Jump to content

Νέος και χωρίς ιδέα! Τα φώτα σας παρακαλώ :)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα σας,

ονομάζομαι Μανώλης, από μικρό παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου να βγαίνει στην αυλή (μένω σε χωρίο) το βράδυ και κοιτάει τα αστέρια, μεγαλώνοντας όλο και περισσότερο τα βράδια κάθομαι και παρατηρώ τον ουρανό σκεπτόμενος τι θα μπορούσε να είναι εκείνο το αστέρι, τι να έχει το φεγγάρι (κρατήρες... όλοι το ξέρουν αυτό :mrgreen: )

 

Δυστυχώς λόγο περιορισμένου χρόνου δεν είχα την διάθεση να κυνηγήσω να διαβάσω περί αστρονομίας και τα συναφή. Σιγά σιγά με ρυθμούς χελώνας τώρα άρχισα να έχω πάλι την διάθεση να κάτσω να ασχοληθώ λιγάκι μιας και όλα μπήκαν σε μια σειρά.

 

Μην έχοντας καμία ιδέα για το διάστημα και τον εξοπλισμό θα ήθελα την βοήθειά σας. :cheesy:

 

Το μικρό μου όνειρο είναι να μπορώ να δω τα διάφορα νέφη και τους γαλαξίες μακριά από εμάς, να εντοπίζω πλανήτες, να βλέπω τους δορυφόρους τους και τους δακτυλίους τους. Παρ' όλα αυτά φαντάζομαι πως κάτι τέτοιο θα κοστίσει αρκετά και δεν θέλω να τα δώσω από την αρχή αυτά τα χρήματα χωρίς ούτε να ξέρω πως να χειριστώ ένα τηλεσκόπιο σωστά.

 

Οπότε, θα μπορούσατε να με κατατοπίσετε στο τι να πάρω χωρίς να δώσω πολλά χρήματα μιας και τώρα λόγο οικογενειακών υποχρεώσεων (Χριστουγεννιάτικα ψώνια) έχω ένα πολύ μικρό μπάτζετ που περισσεύει γύρο στα 100€ και πολύ φοβάμαι πως δεν θα φτάσουν να πάρω κάτι αξιόλογο αλλά τουλάχιστον να μπορώ να δω κάτι από τα γύρο άστρα, φεγγάρι και αν τύχει και κανέναν πλανήτη στο δικό μας σύστημα.

 

Σας ευχαριστώ πολύ,

Με εκτίμηση,

Μανώλης! :roll:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημερα μανωλη και καλως ηρθες..με το μπατζετ αυτο η γνωμη μου ειναι να παρεις ενα ζευγαρι κυαλια (αν δεν εχεις ηδη) κυαλια 10×50 ειναι καλα για αστρονομικη χρηση και ειναι στο οριο να μπορεις να τα κρατας χωρις ταρακουνημα αλλιως τα συνδυαζεις με ενα μονοποδο και κανεις ωραιοτατη παρατηρηση του ουρανου ειδικα στον σκοτεινο ουρανο θα σου αποκαλυψει υπεροχες ομορφιες που δε μπορουν τα ματια μας να διακρινουν..επισης θα ευχαριστηθεις το μεγαλο πεδιο που προσφερουν αυτη ειδικα την περιοδο που μεσουρανουν οι πλειαδες οι υαδες το νεφελωμα του ωριονα κι οι ομορφιες των διδυμων θα ευχαριστηθεις πολυ....ενα ζευγαρι λοιπον 10×50 ακομα και 10×42 ή 8×42 θα σου προσφερει πολλα!!να ξερεις οτι το μονοποδο η το τριποδο στα κυαλια θα σε βολεψει πολυ χωρις να εχεις ταρακουνημα και κουραση στα χερια..εμενα καποιοι στοχοι στον ουρανο μαρεσουν περισοοτερο με κιαλια παρα μδ τηλεσκοπιο παντως οποτε και με λιγα λεφτα υπαρχουν επιλογες που θα σου δωσουν αρκετα
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μανωλη καλημερα ! Κατ αρχην, ακομα και το Χαμπλ ν αγορασεις, πλανητη σε αλλο συστημα δε προκειται να δεις ! Δυστυχως. Με 100 ευρω παλι, δε προκειται να δεις τιποτα γενικως. Μπορεις βεβαια να παρεις ενα απλο διοπτρικο 6,7 εκατοστων, αλλα περαν απο καποιους διπλους, τους δορυφορους του Δια, εναν μικροσκοπικο Κρονο και τη Σεληνη λιγο πιο κοντα, δε θα δεις ουσιαστικα τιποτα αλλο. Αντε και καμμια εικοσαρια γαλαξιες ισα ισα σαν νεφελοειδεις κουκκιδες. Μαζεψε λοιπον αν μπορεις καμμια 300αρια ευρω και παρε η καινουργιο 6αρι η μεταχειρισμενο 8αρι ντομπσονιο. Μη ξεχνας επισης οτι ο ουρανος μαθαινεται την ημερα, τη νυχτα με το φακο και τα σκοταδια ειναι δυσκολο. Πρωτα θα μαθεις τον ουρανο καλα, οχι μονο τους αστερισμους αλλα και τις θεσεις βασικων στοχων, εκει θα σε βοηθησουν και τα κιαλια, και μετα θα παρεις τηλεσκοπιο. Παρε εναν καλο περιοδικο χαρτη και μελετησε τον στο φως της ημερας, οπου δεν υπαρχει αγχος, και μετα αρχισε να επιβεβαιωνεις αυτα που εμαθες τη νυχτα. Σου προτεινω τον COLOUR STAR ATLAS, θα τον βρεις ευκολα στο ιντερνετ, και καποια στιγμη την Ουρανομετρια 2000. Ειναι σαν τις εξετασεις που δινουμε για αυτοκινητο. Την ωρα της εξετασης δε ψαχνουμε να βρουμε που ειναι το γκαζι και που το φρενο, αυτα τα ξερουμε ηδη απο πριν. Στα λεω ολα αυτα γιατι πολλοι εχουν απογοητευτει πηγαινοντας κατευθειαν νυχτα με τηλεσκοπιο χωρις να ξερουν τα βασικα. Καλη συνεχεια !
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα, κατά τη γνώμη μου η καλύτερη αρχή για έναν αρχάριο (ανεξάρτητα απο το οικονομικό μπάτζετ που διαθέτει) είναι το βιβλίο Nightwatch https://www.planitario.gr/nightwatch-enas-praktikos-odhgos-gia-na-deite-to-sumpan-new.html

Παρέχει όσα χρειάζεται κανείς για να ξεκινήσει να ασχολείται με τον ουρανό, συν του ότι έχει και κάποιες οδηγίες για το πώς να βρίσκεις κάποιους αστερισμούς. Σε συνδυασμό με ένα ζευγάρι κυάλια, ακόμη και φθηνά των 20 ευρώ, θα μπορέσεις να μάθεις κάποια πράγματα για να ξεκινήσεις και είτε να σου ανοίξει η όρεξη για παραπάνω είτε να μείνεις ικανοποιημένος και με αυτά που θα έχεις μάθει και να σταματήσεις εκεί. Όπως και να 'χει πριν πάρεις τηλεσκόπιο καλό είναι να ξεκινήσεις από τα βασικά, που είναι να αρχίσεις να ξεχωρίζεις κάποιους αστερισμούς.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μανώλη καλώς ήλθες στο astrovox και στην ερασιτεχνική αστρονομία!

Θα συμφωνήσω γενικά με όσα είπαν οι φίλοι παραπάνω!

Αν είναι να πάρεις κιάλια των 20€ τα μόνα που αξίζουν είναι τα BRESSER 10x50,που φέρνει 1-2 φορές το χρόνο το LIDL.Υπάρχουν και αντίστοιχα απο Κίνα στο ebay,αλλά δεν γνωρίζω την ποιότητά τους!

Για αστρονομική παρατήρηση με κιάλια,που θα σε βοηθήσουν και αργότερα για αναζήτηση στόχων όταν θα πάρεις τηλεσκόπιο,καλύτερα είναι διαμέτρου 70mm που θα αποκαλύψουν πιο αμυδρούς και περισσότερους στόχους απο τα 10x50,ενώ έχουν σημαντικά μεγαλύτερο οπτικό πεδίο και φορητότητα απο τα μεγαλύτερα 20x80.

Υπάρχουν τα κλασικά 15x70 Celestron,αλλά για μεγαλύτερο πεδίο και σταθερότητα στο κράτημα,θα πρότεινα 10x70,10.5x70,11x70.Υπάρχουν και φθηνότερα όπως τα Opticron 11x70 στο https://www.firstlightoptics.com/opticron-binoculars/opticron-oregon-observation-70mm-binoculars.html

Φυσικά υπάρχει και η επιλογή 20x80 με τα οποία βλέπεις λίγο πιο αμυδρούς στόχους,και σε μεγαλύτερη μεγέθυνση,αλλά έχουν 1+ μοίρα λιγότερο οπτικό πεδίο (είναι μεγάλη η διαφορά...) απο τα παραπάνω των 70mm,και χρειάζονται οπωσδήποτε τρίποδο!

Απο ποιότητα εικόνας στα 100-150€ μην περιμένεις και πολλά,όλα έχουν χρωματικό σφάλμα και χάνουν οξύτητα στα άκρα του πεδίου,αλλά για εύρεση στόχων και εκμάθηση του ουρανού,είναι επαρκή!

Να ξέρεις επίσης οτι όλα αυτά τα φθηνά κιάλια,χάνουν την ευθυγράμμισή τους σχετικά εύκολα (κάποια έρχονται και απο τα καταστήματα απευθυγραμμισμένα),αλλά υπάρχει τρόπος να τα ευθυγραμμίσεις εσύ!

Επίσης ένα μονόποδο όπως το Hama Star 78,θα βοηθήσει πολύ περισσότερο και με μικρότερο κόστος (περίπου 20€) απο ένα τρίποδο,που σε μεγάλες γωνίες η παρατήρηση κιάλια+τρίποδο γίνεται πολύ προβληματική!

Κιάλια+τρίποδο χρησιμοποιούμε κυρίως για επίγεια παρατήρηση,εκτός αν έχουν τους προσοφθάλμιους φακούς τους υπο γωνία 45ο ή καλύτερα 90ο.

Για τηλεσκόπιο καλύτερα να μαζέψεις χρήματα,όπως αναφέρθηκε παραπάνω,για ένα αξιοπρεπές τηλεσκόπιο που μπορείς να βρείς μεταχειρισμένο εδώ στο φόρουμ,όπως

1)SW Heritage 5", 130/650 με 120-150€ περίπου μεταχειρισμένο

2)SW Dob 6",150/1200,με 200-250€ περίπου μεταχειρισμένο

3)SW Dob 8",200/1200,με 250-300€ μεταχειρισμένο.

Όσο μεγαλύτερη η διάμετρος του κατόπτρου (ή αντικειμενικού φακού στα διοπτρικά),τόσο πιο αμυδρά και περισσότερα αντικείμενα θα βλέπεις,και με περισσότερες λ ε π τ ο μ έ ρ ε ι ε ς,θα έχεις δηλ.καλύτερη ανάλυση εικόνας!

Ακόμα και σε φωτεινούς στόχους όπως οι πλανήτες και η Σελήνη,θα δείς περισσότερες λεπτομέρειες και με μεγαλύτερη μεγέθυνση με ενα 8",απο ότι με ένα μικρότερο τηλεσκόπιο!

Αξίζει λοιπόν να αγοράσεις το 8"(=200mm διάμετρος)...

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εναλλακτική λύση των κιαλιών για εκμάθηση του ουρανού,αναζήτηση στόχων και παρατήρηση, είναι και τα μικρά διοπτρικά τηλεσκόπια με μικρή εστιακή απόσταση,κάτω των 500mm!

Πχ.80/400 (=80mm διάμετρος/400mm εστιακή απόσταση) κλπ.Θα δώσουν μεγάλα οπτικά πεδία,καλύτερη ποιότητα εικόνας απο τα κιάλια ανάλογης τιμής,πολύ περισσότερες μεγεθύνσεις αφού αλλάζεις φακούς,άνεση και σταθερότητα στην παρατήρηση,αφού βλέπεις υπο γωνία 90ο και στηρίζονται σε βάση όπως το τρίποδο.Και δεν έχεις και θέματα ευθυγράμμισης!

Μειονέκτημα σε σχέση με τα κιάλια,είναι η μικρότερη φορητότητα και ευελιξία στη σάρωση του ουρανού.

Εκτός απο το πολύ καλό βιβλίο Nightwatch και τους έντυπους χάρτες,για να μάθεις τον ουρανό και να βρίσκεις στόχους,εξαιρετικά χρήσιμα είναι και τα αστρονομικά προγράμματα όπως το Stellarium,Hallo Nothern Sky,Cartes du Ciel,που τρέχουν σε windows και είναι δωρεάν!

Σε android το Stellarium είναι σε τιμή κάτω των 3€,και το καλύτερο Sky Safari Pro 6 στα 40€,αν και το έβγαζαν 2-3 φορές το χρόνο στη μισή τιμή,στα 20€.

Ξεκίνα με τα δωρεάν,ιδιαίτερα το Stellarium που είναι το πιο εύχρηστο,και θα βοηθηθείς πολύ να μάθεις τον ουρανό,ιδιαίτερα αν το βλέπεις τη νύχτα κάτω απο τον πραγματικό ουρανό,στο smartphone ή καλύτερα σε tablet 10".Σου λύνει τα χέρια!

Για ό,τι άλλες απορίες έχεις,είμαστε στη διάθεσή σου!Μην αγοράζεις πάντως χωρίς πολύ ψάξιμο και ερωτήσεις εδώ στο forum!Θα γλυτώσεις απο λάθος αγορές!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...
Είμαι αρκετά αρχάρια γενικά σε ότι έχει να κάνει με την αστρολογία και θα ήθελα αν μπορείτε να μου πείτε τι εξοπλισμό θα πρέπει να πάρω για αρχή
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μαρίνα κατ'αρχήν να ξεκαθαρίσουμε οτι ασχολούμαστε με την ερασιτεχνική Αστρονομία και ό χ ι αστρολογία που είναι ψευδοεπιστήμη με παραπλανητικές πρακτικές...

Το τί εξοπλισμό θα πάρεις,εξαρτάται απο τί θέλεις να κάνεις (παρατήρηση ή φωτογράφιση) και πόσα χρήματα μπορείς να διαθέσεις.

Επίσης επειδή είσαι γυναίκα,παίζει ρόλο καθοριστικό και το βάρος που μπορείς να κουβαλήσεις.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όταν ήμουν μικρή ένας θείος έφερε στο σπίτι ένα τηλεσκόπιο, με δεμένα επάνω του δύο μπαλόνια με ήλιο, την ηλικία μου τότε, 10 . Βέβαια, ήταν σχεδόν, ψεύτικο. Μετά βίας έβλεπες λίγο μεγαλύτερο το φεγγάρι αλλά και μόνο αυτό με συνάρπασε.

 

Οπότε ψάχνω κάτι οικονομικό αλλά καλό. Ενδιαφέρομαι για την φωτογραφία αλλά και την παρατήρηση.

 

Συγνώμη πριν για το ανόητο λάθος μου. Ολίσθηση της γλώσσας. Και βεβαίως θεωρώ κι εγώ την αστρολογία και τα ζώδια μια χαζομάρα και μισή και απορώ που εν έτει 2020 υπάρχουν στα περιοδικά και στην τηλεόραση (!) ζώδια.

 

Σε μια εποχή που μπορούμε να παρατηρήσουμε το μεγαλείο του σύμπαντος κι έχουμε όλη την επιστήμη προσβάσιμη για τον καθένα, είναι κρίμα να βλέπεις κόσμο να διαλέγει να ζει στο σκοτάδι.

 

Κάποτε το τηλεσκόπιο μπορούσε να το αγοράσει μόνο κάποιος πλούσιος. Τώρα κάθε οικογένεια μπορεί να έχει το δικό της.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η αστροφωτογραφία είναι αρκετά πιο δύσκολη και ακριβή υπόθεση σε σχέση με την παρατήρηση...

Το πιο σωστό είναι να ξεκινήσεις με παρατήρηση με κάτι οικονομικό και ποιοτικό, και αργότερα μετά απο πολύ

δ ι ά β α σ μ α και εμπειρία,να συνεχίσεις με αναβάθμιση του εξοπλισμού στην φωτογραφία.

Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η α ν τ ί λ η ψ η που θα έχεις για το αντικείμενο,και οι ι κ α ν ό τ η τ έ ς σου σε τεχνικά θέματα.

Στα προηγούμενα post μπορείς να διαβάσεις κάποιες προτάσεις εγγυημένες για εξοπλισμό παρατήρησης.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατ’ αρχήν Μαρίνα, καλώς ήρθες κι από εμένα.

Για την αστροφωτογραφία έχουν γραφτεί πάρα πολλά εδώ και υπάρχουν και άρθρα τα οποία προφανώς έχεις δει, ή έχεις διαβάσει. Εάν δεν έκανες το παραπάνω να το κάνεις.

Χοντρικά θα σου γράψω κι εγώ ένα δύο πράγματα.

Ο λόγος που δεν παίρνεις κάποιες απαντήσεις στο θέμα της αστροφωτογραφίας, είναι ότι η αστροφωτογραφία δεν είναι ένα πράγμα. Κάτι τι, που και μόνο με την φράση, «Θέλω να κάνω αστροφωτογραφία» ορίζω το τι θέλω να κάνω. Επομένως πραγματικά δεν υπάρχει απάντηση. Διότι όταν λέμε αστροφωτογραφία εννοούμε παρά πολλά πράγματα, και για να κάνουμε κάτι από αυτά, διαφορετικό εξοπλισμό χρειαζόμαστε και διαφορετικά πράττουμε από το ένα ή το άλλο.

Πχ. Μία νύχτα με πανσέληνο, βγάζω το φεγγάρι με τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Αυτό λοιπόν είναι ένα είδος αστροφωτογραφίας. Το μόνο που χρειάζεται να αγοράσεις είναι μία μηχανή ήπιου κόστους, κατά προτίμηση DSLR, και ένα καλό τρίποδο για να την στήνεις.

 

Μία άλλη νύχτα βγάζω μόνο το φεγγάρι με το τηλεσκόπιο, τόσο μεγάλο και τόσο κοντά που φαίνονται οι κρατήρες.

Εδώ τώρα χρειάζεται να βγάλω από την μηχανή τον φακό και να βάλω στην μηχανή το τηλεσκόπιο. Και επειδή το τηλεσκόπιο είναι σαφώς μεγαλύτερο και βαρύτερο, βάζω την μηχανή στο τηλεσκόπιο. Επομένως για να στηρίξω όλο αυτό το βάρος δεν με εξυπηρετεί το απλό φωτογραφικό τρίποδο, άρα πρέπει να αγοράσω μία άλλη βάση πιο κατάλληλη για αυτόν τον σκοπό.

 

Μία άλλη νύχτα θέλω να βγάλω φωτογραφία ενός νεφελώματος ή ενός γαλαξία. Εδώ βάζω αποσιωπητικά….

Γι’ αυτού του είδους πλέον την αστροφωτογράφιση, και μόνο εδώ μέσα, έχουν γραφτεί βιβλία και θα συνεχίζονται να γράφονται. Πρέπει λοιπόν να διαβάσεις!

Τώρα γενικώς η αστροφωτογραφία, όποια κι αν είναι αυτή, με την σειρά της εντάσσεται μέσα σε αυτό που γενικώς κατανοούμε ως φωτογραφία, και πίσω από κάθε όμορφη φωτογραφία κρύβεται κάποιο ανθρώπινο πλάσμα που την τράβηξε. Κατ’ επέκταση πλην του εξοπλισμού υπάρχουν και οι άνθρωποι. Οι φωτογράφοι. Είμαι από τους ανθρώπους που μου αρέσει να εστιάζω και εδώ, για να μην πω και κυρίως εδώ. Καθότι λοιπόν τους θαυμάζω, έχω ενδιαφερθεί να μάθω και το τι είπαν για τέχνη τους. Σού γράφω λοιπόν δύο πράγματα που μου έκαναν την μεγαλύτεροι εντύπωση.

Η φωτογραφεία παγώνει τον αδυσώπητο χρόνο. Κάνει να διαρκεί αιώνια το πήδημα ενός ανθρώπου, πάνω από μία λιμνούλα βρόχινου νερού στο πεζοδρόμιο, στην προσπάθειά του να μην βρέξει μέσα σε αυτήν, τα καινούργια του παπούτσια.

Όμως κάνει αιωνία να διαρκεί και το μεγαλειώδες νεφέλωμα του Ωρίωνα. Τι κι αν χρειάστηκαν ώρες και ώρες έκθεσης για να το τραβήξεις; Όταν περάσουν πολλά χρόνια τόσα που πια κανείς δεν θα θυμάται τους σημερινούς ανθρώπους, αυτές η φωτογραφίες θα δείχνουν το πώς φαινόταν αυτό σήμερα, και συγκρίνοντας το με τις δικές τους, θα έχουν την ιστορία της εξέλιξης του νεφελώματος ή θα βλέπουν την περιστροφική κίνηση των σπειροειδών γαλαξιών.

Το δεύτερο.

Ότι εξοπλισμό κι αν διαθέτεις, πότε δεν θα βγάλεις μία φωτογραφία της προκοπής αν δεν γνωρίζεις και δεν είσαι απόλυτα ερωτευμένος με το θέμα σου.

Αφού όμως σε εμάς τους ατροφωτογράφους, το θέμα μας είναι η νύχτα με τ’ αστέρια της, τότε φίλη μου πριν πιάσεις μηχανές και τηλεσκόπια, διάβασε όσο μπορείς περισσότερα γι’ αυτήν, και βγες έξω για να την γνωρίσεις.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σας και από έμενα. Εγώ είμαι λίγο καιρό στο forum και έχω ήδη μάθει πάρα πολλά πράγματα. Εγώ θέλω να ρωτήσω αν μπορώ να τραβήξω φωτογραφίες τους πλανήτες(έχω κινητό και ανταπτορα για smartphone) χωρίς πολική ευθυγράμμιση η αν χρειάζεται μπορεί να μου πει κάποιος πως μπορώ να την κάνω???(έχω ισημερινή στήριξη και το SW 130/900).
"Κάθε αστέρι μπορεί να είναι ο ήλιος κάποιου". Carl Sagan.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σύμφωνα με αυτό που περιγράφεις έχεις την ισημερινή EQ2. Την χειρότερη των ισημερινών που υπάρχει. Παρόλα αυτά είσαι τυχερότερος εκείνων που έχουν ως σετ απ το 130/780 επάνω σε στήριξη DOB. Πρώτον διότι μπορείς άνετα και απλά να παρακολουθείς τα ουράνια σώματα γυρίζοντας με το χέρι μία ντίζα μικρομετρικής κίνησης, και δεύτερον διότι η εικόνα στο μάτι, ανάμεσα σε ένα 130/780 (Heritege) και ένα 130/900 όπως το δικό σου ουδεμία σχέση έχει. Λόγο μεγαλύτερης εστιακής απόστασης η εικόνα στο δικό σου υπερέχει κάτι παραπάνω από αισθητά, ακόμα και για τον πιο αρχάριο στην παρατήρηση αν κοιτάξει την ίδια νύχτα μέσα από αυτά. Είναι και τα δύο στημένα το ένα δίπλα στο άλλο, βάζουμε την ίδια μεγέθυνση και βλέπουμε τον ίδιο στόχο.

Η πολική ευθυγράμμιση με την στήριξη σου γίνεται ως εξής:

Βάζουμε το τηλεσκόπιο επάνω στην στήριξη.

Γυρίζουμε τον άξονα της απόκλισης να λέει 90.

Δεν έχει καμία σημασία αν το βαρίδι κοιτά κάτω,

ή στο πλάι, ή είναι σε μία τυχαία γωνία όπως εδώ.

Τα επάνω σου τα γράφω στην πρώτη φωτογραφία.

Κάνοντας στην συνέχεια αυτά που σου γράφω στην δεύτερη φωτογραφία τελείωσες με την πολική ευθυγράμμιση.

Αυτή είναι αρκετή για να κάνει παρατήρηση και για να βγάλεις φωτογραφίες σαν αυτή που θέλεις.

110485091_IMG_3504.thumb.jpg.452c4f43e620800d787a00a918ec0cb9.jpg

1395337364_IMG_3505.thumb.jpg.3fd9e402033dcfa9b53df28ffc64431e.jpg

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ. Τον πολικό αστέρα θα πρέπει να τον κεντράρω και στο προσοφθάλμιο του τηλεσκοπίου?. Επίσης αφού κάνω την ευθυγράμμιση και σφίξω τις βίδες όπως μου είπες μετά μπορώ να τις ξαναχαλαρόσω για να κουνήσω το τηλεσκόπιο η πρέπει να μείνουν κλειστές??? Επίσης η στήριξη θα πρέπει να κοιτάει χοντρικά τον πολικό αστέρα?
"Κάθε αστέρι μπορεί να είναι ο ήλιος κάποιου". Carl Sagan.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με ρωτάς πολλά πράγματα και επί τις ουσίας τίποτα. Μοιάζει σαν να μην κατάλαβες τα όσα έγραψα. Ενδέχεται να φταίω κι εγώ. Επομένως όταν λέω σημαδεύεις τον πολικό εννοώ με το προσοφθάλμιο του τηλεσκοπίου. Προσοχή όμως!

Για να κάνεις πολική ευθυγράμμιση, κουνάς αυτούς τους άξονες που σου δείχνω στις φωτογραφίες. Που για να κινηθούν πρέπει να χαλαρώσεις κάποιες βίδες, τις οποίες επίσης δείχνω στις φωτογραφίες. Δεν το έγραψα, διότι το θεωρώ αυτονόητο, ότι αφού σημαδέψεις τον πολικό με αυτόν τον τρόπο, φυσικά τις σφίγγεις για να μην κουνηθεί η στήριξη από αυτήν την θέση στο χώρο. => στην συνέχεια σημαδεύεις και παρατηρείς και φωτογραφίζεις γυρίζοντας τους άξονες ορθής αναφοράς κι απόκλισης, κι όχι αυτούς. Διότι θα χαλάσεις την πολική ευθυγράμμιση! Όταν σημαδέψεις τον πολικό με τον τρόπο που σου περιέγραψα, τότε θα συμβεί αυτό που γράφεις «η στήριξη θα κοιτά τον πολικό» και για όσο κάνεις παρατήρηση, σε αυτήν την θέση θα πρέπει να μείνει.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Panr05 διάβασα την τελευταία απάντηση μου και είδα ότι ήταν τουλάχιστον άγαρμπα γραμμένη. Σου ζητώ συγνώμη. Λόγο κεκτημένης ταχύτητας από το γεγονός ότι στα χρόνια που είμαι εδώ τα έχω γράψει πάνω από 20 φορές.

Ελπίζω μετά από αυτήν την διευκρίνιση, «να μην σε πάρει από κάτω» και ενώ θέλεις να ρωτήσεις κάτι να μην το κάνεις. Να ρωτάς κι ας είναι πολλές φορές.

Με εκτίμηση Γιάννης Παπαδόπουλος.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Panr05 διάβασα την τελευταία απάντηση μου και είδα ότι ήταν τουλάχιστον άγαρμπα γραμμένη. Σου ζητώ συγνώμη. Λόγο κεκτημένης ταχύτητας από το γεγονός ότι στα χρόνια που είμαι εδώ τα έχω γράψει πάνω από 20 φορές.

Ελπίζω μετά από αυτήν την διευκρίνιση, «να μην σε πάρει από κάτω» και ενώ θέλεις να ρωτήσεις κάτι να μην το κάνεις. Να ρωτάς κι ας είναι πολλές φορές.

Με εκτίμηση Γιάννης Παπαδόπουλος.

 

Ναι, ναι Panr05, ψυχούλα είναι ο Γιάννης, "σκύλος που γαβγίζει μην τον φοβόσαστε", χε,χε. :cheesy:

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν πειράζει δεν παρεξηγούμαι. Χθες προσπάθησα να κάνω πολική ευθυγράμμιση και δεν νομίζω ότι δεν το κατάφερα. Είμαι σίγουρος ότι κουνήθηκε πολύ το τηλεσκόπιο μετά την ευθυγράμμιση παρόλα αυτά υπάρχει και η δεύτερη φορά. Διάβασα στο εγχειρίδιο του τηλεσκοπίου μου ότι πρέπει να βάζω το γεωγραφικό πλάτος στην βίδα του ύψους και απλώς να κινήσεις το αζιμούθιο και θα βρεις τον πολικό πολύ εύκολα. Επίσης έλεγε ότι αφού σφίξω τις βίδες δεν πρέπει να κουνηθεί ούτε χιλιοστό ο τρίποδας και η στήριξη. Αληθεύει κάτι τέτοιο η όχι. Εγώ έκανα αυτό στην αρχή άλλα χρειάστηκε να το σηκώσω πιο ψηλά(το γεωγραφικό πλάτος). Και οπότε έχω μια υπόνοια ότι δεν ήταν ο πολικός αυτός που στόχευα(είχε και λίγη συννεφιά προς τα εκεί και γενικότερα δεν διακρίνεται η μικρή άρκτος ολόκληρη λόγο φωτορύπανσης).
"Κάθε αστέρι μπορεί να είναι ο ήλιος κάποιου". Carl Sagan.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επίσης έλεγε ότι αφού σφίξω τις βίδες δεν πρέπει να κουνηθεί ούτε χιλιοστό ο τρίποδας και η στήριξη. Αληθεύει κάτι τέτοιο η όχι. .

 

Σωστα [-X

 

Εχεις π.μ. :)

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης