Jump to content

11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας 2019 Βόλος


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας θα γίνει στο Βόλο από 1 έως 3 Νοεμβρίου 2019.

 

Το site του συνεδρίου είναι πλέον στον αέρα και μπορείτε να εγγραφείτε και να μάθετε περισσότερα:

 

http://astrosynedrio2019.astronomos.gr/

 

Η υποβολή των προτάσεων προς παρουσίαση θα είναι ανοικτή μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2019.

astrosynedrio2019.png.3984151375d75464093fe10ff4d01dfe.png

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για ποιόν χτυπάει η καμπάνα =D> :)

 

Ευκαιρία για προσωπική συνάντηση και μπύρα στο Βόλο (με όποιον φίλο κάνει κέφι).

Όποιος θέλει μου στέλνει ΠΜ.

Μου χάρισαν διοπτρικό BRESSER του 1994 (Διανομή Γερμανίας) στο 2019, και έτσι έμπλεξα...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάντα ήθελα να παω στα τσιπουράδικα του Βόλου!!

 

Να η ευκαιρία :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 

I will be there :twisted: :twisted:

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

 

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγχαρητήρια στο μέλος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου κ. Τσιάρα για τη σημαντική ανακάλυψη!

 

https://www.nature.com/articles/s41550-019-0878-9

 

https://gr.euronews.com/2019/09/12/astronomos-tsiaras-entopismo-nerou-eksoplaniti

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Από τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, κο Λουκά Ζαχείλα, στάλθηκε προς όλους τους Συλλόγους η παρακάτω ανακοίνωση για έκπτωση στο κόστος εγγραφής στο συνέδριο και παράταση της προθεσμίας υποβολής εισηγήσεων:

 

"Αγαπητοί φίλοι των Συλλόγων Ερασιτεχνικής Αστρονομίας,

 

Μετά από την χθεσινή σύσκεψη του ΔΣ της Εταιρείας, σχετικά με τo κόστος συμμετοχής στο 11ο Συνέδριό, και επειδή δεν δώσαμε τη δυνατότητα έκπτωσης σε όσους τυχόν θα κάνανε προ-εγγραφή, αποφασίσαμε να δώσουμε την εξής δυνατότητα:

 

Αν από κάποιο Σύλλογο συμμετάσχουν από 5 Μέλη και άνω, τότε θα τους κάνουμε έκπτωση 20% στο κόστος συμμετοχής (δηλ. η κανονική εγγραφή από το 50€ θα είναι 40€). Το κόστος όμως συμμετοχής για τους φοιτητές-μαθητές και ανέργους, θα παραμείνει στα 30€.

 

Σε όσους έχουν ήδη καταβάλει το κόστος συμμετοχής, και εφόσον είναι Μέλη κάποιου Συλλόγου (που τελικώς συμμετάσχουν άνω των 5 Μελών) θα τους επιστρέψουμε την διαφορά των 10€ όταν θα έρθουν στο Συνέδριο.

 

Ελπίζω να είμαι σαφής!

 

Επίσης, θα θέλαμε να ενημερώσετε τα Μέλη σας ότι αποφασίσαμε να δώσουμε μια παράταση στην υποβολή εργασιών μέχρι την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου.

 

Οπότε η Ανακοίνωση της αποδοχής ή μη των εισηγήσεων και εργασιών θα γίνει το Σάββατο 19 Οκτωβρίου.

 

Η προθεσμία υποβολής του τελικού κειμένου για την ώρα παραμένει η 21η Οκτωβρίου, και θα δώσουμε (αν χρειαστεί) μια μικρή παράταση.

 

Με εκτίμηση,

 

Λουκάς Ζαχείλας

Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικής Φυσικής

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

28ης Οκτωβρίου 78,

38333 Βόλος"

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να μην ανοίγω νέο θέμα, έχω δύο κενές θέσεις στο αυτοκίνητο αν κάποιος ενδιαφέρεται να έρθει μαζί μας. Θα ξεκινήσω Παρασκευή από Νίκαια κατά τις 11-12 και επιστροφή Κυριακή μεσημέρι-απόγευμα.

SkyWatcher Esprit 100ED PRO Triplet

ASI183MM-C Pro | Canon EOS 100D

ZWO EFW 8x1,25'' w/ Baader LRGB HOS

ZWO OAG w/ ASI290MM Mini

SkyWatcher EQ6-R PRO w/ EQMOD

PegasusAstro Pocket Powerbox

Intel Compute Stick

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δελτίο τύπου της οργανωτικής επιτροπής.

 

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος που έχει την έδρα της στο Βόλο διοργανώνει από Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου, έως Κυριακή, 3η Νοεμβρίου, το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας 2019, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου (Σταδίου & Μανδηλαρά, Ν. Ιωνία). Η έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει στις 7 μ.μ. με τις προσφωνήσεις των επισήμων, και την κεντρική ομιλία της Βολιώτισσας καθηγήτριας αστροφυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κ. Δήμητρας Ρηγοπούλου, κόρης του μαθηματικού Ιωάννη Ρηγόπουλου.

Το πρώτο συνέδριο της σειράς αυτής των συνεδρίων πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, πάλι από την ίδια Εταιρεία, πριν από 20 ακριβώς χρόνια, το 1999 και ακολούθησαν τα επόμενα συνέδρια της Κέρκυρας (2001), της Θεσσαλονίκης (2003), της Αθήνας (2005), της Πάτρας (2007), της Αλεξανδρούπολης (2009), των Χανίων (2011), της Θάσου (2013), της Σπάρτης (2015) και της Κέρκυρας (2017). Στο 11ο Συνέδριο προβλέπεται να συμμετάσχουν περί τα 300 άτομα προερχόμενα από τα διάφορα μέρη της Ελλάδος, όπου δραστηριοποιούνται οι περίπου 30 σύλλογοι ερασιτεχνών αστρονόμων, αλλά και πολλοί άλλοι φίλαστροι, που δεν είναι εγγεγραμμένοι στα σωματεία αυτά.

Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 100 σύνεδροι, εκ των οποίων πάνω από 20 έχουν στείλει τις εισηγήσεις και τις ανακοινώσεις τους που θα παρουσιάσουν στο συνέδριο. Στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου οι διάφοροι σύλλογοι και οι μεμονωμένοι ερασιτέχνες αστρονόμοι θα αναρτήσουν πανό και φωτογραφίες, της ερασιτεχνικής εργασίας τους. Τα εκθέματα της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος θα παρουσιάσουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, διότι θα απεικονίζουν την πλούσια δραστηριότητα της πολύχρονης ιστορίας της.

Στους συνέδρους θα διανεμηθούν τσάντες με ποικίλο αστρονομικό περιεχόμενα από την 30ετή σχεδόν δράση της Εταιρείας και μάλιστα τα Πρακτικά του 1ου Συνεδρίου του 1999, των οποίων υπάρχουν πολλά αντίτυπα στα αρχεία της.

Το βράδυ της πρώτης μέρας του Συνεδρίου, Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου, η διοργανώτρια Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος θα παραθέσει σε όλους τους συνέδρους πλούσιο δείπνο σε ένα τσιπουράδικο της παραλίας.

Τη δεύτερη μέρα, Σάββατο, 2α Νοεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. στα πλαίσια του Συνεδρίου θα λάβει χώρα στον ίδιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου η ετήσια «Γιορτή Αστρονομίας» κατά την οποία θα βραβευθούν: (α) οι 22 καλύτεροι μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου του 24ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2019, (β) Οι 17 καλύτεροι μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου, του 3ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας 2019 και (γ) οι 39 σπουδαστές και σπουδάστριες, που αποφοίτησαν από την «Φθινοπωρινή Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως 2018» και την «Χειμερινή Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως 2019».

Μετά την εκδήλωση της βράβευσης θα παρατεθεί δείπνο στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου για όλους τους συμμετέχοντες στη «Γιορτή Αστρονομίας», μαθητές, σπουδαστές, γονείς, καθηγητές και επισήμους.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπερα αστροσυναδελφοι.

 

Είμαι και γω ένας από αυτούς που ήθελαν να πάνε στο συνέδριο (θα ήταν η πρώτη μου συμμετοχή σε αστροσυνέδριο), έχοντας μάλιστα ετοιμάσει και εισήγηση με θέμα μια έρευνα που έκανα. Συζητώντας όμως με κάποιους, μαθαίνω άσχημα πράγματα, που είναι λογικό, νομίζω, να με βάζουν σε σκέψεις:

 

1) Ότι κανείς δεν έχει λάβει απάντηση περί εγκρίσης - ή μη - της εισήγησής του (ούτε εγώ, φυσικά, μόνο όταν την παρέλαβαν μου στείλανε μέιλ) από όσους προέβησαν σε υποβολή θέματος του ενδιαφέροντός τους, και

 

2) Ότι ειπώθηκε σε σοβαρό και καταξιωμένο επιστήμονα "δε σε χρειαζόμαστε" (αν έγινε, ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ, είτε έμμεσα είτε άμεσα αυτό ειπώθηκε), και κάτι τέτοια, ενώ κανένα θέμα δεν του εστάλη προς αξιολόγηση.

 

Γενικά παρατηρώ ξενερωμένο κόσμο, και μιλάνε οι περισσότεροι για πρωτοφανή ανοργανωσιά.

 

Απλά εκφράζω απορίες για αυτά που ακούω μιλώντας με κάποιους ανθρώπους και παραξενεύτηκα με όσα έμαθα, γι αυτό και ρώτησα, και ελπίζω να μην ακούσω τα εξ αμάξης, αφού δεν κατηγόρησα αλλά μόνο εξέφρασα απορίες.

 

Παρατηρώ ότι πολλοί έχουν απογοητευτεί και εάν όλα αυτά επαληθεύονται, διερωτώμαι, ευλόγως, νομίζω, κατά πόσο οι διοργανωτές αγαπάνε πραγματικά την αστρονομία

Στο σύμπαν τίποτα δεν υπάρχει τυχαία, και τίποτα από ό,τι υπάρχει δεν είναι τυχαία μοναδικό
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εύλογες οι απορίες σου και λογικοί οι προβληματισμοί σου. :?

 

Ευχόμαστε η οργανωτική επιτροπή να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες και να διοργανώσει ένα ωραίο συνέδριο.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε συμφωνία με τις ανακοινώσεις τους και με την παράταση που έδωσαν, οι διοργανωτές ήδη στέλνουν απαντήσεις για τις προτάσεις εισηγήσεων, συνοδευόμενες με συνοπτική αξιολόγηση της εισήγησης.

Σε τι βοηθά όμως να επικρίνουμε εκ των προτέρων ένα συνέδριο με (εκ των πραγμάτων) αόριστες αιχμές; Αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν οργανωτικές αδυναμίες ή καθυστερήσεις, η λύση είναι να αποθαρρύνουμε τη συμμετοχή των ερασιτεχνών ή να τους προτρέψουμε να ενισχύσουν το συνέδριο; Κατά τη γνώμη μου, σαφέστατα το δεύτερο. Η ιστορία του θεσμού δείχνει ότι η συνολική προσφορά των συνεδρίων είναι θετική σε πολλά επίπεδα και γι΄αυτό πρέπει να τα στηρίζουμε με συλλογική προσπάθεια κι όχι να τα αποδυναμώνουμε σε καιρούς μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολους.

Τα παραπάνω είναι η προσωπική μου άποψη όπως έχει διαμορφωθεί από το 2005 που παρακολουθώ τα συνέδρια ερασιτεχνικής αστρονομίας.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν επεκρινε κανεις κανεναν. Τουλαχιστον οχι εγω. Απλως εξεφρασα απορια για το εαν αληθευουν αυτα που ακουγονται απο ενα σωρο κοσμο, γιατι ειναι στενοχωρο και απογοητευτικο να γινονται πραγματα - αν, και σε οποιο βαθμο εγιναν. Θα επιβεβαιωσω ομως τα περι απαντησης για αποδοχη των εισηγησεων, γιατι μου εστειλαν θετικη απαντηση.
Στο σύμπαν τίποτα δεν υπάρχει τυχαία, και τίποτα από ό,τι υπάρχει δεν είναι τυχαία μοναδικό
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοι φιλοι ερασιτεχνες αστρονομοι,σας περιμενουμε στο 11ο Συνεδριο μας στο Βολο.Η παρουσια και η συμμετοχη σας ειναι αυτο που κανει εναν ηδη επιτυχημενο θεσμο ακομη πιο δυνατο για το μελλον.Γιωργος Ταμβακης Βολος

11 PanSynEraAstro afissa.pdf

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από την Κοσμογονία στην Κοσμολογία ένα ταξίδι στο Σύμπαν

στην εναρκτήρια ομιλία της κ. Ρηγοπούλου στο 11ο Αστροσυνέδριο

 

Ο έναστρος ουρανός προκαλεί το ενδιαφέρον και το δέος στους ανθρώπους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το φως που βλέπουμε από τον Ήλιο, τους αστέρες και τους μακρινούς γαλαξίες περιέχει πλήθος πληροφοριών για τη δημιουργία και την εξέλιξή τους. Εδώ και αιώνες οι Αστρονόμοι συλλέγουν αυτό το αμυδρό φως των αστέρων και των γαλαξιών και αναλύοντάς το αποκαλύπτουν την πορεία τους στο Σύμπαν. Έτσι οι Αστρονόμοι γίνονται συγγραφείς ενός κοσμικού ταξιδιού πίσω στο χρόνο.

Στη διάλεξη αυτή η Βολιώτισσα αστροφυσικός κ. Δήμητρα Ρηγοπούλου θα περιγράψει πώς οι Αστρονόμοι, χρησιμοποιώντας μεγάλα τηλεσκόπια και τεχνητούς δορυφόρους, μελετούν την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα ουράνια σώματα για να κατανοήσουν τη δημιουργία του Σύμπαντος και να προβλέψουν, με αρκετή ακρίβεια, την πορεία του στο μέλλον.

Η ομιλία αυτή θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας κατά την έναρξη του 11ου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, το οποίο γίνεται πάλι στα Βόλο, μετά από 20 ακριβώς χρόνια από το 1999, οπότε πραγματοποιήθηκε το 1ο Αστροσυνέδριο. Την ομιλία προβλέπεται να την παρακολουθήσουν εκτός από τους Συνέδρους που θα έρθουν από όλη την Ελλάδα, και πάρα πολλοί Βολιώτες

Η κ. Δήμητρα Ρηγοπούλου είναι κόρη του Βολιώτη μαθηματικού Ιωάννη Ρηγοπούλου και σήμερα είναι καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης (Oxford University). Είναι ερευνήτρια στο Εργαστήριο Διαστημικών Αποστολών του Rutherford Appleton Laboratory, Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Chalmers του Γκότεμπουργκ (Gothenburg, Sweden) και συνεργαζόμενη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Πανεπιστήμιου Κρήτης

Έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το 1990, το δίπλωμα Master’s το 1991 και το διδακτορικό της δίπλωμα (PhD) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου το 1995. Στην διδακτορική της διατριβή η κ. Ρηγοπούλου μελέτησε το μηχανισμό αστρικής δημιουργίας σε μια νέα ομάδα υπέρλαμπρων γαλαξιών που μόλις είχαν ανακαλυφθεί.

Μέχρι το 2003 εργάστηκε στο Max Planck Institute for Extraterrestial Physics στο Μόναχο. Το 2003 ήρθε στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης όπου και βρίσκεται έως σήμερα στη θέση Καθηγήτριας Α’ βαθμίδας με γνωστικό αντικείμενο την Αστροφυσική και ηγείται μιας ερευνητικής ομάδας που μελετάει την εξέλιξη υπέρλαμπρων γαλαξιών χρησιμοποιώντας δεδομένα από δορυφόρους της NASA και της ESA και μεγάλα τηλεσκόπια όπως το Very Large Telescope στη Χιλή και το Τηλεσκόπιο Keck στη Χαβάη.

Το 2013 έλαβε το βραβείο Sir Arthur Clarke και το 2014 το ομαδικό βραβείο της Βασιλικής Αστρονομικής Ένωσης της Αγγλίας (RAS, UK) για την συνεισφορά της στην ερευνητική ομάδα του δορυφόρου Herschel της Ευρωπαϊκής Ένωσης Διαστήματος (ΕSA).

rigopoulou.jpg.d341423a7d52820ea436819ab05756c2.jpg

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δελτίο Τύπου από την οργανωτική επιτροπή

 

Μετά από 20 χρόνια, το 11ο Αστροσυνέδριο Ερασιτεχνών Αστρονόμων διενεργείται φέτος και πάλι στο Βόλο, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας. Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει την Παρασκευή και ώρα 7 μ.μ. με κεντρική ομιλήτρια τη Βολιώτισσα Δήμητρα Ρηγοπούλου, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με θέμα «Από την Κοσμογονία στην Κοσμολογία – ένα ταξίδι στο Σύμπαν».

Την επόμενη μέρα, το Σάββατο, 2α Νοεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. στον ίδιο χώρο θα λάβει χώρα η βράβευση των μαθητών Ολυμπιονικών της Αστρονομίας, οι οποίοι στη 13η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής της Ουγγαρίας κέρδισαν φέτος δύο αργυρά μετάλλια και τρία χάλκινα, δηλ. όλοι ανέβηκαν στο βάθρο της επιτυχίας. Πρόκειται για τους Πουλτουρτζίδη Ευθύμιο, από το Κιλκίς, Γιαννίση – Μανέ Αργύριο από το Βόλο (αργυρά μετάλλια), Γάκη Διονύσιο, από την Πάτρα, Βασιλείου Ευτυχία από τον Πειραιά και Ξυλόπορτα Κων/τίνο, από την Αθήνα (χάλκινα μετάλλια).

Είναι η πρώτη φορά που στα 13 χρόνια και οι 5 εκπρόσωποι της Ελλάδας κατακτούν μετάλλια στην Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Γι’ αυτό η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, που έχει την έδρα της στο Βόλο και διοργανώνει το 11ο Αστροσυνέδριο, αποφάσισε να βραβεύσει 4 από τους καθηγητές τους με αναμνηστική πλακέτα. Οι επίτιμοι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ιωάννης Σειραδάκης, & Χαράλαμπος Βάρβογλης, ο κ. Κωνταντίνος Μελίδης, αφυπηρετήσας Καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο και ο Βολιώτης κ. Χρίστος Ξενάκης, επίτιμος σύμβουλος Φυσικών επί 10 – 15 ημέρες κάθε χρόνο έκαναν ολοήμερες διδασκαλίες και έβαλαν τα θεμέλια του φετινού θρίαμβου!

Παράλληλα, την ίδια βραδιά θα βραβευθούν, στα πλαίσια της ετήσιας «Γιορτής Αστρονομίας» και οι 22 καλύτεροι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου του 24ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας, μεταξύ των οποίων είναι και ο Βολιώτης Σιάσος Χρήστος, καθώς και οι 17 καλύτεροι μαθητές του 3ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας του Δημοτικού, μεταξύ των οποίων είναι και η Βολιώτισσα Τσολάκη Ιωάννα.

Τέλος, θα απονεμηθούν τα απολυτήρια των 39 σπουδαστών και σπουδαστριών τόσο της Φθινοπωρινής Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως 2018, όσο και της Χειμερινής Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως 2019. Με το κλείσιμο της γιορτής η Εταιρεία θα τους δεξιωθεί όλους μαζί, μαθητές, σπουδαστές, γονείς και καθηγητές, παραθέτοντας πλούσιο μπουφέ προς τιμή τους.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημοσιεύθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου:

 

http://astrosynedrio2019.astronomos.gr/prg/

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παίδες, ερώτηση: φεύγει κανείς αύριο μεσημέρι ή απόγευμα για το Βόλο; Το λέω γιατί είχα κλείσει το ξενοδοχείο για άφιξη Πέμπτη βράδυ (και ίσα που είχαν ένα δωμάτιο μόνο διαθέσιμο, μου είπανε, είχανε τιγκάρει από νωρίς). Έλεγα μπας και πηγαίναμε παρέα, και μιας και δεν οδηγώ κιόλας. Αν μία στο εκατομμύριο πάει κανείς προς τα πάνω από αύριο κιόλας, ας στείλει κανα μήνυμα να μου πει πού να βρεθούμε (εγώ μένω Χαλάνδρι), μπας και με τσουβαλιάσει μέσα και ανηφορίσουμε παρέα
Στο σύμπαν τίποτα δεν υπάρχει τυχαία, και τίποτα από ό,τι υπάρχει δεν είναι τυχαία μοναδικό
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εξαιρετικό συνέδριο. Εξαιρετικοί άνθρωποι. Πραγματικά χάρηκα για όλες τις γνωριμίες. Τόσο το συνέδριο όσο και την πόλη του Βόλου τα απόλαυσα στο έπακρο όσο μου το επέτρεπε ο χρόνος. Με το καλό μα τα ξανά πούμε στην ΠΕΕΑ ή σε επόμενο συνέδριο.

 

Λέκκας Γιώργος.

Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:

https://www.instagram.com/specca_observatory

 

Η Σελίδα μου στο Facebook.

https://www.facebook.com/dailyastronomy1/

 

Specca Observatory,Ioannina

Λέκκας Γεώργιος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στον απόηχο του 11ου Αστροσυνεδρίου

της Εταιρείας Αστρονομίας

 

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το τριήμερο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας που διοργανώθηκε από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας. Το παρακολούθησαν περί τους 200 σύνεδροι, που ήρθαν από διάφορα μέρη της Ελλάδος, είτε μέλη των 26 αστρονομικών σωματείων, είτε άλλοι φίλαστροι. Τα 16 από τα σωματεία αυτά εκπροσωπήθηκαν από τους Προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων τους. Έγιναν 27 πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για ποικίλα αστρονομικά θέματα, που πλαισιώνονταν με πολλές εικόνες και βιντεοπροβολές.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Λουκάς Ζαχείλας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Χρήστος Ευθυμιόπουλος, αστροφυσικός, Διευθυντής Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Χαιρετισμούς απηύθυναν η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη και ο βουλευτής κ. Χρήστος Μπουκώρος.

Την εναρκτήρια ομιλία έκανε η Βολιώτισσα κ. Δήμητρα Ρηγοπούλου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με θέμα: «Από την Κοσμογονία στην Κοσμολογία – Ένα ταξίδι στο Σύμπαν». Μετά την ομιλία, την Παρασκευή το βράδυ η διοργανώτρια Εταιρεία δεξιώθηκε τους συνέδρους με πανηγυρικό δείπνο σε τσιπουράδικο της παραλίας.

Την επόμενη μέρα Σάββατο άρχισαν οι εισηγήσεις και ανακοινώσεις που περιλάμβαναν: Ιδιοκατασκευές μαθητών – Πάρκο ηλιακών ρολογιών στη Δράμα – Μια αστρονομική ιστοσελίδα – Αστρονομία για μαθητές – Εισαγωγικά σεμινάρια αστρονομίας – Ψηφιακή διάδοση της επιστήμης – Αστερισμοί – Μαθήματα αστρονομίας – Ουράνιες σφαίρες σε εκκλησίες – Ο ουρανός του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη – Ένα ραδιοτηλεσκόπιο – Ο «Ίκαρος» πετάει – Mars Rover με απλά υλικά – Εκπαίδευση των κοσμοναυτών στη Μόσχα – Μια ολική έκλειψη Ηλίου – Η αστρονομική μέθοδος του Αρίσταρχου – Το ύψος του Ηλίου στο Βόλο – Πυκνότητα γήινων πλανητών – Ο πλανήτης Αφροδίτη – Αποκρύψεις αστέρων – Ο αστέρας ρ-Κασσιόπης – «Ένα μικρό βήμα για άνθρωπο» – Επιδράσεις στο κλίμα της Γης – Αστρονομικές ανακαλύψεις 2018-2019.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η βράβευση 39 μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, που διακρίθηκαν στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς Αστρονομίας 2019, καθώς και 39 επίσης σπουδαστών που αποφοίτησαν από την τριετούς φοιτήσεως «Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως», και προέρχονταν από κάθε γωνία της Ελλάδος.

Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στους 4 καθηγητές που εκπαίδευαν για πολλά χρόνια τους 5 μαθητές – ολυμπιονίκες, που μετείχαν στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Αστρονομίας – Αστροφυσικής. Πρόκειται για τους επίτιμους Καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ιωάννη Σειραδάκη & Χαράλαμπο Βάρβογλη, τον κ. Κωνσταντίνο Μελίδη, αφυπηρετήσαντα Καθηγητή στο ίδιο Πανεπιστήμιο και τον Βολιώτη κ. Χρίστο Ξενάκη, επίτιμο σύμβουλο Φυσικών.

Παράλληλα ανακηρύχθηκαν και έλαβαν το «Βραβείο Ερασιτέχνη Αστρονόμου 2018» οι δύο σύνεδροι, που ισοβάθμησαν στα προσόντα σύμφωνα με την αρμόδια τριμελή Επιτροπή. Πρόκειται για τους: Τσάμη Ευάγγελο, από την Αθήνα και Βούλγαρη Αριστείδη από τη Θεσσαλονίκη.

Το συνέδριο έληξε αργά το μεσημέρι της Κυριακής, με την αναμνηστική φωτογραφία όλων των συνέδρων και των εθελοντών και την ευχή να ξανασυναντηθούν πάλι όλοι μαζί στην 14η αστροεξόρμηση του 2020, που θα γίνει στον Δρυμώνα Θέρμου Τριχωνίδας και στο 12ο Συνέδριο 2021, που θα γίνει στην Πάτρα.

11opseaofficial.thumb.jpg.875f63f634d3d12cbb5aca441b8bd985.jpg

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης