Jump to content

Έφυγε ο Γιάννης Σειραδάκης


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Όλη η αστρονομική Ελλάδα θρηνεί καθώς έφυγε σήμερα ο αγαπητός σε όλους μας Γιάννης Σειραδάκης. Εξαιρετικός δάσκαλος, επιστήμονας και άνθρωπος, άφησε ανεξίτηλο στίγμα και ενέπνευσε γενιές με το έργο του. Θα τον θυμόμαστε για πάντα ως έναν εξαιρετικό φίλο των ερασιτεχνών αστρονόμων, έναν άνθρωπο που με την ευγένεια και το ήθος του μας έκανε να αγαπήσουμε τόσο την επιστήμη που με τόσο θέρμη δίδασκε όσο και τον ίδιο σαν δικό μας άνθρωπο. Αντίο δάσκαλε!

jhs.jpg.e097fb0036a4df535548d955f71c0d3e.jpg

  • Λυπημένος 1
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσω τη θλίψη μου για το χαμό του κυρίου Γιάννη. Είχα τη μεγάλη ευκαιρία να τον γνωρίσω και να συζητήσω μαζί του στο πανελλήνιο συνέδριο στο Βόλο. Χαρούμενος, ευγενικός,έτοιμος να μοιραστεί τις γνώσεις του και να βοηθήσει. Πραγματικά απίστευτος άνθρωπος και δάσκαλος. Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια προς την οικογένειά του. Καλό ταξίδι προς τα αστέρια κύριε Γιάννη.
  • Λυπημένος 1

Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:

https://www.instagram.com/specca_observatory

 

Η Σελίδα μου στο Facebook.

https://www.facebook.com/dailyastronomy1/

 

Specca Observatory,Ioannina

Λέκκας Γεώργιος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λυπηρό όταν φεύγουν τέτοιοι άνθρωποι, τον παρακολουθούσα από μακρυά.Ας είναι ελαφρύ το χώμα.

Συλληπτήρια στους δικούς του.

  • Λυπημένος 1

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα συλλυπητήρια και από μένα στην οικογένεια του. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω σε δύο επισκέψεις και ομιλίες που έκανε στη Μυτιλήνη και να συζητήσω για λίγο μαζί του. Εξαιρετικός δάσκαλος και ομιλητής , σεμνός και ταπεινός άνθρωπος. Καλό ταξίδι στα αστέρια που τόσο αγαπούσε.
  • Μου αρέσει 1

Φιλικά Σταύρος :)

 

TS GSO 10' , skywatcer 100 bked, vixen ultima 9x63.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μεγάλη η θλίψη για όλους μας. Δεν ήταν μόνο σπουδαίος Δάσκαλος στην επιστήμη του, αλλά και Δάσκαλος ήθους και ταπεινότητας. Πάντα με το χαμόγελο και τη θετική σκέψη και με έναν καλό λόγο για τον καθένα. Στάθηκε με μεγάλη αγάπη στους φοιτητές του, στους συνεργάτες του αλλά και στους ερασιτέχνες αστρονόμους. Ένας ολοκληρωμένος Άνθρωπος, ένα πολύ φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση. Αντίο αγαπημένε μας Γιάννη Σειραδάκη...
  • Λυπημένος 1

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τον Γιάννη Σειραδάκη τον γνώρισα στο μακρινό Novosibirsk στην ολική έκλειψη ηλίου το 2008. Πριν από πολλά χρόνια ήρθε στην Μυτιλήνη για δυο ομιλίες, και κάναμε αρκετή παρέα.

Αυτό που με εντυπωσίασε συνέβη στο συνέδριο ερασιτεχνών αστρονόμων στην Σπάρτη. Είχα στείλει μια παρουσίαση,και ο κύριος Γιάννης έκανε αρκετές διορθώσεις σε αυτήν, που ήταν πάρα πολύ σημαντικές και χρήσιμες για εμένα. Στο συνέδριο μου είπε< Λεωνίδα συγνώμη για τις πολλές διορθώσεις>, και του είπα πως το να ασχοληθεί με την παρουσίασή μου και να με βοηθήσει τόσο να την κάνω πιο σωστή ήταν το καλύτερο δώρο για εμένα. Τον ευχαρίστησα πολύ και κατάλαβα ότι ακόμα και οι κορυφαίοι αστρονόμοι της χώρας μας μπορούν να είναι κοντά στους ερασιτέχνες αστρονόμους.

Θα τον θυμόμαστε για πάντα, ένας χαμογελαστός άνθρωπος.

 

Ένα ελάχιστο δείγμα της δουλειάς του

 

Published: December 2004

Morphology and characteristics of radio pulsars

John H. Seiradakis & Richard Wielebinski

The Astronomy and Astrophysics Review volume 12, pages239–271(2004)Cite this article

 

128 Accesses

 

11 Citations

 

Metricsdetails

 

Abstract.

This review describes the observational properties of radio pulsars, fast rotating neutron stars, emitting radio waves. After the introduction we give a list of milestones in pulsar research. The following chapters concentrate on pulsar morphology: the characteristic pulsar parameters such as pulse shape, pulsar spectrum, polarization and time dependence. We give information on the evolution of pulsars with frequency since this has a direct connection with the emission heights, as postulated in the radius to frequency mapping (RFM) concept. We deal successively with the properties of normal (slow) pulsars and of millisecond (fast-recycled) pulsars. The final chapters give the distribution characteristics of the presently catalogued 1300 objects.

  • Μου αρέσει 1
Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλό Ταξίδι αγαπητέ κύριε Σειραδάκη. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ με το πλατύ χαμόγελο, το ταπεινό ύφος, αλλά και τον μαγικό τρόπο σαν ομιλητής που μας έκανε να τον αγαπήσουμε. Πάντα με χαμόγελο και ευγένεια, δεν κουραζόταν ποτέ να ξοδέψει τον χρόνο του για να σου λύσει απορίες ή να σου μάθει πράγματα του ουρανού. Τώρα πήγε εκείνος στον ουρανό αλλά πίσω στην Γή μας άφησε μια μεγάλη κληρονομιά γνώσεων. Θα θυμόμαστε τις στιγμές που τον είχαμε κοντά μας. Όταν σου μιλούσε ένιωθες ότι είσαι μοναδικός, αλλά αντιθέτως ήταν εκείνος ο μοναδικός. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Όσοι τον γνωρίσαμε ξέρουμε. Καλό παράδεισο κύριε Σειραδάκη.

.thumb.jpg.001332df0bcd580b402d48d1495cd127.jpg

Manolakas Stergos[/b]
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανακοίνωση Αστρονομικής Εταιρεία Πάτρας "Ωρίων" για την απώλεια του Γιάννη Σειραδάκη

 

Όλη η αστρονομική Ελλάδα θρηνεί καθώς έφυγε σήμερα, 3 Μαΐου, ο αγαπητός σε όλους μας Γιάννης Σειραδάκης. Ένας εξαιρετικός δάσκαλος, επιστήμονας και άνθρωπος, άφησε ανεξίτηλο στίγμα και ενέπνευσε γενιές φοιτητών, επιστημόνων και ερασιτεχνών αστρονόμων με το έργο του.

 

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι θα τον θυμόμαστε ως έναν εξαιρετικό φίλο που ήταν πάντα δίπλα μας, στηρίζοντας ακούραστα τις προσπάθειές μας, συμμετέχοντας στα συνέδρια και τις εκδηλώσεις μας, χαρίζοντάς μας απλόχερα τις γνώσεις του και αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα για την συνεργασία ερασιτεχνών και επαγγελματιών αστρονόμων.

 

Βρισκόταν πάντα κοντά στη νέα γενιά αστρονόμων, εκπαιδεύοντας αναρίθμητους φοιτητές στην παρατηρησιακή αστρονομία και στηρίζοντας έμπρακτα θεσμούς όπως η ολυμπιάδα αστρονομίας και οι μαθητικοί διαγωνισμοί. Λάτρης των εκλείψεων, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο για την παρατήρηση και ανάλυση δεδομένων από ολικές εκλείψεις ηλίου.

 

Πέρα από όλα αυτά, ο Γιάννης Σειραδάκης ήταν ένας άνθρωπος που με την ευγένεια και το ήθος του μας έκανε να αγαπήσουμε τόσο την επιστήμη που με τόσο θέρμη δίδασκε όσο και τον ίδιο, σαν δικό μας άνθρωπο. Το κενό που αφήνει μοιάζει αδύνατο να καλυφθεί.

 

Ο Γιάννης Σειραδάκης σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Manchester και συνέχισε σε ερευνητικές θέσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1985 και τακτικός Καθηγητής το 1995, συνταξιοδοτήθηκε το 2015 και τον ίδιο χρόνο εξελέγη Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστρονομίας του ΑΠΘ. Ήταν επίσης ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας.

 

Ο Γιάννης Σειραδάκης άφησε πίσω σημαντικό επιστημονικό έργο ανακαλύπτοντας μεγάλο αριθμό πάλσαρ κατά τη διάρκεια των διδακτορικών του σπουδών, μελετώντας τους μηχανισμούς εκπομπής των αστέρων νετρονίων και τους αστέρες εκλάμψεων. Ήταν επιστήμονας με ευρύτατο φάσμα ενδιαφερόντων και εργάστηκε σε πολλούς τομείς της Αστρονομίας δημοσιεύοντας μελέτες για το κέντρο του Γαλαξία, τους κοντινούς γαλαξίες και τη Σελήνη. Ο ίδιος ξεχώριζε τη συνεισφορά του στη μελέτη του μηχανισμού των Αντικυθήρων που αποκάλυψε την τελειότητα του πρώτου αστρονομικού μηχανικού υπολογιστή και τον ενθουσιασμό που υπήρχε στην ερευνητική ομάδα από το θησαυρό νέων ανακαλύψεων που είχαν στα χέρια τους.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλό ταξίδι και καλό παράδεισο κε καθηγητά θα σας θυμόμαστε για πάντα!

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

 

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πριν ο Γιώργος Νικολουδάκης, τώρα ο Κος Σειραδάκης. Το ένα πλήγμα μετά το άλλο για την ερασιτεχνική αστρονομική οικογένειά μας. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που είχα την τύχη να γνωρίσω έναν λαμπρό επιστήμονα σαν τον κο Σειραδάκη.

Καλό παράδεισο Κύριε Σειραδάκη. Θα σε θυμόμαστε για πάντα για το ευγενικό ύφος σας, αλλά και με το καλοσυνάτο χαμόγελό σας.

....τὸν ἥλιον εἰς ἐξουσίαν τῆς ἡμέρας, τὴν σελήνην καὶ τοὺς ἀστέρας εἰς ἐξουσίαν τῆς νυκτός....

Ψαλμός 135

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια σπάνια προσωπικότητα. Τον συνάντησα μόνο μία φορά οπότε και κάναμε ατροπαρατήρηση μαζί τον Ιούλιο του 2012 στην Χρυσορογιάτισσα. Ηταν αρκετή για να τον βάλω στην καρδιά μου.

129543037_DSCF0069_24cropped.thumb.jpg.6655b503987f24aea8f3de41923270c4.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας

 

Με λύπη πληροφορηθήκαμε ότι σήμερα, 3 Μαΐου, "έφυγε για το μεγάλο

ταξίδι" ο αγαπητός σε όλους μας καθηγητής Αστρονομίας κ. Ιωάννης

Σειραδάκης. Εξαιρετικός επιστήμονας, συμπαραστάτης της ερασιτεχνικής

αστρονομικής κοινότητας και πάνω από όλα άνθρωπος με ευγένεια, ήθος και

ταπεινότητα. Ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας εκφράζει την βαθειά

θλίψη του στην οικογένεια του, τους οικείους και τους φίλους του και

εύχεται να αναπαυτεί ειρηνικά, βρίσκοντας τις απαντήσεις για το Σύμπαν

που τόσο αγάπησε.

 

 

Εκ μέρους του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας και του ΔΣ

 

Γρηγόρης Μαραβέλιας

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Παραθέτω το σύνδεσμο για την νεκρολογία που δημοσιεύθηκε στο Nature Astronomy από την Β. Καλογερά και τον M. Kramer για τον Γιάννη Σειραδάκη:

 

https://www.nature.com/articles/s41550-020-1145-9?fbclid=IwAR0xvEX15Y3igbzdAQy2QrnsDvE5AB5VonoSw5PIhdH15bBJbjqbl3Yzmhs

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εξαιρετικό άρθρο, για έναν εξαιρετικό άνθρωπο.

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...
Quote

Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τον απροσδόκητο χαμό του αείμνηστου Γιάννη Σειραδάκη, συνάδελφου, καθηγητή και λαμπρό παράδειγμα επιστήμονα και ανθρώπου. Με απόφαση που έλαβε ο Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής στις αρχές του 2020, ο θόλος του τηλεσκοπίου στο κτίριο του Αστεροσκοπείου του ΑΠΘ φέρει το όνομά του.

 

jhs-dome.jpg

  • Μου αρέσει 3
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για οσους ειχαμε την χαρα και την τυχη να τον γνωρισουμε , εστω και λιγο απο κοντα, θα ειναι παντα ζωντανος στην καρδια και στο μυαλο μας.
Αν και δεν ημουν μαθητρια του, τον ενιωθα σαν δασκαλο μου μεσα απο τις πολλες διαλεξεις/παρουσιασεις που εκανε για τον Μηχανισμο των Αντικηθυρων και ειχα την χαρα να τις παρακολουθησω ή να μας εξηγει τα διαφορα φαινομενα σε καποιες μοναδικες αστροβραδιες στο ΑΠΘ ή στην παραλια της Θεσσαλονικης με τον ΟΦΑ πριν αρκετα χρονια, αλλα μενουν ανεξητιλες στο μυαλο μου.
Τον ευχαριστουμε για ολα οσα προσφερε στην επιστημη, αλλα και την αγαπη και την ευαισθησια του προς τους γυρω του.
🌹Αιωνια σου η μνημη αγαπημενε μας δασκαλε , για παντα στην καρδια μας ❤ 🌹🙏

IM000220_re_15-6-2007 Giannis Seiradakis.jpg

astonomyvd6.jpg

Ένα αστέρι πέφτει...πέφτει, το κοιτώ στον ουρανό... :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης