Jump to content

Υπάρχει ο πλανήτης του Aldebaran?


Προτεινόμενες αναρτήσεις

:D Εδώ και πολλά χρόνια παρακολουθούμε μια περιοδικότητα των μεταβολών της γωνιακής ταχύτητας του Αλντεμπαράν, που οι αστρονόμοι <διάβασαν> ως υπογραφή ενός πλανήτη του. Όμως μια πρόσφατη μελέτη του διαγράμματος των μεταβολών της γωνιακής ταχύτητας του ερυθρού γίγαντα στον Ταύρο δείχνει ότι δεν αντιστοιχεί σε βαρυτική επίδραση από πλανήτη, αλλά μάλλον οφείλεται σε εσωτερικές διεργασίες του αστεριού. Τα αστέρια στην φάση του ασυμπτωτικού κλάδου παρουσιάζουν μια δευτερεύον περιοδική μακροχρόνια μεταβολή της λαμπρότητά τους.

Ο Αλντεμπαράν παρουσιάζει δευτερεύουσα περιοδικότητα 629 ημερών. Η κύριοι παλμοί του γίγαντα έχουν περίοδο 7 ημέρες. Κάτι παρόμοιο παρατηρήθηκε και για τον γάμμα του Δράκοντα, έναν ερυθρό γίγαντα σε παρόμοια φάση εξέλιξης με τον Αλντεμπαράν. Αυτός παρουσίασε ανάλογες δευτερεύουσες μεταβολές της λαμπρότητας που μετρήθηκαν από το 2003. Το 2011 διακόπηκαν ξαφνικά, και επανήλθαν το 2014! Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί αν το φαινόμενο οφείλεται στην ύπαρξη εξωπλανήτη.

Τα θεωρητικά μοντέλα για τις εσωτερικές διεργασίες στους γίγαντες είναι ακόμα αρκετά ατελή. Ίσως οι έντονες επιδράσεις της συναγωγής στο εσωτερικό αυτών των πολύ φουσκωμένων αστεριών να υπάρχουν και πριν τον ασυμπτωτικό κλάδο (φάση στην αστρική εξέλιξη όπου στον πυρήνα άνθρακα- οξυγόνου δεν σημειώνεται σύντηξη, αλλά σε 2 φλοιούς έξω από τον πυρήνα,έναν με ήλιον και έναν με υδρογόνο, πάντα για αστέρια μικρότερα από 8 ηλιακές μάζες). Οι 2 παραπάνω γίγαντες βρίσκονται λίγο πριν την φάση καύσης ήλιον στον πυρήνα, μια φάση που κρύβει πολλά μυστικά, όπως το helium flash.

Οι μεταβολές στην γωνιακή ταχύτητα ενισχύονται με την αύξηση της λαμπρότητας (στην φάση διαστολής του γίγαντα), έτσι συνδέονται οι παρατηρήσεις των μεταβολών της γωνιακής ταχύτητας και οι παλμοί της λαμπρότητας.

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι μεταβολες στον Αλντεμπαραν και στον Ελταμιν μπορει να οφειλονται σε εσωτερικα αιτια, αλλα αυτο δε σημαινει οτι δεν εχουν πλανητες. Ολα τα αστρα εχουν πλανητες γυρω τους, ακομα και τα παλσαρ. Προσωπικα πιστευω οτι ειδικα οι πορτοκαλι γιγαντες ειναι και τα αστρα με τους περισσοτερους πλανητες και με τη μεγαλυτερη οικοσφαιρα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:D Το πιο πιθανό είναι να έχουν πλανήτες που ακόμα δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε. Μην ξεχνάμε ότι παρατηρούμε πολλούς εξωπλανήτες αρκετά κοντά στο αστέρι τους. Στην περίπτωση των ερυθρών γιγάντων, κυριολεκτικά τους έχει καταπιεί ο γίγαντας! Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι πορτοκαλί γίγαντες έχουν πιο πολλούς πλανήτες, γιατί οι πλανήτες σχηματίζονται μαζί με το αστέρι τους, άρα πολύ πριν την φάση του γίγαντα. Επίσης τα μεγάλης μάζας αστέρια σχηματίζονται πολύ πιο βίαια από τα μικρότερης μάζας, και με συντομότερο χρονοδιάγραμμα, κάτι που δεν ευνοεί την ύπαρξη σταθερού πλανητικού συστήματος. Οι παλμοί των γιγάντων δεν επιτρέπουν την ύπαρξη σταθερών συνθηκών στους πλανήτες (δεν υπάρχει πια κατοικήσιμη ζώνη).
Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν εννοουσα τους ερυθρους γιγαντες, αλλα και για τους Κ δεν ειναι παντα ετσι, πχ ο Αρκτουρος φερεται να εχει ηλικια 8 δις, ο Αλντεμπαραν 6, ο Ερραι 3,2, ο Σελεμπ 4 και πολλοι αλλοι. Δεν ειμαστε εξαλλου εκατο τοις εκατο σιγουροι για τη δημιουργια και εξελιξη των πλανητων, οι ενδειξεις μεχρι σημερα δειχνουν οτι μαλλον ολοι οι αστερες εχουν πλανητικα συστηματα [ προσωπικα ημουν σιγουρος γι αυτο πριν καν βρεθει πλανητης στον 51 του Πηγασου. ] Τι εννοεις οτι πλεον δεν υπαρχει κατοικησιμη ζωνη ?
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:D Οι παλμοί και οι αστρικοί άνεμοι των ερυθρών γιγάντων είναι τόσο έντονοι ώστε δεν υπάρχει μια περιοχή όπου σταθερά η θερμοκρασία να επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή. Και γενικά αυτή η μεγάλη αστάθεια του αστεριού έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σταθερές συνθήκες (θερμοκρασίας, ακτινοβολίας) στο όποιο πλανητικό σύστημα. Φανταστείτε τον Ήλιο να φτάσει μέχρι την Αφροδίτη, να έχει χιλιάδες φορές πιο έντονο ηλιακό άνεμο (τα μαγνητικά πεδία των πλανητών δεν μπορούν να αποτελέσουν πια ασπίδες τους) και με κάθε παλμό να αλλάζει σημαντικά την θερμοκρασία του μεσοπλανητικού χώρου.
Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν μιλησα για υπαρξη ζωης αλλα για υπαρξη πολλων πλανητων στους πορτοκαλι γιγαντες Κ. Το πρωταρχικο νεφελωμα της δημιουργιας πχ του Αρκτουρου [ αν ευσταθουν οι μεχρι τωρα θεωριες και δε μας ξεφουρνισουν κατι αλλο ] θα ηταν χιλιαδες φορες μεγαλυτερο απ αυτο του δικου μας ηλιου η ενος νανου G η Κ. Υποθετικα παντα το αποτελεσμα σ αυτη την περιπτωση πιθανως θα ειναι αρκετοι πλανητες που θα μπορουσε καλλιστα να συγκρατησει ενας Αρκτουρος 25 ηλιακων διαμετρων. Τωρα για τις ακτινοβολιες που λες ετσι ακριβως ειναι, αλλα αν μιλαμε για ζωη, ακομα και σε καποιον πλανητη ανωμαλου αστρου, παλι ολα ειναι σχετικα. Υπαρχει παντα η περιπτωση η ζωη να προσαρμοζεται στις συνθηκες, κι απο τη στιγμη που μονο για τη Γη γνωριζουμε, δε μπορουμε ν αποκλεισουμε την περιπτωση να υπαρχει ζωη οποιασδηποτε μορφης ακομα και σ εναν πλανητη αστρου Β η Α. Μιλαμε παντα υποθετικα για ολα αυτα γιατι δε μπορουμε να κανουμε αλλιως. Ευχαριστω για τη συνομιλια, νασαι καλα !
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:D Μία ουσιαστική διαφορά είναι ότι τα αστέρια με σημαντικά μεγαλύτερη μάζα από τον ήλιο δημιουργήθηκαν πολύ πιο πρόσφατα, άρα πιθανότατα είναι χημικά εμπλουτισμένα σχετικά με τον ήλιο, όπως και οι πλανήτες τους. Δημιουργήθηκαν από νεφελώματα που εμπλουτίστηκαν από περισσότερες γενιές αστεριών από ότι το νεφέλωμα που <γέννησε> τον ήλιο μας.
Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπαρχουν τουλαχιστον 3 δισεκατομμυρια γιγαντες, απο 5 εως 30 ηλιακων διαμετρων που εχουν δημιουργηθει πριν τον Ηλιο. Και φυσικα πολλοι μετα. Eνα παραδειγμα ειναι ο Αρκτουρος, μπορω να σου πω πολλους που βλεπουμε με γυμνο ματι. Εσυ εννοεις υπεργιγαντες τυπου Μπετελγκεζ, γι αυτους δε διαφωνω. Αλλα και οι μεταγενεστεροι εχουν πλανητες. Η υπαρξη ζωης φυσικα ειναι αλλο θεμα και σχετιζεται με τα χημικα στοιχεια οχι μονο των πλανητων. Το οτι δημιουργηθηκε ζωη στη Γη τα τελευταια 3 δις ετη σ εναν αστερα G2 ηλικιας 4,6 δις δεν αποκλειει την πιθανοτητα να δημιουργηθει ζωη σ εναν πλανητη δεκαπλασιο της Γης τα τελευταια 2 δις ετη σ εναν αστερα Κ2 20 ηλιακων διαμετρων και ηλικιας 3 δις. Ο ρυθμος αναπλασης η μεταλλαξης οπως θες πες το μπορει να ειναι διαφορετικος υπο αλλες συνθηκες.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης