Jump to content

Παρατήρηση του Double Double στη Λύρα


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εσύ λες δικαιολογημένα, ότι ο ορισμός της οποιαδήποτε ικανότητας θα πρέπει πάντα να συνδέεται με ένα μέγεθος με γραμμική σχέση ή τουλάχιστον με ίδια μονοτονία: Αυξάνεται η ικανότητα <=> αυξάνει το μέγεθος.

 

Εντούτοις, όταν δίνεται ένας ορισμός σε όλα τα πανεπιστημιακά βιβλία, πρέπει να συμμορφωνόμαστε σε αυτόν τον ορισμό. Το μέγεθος διακριτική ικανότητα = 1/ω, όπου ω=γωνία διαχωρισμού, δεν υπάρχει στη βιβλιογραφία. Κι αν υπήρχε, καταργήθηκε.

 

Οπότε ναι μεν έχεις δίκιο στη συλλογιστική σου αλλά δεν έχεις δίκιο όταν με διόρθωσες γιατί εγώ παραμένω σωστός ως προς τη συνέπεια μου με την επίσημη αστρονομία -όπως αυτή διδάσκεται στο πανεπιστήμιο. Και όταν γίνεται μία συζήτηση πρέπει να υπάρχει ένας μπούσουλας, κι αυτός ο μπούσουλας είναι η επίσημη επιστήμη.

 

Παρόλο που η επίσημη αστρονομία, σε αυτό το σημείο, έχει συνδέσει τη λέξη ικανότητα με ένα μέγεθος που γίνεται καλύτερο όσο μικραίνει.

 

Σου δίνω δηλαδή όλο το δίκιο για την επισήμανση αλλά Δ.Ι. = ω και όχι 1/ω γιατί έτσι (κακώς αν θες) ορίζεται.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Δημήτρη (Vensius),καταλαβαίνω το σκεπτικό σου,αλλά όπως είπα το θέμα δεν είναι ο ορισμός,αλλά η ερμηνεία απο γλωσσικής άποψης και το νόημα που αποδίδει απο οπτικής άποψης.

Δηλ.όταν λέμε οτι ένα τηλεσκόπιο έχει μεγαλύτερη Δ.Ι απο ένα άλλο,εννοούμε οτι μπορεί να διακρίνει-ξεχωρίζει πιο κοντινούς μεταξύ τους στόχους!Δηλ.στόχους με

μικρότερη γωνιακή απόσταση μεταξύ τους.

Χαίρομαι που καταλαβαίνεις το λάθος που υπάρχει.Αυτός ο ορισμός Δ.Ι=1/ω,υπήρχε σε παλαιότερη αστρονομική βιβλιογραφία-το θυμάμαι πολύ καλά-και μάλιστα διόρθωνε τον σημερινό ορισμό που υπήρχε και τότε σε κάποια βιβλία και παραβιάζει το νόημα γλωσσικά!

Μην απορείς για το φαινόμενο,υπάρχει μάλλον συναίνεση για χρήση καθολικά αποδεκτού ορισμού...μόνο έτσι το δικαιολογώ.Δεν θα με εκπλήξει ακόμα και αν ισχύει το φαινόμενο της αντιγραφής απο συγγραφέα σε συγγραφέα,χωρίς αξιολόγηση των ορισμών και κατάχρηση της χρήσης ορισμών και νοημάτων (που συμβαίνει και σε άλλους τομείς πχ."ψηφιακό-αναλογικό")...

Κατανοώ το θέμα της συναίνεσης,αλλά το πρόβλημα παραμένει,γιατί ο όρος δεν αφορά μόνο την Αστρονομία αλλά ολόκληρο τον κόσμο των οπτικών.

Γενικά ως διακριτική ικανότητα στα οπτικά,ορίζεται κανονικά αυτό που ερμηνεύει γλωσσικά και νοηματικά ο όρος:

Μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα=μεγαλύτερη ικανότητα διαχωρισμού=μεγαλύτερη ανάλυση!

Ισχύει παντού αυτό: στους φωτογραφικούς,κινηματογραφικούς και video φακούς,στα κιάλια,στις διόπτρες,μικροσκόπια κλπ.

Νοηματικά ισχύει και στα τηλεσκόπια.Τηλεσκόπιο με μεγαλύτερη Δ.Ι σημαίνει μεγαλύτερη ανάλυση=>μεγαλύτερη διάμετρος!

Ο ορισμός Δ.Ι σε πάει κατευθείαν στο θέμα οπτική ανάλυση της εικόνας,και αναλογικά στην διάμετρο.

Αυτή είναι η ουσία.Μάλιστα η Δ.Ι μετράται κατευθείαν χωρίς τον υπολογισμό της γωνίας ω,με τον υπολογισμό των γραμμών ανα mm που μπορεί να δει κανείς με συγκεκριμένο οπτικό μέσο,σε ειδικούς στόχους-διαγράμματα που έχουν ομάδες γραμμών μειούμενου πάχους και αυξανόμενης συχνότητας.

Όσες περισσότερες γραμμές ανα mm βλέπεις,τόσο μεγαλύτερη η Δ.Ι του μέσου,που είναι ευθέως ανάλογη με την διάμετρο του φακού-κατόπτρου.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προσωπικά εφ'όσον πρόκειται για εμφανές λάθος δεν μπορώ να το δεχτώ,και αν ποτέ δημοσίευα κάτι σαν επιστημονικό άρθρο,θα επισήμανα το θέμα,χρησιμοποιώντας τον καθολικά πλέον αποδεκτό όρο στην σύγχρονη αστρονομική βιβλιογραφία,αλλά σε αντιπαράθεση και τον ορθό,για προβληματισμό...

Και φυσικά πέρα απο την αστρονομική κοινότητα,υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη-αυτή των οπτικών-που χρησιμοποιεί τον όρο σωστά.Μάλιστα αναφέρεται πιο συχνά ως αναλυτική ικανότητα περιλαμβάνοντας μέσα τους όρους διακριτική-διαχωριστική ικανότητα+οξύτητα.

Δηλ.όταν ένα οπτικό έχει καλύτερη ανάλυση,εννοείται οτι έχει μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα και καλύτερη οξύτητα.Δεν έχει νόημα να μιλήσεις στον εμπορικό κόσμο για ισχυρότερο οπτικό,μόνο λόγω της διαμέτρου του,αν δεν έχει και ποιότητα οπτικών ώστε να δείς επαρκώς καθαρά τις δομές που σου διαχωρίζει...

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης