή στη Σελήνη, Chandrayaan-1, τον Οκτώβριο του 2008. Η ISRO σχεδιάζει να εκτοξεύσει την αποστολή Chanrayaan-2, που θα περιλαμβάνει σεληνάκατο για προσεδάφιση και όχημα εδάφους, τον Ιούλιο του 2019, με την απόπειρα προσελήνωσης να προγραμματίζεται για τις 6 Σεπτεμβρίου.

Ρωσία: Η Roscosmos, η ρωσική διαστημική υπηρεσία, και οι σοβιετικοί της προκάτοχοι ήταν οι πρώτοι που κατάφεραν να πραγματοποιήσουν «μαλακή» (ελεγχόμενη) προσελήνωση το 1966, ωστόσο δεν έχει υπάρξει ρωσική επιστροφή στη Σελήνη από το 1976. Παρόλα αυτά, η Roscosmos συμμετέχει στο «παιχνίδι», σχεδιάζοντας σειρά ρομποτικών σκαφών για τη δεκαετία του 2020. Τον Ιανουάριο ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Ντμίτρι Ρογκόζιν, ανακοίνωσε πως η Ρωσία σκοπεύει να κατασκευάσει έναν βαρύ πύραυλο ονόματι «Yenisei» ως το 2028. Ο πύραυλος αυτός είναι ιδιαίτερα μεγάλος, οπότε θεωρείται πως σχεδιάζεται έχοντας κατά νου τη Σελήνη.

Ιαπωνία: Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία, JAXA, έχει πάει δύο φορές στη Σελήνη. Η πρώτη ήταν το 1990 με το σκάφος Hiten και η δεύτερη το 2007 με το Kaguya (SELENE). Η αποστολή SLIM, που αναμένεται να λάβει χώρα από το 2020 και μετά, προορίζεται να δοκιμάσει νέες τεχνολογίες προσελήνωσης. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας αποστολής «Resource Prospector» σε πόλο της Σελήνης, που θα εκτοξευτεί επίσης τη δεκαετία του 2020.

Νότια Κορέα: Το Κορεατικό Ινστιτούτο Αεροδιαστημικών Ερευνών (KARI) ετοιμάζεται για την πρώτη του σεληνιακή αποστολή, ΚPLO (Korea Pathfinder Lunar Orbiter). Το σκάφος θα μεταφέρει σειρά οργάνων, περιλαμβανομένης της προηγμένης «ShadowCam» που έχει κατασκευαστεί από τη NASA.

Ευρώπη: Το 2016, ο διευθυντής του ΕΟΔ, Γιαν Βέρνερ, είχε εκφράσει δημόσια τη στήριξή του πάνω στο concept ενός «σεληνιακού χωριού»- μιας διεθνούς ομάδας εξερευνητών της Σελήνης, τόσο από τον κυβερνητικό όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, που θα συμφωνούσνα σε μια σειρά μηχανισμών συντονισμού και κοινών προτύπων. Ο ΕΟΔ και άλλοι εταίροι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, περιλαμβανομένης της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας, της Roscosmos και της JAXA, έχουν εκφράσει τη στήριξή τους για το Gateway που προτείνει η NASA. Επίσης, κατά τα τέλη του 2019, ο ΕΟΔ αναμένεται να έχει οριστικοποιήσει ένα σχέδιο για μελλοντικές αποστολές εξερεύνησης της Σελήνης.

Διαστημική κόντρα μεταξύ Μπέζου και Μασκ.

SpaceX: Η εταιρεία του Έλον Μασκ «κοιτά», ως γνωστόν, περισσότερο τον Άρη, αλλά στους στόχους της περιλαμβάνεται και η Σελήνη. Το πρόγραμμα dearMoon, στο οποίο πρωτοστατεί ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Γιουσάκου Μαεζάβα, περιλαμβάνει την αποστολή μιας διεθνούς ομάδας καλλιτεχνών με πύραυλο της SpaceX σε μια εξαήμερη πτήση στη Σελήνη.

Άλλες ιδιωτικές πρωτοβουλίες: Κάποιοι από τους φιναλίστ του διαγωνισμού Google Lunar XΡrize και άλλες startups πραγματοποιούν κινήσεις προς την κατεύθυνση της Σελήνης επίσης. Τον Φεβρουάριο του 2019 εκτοξεύτηκε με πύραυλο Falcon 9 της SpaceX το ισραηλινό διαστημόπλοιο Beresheet, «καρπός» ιδιωτικής (ως επί το πλείστον) πρωτοβουλίας, από την ισραηλινή μη κερδοσκοπική SpaceIL. Το σκάφος τελικά δεν τα κατάφερε να προσεληνωθεί επιτυχώς και συνετρίβη, ωστόσο η SpaceIL ετοιμάζεται να κατασκευάσει το Beresheet 2.0. Επίση, σχέδια για τη Σελήνη έχει και η ιδιωτική αμερικανική εταιρεία Moon Express, ενώ η γερμανική startup PTScientists, που συνεργάζεται με τις Audi και Vodafone για την ανάπτυξη οχημάτων και σκαφών για τη Σελήνη, ανακοίνωσε πως έκλεισε συμφωνία με την ArianaGroup, με τις ευλογίες του ΕΟΔ.

https://www.naftemporiki.gr/story/1474012/poioi-sxediazoun-na-pane-sti-selini-mesa-stin-epomeni-dekaetia

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σεισμοί συρρικνώνουν βαθμιαία τη Σελήνη. :cheesy:

Η Σελήνη πιθανότατα παραμένει ενεργή τεκτονικά, όπως η Γη και δεν είναι ένα αδρανές γεωλογικά σώμα, όπως κάποτε πίστευαν οι επιστήμονες. Αυτό δείχνουν νέες αναλύσεις των σεισμών που είχαν καταγράψει οι σεισμογράφοι, οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί από τους αστροναύτες των αποστολών «Απόλλων» της NASA και λειτούργησαν στο φεγγάρι από το 1969 έως το 1977.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τη συνεχιζόμενη τεκτονική δραστηριότητα στο γεγονός ότι το καυτό εσωτερικό της Σελήνης ακόμη ψύχεται αργά, με αποτέλεσμα ο δορυφόρος σταδιακά να συρρικνώνεται και να αποκτά ρωγμές, όπως ένα σταφύλι ξεραίνεται και γίνεται μια ροζιασμένη σταφίδα μικρότερη σε μέγεθος.

Με τον τρόπο αυτό, στην επιφάνεια της Σελήνης έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες μικρές επιφανειακές «ρυτίδες», οι οποίες φθάνουν σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων. Καθώς η μια πλευρά του σεληνιακού φλοιού σπρώχνει προς την άλλη κατά μήκος του ρήγματος, δημιουργούνται ανυψώσεις ύψους έως 100 μέτρων. Γύρω από αυτές τις περιοχές συμβαίνουν κατά καιρούς σεισμοί. Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι επειδή σεισμοί μπορεί να «χτυπήσουν» κοντά σε αυτά τα ρήγματα, οι μελλοντικοί ανθρώπινοι οικισμοί στη Σελήνη πρέπει να έχουν και αντισεισμικό σχεδιασμό.

«Το φεγγάρι έχει με κάποιο τρόπο καταφέρει να παραμείνει τεκτονικά ενεργό μετά από 4,51 δισεκατομμύρια χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, πλανητικός επιστήμων Τόμας Γουότερς του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν της Ουάσιγκτον, ο οποίος έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience".

Oι αποστολές «Απόλλων» 11,12, 14, 15 και 16 είχαν καταγράψει με τους σεισμογράφους τους -εκτός από 11.000 σεισμούς σε μεγάλα βάθη 800 έως 1.100 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια- 28 επιφανειακούς σεισμούς μεγέθους έως 5,5 βαθμών, οκτώ από τους οποίους συνέβησαν κοντά στα επιφανειακά ρήγματα του φεγγαριού. Η ανάλυση μέσω ενός νέου αλγορίθμου εκείνων των παλαιότερων σεισμικών δεδομένων επέτρεψε να συσχετισθούν τα επίκεντρα ορισμένων σεληνιακών σεισμών με τα εν λόγω ρήγματα, που είχαν φωτογραφηθεί το 2010 από το σεληνιακό δορυφόρο LRO της NASA.

Η Σελήνη δεν είναι το μοναδικό σώμα του ηλιακού συστήματος που κρυώνει και συρρικνώνεται σταδιακά, δημιουργώντας ρήγματα εξαιτίας αυτού του «ζαρώματος». Ο πιο κοντινός στον Ήλιο και μικρότερος πλανήτης, ο Ερμής, επίσης κάνει κάτι ανάλογο.

Διαβάστε εδώ την επιστημονική δημοσίευση.

https://www.nature.com/articles/s41561-019-0362-2

Βίντεο.

http://www.kathimerini.gr/1023857/gallery/epikairothta/episthmh/seismoi-syrriknwnoyn-va8miaia-th-selhnh-vinteo

657567.jpg.b81e1cbe6ed484d3589e3ec0fbd49cd7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μετά τον «Απόλλωνα», η «Άρτεμις»: Τα πρόγραμμα της NASA για την επιστροφή αστροναυτών στη Σελήνη. :cheesy:

Αξιωματούχοι της NASA αποκάλυψαν το βράδυ της Δευτέρας (ώρα ΗΠΑ) την ανανεωμένη πρόταση προϋπολογισμού προς το Κογκρέσο, ζητώντας επιπλέον χρηματοδότηση άνω του ενός δισ. δολαρίων, με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών για την επιστροφή στη Σελήνη ως το 2024.

Ο Τζιμ Μπράιντενσταϊν, διοικητής της NASA, ανακοίνωσε πως η αποστολή πίσω στη Σελήνη θα έχει το όνομα «Άρτεμις»- της θεάς του κυνηγιού και του φεγγαριού της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και δίδυμης αδελφής του Απόλλωνα. «Η αποστολή μας στη Σελήνη για το 2024 παίρνει το όνομά της από την Άρτεμη, αδελφή του Απόλλωνα και θεάς του φεγγαριού. Ανυπομονούμε να στείλουμε την πρώτη γυναίκα και τον επόμενο άνδρα στην επιφάνεια της Σελήνης ως το 2024» έγραψε σε σχετικό tweet του. Υπενθυμίζεται πως «Απόλλων» ήταν το όνομα του θρυλικού προγράμματος της NASA με τις αποστολές στη Σελήνη, περιλαμβανομένης της ιστορικής αποστολής του «Απόλλων 11» το 1969.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι New York Times, η αναθεώρηση αυτή του προϋπολογισμού βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του αιτήματος, και το Κογκρέσο πρέπει να αποφασίσει εάν θα υποστηρίξει τα σχέδια της κυβέρνηση Τραμπ για μια «κούρσα» επιστροφής στην επιφάνεια της Σελήνης. Η NASA αρχικά σχεδίαζε να στείλει ξανά αστροναύτες στη Σελήνη το 2028, μέχρι που ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ανακοίνωσε τον Μάρτιο την πρόθεση της κυβέρνησης αυτό να γίνει το 2024.

Κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου από τον Μπράιντενσταϊν και άλλα στελέχη της NASA, αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε την πρόταση αύξησης του προϋπολογισμού στο Twitter. Ο προϋπολογισμός της NASA για το δημοσιονομικό έτος 2020, που τελειώνει στις 30 Σεπτεμβρίου, είναι 21,5 δισ. δολάρια. Τον Μάρτιο, το αρχικό αίτημα του προέδρου για τον προϋπολογισμό του 2020 επεδίωκε τη μείωση δαπανών κατά 500 εκατ. δολάρια. Τώρα επιδιώκεται αύξησή τους κατά 1,1 δισ. Τα χρήματα αυτά θα περιλαμβάνουν 651 εκατ. δολάρια για το Space Launch System, τον νέο πύραυλο που αναπτύσσει η NASA, και την κάψουλα Orion, που θα πάει τους αστροναύτες στη Σελήνη και αλλού. Επίσης, η NASA θέλει ένα δισ. δολάρια για να αρχίσει την ανάπτυξη ενός συστήματος προσεδάφισης για εμπορική χρήση, που θα μεταφέρει τους αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης. Μέρος αυτών των δαπανών θα μπορούσε να αντισταθμιστεί μέσω του περιορισμού της κλίμακας και της καθυστέρησης των σχεδίων για το Gateway, έναν διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Ακόμη, η NASA ζητά 132 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη τεχνολογιών για σκοπούς όπως η μετατροπή πάγου σε κρατήρες στους πόλους της Σελήνης σε νερό και 90 εκατομμύρια για τη ρομποτική εξερεύνηση της Σελήνης. Ο Μπράιντενσταϊν είπε πως στα επόμενα χρόνια θα μπορούσαν να χρειαστούν ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις και ότι η NASA υπολογίζει πόσο υψηλές θα ήταν αυτές. Ο ίδιος χαρακτήρισε το παρόν αίτημα ως «προκαταβολή», ενώ σημείωσε πως δεν θα υπάρξουν περικοπές σε άλλα προγράμματα της NASA (τονίζοντας πως τα επιστημονικά προγράμματα και η χρηματοδότηση του ISS παραμένουν ασφαλή).

https://www.naftemporiki.gr/story/1475623/meta-ton-apollona-i-artemis-ta-programma-tis-nasa-gia-tin-epistrofi-astronauton-sti-selini

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA καταγράφει εικόνες του Crash Beresheet στη Σελήνη. :cheesy:

Το ισραηλινό μη κερδοσκοπικό SpaceIL προσπάθησε να προσγειωσεί ένα μικρό ρομπότ που ονομάζεται Beresheet στη Σελήνη. Ωστόσο, η προσγείωση απέτυχε λόγω του γεγονότος ότι πιστεύεται ότι υπήρξε λάθος εντολή λογισμικού κλείνοντας τον κύριο κινητήρα του Lander. Οι επιστήμονες της NASA ανακοίνωσαν ότι έχουν ανακαλύψει τη θέση συντριβής μαζί με τα περισσότερα από τα 1.300-λιβρών διαστημόπλοια, και έκαναν φωτογραφίες της χρησιμοποιώντας το Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA

Εικόνες από την περιοχή σύγκρουσης Beresheet που παρουσιάζει τα αποτελέσματα της συντριβής υψηλής ταχύτητας, λήφθηκαν στις 22 Απριλίου, αλλά κυκλοφόρησαν μόνο την εβδομάδα αυτή.

Σε μια δημοσίευση στο blog σχετικά με τις νέες φωτογραφίες, ο Mark Robinson, ερευνητής της Σελήνης στη NASA, έγραψε: "Ενώ το διαστημικό σκάφος προσγειώθηκε, πρώτα αγγίξει την επιφάνεια περίπου με ταχυτητα 1.000 μέτρα ανά δευτερόλεπτο [2.200 μίλια / ώρα] ταχύτερα από ό, τι προοριζόταν". ως σφαίρα πυροβόλωντας από ένα όπλο. Ο Robinson έγραψε επίσης ότι η Beresheet προσγειώθηκε σε μια απότομη γωνία, προκαλώντας την αποσύνθεση κατά την κρούση και αφήνοντας ένα αρκετά μεγάλο σημάδι στη Σελήνη. Ωστόσο, ο Ρόμπινσον δήλωσε ότι λόγω της ταχύτητας του Beresheet, αυτό έριξε την επιφάνεια του σεληνιακού χώρου αντί να καταλήξει σε κρατήρα. Η πρόσκρουση προκάλεσε το έδαφος να εξαπλωθεί γύρω στα 328 πόδια (100 μέτρα) και άφησε ένα "σκούρο μουντό" περίπου 33 πόδια (10 μέτρα) πλάτος.

Ωστόσο, ο Robinson ολοκλήρωσε τη δημοσίευση του ιστολογίου με θετικό τρόπο, γράφοντας: "Παρά το ατύχημα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το Beresheet ήταν το πρώτο διαστημικό σκάφος που αναπτύχθηκε και πετάχθηκε από μια μη κερδοσκοπική οντότητα για να τροχιάσει τη Σελήνη", δήλωσε. "Και η SpaceIL ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει και πάλι, με το Beresheet 2!"

https://asgardia.space/en/news/NASA-Captures-Images-of-Beresheet-Crash-Site-on-th-Moon

15.thumb.JPG.2e20c06d5e04106a43789ae31f710e8b.JPG

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Chang'e 4 έχει νέα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. :cheesy:

Το σεληνιακό Lander της Κίνας, Chang'e 4, έκανε ιστορία όταν προσγειώθηκε στην απόμερη πλευρά του φεγγαριού. Έχει συλλέξει από τότε νέα στοιχεία που ρίχνουν φως στο σχηματισμό της Σελήνης. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν σήμερα στο Nature Σύμφωνα με μια θεωρία που εμφανίστηκε πριν από περίπου μισό αιώνα, ένας ωκεανός από μάγμα κάλυψε την επιφάνεια της Σελήνης κατά τη διάρκεια της νηπιακής της ζωής. Καθώς ο ωκεανός ψύχθηκε, ελαφρύτερα ορυκτά ανέβηκαν στην κορυφή και βαρύτερα ορυκτά βυθίστηκαν στον πυθμένα. Η κορυφή στη συνέχεια διασκορπίστηκε, αιχμαλωτίζοντας τα πυκνά ορυκτά κάτω, σχηματίζοντας ένα σεληνιακό μανδύα. Ωστόσο, όταν οι αστεροειδείς και άλλα συντρίμμια χώρου έρχονται σε σύγκρουση με τη Σελήνη, έκαναν ένα βαθούλωμα στο φλοιό και πήραν το υλικό της σεληνιακής μάντρας. »Η κατανόηση της σύνθεσης του σεληνιακού περιβλήματος είναι κρίσιμη για τον έλεγχο αν υπήρχε ποτέ ένας ωκεανός μάγματος, "δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Li Chunlai, καθηγητής των Εθνικών Αστρονομικών Παρατηρητηρίων της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. "Επίσης, βοηθάει να προχωρήσουμε στην κατανόηση της θερμικής και μαγματικής εξέλιξης της Σελήνης". Ο Li πρόσθεσε ότι η εξέλιξη της Σελήνης μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν την εξέλιξη της Γης και άλλων χερσαίων πλανητών. Το Chang'e 4, επίσης γνωστό ως CE-4, προσγειώθηκε στη λεκάνη του South Pole-Aitken (SPA) στη Σελήνη. Ακολούθησε συλλογή δειγμάτων από τις επίπεδες επιφάνειες και από κάποιους βαθύτερους κρατήρες. Οι επιστήμονες περίμεναν να βρουν μια αφθονία υλικών από μανδύα, αλλά αντίθετα ανακάλυψαν την ολιβίνη, η οποία είναι η κύρια συνιστώσα του ανώτερου μανδύα της Γης.

"Η απουσία άφθονης ολιβίνης στο εσωτερικό του SPA παραμένει ένα αίνιγμα", δήλωσε ο Λι. "Θα μπορούσαν οι προβλέψεις ενός πλούσιου σε ολίβιο σεληνιακού μανδύα να είναι λανθασμένες;"

Είναι ενδιαφέρον ότι δείγματα από βαθύτερες επιπτώσεις είχαν ακόμη μεγαλύτερη ελιά. Ο Lee είπε ότι μια θεωρία είναι ότι ο μανδύας αποτελείται από ίσα μέρη olivine και pyroxene, αντί να κυριαρχείται από το ένα ή το άλλο.

Ο σεληνιακός επιθεωρητής συνεχίζει να διερευνά τον τόπο προσγείωσής του και να συλλέγει περισσότερα δείγματα, ώστε να μπορεί να δώσει στους επιστήμονες καλύτερη κατανόηση της σύνθεσης του σεληνιακού μανδύα και, κατά συνέπεια, του σχηματισμού της Σελήνης.

https://asgardia.space/en/news/Chang4-Has-News-from-the-Dark-Side-of-the-Moon

15.thumb.JPG.06bb13811bef54bb299febbbd46091f0.JPG

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα ανθρώπινα σεληνιακά Landers θα αναπτυχθούν από αυτές τις 11 εταιρείες. :cheesy:

Η NASA ανακοίνωσε χθες τον κατάλογο 11 αμερικανικών εταιρειών που επέλεξε να πραγματοποιήσει μελέτες και να κατασκευάσει πρωτότυπα προσγείωσης στο πλαίσιο του προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης Artemis. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει τη διαστημική υπηρεσία να θέσει την πρώτη γυναίκα και τον επόμενο άνθρωπο στη σελήνη το 2024 και να ξεκινήσει βιώσιμες αποστολές έως το 2028. "Για να επιταχύνουμε την επιστροφή μας στη Σελήνη, προκαλούμε τους παραδοσιακούς τρόπους επιχειρηματικής μας δραστηριότητας. Θα εξομαλύνουμε τα πάντα, από την προμήθεια έως τις εταιρικές σχέσεις για την ανάπτυξη υλικού και ακόμη και τις λειτουργίες », δήλωσε ο Marshall Smith, διευθυντής προγραμμάτων ανθρώπινης εξερεύνησης σε σεληνιακό επίπεδο στη NASA. "Η ομάδα μας είναι ενθουσιασμένη να επιστρέψει στη Σελήνη το συντομότερο δυνατόν και οι δημόσιες / ιδιωτικές συνεργασίες μας για τη μελέτη ανθρώπινων συστημάτων προσγείωσης είναι ένα σημαντικό βήμα σε αυτή τη διαδικασία." Η NASA προτείνει τη μεταφορά αστροναυτών σε ένα σύστημα προσγείωσης ανθρώπων που είναι ικανό να μεταφέρει αστροναύτες στη σεληνιακή πύλη, στην κατεύθυνση της φθίνουσας σεληνιακής επιφάνειας και στην άνοδο προς την πύλη. Εξετάζει επίσης τις δυνατότητες ανεφοδιασμού, έτσι ώστε τα συστήματα να είναι επαναχρησιμοποιήσιμα. Επομένως, οι επιλεγμένες εταιρείες θα δαπανήσουν τους επόμενους έξι μήνες για την ανάπτυξη πρωτότυπων που θα μειώνουν τον κίνδυνο για την καταγωγή, μεταφορά και ανεφοδιασμό ενός ενδεχόμενου συστήματος προσγείωσης ανθρώπων.

Οι επιλεγμένες εταιρείες είναι:

- Aerojet Rocketdyne - Μια μελέτη μεταφοράς οχημάτων

- Μπλε Προέλευση - Μελέτη στοιχείων για κάθοδο, μελέτη μεταφοράς οχήματος μεταφοράς και πρωτότυπο μεταφοράς οχήματος

- Boeing - Μελέτη ενός στοιχείου κάμψης, δύο πρωτότυπα στοιχειωδών στοιχείων, μία μελέτη μεταφοράς οχήματος, ένα πρωτότυπο μεταφοράς οχήματος, μία μελέτη ανταλλαγής καυσίμων και ένα πρωτότυπο στοιχείου ανεφοδιασμού

- Dynetics - Μια μελέτη στοιχείων κάμψης και πέντε πρωτότυπα στοιχείων κάθοδος

- Lockheed Martin - Μια μελέτη στοιχείων κάμψης, τέσσερα πρωτότυπα στοιχείων κάθοδος, μία μελέτη μεταφορικού οχήματος και μία μελέτη στοιχείου ανεφοδιασμού

- Masten Space Systems - Ένα πρωτότυπο στοιχείου κάθοδος

- Συστήματα Καινοτομίας Northrop Grumman - Μελέτη ενός στοιχείου κάμψης, τέσσερα πρωτότυπα στοιχείων κάδων, μία μελέτη στοιχείων ανεφοδιασμού και ένα πρωτότυπο στοιχείου ανεφοδιασμού

- OrbitBeyond - Δύο πρωτότυπα στοιχείου ανεφοδιασμού

- Sierra Nevada Corporation - Μελέτη στοιχειωδών στοιχείων, πρωτότυπο στοιχείου κάθοδος, μελέτη μεταφοράς οχήματος, πρωτότυπο μεταφοράς οχήματος και μελέτη για το στοιχείο ανεφοδιασμού

- SpaceX - Μια μελέτη στοιχείων κάμψης

- SSL - Μια μελέτη ανταλλαγής καυσίμων και ένα πρωτότυπο στοιχείου ανεφοδιασμού

Ειδικότερα, ο σημαντικότερος φορέας βιομηχανίας SpaceX έχει μόνο μια μελέτη - πιθανώς λόγω των πολλών κρίσιμων καθυστερήσεων του προγράμματος πληρώματος της NASA, το τελευταίο από τα οποία ήταν η έκρηξη διαστημοπλοίων του Crew Dragon τον περασμένο μήνα.

Δεδομένου ότι η NASA συμφώνησε να μεταφέρει το χρονοδιάγραμμα από το 2028 στο 2024, σύμφωνα με το αίτημα της τρέχουσας διοίκησης, αναγκάστηκε να κινηθεί γρήγορα, εκδίδοντας μια προκαταρκτική προσέλκυση στον κλάδο τον Απρίλιο και αναμένεται να εκδώσει την επίσημη πρόσκληση αυτό το καλοκαίρι, για μια ανθρώπινη προσγείωση του 2024. "Αυτή η νέα προσέγγιση δεν προβλέπει συγκεκριμένο σχεδιασμό ή αριθμό στοιχείων για το σύστημα προσγείωσης ανθρώπων", δήλωσε ο Τσάβερς. "Η NASA χρειάζεται το σύστημα για να πάρει τους αστροναύτες μας στην επιφάνεια και να τους επιστρέψει με ασφάλεια στο σπίτι, και αφήνουμε πολλές λεπτομέρειες για τους εμπορικούς εταίρους μας." Η εταιρική σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα του NextSTEP ωφελεί τους φορολογούμενους καθώς απαιτούνται οι επιλεγμένες εταιρείες να συνεισφέρει τουλάχιστον το 20% του συνολικού κόστους του έργου, επιπλέον του συνολικού βραβείου για όλες τις εταιρείες ύψους 45,5 εκατ. δολαρίων.

https://asgardia.space/en/news/Human-Lunar-Landers-Will-Be-Developed-by-These-Companies

moon-exploration.thumb.jpg.21494421360afebb35e7a485f97b8160.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιατί η Σελήνη έχει δύο πρόσωπα. :cheesy:

Υπάρχει μια έντονη αντίθεση μεταξύ της πλευράς της Σελήνης που βλέπουμε και μιας που δεν το κάνουμε. Τώρα, υπάρχει μια εξήγηση γι 'αυτό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Γεωφυσικής Έρευνας.Οι ερευνητές λένε ότι σε κάποιο σημείο στο μακρινό παρελθόν, η Σελήνη μπορεί να συγκρούστηκε με ένα άλλο αντικείμενο, το οποίο μπορεί να εξηγεί τις πολλές διαφορές. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι η πλευρά της Σελήνης καλύπτεται από σκοτεινά σημεία, τη σεληνιακή μαρία, τους ωκεανούς με ηφαιστειακό βασάλτη. Η μακρινή πλευρά, αντίθετα, είναι ανοιχτή με χιλιάδες κρατήρες, όπως γνωρίζουμε από τον ανιχνευτή Luna 3 της ΕΣΣΔ που ελήφθη το 1959. Επιπλέον, τα στοιχεία για το 2012 υποδηλώνουν ότι η επιφανειακή κρούστα στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης είναι 20χλμ. που καλύπτεται από ένα στρώμα υλικού άφθονο με μαγνήσιο και σίδηρο. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καμία εξήγηση γι 'αυτό το φαινόμενο. Προηγούμενες θεωρίες επικεντρώθηκαν σε ένα άλλο φεγγάρι που συγχωνεύεται με το δικό μας. Αλλά η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον αστροφυσικό Meng Hua Zhu του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μακάο έχει υποθέσει ότι η σύγκρουση ήταν με ένα μεγάλο αστεροειδή ή ένα πλανήτη που κατά κάποιο τρόπο βρήκε τον δρόμο της στην ηλιακή τροχιά. Για να δοκιμάσουν τη θεωρία τους, από 360 σενάρια αντίκτυπου για να δούμε αν κάποια από αυτά θα μπορούσε να παράγει μια ασυμμετρία που βλέπουμε σήμερα στο φεγγάρι. Βρήκαν ένα: ένα αντικείμενο με διάμετρο 780 χιλιομέτρων - λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο του μεγέθους της σελήνης - θα ήταν η καλύτερη εφαρμογή. Θα έπρεπε να έχει ταξιδέψει στα 22.500 χιλιόμετρα την ώρα κατά τη στιγμή της σύγκρουσης. Διαπίστωσαν επίσης ότι ένα μικρότερο αντικείμενο - το ένα με διάμετρο 720 χιλιομέτρων - θα μπορούσε να δημιουργήσει τον ίδιο αντίκτυπο, αλλά θα έπρεπε να ταξιδέψει πιο γρήγορα: περίπου 24.500 χιλιόμετρα την ώρα.

Τα αποτελέσματα και των δύο επιπτώσεων θα ήταν τα ίδια: θα δημιουργούσε κρατήρα έως και 300 χιλιομέτρων, που θα έφερνε ψηλούς βράχους και σκόνη, η οποία θα καθίζονταν στη συνέχεια σε ένα στρώμα βάθους 5-10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το στρώμα βαρύ σε μαγνήσιο και ο σίδηρος ανιχνεύθηκε στα δεδομένα του 2012. Οποιαδήποτε κρούση θα είχε μετατοπίσει την κρούστα, καταγράφοντας τη διαφορά στο πάχος της κρούστας.

Οι ερευνητές επίσης ισχυρίζονται ότι επειδή η Σελήνη ήταν νεαρή και είχε υψηλές εσωτερικές θερμοκρασίες, εγκαταστάθηκε πίσω σε ένα στρογγυλό σχήμα, σβήνοντας τα αποδεικτικά στοιχεία του αντίκτυπου. . Η Γη και η Σελήνη αποτελούνται από σχεδόν τα ίδια δομικά στοιχεία, με τη διαφορά ότι η Σελήνη έχει πολλά ισότοπα στην επιφάνειά της, όπως στοιχεία καλίου, φωσφόρου και σπάνιων γαιών όπως το βολφράμιο-182. Σύμφωνα με το νέο μοντέλο, η σύγκρουση θα μπορούσε να έχει φέρει αυτά τα στοιχεία από βαθιά κάτω από την επιφάνεια, και στη συνέχεια τους έβρεξε, φέρνοντάς τα στην επιφάνεια. Όλοι στην επιστημονική κοινότητα είναι ενσωματωμένοι με αυτή τη θεωρία: "Αυτό είναι ένα χαρτί που θα είναι πολύ προκλητικό », δήλωσε ο πλανητικός επιστήμονας Steve Hauck του Πανεπιστημίου Case Western Reserve και αρχισυντάκτης του περιοδικού που δημοσίευσε τη μελέτη. «Η κατανόηση της προέλευσης των διαφορών μεταξύ της στενής πλευράς και της μακρινής πλευράς της Σελήνης αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα της σεληνιακής επιστήμης. Πράγματι, αρκετοί πλανήτες έχουν ημισφαιρικές διχοτομίες, όμως για τη Σελήνη έχουμε πολλά δεδομένα για να μπορούμε να δοκιμάζουμε μοντέλα και υποθέσεις με, έτσι οι συνέπειες του έργου θα μπορούσαν πιθανόν να είναι ευρύτερες από ό, τι μόνο η Σελήνη ".

https://asgardia.space/en/news/Why-the-Moon-Has-Two-Faces

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρόγραμμα «Άρτεμις»: Τι περιλαμβάνουν τα σχέδια επιστροφής στη Σελήνη. :cheesy:

Νέα στοιχεία για το πρόγραμμα «Άρτεμις» της NASA, με σκοπό την επιστροφή Αμερικανών αστροναυτών στη Σελήνη ως το 2024, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Όπως αναφέρει το Ars Technica, την προηγούμενη εβδομάδα άρχισε να κυκλοφορεί εντός της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας ένα ανανεωμένο/ ενημερωμένο σχέδιο, με το πλάνο να περιλαμβάνει την προσελήνωση αστροναυτών το 2024 και από εκεί και στο εξής ετήσιες αποστολές στην επιφάνεια της Σελήνης. Αργότερα σκοπός είναι να ακολουθήσει η έναρξη κατασκευής μιας σεληνιακής βάσης, το 2028.

Σε γράφημα που παρουσιάζεται στο Ars Technica παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, πληροφορίες για τις εκτοξεύσεις που απαιτούνται για την κατασκευή ενός μικρού σταθμού- Lunar Gateway, για την εγκατάσταση μιας σεληνακάτου εκεί, τις αποστολές στη Σελήνη και πίσω στη Γη και την πραγματοποίηση αποστολών ανεφοδιασμού.

Το σχέδιο αυτό είναι βάθους δεκαετίας και περιλαμβάνει 37 εκτοξεύσεις πυραύλων τόσο της NASA όσο και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και ένα μείγμα επανδρωμένων και ρομποτικών αποστολών προσελήνωσης. Το αποκορύφωμα θα είναι το Lunar Surface Asset Deployment το 2028, που πιθανότατα θα αποτελέσει την έναρξη μιας βάσης στην επιφάνεια της Σελήνης για αποστολές μακράς παραμονής εκεί. Σύμφωνα με το Ars Technica, το σχέδιο ανέπτυξε ο Μπιλ Γκερστενμάιερ, senior human spaceflight manager της NASA, και περιλαμβάνει όλα όσα ζήτησε η κυβέρνηση Τραμπ- αν και απουσιάζουν αναφορές στο κόστος. Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής της NASA, Τζιμ Μπράιντενσταϊν, έχει ζητήσει επιπλέον 1,6 δισ. δολάρια το 2020 ως προκαταβολή για την εκκίνηση του προγράμματος επιστροφής, ωστόσο εκτιμάται πως οι αποστολές που παρουσιάζονται στο σχέδιο θα κοστίσουν πολύ περισσότερο: Πηγές του Ars Technica αναφέρουν ότι το εκτιμώμενο (εσωτερικά) κόστος είναι 6-8 δισ. δολάρια ετησίως, επιπλέον του υπάρχοντος προϋπολογισμού της NASA, που είναι στα 20 δισ. δολάρια. Ακόμη, δεν διευκρινίζεται ποιος θα είναι ο ρόλος των διεθνών εταίρων.

Πέραν του σχεδίου που δημοσιοποίησε το Ars Technica, η ΝASA ανακοίνωσε πως επέλεξε 11 εταιρείες για να πραγματοποιήσουν μελέτες και να παράγουν πρωτότυπα σεληνακάτων για επανδρωμένες αποστολές στο πλαίσιο του προγράμματος «Άρτεμις». Γενικότερα, το σχέδιο που προτείνει η NASA είναι η μεταφορά αστροναυτών με ένα σκάφος από τον σταθμό Gateway σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη σε χαμηλή τροχιά, στη συνέχεια η κάθοδός τους στην επιφάνεια και μετά η εκτόξευση και επιστροφή τους στον σταθμό. Η υπηρεσία επίσης διερευνά δυνατότητες ανεφοδιασμού αυτών των μέσων. Οι εταιρείες που επελέγησαν είναι οι Aerojet Rocketdyne, Blue Origin, Boeing, Dynetics, Lockheed Martin, Masten Space Systems, Northrop Grumman Innovation Systems, OrbitBeyond, Sierra Nevada Corporation, SpaceX, SSL.

https://www.naftemporiki.gr/story/1478563/programma-artemis-ti-perilambanoun-ta-sxedia-epistrofis-sti-selini

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA: Αρχίζει η κατασκευή του Διαστημικού Σταθμού που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. :cheesy:

Το πρόγραμμα μετοίκησης της Σελήνης δεν είναι απλά ένα σενάριο, μία εικασία, μία ταινία επιστημονικής φαντασίας. Είναι υπαρκτό και σε λίγο καιρό, θα είναι ένα γεγονός. Η NASA, φροντίζει καθημερινά να διαψεύδει τους σεναριολόγους, καθώς κινείται με γοργά βήματα προς την υλοποίηση του μεγαλόπνοου σχεδίου.

Την Πέμπτη, ωστόσο, έγινε μία κίνηση που στην ουσία σηματοδοτεί την έναρξη της μεγάλης αποστολής Lunar Gateway. Η διαστημική υπηρεσία συμφώνησε με τον πρώτο εμπορικό εταίρο της, παραγγέλνοντας το πρώτο κομμάτι που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του Διαστημικού Σταθμού που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, υποστηρίζοντας την ανθρώπινη αποστολή στην επιφάνεια του δορυφόρου της Γης.

Ο μάνατζερ της NASA, Jim Bridenstine, ανέφερε ότι η Maxar Technologies θα κατασκευάσει το πρώτο στοιχείο της πύλης - το στοιχείο ισχύος και πρόωσης. Όπως υποδηλώνει το όνομα, θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στην πύλη και θα την βοηθήσει στη μετακίνηση. «Αυτή τη φορά που θα πάμε στη Σελήνη, θα μείνουμε στην πραγματικότητα», είπε η Bridenstine στην ανακοίνωση. Ο Διαστημικός Σταθμός θα τοποθετηθεί σε μια υψηλή, ελλειπτική τροχιά ισορροπημένη μεταξύ της Γης και της βαρύτητας της Σελήνης. Σύμφωνα με τα σημερινά σχέδια της NASA για την αποστολή ανθρώπων στη Σελήνη μέχρι το 2024, οι αστροναύτες θα μεταβούν στον Διαστημικό Σταθμό και από εκεί, θα μεταβούν στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η σύμβαση που ανακοινώθηκε την Πέμπτη με την εταιρεία, κοστίζει 375 εκατομμύρια δολάρια.

Πλέον ξεκινά η διαδιακασία για την επιλογή του πυραύλου που θα βγάλει εκτός ατμόσφαιρας την αποστολή και τα υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή. Η επιλογή θα γίνει μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες. Η πύλη είναι ένα μοναδικό κομμάτι του υλικού για τη NASA, καθώς θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της αποστολής. Ο σταθμός θα χρησιμοποιήσει ηλιακή ηλεκτρική πρόωση για να διατηρήσει την τροχιά του και να έχει την ικανότητα για ελιγμούς σε άλλες τροχιές γύρω από τη Σελήνη.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2020, η NASA μπορεί να επεκτείνει το Gateway με άλλες ενότητες. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ηλεκτρική ενέργεια από τους ηλιακούς συλλέκτες ισχύος και προωθητικού στοιχείου θα είναι περισσότερο από αρκετή για να διευκολύνει την επέκταση της πύλης.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/774814_nasa-arhizei-i-kataskeyi-toy-diastimikoy-stathmoy-poy-tha-tethei-se-trohia

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Σχέδιο της NASA για την αποστολή ανθρώπων στη Σελήνη έως το 2024 αντιμετωπίζει 3 σημαντικά ζητήματα. :cheesy:

Οι μηχανικοί της NASA εργάζονται σε ένα σχέδιο που χρησιμοποιεί την υπάρχουσα τεχνολογία, τα νέα έργα και τις εμπορικές ρουκέτες για να επιτύχει το στόχο που έθεσε πριν από δύο μήνες ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Mike Pence, να στείλει τους ανθρώπους πίσω στη Σελήνη μέχρι το 2024. Το δεκαετές σχέδιο περιλαμβάνει ετήσια ταξίδια στη Σελήνη και να χτίσουν μια βάση το 2018, 37 εκτοξεύσεις ιδιωτικών και πύραυλοι της NASA, καθώς και ένα συνδυασμό ρομποτικών και ανθρώπινων επιβατών. Το αποκορύφωμα του σχεδίου είναι το 2028 "Ανάπτυξη Παγκόσμιων Επιφανειακών Παγίων", το οποίο είναι πιθανό να ξεκινήσει ένα επιφανειακό φυλάκιο για μακροχρόνια παραμονή του πληρώματος. Το σχέδιο αναπτύχθηκε από τον Bill Gerstenmaier, ανώτερο διαχειριστή του διαστημικού πτήση της NASA. Παρά το γεγονός ότι ο διαχειριστής της NASA Jim Bridenstine ζήτησε επιπλέον 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό έτος 2020 ως προκαταβολή για την ανάπτυξη τεχνολογίας προσγείωσης, όλο το σχέδιο θα κοστίσει σημαντικά περισσότερα. Πηγές αναφέρουν ότι το έργο θα κοστίσει 6 δισεκατομμύρια έως 8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, επιπλέον του υφιστάμενου προϋπολογισμού της NASA ύψους περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο αυτό το πρόγραμμα θα χρειαστεί πιθανότατα διεθνείς συνεργασίες, όπως βλέπουμε σήμερα στο ΔΔΣ. Ωστόσο, το σχέδιο μέχρι τώρα δεν διευκρινίζει το ρόλο που θα διαδραματίσουν οι διεθνείς εταίροι και σχεδόν όλα τα οχήματα θα προέρχονταν πιθανότατα από τη NASA ή από αμερικανικές εταιρείες. Το σχέδιο που μπαίνει σε τομείς όπως η μόχλευση των υδάτινων πόρων στη Σελήνη, καθώς και άλλες επιστημονικές έρευνες για το βαθύ διάστημα, αντιμετωπίζει τρία ζητήματα. Το πρώτο πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση και η πολιτική. Αν η NASA επιχειρήσει να προσγειωθεί χρησιμοποιώντας αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο, θα χρειαστούν πολύ περισσότερα χρήματα. Επί του παρόντος, ο Λευκός Οίκος πρότεινε την πληρωμή του σχεδίου χρησιμοποιώντας ένα πλεόνασμα στο Ταμείο Αποθεμάτων της Pell Grant. Αλλά οι Δημοκράτες του Σώματος δεν είναι ευχαριστημένοι από αυτό. Ο Πρόεδρος Eddie Bernice Johnson, Πρόεδρος της Βουλής για την Επιστημονική Επιτροπή, δήλωσε ότι "ο Πρόεδρος προτείνει να μειωθεί περαιτέρω ένα ευεργετικό πρόγραμμα επιχορηγήσεων που βασίζεται στις ανάγκες, το οποίο παρέχει μια σωτηρία για τους μαθητές με χαμηλό εισόδημα, δηλαδή το πρόγραμμα Pell Grants, το πρώτο έτος αυτής της πρωτοβουλίας - κάτι που δεν μπορώ να υποστηρίξω.

"Το δεύτερο θέμα είναι ότι το σχέδιο της NASA εξαρτάται από τους εργολάβους της να παραδίδουν υλικό. Ωστόσο, υπάρχουν πάντα καθυστερήσεις. Για παράδειγμα, η Boeing εργάζεται για το βασικό στάδιο του συστήματος Space Launch για οκτώ χρόνια και δεν είναι ακόμα πιθανό να είναι έτοιμη για πτήση για τουλάχιστον ένα ή δύο ακόμη χρόνια. Θα πρέπει οι εργολάβοι της NASA να παραδώσουν έγκαιρα το κρίσιμο υλικό για το νέο σχέδιο; Τέλος, για να επιστρέψει στη Σελήνη, η NASA χρειάζεται μια πιο ισχυρή έκδοση του πυραύλου Space Launch, Block 1B, που θα είναι έτοιμη μέχρι το 2024. Ωστόσο, η Boeing είναι επίσης που είναι επιφορτισμένη με την ολοκλήρωση της πρωτογενούς νέας τεχνολογίας για τον πύραυλο Block 1B, το Upper Stage Exploration.Next, η NASA ζήτησε από τη Boeing να ολοκληρώσει την αρχική έκδοση του πυραύλου SLS και να σταματήσει την εργασία σε αυτό το νέο ανώτερο στάδιο. Είναι πιθανό η NASA να αναζητήσει έναν εναλλακτικό εργολάβο, όπως η Blue Origin για να κατασκευάσει το Upper Stage Exploration, αλλά δεν έχει σημασία ποιος αναλαμβάνει τη σύμβαση τη συμπλήρωσή της μέχρι το 2024 είναι ένας φιλόδοξος στόχος.

https://asgardia.space/en/news/Moon-by-2024-Faces-Major-Issues

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Άρτεμις παει στη Σελήνη ως ένα βήμα πιο κοντά στον Άρη. :cheesy:

Η "Άρτεμις" είναι ένα πολύ κατάλληλο όνομα για το πρόγραμμα της νέας Σελήνης - αυτή η ελληνική θεά της ερημιάς, του κυνηγιού και της Σελήνης είναι και η δίδυμη αδελφή του θεού Απόλλωνα που πήραν το όνομά τους οι πρώτες σεληνιακές αποστολές. Ο Jim Bridenstine περιέγραψε το σχέδιο του προγράμματος και εξήγησε τους ρόλους κάθε αποστολής

Την περασμένη εβδομάδα - ή 23 Μαΐου, για να είμαι πιο ακριβής - ήταν ένα ορόσημο για τους λάτρεις του χώρου και τους επαγγελματίες. το πρόγραμμα του προγράμματος Artemis, το οποίο δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, το κάνει πιο αληθινό από ποτέ. Τώρα γνωρίζουμε ότι το Πρόγραμμα θα περιλαμβάνει οκτώ εκτοξεύσεις και ένα μίνι σταθμό στην τροχιά της Σελήνης. Επιβεβαιώνοντας το σχέδιο, ο διαχειριστής της NASA Jim Bridenstine δήλωσε: "Στόχος μας είναι τελικά να προχωρήσουμε στον Άρη και να μην κολλήσουμε στην επιφάνεια της Σελήνης . " Εξήγησε ότι η NASA είχε επιλέξει την ιδιωτική εταιρεία Maxar να κατασκευάσει την πρώτη μονάδα του σταθμού και το στοιχείο ισχύος και πρόωσης, εξαρτάται από πολύ μεγάλους ηλιακούς συλλέκτες.

Ωστόσο, πριν "δεν κολλήσει" στην επιφάνεια του σεληνιακού, κάποιος, φυσικά, πρέπει να φτάσει εκεί.

Ο πρώτος που θα το κάνει θα είναι η Άρτεμις 1, μια απελευθερωμένη αποστολή γύρω από τη Σελήνη που έχει προγραμματιστεί για το 2020.

Η πληρώσα αποστολή Artemis 2 θα κυνηγήσει τη Σελήνη το 2022 και η Artemis 3 θα έχει ανθρώπους να περπατήσουν στην επιφάνεια της Σελήνης - και πάλι, μετά από μια σχεδόν 50ετή παύση. Ένας από αυτούς τους αστροναύτες θα είναι θηλυκό και θα γίνει η πρώτη γυναίκα με τα πόδια του να αγγίζουν το σεληνιακό έδαφος. Το μεγαλύτερο όχημα εκτόξευσης στον κόσμο, το Σύστημα Διάχυσης Χώρου (SLS) υπό την καθοδήγηση της Boeing που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ήδη αρκετές καθυστερήσεις - και κάποιες επικρίσεις που το αποκαλούσαν «ένα πρόγραμμα φουσκωμένων θέσεων εργασίας» - ελπίζουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι εγκαίρως για να ξεκινήσουμε όλες αυτές τις τρεις αποστολές της NASA. Η κάψουλα Orion του Lockheed Martin θα τοποθετηθεί στην κορυφή της. Ο μίνι σταθμός της Gateway που θα τεθεί στην τροχιά για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της προσγείωσης της Σελήνης θα κατασκευαστεί από τα μέρη που παραδίδονται από πέντε εκτοξεύσεις που εκτελούνται από εταιρείες ιδιωτικού χώρου που προσλαμβάνονται από τη NASA. Το αποτέλεσμα αυτής της εργασίας που εκτελείται μεταξύ του 2022 και του 2024 θα είναι μια δομή κατασκευασμένη από ένα απλό στοιχείο ισχύος και προώθησης και μια μικρή μονάδα καταλύματος. Το 2024, οι αστροναύτες θα μπορέσουν να παραμείνουν εκεί και να πάνε σε τους Φεγγάρι από μια ειδική προσγείωση.

Η Boeing, η Lockheed Martin, η Blue Origin και ορισμένες άλλες εταιρείες ανταγωνίζονται για να πάρουν τη σύμβαση για την κατασκευή του lander. Η NASA θα πρέπει να επιλέξει γρήγορα - όπως είπε η Bridenstine, "Δεν διαθέτουμε το υλικό, αγοράζουμε την υπηρεσία", δήλωσε ο Bridenstine του Lander. "Ο στόχος εδώ είναι η ταχύτητα, το 2024 είναι ακριβώς γύρω από τη γωνία." Στη συνέχεια, ένα από τα τμήματα του Lander θα μείνει στη Σελήνη, ο άλλος θα απογειωθεί και θα πάρει τους αστροναύτες στο σταθμό τους από όπου θα πάρετε μια βόλτα στη Γη την κάψουλα Orion.

https://asgardia.space/en/news/Artemis-To-Stop-by-the-Moon-As-One-Step-Closer-to-Mars

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η σεληνιακή αποστολή Chandrayaan 2 της Ινδίας θα ξεκινήσει τον Ιούλιο. :cheesy:

Η ρομποτική αποστολή γνωστή ως Chandrayaan 2 θα εκτοξευθεί στο πλοίο Geosynchronous Satellite Launch Mk.3, από το διαστημικό σκάφος της Ινδίας που βρίσκεται στο νησί Sriharikota περίπου 80 μίλια βόρεια του Chennai. Το παράθυρο έναρξης της 9ης Ιουλίου σηματοδοτεί τη δεύτερη αποστολή για την Ινδία, σύμφωνα με το K Sivan, πρόεδρος του ινδικού οργανισμού διαστημικής έρευνας (ISRO). Η πρώτη αποστολή της πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με την εγκατάσταση ενός Polar Satellite Launch Vehicle που μεταφέρει τον δορυφόρο παρακολούθησης ραντάρ RISAT 2B.

Μετά από μια ανασκόπηση της εκτόξευσης του RISAT 2Β, η Sivan δήλωσε: "Η επόμενη αποστολή είναι η πιο σύνθετη αποστολή που έχει ποτέ αναλάβει η ISRO, αυτή είναι η αποστολή Chandrayaan 2. Δεν πρόκειται μόνο για αποστολή εκτόξευσης. όπου κανείς δεν έχει πάει ποτέ, αυτό είναι προκλητικό για όλη την ομάδα του ISRO και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ομάδα ISRO θα επιτύχει τον στόχο αυτής της αποστολής με την ακρίβεια του στόχου που επιδιώκουμε ».

Το Chandrayaan 2 αποτελείται από τρία συστατικά μέρη: ένα δομοστοιχείο τροχιάς που θα καθοδηγήσει το διαστημόπλοιο στη Σελήνη, ένα στάδιο κάθοδος για να αγγίξει την επιφάνεια της Σελήνης και ένα ροδέρικο για να εξερευνήσει τον τόπο προσγείωσης στα νότια ορεινά τοπία της Σελήνης. Ο Chandrayaan 2 θα πρέπει να προσγειωθεί στις 6 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Sivan. Η Ινδία στοχεύει να γίνει η τέταρτη χώρα που θα πραγματοποιήσει ποτέ μια σεληνιακή προσγείωση μετά την πρώην Σοβιετική Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Η Ινδία δρομολόγησε το σεληνιακό δρομολόγιο Chandrayaan 1 το 2008. Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματά της ήταν η ανακάλυψη μορίων που φέρουν νερό τους πόλους της Σελήνης. Βρήκαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις μέσα στους κρατήρες στο νότιο πόλο που είναι μόνιμα σκιασμένες. Ο Χάντραγιααν 2 στοχεύει να κάνει μια μαλακή προσγείωση σε μια ανεξερεύνητη σεληνιακή περιοχή, πιο κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης από οποιαδήποτε αποστολή μέχρι στιγμής. Ο προτεινόμενος χώρος προσγείωσης βρίσκεται περίπου 71 μοίρες νοτίου γεωγραφικού πλάτους, περίπου 350 μίλια από την άκρη της λεκάνης του νότιου ποταμού Aitken, μια περιοχή που οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι ένας από τους παλαιότερους τόπους επιρροής στο ηλιακό σύστημα, ο γιγαντιαίος αστεροειδής ή ο κομήτης συγκρούστηκε με το δισεκατομμύριο χρόνια πριν από το φεγγάρι.Αν όλα πάνε καλά, ο δρομέας του Chandrayaan 2 θα μπορούσε να μελετήσει το αρχαίο υλικό στο σεληνιακό φλοιό που εκτοξεύτηκε όταν ο αστεροειδής ή ο κομήτης χτύπησε σχηματίζοντας τη λεκάνη του Νότου Πιτ-Αϊτκεν. Αυτά τα νέα δεδομένα θα μπορούσαν να παράσχουν ενδείξεις σχετικά με την ταραγμένη πρόωρη ιστορία του ηλιακού συστήματος. Το Pragyan, το rover της αποστολής έρχεται εξοπλισμένο με φασματόμετρο ακτίνων Χ σωματιδίων άλφα που θα μετρήσει τη στοιχειακή σύνθεση των βράχων στη θέση προσγείωσης του Chandrayaan 2, καθώς και ένα φασματοσκόπιο διάσπασης που προκαλείται από λέιζερ.

https://asgardia.space/en/news/Artemis-To-Stop-by-the-Moon-As-One-Step-Closer-to-Mars

15.JPG.ac35239fe839bf2424d77ad12519027e.JPG

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA παρουσιάζει 3 Εμπορικά Landers που θα φτάσουν στο φεγγάρι μέχρι το 2021.:cheesy:

Αυτή την εβδομάδα, η NASA εισήγαγε τρεις παρόχους υπηρεσιών εμπορικής προσγείωσης Moon που θα παραδίδουν όργανα και άλλα μικρά ωφέλιμα φορτία στις αποστολές MoonThese Moon θα αποκτήσουν επίσης νέες επιστημονικές μετρήσεις και θα επιτρέψουν την επίδειξη τεχνολογιών. Τα δεδομένα τους θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη μελλοντικών προσγειώσεων και άλλων συστημάτων εξερεύνησης που χρειάζονται για τους αστροναύτες που επιστρέφουν στο φεγγάρι μέχρι το 2024. Τα μοντέλα τριών αμερικανικών επιβατών παρουσιάστηκαν στις 31 Μαΐου στο Clean Room της NASA, το ίδιο όπου κατασκευάστηκε το τηλεσκόπιο Hubble και πέρασε τελικές δοκιμές πριν από την εκτόξευσή του. Κάθε ομάδα εισήγαγε τις προσγειώσεις τους στον κόσμο και εξήγησε τις προδιαγραφές τους.

Astrobotic

Η εταιρεία που εδρεύει στο Πίτσμπουργκ, Astrobotic, ήταν η πρώτη που παρουσίασε το Lander τους, το Peregrine. Προηγουμένως, η NASA χορήγησε στην Astrobotic επιχορήγηση για τη δημιουργία ενός συστήματος προσγείωσης ακριβείας για το διαστημικό σκάφος. Το σύστημα θα επιτρέψει στο διαστημικό σκάφος να προσγειωθεί με ακρίβεια 100 μέτρων από τον στόχο του σε μερικές από τις πιο δύσκολες τοποθεσίες προσγείωσης της Σελήνης. Ο John Thornton, Διευθύνων Σύμβουλος της Astrobotic, δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζουν να μεταφέρουν δρομείς στο σεληνιακό αεροπλάνο Peregrine. Το Astrobotic σχεδιάζει να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2021 και να αγγίξει τον Ιούλιο του 2021.

Διαισθητικά μηχανήματα

Nova-C, ένα σεληνιακό Lander σχεδιασμένο από την ιδιωτική εταιρεία Intuitive Machines, με έδρα το Χιούστον του Τέξας. Η κληρονομική τεχνολογία Nova-C που αναπτύχθηκε από το έργο Morpheus της NASA. Το Lander διαθέτει σύστημα προωθητήρων, αυτόνομη τεχνολογία προσγείωσης και ανίχνευσης κινδύνου. Μετά την προσγείωση, είναι ικανό να μετεγκατασταθεί πραγματοποιώντας μια κάθετη απογείωση, κρουαζιέρα και κάθετη προσγείωση. Το Nova-C είναι ένα διαστημόπλοιο με χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου 100 kg. Όπως και η ομάδα Astrobotic, τα Intuitive Machines προγραμματίζουν να προσγειωθούν στη Σελήνη τον Ιούλιο του 2021.

Orbit Beyond

Η προσγείωση του Orbit Beyond ωθεί το χρονοδιάγραμμα: η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μπορεί να προσγειωθεί στη Σελήνη τον Σεπτέμβριο του 2020. Το Z-01 προσγείωσης με χωρητικότητα φορτίου 40 κιλών θα φέρει επίσης ένα rover, εξοπλισμένο με στερεοφωνικές κάμερες HD και ικανό για 500 μέτρα εξερεύνησης επιφανείας και κλίση κλίσης 25 °.

Η NASA παρείχε σε κάθε εταιρεία χρήματα για να δουλέψει στους επιβάτες: 79,5 εκατομμύρια δολάρια για την Astrobotic, 77 εκατομμύρια δολάρια για διαισθητικά μηχανήματα και 97 εκατομμύρια δολάρια για Orbit Beyond. Τα διαισθητικά μηχανήματα και η Orbit Beyond ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το SpaceX Falcon 9 για την εκτόξευση. Όταν φτάσουν στην τροχιά της Σελήνης, οι επιθεωρητές θα εκτελέσουν μια ακολουθία καθόδου, θα κατέβουν αργά, θα σαρώσουν για ασφαλείς τοποθεσίες και ελπίζουμε να πραγματοποιήσουν μια ασφαλή προσγείωση. Και τότε, η διασκέδαση αρχίζει!

https://asgardia.space/en/news/UnveilsCommercial-Landers-Set-to-Reach-the-Moon-by-2021

rompotiko-oxima-kaiergo-texnis-sti-selini-to-2021.jpg.b805dfed279f8bd74ea1ec8b925af1ae.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης