Jump to content

Πρόβλημα με go-to ισημερινής στήριξης


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα παιδιά. Όπως είχα γράψει και σε ένα παλιότερο thread, έχει έρθει στην κατοχή μου μια παλιά Celestron cg5

go-to , με το upgrade kit της iOptron. Μετά από αρκετό διάβασμα, μιας κι είναι η πρώτη μου ισημερινή, την έστησα χθες. Με λύπη διαπίστωσα ότι δεν λειτουργεί καλά όμως, και θα ήθελα να μου πείτε γνώμες και οδηγίες. Φαίνεται να υπάρχει προβλημα στην κίνηση και στον RA και στον DEC, όταν το τηλεσκόπιο είναι σχετικά χαμηλά. Τα γρανάζια δουλεύουν (και τα βλέπεις και τα ακούς), αλλά κίνηση δεν γίνεται. Τράβηξα ένα μικρό βιντεάκι, γιατί έτσι χάλια που σας τα περιέγραψα , αμφιβάλλω αν θα βγάλετε άκρη. Το τηλεσκόπιο είναι ένα skywatcher 130pds.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων !

 

https://drive.google.com/file/d/1DCx0ELyhAdHdPFlu08P-EaZnW_HAoBPa/view?usp=drivesdk

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Mad, εκτός από τα φρένα, λες λίγα περισσότερα για τα άλλα που ανέφερες; Τι είναι, που είναι, και τι πρέπει να κάνω :)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λέτε να έκανα βλακεία με τα φρένα και να τα ξέχασα;

Η αλήθεια είναι ότι είχα πρόβλημα με το alignment και χρειάστηκαν πολλές φορές να τα χαλαρώσω , να φέρω την στήριξη σε park position (όπως την εννοεί η iOptron) και να ξεκινήσω από την αρχή .

Ελπίζω να είναι αυτό. Πάντως τη ρύθμιση στο worm gear, με βάση τον οδηγό που έστειλε ο mad, θα δυσκολευτώ μάλλον να την κάνω καθώς μου φαίνεται αρκετά σύνθετη .

Τέλος, υπάρχει πιθανότητα να παίζει ρόλο η παλαιότητα και η μη χρήση της; Δλδ να χρειάζεται γρασαρισμα, λίπανση ή κάτι άλλο; Κι αν ναι, με τι υλικά γίνεται αυτό; Πχ wd40 ρίχνουμε για γενικότερη προστασία;

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Θα δοκιμάσω πάλι και θα σας πω.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν δεν βγάλεις άκρη και δεν είναι τα φρένα τσεκαρε εδώ https://drassa.weebly.com/blog/celestron-cg5-gt-advanced-gt-worm-gear-adjustment

 

Πολύ χρήσιμος οδηγός από έναν Έλληνα ερασιτέχνη αστρονόμο του εξωτερικού.

Νομίζω stellar82 πως είναι τα φρένα. Ξανακάνε την όλη διαδικασία με καθαρό μυαλό . Λύσιμο και γρασάρισμα νομίζω πως δε θα χρειαστείς.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ξανακάνε την όλη διαδικασία με καθαρό μυαλό .

 

Η αλήθεια είναι ότι με κούρασε αρκετά. Επειδή ήμουν σε μπαλκόνι με περιορισμένη ορατότητα προς τα έξω, ακόμα και η ευθυγράμμιση ερευνητή με τηλεσκόπιο με δυσκόλεψε, λόγω της θέσης του τηλεσκοπίου που έπαιρνε από την ισημερινή. Ελπίζω ότι θα συνηθίσω.

Πάντως τώρα που τα σκέφτομαι λίγο πιο καθαρά, παίζει να την πάτησα με το φρένο, γιατί σε μια κίνηση, έπαιξε και μια μικρή ολίσθηση του τηλεσκοπίου. Απλά έχοντας στο μυαλό κάτι αντίστοιχο που μου είχε συμβει στην alt-az κι ήθελε ελαφρύ σφίξιμο ένα μεγάλο παξιμάδι μέσα στην κεφαλή της βάσης, πηγε κατευθείαν το μυαλό στο σύνθετο κι όχι στο απλό

 

Ευχαριστώ πολύ,

Στέλιος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μην αγχώνεσαι, όπως σου είπαν και οι υπόλοιποι, πρέπει να ήταν τα φρένα.

Το θέμα όμως είναι οτι μάλλον θα χρειαστείς επιπλέον αντίβαρο, γιατί βλέπω οτι το έχεις τέρμα κάτω και πάλι το βάρος είναι περισσότερο στο τηλεσκόπιο. Για αυτό και ανταποκρινόταν στην κίνηση προς την μια πλευρά και όχι την την άλλη.

Λογικά τα γρανάζια δεν θα έχουν άμεσο πρόβλημα με ένα τέτοιο μικρό φορτίο από το misbalance βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα θα πρέπει να την ζυγίσεις καλύτερα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το θέμα όμως είναι οτι μάλλον θα χρειαστείς επιπλέον αντίβαρο, γιατί βλέπω οτι το έχεις τέρμα κάτω και πάλι το βάρος είναι περισσότερο στο τηλεσκόπιο.

 

Μάλλον δεν φαίνεται λόγω γωνίας, αλλά το αντίβαρο είναι αναμεσα στη μέση και στα 3/4 όπως φαίνεται και στην συννημένη φώτο. Οπότε λογικά δεν χρειάζεται άλλο αντίβαρο φίλε diorip, τί λες κι εσύ;

Ρωτάω γιατί αν δουλεψει σωστά η στήριξη, ήδη θα χρειαστεί να αγοράσω κάτι που λείπει, και για το οποίο έχω κάνει πατέντα (μπορείτε να το εντοπίσετε;;; :-note ) , οπότε να πάρω κι αντίβαρο, αν είναι.

IMG_20200430_132312.thumb.jpg.fdc66a55f05115c329d35d558461753b.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δοκίμασε πρώτα να ζυγίσεις το τηλεσκόπιο με το βαρύτερο προσοφθάλμιο (ή κάμερα αν έχεις σκοπό να κάνεις φωτογράφιση) και εάν δεν φτάνει το αντίβαρο να ζυγίσει ούτε τέρμα κάτω, μόνο τότε να πάρεις. (Είναι και ακριβά τα άτιμα :cry: )

Αν δεν φτάνει για λίγο, μπορείς πάντα να δέσεις με ταινία ένα μικρό μπουκάλι νερού. Δεν είναι "κομψό", θα κάνεις όμως τη δουλειά σου. :-note

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδια για τι στηριξη μιλαμε( μοντελο).

 

Όπως είχα γράψει και σε ένα παλιότερο thread, έχει έρθει στην κατοχή μου μια παλιά Celestron cg5

go-to , με το upgrade kit της iOptron.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Την συγκεκριμενη δεν την ξερω αλλα δοκιμασε τα φρενα και το αντιβαρο οπως ειπαν πιο πανω τα παιδια. Λογικα κατι απο εκεινα θα φταιει. Τα γραναζια τριζουν οταν τα κουνας. Επισης το goto δουλευει σωστα.
Φιλικά-Αντώνης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να βγάλεις άκρη κάνε το εξής. Σημάδεψε την Σελήνη χωρίς να βάλεις το τηλεσκόπιο στο goto! Βάλε μεγάλη μεγέθυνση και με το μάτι σου στο προσοφθάλμιο, και παράλληλα κρατώντας το χειριστήριο στα χέρια σου, μετακόμισε από κρατήρα σε κρατήρα. Η στήριξη σου είναι η ιδανική γι’ αυτήν την δουλειά. Μοιάζει κυριολεκτικά να κατασκευάστηκε γι’ αυτό τον σκοπό. Αν το κάνει αυτό τότε και μόνο τότε, πέρασε και στο goto. Δοκίμασε λοιπόν και γράψε μας.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης