Jump to content

Ο ερευνητής "RACI" και γιατί να τον αποφύγετε...


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Υπάρχει μια τάση πάρε ερευνητή 'RACI" (Right Angle Correct Image) που είναι γωνιακός και δείχνει ορθά είδωλα. Προσωπικά τον θεωρώ ίσως την ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ επιλογή για μια σειρά από λόγους.

α. Δεν μπορείς να δεις τον ουρανό ταυτόχρονα έχοντας και τα δυο μάτια ανοιχτά για να στοχεύσεις την σωστή περιοχή εύκολα.

β. Στα διοπτρικα και Schmidt Cassegrain που χρησιμοποιούνται σχεδόν πάντα με διαγώνιο δείχνουν ανάποδα το πεδίο από το κυρίως τηλεσκόπιο. Εκεί ένας απλός γωνιακός ερευνητής είναι προτιμότερος καθότι δείχνει τα είδωλα κατοπτρικά δεξιά-αριστερά όπως το κυρίως τηλεσκόπιο. Θα μου πει κάποιος μα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με χάρτες. Η απάντηση είναι ερώτηση: και ποιος παρατηρεί με χάρτες πια; και εαν επιμένει να παρατηρεί με χάρτες (που φυσικά κάθε άλλο παρά κατακριτέο είναι!) το καλύτερο ειναι να τους τυπώνει από αστρονομικό software που η αντιστροφή δεξιά-αριστερά είναι ένα κλικ. Φυσικά και γι αυτό το είδος ισχύει το μειονέκτημα α του RACI.

γ. Για νευτώνια προτιμότερος θα ήταν ερευνητής που είναι ευθύγραμμος και δείχνει ορθά τα είδωλα (όπως τα κυάλια) καθότι διευκολύνει την πλοήγηση στον ουρανό με τα δυο μάτια ανοιχτά και για χρήση με κλασσικούς χάρτες δεν χρειάζεται να τους γυρίζουμε ανάποδα όπως κάνουμε με τους συνηθισμένους ευθύγραμμους ερευνητές που δείχνουν τα είδωλα ανεστραμένα. Παραδοξως αυτό το είδος ερευνητή είναι πολύ σπάνιο!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα έλεγα ότι η οπτική σου γωνία (χαχα) είναι αρκετά υποκειμενική:

 

- o RACI ερευνητής ταιριάζει τέλεια με telrad

- όσοι έχουν "τεμπέλικο" το ένα από τα 2 μάτια (όπως εγώ πχ που βλέπω 2/10 από το αριστερό) δυσκολεύονται να παίξουν με το ένα μάτι στον κασσικό ερευνητή και το άλλο απ' έξω ώστε να φέρουν το στόχο να συμπέσει στις 2 εικόνες που βλέπουν τα 2 μάτια.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο ερευνητής αυτός προτείνεται κατά κανόνα στα dobsonian όπου έχει πολλά και στέρεα πλεονεκτήματα, σε συνδυασμό με ένα telrad ή red dot.

 

Η διαδικασία στόχευσης έχει ως εξής:

 

-Γρήγορη εύρεση με το telrad σε περιοχή αφετηρίας αναζήτησης με χρήση άστρων ορατών δια γυμνού οφθαλμού και ευθεία όραση.

 

-Αστροάλματα με τον γωνιακό ερευνητή ορθού ειδώλου όπου η χρήση χάρτη είναι πολύ πιο εύκολη (ορθό είδωλο) ενώ η στάση παρατήρησης καλύτερη και το σκύψιμο μικρότερο (γωνιακός). Όλοι ξέρουμε ότι το στάδιο αυτό κρατάει καμιά φορά αρκετά αν ψάχνουμε κάτι δύσκολο και αυτά τα δύο χαρακτηριστικά κάνουν ΠΟΛΥ μεγάλη διαφορά, ειδικά όσο περνούν τα χρόνια.

 

-Όταν ταυτοποιήσουμε το πεδίο, παρατηρούμε στην κύρια εστία με το είδωλο να μην έχει κάποια αναστροφή σε σχέση με το πεδίο που βλέπαμε στον ερευνητή.

 

Προσωπικά δεν μπορώ να βρω το σενάριο όπου σε ένα dob θα είναι μειονέκτημα. Το να τσιγκουνευτεί κάποιος το telrad/red dot είναι μεγάλο λάθος ή ιδιορρυθμία οπότε το πρόβλημα ευθείας στόχευσης δεν υφίσταται στην πράξη. Έχει συζητηθεί εκτενώς παλιά και το θέμα χωροθέτησης ερευνητή και telrad σε ένα dob, λύσεις υπάρχουν. Ομοίως και για το ζύγισμα καθώς είναι πιο βαρύς από τον κανονικό.

 

Έχοντας ξοδευτεί για να πάρω έναν ερευνητή stellarvue ( https://www.stellarvue.com/stellarvue-9x50-top-rated-ra-correct-image-finderscope-white-f050w2/ ) η διαδικασία παρατήρησης σε dob απλά απογειώθηκε.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τηλεσκόπια δεν είναι μόνο τα dob αλλά και εκεί κατά τη γνώμη μου το να μην μπορείς να βλέπεις τον ουρανό με τα δυο μάτια ταυτόχρονα για να πλοηγείσαι ειναι σοβαρό πλην. Στα διοπτρικα και σμιτ ο γωνιακός RACI είναι αναμφίβολα ο χειρότερος ενώ στα νευτώνια με γερμανική ισημερινή προτιμότερος ο ευθύγραμμος και αυτος όχι πάντα καθότι ο σωλήνας παίρνει περίεργες θέσεις... Διαφωνώ και με τον telrad θεωρώντας τον πολύ μικρότερο και ελαφρύτερο Rigel Systems QuikFinder καλύτερο αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το dob είναι πολύ χαμηλά και ο γωνιακός βολεύει καλύτερα .Κυρίως όταν ψάχνεις στo ζενίθ , όσο και να γονάτιζα δεν μπορούσα να δω με τίποτα .Όσο για το που σημαδεύει το dob χρησιμοποιείς ένα πράσινο λείζερ μέσα από τον ερευνητή και βλέπεις που σημαδεύεις .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τον RACI τον χρησιμοποιώ κι εγώ χρόνια σε συνδυασμό με Telrad. Παρατηρώ με τον ίδιο προσανατολισμό με το προσοφθάλμιο πολύ πιο άνετα παρότι με τον κλασσικό ερευνητή.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης