Jump to content

Συνέντευξη του καθηγητή Ι. Σειραδάκη στο AstroVox


astrovox

Προτεινόμενες αναρτήσεις

AstroVox: Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το σημαντικότερο βήμα των τελευταίων χρόνων στην κατανόηση του σύμπαντος;

 

Ιωάννης Σειραδάκης: Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα αιχμής που συζητούνται πάρα πολύ αυτόν τον καιρό είναι η δυνατότητα ανίχνευσης ζωής πέραν της Γης μας. Αυτήν τη στιγμή είναι γνωστοί πάνω από 270 εξωηλιακοί πλανήτες, δηλαδή πλανήτες που περιφέρονται γύρω από αστέρια πολύ μακριά από το ηλιακό σύστημά μας. Βέβαια η πιθανότητα και δυνατότητα να ανιχνεύσουμε μικρούς πλανήτες, όπως η Γη μας, που ίσως φέρουν ζωή, είναι ακόμα μικρές διότι τα όργανα που διαθέτουμε σήμερα δεν είναι αρκετά ευαίσθητα. Στα επόμενα χρόνια τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η NASA σκοπεύουν να εκτοξεύσουν κατάλληλα διαστημικά τηλεσκόπια ακριβώς για αυτό το σκοπό.

Ένα άλλο θέμα που περιμένω να επιλυθεί κατά τα επόμενα λίγα χρόνια είναι η περίεργη επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος, που έχει διαπιστωθεί με παρατηρήσεις υπερκαινοφανών τύπου Ιa. Είναι πιθανόν, κατά την επίλυση αυτού του προβλήματος να προκύψουν καινούριοι νόμοι της Φυσικής ή να χρειαστεί να επεκταθούν οι γνωστές θεωρίες ή να βρεθεί κάτι τελείως άγνωστο έως τώρα.

 

Τι σημαίνει η επιστροφή του ανθρώπου στο φεγγάρι μετά από σχεδόν 50 χρόνια; Είναι επιστημονική αναγκαιότητα ή ζήτημα κύρους των χωρών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα;

 

Θα έλεγα ότι είναι περισσότερο θέμα κύρους διότι η αποστολή αυτή είναι ένα πραγματικά δαπανηρό πείραμα και εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Με τα ίδια χρήματα, θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε πολύ ενδιαφέροντα επιστημονικά πειράματα. Βέβαια, ας, μην ξεχνάμε πως για ζητήματα κύρους, κυρίως, ο Κολόμβος έκανε το μεγάλο ταξίδι του και ανακάλυψε την Αμερική πριν από πέντε περίπου αιώνες (αν και, σήμερα, υπάρχουν ενδείξεις ότι πρώτοι πάτησαν το πόδι τους στη νέα ήπειρο Κινέζοι ποντοπόροι). Αν, βέβαια το αντέχει η οικονομία κάποιας χώρας ας προχωρήσει αν και δε θα ήθελα να δω περικοπή δαπανών σε άλλα σημαντικά πειράματα.

 

Μπορούν οι ερασιτέχνες αστρονόμοι να προσφέρουν σήμερα κάτι στην επιστήμη της Αστρονομίας;

 

Πάρα πολλά και προσφέρουν ήδη. Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετοί ερασιτέχνες με δημοσιεύσεις σε έγκυρα περιοδικά με κριτές. Συμμετέχουν σε μακρόχρονες παρατηρήσεις ή σύγχρονες (με άλλα τηλεσκόπια) παρατηρήσεις. Είναι πολλές οι παρατηρήσεις όπου οι ερασιτέχνες αστρονόμοι συμβάλλουν και θα εξακολουθούν να συμβάλλουν στην αστρονομική έρευνα.

 

Υπήρξατε ποτέ ερασιτέχνης αστρονόμος;

 

Με την έννοια του να έχω ένα τηλεσκόπιο και να πηγαίνω για παρατηρήσεις στο βουνό, όχι. Αλλά, βεβαίως, η αγάπη μου για την Αστρονομία ξεκίνησε αναμφισβήτητα με παρατηρήσεις με μικρά τηλεσκόπια. Στα παιδικά χρόνια μου είχα ένα πολύ μικρό τηλεσκόπιο, το οποίο, δυστυχώς, έχει εξαφανιστεί τώρα, Μετά τις Πανεπιστημιακές σπουδές μου, προχώρησα προς την κατεύθυνση της Ραδιοαστρονομίας στη Μ. Βρετανία (Jodrell Bank). Εκεί, ήμουν από τους λίγους μεταπτυχιακούς φοιτητές που χρησιμοποιούσαν ένα μικρό οπτικό τηλεσκόπιο που διέθετε το Ινστιτούτο.

 

Αισιοδοξείτε ότι η πολιτεία θα αντιληφθεί κάποτε το πρόβλημα της φωτορύπανσης ώστε να λάβει κάποια στοιχειώδη μέτρα; Έχουν γίνει κάποια βήματα σ' αυτή την κατεύθυνση;

 

Πολύ φοβάμαι πως στη χώρα μας δεν έχει γίνει κανένα βήμα ακόμα. Μην ξεχνάμε πως το 70% των ανθρώπων του πλανήτη κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν μπορεί να δει τον Ιορδάνη Ποταμό, δηλαδή το Γαλαξία μας. Το 50% (δηλαδή, ένα επίσης μεγάλο ποσοστό) δεν μπορεί να δει, από τον τόπο κατοικίας τους τα περισσότερα από τις χιλιάδες των αστεριών που είναι ορατά με γυμνό οφθαλμό από σκοτεινές περιοχές, χωρίς φωτορύπανση. Νομίζω πως η χώρα μας πρέπει σιγά-σιγά να ακολουθήσει αυτό που γίνεται σε άλλες χώρες, οι οποίες, μάλιστα, έχουν πολύ πιο πρόσφατη αστρονομική παράδοση: να προχωρήσει, δηλαδή, στη δημιουργία πάρκων ελεύθερων φωτορύπανσης ή, ακόμα καλύτερα, πάρκων ελεύθερων ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης για να αναπτυχθεί και η Ραδιοαστρονομία στη χώρα μας. Προς το σκοπό αυτό, θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο η Εθνική Αστρονομική Επιτροπή. Προς αυτήν την κατεύθυνση, έχουν ήδη γίνει μερικά δειλά βήματα να συνταχθεί ένα σχέδιο νόμου, το οποίο, με τη βοήθεια και συνεργασία του Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα να μπορούσε να ολοκληρωθεί και να προωθηθεί, στη συνέχεια προς τη Βουλή των Ελλήνων προς ψήφιση.

Στο νομοσχέδιο αυτό νομίζω ότι πρέπει να περιγράφονται μόνο οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη δημιουργία τέτοιων πάρκων (μέγιστος φωτισμός, ελάχιστη απόσταση κατασκευής σημαντικών υποδομών οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν φωτορύπανση, κτλ). Η άδεια για τη δημιουργία των πάρκων θα δίνεται μετά από αίτηση και, οπωσδήποτε, δικαιολογημένη πρόταση των ενδιαφερόμενων φορέων, με Προεδρικό Διάταγμα ή άλλο μηχανισμό που θα προτείνει ο νομοθέτης.

 

Ποια είναι τα τελευταία νέα από την έρευνα για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων;

 

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένας αναλογικός αστρονομικός υπολογιστής που κατασκευάστηκε κατά τα τέλη του 2ου π.Χ. αιώνα. Οι διαστάσεις του ήταν περίπου 30×20×10 cm – λίγο μεγαλύτερος από ένα σημερινό Laptop – και περιείχε τουλάχιστον 30 συνεργαζόμενα γρανάζια, με τη βοήθεια των οποίων ήταν δυνατόν να υπολογισθεί, με μεγάλη ακρίβεια, η κίνηση του Ήλιου και της Σελήνης καθώς επίσης και οι φάσεις της Σελήνης. Με τη βοήθειά του μπορούσαν να υπολογιστούν οι ημερομηνίες των Ολυμπιακών και των άλλων κύριων Πανελληνίων Αγώνων και να προβλεφθούν εκλείψεις (ηλιακές ή σεληνιακές). Περιείχε επίσης ένα εκτεταμένο εγχειρίδιο χρήσης. Οι κύριες λειτουργίες του Μηχανισμού των Αντικυθήρων έχουν αποκρυπτογραφηθεί και πάνω από 2000 γράμματα του εγχειριδίου χρήσεως έχουν διαβαστεί (μετά από 2000 χρόνια!) με τη χρήση εξειδικευμένων καινοτόμων μεθόδων.

Οι πρόσφατες έρευνες έχουν εντοπίσει ένα πλήρες αρχαίο ελληνικό ημερολόγιο στην πάνω κλίμακα της οπίσθιας πλευράς (κύκλος του Μέτωνα), το οποίο ταιριάζει με ημερολόγια πόλεων της κεντρικής Μεσογείου, δηλαδή της Δωδώνης, της Κέρκυρας, της πόλης Βουθρωτό (πού βρίσκεται τώρα στη νότια Αλβανία) και του Ταυρομένιου της Σικελίας. Επίσης έχει επιβεβαιωθεί ότι με τη βοήθεια του Μηχανισμού μπορούσε να υπολογισθεί η ημερομηνία τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, των Πυθίων, των Ίσθμιων καθώς επίσης και των αγώνων στη Νεμέα (τα Νέμεα) και στη Δωδώνη (τα Νάϊα).

 

Η έρευνά σας περιστρέφεται γύρω από αστέρες νετρονίων των γνωστών pulsars. Θα μπορούσατε να μας πείτε κάποια από τα πιο σημαντικά σημεία της έρευνάς σας;

 

Η συμβολή μου στην έρευνα των αστέρων νετρονίων ξεκίνησε με την ανακάλυψη νέων τέτοιων αστέρων, άγνωστων μέχρι τότε. Όταν έγραφα τη Διδακτορική διατριβή μου είχα ανακαλύψει το 1/3 των γνωστών τότε αστέρων νετρονίων. Επί πλέον έχω συμβάλει με παρατηρήσεις και ανάλυση δεδομένων σε υψηλές συχνότητες και με προτάσεις θεωρητικών μοντέλων του μηχανισμού εκπομπής ακτινοβολίας από αστέρες νετρονίων.

Ένας άλλος κλάδος με το οποίο έχω ασχοληθεί είναι οι αστέρες εκλάμψεων. Στον κλάδο αυτό έχω συνεργαστεί με συναδέλφους μου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπως ο κ. Στ. Αυγολούπης και ο κ. Μ. Κονταδάκης, αλλά και με συναδέλφους από το εξωτερικό. Χρησιμοποιώντας ταυτόχρονες παρατηρήσεις με επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια, μας δίνεται η ευκαιρία να μελετήσουμε τα δυναμικά φαινόμενα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των μεγάλων εκρήξεων που συμβαίνουν στην επιφάνεια των αστέρων εκλάμψεων.

Τέλος έχω δημοσιεύσεις για το κέντρο του Γαλαξία, για σχετικά κοντινούς γαλαξίες, για τη Σελήνη και, βέβαια, για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

 

Ποια θεωρείτε τη σημαντικότερη στιγμή της δικής σας πορείας;

 

Είναι πολλές οι στιγμές χαράς, ενθουσιασμού και ικανοποίησης που συνδέονται με τις ερευνητικές δραστηριότητες μου. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε δύο από αυτές:

Τον Οκτώβριο 2005, σύντομα μετά την έναρξη της καταγραφής των δεδομένων του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, καταλάβαμε ότι είχαμε στα χέρια μας ένα θησαυρό νέων ανακαλύψεων. Πολλές φορές, κουρασμένοι αργά το βράδυ, καθόμαστε σε κάποια ταβερνίτσα της Αθήνας, κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο, με τον Ξενοφώντα Μουσά, το Γιάννη Μπιτσάκη, τον Mike Edmunds και τον Tony Freeth (την αρχική ομάδα), για να καταπραΰνουμε την πείνα μας και να κάνουμε ένα γρήγορο απολογισμό της ημέρας, Ήταν τόσο μεγάλος ο ενθουσιασμός μας που, πολλές φορές, αντί για “cheers” (στην υγειά μας), τσουγκρίζαμε τα ποτήρια μας με την ευχή “more gears” (και άλλα γρανάζια).

Επίσης έχουν μείνει ανεξίτηλες οι όμορφες στιγμές που ανακάλυπτα ένα νέο, άγνωστο μέχρι τότε, pulsar. Για παράδειγμα, θα μου μείνει αξέχαστο εκείνο το Κυριακάτικο αυτό πρωινό του 1974, στο Jodrell Bank όταν ανακάλυψα το pulsar PSR 0355+54, του οποίου η περίοδος των παλμών ήταν εκτός των ορίων των περιόδων που τυπικά μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε. Το pulsar αυτό αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντικό με την ταχύτατη περίοδο περιστροφής, την ισχυρή ακτινοβολία που εκπέμπει σε υψηλές συχνότητες και τις περίεργες ιδιότητες πόλωσης που έχει. Πολλές φορές ήταν τόση η επιθυμία να ανακαλύψω ένα νέο pulsar, που νομίζω ότι διαισθανόμουνα ότι σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή του ουρανού που είχαμε παρατηρήσει, όταν θα αναλύαμε τα δεδομένα, θα ανακαλύπταμε ένα νέο pulsar. Λίγες ώρες μετά, αναλύοντας τα δεδομένα, πράγματι βρίσκαμε ένα pulsar! Σιγά-σιγά είχα αποκτήσει τη φήμη ότι “μυριζόμουν” τα pulsars…

Υπάρχει κάποιος επιστήμονας του οποίου το έργο θαυμάζετε;

 

Βεβαίως, υπάρχουν πάρα πολλοί. Είναι δύσκολο να περιγράψω σε λίγες γραμμές το έργο αυτών των επιστημόνων και να παραθέσω τους πολλούς λόγους για τους οποίους τους θαυμάζω. Ας μου επιτρέψετε να κάνω μια σύντομη αναφορά: θαυμάζω τον άνθρωπο και τον επιστήμονα Αρχιμήδη, τον προπάτορα των επιστημών. Τον άνθρωπο που έβαλε τα θεμέλια σε πολλούς κλάδους των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Αστρονομίας, της Τεχνολογίας γενικά. Θαυμάζω το γεωμέτρη Ευκλείδη, τα βιβλία του οποίου ακόμα χρησιμοποιούμε και τους αστρονόμους Ίππαρχο και Πτολεμαίο, για τη συμβολή τους στην επιστήμη της Αστρονομίας. Θαυμάζω το Νεύτωνα για την τεράστια συμβολή του στην επιστήμη της Φυσικής. Θαυμάζω το Δαρβίνο, που μας έδωσε τις βάσεις για την εξέλιξη των ειδών. Τέλος θαυμάζω τον Pauli, τον Heisenberg και τον Albert Einstein για τις πρωτοποριακές ιδέες τους, που έθεσαν τα θεμέλια της σύγχρονης Φυσικής.

 

Πολλοί νέοι φίλοι της αστρονομίας θέλουν να συνεχίσουν σε σπουδές πάνω στην αστρονομία. Τί θα τους συμβουλεύατε;

 

Καταρχήν θα πρέπει να φροντίσουν να είναι καλοί μαθητές στο γυμνάσιο και το λύκειο ώστε να έχουν καλές βάσεις, ιδιαιτέρως στα Μαθηματικά και στη Φυσική. Αν κανείς χάσει τον κρίκο των Μαθηματικών επειδή δεν παρακολούθησε κάποιες τάξεις με προσοχή αλλά και, καμιά φορά, επειδή η διδασκαλία δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, τότε δυσκολεύεται να αναπληρώσει και να συρράψει αυτούς τους κρίκους της γνώσης ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τη μελέτη των Μαθηματικών και της Φυσικής. Εδώ θα ήθελα να κάνω μια μικρή παρένθεση για να συμπληρώσω ότι δεν πρέπει να παραμελήσουμε τη γνώση της γλώσσας μας. Όσες γνώσει και αν έχει κάποιος, εάν δεν μπορεί να τις μεταδώσει, είναι άχρηστες...

Στη συνέχεια, αν κάποιος επιθυμεί να γίνει αστρονόμος, θα πρέπει να σπουδάσει σε ένα Τμήμα Φυσικής ή Μαθηματικών και να προχωρήσει σε μεταπτυχιακές σπουδές Αστρονομίας είτε στη χώρα μας είτε στο εξωτερικό.

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη διαδικασία για να αποκτήσει κάποιος Διδακτορικό Δίπλωμα Αστρονομίας. Μετά, εφόσον το επιθυμεί, σχετικά εύκολα, μπορεί να βρεi κανείς μια θέση για μεταδιδακτορική έρευνα (Post Doc) στο εξωτερικό. Στη χώρα μας, δυστυχώς, σπάνια προκηρύσσονται θέσεις για μεταδιδακτορική έρευνα από κρατικά κονδύλια. Σκοπός της μεταδιδακτορικής έρευνας είναι να εδραιώσει κάποιος τις γνώσεις και τις τεχνικές που απέκτησε μέχρι τότε, να επιδοθεί αποκλειστικά στην έρευνά του και να δημοσιεύσει το έργο του.

Οι μόνιμες θέσεις Αστρονομίας στη χώρα μας είναι πολύ περιορισμένες, κυρίως σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και στην Ακαδημία Αθηνών. Αν όμως κάποιος δουλέψει με αγάπη, ενδιαφέρον και επιμονή ως μεταδιδακτορικός ερευνητής, αποκτήσει καλή φήμη ως επιστήμονας και πλούσιο δημοσιευμένο έργο, τότε έχει αρκετές πιθανότητες να βρει μια θέση σε κάποιο ίδρυμα του εσωτερικού ή του εξωτερικού και να εργαστεί πλέον ως αστρονόμος, συνδυάζοντας το χόμπι του με το επάγγελμά του.

 

Ποιες οι προοπτικές έρευνας σήμερα στην Ελλάδα και ποια η θέση της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή επιστημονικά;

 

Όπως είχε πει ο Βρετανός καθηγητής Paul Murdin κατά τη διάρκεια του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Αστρονομίας, η “πυκνότητα αστρονόμων” στη χώρα μας είναι πολύ μεγάλη, δηλαδή είμαστε μια μικρή χώρα με αρκετούς αστρονόμους. Οι περισσότεροι εργάζονται σε θεωρητικά προβλήματα γιατί η αστρονομική υποδομή στη χώρα μας είναι ακόμα υπό ανάπτυξη. Υπάρχουν όμως ελπίδες. Καταρχήν, ξεκινάει φέτος η λειτουργία του αστεροσκοπείου “Αιμίλιος Χαρλαύτης” με το νέο τηλεσκόπιο διαμέτρου 2.3 μέτρων, “Αρίσταρχος” στην κορυφή του όρους Χελμός, στην Πελοπόννησο. Στη νότια Κρήτη βεβαίως υπάρχει το αστεροσκοπείο του Σκίνακα με ένα πολύ ωραίο και πετυχημένο τηλεσκόπιο 1.3 m. Επίσης υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές για τη δημιουργία δύο νέων τηλεσκοπίων της τάξεως των 1,2 μέτρων στη Βόρεια Ελλάδα. Στο όρος Όρλιακας στα Γρεβενά και στο όρος Χολομών στη Χαλκιδική.

Όσον αφορά τη θέση της Ελλάδος στη διεθνή επιστημονική σκηνή, θα έλεγα ότι είναι πολύ καλή και μας σέβονται. Ξέρω ότι έχουμε πολύ καλή φήμη σαν φυτώρια αστρονόμων. Σε ένα συνέδριο, στην Αμερική, είχα ακούσει πριν από λίγα χρόνια, έναν Ολλανδό αστρονόμο να λέει σε έναν Αμερικανό συνάδελφό του: «αν θέλετε μεταπτυχιακούς φοιτητές σε αστρονομία, να αναζητήσετε φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης». Δεν είπα τίποτα, απλώς το άκουσα και χάρηκα πάρα πολύ. Η χώρα μας συμμετέχει, εδώ και λίγα χρόνια, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ – ESA). Αυτό σημαίνει πως ανοίγουν καινούριες προοπτικές εύρεσης θέσεων σε αυτόν το μεγάλο οργανισμό ο οποίος είναι αντίστοιχος της NASA στην Ευρώπη. Επίσης, γίνονται προσπάθειες η χώρα μας να μπει και στον άλλο μεγάλο αστρονομικό οργανισμό, το European Southern Observatory (ESO), παρόλο που υπάρχουν δυσκολίες χρηματοδότησης από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Πέραν αυτού, ας μην ξεχνάμε πως η χώρα μας έχει υπογράψει και έχει υποχρέωση μέχρι το 2013 να χρηματοδοτεί με τουλάχιστον το 1,5% του ακαθάριστου εισοδήματος την Έρευνα και την Τεχνολογία. Σήμερα το ποσοστό είναι 0,61%. Επομένως πρέπει να υπερδιπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Αν στη χώρα μας αυξηθούν, όντως, τα κονδύλια για την Έρευνα και την Τεχνολογία τότε, μεταξύ των άλλων επιστημών, και η Αστρονομία θα μπορέσει να διεκδικήσει τη θέση που της ανήκει, λαμβάνοντας υπόψη την παράδοση της χώρας μας στον κλάδο της Αστρονομίας και τους καθαρούς ουρανούς που διαθέτουμε.

 

Αφού η αστρολογία είναι ξεκάθαρη απάτη, γιατί οι επιστήμονες δεν παίρνουν σθεναρή στάση σε μια οργανωμένη πρωτοβουλία αντιμετώπισης του θέματος;

 

Πολλές φορές Έλληνες αστρονόμοι συμμετέχουν σε τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές εκπομπές ή έχουν γράψει άρθρα στον τοπικό ή εθνικό τύπο, για το θέμα αυτό. Δυστυχώς, είτε εμείς δεν είμαστε αρκετά πειστικοί είτε ο κόσμος προτιμά να ακούει λόγους παρηγοριάς και ελπίδας και έτσι δεν φαίνεται να έχουμε την ίδια απήχηση με αυτούς που βγαίνουν στην τηλεόραση για «να μας πουν τη μοίρα και το ριζικό μας». Οι περισσότεροι αστρολόγοι είναι έξυπνοι άνθρωποι, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το άγχος, τη λαχτάρα και την αγωνία που έχει κάποιος όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση ή όταν έχει ανάγκη παρηγοριάς. Αν παρατηρήσετε αυτά που λέγονται στις αστρολογικές εκπομπές της τηλεόρασης ή γράφονται στις αστρολογικές σελίδες του ημερήσιου ή εβδομαδιαίου τύπου, θα παρατηρήσετε ότι δεν έχουν καμία – μα καμία – ακριβή πρόβλεψη και ουσιαστικά κάνουν την ίδια δουλειά με τους χειρομάντες και τις καφετζούδες. Λαμβάνοντας υπόψη τις γνωστές δυνάμεις της Φύσης (υπάρχουν μόνο τέσσερις τέτοιες δυνάμεις),η επίδραση που έχει μία νταλίκα με 10 τόνους χαλίκι, που περνά σε απόσταση 10 μέτρα μακριά μας, είναι πολύ πιο μεγάλη από την επίδραση του Ερμή, της Αφροδίτης ή του Άρη. Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της θέσης του πλανήτη Ουρανού και του τι θα συμβεί σε κάποιον από εμάς αυτή την εβδομάδα, αυτόν τον χρόνο ή σε όλη μας τη ζωή.

Υπάρχει, βέβαια, μια ισχυρή σύζευξη μεταξύ του κλίματος και του ανθρώπινου χαρακτήρα. Το κλίμα δημιουργείται και επηρεάζεται κυρίως από δυο πολύ γνωστά ουράνια σώματα: τον Ήλιο και τη Σελήνη. Αν κάποιος γεννήθηκε το καλοκαίρι, όταν ο Ήλιος βρισκόταν, για παράδειγμα, στον αστερισμό του Ταύρου και έλαμπε και σκορπούσε τη θαλπωρή του στη Γη, πολύ πιθανό να διαμορφώσει διαφορετικό χαρακτήρα από κάποιον που γεννήθηκε το χειμώνα που όλα ήταν πιο σκοτεινά και έκανε κρύο! Επομένως υπάρχει στενή σχέση μεταξύ των κλιματολογικών φαινομένων και της διαμόρφωσης και εδραίωσης του χαρακτήρα όχι όμως αυτό το οποίο λένε οι αστρολόγοι που είναι τελείως παράλογο.

Τι περιμένετε από το Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας 2009;

 

Περιμένω ότι με τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας και σε άλλες χώρες κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας (IYA 2009), ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας θα γνωρίσει από κοντά τις δραστηριότητες που αφορούν την επιστήμη της Αστρονομίας, θα ατενίσει με ενδιαφέρον και θαυμασμό τον έναστρο ουρανό και θα προσπαθήσει να μεταφέρει την ηρεμία και την ομορφιά του μεσ’ την ψυχή του. Προσωπικά, όταν κοιτάζοντας τα άστρα, καταφέρνω να νοιώσω την απεραντοσύνη του Σύμπαντος, τότε μου φαίνονται άχρηστα, γελοία και φαιδρά τα εθνικά, γεωγραφικά και θρησκευτικά μίση που υπάρχουν στον πλανήτη μας.

Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον την ηλεκτρονική ανταλλαγή απόψεων και τις προτάσεις μεταξύ των διαφόρων ερασιτεχνικών ομίλων της χώρας μας και του Εθνικού Σημείου συντονισμού των εκδηλώσεων για το Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας. Θα γίνουν πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις, μερικές από τις οποίες σχεδιάζουμε στο Εργαστήριο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μερικές θα οργανωθούν από άλλα ιδρύματα της χώρας μας και πολλές από τους ερασιτεχνικούς ομίλους. Νομίζω ότι το 2009 θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον έτος με καταπληκτικές αστρονομικές εκδηλώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να συμβουλευτείτε τη σελίδα: http://www.astronomy2009.gr/

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολυ καλη κινηση εκ μερους του αστροβοξ αυτη η συνεντευξη.Νιωθω τυχερος που εχω γνωρισει απο κοντα τον κ.Σειραδακη και πιστευω οτι τα λογια του θα φανουν χρησιμα σε πολλους!!!!!

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

 

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Eκπληκτική συνέντευξη και όχι με δεδομένες ερωτήσεις...Μπράβο στο Αστροβοξ!!!

Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)

:cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο στον Ανδρέα γι'αυτή την πολύ ωραία συνέντευξη.

 

Ο κ.Σειραδάκης είναι ένας πραγματικά αξιόλογος άνθρωπος και λαμπρός επιστήμων που τιμά την χώρα μας και την αστρονομία.

 

Συγχαρητήρια και πάλι.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι τιμή μας που εγκαινιάσαμε αυτή τη νέα κατηγορία με μια συνέντευξη από τον κ. Σειραδάκη και τον ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο του αλλά και για το σταθερό ενδιαφέρον του για τους ερασιτέχνες αστροπαρατηρητές.

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να προτείνετε πρόσωπα για συνέντευξη μέσω της φόρμας: http://www.astrovox.gr/feedback.html. Ελπίζουμε ότι θα επανέλθουμε σύντομα με μια νέα συνέντευξη...

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ σημαντική η νέα αυτή ενότητα. Ήταν νομίζω κάτι που έλειπε από το φόρουμ, όπως και η φιλοξενία επιστημονικών άρθρων γύρω από την αστρονομία.

Συγχαρητήρια στον Ανδρέα, τον Κώστα, τον Στέφανο και σε όποιον άλλον στήριξε αυτήν την πρωτοβουλία.

Μια πρωτοβουλία που βοηθάει στην κατάρτισή μας από ανθρώπους με επιστημονικό λόγο και εγκυρότητα, αλλά και μας δίνει νέα ερεθίσματα για να βουτήξουμε πιο βαθιά στο αγαπημένο μας χόμπυ.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Σειραδάκη που για άλλη μία φορά στηρίζει τις προσπάθειες των ερασιτεχνών αστρονόμων -και όχι μόνο-.

Καλή συνέχεια.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θέλω και εγώ με την σειρά μου να συγχαρώ το αστροβοξ για αυτή την ιδέα και την υλοποιησή της!!!Ο κ.Σειραδάκης είναι από τους λαμπρότερους επιστήμονες στον κόσμο στην ραδιοαστρονομία και το σημαντικότερο είναι καλός και απλός άνθρωπος!!Νοιώθω αρκετά περήφανη που έτυχε να τον γνωρίσω..!Μπράβο και πάλι!!! =D> =D> =D> :cheesy:

Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν.

 

Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και εγω θελω να συγχαρω το astrovox για αυτη τη ενεργεια και ειμαι σιγουρος οτι θα διαβασουμε και αλλες συνεντευξεις =D> =D> :D

Αυτό που είναι ακατάληπτο σχετικά με το σύμπαν είναι ότι θα έπρεπε να είναι πέρα για πέρα

καταληπτό

 

Albert Einstein :!:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγχαρητήρια σε όλους όσους έβαλαν το χέρι τους για αυτή την πολύ όμορφη συνέντευξη! =D> =D> :oops: :oops: :oops:
ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Πραγματικά εκπληκτική συνέντευξη =D> =D> =D> Πολλά συγχαρητήρια σε σας παιδία που πήρατε αυτή την πρωτοβουλία και δώσατε και σε εμάς τους φίλους του astrovox να διαβάσουμε αυτήν την εκπληκτική ξανατονίζω συνέντευξη από τον εξαίσιο κ. Σειραδάκη. !!!!!! =D> =D>
ΑΣΤΡΟΝΌΜΟΣ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...
  • 1 έτος αργότερα...

Πολύ ωραία συνέντευξη από έναν υπέροχο επιστήμονα.

Τον έχω δει σε αρκετές εκδηλώσεις από κοντά στη Θεσσαλονίκη.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εξαιρετική συνέντευξη! Σας ευχαριστούμε για την πρωτοβουλία που πήρατε για κάτι τέτοιο, καθώς οι απαντήσεις του κ.Σειραδάκη βοήθησαν και εμάς τους αρχάριους να διαμορφώσουμε μία πληρέστερη άποψη για ορισμένα θέματα. Συγχαρητήρια! =D>

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.

Albert Einstein

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 έτη αργότερα...
  • 6 έτη αργότερα...
Ένας άνθρωπος ο οποίος δεν θα ξεχαστεί. Γεμάτος ευγένεια, καλοσύνη και σημαντικό επιστημονικό έργο. :(
  • Μου αρέσει 1
Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης