Jump to content

Διαστημική Εξερεύνηση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

NASA: «Πράσινο φως» για την πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή από το 2011 :cheesy:

Η NASA ανακοίνωσε σήμερα ότι έδωσε το πράσινο φως για την εκτόξευση, την επόμενη Τετάρτη, δύο Αμερικανών αστροναυτών με έναν πύραυλο της ιδιωτικής εταιρείας SpaceX, στην πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή για τις ΗΠΑ από το 2011.

Υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας και της εταιρείας του Έλον Μασκ βρίσκονταν από χθες, Πέμπτη, στο διαστημικό κέντρο Κένεντι, στη Φλόριντα, για να διαπιστώσουν αν όλα ήταν έτοιμα και ασφαλή για την αποστολή.

Ο Ρόμπερτ Μπίνκεν και ο Ντάγκλας Χάρλεϊ θα είναι οι δύο αστροναύτες που θα μετάσχουν σε αυτήν την αποστολή. Ο πύραυλος Crew Dragon θα εκτοξευθεί στις 16.33 τοπική ώρα (23.33 ώρα Ελλάδας) της 27ης Μαΐου με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στον οποίο αναμένεται να προσδεθεί την επόμενη ημέρα.

https://www.scoop.it/topic/physicists-and-physics/p/4118603102/2020/05/23/nasa-2011

_112430212_eyvuiyvvaaarvs7.jpg.06d066f2c95b2a29d188608f9a36481d.jpg

_112430157_49919781591_9a883267f5_6k.thumb.jpg.2d9b1cf1cbd44c99e55c7c65aeaca587.jpg

_112430160_49927227763_7bc2b51e76_k.thumb.jpg.fa781a767a89510bfc63bc968b1a1a11.jpg

49926653518_52be74960f_o.thumb.jpg.c854d41e1350f6583f8404835fbaff32.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Nasa-SpaceX: :cheesy:

Το Crew Dragon θα γίνει το πρώτο εμπορικό διαστημικό σκάφος που θα μεταφέρει ανθρώπους στον διαστημικό σταθμό.

Η εταιρεία SpaceX της Elon Musk πρόκειται να κυκλοφορήσει το διαστημικό της όχημα - το Crew Dragon - με αστροναύτες επί του σκάφους για πρώτη φορά.

Μερικές κοινές ερωτήσεις σχετικά με την αποστολή.

Γιατί μια ιδιωτική εταιρεία ξεκινά αστροναύτες της Nasa;

Η Nasa εχει να παραδώσει τη μεταφορά του πληρώματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Αφού το διαστημικό λεωφορείο της Κολούμπια διαλύθηκε κατά την επιστροφή του στη Γη το 2003, η διαστημική υπηρεσία επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ενός διαστημικού σκάφους αντικατάστασης που θα μπορούσε να ταξιδέψει στη Σελήνη.

Η συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στη μεταφορά πληρώματος και φορτίου στο ISS ήταν ένα απαραίτητο βήμα για την κάλυψη αυτού του προγράμματος. Το 2014, η εταιρεία SpaceX του επιχειρηματία Elon Musk και ο γίγαντας αεροδιαστημικής Boeing ανακοινώθηκαν ως νικητές ενός συμβολαίου της Nasa για υπηρεσίες μεταφοράς πληρώματος. Το SpaceX λανσάρει πρώτα το διαστημικό σκάφος του. το διαστημικό σκάφος Crew Dragon θα απογειωθεί την Τετάρτη πάνω σε έναν πύραυλο Falcon 9 από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy της Φλόριντα.

Τι είναι το SpaceX;

Η SpaceX είναι μια αμερικανική εταιρεία που παρέχει εμπορικές και κυβερνητικές υπηρεσίες εκτόξευσης στους πυραύλους Falcon 9 και Falcon Heavy. Ο επιχειρηματίας Elon Musk ίδρυσε την εταιρεία το 2002, με στόχο τη μείωση του κόστους διαστημικής μεταφοράς, επιτρέποντας τον αποικισμό του Άρη.

Η SpaceX ήταν η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που επέστρεψε τακτικά πυραύλους στη Γη υπό προωστική ισχύ, ώστε να μπορούν να μεταφερθούν εκ νέου αντί να απορριφθούν. Πραγματοποιεί τακτικές πτήσεις φορτίου προς το ISS, και τώρα θα στοχεύσει στην έναρξη των αστροναυτών. Η εταιρεία Musk αναπτύσσει επίσης ένα μεγαλύτερο διαστημικό σκάφος για τη μεταφορά ανθρώπων - που ονομάζεται Starship - το οποίο θα μπορούσε να ξεκινήσει τη διαδικασία εγκατάστασης του Άρη.

Το Crew Dragon θα φιλοξενήσει έως και τέσσερις αστροναυτες κατά τη διάρκεια αποστολών της Nasa στο ISS

Ποιος είναι ο Elon Musk;

Γεννήθηκε στη Νότια Αφρική, η Elon Musk κέρδισε περισσότερα από 160 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση της υπηρεσίας online PayPal στο eBay. Η επιθυμία του να δει την ανθρωπότητα να γίνει ένας αληθινός διαστημικός πολιτισμός ήταν ένας κινητήριος παράγοντας για την ίδρυση του SpaceX. Αλλά έχει επίσης ασχοληθεί με την ίδρυση πολλών άλλων εταιρειών, όπως ο κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla.

Επίσης συνέλαβε ένα έργο που ονομάζεται Hyperloop, ένα σύστημα μεταφοράς υψηλής ταχύτητας που χρησιμοποιεί λοβό που ταξιδεύουν μέσω ενός συστήματος σωλήνων. Η πολύχρωμη προσωπικότητά του και ο τρόπος ζωής του τον έκαναν την έμπνευση για την ερμηνεία του Robert Downey Jr για τον χαρακτήρα Marvel Comics, Tony Stark. Ο Musk δεν είναι παράξενος στη διαμάχη: τα tweets του προκάλεσαν αγωγές και τον οδήγησαν να εξαναγκαστεί ως πρόεδρος της Tesla (αν και παρέμεινε ως CEO).

Γιατί είναι τόσο σημαντική η κυκλοφορία;

Από τη συνταξιοδότηση του διαστημικού λεωφορείου το 2011, η Nasa πληρώνει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία για να εκτοξεύσει τους αστροναύτες της στο διαστημόπλοιο του Σόγιουζ. Η εκτόξευση Crew Dragon από τη Φλόριντα σηματοδοτεί την πρώτη εκτόξευση ανθρώπων από το έδαφος των ΗΠΑ μετα απο εννέα χρόνια. Ως εκ τούτου, θεωρείται ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση του αμερικανικού κύρους στην ανθρώπινη διαστημικη πτήση. Αυτή θα είναι επίσης η πρώτη φορά που μια ιδιωτική εταιρεία ξεκινά αστροναύτες σε τροχιά.

Τι είναι το Crew Dragon;

Το Crew Dragon είναι το διαστημικό σκάφος που θα μεταφέρει αστροναύτες στο ISS την Τετάρτη. Πρόκειται για μια κομψή εξέλιξη του διαστημικού σκάφους Dragon που κατασκευάστηκε για να μεταφέρει φορτίο στο φυλάκιο σε τροχιά. Το Crew Dragon έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει έως και επτά επιβάτες, αλλά οι πτήσεις της Nasa θα μεταφέρουν τέσσερις, με τον υπόλοιπο χώρο να καταλαμβάνεται από προμήθειες. Είναι εξοπλισμένο με προωθητήρες που του επιτρέπουν για ελιγμούς στο διάστημα και να αγκυροβολούν - ή να συνδέουν - στο διαστημικό σταθμό υπό αυτόνομο έλεγχο. Σε αντίθεση με το προηγούμενο διαστημικό σκάφος που έχει σχεδιαστεί για ανθρώπους, η καμπίνα του πληρώματος διαθέτει χειριστήρια οθόνης αφής αντί για φυσικά κουμπιά.

Ποιοι είναι οι αστροναύτες που πετούν στο διάστημα;

Ο Bob Behnken και ο Doug Hurley είναι αστροναύτες της Nasa. Επιλέχθηκαν το 2000 και έκαναν κάθε φορά στο διάστημα δύο φορές στο διαστημικό λεωφορείο. Είναι από τα πιο έμπειρα μέλη του σώματος αστροναυτών της Nasa και και οι δύο εκπαιδεύτηκαν ως πιλότοι δοκιμών - το οποίο ήταν κρίσιμο για την τοποθέτηση του νέου διαστημικού σκάφους στους ρυθμούς του. Ο Hurley έχει περάσει συνολικά 28 ημέρες και 11 ώρες στο διάστημα, ενώ ο Behnken έχει συσσωρεύσει συνολικά 29 ημέρες και 12 ώρες, συμπεριλαμβανομένων 37 ωρών διαστημικής πεζοπορίας. Και οι δύο άνδρες είναι επίσης παντρεμένοι με αστροναύτες.

https://www.bbc.com/news/science-environment-52776340

 

 

 

«Ναυάγησε» η πρώτη εκτόξευση πυραύλου του Ρίτσαρντ Μπράνσον. :cheesy:

«Ναυάγησε» η πρώτη προσπάθεια της Virgin Orbit να εκτοξεύσει πύραυλο πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, τον οποίο έφερε ένα αεροπλάνο σε πτήση που πραγματοποίησε και η οποία έληξε πρόωρα.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η δοκιμή έγινε πάνω από τον Ειρηνικό, στα ανοιχτά της Καλιφόρνια. Οι διαδικασίες πριν την εκτόξευση ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και αφού αφέθηκε από το αεροσκάφος ο πύραυλος LauncherOne ενεργοποίησε επιτυχώς τον κινητήρα του, στην πρώτη φορά που η εταιρεία επιχειρούσε πυροδότηση εν πτήσει. Ωστόσο, σημειώθηκε πρόβλημα κατά την αρχική φάση της πτήσης, και η αποστολή «τερματίστηκε με ασφάλεια». Το αεροσκάφος, Cosmic Girl, και το πλήρωμά του επέστρεψαν και προσγειώθηκαν με ασφάλεια στο Mojave Air and Space Port.

«Η ομάδα μας πραγματοποίησε τις επιχειρήσεις πριν την εκτόξευση και κατά την πτήση με απίστευτη επιδεξιότητα. Οι δοκιμαστικές πτήσεις έχουν σκοπό να παρέχουν δεδομένα και τώρα έχουμε έναν θησαυρό από αυτά. Επιτύχαμε πολλούς από τους στόχους που θέσαμε, αν και όχι όσους θα θέλαμε» είπε ο Νταν Χαρτ, CEO της Virgin Orbit, προσθέτοντας ωστόσο πως «κάναμε ένα μεγάλο βήμα...οι μηχανικοί μας εξετάζουν ήδη τα δεδομένα. Ο επόμενος πύραυλός μας περιμένει. Θα μάθουμε, θα προσαρμοστούμε και θα αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη δοκιμή μας, που έρχεται σύντομα».

Σκοπός της Virgin Orbit του σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον είναι να «πιάσει» μέρος της αναδυόμενης αγοράς για εκτοξεύσεις μικρών δορυφόρων. Όπως αναφέρει το BBC, αν και δεν έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς συνέβη, η εταιρεία είχε προειδοποιήσει ούτως ή άλλως από πριν ότι οι πιθανότητες επιτυχίας ήταν μόλις 50:50.

Ο επόμενος πύραυλος ετοιμάζεται στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια, και, σύμφωνα με την εταιρεία, θα ακολουθήσει άλλη μισή ντουζίνα πύραυλοι για επόμενες αποστολές.

Το 747, γνωστό ως "Κοσμικό Κορίτσι" απογειώθηκε από το Λος Άντζελες την Κυριακή μεταφέροντας τον πύραυλο "LauncherOne" κάτω από την αριστερή πτέρυγα, ωστόσο λίγο αργότερα, όταν τον απελευθέρωσε, με την ανάφλεξη του κινητήρα κάτι πήγε στραβά και ο πύραυλος δεν έφτασε μακριά.

https://www.pronews.gr/pronews-tv/kosmos/881742_vinteo-nayagise-i-proti-ektoxeysi-pyrayloy-toy-ritsarnt-mpranson

 

 

 

Τον δικό της διαστημικό σταθμό θέλει να φτιάξει η Ρωσία. :cheesy:

Την κατασκευή νέου Διαστημικού Σταθμού, τον οποίο θα λειτουργήσει παράλληλα με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σχεδιάζει η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε σε δηλώσεις του στο Radio Komsomolskaya Pravda ο γενικός διευθυντής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Roscosmos), Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Η Ρωσία θα κατασκευάσει ένα διαστημικό σκάφος πολλαπλών χρήσεων και όχι δύο εκδόσεις

«Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS), θα μπορεί να στηρίξει τις επιχειρήσεις στο Διάστημα για άλλα επτά με δέκα χρόνια. Η Ρωσία, ως πρωτοπόρος που είναι, πρέπει να ηγηθεί των επιχειρήσεων στο Διάστημα και όσων ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Ρογκόζιν.

Ο διευθυντής της Roscosmos αποκάλυψε επίσης ότι η εκπαίδευση του τεχνικού τμήματος έχει ήδη ξεκινήσει και ότι μέσα στον σχεδιασμό της Μόσχας είναι η κατασκευή ενός διαστημοπλοίου, ειδικά για τη μεταφορά των απαιτούμενων υλικών για την κατασκευή του νέου Διαστημικού Σταθμού.

Αναφερόμενος στο σχέδιο μετοίκησης της Σελήνης, ο Ρογκόζιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν την ιδιωτικοποίηση του Φεγγαριού και ότι η Μόσχα δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε ένα ράλι κατάκτησης του Διαστήματος, σαν να πρόκειται για προεκλογικό αγώνα.

Το παραπάνω σχόλιο ήταν μία έμμεση απάντηση στις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, να εκδώσει διατάγματα, σύμφωνα με τα οποία οι ΗΠΑ θα έχουν αποκλειστικότητα στην εκμετάλλευση, εξόρυξη και αξιοποίηση περιοχών στη Σελήνη ή ακόμη και στον Άρη.

https://www.pentapostagma.gr/epistimi/periballon/6942608_ton-diko-tis-diastimiko-stathmo-thelei-na-ftiaxei-i-rosia

_112418973_061562812.jpg.0f3fe675555026f585fa5e83923a7243.jpg

_112421353_ksc-20200117-ph-kls01_0238large.jpg.9ec7a5750bc0bf524542a300a12ad1a2.jpg

_112420896_space_x_dragon_mission_profile_inf640-2x-nc.thumb.png.f853413c8596ff5ef0c741b61a34641d.png

_112425252_maxresdefault.jpg.bea817be0df31d412ae57f077bb11b57.jpg

_112418969_eygh5jhx0au9m8v.jpg.2b1f00aa2c6d2645ef45c879e90aecf9.jpg

apetuxe-i-partheniki-ektokseusi-puraulou-sto-diastima-apo-aeroplano-tisvirgin-orbit.jpg.d0db7b62e4b2b2a640228045ca3a7543.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Nasa-SpaceX: Ποιοι είναι οι αστροναύτες; :cheesy:

Στις 27 Μαΐου, δύο αστροναύτες των ΗΠΑ θα επιτύχουν για πρώτη φορά όταν θα ξεκινήσουν για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) σε ένα διαστημικό σκάφος που κατασκευάστηκε από το SpaceX του Elon Musk.

Ο Doug Hurley και ο Bob Behnken πρόκειται να κλεισουν ένα ενδιάμεσο κενό εννεα χρονων για τη Nasa, καθιστώντας τους πρώτους αστροναύτες που ξεκίνησαν από το έδαφος των ΗΠΑ μετά την αποχώρηση του διαστημικού λεωφορείου το 2011.

Στα μεσοδιάστημα, η Nasa αγόραζε θέσεις για τους αστροναύτες της - με κόστος δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων ανά πτήση - στο ρωσικό Σόγιουζ.

Ωστόσο, αξιωματούχοι συνεργάστηκαν με την εταιρεία SpaceX και τον γίγαντα αεροδιαστημικής Boeing για να αναπτύξουν νέο, αμερικανικό διαστημικό σκάφος ικανό να μεταφέρει ανθρώπους από και προς το ISS - στο πλαίσιο του Προγράμματος Εμπορικών Πρακτικών του διαστημικού γραφείου.

Το όχημα του Musk θα είναι το πρώτο που θα πετάξει. την Τετάρτη και οι Hurley και Behnken θα ταξιδέψουν στο ISS με το κομψό διαστημικό σκάφος Crew Dragon.

"Έχει περάσει πολύ καιρό πριν να εκτοξεύσουμε έναν αμερικανικό πύραυλο από την ακτή της Φλόριντα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και είμαι σίγουρα τιμή που είμαι μέρος αυτού", δήλωσε ο Hurley, 53 ετών, νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο Behnken, 49 ετών, πρόσθεσε: "Στην πρώτη μου πτήση ... δεν είχα γιο, οπότε είμαι πολύ ενθουσιασμένος που μοιράζομαι την αποστολή μαζί του."

Η Nasa επέλεξε δύο από τους πιο έμπειρους αστροναύτες της για να βοηθήσει το SpaceX με έδρα την Καλιφόρνια να προετοιμάσει το Crew Dragon για έναρξη. Οι δύο είναι επίσης μακροχρόνιοι φίλοι.

"Είσαι αρκετά τυχερός για να πετάξεις με τον καλύτερο φίλο σου ... Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που επιθυμούν να το κάνουν αυτό", λέει ο Hurley.

Όταν εκτοξεύστουν πάνω σε έναν πύραυλο Falcon 9, οι σύζυγοί τους θα ξέρουν ακριβώς τι περνούν. Και αυτό γιατί είναι και αυτες αστροναύτες.

Η σύζυγος του Marine Colonel Hurley, Karen Nyberg, πέταξε στο διάστημα δύο φορές - με το λεωφορείο και το Soyuz - αποσυρμένος από τη Nasa φέτος. Έχουν έναν 10χρονο γιο, τον Τζακ, του οποίου τα διαμορφωτικά χρόνια διαμορφώθηκαν από διαστημικά ταξίδια.

Ο Nyberg άρχισε να εκπαιδεύεται για μια εξάμηνη αποστολή διαστημικού σταθμού λίγους μήνες μετά τη γέννηση του Τζακ. Εν τω μεταξύ, ο Hurley ετοιμαζόταν για τη δική του πτήση - οδηγώντας την τελευταία αποστολή μεταφοράς με λεωφορείο. Μερικές φορές, ο Νίμπεργκ πήγε τον Τζακ στη Ρωσία, άλλες φορές έμενε στο σπίτι του στο Τέξας.

"Κυριολεκτικά από την εποχή που ο Τζακ ήταν αρκετά μεγάλος για να κατανοήσει τα πράγματα, είτε πήγαινε στη Ρωσία είτε πήγαινε στη Skyping με τη μαμά. Αυτός ακριβώς ήταν ο τρόπος του", δήλωσε ο Χούρλι στο Χιούστον Χρονικό το 2013.

Ο συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας είναι παντρεμένος με την Megan McArthur, η οποία πέταξε στην τελευταία αποστολή για την εξυπηρέτηση του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble το 2009.

Ως ενεργό μέλος του σώματος αστροναυτών, είναι πιθανή υποψήφια για να είναι η πρώτη γυναίκα στη Σελήνη όταν η Νάσα επιστρέφει το 2024. Ο γιος τους, ο Θεό, είναι έξι ετών.

Οι Hurley, Behnken, Nyberg και McArthur αποφοίτησαν από την ίδια τάξη αστροναυτών (2000) και παρακολούθησαν ο ένας τον άλλο στους γάμους τους. Οι άντρες είναι τόσο συνηθισμένοι στη συντροφιά του άλλου, τώρα έχουν τρομακτική σχέση

"Μπορούν να προβλέψουν - σχεδόν από τη γλώσσα του σώματος - ποια είναι η γνώμη του ατόμου ή ποια θα είναι η επόμενη δράση του", δήλωσε ο Behnken στο CNN νωρίτερα αυτό το μήνα. "Το κάναμε τόσο πολύ καιρό που είναι σαν να έχουμε ένα δεύτερο σετ χεριών."

Ο Hurley λέει για τον Behnken: "Ξέρω στιγμιαία όταν δεν έχω κάνει κάτι σωστά - απλά το θέλω έτσι. Δεν έχει καλό πρόσωπο πόκερ."

Αλλά ο Behnken παραδέχεται ότι ο Hurley είναι ο πιο οργανωμένος από τους δύο.

Ο μεγαλύτερος από τους δύο άνδρες μεγάλωσε στο χωριό του Apalachin, στην περιφέρεια της Νέας Υόρκης. "Ήταν απλώς μια μεγάλη ύπαρξη μικρής πόλης ... δεν υπηρχε ένα φανάρι μέχρι που ήμουν, νομίζω, στο κολέγιο", δήλωσε ο Χούρλι το 2009.

Ο Behnken κατάγεται από το St Ann, ένα προάστιο του St Louis, Missouri Το 2010, το περιέγραψε ως "μπλε περιλαίμιο γειτονιάς", προσθέτοντας: "Υποθέτω, στην τσάντα μου των κόλπων ... είμαι περισσότερο είδος εργατικής τάξης."

Ο Χόρλεϊ έκανε πιλοτική την τελική πτήση της εποχής του λεωφορείου, το 2011

Πήρε δουλειές στον τομέα της κατασκευής πριν αποφασίσει ότι η δουλειά σε εξωτερικούς χώρους το καλοκαίρι δεν ήταν γι 'αυτόν.

Και οι δύο άνδρες πήγαν στο κολέγιο με στρατιωτικές υποτροφίες και απέκτησαν προπτυχιακά πτυχία στη μηχανική. Ενώ ο Behnken πήγε για να ολοκληρώσει το διδακτορικό του στο Caltech - το ελίτ ινστιτούτο που εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή The Big Bang Theory - ο Hurley έγινε αξιωματικός των πεζοναυτών.

Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκαν ως στρατιωτικοί πιλότοι δοκιμών - σε διαφορετικά σχολεία κατάρτισης. Είναι το αρχέτυπο υπόβαθρο για τους αστροναύτες της Nasa από τις ημέρες της πρώτης πρόσληψής του - το Mercury Seven.

"Όταν εμφανίστηκα [στη Nasa] ήταν σαν:" Λοιπόν, έχω διδακτορικό και MD, "και κάθομαι εκεί πηγαίνοντας," Μμμ, ουάου! Ίσως ήμουν λίγο αργός ", είπε Χούρλι.

"Αλλά ξέρετε, η επαγγελματική σας εξέλιξη ως πιλότος και οι χιλιάδες ώρες που παίρνετε ως πιλότος ... φέρνει κάτι στο τραπέζι."

Οι Hurley και Behnken επιλέχθηκαν ως υποψήφιοι αστροναύτης τρία χρόνια πριν το λεωφορείο Κολούμπια διαλύθη κατά την επανεισδοχή, σκοτώνοντας επτά μέλη του πληρώματος. Μετά την καταστροφή, η Nasa αποφάσισε ότι θα αποσύρει το λεωφορείο, παραδίδοντας τη μεταφορά του διαστημικού σταθμού σε ιδιωτικές εταιρείες.

Έτσι, όταν τελικά ανατέθηκαν οι δύο άνδρες στις πτήσεις τους, το πρόγραμμα μεταφοράς ήταν στην τελική του φάση. Οι αποστολές τους επικεντρώθηκαν στην εκπλήρωση των προηγούμενων δεσμεύσεων της Nasa για την ολοκλήρωση της κατασκευής του ISS, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης διαμερισμάτων πληρώματος που έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν στον κόλπο ωφέλιμου φορτίου της μεταφοράς.

Όταν το διαστημικό αεροπλάνο αποσύρθηκε, το ζευγάρι ανατέθηκε στο εμπορικό πρόγραμμα πληρώματος. Τον Αύγουστο του 2018, οι Hurley και Behnken ανακοινώθηκαν ως το κορυφαίο πλήρωμα για το Demo-2, την πρώτη πτήση του οχήματος της SpaceX με ανθρώπους επί του σκάφους.

"Ο Μπομπ και εγώ, τα τελευταία δύο χρόνια, ζούμε ουσιαστικά στην Καλιφόρνια, συνεργαζόμαστε μαζί με τους λαούς στο SpaceX για να μας φτάσουν σε αυτό το σημείο", δήλωσε ο Χούρλι αυτό το μήνα.

Έπρεπε να συνηθίσουν τα χειριστήρια της οθόνης αφής του Crew Dragon μετά από προηγούμενη εργασία με τα χοντρά κουμπιά στα πάνελ οργάνων μεταφοράς.

Ο Hurley λέει ότι το υπόβαθρο στην αξιολόγηση στρατιωτικών αεροσκαφών ως δοκιμαστικών πιλότων αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας στη δουλειά τους με το SpaceX.

"Αυτό, από μόνο του, βοήθησε και τους δύο πολύ, γιατί καθ 'όλη τη διαδικασία που βλέπετε στο στρατό, υπάρχουν καθυστερήσεις, υπάρχουν τεχνικές προκλήσεις, υπάρχουν πράγματα που δεν περιμένετε και πρέπει να εργαστείτε , "εξήγησε.

Οι αποτυχίες - συμπεριλαμβανομένων δύο εκπληκτικών εκρήξεων που κατέστρεψαν έναν πύραυλο και μία από τις κάψουλες του Crew Dragon - έχουν δει την αποστολή να πέσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από την αρχική της ημερομηνία τον Οκτώβριο του 2016.

"Ήμασταν καλά προετοιμασμένοι για αυτό το μέρος, όταν νομίζω ότι προκάλεσε κάποια απογοήτευση μέσα στη Nasa, καθώς δεν είχαν γίνει οι ημερομηνίες κυκλοφορίας", εξήγησε ο Hurley.

Παρά τα χτυπήματα στο δρόμο, ο ενθουσιασμός του Behnken παραμένει αμετάβλητος: "Είναι πιθανώς το όνειρο κάθε μαθητή πιλοτικής δοκιμής να έχει την ευκαιρία να πετάξει σε ένα ολοκαίνουργιο διαστημόπλοιο."

Ο Χούρλι είπε στο CNN: "Από την πρώτη άποψη της πτήσης, σίγουρα, μπορεί να υπάρχει κάποιος μεγαλύτερος ποσοτικός κίνδυνος σε κάποιο βαθμό.

"Αλλά μάλλον δεν διαφέρει από οποιονδήποτε άλλο διαστημικό πτήση στον οποίο έχουμε πετάξει ανθρώπους στο παρελθόν."

https://www.bbc.com/news/science-environment-52739539?intlink_from_url=https://www.bbc.com/news/topics/c77jz3mdmnxt/nasa&link_location=live-reporting-story

_112418973_061562812.jpg.ae17581f238d1da1f2192f292631bf18.jpg

_112427896_jsc2009e125127.jpg.aa2fd903e04bb38a19db43f3e712334b.jpg

_112401076_jsc2011e050015.jpg.a952ab2874942d5bfd75738764c08429.jpg

_112401080_spacex-demo-2-new.png.44708dc9e98f861611e555302577998c.png

_112378787_ksc-20200411-ph-spx01_0003large.jpg.b7475105734ea4c9c573f01786cc30be.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΗΠΑ: To Σάββατο η νέα απόπειρα εκτόξευσης της αποστολής Demo-2- ποιες ήταν οι συνθήκες που επέβαλαν την αναβολή. :cheesy:

Η NASA και η SpaceX ανέβαλαν την Τετάρτη την εκτόξευση της ιστορικής αποστολής Demo-2, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, εξαιτίας μη ευνοϊκών καιρικών συνθηκών γύρω από το Launch Complex 39A στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. Νέα απόπειρα εκτόξευσης θα γίνει το Σάββατο, 30 Μαΐου, στις 3.22 μμ (τοπική ώρα).

«Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη απογοήτευση...ο καιρός μας έπιασε» είπε ο διευθυντής της NASA, Τζιμ Μπράιντενσταϊν, προσθέτοντας ωστόσο πως «ήταν μια μεγάλη ημέρα για τη NASA. Ήταν μια μεγάλη ημέρα για τη SpaceX. Οι ομάδες μας συνεργάστηκαν με πραγματικά εντυπωσιακό τρόπο, λαμβάνοντας καλές αποφάσεις καθ'όλη τη διάρκεια».

Η αντίστροφη μέτρηση προχωρούσε ομαλά ολόκληρη την Τετάρτη, χωρίς να προκύπτουν τεχνικά ζητήματα σχετικά με τον πύραυλο Falcon 9 της SpaceX ή το διαστημόπλοιο Crew Dragon. Οι αστροναύτες Ρόμπερτ Μπένκεν και Ντάγκλας Χάρλεϊ της NASA φόρεσαν στολές, βγήκαν από τις εγκαταστάσεις του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι και μετέβησαν στην εξέδρα με ένα Tesla Model X (της Tesla Motors, που ανήκει επίσης στον Έλον Μασκ, ιδρυτή της SpaceX), πριν ανεβούν στο διαστημόπλοιο Crew Dragon λίγα λεπτά νωρίτερα από τη στιγμή που είχε προγραμματιστεί.

Ωστόσο αργότερα, ενώ ήταν σε εξέλιξη οι διαδικασίες φόρτωσης καυσίμων στον πύραυλο και το «παράθυρο» εκτόξευσης στις 4.33 μμ πλησίαζε, αξιωματούχοι αρμόδιοι για το θέμα των μετεωρολογικών συνθηκών ενημέρωσαν τον Διευθυντή Εκτόξευσης της SpaceX, Μάικ Τέιλορ, πως απλά δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να περιμένουν βελτίωση του καιρού. H βροχή, η συσσώρευση νεφών, αστραπές και δεδομένα σχετικά με την ποσότητα του ηλεκτρισμού στην ατμόσφαιρα παραβίαζαν τα κριτήρια εκτόξευσης του Falcon 9 και του Crew Dragon. «Υπήρξε προβληματισμός πως αν πραγματοποιούσαμε εκτόξευση, θα προκαλούσε αστραπές» είπε ο Μπράιντενσταϊν, διαβεβαιώνοντας πως «πήραμε τη σωστή απόφαση».

Η απόφαση της SpaceX για αναβολή της εκτόξευσης ελήφθη 17 λεπτά πριν την έναρξή της. «Μπορούμε να δούμε σταγόνες βροχής στα παράθυρα» είπε ο Χάρλεϊ, καθώς ο ίδιος και ο Μπένκεν ενημερώνονταν πως ο καιρός είχε εμποδίσει την εκτόξευση της Τετάρτης. «Κατανοούμε πως όλοι είναι κάπως απογοητευμένοι, μα αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού» πρόσθεσε.

Η SpaceX αφαίρεσε τα καύσιμα από τον πύραυλο Falcon 9, το σύστημα διαφυγής του Crew Dragon απενεργοποιήθηκε και ο βραχίονας πρόσβασης πληρώματος επέστρεψε στη θέση του δίπλα στη θυρίδα του σκάφους. Οι δύο αστροναύτες βγήκαν από το Crew Dragon κατά τις 5.50.

«Όλοι τα πήγαν θαυμάσια. Ήταν καλή εξάσκηση, και θα το κάνουμε ξανά το Σάββατο» είπε ο Χάρλεϊ.

https://www.naftemporiki.gr/story/1603240/ipa-to-sabbato-i-nea-apopeira-ektokseusis-tis-apostolis-demo-2-poies-itan-oi-sunthikes-pou-epebalan-tin-anaboli

 

 

 

Nasa-SpaceX: Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο. :cheesy:

Το SpaceX του Elon Musk θα ξεκινήσει τους ανθρώπους στο διαστημικό σταθμό την Τετάρτη. Γιατί όμως μια ιδιωτική εταιρεία στέλνει αστροναύτες στο διάστημα για τη Nasa;

Για να κατανοήσουμε το ιστορικό αυτής της ιστορικής εκτόξευσης με το διαστημικό σκάφος Crew Dragon, πρέπει να επιστρέψουμε σχεδόν 20 χρόνια σε ένα τραγικό ατύχημα. Την 1η Φεβρουαρίου 2003, το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια διαλύθηκε ενώ εισήλθε ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης. Και οι επτά αστροναύτες στο πλοίο έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφή. Η απώλεια της Κολούμπια και του πληρώματός της ήταν η αιτία για μια δραματική αλλαγή κατεύθυνσης για το ανθρώπινο πρόγραμμα διαστημικών πτήσεων της Αμερικής.

Στις 14 Ιανουαρίου 2004, ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε ότι ο διαστημικός σταθμός θα αποσυρθεί μετά την ολοκλήρωση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Στη θέση της, η Αμερική θα κατασκευάσει ένα νέο όχημα ικανό να επιστρέψει αστροναύτες στη Σελήνη. Το επόμενο έτος, ο επικεφαλής της Nasa Mike Griffin ανακοίνωσε ότι η ολοκλήρωση του ISS θα ανοίξει, για πρώτη φορά, εμπορικές ευκαιρίες για τη συνήθη μεταφορά φορτίου και αστροναύτες σε τροχιά χαμηλής Γης. Αυτό, σύμφωνα με τον Γκρίφιν, απαιτήθηκε να ελευθερώσει αρκετά χρήματα για να επιτύχει μια επιστροφή στη Σελήνη. Η Nasa δημιούργησε ένα Εμπορικό Γραφείο Προγράμματος Πληρώματος & Φορτίου (C3PO) για την επίβλεψη της προσπάθειας. Το πρώτο μέρος αυτού του εμπορικού οράματος - προμήθειες και άλλα φορτία στο διαστημικό σταθμό - θα εκπληρωθεί από το αρχικό διαστημικό σκάφος DragonX της SpaceX και το όχημα Cygnus που κατασκευάστηκε από την Orbital Επιστήμες. Η έκδοση φορτίου του Δράκου πετά στο ISS από το 2018. Το 2008, ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε πρόεδρος. Η διοίκησή του ξεκίνησε μια ανασκόπηση του προγράμματος για τον ανθρώπινο διαστημόπλοιο, το οποίο οδήγησε στην ακύρωση του σχεδίου του προκατόχου του να επιστρέψει στη Σελήνη (γνωστό ως αστερισμός).

Ωστόσο, η κυβέρνηση Ομπάμα ευνόησε τη συνεχιζόμενη εμπορευματοποίηση του διαστήματος. Αφού αποσύρθηκε το διαστημικό λεωφορείο, η Nasa έπρεπε να πληρώσει στη Ρωσία δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ανά θέση για να πετάξει τους αστροναύτες της στο ISS με το όχημα Soyuz, το οποίο ξεκινά από το κοσμοδρόμιο Baikonur στο Καζακστάν.

Το Κογκρέσο αρχικά ήταν σκεπτικό για το Εμπορικό πλήρωμα και δεν παρείχε επαρκή κεφάλαια στην αρχή. Αλλά ο Charles Bolden, ο αστροναύτης που ανέλαβε τον Griffin ως αρχηγό της Nasa, επέμεινε και τελικά εξασφάλισε την υποστήριξη που χρειαζόταν.

Από την αρχική επένδυση της Nasa ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων στο πρόγραμμα το 2010, ο διαστημικός οργανισμός χτύπησε αρκετές ανταγωνιστικές εταιρείες σε δύο - SpaceX και Boeing - το 2014. Από τότε, τελειοποιούν και δοκιμάζουν τα σχέδια διαστημικών σκαφών τους. Το SpaceX πραγματοποίησε μια επιτυχημένη πτήση προς ο διαστημικός σταθμός χωρίς πλήρωμα το 2019. Ωστόσο, δεν ήταν απλή πλεύση για καμία εταιρεία. Το 2016, ένας πύραυλος Falcon 9 ξέσπασε στο ταμπλό εκτόξευσης. Στη συνέχεια, το 2019, μια κάψουλα Crew Dragon εξερράγη κατά τη διάρκεια δοκιμών στο έδαφος. Κανένας δεν τραυματίστηκε σε κανένα από τα δύο γεγονότα. Αυτά τα ατυχήματα και άλλοι εισήγαγαν καθυστερήσεις σε ένα χρονοδιάγραμμα που αρχικά θα είχε δει το πλήρωμα εκτόξευσης SpaceX στο διαστημικό σταθμό τον Οκτώβριο του 2016. Η Boeing αντιμετώπισε μια ανωμαλία χρονισμού κατά τη διάρκεια μιας πτυχής δοκιμής πτήσης που το εμπόδισε να αγκυροβολήσει ston διαστημικό σταθμό. Αλλά πέρυσι, ο SpaceX πραγματοποίησε μια θριαμβευτική εκτόξευση του Crew Dragon χωρίς αστροναύτες. Χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένες διαδικασίες, η κάψουλα πλησίασε με επιτυχία και αγκυροβόλησε με το διαστημικό σταθμό. Έφερε ένα μανεκέν που ονομάζεται Ripley - μετά την Ellen Ripley, τον πρωταγωνιστή στις ταινίες Alien - στολισμένος με αισθητήρες για τη μέτρηση των δυνάμεων G που βίωσαν κατά την πτήση - ιδιαίτερα την εκτόξευση και προσγείωση. Αυτή η αποστολή, μαζί με την επιτυχή δοκιμή του συστήματος ματαίωσης του πληρώματος, άνοιξε την πόρτα για τη σημερινή ιστορική πτήση από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα.

https://www.bbc.com/news/science-environment-52818543?intlink_from_url=https://www.bbc.com/news/topics/c77jz3mdmnxt/nasa&link_location=live-reporting-story

_112530619_capsule.jpg.b81f0ee876c04cba5325f43b6a2fb088.jpg

_112530618_walkout.jpg.70e3386a1e94548151bafad0e8989393.jpg

_112530616_janeobrien.jpg.14f50ba5549a2d3d0c19349e296292c3.jpg

_112529367_edu_what_is_orion_1.png.3a8b6703187e628dbc1a2c5f418c9a00.png

_112529371_m16-025_0.jpg.b3469b9cce9810f2c580029038f30606.jpg

_112419397_iss058e027464large.jpg.ce640bda8e85bef5c2d3da4094b271e2.jpg

_112529279_eygh5jhwaacsetn.jpg.b5f220772b88c82f57d8a3479895ba4e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA - SpaceX: Επιτυχής η ιστορική εκτόξευση της επανδρωμένης αποστολής Demo-2 :cheesy:

Η SpaceX, η ιδιωτική διαστημική εταιρεία του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, εκτόξευσε με επιτυχία δύο Αμερικανούς αστροναύτες σε τροχιά από τη Φλόριντα το Σάββατο, σε μια αποστολή (Demo-2) που αποτελεί την πρώτη επανδρωμένη διαστημική πτήση από αμερικανικό έδαφος μέσα σε διάστημα εννιά ετών.

O πύραυλος Falcon 9 εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στις 3.22 μμ (τοπική ώρα- 10.22 ώρα Ελλάδος), εκκινώντας το 19 ωρών ταξίδι των Νταγκ Χάρλεϊ και Μπομπ Μπένκεν με το διαστημόπλοιο Crew Dragon της SpaceX και προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η κάψουλα αποχωρίστηκε επιτυχώς από το δεύτερο επίπεδο του πυραύλου στις 3.35 και τέθηκε σε τροχιά. Το πρώτο επίπεδο του πυραύλου επέστρεψε στη Γη και προσνηώθηκε με επιτυχία στο μη επανδρωμένο σκάφος Of Course I Still Love You της SpaceX στον Ατλαντικό Ωκεανό, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί.

Όπως σημειώνει το Reuters, η εκτόξευση έγινε από την ίδια εξέδρα που είχε χρησιμοποιηθεί για την τελευταία πτήση του διαστημικού λεωφορείου της NASA, με πιλότο τον Χάρλεϊ, το 2011. Από τότε και μετά οι αστροναύτες της NASA μετέβαιναν σε τροχιά κλείνοντας θέσεις σε ρωσικά διαστημόπλοια Soyuz.

«Είναι απίστευτο, η δύναμη, η τεχνολογία» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, που βρισκόταν στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα για την εκτόξευση. «Ήταν υπέροχο θέαμα για να βλέπει κανείς» πρόσθεσε. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την εκτόξευση απλά την αρχή, τονίζοντας πως κάποια στιγμή θα έρθουν πτήσεις προς τον Άρη.

Η πρώτη απόπειρα εκτόξευσης την Τετάρτη είχε αναβληθεί 17 λεπτά πριν τη λήξη της αντίστροφης μέτρησης, λόγω καιρικών συνθηκών. Ο καιρός απείλησε ξανά την εκτόξευση του Σαββάτου, αλλά εν τέλει βελτιώθηκε, επτιρέποντας την πραγματοποίησή της.

Ο 53χρονος Χάρλεϊ και ο 49χρονος Μπένκεν αναμένεται να παραμείνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για εβδομάδες, βοηθώντας το υπάρχον πλήρωμα στις εργασίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Παρασκευή ένα πρωτότυπο του επερχόμενου βαρέος σκάφους της SpaceX, Starship, εξερράγη κατά τη διάρκεια δοκιμών στο νότιο Τέξας, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Οι δοκιμές αυτές δεν σχετίζονταν με την αποστολή Demo-2.

Το Starship προορίζεται να μεταφέρει ανθρώπους και 100 τόνους φορτίου σε προορισμούς όπως η Σελήνη και ο Άρης. Πρόκειται για το επόμενης γενιάς διαστημόπλοιο της εταιρείας, πλήρως επαναχρησιμοποιούμενο, που βρίσκεται στην «καρδιά» των σχεδίων του Μασκ για να καταστούν ευκολότερες και οικονομικότερες οι επανδρωμένες πτήσεις στο διάστημα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1604090/nasa-spacex-epituxis-i-istoriki-ektokseusi-tis-epandromenis-apostolis-demo-2

spacex-dragon-demo-2.jpg.75b6e275857a69cab96f9a23dbdf0797.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

SpaceX: Εφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οι αστροναύτες του Dragon. :cheesy:

Το πλήρωμα του Dragon, ύστερα από την επιτυχή εκτόξευση του διαστημοπλοίου της SpaceX το Σάββατο, έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και περίπου στις 17:30 (Ωρα Ελλάδας) ολοκλήρωσαν τη διαδικασία πρόσδεσης.

Οι Αμερικανοί αστροναύτες Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χάρλεϊ εκτοξεύθηκαν από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, της πρώτης ιδιωτικής εταιρείας στην οποία εμπιστεύθηκε η NASA μία τόσο πολύτιμη αποστολή.

Το διαστημόπλοιο προσέγγισε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά από περίπου 19 ώρες ταξιδιού.

Ο ΔΣΣ βρίσκεται σε τροχιά σε ύψος 250 μιλίων πάνω από τη Γη και κινείται με ταχύτητα πάνω από 17.000 μιλίων την ώρα.

Υπενθυμίζουμε ότι είναι η πρώτη φορά από το 2011 που η εκτόξευση επανδρωμένης διαστημικής αποστολής πραγματοποιείται από το αμερικανικό έδαφος και η NASA δείχνει απευθείας όλο το εγχείρημα.

Μέσα σε εκκωφαντικό θόρυβο που έφθασε χιλιόμετρα μακριά στις ακτές της Φλόριντα, o πύραυλος Falcon 9 της εταιρείας SpaceX του Elon Musk απογειώθηκε στις 15.22 τοπική ώρα (22.22 ώρα Ελλάδος) και τα πρώτα λεπτά της πτήσης εκτυλίχθηκαν χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με την απευθείας αναμετάδοση της αποστολής της NASA.

Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αποκολλήθηκε, όπως ήταν προγραμματισμένο, έπειτα από πτήση δύο λεπτών, καθώς ο πύραυλος πετούσε με ταχύτητα 4.000χλμ/ώρα, ενώ ο δεύτερος όροφος εξακολουθούσε να προωθεί την κάψουλα Crew Dragon προς τον προορισμό της, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

https://www.kathimerini.gr/1080796/gallery/epikairothta/kosmos/spacex-eftasan-ston-die8nh-diasthmiko-sta8mo-oi-astronaytes-toy-dragon-live

 

 

 

 

SpaceX : Εξερράγη πύραυλος σε δοκιμές στο Τέξας. :cheesy:

Τη μία αναποδιά μετά την άλλη αντιμετωπίζει το διαστημικό πρόγραμμα του Έλον Μασκ, καθώς την Παρασκευή απέτυχε η δοκιμή για τον πύραυλο Starship της SpaceX.

O πύραυλος εξερράγη στο πλαίσιο δοκιμών στο Τέξας για την προώθηση του σχεδίου μεταφοράς ανθρώπων και φορτίων στο φεγγάρι και τον Άρη.

Ο πύραυλος Starship έχει ύψος 120 μέτρων, είναι σχεδιασμένος να μεταφέρει ανθρώπους αλλά και φορτία βάρους 100 τόνων και βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοδοξίας του Έλον Μασκ να κάνει προσιτά τα ταξίδια στο διάστημα.

Πάντως, το project για τον πύραυλο Starship δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή εκτόξευση του πρώτου της επανδρωμένου πυραύλου Falcon 9 από το ακρωτήριο Κένεντι της NASA μετά την αναβολή λόγω καιρού την Τετάρτη.

Ο πύραυλος Falcon 9 χρησιμοποιεί διαφορετικό πυραυλικό σύστημα από το Starship,

https://www.in.gr/2020/05/30/tech/spacex-ekserragi-pyraylos-se-dokimes-sto-teksas/

iss.thumb.jpg.1d3f40cf4aa00b9eada333db392a18cd.jpg

home_launch_22591jpg-2eb2a.jpg.8f8282a8758fd5a4c8506af3cc550f43.jpg

home_launch_spacex_30212jpg-1ff1f-thumb-large.jpg.e31e688b812905fb040c1f3ca42bb8a2.jpg

iss-thumb-large.jpg.2c9484b80be3ba7d27c0ddac6e2c2001.jpg

space-x.jpg.3968c2411859b341d0a398c76eacedd4.jpg

p08fpslw.jpg.f2e103942a45effcec2ed65f7b2ea4a7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Human Kind»: Η τέχνη συναντά τους αστροναύτες στο διάστημα. :cheesy:

Δεν μετέφερε μόνον τους αστροναύτες Bob Behnken και Doug Hurley στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο πύραυλος Falcon 9 του Elon Musk που εκτοξεύθηκε το Σάββατο το βράδυ από το Kennedy Space Center της NASA στη Φλόριντα.

Μετέφερε και τη σειρά έργων «Human Kind (Ανθρώπινο Είδος)» του Tristan Eaton.

Ο καλλιτέχνης δρόμου και ντιζάινερ από το Λος Άντζελες δημιούργησε μια σειρά άφθαρτων έργων, δύο όψεων, από χρυσό και ορείχαλκο για την ιστορική πτήση. Ιστορική, καθώς ήταν η πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία που η άκατος -με την επωνυμία Crew Dragon- μετέφερε στο διάστημα Αμερικανούς αστροναύτες και ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος που ένας ιδιωτικός πύραυλος τους πήγε εκεί.

«Ως καλλιτέχνης προσπαθώ να έχω μια μεγαλύτερη θέαση του κόσμου» είχε γράψει, στον λογαριασμό του στο Instagram, ο Tristan Eaton. «Κανείς δεν έχει μεγαλύτερη θέαση του κόσμου μας από ό,τι οι γενναίοι αστροναύτες μας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό». Κάθε πλάκα έχει δύο όψεις, επιλογή που θέλει να «αντιπροσωπεύσει τη διττότητα του Ανθρώπινου Είδους, το παρελθόν μας και το μέλλον μας» όπως τονίζει ο δημιουργός. Κάθε πλάκα φέρει επάνω της μια ποικιλία συμβόλων: ένα τεντωμένο χέρι και έναν θηλυκό χιμπατζή με το παιδί της, παρουσιάζοντας την πυρηνική σχάση. Μια σειρά λουλουδιών που ξεδιπλώνεται, ένα σύμβολο της ειρήνης και τα αστέρια και τις λωρίδες της Αστερόεσσας, της σημαίας των ΗΠΑ.

«Όταν μου ζητήθηκε από το SpaceX (σ.σ. το διαστημικό πρόγραμμα του Elon Musk) να κάνω τέχνη που θα συναντήσει τους αστροναύτες στο διάστημα, θέλησα να κάνω κάτι εμπνευσμένο» εξήγησε ο Eaton.

«Κοιτάζοντας από το διάστημα κάτω για να δούμε όλο το Ανθρώπινο Είδος μαζί πάνω σε αυτόν τον μικροσκοπικό πλανήτη, μπορεί να μας θυμίσει πόση ιστορία και πόσες δυνατότητες έχουμε. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε να διανύσουμε τόσο δρόμο ακόμα».

Κάθε έργο της σειράς προορίζεται για κάθε έναν από τους πέντε αστροναύτες που είναι ήδη στον Σταθμό, συμπεριλαμβανομένων και των δύο Αμερικανών. Είναι μέσα σε προστατευτικές θήκες, με μια τσέπη μπροστά η οποία περιέχει το κείμενο του καλλιτέχνη και έναν χαιρετισμό του στους αστροναύτες. Οι πλάκες αυτές θα επιστρέψουν στη Γη μαζί με την άκατο Crew Dragon, σε τρεις ή τέσσερις μήνες.

«Με καλοσύνη, ελπίδα και επιστήμη, το Ανθρώπινο Είδος έχει αλλάξει πολλές φορές τον κόσμο» είπε ο καλλιτέχνης, ο οποίος από 18 χρονών επιδίδεται στην τέχνη δρόμου. «Για ένα καλύτερο μέλλον, μπορούμε να το ξανακάνουμε».

https://physicsgg.me/2020/06/01/human-kind-%ce%b7-%cf%84%ce%ad%cf%87%ce%bd%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b1%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%82/

human-kind1.jpg.ca5fe77daefef70fce9cc16cb9312508.jpg

human-kind.thumb.jpg.93f92bd4af3d02deda2e8e6e13b7ecc3.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

SpaceX Nasa Mission: Οι αστροναύτες στην ιστορική αποστολή μπηκαν στο διαστημικό σταθμό. :cheesy:

Οι αστροναύτες των ΗΠΑ Ντουγκ Χούρλι και ο Μπομπ Μπάκεν έχουν αγκυροβοληθει και μπήκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Η κάψουλα Dragon τους - που παρέχεται και λειτουργεί από την ιδιωτική εταιρεία SpaceX - προσαρτημένη στο τμήμα τόξου του εργαστηρίου σε τροχιά 422km πάνω από την Κίνα.

Μετά από μια αναμονή για έλεγχο διαρροής, πίεσης και θερμοκρασίας, το ζευγάρι αποβιβάστηκε για να ενταχθεί στο ρωσικό και αμερικανικό πλήρωμα που βρίσκεται ήδη στο ISS.

Οι Hurley και Behnken ξεκίνησαν από τη Φλόριντα το Σάββατο.

Η δική τους είναι η πρώτη εκδρομή του πληρώματος που ξεκίνησε από το αμερικανικό έδαφος σε τροχιά μετά την αποχώρηση της υπηρεσίας διαστημικών υπηρεσιών των ΗΠΑ (Nasa) πριν από εννέα χρόνια.

Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο

Η αποστολή σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στην οποία η Nasa θα αγοράζει υπηρεσίες μεταφοράς από τον εμπορικό τομέα. Όχι πια θα είναι ιδιοκτήτης και λειτουργία των αμερικανικών οχημάτων που οδηγούν από και προς το σταθμό.

Αυτό θα γίνει αποκλειστικά από εταιρείες όπως η SpaceX of Hawthorne, California, η οποία διευθύνεται από τον δισεκατομμυριούχο τεχνολογίας Elon Musk.

Η επιβεβαίωση της προσκόλλησης του Δράκου στο ISS ήρθε στις 14:16 GMT (15:16 BST) την Κυριακή, 19 ώρες μετά την έξοδο από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy στην κορυφή ενός πυραύλου Falcon που παρέχεται επίσης από το SpaceX.

Η σύνδεση ήταν μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία. Ο Hurley και ο Behnken δεν χρειάστηκαν να συμμετάσχουν - παρόλο που είχαν ασκήσει κάποια χειροκίνητη πτήση.

Είναι η πρώτη φορά μετα απο εννέα χρόνια που οι αστροναύτες των ΗΠΑ ξεκίνησαν από το έδαφος των ΗΠΑ

Οι πόρτες μεταξύ του Dragon και του ISS άνοιξαν στις 17:02 GMT (18:02 BST). Όταν ο Hurley και ο Behnken πέρασαν, συναντήθηκαν με τον διοικητή του ISS και τον συνάδελφο αστροναύτη της Nasa Chris Cassidy και τους Ρώσους κοσμοναύτες Anatoly Ivanishin και Ivan Vagner.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε εδώ και ο Κρις θα μας κάνει να δουλέψουμε. Και ελπίζουμε ότι θα ταιριάξουμε και δεν θα βλάψουμε πάρα πολλά πράγματα», είπε ο Ντουγκ Χούρλι, καθώς έφτιαξε μια μώλωπα στο μέτωπό του.

Ο Bob Behnken είπε ότι το ζευγάρι ήταν ξεκούραστο και έτοιμο για τα επόμενα καθήκοντα.

"Πήραμε πιθανώς μια καλή επτά ώρες (ύπνου)", είπε σε ραδιοφωνική σύνδεση με τον έλεγχο αποστολής στο Χιούστον του Τέξας "Η πρώτη νύχτα είναι πάντα μια πρόκληση, αλλά ο Δράκος ήταν ένα ολισθηρό όχημα, και είχαμε καλή ροή αέρα και έτσι είχαμε ένα υπέροχο βράδυ. (Είμαστε) ενθουσιασμένοι που επέστρεψα σε τροχιά χαμηλής Γης πάλι."

Ο διαχειριστής της Nasa Jim Bridenstine συγχαίρει το ντουέτο για μια καλή δουλειά: «Όλος ο κόσμος είδε αυτήν την αποστολή και είμαστε τόσο περήφανοι για όλα όσα έχετε κάνει για τη χώρα μας και, στην πραγματικότητα, για να εμπνεύσετε τον κόσμο».

Η SpaceX πέταξε μια πρώτη επίδειξη του νέου του οχήματος πληρώματος πέρυσι, αλλά αυτό είχε μόνο ένα ανδρείκελο. Αυτό το είδος είναι το πρώτο που μεταφέρει ανθρώπους.

Η δουλειά των Hurley και Behnken στην αποστολή είναι να δοκιμάσει όλα τα ενσωματωμένα συστήματα και να δώσει τα σχόλιά τους στους μηχανικούς.

Οι SpaceX και Nasa χρειάζονται μια καθαρή επίδειξη πληρώματος, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν γρήγορα στην επόμενη φάση της σύμβασης της εταιρείας ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2,1 δισεκατομμύρια λίρες), η οποία θα περιλαμβάνει έξι πτήσεις "ταξί" αστροναύτη, με την πρώτη από αυτές να συμβαίνει στο τέλος του Αυγούστου.

Η άφιξη των Hurley και Behnken στο ISS σημαίνει ότι μπορούν να διεκδικήσουν μια σημαία Stars and Stripes που τοποθετήθηκε στην πλατφόρμα από τα μέλη της τελευταίας αποστολής διαστημικού λεωφορείου το 2011. Το πλήρωμα του τροχιά της Ατλαντίδας άφησε αυτήν τη σημαία ως κίνητρο για όλους εκείνους που ακολούθησαν τους. Η σημαία, η οποία επίσης πέταξε με την πρώτη πτήση με λεωφορείο το 1981, θα επιστραφεί τώρα στη Γη για να δοθεί στην αποστολή που ακολουθεί πέρα ​​από τη Γήινη τροχιά.

Νωρίτερα, οι Hurley και Behnken ονόμασαν το πλοίο Dragon τους στην παράδοση των διαστημοπλοίων των ΗΠΑ. Το ονόμασαν "Endeavour", εν μέρει για να γιορτάσει τη νέα πορεία που έθεσε η Nasa και τους εμπορικούς της εταίρους, αλλά και να αναγνωρίσει την προηγούμενη συμβολή στις αμερικανικές διαστημικές προσπάθειες του Shuttle Endeavour, στην οποία τόσο ο Hurley όσο και ο Behnken υπηρέτησαν στα τέλη της δεκαετίας του 2000.

Είναι κάπως αβέβαιο πόσο καιρό θα μείνουν οι Hurley και Behnken στο ISS, αλλά ίσως έως και τέσσερις μήνες.

Εκείνη την εποχή, θα γίνουν μέλη του τρέχοντος πληρώματος ISS Expedition 63, συμμετέχοντας στις καθημερινές δραστηριότητες της επιστήμης και της συντήρησης της πλατφόρμας.

Ο Chris Cassidy αστειεύτηκε ότι επειδή οι νέοι συνεργάτες του έφτασαν την Κυριακή, είχαν χάσει τις δουλειές καθαρισμού που συνήθως γίνονται το Σάββατο. "Θα καλύψουμε το επόμενο Σαββατοκύριακο", είπε ο διοικητής.

https://www.bbc.com/news/science-environment-52867494?intlink_from_url=https://www.bbc.com/news/topics/c77jz3mdmnxt/nasa&link_location=live-reporting-story

p08fpslw.jpg.d5866c72e106ebee4bdbd111c4100d44.jpg

_112572531_cap.png.647e60250bbf2e6ac43c9a971a21f242.png

_112424555_space_x_dragon_mission_profile_inf640-2x-nc.thumb.png.e25ddf4729918961f31549173d0018c6.png

_112424554_space_x_dragon_capsule_inf640-2x-nc.thumb.png.404b7e582d7a3a085b4c4d7540bc6d91.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ΑΠΘ στη νέα διαστημική εποχή: Η συμμετοχή σε πείραμα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Παρούσα δηλώνει η Ελλάδα στην νέα εποχή εξερεύνησης του διαστήματος, που ξεκίνησε το Σάββατο 30 Mαΐου, με την επιτυχή εκτόξευση από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα των ΗΠΑ του σκάφους «Crew Dragon» της εταιρείας Space-X, που μετέφερε με επιτυχία δύο Αμερικανούς αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Η νέα εποχή χαρακτηρίζεται από δύο στοιχεία: την έπειτα από 11 χρόνια επιστροφή σε εκτοξεύσεις επανδρωμένων αποστολών από αμερικανικό έδαφος και τη θριαμβευτική είσοδο στο πεδίο της εξερεύνησης του Διαστήματος ιδιωτικών αποστολών και ιδιωτικών κεφαλαίων, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η παρουσία της Ελλάδας στη νέα εποχή εξερεύνησης του Διαστήματος έγκειται στην επιτυχή συμμετοχή ομάδας του ΑΠΘ σε πείραμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (Ιnternational Space Station – ISS). Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ), στις 28 Μαΐου 2020, ανακοίνωσε την επέκταση της χρονικής διάρκειας του πειράματος RUBI (μελέτη του βρασμού σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για επιπλέον περίπου 3 μήνες, από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο 2020.

Η απόφαση του ΕΟΔ στηρίχτηκε στην επί 209 ημέρες (πλέον των 6 μηνών) επιτυχημένη συνεχή λειτουργία της πειραματικής συσκευής RUBI (Reference MUltiscale experiment for Boiling Investigation) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα η ομάδα Δυναμικής Πολυφασικών Συστημάτων του Tμήματος Χημείας του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον Καθηγητή Θοδωρή Καραπάντσιο, συμμετείχε στην πολυεθνική ομάδα RUBI του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, με ευθύνη τον χειρισμό σε πραγματικό χρόνο και την εκτέλεση των πειραμάτων από το Απομακρυσμένο Κέντρο Τηλεμετρίας (Remote Telemetry Station) στο Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης φάσης της αποστολής έγιναν περισσότερα από 2.400 πειράματα με μεταβολή κάθε φορά των συνθηκών του κάθε πειράματος. Σε όλα τα πειράματα λαμβάναμε στο ΑΠΘ μέσω δορυφόρου δεδομένα τηλεμετρίας, που αφορούσαν το θερμοκρασιακό πεδίο πάνω στην επιφάνεια βρασμού αλλά και σε διάφορες αποστάσεις από αυτήν, καθώς και εικόνες υψηλής ταχύτητας και ευκρίνειας που κατέγραφαν την ανάπτυξη φυσαλίδων ατμού κατά τον βρασμό. Μετά τη συλλογή των δεδομένων και την προσεκτική καταγραφή και αρχειοθέτησή τους ξεκίνησε η μακρά και επίπονη προσπάθεια ανάλυσής τους. Επειδή ο όγκος των δεδομένων είναι τεράστιος, η πολυεθνική ομάδα RUBI έχει μοιράσει το φορτίο της ανάλυσης στους διάφορους εταίρους. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι όλοι οι εταίροι θα χρησιμοποιήσουν για την ανάλυση υπολογιστικό κώδικα που ανέπτυξε η ομάδα μας στο ΑΠΘ», δήλωσε ο Καθηγητής Θοδωρής Καραπάντσιος.

Τρεις κατηγορίες πειραμάτων

Τα πειράματα που έγιναν χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

1. Πειράματα στάσιμου βρασμού, όπου το υγρό βράζει, ενώ είναι ακίνητο, σε επαφή με τη θερμαινόμενη επιφάνεια

2. Πειράματα βρασμού υπό ροή, όπου το υγρό κινείται με συγκεκριμένη ταχύτητα παράλληλα προς τη θερμαινόμενη επιφάνεια και

3. Πειράματα βρασμού υπό την επίδραση ηλεκτρικού πεδίου. Τα πειράματα υπό την επίδραση ηλεκτρικού πεδίου έγιναν τόσο σε συνθήκες στάσιμου βρασμού όσο και σε συνθήκες βρασμού υπό ροή.

Στα πειράματα μεταβαλλόταν κάθε φορά μία παράμετρος π.χ. η πίεση του υγρού, η θερμοκρασία του υγρού, η προσδιδόμενη θερμότητα διαμέσου της θερμαινόμενης επιφάνειας, η ταχύτητα του υγρού (στα πειράματα της κατηγορίας 2), η ένταση του ηλεκτρικού πεδίου (στα πειράματα της κατηγορίας 3) κ.λπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξωτερικές δυνάμεις, όπως η εφαρμοζόμενη ροή του υγρού και η εφαρμογή ηλεκτρικού πεδίου, επηρεάζουν το σχήμα των φυσαλίδων ατμού καθώς και την κατανομή θερμοκρασίας γύρω από αυτές. Επιπλέον, οι δυνάμεις αυτές επηρεάζουν την αποκόλληση των φυσαλίδων ατμού από την επιφάνεια βρασμού και επομένως καθορίζουν την απόδοση του βρασμού. Σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, όπως αυτή διασφαλίζεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μηδενίζεται η επίδραση της άνωσης και έτσι μπορεί να μελετηθεί με μεγάλη λεπτομέρεια η επίδραση τέτοιων εξωτερικών δυνάμεων στα φαινόμενα του βρασμού..

«Τα πειράματα RUBI αποτελούν μια μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία στο Διάστημα, αποτέλεσμα της υπερδεκαετούς προετοιμασίας και του σχεδιασμού εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και πολλών επιστημονικών ομάδων. Η διερεύνηση τόσο μεγάλου πλήθους πειραματικών μετρήσεων σε διάφορες συνθήκες βρασμού θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών μεταφοράς θερμότητας κατά τον βρασμό και θα οδηγήσει σε πιο αποδοτικές βιομηχανικές διατάξεις βρασμού. Είναι μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας, καθώς η ομάδα του ΑΠΘ δεν συμμετέχει απλά, αλλά έχει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της αποστολής», συμπλήρωσε ο κ. Καραπάντσιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Καραπάντσιος είναι εθνικός εκπρόσωπος στον ΕΟΔ στον τομέα της Εξερεύνησης του Διαστήματος και των Επανδρωμένων Αποστολών από το 2010 και ως επικεφαλής ομάδας του ΑΠΘ συμμετείχε σε άλλα δύο πολυεθνικά πειράματα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας στα αμερικανικά διαστημικά λεωφορεία. Επιπλέον, ήταν επικεφαλής ιπτάμενης ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ σε σειρά πειραμάτων υπό συνθήκες μηδενικής βαρύτητας σε 11 καμπάνιες παραβολικών πτήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος με πάνω από 5 ώρες παραμονή σε μηδενική βαρύτητα. Πρόσφατα μάλιστα ο ΕΟΔ ενέκρινε άλλο ένα πείραμα της ομάδας του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και δύο επιπλέον καμπάνιες παραβολικών πτήσεων.

Εφαρμογές του βρασμού

Η διεργασία του βρασμού συναντάται σε πολλά τεχνολογικά πεδία, όπως στις βιομηχανίες παραγωγής και μετατροπής ενέργειας, σε περιβαλλοντικές εφαρμογές, σε βιομηχανίες τροφίμων και χημικών προϊόντων καθώς επίσης και σε διαστημικές εφαρμογές. Η πιο σημαντική και διαδεδομένη εφαρμογή του βρασμού είναι για την αποτελεσματική ψύξη θερμικών φορτίων, όπως, για παράδειγμα, για την ψύξη μεγάλων ηλεκτρονικών συστημάτων. Ο βρασμός επιτρέπει τη γρήγορη μεταφορά μεγάλων θερμικών φορτίων, με χρήση μικρής επιφάνειας εναλλαγής θερμότητας (μικρό μέγεθος συσκευής) και με μικρές διαφορές θερμοκρασίας ως κινούσα δύναμη.

Στις φωτογραφίες η ελληνική ομάδα RUBI του ΑΠΘ μπροστά στο μηχάνημα “Kerberos®” που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στο ΑΠΘ για τον χαρακτηρισμό της υδροφιλίας των επιφανειών βρασμού του πειράματος RUBI. Από αριστερά: Επικεφαλής της ερευνητικής Ομάδας Πολυφασικής Δυναμικής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Καθηγητής Θοδωρής Καραπάντσιος, Χημικός- Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ Μυρτώ Μπιλιά, Χημικός Μηχανικός- Διδάκτορας του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ Ράνια Οικονομίδου, Χημικός- Διδάκτορας του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ Σωτήρης Ευγενίδης.

Ο Ιταλός αστροναύτης Luca Parmitano κατά τη διαδικασία εγκατάστασης και έναρξης λειτουργίας της πειραματικής συσκευής RUBI στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η πειραματική συσκευή RUBI (δύο εσωτερικές όψεις και μια εξωτερική όψη)

Επεξεργασία εικόνων με τον υπολογιστικό κώδικα που αναπτύχθηκε από την ελληνική ομάδα για πείραμα βρασμού: α) υπό την επίδραση ηλεκτρικού πεδίου και β) υπό ροή.

https://www.in.gr/2020/06/02/tech/apth-sti-nea-diastimiki-epoxi-symmetoxi-se-peirama-sto-diethni-diastimiko-stathmo/

thumbnail_photo-3_bubble-image-analysis_electric-field-shear-flow-600x391.jpg.093b12ce00e5efb390240e0b117843be.jpg

thumbnail_photo-2_-RUBI-experimental-device-600x219.jpg.180eb588a2562b18b789eca8d32c52db.jpg

photo-1_astronaut-installing-RUBI.jpg-600x401.png.527c41bc3aec60b18552760f8fbb4779.png

thumbnail_photo-4_Greek-RUBI-team.thumb.jpg.8837e9089d4df18cdf706035712b1504.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εντυπωσιακή εικόνα από τη NASA: Η στιγμή που το Dragon της Space-X προσεγγίζει τον ISS :cheesy:

Τη στιγμή που το Dragon Endeavour της Space-X με τους Αμερικανούς αστροναύτες προσεγγίζει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) απαθανάτισαν με ένα εκπληκτικό φωτογραφικό στιγμιότυπο οι αστροναύτες που βρίσκονταν ήδη στον Σταθμό, έχοντας, μάλιστα, φόντο τη Μεσόγειο Θάλασσα και ειδικότερα την περιοχή της Νοτιοδυτικής Τουρκίας και τα νερά που μεσολαβούν ανάμεσα στη Ρόδο και την Κύπρο.

Το διαστημόπλοιο της Space-X εκτοξεύθηκε στις 30 Μαΐου και αναδείχθηκε ως ιστορική στιγμή, καθώς μία επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα πραγματοποιήθηκε μετά από πολλά χρόνια, ξεκινώντας από αμερικανικό έδαφος.

Το Dragon Endeavour έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 31 Μαΐου και αγκυροβόλησε με επιτυχία μετά από 19 ώρες πτήσης στο λιμάνι Harmony του ISS. Την ώρα που «έδεσε» το διαστημόπλοιο, ο Σταθμός ήταν περίπου 422 χιλιόμετρα πάνω από τα σύνορα της Κίνας και της Μογγολίας.

Για πρώτη φορά σε εννέα χρόνια, οι αστροναύτες της NASA εκτοξεύτηκαν από αμερικανικό έδαφος σε έναν αμερικανικό πύραυλο, και για πρώτη φορά στην ιστορία, αυτοί οι αστροναύτες πέταξαν με ένα εμπορικά κατασκευασμένο και λειτουργικό διαστημικό σκάφος.

Το διαστημικό σκάφος SpaceX Crew Dragon που μετέφερε τους αστροναύτες της NASA Robert Behnken και Douglas Hurley στις 30 Μαΐου από το Launch Complex 39A στο Διαστημικό Κέντρο NASA Kennedy της Φλόριντα.

Το διαστημικό σκάφος εκτοξεύτηκε πάνω σε έναν επαναχρησιμοποιήσιμο πύραυλο SpaceX Falcon 9. Οι Behnken και Hurley ονόμασαν το διαστημικό σκάφος τους Endeavour ως αφιέρωμα στο πρώτο διαστημικό λεωφορείο που είχαν πετάξει και οι δύο ως αστροναύτες. Το Endeavour πέταξε επίσης την προτελευταία αποστολή του Διαστημικού Shuttle Program, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2011 από το ίδιο σιλό.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/884282_entyposiaki-eikona-apo-ti-nasa-i-stigmi-poy-dragon-tis-space-x-proseggizei

 

 

 

Με AC/DC και Black Sabbath ξεκίνησαν το ταξίδι τους οι αστροναύτες του SpaceX :cheesy:

Ίσως να μην υπάρχει καταλληλότερη εποχή από αυτή για να διαφύγει κάποιος στο διάστημα. Έτσι το Σάββατο 31 Μαΐου οι αστροναύτες Doug Hurley και Bob Behnken ξεκίνησαν το ταξίδι τους με το διαστημικό σκάφος της SpaceX, Crew Dragon, από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόρινταγια για τον διεθνή διαστημικό σταθμό.

Λίγο πριν εκτοξευτούν στο διάστημα, οι δύο αστροναύτες φέρεται ότι άκουγαν το κλασικό «Back in Black» των AC/DC. Την επόμενη μέρα, ξύπνησαν όμως, με το «Planet Caravan» των Black Sabbath.

Οι στίχοι του κλασσικού τραγουδιού που βρίσκεται στο «Paranoid» ταιριάζουν απόλυτα με την κατάσταση των αστροναυτών:

«We sail through endless skies/ Stars shine like eyes/ The black night sighs», λέει το τραγούδι.

Η εκτόξευση του πυραύλου της SpaceX είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είναι η πρώτη επανδρωμένη εκτόξευση από ιδιωτική εταιρεία, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που Hurley και Behnken ταξιδεύουν στο διάστημα, ενώ είναι και η πρώτη επανδρωμένη εκτόξευση πυραύλου μετά το 2011 από αμερικάνικο έδαφος.

https://www.tovima.gr/2020/06/02/%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%bd%cf%8c%ce%bc%ce%b7%cf%84%ce%b1/me-ac-dc-kai-black-sabbath-ksekinisan-to-taksidi-tous-oi-astronaytes-tou-spacex/

spacex-acdc.thumb.jpg.183f9d7c986703a084b5c392363f8789.jpg

dragon_iss.jpg.ae0ef9a5b62724dfe3c52497cf05e5fb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η SpaceX εκτοξεύει ακόμη 60 διαδικτυακούς δορυφόρους Starlink - 12.000 μέχρι το 2027. :cheesy:

Η εταιρεία του Έλον Μασκ συνεχίζει την επέκταση του δικτύου της λίγες μέρες μετά την αποστολή δύο αστροναυτών της NASA στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η SpaceX επέστρεψε με την όγδοη αποστολή Starlink και την Τετάρτη εκτόξευσε έναν ακόμα πύραυλο Falcon 9, μεταφέροντας 60 δορυφόρους που φέρουν το εμπορικό της σήμα.

Ο δοκιμασμένος Falcon 9— που έχει χρησιμοποιηθεί ήδη σε τέσσερις αποστολές—εκτοξεύτηκε από το Συγκρότημα Εκτοξεύσεων 12 του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ (Cape Canaveral Air Force Station) στις 3 Ιουνίου. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το πρώτο τμήμα του πυραύλου αποκολλήθηκε και προσγειώθηκε στη drone πλατφόρμα "Just Read the Instructions" της SpaceX στον Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ το δεύτερο τμήμα του συνέχισε την πορεία του κατά μήκος της τροχιάς του.

Οι 60 δορυφόροι Starlink απελευθερώθηκαν με επιτυχία από το δεύτερο τμήμα, πραγματοποιώντας στη συνέχεια αυτόνομη πτήση για περίπου 6 λεπτά, σύμφωνα με το CBS News. Σε επόμενο στάδιο, οι δορυφόροι θα απομακρυνθούν ο ένας από τον άλλο χρησιμοποιώντας τελικά τους ενσωματωμένους προωθητήρες ιόντων για να μετακινηθούν στις επιχειρησιακές τους τροχιές. Όλοι οι δορυφόροι Starlink δεν έχουν κατασκευαστεί με τον ίδιο τρόπο πάντως: ένας από τους δορυφόρους περιλαμβάνει ένα πτυσσόμενο αλεξήλιο το οποίο σκοπό έχει, όπως εξήγησε η SpaceX, να «περιορίσει την προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία στα φωτεινότερα σημεία της ατράκτου» και να ελαχιστοποιήσει τις αντανακλάσεις.

Σύμφωνα με το space.com στο πλαίσιο του project Starlink, η εταιρεία σχεδιάζει να εκτοξεύσει συνολικά 12.000 δορυφόρους έως το 2027. Η SpaceX ιδρύθηκε το 2002 από τον Έλον Μάσκ και στοχεύει να αξιοποιήσει τη διαστημική τεχνολογία, με απώτερο στόχο να επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν σε άλλους πλανήτες, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/884590_i-spacex-ektoxeyei-akomi-60-diadiktyakoys-doryforoys-starlink-12000-mehri

spacex-falcon-heavy-elon-musk-china-europe-esa-nasa-mars-sls-boeing.thumb.jpg.a1233402531de4a7a060f04f458db311.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η RSC Energia δοκιμάζει μια συσκευή εκτόξευσης σχοινιών για το PTK Orel :cheesy:

Οι μηχανικοί δοκιμών του κέντρου αεροδιαστημικής RSC Energia (μέρος της Roscosmos State Corporation) δοκίμασαν μια νέα συσκευή εκτόξευσης σχοινιών (KSU) για το ελπιδοφόρο επανδρωμένο πλοίο μεταφοράς (PTK) Orel. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της τεχνολογικής ανάπτυξης και της εκπαίδευσης προσωπικού του CJSC "ZEM" που πήρε το όνομά του από τον V.D. Vachnadze, όπου είναι εγκατεστημένο το μοντέλο του PTK.

Με τη βοήθεια της συσκευής εκτόξευσης καλωδίων, το πλήρωμα θα αφήσει ανεξάρτητα το όχημα κατάβασης σε περίπτωση προσγείωσης στο νερό, καθώς και εάν η ομάδα αναζήτησης δεν μπορεί γρήγορα να πλησιάσει. Οκτώ μηχανικοί δοκιμών συμμετείχαν στο πείραμα, συμπεριλαμβανομένων δύο έμπειρων κοσμοναύτων, των Ηρώων της Ρωσίας Alexander Kaleri και του Γιούρι Οσατσόφ.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε δύο στάδια: πρώτα, κάθε μηχανικός δοκιμής εξέτασε το KSU ανεξάρτητα με αργό ρυθμό και στη συνέχεια οι κινήσεις πραγματοποιήθηκαν σε διαστημικές στολές, χωρισμένες σε πληρώματα.

- Για παράδειγμα, κατά την προσγείωση ενός PTK στο νερό, ίσως χρειαστεί να αφήσετε το πλοίο όχι από την πλαϊνή πόρτα, αλλά από την κορυφή. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή εκτόξευσης σχοινιού », δήλωσε ο πιλότος-κοσμοναύτης Αλέξανδρος Καλέρι. - Το άλμα στο νερό με μια στολή είναι επικίνδυνο, μπορείτε να χτυπήσετε την πλευρική επιφάνεια του πλοίου. Το KSU θα χρειαστεί σε περίπτωση κατακόρυφης προσγείωσης του πλοίου "στα πόδια του" στην κανονική λειτουργία.

- Στο Soyuz, η συσκευή εκτόξευσης σχοινιών δεν χρησιμοποιείται, καθώς το πλοίο είναι χαμηλό και έχει μία πόρτα. Μια παρόμοια συσκευή χρησιμοποιήθηκε στα λεωφορεία », δήλωσε ο Γιούρι Οσατσόφ, ο οποίος πέταξε δύο φορές με αμερικανικά πλοία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Τώρα οι δοκιμαστικοί μηχανικοί της RSC Energia αντιμετωπίζουν το καθήκον να εντοπίσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφόρων συστημάτων KSU. Το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή προηγμένων δοκιμών της επιλεγμένης συσκευής και η σύνταξη βήμα-προς-βήμα οδηγιών για τη χρήση της για αστροναύτες.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_06-05.html

 

 

 

 

Άλλη μια πρωτιά κατέκτησε η πρώτη αστροναύτης που περπάτησε στο διάστημα, :cheesy:

Η 68χρονη αστροναύτης Κάθι Σάλιβαν της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), η πρώτη Αμερικανίδα που περπάτησε στο διάστημα το 1984, έγινε και η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που έφθασε την Κυριακή με βαθυσκάφος στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών της Γης, στην Άβυσσο Τσάλεντζερ σε βάθος 10.915 μέτρων. Έγινε έτσι ο πρώτος άνθρωπος που έχει τόσο περπατήσει στο διάστημα, όσο και καταβυθιστεί στα μεγαλύτερα θαλάσσια βάθη.

Η Σάλιβαν, που είναι επίσης γεωλόγος και ωκεανογράφος, συνεργάστηκε με τον αμερικανό εξερευνητή Βίκτορ Βέσκοβο, ο οποίος στο παρελθόν έχει φθάσει στα βαθύτερα σημεία των βυθών του πλανήτη. Η εταιρεία EYOS Expeditions συντόνισε την αποστολή της Σάλιβαν στην Άβυσσο Τσάλεντζερ, η οποία βρίσκεται στο Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, στη νότια απόληξη της Τάφρου των Μαριαννών.

Η Σάλιβαν συνοδευόταν από τον Βέσκοβο και η καταβύθιση τους με το ειδικά σχεδιασμένο σκάφος «Limiting Factor» διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, ενώ η ανάδυση τους τέσσερις ώρες, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Μόλις επέστρεψαν στο πλοίο της αποστολής, το ζευγάρι των εξερευνητών κάλεσε τους αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για να ανακοινώσει το επίτευγμα.

«Ως υβρίδιο ωκεανογράφου και αστροναύτη, αυτή ήταν μια ξεχωριστή μέρα, μια μοναδική μέρα στη ζωή μου, πρώτα να δω το σεληνιακό τοπίο της Αβύσσου Τσάλεντζερ και μετά να επικοινωνήσω με τους συντρόφους μου στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», δήλωσε η δρ Σάλιβαν, η οποία εντάχθηκε στη NASA το 1978 και στις 11 Οκτωβρίου 1994 έγινε η πρώτη Αμερικανίδα που έκανε διαστημικό περίπατο από τον ISS. Αργότερα έγινε επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ), έχοντας πάντα μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για το διάστημα όσο και για τους ωκεανούς.

Η Άβυσσος Τσάλεντζερ ανακαλύφθηκε από το βρετανικό πλοίο H.M.S. Challenger στη διάρκεια μιας πολυετούς αποστολής (1872-1876). Έκτοτε πολλές αποστολές έχουν προσπαθήσει να μετρήσουν το ακριβές βάθος της, πυροδοτώντας και σχετικές διαφωνίες. Τον Απρίλιο του 2019 ο Βέσκοβο, πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος έγινε στη συνέχεια εξερευνητής, ισχυρίστηκε ότι έφθασε ακόμη βαθύτερα από ό,τι είχε φθάσει ο σκηνοθέτης του «Τιτανικού» Τζέιμς Κάμερον το 2012.

https://www.in.gr/2020/06/09/tech/alli-mia-protia-katektise-proti-astronaytis-pou-perpatise-sto-diastima/

m.thumb.jpg.1fce83e6ea5f63f755ab80ceb4bcdc68.jpg

photo_06-05-06.thumb.jpg.c30bb33452937169410d96bdada41cac.jpg

photo_06-05-05.thumb.jpg.e077629f32c43364305755d204df0fe0.jpg

photo_06-05-04.thumb.jpg.15fa2aacaafc1cb0015bd16d625ebbc8.jpg

photo_06-05-02.thumb.jpg.4342380c5efc200a23f1f6065a6639b0.jpg

photo_06-05-01.thumb.jpg.11678daff55e783215542424226c22e5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ενας «Δράκος» στη διαστημική «σπηλιά» του. :cheesy:

Από την περασμένη Κυριακή στις Ηνωμένες Πολιτείες οργισμένοι διαδηλωτές κάνουν άνω-κάτω πόλεις και Πολιτείες ολόκληρες, ενώ και ο υπόλοιπος κόσμος δεν νιώθει ιδιαίτερα καλά, καθώς ακόμη δεν μπορεί να συνέλθει από τις πληγές της Covid-19.

«Ο Μπομπ και ο Νταγκ εγκατέλειψαν τον πλανήτη στην πιο κατάλληλη στιγμή» έγραψε μάλλον με ζήλια κάποιος Αντριου Μόργκαν. Διότι όλα αυτά γίνονταν την ίδια ακριβώς στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι άνθρωποι, σε απευθείας σύνδεση, παρακολουθούσαν μέσα από τον υπολογιστή τους αν οι δύο αμερικανοί αστροναύτες, Μπομπ Χάρλεϊ και Νταγκ Μπένκεν, κλεισμένοι μέσα στη διαστημική κάψουλα «Dragon», θα έφθαναν σώοι στον Διαστημικό Σταθμό.

Ηταν ένα… έργο που κράτησε 4 ώρες, 24 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα. «Παίζεται» ακόμη στη διαδικτυακή διεύθυνση:

και παρ’ όλο που είναι γνωστό το τέλος του, δεν παύει να είναι ενδιαφέρον.

Ενας «δράκος» επάνω σε ένα «γεράκι» είχαν ξεκινήσει στις 9.22 το βράδυ του Σαββάτου, 30 Μαΐου, με κατεύθυνση βορειοανατολικά, επάνω από τον Ατλαντικό, με πλήρωμα τους δύο αμερικανούς αστροναύτες, μόλις καλυτέρεψε λίγο ο καιρός. Ο οποίος κρατούσε τον πύραυλο Falcon-9 με προσαρτημένη επάνω του την κάψουλα «Crew Dragon» από την Πέμπτη βιδωμένα και τα δύο στη Γη, αλλά σε πυρετώδη αναμονή.

Στις πλάτες γιγάντων

Από το ιστορικό σημείο 39Α στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριδας ξεκίνησε η για πρώτη φορά με ιδιωτικό μέσο πλέον μεταφορά αστροναυτών της NASA. Ιδιοκτησίας της εταιρείας SpaceX όπου μεγαλομέτοχος είναι ο γνωστός 49χρονος Νοτιοαφρικανός Ελον Μασκ. Το ταξίδι κράτησε 19 ώρες. Μόλις μετά τα πρώτα δυόμισι λεπτά το κατώτερο τμήμα του πυραύλου αποκολλήθηκε, ακριβώς όπως ήταν σχεδιασμένο, για να ανακτηθεί από ένα πλοίο με το πολύ εύγλωττο όνομα: «Of Course I Still Love You», που το περίμενε να πέσει στα νερά του Ατλαντικού.

Πέρασαν ακόμη έξι και μισό λεπτά για να βρεθεί στην κανονική τροχιά, οπότε το πλήρωμα των δύο μπορούσε να σκεφθεί ότι ένας καλός ύπνος θα ήταν ό,τι έπρεπε μέχρι την επόμενη ημέρα που θα γινόταν και η κρίσιμη συνάντηση με τον Διαστημικό Σταθμό. Αλλωστε η κάψουλα «Ντράγκον» είναι ρυθμισμένη να φθάνει στον προορισμό της χωρίς να χρειάζεται να επέμβουν ανθρώπινα χέρια ή μυαλά! Η κάψουλα είναι κατασκευασμένη από ανοξείδωτο χάλυβα και στην κάτω επιφάνειά της έχει κολλημένες πλάκες γυαλιού ανθεκτικού στις τεράστιες θερμοκρασίες που αναπτύσσονται με την είσοδο στη γήινη ατμόσφαιρα κατά την επιστροφή των αστροναυτών.

Διαθέτει τρία παράθυρα, τουαλέτα και χώρο αποθήκευσης όπου αυτή τη φορά μετέφεραν και λίγο παγωτό για τους κάπως ταλαιπωρημένους διατροφικά ανθρώπους στον Διαστημικό Σταθμό και στο εσωτερικό της η μεγάλη έκπληξη είναι πως δεν υπάρχουν τα συνηθισμένα χειριστήρια των αεροπλάνων ή των προηγούμενων διαστημικών αποστολών. Στη θέση τους εγκαταστάθηκαν τρεις οθόνες υπολογιστών που παίρνουν εντολές από τις άκρες των δακτύλων του πιλότου. Δεν υπάρχει καν πηδάλιο, που σε κανονικές συνθήκες θα αποδειχθεί και άχρηστο αφού, κατ’ απομίμηση των αυτοκινήτων χωρίς άνθρωπο-οδηγό, ο… δράκος μπορεί να βρει τη σπηλιά του στον Διαστημικό Σταθμό εντελώς αυτόνομα, χωρίς να μεσολαβήσει ανθρώπινο χέρι.

Μια ακόμη πρωτοτυπία είναι πως ακόμη και αν φορούν εκείνα τα χοντρά γάντια των αστροναυτών, οι οθόνες δέχονται και πάλι τις εντολές, σαν να ήταν τα δάχτυλά τους χωρίς γάντια.

Καιρού επιτρέποντος…

Τη μεγαλύτερη ευαισθησία η επιχείρηση αυτή στο σύνολό της τη δείχνει απέναντι στις καιρικές συνθήκες. Και έτσι δεν ήταν έκπληξη που η πρώτη προγραμματισμένη εκτόξευση για την Πέμπτη 28 Μαΐου αναβλήθηκε εξαιτίας της συννεφιάς και μόνον 40 λεπτά πριν από την ώρα μηδέν. Διότι θεωρείται πολύ επικίνδυνο να περάσει ένα μεταλλικό αντικείμενο με τις διαστάσεις του πυραύλου-φορέα μέσα από μια, κυριολεκτικά, φορτισμένη από στατικό ηλεκτρισμό ατμόσφαιρα. Ο κίνδυνος έκρηξης είναι πολύ μεγάλος.

Η όλη διάταξη όπως εμφανίστηκε στην πίστα απογείωσης 39Α αποτελείται από τρία βασικά τμήματα. Το πρώτο από αυτά έχει την ονομασία Falcon 9, δηλαδή πρόκειται για ένα «γεράκι» με το 9 να σημαίνει ότι το κινούν εννέα κινητήρες Merlin, ενώ διαθέτει και αποθήκες καυσίμων. Είναι κατασκευασμένες από κράμα λιθίου-αλουμινίου για την αποθήκευση του υγρού οξυγόνου και του RP-1 (που σημαίνει Rocket Propellant-1 ή Refined Petroleum-1), μιας κηροζίνης εξαιρετικά προσεκτικά διυλισμένης.

Ενα ακόμη χαρακτηριστικό του πρώτου αυτού τμήματος, που δείχνει και το πόσα πράγματα πρέπει οι σχεδιαστές τέτοιων συστημάτων να έχουν υπόψη τους, είναι το ότι οι κινητήρες καθώς αδειάζουν τα ντεπόζιτα από τα καύσιμα (μέσα σε 2,5 λεπτά όλα αυτά) πρέπει να επιβραδύνουν διότι η μάζα του όλου συστήματος μειώνεται ραγδαία και αν συνέχιζαν με τον ίδιο ρυθμό, η επιτάχυνση θα γινόταν ανυπόφορη. Το ενδιάμεσο τμήμα διαθέτει μόνον έναν κινητήρα Merlin ενώ στο τρίτο τμήμα βρίσκεται η κάψουλα «Ντράγκον» που όταν έλθει η ώρα της επιστροφής με δικά της μέσα θα μεταφέρει τους δύο αστροναύτες πίσω στη Γη.

Ο προορισμός

Δύο φορές σε ολόκληρο το ταξίδι ο ένας από τους αστροναύτες πήρε από το σύστημα της αυτόματης πλοήγησης τον έλεγχο του σκάφους στα χέρια του. Μόνο και μόνο για να διαπιστωθεί πως όλα μπορούν να υπακούσουν και στα ανθρώπινα χέρια και στο ανθρώπινο μυαλό. Πάντως ο έλεγχος της πορείας μπορεί να γίνεται και από τον επίγειο σταθμό παρακολούθησης της NASA στη Φλόριδα και από το Χόουθορν της Καλιφόρνιας, όπου είναι η έδρα της SpaceX.

Η σύνδεση με τον Διαστημικό Σταθμό την Κυριακή έγινε εντελώς αυτόματα και όπως δήλωσαν οι δύο αστροναύτες τη Δευτέρα, σχεδόν δεν κατάλαβαν πως είχαν συνδεθεί! Μετά τη σύνδεση και πριν βγουν αποκαθίσταται η ίδια πίεση με αυτήν του Διαστημικού Σταθμού και αφού αφήσουν τις διαστημικές στολές τους στο «Ντράγκον», μόνον με ένα απλό χακί παντελόνι και μια μαύρη κοντομάνικη μπλούζα ξεκινούν τη ζωή τους στον Διαστημικό Σταθμό που περιστρέφεται 482 χιλιόμετρα επάνω από τη Γη.

Δεν είναι γνωστό το πόσο θα μείνουν, από έξι εβδομάδες έως ίσως και το ανώτερο δυνατόν, που είναι οι 4 μήνες. Και αυτός ο περιορισμός έχει να κάνει με το ότι τα φωτοβολταϊκά συστήματα του «Ντράγκον» έχουν μια πιστοποιημένα σταθερή απόδοση μέχρι 119 ημέρες που όμως μετά αρχίζει να πέφτει διότι άτομα οξυγόνου στην ανώτερη ατμόσφαιρα επιδρούν αρνητικά.

Πάντως στον Διαστημικό Σταθμό όπου βρήκαν δύο ρώσους κοσμοναύτες και έναν αμερικανό αστροναύτη έχουν πολλά να κάνουν και να βοηθήσουν, διότι οι δουλειές είναι πολλές και για συντήρηση και για πειράματα. Εχουν να κάνουν δυο περιπάτους στο Διάστημα: ο ένας για την εγκατάσταση νέων ηλιακών μπαταριών και μιας πλατφόρμας για πειράματα από ευρωπαϊκά ιδρύματα ενώ ο άλλος έχει περάσει από ταχεία εκπαίδευση στον χειρισμό του ρομποτικού βραχίονα καναδικής κατασκευής.

Οι πρωταγωνιστές

Οι Χάρλεϊ, 53 ετών σήμερα, και Μπένκεν, 49 ετών, ξεκίνησαν ως πιλότοι, ο πρώτος στους πεζοναύτες και ο δεύτερος στην πολεμική αεροπορία. Εχουν όμως και πανεπιστημιακά πτυχία, πολιτικού μηχανικού ο Χάρλεϊ, Φυσικής και Μηχανολογίας ο Μπένκεν, με διδακτορικό από το California Institute of Technology. Το 2000 εντάσσονται στους υποψήφιους αστροναύτες της NASA. Είχαν ήδη βρεθεί στο Διάστημα από δύο φορές πριν από αυτή την πτήση, αλλά όχι μαζί. Είναι παντρεμένοι και έχουν από έναν μικρό γιο ο καθένας και με γυναίκες που επίσης βρέθηκαν στο Διάστημα κάποια στιγμή, η μία μάλιστα για έξι ολόκληρους μήνες.

NASA: Ο πρώτος πελάτης

Στις 8 Ιουλίου του 2011 το διαστημικό λεωφορείο «Atlantis» απογειώθηκε από την εξέδρα 39 Α και επέστρεψε μετά από 11 ημέρες. Αυτό ήταν και το τελευταίο διαστημικό ταξίδι που ξεκινούσε από το αμερικανικό έδαφος. Είχε φθάσει το τέλος μιας εποχής. Τα αμερικανικά διαστημικά λεωφορεία θεωρήθηκε πως είχαν φάει πλέον τα ψωμιά τους, ήταν πολυέξοδα και άβολα, τα «Soyuz» των Ρώσων είχαν αποδειχθεί αξιόπιστα, αν και για κάθε θέση αστροναύτη σε αυτά οι Ρώσοι ζητούν πλέον περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια.

Κρίθηκε ότι συνέφερε να δοθούν χρήματα σε αμερικανικές εταιρείες, όπως η Boeing και η SpaceX για την έρευνα, την κατασκευή και την… κυκλοφορία των επόμενων «λεωφορείων». Υπολόγισαν πως το 2019 θα ήταν όλα έτοιμα, αλλά πολλές αστοχίες στους υπολογισμούς και στις δοκιμές πριν από την απογείωση καθυστέρησαν και τους δύο (μόλις την Παρασκευή, 29/5 κάηκε ένας ακόμη κινητήρας στις εγκαταστάσεις της SpaceX). Πάντως είναι αυτή η εταιρεία που προς το παρόν κερδίζει την κούρσα από την Boeing και την εταιρεία του Τζεφ Μπέζος. Η NASA από την πλευρά της θέλει να παραδώσει όλη την εμπορική και τουριστική κίνηση προς τον Διαστημικό Σταθμό στους ιδιώτες και να ασχοληθεί με τους μεγάλους στόχους της. Μόνιμη βάση στη Σελήνη και το ταξίδι με προορισμό τον Αρη.

Το πόσο εμπορικός θα γίνει ο «δρόμος» 39Α – Διαστημικός Σταθμός γίνεται ίσως πιο εύκολα κατανοητό από δύο γεγονότα. Το πρώτο έχει να κάνει με την εμφάνιση των διαστημικών στολών των δύο αστροναυτών, που είναι αρκετά κομψές και σχεδιάστηκαν από το μηδέν με υπεύθυνους γι’ αυτό τον Ελον Μασκ, σε στενή συνεργασία όμως με τον Χοσέ Φερναντέζ, έναν γνωστό σχεδιαστή στον κόσμο της μόδας.

Το δεύτερο ενδεικτικό σημάδι εξάπλωσης του εμπορίου και στο Διάστημα είναι το ότι, όπως ανακοινώθηκε από τη NASA, ήδη γίνονται συζητήσεις να ανέβει έως εκεί για γυρίσματα στην επόμενη ταινία του, ποιος άλλος; Ο… Τομ Κρουζ!

Δισεκατομμύρια σε Boeing και SpaceX

Δεν είναι λίγα τα χρήματα που έχουν πάρει οι δυο εταιρείες, Boeing και SpaceX, για όλο αυτό το πρόγραμμα. Η πρώτη πήρε 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ακόμη παλεύει με τα προβλήματα του υλικού της, και 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια η δεύτερη, που όμως κατάφερε έστω και με έναν χρόνο καθυστέρηση να στείλει ανθρώπους σε χαμηλή τροχιά.

Πρόγονος η κάψουλα που εκτελούσε μεταφορές φορτίων

Η SpaceX με τον πύραυλο Falcon 9 έχει εξυπηρετήσει 83 φορές τη NASA και άλλους πελάτες μεταφέροντας και τοποθετώντας στην τροχιά τους δορυφόρους και μεταφέροντας φορτία στον Διαστημικό Σταθμό. Πρόγονος της κάψουλας «Crew Dragon» ήταν η κάψουλα «Cargo Dragon» ακριβώς φτιαγμένη για να εκτελεί μεταφορές.

Τα βαφτίσια και άλλα ενδιαφέροντα του ταξιδιού

l Από τα πρώτα πράγματα που είχαν να κάνουν οι Χάρλεϊ και Μπένκεν μόλις σταθεροποιήθηκε η πορεία τους προς τον Διαστημικό Σταθμό ήταν να ανακοινώσουν στο επίγειο κέντρο ελέγχου στο ακρωτήριο Κένεντι το όνομα του σκάφους που τους μεταφέρει. Κατά μια πολύ παλιά παράδοση, από τον καιρό των επανδρωμένων αποστολών του προγράμματος Mercury, τα βαφτίσια γίνονται «στον αέρα» με νονούς το πλήρωμα.

-Το σκάφος τους λοιπόν το ονόμασαν «Endeavour», που σημαίνει φιλότιμη και επίπονη προσπάθεια, για να θυμίζουν την προσπάθεια που έγινε από το 2011 για να επιστρέψει η Αμερική σε διαστημικά ταξίδια, όπως αυτό από το έδαφός της. Δεν ήταν έκπληξη διότι και οι δύο είχαν ταξιδέψει παλαιότερα με ένα διαστημικό λεωφορείο που είχε το ίδιο όνομα. Ετσι ονομαζόταν επίσης και το πλοίο του Αγγλου Τζέιμς Κουκ όταν αυτός ταξίδεψε προς την Αυστραλία στο τέλος του 18ου αιώνα.

-Σε περίπτωση κινδύνου κατά την αρχή της εκτόξευσης υπάρχει η δυνατότητα από το «Crew Dragon» να μπουν σε λειτουργία 8 κινητήρες SuperDraco, ενσωματωμένοι στα πλευρά του σκάφους που έχουν τη δυνατότητα να το αποσπάσουν από τον πύραυλο και να επιστρέψει στη Γη έχοντας βοήθεια από 4 αλεξίπτωτα.

-Ενώ τα μεταφορικά σκάφη του τύπου Soyuz είναι σε θέση να μεταφέρουν μόνον 3 αστροναύτες ή κοσμοναύτες, ήδη στην επόμενη πτήση, κοντά στο τέλος Αυγούστου, σχεδιάζεται να μεταφερθούν 4 αστροναύτες στον Διαστημικό Σταθμό με μία μόνον εκτόξευση.

-Σε αυτή τη διεύθυνση https://iss-sim.spacex.com/ οι αναγνώστες μπορούν να βρουν δωρεάν έναν εξομοιωτή πτήσης για τους χειρισμούς έως τη σύνδεση με τον Διαστημικό Σταθμό.

-Στην επιστροφή του έπειτα από μερικούς μήνες με τους Χάρλεϊ και Μπέτκεν το «Endeavour» θα προσθαλασσωθεί στον Ατλαντικό και εκεί η ιδιωτική εταιρεία είναι υποχρεωμένη να διαθέτει κάποιο πλοίο με δυνατότητες άμεσης περίθαλψης εν πλω (και το όνομά αυτού Go Searcher), για να τους περισυλλέξει.

https://www.tovima.gr/2020/06/10/science/enas-drakos-sti-diastimiki-spilia-tou/

admin-ajax-1.jpg.9941f3878bc6cf3300e0e4988382413d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ξεκίνησε η προετοιμασία του Preflight του διαστημικού σκάφους Progress MS-15 :cheesy:

Στο πλαίσιο του προγράμματος εφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στο κοσμοδρόμιο Baikonur, έχουν ξεκινήσει σήμερα οι προετοιμασίες για την κυκλοφορία του οχήματος μεταφοράς Progress MS-15 (TGC).

Στο συγκρότημα εγκατάστασης και δοκιμών του ιστότοπου 254 του κοσμοδρόμiου Baikonur, οι ειδικοί της RSC Energia παρέλαβαν το διαστημικό σκάφος, προετοιμάστηκαν για τις ηλεκτρικές δοκιμές, έλεγξαν και επιθεώρησαν τα ηλιακά πάνελ και επίσης έλεγξαν τα κυκλώματα squib του προϊόντος και κατέγραψαν την αρχική κατάσταση των συστημάτων.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_06-10.html

photo_06-10-04.thumb.jpg.5cca6879c20ad84c84b1a33c890e2368.jpg

photo_06-10-03.thumb.jpg.47442314250ef7723cc43fd0eb17bb90.jpg

photo_06-10-02.thumb.jpg.1b8f1a1cdc69a251bacb04cdb2ff1490.jpg

photo_06-10-01.thumb.jpg.a8b0c9f9846128d863b7adaf6d838241.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα πιο περίεργα πράγματα που οι αστροναύτες έχουν πάρει μαζί τους στο διάστημα. :cheesy:

Δεινόσαυροι μινιατούρες, εξοπλισμός για γκολφ, Θεία Κοινωνία έως το πολύ ιδιαίτερο κεραμικό πλακίδιο που μπήκε- κρυφά από τη ΝΑSA- στο πόδι σεληνακάτου.

Ετοιμάζοντας τις βαλίτσες μας για μία περίοδο μακράς απουσίας από το σπίτι πέραν όλων των απαραίτητων συνήθως δεν ξεχνάμε να πάρουμε μαζί και κάποιο αντικείμενο που μπορεί να έχει μια συναισθηματική αξία ή να θεωρούμε πως μας προστατεύει από κακοτοπιές.

Συχνά ακούμε ιστορίες για ναυτικούς που στα ταξίδια τους φροντίζουν να έχουν πάντα μαζί τους κάποιο αντικείμενο που θεωρούν πως του φέρνει γούρι ή μια εικόνα αγίου που πιστεύουν ότι τους προστατεύει. Οι στρατιώτες λέγεται πως δεν αποχωρίζονται ποτέ τη φωτογραφία της αγαπημένης τους. Κάποιοι μπορεί να κουβαλάνε ένα κομπολόι ή να φορούν ένα βραχιολάκι. Σε κάθε περίπτωση όποια και εάν είναι η επιλογή του καθενός, σίγουρα λέει πολλά για τον ίδιο.

Όταν όμως ετοιμάζεται κάποιος για ένα ταξίδι στο διάστημα, τι παίρνει μαζί του;

Δύο μέλη του πληρώματος του SpaceX Falcon 9 πριν εγκαταλείψουν τη Γη για το ιστορικό διαστημικό τους ταξίδι πριν μερικές ημέρες, πήραν μαζί τους μια μινιατούρα δεινόσαυρου μετά από απαίτηση των γιων τους, όπως γράφει ο Guardian.

Κατά τις αποστολές Apollo στη Σελήνη τα προσωπικά αντικείμενα που μπορούσαν να πάρουν οι αστροναύτες ήταν περιορισμένα. Διόλου περίεργο που οι περισσότεροι επέλεγαν να πάρουν μαζί τους οικογενειακές φωτογραφίες.

Μάλιστα ο Τσαρλς Ντιούκ μέλος της αποστολής Apollo 16 το 1972 επέλεξε να αφήσει στην επιφάνεια του φεγγαριού μια τέτοια φωτογραφία αν και η ηλιακή ακτινοβολία πολύ γρήγορα θα τα κατέστρεφε.

Στην θρυλική αποστολή Apollo 11 που οδήγησε στην επιτυχής προσεδάφιση της ακάτου στην επιφάνεια της Σελήνη τον Ιούλιο του 1969 ο θρησκευόμενος Κρίστιαν Μπαζ Όλντριν είχε πάρει μαζί του ένα μικρό δισκοπότηρο, κρασί και ψωμί. Λίγο πριν ο Νιλ Άρμστρονγκ εξέλθει της ακάτου και πατήσει στο φεγγάρι, ο Άλντριν, ο Όλντριν ζήτησε να γίνει λίγων λεπτών σιγή. Τότε διάβασε ένα απόσπασμα από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη ενώ το πρώτο υγρό που χύθηκε στην επιφάνεια της Σελήνης ήταν θεία κοινωνία αφού ο Όλντριν μετέλαβε (βίντεο 1.)

Στην αποστολή Apollo 14 το 1971, ο Άλαν Σέπαρντ έπεισε τη NASA να του επιτρέψει να πάρει μαζί του μπαστούνι και μπάλες του γκολφ. Η έλλειψη βαρύτητας βέβαια δυσκόλεψε τα πράγματα όταν χτύπησε τη μπάλα (βίντεο 2).

Πολύ διαφορετικές αλλά ενδιαφέρουσες όμως είναι και δύο ακόμη ιστορίες που αφορούν αντικείμενα που έχουν ταξιδέψει στο διάστημα.

Όταν τα Voyager 1 και 2 ξεκίνησαν τα ταξίδια τους το 1977 εντός των μη επανδρωμένων διαπλανητικών διαστημόπλοιων υπήρχε και από ένας δίσκος φτιαγμένος από χρυσό που περιελάμβανε ήχους, μουσική και 115 εικόνες από τη Γη. Ένας είδος χαιρετισμού στην περίπτωση που τα δύο διαστημόπλοια έφταναν κάπου όπου υπήρχαν νοήμονα όντα.

Επίσης στην σεληνάκατο της αποστολής Apollo 12 τον Νοέβριο του 1969φαίνεται πως υπήρχε ένα κρυμμένο αντικείμενο. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό κεραμικό πλακίδιο (2 εκ x1,3 εκ.) με σχέδια έξι διάσημων καλλιτεχνών (Άντι Γουόρχολ, Φόρεστ Μάιερς, Ντέιβιντ Νοβρος, Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ, Τζον Τσάμπερλέιν, Κλάες Όλντενμπουργκ). Το δημιούργημα του Μάιερς έφερε την ονομασία ”Μoon Museum” ενώ επειδή η ΝASA δεν απαντούσε στο αίτημα του να ταξιδέψει το συλλογικό έργο στο διάστημα, απευθύνθηκε σε έναν μηχανικό ο οποίο εργαζόταν για την κατασκευή της σεληνακάτου της αποστολής και το μικροσκοπικό αντικείμενο τοποθετήθηκε κρυφά σε ένα από τα ”πόδια” του σκάφους.

Στις φωτογραφίες Moon Museum - Επάνω αριστερά ξεχωρίζει το πέος που ζωγράφισε ο Γουόρχολ.-H οικογενειακή φωτογραφία που άφησε στο διάστημα ο Ντιούκ-Ο χρυσός δίσκος.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ta-pio-perierya-praymata-poe-oi-astronaetes-echoen-parei-mazi-toes-sto-diastema_gr_5ee1ebf1c5b67fade1d705b3?ncid=tweetlnkgrhpmg00000001

5ee206cd2400009d198ec83d.jpg.9be19718a84bcb40d4a8c181523663cf.jpg

5ee219c2250000bd2aeb3216.jpg.a75b348784dcef44aeebc81b042c2bb1.jpg

5ee206cd250000ae2aeb3202.jpg.fcbdd0dbce0e3b81c691caffa2b202f7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε 26 εκτοξεύσεις διαστημικών πυραύλων θα προχωρήσει η Ρωσία μέχρι το καλοκαίρι του 2021 :cheesy:

Όπως αποκαλύπτουν οι κρατικές υπηρεσίες, μέχρι το καλοκαίρι του 2021 η Ρωσία θα έχει πραγματοποιήσει 26 εκτοξεύσεις πυραύλων στο διάστημα.

Την πραγματοποίηση 20 εκτοξεύσεων πυραύλων από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, καθώς και σε έξι ακόμα από το κοσμοδρόμιο Βοστότσνι θα προχωρήσει η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos, μέχρι το καλοκαίρι του 2021, σύμφωνα με την ιστοσελίδα των κρατικών αγορών.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι τον Ιούλιο του 2021, τρεις πύραυλοι Proton και 17 πύραυλοι Soyuz-2, θα εκτοξευθούν από το Μπαϊκονούρ, ενώ έξι ακόμα πύραυλοι Soyuz-2 από το Βοστότσνι.

Τον Απρίλιο ο εκτελεστικός διευθυντής της Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, δήλωσε πως έχουν προγραμματιστεί 33 εκτοξεύσεις για το 2020 αν και εννέα εξ αυτών ενδεχομένως να ακυρωθούν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και την χρεοκοπία της εταιρείας OneWeb.

Μέχρι τώρα αυτή τη χρονιά, η Ρωσία έχει εκτελέσει ήδη επτά εκτοξεύσεις. Τέσσερις από το Μπαϊκονούρ και τρεις ακόμα από το κοσμοδρόμιο Πλέσετσκ.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/887313_se-26-ektoxeyseis-diastimikon-pyraylon-tha-prohorisei-i-rosia-mehri

 

 

 

ISS: Δείτε τον διαστημικό περίπατο των αστροναυτών. :cheesy:

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση δραστηριότητα των αστροναυτών του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Όπως σημειώνεται κάθε 45 λεπτά ο ISS περνά από την μέρα στη νύχτα και αντίστροφα και η ζωντανή μετάδοση κατά τη διάρκεια αυτή σταματά.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/886963_iss-deite-zontana-ton-diastimiko-peripato-ton-astronayton

sts-116_spacewalk_1.thumb.jpg.977886e55c868fbff15c4707dbe545a8.jpg

5bbf42518053834fc6611693.thumb.jpg.88ce07bce4ac82c864bb30fa7c03cdf9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

O Elon Musk ζητά δοκιμαστές των Internet υπηρεσιών της SpaceX :cheesy:

Μετά την τελευταία της εκτόξευση, η SpaceX έχει 540 δορυφόρους Starlink σε τροχιά, με το σχέδιο του Elon Musk να περνά πλέον στη δεύτερη φάση.

Η φάση αυτή για το σχέδιο Starlink της SpaceX είναι εκείνη των δοκιμών από τους απλούς χρήστες που θα μπορούν να κάνουν την αίτησή τους για να ξεκινήσουν να δοκιμάζουν σε πραγματικές συνθήκες τις υπηρεσίες πρόσβασης στο Internet μέσω δορυφόρου. Οι δορυφόροι του συστήματος Starlink βρίσκονται σε τροχιά κοντά στη Γη και υπόσχονται πολύ μεγάλες ταχύτητες σύνδεσης στον Παγκόσμιο Ιστό. Η τελευταία εκτόξευση της SpaceX έφερε σε τροχιά άλλους 58 δορυφόρους, ενώ τα σχέδια της SpaceX περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός δικτύου 30.000 δορυφόρων με απώτερο σκοπό την όσο γίνεται μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη. Στην πρώτη φάση της ολοκληρωμένης χρήσης, το δίκτυο Starlink θα αποτελείται από 12.000 δορυφόρους.

Η SpaceX ζητά από ανεξάρτητους χρήστες να κάνουν την αίτησή τους μέσα από το website της προκειμένου να μπορούν να γίνουν Beta testers της υπηρεσίας. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και γρήγορη. Η έναρξη των δοκιμών αναμένεται για το τέλος του καλοκαιριού ή την αρχή του φθινοπώρου, ενώ το μόνο που χρειάζεται κανείς ως εξοπλισμό είναι ένα μικρό δορυφορικό πιάτο με διάμετρο 0,48 μέτρων.

Σύμφωνα με τη διαστημική εταιρεία που έχει ιδρύσει ο Elon Musk, οι ταχύτητες Internet που θα προσφέρει το δίκτυο Starlink θα φτάνουν το 1 Gbps, με την καθυστέρηση απόκρισης να φτάνει τα 35 milisecond το πολύ. Αναμφίβολα, οι επιδόσεις αυτές είναι ζηλευτές σε σχέση με μία σταθερή σύνδεση DSL.

Αναφορικά με το κόστος των υπηρεσιών σύνδεσης στο δορυφορικό Internet, οι πληροφορίες που αναφέρει το ZDNet θέλουν την SpaceX να χρεώνει 80 δολάρια τον μήνα τους Αμερικανούς που θα θελήσουν να γίνουν συνδρομητές της υπηρεσίας, μόλις αυτή είναι έτοιμη για την εμπορική της διάθεση στο κοινό. Δεν είναι πολύ προσιτό αυτό το κόστος, αλλά οι ταχύτητες είναι πολλά υποσχόμενες.

https://www.naftemporiki.gr/story/1609114/o-elon-musk-zita-dokimastes-ton-internet-upiresion-tis-spacex

1625859575_starlink-spacex(1).jpg.de4d8f14ec76bfca6b00d9539779ff24.jpg

starlink-spacex.jpg.839761b7af2621483f3d184efd9d823d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Επιστήμονες δημιούργησαν με πείραμα την εξωτική «πέμπτη κατάσταση της ύλης» :cheesy:

Ένα πείραμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΣΣ) από επιστήμονες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) δημιούργησε την εξωτική κβαντική «πέμπτη κατάσταση της ύλης», ένα υπέρψυχρο αέριο συμπύκνωμα Bose-Einstein. Πρόκειται για επιστημονικό και τεχνολογικό επίτευγμα, καθώς είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο στο διάστημα σε περιβάλλον μικροβαρύτητας, κάτι που επιτρέπει τη μελέτη της ύλης σε συνθήκες πιο ευνοϊκές από εκείνες της Γης.

Το πείραμα έγινε σε ένα από τα πιο κρύα μέρη στο σύμπαν, σε μία συσκευή μεγέθους βαλίτσας (Cold Atom Laboratory-CAL), που είχε εκτοξευθεί στον ΔΣΣ το 2018. Το εν λόγω μίνι-εργαστήριο ψύχει άτομα ρουβιδίου σε έναν θάλαμο κενού, χρησιμοποιώντας φως λέιζερ για να επιβραδύνει την κίνησή τους. Στη συνέχεια, μαγνητικά πεδία συγκρατούν και «παγιδεύουν» το πυκνό νέφος των ατόμων, που έχει θερμοκρασία κοντά στο απόλυτο μηδέν (μείον 273 βαθμοί Κελσίου), με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός συμπυκνώματος Bose-Einstein.

Τα εν λόγω συμπυκνώματα είχαν προταθεί θεωρητικά ως πέμπτη κατάσταση της ύλης (μετά τα στερεά, τα υγρά, τα αέρια και το πλάσμα) στις αρχές της δεκαετίας του 1920 από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν και τον Ινδό Σατιέντρα Ναθ Μπόουζ, από όπου πήραν και το όνομά τους. Στην πράξη παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά πριν 25 χρόνια.

Το πολύ κρύο νέφος παύει να συμπεριφέρεται όπως τα επιμέρους άτομα και σωματίδια, αλλά μάλλον ως μία ενιαία οντότητα με κβαντικές ιδιότητες, όπου κάθε σωματίδιο λειτουργεί, επίσης, και ως κύμα. Το όλο συμπύκνωμα μπορεί, πλέον, να θεωρηθεί ως ένα ενιαίο κύμα ύλης. Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτά τα συμπυκνώματα μπορούν να παράσχουν ζωτικές ενδείξεις για μυστήρια της Φυσικής, όπως η σκοτεινή ενέργεια.

Η εν λόγω «εξωτική» κατάσταση της ύλης έχει δημιουργηθεί από πολλούς επιστήμονες σε διάφορα πειράματα από το 1995 και μετά στη Γη, όπου, όμως, λόγω της βαρύτητας, το συμπύκνωμα μπορεί να δημιουργηθεί μόνο για κλάσματα του δευτερολέπτου. Αντίθετα, όπως έδειξε το πείραμα στον ΔΣΣ, στο διάστημα -με την πολύ μικρότερη βαρύτητα- η πέμπτη κατάσταση της ύλης παραμένει σταθερή για μερικά δευτερόλεπτα, οπότε μπορεί να μελετηθεί καλύτερα.

Το ευρισκόμενο σε εξέλιξη πείραμα CAL πραγματοποιείται εξ αποστάσεως με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Τόμσον του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) και της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), και τα πρώτα αποτελέσματά του παρουσιάστηκαν σε δημοσίευση στο «Nature».

Στο μέλλον, οι ερευνητές ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν το πείραμα για να παρακολουθήσουν τα άτομα να συγκρούονται σε κβαντικό επίπεδο, καθώς, επίσης, να ανιχνεύσουν κατά πόσο πιθανές «ρυτιδώσεις» του χωροχρόνου που προκαλούν τα βαρυτικά κύματα, επιδρούν στην κίνηση των ατόμων. Ακόμη, θα ελεγχθεί κατά πόσο η μικροβαρύτητα παραβιάζει την αρχή ισοδυναμίας του Αϊνστάιν, σύμφωνα με την οποία όλες οι μάζες σε ένα βαρυτικό πεδίο επιταχύνονται με τον ίδιο τρόπο.

https://www.pronews.gr/epistimes/tehnologia/886765_diethnis-diastimikos-stathmos-epistimones-dimioyrgisan-me-peirama-tin

Crab_Nebula-56b725673df78c0b135e0216.thumb.jpg.f81a592367fd80292fbc4c0129ccf29f.jpg

sympanpiginasahubble.thumb.jpg.f2586e7344d32c99419bf9565f21656a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μαθητές από όλη την Αμερική θα μιλήσουν με τους αστροναύτες της NASA στο Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Οι μαθητές από ολόκληρο το έθνος θα έχουν την ευκαιρία αυτή την εβδομάδα να κάνουν ερωτήσεις για τους αστροναύτες της NASA στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η κλήση Earth-to-space θα προβληθεί ζωντανά στις 1:10 μ.μ. EDT Παρασκευή 19 Ιουνίου, στην τηλεόραση της NASA και στον ιστότοπο του πρακτορείου.

Οι αστροναύτες της NASA Robert Behnken, Christopher Cassidy και Douglas Hurley θα απαντήσουν σε ερωτήσεις που καταγράφηκαν από μαθητές του K-12 από το εθνικό δίκτυο μαθησιακών κέντρων του Challenger Center. Το Challenger Center παρέχει σε περισσότερους από 250.000 μαθητές ετησίως βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα STEM. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Challenger Center Lance Bush θα δώσει εναρκτήρια σχόλια μέσω ενός ηχογραφημένου βίντεο. Η συνεδρία ερωτήσεων και απαντήσεων των μαθητών θα είναι η πρώτη του είδους του με αστροναύτες που έφτασαν στο σταθμό με εμπορικά διαστημόπλοιο και λειτουργούν.

Ο Cassidy κυκλοφόρησε στο διαστημικό σταθμό στις 9 Απριλίου και σήμερα υπηρετεί ως διοικητής της Εκστρατείας 63. Στις 30 Μαΐου, οι Behnken και Hurley έγιναν οι πρώτοι αστροναύτες της NASA που ξεκίνησαν στο σταθμό με εμπορικό διαστημικό σκάφος και πύραυλο, απογειωμένοι από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy της NASA στο Η Φλόριντα με την κάψουλα του SpaceX's Crew Dragon βρίσκεται πάνω από τον πύραυλο Falcon 9 της εταιρείας ως μέρος της αποστολής SpaceX Demo-2 της NASA. Ο Behnken και ο Hurley εντάχθηκαν στο πλήρωμα του Expedition 63 αφού το διαστημικό σκάφος Dragon, με το όνομα Endeavour, έφτασε στο σταθμό στις 31 Μαΐου.

Η άμεση σύνδεση μαθητών με αστροναύτες στο διαστημικό σταθμό παρέχει μοναδικές, αυθεντικές εμπειρίες που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν τη μάθηση των μαθητών, τις επιδόσεις και το ενδιαφέρον για την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά. Οι αστροναύτες που ζουν στο διάστημα στο εργαστήριο σε τροχιά επικοινωνούν με το Κέντρο Ελέγχου Αποστολής της NASA στο Χιούστον 24 ώρες την ημέρα μέσω των δορυφόρων παρακολούθησης και αναμετάδοσης δεδομένων του Διαστημικού Δικτύου (TDRS).

Για σχεδόν 20 χρόνια, οι αστροναύτες ζουν και εργάζονται συνεχώς στο διαστημικό σταθμό, δοκιμάζουν τεχνολογίες, εκτελούν επιστήμη και αναπτύσσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να εξερευνήσουν μακρύτερα από τη Γη. Μέσω του προγράμματος Artemis της NASA, το πρακτορείο θα στείλει αστροναύτες στη Σελήνη έως το 2024, με πιθανή ανθρώπινη εξερεύνηση του Άρη. Εμπνέοντας την επόμενη γενιά εξερευνητών - το Artemis Generation - διασφαλίζει ότι η Αμερική θα συνεχίσει να ηγείται στην εξερεύνηση και την ανακάλυψη του διαστήματος.

Στην φωτογραφια οι αστροναύτες της NASA (από αριστερά) ο Bob Behnken, ο Doug Hurley και ο Chris Cassidy που είναι μέλη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού Expedition 63 των ΗΠΑ.

https://www.nasa.gov/press-release/students-from-across-us-to-speak-with-nasa-astronauts-aboard-space-station

iss063e022523_0.thumb.jpg.14d2bf3af17addb793e23fe0defe36f7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διαστημοδρόμια στη θάλασσα θέλει η SpaceX :cheesy:

Πλωτά, «βαρέων βαρών» διαστημοδρόμια, για αποστολές στον Άρη και τη Σελήνη και πολυηχητικά (hypersonic) ταξίδια γύρω από τη Γη φτιάχνει η SpaceX, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο ιδρυτής της εταιρείας, Έλον Μασκ, αναρτώντας αγγελία της εταιρείας για μηχανικό υπεράκτιων επιχειρήσεων (offshore operations engineer).

Σύμφωνα με την αγγελία, ο μηχανικός θα εργάζεται ως μέλος ομάδας μηχανικών και τεχνικών για τον σχεδιασμό και την κατασκευή μιας υπεράκτιας εγκατάστασης για την εκτόξευση πυραύλων, και στα βασικά προσόντα του περιλαμβάνονται πτυχίο μηχανολόγου μηχανικού, αεροναυπηγού ή ναυπηγού μηχανολόγου μηχανικού. Όπως σημειώνεται, θα πρέπει να είναι «πρόθυμος να ταξιδέψει, πρόθυμος να δουλέψει σημαντικές υπερωρίες, θα πρέπει να μπορεί να περάσει τους ελέγχους της αεροπορικής βάσης του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ και να μπορεί να εργαστεί σε υπεράκτια πλατφόρμα στο Μπράουνσβιλ του Τέξας».

Ο Μασκ είχε αποκαλύψει για πρώτη φορά τα σχέδια για πολυηχητικά (με ταχύτητα πενταπλάσια αυτής του ήχου και παραπάνω) σε παρουσίαση το 2017. Τότε, όπως σημειώνει το New Atlas, είχε επισημάνει ότι επρόκειτο ακόμα μόνο για concept- ωστόσο φαίνεται πως πλέον αυτό έχει αλλάξει.

Σε επιπλέον tweets του ανέφερε πως σε «γενικές γραμμές» θα πρόκειται για ανακαινισμένες/ εκσυγχρονισμένες πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου, με ενδεχόμενη χρήση του φουτουριστικού συστήματος μεταφορών υψηλών ταχυτήτων Hyperloop για μεταφορές από και προς αυτές. Ερωτηθείς για το επιδιωκόμενο χρονικό πλαίσιο όσον αφορά στις πρώτες πτήσεις από βάσεις στη Γη προς άλλους προορισμούς στη Γη, απάντησε πως «θα υπάρξουν πολλές δοκιμαστικές πτήσεις πριν μεταφερθούν επιβάτες. Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις από τη Γη προς τη Γη μπορεί να γίνουν σε δύο με τρία χρόνια».

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια πλωτές μη επανδρωμένες πλατφόρμες για προσνηώσεις επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων που επιστρέφουν από αποστολές στο διάστημα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1610110/diastimodromia-sti-thalassa-thelei-i-spacex

spacex-falcon-heavy.jpg.352237a04fa3385ce371b1c00203c6eb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Prometheus: Χαμηλού κόστους επαναχρησιμοποιούμενος κινητήρας από τον ΕΟΔ :cheesy:

Σε έναν πολύ χαμηλού κόστους, επαναχρησιμοποιούμενο πυραυλοκινητήρα που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα μεγάλο εύρος πυραύλων αποσκοπεί ο ΕΟΔ με τον κινητήρα Prometheus.

Στο συνέδριο Space19+ στη Σεβίλη τον Νοέμβριο ο ΕΟΔ έλαβε πλήρη χρηματοδότηση για να προχωρήσει στην «τεχνική ωρίμανση» του σχεδίου του κινητήρα. Ο Prometheus έχει αναπτυχθεί από το ArianeGroup και θεωρείται «κλειδί» για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στον κλάδο των εκτοξεύσεων στο διάστημα. Απώτερος στόχος του ΕΟΔ είναι η μείωση του κόστους παραγωγής δέκα φορές σε σχέση με τον παρόντα κινητήρα Ariane 5 Vulcain 2.

Χαρακτηριστικά όπως η μεταβλητή ώθηση, οι πολλαπλές πυροδοτήσεις, η καταλληλότητα για χρήση τόσο στον κάτω όροφο όσο και στον άνω και η ελαχιστοποίηση των επιχειρήσεων εδάφους πριν και μετά την πτήση καθιστούν τον Prometheus έναν ιδιαίτερα ευέλικτο κινητήρα. Σε αυτή τη φάση λειτουργεί με υγρό οξυγόνο- μεθάνιο, που επιτρέπει υψηλή αποδοτικότητα και επιχειρησιακή ευκολία. Επίσης, το καύσιμο αυτό είναι εύκολο στη μεταχείριση.

Στο προσεχές μέλλον προγραμματίζονται δοκιμές από το ArianeGroup στις εγκαταστάσεις του DLR German Aerospace Center στο Λαμπολντσχάουσεν της Γερμανίας, όπου θα ελεγχθούν τα πρώτα τμήματα για το πρώτο μοντέλο δοκιμών του κινητήρα. Η συναρμολόγηση του πρώτου μοντέλου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους, για δοκιμές εδάφους το 2021.

https://www.naftemporiki.gr/story/1606184/prometheus-xamilou-kostous-epanaxrisimopoioumenos-kinitiras-apo-ton-eod

497799610_prometheus-xamilou-kostous-epanaxrisimopoioumenos-kinitiras-apo-ton-eod(2).jpg.22025463079da59a8dd20e815754c9dc.jpg

prometheus-xamilou-kostous-epanaxrisimopoioumenos-kinitiras-apo-ton-eod.jpg.f02c1895676d2e54d7f0fbbb25871e42.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

"Eagle" :cheesy:

Από το 2009, η Ρωσία αναπτύσσει ένα νέο διαστημόπλοιο με κύριο στόχο να παραδώσει Ρώσους αστροναύτες στο φεγγάρι. Η πρώτη μη επανδρωμένη πτήση του "Eagle", και αυτό είναι το όνομα που έλαβε το πλοίο, έχει προγραμματιστεί για το 2023. Το 2025, πρέπει να ξεκινήσει με ανθρώπους για πρώτη φορά και το 2029, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, να πάρει τους πρώτους αστροναύτες σε σεληνιακή τροχιά.

Δεν έχει απομείνει πολύς χρόνος πριν από την έναρξη των πτήσεων. Ο επικεφαλής σχεδιαστής για την ανάπτυξη ενός επανδρωμένου πλοίου μεταφοράς νέας γενιάς είπε στη RIA Novosti σχετικά με την κατάσταση εξέλιξης του πλοίου, πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι δοκιμές πτήσης του, εάν υπάρχει μέρος για σύνθετα μέσα σε αυτό και ότι ο αετός δεν βυθίζεται στο νερό.

Συνεντευξη με τον Ιγκόρ Χαμίτς.

«Τις προάλλες, εγκρίθηκες ως επικεφαλής σχεδιαστής του νέου πλοίου». Πείτε μας, ποια είναι η κατάσταση του πλοίου "Eagle";

- Προς το παρόν, η παραγωγή τεκμηρίωσης σχεδιασμού εργασίας ολοκληρώνεται, ενώ η κατασκευή και ο έλεγχος μεμονωμένων στοιχείων, συσκευών και εξαρτημάτων του πλοίου είναι παράλληλα. Πρόσφατα, για παράδειγμα, δοκίμασαν μια νέα συσκευή εκκίνησης καλωδίων για αυτόν. Φυσικά, ο ρυθμός εργασίας θα πρέπει να επιταχυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο: έχουμε το καθήκον να ξεκινήσουμε αυτό το πλοίο από το κοσμοδρόμιο Vostochny σε μη επανδρωμένη έκδοση το 2023 και ήδη με αστροναύτες επί του σκάφους το 2025. Ταυτόχρονα, κανείς δεν ακύρωσε τον κύκλο παραγωγής, πρέπει να πραγματοποιήσουμε μια ολοκληρωμένη πειραματική δοκιμή του προϊόντος. Χωρίς αυτό, φυσικά, δεν θα γίνει λόγος για επανδρωμένη κυκλοφορία. Δεν μπορείτε να ρισκάρετε με τους ανθρώπους.

- Το πρώτο πλοίο θα είναι εξοπλισμένο με όλα τα συστήματα ενός σειριακού πλοίου ή θα είναι ένα μοντέλο breadboard;

- Υποθέτουμε ότι κατά την πρώτη εκκίνηση το Eagle θα είναι εξοπλισμένο με κανονικά συστήματα. Επιπλέον, οι συνάδελφοί μου και εγώ εξετάζουμε τη δυνατότητα εγκατάστασης πρόσθετου ερευνητικού εξοπλισμού. Αυτό θα επεκτείνει σημαντικά την πειραματική βάση δεδομένων για μοντελοποίηση της επιστροφής ενός επανδρωμένου διαστημικού σκάφους μετά από σεληνιακές αποστολές.

- Ποια θα είναι η περίπτωση "Orel", αλουμίνιο ή σύνθετο υλικό; Εάν είναι σύνθετο, τότε πού θα κατασκευαστεί, δεδομένου ότι το εργαστήριο που χτίστηκε στη Γερμανία δεν μπορεί πλέον να προμηθεύει κτίρια στη Ρωσία λόγω κυρώσεων;

- Δεν θα ήθελα πραγματικά να ερευνήσω το θέμα των προμηθευτών, αυτό είναι ένα μάλλον ευαίσθητο ζήτημα και όχι μόνο για τη διαστημική βιομηχανία. Μπορώ μόνο να πω ότι το σώμα του χώρου κινητήρα θα είναι κατασκευασμένο από σύνθετα υλικά. Το περίβλημα περιβλήματος του επιστρεφόμενου οχήματος θα είναι κατασκευασμένο από μέταλλο.

- Το διαστημικό σκάφος ξεκινά τόσο σε τροχιά όσο και στο φεγγάρι προγραμματίζεται από το κοσμοδρόμιο Vostochny. Πώς σχεδιάζεται η μεταφορά του κύτους του πλοίου στο διαστημικό αεροδρόμιο; Σε ποια αυτοκίνητα ή αεροπλάνα ταιριάζει;

- Τα διαμερίσματα του πλοίου θα μεταφερθούν στον τόπο εκτόξευσής του, δηλαδή στο διαστημικό αεροδρόμιο Vostochny, ξεχωριστά, και στη συνέχεια οι ειδικοί θα ασχοληθούν με τη συναρμολόγηση τους. Όσον αφορά την παράδοση, υπάρχουν διάφορες επιλογές: τόσο σιδηροδρομικά σε εμπορευματοκιβώτια στην πλατφόρμα, όσο και αεροσκάφη μεταφοράς An-124-100. Η τελευταία επιλογή σάς επιτρέπει να παραδίδετε τα προϊόντα πιο γρήγορα, να τα παίρνετε στην πλατφόρμα περισσότερο. Θα επιλέξουμε κάποια επιλογή, ανάλογα με τις περιστάσεις.

- Πόσο ολοκληρωμένη είναι η προσαρμογή του Eagle στον βαρύ πύραυλο της Angara και της Angara στον Eagle;

- Οι εργασίες σύνδεσης του πλοίου με τον πύραυλο που ονομάσατε είναι σε εξέλιξη. Ο προκαταρκτικός σχεδιασμός για τη δημιουργία του διαστημικού συγκροτήματος Angara - το πολλά υποσχόμενο πλοίο μεταφοράς Orel, στο πλαίσιο του οποίου εκτελούνται εργασίες για την ενσωμάτωση του οχήματος εκτόξευσης με το πλοίο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρώτο μισό του 2021.

- Σκοπεύετε να ξεκινήσετε το "Eagle" στο "Υπόστεγο" για να δοκιμάσετε το σύστημα διάσωσης έκτακτης ανάγκης;

- Υποχρεωτικό. Χωρίς αυτό, η πλήρης θέση σε λειτουργία του πλοίου είναι αδιαμφισβήτητη.

- Η τροχιακή διαδρομή εκτείνεται πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Πώς επιλύεται το ζήτημα της έρευνας και διάσωσης του πληρώματος του "Eagle" σε περίπτωση καταστροφής; Πόσο καιρό και σε ποιο κύμα του ωκεανού μπορεί ένα πλοίο να διατηρήσει θετική πλευστότητα;

- Η επιστρεφόμενη συσκευή έχει θετική πλευστότητα. Σε περίπτωση προσγείωσης στο νερό, το πλήρωμα πρέπει να περιμένει την ομάδα αναζήτησης και διάσωσης, για την οποία ο εξοπλισμός επικοινωνίας και το εποχούμενο συγκρότημα του επιστρεφόμενου οχήματος θα επιτρέψουν ραδιοεπικοινωνία εντός 48 ωρών. Οι εργασίες για τη δημιουργία ενός συγκροτήματος αναζήτησης και διάσωσης για αστροναύτες θα πραγματοποιηθούν ως μέρος του σχεδίου σκίτσων που αναφέρθηκε παραπάνω.

- Το "Eagle" προορίζεται για πτήσεις προς το φεγγάρι. Αλλά για την προσγείωση στην επιφάνεια του φεγγαριού, απαιτείται μονάδα απογείωσης και προσγείωσης. Αναπτύσσεται μια τέτοια συσκευή;

- Για να προσγειωθεί ένα άτομο στην επιφάνεια του σεληνιακού, σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί μια δέσμη του πλοίου και η σεληνιακή μονάδα απογείωσης και προσγείωσης στην τροχιά του τεχνητού δορυφόρου σελήνης. Επί του παρόντος, διεξάγεται συστηματική έρευνα τόσο για την ανάπτυξη μιας τέτοιας ενότητας όσο και της αποστολής στο σύνολό της.

"Ποιο είναι το σχέδιο δοκιμών πτήσης Eagle τώρα;" Πόσες εκκινήσεις θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση των δοκιμών όλων των συστημάτων;

- Για δοκιμές, έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί μια σειρά μοντέλων πλήρους μεγέθους ενός ελπιδοφόρου πλοίου μεταφοράς και των εξαρτημάτων του. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, προγραμματίζονται τρεις εκτοξεύσεις σε τροχιά κοντά στη Γη.

- Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα για περαιτέρω πτήσεις μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών (μιλάμε για τακτικές πτήσεις προς το ISS ή άλλο σταθμό, πτήσεις προς το φεγγάρι);

- Σύμφωνα με τους όρους αναφοράς, αναπτύσσεται ένα πολλά υποσχόμενο πλοίο μεταφοράς για πτήσεις προς την κοντινή Γη και προς την τροχιά της Σελήνης. Οι πτήσεις γύρω από τη Γη θα πραγματοποιηθούν στην Angara. Για πτήσεις προς την τροχιά του φεγγαριού, αναπτύσσεται ένας πυκνός πυραύλος Το πρόγραμμα πτήσεων προς τη σεληνιακή τροχιά θα προβλέπεται από την καθιερωμένη διαδικασία του Ομοσπονδιακού Διαστημικού Προγράμματος μετά το 2025. Οι εργασίες για τη διαμόρφωσή του βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη από τους ειδικούς μας και τους ειδικούς της Roscosmos.

- Θα προσαρμοστεί ο Eagle στον πύραυλο Soyuz-5, στον οποίο είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει πέρυσι;

- Τεχνικά, αυτό το ζήτημα επιλύθηκε, αλλά η Angara ανέθεσε την τελική απόφαση να ξεκινήσει ένα πολλά υποσχόμενο πλοίο μεταφοράς στο διάστημα. Το Soyuz-5 είναι, αν θέλετε, ένα πιο εμπορικό μέσο για την έναρξη διαφόρων τύπων ωφέλιμου φορτίου. Αλλά όχι επανδρωμένα πλοία.

- Έχετε επιλέξει συγκεκριμένες τακτικές περιοχές προσγείωσης για το "Eagle";

- Πραγματοποιήθηκε προκαταρκτική ανάλυση και προσδιορίστηκαν ορισμένες περιοχές προσγείωσης για το πλοίο νότια του γεωγραφικού πλάτους 51,6 βαθμών στη Ρωσία. Τα αρχικά δεδομένα σχετικά με τις απαιτήσεις για αυτές τις περιοχές έχουν δημιουργηθεί. Η επιλογή συγκεκριμένων περιοχών προσγείωσης για το όχημα επιστροφής ενός πολλά υποσχόμενου μεταφορικού πλοίου θα πραγματοποιηθεί ως μέρος των αντίστοιχων αναπτυξιακών εργασιών. Ελπίζω να ξεκινήσει στα μέσα του τρέχοντος έτους.

- Πόσα άτομα θα αποτελείται το πλήρωμα του "Eagle" κατά την πτήση προς το ISS και τη Σελήνη;

- Το προσωπικό του πληρώματος του πλοίου "Eagle" είναι τέσσερα άτομα. Ταυτόχρονα, είναι δυνατόν να τοποθετήσετε επιπλέον στο σαλόνι του επιστρεφόμενου οχήματος δύο επιπλέον καθίσματα "Kazbek", τα οποία χρησιμοποιούνται στα πλοία της σειράς Soyuz, για να επιστρέψετε ένα πλήρωμα έξι από το σταθμό. Δηλαδή, και πάλι, ανάλογα με την εργασία που έχουμε, έχουμε χώρο για ελιγμούς χωρίς σοβαρές αλλαγές.

- Η μέγιστη διάρκεια της πτήσης του "Eagle" στο ISS και σε σεληνιακή τροχιά;

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, ο Eagle μπορεί να είναι μέρος ενός τροχιακού σταθμού κοντά στη Γη για έως και ένα έτος, και στην περίπτωση πτήσης προς τη Σελήνη και λαμβάνοντας υπόψη την αγκύρωση με έναν τροχιακό σταθμό κοντά στη Σελήνη, έως και 180 ημέρες.

- Ποια ακτινοπροστασία παρέχεται στο "Eagle" όταν πετάει στο φεγγάρι και σε σεληνιακή τροχιά;

- Όλα αυτά διασφαλίζονται από το σχεδιασμό του θαλάμου περιβλήματος του πλοίου και τη θερμική προστασία της επιστρεφόμενης συσκευής. Επιπλέον, για την προστασία του πληρώματος από την ακτινοβολία, χρησιμοποιούνται επίσης στοιχεία της οργανικής και αρθρωτής σύνθεσης των συστημάτων επί του πλοίου.

- Σε ποσοστά, πόσα συστήματα θα πάρει η Oryol από το Soyuz;

- Ως μέρος του ενσωματωμένου εξοπλισμού του Eagle, το σύστημα Soyuz σίγουρα δεν σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί.

- Υπάρχει βεβαιότητα με το σύστημα προσγείωσης: αλεξίπτωτο συν μαλακούς κινητήρες προσγείωσης ή πτυσσόμενα έδρανα;

- Η συσκευή επιστροφής "Eagle" είναι εξοπλισμένη με εξοπλισμό προσγείωσης με αλεξίπτωτο. Σε αυτήν την περίπτωση, μια απαλή αφή της επιφάνειας της Γης με τη συσκευή επιστροφής θα παρέχεται με τη βοήθεια μιας συσκευής προσγείωσης που αποτελείται από τέσσερα στηρίγματα.

- Μπορεί ένα άτομο να διαχειριστεί τον Eagle;

- Κατά την ανάπτυξη του πλοίου, καθορίστηκε αρχικά η έννοια του ελέγχου ενός ατόμου από το πλήρωμα. Αλλά ταυτόχρονα, είναι δυνατό να ελέγξετε το πλοίο από τη θέση του δεύτερου πιλότου, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στον κυβερνήτη.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_06-23.html

photo_06-23-04.thumb.jpg.a7b0c3e4da83a92040217e203ab2f38e.jpg

photo_06-23-03.thumb.jpg.e0887756216437db474f845acf60cea9.jpg

photo_06-23-02.thumb.jpg.76c0ce76eddf07c9e43121bc3686a2c9.jpg

photo_06-23-01.thumb.jpg.f92bc1865fa406762dd8351429bb0168.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

TGK Progress MS-15 :cheesy:

Στο Cosmodrome Baikonur, ολοκληρώθηκαν oi αυτόνομες δοκιμές του συστήματος Progress MS-15 μεταφοράς φορτίου οχήματος (TGC) στον ανευωτικό θάλαμο του συγκροτήματος συναρμολόγησης και δοκιμών (MIC) στην τοποθεσία 254.

Ένας θάλαμος με ακουστική είναι ένα εξειδικευμένο δωμάτιο που καλύπτεται με υλικό απορρόφησης ραντάρ για την προσομοίωση των διαστημικών συνθηκών. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι ειδικοί της RSC Energia και της CC Yuzhny πραγματοποίησαν εργασίες για την επαλήθευση της λειτουργίας του ραδιοεξοπλισμού του συστήματος Kurs-NA, το οποίο διασφαλίζει τη σύγκλιση και τη σύνδεση του TGK Progress MS-15 με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Μετά τη δοκιμή, το πλοίο εγκαταστάθηκε στη δυναμική βάση του MICC για περαιτέρω προαγωγή.

Το αυτόματο φορτηγό πλοίο Progress MS-15 θα πρέπει να παραδίδει στο πλήρωμα της 63ης αποστολής τις προμήθειες καυσίμου, νερού και φυσικού αερίου, καθώς και εξοπλισμό υποστήριξης ζωής και αποθήκευσης για διαστημικά πειράματα στο πλαίσιο του προγράμματος της 76ης αποστολής εφοδιασμού ISS.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_06-23_1.html

 

 

 

NASA: Έτοιμη η νέα διαστημική... τουαλέτα - Κόστισε 23 εκατ. δολάρια. :cheesy:

Λύση στο πρόβλημα της... τουαλέτας δίνει η NASA, καθώς ετοίμασε το νέο της αφοδευτήριο, για το οποίο ξοδεύτηκαν περισσότερα από 23 εκατομμύρια δολάρια.

Παρά τα εκπληκτικά επιτεύγματά της σε κάθε άλλο τομέα, η διαστημική τεχνολογία υστερούσε, σχεδόν ανέκαθεν, στον τομέα της «διαχείρισης ανθρώπινων αποβλήτων». Πίσω από τον ευφημισμό, βεβαίως, κρύβεται το απολύτως στοιχειώδες εξάρτημα ενός διαστημοπλοίου, το οποίο φιλοξενεί αστροναύτες επί μακρόν: την τουαλέτα.

Από την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, όπου οι σκαπανείς του Διαστήματος ουρούσαν μέσα σε κάτι που θύμιζε προφυλακτικό και αφόδευαν σε σακουλάκια, έως τα τελευταία εγχειρήματα, το πρόβλημα παρέμενε πλημμελώς και ανεπαρκώς λελυμένο. Οι τουαλέτες της NASA ήταν παροιμιωδώς άβολες για τους χρήστες, παράξενες σε σχήμα και αναξιόπιστες: εμφάνιζαν διαρροές ακαθαρσιών, ενώ δεν διευκόλυναν καθόλου τη συντήρηση και την επισκευή τους από τους αστροναύτες.

Στην ταλαιπωρία των επιλέκτων ατόμων που εξερευνούν το Διάστημα φιλοδοξεί να θέσει τέρμα η νέα τουαλέτα της NASA. Η ομάδα των ειδικών είχε καταπιαστεί επί έξι χρόνια με την τελειοποίησή της, ξοδεύοντας πάνω από 23 εκατ. δολάρια, μέχρι να καταλήξουν στην τελική της μορφή. Παρ' όλα αυτά, η NASA με υπερηφάνεια ανακοίνωσε ότι η νέα διαστημική τουαλέτα θα αποσταλεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Σεπτέμβριο. Από την στιγμή της εγκατάστασής της, η τουαλέτα θα τελεί υπό δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες για τα επόμενα τρία χρόνια.

Κατά την Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος, το ουρητήριο και αφοδευτήριο των 23 εκατ. δολαρίων δεν είναι μια απλή τουαλέτα. Είναι το «Universal Waste Management System» (Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων Γενικής Χρήσης). Αποτελείται από έναν συμπαγή λευκό κύλινδρο, ο οποίος με υποπίεση απορροφά τα ούρα και τα κόπρανα. Διαθέτει σύστημα προ-επεξεργασίας και απολύμανσης των αποβλήτων, ώστε να παραλαμβάνονται καθαρά από το σύστημα ανακύκλωσης του εκάστοτε διαστημοπλοίου. Υπενθυμίζεται ότι στο Διάστημα τίποτα δεν πηγαίνει χαμένο και στην πράξη, μέρος της ενυδάτωσης των αστροναυτών γίνεται με τα ίδια τους τα ούρα.

Στη σχεδίαση της νέας διαστημικής τουαλέτας, σύμφωνα με τους σχεδιαστές της, έχει δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την εξυπηρέτηση της γυναικείας ανατομίας. Όχι μόνο λόγω των επιρροών από το κίνημα #MeToo, αλλά και επειδή αυξάνονται οι γυναίκες στο Διάστημα. Έως τώρα, οι τουαλέτες της NASA ήταν φτιαγμένες με τους άντρες κατά νου. Εις το εξής όμως αυτή η διάκριση φύλου εις βάρος των γυναικών καταργείται και επιβάλλεται ισότητα στα απεκκρίμματα.

Πάντως, ένα από τα μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα της επίσκεψης στην τουαλέτα υπό συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, ήταν το... σημάδι. Η NASA είχε δοκιμάσει πολλών ειδών εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να βοηθήσει τους αστροναύτες να βρίσκουν στόχο. Ήταν όμως όλες περίπλοκες, με αποκορύφωμα τη μικροκάμερα, η οποία μετέδιδε εικόνα από τον πάτο της «λεκάνης» σε ένα μόνιτορ. Ο αστροναύτης, κρατώντας μόνιτορ (και όχι περιοδικό ή εφημερίδα) προσπαθούσε να προσγειώσει τα μαλακά του μόρια στο υποτιθέμενο κάθισμα με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Πιθανώς για τους περισσότερους εξ αυτών, πιο εύκολα θα προσελήνωναν διαστημάκατο από το να βρουν την ιδανική θέση στην τουαλέτα και να εκκενώσουν το παχύ τους έντερο.

Τουλάχιστον στο τελευταίο μοντέλο διαστημικής τουαλέτας, η NASA έχει προσθέσει ένα ανάγλυφο «χείλος» στην εμπρός άκρη του σωλήνα, κάνοντας τη ζωή αρκετά πιο εύκολη για τους/τις αστροναύτες.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/890067_nasa-etoimi-i-nea-diastimiki-toyaleta-kostise-23-ekat-dolaria-foto

 

 

 

Συμφωνία Virgin Galactic με NASA για ιδιωτικές πτήσεις στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Συμφωνία με τη NASA για την ανάπτυξη ενός προγράμματος για ιδιωτικές αποστολές αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό υπέγραψε η Virgin Galactic Holdings του Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως υπέγραψε το εν λόγω Space Act Agreement με το Johnson Space Center της ΝASA για να ενθαρρύνει την «εμπορική συμμετοχή σε επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις σε τροχιά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, επιτρέποντας παράλληλα την ανάπτυξη μιας κραταιάς οικονομία σε Χαμηλή Τροχιά».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Virgin Galactic θα αναπτύξει ένα νέο ιδιωτικό πρόγραμμα προετοιμασίας αστροναυτών, που θα περιλαμβάνει την εύρεση υποψηφίων που ενδιαφέρονται για ιδιωτικές πτήσεις αστροναυτών στον Σταθμό, εξασφάλιση υπηρεσιών μεταφοράς κ.α.

«Η επόμενη γενιά διαστημικού ταξιδιώτη ενδιαφέρεται για μια ποικιλία διαστημικών εμπειριών» αναφέρει η εταιρεία, που συμπληρώνει ότι η NASA βλέπει όλο και μεγαλύτερη ζήτηση για χρήση του ISS για σκοπούς επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης, δραστηριότητες εμπορικού τύπου κ.α. Όπως σημειώνει, οι ιδιωτικές αποστολές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν από «απλές» αποστολές ιδιωτών μέχρι αποστολές επιστημονικής έρευνας που υποστηρίζονται από κυβερνήσεις.

Η Virgin Galactic έχει ήδη αναπτύξει ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα προετοιμασία αστροναυτών (Future Astronaut Readiness) για πελάτες που θα πετούν από το Spaceport America στο Νέο Μεξικό.

https://www.naftemporiki.gr/story/1611887/sumfonia-virgin-galactic-me-nasa-gia-idiotikes-ptiseis-ston-diethni-diastimiko-stathmo

o-diethnis-diastimikos-stathmos-pano-apo-to-keras-tis-afrikis.jpg.fda455702ae98f78fed4b3fbec0a2c54.jpg

spacetoilet1.thumb.jpg.13862ba2d6bacf04c018b57023d45fa5.jpg

photo_06-23-10.thumb.jpg.4f015a7a3a4a64096af67dd0b1e2ef4b.jpg

photo_06-23-09.thumb.jpg.06a910383f376559abb00b8870412918.jpg

photo_06-23-08.thumb.jpg.d601d0d9429b5ceb7c8540985eba7d02.jpg

photo_06-23-07.thumb.jpg.ef9fa6f36bfb2a45a911db19cac8756f.jpg

photo_06-23-06.thumb.jpg.6f3b91a5a9f6e0a627b7deba71dd49b5.jpg

photo_06-23-05.thumb.jpg.e49649ed2377fb97e9b1a5b3494fc77b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

BeiDou: Εκτοξεύτηκε ο τελικός δορυφόρος του κινεζικού «αντιπάλου δέους» του GPS :cheesy:

H Κίνα έθεσε επιτυχώς σε τροχιά τον τελικό δορυφόρο του συστήματος πλοήγησης BeiDou-3, του θεωρούμενους ως κινεζικού «αντιπάλου δέους» του GPS.

Όπως αναφέρει το BBC, η εκτόξευση της Τρίτης επιτρέπει στη χώρα να μη βασίζεται πλέον στο αμερικανικό GPS. Το κόστους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων δίκτυο αποτελείται από 35 δορυφόρους και παρέχει παγκόσμια κάλυψη πλοήγησης.

Η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα εν μέσω εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον για τον κορονοϊό, το εμπόριο και το Χονγκ Κονγκ. Η εκτόξευση είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη εβδομάδα αλλά καθυστέρησε λόγω τεχνικών προβλημάτων στον πύραυλο.

Η τρίτη έκδοση του Beidou Navigation Satellite System (BDS) αποτελεί εναλλακτική τόσο στο GPS όσο και στο ρωσικό GLONASS και το ευρωπαϊκό Galileo. Σχεδιασμοί για το μέλλον περιλαμβάνουν ένα πιο προσβάσιμο σύστημα που θα τεθεί σε λειτουργία κατά το 2035, με το BDS στον πυρήνα του. Η πρώτη έκδοση του BeiDou είχε αποσυρθεί το 2012.

Οι εξελίξεις αυτές στο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας λαμβάνουν χώρα εν όψει πιο φιλόδοξων εγχειρημάτων, όπως ένας μόνιμος διαστημικός σταθμό, μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη και μια πιθανή αποστολή σκάφους και ρομποτικού οχήματος στον Άρη, καθιστώντας την Κίνα σοβαρό ανταγωνιστή των ΗΠΑ και Ρωσιας στο διάστημα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1612393/beidou-ektokseutike-o-telikos-doruforos-tou-kinezikou-antipalou-deous-tou-gps

beidou.jpg.684a17f8e5738858863919d046680dfc.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμβόλαιο μεταξύ RSC Energia και Space Adventures. :cheesy:

Μεταξύ της RSC Energia και της Space Adventures Inc. (ΗΠΑ) Υπογράφηκε συμβόλαιο για μια βραχυπρόθεσμη αποστολή το 2023 δύο συμμετεχόντων στο διαστημόπλοιο στο Soyuz MS προς το ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Προβλέπεται ότι κατά τη διάρκεια της αποστολής, ένας από τους συμμετέχοντες στη διαστημική πτήση, μαζί με έναν επαγγελματία Ρώσο αστροναύτη, θα πάει στο διάστημα από το ρωσικό τμήμα ISS.

Νωρίτερα, από το 2001 έως το 2009, οι RSC Energia και Roscosmos έχουν συνάψει συμβάσεις με την Space Adventures Inc. Οκτώ βραχυπρόθεσμες εμπορικές πτήσεις προς το ρωσικό τμήμα ISS στο διαστημόπλοιο Soyuz ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Οι διαστημικοί τουρίστες έχουν γίνει: Dennis Tito (ΗΠΑ, 2001), Mark Shuttleworth (Μεγάλη Βρετανία, 2002), Greg Olsen (ΗΠΑ, 2006), Anyusha Ansari (ΗΠΑ, 2006), Richard Garriott (ΗΠΑ, 2008), Charles Simoni (ΗΠΑ, 2007) , 2009) και Guy Laliberte (Καναδάς, 2009).

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_06-25.html

photo_06-25-00.thumb.jpg.b3d9721ab10894f22b212ae654fb15b7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης