Jump to content

Αστεροειδείς.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η NASA κατέγραψε τεράστια έκρηξη αστεροειδούς πάνω από την επιφάνεια της γης τον περασμένο Δεκέμβριο. :cheesy:

Μία τεράστια έκρηξη αστεροειδούς καταγράφηκε στην ατμόσφαιρα της Γης τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη NASA.

H συγκεκριμένη έκρηξη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη του είδους της τα τελευταία 30 χρόνια, και η μεγαλύτερη από την έκρηξη μετεωρίτη στο Τσέλιαμπινσκ της Ρωσίας, προ έξι ετών.

Πέρασε όμως απαρατήρητη επειδή συνέβη πάνω από τη Βερίγγεια Θάλασσα στην χερσόνησο Καμτσάκα, στην ανατολική Ρωσία.

Ο αστεροειδής εξερράγη εκλύοντας ενέργεια δέκα φορές μεγαλύτερη από εκείνη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα

Όπως σημειώνει η Λίντνει Τζόνσον της NASA στο ΒΒc, η συχνότητα που έχει ένα διαστημικό αντικείμενο τέτοιου μεγέθους να εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα υπολογίζεται σε περίπου δύο ή τρεις φορές κάθε 100 χρόνια.

Ο αστεροειδής, που είχε αρκετά μέτρα μήκος, μπήκε στην γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα 32 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και κλίση καθοδικής τροχιάς περί τις 7 μοίρες.

Εξερράγη τελικά σε ύψος 26,5 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Το περιστατικό συνέβη στις 18 Δεκεμβρίου σε μεσημβρινή (τοπική ) ώρα της ανατολικής Ρωσίας: «Η έκλυση της ενέργειάς έφτασε το 40% σε σύγκριση με τον αστεροειδή του Τσέλιαμπινσκ, αλλά καθώς ‘η έκρηξη σημειώθηκε πάνω από τη Βερίγγεια Θάλασσα, δεν έγινε ευρέως αντιληπτή και ούτε είχε την ίδια απήχηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης», ανέφερε η Κέλι Φαστ της NASA.

«Και αυτό είναι ένα από τα όπλα μας. Ευτυχώς ο πλανήτης μας έχει πολύ νερό», προσθέτει η ίδια.

Την έκρηξη κατέγραψαν στρατιωτικοί δορυφόροι και η NASA ενημερώθηκε από τη στρατιωτική αεροπορία των ΗΠΑ.

Το φλεγόμενο αντικείμενο διέγραψε τροχιά πολύ κοντά στους διαδρόμους που χρησιμοποιούν οι εμπορικές πτήσεις σε διαδρομές μεταξύ Βορείου Αμερικής και Ασίας και έτσι οι ερευνητές επικοινώνησαν με τις αεροπορικές εταιρίες προκειμένου να διασταυρώσουν εάν υπήρξαν αναφορές του συμβάντος.

Το 2005, το Κογκρέσο ανέθεσε στη NASA να καταγράψει το 90% των αστεροειδών που βρίσκονται κοντά στη Γη και έχουν μέγεθος 140 μέτρων ή και μεγαλύτερο, έως το 2020.

Οι διαστημικοί βράχοι αυτού του μεγέθους αποκαλούνται στην επιστημονική αργκό «προβλήματα χωρίς διαβατήριο» επειδή σε περίπτωση πρόσκρουσης στην επιφάνεια της Γης θα μπορούσαν να επηρεάσουν τεράστιες περιοχές.

Ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα χρειαστούν άλλα 30 χρόνια εωσότου φέρουν εις πέρας την εντολή του Κογκρέσου.

http://www.kathimerini.gr/1015066/article/epikairothta/episthmh/h-nasa-kategraye-terastia-ekrh3h-asteroeidoys-panw-apo-thn-epifaneia-ths-ghs-ton-perasmeno-dekemvrio

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 459
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ο αστεροειδής Μπενού είναι πολύ κακοτράχαλος … και «ξερνά» συνεχώς μεγάλα σωματίδια. :cheesy:

Η πρώτη στην ιστορία της απόπειρα που έχει σχεδιάσει η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) για να φέρει στη Γη δείγμα από έναν αστεροειδή, τον Μπενού, θα είναι πιο δύσκολη από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, μετά τις νέες ανακαλύψεις που έκανε το αμερικανικό σκάφος OSIRIS-REx που βρίσκεται σε τροχιά γύρω του από τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Τα στοιχεία που έχει έως τώρα συλλέξει η διαστημοσυσκευή, αποκαλύπτουν ότι ο Μπενού -το μικρότερο διαστημικό σώμα γύρω από το οποίο έχει ποτέ τεθεί σε τροχιά ένα σκάφος- είναι απρόσμενα κακοτράχαλος και γεμάτος βράχους, ενώ επιπλέον κάθε λίγο και λιγάκι «ξερνάει» πίδακες μεγάλων σωματιδίων για άγνωστο λόγο.

Τα ευρήματα αυτά της διαστημικής αποστολής, που παρουσιάσθηκαν μαζί με άλλα, σε οκτώ επιστημονικές δημοσιεύσεις στα περιοδικά Nature, Nature Astronomy, Nature Geoscience και Nature Communications, καθώς και στο Συνέδριο Σεληνιακής και Πλανητικής Επιστήμης στο Τέξας, δείχνουν ότι η συλλογή δείγματος, που προγραμματίζεται για τον Ιούλιο του 2020, θα είναι μια επιχείρηση υψηλού κινδύνου.

Η κόστους 800 εκατομμυρίων δολαρίων αμερικανική αποστολή, που είχε εκτοξευθεί το Σεπτέμβριο του 2016, εξελίσσεται σχεδόν παράλληλα με την αντίστοιχη ιαπωνική του σκάφους Hayabousa 2, που θα επιχειρήσει να πάρει δείγμα από το έδαφος του αστεροειδούς Ριούγκου (οι Ιάπωνες είχαν κάνει κάτι ανάλογο με το πρώτο Hayabusa το 2010). Και οι δύο αποστολές έχουν πολλαπλούς στόχους, όπως να μάθουν ποια μυστικά μπορεί να κρύβουν οι αστεροειδείς για τη δημιουργία και την εξέλιξη του ηλιακού συστήματος, κατά πόσο μπορεί στο μακρινό παρελθόν να ήσαν η πηγή του νερού της Γης, σε ποιο βαθμό είναι επικίνδυνοι για τον πλανήτη μας, αλλά και ποιοι από αυτούς μπορεί να αποτελέσουν στόχο μελλοντικών εξορυκτικών διαστημικών επιχειρήσεων.

Οι επιστήμονες της αποστολής OSIRIS-Rex περίμεναν ότι ο διαμέτρου σχεδόν 500 μέτρων Μπενού, το σχήμα του οποίου μοιάζει με διαμαντιού, θα είχε μια σχετικά ομαλή επιφάνεια με ψιλή άμμο και χαλίκια (το λεγόμενο ρηγόλιθο) και σχεδίασαν ανάλογα τα όργανα του σκάφους, ώστε να συλλέξει δείγματα διαμέτρου λίγων εκατοστών.

Τώρα, βλέποντας όλους αυτούς τους τουλάχιστον 200 μεγάλους βράχους διαμέτρου άνω των δέκα μέτρων διάσπαρτους πάνω στον αστεροειδή (ο μεγαλύτερος είναι 58 μέτρα), καθώς και χιλιάδες μικρότερες κοτρώνες, το ρομποτικό σκάφος θα πρέπει -αφού γίνει εξ αποστάσεως η κατάλληλη αναβάθμιση του λογισμικού του- να βρει προσεκτικά κάποιο από τα λιγοστά επίπεδα σημεία, που έχουν έκταση το πολύ έως 20 μέτρων (και όχι τουλάχιστον 50 μέτρων όπως είχε υποτεθεί αρχικά), ώστε να κάνει τη συλλογή του δείγματος.

Η δεύτερη έκπληξη-πρόκληση για τη αποστολή είναι ότι μία ή δύο φορές την εβδομάδα πίδακες σωματιδίων εκτινάσσονται από διάφορα σημεία στην επιφάνεια του Μπενού και δημιουργούν ένα νέφος γύρω του. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένας από τους ελάχιστους γνωστούς ενεργούς αστεροειδείς που έχουν δει οι επιστήμονες μέχρι σήμερα. Τα σωματίδια, διαμέτρου λίγων έως δεκάδων εκατοστών, που κινούνται με ταχύτητα έως 11 χιλιομέτρων την ώρα, είναι μάλλον απίθανο να απειλήσουν το σκάφος, αλλά θα είναι…σκέτος μπελάς για τη συλλογή δείγματος από την επιφάνεια, αν το σκάφος ξαφνικά πληγεί από ένα τέτοιο πίδακα.

Το OSIRIS-RΕx θα αιωρηθεί λίγο πάνω από το έδαφος του Μπενού, καθώς διαθέτει ένα ρομποτικό βραχίονα μήκους 3,3 μέτρων, που θα επιχειρήσει να «ρουφήξει» το δείγμα σαν ηλεκτρική σκούπα και να το φέρει πίσω στη Γη το Σεπτέμβριο του 2023. Αντίθετα, το Hayabusa 2 σε λίγες εβδομάδες θα πυροδοτήσει ένα εκρηκτικό βλήμα πάνω στην επιφάνεια του Ριούγκου και μετά θα αντλήσει το δείγμα που θα τιναχτεί στον αέρα.

Η γεωλογική ιστορία του Bennu (www.nature.com)

Ανάμεσα στα άλλα νέα επιστημονικά ευρήματα για τον Μπενού, είναι ότι έχει αρκετούς μεγάλους κρατήρες, ότι διαθέτει ένυδρα ορυκτά (άρα πιθανώς κάποτε νερό κυλούσε στην επιφάνεια του μεγαλύτερου μητρικού αστεροειδούς από τον οποίο κάποτε αποκόπηκε), ότι η ηλικία του εκτιμάται σε 100 εκατομμύρια ως ένα δισεκατομμύριο χρόνια (μεγαλύτερη της αναμενομένης), ότι η πλήρης περιστροφή του κάθε 4,3 ώρες επιταχύνεται διαχρονικά (περίπου ένα δευτερόλεπτο κάθε 100 χρόνια), ότι δεν είναι πολύ πυκνός (είναι πορώδης σε ποσοστό περίπου 60%) και ότι έχει μια από τις σκούρες επιφάνειες στο ηλιακό σύστημα λόγω μικρής ανακλαστικότητας (αντανακλά μόνο το 4% του ηλιακού φωτός).

https://physicsgg.me/2019/03/20/%ce%bf-%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%ae%cf%82-%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%bd%ce%bf%cf%8d-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%8d-%ce%ba%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%84/

bennu-plume_1024.thumb.jpg.8ff9697cfd5d3c6ba6199b101379df00.jpg

bennu-boulders.thumb.jpg.cff35580c5007c5ca986537a2bfd9ef3.jpg

bennu.png.acb50c3e0bb8718d5b54c10cf4d1f7a3.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Hayabusa 2 βομβαρδίζει τον αστεροειδή Ryugu για να συλλέξει δείγματα. :cheesy:

Το σκάφος «Χαγιαμπούσα 2» (Hayabusa 2), που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή Ριούγκου, εκτόξευσε από απόσταση 500 μέτρων ένα εκρηκτικό κωνικό βλήμα βάρους δύο κιλών πάνω στην επιφάνειά του, επιβεβαίωσε η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) σήμερα το πρωί. Δεν είναι, όμως, ακόμη σαφές κατά πόσο η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία, καθώς η JAXA δεν έχει ακόμη λάβει φωτογραφίες.Στόχος του «βομβαρδισμού» ήταν να δημιουργήσει ένα μικρό κρατήρα διαμέτρου τριών έως δέκα μέτρων, ανάλογα με το πόσο βραχώδες θα είναι το έδαφος. Αργότερα -μετά από δύο εβδομάδες και αφού θα έχει κατακαθίσει τελείως η σκόνη από την έκρηξη- το σκάφος θα προσεδαφιστεί για να μελετήσει την περιοχή και να συλλέξει δείγμα από το εκτεθειμένο πλέον υπέδαφος του αστεροειδούς, το οποίο προορίζεται για ανάλυση στη Γη. Το κόστους 150 εκατομμυρίων δολαρίων σκάφος, που εκτοξεύθηκε το Δεκέμβριο του 2014, έχει ήδη στείλει τρία μικρά ρόβερ παρατήρησης πάνω στον αστεροειδή, ενώ τον έχει ήδη «πυροβολήσει εξ’ επαφής» μια φορά για να πάρει ένα πρώτο δείγμα.

https://physicsgg.me/2019/04/05/%cf%84%ce%bf-hayabusa-2-%ce%b2%ce%bf%ce%bc%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%ae-ryugu/

hayabusa2.jpg.1e9d999d17de819dbc07be74dc947419.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η ESA θα δοκιμάσει την εκτροπή των αστεροειδών. :cheesy:

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) λαμβάνει την αυτοματοποίηση στο επόμενο επίπεδο, απελευθερώνοντας ένα αυτοκατευθυνόμενο διαστημικό σκάφος στο διάστημα για την καταπολέμηση των αστεροειδών. Το 2023, η πλανητική αμυντική αποστολή Hera θα επισκεφτεί τον δορυφόρο Δίδυμο 780 μέτρων και το φεγγάρι του, το 156 μ. DidymoonSpacecraft που ξεκίνησε βαθιά στο διάστημα εξαρτάται συνήθως από τον έλεγχο αποστολής πίσω στη Γη για πλοήγηση. Η Ήρα, ωστόσο, θα έχει ένα αυτόματο σύστημα πλοήγησης, το οποίο θα της επιτρέψει να κατευθύνει τον εαυτό της σε πραγματικό χρόνο, σε αντίθεση με την αναμονή για λίγα λεπτά για μια εντολή πλοήγησης από τη Γη.

"Αν νομίζετε ότι τα αυτο-οδήγηση αυτοκινήτων είναι το μέλλον στη Γη, τότε η Hera είναι ο πρωτοπόρος της αυτονομίας στο βαθύ χώρο", δήλωσε ο Paolo Martino, μηχανικός συστημάτων της Hera. Οι αξιωματούχοι της ESA πρόσθεσαν ότι "Η κατοχή ενός αυτόνομου συστήματος πλοήγησης θα επιτρέψει στο διαστημικό σκάφος να πετάξει πιο κοντά στον Διδύμονα, γεγονός που θα του επιτρέψει να τραβήξει καλύτερες εικόνες υψηλής ανάλυσης των επιφανειών του", δήλωσε ο Ιησούς Gil Fernandez ότι η Hera θα είναι παρόμοια με αυτοκινητοκίνητο αυτοκίνητο, στηριζόμενη σε δεδομένα από αισθητήρες, κάμερες και λέιζερ "για να δημιουργήσει ένα συνεκτικό μοντέλο της γύρω περιοχής". Ωστόσο, η πρώτη αποστολή της HERA δεν θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, (AIDA), της οποίας η Hera αποτελεί μέρος, περιλαμβάνει επίσης την αποστολή της DAS (Double Asteroid Redirection Test) της NASA, η οποία στοχεύει στη συντριβή ενός αστεροειδούς μαζί με δύο μικρά CubeSats στα αστεροειδή ενώ η αποστολή της Hera είναι να παρατηρήσει τη σύγκρουση και να μελετήσει τον αντίκτυπο. Μαζί, οι αποστολές υποτίθεται ότι πρέπει να ελέγξουν αν η εκτροπή των αστεροειδών - δηλαδή, συντρίβοντας ένα spacecraf t σε έναν αστεροειδή - είναι μια επιτυχημένη πλανητική αμυντική στρατηγική.

https://asgardia.space/en/news/Hera-spacecraft-will-rely-on-data-from-sensors

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αστεροειδής μεγέθους πολυκατοικίας θα περάσει σήμερα ανάμεσα από Γη και Σελήνη. :cheesy:

Ένας αστεροειδής με το μέγεθος ενός πολυώροφου κτιρίου θα περάσει σήμερα στο μισό της απόστασης ανάμεσα στη Γη και στη Σελήνη, αλλά χωρίς να αποτελεί οποιονδήποτε κίνδυνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASΑ).

Όμως ο εν λόγω αστεροειδής «2019 GC6», σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τροχιάς του, μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο στο μέλλον, καθώς δεν αποκλείεται τελείως μια διασταύρωση του με τη Γη.Ο διαστημικός βράχος ανακαλύφθηκε στις 9 Απριλίου από το τηλεσκόπιο Catalina Sky Survey της Αριζόνα και η διάμετρος του μπορεί να φθάνει τα 30 μέτρα.

Θα περάσει ξανά κοντά από τη Γη το 2034, το 2041 και το 2048, ενώ οι επιστήμονες του Εργαστήριου Αεριώθησης (JPL) της NASA έχουν κατατάξει τον αστεροειδή στους δυνητικά επικίνδυνους για τον πλανήτη μας μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ».

https://www.tovima.gr/2019/04/18/science/asteroeidis-megethous-polykatoikias-tha-perasei-simera-anamesa-apo-gi-kai-selini/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Hayabusa 2 συλλέγει δείγματα από αστεροειδή για δεύτερη φορά. :cheesy:

Το διαστημικό σκάφος Hayabusa 2 «προσγειώθηκε» στον αστεροειδή Ryugu και συνέλλεξε δείγματα από το υπέδαφός του. Πριν από τρεις μήνες εκτόξευσε από ύψος 500 μέτρων ένα εκρηκτικό κωνικό βλήμα βάρους δύο κιλών στην επιφάνειά του δημιουργώντας έναν κρατήρα.

Η αποστολή του τώρα ήταν να προσγειωθεί στον συγκεκριμένο κρατήρα για συλλέξει δείγματα του αστεροειδούς, τα οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες της αποστολής θα περιέχουν πολύτιμα δεδομένα σχετικά με την δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος, ίσως και για την προέλευση της ζωής στη Γη. Το διαστημικό σκάφος Hayabusa 2 είναι το πρώτο που συλλέγει με επιτυχία δείγματα του υπεδάφους ενός αστεροειδούς.

Η προσεδάφιση διήρκησε μερικά δευτερόλεπτα. Κατά τη διάρκεια της προσέγγισης το Hayabusa 2 πυροβόλησε με μια μικρή σφαίρα την επιφάνεια και στη συνέχεια συνέλλεξε τα θραύσματα του υπεδάφους που δημιουργήθηκαν.

Μετά από την συλλογή δείγματος από την επιφάνεια του αστεροειδούς Ryugu που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, έρχεται η δεύτερη επιτυχής συλλογή δείγματος, αυτή τη φορά και υπεδάφους, από τον αστεροειδή Ριούγκου.

Το Hayabusa 2 θα παρακολουθεί τον αστεροειδή μέχρι τον Δεκέμβριο. Στη συνέχεια θα τον εγκαταλείψει παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής στη Γη. Το διαστημικό σκάφος δεν θα προσγειωθεί στη Γη αλλά θα αφήσει στην ατμόσφαιρα μια μικρή κάψουλα που θα περιέχει τα δείγματα από τον αστεροειδή, η οποία αναμένεται να πέσει με αλεξίπτωτο στην Αυστραλία.

Οι αστρογεωλόγοι την περιμένουν με μεγάλες προσδοκίες.

https://physicsgg.me/2019/07/11/%cf%84%ce%bf-hayabusa-2-%cf%83%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%ad%ce%b3%ce%b5%ce%b9-%ce%b4%ce%b5%ce%af%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4/

lem8rueaabj5d.jpg.7cedd6c59c86fbfefe64c3f99204bbae.jpg

hayabusa.jpg.eb9d16932be79704099284aeb7970fcd.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η ομάδα OSIRIS-REx της NASA επιλέγει δύο από τις τέσσερις τοποθεσίες στον αστεροειδή Bennu. :cheesy:

Αρχικά, το έδαφος του Bennu θεωρήθηκε μάλλον βραχώδες, αλλά πρόσφατες παρατηρήσεις έδειξαν μεγάλες ποσότητες ροκ λεπτών κόκκων στις τέσσερις περιοχές που επιλέχθηκαν για πιθανή συλλογή δειγμάτων. Η ομάδα αναγκάστηκε να αναπροσαρμοστεί, προχωρώντας σε δειγματοληψίες με διάμετρο κάτω των 2,5 cm. Αυτό το φθινόπωρο, η OSIRIS-REx θα επιλέξει την αρχή και τις τοποθεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας - δύο από τις τέσσερις - για συλλογή δειγμάτων και ομάδες ροκ φωτογραφιών για ακριβή πλοήγηση. Η συλλογή δειγμάτων θα αρχίσει στα τέλη του 2020, με παράδοση στη Γη στις 24 Σεπτεμβρίου 2023. Οι τέσσερις επιλεγμένοι τόποι, που ονομάζονται από αιγυπτιακά πουλιά: Nightingale, Kingfisher, Osprey και Sandpiper, ποικίλλουν γεωλογικά και γεωγραφικά. Πρώτα η αποστολή που σχεδιάστηκε σε μια περιοχή δείγματος ακτίνας 25 μέτρων, αλλά διαπιστώνοντας ότι ο Bennu δεν είχε μεγάλες εκτάσεις χωρίς ογκόλιθους, άρχισαν να κοιτούν σε σημεία ακτίνας 5-10 μέτρων. «Ξέραμε ότι ο Bennu θα μας εξέπληξε, ήμασταν προετοιμασμένοι για ό, τι θα μπορούσαμε να βρούμε», δήλωσε ο Dante Lauretta, κύριος ερευνητής της OSIRIS-REx του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Tucson.

Η ομάδα επανεξέτασε τις ικανότητες του διαστημικού σκάφους και ανέπτυξε μια νέα μέθοδο δειγματοληψίας, «Bullseye TAG», για την πλοήγηση υψηλής ακρίβειας στην επιφάνεια, μεταξύ άλλων. Θα αφιερώσουν τέσσερις μήνες στην σχολαστική μελέτη των τεσσάρων υποψήφιων χώρων, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές των λεπτών σιτηρών.

Ο Rich Burns, διευθυντής του έργου OSIRIS-REx στο Goddard Space Flight Center, δήλωσε: «Παρόλο που το OSIRIS-REx σχεδιάστηκε για να συλλέξει δείγμα από έναν αστεροειδή με περιοχή που μοιάζει με παραλία, η εξαιρετική επίδοση κατά την πτήση μέχρι σήμερα αποδεικνύει ότι θα είμαστε ικανή να ανταποκριθεί στην πρόκληση που παρουσιάζει η άγρια ​​επιφάνεια του Bennu. "Τρία από τα τέσσερα μέρη κάθονται στους κρατήρες και φαίνονται μάλλον ελπιδοφόρα όσον αφορά το υλικό που μπορεί να υποδειχτεί. Το OSIRIS-REx είναι η τρίτη αποστολή του προγράμματος Νέων Συνόρων της NASA που διαχειρίζεται το Marshall Space Flight Center στο Huntsville, Αλαμπάμα, για τη Διεύθυνση Επιστημών της Επιστήμης στην Ουάσινγκτον. Η πλοήγηση εκτελείται από την KinetX Aerospace και η Goddard είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια, τη διαχείριση της αποστολής και τη διασφάλιση και τη μηχανική συστημάτων.

https://asgardia.space/en/news/NASAs-OSIRIS-REx-Team-To-Select-Two-Of-the-Four-Sites-on-Bennu

15.thumb.jpg.783530ee4861246f06d868f6779c1e4f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αστεροειδής σε μέγεθος ουρανοξύστη θα πλησιάσει τη Γη – Τι λέει η NASA. :cheesy:

Σε μικρή απόσταση από την Γη θα περάσει μεγάλος αστεροειδής σε λιγότερο από ένα μήνα.

Στις 14 Σεπτεμβρίου ο αστεροειδής 2000 QW7 θα κινηθεί σε απόσταση 0,356 αστρονομικών μονάδων από τον πλανήτη μας, που ισοδυναμούν με περίπου 5,3 εκατομμύρια χιλιόμετρα, σύμφωνα με μετρήσεις του κέντρου CNEOS (Center for Near Earth Object Studies) της NASA.

Η απόσταση φαντάζει μεγάλη, όμως για τα δεδομένα του διαστήματος είναι μικρή. Ενδεικτικά δεν είναι ούτε 14 φορές η απόσταση που χωρίζει την Γη από την Σελήνη.

Ο αστεροειδής έχει διάμετρο 290 έως 650 μέτρα και ταξιδεύει με ταχύτητα 14,400 μιλίων την ώρα. To ύψος του φτάνει τα 828 μέτρα, είναι δηλαδή σχεδόν όσο ψηλό όσο ο ουρανοξύστης Burj Khalifa.

Αστρικά σώματα με τέτοια μεγέθη μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές καταστροφές σε περίπτωση σύγκρουσης με την Γη.

Η NASA θεωρεί «κοντινούς στην Γη» όλους τους κομήτες και αστεροειδείς που πλησιάζουν τον πλανήτη μας σε απόσταση μικρότερη των 1,3 αστρονομικών μονάδων και ολοκληρώνουν την περιφορά τους σε διάστημα μικρότερο των 200 ετών.

Ο 2000 QW7 εκτελεί την τροχιά του στο ηλιακό σύστημα κάθε 19 χρόνια περίπου. Είχε επισκεφτεί την «γειτονιά» μας τον Σεπτέμβριο του 2000 και θα μας πλησιάσει εκ νέου τον Οκτώβριο του 2038.

https://www.in.gr/2019/08/26/tech/asteroeidis-se-megethos-ouranoksysti-tha-plisiasei-ti-gi-ti-leei-nasa/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όλοι οι οδοί οδηγούν τους επιστήμονες στη Ρώμη για να συζητήσουν την πλανητική άμυνα. :cheesy:

Η Ρώμη, το αρχαίο κέντρο του κόσμου, φιλοξενεί το Διεθνές Σεμινάριο Εκτίμησης της Εκτροπής των Αστεροειδών (AIDA) στις 11-13 Σεπτεμβρίου στο Aula Ottagona - μια ιστορική τοποθεσία που χρησιμοποιείται ως πλανητάριο από τον 20ο αιώνα. Το εργαστήριο θα φέρει σε επαφή μηχανικούς διαστημοπλοίων ερευνητές αστεροειδών από όλο τον κόσμο για να εξετάσουν την πρόοδο που σημειώθηκε στην ανάπτυξη μιας διπλής αποστολής διαστημικού σκάφους κατά των αστεροειδών και να αξιολογήσουν τις δυνατότητες του έργου για την εξυπηρέτηση του σκοπού της προστασίας του πλανήτη μας από τα διαστημικά σώματα. Οι επιστήμονες θα επικεντρωθούν στις τελευταίες εργασίες που έγιναν στα δύο διαστημόπλοια AIDA καθώς και στο μίνι νανο-διαστημόπλοιο που θα έχει στη διάθεσή του και στις τελευταίες μελέτες αστρονομίας των αστεροειδών Διδύμου. Η AIDA, βασισμένη στην έρευνα του ΕΣΑ του 2003, αποσκοπεί στην εκτροπή της τροχιάς του μικρού αντικειμένου του διπλού Δίδυμου αστεροειδών μεταξύ της Γης και του Άρη με ένα κτυπήματος ενός διαστημικού οχήματος, ενώ ένα άλλο διαστημόπλοιο θα εξετάσει προσεκτικά την περιοχή της σύγκρουσης για δεδομένα υψηλής ακρίβειας μετά την κρούση. Η κατασκευή του DART της ΝΑΣΑ (διπλός αστεροειδής Δοκιμή επιπτώσεων) διαστημόπλοιο βρίσκεται σε εξέλιξη. Το καλοκαίρι του 2021, θα ξεκινήσει και θα βιαστούμε για την επίτευξη του στόχου της στα 6,6 km / s. Η σύγκρουση αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2022. Αυτή η στιγμή θα καταγραφεί από το Light Italian CubeSat για την απεικόνιση των αστεροειδών (LICIACube) που συνοδεύει την αποστολή Hera της DART.ESA και μέρος του νέου Προγράμματος Ασφάλειας Διαστήματος του Οργανισμού, θα μελετήσει την κατάσταση μετά τη σύγκρουση του αστεροειδούς, εστιάζοντας σε λεπτομέρειες όπως το σχήμα της μάζας και του κρατήρα. Η αποστολή θα χρησιμοποιήσει δύο κοντινά αστεροειδή έρευνα CubeSats και μια εντελώς νέα εξέλιξη - έναν ανιχνευτή ραντάρ αστεροειδών. Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα της Hera για να δημιουργήσουν μια αξιόπιστη τεχνική για την αποτροπή πραγματικών απειλών αστεροειδών. Hera θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2024 και θα διανύσει περίπου δύο χρόνια στο διάστημα. Ο διευθυντής της Iera, Ian Carnelli, δήλωσε ότι, παρόλο που η DART μπορεί να προχωρήσει χωρίς Hera, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά γήινα παρατηρητήρια εδάφους για να αξιολογήσει την επίπτωση της σύγκρουσης στην τροχιά του αστεροειδούς, "που θα πετάξουν τις δύο αποστολές μαζί θα μεγεθύνουν σημαντικά τη γενική επιστροφή των γνώσεών τους. Η Hera θα είναι επίσης η πρώτη αποστολή στο rendezvous με ένα δυαδικό σύστημα αστεροειδών, μια μυστηριώδη κατηγορία αντικειμένων που πιστεύεται ότι αποτελούν περίπου το 15% όλων των γνωστών αστεροειδών », προσθέτοντας ότι πολλές νέες εξελίξεις, όπως το deep space CubeSats, οι δορυφορικές συνδέσεις και οι αυτόνομες τεχνικές πλοήγησης βασισμένες στην εικόνα θα δοκιμαστούν στο έργο της Hera και η εμπειρία της λειτουργίας με χαμηλή βαρύτητα που αποκτήθηκε στη διαδικασία θα είναι «πολύτιμη». Ο στόχος εκτροπής, ο Διδύμος, είναι ένα σχεδόν αστεροειδές σύστημα με κύριο σώμα μήκους 780 m απέναντι, και ένα φεγγάρι διαμέτρου 160 μ., συγκρίσιμο σε μέγεθος με τη Μεγάλη Πυραμίδα της Αιγύπτου.

https://asgardia.space/en/news/All-Roads-Lead-Scientists-To-Rome

15.thumb.jpg.41d2ebfeb90cefd568366ed3de52344b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προειδοποίηση της NASA: Πλησιάζουν τη Γη δύο αστεροειδείς. :cheesy:

Δύο τεράστιοι αστεροειδείς θα περάσουν πολύ κοντά από τη Γη αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε η NASA.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η αρχή της προσέγγισής τους με τον πλανήτη μας έγινε το βράδυ της Παρασκευής.

Οι δύο αστεροειδείς, που ονομάζονται 2010 C01 και 2000 QW7, έχουν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων της NASA, εδώ και δύο δεκαετίες στο πλαίσιο του Προγράμματος Παρακολούθησης Παραμέτρων Ολικής Γης.

​«Αυτοί οι αστεροειδείς παρατηρούνται προσεκτικά -o ένας από το 2000 και ο άλλος από το 2010- και οι τροχιές τους είναι πολύ γνωστές» δήλωσε ο Λίντει Τζόνσον, αξιωματικός της πλανητικής άμυνας και του εκτελεστικού προγράμματος για το Γραφείο Συντονισμού Πλανητικής Άμυνας που εδρεύει στα κεντρικά της NASA στην Ουάσιγκτον.

Τα δύο ουράνια σώματα εκτιμάται ότι έχουν 120-260 μέτρα και 290-650 μέτρα σε μέγεθος, αντίστοιχα, αλλά ευτυχώς δεν συντρέχει κίνδυνος για σύγκρουση με τη γη, λένε οι αστρονόμοι.

Ο πρώτος αστεροειδής, ο 2010 C01, πραγματοποίησε την πλησιέστερη προσέγγισή του στις 11:42 μ.μ. στις 13 Σεπτεμβρίου, και ο δεύτερος, το 2000 QW7, θα περάσει από τη Γη στις 7:54 μ.μ. στις 14 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη NASA. Κατά τη διάρκεια της διέλευσής τους, θα βρεθούν περίπου 14 σεληνιακές αποστάσεις από τη Γη, ή περίπου 3,5 εκατομμύρια μίλια μακριά.

https://www.in.gr/2019/09/14/tech/proeidopoiisi-tis-nasa-plisiazoun-ti-gi-dyo-asteroeideis/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σκόνη από την καταστροφή αστεροειδούς οδήγησε τη Γη σε εποχή παγετώνων. :cheesy:

Η συντριβή ενός τεράστιου αστεροειδούς γέμισε ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα με μεγάλες ποσότητες σκόνης, προκαλώντας μια σπάνια εποχή των παγετώνων και ενισχύοντας έτσι τη βιοποικιλότητα, σύμφωνα με νέα σουηδική έρευνα.

Μέχρι σήμερα είχαν ήδη γίνει προσπάθειες να ερευνηθεί το κατά πόσον τα διαστημικά συμβάντα επηρεάζουν την εξέλιξη της ζωής στη Γη.

Η μελέτη αυτή, όμως, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Λουντ στη Σουηδία, είναι η πρώτη που κατάφερε να δείξει ότι πριν από 450 εκατομμύρια χρόνια ένας αστεροειδής, κάπου μεταξύ του Άρη και του Δία, συνετρίβη και η σκόνη από τη θραύση του εξαπλώθηκε παντού στο ηλιακό μας σύστημα.

Αυτή η συσσώρευση σκόνης εμπόδιζε ένα μέρος του ηλιακού φωτός να φτάνει στη Γη, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία της να μειωθεί δραματικά τα επόμενα 2 εκατομμύρια χρόνια, οδηγώντας έτσι σε μια εποχή των παγετώνων.

Το κλίμα άλλαξε ριζικά και αναδιαμορφώθηκε μεταπηδώντας από τη σχετική ομοιογένεια στη σχεδόν πλήρη διαίρεση της Γης σε δύο κλιματικές ζώνες, μια αρκτική στους πόλους και μια τροπική κοντά στον ισημερινό.

Τα ζωικά είδη εξελίχθηκαν κατ’ αντιστοιχία με το κλίμα, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να παραμένουν ανεπηρέαστα στις ζεστές θερμοκρασίες και άλλα να μπορούν να επιβιώνουν στις νέες παγωμένες περιοχές.

Παράλληλα, η αυξημένη βιοποικιλότητα μεταξύ των ασπόνδυλων αποτέλεσε ακόμη μια προσπάθεια προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες.

«Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώθηκε ότι η σκόνη από τη συντριβή ενός αστεροειδούς μπορεί να προκαλέσει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, η οποία πυροδοτεί μια εποχή των παγετώνων στη Γη» δήλωσε ο Μπίργκερ Σμιτς, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Λουντ.

Ο ίδιος μάλιστα συμπλήρωσε ότι αυτό που συνέβη με τον αστεροειδή είναι ανάλογο με το να σπάσουμε μια ηλεκτρική σκούπα μέσα σε ένα δωμάτιο. «Πρόκειται απλώς για μια θραύση μεγαλύτερης κλίμακας» λέει ο Σμιτς.

Οι μελετητές, στην προσπάθειά τους να ρίξουν φως στην υπόθεση γι’ αυτήν την εποχή των παγετώνων, έψαξαν για στοιχεία σε αρχαίους ασβεστόλιθους σε περιοχές της νότιας Σουηδίας και κοντά στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Στην πραγματικότητα, έψαξαν για απομεινάρια του αστεροειδούς που καταστράφηκε. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας χρησιμοποίησαν οξέα, για να διαλύσουν πάνω από έναν τόνο ασβεστολίθων διαφορετικών εποχών.

Βρέθηκε ότι μετά την καταστροφή του αστεροειδούς η συσσώρευση κόκκων που ταίριαζαν με τη χημική του σύνθεση αυξήθηκε 1.000 έως 10.000 φορές. Τα επίπεδα αυτά παρέμειναν υψηλά περίπου 2 έως 4 εκατομμύρια χρόνια.

Ο Σμιτς εξηγεί ότι οι κόκκοι έρχονται με τη σκόνη, επομένως, όταν είναι αυτοί αυξημένοι, μπορεί κανείς εύλογα να συμπεράνει ότι υπήρχαν και αυξημένα επίπεδα σκόνης.

Παράλληλα, μια σημαντική μέθοδος που οδήγησε τους ερευνητές στην παρούσα ανακάλυψη ήταν η μέτρηση του ηλίου σε απολιθωμένα ιζήματα στο θαλάσσιο πυθμένα στη νότια Σουηδία. Η σκόνη που ταξίδευε στο ηλιακό σύστημα «βομβαρδίστηκε» από τον ηλιακό άνεμο, με αποτέλεσμα να εμπλουτιστεί με ήλιο.

Συνοπτικά, στοιχεία από τους σχηματισμούς των βράχων δείχνουν ότι η Γη γνώρισε μια ασυνήθιστη, βραχύβια εποχή παγετώνων πριν από περίπου 466 εκατομμύρια χρόνια.

Η πτώση της θερμοκρασίας παγίδευσε το νερό κάτω από τον πάγο που κάλυπτε μεγάλο μέρος του πλανήτη, προκαλώντας παγκόσμια πτώση της στάθμης της θάλασσας.

Η περίοδος συνέπεσε με μια αύξηση στην ποικιλομορφία της ζωής στον πλανήτη, καθώς τα περισσότερα από τα τότε υπάρχοντα είδη ζούσαν ακόμα στους ωκεανούς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η απρόσμενη ανακάλυψη μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αν τελικά δεν καταφέρουμε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζεται ως συνέπεια των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η αύξηση της θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη.

Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Ομάδα για την Αλλαγή του Κλίματος, πλησιάζουμε σε μια κατάσταση που θυμίζει τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από τη σύγκρουση με αστεροειδή πριν από 470 εκατομμύρια χρόνια.

Την τελευταία δεκαετία περίπου οι ερευνητές συζητούν διαφορετικές τεχνητές μεθόδους για την ψύξη της Γης σε περίπτωση μείζονος καταστροφής του κλίματος.

Έχει δειχθεί ότι θα ήταν δυνατό να τοποθετηθούν αστεροειδείς, όπως οι δορυφόροι, σε τροχιές γύρω από τη Γη κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να απελευθερώνουν συνεχώς λεπτή σκόνη και κατά συνέπεια να εμποδίζουν εν μέρει το θερμό φως του Ηλίου.

https://www.in.gr/2019/09/20/tech/skoni-apo-tin-katastrofi-asteroeidous-odigise-ti-gi-se-epoxi-pagetonon/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Hayabusa 2 έριξε και το τελευταίο ρόβερ του στον αστεροειδή Ριούγκου. :cheesy:

Το ιαπωνικό διαστημικό σκάφος απέστειλε και το τελευταίο μικρό ρόβερ του Minerva-II2 πάνω στον αστεροειδή Ριούγκου, τον οποίο μελετά από κοντά από τον Ιούνιο του 2018. Το σκάφος είχε ήδη στείλει άλλα δύο παρόμοια ρόβερ στον αστεροειδή, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 300 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

Το Hyabusa2 (σημαίνει «γεράκι» στα ιαπωνικά), που κινείται σε απόσταση οκτώ έως δέκα χιλιομέτρων από τον Ριούγκου, χαμήλωσε σε ύψος ενός χιλιομέτρου από την επιφάνεια του αστεροειδούς και απελευθέρωσε το τελευταίο ρόβερ της αποστολής, το οποίο θα λειτουργήσει έως τις 8 Οκτωβρίου, συλλέγοντας δεδομένα και τραβώντας φωτογραφίες.

Το σκάφος της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (JAXA) έχει προγραμματιστεί να επιστρέψει στη Γη το 2020, μεταφέροντας δείγματα που συνέλλεξε από τον αστεροειδή, τόσο από την επιφάνεια όσο και από το υπέδαφος του (κάτι που έγινε για πρώτη φορά στη διαστημική ιστορία), τα οποία θα μελετηθούν από τους επιστήμονες.

Η κάψουλα με τα δείγματα αναμένεται να πέσει στις ερήμους της νότιας Αυστραλίας στο τέλος του επόμενου έτους.

https://www.scoop.it/topic/physicists-and-physics/p/4111122601/2019/10/04/hayabusa-2

w05-122142hayabusa2.jpg.7d68c61831bbdba237ff043d86b0d56a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αστεροειδής μπορεί να χτυπήσει την Γη σε 65 χρόνια. :cheesy:

Ο αστεροειδής αναμένεται να περάσει πολύ κοντά στη Γη το 2084, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα ότι οι βαρυτικές παρεμβολές από άλλους πλανήτες θα μπορούσαν να τον στείλουν απευθείας στην ατμόσφαιρά μας.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) πρόσθεσε έναν νέο αστεροειδή στον λεγόμενο κατάλογο κινδύνων, λέγοντας ότι θα μπορούσε να χτυπήσει την Γη τα επόμενα 65 χρόνια, ανέφερε η εφημερίδα The Daily Mail την Τετάρτη.

Η Λίστα Κινδύνων περιλαμβάνει οποιοδήποτε διαστημικό αντικείμενο που έχει μεγαλύτερη από μηδενική πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη και ο εν λόγω αστεροειδής – 2019 SU3 – είναι το τέταρτο μεγαλύτερο αντικείμενο της λίστας, με διάμετρο 46 πόδια, ακόμα μικρότερο από τον μετεωρίτη που χτύπησε το Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας το 2013.

Σύμφωνα με την ESA, ο αστεροειδής έχει πιθανότητα 1 προς 152 πιθανότητες να συγκρουστεί με τον πλανήτη μας, κάτι που οι αστρονόμοι προβλέπουν ότι μπορεί να συμβεί γύρω στον Σεπτέμβριο του 2084. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι το μέγεθός του δεν είναι αρκετά μεγάλο για να προκαλέσει σοβαρές καταστροφές.

Η ESA προβλέπει ότι ο αστεροειδής θα περάσει από τον πλανήτη μας σε απόσταση περίπου 73.435 μιλίων, μέσα στην τροχιά της Σελήνης (239.000 μίλια). Επομένως, ακόμη και η παραμικρή βαρυτική έλξη από άλλους πλανήτες θα μπορούσε να τον στείλει κατευθείαν στην ατμόσφαιρα της Γης.

Εξαιτίας αυτού, ο αστεροειδής βρισκόταν στον κατάλογο κινδύνων του ESA, επιτρέποντας στους ειδικούς να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του, αναφέρει η έκθεση της Mail.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/811197_asteroeidis-mporei-na-htypisei-tin-gi-se-65-hronia

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ρώσος αστροναύτης της NASA κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αστεροειδείς. :cheesy:

Ποιος δεν έχει δει την ταινία καταστροφής του Μάικλ Μπέι «Αρμαγεδδών» με τους Μπρους Γουίλις, Μπεν Αφλεκ, Λιβ Τάιλερ, Μπίλι Μπομπ Θόρντον και Στιβ Μπουσέμι, όπου ένας αστεροειδής απειλεί να αφανίσει τη Γη;

Παραμονές της δεύτερης διέλευσης μέσα στη χρονιά ενός γνωστού στους ειδικούς αστεροειδούς, του «δυνητικά επικίνδυνου» 481394, ο Ρώσος αστροναύτης της NASA και πιλότος της διαστημικής αποστολής «Apollo 9», Ράστι Σβάικαρτ, μίλησε για το υπαρκτό σενάριο της σύγκρουσης ενός αστεροειδούς με τη Γη, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά και κατέθεσε την δική του άποψη για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας απειλής.

Μιλώντας στο ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Russia Today», ο Ρώσος αστροναύτης επεσήμανε ότι «οι αστεροειδείς περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο με τον ίδιο τρόπο που κάνει η Γη» οπότε «αργά ή γρήγορα, η Γη και κάποιος αστεροειδής θα διασταυρωθούν».

Κατά τον ίδιο: «Yπήρξαν μαζικές εξαφανίσεις στο παρελθόν... Επομένως, ναι, μια πόλη μπορεί να καταστραφεί, μια ήπειρος μπορεί να καταστραφεί και η ζωή στον πλανήτη μπορεί να καταστραφεί. Ο πολιτισμός είναι πολύ εύθραυστος. Έτσι, δεν χρειαζόμαστε πολλά για να καταστρέψουμε τον πολιτισμό».

Τι μπορεί να γίνει λοιπόν;

Σύμφωνα με τον Ρώσο πιλότο, ο οποίος έχει περάσει 241 ώρες στο διάστημα στην αποστολή «Apollo 9», δεν υπάρχουν και πολλοί τρόποι για να αποσοβηθεί ένα σενάριο καταστροφής μιας πόλης, μιας ηπείρου, της ίδιας της Γης.

«Δεν είναι απαραίτητο να τινάξουμε στον αέρα το εισερχόμενο αντικείμενο, όπως ο Μπρους Γουίλις στην ταινία "Αρμαγεδδών"» τόνισε χαρακτηριστικά.

Το μόνο που πρέπει να κάνουμε, είπε, είναι να «το επιβραδύνουμε ή να το επιταχύνουμε λίγο, χρησιμοποιώντας τη διαστημική τεχνολογία, ώστε να φτάνει ελαφρώς μπροστά από τη Γη ή πίσω από τη Γη».

Δηλαδή, «δεν χρειάζεται να αλλάξουμε την τροχιά του, απλώς να αλλάξουμε την ώρα άφιξής του σε αυτό το σημείο», πρόσθεσε.

Κατά τον ίδιο η αλλαγή της ώρας του ραντεβού με έναν επικίνδυνο αστεροειδή που μπορεί να προκαλέσει μια καταστροφική σύγκρουση, μπορεί να γίνει μέσω της δημιουργίας μιας ασπίδας. «Μία παγκόσμια αμυντική ασπίδα γύρω από τον πλανήτη μας θα μπορούσε να σώσει το ανθρώπινο είδος από τους αστεροειδείς, πριν να είναι πολύ αργά» κατέληξε.

Ο Ράστι είναι συνιδρυτής μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, της B612 Foundation, η οποία υποστηρίζει την δημιουργία μιας παγκόσμιας αμυντικής ασπίδας. Μαζί με άλλους αστροναύτες όπως ο Δρ Έντουαρντ Λου και αστρονόμους όπως Χάρολντ Ρέιτσμα, προσπαθούν να αφυπνίσουν επιστήμονες και εθνικές κυβερνήσεις προκειμένου να συνεργαστούν για έναν τρόπο εκτροπής των αστεροειδών με την βοήθεια μιας αμυντική ασπίδας.

Να σημειωθεί ότι ως εκ θαύματος δεν θρηνήσαμε θύματα όταν μετεωρίτης έπεσε στο Τσελιαμπίνσκ, στη Ρωσία, το 2013.

https://www.tanea.gr/2019/11/11/science-technology/rosos-astronaytis-tis-nasa-krouei-ton-kodona-tou-kindynou-gia-tous-asteroeideis/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa2 αρχίζει το ταξίδι επιστροφής στη Γη μαζί με τα πολύτιμα δείγματά του. :cheesy:

Το σκάφος Hayabusa2 εγκατέλειψε πλέον τον αστεροειδή Ριούγκου, από τον οποίο συνέλεξε δείγματα για ανάλυση, και ετοιμάζεται να αρχίσει το ταξίδι επιστροφής του στη Γη, όπου θα φθάσει μετά από ένα έτος περίπου, όπως ανακοίνωσε η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA). Η αποστολή του σκάφους είχε ξεκινήσει με την εκτόξευσή του το Δεκέμβριο του 2014 και ολοκλήρωσε με επιτυχία το στόχο της να στείλει μικρά ρομπότ στην επιφάνεια του αστεροειδούς και να συλλέξει πολύτιμα δείγματα τόσο από την επιφάνεια όσο και από το υπέδαφος του Ριούγκου, τα οποία αναμένουν με ανυπομονησία να μελετήσουν οι Ιάπωνες επιστήμονες.

Οι χειριστές του σκάφους στη JAXA έδωσαν στο Hayabusa2 εντολή να στραφεί προς τη Γη, ενώ το ταξίδι επιστροφής του τυπικά θα ξεκινήσει στις 3 Δεκεμβρίου. Όταν φθάσει στον πλανήτη μας, θα ρίξει μια κάψουλα με τα δείγματα, η οποία προγραμματίζεται να πέσει στην Αυστραλία.

https://www.scoop.it/topic/physicists-and-physics/p/4112523981/2019/11/14/hayabusa2

w14-95549Hayabusa.jpg.69d65cc9bc32422e061234dc0cf1a854.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA Alert : Πότε θα χτυπήσει τη Γη ο τεράστιος αστεροειδής. :cheesy:

Προειδοποίηση εξέδωσε η NASA σχετικά με έναν αστεροειδή στο μέγεθος της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας που θα χτυπήσει τη Γη.

Ένας αστεροειδής σε μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου συγκρούεται με τη Γη κάθε 2.000 χρόνια, σύμφωνα με τη NASA και ένας τέτοιος μπορεί να χτυπήσει σύντομα τον πλανήτη μας.

Πότε θα χτυπήσει ο αστεροειδής τη Γη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA, ο αστεροειδής JF1 φέρεται πιθανό να συγκρουστεί με τη Γη την 6η Μαΐου 2022.

Η εκτίμηση είναι, δε, ότι η σύγκρουση θα γίνει με δύναμη 15 φορές περισσότερη σε σύγκριση με την ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα.

Οι εκτιμήσεις της NASA

Σύμφωνα με την εκτίμηση της NASA, αν ο γιγαντιαίος αστεροειδής που είναι γνωστός ως JF1 και δεν είναι πολύ μακριά από τον πλανήτη μας συνεχίσει την τροχιά του, τότε θα συγκρουστεί με τη Γη στις 6 Μαΐου 2022.

Μάλιστα, το ουράνιο σώμα έχει μήκος 128 μέτρων και έχει μέγεθος ίσο με την Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας.

Μια τέτοια σύγκρουση θα σήμαινε ίσως και την εξαφάνιση μιας ολόκληρης πόλης, τεράστιες καταστροφές και τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων – ίσως και εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, ο τεράστιος αυτός αστεροειδής θα χτυπήσει τη Γη με δύναμη 230 κιλοτόνων TNT, δηλαδή 15 φορές περισσότερο σε σύγκριση με την ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα.

Πάντως, σύμφωνα με τη NASA, η πιθανότητα ενός αστεροειδούς να χτυπήσει τη Γη κατά την εκτιμώμενη ημερομηνία, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Σε κάθε περίπτωση, ο εν λόγω γιγάντιος αστεροειδής και ο πιθανός αντίκτυπος από τη σύγκρουση παρακολουθείται στενά από τις υπηρεσίες της NASA.

https://www.in.gr/2019/11/17/tech/nasa-alert-pote-tha-xtypisei-ti-gi-o-terastios-asteroeidis/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τρεις αστεροειδείς κατευθύνονται προς τη Γη. :cheesy:

Η NASA έχει εντοπίσει και παρακολουθεί στενά τρία ουράνια σώματα που βρίσκονται κοντά στην Γη (near-Earth objects NEOs), τα οποία αναμένονται να περάσουν κοντά από τον πλανήτη μας, την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου.

Ο πρώτος – και ο μεγαλύτερος - είναι ο αστεροειδής 019 UK6, με διάμετρο από 48 έως 110 μέτρα και ο οποίος θα περάσει κοντά από τη Γη στις 6.20 π.μ. GMT.

Ο αστεροειδής αυτός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 24 Οκτωβρίου και έκτοτε οι επιστήμονες παρακολουθούν την πορεία του.

Ωστόσο, τα υπόλοιπα δύο από τα τρία ουράνια σώματα εντοπίστηκαν μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, αυξάνοντας για άλλη μία φορά τις ανησυχίες για την επαρκή πλανητική άμυνα της Γης.

Ο 2019 WF εντοπίστηκε την Κυριακή, 17 Νοεμβρίου. Υπολογίζεται ότι έχει διάμετρο 24 μέτρα και το κοντινότερο σημείο που θα βρεθεί στη Γη , θα απέχει περίπου όσο η διπλάσια απόσταση Γης – Σελήνης.

Ο τρίτος αστεροειδής ονομάζεται 2019 WE και εντοπίστηκε και αυτός στις 17 Νοεμβρίου. Αυτός ο αστεροειδής θα πετάξει σε απόσταση περίπου 1,3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

Σύμφωνα με το Κέντρο NEOS της NASA, οι τρεις αστεροειδής «θα προσεγγίσουν τη Γη» αλλά δεν υπάρχει καμία απειλή πρόσκρουσης με τον πλανήτη μας.

Το πέρασμά τους ωστόσο αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία επιπλέον παρατήρησης και έρευνας του διαστήματος.

Υπαρκτός ο κίνδυνος καταστροφικής πρόσκρουσης στο μέλλον

Η καταστροφική πρόσκρουση ενός τεράστιου διαστημικού βράχου με τη Γη, αν και αποτελεί απομακρυσμένο σενάριο προς το παρόν, αντιμετωπίζεται διεθνώς ως μια υπαρκτή απειλή για την ανθρωπότητα, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μεγάλοι αστεροειδείς έχουν πέσει στη Γη πολλές φορές στο παρελθόν σκορπίζοντας την καταστροφή, αφανίζοντας τους δεινόσαυρους, ή αλλάζοντας το κλίμα.

Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πάντως σχεδόν σίγουρο ότι ένας μεγάλος αστεροειδής θα πέσει ξανά στη Γη, ωστόσο δεν είναι ακόμη σίγουρο πότε θα κτυπήσει και σε ποιες περιοχές.

Προς τον σκοπό αυτό, η ΝΑΣΑ ετοιμάζει την πρώτη αποστολή DART (Double Asteroid Redirection Test), η οποία μοιάζει να έχει εμπνευστεί από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Το 2022 ένα διαστημόπλοιο της ΝΑΣΑ θα χτυπήσει έναν μικρό αστεροειδή, 11 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, προκαλώντας αλλαγή στην τροχιά του, σε μια προσπάθεια να δοκιμαστεί η τεχνική αυτή προκειμένου η ανθρωπότητα να είναι προετοιμασμένη στην περίπτωση που σημάνει κόκκινος συναγερμός.

Το τεστ αυτό θα αποτελεί την πρώτη επίδειξη της τεχνικής που ονομάζεται κινητική πρόσκρουση για να αλλάξει η κίνηση ενός αστεροειδή στο διάστημα.

https://www.kathimerini.gr/1052485/gallery/epikairothta/episthmh/treis-asteroeideis-katey8ynontai-pros-th-gh

nasa-thumb-large--2-thumb-large.jpg.0c1fb780f6bacbf5d66918894532a847.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρώτο τεστ «πλανητικής άμυνας» από τη NASA: Θα χτυπήσει μικρό αστεροειδή. :cheesy:

Η καταστροφική πρόσκρουση ενός τεράστιου διαστημικού βράχου με τη Γη, αν και αποτελεί απομακρυσμένο σενάριο προς το παρόν, αντιμετωπίζεται διεθνώς ως μια υπαρκτή απειλή για την ανθρωπότητα, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μεγάλοι αστεροειδείς έχουν πέσει στη Γη πολλές φορές στο παρελθόν σκορπίζοντας την καταστροφή, αφανίζοντας τους δεινόσαυρους, ή αλλάζοντας το κλίμα.

Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πάντως σχεδόν σίγουρο ότι ένας μεγάλος αστεροειδής θα πέσει ξανά στη Γη, ωστόσο δεν είναι ακόμη σίγουρο πότε θα κτυπήσει και σε ποιες περιοχές. Καθώς κάποιοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι θέμα χρόνου, το θέμα αυτό απασχολεί ιδιαίτερα τις κυβερνήσεις και τις εθνικές υπηρεσίες, κυρίως στις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία, οι οποίες επεξεργάζονται διάφορους τρόπους πλανητικής άμυνας.

Προς τον σκοπό αυτό, η ΝΑΣΑ ετοιμάζει την πρώτη αποστολή DART (Double Asteroid Redirection Test), η οποία μοιάζει να έχει εμπνευστεί από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Το 2022 ένα διαστημόπλοιο της ΝΑΣΑ θα χτυπήσει έναν μικρό αστεροειδή, 11 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, προκαλώντας αλλαγή στην τροχιά του, σε μια προσπάθεια να δοκιμαστεί η τεχνική αυτή προκειμένου η ανθρωπότητα να είναι προετοιμασμένη στην περίπτωση που σημάνει κόκκινος συναγερμός.

Το τεστ αυτό θα αποτελεί την πρώτη επίδειξη της τεχνικής που ονομάζεται κινητική πρόσκρουση για να αλλάξει η κίνηση ενός αστεροειδή στο διάστημα.

Ο στόχος Δίδυμος

Ο στόχος που επιλέχθηκε είναι ένα δυαδικό σύστημα αστεροειδών που ονομάζεται Δίδυμοι. Πρόκειται για έναν κύριο αστεροειδή μήκους 800 μέτρων (Δίδυμος), γύρω από τον οποίο περιστρέφεται ένας άλλος μικρότερος αστεροειδής μεγέθους 150 μέτρων, (το φεγγάρι του Δίδυμου ή Didymoon). Η ΝΑΣΑ στοχεύει να κτυπήσει τον μικρότερο αστεροειδή.

Το διαστημικό σκάφος DART θα πετύχει την κινητική πρόσκρουση με μια σκόπιμη συντριβή του στον μικρό αστεροειδή με μια ταχύτητα που φθάνει τα έξι χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο και με τη βοήθεια μιας ενσωματωμένης κάμερας και ενός εξελιγμένου αυτόνομου λογισμικού πλοήγησης. Η πρόσκρουση αναμένεται να αλλάξει την ταχύτητα του αστεροειδούς γύρω από τον Δίδυμο κατά 1%, αρκετό για να μετρηθεί χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια στη Γη.

Το δυαδικό αυτό σύστημα αστεροειδών δεν αποτελεί απειλή για τη Γη και θεωρείται ως ένας ιδανικός στόχος για τη δοκιμή.

Το συνολικό κόστος της αποστολής ανέρχεται στα $69 εκατ. δολάρια.

Η αποστολή DART θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2021 φθάνοντας στον στόχο της τον Οκτώβριο του 2022, όταν ο αστεροειδής θα βρίσκεται σε απόσταση 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

https://www.kathimerini.gr/1022940/gallery/epikairothta/kosmos/prwto-test-planhtikhs-amynas-apo-th-nasa-8a-xtyphsei-mikro-asteroeidh

pd-dart-mission-impact.png.a0b98f1137558456231fe9ce51dd6210.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Αποστολή αναχαίτισης αστεροειδών με συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων. :cheesy:

Η ζωή στην Γη κινδυνεύει: Εκατοντάδες μετεωρίτες με μέγεθος ικανό να πλήξουν τον γήινο πολιτισμό «σημαδεύουν» την πλανήτη. Κι όμως δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε παρά μόνο το 15% των αστεροειδών που αποτελούν εν δυνάμει απειλές για τον άνθρωπο. Προκειμένου να διερευνηθούν τα αναπάντητα ερωτήματα αλλά και να σχεδιαστεί η αναχαίτιση τέτοιων αστεροειδών σε περίπτωση κινδύνου, μια πρωτοποριακή αποστολή «πλανητικής άμυνας» σχεδιάζεται για πρώτη φορά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Μια φιλόδοξη αποστολή, που εγκρίθηκε για χρηματοδότηση πριν από λίγες ημέρες και στην οποία θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και Διευθυντής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, Κλεομένης Τσιγάνης με την ερευνητική ομάδα του Σπουδαστηρίου Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ. Η διαπλανητική αποστολή που ονομάζεται HERA συνιστά το δεύτερο σκέλος ενός καινοτόμου πειράματος: Για πρώτη φορά στην ιστορία οι επιστήμονες θα δοκιμάσουν να εκτρέψουν την τροχιά ενός ουρανίου σώματος που θα μπορούσε να αποβεί επικίνδυνο για τον άνθρωπο.

Και στην συνέχεια θα μελετήσουν τα δεδομένα που θα προκύψουν από την διαδικασία. Όπως εξηγεί στα ΝΕΑ ο κ. Τσίγανης, «το πρώτο σκέλος του πειράματος ονομάζεται DART και θα εκτελεστεί από τη NASA. Το 2022 θα εκτοξευτεί ένα «βλήμα» 500 κιλών που θα χτυπήσει τον διπλό αστεροειδή «Δίδυμο», έναν αστεροειδή που θα περάσει σε σχετικά ασφαλή απόσταση από την Γη. Ο «Δίδυμος» αποτελείται από έναν αστεροειδή διαμέτρου 800 μέτρων και έναν μικρότερο διαμέτρου 150 μέτρων, τον οποίο και θα χτυπήσει το DART με ταχύτητα 25.000 χιλιομέτρων την ώρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, θα τον εκτρέψει, θα μειώσει ελαφρά την ακτίνα και την περίοδό της και θα μπορεί να ανιχνευτεί από τα μεγάλα επίγεια τηλεσκόπια». Το δεύτερο σκέλος του πειράματος, στο οποίο θα συμμετάσχει και το ΑΠΘ, περιλαμβάνει την εκτόξευση ενός δεύτερου σκάφους το οποίο θα επισκεφθεί μετά από μερικούς μήνες τον «Δίδυμο» και θα καταγράψει την κατάστασή του μετά την πρόσκρουση συλλέγοντας δεδομένα τα οποία οι επιστήμονες θα μπορέσουν να αναλύσουν και να αντιπαραβάλουν με τις προβλέψεις των μαθηματικών μοντέλων τους.

«Μέσω των μετρήσεων που θα γίνουν θα καταλάβουμε την φυσική του προβλήματος, δηλαδή πώς έγινε η πρόσκρουση, πώς ανταποκρίθηκε ο στόχος και να διερευνήσουμε τα όρια των δυνατοτήτων της επιλεγμένης μεθόδου αποτροπής. Πόσο μεγάλα αντικείμενα μπορούμε να εκτρέψουμε; Μπορούμε να είμαστε το ίδιο αποδοτικοί απέναντι σε όλους τους τύπους αστεροειδών;», λέει ο κ. Τσιγάνης, ο οποίος συμμετείχε στον σχεδιασμό των αποστολών Hera/AIDA από το 2014 ως προεδρεύων της Ομάδας Εργασίας επί των Δυναμικών και Φυσικών Ιδιοτήτων του Διδύμου και είναι μέλος της Ομάδας Διερεύνησης τόσο της DART και της Hera. Στην ίδια ομάδα εργασίας συμμετείχε ο Αν. Καθηγητής και μέλος του Σπουδαστηρίου Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Γεώργιος Βουγιατζής.

Το πείραμα, στο οποία κατέληξε μετά από πολυετείς μελέτες η διεθνής επιστημονική κοινότητα αναμένεται να διαρκέσει ως το 2027

Στη φωτογραφία: Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο Διευθυντής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Κλεομένης Τσιγάνης, και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης.

https://www.tanea.gr/2019/12/03/science-technology/apostoli-anaxaitisis-asteroeidon-me-symmetoxi-ellinon-epistimonon/

3-300x175.jpg.4267b9749818a644cb65d524551fdd5d.jpg

2-300x200.jpg.c73a10db903f780c10838603a8af4c51.jpg

1.jpg.051cb514a55bee0a690c26af41ea7e02.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

NASA: Τέσσερις αστεροειδείς θα περάσουν ξημερώματα Παρασκευής ξυστά στη Γη. :cheesy:

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην παγκόσμια κοινότητα η ανακοίνωση του Κέντρου Αγνώστων Αντικειμένων της NASA (CNEOS) ότι τέσσερις αστεροειδείς θα περάσουν ξημερώματα Παρασκευής, πολύ κοντά στη Γη.

Το ανησυχητικό είναι πως η CNEOS ανακάλυψε τους δύο από τους τέσσερις αστεροειδείς μόλις χθες Πρωτοχρονιά, θέτοντας ευθέως το ζήτημα της ασφάλειας του πλανήτη από πιθανή σύγκρουση με άγνωστους έως σήμερα αστεροειδείς. Επίσης το γεγονός ότι πρόκειται για «σμήνος».

Η υπηρεσία CNEOS παρακολουθεί τον ουρανό για τυχόν επικίνδυνους αστεροειδείς, αλλά, λόγω της τεράστιας έκτασης του χώρου, είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί, κάτι που εξηγεί γιατί οι δύο από τους αστεροειδείς εντοπίστηκαν μόλις 24 ώρες πριν από το πέρασμά τους από την τροχιά της Γης. Οι άλλοι δύο αστεροειδείς είχαν ανακαλυφθεί πριν από ένα χρόνο. Οι αστεροειδείς που ανακαλύφθηκαν την Πρωτοχρονιά έλαβαν ανάλογη ονομασία.

Τέσσερις αστεροειδείς από 22 έως 14 μέτρα

Πρόκειται για τον αστεροειδή 2020 AC, με διάμετρο περίπου 89 πόδια (27,1 μέτρα), οποίος ταξιδεύει με ταχύτητα 13.000 μίλια ανά ώρα, που θα περάσει οριακά από τη Γη στις 01:56 EST αύριο Παρασκευή 3 Ιανουαρίου.

Σε διάστημα μερικών ωρών θα ακολουθήσουν τρεις ακόμη αστεροειδείς: Ο 2020 AD ο οποίος έχει διάμετρο 72 πόδια (21,9 μέτρα) και ταξιδεύει με 35.000 μίλια ανά ώρα, που αναμένεται να περάσει επίσης οριακά στην τροχιά της Γης στις 04:12 EST.

Ο αστεροειδής 2019 YH2 είναι ο μεγαλύτερος του σμήνους με διάμετρο 459 πόδια (140 μέτρα) και ταχύτητα 32.000 μίλια ανά ώρα και αναμένεται να πλησιάσει ξυστά τον πλανήτη στις 04:36 EST.

Ο τέταρτος αστεροειδής του σμήνους, που είναι ο 2019 AE3, έχει διάμετρο 72 πόδια (22 μέτρα) και ταξιδεύει πάνω από 18.000 μίλια ανά ώρα και θα περάσει στις 09:08 EST.

Διπλάσια απόσταση από το φεγγάρι

Οι αστεροειδείς 2020 ΑD και 2019 YH2 ταξινομούνται ως αστεροειδείς Apollo, με πολύ μεγάλες τροχιές, ενώ το 2020 AC και 2019 AE3 είναι αστεροειδείς Aten, γεγονός που σημαίνει ότι ο ημικύριος άξονας τους είναι μικρότερος από τον άξονα της Γης.

Οι αστεροειδείς 2020 θα έρθουν πλησιέστερα στη Γη και σε απόσταση μόλις 556.000 μιλίων (σ.σ. το φεγγάρι είναι 238.855 μίλια μακριά από τη Γη).

Ο 2019 YH2 θα περάσει σε απόσταση περίπου 1,8 εκατομμυρίων μιλίων.

Το σενάριο της πρόσκρουσης

Αν και φαίνεται πως δεν πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα από το αυριανό πέρασμα των τεσσάρων αστεροειδών ξυστά στη Γη, η καταστροφική πρόσκρουση ενός τεράστιου διαστημικού βράχου με τη Γη, αντιμετωπίζεται από την επιστημονική κι όχι μόνο κοινότητα ως μια υπαρκτή απειλή για την ανθρωπότητα, δεδομένου ότι μεγάλοι αστεροειδείς έχουν πέσει στον πλανήτη μας πολλές φορές στο παρελθόν σκορπίζοντας την καταστροφή, αφανίζοντας τους δεινόσαυρους, ή αλλάζοντας το κλίμα.

Σε μια προσπάθεια διαχείρισης ενός τέτοιου σεναρίου η NASA να θυμίσουμε ετοιμάζει την πρώτη αποστολή DART (Double Asteroid Redirection Test), η οποία μοιάζει να έχει εμπνευστεί από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας τύπου «Αρμαγεδδών».

Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής το 2022 ένα διαστημόπλοιο της NASA θα χτυπήσει έναν μικρό αστεροειδή σε ένα δυαδικό σύστημα αστεροειδών, 11 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, προκαλώντας αλλαγή στην τροχιά του, προκειμένου η ανθρωπότητα να είναι προετοιμασμένη στην περίπτωση που σημάνει κόκκινος συναγερμός.

Η πρόσκρουση αναμένεται να αλλάξει την ταχύτητα του αστεροειδούς γύρω από τον Δίδυμο κατά 1%, αρκετό για να μετρηθεί χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια στη Γη.

Η αποστολή DART θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2021 φθάνοντας στον στόχο της τον Οκτώβριο του 2022, όταν ο αστεροειδής θα βρίσκεται σε απόσταση 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

https://www.tanea.gr/2020/01/02/science-technology/nasa-tesseris-asteroeideis-tha-perasoun-ksimeromata-paraskeyis-ksysta-sti-gi/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αστρονόμοι ανακάλυψαν σπάνιο αστεροειδή. :cheesy:

Αστρονόμοι από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνι, προχώρησαν στην ανακάλυψη ενός αστεροειδούς με πολύ σπάνια χαρακτηριστικά.

Στην ανακάλυψη ενός ξεχωριστού αστεροειδή έφτασαν οι αστρονόμοι, οι οποίοι γνωρίζουν πως οι υπό κανονικές συνθήκες, τα ουράνια αυτά σώματα συνήθως εντοπίζονται στη λεγόμενη «ζώνη των αστεροειδών», ανάμεσα στον Άρη και τον Δία.

Υπάρχουν μόλις 20 γνωστοί αστεροειδής, των οποίων οι τροχιές βρίσκονται εξ ολοκλήρου μέσα στην τροχιά της Γης, λόγω της βαρυτικής έλξης του Δία, οι οποίοι ονομάζονται Ατίρα.

Οι αστεροειδείς που ίσως έχουν τροχιές μέσα σε αυτές της Αφροδίτης ή του Ερμή, ονομάζονται Βατίρα και εδώ και πολύ καιρό, οι επιστήμονες κάνουν θεωρίες για την ύπαρξή τους, καθώς είναι δύσκολο να τους παρατηρήσουν. Οι τροχιές τους, τους φέρνουν πολύ κοντά στον Ήλιο, αφήνοντας έτσι μόνο ένα μικρό «παράθυρο» για να τους εντοπίσουν κατά την αυγή ή την δύση και οι τροχιές τους πρέπει να είναι εξισορροπημένες με τη βαρυτική έλξη του Ήλιου.

Παρόλα αυτά, οι αστρονόμοι κατάφεραν να βρουν έναν τέτοιο αστεροειδή.

Το ουράνιο αυτό σώμα, που ονομάστηκε 2020 AV2, εντοπίστηκε νωρίτερα τον Ιανουάριο, από ένα τμήμα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια και επιβεβαιώθηκε στην συνέχεια και από άλλους αστρονόμους.

«Περνώντας από την τροχιά της Αφροδίτης, πρέπει να είναι εξαιρετικά δύσκολο» δήλωσε ο Τζορτζ Χέλου, αστρονόμος του Ινστιτούτου. «Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει από την τροχιά του, θα είναι να επηρεαστεί από τη βαρυτική έλξη με τον Ερμή ή την Αφροδίτη, αλλά το πιο πιθανό είναι πως θα πέσει σε έναν από αυτούς τους δυο πλανήτες» εξήγησε ο Χέλου.

Ο 2020AV2, έχει διάμετρο ένα με τρία χιλιόμετρα περίπου και η τροχιά του αποκλίνει από το Ηλιακό μας Σύστημα κατά 15 μοίρες, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η τροχιά του διαρκεί 151 ημέρες, μέσα στον κύκλο τροχιάς της Αφροδίτης ενώ πλησιάζει και την τροχιά του Ερμή. Οι επιστήμονες υποθέτουν πως ο 2020AV2 απέκτησε αυτή τη τροχιά, γύρω από την Αφροδίτη μάλλον από την επίδραση κάποιου άλλου πλανήτη.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/839884_astronomoi-anakalypsan-spanio-asteroeidi

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η πόλη της Νέας Υόρκης και τα μεγέθη αστεροειδών. :cheesy:

Τα μεγέθη μερικών αστεροειδών συγκρινόμενα με την πόλη της Νέας Υόρκης:

https://physicsgg.me/2020/02/18/%ce%b7-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bd%ce%ad%ce%b1%cf%82-%cf%85%cf%8c%cf%81%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ad%ce%b8%ce%b7-%ce%b1%cf%83%cf%84/

asteroids.png.e009d74055721edc8521b052449adc55.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χαρτογράφηση ενός άλλου κόσμου: Λεπτομερής χάρτης του αστεροειδούς Bennu :cheesy:

Έναν λεπτομερή χάρτη της επιφάνειας του αστεροειδούς Bennu παρουσίασε η NASA: Ο χάρτης δημιουργήθηκε από μια σειρά φωτογραφιών που τράβηξε το διαστημόπλοιο OSIRIS-REx της NASA στο χρονικό διάστημα μεταξύ της 7ης Μαρτίου και της 19ης Απριλίου 2019.

Στο πλαίσιο του εγχειρήματος έγινε «συρραφή» και διόρθωση συνολικά 2.155 φωτογραφιών για τη δημιουργία του εν λόγω μωσαϊκού. Στα 5 εκατοστά ανά pixel, η NASA τονίζει πως πρόκειται για την υψηλότερη ανάλυση στην οποία έχει χαρτογραφηθεί ποτέ ένα ουράνιο σώμα στο σύνολό του.

Το διαστημόπλοιο τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες σε αποστάσεις από 3,1 έως 5 χλμ πάνω από την επιφάνεια του αστεροειδούς. Η λεπτομερής αυτή εινόνα του Bennu χρησιμοποιήθηκε από την ομάδα της αποστολής κατά την επιλογή του κύριου και του εφεδρικού σημείου λήψης δειγμάτων- των Nightingale και Osprey.

Αποστολή του σκάφους είναι η συλλογή δεδομένων που θα βοηθήσουν τις έρευνες πάνω στο πώς σχηματίστηκαν οι πλανήτες και πώς εμφανίστηκε η ζωή, καθώς και στοιχείων σχετικά με το πώς αστεροειδείς θα μπορούσαν να απειλήσουν τον πλανήτη μας. Υπενθυμίζεται πως οι αστεροειδείς αποτελούν απομεινάρια των δομικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη δημιουργία των πλανητών του ηλιακού συστήματος, και κατ' επέκταση επέτρεψαν την εμφάνιση της ζωής στη Γη. Σώματα σαν τον Bennu περιλαμβάνουν στοιχεία όπως νερό, μέταλλα και οργανικά στοιχεία. Στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον, η εξερεύνηση του διαστήματος και η οικονομική ανάπτυξη πέρα από τα όρια του πλανήτη μας ίσως να βασιστούν στα υλικά αυτά που βρίσκονται σε αστεροειδείς.

https://www.naftemporiki.gr/story/1581554/xartografisi-enos-allou-kosmou-leptomeris-xartis-tou-asteroeidous-bennu

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με υπογραφή Τραμπ ανοίγει ο δρόμος για εξορύξεις σε Σελήνη και αστεροειδείς από τις ΗΠΑ. :cheesy:

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα ένα διάταγμα που καθιερώνει την αμερικανική πολιτική ως προς την εκμετάλλευση πόρων εκτός Γης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εξόρυξη πρώτων υλών σε Σελήνη και αστεροειδείς από τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το Space.com, στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής υπογραμμίζεται πως το παρόν ρυθμιστικό πλαίσιο κανόνων (1967 Outer Space Treaty) επιτρέπει τη χρήση τέτοιων πόρων, που περιλαμβάνουν πάγο και άλλες πρώτες ύλες οι οποίες θα επέτρεπαν στις ΗΠΑ να εγκαθιδρύσουν μόνιμη παρουσία στη Σελήνη.

Όπως τονίζει η ιστοσελίδα, η άποψη αυτή υπάρχει εδώ και καιρό σε αμερικανικούς κυβερνητικούς κύκλους- ενδεικτικά, οι ΗΠΑ, όπως και άλλες χώρες με παρουσία στο διάστημα, δεν έχουν υπογράψει τη 1979 Moon Treaty, βάσει της οποίας η μη επιστημονική χρήση διαστημικών πόρων πρέπει να διέπεται από ένα διεθνές πλαίσιο κανόνων. Επίσης, το 2015 το Κογκρέσο είχε περάσει νόμο ο οποίος ξεκάθαρα επέτρεπε σε αμερικανικές εταιρείες και πολίτες να χρησιμοποιούν πόρους από τη Σελήνη και αστεροειδείς.

Το νέο διάταγμα επισημοποιεί ακόμα περισσότερο τα πράγματα, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν θεωρούν το διάστημα ως «κοινό αγαθό/ χώρο» και βλέπουν έναν ξεκάθαρο δρόμο προς τις εξορύξεις στο διάστημα χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω διεθνείς συμφωνίες επιπέδου συνθήκης.

Το διάταγμα αυτό, με τίτλο «Encouraging International Support for the Recovery and Use of Space Resources» δουλευόταν για περίπου έναν χρόνο, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης, και προέκυψε εν μέρει λόγω της επιθυμίας των ΗΠΑ να αποσαφηνίσουν τη θέση τους στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με διεθνείς εταίρους για το πρόγραμμα «Άρτεμις», για την περαιτέρω επανδρωμένη εξερεύνηση της Σελήνης. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος η NASA σχεδιάζει την αποστολή δύο αστροναυτών στη Σελήνη ως το 2024 και την εγκαθίδρυση βιώσιμης ανθρώπινης παρουσίας πάνω και γύρω στον φυσικό δορυφόρο του πλανήτη μας ως το 2028. Οι σεληνιακοί πόροι, ειδικά ο πάγος που θεωρείται ότι υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες σε κρατήρες, αποτελούν «κλειδί» στις φιλοδοξίες του προγράμματος, σύμφωνα με αξιωματούχους της NASA.

Αναλύοντας τα οφέλη τέτοιων δραστηριοτήτων στο διάστημα από πλευράς των ΗΠΑ, ειδικοί δήλωσαν στο BBC πως η εκμετάλλευση πόρων στη Σελήνη θα άνοιγε τον δρόμο για αποστολές βαθύτερα στο διάστημα, όπως στον Άρη- με τη Σελήνη να λειτουργεί ως «διαστημικό βενζινάδικο», που θα παρέχει τους πόρους που απαιτούνται για καύσιμα πυραύλων, όπως υδρογόνο και οξυγόνο. Ακόμη, δεδομένης της μετάβασης του κόσμου προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της εξάντλησης των πόρων στη Γη, οι πόροι στο διάστημα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη μας- βοηθώντας επίσης πιθανώς τις ΗΠΑ να καλύψουν τις ανάγκες τους και σε μέταλλα/ ορυκτά όπως το κοβάλτιο ή το λίθιο, όπου αυτή τη στιγμή εξαρτώνται από εισαγωγές από την Κίνα, τη Ρωσία ή το Κονγκό.

https://www.naftemporiki.gr/story/1589336/me-upografi-tramp-anoigei-o-dromos-gia-eksorukseis-se-selini-kai-asteroeideis-apo-tis-ipa

xartografisi-enos-allou-kosmou.jpg.0234e4ae529deff2c6119c49d04b5275.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανακαλύφθηκαν «ξένοι» αστεροειδείς στις παρυφές του ηλιακού συστήματος. :cheesy:

Δεκαεννιά αστερεοειδείς στις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος, μεταξύ Δία και Ποσειδώνα, στο παρελθόν κινούνταν γύρω από κάποιο άλλο άστρο, πριν έρθουν στη δική μας διαστημική «γειτονιά» σύμφωνα με έρευνα του Φάθι Ναμούνι, ερευνητή του CNRS στο Laboratoire Lagrange (CNRS/Observatoire de la Côte d’Azur/Université Côte d'Azur) και της Ελένα Μορέ, ερευνήτριας του UNESP στη Βραζιλία, η οποία δημοσιεύτηκε στο MNRAS στις 23 Απριλίου.

Αν και κάποια διαστρικά αντικείμενα απλά διέρχονται από το ηλιακό μας σύστημα, άλλα παραμένουν και τίθενται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο- και αυτό είναι που φαίνεται να ισχύει για τους εν λόγω 19 αστεροειδείς. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των δύο επιστημόνων, οι τροχιές και τα χαρακτηριστικά τους μπορούν να εξηγηθούν μόνο εάν τα αντικείμενα αυτά δεν βρίσκονταν στο ηλιακό μας σύστημα κατά τη γένεσή του, πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Όλοι τους ανήκουν στην οικογένεια των Κενταύρων- αστεροειδών μεταξύ των γιγάντων αερίων, και σε κάποιες περιπτώσεις συμπεριφέρονται σαν κομήτες, ενώ τα υπολογιστικά μοντέλα δεν μπορούν να εξηγήσουν ή προβλέψουν τις τροχιές τους. Οι δύο επιστήμονες ανέπτυξαν μια πολύ υψηλής ακριβείας προσομοίωση των τροχιών των αστεροειδών, η οποία «ταξίδευε πίσω στον χρόνο» για να βρει τις προηγούμενες θέσεις τους.

Τα αντικείμενα που βρίσκονται στο σύστημά μας κινούνταν σε τροχιά γύρω από τον ήλιο 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, στο ίδιο επίπεδο με τον «δίσκο» σκόνης και αερίων όπου σχηματίστηκαν. Ωστόσο, οι 19 Κένταυροι δεν ανήκαν σε αυτόν: Οι προσομοιώσεις δεν δείχνουν απλά πως αυτοί οι Κένταυροι κινούνται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο σε επίπεδο κάθετο στην πλανητική κίνηση εκείνης της περιόδου, αλλά και ότι βρίσκονταν μακριά από τον «δίσκο» που δημιούργησε τους αστεροειδείς του ηλιακού συστήματος. Ως εκ τούτου, προκύπτει το συμπέρασμα πως οι 19 αστεροειδείς δεν αποτελούσαν μέρη του ηλιακού συστήματος όταν δημιουργήθηκε.

Η εγγύτητα των άστρων στο «φυτώριο» όπου δημιουργήθηκε ο ήλιος οδήγησε σε ισχυρές βαρυτικές αλληλεπιδράσεις, οι οποίες επέτρεπαν σε αστρικά συστήματα να «κλέβουν» αστεροειδείς το ένα από το άλλο. Οι επιστήμονες πλέον σχεδιάζουν να συνεχίσουν τη δουλειά αυτή αναζητώντας συγκεκριμένα γεγονότα κατά τα οποία έλαβε χώρα η «σύλληψη» ξένων αντικειμένων.

https://www.naftemporiki.gr/story/1592826/anakalufthikan-ksenoi-asteroeideis-stis-parufes-tou-iliakou-sustimatos

anakalufthikan-ksenoi-asteroeideis-stis-parufes-tou-iliakou-sustimatos.jpg.9019865b5aca184a3d76a259c872d8b0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης