Jump to content

προσοφθαλμια


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπερα. Ειναι η τριτη φορα που προσπαθω να το γραψω. Ελπιζω να τα καταφερω τωρα. Λοιπον στο θεμα μου. Κατεληξα στο να παρω το dob 8'' τελος του μηνα θα Νοεμβρη θα το παρω. Αυτο πυ θελω να ρωτησω ειναι να παρω αλλα προσοφθαλμια ή να αρκεστο για αρχη στα εργαστασιακα. Σκευτομαι Συγουρα να παρω ενα barlow x2. +ενα lazer colimination. Αυτα λεω να τα παρω μαζι με το τηλεσκοπιο πακετο. Ευχαριστω
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ που πήρα το 10 dob ούτε μία φορά δεν τα έχω βάλει . Επίσης και το barlow που αγόρασα ελάχιστα τον χρησιμοποίησα . Σου χρειάζεται ένας 24mm 1.25 68 για ερευνητικός , ένας 10-12 mm 68mm 1.25 για κύρια χρήση και ένας 6-6.5 mm 1,25 για υψηλές μεγεθύνσεις . Αυτό είναι το φτηνό πακέτο . Μην ψάχνεσαι για παραπάνω από 200 μεγέθυνση η εικόνα είναι χάλια . Για τα μεγάλα σε έκταση αστρικά σμήνη και νεφελώματα θα χρησιμοποιείς τον 24 , για γαλαξίες και μικρότερα αντικείμενα τον 10-12 και για πλανητική - φεγγάρι τον 6-6.5 .

Απαραίτητο άμα θες να βλέπεις νεφελώματα ένα φίλτρο UHC και αργότερα ένα ΟΙΙΙ . Τα αγοράζεις όλα σιγά-σιγά .

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταρχήν να ξεκαθαριστεί ότι η μεγέθυνση που δίνει καθαρό είδωλο,εξαρτάται εκτός από την διάμετρο του τηλεσκοπίου και την ποιότητα των οπτικών του,κυρίως από την φωτεινότητα και κοντράστ των αντικειμένων και την κατάσταση της ατμόσφαιρας!

Η διαύγεια και το seeing της ατμόσφαιρας θα καθορίσουν αποφασιστικά μέχρι ποιά μεγέθυνση μπορούμε να δούμε καθαρή εικόνα!

Η θεωρητική μέγιστη μεγέθυνση ενός τηλεσκοπίου σε συνθήκες άριστης διαύγειας και seeing είναι 2x(διάμετρος κατόπτρου ή αντικειμενικού φακού σε mm).Αυτό το όριο αφορά τα ουράνια αντικείμενα,εκτός της Σελήνης και των επίγειων αντικειμένων,όπου μπορεί να γίνει μεγαλύτερο σε άριστη ατμόσφαιρα.

Όσο πιο φωτεινό και με μεγαλύτερο κοντράστ είναι το αντικείμενο,τόσο αυξάνει η μέγιστη αξιοποιήσιμη μεγέθυνση,εκτός των άλλων παραγόντων (διάμετρος και ατμόσφαιρα)!

Αυτά είναι διαπιστωμένα παρατηρησιακά πολλές φορές,σε αντίθεση με διάφορα που γράφονται...

Το seeing που έχει να κάνει με την ύπαρξη θερμικών ρευμάτων στην ατμόσφαιρα που θολώνουν το είδωλο,σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι κ α κ ό,λόγω της τεράστιας ποσότητας μπετόν που απορροφά θερμότητα,και στην διάρκεια της νύχτας την αποβάλλει προκαλώντας θερμικά ρεύματα στην ατμόσφαιρα!

Έτσι σε τέτοιο περιβάλλον οι μέγιστες μεγεθύνσεις θα κολλήσουν στα 200-300 x...

Σε πιο καθαρή και σταθερή ατμόσφαιρα όμως αυτό ΔΕΝ ισχύει!

Βέβαια όσο μεγαλώνουν οι μεγεθύνσεις,τόσο πιο εύκολα και γρήγορα η ατμόσφαιρα θέτει άνω όρια!

Πιο σπάνια μεν αλλά εφικτό όμως,είναι να πάρει κάποιος με ένα 8" ακόμα και 350-400x σε πλανήτες και Σελήνη σε άριστη ατμόσφαιρα!Και με ένα 10" (σπανιότερα βέβαια) να πάει και στα 480-500x που είναι το άνω όριό του!Στη Σελήνη έχω πάει με το 10" μου βλέποντας ο ξ ύ τ α τ ο είδωλο που άφηνε το στόμα ανοιχτό,ακόμα και στα 600x!!

Σε πιο σκοτεινά αντικείμενα όπως τα DSO,η μέγιστη μεγέθυνση περιορίζεται συνήθως στα 100-200x ανάλογα με την διάμετρο και τον ουρανό.

Όλα έχουν να κάνουν με την φωτεινότητα και κοντράστ των αντικειμένων,τον ουρανό της περιοχής που παρατηρεί κανείς,τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν εκεί,την μελέτη και γνώση της ατμόσφαιρας που είναι και αυτή ένα οπτικό μέσο,και το πόσο συχνά βγαίνει κανείς για παρατήρηση!

Όσο πιο συχνά,τόσο πιο πιθανό είναι να πετύχει κανείς καθαρό και σταθερό ουρανό!

Ο φίλος μας λοιπόν από την Χίο έχει περισσότερες πιθανότητες ιδιαίτερα εκτός πόλης,να πάει σε μεγαλύτερες μεγεθύνσεις από 200-300x σε πλανήτες και Σελήνη...

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όσο αφορά την επιλογή προσοφθάλμιων προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα και να αποφευχθούν άσκοπες αγορές,πρέπει να απαντηθούν κάποια ερωτήματα:

1)Αν φοράει κάποιος γυαλιά ή έχει θέμα με στεναχώρια,δυσκολία,κλειστοφοβική αίσθηση κλπ.να αποφύγει φακούς με μικρό eye-relief κάτω των 10mm όπως είναι οι περισσότεροι plossl και ακόμα χειρότερα οι ορθοσκοπικοί!Βέβαια τέτοιοι φακοί αν είναι ποιοτικοί,θα δώσουν την καλύτερη οξύτητα και κοντράστ!

Αν ο παρατηρητής ΔΕΝ έχει τα παραπάνω εμπόδια,θα σύστηνα από τη εμπειρία μου το βαλιτσάκι plossl της Celestron που περιλαμβάνει και εξαιρετικής ποιότητας barlow 2x!Έχει την καλύτερη σχέση οπτικής ποιότητας και τιμής!

Αλλά αν δυσκολεύει τον παρατηρητή το μικρό eye-relief και το πεδίο 52ο που θα του κάνουν λιγότερο άνετη την παρατήρηση,ας το αφήσει καλύτερα από το να γκρινιάζει μετά...

Υπάρχουν και plossl με μεγάλο eye-relief όπως της Vixen,αλλά κοστίζουν...

2)Το είδος των αντικειμένων που παρατηρεί!

Πολλά DSO που είναι εκτεταμένα όπως νεφελώματα και ιδιαίτερα το νεφέλωμα του Ωρίωνα,ο γαλαξίας της Ανδρομέδας κλπ.καθώς και ανοιχτά αστρικά σμήνη απαιτούν φακούς με μεγάλο οπτικό πεδίο,πάνω από 60ο!Στις κρίσιμες μεγεθύνσεις 100-150x που φαίνονται τέτοια αντικείμενα καλύτερα,ταιριάζει ένας ευρυγώνιος φακός!

Από την άλλη πιο αμυδρά και περιορισμένης έκτασης αντικείμενα,φαίνονται καλύτερα με plossl ή και ορθοσκοπικούς!Λόγω πιο μικρού πεδίου που θα αποκλείσει άλλα φωτεινότερα αντικείμενα πχ.άστρα να μπουν στο οπτικό πεδίο και να σκοτεινιάσουν το κυρίως αντικείμενο,αλλά και λιγότερων στοιχείων που θα απορροφήσουν λιγότερο φως και θα αποφευχθεί η μείωση του κοντράστ,από τα ήδη αμυδρά αντικείμενα που θέλουμε να παρατηρήσουμε!

Έτσι μια καλή λύση που συνδυάζει πληθώρα μεγεθύνσεων και μεγάλο οπτικό πεδίο 68ο περίπου μέχρι τα 12mm είναι ένας ευρυγώνιος zoom 8-24mm.Πολύ καλός είναι της Baader,καθώς και άλλων εταιριών!

Κάποια μέλη ισχυρίζονται ότι έμειναν ευχαριστημένοι και με πολύ φθηνότερους ευρυγώνιους zoom αντίστοιχων τεχνικών χαρακτηριστικών,που κοστίζουν κάτω απο 30€...Δεν έχω άποψη επί τούτου για την οπτική τους ποιότητα.

Σε κάποια συνάντηση μελών μπορεί κάποιος να δοκιμάσει τέτοιους φακούς.

3)Σημαντικό ρόλο παίζει και η στήριξη του τηλεσκοπίου!

Κάποιους τους ενοχλεί η συνεχής διόρθωση γωνίας αζιμουθίου και ύψους που πρέπει να γίνεται με ένα dob!Τότε οι ευρυγώνιοι φακοί θα κάνουν την παρατήρηση πολύ πιο άνετη,αφού το αντικείμενο θα μένει περισσότερο χρόνο μέσα στο οπτικό πεδίο.

Όλα αυτά μπορούν να αξιολογηθούν από την αρχή χρησιμοποιώντας τους δύο φακούς που συνοδεύουν το τηλεσκόπιο,που είναι συνήθως plossl 10 και 25mm με πεδίο 52ο.Να διαπιστωθεί η άνεση ή η δυσκολία της παρατήρησης με τέτοιους φακούς!Όσο για την ποιότητά τους είναι μέτρια,ιδιαίτερα ο 25mm,ο 10mm είναι καλύτερος.

Αν χρησιμοποιηθεί dob τηλεσκόπιο όπου η αναζήτηση και εύρεση στόχων γίνεται χειροκίνητα,πολύ χρήσιμος είναι ένας φακός μεγάλης εστιακής πχ.30-32mm και καλύτερα ευρυγώνιος!

Πολύ καλός είναι ο Celestron plossl 32mm με πεδίο 44ο,και πολύ καλύτερος για αναζήτηση στόχων (αλλά και πολύ ακριβότερος) ο Baader Aspherical Hyperion 31mm με πεδίο 72ο!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις αλλά σκέφτομαι για οικονομικές λύσεις, μιας και τα πράγματα είναι λίγο στριμωγμένα λόγο και της αγοράς του τηλεσκοπίου. Αν έχετε να προτείνετε κάτι που να στοιχίζει περίπου 120-130 εύρο μαζί με το λέιζερ για ευθυγράμμιση θα το εκτιμούσα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όπως έγραψα παραπάνω δεν είναι το θέμα σχετικά με τους φακούς μικρού eye-relief μόνο τα γυαλιά,αλλά και οι άλλες δυσκολίες που ανέφερα!

Το ποσό που διαθέτεις για προσοφθάλμιο ευθυγράμμισης και προσοφθάλμια παρατήρησης είναι συνολικά πολύ μικρό...

Οπότε ή θα στραφείς στα μεταχειρισμένα ή αναγκαστικά σε φθηνούς κινέζικους ευρυγώνιους zoom,χωρίς να εγγυηθώ για την ποιότητά τους!Τουλάχιστον για αρχή μπορείς να πάρεις κάποιον τέτοιο φακό,και μετά αφού ωριμάσεις σαν παρατηρητής και κατασταλάξεις στο τί σε ενδιαφέρει περισσότερο να παρατηρείς,να επενδύσεις σε κάτι ποιοτικό και ακριβότερο!

Δες μια συζήτηση πάνω στο θέμα:

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26997&postdays=0&postorder=asc&highlight=zoom+824&start=0https://youtu.be/PDQQkfbDZvw

Στο θέμα του προσοφθάλμιου ευθυγράμμισης,υπάρχει και η επιλογή του concenter που θα σου δώσει ακριβέστερη και πιο εύκολη ευθυγράμμιση δευτερεύοντος κατόπτρου.Είναι λίγο πιο δύσκολη για το πρωτεύον,ειδικά για σωλήνες σχετικά μεγάλους όπως στα 8",10" dob και πάνω.Για το πιο δύσκολο κομμάτι της ευθυγράμμισης που είναι του δευτερεύοντος κατόπτρου,το concenter είναι καλύτερη λύση απο το laser!

Μπορείς να δεις σχετικά εδώ:

https://www.planitario.gr/omokentriko-prosofthalmio-euthugrammishs-gia-neutwneia-thleskopia-2-intswn.html

Αν δεν έχεις τα προβλήματα που περιέγραψα στο προηγούμενο post,σχετικά με φακούς μικρού eye-relief η καλύτερη λύση για πραγματικά ποιοτικούς φακούς και barlow 2x,είναι το βαλιτσάκι plossl της Celestron!Άριστη ποιότητα και σχέση ποιότητας-τιμής με μειονέκτημα την άνεση παρατήρησης για αρκετούς...

Για παρατήρηση βαθέως ουρανού εκτεταμένων αντικειμένων,θα χρειαστείς και ευρυγώνιο φακό πάνω από 70ο στα 11-12 mm,εφ'όσον πάρεις το 8",ή 10" dob.

Επίσης περίμενε στις εκπτώσεις στα τέλη Νοεμβρίου,να δεις τί γίνεται στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή αγορά και αποφασίζεις!

Αλλιώς η συμβιβαστική αγορά κινέζικου φθηνού zoom 68o 8-24mm,είναι η πιο οικονομική και λογική αγορά για πρώτο φακό,αφού έχεις τόσο περιορισμένο μπάτζετ.Και αποφασίζεις αργότερα για ποιοτικούς...

Για οτιδήποτε βρεις σαν υποψήφια αγορά,ρώτα μας πριν αγοράσεις.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε fotodekti σε ευχαριστω παρα πολυ για το χρονο σου να μου γραψεις τοσα πραγματα που για μενα ειναι αγνωστα. Πραγματικα εισαι πολυ αναλυτικος. Απλα ως πρωτη επαφη ψαχνω κατι το οποιο να μην ειναι τοσο χαλια οσο θα ειναι τα εργαστασιακα υποθετω. Αργοτερα μπορω να παρω καλυτερα. Και παλυ ευχαριστω παρα πολυ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδή διαθέτεις πολύ λίγα χρήματα,αναγκαστικά στην αρχή θα κάνεις συμβιβασμούς...

Τους τελευταίους μήνες,υπάρχουν αρκετά μέλη του forum που έχουν στραφεί στην αγορά φθηνών κινέζικων προσοφθάλμιων,μέσω ebay,που κοστίζουν 20-30€...Δεν έχω κοιτάξει μέσα από τέτοια ώστε να έχω προσωπική γνώμη!

Ισχυρίζονται όμως οι κάτοχοί τους ότι από κάποια έμειναν ευχαριστημένοι.

Στα κινέζικα προϊόντα,μπορεί να βρει κάποιος σε πολύ φθηνή τιμή από μέτριας ποιότητας έως απαράδεκτης...Για την ίδια τιμή δηλ.υπάρχουν αποκλίσεις στην ποιότητα!Όπως στα φθηνά κιάλια,όπου έχω προσωπική εμπειρία,άλλα αξίζουν τα 10-20€,άλλα της ίδιας τιμής είναι για πέταμα.

Υποθέτω οτι το ίδιο ισχύει για τα προσοφθάλμια...αλλά αν δώσεις για αρχή 20-30€ για έναν zoom,και άλλα 25-30€ για έναν barlow που θα έχουν μια αποδεκτή ποιότητα,θα τα θεωρήσεις πεταμένα λεφτά?Για επώνυμα ποιοτικά προϊόντα θα έδινες πολλαπλάσια χρήματα...

Ψάξε και στην αγορά μεταχειρισμένων,μήπως βρεθεί κάτι ενδιαφέρον.Και μην βιάζεσαι στις αγορές!Ειδικά στα μεταχειρισμένα υπάρχουν ευκαιρίες πολύ καλές,μόνο που χρειάζεται να ψάχνεις συνέχεια και να περιμένεις αρκετό χρονικό διάστημα.

Στην αρχή βολέψου με τους δύο φακούς που συνοδεύουν το τηλεσκόπιο,και κάνε ό,τι έγραψα στα προηγούμενα post,για να δεις αν έχεις άνεση βλέποντας από τέτοιους plossl φακούς,όπως και από την οδήγηση του dob τηλεσκοπίου που θα πάρεις!

Θα σου συνιστούσα να πάρεις με τα ίδια χρήματα,ένα μεταχειρισμένο 10" σε καλή κατασταση,παρά ένα 8" καινούργιο!

Μην αποστρέφεσαι τα μεταχειρισμένα όταν είναι σε καλή κατάσταση!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σκέψου επίσης ότι η παρατηρησιακή σεζόν είναι πλέον στο τέλος της,ο καιρός σε λίγο δεν θα επιτρέπει παρατηρήσεις...οπότε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι μπορείς να περιμένεις ψάχνοντας,και να μαζέψεις περισσότερα χρήματα.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το προβλημα ειναι οτι ειμαι απο επαρχια πως θα μπορεσω να δω τη παιρνω? Τις φοτο δεν τις πολυ πιστευω ο καθενας μπορει να βαλει οτι θελει.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εύλογες οι απορίες σου!

Αλλά τουλάχιστον εδώ στο forum,οι περισσότεροι που πουλάνε αστρονομικό εξοπλισμό,σέβονται τον άγραφο κώδικα δεοντολογίας να είναι ειλικρινείς σε αυτά που γράφουν ότι πουλάνε!

Σπάνια έχουν αναφερθεί προβλήματα σε συναλλαγές!Θα ζητήσεις καθαρές και κοντινές φωτογραφίες ιδιαίτερα των τηλεσκοπίων,και ειδικά των κατόπτρων,θα τις δούμε και θα αξιολογήσουμε κάποια βασικά πράγματα.

Το ίδιο και με τους φακούς.Μια κοντινή και σωστά φωτισμένη φωτογραφία,μπορεί να δείξει αν πχ.ένας φακός έχει μύκητες στο εσωτερικό του.

Φυσικά θα πρέπει να υπάρξει και διακανονισμός με τον πωλητή,για τυχόν επιστροφή του προϊόντος αν δεν πληρεί την κατάσταση που ισχυρίζεται ο πωλητής ότι έχει.

Εφ'όσον η συναλλαγή γίνει μεταξύ ερασιτεχνών αστρονόμων που αγαπούν το χόμπυ,δύσκολα θα εξαπατήσουν...

Βέβαια χρειάζεται προσοχή σε όλα τα πράγματα και όχι βιασύνες,εκτός και αν βρεθεί κάποια πραγματική ευκαιρία.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η πληρωμή γίνεται με αντικαταβολή ας πούμε αν συμφωνεισουμε για την οποιαδήποτε αγορά; Για να είμαστε όλοι σίγουροι και για τα χρήματα αλλά και την παραλαβή του προϊόντος; Σόρρυ που σε πρήζω αλλά δεν έχω ξανά πάρει κάτι μεταχειρισμένο μέσο Ίντερνετ.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν πειράζει που ρωτάς,λογικό είναι να μην ξέρεις στην αρχή!

Τον τρόπο πληρωμής τον συζητάς με τον πωλητή.Υπάρχει και η αντικαταβολή,υπάρχει και η κατάθεση χρημάτων...Και ο πωλητής μπορεί να φοβηθεί μήπως την τελευταία στιγμή υπαναχωρήσεις και χρεωθεί τα έξοδα αποστολής-επιστροφής...

Πιστεύω όμως ότι μετά από τηλεφωνική συννενόηση,δύο λογικοί άνθρωποι θα τα βρούνε.Και εγώ έχω αγοράσει μεταχειρισμένο από εδώ,όπως και πολλοί άλλοι,με άψογη σχέση πωλητή-αγοραστή!

Συνήθως δεν συμβαίνουν άσχημα πράγματα,χωρίς αυτό να αποκλειστεί βέβαια.

Σε αυτό το forum πάντως τόσα χρόνια,ελάχιστα άσχημα έχουν πέσει στην αντίληψή μου!Συνήθως υπάρχει εντιμότητα!

Σκέψου το σημαντικό κέρδος χρημάτων από αγορά μεταχειρισμένου σε καλή κατάσταση,που μπορεί να ελεγχθεί σε ένα αξιόπιστο forum όπως είναι αυτό εδώ,και ότι θα έχεις στήριξη από όλους μας!

Δεν συμφέρει κάποιον που προσπαθεί να πουλήσει κάτι τόσο εξειδικευμένο όπως είναι ο αστρονομικός εξοπλισμός,ουσιαστικά μόνον εδώ,να μην φερθεί έντιμα!Μετά θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα δημόσια,και θα δυσκολευτεί πολύ να πουλήσει τον εξοπλισμό του!

Αν η συναλλαγή γινόταν σε έναν ευρύτερο χώρο,τότε ναι το ρίσκο θα ήταν πολύ μεγαλύτερο...

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...
Έχω ένα κατοπτρικό 130mm, ένα προσοφθάλμιο 25mm, 10mm και έναν barlow 2X τα default που είχε το τηλεσκόπιο όποτε δεν ξέρω πόσο καλή είναι η ποιότητα τους. αυτό που θέλω να μάθω είναι μέχρι που μπορώ να δω σε άριστες συνθήκες. Μπορώ για παράδειγμα να δω τον γαλαξία της Ανδρομέδας έστω και σαν δίσκο.
"Κάθε αστέρι μπορεί να είναι ο ήλιος κάποιου". Carl Sagan.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τον γαλαξία της Ανδρομέδας μπορείς να τον δείς,αλλά στα αντικείμενα βαθέως ουρανού (DSO) και γενικά αμυδρά αντικείμενα, τον πιο σημαντικό ρόλο τον έχει ο ουρανός που παρατηρείς:πόσο σκοτεινός είναι...η φωτορύπανση των πόλεων ειδικά της Αθήνας δεν επιτρέπει να δεις πολλά,ειδικά με το μικρής διαμέτρου τηλεσκόπιο που έχεις.

Σε σκοτεινό ουρανό όμως τα πράγματα αλλάζουν δραματικά!Θα δεις πάρα πολλά αντικείμενα!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης