Jump to content

Γνώμη για Celestron X-Cel LX ;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα φίλοι,

 

Κλίνω προς το Baader hyperion zoom με το barlow του. Θα με βόλευε να έχω ένα προσοφθάλμιο και να αλλάζω απο κεί όλες τις μεγεθύνσεις. Εχω διαβάσει σχετικά για αυτό και γνωρίζω κάποια πράγματα.

Δυσκολεύομαι όμως να το αποφασίσω γιατί σκέφτομαι και τα Celestron X-Cel LX σε συνδυασμό με το Celestron X-Cel Barlow, αν και διαφορετικά πράγματα.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα Celestron ; Στην ουσία τώρα ξεκινω παρατήρηση με μεγαλύτερο τηλεσκόπιο (skywatcher 200/1000 pds), αφού παλιότερα είχα ένα διοπτρικό 70mm. Με ενδιαφέρει κυρίως ο βαθύς ουρανός.

 

Ευχαριστώ

Ad astra per aspera !
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γενικά ο Baader hyperion zoom είναι ένας καλός φακός αλλά εμένα προσωπικά δε μου αρέσει γιατί είναι πολύ ογκώδης , βαρύς και σφικτός κατά την αλλαγή των μεγεθύνσεων. Πάντα προτιμούσα να χρησιμοποιώ μεμονωμένους φακούς με μία εστιακή απόσταση ο καθένας. Επίσης δε συμπάθησα και τους barlow γιατί έχανα σε οξύτητα ειδώλου. Προτιμώ την εναλλαγή πολλών ....εστω φθηνότερων φακών παρά τη χρήση barlow και zoom .

 

Οι φακοί Celestron X-Cel LX είναι αρκετά τίμιοι με ικανοποιητικό πεδίο και σχετικά ξεκούραστοι. Στην ίδια τιμή είναι και αρκετοί φακοί όπως οι Explore Scientific Eyepiece 62° LER.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μάνο καλορίζικο το νέο τηλεσκόπιο!Τελικά σε τί βάση το έβαλες?

Για τον Baader Hyperion zoom Mark IV, 8-24mm,που ρωτάς τον έχω,και είμαι πολύ ευχαριστημένος απο την απόδοσή του σε οξύτητα,κοντράστ,απουσία χρωματικού σφάλματος και απόδοση στα άκρα που είναι πολύ καλή!

Ο συγκεκριμένος φακός Mark IV,είναι κατά 80gr ελαφρύτερος απο τον προκάτοχό του Mark III (290gr απο 370gr),και δεν είναι σφικτός όπως ο Mark III στις αλλαγές των εστιακών,έχει click-stop που οριοθετεί την κάθε εστιακή με ήπιο τρόπο,χωρίς ζόρισμα.

Το eye-relief είναι άνετο,το πεδίο αρχίζει απο A.F.O.V=68ο (κάποιες μετρήσεις αναφέρουν 70ο) στις μικρές εστιακές απο 8-12mm περίπου, και πέφτει σταδιακά μέχρι τις 44ο στα 24mm.

Αυτό είναι και το μειονέκτημα του φακού,το πεδίο σε αυτές τις εστιακές είναι μικρότερο απο plossl...

Για το βαθύ διάστημα όμως που ενδιαφέρεσαι,οι εστιακές 8-12mm θα σου είναι πιο χρήσιμες χωρίς barlow!Και το μεγάλο πεδίο απαραίτητο ιδιαίτερα σε νεφελώματα και ανοιχτά αστρικά σμήνη!

Για barlow χρησιμοποιώ τον εξαιρετικό Celestron 2x (απο το βαλιτσάκι των plossl) και το Televue Powermate 2.5x με άριστα αποτελέσματα σε συνδυασμό με τον zoom,χωρίς απώλεια οξύτητας.

Υποθέτω οτι θα συμπεριφέρεται σωστά ο zoom με τον δικό του Baader barlow 2.25x,αλλά δεν τον έχω χρησιμοποιήσει...

Είναι μια εγγυημένη αγορά ο Baader zoom!

Όσο αφορά για τους συγκεκριμένους Celestron δεν γνωρίζω,παλαιότερα που ενδιαφέρθηκα για X-Cel μικρής εστιακής (όχι LX),μου είπαν ότι παρουσίαζαν χρωματικό σφάλμα,για τη συγκεκριμένη σειρά LX που ρωτάς όμως δεν γνωρίζω!

Καλύτερα να το ψάξεις σε reviews διεξοδικά!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επίσης δε συμπάθησα και τους barlow γιατί έχανα σε οξύτητα ειδώλου. Προτιμώ την εναλλαγή πολλών ....εστω φθηνότερων φακών παρά τη χρήση barlow και zoom .

 

 

Συμφωνώ απόλυτα. Η πρώτη μου αγορά ήταν ο γνωστός Teleview zoοm 2x και τώρα χρησιμοποιείται μόνο στην πλανητική, αν και πάντα χρειάζεται σε ένα βαλιτσάκι.

Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση στο φόρουμ για αυτό το θέμα. Έαν σου αρέσει το μεγάλο πεδίο στο βαθύ ουρανό, σύντομα θα εγκαταλείψεις τους zoom, παρόλη την μεγάλη ομολογουμένως ευκολία τους.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παλιότερα είχα ένα πολύ μινιμαλιστικό σέτ προσοφθαλμίων.

Baader zoom + ES 2x focal extender + ES 24 68deg, όλα 1.25"

Ακόμα και τώρα με περισσότερα προσοφθάλμια, τα παραπάνω με καλύπτουν στο 95% των παρατηρήσεων.

 

Τα Celestron X-Cel LX είναι αντίστοιχα των BST starguider

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Η επιλογή όπως πάντα είναι δύσκολη μιας και δεν μπορείς να τα πάρεις όλα για κάθε περίσταση. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω και πείρα για να δω και τι μου ταιριάζει καλύτερα. Παρουσιάζουν πάντως ενδιαφέρον και οι Explore scientific 62° ή 68°. Νομίζω πρέπει να ξεκινάς από το γενικό και να πηγαίνεις στο ειδικό, οπότε ίσως να ξεκινούσα με τον zoom και να έβλεπα τις ανάγκες μου στην πορεία.

 

Κώστα ευχαριστώ, το έχω ήδη παραγγείλει !!! Τελικά επέλεξα την AZ-EQ6 ύστερα από διάφορες περικοπές και αποταμίευση που κράτησε καιρό :)

Ad astra per aspera !
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μάνο είναι πολύ καλή επιλογή η συγκεκριμένη βάση,μιας και μπορεί να δεχθεί πληθώρα σωλήνων συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα αλταζιμουθιακών και ισημερινών στηρίξεων!

Όσο αφορά τους φακούς,να τονίσω οτι η υποβαθμισμένη σχετικά ποιότητα των zoom και barlows,αφορά μοντέλα παλαιότερων εποχών ή σύγχρονα φθηνά κινέζικα!

Ο Baader zoom Hyperion Mark IV,8-24mm, είναι πολύ καλός φακός,δοκιμασμένος απο πολλά έμπειρα μέλη του φόρουμ (και εμένα),με εγγυημένη οπτική και μηχανική ποιότητα!Μην τον φοβάσαι!

Αποτελεί άριστη επιλογή (value for money) πρώτου φακού,και για βαθύ διάστημα,όπως εξήγησα και στο προηγούμενο post!

Έχεις πληθώρα φακών με πεδίο 68ο στις κρίσιμες για DSO εστιακές 8-12mm, για το τηλεσκόπιο σου!

Για αναζήτηση στόχων και θέαση μεγάλων αστρικών πεδίων,εξαιρετικός και δοκιμασμένος είναι ο Baader Aspherical Hyperion 31mm,με A.F.O.V=72o,ο οποίος συνεργάζεται άψογα και με γρήγορα τηλεσκόπια όπως το δικό σου και έχει ήπιο κόστος!

Θα σου συνιστούσα να ξεκινήσεις με αυτούς τους δυο φακούς και αργότερα παίρνεις και έναν ποιοτικό barlow.

Αργότερα όταν θα έχεις περισσότερα χρήματα,συνιστώ να πας για DSO σε ποιοτικούς φακούς άνω των 70ο!Μην μείνεις στις 60-68ο!

Εκτός αν θέλεις να επενδύεις για κάθε φακό πάνω απο 250€,απο τώρα...

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης