Jump to content

Πλανήτης Αρης.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

«Κατεβάζει ρολά» τo Mars One. :cheesy:

To Mars One, όταν είχε πρωτοεμφανιστεί χρόνια πριν, είχε προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον από τα ΜΜΕ, λόγω του πρωτότυπου και φιλόδοξου χαρακτήρα του όλου εγχειρήματος του επιχειρηματία Μπας Λάνσντορπ, που ήθελε να επιτύχει τον ιδιωτικό αποικισμό του Άρη χρησιμοποιώντας έσοδα από τη μετατροπή του στο μεγαλύτερο reality show του κόσμου. Το εγχείρημα είχε δεχτεί έντονη κριτική, καθώς πολλοί ειδικοί (επιστήμονες, μηχανικοί κ.α.) αμφισβητούσαν κατά πόσον θα ήταν εφικτό κάτι τέτοιο. Ωστόσο, όπως φαίνεται, το Mars One μάλλον δεν θα φτάσει ποτέ, ούτως ή άλλως, στον Άρη.

Όπως αναφέρει το Forbes, έγγραφα δικαστηρίου στη Βασιλεία της Ελβετίας, τα οποία εντόπισαν η εφημερίδα Landbote και χρήστης του Reddit, η Mars One Ventures (βρετανική εταιρεία που αγοράστηκε από ελβετική εταιρεία το 2016, ο ένας από τους δύο φορείς πίσω από το project) ανακηρύχθηκε χρεοκοπημένη στις 15 Ιανουαρίου 2019, με λιγότερα από 25.000 δολάρια στους λογαριασμούς της.

Tο Mars One ήταν μάλλον «σιωπηλό» εδώ και καιρό, καθώς δεν ακούγονταν πολλά από πλευράς του τα τελευταία χρόνια, αν και το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε εκτόξευση της πρώτης ρομποτικής αποστολής το 2020, με επανδρωμένες αποστολές να ακολουθούν.

Eίχε πρωτοεμφανιστεί το 2012, παρουσιάζοντας την ιδέα για «one way» ταξίδια αποικισμού του Άρη, με τους αποίκους να ανεφοδιάζονται από τη Γη και να ζουν το υπόλοιπο της ζωής τους στον Κόκκινο Πλανήτη. Αρχικά το σχέδιο ήταν για πρώτη αποστολή αποίκων το 2023, με ρομποτικές αποστολές υποστήριξης να ακολουθούν, στήνοντας αποικία. Οι φιλόδοξοι στόχοι προκάλεσαν έντονες αμφισβητήσεις, τόσο τεχνικής, όσο και οικονομικής φύσης, καθώς το εγχείρημα θα κόστιζε δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό που έλεγε ο Λάνσντορπ ήταν πως το Mars One θα χρηματοδοτούνταν μόνο του, μέσω ενός τηλεοπτικού reality show, όπου οι τηλεθεατές θα έβλεπαν τους επίδοξους αστροναύτες να εκπαιδεύονται. Το μέγεθος του εγχειρήματος αυτού παραλληλιζόταν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τη διαφορά πως η αποστολή αυτή θα ήταν πολύ μεγαλύτερης διάρκειας. Το 2015 ανακοινώθηκαν οι τελικοί 100 εθελοντές που επελέγησαν, προσελκύοντας τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο, ήδη οι «ρωγμές» είχαν εμφανιστεί, καθώς το 2014 το ΜΙΤ είχε βγάλει μια αναφορά για τη βιωσιμότητα της αποστολής (για την ακρίβεια, για τη μη βιωσιμότητά της), όπου σημειωνόταν ότι οι πρώτοι άποικοι θα πέθαιναν μέσα σε 68 ημέρες. Επίσης, ο Τζόζεφ Ρος, ένας από τους 100 φιναλίστ, αποκάλυψε αθέμιτες πρακτικές που χρησιμοποιούνταν από τη Mars One για την πώληση merchandise και την προσέλκυση δωρεών, ενώ στα τέλη του 2015 το ΜΙΤ «ξαναχτύπησε», με δυο ειδικούς του να αποδομούν πλήρως το εγχείρημα, υποδεικνύοντας όλα τα προβλήματα-ατέλειές του. Τα επόμενα χρόνια, η εταιρεία έστειλε επανειλημμένα πιο πίσω τις ημερομηνίες για τις αποστολές της και, γενικότερα, θεωρείται ότι το εγχείρημα είναι πρακτικά εδώ και καιρό «νεκρό».

Όσον αφορά στη θέση της ηγεσίας, ο Μπας Λάνσντορπ δήλωσε στο Engadget πως το Mars One Foundation (ο μη κερδοσκοπικός βραχίονας του εγχειρήματος) λειτουργεί ακόμα, μα δεν θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τους στόχους του χωρίς επενδύσεις. Επίσης, πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη συνομιλίες προκειμένου να βρεθεί λύση. Επίσης, η Έμα Σλετζ, του τμήματος επικοινωνίας του Mars One, είπε στο Ars Technica πως «δουλεύουμε με τον διευθυντή κι έναν επενδυτή για να βρούμε λύση προκειμένου να προχωρήσουμε προς τα εμπρός... Η χρεοκοπία έχει να κάνει με τον εμπορικό βραχίονα, Mars One Ventures AG, και δεν επηρεάζει το μη κερδοσκοπικό Mars One Foundation».

https://www.naftemporiki.gr/story/1443767/katebazei-rola-tomars-one

exomars_rover_large.jpg.240e68d1c09a428caac92ba8915e68bb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 919
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τέλος εποχής για το Opportunity στον Άρη. :cheesy:

Απέτυχε και η τελευταία προσπάθεια της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας να επικοινωνήσει με το – σιωπηλό από πέρυσι τον Ιούνιο μετά από μια ισχυρή αμμοθύελλα – ρόβερ Opportunity στον Άρη, οπότε η NASA το πήρε απόφαση και ανακοίνωσε, σε εκδήλωση στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια, ότι θεωρεί και επίσημα πως η αποστολή του έχει λάβει τέλος.

Το εξάτροχο ρόβερ και το δίδυμο Spirit, είχαν φθάσει τον Άρη τον Ιανουάριο του 2004, με διαφορά λίγων εβδομάδων το ένα από το άλλο. Ενώ το Spirit έζησε για έξι χρόνια (κηρύχτηκε νεκρό το 2011) και διένυσε σχεδόν οκτώ χιλιόμετρα, το Opportunity – που αρχικά προοριζόταν να ζήσει μόνο 90 αρειανές μέρες και να διανύσει ένα χιλιόμετρο – τελικά επιβίωσε για πάνω από 15 χρόνια και κάλυψε περισσότερα από 45 χιλιόμετρα, κάνοντας πολλές σημαντικές ανακαλύψεις.

Μεταξύ άλλων, βρήκε πολλές ενδείξεις ότι κάποτε ο Άρης ήταν πιο ζεστός και υγρός, ενώ νερό υπήρχε σε αυτόν πριν από 3,5 έως τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, δημιουργώντας συνθήκες που πιθανώς ευνοούσαν την ανάπτυξη ζωής.

Μετά το «θάνατο» του Opportunity, στον Άρη έχει μείνει πλέον μόνο ένα λειτουργικό ρόβερ, το Curiosity της NASA. Το 2021 – αν όλα πάνε καλά – θα προστεθούν ένα ακόμη αμερικανικό ρόβερ και το ευρωπαϊκό «Ρόζαλιντ Φράνκλιν». Πρόσφατα στον Άρη έφθασε και το στατικό ρομποτικό εργαστήριο InSight που θα κάνει σεισμικές έρευνες.

https://physicsgg.me/2019/02/13/%ce%b2%ce%af%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bf-%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%bf%cf%87%ce%ae%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-opportunity-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ac%cf%81%ce%b7/

Opportunity-1024x768.thumb.jpg.a57131d580d50b00c6056fc6d4b49f8f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπόγεια ηφαίστεια μπορεί να είναι παρόντα στον Άρη. :cheesy:

Η παρουσία - ή η απουσία - υγρού ύδατος στον Άρη έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρωπότητα: πρώτον, είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την παλαιά περιπέτεια του κόκκινου πλανήτη και, δεύτερον, το νερό, αν υπάρχει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους εξερευνητές ως πόρος. Πέρυσι, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science φανέρωσε ότι υπάρχει υγρό νερό κάτω από τον νότιο πολικό πάγο στον Άρη. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters της AGU κάνει το επιχείρημα ότι απαιτείται μια υπόγεια πηγή θερμότητας για να υπάρχει ύδωρ.

"Πιστεύουμε ότι εάν υπάρχει κάποια ζωή, πιθανότατα πρέπει να προστατεύεται στην υπόγεια επιφάνεια από την ακτινοβολία", δήλωσε ο Ali Bramson, μεταδιδακτορικός ερευνητικός συνεργάτης στο Σεληνιακό και Πλανητικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και συγγραφέας το νέο χαρτί. "Εάν εξακολουθούν να υπάρχουν μαγματικές διεργασίες σήμερα, ίσως ήταν πιο συχνές στο πρόσφατο παρελθόν και θα μπορούσαν να προσφέρουν πιο εκτεταμένη βασική τήξη. Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για το υγρό νερό και έτσι, ίσως, για τη ζωή ».

Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται για την ύπαρξη υγρού ύδατος στον Άρη επειδή θα ήταν απόδειξη ότι ο κόκκινος πλανήτης κάποτε ήταν κατοικήσιμος. Η νέα μελέτη δεν σχολιάζει τη συζήτηση, αλλά προτείνει ότι μια πηγή θερμότητας - ο σχηματισμός ενός θαλάμου μάγματος - πρέπει να υπήρχε κάτω από την επιφάνεια του Άρη για να παράγει υγρό νερό κάτω από το κάλυμμα πάγου, το οποίο έχει πάχος 1,5 χιλιομέτρων. Οι συγγραφείς δηλώνουν ότι εάν η μαγmatic δραστηριότητα δεν είχε πραγματοποιηθεί, η παρουσία υγρού νερού είναι απίθανο.

"Διαφορετικοί άνθρωποι μπορούν να ακολουθήσουν διαφορετικούς τρόπους με αυτό και είμαστε πραγματικά ενδιαφέρον να δούμε πώς αντιδρά η κοινότητα σε αυτό", δήλωσε ο Michael Sori, συνεργάτης επιστήμονας στο Σεληνιακό και Πλανητικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και συνιδρυτής συγγραφέας του νέου εγγράφου.

Εάν έγινε πρόσφατη μαγματική δραστηριότητα, αυτό σημαίνει ότι από γεωλογική άποψη, ο Άρης είναι ένας ενεργός πλανήτης. Αυτό θα έδινε στους επιστήμονες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των πλανητών με την πάροδο του χρόνου.

Η μελέτη του περασμένου έτους για την επιστήμη πρότεινε ότι το υγρό νερό θα μπορούσε να είναι παρόν κάτω από τα φύλλα πάγου, όπως συμβαίνει στη Γη. Ωστόσο, στη Γη, η θερμότητα του πλανήτη προκαλεί την τήξη του πάγου. Οι συντάκτες της μελέτης δεν διευκρίνισαν πώς έγινε το υγρό νερό στον Άρη. Επειδή ο Άρης έχει χαμηλότερες θερμοκρασίες από τη Γη, δεν είναι σαφές τι θα προκαλέσει το τήγμα.

«Σκεφτήκαμε ότι υπήρχε πολύ περιθώριο για να καταλάβουμε εάν το [υγρό νερό] είναι πραγματικό, τι είδους περιβάλλον θα χρειαζόσασταν να λιώσει ο πάγος, τι είδους θερμοκρασίες θα χρειαστείτε, τι είδους γεωλογική διαδικασία θα χρειαζόσασταν; Επειδή κάτω από κανονικές συνθήκες, θα πρέπει να είναι πολύ κρύο ", είπε ο Sori.

Οι ερευνητές που δημοσίευσαν τη νέα μελέτη λειτουργούσαν υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει το υγρό νερό κάτω από το παγωμένο κάλυμμα. Στη συνέχεια επικεντρώθηκαν σε συνθήκες που είναι απαραίτητες για την ύπαρξη του ύδατος, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας θερμότητας που θα έπρεπε να προέλθει από το εσωτερικό του πλανήτη και αν θα μπορούσε να υπάρχει αρκετό αλάτι που μειώνει το σημείο τήξης του πάγου στη βάση του πάγου για να λιώσει ο πάγος.

Η μελέτη υποθέτει ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην υπόγεια επιφάνεια του Άρη είναι μια εύλογη εξήγηση. Λένε ότι το μάγμα θα μπορούσε να ανέβηκε στην επιφάνεια του πλανήτη πριν από περίπου 300.000 χρόνια και να συγκεντρωθεί ακριβώς κάτω από την επιφάνεια χωρίς να το σπάσει. Καθώς ψύχθηκε, η θερμότητα από αυτό έλιωσε τον πάγο και ο θάλαμος μάγματος εξακολουθεί να απελευθερώνει θερμότητα, γεγονός που εξηγεί το υγρό νερό που υπάρχει σήμερα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρθηκε η ιδέα της ηφαιστειακής δραστηριότητας στον Άρη. Ωστόσο, τα περισσότερα στοιχεία καταδεικνύουν την ηφαιστειακή δραστηριότητα πριν από εκατομμύρια χρόνια, ενώ η νέα μελέτη δείχνει ότι είναι πολύ πιο πρόσφατη - και πιθανόν να συμβαίνει και σήμερα.

"Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα ενεργός σχηματισμός θαλάμου μάγματος στο εσωτερικό του Άρη σήμερα και δεν είναι μόνο ένα κρύο, είδος νεκρού χώρου, εσωτερικά", είπε ο Bramson.

Το νέο έγγραφο πρόσθεσε ένα ακόμη στρώμα στην υπάρχουσα συζήτηση σχετικά με την παρουσία υγρού νερού στον Άρη. Ωστόσο, εάν περισσότερες μελέτες συμφωνούν με το νεώτερο μοντέλο, θα αποδειχθεί ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ.

https://asgardia.space/en/news/Underground-Volcanoes-May-Be-Present-on-Mars

17.thumb.jpg.2f485ada5dcfd167773b84ea574e55ca.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA σκέφτεται να συμπεριλάβει κλόουν-αστροναύτες στις πρώτες επανδρωμένες αποστολές στον Αρη. :cheesy:

Οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) στον 'Αρη μάλλον θα χρειαστεί να περιλαμβάνουν και κλόουν-αστροναύτες.

Τουλάχιστον ένας αστροναύτης θα πρέπει να έχει το ταλέντο του κωμικού για να διασκεδάζει τους υπόλοιπους, ώστε να αντέξουν τη μοναξιά της αποστολής τους.

Οι έως τώρα επιστημονικές μελέτες είτε αποστολών σε μακρινά μέρη όπως η Ανταρκτική, είτε πειραμάτων παρατεταμένου αποκλεισμού σε προσομοιωμένες διαστημικές βάσεις στη Γη, δείχνουν ότι αίσθηση απομόνωσης και μονοτονίας μπορεί να επιβαρύνει την ψυχική κατάσταση των συμμετεχόντων, γι' αυτό είναι ζωτικό να διασκεδάζουν. Κάποιο από τα μέλη της αποστολής πρέπει να παίζει το ρόλο του κλόουν για να «ανεβάζει» την παρέα με τα αστεία του.

Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό ο ανθρωπολόγος δρ Τζέφρι Τζόνσον, του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, έχει αναλάβει να εξετάσει κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι όντως αναγκαίο και εφικτό στα μελλοντικά διαστημικά ταξίδια. Ο Τζόνσον έχει έως τώρα μελετήσει τέσσερις ομάδες αστροναυτών της NASA, οι οποίοι έχουν περάσει 30 έως 60 μέρες σε ένα προσομοιωμένο διαστημικό καταφύγιο (Human Exploration Research Analoga-HERA) στο Χιούστον του Τέξας.

Προηγουμένως είχε μελετήσει απομονωμένες ομάδες που ζούσαν σε βάσεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Πολωνίας, της Κίνας και της Ινδίας στην Ανταρκτική, καθώς και αλιευτικές αποστολές στην Αλάσκα. Σε όλες τις περιπτώσεις διαπίστωσε τον ζωτικό ρόλο ενός κωμικού μέσα στην απομονωμένη ομάδα.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τον Αμερικανό επιστήμονα στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS) στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τις βρετανικές «Guardian» και «Indepedent». Όπως είπε ο Τζόνσον, «οι κλόουν είναι άνθρωποι που έχουν την ικανότητα να δημιουργούν ομαδικό πνεύμα, να γεφυρώνουν τις διαφορές όταν εμφανίζονται εντάσεις και να τονώνουν πραγματικά το ηθικό».

Το περίπου οκτάμηνο ταξίδι στον 'Αρη -και ακόμη περισσότερο η παραμονή εκεί- θα απαιτήσει ένα επίπεδο απομόνωσης που δεν έχει υπάρξει ξανά στη διαστημική ιστορία. Ο Τζόνσον θύμισε ότι ο μάγειρας 'Αντολφ Λίνστρομ, ο οποίος συνόδευε τον διάσημο Νορβηγό εξερευνητή Ρόαλντ Αμούδσεν και διακρινόταν για το χιούμορ του, είχε σημαντική συμβολή στην επιτυχία της αποστολής στον Νότιο Πόλο. Όπως έγραψε ο Αμούδσεν στο ημερολόγιο του, «ο Λίνστρομ παρείχε μεγαλύτερες και πιο πολύτιμες υπηρεσίες στη νορβηγική αποστολή από κάθε άλλο άνδρα».

Ο Τζόνσον τόνισε ότι «μια αποστολή στον 'Αρη θα χρειαστεί έναν τύπο σαν τον Λίντστρομ, κάποιον που να διαλύει την ένταση, να συνενώνει τους ανθρώπους». Βέβαια, προτού οι κλόουν αρχίζουν να ετοιμάζουν το βιογραφικό τους για τον 'Αρη, όπως είπε ο Τζόνσον, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι θα χρειαστούν και άλλα ταλέντα. «Θα πρέπει επίσης να είναι εξαίρετοι επιστήμονες και μηχανικοί και ικανοί να περάσουν τη δύσκολη εκπαίδευση του αστροναύτη…».

Η NASA σχεδιάζει να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη το 2023 ως ένα ενδιάμεσο βήμα για την αποστολή αστροναυτών στον 'Αρη, ίσως το 2033. Ρώσοι και Κινέζοι έχουν ανάλογα σχέδια για τη δεκαετία του 2040, όπως επίσης και αμερικανικές διαστημικές εταιρείες με πιο προχωρημένη τη Space X του Ίλον Μασκ.

http://www.kathimerini.gr/1010318/article/epikairothta/episthmh/h-nasa-skeftetai-na-symperilavei-klooyn-astronaytes-stis-prwtes-epandrwmenes-apostoles-ston-arh

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Kαθημερινό δελτίο καιρού και από τον Άρη. :cheesy:

Ο καιρός αναμένεται νεφελώδης, κρύος, με πιθανότητα πολύ ισχυρών ανέμων. Μόνο που δεν πρόκειται για δελτίο καιρού κάπου στη Γη, αλλά στον … Άρη. Χάρη στα επιστημονικά όργανα του ρομποτικού εργαστηρίου InSight της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το οποίο έχει «παρκάρει» στο γειτονικό πλανήτη από το Νοέμβριο του 2018, το κοινό στη Γη -αφού ακόμη δεν υπάρχουν κάτοικοι στον Άρη- μπορεί να έχει ένα καθημερινό αρειανό μετεωρολογικό δελτίο στη διεύθυνση:

https://mars.nasa.gov/insight/weather.

Τα στοιχεία που στέλνει το ρομποτικό εργαστήριο, περιλαμβάνουν τη θερμοκρασία, την ισχύ του ανέμου και την πίεση του αέρα στην μεγάλη πεδιάδα Elysium Planitia, λίγο βόρεια από τον ισημερινό του Άρη, όπου βρίσκεται το InSight.

Για παράδειγμα, την περασμένη Κυριακή, η θερμοκρασία κυμάνθηκε από μείον 17 έως μείον 95 βαθμούς Κελσίου, ενώ φυσούσε νοτιοδυτικός άνεμος με ταχύτητα έως 37,8 μιλίων την ώρα (σχεδόν 17 μέτρων το δευτερόλεπτο).

Αυτή την εποχή στο βόρειο ημισφαίριο του Άρη, όπου βρίσκεται το InSight, επικρατεί χειμώνας. Χάρη στους εξελιγμένους αισθητήρες του (οι περισσότεροι ευρωπαϊκής κατασκευής), το InSight είναι σε θέση να παράγει πληροφορίες για τον καιρό όλο τη μέρα και τη νύχτα και να τις στέλνει καθημερινά στη Γη (η μέρα στον Άρη λέγεται «σολ» και διαρκεί περίπου 24 ώρες και 39 λεπτά).

Επειδή το InSight θα λειτουργήσει τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, οι επιστήμονες για πρώτη φορά θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν τόσο λεπτομερώς τις εποχικές διακυμάνσεις στον «κόκκινο» πλανήτη. Το μετεωρολογικό δελτίο, που προσελκύει το ενδιαφέρον τόσο των μετεωρολόγων όσο και του κοινού, «σου δίνει μια αίσθηση ότι επισκέπτεσαι ένα εξωγήινο μέρος. Ο Άρης έχει οικεία ατμοσφαιρικά φαινόμενα, που όμως δεν παύουν να είναι αρκετά διαφορετικά από εκείνα στη Γη», δήλωσε ο Ντον Μπάνφιλντ του Τμήματος Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, ο οποίος είναι επικεφαλής της νέας μετεωρολογικής υπηρεσίας του InSight.

«Σε σχέση με τον Άρη, ο καιρός στη Γη είναι αρκετά πιο χαοτικός». Για παράδειγμα, αντίθετα με τη Γη, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει στον Άρη πολλούς μεγάλους ανεμοστρόβιλους (dust devils). «Στροβιλίζονται με ταχύτητα σχεδόν 60 μιλίων την ώρα και ταρακουνάνε το InSight, κάτι που έχουμε δει συχνά.

Στη Γη οι ανεμοστρόβιλοι της ερήμου έχουν συνήθως διάμετρο 15 μέτρων και ύψος σχεδόν ενός χιλιομέτρου, αλλά στον Άρη μπορεί να φθάσουν σε ύψος τα πέντε έως δέκα χιλιόμετρα και σε διάμετρο τα 100 μέτρα ή και περισσότερα», δήλωσε ο Μπάνφιλντ.

Παρατηρήσεις για τον καιρό στον Άρη, όχι όμως τόσο αναλυτικές, κάνουν επίσης οι δορυφόροι που κινούνται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, καθώς και το μοναδικό πλέον ρόβερ σε λειτουργία, το Curiosity της NASA. Το InSight έχει αρχίσει να εγκαθιστά τα όργανά του στην αρειανή επιφάνεια, ώστε να αρχίσει να μελετά γεωλογικά το εσωτερικό του πλανήτη για πρώτη φορά.

https://physicsgg.me/2019/02/20/k%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bd%cf%8c-%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%af%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%8d-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ac%cf%81/

weather.thumb.png.cef0d57743bb90019ab4ba1851be37f6.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι δορυφορικές φωτογραφίες του Mars Express της ESA δειχνουν αρχαίο δίκτυο ποταμών στον Άρη. :cheesy:

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έχει χρησιμοποιήσει τον δορυφόρο του Mars Express για να τραβήξει κάποιες φωτογραφίες που αποδεικνύουν τα σημάδια ότι υπάρχει ένα αρχαίο δίκτυο ποταμών που άφησε σημάδια στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

Οι κοιλάδες σχηματίστηκαν όπως θα συνέβαιναν εδώ στον πλανήτη μας, που προκλήθηκε από μια σταθερή ροή νερού που σμιλεύει το τοπίο.

Ωστόσο, δεν είναι γνωστό από πού προέρχεται το νερό. Ως αποτέλεσμα της έλλειψης γνώσης για το παρελθόν κλίμα του Άρη, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν το νερό ήταν υπόγεια ύδατα, κατακρημνίσματα, παγετώνες ή κάτι για το οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμη.

Οι πεδινές κοιλάδες σχηματίστηκαν όπως ήταν στη Γη - με μια ισχυρή ροή νερού να περνάει μέσα από το τοπίο.

Επί του παρόντος, η επιφάνεια του Άρη δεν έχει υγρό νερό, αλλά έχει μια αφθονία παρόμοιων χαρακτηριστικών πρώην νερού που βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια. Αυτό υποδηλώνει ότι στο παρελθόν ο Άρης είχε πολύ πιο υγρό και ζεστό κλίμα.

Αυτά τα ευρήματα παρουσιάζουν περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με την ατμόσφαιρα του παρελθόντος του Άρη και οι επιστήμονες θέλουν να καταλάβουν αν ο πλανήτης ήταν πάντα κατάλληλος για να φιλοξενήσει τη ζωή.

Το επόμενο έτος η ESA σε συνεργασία με τη Roscomos θα αναπτύξει την αποστολή ExoMars. Ο πρωταρχικός στόχος της αποστολής είναι να προσπαθήσει να απαντήσει στην ερώτηση, η ζωή υπήρξε ποτέ στον Άρη;

https://asgardia.space/en/news/The-ESAs-Mars-Express-Satellite-Photographs-Ancient-Network-of-Rivers-on-Mars

16.thumb.jpg.4f6c040babd748b3d5427b53067b16e6.jpg

15.thumb.jpg.04f2238a9dad71488e81a6eb1849ac13.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα είναι γυναίκα ο πρώτος αστροναύτης που θα περπατήσει στον Άρη; :cheesy:

«Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα». Την επόμενη φορά που θα πει μια παρόμοια ιστορική φράση ο πρώτος άνθρωπος που θα πατήσει το πόδι του στον ‘Αρη, θα είναι πιθανώς μια γυναίκα αστροναύτης και όχι ένας άνδρας, όπως είχε συμβεί με τον Νιλ ‘Αρμστρονγκ στη Σελήνη το 1969.

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) Τζιμ Μπριντενστάιν, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή θεμάτων επιστήμης και τεχνολογίας, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ».

Αλλά, άσχετα από το αν θα είναι τελικά γυναίκα ο πρώτος άνθρωπος στον ‘Αρη, ο διοικητής της NASA διαβεβαίωσε ότι μια γυναίκα θα περιλαμβάνεται οπωσδήποτε στην επόμενη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα θα περπατήσει στο φεγγάρι.

Η NASA σχεδιάζει μαζί με άλλες χώρες ένα διεθνή διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, καθώς και μια μόνιμη βάση στην επιφάνειά της. «Αυτή τη φορά, όταν θα πάμε στο φεγγάρι, θα μείνουμε», είπε ο διοικητής της NASA.

Παράλληλα, η NASA έκανε γνωστό ότι επέλεξε εννέα τυχερές επιστημονικές ομάδες από αμερικανικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, οι οποίες θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν σεληνιακά δείγματα που είχαν συλλέξει προ δεκαετιών οι αποστολές του προγράμματος «Απόλλων».

«Τρία από αυτά τα δείγματα που ήλθαν από το φεγγάρι, δεν έχουν ανοιχτεί ποτέ μέχρι σήμερα», όπως είπε ο Μπριντενστάιν. Τα δείγματα είχαν σφραγιστεί μετά την άφιξη τους στη Γη το 1972 για μελλοντική μελέτη, όταν πια θα υπήρχε πιο εξελιγμένη τεχνολογία για την ανάλυση τους. Η NASA αποφάσισε πως αυτή η στιγμή έφθασε πλέον, με δεδομένο ότι ετοιμάζεται να στείλει ξανά ανθρώπους στη Σελήνη.

«Τώρα πια, με την προοπτική ότι θα υπάρξουν στο μέλλον περισσότερα σεληνιακά δείγματα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε. Και ασφαλώς θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τη γενιά του προγράμματος «Απόλλων» που διατήρησε αυτά τα δείγματα, ώστε η δική μας γενιά να έχει την ευκαιρία να τα μελετήσει», ανέφερε ο επικεφαλής της NASA.

https://www.in.gr/2019/03/13/tech/tha-einai-gynaika-o-protos-astronaytis-pou-tha-perpatisei-ston-ari/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Καζατσόκ» το όνομα της αποστολής ExomMars στον… Άρη :cheesy:

Το όνομα του ρωσικού χορού «Καζατσόκ», που έκανε θραύση στα πάρτι και στην Ελλάδα πριν μερικές δεκαετίες, απέκτησε η νέα επιστημονική πλατφόρμα (άκατος) προσεδάφισης της ευρω-ρωσικής αποστολής ExomMars, που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί τον Ιούλιο του 2020 με ένα ρωσικό πύραυλο Proton-M από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν με προορισμό τον ‘Αρη, όπου αναμένεται να φθάσει το Φεβρουάριο του 2021.

Η αποστολή ExoMars αποτελεί κοινό εγχείρημα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, η οποία και «βάφτισε» την υπό κατασκευή πλατφόρμα. Το πρώτο σκέλος της αποστολής έχει ήδη εκτελεσθεί και είναι ο δορυφόρος Trace Gas Orbiter (TGO), που ήδη έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από τον γειτονικό πλανήτη σε αναζήτηση μεθανίου και άλλων αερίων πιθανής βιολογικής προέλευσης.

Το δεύτερο, πιο δύσκολο και φιλόδοξο, σκέλος έχει ως στόχο την αποστολή στον ‘Αρη του πρώτου ευρωπαϊκού ρόβερ, το οποίο βαφτίστηκε «Ρόζαλιντ Φράνκλιν», παίρνοντας το όνομα της Βρετανίδας επιστήμονα που έπαιξε ζωτικό ρόλο στην ανακάλυψη του μορίου του DNA με τις κρυσταλλογραφίες της. Το ρόβερ θα κατεβάσει στον «κόκκινο» πλανήτη η πλατφόρμα «Καζατσόκ».

Το «Καζατσόκ» (σημαίνει «μικρός Κοζάκος» και είναι ένας λαϊκός κοζάκικος χορός) κατασκευάστηκε σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία και μόλις έφθασε στην Ευρώπη με ένα μεταφορικό αεροπλάνο «Αντόνοφ» για την τελική συναρμολόγηση και τις δοκιμές του, που θα πραγματοποιηθούν στο Τορίνο της Ιταλίας από τη γαλλο-ιταλική εταιρεία Thales Alenia Space.

Μόλις το «Καζατσόκ» φθάσει στην αρειανή επιφάνεια, θα απελευθερώσει το ρόβερ για να κάνει επιστημονική έρευνα, αναζητώντας ίχνη ζωής, με τη βοήθεια ενός τρυπανιού που θα μπορεί να φθάσει σε βάθος έως δύο μέτρων. Η πλατφόρμα θα παραμείνει στατική, αλλά θα κάνει με τα δικά της όργανα τις δικές επιστημονικές μελέτες για το κλίμα, την ατμόσφαιρα, τα επίπεδα ακτινοβολίας και την πιθανή παρουσία υπόγειου νερού στον ‘Αρη.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) σχεδιάζει να εκτοξεύσει το δικό της ρόβερ που θα αναζητήσει ζωή στον ‘Αρη, επίσης τον Ιούλιο του 2020. Η αποστολή έχει το προσωρινό όνομα Mars 2020, αλλά αυτό θα αλλάξει σύντομα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μαθητικός διαγωνισμός στις ΗΠΑ για την επιλογή του καλύτερου ονόματος, όπως είχε συμβεί και με τα προηγούμενα αμερικανικά ρόβερ.

https://www.in.gr/2019/03/27/tech/kazatsok-onoma-tis-apostolis-exommars-ston-ari/

20906099-1024x683.thumb.jpg.ba2df9c85f5ed7faf144f95d64839a49.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένα δισ. χρόνια πριν ο Άρης είχε ποτάμια διπλάσια σε πλάτος από αυτά της Γης. :cheesy:

Ο Άρης διέθετε ποτάμια πολύ μεγαλύτερα σε πλάτος από αυτά του δικού μας πλανήτη και, μάλιστα, είναι πιθανό ότι είχαν νερό έως πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια, δηλαδή, σχετικά πρόσφατα, σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις.

Οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Έντγουιν Κάιτ του Πανεπιστημίου του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances»,

http://advances.sciencemag.org/content/5/3/eaav7710

ανέλυσαν τα έως τώρα δορυφορικά και άλλα δεδομένα για τη γεωμορφολογία του Άρη και κατέληξαν ότι ο «κόκκινος» πλανήτης διέθετε ποτάμια με πλάτος έως περίπου διπλάσιο από αυτά της Γης.

Τα αρειανά ποτάμια ήταν εξαπλωμένα σε όλο τον πλανήτη και δεν ήσαν ούτε βραχύβια, ούτε τοπικό φαινόμενο. Τα εκατοντάδες αυτά ποτάμια πιθανώς κυλούσαν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν από 3,6 έως ένα δισεκατομμύριο χρόνια, ίσως, και πιο πρόσφατα. Μάλιστα, εκτιμάται ότι υπήρχε σημαντική και συνεχής απορροή στα αρειανά ποτάμια, που έφθανε τα τρία έως 20 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο καθημερινά.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι λόγω του υγρού κλίματος του Άρη κάποτε, έπεφταν έντονες βροχές ακόμη και στη διάρκεια της εποχής που ο γειτονικός πλανήτης σταδιακά έχανε την ατμόσφαιρά του και ξεραινόταν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, τα αρειανά ποτάμια είχαν ισχυρή απορροή σχεδόν έως την τελευταία (γεωλογική) στιγμή, προτού το υγρό κλίμα του Άρη γίνει ξηρό. Απλώς, αντί να έχουν μήκος χιλιάδων χιλιομέτρων όπως πριν, είχαν πια μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Η νέα μελέτη δημιουργεί, πάντως, ακόμη περισσότερα ερωτηματικά για το αρχαίο κλίμα του Άρη, για το οποίο οι επιστήμονες δεν έχουν σαφή εικόνα μέχρι στιγμής.

https://www.in.gr/2019/03/28/tech/o-aris-eixe-potamia-diplasia-apo-tis-gis-ena-dis-xronia-prin/

ESA-DLR.jpg.9156bfd0ef01b022ebfff05791333ce2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέες ενδείξεις ότι υπάρχουν βαθιά υπόγεια ύδατα στον Άρη. :cheesy:

Στα μέσα του 2018 επιστήμονες συνεργάτες της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας είχαν ανιχνεύσει μια βαθιά υπόγεια λίμνη νερού κάτω από τους πάγους του νοτίου πόλου του Άρη. Τώρα, Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν περισσότερες ενδείξεις για βαθιά υπόγεια ύδατα, τα οποία μάλιστα μπορεί περιοδικά να δημιουργούν και ρυάκια στην επιφάνεια του πλανήτη, σε μερικές περιοχές κοντά στον ισημερινό του.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, τα υπόγεια νερά πιθανώς υπάρχουν σε μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή και όχι μόνο κάτω από τους δύο πόλους του Άρη. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Εσάμ Εγκί, που χρηματοδοτήθηκαν από τη NASA και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience», εκτιμούν ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα ενεργό σύστημα υδάτων σε βάθος έως 750 μέτρων, από όπου κατά καιρούς νερό ανεβαίνει προς τα πάνω και κυλάει στην επιφάνεια μέσω ρωγμών σε μερικούς κρατήρες.

Οι επιστήμονες έκαναν υδρολογικές μελέτες σε μέρη της Γης που έχουν ομοιότητες με τον ‘Αρη και βρήκαν στη Σαχάρα και στην Αραβική Χερσόνησο τέτοια υπόγεια ύδατα που διαρρέουν στην επιφάνεια. Η ροή των υδάτων στον «κόκκινο πλανήτη» φαίνεται να διακρίνεται από εποχικότητα και να εμφανίζει διακυμάνσεις. Οι συγκεκριμένες αρειανές περιοχές θεωρούνται κατ’ εξοχήν υποψήφιες για αναζήτηση μορφών ζωής στο μέλλον.

Τα αρειανά υπόγεια ύδατα -εφόσον όντως υπάρχουν- αποτελούν, κατά τους επιστήμονες, την πιο πειστική ένδειξη για τις ομοιότητες ανάμεσα στη Γη και στον Άρη, καθώς και οι δύο πλανήτες πέρασαν από υγρές περιόδους, ώστε να δημιουργήσουν συστήματα υπόγειων υδάτων.

https://www.in.gr/2019/03/29/tech/nees-endeikseis-oti-yparxoun-vathia-ypogeia-ydata-ston-ari/

15.thumb.jpg.f5754e227bdf2be56eb2707b62afa727.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αστεροειδείς στον Άρη θα μπορούσαν να έχουν διαδοσει βιολογικά χρησιμοποιήσιμες μορφές αζώτου. :cheesy:

Γνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις των αστεροειδων στον Άρη θα μπορούσαν να έχουν παραδώσει νερό και τα συστατικά με βάση τον άνθρακα για τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε. Αλλά τώρα, μια νέα μελέτη ανακάλυψε ότι αυτοί οι αστεροειδείς θα μπορούσαν επίσης να διαδώσουν και βιολογικά χρησιμοποιήσιμες μορφές αζώτου, εφ 'όσον η ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη ήταν πλούσια σε υδρογόνο (H2). Το 2015, ο Mars Curiosity rover που αναπτύχθηκε από τη NASA βρήκε νιτρικά αλατα στα βράχια του Κρατήρα Gale, μια τρύπα μήκους 96 χιλιομέτρων (154 χιλιόμετρα) στο έδαφος που έχει μελετήσει ο δρομέας από το 2012. Το νιτρικό άλας είναι μια "σταθερή" μορφή αζώτου που οι μορφές ζωής, τουλάχιστον στη Γη, μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να ενσωματωθούν σε βιομόρια όπως τα αμινοξέα. Ενώ το "ασταθές" αέριο άζωτο (Ν2) διαθέτει δύο στενά συνδεδεμένα, αδρανή και σχεδόν απρόσιτα άτομα αζώτου. (Αυτή η δυσκολία είναι ο λόγος για τον οποίο οι αγρότες γονιμοποιούν τα χωράφια τους και ο αέρας της Γης είναι ουσιαστικά 80% N2).

Οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν ακριβώς από πού προέρχεται ο νιτρικός οίνος Kale Gale, γι 'αυτό και διεξήγαγαν αυτή τη νέα έρευνα.

Μια ομάδα επιστημόνων προσομοιώνει την ατμόσφαιρα του πρώιμου Αρη με τη συμπλήρωση φιαλών με διαφορετικούς συνδυασμούς υδρογόνου, αζώτου και αερίων διοξειδίου του άνθρακα. Στη συνέχεια η ομάδα πυροβόλησε τα δοχεία με παλμούς υπέρυθρου φωτός, σαν έναν τρόπο να προσομοιώσουν τα αστεροειδή που δημιουργούν κρουστικά κύματα όταν συντρίβονται στην ατμόσφαιρα του Άρη. Μετά από αυτό, οι ερευνητές μέτρησαν πόση νιτρική ένωση σχηματίστηκε.

Ο Rafael Navarro-González, από το Ινστιτούτο Πυρηνικών Επιστημών του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού, εξήγησε σε μια δήλωση ότι τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά επειδή η απόδοση των νιτρικών αυξήθηκε όταν συμπεριλήφθηκε υδρογόνο στα πειράματα λέιζερ-σοκ. Ωστόσο, το υδρογόνο οδηγεί σε ένα περιβάλλον με έλλειψη οξυγόνου, έτσι τα αποτελέσματα ήταν στην πραγματικότητα αντιφατικά. Επιπλέον, ο σχηματισμός νιτρικών απαιτεί οξυγόνο.

Ωστόσο, ο Navarro-González πρόσθεσε ότι η παρουσία υδρογόνου είχε ως αποτέλεσμα την ταχύτερη ψύξη του θερμαινόμενου με ηλεκτροπληξία αερίου, παγιδεύοντας το νιτρικό οξείδιο, τον πρόδρομο των νιτρικών αλάτων, σε υψηλές θερμοκρασίες όπου η απόδοση ήταν υψηλότερη. Προς το παρόν η ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη είναι μόνο 1 % όσο η Γη. Αλλά ο αέρας του Άρη ήταν πολύ πιο πυκνός περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Ως αποτέλεσμα, ο αρχαίος Άρης είχε ωκεανούς και συστήματα λίμνες και ρέματα. Οι εμπειρογνώμονες εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν την αρχαία ατμόσφαιρα του Άρη, αλλά ορισμένα μοντέλα υποδεικνύουν ότι το Η2 θα μπορούσε να ήταν παρόν σε άφθονες ποσότητες, αρκετό για όλο αυτό το υγρό νερό.

Η Jennifer Stern, πλανητική γεωχημίδα στο κέντρο πτήσεων Goddard Space Flight Center της Greenbelt, Maryland και ο συν-συγγραφέας του εγγράφου εξήγησε στην ίδια δήλωση ότι η ύπαρξη περισσότερου υδρογόνου ως αερίου θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα είναι συναρπαστικό όσον αφορά την κλιματική ιστορία του Άρη καθώς και την πιθανή ικανότητά του να φιλοξενήσει τη ζωή. Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι αυτά τα δύο πράγματα, τα οποία είναι και τα δύο κρίσιμα συστατικά για τη ζωή, ταιριάζουν μαζί και ενισχύουν την παρουσία του άλλου.

https://asgardia.space/en/news/New-Study-Finds-Asteroid-Impacts-on-Mars-Could-Have-Spread-Biologically-Usable-Forms-of-Nitrogen

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη μεθανίου στον Άρη. :cheesy:

Η παρουσία μεθανίου στην ατμόσφαιρα του Άρη επιβεβαίωθηκε από μια νέα ανάλυση των δεδομένων του ευρωπαϊκού σκάφους Mars Express, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, υπογραμμίζοντας ότι το αέριο αυτό ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη μορφών μικροοργανικής ζωής στον πλανήτη.

Το Mars Express, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη από τα τέλη του 2003, είχε ήδη εντοπίσει ίχνη μεθανίου στην ατμόσφαιρά του το 2004, χάρη στον υπέρυθρο φασματογράφο PFS. Όπως το συμπέρασμα αυτό δεν έπεισε πλήρως τους ειδικούς, για τεχνικούς λόγους.

Τον Ιούνιο του 2018 η NASA ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι το ρομπότ Curiosity εντόπισε μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του Άρη στις 15 Ιουνίου 2013, κοντά στον κρατήρα Γκάλε. Ωστότο, τα αποτελέσματα προκάλεσαν και πάλι ερωτηματικά, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι το μεθάνιο μπορεί να προερχόταν από το ίδιο το ρόβερ, όπως υπενθύμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάρκο Τζουράνα, του ιταλικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής στη Ρώμη.

Στο μεταξύ, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Ιταλό ερευνητή κατάφερε να βελτιώσει την ποιότητα των δεδομένων που συλλέγει ο φασματογράφος του Mars Express. «Αναπτύξαμε μια νέα προσέγγιση για να επιλέγουμε, να χειριζόμαστε και να συγκεντρώνουμε τα δεδομένα. Το γεγονός αυτό μειώνει σημαντικά τις ασάφειες σε ό,τι αφορά τις μετρήσεις του PFS», είπε ο Τζουράνα.

Λίγο καιρό μετά την προσεδάφιση του Curiosity στον κρατήρα Γκάλε, το 2012, «αποφάσισα να προχωρήσω στη μακροχρόνια παρατήρηση της ατμόσφαιρας» στην περιοχή αυτή, είπε ο επιστήμονας, η μελέτη του οποίου δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience. Στις 16 Ιουνίου 2013, μία ημέρα μετά το Curiosity, ο φασματογράφος του Mars Express κατέγραψε επίσης εκπομπή μεθανίου στον κρατήρα.

Το αποτέλεσμα αυτό συνιστά «μια ανεξάρτητη επιβεβαίωση των μετρήσεων του Curiosity», επισημαίνεται στη μελέτη.

Η ανακάλυψη μεθανίου (CH4) στον Άρη θεωρείται πολύ σημαντική για τους επιστήμονες γιατί θα μπορούσε να είναι ένδειξη για την ύπαρξη μικροβιακής ζωής. Το μεθάνιο θα μπορούσε όμως να είναι το αποτέλεσμα διαφόρων γεωχημικών διεργασιών που δεν σχετίζονται με την ύπαρξη ζωής.

Το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν ότι η ομάδα του Μάρκο Τζουράνα πιστεύει ότι κατάφερε να εντοπίσει την πηγή του μεθανίου, σε ένα ρήγμα στα ανατολικά του κρατήρα Γκάλε. «Είναι συναρπαστικό και καθόλου αναμενόμενο», είπε ενθουσιασμένος ο Ιταλός ερευνητής. «Εντοπίσαμε τεκτονικά ρήγματα που ενδέχεται να εκτείνονται κάτω από μια περιοχή καλυμμένη με ένα λεπτό στρώμα πάγου (…) Είναι πιθανόν το μεθάνιο να είναι εγκλωβισμένο στον πάγο και να απελευθερώνεται τυχαία, όταν θραύονται τα ρήγματα», πρόσθεσε ο Τζουζέπε Ετιόπε, του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ρώμης.

https://physicsgg.me/2019/04/02/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%b2%ce%b5%ce%b2%ce%b1%ce%b9%cf%8e%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%b7-%cf%8d%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%be%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διαγωνισμός για όσους θέλουν να στείλουν τη… φωνή τους στον Άρη. :cheesy:

Ανοιχτό διαγωνισμό που απευθύνεται «στους πολίτες του πλανήτη Γη» διεξάγει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), με την ευκαιρία της προετοιμασίας της αποστολής Exomars 2020.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, 11 ηχογραφημένα μηνύματα διάρκειας 30 δευτερολέπτων θα σταλούν στον Άρη, ενώ ένα εξ αυτών θα μεταδοθεί στη Γη και θα χρησιμοποιηθεί στις δοκιμές ενός επιστημονικού οργάνου.

Ο ρωσικός πύραυλος Proton-M πρόκειται να εκτοξευτεί στα μέσα του 2020 με σκοπό να φτάσει στον Άρη το επόμενο έτος.

Ο πύραυλος θα μεταφέρει μια ρωσική εξέδρα προσεδάφισης καθώς και ένα ευρωπαϊκό ρομπότ το οποίο θα προσπαθήσει να εξακριβώσει αν στο παρελθόν ο πλανήτης φιλοξενούσε ζωή και να βρει τα ίχνη της.

Η πλατφόρμα Καζατσόκ εξάλλου θα περιλαμβάνει ένα τσεχικό όργανο μέτρησης το οποίο θα ερευνήσει αν υπάρχουν αστραπές στον Άρη.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο του ρομπότ του Exomars, ο διαγωνισμός είναι ένας δημιουργικός τρόπος για να επιβεβαιώνεται ότι το όργανο μέτρησης λειτουργεί σωστά, καθώς τα δεδομένα που θα αποθηκευτούν σε αυτό θα αναμεταδίδονται στη Γη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1460684/diagonismos-gia-osous-theloun-na-steiloun-ti-foni-tous-ston-ari

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η αρειανιακή βαρύτητα μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή νέων αντιβιοτικών στη Γη.:cheesy:

Μια ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Βιολογίας του Πανεπιστημίου Leiden (Ολλανδία) εργάζεται στην επίλυση του προβλήματος της καλλιέργειας μη τοξικών φυτών στον Άρη. Οι επιστήμονες θέλησαν να δημιουργήσουν βακτήρια που θα υποβαθμίσουν τις υπερχλωρικές χημικές ενώσεις στο έδαφος στον Άρη, οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές για τους ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν αναπτύσσονταν βακτήρια με μερική βαρύτητα, έγινε έντονη. Αυτό το αποτέλεσμα είναι σημαντικό, διότι όταν τα μικρόβια που ανήκουν στην οικογένεια των Streptomyces υποστούν άγχος, αρχίζουν συνήθως να παράγουν αντιβιοτικά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να αποτελέσουν λύση για μια από τις προκλήσεις της ανθρωπότητας - την αντίσταση ορισμένων ειδών βακτηριδίων στα αντιβιοτικά.

Για να αναδημιουργήσουν τις βαρυτικές συνθήκες του κόκκινου πλανήτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια μηχανή τυχαίας τοποθέτησης (RPM), η οποία προσφέρει μια μέθοδο για τη διεξαγωγή πειραμάτων με μηδενική και μερική βαρύτητα (στον Άρη η βαρύτητα είναι περίπου 3.711 m / s²). Όσον αφορά το υλικό, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τα πιο κοινά βακτήρια Streptomyces στη Γη. Περίπου το 70% των αντιβιοτικών που είναι γνωστά στον άνθρωπο προέρχονται από τα Streptomyces. Αυτά τα βακτήρια βρίσκονται φυσικά στο έδαφος, όπου διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην καταστροφή της οργανικής ύλης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτά τα βακτήρια έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ένα νέο αντιβιοτικό. Η χρήση της μηχανής RPM για τη δημιουργία συνθηκών άγχους για τα βακτήρια με νέους τρόπους μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν αντιβιοτικά που δεν έχουν ξαναδεί πριν. Κατά τη διάρκεια αυτών των πειραμάτων, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι όταν αναπτύσσονταν βακτήρια σε μερική βαρύτητα, συσσωρεύονταν απόβλητα γύρω τους, να απαλλαγούμε και κατά συνέπεια να τονίζουμε και να κάνουμε αντιβιοτικά. Σήμερα, η Schneemann δημιουργεί μια ολλανδική κοινοπραξία για την έναρξη μιας μεγάλης κλίμακας έρευνας για την αποτοξίνωση του εδάφους στον Άρη. Αυτό το έργο θα έχει επίσης εφαρμογές στη Γη. Μόλις εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση και η ομάδα είναι στη θέση της, η έρευνα για τα Streptomyces και τα αντιβιοτικά στα RPM θα συνεχιστεί. "Για να διαπιστώσετε ότι έχουν την δυνατότητα να ανακαλύψουν και νέα αντιβιοτικά είναι ακόμη πιο συναρπαστικό, καθώς η αντίσταση στα αντιβιοτικά είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε επειγόντως", δήλωσε ο Derk Schneemann, αναπληρωτής καθηγητής στο IBL.

https://asgardia.space/en/news/Martian-Gravity-Can-Help-Produce-New-Antibiotics-on-Earth

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Άφαντο και πάλι το μεθάνιο στον Άρη. :cheesy:

Εδώ μεθάνιο, εκεί μεθάνιο, πού είναι το μεθάνιο; Οι επιστήμονες αισθάνονται λίγο σαν ..παπατζήδες, καθώς τη μία ανακοινώνουν ότι ανίχνευσαν μεθάνιο στον Άρη και την άλλη ότι δεν βρήκαν το παραμικρό.

Οι επιστήμονες του δορυφόρου ανίχνευσης αερίων Trace Gas Orbiter (TGO), που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη στο πλαίσιο της ευρω-ρωσικής αποστολής ExoMars, ανακοίνωσαν ότι -προς μεγάλη έκπληξή τους και αντίθετα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις για την ανίχνευση μεθανίου στον «κόκκινο πλανήτη»- δεν βρήκαν το παραμικρό ίχνος του αερίου-φαντομά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Όλεγκ Κοράμπλεφ του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στη Μόσχα, που έκαναν δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», αναφέρουν ότι έκαναν συνεχείς προσπάθειες ανίχνευσης μεθανίου μέσω του TGO μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου 2018, οι οποίες όμως απέβησαν άκαρπες. Σχετική ανακοίνωση έγινε και στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU) στη Βιέννη.

Δεν ανιχνεύθηκε από το TGO καθόλου μεθάνιο σε διάφορα γεωγραφικά πλάτη και των δύο ημισφαιρίων του Άρη. Οι Ευρωπαίοι και Ρώσοι επιστήμονες ανέφεραν ότι για να εξηγηθεί η διαφορά ανάμεσα στα δικά τους (μη) ευρήματα και σε προηγούμενες θετικές μετρήσεις μεθανίου, πρέπει να αναζητηθεί ένας -άγνωστος έως τώρα- μηχανισμός που αφαιρεί γρήγορα το μεθάνιο από την κατώτερη ατμόσφαιρα του γειτονικού πλανήτη.

Το μεθάνιο μπορεί να αποτελεί ένδειξη για γεωλογική ή -ακόμη σημαντικότερο- για βιολογική δραστηριότητα στον Άρη. Μερικοί αστροβιολόγοι δεν αποκλείουν ότι κάποιοι μικροοργανισμοί θα μπορούσαν να παράγουν μεθάνιο στον Άρη, όπως συμβαίνει και στη Γη (όπου το 95% του μεθανίου στην ατμόσφαιρα έχει βιολογική προέλευση), κάτι που φυσικά αποτελεί μια απλή εικασία προς το παρόν.

To σκάφος TGO, στο πλαίσιο της κοινής αποστολής ExoMars του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, έφθασε στον Άρη τον Οκτώβριο του 2016 και τέθηκε σε τροχιά γύρω του, σε απόσταση 400 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του. Η κυρίως επιστημονική λειτουργία του άρχισε πέρυσι τον Απρίλιο, με δύο όργανα που κάνουν μετρήσεις αερίων στην αρειανή ατμόσφαιρα.

Μέχρι σήμερα οι παρατηρήσεις μεθανίου στον Άρη έχουν υπάρξει πολύ σποραδικές στο χρόνο και στο χώρο, εμφανίζοντας μεγάλες διακυμάνσεις. Τέτοιες μετρήσεις έχουν γίνει κατά καιρούς με διάφορα μέσα, όπως το σκάφος MarsExpress της ESA, το ρόβερ Curiosity της NASA, ακόμη και επίγεια τηλεσκόπια.

Όμως οι νέες μετρήσεις του TGO, οι πιο ολοκληρωμένες και μακρόχρονες μέχρι σήμερα, βρήκαν από καθόλου έως μηδαμινό μεθάνιο, στην καλύτερη περίπτωση επίπεδα που δείχνουν δέκα έως 100 φορές λιγότερο μεθάνιο από όλες τις προηγούμενες μετρήσεις. Μια πιθανή οριακή ανίχνευση έγινε από το TGO σε ύψος τριών χιλιομέτρων από την επιφάνεια του πλανήτη.

«Οι υψηλής ακριβείας μετρήσεις του TGO φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες ανιχνεύσεις. Για να τις συμφιλιώσουμε ..πρέπει να βρούμε μια μέθοδο που καταστρέφει αποτελεσματικά το μεθάνιο κοντά στην επιφάνεια του πλανήτη», δήλωσε ο Κοράμπλεφ.

Καθώς εντείνεται το μυστήριο για το μεθάνιο, είναι ακόμη πιο σίγουρο- μετά και τις νέες παρατηρήσεις του TGO- ότι όχι μόνο κάποτε υπήρχε νερό στον Άρη, αλλά ότι ακόμη υπάρχει σε μορφή πάγου και ένυδρων ορυκτών. Και όπου υπήρχε νερό, πιθανώς υπήρχε και ζωή.

https://www.in.gr/2019/04/11/tech/afanto-kai-pali-methanio-ston-ari/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι ομάδες της NASA ετοιμάζουν το διαστημόπλοιο για τον Άρη. :cheesy:

Ομάδες εμπειρογνωμόνων εργάζονται στο Εργαστήριο Jet Propulsion (JPL) της NASA στην Πασαντένα, Καλιφόρνια, σε αυτό που ονομάζεται στοίβαξη οχημάτων, το οποίο περιλαμβάνει ένα υπερ-λεπτομερές σχέδιο για το τι συμβαίνει πού και πότε. Η εργασία? Το διαστημικό σκάφος που θα χρησιμοποιηθεί για την αποστολή της Mars 2020 της NASA, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο του ίδιου έτους

Ο David Gruel, υπεύθυνος για τη συναρμολόγηση, δοκιμή και εκτόξευση (ATLO) του Mars 2020 στο JPL, δήλωσε: "Μία από τις κύριες εργασίες μας είναι να βεβαιωθούμε ότι ο rover και όλο το υλικό που απαιτείται για να πάρει το rover από εδώ στη γη η επιφάνεια του Άρη ταιριάζει στο εσωτερικό του πλωτού φορτίου ενός πυραύλου Atlas V, το οποίο μας δίνει περίπου 15 πόδια πλάτους για να δουλέψουμε ». Πρώτον, η ομάδα πρέπει να τοποθετήσει το στάδιο πτώσης που τροφοδοτείται από πυραύλους στην κορυφή του προσωρινού rover το πραγματικό rover επεξεργάζεται μαζί με τη στοίβα των διαστημόπλοιων) Αφού όλες οι τρύπες είναι ευθυγραμμισμένες και όλα είναι στη θέση τους και έχουν ελεγχθεί πολλές φορές, η ομάδα θα χαμηλώσει το πίσω κέλυφος πάνω τους χρησιμοποιώντας μια γερανογέφυρα.

Ο Gruel είπε: "Αυτός ο γερανός έχει σηκώσει σχεδόν όλα τα διαστημόπλοια που έρχονται μέσω της JPL από τον Mariner. Για να ανυψώσουμε με ασφάλεια τα μεγάλα κομμάτια του διαστημικού σκάφους Mars 2020, χρησιμοποιούμε μια δωδεκάδα τεχνικών και μηχανικών." Μόλις τοποθετηθεί το πίσω κέλυφος , η ομάδα θα εγκαταστήσει τον κώνο μύτης αλεξίπτωτου, ο οποίος χρησιμοποιείται για την προστασία του αλεξίπτωτου κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια, θα εγκαταστήσουν την τεράστια σκηνή κρουαζιέρας σε σχήμα ντόνατς για να τροφοδοτήσουν το σκάφος του Άρη 2020 για το επταήμερο ταξίδι του στον Άρη. Στη συνέχεια, θα μετατρέψουν τη στοίβα των οχημάτων στο πλάι, έτσι ώστε οι τεχνικοί και οι μηχανικοί να έχουν πρόσβαση στα σημεία ζευγαρώματος μεταξύ των σταδίων κρουαζιέρας και πεζοπορίας για να συνδέσουν τα απαραίτητα εξαρτήματα. Στη συνέχεια, η στοίβα ανοίγει με το στάδιο της κρουαζιέρας στην κορυφή, ώστε να μπορεί να ανυψώσει τη θωράκιση στη θέση της και να την προσαρτήσει.

"Η στοίβαξη είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη της αποστολής, επειδή όσο καλές είναι και τα μοντέλα των υπολογιστών μας, πρέπει να τα βάλουμε μαζί για να δείξουμε ότι οι οπές των μπουλονιών ευθυγραμμίζονται και τα πάντα ταιριάζουν μαζί. δείτε τη στοίβα εκεί που περιμένει να πάει για το επόμενο τμήμα της διαδρομής της, η οποία τελικά θα οδηγήσει σε ένα μαξιλάρι εκτόξευσης στο ακρωτήριο Canaveral τον Ιούλιο του επόμενου έτους », εξήγησε ο Gruel. Η τοποθέτηση ολοκληρώνεται σε τρεις εβδομάδες, μετά την οποία το διαστημικό σκάφος που αποστέλλονται στο εργαστήριο περιβαλλοντικής δοκιμής της JPL για ακουστικές δοκιμές.Η στοίβα θα υποβληθεί σε δοκιμές ήχου με σκοπό να μιμηθούν τα ηχητικά κύματα που παράγονται κατά την εκτόξευση.Όσο δεν έχουν χαλαρά τα μπουλόνια και δεν έχουν αποκολληθεί σημεία προσκόλλησης, θερμικό θάλαμο κενού για εβδομαδιαίο έλεγχο που μιμείται το σκληρό περιβάλλον του χώρου για να καθορίσει πώς το διαστημικό σκάφος και τα εργαλεία του θα λειτουργούν υπό τις πραγματικές συνθήκες πτήσης.

"Τίποτα δεν είναι στατικό με αυτήν την αποστολή.Μετά τα ακουστικά και θερμικά vac δοκιμές, το στοίβαγμα διαστημόπλοιο επιστρέφει στο κτίριο συναρμολόγησης για de-stack, τότε περισσότερες δοκιμές και περισσότερη δουλειά.Μόλις τα μπουλόνια κράτησης στην πυραύλων Atlas φυσούν και μας rover κατευθύνθηκαν στον Άρη τον Ιούλιο του 2020, υπάρχει σχεδόν πάντα κάτι συναρμολογημένο, δοκιμασμένο ή τροποποιημένο ", κατέληξε ο Gruel.

https://asgardia.space/en/news/NASA-Teams-Ready-the-Spacecraft-for-the-Mars-2020-Mission

nasa.in_-1024x606.thumb.png.e4171cbd62767786d0e3577d1e8e0324.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταγράφηκε ο πρώτος σεισμός στον πλανήτη Άρη. :cheesy:

Το ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο InSight της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) ανίχνευσε κατά πάσα πιθανότητα τον πρώτο του σεισμό από το υπέδαφος του Αρη. Είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύεται σεισμός σε άλλο πλανήτη πέρα από τη Γη και το δορυφόρο της, τη Σελήνη.

Το αδύναμο σεισμικό σήμα έγινε αντιληπτό από το όργανο SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure) στις 6 Απριλίου, κατά την 128η αρειανή μέρα του σκάφους. Είναι το πρώτο «τρέμουλο» που φαίνεται να προέρχεται από το εσωτερικό του γειτονικού πλανήτη και όχι από δυνάμεις στην επιφάνεια του, όπως ο άνεμος. Οι επιστήμονες μελετούν ακόμη το σήμα για να βρουν την ακριβή αιτία του.

«Με αυτό το πρώτο σήμα ξεκινά και επίσημα ένα νέο πεδίο: η αρειανή σεισμολογία», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής InSight Μπρους Μπάνερντ του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA.

Προς το παρόν, ο πρώτος αυτός μικροσεισμός ήταν πολύ αχνός (περίπου δύο βαθμών και σε απόσταση 50 έως 100 χιλιομέτρων από το σεισμογράφο) για να εξαχθούν από αυτόν συμπεράσματα σχετικά με το εσωτερικό του ‘Αρη, κάτι που αποτελεί το βασικό στόχο του InSight. Η αρειανή επιφάνεια είναι συνήθως υπερβολικά ήσυχη, πράγμα που επιτρέπει στο σεισμογράφο του ρομποτικού εργαστηρίου να πιάνει ακόμη και πολύ αχνά σεισμικά σήματα. Αντίθετα η Γη κατακλύζεται από συνεχή σεισμικό θόρυβο, που δημιουργούν οι ωκεανοί και ο καιρός.

Οι αστροναύτες των αποστολών «Απόλλων» της NASA είχαν τοποθετήσει πέντε σεισμογράφους στη Σελήνη μεταξύ 1969-1077, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη σεισμικής δραστηριότητας στο φεγγάρι. Ο πιο εξελιγμένος σεισμογράφος του InSight, που τοποθετήθηκε από το ρομποτικό βραχίονα του σκάφους στην αρειανή επιφάνεια στις 19 Δεκεμβρίου 2018, θα επιτρέψει στους επιστήμονες να συλλέξουν ανάλογα στοιχεία για πρώτη φορά από ένα άλλο πλανήτη και όχι δορυφόρο.

«Περιμέναμε για μήνες ένα σήμα σαν κι αυτό. Είναι τόσο συναρπαστικό να έχουμε επιτέλους απόδειξη ότι ο ‘Αρης είναι ακόμη σεισμικά ενεργός», δήλωσε ο καθηγητής Φιλίπ Λονιόν του Ινστιτούτου Γεωφυσικής του Παρισιού (IPGP), ο οποίος συμμετείχε στην κατασκευή του σεισμογράφου SEIS από το IPGP και το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (CNES) της Γαλλίας (οι αισθητήρες του οργάνου είναι γαλλικής και βρετανικής κατασκευής). Όπως είπε, αναμένει το InSight να πιάσει πολύ ισχυρότερους σεισμούς στον Αρη.

Στη Γη οι σεισμοί συμβαίνουν κυρίως στα ρήγματα που δημιουργούνται από την κίνηση των τεκτονικών πλακών. Ο Αρης και η Σελήνη δεν έχουν τεκτονικές πλάκες, αλλά παρόλα αυτά έχουν σεισμούς λόγω μιας συνεχούς διαδικασίας συστολής που προκαλεί στρες στο εσωτερικό τους.

https://physicsgg.me/2019/04/24/%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%80%ce%bb%ce%b1/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Buzz Aldrin λέει ότι η επιβίωση της ανθρωπότητας εξαρτάται από τη ζωή στον Άρη. :cheesy:

Σε μια έκθεσή του για την Washington Post, ο Buzz Aldrin, ο 89χρονος αστροναύτης του Apollo 11, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εργαστούν για την "μεγάλη μετανάστευση της ανθρωπότητας στον Άρη" ως ζήτημα της "τελικής επιβίωσης"για το ανθρώπινο γένος

Ο Buzz Aldrin, 89 ετών, και ο αστροναύτης του Apollo 11 Neil Armstrong, ήταν οι πρώτοι δύο άντρες που προσγειώθηκαν στη Σελήνη πριν από πέντε δεκαετίες. Ο Aldrin ξεκίνησε το έργο του με την υποστήριξη του Αντιπροέδρου Mike Pence, ο οποίος ζήτησε από τη NASA να στείλει τους ανθρώπους πίσω στη Σελήνη, προσθέτοντας ότι ο Άρης χρειάζεται να γίνει επίσης «σοβαρός πυρήνας».

Ο Άλντριν έγραψε: «Ο Άρης περιμένει να ανακαλυφθεί όχι από τα έξυπνα ρομπότ και τους δρομείς - αν και υποστηρίζω τις μη επανδρωμένες αποστολές της NASA - αλλά ζωντανεύοντας, αναπνέοντας, περπατώντας, μιλώντας, φροντίζοντας απο τολμούντες άνδρες και γυναίκες».

Εξήγησε επίσης ότι μια αποστολή του Άρη δεν θα πρέπει να επικεντρώνεται σε «ποδηλασία ή βόλτα με χαρά» για μια ελίτ ομάδα, αλλά πρέπει να είναι για να φέρει όλη την κοινωνία στον Άρη, δηλώνοντας «Τα μάτια των Ηνωμένων Πολιτειών - και η ενοποιημένη δέσμευσή μας - ανοίγοντας την πόρτα, στην εποχή μας, στη μεγάλη μετανάστευση της ανθρωπότητας στον Άρη ".

Ένιωσε επίσης ότι, παρόλο που πολλά επιστημονικά βιβλία έχουν αγγίξει τα "ψηλά σχέδια" για να εξερευνήσουν το διάστημα, τα σχέδια αυτά είναι "απλά φαντασίωση" χωρίς περισσότερη δομή. Είπε, "Οι Αμερικανοί είναι καλοί στο να γράφουν φαντασία και ασύγκριτο να κάνουν την φανταστική πραγματικότητα. Το κάναμε με τον Ερμή, τον Δίδυμο, τον Απόλλωνα - και σε χιλιάδες άλλους τρόπους. Είναι καιρός να καταλήξουμε σε σχέδια, αρχιτεκτονική και υλοποίηση και να κάνουμε αυτό το επόμενο βήμα - μια βιώσιμη διεθνή επιστροφή στο φεγγάρι, χαρτογραφώντας άμεσα ένα μονοπάτι για τον Άρη ".

Ο Αldrin ζήτησε από τον Πρόεδρο Trump και το Κογκρέσο να «ξεκινήσουν αυτή τη μηχανή», οικοδομώντας οικισμούς στη Σελήνη και εφαρμόζοντας σχέδια για να μετακινήσουν τους ανθρώπους στο κόκκινο πλανήτη μόνιμα. Έγραψε: "Όλα αυτά είναι εφικτά για τους ανθρώπους ζωντανούς τώρα, αλλά αρχίζει με ένα ενοποιημένο επόμενο βήμα στο διάστημα. Το έθνος που είναι καλύτερα έτοιμο να συμβεί είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. "

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι "η ανθρώπινη φύση -και ενδεχομένως η τελική επιβίωση του είδους μας- απαιτεί τη συνεχή εξωτερική προσέγγιση της ανθρωπότητας στο σύμπαν. Καλέστε την περιέργεια ή τον υπολογισμό, τον στρατηγικό σχεδιασμό ή το πεπρωμένο. Βάλτε απλά: Εξετάζουμε ή λήγουμε. Γι 'αυτό πρέπει να συνεχίσουμε με αυτό. "

Πέρυσι ο Aldrin είχε συνέντευξη από την Fox News, όπου είπε ότι θα ήταν εφικτό για ορισμένους παγκόσμιους στοχαστές, όπως ο Elon Musk (ο οποίος είναι φίλος του Aldrin), να βρουν ιδέες, όπως η εκκίνηση των πυρηνικών όπλων ως ένας τρόπος να " "Του Κόκκινου Πλανήτη, για να μεταμορφώσει τον Άρη με τρόπο που τον καθιστά κατοικήσιμο για τον άνθρωπο.

https://asgardia.space/en/news/Buzz-Aldrin-Says-Humanitys-Survival-Depends-on-Living-on-Mars

15.thumb.jpg.a51ce5ecf86fe1048859fa2e698f07a6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέες βάσιμες ενδείξεις ότι υπάρχει νερό στον πλανήτη Αρη. :cheesy:

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν σημαντικά απομεινάρια νερού σε μορφή πάγου, θαμμένα σε βάθος περίπου ενάμισι χιλιομέτρου κάτω από την άμμο στο βόρειο πόλο του πλανήτη Αρη.

Μετά τα ευρήματα για ύπαρξη μεθανίου, οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Τέξας στο Όστιν και της Αριζόνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Geophysical Research Letters της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU), ανέλυσαν στοιχεία από το δορυφόρο MRO της NASA που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον «κόκκινο» πλανήτη εδώ και χρόνια. Το όργανο ραντάρ SHARAD της διαστημοσυσκευής μπορεί να διεισδύσει σε βάθος έως περίπου δύο χιλιομέτρων κάτω από την αρειανή επιφάνεια.

Περιεκτικότητα νερού στον Αρη σε ποσοστό έως 90%

Τα νέα ευρήματα για την ύπαρξη νερού -τα οποία επιβεβαιώθηκαν από μια ανεξάρτητη μελέτη του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς που έκανε χρήση δεδομένων βαρύτητας αντί ραντάρ και δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό- θεωρούνται σημαντικά, επειδή αποκαλύπτουν νέα άγνωστα έως τώρα παλαιότερα αποθέματα νερού. Σε μερικά σημεία τα στρώματα άμμου και πάγου έχουν περιεκτικότητα νερού σε ποσοστό έως 90%. Αν λιώσουν αυτοί οι πάγοι, εκτιμάται ότι θα καλύψουν όλο τον πλανήτη με νερό βάθους τουλάχιστον ενάμισι μέτρου.

Βρέθηκαν υπόγεια στρώματα πάγου

«Δεν περιμέναμε να βρούμε τόσο πολύ νερό σε αυτή την περιοχή. Πιθανότατα πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο απόθεμα νερού στον 'Αρη μετά από τις καλυμμένες με πάγο περιοχές στους δύο πόλους», δήλωσε ο ερευνητής Στέφανο Νερότσι, κάτι το οποίο και θέλει να εκμεταλλευτεί η NASA. Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι τα υπόγεια στρώματα πάγου σχηματίστηκαν, όταν πάγοι είχαν συσσωρευτεί στη διάρκεια παλαιότερων εποχών παγετώνων στον 'Αρη. Κάθε φορά που ο πλανήτης γινόταν πιο ζεστός, ένα μέρος των πάγων καλυπτόταν από άμμο, η οποία προστάτευσε τους πάγους από την ηλιακή ακτινοβολία, γι' αυτό δεν έλιωσαν μέχρι σήμερα και το νερό δεν εξατμίστηκε στην ατμόσφαιρα.Οι μεταβολές στην τροχιά και στην κλίση του άξονα περιστροφής του 'Αρη ήσαν οι βασικές αιτίες για τις περιοδικές κλιματικές μεταβολές στο παρελθόν του 'Αρη, με συνέπεια να εναλλάσσονται εποχές παγετώνων με πιο ζεστές εποχές. Περίπου κάθε 50.000 χρόνια ο 'Αρης «γέρνει» περισσότερο προς τον Ήλιο και στη συνέχεια επανέρχεται σε μια πιο κάθετη θέση. Όταν η κλίση του αυξάνει, οι πάγοι υποχωρούν ή λιώνουν τελείως, ενώ όταν ο πλανήτης είναι πιο όρθιος και ο ισημερινός του «βλέπει» τον Ήλιο, οι πολικοί πάγοι αυξάνουν.

Παγιδευμένοι όγκοι νερού

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν εκείνους τους παλαιότερους πάγους των πόλων χαμένους για πάντα. Όμως τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι στην πραγματικότητα μεγάλοι όγκοι πάγου έχουν διασωθεί, απλώς είναι κρυμμένοι πιο βαθιά κάτω από την επιφάνεια, παγιδευμένοι ανάμεσα σε εναλλασσόμενα στρώματα άμμου και πάγου, όπως τα διαδοχικά στρώματα ενός κέικ.

«Προς μεγάλη μας έκπληξη, ο συνολικός όγκος νερού που είναι παγιδευμένος σε αυτά τα θαμμένα πολικά αποθέματα, είναι περίπου ο ίδιος με όλο το νερό των πάγων που είναι ήδη γνωστό ότι υπάρχει στους παγετώνες και κάτω από την επιφάνεια σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη του 'Αρη», δήλωσε ο καθηγητής Τζακ Χολτ του Σεληνιακού και Πλανητικού Εργαστηρίου της Αριζόνα.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/kosmos/endeixeis-oti-yparhei-nero-ston-planiti-ari

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θέλετε να στείλετε το όνομά σας στον Άρη; Η NASA σας λέει πώς. :cheesy:

Μπορεί να είναι χρόνια μέχρι να φτάσουν οι άνθρωποι στον Άρη, αλλά η NASA κάνει ήδη μικρά βήματα δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να στείλει τα ονόματά τους στον κόκκινο πλανήτη. Τα ονόματα θα χαράσσονται σε μικροτσίπ που θα ταξιδέψουν στο πλοίο του Mars 2020, που θα κυκλοφορήσει τον Ιούλιο του 2020 και θα προσγειωθεί στον κόκκινο πλανήτη τον Φεβρουάριο του 2021. Το 1,000 χιλιόγραμμο Mars 2020 rover θα ψάξει για σημάδια προηγούμενης ζωής, θα αναλύσει το κλίμα του πλανήτη "καθώς ετοιμάζουμε να ξεκινήσουμε αυτή την ιστορική αποστολή του Άρη, θέλουμε όλοι να συμμετάσχουν σε αυτό το ταξίδι εξερεύνησης", δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, βοηθός διαχειριστής της Διεύθυνσης Επιστημών της NASA στην Ουάσινγκτον. "Είναι μια συναρπαστική στιγμή για τη NASA, καθώς ξεκινάμε αυτό το ταξίδι για να απαντήσουμε σε βαθιά ερωτήματα σχετικά με τον γείτονό μας πλανήτη και ακόμη και την προέλευση της ίδιας της ζωής." Για να γραφούν τα ονόματα στα τσιπ πυριτίου, το εργαστήριο Microdevices στο εργαστήριο Jet Propulsion της NASA χρησιμοποιήστε μια δέσμη ηλεκτρονίων. Οι γραμμές του κειμένου θα είναι μικρότερες από το ένα χιλιοστό του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας, με περισσότερα από ένα εκατομμύριο ονόματα που μπορούν να γραφτούν σε ένα ενιαίο τσιπ μεγέθους ενός δεκάτου.

Τα άτομα που υποβάλλουν τα ονόματά τους θα λάβουν ένα φύλλο επιβίβασης αναμνηστικών και σημεία "frequent flyer" στα πλαίσια της διαφημιστικής εκστρατείας της NASA για την προώθηση των αποστολών της Σελήνης και του Άρη. Ήδη, περισσότερα από δύο εκατομμύρια ονόματα πέταξαν στον Άρη στο πλοίο InSight, με κάθε «φυλλάδιο» να λαμβάνει περίπου 300 εκατομμύρια μίλια συχνών μιλιων (500 εκατομμύρια συνηθισμένα χιλιόμετρα).

Η αποστολή της Mars 2020 της NASA είναι μία από τις μη στρατιωτικές της αποστολές για την προετοιμασία της υπηρεσίας για την ανθρώπινη εξερεύνηση του πλανήτη. Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, ο οργανισμός σκοπεύει να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι το 2024.

Είστε έτοιμοι να στείλετε το όνομά σας στον Άρη; Μπορείτε να το κάνετε πριν από τις 30 Σεπτεμβρίου και να λάβετε μια κάρτα επιβίβασης αναμνηστικών:

https://go.nasa.gov/Mars2020Pass.

https://asgardia.space/en/news/Want-to-Send-Your-Name-to-Mars-NASA-Tells-You-How

15.thumb.jpg.7503e088d1f79fe02677bb17dd6033c0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μικροσκοπικό ελικόπτερο του Άρη επιδιώκει σπουδαία πράγματα. :cheesy:

Το ελικόπτερο του Mars της NASA, το οποίο προσγειώνεται στις 18 Φεβρουαρίου 2021 στο Crater Jezero, θα καταστήσει τον Mars 2020 το πρώτο διαστημικό σκάφος για να επαναπροσανατολίσει με ακρίβεια το σημείο επαφής του κατά την προσγείωση στην ιστορία της πλανητικής εξερεύνησης. Και το μικροσκοπικό αυτόνομο ελικόπτερο θα πρωτοπορήσει στην απόδειξη - ελπίζουμε, με επιτυχία - ότι μηχανήματα βαρέως τύπου από τον αέρα μπορούν να πετάξουν σε έναν άλλο πλανήτη

"Το μοντέλο πτήσης - το πραγματικό όχημα που θα ταξιδέψει στον Άρη - πέρασε πρόσφατα αρκετές σημαντικές δοκιμές", δήλωσε ο διευθυντής έργου του Mars Helicopter στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στην Πασαντένα, Η αποστολή του NASA Mars 2020 θα εξετάσει την πιθανότητα ότι οι φυσικοί νόμοι θα μπορούσαν να καταστήσουν ανύπαρκτο, να πετάξουν μια μηχανή βαρύτερα από τον αέρα στον Κόκκινο Πλανήτη, μέσω μιας τεχνολογικής επίδειξης μιας διαστημικής πτήσης ελικοπτέρου από απόσταση που ελέγχθηκε από τη Γη. Αυτή η χρονιά τον Ιανουάριο, η ομάδα εξέτασε το ελικόπτερο σε προσομοιωμένο περιβάλλον του Άρη, μεταφέροντάς το στη συνέχεια στο Lockheed Martin Space στο Ντένβερ, Τέξας, ΗΠΑ για να δοκιμάσει τη συνοχή του με το σύστημα παράδοσης ελικοπτέρων Mars, χιλιόγραμμο ελικόπτερο κατά την κάτω πλευρά του Rover κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης και της πτήσης προς τον Άρη, την εκτόξευσή του στην επιφάνεια κατά την προσγείωση, εκθέτοντας τα μηχανήματα που συνδέονται μεταξύ τους οι δονήσεις που θα πρέπει να αντέξουν σε όλη τη λειτουργία, καθώς και τις ακραίες θερμοκρασίες του χώρου και του Άρη, τόσο χαμηλές όσο -129C, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα εξαρτήματα και τις επιδόσεις τους. Το Helicopter Mars δεν θα φέρει επιστημονικά όργανα αλλά θα είναι εξοπλισμένο μια φωτογραφική μηχανή που παίρνει φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης σε χρώμα για να δείξει τι είναι ικανό το ελικόπτερο όσον αφορά την τεκμηρίωση της επιφάνειας του Άρη. Αν το δοκιμαστικό όχημα είναι επιτυχές και όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, τα ελικόπτερα δεύτερης γενιάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές αποστολές του Άρη , εξερευνώντας περιοχές που είτε δεν είναι εύκολα προσβάσιμες είτε δεν έχουν μελετηθεί πριν, όπως γκρεμούς, σπηλιές και βαθιούς κρατήρες, φέρνουν μικρά ωφέλιμα φορτία και δρουν ως ερευνητές για το πλήρωμα διαστήματος. Στις 11 Μαΐου 2019 το Ελικόπτερο επανήλθε στο JPL για τις περισσότερες δοκιμές ολοκλήρωση. Από τώρα και στο εξής, έχει εγκατασταθεί το νέο ηλιακό πάνελ που θα τον τροφοδοτήσει και οι λεπίδες του στροφείου περιστρέφονται για να διαπιστωθεί ότι όλα τα περίπου δεκαπέντε εκατοντάδες κομμάτια από ίνες άνθρακα, αλουμίνιο, πυρίτιο, χαλκό, το αλουμινόχαρτο και το αεροπλάνο συνεργάζονται χωρίς να αποτυγχάνουν ανά πάσα στιγμή.

"Αναμένουμε να ολοκληρώσουμε τις τελικές δοκιμές και τις βελτιώσεις μας και να παραδώσουμε το ελικόπτερο στο High Bay 1 καθαρό δωμάτιο για ενσωμάτωση με το rover κάποτε αυτό το καλοκαίρι", δήλωσε ο Aung, "αλλά ποτέ δεν θα γίνει πραγματικά με τη δοκιμή του ελικοπτέρου μέχρι να πετάξουμε Mars ". Ο Rover θα εκτιμήσει την επιφάνεια του Mars, θα καθορίσει την καταλληλότητα του περιβάλλοντος για ζωή, θα αναζητήσει τα ίχνη της αρχαίας ζωής στον Άρη, θα αναλύσει τους πιθανούς κινδύνους για τους αστροναύτες στις μελλοντικές αποστολές του Άρη και θα μελετήσει τους φυσικούς του πόρους. Θα είναι εξοπλισμένο για να συλλέγει δείγματα πετρωμάτων και εδαφών που θα σφραγίσουν έπειτα σε σωληνώσεις για να μείνουν στην επιφάνεια του πλανήτη για να επιστραφούν στη Γη σε μια μελλοντική αποστολή του Άρη.

Η JPL θα διαχειρίζεται τις λειτουργίες τόσο του δρομολογητή Mars 2020 όσο και του ελικόπτερο Mars για τη Διεύθυνση Επιστημών της NASA στην Ουάσινγκτον. Το πρόγραμμα Launch Services της NASA, με έδρα το Kennedy Space Center της Φλόριντα, θα ελέγξει την εκτόξευση.

https://asgardia.space/en/news/Tiny-Mars-Helicopter-Aspires-For-Great-Things

15.thumb.jpg.9cb5947108d07d054881b6c960d20674.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA βρήκε το σύμβολο του στόλου του «Σταρ Τρεκ» στην «Ελλάδα» του Άρη. :cheesy:

Οι απανταχού φίλοι του «Σταρ Τρεκ» θα ενθουσιαστούν μαθαίνοντας ότι το σύμβολο του αστροστόλου της διαπλανητικής Ομοσπονδίας βρίσκεται «σκαλισμένο» πάνω στην επιφάνεια του Άρη και μάλιστα στη μεγάλη πεδιάδα με την ονομασία «Ελλάς» (Hellas Planitia).

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Twitter μια δορυφορική φωτογραφία που τράβηξε το σκάφος της Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) και η οποία δείχνει στο νότιο ημισφαίριο του Άρη έναν αρειανό αμμόλοφο με ασυνήθιστο σχήμα, που έχει… διαβολική ομοιότητα με το σχήμα V του διάσημου λογότυπου του «Σταρ Τρεκ».

Φυσικά κάποιοι καχύποπτοι συνωμοσιολόγοι θα υποπτευθούν ότι έχουν βάλει το δαχτυλάκι τους οι εξωγήινοι, όπως π.χ. είχε συμβεί και με το διάσημο «πρόσωπο στον Άρη» και τόσες άλλες γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες του γειτονικού πλανήτη που έδωσαν λαβή για ευφάνταστα σενάρια. Στην πραγματικότητα βέβαια, ούτε ο Μίστερ Σποκ τριγυρνάει στον Άρη, ούτε κανένας άλλος. Το σύμβολο του «Σταρ Τρεκ» σχηματίσθηκε τυχαία από τις δυνάμεις της αρειανής φύσης, μέσα από ένα συνδυασμό λάβας, ανέμων και άλλων φυσικών δυνάμεων.

«Πρόκειται μόνο για σύμπτωση», διαβεβαίωσε το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την κάμερα HiRiSE του MRO που τράβηξε τη φωτογραφία. Με άλλα λόγια, ο διαπλανητικός στόλος δεν έχει (ακόμη) δημιουργήσει βάση στον Άρη.

http://www.kathimerini.gr/1029128/gallery/epikairothta/episthmh/h-nasa-vrhke-to-symvolo-toy-stoloy-toy-star-trek-sthn-ellada-toy-arh

3--12-thumb-large.jpg.c31238294f53bb900113c6ea047b5a23.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένα νέο μέσο για την αναζήτηση της ζωής στον Άρη. :cheesy:

Μια πολυεπιστημονική ομάδα επιστημόνων έχει αναπτύξει και επεξεργάζεται όργανα για τη συλλογή και την αλληλουχία DNA που βρίσκονται σε άλλους πλανήτες. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκαν στην Astrobiology

Το εργαλείο αναζήτησης εξωγήινων γονιδιωμάτων (SETG) είναι ένα νέο επιστημονικό εργαλείο που αναπτύσσεται από κοινού από το Τμήμα Γης, Ατμοσφαιρικών και Πλανητικών Επιστημών (EAPS) στο MIT και στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης - συγκεντρώνοντας τη βιολογία, τη γεωλογία και την πλανητική επιστήμη. η ζωή εξελίχθηκε στο σύμπαν.

"Η ιστορία μας αποκαλύπτεται από την επιστήμη είναι μια πραγματικά απίστευτη ιστορία", δήλωσε ο ερευνητής του MIT Christopher Carr, κύριος ερευνητής του SETG. «Εσείς και εγώ είμαστε μέρος μιας αδιάσπαστης αλυσίδας 4 δισεκατομμυρίων ετών εξέλιξης. Θέλω να μάθω περισσότερα για αυτή την ιστορία».

Ο Carr και μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων και μηχανικών δουλεύουν σε ένα όργανο που μπορεί να αντέξει την ακτινοβολία και να ανιχνεύσει το DNA σε περιβάλλοντα διαστήματος. Σήμερα ρυθμίζουν το όργανο ώστε να λειτουργούν στον Άρη. Για το έργο αυτό, η ομάδα πρέπει να προσομοιώνει τα είδη των εδαφών που πιστεύεται ότι περιέχουν στοιχεία ζωής.

Για το λόγο αυτό, χρειάζονται έναν γεωλόγο - τον Angel Mojarro, έναν μεταπτυχιακό φοιτητή στην EAPS που πέρασε μήνες συνθέτοντας εδάφη από το Άρη που αντιπροσώπευαν διάφορες περιοχές στον Άρη, ανά δεδομένα για τον ποταμό Άρη. "Αποδεικνύει ότι μπορείτε να αγοράσετε τα περισσότερα από τα πετρώματα και τα ορυκτά που βρίσκονται στον Άρη online", λέει ο Mojarro.

Ο Mojarro δημιούργησε μια συλλογή από διάφορα αναλογικά εδάφη του Άρη. Το επόμενο βήμα ήταν να μάθουμε αν το SETG μπορεί να ανιχνεύσει και να ακολουθήσει το DNA. Τεχνολογίες αυτού του είδους υπάρχουν στη Γη, αλλά γι 'αυτό το έργο, έπρεπε να μειωθεί ώστε να ταιριάζει σε ένα rover, να είναι αρκετά ανθεκτικό ώστε να επιβιώσει διαστημικής πτήσης και να λειτουργεί σε σκληρό αρειανό περιβάλλον. "Αυτό είναι ένα σωρό βήματα, ανεξάρτητα από το τι είναι η τεχνολογία ακολουθίας τώρα", λέει ο Carr.

Από το ξεκίνημα του έργου το 2005, η SETG έχει εξελιχθεί σημαντικά, με την ενσωμάτωση της τελευταίας μεθόδου - nanopore sequencing - που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή. "Στην αλληλουχία των nanopore, οι ίνες DNA περνούν μέσα από τρύπες νανο-μεγέθους και η ακολουθία των βάσεων ανιχνεύεται μέσω αλλαγών σε ιονικό ρεύμα", λέει ο Mojarro.

Για να δοκιμάσει το όργανο, ο Mojarro πρόσθεσε σε δείγματα γνωστές ποσότητες σπορίων από το βακτήριο Bacillus subtilis. Τα όργανα SETG θα πρέπει να είναι σε θέση να συλλέγουν, να καθαρίζουν και να επιτρέπουν την αλληλούχιση του DNA, η οποία, στη Γη, απαιτεί περίπου ένα μικρογραμμάριο DNA, λέει ο Mojarro.

Η ικανότητα προώθησης των ορίων ανίχνευσης στην κλίμακα των μερών ανά δισεκατομμύριο έχει σημαντικές επιπτώσεις. "Αυτό δεν ισχύει μόνο για τον Άρη ... αυτά τα αποτελέσματα έχουν επιπτώσεις και σε άλλους τομείς", λέει ο Mojarro. Στην ιατρική έρευνα, έχουν χρησιμοποιηθεί παρόμοιες μέθοδοι για τη διαχείριση και τον εντοπισμό του ιού Ebola. Το SETG θα μπορούσε επίσης να έχει επιπτώσεις στην πλανητική προστασία. "Αν ανιχνεύσουμε τη ζωή σε άλλους πλανήτες," λέει ο Mojarro, "χρειαζόμαστε μια τεχνική που να μπορεί να διακρίνει τα μικροοργανισμοί από τη Γη και την Αρειανή ζωή".

Οι Mojarro και Carr προτείνουν στο άρθρο τους ότι αυτές οι εξελίξεις μπορεί να περιέχουν τις απαντήσεις σε μερικά από τα κομμάτια που λείπουν στην ιστορία της ζωής στη Γη. "Εάν υπάρχει ζωή στον Άρη, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να σχετίζεται με εμάς", λέει ο Carr. Αν ο SETG ανιχνεύσει και ακολουθήσει DNA στο Άρη στο μέλλον, ο Carr λέει ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να «ξαναγράψουν την ίδια μας την ιδέα της δικής μας προέλευσης».

https://asgardia.space/en/news/A-New-Instrument-to-Search-for-Life-on-Mars

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μεγάλες ποσότητες μεθανίου στον Άρη αναζωπυρώνουν τις ελπίδες για την ύπαρξη ζωής. :cheesy:

Μεγάλες ποσότητες μεθανίου που ενδέχεται να υποδεικνύουν την ύπαρξη ζωής εντόπισε στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη το ερευνητικό όχημα Curiosity της NASA.

Η μέτρηση έγινε την Τετάρτη και υποχρέωσε τους χειριστές του οχήματος να προγραμματίσουν εκτάκτως νέες μετρήσεις. Τα αποτελέσματα αναμένεται να φτάσουν στην Γη την Δευτέρα.

Το μεθάνιο αποτελεί εύρημα – θησαυρό για τους βιολόγους που μελετούν το ενδεχόμενο εξωγήινης ζωής, καθώς στον πλανήτη μας μεγάλες ποσότητες του στοιχείου παράγονται από φυσικές βιολογικές δραστηριότητες – όπως το γαστρεντερικό σύστημα αγελάδων οι βάλτοι.

Υπάρχουν όμως κι άλλες πηγές μεθανίου, όπως ηφαίστεια, η εξόρυξη άνθρακα και άλλες γεωλογικές διαδικασίες. Σημειώνεται πως δεν υπάρχουν ενεργά ηφαίστεια τον Κόκκινο Πλανήτη.

Η NASA πάντως έσπευσε να μετριάσει την αισιοδοξία για δραματικές εξελίξεις. Ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας, Τόμας Ζούρμπουχεν, σημείωσε στο Twitter πως μολονότι τα νεότερα ευρήματα προκαλούν ενθουσιασμό ως πιθανή ένδειξη ύπαρξης ζωής απαιτούνται ακόμα πολλές μετρήσεις προτού καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.

«Δεν ξέρουμε ακόμα από πού προέρχεται το μεθάνιο στον Άρη», προσέθεσε. Μεγάλες συγκεντρώσει του στοιχείου είχαν εντοπιστεί στον Άρη σε τέσσερις περιπτώσεις το 2013-14, όμως στην συνέχεια το φαινόμενο εξασθένησε.

Μία από τις κυρίαρχες εικασίες όσον αφορά τον Άρη είναι πως μικροοργανισμοί αναπτύχθηκαν στο παρελθόν στην επιφάνεια αλλά πλέον έχουν μεταναστεύσει στο υπέδαφος, δημιουργώντας κρυμμένες «δεξαμενές» βιολογίας.

Η παρουσία μεγάλης ποσότητας μεθανίου ενισχύει αυτές τις υποψίες καθότι κανονικά η ηλιακή ακτινοβολία και χημικές διεργασίες διαλύουν τα μόρια μεθανίου σε διάστημα λίγων αιώνων. Συνεπώς, το μεθάνιο που εντοπίστηκε στον Άρη έχει παραχθεί σχετικά πρόσφατα.

https://physicsgg.me/2019/06/23/%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%bc%ce%b5%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ac%cf%81%ce%b7/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μυστήριο με την εξαφάνιση του μεθανίου στην ατμόσφαιρα του Άρη. :cheesy:

Βαθαίνει το μυστήριο με το αέριο μεθάνιο του ‘Αρη, το οποίο τη μία φορά ανιχνεύεται στην ατμόσφαιρα του γειτονικού πλανήτη και την επόμενη έχει εξαφανιστεί. Το νέο «κρούσμα» αφορά τη μεγάλη ποσότητα μεθανίου (21 μέρη ανά δισεκατομμύριο) που ανίχνευσε προ ημερών το ρόβερ Curiosity της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), μια συγκέντρωση μεγαλύτερη από κάθε άλλο φορά.

Η νέα μέτρηση που έκανε το ρόβερ, μετά από εντολή του χειριστών του στη Γη, έδειξε ότι η ποσότητα του μεθανίου όχι μόνο δεν ήταν πια καθόλου αυξημένη, αλλά είχε πέσει σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα, κάτω από το ένα μέρος ανά δισεκατομμύριο (ppb), σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Κανείς δεν έχει ιδέα γιατί συμβαίνει αυτό το περίεργο και τόσο γρήγορο «σκαμπανέβασμα» στις μετρήσεις.

«Το μυστήριο του μεθανίου συνεχίζεται», δήλωσε ο επιστήμονας της αποστολής του Curiosity ‘Ασγουιν Βασαβάντα του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA. «Έχουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά κίνητρο να συνεχίσουμε τις μετρήσεις και σπάμε το κεφάλι μας να καταλάβουμε γιατί το μεθάνιο συμπεριφέρεται έτσι στην αρειανή ατμόσφαιρα».

Η ύπαρξη μεθανίου θεωρείται σημαντική, επειδή το εν λόγω αέριο -όπως συμβαίνει και στη Γη- δεν παράγεται μόνο από φυσικές γεωχημικές διαδικασίες, αλλά επίσης από βιολογικές πηγές, κυρίως μικροοργανισμούς. ‘Αρα, η παρουσία του θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπήρξε ή υπάρχει ακόμη ζωή στον ‘Αρη. Προς το παρόν πάντως, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς παράγεται το μεθάνιο στον ‘Αρη και γιατί αυξομειώνεται.

https://www.in.gr/2019/06/26/tech/mystirio-tin-eksafanisi-tou-methaniou-stin-atmosfaira-tou-ari/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης