Jump to content

Παρατήρηση σε περιοχή Μονοπήγαδου-Γαλαρινού Θεσσαλονίκης


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα, σκοπεύω αυριο-μεθαύριο βραδάκι (καιρού επιτρέποντος) να πάω προς την περιοχή του θέματος, αν γνωρίζει κανείς καποιο συγκεκριμένο βολικό σημείο ας βοηθήσει.

Εννοείται πως όποιος έχει διάθεση για εξόρμηση είναι ευπρόσδεκτος...

 

Γιάννης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τρίτη βράδυ λοιπόν φτάνω λίγο έξω από το Γαλαρινό μια και η απαγόρευση εξόδου από το Νομό Θεσσαλονίκης δε μου επέτρεπε να πάω προς Ταξιάρχη. Βρίσκω ένα βολικό σημείο και στήνω το 8'' dob μου και περιμένω να νυχτώσει για τα καλά. Η ατμόσφαιρα χωρίς σύννεφα αλλά με αρκετή θολούρα, ιδαίτερα προς Χαλκιδική (Νότια), η φωτορύπανση ιδιαίτερα έντονη προς Βόρεια και Δυτικά που βρίσκεται η Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα σκυλιά από τις κοντινές στάνες κάνουν την εμφάνισή τους ελέγχοντάς με, χωρίς να πλησιάζουν όμως. Ρυθμίζω το αζιμούθιο στα setting circles με την αφροδίτη και τον Πολυδεύκη και είμαι έτοιμος.

 

Πρώτος στόχος το σμήνος Φάτνη (όπως πάντα φαντασμαγορικό), ακολουθούν τα Μ3, Μ5, Μ13, όπου και καταλαβαίνω ότι η θολούρα σε συνδυασμό με τη σχετικά υψηλή φωτορύπανση επηρεάζουν αρκετά την παρατήρηση DSOs. Συνεχίζω με Cor Caroli ψηλά στο ζενίθ, Pinwheel, Whirlpool και Bode's galaxy. Στρέφω προς Παρθένο για μια γενική ματιά στα γαλαξιακά σμήνη χωρίς να μπορέσω να διακρίνω τίποτα πέρα από μερικές σκιές, ακολουθεί ο κοντινός Sombrero. Η Λύρα πλέον έχει ανέβει αρκετά και στρέφω προς το Ε' double double, φαίνονται καθαρά και οι δύο διπλοί αστέρες. Κατεβαίνω προς Μ57 Ring και μετά στον Albireo.

Γυρνάω προς Σκορπιό αρχικά με τα κυάλια (με το καινούργιο μου μονόποδο-κάνει αναπάντεχα καλή δουλειά) και βλέπω στο ίδιο πεδίο τον Αντάρη και το Μ4 (ωραίο θέαμα) και στη συνέχεια με το τηλεσκόπιο. Η ώρα έχει φτάσει 01:00 και αρχίζει να διακρίνεται στον ορίζοντα το καπάκι της τσαγιέρας του Τοξότη με τα πολλά αστρικά σμήνη και νεφελώματα, αρχικά με τα κυάλια (10x50) σαρώνω όλη την περιοχή (συγκλονιστικό θέαμα τα πλούσια αστρικά πεδία μαζί με νεφελώματα στο ίδιο οπτικό πεδίο) και στη συνέχεια με το τηλεσκόπιο αρχίζω να κατεβαίνω από το Σμήνος Αγριόπαπιας προς νεφέλωμα Αετού, σμήνος του Τοξότη, νεφέλωμα Ώμέγα, Τρισχιδές νεφέλωμα έως και το σμήνος Πεταλούδα-είναι εμφανές ότι χρειάζομαι και ένα δίιντσο προσοφθάλμιο που να δίνει μεγάλο πεδίο και χαμηλή μεγέθυνση.

Μόλις εχει εμφανιστεί και ο Δίας πάνω από τον ορίζοντα, η εικόνα βράζει λόγω θέσης αλλά εντύπωση μου κάνουν τρεις δορυφόροι που βρίσκονται κολλητά σχεδόν ο ένας με το άλλον στη σειρά (Ιώ-Ευρώπη-Καλλιστώ) με τον Γανυμήδη σε απόσταση μόνος του.

 

Ήταν μιά ωραία βραδιά που είχα πολύ καιρό να κάνω μια και λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων απείχα αρκετα χρόνια από ενεργές αστροπαρατηρήσεις. Έχοντας περιοριστεί σε ευκαιριακές παρατηρήσεις από την ταράτσα μου και μόνο σε φωτεινά αντικείμενα μου είχε λείψει η επαφή με τον έναστρο ουρανό και η μαγεία που αυτός εκπέμπει.... :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης