Jump to content

Αγορά νέου τηλεσκοπίου


Kingdom

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλη την Αστροπαρέα και καλώς σας βρήκα!

 

Ήρθε η ώρα και η στιγμή και για μένα να πάρω την απόφαση να αγοράσω και εγώ το 1ο μου τηλεσκόπιο...Η ενασχόληση μου με την Αστρονομία ξεκίνησε πριν από περίπου 3 χρόνια όταν πήγα σε μια ξενάγηση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Θησείο οπού εκεί ομολογώ εντυπωσιάστηκα μιας και ποτέ δεν περίμενα ότι παρατηρώντας αντικείμενα στον ουρανό με γυμνό μάτι που τα θεωρούσα σαν αστέρια ότι ήταν τελικά πλανήτες... :shock: Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία...

 

Από τότε άρχισα λοιπόν να ασχολούμαι όλο και περισσότερο, βρήκα και αυτό το forum και έχω διαβάσει πάρα πολλά άρθρα φίλων που με έχουν βοηθήσει πολύ...Έχω διαβάσει τα Nightwatch και Backyard Astronomers Guide τα οποία τα θεωρώ εξαιρετικά για έναν αρχάριο!Στην συνέχεια αγόρασα και κιάλια και αυτά με βοήθησαν στο να κατανοώ αστερισμούς αλλά και τον ουρανό γενικά...Παρακολουθώ πάρα πολλά video στο internet γενικά και ενημερώνομαι συνέχεια ενώ έχω κατεβάσει και αρκετά app στο κινητό που βοηθάνε και αυτά...Δυστυχώς έχω την ατυχία να μένω στην Αθήνα στο κέντρο οπότε η ορατότητα το βράδυ είναι τραγική με τόση φωτορύπανση...Έτσι την αγορά ενός τηλεσκοπίου πάντα την θεωρούσα αποτρεπτική...Μόνο στην επαρχία το ευχαριστιέμαι όταν πάω 3-4 φορές το χρόνο που είναι μέσα στο σκοτάδι...Είμαι και στο ισόγειο στην Αθήνα οπότε το ανέβα κατέβα στην ταράτσα μαζί με κάποιες σκάλες το θεωρούσα πρόβλημα...Παρόλα αυτά αποφάσισα να κάνω την κίνηση επιτέλους και να αγοράσω ένα τηλεσκόπιο με το σκεπτικό ότι δεν θα το έχω μόνο για Αθήνα αλλά ότι θα το έχω και εκτός πόλης και γιατί όχι να συμμετάσχω και εγώ σε κάποιο αστροπάρτι...

 

Στο τηλεσκόπιο που έχω κατασταλλάξει μετά από αρκετή έρευνα είναι στο skywatcher dobsonian 8" αν και το θεωρώ κάπως ποιο ογκώδες σε σύγκριση με κάποια διοπτρικά ή ακόμα και με κάποια άλλα dob όπως το SKYWATCHER DOBSONIAN TRUSS 130mm Heritage που είναι με αποσπόμενο σωλήνα αλλά ποιο περιορισμένων δυνατοτήτων...Έχω βέβαια αυτοκίνητο για μετακίνηση εκτός σπιτιού...Το ανέβα κατέβα ποιο πολύ με προβλημάτιζε στην ταράτσα αλλά όπως είπα δεν θα επαναπαυτώ σε παρατηρήσεις εντός Αθήνας μόνο...Κοίταζα και τα MAK να πω την αλήθεια αλλά με βλέπω για το dob...

 

https://www.planitario.gr/dobsonian-8-pyrex.html

 

 

Αυτή την περίοδο το έχει βγάλει σε τιμή blackfriday το Πλανητάριο και το σκέφτομαι σοβαρά...Με ενδιαφέρει να βλέπω πλανήτες,νεφελώματα,αστρικά σμήνοι για εντός Αθήνας αν κ τα τελευταία λόγω φωτορύπανσης ξέρω ότι δεν θα τα χαρώ και τόσο ίσως και να μην τα δω καν και για εκτός Αθήνας με ενδιαφέρουν γαλαξίες,κομήτες και ότι άλλο θα μπορέσω να ψαχουλεύσω με αυτό το τηλεσκόπιο μέσα στο απόλυτο σκοτάδι...Ήθελα να σας ρωτήσω πέραν του τηλεσκοπίου να πάρω και έναν barlow ή για αρχή να το αποφύγω;Με τα 2 προσοφθάλμια που έχει 25mm και 10mm καλύπτομαι λέτε;

 

https://www.planitario.gr/barlow-2x.html

 

Επίσης σίγουρα θα πάρω ένα t-ring...Έχω μια DSLR CANON 500D και θα ήθελα να ασχοληθώ και με την αστροφωτογραφία ερασιτεχνικά κάποια στιγμή αν και με το Dobsonian ξέρω ότι δεν είναι και το ιδανικό τηλεσκόπιο για κάτι τέτοιο αλλά anyway παρατηρώντας ανοίγει η όρεξη!!! 8)

 

https://www.planitario.gr/t-ring-gia-canon-ef-eos.html

 

Φίλτρα επίσης σκέφτομαι αυτά:

 

https://www.planitario.gr/filtro-selhnhs-o31-8-1-1-4.html

 

https://www.planitario.gr/skywatcher-filtro-planhtwn-21-portokali-o31-8-mm-ao94118-05.html

 

Αλλά καλοκοιτάζω και το βαλιτσάκι της Celestron που έχει πακέτο προσοφθάλμια-φίλτρα-barlow αντί να τα πάρω ένα ένα:

 

https://www.planitario.gr/eyepiece-and-filter-kit-o-31-8mm.html

 

Αν και το έχω βρει σε καλύτερη τιμή εκτός Ελλάδος αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι αυθεντικό αυτό που θα αγοράσω...anyway...Πως το βλέπετε όλο αυτό το setup για αρχή;Sorry για το μεγάλο μου post απλά ήθελα να δώσω ακριβώς όσες πληροφορίες μπορώ για να μου πείτε από την εμπειρία σας αν κάνω καλά για 1η επιλογή τηλεσκοπίου.Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και περιμένω τις απαντήσεις και τις όποιες συμβουλές σας!

 

Φιλικά Ανδρέας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Ανδρέα καλώς ήρθες στο astrovox και στην ερασιτεχνική αστρονομία,ως ενεργός αστρονόμος!

Πολύ καλή επιλογή το SW Dob 8",είναι ένα τηλεσκόπιο που θα χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια για παρατήρηση!

Αλλά αν θέλεις φωτογραφία...υπάρχει πρόβλημα!Λόγω του μήκους του,(εστιακή απόσταση=1200mm) θα παράξει ροπές σε μια σχετικά οικονομική βάση τύπου HEQ5.Γι'αυτό αν θέλεις παρατήρηση και αστροφωτογραφία με 8",θα πρέπει να πας σε σωλήνα 200/1000,ή 200/800 με διορθωτή κόμης,πάνω σε βάση HEQ5.

Δεν μπορείς να φωτογραφίσεις αποτελεσματικά χωρίς ισημερινή βάση.

Αν αποφασίσεις να πάρεις το 200/1200 (που είναι το κλασικό dob 8"),τότε θα πρέπει αργότερα να πάρεις μια στιβαρότερη και ακριβότερη βάση τύπου EQ6,στην οποία θα μπορείς να βάλεις πληθώρα τηλεσκοπίων!

Σημειωτέον οτι η αστροφωτογραφία είναι πολύ πιο δύσκολη υπόθεση απο την παρατήρηση,και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο με μεγάλους σωλήνες όπως το 8"....

Η πιο συνετή λύση είναι να ξεκινήσεις με παρατήρηση,και όταν ωριμάσεις σαν αστροπαρατηρητής και αποκτήσεις γνώσεις και εμπειρία,καθώς και τί στόχους θα θελήσεις να φωτογραφίζεις,τότε θα πρέπει να αποφασίσεις τηλεσκόπιο και βάση!

Σκέψου τα κόστη και τις δυσκολίες,πριν βιαστείς να αποφασίσεις κάποια αγορά!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπερα ανδρεα κι απο μενα και καλο ξεκινημα!!! Η δικη μου η γνωμη ειναι τον σωληνα black diamond 150/750 που νομιζω τον εχει και προσφορα το πλανηταριο με την eq3-2 ξεφευγεις λιγο απ την τιμη του dob αλλα οχι πολυ..και μπορεις να κανεις ωραια παρατηρηση με το εξαιντσο ποσο μαλλον και στο χωριο...αλλα και αστροφωτογραφιση επειδη ειναι ισημερινη και ο σωληνας δεν ειναι μακρυς νομιζω στα 65 εκατοστα...θα σου λεγα και σε συνδυασμο με την eq5 να βαλεις αυτον των σωληνα αλλα ξεφρυγεις στο μπατζετ...παντως για παρατηρηση και μονο το dob 8 πολυ καλο..η γνωμη μου....καλη αρχη και καλες επιλογες!!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όσο αφορά τους φακούς και τα φίλτρα,υπάρχουν οι επιλογές (για ξεκίνημα):

1)Του κιτ της Celestron που είναι η οικονομικότερη λύση για την ίδια οπτική ποιότητα σε σχέση με διάφορους πολύ ποιοτικούς φακούς και barlows που κυκλοφορούν!

Αυτό μπορώ να το πω με βεβαιότητα με τέστ που έχω κάνει!Οι φακοί είναι τύπου plossl αρίστης οπτικής ποιότητας και ο barlow 2x,που έχει μέσα είναι ένα διαμάντι-εφάμιλλος με τον Televue 2x,Powermate 2.5x κλπ!

Το φίλτρο Σελήνης είναι πολύ καλό,τα υπόλοιπα φίλτρα πλανητών της ίδιας ποιότητας με τα Skywatcher δηλ.μετριότατα....αλλά και ουσιαστικά για ελάχιστες χρήσεις!

Αν θέλεις φίλτρα καλά,η Baader και άλλες εταιρίες έχουν πολύ καλύτερα!

Οι φακοί plossl του κιτ όμως έχουν μεν την καλύτερη οξύτητα και κοντράστ σε σχέση με άλλους πολύ ακριβότερους φακούς,αλλά και ένα μειονέκτημα που για πολλούς είναι σοβαρό:οι 6 και 8mm έχουν μικρό eye-relief μερικά mm μόνο,και αυτό δυσκολεύει αρκετούς παρατηρητές ειδικά αυτούς που φορούν γυαλιά,γιατί πρέπει να πλησιάζεις αρκετά το μάτι στον φακό!

Επίσης έχουν ένα τυπικό πεδίο 52ο,που σε συνδυασμό με το μικρό eye-relief προκαλεί δυσφορία σε αρκετούς!

Επίσης η χειροκίνητη οδήγηση ενός dob σε μεγάλες μεγεθύνσεις δυσκολεύει αρκετούς παρατηρητές,ιδιαίτερα με φακούς μικρού πεδίου,όπως οι άνω plossl και ακόμα πιο πολύ οι ορθοσκοπικοί,επειδή το αντικείμενο μένει λιγότερο χρόνο μέσα στο οπτικό πεδίο του τηλεσκοπίου...

Έτσι προκύπτει για πολλούς η ανάγκη ευρυγώνιων φακών!

Επίσης για να δείς εκτεταμένα αντικείμενα βαθέως ουρανού (DSO) (πχ.το νεφέλωμα του Ωρίωνα,ανοιχτά αστρικά σμήνη κλπ.),θα χρειαστείς τουλάχιστον έναν ε υ ρ υ γ ώ ν ι ο φακό πάνω απο 68ο πεδίο και εστιακής απόστασης περίπου 11-12mm για τα τηλεσκόπια που είπαμε.

Έτσι προκύπτει και η λύση

2)Ενός ευρυγώνιου zoom όπως είναι ο Baader Hyperion zoom Mark III ή IV,8-24mm.Μαζί του χρειάζεται και ένας barlow 2x ή ο ταιριαστός Baader zoom barlow 2.25x.

Το μειονέκτημα αυτού του φακού είναι οτι ενώ το πεδίο αρχίζει στις 68ο,μετά τα 12mm πέφτει πολύ και γίνεται μικρότερο απο των plossl γύρω στις 42ο στα 24mm.Ενώ στο βαλιτσάκι έχεις τον 32mm που θα σου δώσει πολύ μεγαλύτερο πεδίο,πολύ χρήσιμο για αναζήτηση στόχων με ένα dob!

Στα πλεονεκτήματά του είναι οτι έχει μεγάλο eye-relief και φαινόμενο πεδίο A.F.O.V=68ο στα 8-12mm,που τον κάνει ξεκούραστο για πολλούς παρατηρητές.Και την ευκολία να μην αλλάζεις φακούς κάθε φορά που θέλεις διαφορετική μεγέθυνση!

Όσο για τα ξένα καταστήματα,πουλάνε αυθεντικά προϊόντα,τουλάχιστον τα γνωστά πχ.firstlightoptics,telescope-express,astroshop κλπ.

Για να κατασταλάξεις στο σετ των φακών,καλό είναι να παρατηρήσεις πρώτα με το τηλεσκόπιο που θα πάρεις,με τους plossl 25mm και 10mm που το συνοδεύουν,να δείς μετά απο αρκετές παρατηρήσεις αν σε δυσκολεύουν και μετά να αποφασίσεις!

Μην βιάζεσαι στην αγορά φακών,εκτός αν βρείς καμιά σοβαρή προσφορά αυτές τις μέρες!

Επίσης πάντα υπάρχει η επιλογή των μεταχειρισμένων εδώ στο φόρουμ,όπου μπορείς να βρείς πολύ καλή ποιότητα και κατάσταση,σε πολύ καλύτερες τιμές απο τα καταστήματα!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.Φίλε Κώστα οι πληροφορίες για το κιτ της Celestron που μου έδωσες ήταν πολυ σημαντικές δεδομένου ότι το τηλεσκόπιο θα το χρησιμοποιώ εγώ και ο αδερφός μου ο οποιός φοράει γυαλιά οπότε νομίζω θα έχουμε θέματα…Αρα σκέφτομαι μήπως να το αποφύγω για αρχή αν και είναι πρακτικό πιστεύω μιας και έχει λίγο από όλα σε ένα… anyway… Ισως το χτυπήσω αργότερα… Σαν τηλεσκόπιο τώρα εδώ έχουμε μια ανατροπή τελικά μιας και λέω να πάω σε MAK αν και χάνω σε ίντσες αν επέλεγα το Dob αλλά πιστεύω στην φορητότητα θα με βολέψει ποιο πολύ… Κοίταζω και το MAK 105/EQ2 αλλά και το MAK 127SP πάνω σε EQ3… Και τώρα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο θα μπορέσω σαν αρχάριος να σετάρω τo MAΚ ειδικά πάνω στην EQ3 μιας και δεν έχω ιδέα από ευθυγραμμίσεις… Οτι ξέρω είναι στην θεώρια και κάποια video που έχω παρατηρήσει στο internet… Με το Dob θεωρώ είναι ποιο εύκολο το σετάρισμα αλλα ποιο ζόρικο στην φορητότητα… Για τα ΜΑΚ εντός Αθήνας αξίζουν? Είναι εύκολα στο στήσιμο? ΜΑΚ ή DOB τι λέτε?
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ειχα το μακ 127 εχει πολυ καλα οπτικα αλλα μικρο ευρος πεδιου...εκει που θα θες να απολαυσεις στην παρατηρηση τα ωραια αστρικα σμηνη ειδικα τα ανοιχτα σμηνη δε θα χανεται το ματι σου λογω μικρου πεδιου...τα μακ ειναι για μεγεθυνσεις για αντικειμενα που ειναι πιο μικρα και τα λοιπα και για πλανητες...επισης το μακ 105 που λες εχει μικρη διαμετρο η οποια μονο σε πολυ σκοτεινο ουρανο θασου δειξει πραγματα αλλα οχι τοσο καλα οσο ενα εξαιντσο...πιστευω οτι ενα εξαιντσο κατοπτρικο οπως το black diamond 150/750 dual speed ειναι ενα πολυ φορητο με ικανοποιητικη διαμετρο τηλεσκοπιο με μικρο μηκος και ειναι καλο και σε παρατηρηση και σε φωυογραφιση με την ισημερινη eq3-2 και ακομα καλυτερα την eq5 οπου αργοτερα αν θες βαζεις και οκταιντσο για παρατηρηση...η γνωμη μου με καθε εκτιμηση..
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν θες ομως μονο για παρατηρηση πηγαινε σε dob 8 ειναι και σε καλη τιμη στο πλανηταριο αυτη τη στιγμη..το οκταιντσο εχει μεγαλη φωτοσυλλεκτικοτητα και μεγαλο πεδιο και θα το ευχαριστηθεις...αν εχεις θεμα με τη φορητοτητα και το βαρος της βασης του dob τοτε για μενα πηγαινε στο εξαιντσο με την ισημερινη...επισης αν θες να μαθεις καποια πραγματα για την ισημερινη θα βρεις στο φορουμ πολλα θεματα για το στησιμο της την πολικη ευθυγραμμιση και γενικα τον τροπο παρατηρησης απο πολυ εμπειρα ατομα...ψαξε στο φορουμ και θα διαφωτιστεις πληρως...επισης για προσοφθαλμια θα σου προτεινα το baader mark 4 zoom με τον μπαρλοου για αυτο το προσοφθαλμιο ειναι πολυ καλο το εχω κι εγω και ειναι τελειο καλη ποιοτητα και ευκολια στην παρατηρηση
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα συμφωνήσω και εγώ με τον Kondylis για τα όσα είπε για τα mak.Εκτός απο την διάμετρο έχεις και το πρόβλημα του μικρού πεδίου,που θα δυσχεράνει την παρατήρηση εκτεταμένων αντικειμένων βαθέως ουρανού!

Χρησιμοποιούνται κυρίως για πλανητική παρατήρηση.

Να επισημάνω όμως για πολλοστή φορά κάτι σημαντικό:

Όσο μεγαλώνει η διάμετρος αυξάνει όχι μόνο η φωτοσυλλεκτικότητα,αλλά και η διακριτική ικανότητα που σημαίνει τελικά οτι θα βλέπεις με ένα μεγαλύτερο κάτοπτρο περισσότερες λεπτομέρειες σε όλα τα αντικείμενα!

Και στην Σελήνη και στους πλανήτες θα δείς περισσότερες λεπτομέρειες με ένα 8" απο οτι με ένα mak 127 που είναι 5"!

Το mak θα σου δώσει μεν καλύτερη οξύτητα,αλλά οι συγκρίσεις γίνονται πάντα για τηλεσκόπια ίσης ή κοντινής διαμέτρου!

Το SW Dob 8" (200/1200) είναι φορητό τηλεσκόπιο,εκτός αν το αυτοκίνητο μεταφοράς έχει τόσο μικρό χώρο στο πίσω κάθισμα (τον σωλήνα δεν το βάζουμε ποτέ στο πόρτ μπαγκάζ!),που δεν χωράει....

Μέτρησε το μήκος του πίσω καθίσματος,και υπολόγισε αν χωράει.

Το 6" σημειωτέον έχει το ίδιο μήκος με το 8" !!(Και τα δυο έχουν εστιακή απόσταση 1200mm).

Η βάση του είναι άνετα φορητή,εκτός αν έχεις σοβαρά προβλήματα με την μέση...

Είναι ένα τηλεσκόπιο που θα σε καλύψει στην παρατήρηση,στα περισσότερα αντικείμενα ηλιακού συστήματος και βαθέως ουρανού!

Όσο αφορά τον φακό με δεδομένο το πρόβλημα των γυαλιών του αδερφού σου,πάρε τον zoom που σου είπαμε δηλ.τον Baader zoom Hyperion Mark III,ή IV 8-24mm.

Κοίτα και στα μεταχειρισμένα,νομίζω πουλιέται ένας Mark III (είναι πιο παλιός απο τον Mark IV),αυτές τις μέρες στις αγγελίες του φόρουμ.

Παίρνεις και έναν barlow 2x ή τον δικό του 2.25x,και φίλτρο Σελήνης και έχεις ένα πολύ καλό σετ για να ξεκινήσεις!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης