Jump to content

Πυρηνική ενέργεια.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

«Μίνι» αντιδραστήρες φέρνουν νέα εποχή στην πυρηνική ενέργεια. :cheesy:

Μία νέα εποχή στην πυρηνική ενέργεια υπόσχονται να φέρουν «μίνι» αντιδραστήρες που αναπτύσσονται από τη NuScale Power στο Oregon State University.

Όπως αναφέρει το Wired, το πρωτότυπο του πυρηνικού αντιδραστήρα της NuScale Power φαίνεται απόλυτα ικανό να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην πυρηνική ενέργεια, καθώς δεν χρειάζεται μεγάλες εγκαταστάσεις ψύξης (και μεγάλες εγκαταστάσεις γενικότερα). Ο αντιδραστήρας αυτός μπορεί να κατασκευαστεί σε ένα εργοστάσιο και να αποσταλεί στον προορισμό του, ενώ, βάσει προσομοιώσεων, είναι δυνατή η αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης χωρίς να σημειωθεί κατάρρευση (meltdown). Ένας λόγος για αυτό είναι πως χρησιμοποιεί πολύ λίγο πυρηνικό καύσιμο (τουλάχιστον σε σχέση με υπάρχοντες αντιδραστήρες) ενώ επίσης είναι πολύ μικρός.

Ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας έχει αρθρωτό σχεδιασμό, κάτι που επιτρέπει να συνδυάζονται πολλαπλοί αντιδραστήρες σε μια μονάδα- ανάλογα με τις ανάγκες (πχ μια εγκατάσταση ή μια ολόκληρη πόλη). Ακόμη, λόγω του μικρού μεγέθους είναι δυνατή η μαζική παραγωγή και η αποστολή σε τμήματα, ενώ, από άποψης ασφαλείας, είναι διαθέσιμοι διάφοροι μηχανισμοί ασφαλείας και ψύξης που δεν υπάρχουν σε μεγάλους, κανονικούς αντιδραστήρες- διασφαλίζοντας σε μεγάλο βαθμό πως θα αποφευχθούν καταστροφικά πυρηνικά ατυχήματα.

Η NuScale χρησιμοποιεί έναν αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος, που είναι ο τύπος που βρίσκει κανείς συχνότερα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις για πολιτική χρήση, ωστόσο εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες. Ο αντιδραστήρας της έχει ύψος λίγο πάνω από 20 μέτρα και διάμετρο περίπου τριών, και η θήκη του είναι ελάχιστα μεγαλύτερη. Παρόλα αυτά, μπορεί να παράξει 60 megawatts ενέργειας, που είναι το 1/10 του μικρότερου αντιδραστήρα που χρησιμοποιείται σήμερα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Χοσέ Ρέγιες, συνιδρυτή και chief technical officer της NuScale, το μικρό μέγεθος έχει μεγάλα πλεονεκτήματα: Για αρχή οι αντιδραστήρες αυτοί είναι ασφαλέστεροι, καθώς είναι αρκετά μικροί για να βρίσκονται σε υπόγειες δεξαμενές νερού. Εάν υπάρξει διαρροή, η θερμότητα εκτονώνεται αργά στο νερό- και αυτό επίσης σημαίνει πως είναι δυνατή η κατασκευή των εγκαταστάσεων πιο κοντά στα μέρη που εξυπηρετούν.

Η Nuclear Regulatory Commission εξετάζει το σχέδιο της NuScale από το 2016, και, εάν δώσει την έγκρισή της, η εταιρεία θα αρχίσει να κατασκευάζει τον πρώτο της αντιδραστήρα για εμπορική χρήση. Ωστόσο, η NuScale έχει ήδη λάβει άδεια για να φτιάξει την πρώτη της εγκατάσταση, 12 αντιδραστήρων, στο Idaho National Laboratory.

Πέραν των μικρών αυτών αρθρωτών αντιδραστήρων, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ενδιαφέρεται και για μικροαντιδραστήρες που παράγουν κάτω από 50 megawatts ενέργειας- δεν φτάνουν για πόλεις, αλλά μπορούν να εξυπηρετήσουν πχ στρατιωτικές βάσεις ή μικρούς απομακρυσμένους οικισμούς. Σε παρόμοιο πλαίσιο, νωρίτερα μέσα στον μήνα η εταιρεία Oklo παρουσίασε τον μικροαντιδραστήρα Aurora, των 1,5 megawatt, για τον οποίο ανακοίνωσε πως έχει λάβει άδεια κατασκευής στο Idaho National Lab.

https://www.naftemporiki.gr/story/1543369/mini-antidrastires-fernoun-nea-epoxi-stin-puriniki-energeia

puriniki-energeia-mini-antidrastiras.thumb.jpg.f31102eff0d87aaaa44fa85ec375a863.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

«Ξεκλειδώνοντας» το απεμπλουτισμένο ουράνιο: Πιθανές νέες χρήσεις για πυρηνικά απόβλητα. :cheesy:

Χημικοί, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας ερευνητής, ανακάλυψαν νέες δυνατότητες αξιοποίησης και χρήσης πυρηνικών αποβλήτων- εν δυνάμει μετατρέποντας υλικά που μέχρι τώρα παραμένουν αναξιοποίητα σε ύλη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία χρήσιμων χημικών ή ακόμα και πηγών ενέργειας.

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο (DU) είναι ένα ραδιενεργό υποπροϊόν της διαδικασίας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας. Λόγω των κινδύνων για την υγεία από τη χρήση του είτε αποθηκεύεται σε ειδικές εγκαταστάσεις υψηλού κόστους ή χρησιμοποιείται σε αμφιλεγόμενα διατρητικά πυρομαχικά. Ωστόσο, σε σχετικό επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Chemical Society, οι καθηγητές Τζεφ Κλόουκ και Ρίτσαρντ Λέιφινλντ και ο Dr. Νικόλαος Τσουρέας, όλοι του University of Sussex, αποκαλύπτουν ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να είναι πιο χρήσιμο από ό,τι θεωρείται σήμερα.

Για τους σκοπούς της έρευνας η ομάδα του University of Sussex συνεργάστηκε με επιστήμονες του Université de Toulouse και του Humboldt-Universität zu Berlin. Χρησιμοποιώντας έναν καταλύτη που περιέχει απεμπλουτισμένο ουράνιο, οι ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν αιθυλένιο (ένα αλκένιο που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία πλαστικού) σε αιθάνιο (ένα αλκάνιο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή άλλων ενώσεων, μεταξύ των οποίων και η αιθανόλη).

Το συγκεκριμένο επίτευγμα θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του προβλήματος της μεγάλης κλίμακας αποθήκευσης απεμπλουτισμένου ουρανίου και να οδηγήσει σε μετατροπές πιο πολύπλοκων αλκενίων. «Η δυνατότητα μετατροπής αλκενίων σε αλκάνια είναι μια σημαντική χημική αντίδραση που σημαίνει πως ίσως να είμαστε σε θέση να παίρνουμε απλά μόρια και να τα αναβαθμίζουμε σε πολύτιμα χημικά, όπως πετροχημικά, που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ως πηγές ενέργειας. Το γεγονός πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε απεμπλουτισμένο ουράνιο για να το κάνουμε αυτό αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να το φοβόμαστε, καθώς μπορεί να είναι στην πραγματικότητα πολύ χρήσιμο για εμάς».

https://www.naftemporiki.gr/story/1550186/ksekleidonontas-to-apemploutismeno-ouranio-pithanes-nees-xriseis-gia-purinika-apoblita

purinika-apoblita-ergostasia.jpg.39df5d15aa489f547f210298130ff4d7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Μίνι» πυρηνικούς αντιδραστήρες για τη Βρετανία σχεδιάζει η Rolls Royce :cheesy:

«Μίνι» πυρηνικοί αντιδραστήρες θα μπορούσαν να παράγουν ενέργεια για να καλύψουν τις ανάγκες του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, σύμφωνα με σχέδια της Rolls Royce.

Η εταιρεία αποκάλυψε στο BBC πως σχεδιάζει να εγκαταστήσει και να λειτουργεί σταθμούς ενέργειας ως το 2029. «Μίνι» πυρηνικοί σταθμοί μπορούν να κατασκευάζονται μαζικά και να παραδίδονται σε τμήματα με φορτηγά, κάτι που καθιστά τα κόστη τους πιο βιώσιμα.

Η Rolls Royce ηγείται μιας κοινοπραξίας για την κατασκευή μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR- small modular reactors) και την εγκατάστασή τους σε πρώην πυρηνικούς σταθμούς στην Κάμπρια ή την Ουαλία. Μακροπρόθεσμα η εταιρεία θεωρεί ότι θα είναι σε θέση να κατασκευάσει 10 με 15 σταθμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πρόκειται για σταθμούς μεγέθους γύρω στα έξι στρέμματα- κατά πολύ μικρότεροι από τους σταθμούς που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Οι SMR είναι τόσο μικροί που, θεωρητικά, κάθε πόλη θα μπορούσε να έχει τον δικό της αντιδραστήρα, ωστόσο η χρήση τους σε υπάρχοντες σταθμούς λύνει το πρόβλημα της ασφάλειάς τους και της προστασίας απέναντι σε πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις.

Υπενθυμίζεται πως η πυρηνική βιομηχανία αντιμετωπίζει δυσκολίες τα τελευταία χρόνια λόγω της πτώσης του κόστους της ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά και της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

«Το κόλπο είναι να έχουμε προκατασκευασμένα τμήματα, όπου χρησιμοποιούμε προηγμένες ψηφιακές μεθόδους συγκόλλησης και συναρμολόγησης με ρομπότ- και μετά τμήματα αποστέλλονται στον χώρο και συνδέονται» είπε ο Πολ Στάιν, chief technology officer της Rolls-Royce. Όπως σημείωσε, η προσέγγιση αυτή θα μειώσει δραματικά το κόστος ανέγερσης πυρηνικών σταθμών, με αποτέλεσμα φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1554602/mini-purinikous-antidrastires-gia-ti-bretania-sxediazei-i-rolls-royce

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Project Pele: Τρία συμβόλαια για φορητούς πυρηνικούς μικρο-αντιδραστήρες από το Πεντάγωνο. :cheesy:

Τρία συμβόλαια για τον σχεδιασμό πρωτοτύπων φορητών πυρηνικών αντιδραστήρων στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας ονόματι Project Pele υπέγραψε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας με τις BWX Technologies,Westinghouse Government Services και X-energy.

Το Project Pele – μια πρωτοβουλία του Strategic Capabilities Office (SCO) - περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός ασφαλούς, φορητού και προηγμένου πυρηνικού μικρο-αντιδραστήρα για ένα εύρος αποστολών, όπως η τροφοδοσία με ενέργεια βάσεων που βρίσκονται σε απομακρυσμένες τοποθεσίες. Μετά από μια διετή περίοδο «ωρίμανσης» σχεδιασμού, μία από τις τρεις εταιρείες θα επιλεγεί για να κατασκευάσει και να επιδείξει ένα πρωτότυπο.

«Η μοναδικότητα του Project Pele έγκειται στη φορητότητα και ασφάλεια του αντιδραστήρα» είπε ο Τζεφ Γουάκσμαν, program manager του Project Pele. «Θα αξιοποιήσουμε τους βιομηχανικούς μας εταίρους για να αναπτύξουν ένα σύστημα που θα μπορεί να μεταφέρεται με ασφάλεια και ταχύτητα οδικώς, σιδηροδρομικώς, από τη θάλασσα ή τον αέρα, και θα μπορεί να στήνεται και να απενεργοποιείται ταχέως, με έναν σχεδιασμό που θα είναι εκ φύσεως ασφαλής».

Τον Ιανουάριο του 2019 το SCO είχε ζητήσει πληροφορίες και προτάσεις από τη βιομηχανία για την ανάπτυξη τεχνολογίας για τους σκοπούς του Project Pele. Στον διαγωνισμό που ακολούθησε επελέγησαν τρεις εταιρείες.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ χρησιμοποιεί περίπου 30 τεραβατώρες ηλεκτρισμού ετησίως και πάνω από 10 εκατομμύρια γαλόνια καυσίμου την ημέρα- και τα επίπεδα αναμένεται να αυξηθούν. Ένας μικρός, ασφαλής και φορητός πυρηνικός αντιδραστήρας θα επέτρεπε σε στρατιωτικές μονάδες να φέρουν μαζί τους σχεδόν απεριόριση, «καθαρή» ενέργεια, επιτρέποντας επιχειρήσεις μακράς χρονικής διαρκείας οπουδήποτε στον πλανήτη.

«Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να παραχωρήσουν την ηγεσία στον κλάδο της τεχνολογίας πυρηνικής ενέργειας στη Ρωσία και την Κίνα» είπε ο Τζέι Ντράιερ, διευθυντής του SCO. «Ανακτώντας την τεχνολογική ηγεσία, οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να παρέχουν τις πιο καινοτόμες προηγμένες τεχνολογίες πυρηνικής ενέργειας».

https://www.naftemporiki.gr/story/1571036/project-pele-tria-sumbolaia-gia-foritous-purinikous-mikro-antidrastires-apo-to-pentagono

epanaleitourgia-purinikou-antidrastira-stin-iaponia.jpg.5a871efad906fc68fab9e3cd2207a390.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Πυρηνικός αντιδραστήρας μέσω 3D εκτύπωσης. :cheesy:

Ερευνητές στο Oak Ridge National Laboratory εξελίσσουν το σχέδιο ενός 3D-printed πυρήνα πυρηνικού αντιδραστήρα, αυξάνοντας την κλίμακα της διαδικασίας (additive manufacturing) που είναι απαραίτητη για την κατασκευή του, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν μεθόδους για επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και η αξιοπιστία του.

Η προσέγγιση του Transformational Challenge Reactor Demonstration Program στην πυρηνική ενέργεια αξιοποιεί επιτεύγματα του ORNL σε τομείς όπως οι κατασκευές, τα υλικά, η πυρηνική επιστήμη, η πυρηνική μηχανική, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές υψηλών επιδόσεων, το data analytics κ.α. Σκοπός είναι η ενεργοποίηση του πρώτου αντιδραστήρα τέτοιου είδους ως το 2023, με το πρόγραμμα να συνεχίζεται με αντίστοιχους ρυθμούς κατά την πανδημία.

«Η πυρηνική βιομηχανία είναι ακόμα περιορισμένη στον τρόπο που σκεφτόμαστε τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη χρήση τεχνολογίας πυρηνικής ενέργειας» είπε ο Τόμας Ζακάρια, διευθυντής του ORNL. «Το υπουργείο Ενέργειας άρχισε αυτό το πρόγραμμα για να επιδιώξει μια νέα προσέγγιση στην ταχεία και οικονομική ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων ενέργειας που παρέχουν αξιόπιστη, καθαρή ενέργεια».

H ανάπτυξη και χρήση αντιδραστήρων παραδοσιακά βασίζονται σε υλικά, καύσιμα και τεχνολογία που έχουν τις ρίζες τους στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, και τα υψηλά κόστη και τα χρόνια που απαιτούνται για την κατασκευή σταθμών έχουν περιορίσει τις ΗΠΑ στην κατασκευή μόνο ενός νέου πυρηνικού σταθμού στα τελευταία 20 χρόνια.

Το TCR προορίζεται να εισάγει νέα, προηγμένα υλικά και να χρησιμοποιεί ενσωματωμένους αισθητήρες και συστήματα ελέγχου, παρέχοντας ένα βελτιστοποιημένο σύστημα που μειώνει τα κόστη και βασίζεται σε νέες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, Σε αυτό το πλαίσιο έχει ολοκληρωθεί σειρά θεμελιωδών πειραμάτων, μεταξύ των οποίων και η επιλογή ενός βασικού σχεδίου πυρήνα και μια τρίμηνη «κούρσα» για να διαπιστωθεί η δυνατότητα της τεχνολογίας additive manufacturing να παράγει γρήγορα έναν πρωτότυπο πυρήνα πυρηνικού αντιδραστήρα. Πλέον οι ερευνητές θα επικεντρωθούν στην εξέλιξη του σχεδίου αυτού και τις διαδικασίες που θα διασφαλίσουν ένα βελτιστοποιημένο και αξιόπιστο σύστημα ενέργειας. Επίσης, θα δημιουργηθεί μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα βοηθήσει στην παροχή/ μεταβίβαση της τεχνολογίας στη βιομηχανία με στόχο την ταχεία υιοθέτησή της.

https://www.naftemporiki.gr/story/1598414/purinikos-antidrastiras-meso-3d-ektuposis

purinikos-antidrastiras-meso-3d-ektuposis.jpg.7437f3936e87bdace7ee819feeb694bf.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Πρόγραμμα ύψους 230 εκατ.δολαρίων από τις ΗΠΑ για νέες τεχνολογίες πυρηνικής ενέργειας. :cheesy:

Την έναρξη του προγράμματος Advanced Reactor Demonstration Program (ARDP), με σκοπό να «βοηθήσει την εγχώρια ιδιωτική βιομηχανία να επιδείξει προηγμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες στις ΗΠΑ» ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.

Για τον προϋπολογισμό του 2020 το Κογκρέσο ενέκρινε 230 εκατ. δολάρια για την έναρξη ενός νέου προγράμματος για προηγμένους αντιδραστήρες. Μέσω συνεργασιών διαμοιρασμού κόστους με τη βιομηχανία, το ARDP θα παρέχει 160 εκατ. δολαρία σε αρχική χρηματοδότηση για την κατασκευή δύο αντιδραστήρων που θα μπορούν να είναι σε λειτουργία εντός 5 με 7 ετών.

«Η επόμενη γενιά πυρηνικής ενέργειας είναι κρίσιμη για την ενεργειακή ασφάλεια και την περιβαλλοντική διαχείριση του έθνους» είπε ο Νταν Μπρουϊλέτ, υπουργός Ενέργειας. «Όπως δείχνει η πρόσφατα δημοσιοποιηθείσα Nuclear Fuel Working Group's Strategy to Restore American Nuclear Energy Leadership, πρέπει να επιδιώξουμε τεχνολογική καινοτομία και προηγμένες επενδύσεις RD&D για την ενίσχυση της αμερικανικής ηγεσίας στην επόμενη γενιά πυρηνικών τεχνολογιών».

«Τα προηγμένα συστήματα πυρηνικής ενέργειας έχουν τεράστιες δυνατότητες για τη μείωση των ρύπων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη δημιουργία μιας ισχυρής οικονομίας» είπε η Dr Ρίτα Μπάρανβαλ, υφυπουργός για το Office of Nuclear Energy. «Αυτό το νέο πρόγραμμα δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για τις ΗΠΑ, για να παρέχουν καθαρή ενέργεια και να επεκτείνουμε τις ευκαιρίες μας στην αγορά».

Επιπρόσθετα στους δύο αντιδραστήρες, το ARDP θα χρησιμοποιήσει το National Reactor Innovation Center (NRIC) για τη δοκιμή και αξιολόγηση τεχνολογιών ARD, προκειμένου οι αντιδραστήρες να περάσουν από το στάδιο των σχεδίων σε αυτό της υλοποίησης.

https://www.naftemporiki.gr/story/1600785/programma-upsous-230-ekatdolarion-apo-tis-ipa-gia-nees-texnologies-purinikis-energeias

puriniki-energeia-purinika-gallia.jpg.7454d462be22cd5e73d174a1d6c7569c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Οι ΗΠΑ επενδύουν στον αντιδραστήρα του Μπιλ Γκέιτς :cheesy:

Με στόχο να αυξήσει την ασφάλεια και να μειώσει το κόστος της πυρηνικής ενέργειας, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων, ριζικά ανασχεδιασμένων αντιδραστήρων, ένας από τους οποίους προωθείται από εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Science, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ενέκρινε σε πρώτη φάση δύο σχέδια πυρηνικών αντιδραστήρων, στα οποία θα επενδύσει από 400 εκατ. μέχρι 4 δισ. δολάρια την επόμενη επταετία. Τα ομοσπονδιακά κονδύλια θα καλύψουν το ήμισυ του κόστους κατασκευής, ενώ το υπόλοιπο θα καλυφθεί από τις εταιρείες που υπέβαλαν τις προτάσεις.

Σε αντίθεση με τους σημερινούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι ψύχονται με νερό, οι δύο νέοι αντιδραστήρες χρησιμοποιούν είτε υγρό νάτριο είτε αέριο ήλιο υπό πίεση.

Ασφαλέστερα, φθηνότερα

Η πρώτη από τις δύο προτάσεις που εγκρίθηκαν αφορά τον αντιδραστήρα Natrium, τον οποίο αναπτύσσουν η GE Hitachi και η TerraPower Inc., εταιρεία με ιδρυτή και βασικό επενδυτή τον Μπιλ Γκέιτς. Ένα βασικό πλεονέκτημα του σχεδίου είναι ότι το λιωμένο νάτριο έχει πολύ υψηλότερο σημείο βρασμού από ό,τι το νερό, και έτσι το σύστημα δεν χρειάζεται να λειτουργεί υπό πίεση. Θεωρητικά, αυτό εξαλείφει τον κίνδυνο έκρηξης, απλοποιεί το σύστημα και μειώνει δραστικά το κόστος.

Μέσα στον σχεδιαζόμενο αντιδραστήρα, το υγρό νάτριο απορροφά τη θερμότητα που παράγεται από την πυρηνική αντίδραση και τη μεταφέρει σε μια δεξαμενή τηγμένου άλατος. Η παραγόμενη ενέργεια μπορεί είτε να διοχετεύεται άμεσα σε σύστημα που παράγει ατμό και κινεί τελικά τις ηλεκτρογεννήτριες, είτε να παραμένει αποθηκευμένη στη δεξαμενή άλατος μέχρι να χρειαστεί στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με τους σημερινούς αντιδραστήρες, ο Natrium θα μπορεί να αυξομειώνει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και να λειτουργεί έτσι συμπληρωματικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, των οποίων η παραγωγή παρουσιάζει διακυμάνσεις.

Εντελώς διαφορετική προσέγγιση ακολουθεί η δεύτερη πρόταση που εγκρίθηκε, το σχέδιο Xe-100 της αμερικανικής X-Energy. Σε αυτή την περίπτωση, ως ψυκτικό μέσο δεν χρησιμοποιείται νερό ή νάτριο αλλά αέριο ήλιο σε θερμοκρασία 750 βαθμών Κελσίου. Επιπλέον, ο Xe-100 δεν θα χρησιμοποιεί συμβατικά πυρηνικά καύσιμα σε σχήμα ράβδων, οι οποίες μπορούν να λιώσουν σε περίπτωση ατυχήματος, όπως συνέβη στο Τσερνόμπιλ και τη Φουκουσίμα. Αντίθετα, θα χρησιμοποιεί χιλιάδες κεραμικά σφαιρίδια που περιέχουν ουράνιο. Τα σφαιρίδια εκτιμάται ότι είναι αδύνατο να λιώσουν σε περίπτωση ατυχήματος, και θα απορρίπτονται αυτόματα από τη βάση του αντιδραστήρα στο τέλος της διάρκειας ζωής τους.

Και τα δύο σχέδια προωθούνται ως απλούστερα, φθηνότερα και ασφαλέστερα από τα σημερινά, παρουσιάζουν όμως και δυνητικά προβλήματα. Τα σημερινά πυρηνικά καύσιμα περιέχουν σχάσιμο ουράνιο-235 σε ποσοστό μόλις 3,5%, κυρίως για να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος χρήσης τους σε πυρηνικά όπλα. Οι δύο νέοι αντιδραστήρες θα απαιτούσαν καύσιμα σε βαθμό εμπλουτισμού 20%, τα οποία σήμερα δεν παράγονται στις ΗΠΑ. Σύμφωνα πάντως με τις δύο εταιρείες, η παραγωγή τους δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη ή επικίνδυνη.

Εκτός από τις προτάσεις των TerraPower και X-Energy, το υπουργείο Ενέργειας αναμένεται να εγκρίνει φέτος χρηματοδότηση για ακόμα δύο έως πέντε αντιδραστήρες νέας τεχνολογίας. Όμως το κατά πόσον οι νέες τεχνολογίες θα χρησιμοποιηθούν ευρέως στην πράξη θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της επόμενης αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και από τις διακυμάνσεις του κόστους των ανταγωνιστικών μορφών ενέργειας.

https://www.in.gr/2020/10/19/tech/oi-ipa-ependyoun-ston-antidrastira-tou-mpil-gkeits/

Cutaway_1280p.thumb.jpg.1b702952209a6bc72f4c7d33e6bdc702.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 6 μήνες αργότερα...

Τσερνόμπιλ 35 χρόνια μετά: Οι επιζώντες «δεν κληροδότησαν μεταλλάξεις» στην επόμενη γενιά. :cheesy:

Η ανησυχία ότι η ραδιενέργεια από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ μπορεί να επηρεάσει γενιές και γενιές ανθρώπων δείχνει να διαψεύδεται από μεγάλη γενετική μελέτη που δημοσιεύεται στο κορυφαίο περιοδικό Science ενόψει της θλιβερής επετείου της Δευτέρας.

Η έκρηξη του αντιδραστήρα 3 στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας στις 26 Απριλίου 1986 κάλυψε την Ευρώπη με ένα σύννεφο ραδιενεργών ισοτόπων και σκότωσε περίπου 30 πυροσβέστες που εκτέθηκαν σε υψηλές δόσεις ραδιενέργειας. Σύμφωνα με το πόρισμα του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις του δυστυχήματος, η διαρροή προκάλεσε περίπου 5.000 επιπλέον κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδή σε παιδιά, από τα οποία πάντως τα περισσότερα αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

Έκτοτε, εκατομμύρια κάτοικοι της Ουκρανίας ζουν με την ανησυχία ότι η ραδιενέργεια οδήγησε στην εμφάνιση κληρονομίσιμων μεταλλάξεων. «Πολύς κόσμος πιστεύει πως αν εκτεθεί κανείς στην ακτινοβολία θα υπάρξουν επιδράσεις και στην επόμενη γενιά» σχολιάζει στο δικτυακό τόπο του Science ο Ντιμίτρι Μπάζικα, γενικός διευθυντής του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Ακτινοθεραπείας στο Κίεβο και μέλος της διεθνούς ομάδας που υπογράφει τη νέα μελέτη.

Τα ευρήματα όπως δείχνουν να διαψεύδουν τις ανησυχίες: οι μεταλλάξεις που ανιχνεύθηκαν σε παιδιά πολιτών οι οποίοι είχαν εκτεθεί στη ραδιενέργεια δεν ήταν περισσότερες από αυτές που ανιχνεύονται στον γενικό πληθυσμό, ακόμα κι αν οι δόσεις ακτινοβολίας ήταν υψηλές.

Ο μέσος άνθρωπος φέρει 50 με 100 μεταλλάξεις που εμφανίστηκαν τυχαία στο σπερματοζωάριο του πατέρα του ή το ωάριο της μητέρας του. Μέχρι σήμερα ο μόνος παράγοντας κινδύνου για αυτές τις γενετικές αλλαγές, γνωστές ως «μεταλλάξεις de novo», ή DNM, είναι η ηλικία του πατέρα –όσο μεγαλύτερος είναι, τόσο περισσότερες οι DNM που ανιχνεύονται στο σπέρμα του.

Προηγούμενες μελέτες σε πειραματόζωα είχαν δείξει ότι η έκθεση σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας αυξάνει τις μεταλλάξεις DNM σε ωάρια και σπερματοζωάρια. Μέχρι σήμερα όμως παρέμενε ασαφές αν αυτό ισχύει και για τους επιζώντες του Τσερνόμπιλ.

Για να φτάσουν στην απάντηση, οι ερευνητές αναζήτησαν παιδιά που συνελήφθησαν και γεννήθηκαν μετά το ατύχημα από γονείς που είχαν εκτεθεί σε ραδιενέργεια: παιδιά κατοίκων του Πριπγιάτ και παιδιά των πυροσβεστών που είχαν αναλάβει την επικίνδυνη επιχείρηση απομάκρυνσης ραδιενεργών υλικών από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα.

Η ερευνητική ομάδα αλληλούχισε τα πλήρη γονιδιώματα συνολικά 150 γονιών και 130 παιδιών που γεννήθηκαν το διάστημα 1987-2002. Τα γενετικά δεδομένα συνδυάστηκαν με εκτιμήσεις των δόσεων ακτινοβολίας που δέχτηκαν οι γονείς, οι οποίες προέκυψαν κυρίως από μετρητές ακτινοβολίας που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επιχείρηση καθαρισμού.

Ακόμα και στις περιπτώσεις που οι γονείς εκτέθηκαν σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας, τα παιδιά δεν εμφάνιζαν περισσότερες μεταλλάξεις de novo από ό,τι ο γενικός πληθυσμός, καταλήγει η μελέτη.

Τα ευρήματα προσφέρουν ένα καθησυχαστικό μήνυμα και για τους κατοίκους της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, οι οποίοι ζουν με τον φόβο των καρκινογόνων μεταλλάξεων μετά το πυρηνικό ατύχημα του 2011.

Ο ΟΗΕ έχει εξάλλου διαβεβαιώσει ότι το ατύχημα της Φουκουσίμα δεν αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των περιστατικών καρκίνου.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/04/35.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Πυρηνική «αφύπνιση» στο Τσέρνομπιλ :cheesy:

Δεκαετίες μετά την έκρηξη στο Τσέρνομπιλ και το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα του κόσμου, αντιδράσεις σχάσης λαμβάνουν χώρα και πάλι στις μάζες καυσίμου ουρανίου που είναι θαμμένες βαθιά μέσα σε μια κατεστραμμένη αίθουσα αντιδραστήρα.

«Είναι σαν τα κάρβουνα σε έναν λάκκο για μπάρμπεκιου» λέει ο Νιλ Χάιατ, χημικός πυρηνικών υλικών στο University of Sheffield- και τώρα, όπως αναφέρει το Science, Ουκρανοί επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν οι αντιδράσεις αυτές σταματήσουν μόνες τους ή αν χρειάζονται παρεμβάσεις για να αποτραπεί ένα άλλο ατύχημα.

Αισθητήρες παρακολουθούν έναν αυξανόμενο αριθμό νετρονίων (ίχνος σχάσης) να αναδύεται από μια αίθουσα όπου δεν υπάρχει πρόσβαση, όπως ανέφερε ο Ανατόλι Ντοροσένκο του Ινστιτούτου Προβλημάτων Ασφαλείας Πυρηνικών Σταθμών (ISPNPP) στο Κίεβο της Ουκρανίας είπε την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια συζητήσεων περί διάλυσης του αντιδραστήρα.

«Είναι πολλές οι αβεβαιότητες» είπε ο Μαξίμ Σαβέλιεφ του ISPNPP. «Ωστόσο δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ενός ατυχήματος».

Οι καταμετρήσεις νετρονίων έχουν αργή ανοδική πορεία, λέει ο Σαβέλιεφ, υποδεικνύοντας ότι οι διαχειριστές έχουν ακόμα μερικά χρόνια μπροστά τους για να βρουν τρόπο να αντιμετωπίσουν την απειλή. Αξίζει να σημειωθεί πως οποιαδήποτε λύση βρουν θα ενδιαφέρει την Ιαπωνία, η οποία αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της δικής της πυρηνικής τραγωδίας πριν 10 χρόνια στη Φουκουσίμα.

Η απειλή της αυτοσυντηρούμενης σχάσης στα ερείπια «στοιχειώνει» εδώ και πολύ καιρό το Τσέρνομπιλ. Είχε θεωρηθεί ότι ο κίνδυνος αυτός θα απομακρυνόταν μετά την εγκατάσταση του NSC (New Safe Confinement) το 2016, για την σφράγιση του «καταφυγίου» στο Τσέρνομπιλ. Από την εγκατάστασή του και μετά οι καταμετρήσεις νετρονίων στις περισσότερες περιοχές του «καταφυγίου» είναι σταθερές ή καθοδικές.

Ωστόσο, σε κάποια σημεία άρχισαν να ανεβαίνουν, και στην αίθουσα 305/2 διπλασιάστηκαν μέσα σε τέσσερα χρόνια (τόνοι καυσίμου είναι θαμμένοι εκεί). Τα μοντέλα του ISPNPP δείχνουν ότι το στέγνωμα του καυσίμου με κάποιον τρόπο κάνει πιο «δραστήρια» τα νετρόνια ως προς τη διάσπαση πυρήνων ουρανίου. «Είναι αξιόπιστα και εύλογα δεδομένα» λέει ο Χάιατ. «Απλά δεν είναι ξεκάθαρος ποιος μπορεί να είναι ο μηχανισμός.

Ο φόβος είναι πως οι αντιδράσεις σχάσης θα μπορούσαν να επιταχυνθούν πολύ, οδηγώντας σε μια ανεξέλεγκτη έκλυση πυρηνικής ενέργειας. Αν και δεν θεωρείται ότι μπορεί να επαναληφθεί κάτι όπως το 1986, και πάλι θα ήταν επικίνδυνη εξέλιξη, καθώς μια εκρηκτική αντίδραση θα μπορούσε να ελεγχθεί, όπως θα μπορούσε να γκρεμίσει ασταθή τμήματα του «καταφυγίου» γεμίζοντας το NSC με ραδιενεργή σκόνη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1725331/puriniki-afupnisi-sto-tsernompil

tsernompil.jpg.ab25e786d0e1cbcb5b1e998e2ebdc6f4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Δύο «μυστηριώδεις» πυρηνικούς αντιδραστήρες κατασκευάζει η Κίνα. :cheesy:

«Αυξάνονται οι προβληματισμοί για πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Κίνα που καλύπτονται από μυστήριο» τιτλοφορείται δημοσίευμα του Al Jazeera σχετικά με δύο νέους, υπό κατασκευή πυρηνικούς αντιδραστήρες, που θα παράγουν πλουτώνιο και για τους οποίους «κανείς εκτός Κίνας δεν ξέρει εάν θα έχουν διπλή πολιτική- στρατιωτική χρήση».

Οι δύο αντιδραστήρες κατασκευάζονται στο νησί Τσανγκμπιάο, και είναι οι πρώτοι CFR-600 (China Fast Reactor 600), ψυχόμενοι με νάτριο και ταχέων νετρονίων (fast-neutron).

O πρώτος αναμένεται να συνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτροδότησης το 2023 και ο δεύτερος κατά το 2026. Μαζί θα βοηθήσουν στη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι πυρηνικοί αναπαραγωγοί (παράγουν περισσότερο καύσιμο από αυτό που καταναλώνουν) αντιδραστήρες (nuclear breeder) κλειστού κύκλου καυσίμου, και παράγουν πλουτώνιο. Το πλουτώνιο αυτό μπορεί να υποστεί επεξεργασία και να χρησιμοποιηθεί ως πηγή καυσίμου για άλλους πυρηνικούς αντιδραστήρες- αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την γρήγορη παραγωγή πολλών πυρηνικών κεφαλών και σε μικρό χρονικό διάστημα.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, κανείς εκτός των Κινέζων αξιωματούχων και εταιρειών που έχουν να κάνουν με την κατασκευή τους δεν γνωρίζει εάν προορίζονται μόνο για πολιτική χρήση ή και για σκοπούς κατασκευής πυρηνικών όπλων. Το ερώτημα αυτό αποκτά περαιτέρω σημασία, δεδομένων των κατηγοριών των ΗΠΑ προς την Κίνα πως αντιστέκεται στις διμερείς συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για τη μείωση των πυρηνικών.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο λόγος που αυτοί οι αναπαραγωγοί αντιδραστήρες καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου είναι πως η Κίνα, που είχε μέχρι πρόσφατα διαφάνεια ως προς το πολιτικό της πρόγραμμα πλουτωνίου, σταμάτησε τις ετήσιες εθελοντικές δηλώσεις στην ΙΑΕΑ (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας) σχετικά με τα αποθέματα πολιτικού πλουτωνίου της το 2017, και δεν έχει προσθέσει τους αντιδραστήρες ως τώρα στη βάση δεδομένων της υπηρεσίας. Αυτό δημιουργεί προβληματισμούς μεταξύ ειδικών: Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Nonproliferation Policy Education Center στην Ουάσινγκτον αναφέρεται ότι η Κίνα θα μπορούσε να παράγει, με συντηρητικές εκτιμήσεις, 1.270 πυρηνικά όπλα ως το 2030, απλά εκμεταλλευόμενη το πλουτώνιο οπλικής βαθμίδας που θα παράγεται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα- ή ακόμα και διπλάσια εάν χρησιμοποιηθεί ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού ή σύνθετοι πυρήνες ουρανίου-πλουτωνίου. Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή οι πυρηνικές κεφαλές της Κίνας υπολογίζεται πως είναι 300-350.

https://www.naftemporiki.gr/story/1730882/duo-mustiriodeis-purinikous-antidrastires-kataskeuazei-i-kina

notia-korea-purinikos-antidrastiras.jpg.0c7e4e71076399e998383321756e6d97.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γκέιτς και Μπάφετ θα κατασκευάσουν ένα νέο είδος πυρηνικού αντιδραστήρα. :cheesy:

Μικροί προηγμένοι αντιδραστήρες, οι οποίοι λειτουργούν με διαφορετικά καύσιμα από τους παραδοσιακούς αντιδραστήρες, θεωρούνται από ορισμένους ως μια κρίσιμη τεχνολογία χωρίς την εξάρτηση άνθρακα

Η προηγμένη εταιρεία πυρηνικών αντιδραστήρων του δισεκατομμυριούχου Μπιλ Γκέιτς TerraPower LLC και η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας PacifiCorp επέλεξαν τo Ουαϊόμινγκ για να ξεκινήσουν το πρώτο έργο αντιδραστήρα νατρίου σε μια τοποθεσία όπου βρίσκεται ένα ανενεργό εργοστάσιο άνθρακα, δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας την Τετάρτη.

Η TerraPower, που ιδρύθηκε από τον Γκέιτς πριν από περίπου 15 χρόνια, και η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας PacifiCorp, που ανήκει στην Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ, δήλωσαν ότι η ακριβής τοποθεσία του εργοστασίου αναμένεται να ανακοινωθεί έως το τέλος του έτους.

Μικροί προηγμένοι αντιδραστήρες, οι οποίοι λειτουργούν με διαφορετικά καύσιμα από τους παραδοσιακούς αντιδραστήρες, θεωρούνται από ορισμένους ως μια κρίσιμη τεχνολογία χωρίς την εξάρτηση άνθρακα, που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με άλλες πηγές ενέργειας, όπως ο άνεμος και ο ήλιος καθώς τα κράτη προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές που προκαλούν την αλλαγή του κλίματος.

«Αυτή είναι η ταχύτερη και σαφέστερη πορεία μας για να γίνουμε αρνητικοί στον άνθρακα», δήλωσε ο κυβερνήτης του Ουαϊόμινγκ, Μάρκ Γκόρντον. «Η πυρηνική ενέργεια είναι σαφώς ένα μέρος της στρατηγικής μου για την ενέργεια» στο Ουαϊόμινγκ, πρόσθεσε ο Γκόρντον. Να σημειωθεί δε ότι πρόκειται για την πολιτεία των ΗΠΑ που είναι πρώτη στην παραγωγή άνθρακα σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Το έργο θα μπορούσε να αυξήσει την ισχύ του συστήματος στα 500 MW κατά τη διάρκεια της λειτουργίας αιχμής. Η TerraPower είχε δηλώσει πέρυσι ότι τα εργοστάσια αυτά θα κοστίσουν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Στα τέλη του περασμένου έτους, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ προσέφερε στην TerraPower 80 εκατομμύρια δολάρια ως αρχική χρηματοδότηση για την επίδειξη της τεχνολογίας νατρίου και το υπουργείο έχει δεσμεύσει πρόσθετη χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν οι πιστώσεις από το Κογκρέσο.

Ο Κρις Λεβέσκι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TerraPower, δήλωσε ότι το εργοστάσιο επίδειξης θα χρειαστεί περίπου επτά χρόνια για την κατασκευή του.

«Χρειαζόμαστε αυτό το είδος καθαρής ενέργειας στο δίκτυο τη δεκαετία του 2030», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Οι ειδικοί της πυρηνικής ενέργειας προειδοποιούν πάντως ότι οι προηγμένοι αντιδραστήρες ενδέχεται να έχουν υψηλότερους κινδύνους από τους συμβατικούς. Τα καύσιμα για πολλούς προηγμένους αντιδραστήρες θα πρέπει να εμπλουτιστούν με πολύ υψηλότερο ρυθμό από τα συμβατικά καύσιμα, πράγμα που σημαίνει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού καυσίμων θα μπορούσε να είναι ένας ελκυστικός στόχος για επίδοξες ένοπλες ομάδες που θέλουν να δημιουργήσουν ένα ακατέργαστο πυρηνικό όπλο, ανέφερε πρόσφατη έκθεση.

https://physicsgg.me/2021/06/03/%ce%b3%ce%ba%ce%ad%ce%b9%cf%84%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%cf%80%ce%ac%cf%86%ce%b5%cf%84-%ce%b8%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%85%ce%ac%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%ad%ce%bd/

reactor.thumb.png.58627a253e8946702b30c983e6e1383b.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Πυρηνικός αντιδραστήρας τηγμένου άλατος με θόριο από την Κίνα. :cheesy:

Ομάδα κυβερνητικών ερευνητών στην Κίνα αποκάλυψε το σχέδιο για έναν πυρηνικό αντιδραστήρα για εμπορική χρήση ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα της South China Morning Post, προορίζεται να είναι ο πρώτος στον κόσμο που δεν χρειάζεται νερό για ψύξη- κάτι που θα επέτρεπε την εγκατάσταση και χρήση του σε απομακρυσμένες, ερημικές περιοχές προκειμένου να παρέχει ενέργεια για πιο πυκνοκατοικημένες ζώνες.

Οι αντιδραστήρες τηγμένου άλατος, που λειτουργούν με υγρό θόριο αντί για ουράνιο, θεωρείται επίσης ότι θα είναι ασφαλέστεροι από ό,τι οι «συμβατικοί» αντιδραστήρες, καθώς σε περίπτωση διαρροής το λιωμένο θόριο ψύχεται και στερεοποιείται γρήγορα, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται πολύ λιγότερη ραδιενέργεια στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εργασίες κατασκευής του πρώτου αντιδραστήρα για εμπορική χρήση θα έχουν ολοκληρωθεί ως το 2030, και η κυβέρνηση της χώρας σχεδιάζει να κατασκευάσει πολλαπλούς αντιδραστήρες στις ερήμους και τις πεδιάδες της κεντρικής και της δυτικής Κίνας. Επίσης, ενδεχομένως να επιδιωχθεί και κατασκευή κάποιων σε χώρες οι οποίες συνεργάζονται με τη Λαϊκή Δημοκρατία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road, καθώς, αντίθετα με το ουράνιο, το θόριο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

«Οι μικρής κλίμακας αντιδραστήρες έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα...μπορούν να παίξουν ρόλο- κλειδί στη μελλοντική μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια. Αναμένεται μικρής κλίμακας αντιδραστήρες να αρχίσουν να χρησιμοποιούνται ευρέως μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια» ανέφεραν ο καθηγητής Γιαν Ρούι και συνάδελφοί του, από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Φυσικής της Σαγκάης, σε επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο κινεζικό επιστημονικό περιοδικό Nuclear Techniques. «Ένας αντιδραστήρας τηγμένου άλατος έχει το πλεονέκτημα να είναι πολλαπλών χρήσεων, μικρού μεγέθους και ευέλικτος. Είναι εύκολο να σχεδιαστεί ως αντιδραστήρας μικρής κλίμακας. Τα τελευταία χρόνια οι δυνατότητες των μικρής κλίμακας αντιδραστήρων τηγμένου άλατος έχουν προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον».

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, αντιδραστήρες στο αραιοκατοικημένο δυτικό τμήμα της χώρας θα παρέχουν ενέργεια στην πυκνοκατοικημένη ανατολή, σε συνδυασμό με εγκαταστάσεις ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Επίσης, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως πηγή ενέργειας για πολεμικά πλοία.

Το 2011 το Πεκίνο ενέκρινε την κατασκευή του πρωτότυπου TMSR (Thorium Molten Salt Reactor) στη Βουβέι, πόλη στην επαρχία Γκανσού. Το πρωτότυπο είναι σε θέση να παράγει μόνο δύο megawatts, ωστόσο εάν το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία θα πρόκειται για σημαντική εξέλιξη. Ο αντιδραστήρας για εμπορική χρήση που έχουν σχεδιάσει ο Γιαν και οι συνάδελφοί του θα μπορεί να παράγει μέχρι και 100 MW- λιγότερο από έναν αντιδραστήρα ουρανίου, μα αρκετά για την ηλεκτροδότηση μιας σύγχρονης κατοικημένης περιοχής με 100.000 κατοίκους. Ο ίδιος ο αντιδραστήρας θα έχει ύψος μόλις τρία μέτρα και πλάτος 2,5- αν και οι εγκαταστάσεις θα χρειάζονται και άλλα είδη εξοπλισμού, όπως τουρμπίνες.

Το όλο σύστημα λειτουργεί περνώντας το θόριο μέσα από τον αντιδραστήρα, ώστε να συμμετέχει σε μια αλυσιδωτή αντίδραση, και μεταφέροντας τη θερμότητα σε γεννήτρια ατμού πριν επιστρέψει στον αντιδραστήρα για έναν νέο κύκλο. Θεωρείται ασφαλέστερο από τη συμβατική πυρηνική τεχνολογία, επειδή σε περίπτωση ατυχήματος το τηγμένο άλας θα πέσει σε υπόγεια δεξαμενή. «Λόγω του υψηλού σημείο τήξης του...το τηγμένο άλας θα ψυχθεί γρήγορα και θα στερεοποιηθεί...αποτρέποντας την περαιτέρω έκλυση ραδιενέργειας στο περιβάλλον» έγραψαν οι ερευνητές.

Σημειώνεται πως η Κίνα έχει κάποια απο τα μεγαλύτερα κοιτάσματα θορίου στον κόσμο, που, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, επαρκούν για να καλύψουν τις ενεργειακές της ανάγκες για 20.000 χρόνια.

https://www.naftemporiki.gr/story/1751828/purinikos-antidrastiras-tigmenou-alatos-me-thorio-apo-tin-kina

purinikos-antidrastiras.jpg.dfe6921d55da10c04ba24e8a858d9469.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 6 μήνες αργότερα...

Γιατί η πυρηνική ενέργεια αποτελεί αξιόπιστη ενεργειακή λύση

Κλιματική αλλαγή, μηδενικές εκπομπές άνθρακα, ενεργειακή ασφάλεια, πυρηνικοί αντιδραστήρες νέας γενιάς, έρευνα για την παραγωγή ενέργειας μέσω σύντηξης, βιώσιμο ενεργειακό μείγμα και, πάνω απ’ όλα, γεωπολιτική … Θέματα ζωτικής σημασίας, που απαιτούν τη λήψη σημαντικών αποφάσεων, τα αποτελέσματα των οποίων θα αποτελέσουν καθοριστικούς παράγοντες για τον κόσμο του μέλλοντος.Το ανανεωμένο ενδιαφέρον, σε ολόκληρο τον κόσμο, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα που προσφέρουν οι σταθμοί αυτοί για αξιόπιστη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες βιομηχανικές και αστικές ανάγκες χωρίς όμως παράλληλη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, η πυρηνική ενέργεια αποτελεί ελκυστική επιλογή για χώρες που θέλουν, μεν, να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, χωρίς ωστόσο να βασίζονται σε αβέβαιες εισαγωγές από το εξωτερικό, όπως – για παράδειγμα – συμβαίνει στις μέρες μας με την κατακόρυφη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.Οι εξελίξεις στην πυρηνική τεχνολογία, που υπόσχονται την ασφαλή λειτουργία σταθμών ηλεκτροπαραγωγής – και επιπλέον η προοπτική ανάπτυξης μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, που προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στην τοποθεσία εγκατάστασης τους ώστε να ανταποκρίνονται στις τοπικές ενεργειακές ανάγκες – έχουν ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των υπό κατασκευή πυρηνικών σταθμών παγκοσμίως. Σήμερα, κατασκευάζονται 54 αντιδραστήρες για την παραγωγή ενέργειας, οι περισσότεροι από τους οποίους στην Ασία. Για παράδειγμα, η Κίνα κατασκευάζει πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 17270 MW, η Νότια Κορέα 5360 MW, η Ινδία 5194 MW, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 4035 MW και η γειτονική μας Τουρκία 3342 MW.Παρ’ όλη τη σφοδρή κριτική, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η πυρηνική ενέργεια γίνεται ολοένα και πιο ασφαλής πηγή ενέργειας. Επιπλέον, το σημαντικό ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας, που απασχολεί όσους αντιμετωπίζουν την πυρηνική ενέργεια με σκεπτικισμό και αποτελεί σημαντική πρόκληση λόγω της εξαιρετικά μεγάλης χρονικής περιόδου κατά την οποία τα υλικά αυτά παραμένουν δυνητικά επικίνδυνα για τους ζωντανούς οργανισμούς, φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται με επιτυχία. Η διεθνώς αποδεκτή λύση περιλαμβάνει την επανεπεξεργασία των χρησιμοποιημένων καυσίμων, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της ποσότητας των ραδιενεργών αποβλήτων, και την τελική εναπόθεσή τους σε ειδικές εγκαταστάσεις που έχουν κατασκευασθεί σε μεγάλα γεωλογικά βάθη.Σήμερα η πυρηνική ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο των ενεργειακών συζητήσεων που γίνονται στην Ευρώπη, καθώς στις 2 Φεβρουαρίου 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε έναν συμπληρωματικό νόμο για το κλίμα το οποίο περιλαμβάνει – υπό αυστηρούς όρους – συγκεκριμένες δραστηριότητες οι οποίες αφορούν στην πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στο πλαίσιο των οικονομικών δραστηριοτήτων που καλύπτονται από την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ.Η Επίτροπος για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες, τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, Mairead McGuinness, δήλωσε ότι «δεδομένης της επείγουσας ανάγκης και του τεράστιου μεγέθους της κλιματικής πρόκλησης, η ΕΕ θα πρέπει να δεσμευτεί σε ένα τεχνολογικά ουδέτερο πλαίσιο χρηματοδότησης και να θεσπίσει επιστημονικά αυστηρά και συνεπή κριτήρια για τη βελτιστοποίηση της ανάπτυξης όλων των αποδεδειγμένων βιώσιμων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας».Αυτή είναι η πρώτη φορά κατά την οποία συμπεριλαμβάνεται η πυρηνική ενέργεια μεταξύ των πηγών που πληρούν τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση ως «βιώσιμη» λύση. Το γεγονός αυτό έχει μεγάλη σημασία για τη διασφάλιση επενδυτικών κεφαλαίων αλλά και για την πρόσβαση σε «πράσινη» χρηματοδότηση χαμηλού κόστους που υποστηρίζεται από τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Πρέπει να τονιστεί ότι περισσότερο από το 70% του κόστους παραγωγής πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας οφείλεται στο κόστος του κεφαλαίου, δηλαδή το κόστος για την κατασκευή του σταθμού. Επομένως, η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή χρηματοδότηση, όπως αυτή που διατίθεται σε εκείνες τις οικονομικές δραστηριότητες της ΕΕ που χαρακτηρίζονται ως «βιώσιμες», θα συμβάλει καθοριστικά στην ελαχιστοποίηση του κόστους κατασκευής των πυρηνικών σταθμών.Στην ΕΕ καθένα από τα 27 κράτη μέλη είναι υπεύθυνο για την επιλογή του ενεργειακού μείγματος που εξυπηρετεί τις εθνικές του ανάγκες του. Ωστόσο, όλες οι προβλέψεις και τα σενάρια μετάβασης στη χρήση καθαρής ενέργειας χωρίς εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Συνθήκης των Παρισίων, συγκλίνουν στο ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος των «μηδενικών εκπομπών» χωρίς σημαντική συμβολή και από την πυρηνική ενέργεια. Σε αυτό το πλαίσιο, δώδεκα χώρες της ΕΕ έχουν δηλώσει κατηγορηματικά την πρόθεσή τους να συμπεριλάβουν την πυρηνική ενέργεια στα σχέδιά τους (Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Σουηδία). Επομένως, η νέα ταξινόμηση της ΕΕ τους παρέχει τα οικονομικά εργαλεία για να επιτύχουν τον στόχο τους.Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές της ενεργειακής ταξινόμησης για το κλίμα θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εντάσσοντας την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στις μεταβατικές βιώσιμες μορφές ενέργειας αφαιρεί σημαντικά κεφάλαια από μελλοντικές επενδύσεις προς την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που είναι και ο τελικός στόχος της ενεργειακής πολιτικής. Στα πλαίσιο αυτό αντιπροτάθηκε, ως εναλλακτική λύση, η ύπαρξη μιας ενδιάμεσης κατηγορίας στο πλαίσιο της ταξινόμησης, η οποία θα επιτρέπει κατά την μεταβατική περίοδο ειδικές ενισχύσεις και κεφάλαια που θα απευθύνονται μόνο στην πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο.Ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή όχι με τη συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στις βιώσιμες μεταβατικές μορφές ενέργειας της ΕΕ, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες παράγουν σήμερα το 26% της ενέργειας στην ΕΕ. Επίσης, παράγουν περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Είναι δηλαδή η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα στον κόσμο μετά την υδροηλεκτρική. Επομένως, η πυρηνική ενέργεια συνεισφέρει ήδη σημαντικά προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων της Συνθήκης των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή και η πρόσφατη νομοθεσία της ΕΕ θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της συμβολής της.

Ο Δρ. Ίων Σταματελάτος είναι Διευθυντής Ερευνών, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

https://physicsgg.me/2022/02/10/γιατί-η-πυρηνική-ενέργεια-αποτελεί-αξ/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Η NASA ανακοίνωσε παραγωγή διαστημικής πυρηνικής ενέργειας.

pyriniki-energeia-selini.jpg
NASA

Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός συστήματος παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Σελήνη.

Η μόνιμη παρουσία ανθρώπων σε άλλους κόσμους έξω από τη Γη απαιτεί όπως είναι ευνόητο την σταθερή παραγωγή των απαραίτητων ποσοτήτων ενέργειας με την οποία θα λειτουργούν οι πάσης φύσεως εγκαταστάσεις και μηχανισμοί στους οποίους θα βασίζουν την επιβίωση τους όσοι ζουν σε αυτούς τους εξωγήινους κόσμους.Τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα είναι σίγουρα αυτά που σε πρώτη τουλάχιστον φάση θα φροντίσουν να παρέχουν ενέργεια για την λειτουργία των βάσεων που θέλουμε να δημιουργήσουμε αρχικά στη Σελήνη και στη συνέχεια στον Άρη. Όμως αν θέλουμε να αυξήσουμε τις δυνατότητες και το μέγεθος αυτών των βάσεων και να προχωρήσουμε στη δημιουργία αρχικά μικρών κοινοτήτων και αργότερα αποικιών μακριά από τη Γη θα πρέπει να αναπτύξουμε τεχνολογίες που θα προσφέρουν τις απαραίτητες για αυτόν τον σκοπό ποσότητες ενέργειας που τα φωτοβολταϊκά συστήματα δεν θα μπορούν να παρέχουν.Η NASA στρέφεται στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας για αυτόν τον σκοπό. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι επέλεξε τρία προτεινόμενα συστήματα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας για χρήση στο Διάστημα. Πρόκειται για συστήματα παραγωγής ενέργειας μέσω πυρηνικής σχάσης, της μεθόδου που χρησιμοποιείται από τα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.Ξεκινά τώρα η φάση της αξιολόγησης αυτών των τριών συστημάτων και εκείνο που θα επιλεγεί θα σταλεί στο τέλος της δεκαετίας στη Σελήνη για δοκιμές στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis της NASA το οποίο περιλαμβάνει επανδρωμένες αποστολές στον φυσικό μας δορυφόρο και τη δημιουργία βάσεων εκεί.Το σύστημα που θα επιλεγεί θα πρέπει να είναι μικρό ώστε να μπορεί να μεταφερθεί στη Σελήνη με τα υπάρχοντα διαστημικά μεταφορικά μέσα και σχετικά απλό στον τρόπο εγκατάστασης και λειτουργίας. Θα πρέπει επίσης να σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να παράγει πυρηνική ενέργεια στο σεληνιακό περιβάλλον για τουλάχιστον μια δεκαετία. Αν το σύστημα αυτό αποδειχθεί λειτουργικό και ασφαλές θα ανοίξει σύμφωνα με του επιτελείς της NASA ο δρόμος για την οργάνωση αρχικά μακροχρόνιων αποστολών εξερεύνησης και παραμονής στη Σελήνη και τον Άρη αλλά και αποστολών σε ακόμη πιο μακρινούς προορισμούς.

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιατί να μην έχει η Ελλάδα το δικό της Κοζλοντούι;

nuclear-energy-physics.jpg?w=236

Θα μπορούσε η Ελλάδα του κοντινού μέλλοντος να αποκτήσει πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας; Η Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών προέβη προ ολίγων εβδομάδων σε μια εισήγηση με θέμα «Προοπτικές για την πυρηνική ενέργεια στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής», η οποία έγινε δεκτή από την πλειοψηφία της Ακαδημίας. Για την εισήγηση αυτή εργάστηκαν πολλά μέλη της επιτροπής υπό την προεδρία του Λουκά Γ. Χριστοφόρου, ο οποίος είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας από το 2001. Το συμπέρασμα ήταν ότι «η πυρηνική ενέργεια από τη σχάση θεωρείται σήμερα μια ασφαλής, ευέλικτη και πράσινη μορφή ενέργειας κατάλληλη για το ενεργειακό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας».Η θέση αυτή θεωρείται μάλλον αιρετική, αν σκεφτούμε ότι η ελληνική κοινή γνώμη και το πολιτικό σύστημα απορρίπτουν την πυρηνική ενέργεια. Oμως, ο κ. Χριστοφόρου είναι ένας από τους πλέον διακεκριμένους επιστήμονες στον κόσμο στο πεδίο του και η γνώμη του έχει βαρύτητα. Eργάστηκε στις HΠA, ως ερευνητής στο Oak Ridge National Laboratory (1963-1994) και στο National Institute of Standards and Technology (1995-2001), και ως καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί (1964-1997). Δίδαξε ως καθηγητής και επιστημονικός συνεργάτης σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Aμερικής, της Eυρώπης και της Iαπωνίας. Η «Κ» επικοινώνησε με τον κ. Χριστοφόρου και έθεσε τα ζητήματα που προκύπτουν.«Η πυρηνική ενέργεια είναι πράσινη ενέργεια», λέει ο κ. Χριστοφόρου χωρίς περιστροφές. «Κάποτε ήλθε στο εργαστήριό μου στην Αμερική ο Τζέιμς Λάβλοκ, ο θεμελιωτής της θεωρίας της Γαίας και συμφώνησε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι πράσινη ενέργεια». Ο κ. Χριστοφόρου όχι μόνο δεν αμφισβητεί την αξία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά επισημαίνει ότι η ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης και της χώρας μας η οποία στοχεύει στη μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα με μηδενικό αποτύπωμα αερίων του θερμοκηπίου, δεν μπορεί παρά να επιφυλάσσει κυρίαρχη θέση στις ΑΠΕ. Προσθέτει, όμως, πως δεν είναι σίγουρο ότι μπορούν οι ΑΠΕ να είναι η μοναδική πρωτογενή ενεργειακή πηγή.

52 νέοι αντιδραστήρες

Στο πλαίσιο αυτό, σε πολλές χώρες του κόσμου προωθείται η ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στο πεδίο της ηλεκτροπαραγωγής. Η Γαλλία επεκτείνει το πρόγραμμα παραγωγής ηλεκτρισμού από πυρηνική ενέργεια ενώ με τη Φινλανδία αυξάνουν το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που θα προέρχεται από πυρηνική ενέργεια στο 25% και στο 60% αντίστοιχα. Παγκοσμίως βρίσκονται σήμερα υπό κατασκευήν 52 νέοι αντιδραστήρες. Η πυρηνική ενέργεια το 2018 συνεισέφερε περισσότερο από το 10% της παγκόσμιας ηλεκτρικής παραγωγής, με 441 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε 30 χώρες, συνολικής δυναμικότητας 400 GW.«Πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αναπτύσσονται δίπλα μας. Πρέπει να ανταποκριθούμε προς όφελος της κοινωνίας μας», τονίζει ο κ. Χριστοφόρου. «Είναι καθήκον της Ελλάδας να προετοιμαστεί. Καμία χώρα δεν μπορεί να περιοριστεί σε έναν-δύο τύπους ενέργειας». Η πυρηνική ενέργεια προϋποθέτει πολυετή προετοιμασία –σε τεχνικό και θεσμικό επίπεδο– πριν χτιστεί το πρώτο εργοστάσιο. Η προετοιμασία, όχι ιδιαίτερα δαπανηρή, πρέπει να γίνει έτσι ώστε π.χ. σε 10 χρόνια να έχει η χώρα ευχέρεια επιλογών. Ο κ. Χριστοφόρου διευκρινίζει ότι η Επιτροπή Ενέργειας δεν εισηγείται την ένταξη της πυρηνικής ενέργειας στον ενεργειακό σχεδιασμό, αλλά υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν όλες οι προκαταρκτικές ενέργειες που θα προσφέρουν στην Ελλάδα το θεσμικό και τεχνολογικό υπόβαθρο έτσι ώστε να αξιολογηθεί το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης, πάντοτε σε σχέση και με όσα γίνονται σε γειτονικές χώρες.Η συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει τα προβλήματα και τους κινδύνους που τη συνοδεύουν. Πυρηνικά ατυχήματα, διαχείριση αποβλήτων, σεισμοί και άλλες φυσικές καταστροφές και ασφαλώς το υψηλό κόστος κατασκευής αντιδραστήρων. Οι απαντήσεις του κ. Χριστοφόρου είναι καθησυχαστικές. «Ο κύκλος της πυρηνικής ενέργειας σχάσεως είναι σήμερα ασφαλής. Στη Φουκουσίμα είχαν τοποθετήσει την ψυκτική διαδικασία έξω από τον αντιδραστήρα, αλλά πιο πάνω, στον λόφο ήταν γραμμένο επάνω σε ένα ξύλο: “Μην χτίσετε τίποτα πιο κοντά στον ωκεανό”. Είχαν συμβεί κι άλλα τσουνάμι στο παρελθόν και είχαν καταγραφεί στην ιστορία της Ιαπωνίας. Τα ατυχήματα στο Three Mile Island στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ το 1979 και στο Τσερνόμπιλ το 1986 ήταν παρεμφερή ατυχήματα. Αλλά τολμώ να πω ότι κανένας δεν πέθανε από το ατύχημα στο Three Mile. Η ραδιενέργεια που διέρρευσε εκεί ήταν πολύ χαμηλή. Το συμπέρασμα είναι πως όταν λάβεις τα μέτρα σου, τότε ακόμη κι αν γίνει ατύχημα, θα είναι ελεγχόμενο και δεν θα κινδυνεύσουν άνθρωποι. Σήμερα τίποτα δεν γίνεται πλέον χωρίς την έγκριση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Προσθέστε ότι εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται αντιδραστήρες σε πλοία και υποβρύχια χωρίς καμία διαρροή».

Νέες τεχνολογίες

Σε ό,τι αφορά τους σεισμούς, επισημαίνεται ότι οι αντιδραστήρες χτίζονται με βάση τις ανώτατες προβλέψεις αντοχής. Και σε ό,τι αφορά τα απόβλητα, πέρα από την ασφαλή εναπόθεσή τους σε ειδικά δοχεία μέσα σε κατάλληλης σύστασης πετρώματα, εξελίσσονται σήμερα μέθοδοι μεταστοιχείωσης σε άλλα ισότοπα. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο ώστε ήδη σήμερα χρησιμοποιούνται αντιδραστήρες τέταρτης γενιάς, ενώ σύντομα θα λειτουργήσουν μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες, οι οποίοι θα μεταφέρονται και θα τοποθετούνται όπου χρειάζεται ενέργεια, π.χ. σε ένα εργοστάσιο. Και όπου χρειάζεται περισσότερη ενέργεια θα συνδέονται περισσότεροι του ενός αντιδραστήρες, αρθρωτά. Στο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιούνται οι αντιδραστήρες τετηγμένων μετάλλων οι οποίοι βασίζονται στον κύκλο του θορίου. Τα κοιτάσματα θορίου είναι περίπου τριπλάσια εκείνων του ουρανίου και επαρκούν για 1.000 χρόνια για χρήση σε αντιδραστήρες. Τα απόβλητα των αντιδραστήρων αυτών είναι πολύ λιγότερα από εκείνα των σημερινών.Τέλος, ένα πυρηνικό εργοστάσιο απαιτεί μεγάλο κόστος κατασκευής (ακόμη και 20 δισ. ευρώ) αλλά το κόστος λειτουργίας για έναν κύκλο λειτουργίας (περίπου 40 έτη) είναι μικρό σε σχέση με άλλα συστήματα ηλεκτροπαραγωγής. Επιπλέον, το κόστος των επενδύσεων στην πυρηνική ενέργεια μειώνεται συνεχώς. Επειτα από όλα αυτά, ο κ. Χριστοφόρου θέτει το εξής απλό ερώτημα. «Η Ελλάδα αγοράζει σήμερα ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι της Βουλγαρίας, το οποίο έχει εκσυγχρονιστεί με βάση τις διεθνείς απαιτήσεις ασφαλείας. Δηλαδή, εισάγουμε ηλεκτρισμό που προέρχεται από ένα πυρηνικό εργοστάσιο που βρίσκεται 150 χιλιόμετρα από τα σύνορά μας. Γιατί να μην είχαμε ένα δικό μας;».

https://physicsgg.me/2022/06/30/γιατί-να-μην-έχει-η-ελλάδα-το-δικό-της-κ/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 9 μήνες αργότερα...

Γερμανία: Κλείνουν το Σάββατο οι τελευταίοι τρεις πυρηνικοί σταθμοί.

Βάζοντας τέλος σε ένα πρόγραμμα έξι δεκαετιών που γέννησε ένα από τα ισχυρότερα κινήματα κατά της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, η Γερμανία θέτει εκτός λειτουργίας τους τελευταίους αντιδραστήρες.Στα τελευταία τρία εργοστάσια –Ίζαρ ΙΙ, Εμζλαντ και Νεκαρβέστχαϊμ ΙΙ- θα έχουν κλείσει έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, καθώς το Βερολίνο θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο για πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ έως το 2035Έπειτα από χρόνια αμφιλαταλαντεύσεων, η Γερμανία αποφάσισε να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια το 2011, λίγο μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα που τρόμαξε τον πλανήτη.

Παράταση ζωής λόγω Ουκρανίας

Ωστόσο η τελική πράξη αναβλήθηκε από πέρυσι για φέτος μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οπότε η Γερμανία περιόρισε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι τιμές των καυσίμων εκτοξεύτηκαν και γεννήθηκαν φόβοι για ελλείψεις σε ενέργεια, πλέον όμως το Βερολίνο θεωρεί ότι έχει εξασφαλίσει επαρκές ποσότητες αερίου και επέκταση των έργων ανανεώσιμης ενέργειας.Η εποχή της πυρηνικής ενέργειας, αναφέρει το Reuters, άρχισε το 1961 με τους αντιδραστήρες του Καλ.Επτά ακόμα πυρηνικά εργοστάσια προστέθηκαν τα επόμενα χρόνια, με την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970 να βοηθά στην αποδοχή της πυρηνικής ενέργειας από το κοινό.Ωστόσο η κυβέρνηση έβαλε φρένο στην επέκταση των υποδομών προκειμένου να αποφύγει πλήγμα στον κλάδο του γαιάνθρακα, είπε στο Reuters ο Νίκολας Βέντλερ, εκπρόσωπος του γερμανικού συνδέσμου πυρηνικής ενέργειας KernD.

2023-04-14T141238Z_690713307_RC2DE0AV6NO

«Πυρηνική ενέργεια; Ναι ευχαριστώ» γράφει το πλακάτ ακτιβιστή του κλίματος (Reuters)

Παρόλα αυτά, περισσότερο από το ένα τρίτο των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια καλυπτόταν από 17 αντιδραστήρες τη δεκαετία του 1990.Τη δεκαετία που ακολούθησε, η κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία συμμετείχαν οι Πράσινοι –οι οποίοι γεννήθηκαν από το κίνημα κατά της πυρηνικής ενέργειας τη δεκαετία του 1970- ψήφισε νόμο που θα οδηγούσε στο σταδιακό κλείσιμο όλων των μονάδων το 2021.Οι επόμενες κυβερνήσεις υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αμφιταλαντεύτηκαν για αυτό το σχέδιο μέχρι τη Φουκουσίμα.Η απόφαση για οριστικό κλείσιμο αποσκοπούσε εν μέρει στο να επηρεάσει τις τοπικές εκλογές στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, όπου οι Πράσινοι αξιοποιούσαν την καχυποψία απέναντι στα πυρηνικά, δήλωσε ο Άρνολντ Βάατζ, πρώην βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ (SPD).«Είπα και επιμένω ότι ήταν η μεγαλύτερη οικονομική βλακεία του κόμματος από το 1949» είπε ο Βάατζ, ένας από τους μόλις πέντε συντηρητικούς βουλευτές που τάχθηκαν κατά του κλεισίματος.Πέρυσι, οι πυρηνικοί σταθμοί αντιστοιχούσαν μόνο στο 6% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συγκριτικά με 44% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δείχνουν στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας.

Υπέρ των πυρηνικών η πλειονότητα

Παρόλα αυτά, τα δύο τρίτα των Γερμανών τάσσονται υπέρ της παράτασης λειτουργίας των αντιδραστήρων ή της επαναφοράς μονάδων που είχαν κλείσει, έδειξε έρευνα του ινστιτούτου Forsa αυτή την εβδομάδα.«Πιστεύω ότι αυτό τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον φόβο ότι η κατάσταση με την προσφορά ενέργειας απλά δεν είναι ασφαλής» δήλωσε ο αναλυτής του Forsa Πέτερ Μάτουτσεκ.Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η Γερμανία θα συνεχίζει να εξάγει ρεύμα, χάρη στα υψηλά αποθέματα αερίου, τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στη βόρεια ακτή και την επέκταση των έργων ΑΠΕ.Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν πάντως ότι η χώρα θα χρειαστεί να επιστρέψει στην πυρηνική ενέργεια για να πετύχει το στόχο της για μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα το 2045.«Εγκαταλείποντας την πυρηνική ενέργεια, η Γερμανία δεσμεύεται στο κάρβουνο και το φυσικό αέριο, αφού δεν υπάρχει πάντα αρκετός άνεμος και ήλιος» δήλωσε ο Ράινερ Κλούτε, επικεφαλής της του μη κερδοσκοπικού συνδέσμου Nuklearia που προωθεί την πυρηνική ενέργεια.Με το τέλος της ατομικής εποχής, η Γερμανία θα πρέπει να αναζητήσει μόνιμη λύση για περίπου 1.900 κάνιστρα ραδιενεργών αποβλήτων,Η κυβέρνηση αναγνωρίζει εξάλλου ότι το θέμα της ασφάλειας δεν έχει λυθεί πλήρως, δεδομένου ότι οι γειτονικές χώρες της Γαλλίας και της Ελβετίας συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αντιδραστήρες.Επτά πυρηνικοί σταθμοί στις γειτονικές χώρες βρίσκονται σε απόσταση κάτω των 100 χιλιομέτρων από τη Γερμανία.

https://www.in.gr/2023/04/14/b-science/perivallon-b-science/germania-kleinoun-savvato-oi-teleytaioi-treis-pyrinikoi-stathmoi/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 μήνες αργότερα...

Ραδιενεργά αγριογούρουνα.

Γιατί τα αγριογούρουνα είναι ακόμη «ραδιενεργά», ενώ άλλα ζώα όχι;

Νέα έρευνα διαπιστώνει στα αγριογούρουνα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, τα οποία προκύπτουν από δοκιμές πυρηνικών που διενεργήθηκαν πολύ πριν από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ

radioactive-wild-boars.webp?w=500

Παρότι η χλωρίδα και η πανίδα της Κεντρικής Ευρώπης είναι γνωστό πως ακόμη φέρει ίχνη ραδιενέργειας εξαιτίας της καταστροφής στο Τσερνόμπιλ το 1986, μια νέα έρευνα στα αγριογούρουνα των βαυαρικών δασών παρέχει απροσδόκητα ευρήματα για το ποσοστό ραδιενέργειας στον κυτταρικό ιστό τους. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Science & Technology, εμφανίζει στα αγριογούρουνα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, τα οποία σύμφωνα με τους ερευνητές προκύπτουν από τις δοκιμές πυρηνικών που διενεργήθηκαν πολύ πριν από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ. Επιπλέον, η έρευνα απαντά στο ερώτημα που εδώ και καιρό προκαλεί σύγχυση και προβληματισμό σε επιστήμονες και κυνηγούς: Γιατί η ραδιενέργεια είναι υπαρκτή και υψηλή στα αγριογούρουνα, τη στιγμή που τα περισσότερα είδη άγριας ζωής εμφανίζονται «καθαρά» γενιές μετά το δυστύχημα; Καθώς η ραδιενέργεια από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ μόλυνε τεράστιες ζώνες της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Ρωσίας και της Κεντρικής Ευρώπης, οι αρμόδιες Αρχές διενεργούσαν τακτικά ελέγχους σε φυτά και ζώα των πληγεισών περιοχών ώστε να διασφαλίζεται πως είναι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Μάρτιν Στάινερ από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας από την Ακτινοβολία (που δεν συμμετείχε στη μελέτη), ήταν γνωστό στην επιστημονική κοινότητα πως υπήρχε σημαντική ραδιενέργεια στην περιοχή από τα μέσα του 20ού αιώνα λόγω των δοκιμών πυρηνικών όπλων στο περιβάλλον. Στη νέα έρευνα γίνεται χρήση μίας μεθόδου που περιλαμβάνει αναλογία δύο ισοτόπων καισίου, για να αναλύσει τα κουφάρια αγριόχοιρων που θανατώθηκαν από κυνηγούς σε όλη τη Βαυαρία από το 2019 έως το 2021. Η σχετικά νέα μέθοδος ανάλυσης επέτρεψε στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τους λόγους για τα υψηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας στα αγριογούρουνα της Κεντρικής Ευρώπης. 

Ραδιενέργεια στα αγριογούρουνα

Στη Βαυαρία, τα αγριογούρουνα σε συγκεκριμένες περιοχές πρέπει να ελέγχονται για ραδιενέργεια. Σύμφωνα με τις οδηγίες των γερμανικών υγειονομικών Αρχών, η κατανάλωση αυτού του κρέατος επιτρέπεται όταν τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι κάτω των 600 μπεκερέλ ανά κιλό. Ωστόσο, κάποια από τα αγριογούρουνα που ελέγχθηκαν στην έρευνα έφεραν υψηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας, από 370-15.000 Bq/κιλό κρέατος. Και δεδομένου του ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες και τα πυρηνικά όπλα αφήνουν ελαφρώς διαφορετικό αποτύπωμα μόλυνσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η μεγάλη ποσότητα ραδιενέργειας που ανιχνεύθηκε στα αγριογούρουνα της συγκεκριμένης έρευνας προερχόταν από πυρηνικές δοκιμές που έγιναν τις δεκαετίες 1950-1960. Συνολικά, οι πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 500 δοκιμές στην ατμόσφαιρα, προτού τις μεταφέρουν στο υπέδαφος, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά ραδιενέργειας. Τα ευρήματα της νέας έρευνας δείχνουν ότι οι επιφανειακές εκρήξεις εξακολουθούν να έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον παρά τις δεκαετίες που μεσολάβησαν. «Το γεγονός πως η ραδιενέργεια από αυτές τις πυρηνικές δοκιμές είναι ακόμη παρούσα, ακόμη και μετά το Τσερνόμπιλ, είναι κάτι αξιοσημείωτο», σχολιάζει ο Μίκαελ Φίντερλε, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ – που επίσης δεν συμμετείχε στην έρευνα. 

Η λύση του «μυστηρίου»

Ως προς το άλλο «μυστήριο», το γιατί δηλαδή τα αγριογούρουνα της νότιας Γερμανίας φέρουν περισσότερη ραδιενέργεια σε σχέση με άλλα ζώα, ο Γκέοργκ Σταϊνχόιζερ, επικεφαλής της μελέτης, δίνει τη λύση: Μανιτάρια. Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα αγριογούρουνα σκάβουν, βρίσκουν και τρώνε έναν μύκητα (elaphomyces ή τρούφα ελαφιού) που άλλα ζώα αγνοούν πώς και πού υπάρχει. Παρότι πολλά από τα βρώσιμα φυτά των δασών δεν θεωρούνται πια μολυσμένα από ραδιενεργή ακτινοβολία, οι τρούφες, που μεγαλώνουν κάποια εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του χώματος, αποθηκεύουν τη ραδιενέργεια. Αναλόγως της σύνθεσης του έδαφος και του βάθους στο οποίο βρίσκονται οι τρούφες, οι μύκητες μπορούν να εκτεθούν σε νερό που περιέχει ραδιενέργεια δεκαετιών τόσο από τις πυρηνικές δοκιμές όσο και από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ, γεγονός που τους καθιστά ιδιαίτερα πλούσια πηγή ραδιενέργειας.Όπως σημειώνει ο Στάινερ, ανεξαρτήτως πηγής, η ραδιενέργεια σε υψηλά επίπεδα παραμένει επικίνδυνη για τους ανθρώπους.«Όσον αφορά την έκθεση των ανθρώπων στην ακτινοβολία, δεν έχει σημασία αν το καίσιο προέρχεται από τις παλαιότερες πυρηνικές δοκιμές ή την καταστροφή του Τσερνόμπιλ», εξηγεί ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως «αυτό που έχει σημασία είναι η συνολική πρόσληψη καισίου-137 που προσλαμβάνει ένας άνθρωπος απλώς τρώγοντας κάτι από το δάσος».

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/life/science/562597048/giati-ta-agriogoyroyna-einai-akomi-radienerga-eno-alla-zoa-ochi/ – New York Times

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Ελλάδα να σκεφτεί ξανά την πυρηνική ενέργεια.

Τα πιθανά οφέλη και η Τουρκία

reactor_07b.jpg?w=496 Τίτλοι τελους στον Ερευνητικό Πυρηνικό Αντιδραστήρα του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Τον περασμένο Μάιο, ο «Δημόκριτος» έστειλε αεροπορικώς στον Καναδά τα τελευταία «φρέσκα» (μη ακτινοβολημένα) πυρηνικά καύσιμα που διέθετε. Με τη μεταφορά του ουρανίου-235, αμερικανικής προέλευσης, στο Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά, έπεσαν οι τίτλοι τέλους για τον πυρηνικό αντιδραστήρα του «Δημόκριτου», που εγκαινιάστηκε το 1961, αλλά η λειτουργία του είχε ανασταλεί από το 2004. Εν τω μεταξύ το αντίστοιχο του “Δημόκριτου” κέντρο στην Τουρκία διαθέτει 2.000 πυρηνικούς μηχανικούς. Η Τουρκία, με τους τέσσερις αντιδραστήρες του Ακούγιου, θα παράγει όση ενέργεια καταναλώνει σήμερα η Ελλάδα.

Η συνομιλία με τον Λευτέρη Τσουκαλά είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία. Ο διακεκριμένος καθηγητής Πυρηνικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Purdue των ΗΠΑ θεωρείται από τους κορυφαίους διεθνώς στον τομέα του, εταίρος του American Nuclear Society και τιμηθείς με το βραβείο Humboldt, τη σημαντικότερη επιστημονική διάκριση που απονέμει η Γερμανία. Λίγοι μπορούν να ανταγωνιστούν τις γνώσεις του για την πυρηνική ενέργεια. Oι γνώσεις αυτές, ωστόσο, συνοδεύονται με μια σχεδόν θρησκευτική πίστη στις αρετές της τεχνολογίας, που τον οδηγεί να χαρακτηρίζει «μύθους» και «προπαγάνδα» τα περί των κινδύνων που εγκυμονεί, αλλά και να χαρακτηρίζει το Τσερνόμπιλ μια απλή «τοπική καταστροφή» χωρίς ευρύτερες συνέπειες.O κ. Τσουκαλάς είναι ιδρυτικό μέλος του Παγκόσμιου Φόρουμ της NEA (Nuclear Energy Agency), σε συνάντηση της οποίας συμμετείχε πριν μιλήσουμε. «Ο πρώτος στόχος του φόρουμ είναι η προετοιμασία του εργατικού δυναμικού –των επιστημόνων, των ερευνητών– που χρειάζεται για να λειτουργήσουν πυρηνικοί σταθμοί ανά τον κόσμο», εξηγεί στην «Κ». «Ο δεύτερος στόχος αφορά την πυρηνική εφοδιαστική αλυσίδα – τα όργανα, τους αντιδραστήρες, το καύσιμο κ.λπ.».Ο καθηγητής του Purdue, με καταγωγή από τη Γαστούνη Ηλείας, θεωρεί ότι «βρισκόμαστε στη διαδικασία της επόμενης ιστορικής ενεργειακής μετάβασης, από τους υδρογονάνθρακες στην πυρηνική ενέργεια, τόσο εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος όσο και γιατί θα χρειαστούμε τα ορυκτά καύσιμα για όλες τις άλλες χρήσεις και τα προϊόντα για τα οποία είναι απαραίτητα». Οπως εξηγεί, «είναι ασυζητητί ανέφικτος ο στόχος των μηδενικών καθαρών εκπομπών το 2050» χωρίς ευρεία χρήση της πυρηνικής ενέργειας.Παραδέχεται ότι «χρειαζόμαστε όλες τις μορφές ενέργειας», αλλά χαρακτηρίζει τις ανανεώσιμες πηγές, όπως την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, «διακοσμητικές». Προσθέτει μάλιστα ότι εξαιτίας της ανάγκης να διακόπτεται συχνά η παροχή τους (όταν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο), επιβαρύνουν το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Προκαλούν, όπως λέει, «πρόωρη γήρανση» στο δίκτυο και «μπορούν να δράσουν ως επιταχυντές της κατάρρευσής του. Λειτουργούν λίγο σαν αναβολικά. Αρα είναι αναγκαίο να τρέχει ένα παράλληλο σύστημα, που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια αδιαλείπτως».Σχετικά με το ενδεχόμενο με την εξέλιξη της τεχνολογίας να μπορεί να αποθηκεύεται η ενέργεια που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά και να είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή, δηλώνει απαισιόδοξος. Επιπλέον, όπως σημειώνει, αν γίνει αυτό σε μεγάλη κλίμακα, η Ευρώπη θα ανταλλάξει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο με την εξάρτηση από κινεζικές μπαταρίες δικτύου.Ο ίδιος είναι ιδιαίτερα επικριτικός για τον ρόλο της Γερμανίας στα σημερινά ενεργειακά αδιέξοδα της Ευρώπης. «Φρόντισε η κ. Μέρκελ να στραφούν οι Ευρωπαίοι στις ανεμογεννήτριες, επιλογή που κατέστησε αναγκαίο το ρωσικό αέριο. Εν τω μεταξύ αποφάσισε το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων της Γερμανίας, που λειτουργούσαν πολύ καλά, και σήμερα καίει περισσότερο λιγνίτη σε σχέση με πριν από 10 χρόνια».Αν γίνει ευρεία στροφή στην πυρηνική ενέργεια, αντιστοίχως, δεν θα αυξηθεί η εξάρτηση από τις χώρες όπου εξορύσσεται το ουράνιο – ζήτημα που αναδείχθηκε με το πρόσφατο πραξικόπημα στο Νίγηρα. (Στην Ευρώπη μόνο η Φινλανδία κάνει εξορύξεις ουρανίου.)«Το κόστος του καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή από πυρηνική ενέργεια είναι πολύ χαμηλό, σχεδόν αμελητέο – κάτω από 5% του συνολικού κόστους», εξηγεί. «Στην ηλεκτροπαραγωγή από αέριο ή από λιγνίτη κυμαίνεται μεταξύ 30%-50%. Ο λόγος είναι ότι το πυρηνικό καύσιμο έχει τεράστιο πλεονέκτημα στην απόδοση ενέργειας. Ένα κιλό ουρανίου-235 παράγει 200 εκατομμύρια φορές περισσότερη ενέργεια από ένα κιλό λιγνίτη, πετρελαίου ή φυσικού αερίου».

O αντιδραστήρας

Εν τω μεταξύ η χώρα μας, στην καλύτερη περίπτωση επιφυλακτική εδώ και δεκαετίες απέναντι στην πυρηνική τεχνολογία, έκανε πρόσφατα ένα αποφασιστικό βήμα για να κλείσει αυτό το κεφάλαιο. Τον περασμένο Μάιο, έπειτα από πολυετείς διεργασίες, ο «Δημόκριτος» έστειλε αεροπορικώς στον Καναδά τα τελευταία «φρέσκα» (μη ακτινοβολημένα) πυρηνικά καύσιμα που διέθετε. Με τη μεταφορά των 13 αυτών στοιχείων ουρανίου-235, αμερικανικής προέλευσης, στο Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά, έπεσαν οι τίτλοι τέλους για τον πυρηνικό αντιδραστήρα του «Δημόκριτου», που εγκαινιάστηκε το 1961, αλλά η λειτουργία του είχε ανασταλεί από το 2004. Ο καθηγητής του Purdue διαφωνεί έντονα με την απόφαση αυτή, λέγοντας ότι «δεν υπήρχε κανένας λόγος να διώξουν το φρέσκο καύσιμο», χαρακτηρίζοντας την παύση λειτουργίας του αντιδραστήρα «καταστροφική» για το εθνικό συμφέρον.«Ο υπόλοιπος κόσμος προχωράει και το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε κι εμείς», συνεχίζει. «Η Ελλάδα του 1950, ρημαγμένη από την Κατοχή και τον Εμφύλιο, προσπάθησε και κατάφερε να μπει στην ατομική εποχή. Σήμερα παράγει σχεδόν το 50% της ηλεκτρικής της ενέργειας από φυσικό αέριο, που είναι ακριβό, ρυπογόνο και εισαγόμενο. Και οι μόνοι Ελληνες που γνωρίζουν κάτι από πυρηνική τεχνολογία βρίσκονται στο εξωτερικό».Σε μια χώρα σεισμογενή, που αδυνατεί να συνεννοηθεί για τη διαχείριση συμβατικών απορριμμάτων, η γύμνια των υποδομών της οποίας αποκαλύπτεται επί τακτικής βάσης με κάθε έντονο φυσικό φαινόμενο και με τρομερά ρυθμιστικά κενά, είναι ενδεδειγμένη η ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας;«Είναι εύλογο το ερώτημά σας. Εχω ζήσει όμως σε χώρες της Ασίας, όπως η Νότια Κορέα, που το 1960 ήταν φτωχότερη από την Γκάνα. Υιοθέτησε όμως τη στρατηγική της ανάπτυξης της πυρηνικής βιομηχανίας και είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, με ΑΕΠ 1 τρισ. δολ.».«Η Ελλάδα πρέπει να συμμετάσχει στη νέα ατομική επανάσταση, όχι μόνο ως καταναλώτρια, αλλά να μάθει και να παράγει τους νέους αντιδραστήρες», προσθέτει, αναφέροντας ότι οι Κορεάτες κατασκεύασαν τους δικούς τους αντιδραστήρες στα ναυπηγεία τους. «Εχουμε κι εμείς ναυπηγεία – και έχουμε και την απέραντη στρατηγική εύνοια της Αμερικής. Στη νέα πυρηνική εποχή αρχίζουμε όλοι από το μηδέν και η Ελλάδα μπορεί να πετύχει σπουδαία πράγματα».Πώς θα ήταν λοιπόν η Ελλάδα σε 20 χρόνια εάν εφάρμοζε επιτυχώς ένα τέτοιο σχέδιο; «Πρέπει να φτιάξουμε μια νέα ενεργειακή βιομηχανία, που να παράγει τρεις φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στο 1/3 του κόστους, που να παρέχει ενεργειακή αλλά και τεχνολογική ασφάλεια και που να είναι ανθεκτική στην κλιματική κρίση και σε άλλες πιέσεις. Ο πολλαπλασιαστής της πυρηνικής τεχνολογίας στην οικονομία είναι τεράστιος, 35 φορές μεγαλύτερος από τον τουρισμό. Με σχετικά μικρές αλλά στρατηγικά κατευθυνόμενες επενδύσεις, μπορούμε να γίνουμε μία από τις χώρες που παράγουν αυτή τη νέα τεχνολογία – τα καλώδια, το λογισμικό, τα μέταλλα, τις συγκολλήσεις πυρηνικής βαθμίδας κ.ά.». Ειδικά οι νέου τύπου μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες (small modular reactors), εξηγεί, «είναι πιο εύκολο να εγκατασταθούν και, όντας ψηφιακοί, παρέχουν αυξημένη ευελιξία διαχείρισης και στην ασφάλεια».

Στην Ανατολική Θράκη

nuclear.jpg?w=1024 Ένα παιδί παίζει με το πατίνι του μπροστά σε πανό που ανάρτησαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ενάντια στον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου. «Η Τουρκία, με τους τέσσερις αντιδραστήρες του Ακούγιου, θα παράγει όση ενέργεια καταναλώνει σήμερα η Ελλάδα», επισημαίνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Purdue. [AP Photo/Petros Karadjias]

Στα μέσα Σεπτεμβρίου η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με κινεζική εταιρεία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Ανατολική Θράκη. Αν προχωρήσει, θα είναι ο τρίτος πυρηνικός σταθμός της γείτονος (ο πρώτος, στο Ακούγιου, είναι ήδη υπό κατασκευή· ο δεύτερος, στη Σινώπη, βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού). «Η Τουρκία, με τους τέσσερις αντιδραστήρες του Ακούγιου, θα παράγει όση ενέργεια καταναλώνει σήμερα η Ελλάδα. Στο Σότσι, ακούγεται ότι ο Ερντογάν και ο Πούτιν συμφώνησαν για δεύτερο πυρηνικό σταθμό στη Σινώπη, πέραν αυτού που ήδη σχεδιάζεται. Σε κάθε περίπτωση, το να έχουμε γνώση και υποδομές είναι συντελεστής ισχύος», καταλήγει. «Πρέπει να έχουμε κόσμο που καταλαβαίνει τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα. Το αντίστοιχο του “Δημόκριτου” κέντρο στην Τουρκία έχει 2.000 πυρηνικούς μηχανικούς. Εγώ έχω δύο Τούρκους φοιτητές εδώ στο Purdue, που έχουν έρθει με υποτροφία του τουρκικού κράτους».

– https://www.kathimerini.gr/society/562632904/leyteris-tsoykalas-stin-k-i-ellada-na-skeftei-xana-tin-pyriniki-energeia/

 

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

H ατομική βασίλισσα.

Στις 3 Νοεμβρίου του 1958 το περιοδικό Time δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Η ατομική βασίλισσα» , με το οποίο τόνιζε πως η Φρειδερίκη είχε έναν σοβαρό σκοπό για την παρουσία της στην Αμερική, καθώς στην Ελλάδα σύντομα θα ξεκινούσε να λειτουργεί ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας. Η βασίλισσα δήλωσε στο περιοδικό: «Παρόλο που γνωρίζω ότι τα ραδιενεργά ισότοπα έχουν μεγάλα οφέλη για την ιατρική, ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα για τη Θεωρητική Φυσική (…) Θέλω να καταλάβω τι συμβαίνει μέσα στο άτομο».

time_magazine_cover_frederika_of_greece_ H βασίλισσα Φρειδερίκη στο εξώφυλλο του περιοδικού Time (1958). Ο τύπος της εποχής ανέφερε ότι το ταξίδι της στις ΗΠΑ το 1958, δεν θα είχε κανένα πολιτικό στόχο, και η ίδια δήλωνε δημόσια: «Η ατομική βόμβα δεν με ενδιαφέρει. Αντιθέτως, η βιομηχανική εφαρμογή της ατομικής ενεργείας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την Ελλάδα, καθώς από του προσεχούς έτους πρόκειται να λειτουργήση εις Αθήνας ο πρώτος ελληνικός ατομικός αντιδραστήρ.» Στην αυτοβιογραφία της, βέβαια, η Φρειδερίκη γράφει για το ταξίδι στην Αμερική ότι «η επίσκεψις ήταν ημιεπίσημη». Στόχος της ήταν να δει από κοντά τον τρόπο λειτουργίας των μεγάλων πυρηνικών τους κέντρων, αλλά και σε ανεπίσημο πολλές φορές κλίμα, να αναπτύξει πιο συγκεκριμένες επαφές με επιστήμονες, καθώς και να ενισχύσει τις πολιτικές φιλίες.

Η Φρειδερίκη έφτασε στις 21 Οκτωβρίου του 1958 στις ΗΠΑ, προσκεκλημένη της αμερικανικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΑΕ), συνοδευόμενη από τον διάδοχο Κωνσταντίνο, 18 ετών και την Σοφία, 20 ετών. Όταν έφτασε στις ΗΠΑ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο βασιλιάς Παύλος έμεινε πίσω για να φροντίζει τη χώρα και η κόρη της Ειρήνη, 16 ετών, έμεινε στο σπίτι για να φροντίζει τον βασιλιά. Δήλωσε επίσης ότι ήταν μια «ταπεινή μαθήτρια» της ατομικής ενέργειας, τονίζοντας ότι το ταξίδι της είχε εκπαιδευτικό χαρακτήρα.Λίγες ημέρες αργότερα επισκέφτηκε το ατομικό εργαστήριο στο Brookhaven, όπου ενημερώθηκε για τις χρήσεις της ατομικής ενέργειας. Τη βασίλισσα υποδέχθηκε ο διεθυντής του εργαστηρίου Dr. Leland J. Haworth. Στις 23 Οκτωβρίου η Φρειδερίκη δείπνησε στον Λευκό οίκο με τον πρόεδρο Αϊζενχάουερ, ενώ στις 25 συνάντησε τον στρατηγό George Marshall. Δυο μέρες αργότερα είδε ξανά στελέχη της αμερκανικής ΕΑΕ – μεταξύ άλλων και τον πρόεδρο της επιτροπής και μετέπειτα διευθυντή της CIA John McCone-, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα των ειδησεογραφικών πρακτορείων, τους εξέπληξε με τις γνώσεις της για την ατομική ενέργεια. Η Φρειδερίκη δήλωσε στον τύπο ότι «οι ζωές μας στο μέλλον θα εξαρτώνται από την ατομική ενέργεια». Συνάντησε μεταξύ άλλων σε ανεπίσημο γεύμα και τον αρχηγό της CIA Allen Dulles (με τον οποίο φημολογείται ότι η Φρειδερίκη είχε ερωτική σχέση).

Η Φρειδερίκη δεν ήταν μια τυπική περίπτωση βασίλισσας. Είχε μια ισχυρή προσωπικότητα που την αναγνωρίζουν εξίσου οι υποστηρικτές και οι αντίπαλοί της. Απόρρητη αμερικανική έκθεση ανέφερε ότι «η βασιλλισα  Φρειδερίκη γενικά θεωρείται ισχυρότερη και περισσότερο αποφασιστική προσωπικότητα από τον σύζυγό της βασιλιά Παύλο και συχνά έχει πάρει την πρωτοβουλία να διαμορφώσει την πολιτική του παλατιού». Η εκτενής αλληλογραφία της με τον υπουργό εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Marshal, είναι ένα μόνο δείγμα της πολυδιάστατης εμπλοκής της στην πολιτική της χώρας. Δεν δίσταζε να χρησιμοποιήσει τη γυναικεία της ταυτότητα για να ασκήσει γοητεία και επιρροή. Επιδίωξε μια στενή σχέση με το έθνος και το λαό, που θα απεγκλώβιζε τον θεσμό της βασιλείας από τον συμβολικό του ρόλο, όπως, επίσης, κι εκείνον της βασίλισσας από την κοινωνική και τελετουργική βιτρίνα, νομιμοποιώντας την παρουσία και την ενεργό ανάμειξή της στην πολιτική σκηνή. Προς αυτή την κατεύθυνση, προώθησε τον εαυτό της σαν «Μητέρα του Έθνους» και προστάτιδά του από την κομμουνιστική απειλή. Σε αυτή την εικόνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρήκαν έναν πολύτιμο σύμμαχο υπεράσπισης των συμφερόντων τους και αντίστοιχα η Φρειδερίκη τον εγγυητή της θέσης της.
Η ίδια η Φρειδερίκη φαίνεται ότι είχε αντιληφθεί από πολύ νωρίς τη σημασία της πυρηνικής ενέργειας εντάσσοντάς την στην πολιτική και διπλωματική της ατζέντα. Στην αυτοβιογραφία της αναφέρεται συχνά στις συζητήσεις που είχε με πυρηνικούς επιστήμονες, καθώς και στην προσωπική της μελέτη. Σύμφωνα με τα όσα η ίδια καταγράφει, θεωρούσε την πυρηνική φυσική ως ένα μέσο φιλοσοφικής θεωρίας, που θα την εξόπλιζε διανοητικά στον αγώνα της προς την αυτογνωσία και την τιθάσευση του ευμετάβλητου και ευσυγκίνητου εσωτερικού της κόσμου, ώστε να εργαστεί ως βασίλισσα, χωρίς να την καταβάλει η συγκίνηση για τα δεινά του κόσμου. Στόχος της ήταν, σύμφωνα με τα λόγια της, να ανακαλύψει «το αμετάβλητο, το ενοποιό στοιχείο, το «κάτι» εκείνο που αν υπήρχε θα ήταν το κλειδί της λύσεως όλων των προβλημάτων και η απάντησις σε όλα τα ερωτήματα».

Στις 2 Νοεμβρίου η βασίλισσα βρέθηκε στο Πίτσμπουργκ για να δει τον πρώτο της αμερικανικό ατομικό αντιδραστήρα. Στο πρόγραμμά της είχε επίσης συνάντηση με πυρηνικούς φυσικούς στο Carnegie Institute of Technology, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε τα πυρηνικά εργοστάσια σε Shippingport και Westhouse Bettis.
Aκολούθησε μετάβαση στο Σικάγο και στο Εθνικό εργαστήριο του Argonne. Eκεί η επίσκεψη διήρκησε πέντε ώρες και η βασίλισσα παρακολούθησε συνεδρίες, ενώ επέδειξε ιδιάιτερο ενδιαφέρον για τα υποατομικά σωματίδια της αντιύλης, που εξαϋλόνονται όταν συναντούν τα σωματίδια της γνωστής ύλης. Επισκέφτηκε επίσης τις εγκαταστάσεις της Nuclear-Chicago Corporation, η οποία προμήθευε με ατομικό εργαστηριακό εξοπλισμό τον «Δημόκριτο», και έθετε συνεχώς ερωτήματα στους υπεύθυνους «σαν μαθήτρια», όπως έγραψε ο αμερικάνικος τύπος.Στις 7 Νοεμβρίου η Φρειδερίκη έφτασε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Πυρηνικών Σπουδών Oak Ridge, συνοδευόμενη από το μέλος της αμερικανικής ΕΑΕ Harold Vance και τον πρόεδρο της TVA Herbert Vogel. Aμέσως μετά ο Edward Creutz της General Atomic κάλεσε τη βασίλισσα, με την οποία είχε συναντηθεί τις προηγούμενες ημέρες στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Carnegie, να επισκεφτεί το εργαστήριο που διηύθυνε (το John Jay Hopkins για τη θεωρητική και εφαρμοσμένη επιστήμη) προκειμένου να ενημερωθεί σε βάθος για τις εξελίξεις στην Ατομική Φυσική, όπως η ίδια είχε ζητήσει.Παράλληλα, η Φρειδερίκη συμμετείχε στην τελετή ονοματοδοσίας του πλοίου «Πριγκίπισσα Σοφία», που ήταν το μεγαλύτερο που είχε κατασκευαστεί ποτέ στο δυτικό ημισφαίριο και ανήκε στον Σταύρο Νιάρχο, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στα πυρηνοκίνητα υποβρύχια «Nautilus», «Triton» και «Skipjack», δηλαδή στο παλιότερο, στο μεγαλύτερο και στο ταχύτερο της εποχής αντίστοιχα, στο Connecticut, συνοδευόμενη από τον Rickover, τον «πατέρα του πυρηνικού ναυτικού».Στις 12 Νοεμβρίου η βασίλισσα βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο Columbia για εμπλουτίσει τις γνώσεις της περί την πυρηνική ενέργεια, είδε μια γεννήτρια τύπου Van der Graaff, ενώ επισκέφτηκε το μικρό κύκλοτρο στα εργαστήρια Pupin. Πέντε ημέρες αργότερα θα έφτανε στο ΜΙΤ, όπου συνομίλησε με Έλληνες φοιτητές υπό τον συντονισμό των καθηγητών Γιώργου Χατζόπουλου και Ηλία Γυφτόπουλου και είδε από κοντά τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Ινστιτούτου, αλλά και τον υπερυπολογιστή της εποχής ΙΒΜ 704.
Σύμφωνα με τον Γυφτόπουλο, η επίσκεψη της βασίλισσας ήταν πολύ εντυπωσιακή, καθώς ήταν καλά προετοιμασμένη και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την Πυρηνική Φυσική. Η Φρειδερίκη είχε ζητήσει να συναντηθεί με ομάδα φυσικών της Σχολής, η οποία θα είχε διάρκεια μία ώρα. Τελικά η συνάντηση κράτησε τρεις ώρες, διότι δεν σταματούσε να ρωτά και να ζητεί διευκρινήσεις.
Η Φρειδερίκη έκανε έκκληση προς τους Έλληνες φοιτητές του ΜΙΤ, μεταξύ των οποίων ο συγκαταλέγονταν τότε ο Ραφαήλ Μωυσής και ο Γεράσιμος Αρσένης, να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Τότε, σύμφωνα με τον πρώτο, γεννήθηκε στο μυαλό του Γυφτόπουλου η ιδέα να αναλάβει το Κέντρο Διεθνών Σπουδών του ΜΙΤ την εκπόνηση μελέτης για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.
Στις 25 Νοεμβρίου 1958, επισκέφθηκε το εθνικό εργαστήριο ραδιενέργειας του Berkeley, όπου ενημερώθηκε από πρώτο χέρι από τους Edwin McMillan και Glenn Seaborg.

frederika.png?w=1024 H Φρειδερίκη στο Berkeley με τους Edwin McMillan και Glenn Seaborg (25 Νοεμβρίου 1958)

Mάλιστα την ξενάγησε αυτοπροσώπως ο διευθυντής του εργαστηρίου του LIvermore και πατέρας της βόμβας υδρογόνου Edward Teller. Μαζί με τον McMillan ήταν και ο Νικόλας Χριστόφιλος, ελληνικής καταγωγής αμερικανός ατομικός επιστήμονας. Ο Teller παρατήρησε στους συναδέλφους του ότι η βασίλισσα «ήταν καλά διαβασμένη στη Φυσική» και έδειχνε ανυπόμονη. Σύμφωνα δε με τον McMIllan, ουδέποτε είχε υπάρξει επισκέπτης που να έχει επιδείξει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για το ατομικό εργαστήριο. Μάλιστα ο ίδιος δήλωνε πρόθυμος να πάρει την βασίλισσα ως ερευνήτρια οποιαδήποτε στιγμή.»Στο παρελθόν είχαμε φιλοξενήσει γνωστούς επιστήμονες που έκαναν λιγότερο διεισδυτικές ερωτήσεις απ’ ότι αυτή η εντυπωσιακή γυναίκα» τόνισε. Στις δύο μέρες που διήρκεσε η επίσκεψή της, στο Berkeley η Φρειδερίκη συναντήθηκε και με τον ελληνικής καταγωγής Tομ Υψηλάντη, που συμμετείχε στην ομάδα έρευνας για το αντιπρωτόνιο. Ο Υψηλάντης επισκέφθηκε την Αθήνα την επόμενη χρονιά, μετά από πρόσκληση του παλατιού.

frederika1.png?w=1024 H Φρειδερίκη ενημερώνεται από πυρηνικούς φυσικούς στο Berkeley

Στις 29 Νοεμβρίου η Φρειδερίκη έφτασε στην Αλμπουκέρκη και μετέβη στις μυστικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Los Alamos, συνοδευόμενη από τον γερουσιαστή Clinton Anderson και μέλη της αμερικανικής ΕΑΕ. Είναι αξιοθαύμαστο ότι κατάφερε να γίνει δεκτή ακόμη και στο Los Alamos στο Νέο Μεξικό, το εργαστήριο που στη διάρκεια του πολέμου έπαιξε κεντρικό ρόλο στην κατασκευή της ατομικής βόμβας και που μόλις πρόσφατα είχε χαλαρώσει τα μέτρα ασφαλείας. Η Φρειδερίκη ήταν ανάμεσα στις πρώτες διακεκριμένες προσωπικότητες που τους επιτράπηκε η ξενάγηση στο χώρο, όπου μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον συνεφευρέτη της βόμβας υδρογόνου Stanislaus Ulam. Για άλλη μια φορά, σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, η βασίλισσα εντυπωσίασε τους επιστήμονες με τις γνώσεις της γύρω από την Πυρηνική Φυσική.
Η περιοδεία της Φρειδερίκης συνεχίστηκε με επίσκεψη στο πανεπιστήμιο Princeton και έληξε στις 12 Δεκεμβρίου, όταν αναχώρησε αεροπορικώς για την Ελλάδα. Αποχωρώντας χαρακτήρισε τους ατομικούς επιστήμονες «στρατιώτες της ειρήνης».Ο απολογισμός του ταξιδιού της βασίλισσας ήταν εντυπωσικός, καθώς όχι μόνο είχε έρθει σε επαφή ουσιαστικά τα περισσότερα μέλη του Μανχάταν πρότζεκτ και την πυρηνική ελίτ των ΗΠΑ, αλλά και είχε αφήσει πίσω ένα ενδιαφέρον αποτύπωμα το οποίο έδειχνε ότι η Ελλάδα, παρόλο που ήταν μικρή και φτωχή, ήθελε να βρίσκεται στην τεχνολογική πρωτοπορία της εποχής της. Και παρόλο που ήταν ανεπίσημο, το ταξίδι της ήταν μια καταπληκτική άσκηση δημοσίων σχέσεων που γνώρισε τεράστια κάλυψη από τον αμερικανικό τύπο και δημιούργησε συμπάθεια για την Ελλάδα και την επιστημoνική της πρόοδο.

cf86cf81ceb5ceb9ceb4ceb5cf81ceafcebaceb7 H Φρειδερίκη και ο βασιλιάς Παύλος ξεναγούνται στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Δημόκριτου

Ενθουσιασμένη από τα μαθήματα που είχε πάρει στην Αμερική , η Φρειδερίκη κάλεσε στα ανάκτορα τον διάσημο πυρηνικό φυσικό της αμερικανικής ΕΑΕ – και μετέπειτα υπουργό άμυνας των ΗΠΑ – Harold Brown, ο οποίος έδωσε διάλεξη για τις ειρηνικές εφαρμογές της πυρηνικές ενέργειας (*). Λίγες εβδομάδες αργότερα ο υπουργός παιδείας Γεώργιος Βογιατζής έδωσε εντολή στο Βασιλικό Εθνικό Ίδρυμα να συμπεριλάβει στο μάθημα της Φυσικής «στοιχειώδη τουλάχιστον μύησιν εις τα τελευταίας κατακτήσεις της επιστήμης» μέσα από την οργάνωση των μαθημάτων για τους καθηγητές των επαρχιακών γυμνασίων, σε συνάντηση με την ΕΕΑΕ. Ακόμη, ζήτησε με εγκύκλιο να ενταχθούν δύο ακόμη ώρες Φυσικής στα σχολεία και να οργανωθούν ειδικές ομιλίες για την εφαρμογή της ατομικής ενέργειας.

(*) Η Φρειδερίκη προσκάλεσε στην Ελλάδα κι άλλους κορυφαίους επιστήμονες του 20ου αιώνα, όπως τον Carl von Weizsäcker και τον νομπελίστα Werner Heisenberg. Ο Heisenberg στις 3η Ιουνίου του 1960 έδωσε διάλεξη στα ανάκτορα με θέμα «Γλώσσα και πραγματικότητας εις την σύγχρονον Φυσικήν», την οποία παρακολουθησαν ο βασιλιάς Παύλος, η Φρειδερίκη, ο διάδοχος Κωνσταντίνος, οι υπουργοί Τσάτσος και Βογιατζής και πλήθος επιστημόνων. Τον Heisenberg προλόγισε η ίδια η βασίλισσα, με μια ομιλία που γνώρισε ευρεία κάλυψη από τον τύπο.

πηγές:
1.Αχιλλέας Χεκίμογλου, «Ατομική Εποχή», εκδόσεις Παπαδόπουλος
2. Μυρτώ Δημητροκάλη, «Επιστημονική Διπλωματία στον Ψυχρό Πόλεμο. Το
παράδειγμα της εισαγωγής της πυρηνικής φυσικής στην Ελλάδα», Διπλωματική Εργασία, Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών, 2017-18
3. https://garystockbridge617.getarchive.net/topics/queen+frederika

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Κίνα: Σε λειτουργία ο 1ος πυρηνικός σταθμός 4ης γενιάς στον κόσμο.

926537-696x435.jpeg
Φωτ. αρχείου

Η κατασκευή του σταθμού άρχισε το 2012.Σε λειτουργία έθεσε η Κίνα την Τετάρτη (6 Δεκεμβρίου) τον πρώτο πυρηνικό σταθμό τέταρτης γενιάς στον κόσμο.Ο πυρηνικός σταθμός του Σιντάο Μπέι, η οποίος βρίσκεται στην Σαντόνγκ, στην ανατολική Κίνα, τροφοδοτείται από δύο αντιδραστήρες υψηλής θερμοκρασίας που ψύχονται με αέριο κι όχι με νερό υπό πίεση.

Οι παραδοσιακοί αντιδραστήρες επιτρέπουν την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την πυρηνική ενέργεια. Αλλά αυτά τα προηγμένα μοντέλα (οι λεγόμενοι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες ή SMR) μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλες εφαρμογές, όπως κυρίως η θέρμανση, η αφαλάτωση θαλασσινού νερού ή ακόμη ο ατμός για τις ανάγκες της βιομηχανίας.Πάνω από το 90% των εξοπλισμών του σταθμού του Σιντάο Μπέι είναι κινεζικής κατασκευής, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ένας από τους υπευθύνους του σχεδίου, ο Ζανγκ Γιανσού, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua.Η κατασκευή του σταθμού άρχισε το 2012. Ένας πρώτος SMR είχε συνδεθεί στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο του 2021.Η δυνατότητα παραγωγής του Σιντάο Μπέι ανέρχεται σε 200 MW, σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Πυρηνική Ενέργεια; Ίσως ναι … εφόσον παράγεται στην ανατολική Θράκη!

Πυρηνική ενέργεια: Το μεγάλο ερώτημα του 21ου αιώνα – Η πυρηνική ενέργεια «αποδαιμονοποιείται» και μπαίνει στις… ΑΠΕ

nuclear-energy.png?w=950

Μνήμες Φουκουσίμα ξύπνησε ο πρόσφατος σεισμός των 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία. Ευτυχώς η νέα μεγάλη φυσική καταστροφή δεν εξελίχθηκε σε πυρηνική, όπως είχε συμβεί το Μάρτιο του 2011.Η Φουκουσίμα επανέφερε με εφιαλτικό τρόπο στην επικαιρότητα το πυρηνικό ερώτημα. Και στάθηκε αφορμή για να αλλάξουν άρδην την ενεργειακή τους πολιτική μεγάλες οικονομικές και βιομηχανικές δυνάμεις, όπως είναι η Γερμανία. Το Βερολίνο βέβαια τότε στηρίζονταν στις πλάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν και τις επωφελείς συμφωνίες που είχε πετύχει επί κυβερνήσεων Μέρκελ ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ για την εισαγωγή πάμφθηνου φυσικού αερίου από τη Ρωσία.Η Γερμανία (αφρόνως, όπως αποδείχθηκε) έβαλε όλα τα αυγά στο ρωσικό ενεργειακό καλάθι. Ολοκληρώνοντας τις αρχές του 2023 την αποπυρηνικοποίηση της χώρας που κήρυξε η Άνγκελα Μέρκελ, έκλεισε τους τελευταίους τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες της. Για να αναγκαστεί όμως, κατά την πρόσφατη ενεργειακή κρίση, να εισάγει ηλεκτρικό ρεύμα που παρήγαγαν πυρηνικοί αντιδραστήρες της γειτονικής Γαλλίας. Διότι το πυρηνικό ερώτημα ουδέποτε προβλημάτισε το Παρίσι, σε υπαρξιακό τουλάχιστον βαθμό. Εξίσου ανεπηρέαστες έμειναν και άλλες μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη, όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Βρετανία, η Ισπανία, ο Καναδάς. Και επίσης οι πάμπλουτες σε φυσικά αποθέματα και κορυφαίες σε παραγωγή υδρογονανθράκων ΗΠΑ και Ρωσία.

Επικουρικά των ανανεώσιμων

Πρώτη προτεραιότητα στον κοινό στόχο του πλανήτη για απεξάρτηση από τον άνθρακα είναι η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών. Η πυρηνική ενέργεια ωστόσο, παρά το δυσεπίλητο πρόβλημα των αποβλήτων και ασφαλώς τα ζητήματα ασφάλειας των εγκαταστάσεων, αποδαιμονοποιείται και τείνει να θεωρείται ως οιονεί «πράσινη» και πάντως αποδεκτή ενεργειακή λύση από περιβαλλοντικής απόψεως, επικουρική της αιολικής και της ηλιακής.Στο πλαίσιο αυτό μόλις την περασμένη Κυριακή η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης της Γαλλίας Ανιές Πανιέ-Ρινασέ αποκάλυψε τον προγραμματισμό οκτώ ακόμα πυρηνικών αντιδραστήρων, πλέον των έξι που προανήγγειλε το Φεβρουάριο του 2022 ο Εμανουέλ Μακρόν. Το σχέδιο θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για την ενεργειακή κυριαρχία που θα καταθέσει σε λίγες βδομάδες προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο η γαλλίδα υπουργός. Την ίδια ώρα στην απέναντι ακτή της Μάγχης η Βρετανία επενδύει 300 εκατ. στερλίνες (350 εκατ. ευρώ) για την ανάπτυξη ενός ειδικού καυσίμου που θα τροφοδοτεί τους πυρηνικούς αντιδραστήρες νέας γενιάς. Πρόκειται για το ουράνιο υψηλής ανάλυσης και χαμηλού εμπλουτισμού (HALEU), το οποίο προσώρας παράγεται εμπορικά μόνο στη Ρωσία. «Η πρωτοβουλία της Βρετανίας θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα στο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς θα απομονώσει περισσότερο τη Μόσχα», εκτιμούν οι «Financial Times».

Τριπλασιασμός της παραγωγής

Η «αποδαιμονοποίηση του αντιδραστήρα» εξελίσσεται σε χώρες γνωστές για τις περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες. Στη Φινλανδία τον περασμένο Απρίλιο τέθηκε σε λειτουργία έπειτα από παρελκύσεις… 13 ετών ένας αντιδραστήρας που κατασκευάστηκε σε συνεργασία με τη Γαλλία. Ο κλάδος καλύπτει μόνο το 4% της παραγόμενης ενέργειας στον κόσμο. Αλλά όπως φάνηκε και στην COP 28 το Δεκέμβριο στο Ντουμπάι, θα αναπτυχθεί παράλληλα με τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών.Στο περιθώριο της συνόδου περισσότερες από 20 χώρες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, η Βρετανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπέγραψαν κοινή δήλωση για τον τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως τα μέσα του αιώνα. «Η πυρηνική ενέργεια ξαναγίνεται δημοφιλής και οι κυβερνήσεις την αντιμετωπίζουν ως μέρος της λύσης για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα», παρατηρεί ο «Economist». Η διεθνής κοινότητα φαίνεται πως απαντά καταφατικά στο πυρηνικό ερώτημα του 21ου αιώνα.

Στο παιχνίδι της πυρηνικής ενέργειας και η Τουρκία

Πριν από ακριβώς ένα μήνα, στις 12 Δεκεμβρίου 2023, η κυβέρνηση της Άγκυρας άναψε το πράσινο φως για την έναρξη της τελικής φάσης κατασκευής του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία. Το εργοστάσιο κατασκευάζεται στο Ακούγιου της επαρχίας Μερσίνα στις ακτές της Μεσογείου (βόρεια της Κύπρου) και θα διαθέτει τέσσερις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με δυναμικότητα 35 δισ. κιλοβατώρων.Η βιομηχανική μονάδα κατασκευάζεται σε συνεργασία με τη ρωσική Rosatom και σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια της Akkuyu Nuclear Company Αναστάζια Ζοτέεβα θα ξεκινήσει την παραγωγή το 2025. «Έχουμε εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις της τουρκικής νομοθεσίας και των διεθνών προτύπων ασφαλείας», τόνισε η Ζοτέεβα αναφερόμενη εμμέσως στις ενστάσεις κατοίκων και επιχειρηματιών της ευρύτερης περιοχής, που φοβούνται τις συνέπειες από ένα σεισμό (το Ακούγιου απέχει 420 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του φονικού σεισμού 7,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας).Σεισμογενής είναι όμως και η επαρχία της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα, όπου έχει επιλεγεί για την ανέγερση του δεύτερου πυρηνικού ενεργειακού σταθμού στην Τουρκία (με ρωσική, κινεζική ή κορεατική συνεργασία) επειδή οι θερμοκρασίες νερού ψύξης είναι 5 βαθμοί Κελσίου χαμηλότεροι συγκριτικά με τα νερά του Ακούγιου. Σημειωτέον ότι στις 13 Δεκεμβρίου, την επομένη της άδειας για την τελική φάση λειτουργίας του εργοστασίου του Ακούγιου, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν που βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη συμφωνία για την αγορά ηλεκτρικού ρεύματος από τρίτο πυρηνικό σταθμό που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Τουρκία στην Ανατολική Θράκη. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για «ευγενική άρνηση» του Έλληνα πρωθυπουργού, ενώ τα τουρκικά μετέδωσαν ότι ο κ. Μητσοτάκης «φάνηκε ιδιαίτερα θερμός» στην πρόταση Ερντογάν.

https://www.ot.gr/2024/01/11/energeia/to-pyriniko-erotima-tou-21ou-aiona/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ, «αποφεύχθηκε πυρηνική τραγωδία στο παρά πέντε. Στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής – όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας, άγνωστοι κουκουκοφόροι κατέστρεψαν το πρώτο από τα δύο συστήματα θωράκισης του αντιδραστήρα, ο οποίος έχει ποσότητα ουρανίου και η διαρροή θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες»:

cf80cf85cebdceb7cebdceb9cebacf8c-cf81ceb

Το εν λόγω πρωτοσέλιδο διέψευσε κατηγορηματικά ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Χαράλαμπος Φείδας, ο οποίος δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107,7 ότι, πριν από ενάμιση μήνα βρέθηκε σπασμένο το λουκέτο της πόρτας που οδηγεί στο υπόγειο που βρίσκεται ο αντιδραστήρας, όχι όμως της πόρτας ασφαλείας. «Δεν υπήρξε καμία παραβίαση στον χώρο όπου βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Φείδας τόνισε επίσης ότι πρόκειται για μικρό υποκρίσιμο εκπαιδευτικό πυρηνικό αντιδραστήρα από το 1974 και πως δεν τίθεται κανένα θέμα επικινδυνότητας. «Αντιλαμβάνεστε πως όταν χρησιμοποιείται για λόγους εκπαίδευσης δεν έχει καμία επικινδυνότητα», τόνισε ο κ. Φείδας, σημειώνοντας πως «δεν τίθεται κανένα θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού και ανάφλεξης γιατί ποτέ δεν πρόκειται να φτάσει σε αυτή την κατάσταση»:

Εντάξει όλα αυτά. Όμως, η τεράστια έκπληξη που δημιουργήθηκε από την εν λόγω είδηση ήταν, ότι η «υποβαθμισμένη» Θεσσαλονίκη διέθετε (όχι μετρό) αλλά … Πυρηνικό Αντιδραστήρα! Κάτι που δεν διαθέτει πλέον ούτε η Αθήνα (που έχει μετρό), αφού ο αντιδραστήρας του «Δημόκριτου» έπαψε να λειτουργεί εδώ και καιρό.Έτσι, όλοι έμαθαν πως το Εργαστήριο Ατομικής και Πυρηνικής Φυσικής του ΑΠΘ που ιδρύθηκε νομοθετικά το 1969, διαθέτει (έναν εντελώς ακίνδυνο) υποκρίσιμο πυρηνικό αντιδραστήρα (κατασκευής Nuclear Chicago, Η.Π.Α.) που παραχωρήθηκε στο ΑΠΘ το 1971 από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Ο πρώτος καθηγητής Ατομικής και Πυρηνικής Φυσικής του ΑΠΘ ήταν ο Στέφανος Χαραλάμπους που ανέλαβε καθήκοντα το Σεπτέμβριο του 1970 και οργάνωσε το αντίστοιχο εργαστήριο.Η εικόνα που ακολουθεί είναι από το βιβλίο του Στέφανου Χαραλάμπους, «Εργαστηριακές ασκήσεις Ατομικής και Πυρηνικής Φυσικής», στο οποίο περιλαμβάνονται δυο εργαστηριακές ασκήσεις όπου μελετώνται τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά των αντιδραστήρων:

cf80cf85cf81ceb7cebdceb9cebacf8ccf82-ceb (Αριστερά) ο υποκρίσιμος αντιδραστήρας του ΑΠΘ, (Δεξιά) σχεδιάγραμμα της οριζόντιας τομής του αντιδραστήρα.

Η επόμενη φωτογραφία είναι από το βιβλίο “Τα πενήντα χρόνια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1926-1976)” του Βασ. Κυριαζόπουλου, Θεσσαλονίκη, 1976, σελ. 125] και μας δείχνει μια άλλη άποψη του αντιδραστήρα (πηγή: https://archive.saloni.ca/1941)

nuclear-reactor-thes.jpg?w=715

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης