Jump to content

Διαστημική Εξερεύνηση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ολοκληρώθηκε η επεισοδιακή πρώτη πτήση του διαστημοπλοίου Starliner στο διάστημα. :cheesy:

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή η πρώτη πτήση της διαστημικής κάψουλας Starliner της Boeing, που έγινε η πρώτη αμερικανική κάψουλα που προσγειώνεται σε έδαφος αντί για να προσθαλασσωθεί στον ωκεανό- χωρίς ωστόσο να λείψουν τα προβλήματα από την αποστολή.

Το τμήμα του διαστημοπλοίου που προορίζεται για το πλήρωμα προσγειώθηκε με ακρίβεια στο White Sands Missile Range του αμερικανικού στρατού αφού πέρασε λίγο παραπάνω από δύο ημέρες σε τροχιά. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, λίγο μετά την εκτόξευσή του στις 20 Δεκεμβρίου και την αποκόλλησή του από τον πύραυλο, το Starliner παρουσίασε μια «ανωμαλία» όσον αφορά στον συγχρονισμό της αποστολής, που είχε ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσει πολύ καύσιμο, με αποτέλεσμα να μη μπορέσει να φτάσει στον προορισμό του, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Εν τέλει, το σκάφος καθοδηγήθηκε σε μια χαμηλότερη σταθερή τροχιά, όπου πραγματοποίησε σειρά δοκιμών.

Η προσγείωση του Starliner, σύμφωνα με τη Boeing, έδειξε την αποτελεσματικότητα των συστημάτων προσεδάφισης, μεταξύ των οποίων τα αλεξίπτωτα και οι αερόσακοι του σκάφους. Αν και το σκάφος δε μετέφερε πλήρωμα, υπήρχε μια «ανθρωπομετρική συσκευή δοκιμών», υπό την ονομασία «Rosie», που βρισκόταν στη θέση του κυβερνήτη της αποστολής, εξοπλισμένη με σειρά αισθητήρων που συνέλεγαν δεδομένα. Η κάψουλα πληρώματος θα επιστραφεί στη Φλόριντα για ανάκτηση δεδομένων, ανάλυση και προετοιμασία για άλλες αποστολές.

Όπως αναφέρει το Reuters, παρά την ολοκλήρωσή της, η επεισοδιακή εξέλιξη της πτήσης (με το πρόβλημα να αποδίδεται σε δυσλειτουργία λογισμικού) αποτελεί πλήγμα για το γόητρο της Boeing, η οποία τον τελευταίο χρόνο βρέθηκε αντιμέτωπη και με το ζήτημα των αεροσκαφών 737 MAX, μετά από δύο αεροπορικά δυστυχήματα. Η «παρθενική» εκτόξευση σε τροχιά του CST-100 Starliner προοριζόταν να αποτελέσει ορόσημο για τη Boeing, η οποία ανταγωνίζεται εταιρείες όπως η SpaceX του Έλον Μασκ στην κούρσα για να αποκτήσει ξανά η NASA δυνατότητα επανδρωμένων αποστολών στο διάστημα. Σημειώνεται πως η SpaceX πραγματοποίησε επιτυχή μη επανδρωμένη πτήση της κάψουλας Crew Dragon, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τον Μάρτιο.

https://www.naftemporiki.gr/story/1545500/oloklirothike-i-epeisodiaki-proti-ptisi-tou-diastimoploiou-starliner-sto-diastima

NASA1-1.png.46d91a03e782b54e6b4a1dea8a56501c.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Έξυπνο» γάντι για χειρισμό drones και ρομπότ από αστροναύτες. :cheesy:

Σπουδαστές του NTNU (Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας) ανέπτυξαν ένα «έξυπνο» γάντι για αστροναύτες, που μπορεί να χρησιμοποιείται κατά την εξερεύνηση άλλων πλανητών- και συνεργάτες στη NASA πραγματοποίησαν πρόσφατα επιτυχείς δοκιμές στο ερευνητικό σταθμό Haughton Mars Project.

Όπως αναφέρει το Norwegian SciTech News, η startup Ntention, με «ρίζες» από το NTNU, ανέπτυξε το σχέδιο και την τεχνολογία πίσω από το «έξυπνο» γάντι, το οποίο χαρακτηρίζεται ως δυνάμει ριζοσπαστικό όσον αφορά σε μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές σε Σελήνη, Άρη και αλλού- σημειώνεται πως ενδέχεται οι αστροναύτες της NASA που θα πάνε στη Σελήνη στο πλαίσιο του προγράμματος «Άρτεμις» ενδέχεται να διαθέτουν νορβηγικής τεχνολογίας γάντια της Ntention.

Η τεχνολογία που ενσωματώνει το γάντι επιτρέπει την επικοινωνία με μηχανές μέσω του σώματος- πρακτικά, τον χειρισμό drones και ρομπότ με απλές κινήσεις των χεριών.

Το Haughton Mars Project της NASA, στη νήσο Ντέβον στην Αρκτική, πρόσφατα πραγματοποίησε επιτυχείς δοκιμές των γαντιών. Το συγκεκριμένο μέρος έχει χαρακτηριστεί ως «ο Άρης στη Γη» εξαιτίας του αφιλόξενου κλίματος και των συνθηκών του.

Γενικότερα μιλώντας, οι διαστημικές στολές δεν παρέχουν και πολλή ευελιξία, κάτι που δυσχεραίνει διαδικασίες όπως ο έλεγχος ρομπότ και η λήψη δειγμάτων. Ωστόσο, το «Astronaut Smart Glove» επιδιώκει να το αλλάξει αυτό, χρησιμοποιώντας ένα microcontroller που «διαβάζει» διαφορετικούς αισθητήρες. Οι αισθητήρες αυτοί «πιάνουν» ακόμη και ανεπαίσθητες κινήσεις του χεριού και των δακτύλων, και τις μεταδίδουν ασύρματα σε φορητές συσκευές που ελέγχουν το drone ή κάποιο άλλο ρομπότ.

Αστροναύτες στη Σελήνη ή στον Άρη θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν drones για σκοπούς χαρτογράφησης, συλλογής δειγμάτων ή αποστολές έρευνας και διάσωσης. Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν πώς ένας αστροναύτης σε διαστημική στολή μπορεί να κάνει εύκολα διάφορες εργασίες, χρησιμοποιώντας το «έξυπνο» γάντι και ένα AR (Augmented Reality) interface.

https://www.naftemporiki.gr/story/1544883/eksupno-ganti-gia-xeirismo-drones-kai-rompot-apo-astronautes

 

 

 

Ηλεκτρικό αεροπλάνο με στόχο ρεκόρ ταχύτητας από τη Rolls Royce. :cheesy:

Tο αεροπλάνο με το οποίο σκοπεύει να κατακτήσει το ρεκόρ ταχύτητας για ηλεκτρικά αεροπλάνα παρουσίασε Rolls Royce στο αεροδρόμιο του Γκλόστερσαϊρ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το αεροπλάνο εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ACCEL (Accelerating the Electrification of Flight) της εταιρείας, και τώρα μπαίνει στο στάδιο των εργασιών για την ενσωμάτωση του συστήματος ηλεκτρικής προώθησης, προκειμένου να επιχειρηθεί το σπάσιμο του ρεκόρ ταχύτητας στα τέλη της άνοιξης του 2020, με στόχο ταχύτητα άνω των 480 χλμ/ ώρα.

Στο πρόγραμμα εμπλέκονται πολλοί φορείς, μεταξύ των οποίων η YASA, κατασκευάστρια ηλεκτροκινητήρων και συστημάτων ελέγχου και η Electroflight, μια startup του χώρου της αεροπορίας. Η μισή χρηματοδότηση του προγράμματος παρέχεται από το Aerospace Technology Institute (ATI) σε συνεργασία με το υπουργείο Επιχειρηματικότητας, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής και το Innovate UK.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης αποκαλύφθηκε επίσης η άτρακτος δοκιμών ionBird, που θα χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή του συστήματος προώθησης πριν αυτό ενσωματωθεί πλήρως στο αεροπλάνο. Σύμφωνα με την εταιρεία, το ACCEL θα έχει τη μπαταρία με τη μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα που έχει ποτέ φτιαχτεί για αεροσκάφος, ικανή να παρέχει ενέργεια για 250 νοικοκυριά ή για μια πτήση από το Λονδίνο ως το Παρίσι με μία φόρτιση. Ένα προηγμένο σύστημα ψύξης διασφαλίζει τις βέλτιστες επιδόσεις, ψύχοντας απευθείας το σύστημα κατά τη διάρκεια των πτήσεων υψηλών ταχυτήτων. Αξίζει να σημειωθεί πως, συγκριτικά με συμβατικά αεροσκάφη, οι έλικες περιστρέφονται λιγότερο γρήγορα, με σκοπό μια πιο σταθερή και πιο αθόρυβη πτήση.

https://www.naftemporiki.gr/story/1544895/ilektriko-aeroplano-me-stoxo-rekor-taxutitas-apo-ti-rolls-royce

 

 

 

45 χρόνια από την εκτόξευση του σταθμού Salyut-4 :cheesy:

Στις 26 Δεκεμβρίου 1974, το βαρέως τύπου όχημα Proton-K ξεκίνησε από το Cosmodrome Baikonur στο πρόγραμμα δοκιμής σχεδιασμού πτήσης του δεύτερου σοβιετικού μακροχρόνιου αστικού τροχιακού σταθμού Salyut-4 που αναπτύχθηκε από την TsKBEM κοντά στη Μόσχα (τώρα RSC Energia). Ο πυραύλος ξεκίνησε με επιτυχία το εργαστήριο χώρου 18,5 τόνων σε χαμηλή τροχιά της Γης για να λειτουργεί τόσο σε αυτόματους όσο και σε επανδρωμένους τρόπους.

Ο νέος σταθμός με διττή περίοδο λειτουργίας εξοπλίστηκε για πρώτη φορά με ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα υποστήριξης ζωής κλειστού κυκλώματος και πιο αποτελεσματικό μέσο τροφοδοσίας με τρεις ηλιακούς συλλέκτες που έχουν αυτόνομο προσανατολισμό στον Ήλιο. Το επιστημονικό πρόγραμμα Salyut-4 περιλάμβανε αστροφυσικές μελέτες χρησιμοποιώντας ένα σύμπλεγμα φασματόμετρων ακτίνων Χ και υπερύθρων, φωτομετρική παρακολούθηση της ατμόσφαιρας και της γήινης επιφάνειας, καθώς και μια σειρά από βιοϊατρικά και τεχνολογικά πειράματα.

Λόγω των μοναδικών δυνατοτήτων του DOS "Salyut-4" εκείνη τη στιγμή, κατά τη διάρκεια της ύπαρξής του, χρειάστηκαν δύο επανδρωμένες αποστολές. Το πλήρωμα του πλοίου Soyuz-17 που απαρτίζεται από τους Alexey Gubarev και Georgy Grechko εργάστηκε στο σταθμό το χειμώνα του 1974 και τον Μάιο του 1975 ο Soyuz-18 έφτασε με τον Peter Klimuk και τον Vitaly Sevastyanov με διήμη αποστολή να μελετήσει τη μακροχρόνια παραμονή ενός ατόμου μηδενικές συνθήκες βαρύτητας.

Οι προηγμένες τεχνικές λύσεις, που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο Salyut-4, άνοιξαν το δρόμο για το διάστημα για τις επόμενες γενιές των τροχιακών σταθμών και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στο ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2019/news_12-26.html

 

 

 

Ρεκόρ χαμηλής πτήσης από ιαπωνικό δορυφόρο. :cheesy:

Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία, JAXA, ανακοίνωσε πως ο δορυφόρος TSUBAME (SLATS- Super Low Altitude Test Satellite) κατεγράφη από τα Ρεκόρ Γκίνες (Guinness World Records) ως ο δορυφόρος παρατήρησης Γης που σημείωσε την χαμηλότερη πτήση σε τροχιά.

Σύμφωνα με τη JAXA, το χαμηλότερο ύψος πτήσης που έχει σημειωθεί από δορυφόρο παρατήρησης Γης είναι 167,4 χλμ και επετεύχθη από τον TSUBAME κατά τη διάρκεια της αποστολής του, από τις 23 Δεκεμβρίου 2017 ως την 1η Οκτωβρίου 2019.

Ο TSUBAME ήταν ένας δοκιμαστικός δορυφόρος χαμηλού ύψους ο οποίος ήταν σε θέση να καταγράψει εικόνες της επιφάνειας της Γης χάρη στον κινητήρα ιόντων του, παρά την αντίσταση της ατμόσφαιρας και τις συνθήκες που ισχύουν στα χαμηλότερα ύψη γενικότερα. Ο δορυφόρος κινήθηκε σε επτά διαφορετικά ύψη, με τα 167,4 χλμ να είναι το χαμηλότερο. Στο συγκεκριμένο υψόμετρο ο ιαπωνικός δορυφόρος χρησιμοποιούσε τόσο τον κινητήρα ιόντων του όσο και συμβατικούς προωθητήρες.

Οι δορυφόροι που πετούν σε χαμηλό ύψος έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν εικόνες υψηλής ανάλυσης με μικρούς αισθητήρες. Ωστόσο, όταν είναι σε τροχιά η οποία θεωρείται πολύ χαμηλή- μεταξύ 200 και 300 χλμ- ο δορυφόρος εκτίθεται σε 1.000 φορές μεγαλύτερη ατμοσφαιρική αντίσταση και άλλες αντίξοες συνθήκες που βλάπτουν την «υγεία» του σκάφους, σε σχέση με άλλους δορυφόρους παρατήρησης της επιφάνειας της Γης που κινούνται σε συνηθισμένα ύψη. Ως εκ τούτου τα πολύ χαμηλά υψόμετρα θεωρούνταν ως τώρα κατάλληλα για τέτοιους δορυφόρους, που απαιτούν ακριβή θέση, έλεγχο και διαχείριση σε βάθος χρόνου.

Ο ιαπωνικός δορυφόρος αρχικά βρέθηκε σε ύψος 271,5 χλμ, που μειώθηκε σταδιακά, φτάνοντας σε ύψος 167,4 χλμ, το οποίο αναγνωρίστηκε ως ρεκόρ από τα Guinness World Records. Η τροχιά αυτή διατηρήθηκε ται επτά ημέρες, κατά τις οποίες τράβηξε σειρά φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης. Επίσης, συνέλεξε δεδομένα σχετικά με την πυκνότητα της ατμόσφαιρας και τη φθορά δειγμάτων υλικών που εκτέθηκαν στην ατμόσφαιρα.

Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία θα αξιοποιήσει τα στοιχεία αυτά για να επιδιώξει «περαιτέρω αξιοποίηση του διαστήματος για το μέλλον, προκειμένου να επιτευχθεί επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη και συμβολή στην επίλυση των κοινωνικών ζητημάτων στην Ιαπωνία».

https://www.naftemporiki.gr/story/1547074/rekor-xamilis-ptisis-apo-iaponiko-doruforo

 

 

 

Πώς ένας γιατρός από τη Γη αντιμετώπισε σοβαρό ιατρικό περιστατικό στο Διάστημα. :cheesy:

Τη διαδικασία που ακολουθήθηκε όταν σε αστροναύτη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού εντοπίστηκε επικίνδυνος και πιθανόν θανατηφόρος θρόμβος στο αίμα του, εξέδωσε μέσω εργασίας επιστήμονας της NASA.

Η εργασία περιγράφει πως η Δρ. Αουνιόν Τσάνσελορ της αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, βοήθησε έναν αστροναύτη να αποφύγει τον κίνδυνο από έναν θρόμβο που είχε δημιουργηθεί στην σφαγίτιδα φλέβα του, από όπου μεταφέρεται αίμα από την καρδιά προς το κεφάλι. Όλα αυτά ενώ εκείνη βρισκόταν στη Γη και εκείνος στο Διάστημα.

«Τα νέα ευρήματα μας δείχνουν πως το ανθρώπινο σώμα κρύβει εκπλήξεις στο περιβάλλον του διαστήματος. Δεν τα έχουμε μάθει ακόμα όσα αφορούν στην αεροδιαστημική ιατρική και την φυσιολογία του διαστήματος» σημειώνει η επιστήμονας, στην εργασία της που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.

Η θεραπεία

Τα ευρήματα της εργασίας προέρχονται από την αγωγή που ακολούθησε ένας αστροναύτης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ο οποίος όταν εντοπίστηκε ο θρόμβος κατά την διάρκεια εξετάσεων, έπρεπε να κάνει ενέσεις, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας.

Από την πλευρά τους οι επιστήμονες έπρεπε να αντιμετωπίσουν τους άγνωστους κινδύνους που μπορεί να κρύβονται σε μια αντι-θρομβωτική θεραπεία στο διάστημα.

Όλα τελικά πήγαν καλά για τον αστροναύτη, αφού μετά την επιστροφή του στη Γη, ο υπέρηχος έδειξε πως ο θρόμβος είχε μικρύνει ενώ έξι μήνες μετά την προσγείωσή του, ο αστροναύτης ήταν ασυμπτωματικός.

https://www.in.gr/2020/01/04/tech/pos-enas-giatros-apo-ti-gi-antimetopise-sovaro-iatriko-peristatiko-sto-diastima/

 

 

 

NASA: Δεύτερη 100% γυναικεία διαστημική έξοδο. :cheesy:

Οι αστροναύτισσες της Nasa Τζέσικα Μέιρ και η Κριστίνα Κοχ βγήκαν εκ νέου στο διάστημα για να αλλάξουν μια μπαταρία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), στη δεύτερη 100% γυναικεία διαστημική έξοδο στην ιστορία.

Η πρώτη έξοδος των δύο γυναικών στις 18 Οκτωβρίου είχε χαιρετιστεί ως ένα αξιοσημείωτο γεγονός, καθώς οι περισσότερες από 200 έξοδοι κατά το παρελθόν περιελάμβαναν τουλάχιστον έναν άνδρα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τις είχε καλέσει για να τις συγχαρεί και να επαινέσει το κουράγιο τους.

Η δεύτερη έξοδός τους, πραγματοποιήθηκε χωρίς τυμπανοκρουσίες υπογραμμίζοντας τον χαρακτήρα ρουτίνας των επιχειρήσεων συντήρησης του ISS. Οι δύο αστροναύτισσες έπρεπε να αντικαταστήσουν τις παλιές μπαταρίες νικελίου-υδρογόνου με νέες ιόντων λιθίου, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που επρόκειτο να διαρκέσει 6,5 ώρες.

Η έξοδος ξεκίνησε στις 13.35 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας.

Seven hours into today's spacewalk, @Astro_Jessica & @Astro_Christina are heading back inside the @Space_Station's Quest airlock. They have completed all of their scheduled tasks to upgrade batteries on the station, as well as one get-ahead task. Watch: https://t.co/CEsJrxByMF pic.twitter.com/AVu4BnrHRP

— NASA (@NASA) January 15, 2020

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/838228_nasa-deyteri-100-gynaikeia-diastimiki-exodo

 

 

 

Ρεκόρ για την αστροναύτισσα Κριστίνα Κοχ – Έμεινε πάνω από 300 μέρες στο διάστημα. :cheesy:

Η 40χρονη αστροναύτισσα Κριστίνα Κοχ της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας βρίσκεται πλέον στο Διεθνή Διαστημική Σταθμό (ISS) για περισσότερες από 300 συνεχόμενες μέρες, σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ συνεχόμενης παραμονής γυναίκας στο διάστημα.

Η Κοχ θα παραμείνει αρκετά ακόμη στον ISS, συνεπώς, ώσπου να γυρίσει στη Γη στις 6 Φεβρουαρίου, το ρεκόρ της -το οποίο μάλιστα επιτεύχθηκε κατά την πρώτη διαστημική πτήση της- θα φθάσει τις 328 μέρες. Το προηγούμενο γυναικείο ρεκόρ (288 συνεχόμενες μέρες στον ISS) κατείχε η Αμερικανίδα Πέγκι Γουίτσον από την περίοδο 2016-17.

Τον Οκτώβριο πέρυσι η Κοχ και η συμπατριώτισσα της Τζέσικα Μέιρ πραγματοποίησαν τον πρώτο αποκλειστικά γυναικείο διαστημικό περίπατο έξω από τον Σταθμό, κάτι που επανέλαβαν φέτος στις 15 Ιανουαρίου, ενώ ένας τρίτος γυναικείος περίπατος είναι προγραμματισμένος για τις 20 Ιανουαρίου.

Το ανδρικό ρεκόρ συνεχόμενης παραμονής στον ISS (340 μέρες) κατέχουν από το 2015-16 ο Αμερικανός Σκοτ Κέλι και ο Ρώσος Μιχαήλ Κορνιένκο, ενώ το ρεκόρ παραμονής στο διάστημα γενικά κατέχει ο Ρώσος κοσμοναύτης Βαλέρι Πολιάκοφ, ο οποίος είχε μείνει 438 μέρες στο ρωσικό διαστημικό σταθμό «Μιρ» το 1994-95.

https://www.in.gr/2020/01/17/tech/rekor-gia-tin-astronaytissa-kristina-kox-emeine-pano-apo-300-meres-sto-diastima/

 

 

Πραγματοποιήθηκε ο τρίτος αποκλειστικά γυναικείος διαστημικός περίπατος έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Οι δύο αστροναύτισσες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) Τζέσικα Μέιρ και Κριστίνα Κοχ πραγματοποίησαν τον τρίτο αποκλειστικά γυναικείο διαστημικό περίπατο, αλλάζοντας μπαταρίες στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Για την Κοχ ήταν ο έκτος διαστημικός περίπατος στην καριέρα της και για τη Μέιρ ο τρίτος. Το ίδιο ζευγάρι είχε γράψει ιστορία πέρυσι τον Οκτώβριο με τον πρώτο στην ιστορία διαστημικό περίπατο χωρίς τη συμμετοχή άνδρα αστροναύτη. Ο δεύτερος γυναικείος περίπατος σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε γίνει στις 15 Ιανουαρίου και στις 20 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε ο τρίτος.

Η Κοχ και η Μέιρ άλλαξαν δύο παλαιές μπαταρίες νικελίου-υδρογόνου από το 2010 και τις αντικατέστησαν με δύο νέες μπαταρίες λιθίου, με τη βοήθεια του ρομποτικού βραχίονα του ISS. Κάθε παλαιά μπαταρία είχε περίπου το μισό μέγεθος ενός ψυγείου και ζύγιζε 165 κιλά, ενώ η καινούρια 194 κιλά. Δύο άλλες μπαταρίες λιθίου είχαν τοποθετηθεί από τις ίδιες κατά το δεύτερο διαστημικό περίπατο τους προ ημερών.

Οι αστροναύτες έχουν από το 2017 μέχρι σήμερα, με διαδοχικές εξόδους-περιπάτους στο διάστημα, αντικαταστήσει συνολικά 36 από τις 48 παλαιές μπαταρίες που αποθηκεύουν ενέργεια για τον ISS. Ο επόμενος περίπατος θα είναι ανδρικός και θα γίνει στις 25 Ιανουαρίου από τους αστροναύτες ‘Αντριου Μόργκαν (NASA) και Λούκα Παρμιτάνο (ESA).

https://www.in.gr/2020/01/21/tech/pragmatopoiithike-o-tritos-apokleistika-gynaikeios-diastimikos-peripatos-ekso-apo-ton-diethni-diastimiko-stathmo/

 

 

 

Roscosmos: Στόχος οι 600 δορυφόροι μέχρι το 2030 :cheesy:

Το προκαταρκτικό πρόγραμμα εκτοξεύσεων δορυφόρων μέχρι το 2030, δημοσίευσε η Roscosmos που σκοπεύει να στείλει 600 δορυφόρους στο διάστημα.

Στην πραγματοποίηση 148 εκτοξεύσεων ελαφρών, μεσαίου και βαρέως τύπου πυραύλων που θα μεταφέρουν στο διάστημα 600 δορυφόρους του σχηματισμού Sfera, μέχρι το 2030, θα προχωρήσει η Roscosmos, σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα εκτοξεύσεων για αυτή την περίοδο.

Το σύστημα Sfera, είναι η απάντηση στα παρόμοια συστήματα άλλων κρατών όπως το OneWeb και Starlink και θα διαθέτει 638 δορυφόρους, εκ των οποίων οι 334 θα είναι δορυφόροι επικοινωνίας, 55 δορυφόροι πλοήγησης καθώς και 249 συσκευές με αισθητήρες.

Στα τέλη του 2019, είχε αναφερθεί πως ολόκληρος ο ρωσικός δορυφορικός σχηματισμός, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών δορυφόρων, περιλαμβάνει 164 δορυφόρους, εκ των οποίων οι 92 είναι δημόσιας χρήσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Roscosmos, για να τεθούν τόσοι πολλοί δορυφόροι σε τροχιά μέσα σε 10 χρόνια, θα χρειαστεί να εκτοξευθούν 88 πύραυλοι Soyuz-2.1b, 36 Angara-1.2 και 24 Angara-A5. Αρχικά είχε σχεδιαστεί, ολόκληρος ο σχηματισμός να μεταφερθεί με 25 Angara-A5, που χρησιμοποιούνται για βαρέα φορτία.

Η εταιρία υπογραμμίζει πως η κατασκευή των πυραύλων δεν συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό για τον σχηματισμό δορυφόρων Sfera, αλλά δεν έχει διευκρινίσει από που θα υπάρξει η χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με κυβερνητική ιστοσελίδα, το κόστος για την κατασκευή ενός πυραύλου Soyuz-2.1b ήταν 1,5 δισεκατομμύρια ρούβλια, περίπου 24,4 εκατομμύρια δολάρια, κατά το τέλος του 2019. Το κόστος για έναν πύραυλο Angara-1.2 ήταν 2,02 δισεκατομμύρια ρούβλια, 32.8 εκατομμύρια δολάρια, τον Ιούνιο του 2019 και η κατασκευή ενός Angara-A5 ήταν περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ρούβλια, 81,2 εκατομμύρια δολάρια, το 2018.

Με τις σημερινές τιμές, σχεδόν 325 δισεκατομμύρια ρούβλια, 5,28 δισεκατομμύρια δολάρια, χρειάζονται για την κατασκευή όλων των απαραίτητων πυραύλων.

Τον Ιούλιο του 2018, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα για την ανάπτυξη του συστήματος Sfera, το οποίο αναμένεται να προσφέρει ικανότατες επικοινωνίες, πλοήγηση καθώς και υπηρεσίες από απομακρυσμένους γήινους αισθητήρες.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/839843_roscosmos-stohos-oi-600-doryforoi-mehri-2050

 

 

 

 

Επιτυχής η τελική μεγάλη δοκιμή πτήσης του διαστημοπλοίου Crew Dragon :cheesy:

Η NASA και η SpaceX ολοκλήρωσαν επιτυχώς δοκιμή διαφυγής εν πτήσει του διαστημοπλοίου Crew Dragon και του πυραύλου Falcon 9 την Κυριακή, στην τελική μεγάλη δοκιμή πτήσης του σκάφους πριν αρχίσει να μεταφέρει αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο πλαίσιο του Commercial Crew Program της NASA.

H δοκιμή αυτή (launch escape test) άρχισε με εκτόξευση από το Launch Complex 39A στο διαστημικό κέντρο Κένεντι στη Φλόρινα, με σκοπό να επιδειχθεί η δυνατότητα του σκάφους να αποχωρίζεται με ασφάλεια από τον πύραυλο σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης εν πτήσει.

«Αυτή η κρίσιμη πτητική δοκιμή μας φέρνει στα πρόθυρα της επιστροφής της δυνατότητας εκτόξευσης αστροναυτών με αμερικανικά διαστημόπλοια, σε αμερικανικούς πυραύλους από αμερικανικό έδαφος» είπε ο επικεφαλής της NASA, Τζιμ Μπράιντενσταϊν.

Στο πλαίσιο της δοκιμής αυτής, η SpaceX προγραμμάτισε το Crew Dragon να πραγματοποιήσει διαφυγή περίπου 1,5 λεπτά μετά την εκτόξευσή του. Όλες οι σημαντικές λειτουργίες έλαβαν χώρα όπως έπρεπε, μεταξύ των οποίων ο αποχωρισμός, η ενεργοποίηση κινητήρων, η ανάπτυξη αλεξιπτώτου και η προσθαλάσσωση στα ανοιχτά της Φλόριντα, στον Ατλαντικό.

«Από όσο μπορούμε να πούμε ως τώρα, είναι μια τέλεια αποστολή. Πήγε όσο καλά θα μπορούσε να περιμένει κανείς» είπε ο Έλον Μασκ, ιδρυτής της SpaceX.

Αξίζει να σημειωθεί πως, στο πλαίσιο της δοκιμής, ο πύραυλος Falcon 9 καταστράφηκε, όπως είχε προσχεδιαστεί.

Το Commercial Crew Program της NASA συνεργάζεται με την αμερικανική αεροδιαστημική βιομηχανία, καθώς εταιρείες αναπτύσσουν μια νέα γενιά διαστημοπλοίων και πυραύλων ικανών να στέλνουν πληρώματα σε χαμηλή τροχιά και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ανοίγοντας παράλληλα- σύμφωνα με τη NASA- τον δρόμο για μια «ανθούσα οικονομία σε χαμηλή τροχιά».

https://www.naftemporiki.gr/story/1552227/epituxis-i-teliki-megali-dokimi-ptisis-tou-diastimoploiou-crew-dragon

 

 

Αμερικανικός δορυφόρος βάρους 4 τόνων κινδυνεύει να εκραγεί. :cheesy:

Ο αμερικανικός πάροχος τηλεπικοινωνιών DirecTV θα απομακρύνει επειγόντως έναν δορυφόρο του, σε ύψος περίπου 36.000 χλμ, καθώς υπάρχει κίνδυνος να εκραγεί.

Ο δορυφόρος Spaceway 1 βγήκε σε τροχιά τον Απρίλιο του 2005 και ζυγίζει περίπου 3.700 κιλά, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία του. Μαζί με τα ηλιακά πάνελ του, έχει μήκος 41 μέτρων και πλάτος 7 μέτρων.

Η DirecTV ενημέρωσε την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) τη 19η Ιανουαρίου ότι ένα πρόβλημα που προέκυψε προκάλεσε “σοβαρές και μη αναστρέψιμες θερμικές βλάβες” στις μπαταρίες του Spaceway 1.

“Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι μπαταρίες να εκραγούν” γράφει το DirecTV. Από την 25η Φεβρουαρίου 2020, ο δορυφόρος θα βρίσκεται στη σκιά της Γης και οι μπαταρίες θα μπουν στη διαδικασία επαναφόρτισης, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει την έκρηξη.

Η εταιρεία θέλει, επομένως, να απομακρύνει το συντομότερο τον δορυφόρο προς την τροχιά “νεκροταφείο”, όπως ονομάζεται, 300 χλμ ψηλότερα από τη γεωστατική τροχιά όπου βρίσκονται εκατοντάδες δορυφόροι τηλεπικοινωνιών.

Προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο μιας έκρηξης από ατύχημα, το DirecTV θα αδειάσει στο διάστημα ένα μέρος των 73 κιλών καυσίμων που μεταφέρει, όμως η εταιρεία προειδοποίησε ότι δεν θα έχει τον χρόνο να αδειάσει όλο το φορτίο.

Η έκρηξη ενός δορυφόρου τέτοιου μεγέθους θα μπορούσε να δημιουργήσει χιλιάδες θραύσματα που θα κατέστρεφαν άλλους δορυφόρους.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/841079_amerikanikos-doryforos-varoys-4-tonon-kindyneyei-na-ekragei-vinteo

 

 

 

Η προγραμματισμένη διόρθωση της τροχιάς ISS :cheesy:

Σύμφωνα με το πρόγραμμα πτήσεων του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, στις 23 Ιανουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε διόρθωση της τροχιάς του σταθμού σε δύο στάδια.

Το σύστημα πρόωσης του φορτηγού πλοίου Progress MS-13 που είχε συνδεθεί με τη μονάδα Pirs ενεργοποιήθηκε στις 17:15 ώρα Μόσχας. Το αποτέλεσμα της λειτουργίας του κινητήρα για 563 δευτερόλεπτα ήταν η αύξηση της ταχύτητας του σταθμού κατά 0,56 m / s. Στις 20:23 ώρα Μόσχας, οι μηχανές του πλοίου επανεκκινήθηκαν, ο χρόνος λειτουργίας τους ήταν ήδη 282 δευτερόλεπτα. Ως αποτέλεσμα, ο σταθμός έλαβε αύξηση ταχύτητας 0,28 m / s.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας υποστήριξης βαλλιστικής πλοήγησης του κέντρου ελέγχου πτήσης του TsNIImash, οι παράμετροι της τροχιάς του σταθμού μετά από διόρθωση δύο σταδίων ήταν

    περίοδος κυκλοφορίας - 92.896 λεπτά.

    κλίση τροχιάς - 51,66 μοίρες.

    το ελάχιστο ύψος πάνω από την επιφάνεια της Γης είναι 415,9 χλμ.

    το μέγιστο ύψος πάνω από την επιφάνεια της Γης είναι 437,0 χλμ.

Ο πρώτος διορθωτικός ελιγμός το 2020 πραγματοποιήθηκε με σκοπό τη δημιουργία βαλλιστικών συνθηκών για την εξασφάλιση του πτητικού προγράμματος των πλοίων Soyuz MS-13, Soyuz MS-16 και Soyuz MS-15.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_01-24.html

 

 

 

Ο ανιχνευτής «κοιτάζει» ξανά το σύμπαν. :cheesy:

Ενας ιστορικός περίπατος ολοκληρώθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Χθες επισκευάστηκε όργανο αξίας δύο δισ. δολαρίων, το οποίο «κοιτάζει» το σύμπαν προκειμένου να αποκρυπτογραφήσει τα μυστικά του. Ο ανιχνευτής κοσμικών ακτίνων (Alpha Magnetic Spectrometer) παρουσίασε διαρροή, η οποία αποκαταστάθηκε πλήρως και αναμένεται να συνεχίσει την αναζήτηση αντιύλης και σκοτεινής ύλης μέσα στις επόμενες ημέρες. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, ανέπνευσε με ανακούφιση, όταν ο Αμερικανός αστροναύτης Αντριου Μόργκαν και ο Ιταλός συνάδελφός του Λούκα Παρμιτάνο ολοκλήρωσαν την εργασία τους. Ηταν ο τέταρτος και τελευταίος διαστημικός περίπατος από τον Νοέμβριο, όταν άρχισαν τις προσπάθειες αποκατάστασης του προβληματικού συστήματος ψύξης του οργάνου. Ωστόσο, το κέντρο ελέγχου της αποστολής επισήμανε ότι είναι πολύ νωρίς για να θεωρηθεί πλήρως επιτυχής η εργασία των δύο αστροναυτών, τονίζοντας ωστόσο «ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς».

Τον περασμένο μήνα, οι δύο αστροναύτες είχαν τοποθετήσει νέες αντλίες ψυκτικού μέσου στο φασματόμετρο, το οποίο έλεγξαν για διαρροές το Σάββατο. Ο Παρμιτάνο αμέσως αντιλήφθηκε ότι υπήρχε διαρροή σε έναν από τους σωλήνες, τον πρώτο που έλεγξε, και την αποκατέστησε σφίγγοντας τη στρόφιγγα. Ωστόσο, έπειτα από υποχρεωτική αναμονή διάρκειας μιας ώρας, η διαρροή εξακολουθούσε και για μια ακόμα φορά ο Παρμιτάνο έσφιξε τη στρόφιγγα.

Ωστόσο, αυτό που φαινομενικά είναι τόσο απλό, για το κέντρο ελέγχου ήταν κρίσιμο. Η NASA χαρακτήρισε τους διαστημικούς περιπάτους για την επισκευή του φασματόμετρου ως «ό,τι πιο πολύπλοκο» μετά τις αποστολές για την επισκευή του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ πριν από είκοσι χρόνια. Εν αντιθέσει με το Χαμπλ, αυτό το φασματόμετρο δεν είχε κατασκευαστεί ώστε να μπορεί να επιδιορθωθεί σε τροχιά. Ετσι, όταν άρχισε να δυσλειτουργεί το 2014, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία χρειάστηκε χρόνια για να επινοήσει ένα σχέδιο αποκατάστασής του.

Προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας νέας διαρροής οι σωλήνες του φασματόμετρου, που έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2011, πρόκειται να γεμίσουν την Κυριακή με μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Η μία αντλία θα τεθεί και πάλι σε λειτουργία τη Δευτέρα και οι υπόλοιπες τρεις την Τρίτη, γεγονός που σημαίνει ότι το πανάκριβο όργανο θα ξαναρχίσει να επιθεωρεί το σύμπαν την Τετάρτη. Το βάρους 6.800 κιλών φασματόμετρο μεταφέρθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το προτελευταίο δρομολόγιο του διαστημικού λεωφορείου και μέχρι να τεθεί εκτός λειτουργίας, στα τέλη της περασμένης χρονιάς, είχε μελετήσει περισσότερα από 148 δισεκατομμύρια κοσμικές ακτίνες. Τώρα οι επισκευές που έγιναν θα επιτρέψουν στο όργανο να εξακολουθήσει να λειτουργεί για πέντε έως δέκα χρόνια. Ο αρχικός του σχεδιασμός προέβλεπε ότι θα λειτουργεί για τρία χρόνια.

https://www.kathimerini.gr/1062252/article/epikairothta/episthmh/o-anixneyths-koitazei-3ana-to-sympan

 

 

 

Το πρώτο μπισκότο διαστημικου ψησίματος. :cheesy:

Τα αποτελέσματα του πρώτου πειράματος διαστημικου ψησίματος που πραγματοποίησαν οι αστροναύτες Luca Parmitano και Christina Koch αποκαλύφθηκαν αυτήν την εβδομάδα. Οι αστροναύτες εψηναν τα cookies για 2 ώρες (χρειάζονται 20 λεπτά για να ψήνουν ένα μπισκότο στη Γη) σε ειδικό φούρνο μηδενικής βαρύτητας στο ISS τον περασμένο μήνα. Στόχος του πειράματος ήταν η μελέτη των επιλογών μαγειρέματος για αποστολές μακράς διαρκείας. Σφραγισμένα σε μεμονωμένες θήκες ψησίματος, τρία από τα cookies επέστρεψαν στη Γη στο διαστημικό σκάφος SpaceX Dragon στις 7 Ιανουαρίου. Το πρωτοποριακό επιδόρπιο παραμένει κατεψυγμένο σε εργαστήριο της Χιούστον, τα μπισκότα θα υποβληθούν σε πολυάριθμες δοκιμές από επαγγελματίες επιστήμονες τροφίμων.

https://asgardia.space/en/news/Space-Digest-22-29-01

 

 

 

Νέα μονάδα στον ISS με την καλύτερη προβολή στη Γη. :cheesy:

Η NASA επιλέγει το Axiom Space για να παρέχει τουλάχιστον μία κατοικήσιμη εμπορική ενότητα που θα προσαρτηθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η εταιρεία που εδρεύει στο Χιούστον θα σχεδιάσει, θα κατασκευάσει και θα θέσει σε λειτουργία μονάδες υπό πίεση και ένα μεγάλο παράθυρο παρατήρησης της Γης στο ISS. Η ανάπτυξη εμπορικών προορισμών στην τροχιά χαμηλής γης είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του σχεδίου του οργανισμού να ανοίξει το ISS σε νέες εμπορικές και εμπορικές ευκαιρίες. Ο εμπορικός τομέας θα περιλαμβάνει τελικά μια ενότητα κόμβων, εγκαταστάσεις έρευνας και κατασκευής, ενδιαιτήματα πληρώματος και ενότητα "μεγάλων παραθύρων" για την παρατήρηση του μεγάλου μπλε πλανήτη. Η Axiom αναμένει ότι η πρώτη ενότητα θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

https://asgardia.space/en/news/Space-Digest-22-29-01

 

 

 

Ανενεργοί δορυφόροι θα περάσουν ξυστά ο ένας από τον άλλο πάνω από τις ΗΠΑ. :cheesy:

Ένα διαστημικό τηλεσκόπιο που εκτοξεύτηκε το 1983 και ένας αμερικανικός πειραματικός δορυφόρος του 1967, και τα δύο εκτός λειτουργίας, αναμένεται να περάσουν ξυστά ο ένας δίπλα από τον άλλο σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων, ενώ θα βρίσκονται πάνω από τις ΗΠΑ, με την πιθανότητα να συγκρουστούν να εκτιμάται σε 1 στις 100, σύμφωνα με εταιρείες παρακολούθησης του διαστήματος.

Κάθε δορυφόρος ίπταται σε αντίθετη τροχιά και υπάρχει ο κίνδυνος να συγκρουστούν μετωπικά, με μια σχετική ταχύτητα σχεδόν 15 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Οι δύο δορυφόροι θα έρθουν σε «στενή επαφή» σήμερα στις 01.39 ώρα Ελλάδας, σε απόσταση 900 χλμ πάνω από την πόλη του Πίτσμπουργκ, σύμφωνα με την εταιρεία LeoLabs.

Αυτού του είδους οι συγκρούσεις μεταξύ δορυφόρων, τους οποίους δεν ελέγχουν πλέον άνθρωποι, είναι σπάνιες και επικίνδυνες, καθώς δημιουργούν χιλιάδες θραύσματα που ενέχουν τον κίνδυνο να καταστρέψουν ή να προκαλέσουν ζημιές σε ενεργούς δορυφόρους. Το 2009, όταν ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος Iridium 33 και ο ρωσικός στρατιωτικός δορυφόρος Cosmos 2251 συγκρούστηκαν, χίλια θραύσματα μεγέθους άνω των 10 εκατοστών εκσφενδονίστηκαν, μολύνοντας τις τροχιές.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο IRAS ήταν ένα κοινό σχέδιο της Nasa, της Βρετανίας και της Ολλανδίας και είχε ζωή 10 μηνών. Ζυγίζει έναν τόνο, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA.

Ο αμερικανικός πειραματικός δορυφόρος GGSE-4 είναι βάρους 85 κιλών, έχει, όμως, ασυνήθιστο σχήμα: είναι πολύ λεπτός (60 εκατοστά) κι έχει μήκος 18 μέτρων. Ίπταται καθέτως.

Η πιθανότητα μιας σύγκρουσης, όπως την υπολόγισε το LeoLabs, υπολογίζεται σε 1 στα 100, με μια πιθανή απόσταση 12 μέτρων μεταξύ των δύο δορυφόρων. Η εταιρεία θεωρεί πάντως πως το ενδεχόμενο πρόσκρουσης είναι «λίγο πιθανό».

Όμως, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την ακριβή πορεία των δορυφόρων.

Εάν υπάρξει πρόσκρουση, θα μπορούσε να δημιουργήσει χίλια θραύσματα μεγαλύτερα των 10 εκατοστών, είπε στο Γαλλικό Πρακτορειο, ο Νταν Άλτροτζ, της Analytical Graphics και περισσότερα από 12.000 θραύσματα άνω του 1 εκατοστού.

https://www.kathimerini.gr/1062507/article/epikairothta/episthmh/anenergoi-doryforoi-8a-perasoyn-3ysta-o-enas-apo-ton-allo-panw-apo-tis-hpa

 

 

 

SpaceX: Εκτόξευση άλλων 60 δορυφόρων για το πρόγραμμα Starlink :cheesy:

Η SpaceX εκτόξευσε επιτυχώς την Τετάρτη άλλη μια «δόση» δορυφόρων για το πρόγραμμα Starlink, με τον πύραυλο να επιστρέφει και να προσθαλασσώνεται επιτυχώς, μετά από μια σειρά καθυστερήσεων λόγω καιρού.

Όπως αναφέρει το Space.com, ο πύραυλος Falcon 9, ο οποίος, με αυτή την εκτόξευση, πραγματοποίησε την τρίτη του πτήση, μετέφερε 60 επιπλέον δορυφόρους για τον αστερισμό δορυφόρων της εταιρείας, ο οποίος μεγαλώνει όλο και περισσότερο.

Οι δορυφόροι τέθηκαν επιτυχώς σε τροχιά περίπου μια ώρα μετά την εκτόξευση.

Ο συγκεκριμένος πύραυλος είχε προηγουμένως στείλει στο διάστημα μια κάψουλα Crew Dragon, στο πλαίσιο μη επανδρωμένης αποστολής της εταιρείας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καθώς και τρεις δορυφόρους για τον Καναδά.

Μετά την επιτυχή εκτόξευση, το πρώτο στάδιο του πυραύλου προσνηώθηκε επιτυχώς στη μη επανδρωμένη πλατφόρμα «Of Course I Still Love You» της εταιρείας στον Ατλαντικό. Με αυτή την επιστροφή, η SpaceX πραγματοποίησε την 49η της ανάκτηση πυραύλου.

Ο αναβαθμισμένος πύραυλος Falcon 9 της SpaceX είναι σχεδιασμένος για να μπορεί να χρησιμοποιείται μέχρι και 10 φορές, με μικρές εργασίες συντήρησης/ επισκευής στο ενδιάμεσο.

Η συγκεκριμένη εκτόξευση ήταν η τέταρτη του προγράμματος Starlink, ο κάθε δορυφόρος του οποίου ζυγίζει 260 περίπου κιλά. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός δικτύου που έχει σκοπό να παρέχει κάλυψη Ίντερνετ στην επιφάνεια της Γης από το διάστημα. Πλέον οι δορυφόροι του Starlink που βρίσκονται σε τροχιά ανέρχονται στους 240. Ο ιδρυτής της εταιρείας, Έλον Μασκ, έχει πει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 400 σε τροχιά για παροχή στοιχειώδους κάλυψης και τουλάχιστον 800 για την παροχή μεσαίας κάλυψης.

https://www.naftemporiki.gr/story/1555691/spacex-ektokseusi-allon-60-doruforon-gia-to-programma-starlink

 

 

 

Το πλήρωμα του διαστημικού οχήματος Soyuz MS-13 επέστρεψε στη Γη. :cheesy:

Τα μέλη του πληρώματος του διαστημικού σκάφους που μεταφέρει το Soyuz MS-13 επέστρεψαν με ασφάλεια στη Γη. Ένα όχημα κατάβασης με τον κοσμοναύτη Αλέξανδρο Skvortsov και τους αστροναύτες Luke Parmitano και Cristina Cook προσγειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2020 στις 12:13 ώρα Μόσχας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα πτήσης ISS, το διαστημόπλοιο Soyuz MS-13 αποσύρθηκε από το σταθμό στις 08:50 ώρα Μόσχας και, μετά τη διόρθωση του κινητήρα από το φρενάρισμα και τον διαχωρισμό των διαμερισμάτων, εισήλθε στην πυκνή ατμόσφαιρα. Όλες οι εργασίες προσγείωσης εγιναν υπό τον έλεγχο των ειδικών της κύριας επιχειρησιακής ομάδας για τον έλεγχο της Ρωσικής Υπηρεσίας ISS στο Κέντρο Ελέγχου αποστολής και ολοκληρώθηκαν κανονικά. Η διάρκεια διαστημικής πτήσης για τον πλοίαρχο Alexander Skvortsov (Roscosmos) και τον μηχανικό πτήσης Luke Parmitano (ESA) ήταν 200 ημέρες και για την μηχανικο πτήσης Christina Cook (NASA) - 328 ημέρες. Το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Soyuz MS-13 βρίσκεται στο ISS από τις 21 Ιουλίου 2019.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το πλήρωμα διενήργησε πρόγραμμα επιστημονικής και εφαρμοσμένης έρευνας και πειραμάτων στο πλαίσιο του προγράμματος μακροπρόθεσμης αποστολής ISS-60/61, διατήρησε τη λειτουργικότητα του σταθμού και πραγματοποίησε εργασίες για τον εξοπλισμό του με εξοπλισμό που παραδόθηκε από φορτηγά πλοία.

Η πτήση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού συνεχίζεται. Επί του παρόντος, το πλήρωμα της εξηκοστής δεύτερης μακροπρόθεσμης αποστολής, με επικεφαλής τον διοικητή Oleg Skrypochka (Roscosmos) και τους μηχανικους πτήσης Jessica Meir και Andrew Morgan (NASA), συνεχίζουν στον ISS.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_02-06.html

eksupno-ganti-03.jpg.5201d078b4081499a1d43c02cf11d620.jpg

eksupno-ganti-02.jpg.69ff31afe9bafd3c1e7bf27dd1e1d730.jpg

accel-03.jpg.d31a0bafd189d5db1916ed239a391571.jpg

accel-02.jpg.98f7a133cc249c8a3b2818f3b43329ca.jpg

photo_12-26-00.thumb.jpg.b69c3730897791f8da53598a0a708828.jpg

rekor-xamilis-ptisis-apo-iaponiko-doruforo.jpg.a7e716682c1fadb20a31911c1a643a66.jpg

nasa.jpeg.f2c2700222286fe3d9d7f5ad82815b6b.jpeg

nasagynaikes.thumb.jpg.8083b122d343a94893bef034094bced2.jpg

kristinakox.thumb.jpg.9356375c5a4671a7e8d126c1867d4bdf.jpg

jessixa.thumb.jpeg.17750e8c8fd52471bbee3ac8c0ade442.jpeg

13.jpg.00b9b07defb92a98a25197552f6501a4.jpg

skafi.jpg.7139fb8a530c76c6cefaad364c95e51e.jpg

13.jpg.371ee570d459ab3cbc4c937c8e90cb1b.jpg

13.thumb.jpg.d74eef9fb3b4b02123ff31a4632ec347.jpg

12-thumb-large.jpg.3ac3d43cab81fdb48ec66aeb1597dd14.jpg

starlink-spacex.jpg.e8e8f1332e3d9a20147905eb4ba5cadc.jpg

photo_02-06-10.thumb.jpg.ee054ebfda1fd63e8c1defa4be971d08.jpg

photo_02-06-09.thumb.jpg.776df45f1b823f0071c8b9a56cb847d0.jpg

photo_02-06-08.thumb.jpg.d2851ce0d7ba546ae5de2f4b083bb8f1.jpg

photo_02-06-07.thumb.jpg.fff0ba6c18db7adf526c1e49d98922a6.jpg

photo_02-06-06.thumb.jpg.8b9500e7250f0ac031a1810a698b3c02.jpg

photo_02-06-05.thumb.jpg.39f7d5e2886b4181af983486bb9224d0.jpg

photo_02-06-04.thumb.jpg.0604502cd50a1f399d0d11911aff53a8.jpg

photo_02-06-03.thumb.jpg.5d1ed7f8ffc4da11008e9cb990d6e5fe.jpg

photo_02-06-02.thumb.jpg.b0dacc4969df2dc8e1bea387bd6fd50e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA: Έλληνας αστροναύτης σε αποστολή προσομοίωσης στη Χαβάη. :cheesy:

Στη Χαβάη, και συγκεκριμένα στο ηφαίστειο Mauna Loa, όπου βρίσκεται η εγκατάσταση προσομοίωσης διαστημικών αποστολών Hi-Seas και η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα θα φιλοξενήσει εκπαιδευόμενους αστροναύτες της NASA για το πρόγραμμα ARTEMIS, βρίσκεται για εκπαίδευση ένας Έλληνας.

Ο λόγος για τον εκπαιδευόμενο αστροναύτη Αύγουστο Πανταζίδη, ο οποίος συμμετέχει στην προσομοίωση αποστολής στη Σελήνη ΕMMIHS IV που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) μέσω του International Lunar Exploration Working Group (ILEWG).

«Η συγκεκριμένη εγκατάσταση δημιουργήθηκε και χρηματοδοτείται από τη NASA και θεωρείται από πολλούς, αυτή τη στιγμή, η καλύτερη εγκατάσταση για προσομοίωση διαστημικών αποστολών στον κόσμο» δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αύγουστος Πανταζίδης και συμπληρώνει: «Είμαι ο πρώτος Έλληνας που συμμετέχει σε αποστολή στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, κάτι που αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή για εμένα».

Η διάρκεια της αποστολής ανέρχεται σε δεκαπέντε μέρες, και η ομάδα η οποία αποτελείται από έξι άτομα, έχει ως σκοπό την εκτέλεση συγκεκριμένων πειραμάτων αλλά και τη διεξαγωγή δοκιμών νέων τεχνολογιών που προορίζονται να στελεχώσουν μία βάση στην Σελήνη στο μέλλον.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο κ. Πανταζίδης σκοπός είναι επίσης «να μελετήσουμε τις σπηλιές λάβας (lava tubes) που υπάρχουν στην περιοχή διότι σε σπηλιές σαν αυτές θα χτιστούν οι πρώτες βάσεις στην Σελήνη και στον Άρη. Ο πιο σημαντικός όμως παράγοντας για μία αποστολή σε ένα άλλο πλανητικό σώμα όπως η Σελήνη, είναι ο ανθρώπινος παράγοντας δηλαδή εμείς. Το κατά πόσο δηλαδή μπορούμε να αντέξουμε ψυχικά και σωματικά σε συνθήκες απομόνωσης μακριά απ’ όλα όσα μας προσφέρει ο σύγχρονος κόσμος μακριά και από την φύση. Η επικοινωνία με τον «έξω κόσμο» είναι περιορισμένη, η μόνη απευθείας επαφή που έχουμε είναι με το Mission Control, ενώ το παράθυρο επικοινωνίας παραμένει ανοιχτό μόνο για δύο ώρες κάθε απόγευμα».

Αυτή δεν είναι η πρώτη συμμετοχή για τον κ. Πανταζίδη σε προσομοίωση αποστολής στη Σελήνη, καθώς έχει λάβει μέρος σε άλλες τρεις ως ανάλογος αστροναύτης τόσο με τη «γεωλογική» όσο και τη γεωπονική ιδιότητά του.

Τον ερχόμενο Μάιο μάλιστα θα συμμετάσχει στην τέταρτη για τον ίδιο αποστολή (τη δεύτερη στην εγκατάσταση LunΑres) στην Πολωνία, στην οποία του έχει προταθεί να είναι επικεφαλής αυτής.

Η αρχή: Απόφαση να γίνει Αστροναύτης

Για τον Αύγουστο Πανταζίδη όλα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2015. Ήταν η εποχή που διεξήχθη το δημοψήφισμα και όπως σημειώνει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι περισσότεροι στη χώρα, και ιδιαίτερα οι συνομήλικοί μου, ήταν απογοητευμένοι και γενικότερα επικρατούσε μια απαισιοδοξία για όλα. Το να ξεκινήσω να παλεύω για κάτι τόσο διαφορετικό ήταν σαν να λέμε μία φυσική αντίδραση του οργανισμού μου απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση».

Αντίδραση που σύμφωνα με τον Αύγουστο τον ώθησε να θέλει να αποδείξει «αρχικά στον εαυτό μου και μετά σε όλους τους άλλους, ότι στην Ελλάδα της κρίσης μπορείς να καταφέρεις σημαντικά πράγματα και να πετύχεις κάθε στόχο. Ακόμη και να πας στο διάστημα».

Ένα επιπλέον σημαντικό ερέθισμα ήταν η διπλωματική του εργασία στο Πολυτεχνείο Κρήτης η οποία αφορούσε στην εύρεση πανομοιότυπων γεωλογικά περιοχών του Άρη στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Σαντορίνη. Στη συνέχεια ο ίδιος ασχολήθηκε με τις διαστημικές καλλιέργειες, και συγκεκριμένα με τη συνεργάτιδά του Μαρία Κοντογιάννη, σχεδίασαν και κατέθεσαν σε διαγωνισμούς διαστημικής το Space Agrobox.

Το παρόν: Επιλογή ως Εκπαιδευόμενος Αστροναύτης

Η μεγάλη επιβράβευση για τις προσπάθειες του ήρθε πριν από λίγους μήνες όταν επελέγη ανάμεσα σε 18.000 άτομα (σ.σ. μαζί με άλλα πέντε άτομα) από την αμερικανική εταιρία Advancing Exploration (AdvancingX) στο πρώτο πλήρωμα εκπαιδευόμενων ιδιωτών αστροναυτών. Όσοι καταφέρουν να επιλεγούν ολοκληρώνοντας το τετραετές πλάνο δοκιμασιών, θα πετάξουν σε υπό-τροχιακή πτήση το 2023. Επιπλέον, η εταιρεία πρόσφατα ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

«Αυτές οι πτήσεις αποτελούν τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις στο διάστημα, είναι μικρής διάρκειας και βιώνεις την αίσθηση της μηδενικής βαρύτητας για περίπου 40-45 λεπτά» τονίζει ο κ. Πανταζίδης λέγοντας πως «το επόμενο βήμα μετά από αυτήν την πτήση είναι ο ISS, ενώ η εταιρεία έχει ως στόχο οι αστροναύτες της να φτάσουν στη Σελήνη και τον Άρη μέσα στις επόμενες δεκαετίες».

Το μέλλον

«Είναι προφανές ότι στο μέλλον θέλω να γίνω ο πρώτος αστροναύτης από την Ελλάδα!» απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη ο Αύγουστος Πανταζίδης σε ερώτηση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με τα μελλοντικά του σχέδια.

Και συνεχίζει: «Αφενός ο μεγάλος μου στόχος είναι τα καταφέρω να επιλεγώ από τον Ευρωπαϊκό Oργανισμό Διαστήματος του οποίου η Ελλάδα είναι μέλος, αλλά αφετέρου, πλέον μπορεί κάποιος να διεκδικήσει να γίνει αστροναύτης και κάποιας ιδιωτικής εταιρείας από τις πολλές που θα αρχίσουν να δραστηριοποιούνται ενεργά τα επόμενα χρόνια».

Μάλιστα, ο ίδιος ενθαρρύνει όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με τις διαστημικές αποστολές αλλά και τη διαστημική γενικότερα. Παρόλο που πριν από μόλις 20 χρόνια τα διαστημικά επαγγέλματα ήταν «ανύπαρκτα» η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει ενθαρρυντικά. «Τα επόμενα χρόνια όσοι ασχολούνται με το διάστημα επαγγελματικά θα είναι περιζήτητοι» λέει και συνεχίζει: «Τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα έχουμε ξεκινήσει μία προσπάθεια με άλλους συνεργάτες, που ασχολούνται με τον τομέα της διαστημικής στην Ελλάδα, μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Greek NewSpace Society, προσπαθώντας μέσω συνεργασιών, κυρίως με φορείς του εξωτερικού, να «ανοίξουμε» την πόρτα των επανδρωμένων διαστημικών αποστολών στην Ελλάδα. Μία από αυτές τις συνεργασίες αποτελεί και αυτή με την ΑdvancingX και το Career Astronaut Competition η οποία δίνει σε χιλιάδες Έλληνες, όπως και σε μένα, την ευκαιρία να κυνηγήσουν το παιδικό τους όνειρο να γίνουν αστροναύτες».

Βέβαια, η όλη προσπάθεια μόνο εύκολη δεν θεωρείται καθώς πέρα από την εξαιρετική φυσική κατάσταση στην οποία πρέπει να βρίσκεται, το μεγαλύτερο εμπόδιο που καλείται να αντιμετωπίσει ο ίδιος είναι το οικονομικό. Όπως επισημαίνει ο ίδιος δεν χρηματοδοτείται από κάποιον αυτή τη στιγμή.

Όμως δεν το έβαλε κάτω και για αυτό μαζί με την ομάδα του ξεκίνησαν πρόσφατα crowdfunding καμπάνια, μέσω της πλατφόρμας GIVE and FUND, «ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τα απαραίτητα έξοδα που απαιτούνται για τα αεροπορικά εισιτήρια από και προς τις ΗΠΑ για τα επόμενα χρόνια, καθώς και τα κόστη των αποστολών και των εκπαιδεύσεων εντός και εκτός Ελλάδος» όπως υπογραμμίζει.

https://www.in.gr/2020/02/09/tech/nasa-ellinas-astronaytis-se-apostoli-prosomoiosis-sti-xavai/

 

 

 

Η NASA κάνει προσλήψεις – Ζητούνται αστροναύτες. :cheesy:

Νέους αστροναύτες ζητά να προσλάβει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Απαραίτητα προσόντα: να είναι Αμερικανοί πολίτες, γιατροί, πιλότοι ή μαθηματικοί ή να έχουν μάστερ σε κάποιο άλλο επιστημονικό ή τεχνολογικό αντικείμενο.

Οι υποψήφιοι μπορούν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους από τις 2 μέχρι τις 31 Μαρτίου, όμως η τελική επιλογή θα γίνει στα μέσα του 2021.

Οι τυχεροί θα περάσουν από εκπαίδευση διάρκειας δύο ετών και άνω.

Η NASA επιλέγει μόνο την «αφρόκρεμα»

Την τελευταία φορά που η NASA ζήτησε να προσλάβει επίδοξους αστροναύτες, το 2017, εμφανίστηκαν 18.000 υποψήφιοι και από αυτούς επελέγησαν μόνο οι 12.

Από τη δεκαετία του 1960 η NASA έχει «στρατολογήσει» 350 ανθρώπους.

Σήμερα στο δυναμικό της είναι ενταγμένοι 48 αστροναύτες που εδρεύουν στο Χιούστον του Τέξας και εναλλάσσονται, ανά έξι μήνες περίπου, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η «γενιά Άρτεμις»

Η διαστημική υπηρεσία αποκαλεί τους νεοσύλλεκτους «γενιά Άρτεμις», από την ονομασία του προγράμματος για την επιστροφή στη Σελήνη από το 2024 και, ίσως, για την αποστολή στον Άρη την επόμενη δεκαετία.

«Είναι μια σημαντική στιγμή στην ιστορία των επανδρωμένων πτήσεων για να γίνει κανείς αστροναύτης», σχολίασε ο Τζιμ Μπρίντενστιν, ο επικεφαλής της NASA.

Συνήθως, περίπου οι μισοί από τους νεοσύλλεκτους είναι στρατιωτικοί και κατά κύριο λόγο πιλότοι δοκιμών.

https://www.in.gr/2020/02/12/tech/nasa-kanei-proslipseis-zitountai-astronaytes/

 

 

 

Εκτοξεύτηκε στο διάστημα πύραυλος που μετέφερε πείραμα Ελλήνων μαθητών. :cheesy:

Στις 24 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί στο πλανητάριο του ιδρύματος Ευγενίδου το πείραμα των Ελλήνων μαθητών που πήγε στο διάστημα.

Ο Ομιλος Διαστημικής S.P.A.C.E. του Ζαννείου Πειραματικού Λυκείου, είναι ο επίσημος προσκεκλημένος του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 και ώρες 18:30 και 20:00. Τέσσερα από τα μέλη του Ομίλου μαζί με τον υπεύθυνο Καθηγητή τους Δρα Σωτήριο Τσαντίλα, (Μαθηματικό - Αστροφυσικό), θα μοιραστούν με το κοινό την σπουδαία εμπειρία που απέκτησαν βλέποντας το πείραμα που δημιούργησαν να εκτοξεύεται στο διάστημα, να πραγματοποιείται με επιτυχία και να επιστρέφει στην Γη. Στις 11 Δεκεμβρίου 2019 εκτοξεύτηκε από το Τέξας των ΗΠΑ ο πύραυλος New Shepard της αεροδιαστημικής εταιρείας Blue Origin στο πλαίσιο της αποστολής NS-12/P9. Ήταν η έκτη φορά που επαναχρησιμοποιήθηκε ο ίδιος πύραυλος, αριθμός ρεκόρ για την εταιρεία.

Το μαθητικό πείραμα που εκτοξεύεται στο Διάστημα

Στην κάψουλά του ο πύραυλος μετέφερε το πείραμα «Μέτρηση της μάζας σε συνθήκες μικροβαρύτητας» του Ομίλου Διαστημικής S.P.A.C.E. του Ζαννείου Πειραματικού Λυκείου! Έτσι, μετά από έναν χρόνο σκληρής δουλειάς, άπειρες ώρες σχεδιασμού, κατασκευής και δοκιμών, οι μαθητές είχαν την μοναδική ευκαιρία να δουν το πείραμά τους να εκτοξεύεται στο Διάστημα!

Το συγκεκριμένο πείραμα προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα «Πώς μπορεί κάποιος να ζυγίσει αντικείμενα όταν υπάρχουν συνθήκες μικροβαρύτητας;». Προφανώς οι ζυγαριές δεν λειτουργούν. Η απάντηση που έδωσαν οι μαθητές για τον υπολογισμό της μάζας δεν χρησιμοποιεί το βάρος, αλλά την περίοδο ταλάντωσης των αντικειμένων, η οποία είναι ανεξάρτητη από τη βαρύτητα. Για τον λόγο αυτόν κατασκεύασαν μία μηχανική διάταξη με ένα ειδικό ελατήριο πολύ μικρής σταθεράς, συνδεδεμένο με μικροεπεξεργαστές και αισθητήρες, αλλά και με τα συστήματα του πυραύλου New Shepard. Έτσι, όταν δόθηκε από τον πύραυλο η ένδειξη κατάστασης μηδενικής βαρύτητας, το ελατήριο απελευθερώθηκε και η περίοδός του καταγράφηκε από ένα λέιζερ χαμηλής ισχύος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μετά την παρουσίαση του πειράματος θα ακολουθήσει η προβολή της πλανηταριακής παράστασης «Το μέλλον στο Διάστημα». Ο υπεύθυνος καθηγητής του Ομίλου Δρ. Σωτήρης Τσαντίλας (Μαθηματικός - Αστροφυσικός) δήλωσε: «Η όλη διαδικασία σχεδιασμού, κατασκευής και ενσωμάτωσης στον πύραυλο χρειάστηκε 11 μήνες για να ολοκληρωθεί. Το πείραμά μας έπρεπε να πληροί τις πιο αυστηρές προδιαγραφές αφού, επρόκειτο για μία κανονική διαστημική αποστολή, η οποία υποβλήθηκε σε πολλές δοκιμές και ελέγχους. Παραδώσαμε πολλές αναφορές προόδου, ενώ γίνονταν και 2 με 3 τηλεδιασκέψεις τον μήνα για να ενημερώνουμε για την κατάστασή του. Η εμπειρία που αποκομίσαμε ήταν ανεκτίμητη. Η ενασχόληση με τη Διαστημική ανοίγει νέους και πολύ σημαντικούς δρόμους για τους μαθητές μας σε δύο κυρίως επίπεδα: Ως εργαλείο για τη διδασκαλία και την καλύτερη κατανόηση των θετικών μαθημάτων μέσα από διαστημικές εφαρμογές, αλλά και καθαρά ως επαγγελματικός προσανατολισμός αφού προσφέρει τεράστιες δυνατότητες σε νέους και αλματωδώς, αναπτυσσόμενους τομείς εργασίας. Κοιτάμε πλέον ακόμα πιο ψηλά. Κάτι έχουμε ακούσει για την επόμενη αποστολή της NASA στη Σελήνη…».

Σημειώνεται ότι η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητα είναι όμως τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιείται από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 18:00 της ίδιας ημέρας. Κάθε άτομο θα μπορεί να προμηθευτεί έως 2 δελτία εισόδου. Θα διατεθούν συνολικά 200 δελτία εισόδου για κάθε παρουσίαση.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/848921_ektoxeytike-sto-diastima-pyraylos-poy-metefere-peirama-ellinon-mathiton

 

 

PHASA-35: Παρθενική πτήση για ηλιακό αεροπλάνο που μπορεί να πετά για έναν χρόνο. :cheesy:

Την παρθενική του πτήση πραγματοποίησε επιτυχώς το PHASA-35, ένα ηλιακό- ηλεκτρικό αεροσκάφος με άνοιγμα φτερών 35 μέτρα και τη δυνατότητα να παραμένει εν πτήσει για διάστημα ενός έτους.

Σύμφωνα με τη BAE Systems, το αεροσκάφος μπορεί να αποτελέσει «game changer» στον αεροδιαστημικό τομέα, γεφυρώνοντας το κενό μεταξύ των τεχνολογιών αεροσκαφών και δορυφόρων.

Το PHASA-35 σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και πέταξε μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της BAE και της Prismatic Ltd. Πρόκειται για ένα αεροπλάνο σχεδιασμένο να επιχειρεί μη επανδρωμένο στην ατμόσφαιρα, πάνω από τον καιρό και τα συμβατικά αεροπλάνα. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την εταιρεία, αποτελεί μια οικονομική και αξιόπιστη εναλλακτική σε δορυφόρους, ενώ παράλληλα διαθέτει και την ευελιξία ενός αεροσκάφους, που επιτρέπει τη χρήση του σε ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών.

Οι δοκιμές έγιναν με την υποστήριξη του βρετανικού DSTL (Defence Science and Technology Laboratory) και του αυστραλιανού Defence Science and Technology Group (DSTG) στο Woomera Test Range της Βασιλικής Αυστραλιανής Πολεμικής Αεροπορίας στη Νότια Αυστραλία.

Ως ένα σκάφος HALE (High Altitude Long Endurance) το PHASA-35 χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια την ημέρα και μπαταρίες τη νύχτα. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, η μπαταρία και η προηγμένη ηλιακή του τεχνολογία επιτρέπουν να παραμένει εν πτήσει για μέχρι και έναν χρόνο, επιχειρώντας στη στρατόσφαιρα. Το PHASA-35 προορίζεται να αποτελέσει πλατφόρμα για εφαρμογές παρακολούθησης, επιτήρησης, τηλεπικοινωνιών και ασφαλείας, τόσο για στρατιωτικούς όσο και εμπορικούς/ πολιτικούς πελάτες. Κατά την εταιρεία, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί και για την παροχή υπηρεσιών δικτύων τηλεπικοινωνιών, όπως το 5G, καθώς και για άλλους σκοπούς, όπως η αντιμετώπιση καταστροφών, η φύλαξη συνόρων κ.α. με κόστος πολύ μικρότερο αυτού των δορυφόρων.

Περαιτέρω δοκιμές πτήσης έχουν προγραμματιστεί για αργότερα μέσα στο έτος, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρχίσει να χρησιμοποιείται από πελάτες μέσα σε 12 μήνες από την ολοκλήρωση του προγράμματος δοκιμών πτήσης.

https://www.naftemporiki.gr/story/1563084/phasa-35-partheniki-ptisi-gia-iliako-aeroplano-pou-mporei-na-peta-gia-enan-xrono

 

 

Tουρίστες στο διάστημα με σκάφος της SpaceX από την Space Adventures :cheesy:

Την υπογραφή συμφωνίας με τη διαστημική εταιρεία του Έλον Μασκ, SpaceX, για την αποστολή τουριστών στο διάστημα με σκάφος Crew Dragon, ανακοίνωσε η Space Adventures.

Η κάψουλα της SpaceX για επανδρωμένες αποστολές δοκιμάστηκε τον Μάρτιο του 2019 επιτυχώς στο πλαίσιο αποστολής επίδειξης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ πρόσφατα έγινε επιτυχής δοκιμή του συστήματος διαφυγής πληρώματος κατά την εκτόξευση. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Space Adventures, η πρώτη «free flyer» αποστολή του Crew Dragon θα «δώσει σε μέχρι τέσσερα άτομα την ευκαιρία να σπάσουν το παγκόσμιο ρεκόρ για διαστημική πτήση ιδιωτών και να δουν τη Γη με τρόπο που δεν την έχει δει κανείς από το πρόγραμμα Gemini και μετά».

Εάν όλα πάνε καλά, σημειώνει η εταιρεία, θα πρόκειται για την πρώτη αποστολή διαστημικών τουριστών με τροχιά που θα γίνεται «εξολοκλήρου με αμερικανική τεχνολογία». Οι τουρίστες θα πετάξουν με πλήρως αυτόνομο Crew Dragon που θα εκτοξευτεί με πύραυλο Falcon 9.

«Η ιστορική αυτή αποστολή θα ανοίξει τον δρόμο για να καταστούν οι διαστημικές πτήσεις δυνατές για όλους όσους τις ονειρεύονται, και χαιρόμαστε που συνεργαζόμαστε με την ομάδα της Space Adventures στην αποστολή» είπε η Γκουΐν Σότγουελ, πρόεδρος και COO της SpaceX.

«Η δημιουργία μοναδικών και μέχρι πρότινος αδύνατων ευκαιριών για ιδιώτες να βιώσουν το διάστημα είναι ο λόγος που υπάρχει η Space Adventures. Από το 2001 ως το 2009 οι πελάτες μας έγραψαν ιστορία πετώντας πάνω από 36 εκατομμύρια μίλια στο διάστημα, σε οκτώ διαφορετικές αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Από την παρθενική αποστολή το 2010, κανένα μηχανολογικό επίτευγμα δεν έχει εντυπωσιάσει συνεχόμενα τη βιομηχανία περισσότερο από το επαναχρησιμοποιούμενο σύστημα Dragon/ Falcon 9.

Τιμώντας τις συνδυασμένες μας ιστορίες, αυτή η αποστολή Dragon θα είναι μια ειδική εμπειρία και μια μοναδική ευκαιρία ζωής- ικανή να φτάσει στο διπλάσιο ύψος από οποιαδήποτε προηγούμενη αποστολή ιδιωτών αστροναυτών ή επισκεπτών επισκεπτών στον διαστημικό σταθμό» είπε ο Έρικ Άντερσον, πρόεδρος της Space Adventures.

https://www.naftemporiki.gr/story/1563316/touristes-sto-diastima-me-skafos-tis-spacex-apo-tin-space-adventures

 

 

 

Το Αστεροσκοπείο Αθηνών τροφοδοτεί τη ΝΑSΑ με εργαλεία πρόγνωσης του διαστημικού καιρού. :cheesy:

H επιχειρησιακή μονάδα Διαστημικού Καιρού του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η οποία έχει αναπτύξει τα εργαλεία HESPERIA για την πρόγνωση του διαστημικού καιρού, συμμετέχει σε διεπιστημονική συνεργασία με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (ΝΑSΑ).

Τα εργαλεία αυτά επελέγησαν από τη ΝΑSΑ για να αξιοποιηθούν στην εξομοίωση επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη και στον 'Αρη, οι οποίες προγραμματίζονται να γίνουν στα επόμενα χρόνια.

Το σχετικό συμβόλαιο για τη συνεργασία αυτή αποτελεί σημαντική διάκριση για την ελληνική επιστημονική ομάδα.

Τα εργαλεία πρόγνωσης ΗESPERIA είναι προϊόν πολυετούς μελέτης και έρευνας της επιχειρησιακής μονάδας Διαστημικού Καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με επικεφαλής την ερευνήτρια δρα Όλγα Μαλανδράκη, και αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο ομώνυμου έργου που χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Horizon 2020». Τα εν λόγω εργαλεία πρόγνωσης λειτουργούν αδιάλειπτα όλο το 24ωρο και τα συντηρεί ο μηχανικός λογισμικού Μιχάλης Καράβολος, ο οποίος, ως μέλος της ομάδας Διαστημικού Καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πραγματοποίησε επίσκεψη για την εγκατάσταση τους στη NASΑ.

Τα εργαλεία αυτά παρέχουν έγκαιρη πρόγνωση για την έλευση υψηλής ενέργειας σωματιδίων (πρωτονίων) του Ήλιου, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τον άνθρωπο και εκπέμπονται κατά τις ηλιακές εκλάμψεις. Η πρόγνωση τέτοιων φαινομένων - ένα είδος «Μετεωρολογικής Υπηρεσίας» πρόβλεψης του διαστημικού καιρού- αποσκοπεί στην προστασία των αστροναυτών και των επανδρωμένων αποστολών.

Η Δρ. Όλγα Μαλανδράκη είναι πρόεδρος της μονάδας Solar-Terrestrial Sciences Division της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU) για το χρονικό διάστημα 2019-2021, ενώ πρόσφατα επανεκλέχθηκε στη θέση αυτή και για την περίοδο 2021-2023. Είναι επίσης πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του τοπικού δικτύου των Βαλκανίων, της Βαλτικής και Μαύρης Θάλασσας για το Διαστημικό Καιρό, που απαρτίζεται από 12 χώρες.

https://www.scoop.it/topic/physicists-and-physics/p/4115507255/2020/02/20/s

 

 

 

 

 

 

Πρώτη σύνδεση εμπορικών δορυφόρων σε τροχιά. :cheesy:

Την πρώτη σύνδεση δύο εμπορικών δορυφόρων σε τροχιά στην ιστορία ανακοίνωσαν η Northrop Grumman και η SpaceLogistics, θυγατρική της.

Όπως ανακοινώθηκε, συνδέθηκαν το Mission Extension Vehicle-1 (MEV-1) και ο Intelsat 901 (IS-901), για σκοπούς παροχής υπηρεσιών «παράτασης ζωής». Η Northrop Grumman τονίζει πως είναι η πρώτη φορά που δύο εμπορικοί δορυφόροι συνδέονται σε τροχιά και η πρώτη φορά που παρέχονται υπηρεσίες παράτασης ζωής σε έναν δορυφόρο σε γεωσύγχρονη τροχιά.

Το MEV-1 εκτοξεύτηκε στις 9 Οκτωβρίου και πρόσφατα ολοκλήρωσε την άνοδο τροχιάς του, περίπου 290 χλμ πάνω από τη γεωσύγχρονη τροχιά. Το IS-901 είναι ένας πλήρως λειτουργικός δορυφόρος τηλεπικοινωνιών που ξεμένει από καύσιμα. Η Intelsat τον απέσυρε πρόσφατα από υπηρεσία τον Δεκέμβριo προκειμένου να ανεβάσει την τροχιά του στην ίδια με αυτήν του MEV-1. Ακολούθησε η σύνδεση των δορυφόρων στις 25 Φεβρουαρίου. Τα δύο σκάφη τώρα θα πραγματοποιούν ελέγχους σε τροχιά μέχρι το MEV-1 να αρχίσει να μετακινεί τον εαυτό του και τον IS-901, που αποτελούν πλέον ένα κοινό σκάφος, έτσι ώστε ο IS-901 να τεθεί ξανά σε υπηρεσία στα τέλη του Μαρτίου.

«Το Όχημα Παράτασης Αποστολής παρέχει μια καινοτόμα υπηρεσία παράτασης ζωής δορυφόρου» είπε ο Τομ Γουΐλσον, πρόεδρος της SpaceLogistics. «Μαζί, η Northrop Grumman, η SpaceLogistics και η Intelsat έχουν κάνει το πρώτο βήμα στην πρωτοπορία στις υπηρεσίες in-space logistics, τόσο για εμπορικούς όσο και για κυβερνητικούς πελάτες».

Στο πλαίσιο του συμβολαίου με την Intelsat, το MEV-1 θα παρέχει παράταση ζωής πέντε ετών στον IS-901 πριν επιστρέψει το σκάφος σε μια τελική τροχιά απόσυρσης. Μετά θα πάει να παρέχει αντίστοιχες υπηρεσίες σε ένα νέο σκάφος.

Το MEV-1 σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στις εγκαταστάσεις της Northrop Grumman στο Ντούλες της Βιρτζίνια και χρησιμοποιεί ένα σύστημα μηχανικής πρόσδεσης που επιτρέπει τη σύνδεση με υπάρχοντα τμήματα/ χαρακτηριστικά του δορυφόρου- πελάτη. Όταν προσδεθεί, το MEV-1 πηγαίνει το σκάφος στην επιθυμητή τροχιά και θέση, για να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του πελάτη. Το σκάφος είναι σχεδιασμένο για πολλαπλές προσδέσεις και αποσυνδέσεις, και μπορεί να παρέχει υπηρεσίες παράτασης ζωής άνω των 15 ετών. Η εταιρεία σκοπεύει να εκτοξεύσει το δεύτερο σκάφος τέτοιου τύπου, MEV-2, αργότερα μέσα στο έτος.

https://www.naftemporiki.gr/story/1566586/proti-sundesi-emporikon-doruforon-se-troxia

 

 

 

Εκπαίδευση προ-εκτόξευσης του επανδρωμένου διαστημικού οχήματος Soyuz MS-16. :cheesy:

Στο Cosmodrome της Baikonur, οι ειδικοί της RSC Energia (τμήμα της Roscosmos State Corporation) συνεχίζουν να εργάζονται σύμφωνα με το πρόγραμμα δοκιμών πριν από την πτήση του διαστημικού οχήματος (TPK) Soyuz MS-16.

Μετά την παράδοση στο εκπαιδευτικό έδαφος το Soyuz MS-16, παρέμεινε σε κατάσταση αποθήκευσης στην επικράτεια του κτιρίου συναρμολόγησης και δοκιμών στην τοποθεσία Νο. 254 του Κοσμοδρόμου Baikonur. Στις 28 Ιανουαρίου, τοποθετήθηκε στο περίπτερο του τεχνικού συγκροτήματος για να πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες εργασίες του αρχικού σταδίου προετοιμασίας του εδάφους. Τώρα το πλοίο διενεργεί αυτόνομες δοκιμές, ολοκληρώνει επιτυχώς έναν κύκλο δοκιμαστικών εγκλεισμάτων εξοπλισμού εξυπηρέτησης, διαγνωστικά εξοπλισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και ραδιοπλοήγησης, δοκιμές διαρροών και δοκιμές συστημάτων επί του σκάφους.

Η εκτόξευση του εκσυγχρονισμένου διαστημικού πυραύλου Soyuz-2.1a με το Soyuz MS-16 TPK έχει προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου 2020. Το πλοίο πρόκειται να παραδώσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τους συμμετέχοντες της 62 / 63ης αποστολής.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_02-25.html

 

 

 

"Party Tea" με το πλήρωμα του Soyuz MS-16 :cheesy:

Η ηγεσία της RSC Energia, υπό την ηγεσία του CEO Nikolai Sevastyanov, συναντήθηκε με τα πληρώματα του μεταφορέα διαστημόπλοιο Soyuz MS-16 (TPK): το κύριο πλήρωμα αποτελούμενο από τον Anatoly Ivanishin, τον Ivan Wagner, τον Chris Cassidy και το εφεδρικό πλήρωμα του Sergey Ryzhikov και του Andrei Babkin , Stephen Bowen, ανανεώνοντας την παράδοση του τσαγιού της εταιρίας πριν πετάξει.

Ο Nikolai Sevastyanov υποδέχθηκε τα πληρώματα και είπε ότι η έναρξη του Soyuz MS-16 TPK, που προγραμματίζεται για τις 9 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί από την πλατφόρμα No. 31 του Cosmodrome Baikonur, από την οποία το ρομπότ Fedor πήγε στο ISS στις 22 Αυγούστου 2019. Ο Γενικός Διευθυντής δήλωσε ότι η προετοιμασία του οχήματος εκτόξευσης και του πλοίου συνεχίζεται, θέλησε το πλήρωμα να περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις και να προετοιμαστεί για την πτήση. Ο Leonid Baranov, αναπληρωτής γενικός διευθυντής και επικεφαλής του υποκαταστήματος Baikonur, μίλησε για τις προετοιμασίες στο κοσμοδρόμιο: το συγκρότημα Soyuz πέρασε σύνθετες δοκιμές, όλα είναι έτοιμα για τη συνάντηση του πληρώματος στις 24 Μαρτίου και την περαιτέρω προετοιμασία για την πτήση.

Ο Ανατόλι Ιβανίσιν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του από το πλήρωμα για τη διοίκηση της Εταιρείας για τις επιθυμίες και την επανάληψη της παράδοσης του "τσαγιού" πριν από την πτήση, σημειώνοντας ότι είναι πολύ ευχάριστο και χρήσιμο να συναντήσουμε όσους ετοιμάζουν το πλοίο, τοποθετώντας όλες τις γνώσεις και την ψυχή του σε αυτό.

Ο Νικολάι Σεβαστυάνου παρουσίασε αστροναύτες με αναμνηστικά με τα σύμβολα της Εταιρείας και το κύριο πλήρωμα ήταν ένα μετάλλιο με την εικόνα του διαστημοπλοίου Σογιούζ, στο οποίο θα μεταβεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 9 Απριλίου.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_03-03.html

 

 

 

 

Το ΑΠΘ εκτοξεύεται στο Διάστημα! :cheesy:

Με τη σφραγίδα πλέον του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agent –ESA), το ΑΠΘ γίνεται το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο που θα αναπτύξει τον δικό του νανοδορυφόρο σε τροχιά 400 χιλιομέτρων πάνω από τη γη στο πλαίσιο του προγράμματος «Fly your Satellite!».

Τα αποτελέσματα του προγράμματος «Fly your Satellite!» του ESA στο οποίο συμμετείχε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τη φοιτητική ομάδα Διαστημικής και Αεροναυπηγικής Aristotle Space & Aeronautics Team (A.S.A.T.) παρουσιάστηκαν σε Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες, Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

Η τεχνική πρόταση που κατατέθηκε από την A.S.A.T. εκ μέρους του ΑΠΘ στο πλαίσιο του project «AcubeSAT» τον Οκτώβριο του 2019 επιλέχθηκε στην τρίτη φάση του προγράμματος «Fly your Satellite!» και ο νανοδορυφόρος τύπου «CubeSat» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου αναμένεται να εκτοξευτεί στο διάστημα στα τέλη του 2022! Η αξιολόγηση και η επιλογή έγινε από ειδικούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Οι άλλες δύο ομάδες που επιλέχθηκαν είναι η SOURCE από το University of Stuttgart (Germany) και η UCAnFly από το University of Cadiz (Spain).

Ο νανοδορυφόρος που σχεδιάζει και θα κατασκευάσει η A.S.A.T. φέρει την ονομασία «AcubeSAT». Σκοπός του είναι η πραγματοποίηση ενός πειράματος βιολογικής φύσεως, το οποίο θα μελετά την επίδραση του διαστημικού περιβάλλοντος σε κύτταρα παραπλήσια με αυτά του ανθρώπινου οργανισμού, με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία βιοφαρμάκων και βιοκαυσίμων. Επιστημονικά υπεύθυνος της A.S.A.T. είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ Κυριάκος Υάκινθος και υπεύθυνος της ομάδας του έργου AcubeSAT ο Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Άλκης Χατζόπουλος.

«Πιστέψτε στο όραμά σας και εμείς είμαστε εδώ, δίπλα σας», δήλωσε ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, απευθυνόμενος στα μέλη της φοιτητικής ομάδας. «Η διάκρισή σας αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι το Αριστοτέλειο είναι το δυνατότερο brand name μεταξύ των Πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Είμαστε ευτυχείς για το άριστο επιστημονικό προσωπικό που διαθέτουμε και υπερήφανοι για όλα τα νέα παιδιά που αποτελούν το αύριο και μας δείχνουν τον δρόμο. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι μπορούμε και στην Ελλάδα ακόμη και αύριο να έχουμε τις ίδιες δυνατότητες που υπάρχουν σε όλον τον κόσμο. Το πιστεύουμε και το κάνουμε πράξη», υπογράμμισε ο Πρύτανης του ΑΠΘ.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στη συνολική δραστηριότητα του ΑΠΘ στον τομέα της Αεροδιαστημικής: «Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΑΠΘ έχει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα στον τομέα του Διαστήματος. Συμμετέχει στη διαστημική αποστολή “Hera”, που αποτελεί την πρώτη αποστολή “πλανητικής άμυνας” του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, στην επιστημονική Ομάδα Διερεύνησης της οποίας συμμετέχουν ο Διευθυντής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Κλεομένης Τσιγάνης, και η ερευνητική ομάδα του Σπουδαστηρίου Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ. Επίσης, για πρώτη φορά ελληνική ομάδα, ομάδα του Πανεπιστημίου μας, υπό τον Καθηγητή του Τμήματος Χημείας Θεόδωρο Καραπάντσιο, χειρίστηκε σε πραγματικό χρόνο την εκτέλεση πειράματος στο διάστημα. Πρόκειται για πείραμα βρασμού, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με εκτόξευση της πειραματικής συσκευής από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Ο χειρισμός και ο έλεγχος γίνονταν από το Απομακρυσμένο Κέντρο Τηλεμετρίας (Remote Telemetry Station) στο Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ, στο εργαστήριο του κ. Καραπάντσιου. Σε αυτή τη δραστηριότητα προστίθεται η πολυπληθής φοιτητική ομάδα A.S.A.T.».

Για το ταλέντο και τη σκληρή δουλειά των παιδιών αλλά και τη δυναμική που αναπτύσσει πλέον το ΑΠΘ στον τομέα της Αεροδιαστημικής έκανε λόγο ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης. «Η ομάδα Διαστημικής και Αεροναυπηγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι πλέον πολύ κοντά στο να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Περιμέναμε αυτή τη μέρα με μεγάλη σιγουριά και νιώθουμε υπερήφανοι για αυτό που κατάφεραν τα παιδιά μας. Πιστέψαμε στις ικανότητες, το ταλέντο και τη δουλειά τους, κι όλο αυτό το διάστημα ήμασταν δίπλα τους. Το ΑΠΘ σημειώνει τεράστια δυναμική στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της Αεροδιαστημικής. Η επιτυχία της A.S.A.T. έρχεται να την επισφραγίσει και να την εξελίξει. Συγχαίρουμε τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας που δημιουργούν, αγωνίζονται, συναγωνίζονται, κερδίζουν, αποδεικνύοντας διεθνώς τι μπορεί να καταφέρει το Πανεπιστήμιό μας στην Αεροδιαστημική. Η Ελληνική Διαστημική Βιομηχανία αναπτύσσεται συνεχώς και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι εδώ για να συνδράμει με τους ανθρώπους του, με τις ιδέες τους. Οι νέοι άνθρωποι στο ΑΠΘ θα πρωταγωνιστήσουν το επόμενο διάστημα στον χώρο της Αεροδιαστημικής. Το δικό μας στοίχημα ως Πρυτανικών Αρχών είναι να τους δώσουμε τα κίνητρα να μείνουν εδώ, να δημιουργήσουν και να πάμε τη χώρα όλοι μαζί ψηλότερα».

Η Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Δρ. Χριστίνα Γιαννόπαπα, ανέγνωσε το μήνυμα του ΓΓΤΤ, Αντώνη Τζωρτζακάκη. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Το Διάστημα και οι εφαρμογές του βρίσκονται σήμερα σχεδόν σε κάθε κοινωνική, οικονομική και προσωπική μας δραστηριότητα. Σκοπός μας είναι τα νέα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στη σχεδίαση και την υλοποίηση των ιδεών τους ισχυροποιώντας μελλοντικά την εθνική μας βιομηχανία στον χώρο του Διαστήματος».

Στην τοποθέτησή της η κ. Γιαννόπαπα τόνισε: «Μία μέρα χωρίς το διάστημα, χωρίς τους δορυφόρους η ζωή μας θα ήταν διαφορετική. Το διάστημα σήμερα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Είμαι περήφανη για την A.S.A.T. και για έναν ακόμα λόγο, επειδή είμαι Ελληνίδα».

«Όποιος έχει πάθος για το όραμά του πετυχαίνει τον στόχο του. Τα παιδιά μάς έκαναν περήφανους με αυτήν την επιτυχία. Έχουν εργαστεί ήδη δύο χρόνια και έχουν μπροστά τους αλλά τρία χρόνια δουλειάς, για να πετύχουν αυτόν τον στόχο, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα περίπλοκο project», δήλωσε ο υπεύθυνος της ομάδας του έργου AcubeSAT, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Άλκης Χατζόπουλος.

«Είναι μεγάλη στιγμή για εμάς και το Πανεπιστήμιο το ότι έχουμε επιλεγεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Χρειάστηκαν πολλές ώρες δουλειάς για το περίπλοκο αυτό εγχείρημα. Δίνουμε υπόσχεση ότι η προσπάθειά μας θα αποτελέσει “σπίθα’” για να δραστηριοποιηθούν περισσότερα άτομα σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο μέχρι πρότινος project manager της A.S.A.T., φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ Γιάννης Κοτσακιαχίδης.

Λίγα λόγια για την A.S.A.T.

H Aristotle Space & Aeronautics Team (A.S.A.T.) ιδρύθηκε το 2015 από 5 φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 70 μέλη, φοιτητές των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Χημικών Μηχανικών, Φυσικής, Πληροφορικής, Ιατρικής και Βιολογίας. Όντας η πρώτη φοιτητική ομάδα Αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου, στόχος της είναι η ανάπτυξη των γνώσεων και της κουλτούρας της Αεροδιαστημικής μεταξύ των φοιτητών και των διδασκόντων. Εργάζεται σε τρία ερευνητικά projects: το «Aeronautics», που ασχολείται με τον σχεδιασμό και την κατασκευή καινοτόμων μη-επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs) ικανών να εκτελέσουν συγκεκριμένες αποστολές, το «Rocketry», το οποίο ασχολείται με τον σχεδιασμό και την κατασκευή πυραύλων υψηλής ισχύος και τον νανοδορυφόρο «AcubeSAT».

https://www.scoop.it/topic/physicists-and-physics

 

 

 

Σε αποστολή ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού προχώρησε η «SpaceX» :cheesy:

Στην 20η αποστολή ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού προχώρησε η εταιρία τη Έλον Μασκ, SpaceX, μεταφέροντας 2.540 κιλά υλικού.

Αυτή την στιγμή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το πλήρωμα αποτελείται από τον Ρώσο κοσμοναύτη Όλεγκ Σκριπότσκα και τους Αμερικανούς αστροναύτες, Άντριου Μόργκαν και Τζέσικα Μέιρ, οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν στη Γη στις 17 Απριλίου.

Η επόμενη αποστολή προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα εκτοξευθεί από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στις 9 Απριλίου.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/854935_se-apostoli-anefodiasmoy-toy-diethnoys-diastimikoy-stathmoy-prohorise-i

 

 

 

 

 

 

 

Πλήρως κατάλληλο για βρώση κρίθηκε διαστημικό μαρούλι που καλλιεργήθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Οι αστροναύτες στο διάστημα τρέφονται με ειδικά επεξεργασμένα, συσκευασμένα τρόφιμα, τα οποία έχουν αποστειρωθεί με διάφορους τρόπους για να μπορούν να αντέχουν για πολύ καιρό- ωστόσο η NASA προσπαθεί εδώ και καιρό να βρει τρόπο να καλλιεργεί ασφαλή, φρέσκα τρόφιμα στο διάστημα.

Όπως αναφέρει το Phys Org, στο πλαίσιο νέας μελέτης στο Frontiers in Plant Science η Κριστίνα Χονταντάντ, ερευνήτρια του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι, και άλλοι επιστήμονες, αναφέρουν την επιτυχία καλλιέργεια μαρουλιού (red romain- 'Outredgeous') στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Όπως δείχνουν, το μαρούλι που καλλιεργήθηκε στο διάστημα είναι απαλλαγμένο από μικρόβια που προκαλούν ασθένειες και ασφαλές προς βρώση, και ταυτόχρονα το ίδιο θρεπτικό με φυτά που καλλιεργούνται στη Γη, ακόμα και αν καλλιεργείται σε χαμηλότερη βαρύτητα και συνθήκες εντονότερης ακτινοβολίας.

Φρέσκα λαχανικά που καλλιεργούνται στο διάστημα θα παρείχαν στους αστροναύτες επιπλέον ποτάσιο, καθώς και βιταμίνες Κ. Β1 και C-θρεπτικές ουσίες που υπάρχουν σε μικρότερες ποσότητες σε προσυσκευασμένα γεύματα και τείνουν να υποβαθμίζονται κατά τη διάρκεια μακράς αποθήκευσης. Επιπλέον, η καλλιέργεια λαχανικών θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη σε διαστημικές αποστολές μεγάλων αποστάσεων, όπως αυτές που προορίζονται για το πρόγραμμα Άρτεμις της NASA, αποστολές στον Άρη κλπ.

«Η δυνατότητα καλλιέργειας τροφής σε ένα βιώσιμο σύστημα που είναι ασφαλής για κατανάλωση από το πλήρωμα θα είναι κρίσιμης σημασίας καθώς η NASA προχωρά προς μακρύτερες αποστολές» τόνισε η Χονταντάντ.

Το 2014-2016 γινόταν καλλιέργεια μαρουλιού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με αποστειρωμένους σπόρους μέσα σε ειδικούς θαλάμους με φωτισμό LED και σύστημα άρδευσης, ειδικά σχεδιασμένο για καλλιέργεια στο διάστημα. Τα μαρούλια μεγάλωναν ανενόχλητα μέσα στις ειδικές «Veggie» (Vegetable Production Systems) μονάδες για 33-56 ημέρες, μέχρι που μέλη του πληρώματος ήταν σε θέση να φάνε μέρος των φύλλων τους, χωρίς παρενέργειες. Τα υπόλοιπα καταψύχθηκαν και απεστάλησαν στη Γη για χημική και βιολογική ανάλυση.

Οι ερευνητές καλλιέργησαν φυτά στη Γη υπό τις ίδιες συνθήκες και μελέτησαν τα αποτελέσματα. Το «διαστημικό» μαρούλι ήταν παρόμοιο σε σύνθεση με τα φυτά που καλλιεργήθηκαν στη Γη, αν και σε κάποιες περιπτώσεις ο ιστός του ήταν πιο πλούσιος σε στοιχεία όπως ποτάσιο, νάτριο κ.α.). Επίσης, τα επίπεδα διαφόρων αντιοξειδωτικών ήταν παρόμοια. Όσον αφορά στα μικρόβια, διαπιστώθηκε πως τα πράγματα ήταν σε γενικές γραμμές παρόμοια- επίσης, κανένα από τα βακτήρια που εντοπίστηκαν δεν προκαλεί ασθένεια σε ανθρώπους. Περαιτέρω δοκιμές επιβεβαίωσαν πως τα φύλλα των μαρουλιών ποτέ δεν είχαν επικίνδυνα βακτήρια που μολύνουν συχνά καλλιέργειες.

Το τελικό συμπέρασμα ήταν πως τα μαρούλια που καλλιεργήθηκαν στις μονάδες Veggie στο διάστημα ήταν ασφαλή, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω πειράματα πάνω στο αντικείμενο.

https://www.naftemporiki.gr/story/1570389/pliros-katallilo-gia-brosi-krithike-diastimiko-marouli-pou-kalliergithike-ston-diethni-diastimiko-stathmo

 

 

 

 

Η δοκιμή του διαστημικού οχήματος Soyuz MS-16 σε θάλαμο κενού ολοκληρώθηκε. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμο Baikonur, οι ειδικοί διαστημοπλοίων της RSC Energia και Yuzhniy ολοκλήρωσαν τις δοκιμές διαρροής του μεταφορέα διαστημόπλοιου Soyuz MS-16 (TPK) στο θάλαμο κενού του συγκροτήματος συναρμολόγησης και δοκιμής της πλατφόρμας 254. Ο κύκλ

FB_IMG_15808013375121-1-600x450.jpg.fedfc10a61d160cb44814359c61fa48e.jpg

FB_IMG_1580918685467-450x600.jpg.53e17569d6158c023d54bbe2ed69b4c9.jpg

FB_IMG_1580918681564-450x600.jpg.28c041270f80b446395e86df5a9030e1.jpg

FB_IMG_1580801334767.thumb.jpg.861d92fa7f5421faff16118fd5368de0.jpg

g0082125-1-thumb-large.jpg.f64e3226dab8e861e0b3813dd9dae3a3.jpg

NASA-1.jpg.f7e9ff88fe784571fdc02b2a9dd6c036.jpg

crew-dragon-spacex.jpg.db1754d367ad9faaec1b9c2a45b77311.jpg

13.jpg.5f22a4a83ad68627e4eb145bbd1442f5.jpg

14.jpeg.c9ae688cb5e374345a84f91b2d827596.jpeg

15.jpg.f4d8d65237e8e0a451837bd2846344f2.jpg

photo_02-25-03.thumb.jpg.aa83daaee02ca4343ce87d493f57bbb6.jpg

photo_02-25-02.thumb.jpg.ad0cc99c32bcd25889db5dfa86a49cc2.jpg

photo_02-25-01.thumb.jpg.975fb7520de6841293040500b57b1bd4.jpg

photo_03-03-03.thumb.jpg.e4e138c67a20db21cccccc14642c7cc8.jpg

photo_03-03-04.thumb.jpg.8eee1e97e3f2bed584686daeb1950b10.jpg

photo_03-03-01.thumb.jpg.0ba103d4619fa03290eb7b6fa20f52fd.jpg

fotografia_3.jpg.9a3ae13ab1eccc60fcca85de0d14e4ec.jpg

diethnis-diastimikos-stathmos-nasa-ellada.jpg.b304f5ede13e7806805dbc98d8295169.jpg

photo_03-13-14.thumb.jpg.3da79b88a870fd2b685208e7afb3ec97.jpg

photo_03-13-13.thumb.jpg.50573f1b86bb83ee5024cf3ca7371bca.jpg

photo_03-13-12.thumb.jpg.8179ceb1cf88bbe8eff118332f9b7613.jpg

photo_03-13-11.thumb.jpg.5281bcd97ec19ba0cc4a8e8939bafa02.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στις 23 Μαρτίου 2001 ολοκληρώθηκε η πτήση του τροχιακού συγκροτήματος Mir. :cheesy:

Το Mir Orbital Complex (ΟΚ) ηταν το πρώτο διεθνές εργαστήριο διαστημικής επιστήμης που δημιουργήθηκε από τη συνεργασία επιχειρήσεων πυραυλικής και διαστημικής βιομηχανίας με τον ηγετικό ρόλο της NPO Energia (σήμερα RSC Energia). Η μοναδική λειτουργία για να φέρει πάνω από 130 τόνων μεγάλου μεγέθους σχέδιο σε τροχιά πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο με φιλική ακρίβεια.

Κατά τη διάρκεια της δεκαπενταετούς λειτουργίας, 104 άτομα από 12 χώρες του κόσμου εργάστηκαν στο σταθμό: ΗΠΑ, Γαλλία, Συρία, Αφγανιστάν, Βουλγαρία, Ιαπωνία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Καζακστάν, Αυστρία, Καναδάς και Σλοβακία. Στον σταθμό υλοποιήθηκαν 31.200 πειράματα ως μέρος 55 εθνικών προγραμμάτων σε διάφορους τομείς εφαρμοσμένης έρευνας και πειραματισμού. Ολοκληρώθηκαν 78 διαστημικές πτήσεις.

Αυτό διευκολύνθηκε από τις θεμελιώδεις αρχές που ενσωματώθηκαν στην NPO Energia στο στάδιο του σχεδιασμού: αρθρωτή κατασκευή, δυνατότητα συντήρησης σε όλα τα επίπεδα, η μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα στις αλλαγές του προγράμματος πτήσεων, η ευελιξία της προβλεπόμενης χρήσης, η ασφάλεια πτήσεων του πληρώματος και ένα αποδοτικό σύστημα μεταφοράς και τεχνικής υποστήριξης.

Η εμπειρία των μακροπρόθεσμων αποστολών στο διαστημικό σκάφος Mir αποδείχθηκε εξαιρετικά πολύτιμη κατά τη δημιουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), του οποίου η μητρική οργάνωση στο ρωσικό τμήμα της είναι η RSC Energia. Ένα πρόγραμμα αλληλεπίδρασης έχει αναπτυχθεί κατά την εφαρμογή κοινών προγραμμάτων με μελλοντικούς εταίρους στο πλαίσιο του προγράμματος ISS (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος). Στο Mir, σε πραγματικές συνθήκες, δοκιμάστηκαν πολλές τεχνικές λύσεις, μέθοδοι εργασίας και τεχνολογικές διαδικασίες που έγιναν αποδεκτές για χρήση στο ISS, συμπεριλαμβανομένης της δομοστοιχειωτής αρχής της κατασκευής μεγάλων και μεγάλων διαστημικών δομών σε τροχιά (μέχρι 240 τόνους).

Το συγκρότημα Mir έιχε δείξει την αποτελεσματικότητα της χρήσης των διαστημόπλοων τύπου Soyuz και Progress, Space Shuttle ως οχήματα για την παράδοση των πληρωμάτων και την υλικοτεχνική υποστήριξη του ISS. Η αλληλεπίδραση μεταξύ διεθνών πληρωμάτων σε μεγάλες πτήσεις και η τεχνολογία διατήρησης σύνθετης τροχιακής δομής σε κατάσταση λειτουργίας εκπονήθηκε στο συγκρότημα Mir, αποκτήθηκε εμπειρία στην εξάλειψη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, στην εξασφάλιση της ασφάλειας του πληρώματος και στην επιβίωση των σταθμών και ταυτόχρονη διεξαγωγή διαφόρων διεθνών επιστημονικών προγραμμάτων από το ολοκληρωμένο πλήρωμα. Κατά την πτήση του Mir OK, αναπτύχθηκε η τεχνολογία κοινού ελέγχου των επανδρωμένων διαστημικών αντικειμένων δύο χωρών από δύο Κέντρα Ελέγχου: MCC-M (Korolev, Ρωσία) και MCC-X (Χιούστον, ΗΠΑ).

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_03-23.html

 

 

 

Soyuz MS-16 :cheesy:

Στο συγκρότημα συναρμολόγησης και δοκιμών του χώρου 254 του κοσμοδρόμου Baikonur, συνεχίζεται η προετοιμασία πριν από την πτήση του διαστημικού οχήματος μεταφοράς που μεταφέρει το Soyuz MS-16 (TPK). Χθες, οι ειδικοί της RSC Energia και της CC Yuzhny ολοκλήρωσαν με επιτυχία την προγραμματισμένη λειτουργία του "φλας ελέγχου" των ηλιακών συσσωρευτών του συστήματος τροφοδοσίας του σκάφους.

Η δοκιμή της λειτουργίας των ηλιακών συλλεκτών εξασφαλίζει την τακτική εγκατάσταση των τμημάτων των ηλιακών κυψελών και την τεχνητή ακτινοβολία τους με ισχυρά φωτιστικά για την παρακολούθηση των παραμέτρων του ηλεκτρικού κυκλώματος των μετατροπέων ηλιακής ενέργειας. Επιπλέον, συνεχίζεται η εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού για το όχημα καθόδου και η προετοιμασία του μεμονωμένου εξοπλισμού του πληρώματος.

Η εκτόξευση του εκσυγχρονισμένου οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το Soyuz MS-16 TPK στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου 2020 από το Cosmodrome Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_03-20.html

 

 

 

Τα πληρώματα του διαστημικού οχήματος Soyuz MS-16 έφτασαν στο Baikonur. :cheesy:

Τα κύρια και εφεδρικά πληρώματα του διαστημικού οχήματος (TPK) του μεταφορέα Soyuz MS-16 έφτασαν στο κοσμοδρόμιο Baikonur για να ολοκληρώσουν την προ πτήση εκπαίδευση στο πλαίσιο του προγράμματος των 62nd και 63rd main expeditions στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Στο αεροδρόμιο Krainy συναντήθηκαν με μέλη της τεχνικής ηγεσίας και της κρατικής επιτροπής.

Το κύριο πλήρωμα του Soyuz MS-16 TPK περιλαμβάνει τον διοικητή Anatoly Ivanishin (Roskosmos), τον μηχανικό πτήσης 1 Ivan Wagner (Roskosmos) και τον μηχανικό πτήσης 2 Christopher Cassidy (NASA). Τα εφεδρικά πληρώματα τους είναι οι κοσμοναύτες του Roscosmos, Σεργκέι Ρζίτζικοφ, ο Αντρέι Μπάμπιν και ο αστροναύτης της NASA Stephen Bowen.

Οι διοικητές πληρώματος ανέφεραν στην ηγεσία ότι είναι έτοιμοι για προ-πτήση εκπαίδευση και υποδοχή του διαστημικού οχήματος Soyuz MS-16. Στη συνέχεια, οι κοσμοναύτες και οι αστροναύτες πήγαν στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Εκπαίδευσης του CPC τους. Yu.A. Gagarin, όπου πρέπει να περάσουν από τον πλήρη κύκλο προληπτικής εκπαίδευσης και καθημερινές ιατρικές εξετάσεις.

Αύριο τα πληρώματα θα κάνουν την πρώτη τους εκπαίδευση σε ένα διαστημόπλοιο. Κατά τη διάρκεια της "πρώτης δοκιμής", θα επεξεργαστούν την τυποποιημένη διαδικασία ενεργειών στις θέσεις τους στο όχημα καταγωγής, θα εξοικειωθούν με την ενσωματωμένη τεκμηρίωση και θα εκτελέσουν δοκιμές των εποχούμενων συστημάτων.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_03-24.html

 

 

 

Τα πληρώματα του διαστημικού οχήματος Soyuz MS-16 ξεκίνησαν την τελική φάση της προετοιμασίας. :cheesy:

Στο Cosmodrome του Baikonur ξεκίνησε το τελικό στάδιο προετοιμασίας του κύριου και εφεδρικού πληρώματος του μετακομισμένου οχήματος Soyuz MS-16 (TPK) για πτήση στο πλαίσιο του προγράμματος των 62ων και 63ων κύριων αποστολών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εκπαίδευσης, οι κοσμοναύτες και οι αστροναύτες προσπάθησαν να πετάξουν σε αγωνιστικά αεροσκάφη, τα δοκιμάστηκαν για διαρροές και πήραν μέρος στο διαστημόπλοιο τους. Τα πληρώματα εξέτασαν τον εξοπλισμό εξυπηρέτησης, εξοικειώθηκαν με την τεκμηρίωση επί του πλοίου, μελέτησαν το πρόγραμμα πτήσεων και τον κατάλογο φορτίου που είχε προγραμματιστεί για παράδοση στο ISS. Περαιτέρω δραστηριότητες των συμμετεχόντων στην αποστολή στο διαστημικό σκάφος περιλαμβάνουν εκπαίδευση για τη χειροκίνητη πρόσδεση του διαστημικού οχήματος στο ΔΔΣ, τον έλεγχο της τοποθέτησης με επιστημονικό εξοπλισμό, τον έλεγχο των βαλλιστικών λειτουργιών και άλλες προπαρασκευαστικές διαδικασίες.

Το κύριο πλήρωμα του Soyuz MS-16 TPK περιλαμβάνει τον διοικητή Anatoly Ivanishin (Roskosmos), τον μηχανικό πτήσης 1 Ivan Wagner (Roskosmos) και τον μηχανικό πτήσης 2 Christopher Cassidy (NASA).Τα εφεδρικά πληρώματα τους είναι οι κοσμοναύτες του Roscosmos, Σεργκέι Ρζίτζικοφ, ο Αντρέι Μπάμπιν και ο αστροναύτης της NASA Stephen Bowen.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_03-25.html

 

 

 

Progress MS-14 (TGC) :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, οι ειδικοί διαστημοπλοίων RSC Energia και Yuzhny ολοκλήρωσαν τις δοκιμές διαρροής του οχήματος μεταφοράς φορτίου Progress MS-14 (TGC) στο θάλαμο κενού της εγκατάστασης και του συγκροτήματος δοκιμών του χώρου 254.

Ο κύκλος δοκιμής πεπιεσμένου αέρα σε κενό μεγάλης χωρικής τεχνολογίας που χρησιμοποιεί μέσο ηλίου-αέρα σε δοκιμαστικούς όγκους είναι η πλέον αντικειμενική μέθοδος για την παρακολούθηση των αυστηρών απαιτήσεων στεγανότητας των διαμερισμάτων και των εποχούμενων συστημάτων του πλοίου σε συνθήκες εδάφους.

Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a από το Progress MS-14 TGC στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τις 25 Απριλίου 2020 από το Cosmodrome Baikonur. Ένα αυτόματο φορτηγό πλοίο θα προμηθεύσει το πλήρωμα της 63ης αποστολής με αποθέματα καυσίμων και φυσικού αερίου, καθώς και εξοπλισμό γραφείου και εξοπλισμό υποστήριξης ζωής στο πλαίσιο του προγράμματος της 75ης αποστολής προμήθειας ISS.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_03-27_1.html

 

 

 

Η πανδημία «χτυπά» ευρωπαϊκά διαστημόπλοια. :cheesy:

Την απόφαση να μειώσει περαιτέρω το προσωπικό που εργάζεται στο κέντρο ελέγχου αποστολών του, στον Ντάρμσταντ της Γερμανίας, έλαβε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ), λόγω της εξελισσόμενης πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η νέα αυτή εξέλιξη περιλαμβάνει την προσωρινή παύση της λειτουργίας των οργάνων και της συλλογής δεδομένων σε τέσσερις επιστημονικές αποστολές στο ηλιακό σύστημα, που περιλαμβάνονται στο ευρύτερο πλαίσιο ενός στόλου 21 σκαφών που πετούν υπό την επίβλεψη του ESOC (European Space Operations Centre) στο Ντάρμσταντ.

Όπως τονίζει ο ΕΟΔ σε ανακοίνωσή του, ελήφθησαν νωρίς μέτρα, με την πλειονότητα του προσωπικού του να εργάζεται εξ αποστάσεως για περίπου δύο εβδομάδες. Στις εγκαταστάσεις του Οργανισού ανά την Ευρώπη βρίσκεται μονάχα προσωπικό που έχει να κάνει με κρίσιμες εργασίες, που περιλαμβάνουν τη διατήρηση της λειτουργίας των σκαφών σε πραγματικό χρόνο.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, καθώς και το πρώτο θετικό αποτέλεσμα για COVID-19 στο προσωπικό του ESOC οδήγησαν σε αυτά τα νέα μέτρα. «Προτεραιότητά μας είναι η υγεία του προσωπικού μας, και ως εκ τούτου θα μειώσουμε τη δραστηριότητα σε κάποιες από τις επιστημονικές μας αποστολές, ειδικά σε διαπλανητικά σκάφη, που αυτή τη στιγμή απαιτούν τον μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού στις εγκαταστάσεις» είπε ο Ρολφ Ντένσινγκ, διευθυντής επιχειρήσεων του ΕΟΔ. «Αυτά έχουν σταθερές τροχιές και μακρές διάρκειες αποστολής, οπότε η απενεργοποίηση των επιστημονικών τους οργάνων και το πέρασμά τους σε μια, σε μεγάλο βαθμό άνευ επίβλεψης, ασφαλή κατάσταση για μια συγκεκριμένη περίοδο, θα έχει αμελητέα επίδραση στις συνολικές επιδόσεις των αποστολών».

Μεταξύ των αποστολών που επηρεάζονται είναι τα Cluster, ExoMars Trace Gas Orbiter, Mars Express και το πρόσφατο Solar Orbiter.

«Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά η σωστή. Η μεγαλύτερη ευθύνη μας είναι η ασφάλεια των ανθρώπων, και ξέρω πως όλοι μας στην επιστημονική κοινότητα κατανοούν γιατί αυτό είναι απαραίτητο» είπε ο διευθυντής Επιστημών του ΕΟΔ, Γκίντερ Χάσινγκερ.

https://www.naftemporiki.gr/story/1581552/i-pandimia-xtupa-europaika-diastimoploia

 

 

 

Ο κοροναϊός «ανάγκασε» σε καραντίνα το πλήρωμα του Expedition 63 :cheesy:

Δύο Ρώσοι κοσμοναύτες και ένας Αμερικανός αστροναύτης περνούν σε καθεστώς καραντίνας τις ημέρες τους στη γη, πριν από την προγραμματισμένη για την 9η Απριλίου εκτόξευσή τους προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να παραμείνουν έξι εβδομάδες στο διάστημα, καθώς η πανδημία της COVID-19 εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η εκτόξευση του πληρώματος της αποστολής Expedition 63 θα γίνει χωρίς τη συνήθη δημοσιότητα από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, αλλά και χωρίς τις τελετές στη Μόσχα, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της COVID-19

https://www.in.gr/2020/03/24/tech/o-koronaios-anagkase-se-karantina-pliroma-tou-expedition-63/

photo_03-23-00.thumb.jpg.1548d911c07201482c030e83803e08cb.jpg

photo_03-20-04.thumb.jpg.ed992148f565a6808512764c004a7674.jpg

photo_03-20-03.thumb.jpg.dcf7bc330bdd4412e4d52e436e013c43.jpg

photo_03-20-02.thumb.jpg.a0d3a7c8a76d54d840c1d0078836ba96.jpg

photo_03-20-01.thumb.jpg.da04c724d8de02b27ae16ca394b377f3.jpg

photo_03-24-08.thumb.jpg.c54288e833405f6dd7372fd5b420cbac.jpg

photo_03-24-06.thumb.jpg.3d28f5554e6cea856c5b612d3227d552.jpg

photo_03-24-05.thumb.jpg.3b4be3dfc8838d4dd154ef68aec60927.jpg

photo_03-24-02.thumb.jpg.e34e770f83dafd7b895d90327560e33f.jpg

photo_03-24-01.thumb.jpg.27ce4c6f40629c8d20a9c28f5923eade.jpg

photo_03-25-17.thumb.jpg.8db76a64f0d429f8378588f009bec629.jpg

photo_03-25-15.thumb.jpg.f633a245915fce48db3d6466e6b05eac.jpg

photo_03-25-00.thumb.jpg.92860978ec3ca5a65071e5a15fae4cd3.jpg

photo_03-25-12.thumb.jpg.713b5c8dba57052d9e1bb0bb13a31495.jpg

photo_03-25-09.thumb.jpg.f8bd2cc27ec4b58a1abff8773fbb5efa.jpg

photo_03-25-03.thumb.jpg.d23459cd297da2af2dbd5991f038dbfc.jpg

photo_03-25-02.thumb.jpg.928a74ec184895f2b595d5afdaa0ebd0.jpg

photo_03-27-09.thumb.jpg.755f594c6a95d45bd06958d114e90d0a.jpg

photo_03-27-07.thumb.jpg.28118ab811f0e3c6d1657797d0cc2f93.jpg

photo_03-27-04.thumb.jpg.eeca885f1a40dffb81d45394a5ea2ae9.jpg

photo_03-27-03.thumb.jpg.39531145bacfee044f862dc1ce01c6e6.jpg

photo_03-27-02.thumb.jpg.0fc2ea0834c016dd80812f736d2346cb.jpg

photo_03-27-01.thumb.jpg.3c6c1f1488831c902d08f7d7370f274e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Soyuz MS-16 (TPK) :cheesy:

Στο Cosmodrome του Baikonur, οι ειδικοί της RSC Energia ολοκλήρωσαν τις εργασίες ανεφοδιασμού του μεταφορέα διαστημόπλοιας Soyuz MS-16 (TPK) με εξαρτήματα καυσίμου και συμπιεσμένα αέρια.

Μετά το ανεφοδιασμό, το πλοίο παραδόθηκε στη μονάδα συναρμολόγησης και δοκιμών και εγκαταστάθηκε σε δυναμικό περίπτερο για περαιτέρω εργασίες εκτόξευσης.Στις 30 Μαρτίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας, το πλοίο θα αγκυροβοληθεί με το μεταβατικό διαμέρισμα του οχήματος εκτόξευσης.

Το πρώτο πλήρωμα του πλοίου προετοιμάζεται για την πτήση, αποτελούμενο από τον διοικητή Anatoly Ivanishin (Roskosmos), τον μηχανικό πτήσης-1 Ιβάν Γουάγκνερ (Roskosmos) και τον μηχανικό πτήσης-2 Christopher Cassidy (NASA). Τα εφεδρικά πληρώματα τους είναι οι κοσμοναύτες της Roscosmos, Σεργκέι Ρζίτζικοφ, ο Αντρέι Μπάμπιν και ο αστροναύτης της NASA Stephen Bowen.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_03-28.html

 

 

 

Το πλοίο Soyuz MS-16 συνδέεται με το μεταβατικό διαμέρισμα. :cheesy:

Στο Baikonur, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την διαστημική αποστολή που έχει προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου με το διαστημικό σκάφος SOSUZ MS-16 (TPK) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εκπαίδευσης, οι ειδικοί της RSC Energia και οι εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos πραγματοποίησαν μια σειρά από τεχνολογικές λειτουργίες για την προσγείωση του Soyuz MS-16 TPK με το μεταβατικό διαμέρισμα (PF) του τρίτου σταδίου του οχήματος εκτόξευσης. Το PkhO αποτελεί τμήμα του τμήματος του διαστημικού κεφαλιού και παρέχει μηχανική επικοινωνία του πλοίου με το κεραυνό, καθώς και την ενσωμάτωση της διεπαφής εντολών Soyuz MS-16 στο εποχούμενο σύστημα ελέγχου Soyuz-2.1a.

Η εκκίνηση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το Soyuz MS-16 TPK προς το ISS έχει προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου 2020 από το Cosmodrome Baikonur στο πλαίσιο του προγράμματος των 62nd και 63rd main expeditions στο ISS.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_03-30.html

 

 

 

Soyuz MS-16 (TPK) :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το μετακινούμενο διαστημόπλοιο μεταφοράς Soyuz MS-16 (TPK) για κυκλοφορία στις 9 Απριλίου στο πλαίσιο του προγράμματος των 62ων και 63ων κύριων αποστολών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_04-01.html

 

 

 

Progress MS-14 (TGC) :cheesy:

Στο συγκρότημα συναρμολόγησης και δοκιμής της πλατφόρμας 254 του κοσμοδρόμιου Baikonur, συνεχίζεται η προετοιμασία πριν από την πτήση του οχήματος μεταφοράς φορτίου Progress MS-14 (TGC). Οι ειδικοί της RSC Energia και της CC Yuzhny ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη σχεδιαζόμενη λειτουργία ενός «φλας ελέγχου» των ηλιακών συσσωρευτών του συστήματος τροφοδοσίας του οχήματος.

Η δοκιμή της λειτουργίας των ηλιακών συλλεκτών εξασφαλίζει την τακτική ανάπτυξη τμημάτων των ηλιακών κυψελών και την ακτινοβολία τους με ισχυρούς λαμπτήρες για τον έλεγχο της αποδοτικότητας της μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια. Επιπλέον, οι δοκιμαστές έλεγξαν τη στεγανότητα του υδραυλικού ελατηρίου του συστήματος παροχής νερού Rodnik και ολοκλήρωσαν την τακτική απολύμανση του διαμερίσματος φορτίου του πλοίου.

Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το TGC Progress MS-14 προγραμματίζεται για τις 25 Απριλίου 2020 από το Cosmodrome Baikonur στο πλαίσιο του προγράμματος της 75ης αποστολής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Η εκκίνηση είναι αφιερωμένη στην 75η επέτειο της Νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_04-02.html

photo_03-28-10.thumb.jpg.ddcc26db400cdcb00b683bddb4841dc4.jpg

photo_03-28-09.thumb.jpg.2a9d936e72f1c9a1161a49764eada8d5.jpg

photo_03-28-08.thumb.jpg.94b3d54208b91ad8e79122eb5c8489ea.jpg

photo_03-28-06.thumb.jpg.936ef5ca524f09762d3552c8759cc564.jpg

photo_03-28-05.thumb.jpg.15854fc07d20e5b2dd2cb9f9699e6ae5.jpg

photo_03-28-02.thumb.jpg.4d29ac91fff6c17f21a942cfd6de58fa.jpg

photo_03-28-01.thumb.jpg.8d835059cc866b62d4cadc429a94f8c0.jpg

photo_03-30-09.thumb.jpg.86925c70368ed0d23715c6164c391781.jpg

photo_03-30-07.thumb.jpg.7eaa7a44dd3f6368f3bcd858ce41785b.jpg

photo_03-30-06.thumb.jpg.df3b65f5ff8527fe64986f64bab58a92.jpg

photo_03-30-03.thumb.jpg.00d6561c2d34c42e77965ca26458a7f1.jpg

photo_03-30-01.thumb.jpg.6d4e259aba8e4f808a5f7c25d0bd20e3.jpg

photo_04-01-16.thumb.jpg.51ab94508153fafcabc3977b1f373a7d.jpg

photo_04-01-15.thumb.jpg.1782c5546bc3c73cf7cd452456f06564.jpg

photo_04-01-14.thumb.jpg.49ed699d78c5f599405b026deb5780d1.jpg

photo_04-01-13.thumb.jpg.9c5822fddd24ee32f3a528abe686e3b9.jpg

photo_04-01-10.thumb.jpg.dd0f59ede41ae382d8bf2422bbd29a5f.jpg

photo_04-01-09.thumb.jpg.30c18cb5129f889a9521a09c1ea9ef9e.jpg

photo_04-01-08.thumb.jpg.25f0b972efdd3a706f7567b8a3b50f0b.jpg

photo_04-01-06.thumb.jpg.bc7c564cde3e95fca517b1bcbdf2f130.jpg

photo_04-01-02.thumb.jpg.d2a1a0840ca9517c2bd7e2ad4f8aeeba.jpg

photo_04-01-01.thumb.jpg.e6d85b4c3a02733d1a6a5c0f261e3916.jpg

photo_04-02-06.thumb.jpg.bf7888a8430a1cb70ac4e3c25ffc2c98.jpg

photo_04-02-05.thumb.jpg.c35625ef55dc85c94b72e5479282b9b9.jpg

photo_04-02-02.thumb.jpg.9d4fa7dfbc8029a3e7cea9b50f282db5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Τα πληρώματα του Soyuz MS-16 πραγματοποίησαν έλεγχο του πλοίου. :cheesy:

Στο Cosmodrome Baikonur, οι συμμετέχοντες της επικείμενης αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) πραγματοποίησαν μια δεύτερη "τοποθέτηση" - μια επιθεώρηση ελέγχου του επανδρωμένου οχήματος μεταφοράς Soyuz MS-16 (TPK) στη διαμόρφωση εκτόξευσης.

Τα μέλη του βασικού και εφεδρικού πληρώματος διενήργησαν τον τελικό έλεγχο της ετοιμότητας του πλοίου, εξοικειώθηκαν με την τοποθέτηση ωφέλιμων φορτίων και εξοπλισμού στο όχημα κατάβασης και στο διαμέρισμα του νοικοκυριού, και επίσης έλεγξαν τη λειτουργικότητα των συστημάτων Soyuz MS-16 επί του πλοίου.

Η εκτόξευση του εκσυγχρονισμένου οχήματος εκτόξευσης Soyuz 2.1a με το Soyuz MS-16 TPK έχει προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου 2020. Το κύριο πλήρωμα του Soyuz MS-16 TPK περιλαμβάνει τον διοικητή Anatoly Ivanishin (Roskosmos), τον μηχανικό πτήσης 1 Ivan Wagner (Roskosmos) και τον μηχανικό πτήσης 2 Christopher Cassidy (NASA).Τα εφεδρικα πληρώματα είναι οι κοσμοναύτες Roscosmos Sergei Ryzhikov, Andrei Babkin και ο αστροναύτης της NASA Stephen Bowen.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_04-03.html

 

 

 

Soyuz MS-16 (TPK) :cheesy:

Στο Baikonur Cosmodrome, η προγραμματισμένη προετοιμασία του επανδρωμένου διαστημικού σκάφους μεταφοράς Soyuz MS-16 (TPK) για πτήση στο πλαίσιο του προγράμματος της 62ης και 63ης κύριας αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πλησιάζει στην ολοκλήρωση.

Σήμερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικοί της RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos ολοκλήρωσαν με επιτυχία ένα σύνολο τεχνολογικών λειτουργιών για τη γενική συνέλευση του διαστημικού πυραύλου Soyuz-2.1a με το Soyuz MS-16 TPK στο συγκρότημα συναρμολόγησης και δοκιμών του ιστότοπου 31 του Κοσμοδρομίου Baikonur.

Η εκτόξευση του εκσυγχρονισμένου οχήματος εκτόξευσης Soyuz 2.1a με το Soyuz MS-16 TPK έχει προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου 2020.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_04-04_1.html

 

 

 

 

Το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Soyuz MS-16 εγκατεστημένο για την εκτόξευση. :cheesy:

Ο διαστημικός πύραυλος Soyuz-2.1a (ILV) με το επανδρωμένο διαστημικό σκάφος μεταφοράς Soyuz MS-16 (TPK) αφαιρέθηκε από το σώμα συναρμολόγησης και δοκιμών του οχήματος εκτόξευσης και εγκαταστάθηκε στην τοποθεσία εκτόξευσης της τοποθεσίας 31 του κοσμοδρομίου Baikonur.

Η εκτόξευση του εκσυγχρονισμένου οχήματος εκτόξευσης Soyuz 2.1a με το Soyuz MS-16 TPK έχει προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου 2020 στο πλαίσιο του προγράμματος της 62ης και 63ης κύριας αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_04-06.html

 

 

 

Τα πληρώματα Soyuz MS-16 εγκρίθηκαν. :cheesy:

Η Κρατική Επιτροπή για τη διεξαγωγή δοκιμών πτήσης επανδρωμένων διαστημικών συστημάτων, υπό την προεδρία του Ντμίτρι Ρόγκοζιν, Γενικού Διευθυντή της Roscosmos State Corporation, ενέκρινε τη σύνθεση των κύριων και εφεδρικών πληρωμάτων του επανδρωμένου διαστημικού σκάφους Soyuz MS-16. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a και της επίγειας υποδομής για εκτόξευση στο πλαίσιο του προγράμματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Το κύριο πλήρωμα περιλαμβάνει: κοσμοναύτες της Roscosmos Anatoly Ivanishin και Ivan Wagner, ο αστροναύτης της NASA Christopher Cassidy, το εφεδρικό πλήρωμα περιλαμβάνει τους κοσμοναύτες Sergei Ryzhikov και Andrei Babkin και ο αστροναύτης Stephen Bowen.

Μετά τη συνάντηση της Κρατικής Επιτροπής, πραγματοποιήθηκε μια διαδικτυακή διάσκεψη πριν από την έναρξη των βασικών και εφεδρικών πληρωμάτων, η οποία είναι διαθέσιμη στην ενότητα Online Broadcasts.

Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Soyuz MS-16 έχει προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου 2020 στις 11:05:06 ώρα Μόσχας.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_04-08.html

 

 

 

Το Soyuz MS-16 εκτοξευτηκε για τον ISS. :cheesy:

Σήμερα, στις 9 Απριλίου 2020, ώρα 11:05:06 ώρα Μόσχας, το όχημα εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Soyuz MS-16 ξεκίνησε από την πλατφόρμα Νο. 31 του Κοσμοδρομίου Baikonur. Στις 11:13:56 ώρα Μόσχας, το πλοίο σε κανονική λειτουργία διαχωρίστηκε από το τρίτο στάδιο του μεταφορέα στην τροχιά στόχου.

Στο πλοίο υπάρχει πλήρωμα κοσμοναύτων Roscosmos Anatoly Ivanishin (διοικητής) και Ivan Wagner (μηχανικός πτήσης-1), ο αστροναύτης της NASA Christopher Cassidy (μηχανικός πτήσης-2). Επί του παρόντος, το Soyuz MS-16 συνεχίζει την αυτόνομη πτήση του προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό υπό τον έλεγχο ειδικών από την Κύρια Λειτουργική Ομάδα για το Ρωσικό Τμήμα ISS στο Κέντρο Ελέγχου Αποστολής (Korolev).

Η επαναπροσέγγιση του επανδρωμένου διαστημικού σκάφους Soyuz MS-16 με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και η προσέγγιση της ενότητας αναζήτησης του ρωσικού τμήματος σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν αυτόματα σε ένα σχήμα τεσσάρων στροφών. Το Docking έχει προγραμματιστεί στις 17:15 ώρα Μόσχας, η έναρξη της ζωντανής μετάδοσης είναι στις 16:45 ώρα Μόσχας.

Η σημερινή εκτόξευση ήταν η πρώτη για το όχημα εκτόξευσης Soyuz-2.1a με επανδρωμένο διαστημόπλοιο της οικογένειας και του πληρώματος Soyuz MS (η έναρξη σε μη επανδρωμένη λειτουργία πραγματοποιήθηκε στις 22 Αυγούστου 2019). Ο πύραυλος Soyuz-2.1a διαδέχθηκε τις αποστολές Soyuz-FG στην παράδοση αστροναυτών και αστροναυτών στο διαστημικό σταθμό.

Το Soyuz-2.1a είναι ένα ρωσικό όχημα εκτόξευσης που έχει σχεδιαστεί για να φέρει διάφορα διαστημόπλοια, συμπεριλαμβανομένων διαστημικών σκαφών και δορυφόρων, σε τροχιά χαμηλής Γης. Το ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυραύλων δημιουργήθηκε από μηχανικούς της NPO Avtomatiki (μέρος της Roscosmos State Corporation): ένα σύνολο βασικών μονάδων της οικογένειας Malachite εγκαταστάθηκε σε αυτό. Το κύριο πλεονέκτημα του πυραύλου Soyuz-2.1a σε σύγκριση με το Soyuz-FG είναι ένα ψηφιακό και όχι αναλογικό σύστημα ελέγχου.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_04-09.html

 

 

Το Soyuz MS-16 αγκυροβόλησε στον ISS :cheesy:

Το επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Soyuz MS-16, 6 ώρες μετά την εκτόξευσή του, στις 17:13 ώρα της Μόσχας, σε κανονική λειτουργία, αγκυροβόλησε στη μονάδα αναζήτησης του ρωσικού τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Το πρόγραμμα πτήσης προέβλεπε ένα σχέδιο τεσσάρων στροφών για τη σύγκλιση του Soyuz με το σταθμό.

Η επαναπροσέγγιση πραγματοποιήθηκε αυτόματα υπό τον έλεγχο ειδικών από το Main Operative Group για τη διαχείριση του ρωσικού τμήματος ISS στο Mission Control Center. Προς το παρόν, τα πληρώματα ετοιμάζονται να ανοίξουν τους διαδρόμους: παρακολουθούν τη στεγανότητα των διαμερισμάτων διαστημικών σκαφών και εξισώνουν την πίεση μεταξύ του ISS και του Soyuz.

Στις 9 Απριλίου 2020, στις 11:05:06 ώρα Μόσχας, το όχημα εκτόξευσης Soyuz-2.1a με επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Soyuz MS-16 ξεκίνησε με επιτυχία από το κοσμοδρόμιο Baikonur. Έδωσε ένα διεθνές πλήρωμα στο ISS με το διακριτικό "Irkuts" - κοσμοναύτες Roscosmos Anatoly Ivanishin και Ivan Wagner, αστροναύτης της NASA Christopher Cassidy.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_04-09_1.html

photo_04-03-14.thumb.jpg.0a2aab1d4cdb6d862370f616f5ecb573.jpg

photo_04-03-11.thumb.jpg.9287b06e710a435d55bf1b11b1d65886.jpg

photo_04-03-07.thumb.jpg.4a064a35e027c708515da943465cd63e.jpg

photo_04-03-06.thumb.jpg.d833cca5a6a03cf829ac6bf9ccca41f3.jpg

photo_04-03-02.thumb.jpg.0f7a3d444ec05b6aaa1fc3fc50115405.jpg

photo_04-03-01.thumb.jpg.c17b0fb5acde243a86ebbd3e195bbf0f.jpg

photo_04-04-09.thumb.jpg.614cb92e7396909947ff2afebf3e568e.jpg

photo_04-04-06.thumb.jpg.ff25f5be81bc3a1d84afc0c33faada80.jpg

photo_04-04-05.thumb.jpg.9d5436e8e54edfdfceee330b3aa2abe5.jpg

photo_04-04-04.thumb.jpg.aa007c79349d24118806d475edde0d61.jpg

photo_04-04-03.thumb.jpg.72eb94925f008bfaa186ee308b082607.jpg

photo_04-04-02.thumb.jpg.16125e929a250667fd9204e02fbafa23.jpg

photo_04-04-01.thumb.jpg.f5c0c242991538caaa35c47b009879df.jpg

photo_04-06-13.thumb.jpg.656827a12fc37d358276900aaf38cdda.jpg

photo_04-06-07.thumb.jpg.2442e72fa32817d76c6068a6e9df0306.jpg

photo_04-06-02.thumb.jpg.1e7cb4706e6f33bf29cd7944b8256cca.jpg

photo_04-08-03.thumb.jpg.0b4f161c03a25bf5b5a4521afda07838.jpg

backup63.thumb.jpg.aed1aa04191ea35fe803f865890e4f2d.jpg

prime63.thumb.jpg.dc110401b14c6767e7de090da7a1b1b7.jpg

photo_04-09-12.thumb.jpg.d710800ca26e5fda09f4b57f182d6b70.jpg

photo_04-09-11.thumb.jpg.d12aff89faee3e1d7faa10c2370f16a7.jpg

photo_04-09-08.thumb.jpg.8bd0210817d93b60f8159413464c7f71.jpg

photo_04-09-15.thumb.jpg.c1ece5b411fc2b1c1792238a3541cab6.jpg

photo_04-09-14.thumb.jpg.ac1d732e744eead4391347b7c1e326ef.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Progress MS-14 (TGC) :cheesy:

Στο Cosmodrome Baikonur, οι ειδικοί της RSC Energia συνεχίζουν την προγραμματισμένη προετοιμασία του οχήματος μεταφοράς φορτίου Progress MS-14 (TGC) για εκτόξευση στο πλαίσιο του προγράμματος της 75ης αποστολής της προμήθειας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανεφοδιασμού, το πλοίο έφτασε στο συγκρότημα συναρμολόγησης και δοκιμών και εγκαταστάθηκε σε μια δυναμική βάση για να εκτελέσει τα τελικά στάδια της προετοιμασίας πριν από την πτήση, καθώς και την τοποθέτηση φρέσκων προϊόντων και τεκμηρίωσης επί του σκάφους στο διαμέρισμα φορτίου.

Το TGC Progress MS-14 πρόκειται να παραδώσει στα αποθέματα καυσίμου και φυσικού αερίου ISS με συνολική μάζα 700 κιλά, καθώς και 1.350 κιλά διαφόρων εξοπλισμών και φορτίων, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού πόρων για συστήματα ελέγχου και υποστήριξης ζωής επί του σκάφους, όργανα για τη διεξαγωγή πειραμάτων επιστημονικής έρευνας και υγιεινής-υγιεινής υλικά, είδη ένδυσης και φάρμακα, 420 λίτρα νερού στις δεξαμενές του συστήματος ανεφοδιασμού και συνήθεις δίαιτες. Επιπλέον, το πλήρωμα της αποστολής στο ISS θα λάβει σύμβολα διακοπών αφιερωμένα στην 75η επέτειο της νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.

Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το Progress MS-14 TGC έχει προγραμματιστεί για τις 25 Απριλίου 2020 από το κοσμοδρόμιο Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_04-15.html

 

 

 

Το TGK Progress MS-14 συνδέεται με ένα διαμέρισμα μετάβασης. :cheesy:

Στο Baikonur Cosmodrome, συνεχίζεται η προγραμματισμένη προετοιμασία του οχήματος μεταφοράς φορτίου Progress MS-14 (TGC) για να ξεκινήσει στο πλαίσιο του προγράμματος της 75ης αποστολής εφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Συμφωνα με το πρόγραμμα, οι ειδικοί της RSC Energia και οι εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos πραγματοποίησαν ένα σύνολο τεχνολογικών λειτουργιών για τη σύνδεση του Progress MS-14 TGK με το διαμέρισμα μετάβασης (PF) του τρίτου σταδίου του οχήματος εκτόξευσης (LV). Το PkhO είναι ένα μέρος του τμήματος της κεφαλής του διαστήματος και παρέχει μηχανική επικοινωνία του πλοίου με το φέρινγκ κεφαλής, καθώς και την ενσωμάτωση της διεπαφής εντολών του Progress MS-14 TGK στο σύστημα ελέγχου του οχήματος Soyuz-2.1a.

Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το Progress MS-14 TGC έχει προγραμματιστεί για τις 25 Απριλίου 2020 από το κοσμοδρόμιο Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_04-16.html

 

 

 

Γενική συναρμολόγηση του οχήματος εκτόξευσης με Progress MS-14 TGK :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, η προγραμματισμένη προετοιμασία του οχήματος μεταφοράς φορτίου Progress MS-14 (TGC) ολοκληρώνεται για εκτόξευση στο πλαίσιο του προγράμματος της 75ης αποστολής εφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Σήμερα, ειδικοί της RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos πραγματοποίησαν ένα σύνολο τεχνολογικών λειτουργιών για τη γενική συναρμολόγηση του διαστημικού πυραύλου (ILV) Soyuz-2.1a με το Progress MS-14 TGK στο συγκρότημα συναρμολόγησης και δοκιμών της πλατφόρμας 31 του κοσμοδρομίου Baikonur.

Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το Progress MS-14 TGC έχει προγραμματιστεί για τις 25 Απριλίου 2020.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_04-21.html

photo_04-15-14.thumb.jpg.e4383dded2b2e6c1df12a3067250208f.jpg

photo_04-15-12.thumb.jpg.c5c5970991343a24811ced56ac8b9455.jpg

photo_04-15-10.thumb.jpg.f6788c1452aa71b51d2dc1a13316f72f.jpg

photo_04-15-08.thumb.jpg.341956459ce2896269fc5ff19259d210.jpg

photo_04-15-06.thumb.jpg.d9489317c1cc128bd227b38c286c7e8f.jpg

photo_04-15-04.thumb.jpg.a21b1595ffb5704a9fc2bb2209080cca.jpg

photo_04-15-02.thumb.jpg.91e65b93a5e835778201d390bc051084.jpg

photo_04-15-01.thumb.jpg.346ee0968833fb525dc2b998052f0b86.jpg

photo_04-16-11.thumb.jpg.fb4cd4e095fe2d14707c07603fad75f0.jpg

photo_04-16-08.thumb.jpg.007d15c751595695e858e5538b1eb314.jpg

photo_04-16-06.thumb.jpg.dcb6519e4404d011f888c22022103d4d.jpg

photo_04-16-05.thumb.jpg.2731deecbb56a20a88680fc086e30952.jpg

photo_04-16-02.thumb.jpg.b3c1f1a87182a25c0be93594a3742af8.jpg

photo_04-16-01.thumb.jpg.82f30e6a4a6fc9839cd6ec4099e21253.jpg

photo_04-18-11.thumb.jpg.4e6808c4e25cea3313695b38b041862a.jpg

photo_04-18-07.thumb.jpg.ad80b965ae615eb04cd795b0322b6c38.jpg

photo_04-18-04.thumb.jpg.b56891515829c4d84464105758b2a0f7.jpg

photo_04-18-03.thumb.jpg.0aa726bf2f7db9ee4a2693311865250d.jpg

photo_04-18-02.thumb.jpg.1a647940aaee3a1068397ea8ab39f069.jpg

photo_04-18-01.thumb.jpg.aa44c448d86095d5f30c0e555e9f8515.jpg

photo_04-21-11.thumb.jpg.8c0f5dee3ce350cd3c652e3adc7ed860.jpg

photo_04-21-09.thumb.jpg.c20499d0e1da3834e892ea374c69b830.jpg

photo_04-21-08.thumb.jpg.1245706ef501e69252fdeeb6b8cf7c09.jpg

photo_04-21-06.thumb.jpg.8295583eeab192d4c83e089d45d0bb3f.jpg

photo_04-21-02.thumb.jpg.24c82b4cb8c48b429f7040ba6a7a91bc.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το φορτηγό πλοίο μεταφοράς Progress MS-14 εγκατεστημένο για την εκτόξευση. :cheesy:

Ο διαστημικός πύραυλος Soyuz-2.1a (ILV) με το φορτηγό πλοίο μεταφοράς Progress MS-14 (TGK) απομακρύνθηκε από το συγκρότημα συναρμολόγησης και δοκιμών του οχήματος εκτόξευσης και εγκαταστάθηκε στην τοποθεσία εκτόξευσης της τοποθεσίας 31 του κοσμοδρομίου Baikonur.

Ξεκινώντας οι υπολογισμοί άρχισαν να πραγματοποιούν τεχνολογικές λειτουργίες για δοκιμές προκαταρκτικών πτήσεων σε συστήματα και μονάδες του εκτοξευτή πυραύλων με έλεγχο της αλληλεπίδρασης του επίγειου και επίγειου εξοπλισμού του πυραύλου και του διαστημικού συγκροτήματος.

Η εκτόξευση του εκσυγχρονισμένου οχήματος εκτόξευσης Soyuz 2.1a με το Progress MS-14 TGC έχει προγραμματιστεί για τις 25 Απριλίου 2020 στο πλαίσιο του προγράμματος της 75ης αποστολής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_04-22.html

photo_04-22-18.thumb.jpg.6ffab3351070a9be34535851c7a54fda.jpg

photo_04-22-17.thumb.jpg.94f5b2aa9be1587e5f2c3d042ff64eb5.jpg

photo_04-22-16.thumb.jpg.fdd7b71432e063bf6ec57e669aa6d282.jpg

photo_04-22-14.thumb.jpg.12c6aa8734fd862e23d54812252b72c1.jpg

photo_04-22-13.thumb.jpg.583d3b4ba28f3b0102090f93a514542e.jpg

photo_04-22-12.thumb.jpg.3fe00543938ca911aee9ebb0b8b93bd7.jpg

photo_04-22-09.thumb.jpg.b30f55850a11a45d3d2b7b9977a0fa2e.jpg

photo_04-22-08.thumb.jpg.2986c30104a5cb22e3c29a3b26cb7872.jpg

photo_04-22-06.thumb.jpg.4c1bceef161f9592f99d0aaa0b1738f7.jpg

photo_04-22-05.thumb.jpg.857ce53e613b024628b9010cad3da598.jpg

photo_04-22-04.thumb.jpg.144dc48c33a720579d6a7de21d17ec35.jpg

photo_04-22-03.thumb.jpg.76e1c471cb63af3487215ffd8d94dba9.jpg

photo_04-22-02.thumb.jpg.8380c7da73cd3bdf5366039dd7ee6244.jpg

photo_04-21-11.thumb.jpg.3084d9074296a26e6f866ebb71631495.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σαρμάτες στη Γη. :cheesy:

Το πλήρωμα του επανδρωμένου διαστημικού σκάφους Soyuz MS-15, το οποίο ξεκλειδώθηκε στις 17 Απριλίου 2020 στις 04:53 ώρα Μόσχας από τη μονάδα Zvezda του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, επέστρεψε με ασφάλεια στη Γη. Όλες οι επιχειρήσεις κατάβασης και προσγείωσης πραγματοποιήθηκαν ως συνήθως, η υγεία των Σαρμάτων (σήμα κλήσης πληρώματος) είναι καλή.

Το επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Soyuz MS-15 που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την RSC Energia αποτελεί μέρος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού από τις 25 Σεπτεμβρίου 2019. Κατά τη διάρκεια της εργασίας του πληρώματος, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες πειράματα από διάφορους τομείς της επιστήμης στο πλαίσιο του ρωσικού επιστημονικού προγράμματος (ιατρική, διαστημική βιολογία, βιοτεχνολογία, φυσικοχημικές διεργασίες κ.λπ.).

Η διάρκεια παραμονής στην διαστημική πτήση των Oleg Skrypochka και Jessica Meir ήταν 205 ημέρες και Andrew Morgan - 272 ημέρες (η εκτόξευση στο επανδρωμένο διαστημόπλοιο Soyuz MS-13 πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 2019). Σε σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση, η Oleg Skrypochka μετά την προσγείωση θα παραδοθεί στο ιατρείο, όπου θα βρίσκεται σε κατάσταση παρατήρησης. Η συνάντηση του κοσμοναύτη Roscosmos με την οικογένειά του θα οργανωθεί λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις και τους κανόνες που ισχύουν στην περιοχή της Μόσχας.

Στο διεθνές διαστημικό σταθμό, το πλήρωμα της 63ης μακράς αποστολής που αποτελείται από κοσμοναύτες Roscosmos Anatoly Ivanishin, Ivan Wagner και αστροναύτης της NASA Christopher Cassidy συνεχίζει να εργάζεται.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_04-17.html

photo_04-17-25.thumb.jpg.8d7f8d2697aaaab8b4f288e968fb5133.jpg

photo_04-17-24.thumb.jpg.f7ba36aab6f42f0b849d708568a0ae41.jpg

photo_04-17-23.thumb.jpg.59db5e691cd926f6f9534a7c4edc7604.jpg

photo_04-17-22.thumb.jpg.40a6849d7b7263c2cee75b625fc3734b.jpg

photo_04-17-21.thumb.jpg.4a3e7dbc74fc42688e49d9b7f5c5450f.jpg

photo_04-17-20.thumb.jpg.2551147d39be19188edc73953f7ff764.jpg

photo_04-17-19.thumb.jpg.b9be9d9bc6cc365a5d09e15ba540833b.jpg

photo_04-17-18.thumb.jpg.63f7acf57d6f34a07b43e72a9acf8df0.jpg

photo_04-17-17.thumb.jpg.629ee9127c0a765580925fd9d575abed.jpg

photo_04-17-16.thumb.jpg.be1a0df9df2a3401206aa4eb3baa3d63.jpg

photo_04-17-15.thumb.jpg.24966541d5dea63e8774f5ac26578ffb.jpg

photo_04-17-14.thumb.jpg.5a2ba72f9915cbae739806bcc144d1c2.jpg

photo_04-17-13.thumb.jpg.8e288f8c780d3afeeb80b26437c245b3.jpg

photo_04-17-12.thumb.jpg.2d899d20ae0a24c9c6375c39d8cb92b1.jpg

photo_04-17-11.thumb.jpg.9fe8897f58a531fbadf9569d0d94a163.jpg

photo_04-17-10.thumb.jpg.e88ca9d3cd1d8839e2a4a03d4a2d3f07.jpg

photo_04-17-07.thumb.jpg.4906d96a718d7d9f3b0db709c53d5979.jpg

photo_04-17-06.thumb.jpg.d0ccdc446b582501572c81ec561cbcbc.jpg

photo_04-17-05.thumb.jpg.621023e5b68a2916e6d21e6c397d1dcd.jpg

photo_04-17-03.thumb.jpg.013bb7cc8b315772597ee6b4b708dec3.jpg

photo_04-17-02.thumb.jpg.63ece251ec2d0ec906ab8122675b1256.jpg

photo_04-17-01.thumb.jpg.b0d49fa15499121171ed01a58f000caa.jpg

photo_04-17-33.thumb.jpg.a8fed243ffb315294a0693bb88698061.jpg

photo_04-17-27.thumb.jpg.6e91e8364573bab21356548895a2d3fe.jpg

photo_04-17-30.thumb.jpg.80e551c4ab0cdacf7221e59694b6b1ff.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

55η επέτειος από την εκτόξευση του δορυφόρου Molniya-1 :cheesy:

Στις 23 Απριλίου 1965, η πρώτη συσκευή διαστημικών επικοινωνιών, η Molniya-1, τέθηκε σε τροχιά χαμηλής Γης. Ο πειραματικός δορυφορικός επαναλήπτης που αναπτύχθηκε από την OKB-1 (τώρα RSC Energia) παρείχε τηλεοπτικές και ραδιοεπικοινωνίες στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της ΕΣΣΔ, ανοίγοντας μια νέα κατεύθυνση στην εθνική διαστημική βιομηχανία στον τομέα της δημιουργίας και λειτουργίας αυτόματων διαστημικών επικοινωνιών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.

Η ανάπτυξη του συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών της ΕΣΣΔ ξεκίνησε το 1961 με πρωτοβουλία και υπό την ηγεσία του Επικεφαλής Σχεδιαστή του ΟΚΒ-1 Σεργκέι Παβλόβιτς Κορόλεφ. Ως αποτέλεσμα, την επόμενη μέρα μετά την επιτυχή εκτόξευση της συσκευής Molniya-1, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρία δορυφορικής επικοινωνίας μεταξύ Μόσχας και Βλαδιβοστόκ στη χώρα μας. Και την 1η Μαΐου 1965, οι κάτοικοι της Άπω Ανατολής είδαν για πρώτη φορά μια εορταστική επίδειξη εργαζομένων στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα σε τηλεοπτικές οθόνες. Με την έναρξη των επόμενων τεσσάρων δορυφόρων, οι πολυκάναλες διαστημικές ραδιοεπικοινωνίες κάλυψαν τις κύριες περιοχές του Άπω Βορρά, της Άπω Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας και η ζωντανή μετάδοση των προγραμμάτων της Κεντρικής Τηλεόρασης έγινε κανονική και γενικά διαθέσιμη σε αυτούς.

Από το 1967, το δίκτυο επίγειων σταθμών Orbita έχει αναπτυχθεί για το σύστημα Molniya-1, το οποίο κατέστησε δυνατή την επέκταση της ζώνης εκπομπής σε όλες τις ζώνες ώρας. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η κατασκευή και η εκτόξευση δορυφόρων επικοινωνίας είχαν ήδη πραγματοποιηθεί από το υποκατάστημα Krasnoyarsk του OKB-1 OKB-10 (τώρα JSC "ISS"), με επικεφαλής τον Αναπληρωτή S.P. Ο επικεφαλής σχεδιαστής της Κορολέβα M.F. Ρεσετίνοφ.

Στη συνέχεια, αναπτύχθηκε μια σειρά από σοβιετικούς και στη συνέχεια ρωσικούς δορυφόρους επικοινωνίας με βάση το διαστημικό σκάφος Lightning-1: Lightning-1 + (1967), Lightning-2 (1971), Lightning-3 (1974), Lightning-1T (1983) και Lightning-3K (2001).

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η RSC Energia, μαζί με την OAO Gascom, επέστρεψαν στη δημιουργία δορυφόρων διαστημικών επικοινωνιών. Το κύριο επίτευγμα σε αυτόν τον τομέα ήταν η νέα γενιά γεωστατικών δορυφόρων τηλεπικοινωνιών Yamal-100 (1999) και Yamal-200 (2003), που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στη Ρωσία βάσει μιας μη συμπιεσμένης διαστημικής πλατφόρμας με μεγάλη διάρκεια ζωής. Οι δορυφόροι Yamal σηματοδότησαν την αρχή της εμπορευματοποίησης διαστημικών δραστηριοτήτων στη Ρωσία.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_04-23.html

photo_04-23-00.thumb.jpg.e3e44dc44adde708f416e872db7328c6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Victory Rocket ξεκίνησε από το Baikonur. :cheesy:

Σύμφωνα με το πρόγραμμα πτήσεων προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σήμερα, 25 Απριλίου 2020, στις 04:51:41 ώρα Μόσχας, το όχημα εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το διαστημικό σκάφος ανάπτυξης Progress MS-14 ξεκίνησε από την πλατφόρμα Baikonur Cosmodrome No. 31 και παραγωγή RSC Energia. Σύμφωνα με πληροφορίες τηλεμετρίας, μετά από 8 λεπτά 48 δευτερόλεπτα, καταγράφηκε ο κανονικός διαχωρισμός του πλοίου από το τρίτο στάδιο του μεταφορέα.

Το όχημα εκτόξευσης Soyuz-2.1a, που ονομάστηκε Victory Rocket, ξεκίνησε με επιτυχία το ρωσικό διαστημικό σκάφος σε τροχιά. Οι ειδικοί της κύριας επιχειρησιακής ομάδας για τη διαχείριση πτήσεων του ρωσικού τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στο Κορολέφ ξεκίνησαν τη διαχείριση πτήσεων.

Η πτήση του φορτηγού πλοίου Progress MS-14 προς το ISS θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το "εξαιρετικά γρήγορο" σχήμα δύο στροφών και θα διαρκέσει λίγο περισσότερο από τρεις ώρες - η αποβάθρα έχει προγραμματιστεί για τις 08:12 ώρα Μόσχας. Η πρόσδεση στο συνολικό διαμέρισμα της μονάδας Zvezda του ρωσικού τμήματος προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί αυτόματα υπό την επίβλεψη ειδικών από την Κύρια Ομάδα Ελέγχου Πτήσης Επιχειρήσεων (GOGU) και τα μέλη του πληρώματος της Ρωσικής αποστολής ISS-63 - κοσμοναύτες των Roscosmos Anatoly Ivanishin και Ivan Wagner. Η ζωντανή μετάδοση θα είναι διαθέσιμη στην ενότητα "Online Broadcasts" από τις 07:45 ώρα Μόσχας.

Το διαστημικό σκάφος θα παραδώσει περισσότερους από δύο τόνους φορτίου για διάφορους σκοπούς στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: 650 kg καυσίμου και 46 kg συμπιεσμένων αερίων. Υπάρχουν 1,35 τόνοι φορτίου στο διαμέρισμα φορτίου, συμπεριλαμβανομένων δοχείων με τρόφιμα, φάρμακα, είδη υγιεινής και υγιεινής για το πλήρωμα, καθώς και αναλώσιμος εξοπλισμός για τα αερομεταφερόμενα συστήματα ISS, όργανα για τη διεξαγωγή επιστημονικών πειραμάτων και νερό.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_04-25.html

photo_04-25-16.thumb.jpg.f3b687296eef4d7121ed15cf0ed3fec5.jpg

photo_04-25-14.thumb.jpg.7ce03b41f41dee81958cf38f4f65e19b.jpg

photo_04-25-13.thumb.jpg.21110b8ec27ef9cad1664062274f3049.jpg

photo_04-25-12.thumb.jpg.7f432e4e6d2f5c0231a2e7008ed267d6.jpg

photo_04-25-11.thumb.jpg.95e3820eaca5f27f302207abd895f464.jpg

photo_04-25-09.thumb.jpg.aa848db099d960ef64afb70f30e12d14.jpg

photo_04-25-08.thumb.jpg.904306dfd7be6b1b5907b09291c234d8.jpg

photo_04-25-03.thumb.jpg.f95e518c490d2d3de9567e3f0bf84131.jpg

photo_04-25-01.thumb.jpg.b3953c7202ac50199f8f6f82fe99dcd0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

"Progress MS-14": υπάρχει σύνδεση. :cheesy:

Σύμφωνα με το πρόγραμμα πτήσης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, σήμερα, 25 Απριλίου 2020, το φορτηγό όχημα Progress MS-14 του σχεδιασμού και της παραγωγής RSC Energia συνδέθηκε με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το πλοίο αγκυροβόλησε στο συνολικό διαμέρισμα της μονάδας Zvezda στις 08:12 ώρα Μόσχας, οπότε ο χρόνος από την εκτόξευση έως την αγκυροβόληση ήταν 3 ώρες 20 λεπτά.

Η προσέγγιση του φορτηγού πλοίου στο ISS πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με ένα "εξαιρετικά γρήγορο" σχήμα δύο στροφών. Η αγκύρωση πραγματοποιήθηκε αυτόματα υπό την επίβλεψη ειδικών από το Main Operative Flight Control Group (GOGU) του ISS ρωσικού τμήματος και τα ρωσικά μέλη του πληρώματος της 63ης μακράς αποστολής - κοσμοναύτες Roscosmos Anatoly Ivanishin και Ivan Wagner. Οι λειτουργίες επαναπροσαρμογής και σύνδεσης πραγματοποιήθηκαν χωρίς σχόλια.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της 75ης αποστολής προμήθειας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, το διαστημόπλοιο φορτίου παρέδωσε τα απαραίτητα αγαθά για να διατηρήσει την πτήση του σε επανδρωμένο τρόπο και να εφαρμόσει το πρόγραμμα επιστημονικής και εφαρμοσμένης έρευνας. Μεταξύ αυτών είναι τα αποθέματα καυσίμου και φυσικού αερίου συνολικής μάζας 700 κιλών, καθώς και 1.350 κιλά διαφόρων εξοπλισμών και φορτίων, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού πόρων για συστήματα ελέγχου και υποστήριξης ζωής επί του σκάφους, πειραματικά όργανα, υλικά υγιεινής και υγιεινής, είδη ένδυσης και φάρμακα, 420 λίτρα νερού σε συστήματα ανεφοδιασμού δεξαμενών και συνήθεις δίαιτες. Μαζί με αυτό, το πλήρωμα έλαβε σύμβολα διακοπών αφιερωμένα στην 75η επέτειο της νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Η συνολική μάζα όλων των παραδοθέντων αγαθών ανήλθε σε περισσότερους από 2,5 τόνους.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_04-25_3.html

short.thumb.jpg.1e8ea099ad0f103c71651011a742c254.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πυρκαγιά στο ISS: Ένα νέο πείραμα ξεκινά. :cheesy:

Υπάρχει ένα ασυνήθιστο πείραμα που πρόκειται να συμβεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: οι αστροναύτες σύντομα θα ανάψουν μια φωτιά σε μια μικροσκοπική σήραγγα. Το σημείο του νέου πειράματος είναι να καθορίσει πώς η φωτιά συμπεριφέρεται και εξαπλώνεται σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Στη Γη, η βαρύτητα βοηθάει στην πυρκαγιά επειδή σπρώχνει προς τα κάτω τον ψυχρό, πυκνό αέρα, δημιουργώντας μια διαδικασία μεταφοράς - μια μεταφορά θερμότητας που παρέχει την αυξανόμενη φωτιά με νέο οξυγόνο. Ωστόσο, εάν υπάρχει ανάγκη να πυροδοτηθεί μια πυρκαγιά στο ΔΔΣ - ή σε οποιοδήποτε άλλο διαστημικό σκάφος, για αυτό το λόγο - οι επιστήμονες θέλουν να καταλάβουν πώς εξαπλώνεται η πυρκαγιά σε ένα κλειστό και υπό πίεση χώρο. Τουλάχιστον τέσσερα τελευταία πειράματα αφορούσαν τη φωτιά στο διάστημα. Το 2008, το πείραμα της ολοκληρωμένης καύσης της NASA εξέτασε μικρές πυρκαγιές στον διαστημικό σταθμό και τα τρία SAFFIRE πειράματα το 2016 και το 2017 έβγαλαν σκόπιμα φωτιά σε ένα ελεύθερο διαστημόπλοιο Cygnus. Αυτό που έμαθαν οι ερευνητές ήταν ότι είναι δυνατό να φωτιστεί μια πυρκαγιά στην μικροβαρύτητα και ότι η φωτιά εξαπλώνεται με πολύ πιο αργό ρυθμό από ό, τι στη Γη. Ακόμη και σε συνθήκες υψηλού οξυγόνου, πολλά υλικά που είναι εύφλεκτα στη Γη, όπως η σιλικόνη, δεν ανάβουν στη φωτιά στο διάστημα.

Πιο πρόσφατα, οι αστροναύτες έφεραν μια φλόγα στο ISS για να ερευνήσουν την ποσότητα αιθάλης που παράγεται στην μικροβαρύτητα με την ιδέα να δημιουργηθούν σχέδια συστήματος καύσης που είναι λιγότερο ρυπογόνα και πιο αποτελεσματικά. Η συνδυασμένη καύση, το νέο πείραμα, το κάνει ένα βήμα πιο πέρα. Θα χρησιμοποιήσει τη σήραγγα αεροσκάφους μεγέθους τοστιέρα που βρίσκεται ήδη στο ISS, μαζί με ορισμένες τροποποιήσεις που έχει παραδώσει σήμερα η αποστολή SpaceX resupply (υποθέτοντας ότι οι άνεμοι δεν θα οδηγήσουν σε άλλη καθυστέρηση). Με στόχο να μάθουν πώς εξαπλώνεται μια πυρκαγιά στην μικροβαρύτητα και πώς λειτουργεί με εμπόδια στον τρόπο, οι αστροναύτες θα ανάψουν το δείγμα καυσίμου μέσα στη συσκευή, χειρίζοντας τη διαμόρφωση του τοίχου και την κατεύθυνση και την ταχύτητα ροής της φωτιάς. Οι αστροναύτες είναι συχνά πολύ ενθουσιασμένοi να κάνoυν τις δοκιμές », ανέφερε ο συν-ερευνητής Paul V. Ferkul από την Ένωση Διαστημικών Ερευνών των Πανεπιστημίων στο MIT Technology Review. Πρόσθεσε ότι «είναι μαγευτικό να βλέπουμε αυτά τα πράγματα να καίγονται χωρίς βαρύτητα.» Όπως με πολλά πειράματα στο διάστημα, υπάρχουν και πιθανές εφαρμογές στη Γη: οι ερευνητές ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τις ιδέες για να σχεδιάσουν κτίρια που μπορούν να αποτρέψουν ή τουλάχιστον να περιορίσουν διάδοση των πυρκαγιών.Το κιτ πυροπροστασίας είναι μόνο ένα από τα ενδιαφέροντα πειράματα που πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα στο ISS. Μαζί με την Περιορισμένη Καύση, τα «ισχυρά ποντίκια» πηγαίνουν στο ISS επίσης - για να δούμε αν η μυοστατίνη, πρωτεΐνη μυϊκής ανάπτυξης, μπορεί να βοηθήσει τους αστροναύτες να αποτρέψουν την υποβάθμιση των μυών που σχετίζεται με τη διαστημική πτήση. Η NASA στέλνει επίσης το ρομπότ της, RELL, που θα ψάξει για διαρροές στο ISS.

https://asgardia.space/en/news/Fire-on-the-ISS-New-Experiment-Launches-Today

13.JPG.b4dd080017bc6c36ba44a500b970e0f8.JPG

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρώτη αποστολή απομάκρυνσης διαστημικών σκουπιδιών στον κόσμο, από τον ΕΟΔ. :cheesy:

Για εκτόξευση το 2025 προορίζεται η διαστημική αποστολή ClearSpace-1 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ- ESA): Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία, πρόκειται για την πρώτη διαστημική αποστολή απομάκρυνσης απορριμμάτων από τροχιά, και προκύπτει στο πλαίσιο συμβολαίου με μια κοινοπραξία, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα αγορά για εργασίες σέρβις/ συντήρησης σε τροχιά, καθώς και απομάκρυνσης απορριμμάτων.

Της εν λόγω κοινοπραξίας ηγείται η ελβετική startup ClearSpace, η οποία δημιουργήθηκε από ερευνητές του EPFL.Οι ερευνητές αυτοί θα κληθούν να υποβάλουν την τελική τους πρόταση πριν αρχίσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα τον επόμενο Μάρτιο.

«Πρόκειται για τη σωστή στιγμή για μια τέτοια αποστολή» είπε ο Λυκ Πιγκέτ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ClearSpace. «Το ζήτημα των διαστημικών σκουπιδιών είναι πιο πιεστικό από ποτέ άλλοτε. Σήμερα έχουμε περίπου 2.000 ενεργούς δορυφόρους σε τροχιά και πάνω από 3.000 ανενεργούς. Και στα προσεχή χρόνια ο αριθμός των δορυφόρων θα αυξηθεί κατά πολύ, με πολλαπλούς μεγάλους αστερισμούς, αποτελούμενους από εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες δορυφόρους σχεδιασμένους για χαμηλή τροχιά, προκειμένου να παρέχουν τηλεπικοινωνίες ευρείας κάλυψης και χαμηλού latency, καθώς και υπηρεσίες παρακολούθησης. Η ανάγκη είναι ξεκάθαρη για ένα “ρυμουλκό” που θα απομακρύνει ανενεργούς δορυφόρους από αυτή την πολυσύχναστη περιοχή».

Στη Space19+ στη Σεβίλλη της Ισπανίας οι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου της Ισπανίας συμφώνησαν σε ένα συμβόλαιο για την ασφαλή απομάκρυνση ενός αντικειμένου ιδιοκτησίας ΕΟΔ από χαμηλή τροχιά.

Μελέτες της NASA και του ΕΟΔ έχουν δείξει πως ο μόνος τρόπος σταθεροποίησης του περιβάλλοντος τροχιάς είναι η ενεργητική απομάκρυνση μεγάλων κομματιών σκουπιδιών- και η αποστολή ClearSpace-1 θα επιτρέψει τη δοκιμή και επίδειξη σχετικών τεχνολογιών.

Ο στόχος της ClearSpace-1 θα είναι ένα τμήμα πυραύλου σε τροχιά που βρέθηκε στο διάστημα το 2013. Με μάζα 100 κιλών, έχει μέγεθος που αντιστοιχεί σε μικρό δορυφόρο, ενώ το σχήμα του διευκολύνει τα πράγματα.

Το σκάφος της αποστολής ClearSpace-1 θα εκτοξευτεί σε τροχιά, σε ύψος 500 χλμ, για ενεργοποίηση και δοκιμές πριν ανεβεί ψηλότερα και «αιχμαλωτίσει» τον στόχο του με ρομποτικούς βραχίονες. Στη συνέχεια τα δύο αντικείμενα θα πέσουν πίσω στην ατμόσφαιρα, όπου και θα καούν.

https://www.naftemporiki.gr/story/1541280/proti-apostoli-apomakrunsis-diastimikon-skoupidion-ston-kosmo-apo-ton-eod

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πληροφορίες!!! :cheesy:

Με το τέλος του 2019 συνέβησαν τα εξής:

- Η Σελήνη απομακρύνθηκε κατά 3,8 εκατοστά από τη Γη.

- Ο Ήλιος έχασε 174 τρισεκατομμύρια τόνους από τη μάζα του και έτσι η τροχιά της Γης αυξήθηκε κατά 1,5 εκατοστά.

- Περί τα 150 δισεκατομμύρια άστρα σχηματίστηκαν στο ορατό σύμπαν.

- Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας μετακινήθηκε 3,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα πιο κοντά σε εμάς.

- Το σύμπαν διεστάλη κατά 60 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα τουλάχιστον.

 

Ο δορυφόρος του Δία, ο Γανυμήδης, έχει κάτω από την επιφάνειά του τριάντα φορές περισσότερο νερό απ’ όλο το νερό που βρίσκεται πάνω στη Γη.

Ο δορυφόρος του Κρόνου, ο Τιτάνας, έχει 300 φορές περισσότερα υγρά καύσιμα από όσα συνολικά αποθέματα βρίσκονται πάνω στη Γη.

Ο αστεροειδής 433 Έρως έχει από 10.000 έως 100.000 φορές περισσότερο χρυσό και πλατίνα από όσο χρυσό έχει αντληθεί από τα ορυχεία της Γης.

Ισως τελικά να μην είναι και τόσο άχρηστη η πληροφορία αυτή: αν καταφέρει ο άνθρωπος να εξερευνήσει την αστρική γειτονιά του, δηλαδή το ηλιακό σύστημα, θα έχει κάτι να περιμένει από το συναρπαστικό, όσο και επικίνδυνο, αυτό ταξίδι.

 

 

«Σε όλους το ψιλόβροχο κάτι λέει. Σε μένα, τίποτε», γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης, αυτός ο αιώνιος λάτρης του ελληνικού καλοκαιριού. Ωστόσο, έχει δίκιο: η βροχή ασκεί ξεχωριστή γοητεία σε πολλούς ανθρώπους. Αραγε είναι ίδια η βροχή σε όλους τους κόσμους; Όχι ακριβώς:

·Στη Γη βρέχει νερό.

·Στην Αφροδίτη βρέχει θεϊκό οξύ.

·Στον Τιτάνα βρέχει μεθάνιο.

·Στον πλανήτη Ποσειδώνα βρέχει διαμάντια.

·Στον πλανήτη HD 189733b βρέχει γυαλί. Πρόκειται για εξωπλανήτη (εκτός του ηλιακού μας συστήματος) που απέχει 65,5 έτη φωτός από τη Γη.

·Στον πλανήτη OGLE-TR-56b βρέχει υγρό σίδηρο. Πρόκειται επίσης για εξωπλανήτη που απέχει 1500 πάρσεκ (Parsec) από τη Γη. Ένα πάρσεκ αντιστοιχεί σε 3,26 έτη φωτός.

https://www.kathimerini.gr/1071901/gallery/epikairothta/episthmh/h-axrhsth-plhroforia-ths-hmeras

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ποιοι είναι οι δύο αστροναύτες που θα ταξιδέψουν στην ιστορική αποστολή SpaceX :cheesy:

Οι αστροναύτες της NASA, Ρόμπερτ Μπένκεν και Ντάγκλας Χάρλεϊ, θα γράψουν ιστορία φέτος το Μάιο. Αποτελούν το πλήρωμα της αποστολής Space X, που έχει προγραμματιστεί να ταξιδέψει από τις ΗΠΑ με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 27 του μήνα.

Οι Μπένκεν και Χάρλεϊ ξεκίνησαν τις καριέρες τους ως δοκιμαστές πιλότοι πολεμικών αεροσκαφών και έχουν χιλιάδες ώρες πτήσης στα κόκπιτ υπερηχητικών τζετς. Η επιλογή τους για τη συγκεκριμένη αποστολή έγινε από τη NASA το 2018.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ο Χάρλεϊ τόνισε: "Αντιμετωπίζουμε την πρόκληση σαν οποιαδήποτε άλλη. Το πιθανότερο είναι ότι θα συζητήσουμε και θα σκεφτούμε περισσότερα πράγματα αφού επιστρέψουμε".

Στο ερώτημα τι θα απαντούσε σε κάποιον που θα του έλεγε ότι από δοκιμαστής αεροσκαφών θα κατέληγε μέλος αυτής της ιστορικής αποστολής, ο Μπένκεν απάντησε: "Εκτιμώ ότι το πιθανότερο θα του έλεγα ότι είναι τρελός".

Η αποστολή προετοιμάζεται εδώ και αρκετά χρόνια. Θα είναι η πρώτη φορά που αστροναύτες θα ταξιδέψουν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από αμερικανικό έδαφος μετά τον τερματισμό του προγράμματος του Διαστημικού Λεωφορείου το 2011. Παράλληλα, θα είναι η πρώτη φορά από το μακρινό 1981 που αστροναύτες της NASA θα ταξιδέψουν με ένα καινούργιο μοντέλο διαστημικού οχήματος.

Το όχημα του Space X, η κάψουλα Crew Dragon, είναι ένα εντελώς διαφορετικό όχημα από τον προκάτοχό του, το Διαστημικό Λεωφορείο. Συγκεκριμένα, το δεύτερο στηριζόταν σε γιγάντιους πυραύλους ώθησης, τοποθετημένους περιμετρικά του, ώστε να μεταφέρει τους αστροναύτες από τη Γη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

https://www.scoop.it/topic/physicists-and-physics/p/4118275354/2020/05/07/spacex

_Jpqr2D_vIWS2RJrHf1t6zl72eJkfbmt4t8yenImKBVvK0kTmF0xjctABnaLJIm9.jpg.5f4458f3eb7c58e388ba079743046b95.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέος (μα ακόμα απρόβλεπτος) κινητήρας για φθηνότερα και ελαφρύτερα διαστημόπλοια. :cheesy:

Η εκτόξευση ενός αντικειμένου στο διάστημα είναι κάτι που απαιτεί μεγάλες ποσότητες καυσίμου, και ως εκ τούτου συνεπάγεται μεγάλα κόστη- ωστόσο ένα νέο είδος κινητήρα, που αποκαλείται «κινητήρας περιστροφικής πυροδότησης» (rotating detonation engine) «υπόσχεται» να καταστήσει τους πυραύλους όχι μόνο πιο οικονομικούς από πλευράς κατανάλωσης καυσίμου, αλλά και πιο ελαφρείς και λιγότερο πολύπλοκους ως προς την κατασκευή τους. Ωστόσο, προς το παρόν υπάρχει ένα πρόβλημα: Επί της παρούσης ο κινητήρας αυτός είναι πολύ απρόβλεπτος για να χρησιμοποιηθεί σε πυραύλους.

Ερευνητές στο University of Washington ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο το οποίο περιγράφει πώς λειτουργούν αυτοί οι κινητήρες. Με αυτές τις πληροφορίες οι μηχανικοί μπορούν, για πρώτη φορά, να αναπτύξουν δοκιμές για τη βελτίωση αυτών των κινητήρων, προκειμένου να γίνουν πιο σταθεροί.

Τα ευρήματα της σχετικής έρευνας δημοσιεύτηκαν στις αρχές του Ιανουαρίου στο Physical Review E. «Ο τομέας του κινητήρα περιστροφικής πυροδότησης είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Έχουμε τόνους δεδομένων για αυτούς τους κινητήρες, αλλά δεν κατανοούμε τι συμβαίνει» είπε ο Τζέιμς Κοχ, lead author της σχετικής έρευνας και διδακτορικός φοιτητής του UW στην αεροναυτική και την αστροναυτική. «Προσπάθησα να επεξεργαστώ εκ νέου τα αποτελέσματά μας εξετάζοντας σχηματισμούς μοτίβων αντί να κάνω μια μηχανολογική ερώτηση- όπως το πώς θα έχουμε τον κινητήρα με τις υψηλότερες επιδόσεις- και, ορίστε, αποδείχτηκε πως λειτουργεί».

Ένας συμβατικός πυραυλοκινητήρας καίει προωθητικό καύσιμο και μετά το ωθεί έξω από το πίσω μέρος του για να δημιουργήσει ώθηση. «Ένας κινητήρας περιστροφικής πυροδότησης έχει διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά στην ανάφλεξη προωθητικού» είπε ο Κοχ. «Αποτελείται από ομόκεντρους κυλίνδρους. Το προωθητικό ρέει στο κενό μεταξύ των κυλίνδρων και, μετά την πυροδότησης, η ταχεία απελευθέρωση θερμότητας σχηματίζει ένα ωστικό κύμα, έναν ισχυρό παλμό αερίου με σημαντικά υψηλότερη πίεση και θερμοκρασία, που κινείται ταχύτερα από την ταχύτητα του ήχου».

«Αυτή η διαδικασία καύσης είναι κυριολεκτικά μια πυροδότηση- μια έκρηξη- μα πίσω από αυτή την αρχική φάση έναρξης βλέπουμε να δημιουργείται ένας αριθμός σταθερών παλμών ανάφλεξης που συνεχίζουν να καταναλώνουν διαθέσιμο προωθητικό. Αυτό παράγει υψηλή πίεση και θερμοκρασία, που στέλνει τα καυσαέρια έξω από το πίσω μέρος του κινητήρα σε υψηλές ταχύτητες, κάτι που μπορεί να παράγει ώθηση».

Οι συμβατικοί κινητήρες χρησιμοποιούν πολύπλοκους μηχανισμούς για να κατευθύνονται και να ελέγχονται οι αντιδράσεις ανάφλεξης, έτσι ώστε να κάνουν αυτό για το οποίο (οι κινητήρες) έχουν κατασκευαστεί- να ωθούν το σκάφος. Ωστόσο, σε έναν κινητήρα περιστροφικής πυροδότησης το ωστικό κύμα κάνει τα πάντα χωρίς να χρειάζεται επιπλέον βοήθεια από μηχανικά τμήματα.

«Τα σοκ από την ανάφλεξη συμπιέζουν τη ροή καθώς κινούνται στον θάλαμο σύντηξης. Το μειονέκτημα είναι πως αυτές οι πυροδοτήσεις είναι ανεξέλεγκτες. Όταν πυροδοτήσεις κάτι, απλά σκάει. Είναι τόσο βίαιο».

Για να περιγράψουν πώς λειτουργούν αυτοί οι κινητήρες, οι ερευνητές ανέπτυξαν έναν πειραματικό κινητήρα περιστροφικής πυροδότησης όπου μπορούσαν να ελέγξουν διαφορετικές παραμέτρους, όπως το μέγεθος του κενού μεταξύ των κυλίνδρων. Μετά κατέγραψαν τις διαδικασίες ανάφλεξης με μια κάμερα υψηλών ταχυτήτων. Το κάθε πείραμα χρειάστηκε μόνο 0,5 δευτερόλεπτα, αλλά οι ερευνητές κατέγραψαν αυτά τα πειράματα στα 240.000 frames per second, για να μπορούν να δουν τι συνέβαινε σε αργή κίνηση. Από εκεί και πέρα, ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο που μιμείται αυτό που είδαν στα βίντεο. Το μοντέλο αυτό, σύμφωνα με τον Νέιθαν Κουτζ, καθηγητή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του UW και co-author της έρευνας, είναι το μόνο μοντέλο που υπάρχει το οποίο μπορεί να περιγράψει τις πολύπλοκες δυναμικές και διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στους εν λόγω κινητήρες. Σε αυτό το πλαίσιο, επέτρεψε στους ερευνητές να διαπιστώσουν για πρώτη φορά εάν ένας κινητήρας τέτοιου τύπο θα ήταν σταθερός ή ασταθής και να αξιολογήσουν τις επιδόσεις του.

Ωστόσο, το μοντέλο δεν είναι ακόμα έτοιμο για χρήση από μηχανικούς. «Σκοπός μου εδώ ήταν απλά να αναπαράγω τη συμπεριφορά των παλμών που είδαμε- να διασφαλίσω πως η απόδοση του μοντέλου είναι παρόμοια με τα πειραματικά μας αποτελέσματα» είπε ο Κοχ. «Ταυτοποίησα τις κυρίαρχες διεργασίες φυσικής και το πώς αλληλεπιδρούν. Τώρα μπορώ να πάρω αυτά που έκανα εδώ και να τα ποσοτικοποιήσω. Από εκεί και πέρα, μπορούμε να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κινητήρα».

https://www.naftemporiki.gr/story/1565659/neos-ma-akoma-aprobleptos-kinitiras-gia-fthinotera-kai-elafrutera-diastimoploia

puraulos-diastima.jpg.915f59bad1c12a02b4469b4df03ce3ec.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κινεζικό διαστημικό «σκουπίδι» βάρους περίπου 18 τόνων κατέπεσε στη Γη. :cheesy:

Ένας κινεζικός πύραυλος βάρους περίπου 18 τόνων, ο Long March 5B, έπεσε στις 11 Μαΐου στη Γη, κάπου στον Ατλαντικό ωκεανό, στα ανοιχτά της Δυτικής Αφρικής.

Ήταν το τέταρτο βαρύτερο διαστημικό «σκουπίδι» που έχει πέσει ποτέ ανεξέλεγκτα στον πλανήτη μας και το μεγαλύτερο μετά το 1991.

Τα μεγαλύτερα διαστημικά «σκουπίδια» που κατέπεσαν στη Γη ήταν κατά σειρά μεγέθους ο αμερικανικός διαστημικός σταθμός Skylab το 1979, ο πύραυλος του Skylab το 1975 και ο σοβιετικός διαστημικός σταθμός Σαλιούτ-7.

Στον κατάλογο θα μπορούσε να προστεθεί και το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Columbia, που το 2003 είχε πέσει στη Γη.

Το 2019 ο κινεζικός διαστημικός σταθμός Τιανγκόνγκ-2, βάρους εννέα τόνων, είχε πραγματοποιήσει ελεγχόμενη πτώση μέσω της ατμόσφαιρας και είχε πέσει στον ωκεανό.

Το 2018 ο προηγούμενος κινεζικός διαστημικός σταθμός, ο Τιανκόνγκ-1, είχε πέσει εκτός ελέγχου, αλλά χωρίς προβλήματα στον Ειρηνικό ωκεανό.

Πριν πέσει στη Γη, ο πύραυλος Long March, ο οποίος είχε εκτοξευτεί στις 5 Μαΐου μεταφέροντας ένα νέο μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος, είχε περάσει πάνω από διάφορες κατοικημένες περιοχές, όπως το κεντρικό πάρκο της Νέας Υόρκης και το Λος Άντζελες, σύμφωνα με το CNN και το Live Science.

Την ανακοίνωση της πτώσης του πυραύλου έκανε πρώτος ο αστρονόμος του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν Τζόναθαν ΜακΝτάουελ.

Όπως είπε, «για ένα μεγάλο αντικείμενο όπως αυτό, συμπαγή κομμάτια, όπως μέρη των κινητήρων του πυραύλου, μπορεί να επιβιώσουν κατά τη διαδικασία επανεισόδου στην ατμόσφαιρα και να συντριβούν στη Γη. Όμως, από τη στιγμή που φθάνουν στην κατώτερη ατμόσφαιρα, ταξιδεύουν σχετικά αργά, συνεπώς το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι να καταστρέψουν κάποιο σπίτι».

https://www.in.gr/2020/05/12/tech/kineziko-diastimiko-skoupidi-varous-peripou-18-tonon-katepese-sti-gi/

long-march-5b-thumb-large.jpg.474e43b3ecc7b5af25d8e79c8a00da46.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επιτυχής επιστροφή του πειραματικού νέου κινεζικού διαστημοπλοίου στη Γη. :cheesy:

H κάψουλα επιστροφής της δοκιμαστικής έκδοσης του επανδρωμένου διαστημοπλοίου νέας γενιάς της Κίνας επέστρεψε επιτυχώς στο Ντονγκφέντκ της Εσώτερης Μογγολίας την Παρασκευή, όπως μετέδωσε το Xinhua, επικαλούμενη την κινεζική Διαστημική Υπηρεσία Επανδρωμένων Αποστολών. Η δοκιμή, όπως γνωστοποιήθηκε, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Ακολουθώντας οδηγίες από το Κέντρο Αεροδιαστημικού Ελέγχου του Πεκίνου, το πειραματικό σκάφος ενεργοποίησε επιτυχώς φρένα και εισήλθε σε τροχιά επιστροφής, με την κάψουλα επιστροφής να αποκολλάται χωρίς προβλήματα. Αφού επανήλθε στην ατμόσφαιρα και έφτασε στο επιδιωκόμενο ύψος, τα αλεξίπτωτα το επιβράδυναν σε ταχύτητα οχήματος εδάφους. Πριν αγγίξει το έδαφος, άνοιξαν οι έξι αερόσακοί του, βοηθώντας το να προσεδαφιστεί με ασφάλεια. Όπως αναφέρθηκε, η κάψουλα ήταν ακέραιη.

Η Κίνα εκτόξευσε τη δοκιμαστική έκδοση του νέου σκάφους χωρίς πλήρωμα με πύραυλο Long March-5B από το κέντρο εκτοξεύσεων Γουεντσάνγκ της Χαϊνάν την Τρίτη. Το σκάφος πετούσε σε τροχιά για δύο ημέρες και 19 ώρες, πραγματοποιώντας επιστημονικά και τεχνολογικά πειράματα, μεταξύ των οποίων η 3D εκτύπωση στο διάστημα, η δοκιμή τεχνολογιών θερμικών ασπίδων κ.α.

Το νέας γενιάς σκάφος προορίζεται για σειρά αποστολών, τόσο σε χαμηλή τροχιά για να υποστηρίξει την κατασκευή του νέου κινεζικού διαστημικού σταθμού, μα και για αποστολές στο βαθύ διάστημα- όπως αποστολές στη Σελήνη. Έχει αναπτυχθεί από την Κινεζική Ακαδημία Διαστημικής Τεχνολογίας (CAST), και το δοκιμαστικό σκάφος έχει ύψος 9 μέτρα και πλάτος 4.5 μέτρα στο πιο πλατύ του σημείο. Το βάρος του είναι άνω των 20 τόνων.

Η δομή του διαφέρει από τη δομή με τρεις κάψουλες των σκαφών Shenzhou: Το σκάφος διαθέτει μια κάψουλα επιστροφής, που είναι το κέντρο ελέγχου και ο χώρος διαβίωσης του πληρώματος, και μια κάψουλα που στεγάζει τα συστήματα ενέργειας, προώθησης κλπ. Η κάψουλα επιστροφής προορίζεται τόσο για εργασία όσο και για άνετη διαβίωση και ψυχαγωγία, για αυτό και είναι αρκετά μεγάλου μεγέθους. Προορίζεται να είναι επαναχρησιμοποιούμενη, και μπορεί να μεταφέρει τόσο εφόδια, όσο και εξαμελές με επταμελές πλήρωμα για αποστολές σε χαμηλή τροχιά.

https://www.naftemporiki.gr/story/1597936/epituxis-epistrofi-tou-peiramatikou-neou-kinezikou-diastimoploiou-sti-gi

long-march-5b.jpg.6089a0f1f8316008fa19fba382906995.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δορυφόρος της NASA αποκαλύπτει πολύτιμα στοιχεία για το διοξείδιο του άνθρακα στις πόλεις. :cheesy:

Νέα μελέτη της NASA και πανεπιστημίων πάνω στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από 20 μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο παρέχει τα πρώτα απευθείας, δορυφορικά στοιχεία πως, καθώς αυξάνεται η πληθυσμιακή πυκνότητα μιας πόλης, το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται ανά άτομο μειώνεται, με κάποιες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις. Ακόμη, η έρευνα δείχνει πώς οι δορυφορικές μετρήσεις του συγκεκριμένου αερίου θερμοκηπίου μπορούν να παρέχουν στις ταχέως αναπτυσσόμενες πόλεις νέα εργαλεία για την παρακολούθηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την αξιολόγηση των επιπτώσεων των επιλογών πολιτικής και υποδομών για βελτιωμένη αποδοτικότητα από πλευράς ενέργειας.

Οι πόλεις αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας και η ταχεία αστικοποίηση αυξάνει τον αριθμό και το μέγεθός τους. Ωστόσο κάποιες πυκνοκατοικημένες πόλεις εκπέμπουν περισσότερο κατά κεφαλήν διοξείδιο του άνθρακα από άλλες.

Οι ατμοσφαιρικοί επιστήμονες Ντιέν Γου και Τζον Λιν του University of Utah, σε συνεργασία με συναδέλφους τους στο Goddard Space Flight Center της NASA και στο University of Michigan υπολόγισαν τις κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από 20 αστικές περιοχές σε διάφορες ηπείρους χρησιμοποιώντας πρόσφατες εκτιμήσεις πάνω στο διοξείδιο του άνθρακα από τον δορυφόρο OCO-2 της NASA, τον οποίο διαχειρίζεται το JPL της NASA. Όπως έδειξε η έρευνα, πόλεις με μεγαλύτερες πληθυσμιακές πυκνότητες είχαν γενικά κατά κεφαλήν μικρότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα- ενώ προέκυψαν και επιπλέον χρήσιμα στοιχεία. «Δεν είναι πλήρης η εικόνα, εφόσον βλέπουμε μόνο τις τοπικές, απευθείας εκπομπές, αλλά η μελέτη μας παρέχει μια εναλλακτική απευθείας παρατηρησιακή εκτίμηση που έλειπε εντελώς στο παρελθόν» είπε ο Έρικ Κορτ, του University of Michigan.

Επιστήμονες υπέθεταν πως οι πιο πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές γενικά εκπέμπουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα κατά άτομο επειδή είναι πιο αποδοτικές ενεργειακά- δηλαδή χρειάζεται λιγότερη ενέργεια ανά άτομο, δεδομένης της χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς, αποδοτικότερων συστημάτων θέρμανσης κ.α. Τα δορυφορικά δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση αυτού του συσχετισμού.

https://www.naftemporiki.gr/story/1570391/doruforos-tis-nasa-apokaluptei-polutima-stoixeia-gia-to-diokseidio-tou-anthraka-stis-poleis

15.jpg.d6334f1d0519042b238aa220b0557281.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Ανέφικτος» πυραυλοκινητήρας έγινε πραγματικότητα. :cheesy:

Ένα προηγμένο σύστημα προώθησης για πυραύλους που μέχρι τώρα πιστευόταν πως είναι ανέφικτο/ αδύνατον ανέπτυξαν ένας ερευνητής του University of Central Florida και η ομάδα του.

powered by Rubicon Project

Οι κινητήρες «περιστροφικής πυροδότησης» (rotating detonation) προορίζονται να ανοίξουν τον δρόμο για πιο ελαφρά ανώτερα επίπεδα πυραύλων που θα ταξιδεύουν πιο μακριά και θα λειτουργούν πιο «καθαρά». Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Combustion and Flame.

«Η έρευνα αυτή παρουσιάζει, για πρώτη φορά, πειραματικά στοιχεία για μια ασφαλή και λειτουργική πυροδότηση καυσίμου υδρογόνου και οξυγόνου σε έναν πυραυλοκινητήρα περιστροφικής πυροδότησης» είπε ο Καρίμ Αχμέντ, επίκουρος καθηγητής στο UCF, που ηγήθηκε της έρευνας.

Οι περιστροφικές πυροδοτήσεις είναι συνεχείς εκρήξεις Μαχ 5 που περιστρέφονται στο εσωτερικό ενός πυραυλοκινητήρα και συντηρούνται/ τροφοδοτούνται με υδρογόνο και οξυγόνο που διοχετεύονται στο σύστημα σε σωστές ποσότητες. Το σύστημα βελτιώνει την αποδοτικότητα του πυραυλοκινητήρα έτσι ώστε να παράγεται περισσότερη ισχύς ενώ χρησιμοποιείται λιγότερο καύσιμο, μειώνοντας έτσι το βάρος και περιορίζοντας το κόστος και τους ρύπους. Οι εκρήξεις Μαχ 5 παράγουν εκλύσεις ενέργειας που ταξιδεύουν με ταχύτητα πενταπλάσια αυτής του ήχου, και περιλαμβάνονται σε ένα ανθεκτικό «σώμα» για τον κινητήρα, φτιαγμένο από χαλκό και μπρούντζο.

Η τεχνολογία αυτή διερευνάται από τη δεκαετία του 1960, αλλά δεν είχε υπάρξει επιτυχία στο θέμα εξαιτίας των χημικών που χρησιμοποιούνταν ή του τρόπου ανάμειξής τους. Η ομάδα του Αχμέντ τα κατάφερε ρυθμίζοντας με προσοχή τον ρυθμό τροφοδότησης οξυγόνου και υδρογόνου στον κινητήρα. «Πρέπει να ρυθμίζουμε το μέγεθος των ακροφυσίων που απελευθερώνουν τα προωθητικά για να βελτιώσουμε την ανάμειξη για ένα τοπικό μείγμα υδρογόνου- οξυγόνου» είπε σχετικά. «Οπότε όταν η περιστροφική έκρηξη έρχεται σε αυτό το νέο μείγμα, συνεχίζεται ακόμα. Επειδή αν υπάρχει μικρή απόκλιση στη σύνθεση του μείγματος, τείνει να καίγεται αργά αντί να πυροδοτείται».

https://www.naftemporiki.gr/story/1596001/anefiktos-puraulokinitiras-egine-pragmatikotita

anefiktos-puraulokinitiras-egine-pragmatikotita.jpg.fc132bb22161276795ed489e1076b6f1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέα αποστολή για το «μυστηριώδες» διαστημοπλάνο Χ-37Β :cheesy:

To «παραδοσιακά μυστηριώδες» διαστημοπλάνο X-37B της αμερικανικής Διαστημικής Δύναμης (US Space Force) εκτοξεύτηκε την Κυριακή από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, με ειδικά διαμορφωμένο πύραυλο Atlas V της United Launch Alliance.

Όπως ανακοίνωσε η Boeing (prime contractor για το σκάφος), πρόκειται για την έκτη αποστολή του X-37B και την πρώτη που χρησιμοποιεί ένα service module με επιπλέον δυνατότητες μεταφοράς φορτίου για να υποστηρίζει ένα εύρος πειραμάτων για πολλούς κυβερνητικούς φορείς. To X-37B ορίζεται ως «διαστημοπλάνο» (space plane), λόγω της δυνατότητας να πετά και μέσα στην ατμόσφαιρα (σαν το διαστημικό λεωφορείο). Στο πλαίσιο της αποστολής θα απελευθερωθεί ο δορυφόρος FalconSAT-8, ένας μικρός δορυφόρος που αναπτύχθηκε από την US Air Force Academy με την υποστήριξη του Air Force Research Laboratory, για τη διεξαγωγή πειραμάτων σε τροχιά.

Επιπρόσθετα θα γίνουν δύο πειράματα της NASA για τη μελέτη των επιπτώσεων της ακτινοβολίας και άλλων παραγόντων στο διάστημα σε συγκεκριμένα υλικά και σπόρους που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια τροφής. Άλλο ένα πείραμα θα περιλαμβάνει τη μετατροπή ηλιακής ενέργειας σε ενέργεια μικροκυμάτων ραδιοσυχνοτήτων και τη μετάδοση στο έδαφος. Επιπρόσθετα, θα χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες επαναχρησιμοποιούμενων διαστημικών σκαφών.

Το X-37B εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2010. Αρχικά είχε σχεδιαστεί για αποστολές διάρκειας 270 ημερών, ωστόσο έχει σπάσει ρεκόρ παραμονής κατά τις 5 προηγούμενες πτήσεις του τύπου. Κατά την τελευταία αποστολή (OTV-5) πέρασε 780 ημέρες σε τροχιά πριν επιστρέψει στην Γη, τον Οκτώβριο του 2019.

Οι αποστολές των δύο μη επανδρωμένων σκαφών του τύπου που διαθέτουν οι ΗΠΑ πάντα προκαλούν το ενδιαφέρον του ειδικού Τύπου λόγω του «αέρα μυστηρίου» που περιβάλλει τους σκοπούς τους. Όπως σημειώνει το space.com, τα δύο σκάφη έχουν περάσει πάνω από επτά χρόνια συνολικά σε τροχιά κατά τις αποστολές τους.

Η νέα αυτή εκτόξευση αφιερώθηκε στους εργαζομένους που μάχονται στην πρώτη γραμμή εναντίον της πανδημίας και σε αυτούς που έχουν επηρεαστεί από αυτήν, με μια επιγραφή που περιελάμβανε τη φράση «America Strong».

https://www.naftemporiki.gr/story/1600084/nea-apostoli-gia-to-mustiriodes-diastimoplano-x-37b

diastimoplano-x-37b.jpg.98bb5f20240d2e5aa39320d99d93e148.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πείραμα για τη μετάδοση ηλιακής ενέργειας από το διάστημα στη Γη. :cheesy:

Πείραμα για τη μετάδοση ηλιακής ενέργειας από το διάστημα στη Γη περιλαμβάνει η νέα αποστολή του μη επανδρωμένου διαστημοπλάνου X-37B των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που εκτοξεύτηκε την Κυριακή.

Το πείραμα πραγματοποιείται από μηχανικούς του US Naval Research Laboratory, και στην «καρδιά» του βρίσκεται το PRAM (Photovoltaic Radio-frequency Antenna Module). Εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ερευνών πάνω στη χρήση ηλιακής ενέργειας που συλλέγεται από το διάστημα, στη Γη.

«Από όσο γνωρίζουμε, το πείραμα αυτό είναι η πρώτη δοκιμή σε τροχιά εξοπλισμού που έχει σχεδιαστεί ειδικά για δορυφόρους ηλιακής ενέργειας, που θα μπορούσαν να παίξουν επαναστατικό ρόλο στο ενεργειακό μας μέλλον» είπε ο Πολ Τζάφε, επικεφαλής ερευνητής του PRAM.

To συγκεκριμένο εξάρτημα θα πραγματοποιήσει δοκιμές ως προς τη δυνατότητα συλλογής ενέργειας μέσω των ηλιακών του συλλεκτών και μετατροπής της σε μικροκύματα ραδιοσυχνοτήτων.

«Το PRAM μετατρέπει το ηλιακό φως για μετάδοση ενέργειας μέσω μικροκυμάτων. Θα μπορούσαμε επίσης να το μετατρέψουμε και για οπτική μετάδοση ενέργειας» είπε ο Κρις Ντεπούμα, program manager για το PRAM. «Η μετατροπή σε οπτική θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο νόημα για σεληνιακές εφαρμογές επειδή δεν υπάρχει ατμόσφαιρα στη Σελήνη. Το μειονέκτημα της οπτικής είναι πως μπορείς να χάσεις πολλή ενέργεια μέσω νεφών και ατμόσφαιρας».

Η χρήση ηλιακής ενέργειας για τη λειτουργία δορυφόρων είναι κάτι που υπάρχει εδώ και χρόνια, από τον Vaguard I ακόμα, τον πρώτο δορυφόρο που είχε ηλιακές κυψέλες. Το πείραμα αυτό εστιάζει στη μετατροπή της ενέργειας και τις θερμικές επιδόσεις που προκύπτουν από αυτήν. Από το πείραμα θα προκύψουν δεδομένα θερμοκρασίας και στοιχεία για την αποδοτικότητα του PRAM στην παραγωγή ενέργειας, που με τη σειρά τους θα ανοίξουν τον δρόμο για μελλοντικά πρωτότυπα δορυφόρων.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα, οι ερευνητές αποσκοπούν στην κατασκευή ενός πολυλειτουργικού συστήματος σε διαστημόπλοιο ειδικά για αυτόν τον σκοπό, για δοκιμή μετάδοσης ενέργειας πίσω στη Γη. Η ανάπτυξη τέτοιων δυνατοτήτων θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη ως προς την τροφοδοσία με ενέργεια εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε απομακρυσμένες τοποθεσίες ή που έχουν πληγεί από καταστροφές.

https://www.naftemporiki.gr/story/1600455/peirama-gia-ti-metadosi-iliakis-energeias-apo-to-diastima-sti-gi

 

 

 

25 χρόνια από την έναρξη της μονάδας Spectrum. :cheesy:

Στις 20 Μαΐου 1995, το όχημα εκτόξευσης Proton-K με την ερευνητική ενότητα Spektr ξεκίνησε από το Baikonur Cosmodrome στο πλαίσιο του προγράμματος κατασκευής του πρώτου τροχιακού συγκροτήματος πολυ-μονάδων Mir στον κόσμο.

Την 1η Ιουνίου 1995, η μονάδα πλησίασε αυτόματα την αξονική μονάδα σύνδεσης της μονάδας βάσης του τροχιακού συγκροτήματος Mir μετά από μια αυτόνομη πτήση 12 ημερών. Στη συνέχεια, το "Spectrum" χρησιμοποιώντας έναν τηλεχειριζόμενο χειριστή επανασυνδέθηκε στον πλευρικό κόμβο της μονάδας βάσης και έγινε μέρος του τροχιακού συμπλέγματος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το διεθνές πλήρωμα της 18ης κύριας αποστολής που αποτελείται από τους κοσμοναύτες V.N. και G.M. Στρέκαλοφ και ο αστροναύτης της NASA Ν. Ταγκάρν εργάστηκαν στο σταθμό Dezhurova,.

Η μονάδα Spectrum (δείκτης 77KSO) αναπτύχθηκε με τον ηγετικό ρόλο της NPO Energia (τώρα RSC Energia με το όνομά του από το SP Korolev) βάσει του λειτουργικού διαμερίσματος φορτίου του οχήματος εφοδιασμού. Ο επιστημονικός εξοπλισμός του Spectra είχε ως στόχο να παρατηρήσει τη Γη και να αναζητήσει φυσικούς πόρους, να μελετήσει την ανώτερη ατμόσφαιρα, το διάστημα κοντά στη Γη και την επίδραση του διαστημικού περιβάλλοντος σε διάφορα υλικά. Για πρώτη φορά, στο Spectra, κατόπιν συμφωνίας με τη NASA, εγκαταστάθηκε επίσης αμερικανικός εξοπλισμός για βιοϊατρικά πειράματα για τη μελέτη των συνθηκών της παρατεταμένης παραμονής ενός ατόμου στο διάστημα. Η χρήση αυτής της εμπειρίας έπρεπε να δημιουργήσει τον μελλοντικό Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η μονάδα περιλάμβανε επίσης ένα μοναδικό σύστημα ηλιακών συλλεκτών υψηλής ισχύος, το οποίο έγινε μια σημαντική πηγή ισχύος για ολόκληρο το τροχιακό συγκρότημα.

Η επιτυχής λειτουργία του Spectrum σε τροχιά χαμηλής Γης συνεχίστηκε μέχρι τον Ιούνιο του 1997, όταν υπέστη ζημιά ως αποτέλεσμα σύγκρουσης με το φορτηγό πλοίο Progress M-34 κατά την ανάπτυξη της λειτουργίας ελέγχου teleoperator κατά τη διάρκεια του πειράματος με επαναλαμβανόμενο ραντεβού και ελλιμενισμού. Ως εκ τούτου με άλλα μέτρα επισκευής κατέστησαν δυνατή την επαναφορά των ηλεκτρικών γραμμών επικοινωνίας, αλλά η υποπιεσμένη μονάδα δεν επέστρεψε ποτέ στην κανονική λειτουργία πτήσης. Παρέμεινε ακατοίκητο ως μέρος του τροχιακού συγκροτήματος Mir για όλη την υπόλοιπη ζωή, παρέχοντας ισχύ στον σταθμό μέχρι την καθοδο του από την τροχιά στις 23 Μαρτίου 2001.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_05-20.html

peirama-gia-ti-metadosi-iliakis-energeias-apo-to-diastima-sti-gi.jpg.bfc1c2d9c33555f5471ffa86e6acbee2.jpg

photo_05-20-00.thumb.jpg.0c2c02c54d9a5aae87fa023fea4b4927.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ηλιακά ιστία από γραφένιο για γρηγορότερα ταξίδια στο διάστημα. :cheesy:

Ένα μικροσκοπικό ιστίο, φτιαγμένο από το λεπτότερο γνωστό υλικό- γραφένιο πάχους ενός ατόμου άνθρακα- πέρασε αρχικές δοκιμές που είχαν σκοπό να δείξουν κατά πόσον θα μπορούσε να αποτελέσει βιώσιμο υλικό για τη δημιουργία ηλιακών ιστίων για διαστημόπλοια.

Τα ηλιακά ιστία αποτελούν μια από τις πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες διαστημικής προώθησης, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν ταξίδια σε άλλα αστρικά συστήματα εντός διαστήματος δεκαετιών. Τα συμβατικά διαστημόπλοια μεταφέρουν καύσιμα και χρησιμοποιούν πολύπλοκους ελιγμούς για να εκμεταλλευτούν τις τροχιακές δυναμικές των πλανητών, ωστόσο αυτά αυξάνουν το μέγεθος των σκαφών και τη διάρκεια του ταξιδιού. Τα ηλιακά ιστία δεν χρειάζονται καύσιμο, οπότε τα διαστημόπλοια που θα τα έφεραν θα ήταν πολύ ελαφρύτερα.

Δύο διαστημόπλοια που εκτοξεύτηκαν την τελευταία δεκαετία έχουν ήδη επιδείξει την τεχνολογία αυτή, μα χρησιμοποιούσαν ιστία από mylar και πολυϊμίδιο. Το γραφένιο είναι πολύ ελαφρύτερο.

Ερευνητές συνεργαζόμενοι με τον ΕΟΔ χρησιμοποίησαν ένα μικρό κομμάτι, μόλις τριών χιλιοστών, για να δουν κατά πόσον ενδείκνυται για ηλιακό ιστίο. Σε αυτό το πλαίσιο το έριξαν από έναν πύργο 100 μέτρων στη Βρέμη της Γερμανίας για να δουν εάν λειτουργεί υπό συνθήκες κενού και σε μικροβαρύτητα. Όταν ήταν σε ελεύθερη πτώση, του έριξαν μια σειρά από λέιζερ για να διαπιστωθεί εάν θα μπορούσε να αποτελέσει ηλιακό ιστίο. Η λάμψη ενός λέιζερ του ενός watt προκαλούσε επιτάχυνση μέχρι 1 m/s2, αντίστοιχη αυτής ενός ασανσέρ, αλλά στα ηλιακά ιστία η επιτάχυνση συνεχίζεται όσο το φως πέφτει πάνω τους, οπότε η ταχύτητα αυξάνεται συνέχεια.

«Η δημιουργία γραφενίου είναι σχετικά απλή και θα μπορούσε εύκολα να αυξηθεί η κλίμακα σε ιστία πλάτους χιλιομέτρων, αν και το άπλωμα ενός γιγαντιαίου ιστίου θα ήταν μεγάλη πρόκληση» είπε ο Σαντιάγκο Καρταμίλ- Μπουένο, επικεφαλής της ομάδας GrapheneSail και διευθυντής της SCALE Nanotech, μιας startup που δραστηριοποιείται στην Εσθονία και τη Γερμανία.

Η SCALE Nanotech αναζητεί πλέον στρατηγικούς εταίρους για αύξηση της κλίμακας της τεχνολογίας, με σκοπό μαι δοκιμή στο διάστημα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1600911/iliaka-istia-apo-grafenio-gia-grigorotera-taksidia-sto-diastima

iliaka-istia-apo-grafenio-gia-grigorotera-taksidia-sto-diastima.thumb.jpg.678c124d00ea17f07e2ea00435e93c7b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA: Παραιτήθηκε ο υπεύθυνος επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων. :cheesy:

Ο υπεύθυνος επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων της NASA Νταγκ Λοβέρο παραιτήθηκε, σύμφωνα με ένα εσωτερικό υπόμνημα που είδαν χθες εργαζόμενοι στη NASA.

Η παραίτηση αυτή γίνεται γνωστή μία εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη εκτόξευση δύο αστροναυτών στο διάστημα από αμερικανικό έδαφος.

Πρόκειται για την πρώτη επανδρωμένη εκτόξευση που θα πραγματοποιηθεί από αμερικανικό έδαφος, από το 2011.

Στη NASA ο Λοβέρο επέβλεπε τις προετοιμασίες για τις μελλοντικές εκτοξεύσεις αστροναυτών, αλλά και την προσγείωση ανθρώπων στο φεγγάρι από το 2024.

«Ο αναπληρωτής διευθυντής Ανθρώπινης Έρευνας και Επιχειρήσεων Νταγκ Λοβέρο παραιτήθηκε από τη θέση του στις 18 Μαΐου» ανέφερε το εσωτερικό σημείωμα που στάλθηκε στους εργαζόμενους της NASA και διαβάστηκε από το Reuters.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/879869_nasa-paraitithike-o-ypeythynos-epandromenon-diastimikon-ptiseon

Σχολιο:Δυστυχως η ΝΑΣΑ μαστιζεται τα τελευταια 9 χρονια απο δυσλειτουργιες και αποτυχιες στα προγραμματα της για την επανεναρξη των διαστημικων εκτοξευσεων προς τον ΔΔΣ και ελπιζουμε αυτη η παραιτηση να μην γινει αλλη μια αιτια για καινουργια καθυστερηση της εκτοξευσης των Ρόμπερτ Μπένκεν και Ντάγκλας Χάρλεϊ,στις 27/5/2020 προς τον Διεθνη Διαστημικο Σταθμο.

nasa1.thumb.jpg.8d84d992da42e48b6b515fc7aa30c08b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης