Jump to content

Πλανήτης Αρης.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

NASA : Καταγράφονται καθημερινά σεισμοί στην επιφάνεια του Άρη. :cheesy:

Το ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο InSight της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), που βρίσκεται στον Άρη για πάνω από ένα χρόνο και διαθέτει τον πρώτο σεισμογράφο σε άλλο πλανήτη, έχει ανιχνεύσει 322 αρειανούς σεισμούς έως τώρα. Είναι οι πρώτοι σεισμοί που έχουν καταγραφεί σε άλλο ουράνιο σώμα πέρα από τη Γη και τη Σελήνη.

Το στατικό InSight που έχει προσεδαφιστεί κοντά στον αρειανό ισημερινό, ανιχνεύει πλέον περίπου δύο σεισμούς τη μέρα και ο αριθμός αυτός τείνει να αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου, χωρίς να είναι ακόμη σαφές γιατί αυτό συμβαίνει, όπως ανακοίνωσε ο γεωφυσικός Μπρους Μπάνερντ του Εργαστηρίου Αεριώθησης(JPL)της NASA στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με το «Nature».

Οι περισσότεροι αρειανοί σεισμοί είναι πολύ μικροί, ανεπαίσθητοι για τα γήινα δεδομένα, μερικοί όμως φθάνουν σχεδόν τα τέσσερα ρίχτερ. Δύο από τους μεγαλύτερους προήλθαν από μια γεωλογικά ενεργή περιοχή (Cerberus Fossae) που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.600 χιλιομέτρων ανατολικά του InSight. Πιθανώς προκλήθηκαν από τη συσσώρευση «στρες» κατά μήκος των ρηγμάτων στον αρειανό φλοιό.

Οι αρειανοί σεισμοί είναι δύο ειδών: οι πιο συχνοί είναι σε υψηλές συχνότητες και οι πιο αραιοί σε χαμηλές. Οι πρώτοι πιθανώς αφορούν επιφανειακά ρήγματα, ενώ οι δεύτεροι ταξιδεύουν από μεγαλύτερα βάθη του πλανήτη.

Ένα άλλο εύρημα από ένα άλλο όργανο, το μαγνητόμετρο, όπως ανακοινώθηκε, είναι περιοδικοί μυστηριώδεις μαγνητικοί παλμοί που εμφανίζονται γύρω στα μεσάνυχτα κάθε βράδυ γύρω από το InSight. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι προκαλούνται από τα φορτισμένα σωματίδια του ηλιακού «ανέμου» που πέφτουν πάνω στο ρομποτικό εργαστήριο.

Από την άλλη, ένας από τους βασικούς στόχους του InSight, να ανοίξει μια τρύπα βάθους έως πέντε μέτρων στο έδαφος του Άρη, έχει «σκοντάψει», καθώς το γερμανικής κατασκευής τρυπάνι του έχει κολλήσει από τον Οκτώβριο, έχοντας βρει σε έδαφος πιο σκληρό του αναμενομένου.

https://www.in.gr/2019/12/16/tech/o-seismografos-tou-insight-tis-nasa-exei-anixneysei-322-seismous-ston-ari-eos-tora/

514380044_MarsInSightNASA-JPL-Caltech.thumb.jpg.f69081e5cbf55cb99863f13b83204d32.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 919
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το 2020 της Mars Rover της NASA παίρνει μια 'Άδεια οδήγησης' :cheesy:

Όλοι γνωρίζουμε ότι μια δοκιμασία οδήγησης μπορεί να είναι δύσκολη. Αλλά για τον νέο δρομολογητή της Mars της NASA φαινόταν σαν ένα κομμάτι κέικ. Στραφηκε εμπρός και πίσω, γύρισε και όχι, ικανοποιώντας όλες τις προσδοκίες της ομάδας του στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στην Πασαντένα, Καλιφόρνια. Περιττό να πούμε ότι εγκρίθηκε για την οδήγηση μόνο από μόνη της - στην επιφάνεια του Άρη, και αυτό είναι που πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός αυτό το έτος. Ο μηχανικός συστημάτων κινητής τηλεφωνίας του έργου Rich Rieber δήλωσε: «Η Mars 2020 έχει κερδίσει την άδεια οδήγησης». ότι ήταν η πρώτη φορά που δοκιμάστηκαν οι αυτόνομες λειτουργίες ναυτιλίας του rover, καθώς και η ικανότητά του να λειτουργεί με το δικό του βάρος. «Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για το Mars 2020», λέει ο Rieber.Μετά την περίοδο των διακοπών, το rover θα μεταφερθεί στο Cape Canaveral της Φλόριντα, όπου θα προετοιμαστεί προσεκτικά για την εκτόξευσή του στο κόκκινο πλανήτη το καλοκαίρι μέσα στο παράθυρο εκτόξευσης που θα ανοίξει θα είναι ανοιχτό από τις 17 Ιουλίου έως τον Αύγουστο του 2020. Ο αναβάτης αναμένεται να αγγίξει τον κρατήρα του Jezero στις 18 Φεβρουαρίου 2021. Ο Katie Stack Morgan, αναπληρωτής επιστήμονας του προγράμματος Mars 2020, δήλωσε: «Για να εκπληρώσουμε τους φιλόδοξους επιστημονικούς στόχους της αποστολής, "Η αποστολή θα ψάξει για την αρχαία μικροβιακή ζωή στον Άρη, θα μελετήσει τη γεωλογία και το κλίμα της, θα συλλέξει δείγματα και θα προετοιμάσει για μελλοντικές ανθρώπινες αποστολές. Αντίθετα με τους ορίζοντες πριν από αυτήν, ο Άρης 2020 θα είναι μπορεί να πάρει αρκετές αποφάσεις σχετικά με το πού πρέπει να πάει. Οι κάμερες πλοήγησης έχουν ευρύτερο πεδίο ορατότητας, υψηλότερη ανάλυση και το λογισμικό αυτόματης πλοήγησης είναι πιο έξυπνο από ό, τι είχε ποτέ. Διαθέτει επίσης ένα σύνολο αναβαθμισμένων τροχών, καθιστώντας δυνατή την οδήγηση περίπου 200 μέτρων σε μία αρειανή ημέρα. Αυτό είναι πολύ καλό, λαμβάνοντας υπόψη την απόσταση ρεκόρ των 214 μέτρων που θέτει ο αναβάτης Opportunity της NASA. Ο Άρης 2020 βρίσκεται στο ίδιο πρόγραμμα με τις σεληνιακές αποστολές που θα βάλουν τους ανθρώπους στη Σελήνη μέχρι το 2024, καθιστώντας την ανθρώπινη παρουσία εκεί μόνιμη μέχρι το 2028 με την Άρτεμις. Παρόλο που ο ρότορας έχει δοκιμαστεί μόνο στη βαρύτητα της Γης, η ομάδα του αναμένει ότι θα λειτουργήσει στο ίδιο επίπεδο στις συνθήκες του Άρη. Ο υπεύθυνος του έργου Mars 2020, John McNamee, δήλωσε: «Ένας δρομολογητής πρέπει να χαλαρώσει και ο Άρης 2020 το έκανε χθες. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να βάλουμε κάτω από τους τροχούς κόκκινο ασβεστόλιθο.

https://asgardia.space/en/news/NASAs-2020-Mars-Rover-Gets-a-Driving-License

13.thumb.JPG.4c0622679916e1cb6d33c24a923581e0.JPG

planitis-aris.jpg.d266ac1db8bcdfcd4fdaaf3f4ec71fcf.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Το λιγοστό νερό του Άρη μπορεί να εξαφανιστεί πολύ γρήγορα σύμφωνα με τους επιστήμονες. :cheesy:

Το λιγοστό νερό του Άρη μπορεί να εξαφανιστεί στο διάστημα ταχύτερα του αναμενόμενου. Ο «κόκκινος πλανήτης» χάνει νερό πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχε εκτιμηθεί στο παρελθόν, σύμφωνα με Γάλλους, Ρώσους και άλλους επιστήμονες.

Η σταδιακή απώλεια του νερού συμβαίνει στην ανώτερη ατμόσφαιρα, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία και οι χημικές αντιδράσεις διασπούν τα μόρια των υδρατμών σε άτομα υδρογόνου και οξυγόνου.

Η αδύναμη βαρύτητα του Άρη -περίπου το 40% της γήινης- δεν μπορεί να συγκρατήσει αυτά τα μόρια για να μη «δραπετεύσουν» στο διάστημα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον πλανητικό επιστήμονα Φρανκ Μοντμεσέν του Πανεπιστημίου του Παρισιού-Saclay και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", ανέλυσαν στοιχεία του ευρω-ρωσικού σκάφους Trace Gas Orbiter (TGO), που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη.

Διαπίστωσαν ότι οι υδρατμοί συσσωρεύονται σε μεγάλες ποσότητες σε ύψος άνω των 80 χιλιομέτρων στην αρειανή ατμόσφαιρα. Μάλιστα σε ορισμένα σημεία η ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη είναι υπερκορεσμένη με δέκα έως 100 φορές περισσότερους υδρατμούς από όσους θα έπρεπε θεωρητικά να υπάρχουν με βάση τη θερμοκρασία του πλανήτη.

Όμως αυτοί οι υδρατμοί διαρρέουν στο διάστημα με ταχύ ρυθμό, κυρίως στη διάρκεια των πιο θερμών και θυελλωδών εποχών, πράγμα που σημαίνει ότι ο Άρης μπορεί να χάσει τελείως το νερό του πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν έως τώρα. Κάποτε ο γειτονικός πλανήτης διέθετε άφθονο τρεχούμενο νερό, ποτάμια, λίμνες και θάλασσες, που όμως εξαφανίστηκαν. Σήμερα το όποιο νερό βρίσκεται κυρίως είτε σε παγωμένη μορφή στους αρειανούς πόλους, είτε στην ατμόσφαιρα με μορφή υδρατμών.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/836401_ligosto-nero-toy-ari-mporei-na-exafanistei-poly-grigora-symfona-me-toys

planitis-aris.jpg.e5d47272c824f5067e8b45f916b8aec8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σπίτια από μύκητες για τους μελλοντικούς αποίκους Σελήνης και Άρη. :cheesy:

Η επιστημονική φαντασία οραματίζεται συνήθως τις αποικίες στον Άρη και σε άλλους πλανήτες ως αποτελούμενες από κτίρια που λειτουργούν με μηχανές- μεταλλικές πόλεις με ιπτάμενα οχήματα κ.α. Ωστόσο η πραγματικότητα ενδεχομένως να αποδειχθεί πως διαφέρει: Αντί για κτίρια από μέταλλο και γυαλί, η NASA διερευνά, μεταξύ άλλων, τεχνολογίες που θα επιτρέπουν την «καλλιέργεια» κτιρίων από μύκητες για να χρησιμοποιούνται στις μελλοντικές αποικίες στο διάστημα- και ίσως και στη Γη, για σκοπούς φιλικότερης προς το περιβάλλον διαβίωσης.

Το πρόγραμμα myco-architecture του Ames Research Center της NASA δημιουργεί πρωτότυπα τεχνολογιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για «καλλιέργεια» κτισμάτων στη Σελήνη, τον Άρη και παραπέρα, χρησιμοποιώντας μύκητες και τα αθέατα «νήματα» από τα οποία αποτελούνται τα κύρια τμήματα των μυκήτων, γνωστά και ως μυκήλια.

«Αυτή τη στιγμή, τα παραδοσιακά σχέδια για τον Άρη είναι σαν χελώνες- μεταφέρουμε τα σπίτια μας μαζί μας στις πλάτες μας- ένα αξιόπιστο σχέδιο, αλλά με τεράστια ενεργειακά κόστη» είπε η Λιν Ρόθτσιλντ, επικεφαλής ερευνήτρια του προγράμματος. «Αντ'αυτού, μπορούμε να δαμάσουμε τα μυκήλια για να καλλιεργήσουμε μόνοι μας αυτά τα κτίρια όταν φτάσουμε εκεί».

Το πρόγραμμα οραματίζεται ένα μέλλον όπου άνθρωποι εξερευνητές θα μπορούν να φέρουν μαζί τους ένα κτίσμα φτιαγμένο από ελαφρά υλικά με μύκητες σε νάρκη, που θα αντέχουν σε μακρά ταξίδια σε μέρη σαν τον Άρη. Κατά την άφιξή τους, ξεδιπλώνοντας αυτή τη βασική αρχιτεκτονική και προσθέτοντας νερό, οι μύκητες θα μπορούν να αναπτύξουν αυτό το πλαίσιο σε ένα πλήρως λειτουργικό οίκημα για ανθρώπους.

Η έρευνα αυτή υποστηρίζεται στο πλαίσιο του προγράμματος NASA Innovative Advanced Concepts, και εντάσσεται στον τομέα που είναι γνωστός ως συνθετική βιολογία- η μελέτη των τρόπων με τους οποίους η ίδια η ζωή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τεχνολογία.

Τα μυκύλια δημιουργούν πολύπλοκες δομές με υψηλή ακρίβεια (πχ μανιτάρια) και υπό τις σωστές συνθήκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέων κτιρίων. Στην περίπτωση των οικημάτων σε άλλους πλανήτες, το απαιτούμενο είναι ο σχεδιασμός ενός ολόκληρου οικοσυστήματος, με σειρά οργανισμών στο πλευρό των ανθρώπων.

Όπως και οι αστροναύτες, τα μυκήλια είναι μια μορφή ζωής που πρέπει να τρώει και να αναπνέει. Εδώ εισέρχονται στην εξίσως και τα κυανοβακτήρια- ένα είδος βακτηρίων που χρησιμοποιούν ενέργεια από τον ήλιο για να μετατρέπουν νερό και διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο και τροφή για τους μύκητες.

Το concept είναι ένα οίκημα τριών επιπέδων: Το εξώτερο αποτελείται από πάγο (ίσως από την ίδια τη Σελήνη ή τον Άρη) που θα αποτελεί «ασπίδα» απέναντι στην ακτινοβολία, και το δεύτερο στρώμα θα είναι τα κυανοβακτήρια, που θα μπορούν να χρησιμοποιούν το νερό από τον πάγο για φωτοσύνθεση και παραγωγή οξυγόνου για τους αστροναύτες, καθώς και θρεπτικά συστατικά για το τελικό στρώμα μυκηλίων. Το στρώμα αυτό είναι που αναπτύσσεται και εξελίσσεται οργανικά σε ένα νέο, ανθεκτικό σπίτι- ελεγχόμενο περιβάλλον και στη συνέχεια υφίσταται θερμική επεξεργασία για να σκοτωθούν τα μυκήλια ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει μόλυνση του άλλη πλανήτη. Ακόμα και αν κάποια μυκήλια διαφύγουν, θα έχουν τροποποιηθεί γενετικά έτσι ώστε να μην μπορούν να επιβιώσουν εκτός του κτίσματος.

Πέραν αυτών, μυκήλια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για φιλτράρισμα νερού και βιομιμητικά συστήματα για εξαγωγή ορυκτών από υδάτινα λύματα, καθώς και για φωτισμό, ρύθμιση επιπέδων υγρασίας κ.α. Επίσης, όλες αυτές οι τεχνολογίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στη Γη.

«Όταν σχεδιάζουμε για το διάστημα, είμαστε ελεύθεροι να πειραματιστούμε με νέες ιδέες και υλικά με πολύ μεγαλύτερη ελευθερία από ό,τι θα μπορούσαμε στη Γη» είπε η Ρόθτσιλντ. «Και αφού αυτά τα πρωτότυπα σχεδιαστούν για άλλους κόσμους, μπορούμε να τα φέρουμε πίσω στον δικό μας».

https://www.naftemporiki.gr/story/1551547/spitia-apo-mukites-gia-tous-mellontikous-apoikous-selinis-kai-ari

14.jpg.0836677d54772c0f501773d935baba3e.jpg

13.thumb.jpg.926a12b428e4afe5ca66549de02265c0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα σχέδια του Έλον Μασκ για αποστολή ενός εκατομμυρίου αποίκων στον Άρη ως το 2050 :cheesy:

Τους φιλόδοξους στόχους του για τον Άρη και τον αποικισμό του παρουσίασε για άλλη μια φορά ο ιδρυτής της SpaceX, Έλον Μασκ, την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια σειρά από tweets του.

Βασικοί πυλώνες του εγχειρήματος είναι το διαστημόπλοιο Starship της SpaceX, για το οποίο ο Μασκ έχει πει ότι θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 100 ανθρώπους, και ένας γιγαντιαίος πύραυλος, ο Super Heavy. Και τα δύο αυτά σκάφη θα είναι επαναχρησιμοποιούμενα, περιορίζοντας σημαντικά τα κόστη των διαστημικών πτήσεων.

Όπως έγραψε ο Μασκ, ο στόχος του σχεδίου του Starship είναι τρεις πτήσεις την ημέρα κατά μέσο όρο, κάτι που σημαίνει 1.000 πτήσεις ετησίως, με φορτία άνω των 100 τόνων ανά πτήση.

Πηγαίνοντας ακόμα παραπέρα, ο Μασκ έγραψε πως η κατασκευή 100 Starships ανά έτος σημαίνει 1.000 σκάφη σε 10 χρόνια, «ή περίπου 100.000 ανθρώπους ανά τροχιακό συγχρονισμό Γης- Άρη». Ο τροχιακός συγχρονισμός στον οποίο αναφέρθηκε (orbital sync) είναι όταν οι δύο πλανήτες είναι ευθυγραμμισμένοι έτσι ώστε να είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για ταξίδι. Ο συγχρονισμός αυτός λαμβάνει χώρα μια φορά κάθε 26 μήνες, και ο Μασκ οραματίζεται μεγάλους στόλους διαστημοπλοίων να αξιοποιούν αυτά τα «παράθυρα».

«Φορτώνοντας τον στόλο για τον Άρη σε τροχιά γύρω από τη Γη, μετά 1.000 σκάφη αναχωρούν μέσα σε 30 ημέρες κάθε 26 μήνες. (Σαν το) Battlestar Galactica» έγραψε σε άλλο tweet του, αναφερόμενος στη γνωστή σειρά επιστημονικής φαντασίας. Παράλληλα, όσον αφορά στην επιχειρησιακή «ζωή» των διαστημοπλοίων, έγραψε σε άλλο tweet του πως ο στόχος είναι 20-30 χρόνια, όπως τα αεροπλάνα.

Στόχος του δισεκατομμυριούχου είναι όλες αυτές οι δραστηριότητες να οδηγήσουν στη δημιουργία μιας αποικίας στον Κόκκινο Πλανήτη. Όσον αφορά στον πληθυσμό της, ερωτηθείς από έναν χρήστη του Twitter σχετικά με τα προηγούμενα tweets του εάν αυτό σημαίνει πως απώτερος στόχος είναι ένα εκατομμύριο άνθρωποι στον Άρη ως το 2050, ο Μασκ απάντησε «ναι». Επίσης, σε άλλη ερώτηση, σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των 100.000 ανθρώπων για κάθε αποστολή, είπε ότι «πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μπορεί να πάει ο οποιοσδήποτε αν το θέλει, με δάνεια διαθέσιμα για αυτούς που δεν έχουν λεφτά». Σε επακόλουθη ερώτηση για το αν θα αποπληρώνουν τα δάνεια δουλεύοντας, απάντησε «ναι, θα υπάρχουν πολλές δουλειές στον Άρη».

Όπως αναφέρει το space.com, η SpaceX κατασκευάζει ήδη το πρώτο της επιχειρησιακό Starship, το SN1, στις εγκαταστάσεις της στο νότιο Τέξας- και ο Μασκ δημοσιοποίησε μια φωτογραφία με τεχνικούς να δουλεύουν στον κώνο της μύτης του σκάφους.

https://www.naftemporiki.gr/story/1552171/ta-sxedia-tou-elon-mask-gia-apostoli-enos-ekatommuriou-apoikon-ston-ari-os-to-2050

elon-mask.jpg.ebd444241ca250372ed3adaad0e658c0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πώς ήταν τα νερά του Άρη. :cheesy:

Τα στοιχεία που υποδεικνύουν πως πριν από δισεκατομμύρια χρόνια ο Άρης ήταν κατοικήσιμος αυξάνονται όλο και περισσότερο- και ως εκ τούτου, το ερώτημα εάν όντως κάποτε ήταν κατοικημένος από κάποιες μορφές ζωής (ή κατοικείται ακόμα σήμερα) είναι ένα από τα πιο «καυτά» της σύγχρονης επιστήμης.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί αντικείμενο σημαντικών ερευνών το θέμα της ύπαρξης νερού σε υγρή μορφή στον Κόκκινο Πλανήτη στο μακρινό παρελθόν (όπως υποδεικνύουν στοιχεία που ανακαλύφθηκαν σχετικά πρόσφατα) και οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τι είδη χημικών διεργασιών στο νερό μπορεί να οδήγησαν στην εμφάνιση των ορυκτών που παρατηρούνται σήμερα στον Άρη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Tokyo Institute of Technology η οποία δημοσιεύεται στο EurekAlert, το PhysOrg και άλλες ιστοσελίδες του ειδικού Τύπου, η αλμυρότητα (η παρουσία αλατιού), το pH (μέτρο της οξύτητας του νερού) και η κατάσταση οξειδοαναγωγής (η έκταση της παρουσίας αερίων όπως το υδρογόνο ή το οξυγόνο) αποτελούν βασικές ιδιότητες των φυσικών υδάτων: Παραδείγματος χάρη, η σημερινή ατμόσφαιρα της Γης περιέχει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου, ωστόσο αρκεί να σκάψει κάποιος λίγο στον πυθμένα μιας λίμνης ή των νερών μιας παραλίας στη Γη για να βρει περιβάλλοντα όπου η παρουσία του είναι πολύ περιορισμένη.

Πρόσφατες μετρήσεις εξ αποστάσεως στον Άρη υποδεικνύουν πως τα αρχαία περιβάλλοντά του παρέχουν πολύτιμα στοιχεία σχετικά με τον βαθμό της κατοικησιμότητας του Κόκκινου Πλανήτη στο μακρινό παρελθόν. Ειδικότερα, οι ιδιότητες του νερού που βρίσκεται σε πόρους εντός ιζημάτων που φαίνονται να έχουν εναποτεθεί σε λίμνες στον κρατήρα Γκέιλ στον Άρη υποδεικνύουν πως τα ιζήματα αυτά σχηματίστηκαν χάρη στην παρουσία νερού σε υγρή μορφή, με pH παρόμοιο με αυτό των σημερινών γήινων ωκεανών.

Οι ωκεανοί της Γης φιλοξενούν τεράστιο αριθμό μορφών ζωής, οπότε και φαίνεται αρκετά πιθανό το πρώιμο περιβάλλον του Άρη να ήταν ένα μέρος όπου αρχαίες μορφές ζωής γήινου τύπου θα μπορούσαν να επιβιώσουν- ωστόσο εξακολουθεί να είναι μυστήριο γιατί, αν ισχύει αυτό, είναι τόσο δύσκολο να βρεθούν χειροπιαστά στοιχεία περί ύπαρξης αρχαίας ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.

Σημειώνεται πως πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο Άρης χάνει νερό πολύ ταχύτερα από ό,τι πιστευόταν ως τώρα: Διεθνής έρευνα με τη συμμετοχή του CNRS (Γαλλία) έδειξε ότι, βάσει στοιχείων από το Trace Gas Orbiter της αποστολής ExoMars, υδρατμοί συσσωρεύονται σε απρόσμενα μεγάλες ποσότητες σε ύψος άνω των 80 χλμ στην αρειανή ατμόσφαιρα, κάτι που σημαίνει πως οι δυνατότητες απώλειας νερού αυξάνονται κατακόρυφα κατά τη διάρκεια κάποιων συγκεκριμένων περιόδων που χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένες συνθήκες.

https://www.naftemporiki.gr/story/1553016/pos-itan-ta-nera-tou-ari

planitis-aris.jpg.7f25b91f2b57ee5a7f3040d9bdd3518b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Hope: Το πρώτο αραβικό διαστημικό σκάφος εκτοξεύεται το καλοκαίρι για τον Αρη. :cheesy:

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και γενικότερα ο αραβικός κόσμος τρέφουν μεγάλες ελπίδες για το ρομποτικό διαστημικό σκάφος Hope (Ελπίδα), που θα εκτοξευθεί φέτος το καλοκαίρι με προορισμό τον πλανήτη Άρη.

Το Hope, το οποίο θα έχει το μέγεθος και το βάρος ενός αυτοκινήτου, αποτελεί την προσπάθεια των Εμιράτων να αποκτήσουν -με τη βοήθεια ξένων εταίρων- διαστημική τεχνολογία ανάλογη με αυτήν της Ινδίας.

Η αρχή έγινε πέρυσι, όταν τα Εμιράτα αγόρασαν μία θέση σε έναν ρωσικό πύραυλο Σογιούζ, με τον οποίο έστειλαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για λίγες μέρες τον πρώτο αστροναύτη τους.

Ρομποτική αποστολή στον Αρη

Το επόμενο πιο φιλόδοξο βήμα θα είναι μία ρομποτική αποστολή στον Άρη, η οποία θα προστεθεί σε παρόμοιες πιο γνωστές αποστολές στον «κόκκινο» πλανήτη, που σχεδιάζονται για το φετινό καλοκαίρι από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), την Κίνα και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) σε συνεργασία με τη ρωσική Roscosmos.

Ενώ οι άλλες αποστολές σκοπεύουν να στείλουν ένα ρομποτικό ρόβερ στην επιφάνεια του Άρη, η αραβική αποστολή -αν όλα πάνε καλά- θα περιοριστεί να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον γειτονικό πλανήτη. Αλλά ακόμη κι έτσι, θα είναι ένας τεχνολογικός θρίαμβος για τα Εμιράτα.

Το Hope προορίζεται να μείνει τουλάχιστον δύο χρόνια σε τροχιά, ώστε να καλύψει όλες τις εποχές του αρειανού έτους, που αντιστοιχεί σε περίπου δύο γήινα έτη

Η Ινδία είχε κάνει κάτι ανάλογο το 2014, αλλά το ινδικό σκάφος δεν είχε ευαίσθητα όργανα για να κάνει άξιες λόγου παρατηρήσεις, αντίθετα με το Hope που θα έχει εξοπλισμένα με πιο εξελιγμένα επιστημονικά όργανα (δύο φασματόμετρα και μία κάμερα), μελετώντας την ατμόσφαιρα, τις αλλαγές θερμοκρασίας και τον καιρό του Άρη.

Γυναίκες στην «αποστολή» στον Αρη

Το σκάφος συναρμολογήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο των ΗΠΑ, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της Αριζόνα και της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ και με τη σύμπραξη μηχανικών και επιστημόνων από τα Εμιράτα. Είναι αξιοσημείωτο ότι το ένα τρίτο της αραβικής ομάδας των μηχανικών αποτελείτο από γυναίκες (κάτι τελείως ασυνήθιστο για τον αραβικό κόσμο), ενώ το 90% είναι έως 35 ετών. Μάλιστα, στην επιστημονική ομάδα των Εμιράτων, που θα μελετήσει τα στοιχεία του Hope από τον Άρη, το 80% θα είναι γυναίκες.

Προ ημερών, το Hope μεταφέρθηκε από τις ΗΠΑ στο Ντουμπάι (ένα από τα επτά κρατίδια της ομοσπονδίας των Εμιράτων) με γιγάντιο ρωσικό μεταγωγικό αεροπλάνο Αντόνοφ. Μετά από νέες δοκιμές θα μεταφερθεί αεροπορικώς στην Ιαπωνία, από όπου θα εκτοξευθεί για τον Άρη.

Μέχρι σήμερα μόνο οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, η Ρωσία-ΕΣΣΔ και η Ινδία έχουν στείλει σκάφος γύρω ή πάνω στον Άρη. Στόχος είναι το Hope να φθάσει στον Άρη πριν τον Δεκέμβριο του 2021, όταν τα ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα γιορτάσουν τα 50 χρόνια από τη δημιουργία τους.

Το όνομα Hope επελέγη ακριβώς για να μεταφέρει στη νέα γενιά του αραβικού κόσμου το μήνυμα της ελπίδας και της υπερηφάνειας. Η αποστολή του χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τη διαστημική υπηρεσία των Εμιράτων, η οποία δημιουργήθηκε το 2014, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

https://www.iefimerida.gr/tehnologia/hope-ektoxeyetai-kalokairi-gia-ton-ari

2065614594_13(1).thumb.jpg.d4151676c7a2a7c82df19edc8438bbac.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ιαπωνική η πρώτη αποστολή λήψης δειγμάτων από φεγγάρι του Άρη. :cheesy:

«Πράσινο φως» έλαβε αυτή την εβδομάδα (19 Φεβρουαρίου) η πρώτη αποστολή λήψης δειγμάτων από φεγγάρι του Άρη, καθώς η αποστολή ΜΜΧ εγκρίθηκε από την ιαπωνική κυβέρνηση για να αποτελέσει πρόγραμμα της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας, JAXA.

Μέχρι πρότινος η αποστολή ήταν στο στάδιο Pre-Project, όπου η έμφαση ήταν στην έρευνα και ανάλυση (πχ προσομοίωση προσεδαφίσεων για τη βελτίωση των σχεδίων διαστημοπλοίων). Πλέον στόχος θα είναι η ανάπτυξη λογισμικού και υλισμικού για την αποστολή. Ο Γιασουχίρο Καβακάτσου, Project Manager, πραγματοποίησε σχετική παρουσίαση στο υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας για την αποστολή.

Το διαστημόπλοιο της αποστολής MMX (Martian Moon eXploration) προορίζεται για εκτόξευση το 2024 και θα επισκεφθεί τα δύο φεγγάρια του Άρη, τον Φόβο και τον Δείμο. Ο Φόβος επελέγη για επιχειρήσεις στην επιφάνειά του, με το διαστημόπλοιο να προσεδαφίζεται για ώρες προκειμένου να πάρει δείγμα τουλάχιστον 10 γραμμαρίων. Στη συνέχεια το διαστημόπλοιο θα εγκαταλείψει το σύστημα του Άρη και θα επιστρέψει το δείγμα στη Γη, ολοκληρώνοντας το πρώτο πλήρες ταξίδι στο σύστημα του Άρη.

Ο Άρης παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον για την επιστημονική κοινότητα ως πιθανός κατοικήσιμος πλανήτης, καθώς και επειδή θεωρείται πως στο μακρινό παρελθόν το περιβάλλον του μπορεί να θύμιζε αυτό της Γης σε ένα βαθμό- πχ με παρουσία ωκεανών στην επιφάνεια, ενώ νερό ίσως να υπάρχει ακόμα και σήμερα κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη. Ωστόσο για να γίνει κατανοητή η εξέλιξη του Άρη και η ανάπτυξη της κατοικησιμότητας της Γης, πρέπει να εξακριβωθεί πώς ακριβώς ο Άρης απέκτησε το νερό του.

Οι στέρεοι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος θεωρείται πως κινούνται σε τροχιές πολύ κοντά στον Άρη για να διατήρησαν ρευστά κατά τον σχηματισμό τους. Ως εκ τούτου, νερό και οργανικά στοιχεία θεωρείται πως κατέφθασαν μέσω κομητών και αστεροειδών που σχηματίστηκαν στις ψυχρότερες ζώνες του εξώτερου ηλιακού συστήματος. Η απόσταση στην οποία το νερό μπορεί να παγώσει είναι γνωστή ως «snow line»- σημείο μετάβασης αμέσως μετά την τροχιά του Άρη. Οπότε, ο Άρης βρίσκεται, κατά κάποιον τρόπο, στην «πύλη» της άφιξης νερού στο εσώτερο ηλιακό σύστημα, και ίχνη αυτών των αφίξεων μπορεί να υπάρχουν στο σύστημα του Άρη.

Ένα τέτοιο αποτύπωμα ίσως να υφίσταται στη σύσταση των φεγγαριών. Ο σχηματισμός των δύο φεγγαριών του Άρη αποτελεί λόγο διαφωνιών στην επιστημονική κοινότητα. Με διαμέτρους 23 και 12 χλμ αντίστοιχα, ο Φόβος και ο Δείμος μοιάζουν με αστεροειδείς, και ίσως να αιχμαλωτίστηκαν από τη βαρύτητα του Άρη καθώς κινούνταν προς το εσωτερικό του συστήματός μας από τη ζώνη αστεροειδών. Εναλλακτικά, τα φεγγάρια ίσως σχηματίστηκαν εξαιτίας μιας μεγάλης πρόσκρουσης με τον Άρη. Αυτό θα καθιστούσε τα φεγγάρια «κάψουλες» με απομεινάρια από το πρώιμο αρειανό περιβάλλον, αποκαλύπτοντας πώς το νερό ερχόταν και έφευγε από το σύστημα του κόκκινου πλανήτη. Βασικός στόχος της αποστολής ΜΜΧ θα είναι η διερεύνηση της προέλευσης των φεγγαριών μέσω εξερεύνησης εξ αποστάσεως και επιστροφής δείγματος για ανάλυση σύστασης. Όποιο και αν είναι το τελικό συμπέρασμα, σίγουρα θα παρέχει στοιχεία για τον τρόπο που έφτασε το νερό στους εσώτερους πλανήτες.

Ο Φόβος επελέγη για λήψη δειγμάτων επειδή υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για αυτών, ως μεγαλύτερο από τα δύο φεγγάρια, κάτι που βοηθά στην εύρεση του καλύτερου σημείου για προσεδάφιση και λήψη δειγμάτων. Επίσης, έχει περιοχές που υποδεικνύουν δύο διαφορετικές συστάσεις, ενώ ο Δείμος έχει μόνο μία. Αυτό, με τη σειρά του, δείχνει ότι ίσως τα δείγματα από τον Φόβο να περιέχουν περισσότερα στοιχεία από ό,τι από τον Δείμο. Επιπροσθέτως, η τροχιά του, που είναι πιο κοντά στον Άρη, σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να υπάρχει πάνω του υλικό που εκτινάχθηκε από την επιφάνεια στον Άρη, κάτι που θα αποτελούσε μια επιπλέον πηγή πληροφοριών για την εξέλιξη του Άρη.

Η αποστολή ΜΜΧ είναι εξοπλισμένη με 11 όργανα, τέσσερα από τα οποία θα παρέχονται από διεθνείς εταίρους, όπως η NASA, η ESA, η CNES (Γαλλία) και η DLR (Γερμανία).

https://www.naftemporiki.gr/story/1564239/iaponiki-i-proti-apostoli-lipsis-deigmaton-apo-feggari-tou-ari

w24-183126InSightNASAJPLCaltech.jpg.b469e362669eb67f7db43a34aa5f52e2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο ρομποτικός γεωλόγος InSight της NASA βρήκε γεωλογικά ενεργό τον Άρη. :cheesy:

Ο 'Αρης είναι γεωλογικά και σεισμικά ενεργός, όπως αποκαλύπτει ο σεισμογράφος του στατικού ρομποτικού εργαστηρίου InSight που έχει στείλει στον πλανήτη η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) από το Νοέμβριο του 2018. Έως τώρα έχουν ανιχνευθεί τουλάχιστον 24 σεισμοί μεγέθους τριών έως τεσσάρων βαθμών, καθώς επίσης περισσότεροι από 150 μικρότεροι σεισμοί (συνολικά 174 μέσα σε διάστημα 235 αρειανών ημερών).

Η σεισμική δραστηριότητα του 'Αρη βρίσκεται σε ένα ενδιάμεσο επίπεδο ανάμεσα σε αυτό της Γης και εκείνο της Σελήνης (όπου είχαν καταγραφεί σεισμοί από τις αποστολές του προγράμματος «Απόλλων» της NASA). Οι επιστήμονες που αναλύουν τα δεδομένα του InSight, παρουσίασαν τα πρώτα ευρήματα τους σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα, τη γεωλογία, την πολύπλοκη ατμόσφαιρα και το μαγνητικό πεδίο του γειτονικού πλανήτη σε μια σειρά δημοσιεύσεων στα περιοδικά Nature Geoscience και Nature Communications.

Το InSight βρίσκεται στην επίπεδη περιοχή Elysium Planitia του 'Αρη, μέσα σε ένα μικρό κρατήρα. Μερικοί από τους αρειανούς σεισμούς που έχει «πιάσει» ο σεισμογράφος, προέρχονται από μακρινές αποστάσεις, ενώ δύο από τους πιο ισχυρούς φαίνεται να συνέβησαν στην περιοχή Cerberus Fossae, η οποία εμφανίζει ενδείξεις πρόσφατης ηφαιστειακής και τεκτονικής δραστηριότητας.

Ο σεισμογράφος του InSight με την ονομασία SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure), ο οποίος τοποθετήθηκε στο έδαφος με τη βοήθεια του ρομποτικού βραχίονα του εργαστηρίου, είναι αρκετά ευαίσθητος για να διακρίνει πολύ αχνές δονήσεις, οι οποίες στον 'Αρη μπορεί να είναι 500 φορές πιο ήσυχες από ό,τι στη Γη.

Το ίδιο σεισμογραφικό όργανο έχει έως τώρα αξιοποιηθεί επίσης για να δώσει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον αρειανό καιρό, καθώς τα χαμηλά βαρομετρικά και οι στροβιλιζόμενοι άνεμοι σκόνης στον γειτονικό πλανήτη αφήνουν μια διακριτή σεισμική «υπογραφή». Σε συνδυασμό με τα δεδομένα από τα μετεωρολογικά όργανα του InSight μπορεί πλέον να διαμορφωθεί μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τους ημερήσιους κύκλους του καιρού στον 'Αρη.

Μεταξύ άλλων, βρέθηκε ότι οι άνεμοι δυναμώνουν από τα μεσάνυχτα έως νωρίς το πρωί, καθώς ψυχρότερος αέρας κατεβαίνει από τα υψίπεδα του νοτίου ημισφαιρίου προς την πεδιάδα του βορείου ημισφαιρίου όπου βρίσκεται το ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο. Οι άνεμοι φθάνουν στο αποκορύφωμα τους λίγο μετά το μεσημέρι, όταν πέφτει η ατμοσφαιρική πίεση.

Το απόγευμα οι άνεμοι εξασθενούν σημαντικά και έως τα μεσάνυχτα οι ατμοσφαιρικές συνθήκες είναι τόσο ήσυχες, που ο σεισμογράφος του InSight μπορεί να ανιχνεύσει τα «μουρμουρητά» από τα έγκατα του πλανήτη. Όλοι οι αρειανοί σεισμοί έχουν ανιχνευθεί ακριβώς στη διάρκεια αυτών των ήσυχων βραδιών, όμως εκτιμάται ότι η γεωλογική δραστηριότητα συνεχίζεται καθ' όλη τη μέρα, απλώς δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή.

Ένα βασικό ερώτημα είναι κατά πόσο υπάρχει ρευστό μάγμα στο υπέδαφος του 'Αρη. Επίσης, αν εντοπισθούν οι πιο γεωλογικά ενεργές περιοχές του πλανήτη, εκεί ακριβώς είναι πιθανότερο να αναζητηθούν ίχνη μικροβιακής ζωής, όπως πχ στη Γη συμβαίνει στις υδροθερμικές «καμινάδες» στο βυθό.

Αλλα όργανα του InSight έχουν ανιχνεύσει υπόηχους στον πλανήτη, ενώ το τοπικό μαγνητικό πεδίο στην περιοχή προσεδάφισης του ρομποτικού εργαστηρίου φαίνεται να είναι δέκα φορές πιο ισχυρό του αναμενομένου. Οι μετρήσεις του InSight αναμένεται να συνεχισθούν για τουλάχιστον άλλο ένα (γήινο) έτος και οι επιστήμονες ευελπιστούν σε περισσότερες ανακαλύψεις.

Σύνδεσμοι για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις:

https://nature.com/articles/s41561-020-0544-y

https://nature.com/articles/s41561-020-0537-x

https://nature.com/articles/s41561-020-0534-0https://nature.com/articles/s41561-020-0539-8

https://www.scoop.it/topic/physicists-and-physics/p/4115634701/2020/02/24/insight-nasa

2113177108_Perseverance208231227222NASAJPL-Caltech.thumb.jpg.37d7b0885b5e5826f2e5169f33c5bd49.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Επιμονή» ονόμασε μαθητής το ρόβερ της NASA που θα πάει το 2021 στον Άρη. :cheesy:

«Perseverance» (Επιμονή ή Καρτερία) είναι το νέο επίσημο όνομα του ρόβερ της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το οποίο προγραμματίζεται να εκτοξευθεί φέτος τον Ιούλιο με ένα πύραυλο Atlas V και να φθάσει στον ‘Αρη το Φεβρουάριο του 2021. Το ρόβερ, που έως τώρα ήταν γνωστό ανεπίσημα ως «Mars 2020″, θα αναζητήσει ίχνη παλαιάς μικροβιακής ζωής, θα μελετήσει το κλίμα και τη γεωλογία του γειτονικού πλανήτη και θα συλλέξει δείγματα πετρωμάτων και σκόνης.

Η NASA πραγματοποίησε έναν διαγωνισμό στον οποίο υποβλήθηκαν περισσότερες από 28.000 προτάσεις για το όνομα του ρόβερ και τελικά επιλέχθηκε η πρόταση ενός μαθητή από τη Δ.Βιρτζίνια. «’Επιμονή’ είναι ένα δυνατό όνομα, επειδή σημαίνει να κάνεις πρόοδο παρά τα εμπόδια», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας της NASA Τόμας Ζερμπούχεν.

Το ρομποτικό ρόβερ βάρους 1.043 κιλών θα διαθέτει διάφορα επιστημονικά όργανα, όπως ραντάρ που θα του επιτρέψει να «βλέπει» κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, φασματόμετρα για να μετρά τη σύνθεση του αρειανού εδάφους, κάμερες για κοντινές και πανοραμικές λήψεις, μια συσκευή παραγωγής οξυγόνου από διοξείδιο του άνθρακα της αρειανής ατμόσφαιρας, καθώς και ένα μικρό ελικόπτερο-drone, το πρώτο που θα σταλεί σε άλλο πλανήτη.

Πολλά άλλα αμερικανικά ρόβερ έχουν στο παρελθόν «βαφτιστεί» από μαθητές μετά από διαγωνισμό, όπως τα Sojourner, Spirit, Opportunity και Curiosity. Ο τυχερός μαθητής που έγινε «νονός» του νέου ρόβερ, θα προσκληθεί τιμητικά να ταξιδέψει μαζί με την οικογένεια του στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ φέτος το καλοκαίρι για να παρακολουθήσει από κοντά την εκτόξευση του «Perseverance» με προορισμό τον «κόκκινο» πλανήτη.

https://www.in.gr/2020/03/06/tech/epimoni-onomase-mathitis-rover-tis-nasa-pou-tha-paei-2021-ston-ari/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπήρχε ζωή στον Άρη; Ίσως και ναι... :cheesy:

Στον Άρη βρέθηκαν οργανικές ενώσεις που μπορεί να αποτελούν σημάδια αρχαίας ζωής.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν αστροβιολόγοι από το πανεπιστήμιο Technische Universität στο Βερολίνο της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, οι Δρ Γιάκομπ Χάινζ και Ντιρκ Σούλτσε-Μακούχ ανέφεραν πως τα θειοφαίνια που ανακαλύφθηκαν από το ρόβερ της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας στον Κόκκινο Πλανήτη βρέθηκαν εκεί ως αποτέλεσμα βιολογικών διεργασιών.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Astrobiology, τα θειοφαίνια ίσως σχηματίστηκαν από τη διαδικασία μείωσης του θείου εξαιτίας βακτηρόων που ζούσαν στον Άρη, όταν ο πλανήτης ήταν πιο θερμός και υγρότερος.

«Αναγνωρίσαμε διάφορες βιολογικές διαδρομές για τα θειοφαίνια, που μοιάζουν πιο πιθανές από αντίστοιχες χημικές, αλλά ακόμη χρειαζόμαστε αποδείξεις», ανέφερε ο Δρ Ντιρκ Σούλτσε-Μακούχ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι επιστήμονες δεν αποκλείουν την πιθανότητα οι συγκεκριμένες χημικές ενώσεις μπορεί να εμφανίστηκαν στον Άρη ως αποτέλεσμα χημικών αντιδράσεων εξαιτίας μετεωριτών, που χτύπησαν τον Κόκκινο Πλανήτη.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/855075_ypirhe-zoi-ston-ari-isos-kai-nai

planitis-aris.jpg.e52d938471dc1cba9faf3070338fd491.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αναβλήθηκε λόγω και του κορονοϊού η αποστολή στον Άρη του ρόβερ της ευρω-ρωσικής αποστολής ExoMars. :cheesy:

Η Ευρώπη και η Ρωσία αποφάσισαν να αναβάλουν για το 2022 την αποστολή στον Άρη του ρομποτικού ρόβερ «Ρόζαλιντ Φράνκλιν» της αποστολής ExoMars, το οποίο προγραμματιζόταν να εκτοξευθεί φέτος το καλοκαίρι από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, αλλά ακόμη δεν είναι έτοιμο. Μία από τις αιτίες της αναβολής -όχι πάντως η σημαντικότερη- ήταν ο κορονοϊός και οι δυσκολίες που έχει προκαλέσει στις διασυνοριακές μετακινήσεις.

Επειδή το ταξίδι στον Άρη μπορεί να γίνει μόνο όταν οι τροχιές της Γης και του Άρη φέρουν κοντά τους δύο πλανήτες, το επόμενο «παράθυρο ευκαιρίας» ανοίγει το 2022. Μένουν ακόμη να γίνουν αρκετά τεστ δοκιμών, ιδίως όσον αφορά τα αλεξίπτωτα προσεδάφισης, καθώς και το λογισμικό, τα οποία δεν υπάρχει χρόνος να ολοκληρωθούν έγκαιρα.

Τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), όσο και η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία (Roscosmos), εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση για την αναγκαία αναβολή της αποστολής, η οποία αρχικά προγραμματιζόταν για το 2018 και είχε αναβληθεί ήδη μια φορά για το 2020.

Ο γενικός διευθυντής της ESA Γιαν Βέρνερ δήλωσε ότι «θέλουμε να είμαστε 100% βέβαιοι για την επιτυχία της αποστολής. Δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας το παραμικρό περιθώριο λάθους». Πάντως παραδέχθηκε, σύμφωνα με το BBC, ότι στην αναβολή συνέβαλε και ο κορονοϊός, «καθώς άνθρωποι από διαφορετικά μέρη στη Ρωσία, στη Γαλλία και στην Ιταλία δεν μπορούν να μετακινηθούν τόσο εύκολα όσο στο παρελθόν. Υπάρχει συνεπώς μια επίπτωση στην αποστολή, αν και δεν θα έλεγα ότι ο κορονοϊός είναι η μοναδική αιτία».

Το ρόβερ «Rosalind Franklin» θα επιχειρήσει να αναζητήσει ίχνη παλαιάς ή τωρινής ζωής στον Άρη.

https://www.in.gr/2020/03/12/tech/anavlithike-logo-kai-tou-koronoiou-apostoli-ston-ari-tou-rover-tis-eyro-rosikis-apostolis-exomars/

ImgSrc-2-8-1.jpg.c89416fcdec9fec2c258338beb14d32b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

«Επινοητικότητα», το όνομα ρομποτικού ελικοπτέρου που θα πετάξει στον Άρη. :cheesy:

Το όνομα Ingenuity (Επινοητικότητα), που έδωσε η μαθήτρια γυμνασίου Βανίζα Ρουπάνι από την Αλαμπάμα, θα φέρει το πρώτο ρομποτικό ελικόπτερο, το οποίο θα πετάξει σε άλλο πλανήτη. Το ελικόπτερο θα εκτοξευθεί με προορισμό τον Άρη φέτος το καλοκαίρι μαζί με το -επίσης «βαφτισμένο» από μαθητή- ρομποτικό ρόβερ Perseverance (Επιμονή) της αποστολής Mars 2020 της αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Η NASA είχε διοργανώσει σχετικό διαγωνισμό ονοματοδοσίας και επελέγη τελικά το εν λόγω όνομα για το ελικόπτερο, το οποίο θα κινείται με ηλιακή ενέργεια στον ουρανό του Άρη. Το Ingenuity, βάρους 1,8 κιλών, θα προσαρτηθεί στο κάτω μέρος του Perseverance και όταν φθάσει στον γειτονικό πλανήτη, τον Φεβρουάριο του 2021, θα αυτονομηθεί ανοίγοντας τα φτερά του. Θα κάνει σύντομες δοκιμαστικές πτήσεις στη διάρκεια ενός μήνα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μελλοντική εναέρια εξερεύνηση του Άρη από πιο εξελιγμένα ελικόπτερα, τα οποία θα διαθέτουν και επιστημονικά όργανα.

Το Ingenuity δοκιμάστηκε επιτυχώς στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια. Τώρα γίνεται, μαζί με το Perseverance, η τελική συναρμολόγησή τους στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. Η εκτόξευσή τους θα γίνει με πύραυλο Atlas V της United Launch Alliance από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Η αποστολή Mars 2020 θα αναζητήσει ίχνη παλαιάς ή τωρινής ζωής στον «κόκκινο» πλανήτη και γι’ αυτόν τον σκοπό θα συλλέξει δείγματα, τα οποία για πρώτη φορά θα σταλούν στη Γη προκειμένου να αναλυθούν από τους επιστήμονες εξονυχιστικά.

https://physicsgg.me/2020/04/30/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%bd%ce%bf%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%cf%8c%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b1-%cf%81%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d/

mars_elicopter.png.9a7e71b8b1c4d02f67c9f15cf9e86dce.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αρχαίος ποταμός κυλούσε στον Άρη επί 100.000 χρόνια. :cheesy:

Ήταν γνωστό από εικόνες της επιφάνειας του Άρη ότι στον γειτονικό πλανήτη κάποτε υπήρχαν άφθονα τρεχούμενα νερά, αλλά τώρα Ευρωπαίοι επιστήμονες ανακοίνωσαν πως βρήκαν πιο χειροπιαστές ενδείξεις για ένα μεγάλο ποταμό που κυλούσε επί τουλάχιστον 100.000 χρόνια πριν 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γεωλόγο Φραντσέσκο Σαλέζε της Σχολής Γεωεπιστημών του ολλανδικού Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», ανέλυσαν δορυφορικές εικόνες από την κάμερα υψηλής ανάλυσης (25 εκατοστά ανά πίξελ) του σκάφους Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον «κόκκινο» πλανήτη.

Οι εικόνες επέτρεψαν στους επιστήμονες να «διαβάσουν» τα υποκείμενα πετρώματα και να κάνουν τρισδιάστατες αναπαραστάσεις τους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μια βαθιά χαράδρα στη βορειοανατολική άκρη της μεγάλης λεκάνης Hellas (Ελλάς) σχηματίστηκε βαθμιαία από τη ροή ενός αρχαίου ποταμού. Καθώς ο ποταμός κυλούσε, εναπόθετε ιζήματα σε διαδοχικά στρώματα.

Το φαράγγι που δημιουργήθηκε, έχει ύψος περίπου 200 μέτρων και πλάτος ενάμισι χιλιομέτρου, ενώ τα πετρώματά του εκτιμάται ότι έχουν ηλικία 3,7 δισεκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με το «New Scientist» και την «Independent». Το νερό εκτιμάται ότι κυλούσε καθ’ όλο το έτος, συνεπώς ο Άρης πρέπει να είχε ένα υδρολογικό κύκλο όπως η Γη, τροφοδοτούμενο από συνεχείς βροχές.

Η λεκάνη Ελλάς στο νότιο ημισφαίριο του Άρη πιστεύεται ότι κάποτε φιλοξενούσε μια μεγάλη λίμνη και ένα δίκτυο από ποτάμια, δέλτα ποταμών και μικρότερα κανάλια. Το ρομποτικό ρόβερ Perseverance της NASA που θα εκτοξευθεί φέτος το καλοκαίρι για τον Άρη, θα μελετήσει παρόμοιες εναποθέσεις αρχαίων ιζημάτων σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

https://physicsgg.me/2020/05/06/%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%af%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%b1%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%ba%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%8d%cf%83%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ac%cf%81%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%af-100-000/

hellasrivershirise-web.jpg.713969cac5374fc5035cee673ca354fc.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Λύθηκε το μυστήριο «ροών λάβας» στον Άρη. :cheesy:

Το μυστήριο κάποιων ροών που παρέπεμπαν σε λάβα στον Άρη έλυσαν επιστήμονες, οι οποίοι λένε πως δεν πρόκειται για λάβα, μα για λάσπη.

Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες τέτοιοι σχηματισμοί στην επιφάνεια του Άρη, και συχνά βρίσκονται σε μεγάλα κανάλια στην επιφάνεια που σχηματίστηκαν από αρχαία υγρά. Τα κανάλια αυτά είναι πολύ μακριά, με μήκη εκατοντάδων χιλιομέτρων και πλάτη συνήθως δεκάδων χιλιομέτρων. Θεωρείται πως ήταν το αποτέλεσμα μεγάλων πλημμυρών, με τεράστιους όγκους νερού, συγκρίσιμων με τις μεγαλύτερες πλημμύρες της Γης. Όταν το νερό εισέρχεται στο υπέδαφος, μπορεί να βγει ξανά έξω σαν λάσπη- και μια ευρωπαϊκή επιστημονική ομάδα προσομοίωσε την κίνηση της λάσπης στην επιφάνεια του Άρη, με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται στο Nature Geoscience.

Της έρευνας ηγήθηκε το Ινστιτούτο Γεωφυσικής στην Τσεχική Ακαδημία Επιστημών, και σε αυτήν συμμετείχαν το Lancaster University, το Open University και το Rutherford Appleton Laboratory στο Ηνωμένο Βασίλειο, το CNRS στη Γαλλία, το DLR και το Münster University στη Γερμανία και το CEED στη Νορβηγία.

Χρησιμοποιώντας τον ειδικό «Θάλαμο Άρη» (Mars Chamber) στο Open University, οι επιστήμονες αναδημιούργησαν τη θερμοκρασία της επιφάνειας και την ατμοσφαιρική πίεση στον Άρη, στο πλαίσιο της προσομοίωσης των συνθηκών τόσο στη Γη όσο και στον Άρη. Πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε θάλαμο κενού για να προσομοιωθεί η απελευθέρωση λάσπης στον Άρη- φαινόμενο που παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον επειδή είχε θεαθεί από διαστημόπλοια, αλλά κανένα όχημα εδάφους δεν είχε επισκεφθεί κάτι τέτοιο, και υπήρχαν αμφιβολίες ως προς το αν επρόκειτο για λάβα ή λάσπη.

Οι επιστήμονες έκαναν πειράματα σε χαμηλή πίεση και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (-20 βαθμών Κελσίου) για να προσομοιωθεί το αρειανό περιβάλλον. Όπως διαπιστώθηκε, η λάβα που ρέει στον Άρη συμπεριφέρεται διαφορετικά από ό,τι στη Γη, εξαιτίας του ταχέος παγώματος και του σχηματισμού μιας παγωμένης κρούστας. Αυτό οφείλεται στο ότι το νερό δεν είναι σταθερό και αρχίζει να βράζει και να εξατμίζεται. Η εξάτμιση αυτή απομακρύνει τη θερμότητα από τη λάσπη, με αποτέλεσμα στο τέλος να παγώνει.

Ο μηχανισμός αυτός έχει προταθεί και για τον πλανήτη- νάνο Δήμητρα, που βρίσκεται στη ζώνη αστεροειδών ανάμεσα στον Άρη και στον Δία, και μπορεί να έχει έναν ωκεανό λασπωμένου νερού κάτω από το παγωμένο κέλυφός του.

https://www.naftemporiki.gr/story/1600415/luthike-to-mustirio-roon-labas-ston-ari

to-ifaisteio-strompoli.jpg.00a20cf01ba8e950bd7a8d42a9a985e7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Μπορουμε να καλλιεργήσουμε λαχανικά στον Άρη; :cheesy:

Με μια αποστολή στον Άρη στον ορίζοντα και οι αστροναύτες να περνούν περισσότερο από ποτέ σε τροχιά, οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους για να καλλιεργούν λαχανικά στο διάστημα. Στο The Martian, η ταινία του 2015 σε σκηνοθεσία του Ridley Scott, ο αστροναύτης Mark Watney (Matt Damon) εγκαταλείφθηκε τυχαία μόνος του στον Άρη από τους συνεργάτες του μετά από έκτακτη εκκένωση, χωρίς αρκετό φαγητό για να επιβιώσει. Ο Άρης είναι μια δύσκολη προοπτική ακόμη και για τον πιο δραστηριο κηπουρο: δεν υπάρχει σχεδόν κανένας αέρας, το «χώμα» έχει λίγα θρεπτικά συστατικά και πολλά βαρέα μέταλλα και η θερμοκρασία είναι συνήθως περίπου -60C. «Θα πρέπει να επιστήσω το σκατά από αυτό», δηλώνει ο Watney, βοτανολόγος. Αποφασίζει να καλλιεργήσει πατάτες, να ξαπλώσει έναν θόλο ελεγχόμενο από το κλίμα, να καίει υδραζίνη για να κάνει νερό και να δημιουργήσει ένα μέσο ανάπτυξης από τη σκόνη του Άρη που συμπληρώνεται από τα κόπρανα των συνεργατών του.

Θα μπορούσε κανείς να περιμένει από τους κατάλληλους επιστήμονες που στην πραγματικότητα προσπαθούν να βρουν πώς να καλλιεργήσουν τρόφιμα στον Άρη, με σκοπό να στηρίξουν την ανθρώπινη ζωή εκεί σε κάποιο σημείο στο όχι τόσο μακρινό μέλλον, να λησμονηθούν για τέτοιες παρανοϊκές εικασίες. «Ο Αρειανός; Αυτή είναι η αγαπημένη μου ταινία! " αναφέρει ο Δρ Wieger Wamelink, ανώτερος οικολόγος στο Πανεπιστήμιο Wageningen στην Ολλανδία, ο οποίος διεξάγει πειράματα στην καλλιέργεια φυτών στο διάστημα από το 2013. «Είναι η μόνη ταινία επιστημονικής φαντασίας όπου η καλλιέργεια τροφίμων είναι πολύ σημαντική». Όταν ο Wamelink ξεκίνησε τα πειράματά του, πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι το έργο του ήταν ασημαντο. Τώρα, χάρη στο The Martian, αρχικά ένα μυθιστόρημα του 2011 από τον Αμερικανό συγγραφέα Andy Weir, τουλάχιστον κατάλαβαν τι προσπαθούσε να πετύχει. «Η ταινία βοήθησε πάρα πολύ», λέει ο Wamelink. Επίσης, αντιθέτως, παρείχε υποθέσεις που μπορεί να δοκιμάσει. «Το ταξίδι στον Άρη διαρκεί μισό χρόνο», μου λέει σε μια βιντεοκλήση από το γκαράζ του στο Wageningen, μια ελκυστική πόλη του Ρήνου, όχι μακριά από το Arnhem. «Αποθηκεύστε λοιπόν όλα τα κακά και τα κατούρα σας. Αυτό είναι το βασικό σας κιτ, αυτό που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε στο έδαφος. Στην πραγματικότητα, το The Martian είναι απολύτως σωστό εκεί. Μπορεί να είναι δύσοσμο, αλλά είναι τόσο σημαντικό. "

Ο 53χρονος Wamelink, ο οποίος έχει μια ανόητη αίσθηση του χιούμορ και, συμπτωματικά, μια ομοιότητα με τον Matt Damon, έχει ένα υπόβαθρο στην αναπαραγωγή των φυτών. Μέχρι πρόσφατα, είχε μια συμβατική ακαδημαϊκή καριέρα στο πανεπιστήμιο, το οποίο είναι παγκοσμίως γνωστό για το έργο του στη γεωργία και τη δασοκομία. Ωστόσο, ο Wamelink συνέχισε να διαβιβάζεται για επιχορηγήσεις έρευνας: του είπαν μια φορά ότι οι προτάσεις του «δεν ήταν αρκετά καινοτόμες».

Στο ντους μια μέρα, ο Wamelink άρχισε να συλλογίζεται την ιδέα της παραγωγής τροφίμων στο διάστημα. Ένας φανατικός Trekkie («αλλά δεν πηγαίνω σε συνέδρια και δεν φοράω κοστούμια»), διαπίστωσε ότι το άμεσο σημείο αναφοράς του ήταν το sci-fi. «Στο Star Trek, είναι εύκολο: απλώς αναπαράγουν τρόφιμα από καθαρή ενέργεια», λέει ο Wamelink. «Αν κοιτάξετε το Deep Space Nine, ο Διοικητής Sisko του αρέσει να μαγειρεύει και χρησιμοποιεί φρέσκα λαχανικά. Αλλά ποτέ δεν δείχνουν από πού προέρχονται. " Μόνο στην αρχική σειρά Battlestar Galactica από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, όπου ο στόλος ακολούθησε τεράστια «αγροτικά πλοία», υπήρχε ένα νεύμα στις πρακτικές της ζωής μακριά από τη Γη.

Ο Wamelink συνέταξε μια νέα πρόταση: μια θεωρητική μελέτη για την ανάπτυξη φυτών στη Σελήνη και στον Άρη. Του δόθηκε 25.000 €. Στη συνέχεια, ο Wamelink ανακάλυψε ότι θα μπορούσατε να αγοράσετε το "regolith προσομοιωτή" που υποστηρίζεται από τη Nasa, ουσιαστικά χώμα από τη Γη που έχει πολλές από τις ιδιότητες που βρέθηκαν στο διάστημα: το έδαφος "φεγγάρι" προήλθε από μια έρημο στην Αριζόνα και τον προσομοιωτή του Άρη από την πλευρά ενός ηφαιστείου στη Χαβάη, το οποίο στη συνέχεια καθαρίζεται και τυλίγεται για να το κάνει πιο σκονισμένο. Ο Wamelink αποφάσισε να κάνει τα πειράματά του πρακτικά: τι θα μπορούσε πραγματικά να αναπτυχθεί σε αυτά τα παράξενα εδάφη που δεν έχουν θρεπτικά συστατικά;

Σε ένα θερμοκήπιο, ο Wamelink ξεκίνησε με κάρδαμο κήπου, το οποίο φύτεψε την 1η Απριλίου 2013. «Όχι μια πολύ βολική μέρα», αντανακλά τώρα, «γιατί κανείς δεν μας πίστευε όταν το ξεκινήσαμε, ειδικά δημοσιογράφους». Η Wamelink δεν είχε ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες. Ανησυχούσε ιδιαίτερα ότι ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και ο ψευδάργυρος στο έδαφος θα καταλήγουν στο νερό που απορροφούν τα φυτά και ότι στη συνέχεια θα είναι τοξικά για κατανάλωση. Όμως, προς έκπληξη του Wamelink, το κάρδαμο μεγάλωσε και, το κρίσιμο, το εργοστάσιο δεν ανέλαβε τα βαρέα μέταλλα. Στα χρόνια από τότε, ο Wamelink βελτίωσε τη διαδικασία. Προσθέτοντας οργανική ύλη (φύλλα και ρίζες από την προηγούμενη συγκομιδή) στο έδαφος και τους γαιοσκώληκες για να την διαλύσει, αύξησε ριζικά το μέγεθος και την ποσότητα των φυτών. Έχει επίσης επεκτείνει την ποικιλία των καλλιεργειών: όχι μόνο κάρδαμο και φύλλα σαλάτας αλλά ντομάτες, μπιζέλια, ραπανάκια και λαχανικά ρίζας όπως καρότα και πατάτες. «Ο Άρης θα έρθει να φοβάται τις δυνάμεις της βοτανικής μου», προβλέπει ο Mark Watney........

https://www.scoop.it/topic/physicists-and-physics/p/4118950324/2020/06/09/gardens-of-the-galaxy-can-you-grow-vegetables-on-mars

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προ των πυλών η εκτόξευση της πρώτης αραβικής αποστολής στον Άρη. :cheesy:

Η πρώτη αραβική διαστημική αποστολή στον Άρη, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ετοιμάζεται για εκτόξευση εντός εβδομάδων, με τη φόρτωση των καυσίμων να πρόκειται να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει το BBC.

Το «Amal» (Ελπίδα) θα χρειαστεί επτά μήνες για να ταξιδέψει 493 εκατομμύρια χιλιόμετρα ώστε να φτάσει στον Άρη και να τεθεί σε τροχιά, από όπου θα αποστέλλει νέα δεδομένα για το κλίμα και την ατμόσφαιρά του. Το σκάφος θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον Άρη για ένα ολόκληρο αρειανό έτος- 687 ημέρες, προκειμένου να συγκεντρώσει επαρκή δεδομένα. Θα πραγματοποιεί μια περιστροφή γύρω από τον Άρη μέσα σε 55 ώρες.

Σε σχετική ενημέρωση τη Δευτέρα η Σάρα αλ Αμίρι, επιστημονική επικεφαλής, είπε πως το πρόγραμμα θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για νέους Άραβες επιστήμονες προκειμένου να αρχίσουν καριέρες στην αεροδιαστημική.

Το «Amal» έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί από την Τανεγκασίμα της Ιαπωνίας στις 14 Ιουλίου. Θα εκτοξευτεί με ιαπωνικό πύραυλο και θα μεταφέρει τρεις τύπους αισθητήρων για μετρήσεις σχετικά με την ατμόσφαιρα του Άρη. Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν έρευνες για τη σκόνη και το όζον του πλανήτη, μετρήσεις σχετικά με τα κάτω τμήματα της ατμόσφαιρας και μετρήσεις σχετικά με τα επίπεδα οξυγόνου και υδρογόνου. Όπως είπε η Αμίρι, οι έρευνες θα εστιαστούν στο πώς αυτά τα δύο τελευταία στοιχεία- απαραίτητα για το νερό- διαφεύγουν από τον πλανήτη.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν στείλει στο παρελθόν δορυφόρους σε τροχιά και αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο πρώτος Άραβας αστροναύτης που πήγε στο διάστημα ήταν ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Σουλτάν μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ, που πέταξε με αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο το 1985.

https://www.naftemporiki.gr/story/1607014/pro-ton-pulon-i-ektokseusi-tis-protis-arabikis-apostolis-ston-ari

pro-ton-pulon-i-ektokseusi-tis-protis-arabikis-apostolis-ston-ari.jpg.f8ce381eb374cd8e1de5f05f6884d254.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μυστήριο καλύπτει την πράσινη λάμψη που εντοπίστηκε στην ατμόσφαιρα του Άρη. :cheesy:

Μια πράσινη λάμψη εντόπισαν επιστήμονες στην ατμόσφαιρα του Άρη: Αντίστοιχη παρατηρείται κατά καιρούς από αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και προέρχεται από άτομα οξυγόνου όταν διεγείρονται από το φως του ήλιου.

Όπως αναφέρει το BBC, εδώ και καιρό υπήρχαν εκτιμήσεις πως το φαινόμενο αυτό θα λάμβανε χώρα και σε άλλους πλανήτες, μα το Trace Gas Orbiter (TGO)- μια κοινή ρωσο-ευρωπαϊκή αποστολή σε τροχιά γύρω από τον Άρη- είναι το πρώτο που το εντοπίζει μακριά από τη Γη.

Το φαινόμενο αυτό διαφέρει από το Βόρειο Σέλας: Επί της προκειμένης, άτομα οξυγόνου ανεβαίνουν σε υψηλότερο επίπεδο ενέργειας χάρη στο ηλιακό φως και όταν επιστρέφουν ξανά σε κατάσταση ηρεμίας παράγουν την εν λόγω λάμψη.

Η Γη έχει άφθονο οξυγόνο στην ατμόσφαιρά της, ωστόσο στον Άρη συναντάται κυρίως ως υποπροϊόν της διάσπασης του διοξειδίου του άνθρακα. Το ηλιακό φως απελευθερώνει ένα από τα άτομα οξυγόνου στο διοξείδιο του άνθρακα, και είναι η μετάβαση αυτού του ατόμου που παρέχει την πράσινη λάμψη στον Κόκκινο Πλανήτη.

Το TGO εντοπίζει το διεγερμένο οξυγόνο χάρη σε ένα φασματόμετρο (Nomad) που μπορεί να εντοπίζει το οξυγόνο σε συγκεκριμένα υψόμετα. Σε σχετικό επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Nature Astronomy τα υψόμετρα αυτά είναι σε γενικές γραμμές 80 χλμ και 120 χλμ πάνω από την επιφάνεια. Τα ακριβή υψόμετρα εξαρτώνται από την πίεση του διοξειδίου του άνθρακα.

Σε πιο πρακτικό επίπεδο, αυτές οι μετρήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εκτίμηση/ υπολογισμό της πυκνότητας της ατμόσφαιρας και των διακυμάνσεών της- επιτρέποντας έτσι την εξαγωγή χρήσιμων στοιχείων όσον αφορά στην είσοδο στην ατμόσφαιρα, κάθοδο και προσεδάφιση σκαφών στον πλανήτη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1609436/prasini-lampsi-ston-kokkino-planiti-anakalupsi-stin-atmosfaira-tou-ari

mars.thumb.jpg.469272334c5675965f03caf2483c2de4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Ευρώπη προχωρά μπροστά με το "rune buggy" Mars rover. :cheesy:

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος προχωρά γρήγορα για να αναπτύξει τον επόμενο Mars Rover.

Έχει ήδη ένα όχημα έτοιμο να πάει στον Κόκκινο Πλανήτη το 2022, αλλά τώρα προχωρά με ένα δεύτερο ρομπότ, το οποίο θα αναχωρήσει το 2026.

Αυτό το πρόσθετο rover είναι μέρος του αμερικανικού-ευρωπαϊκού έργου για την επιστροφή δειγμάτων βράχων στη Γη για ανάλυση.

Η Esa έχει αναθέσει ένα προηγμένο συμβόλαιο B2 στον βρετανικό βραχίονα του αεροδιαστημικού γίγαντα Airbus, το οποίο θα επιτρέψει στην εταιρεία να ξεκινήσει τις απαραίτητες τεχνολογίες.

Το νέο rover ονομάζεται "Fetch" επειδή η αποστολή του θα είναι να βρει και να ανακτήσει τα δείγματα βράχου που έχουν συλλεχθεί και αποθηκευτεί στην επιφάνεια από το American Perseverance rover, το οποίο κατευθύνεται στον Άρη τον επόμενο μήνα.

Το επόμενο Mars rover της Αμερικής θα ονομάζεται Perseverance

Μπορούμε επιτέλους να απαντήσουμε στο μεγάλο ερώτημα για τον Άρη;

Τα δείγματα του βράχου του Άρη θα αποθηκευτούν προσωρινά σε μικρούς σωλήνες

Η επιμονή θα τρυπήσει ενδιαφέροντα βράχια και θα τοποθετήσει τα ουρά σε μικρούς σωλήνες, τους οποίους θα πέσει στη συνέχεια στο έδαφος.

Το ρομπότ Fetch που κατασκευάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παραλάβει αυτούς τους κυλίνδρους και θα τα μεταφέρει σε ένα σύστημα πυραύλων που θα πυροδοτήσει τα δείγματα στο διάστημα όπου ένας δορυφόρος θα περιμένει να τα συλλάβει και να τα φέρει σπίτι.

Η Esa και ο ομόλογός της στις ΗΠΑ, Nasa, θέλουν να αποστείλουν το ρομπότ και το σύστημα πυραύλων Fetch στον Άρη το 2026. Ο περιορισμένος χρόνος σημαίνει ότι η Esa έπρεπε να συμπιέσει τις κανονικές συμβάσεις της με τη βιομηχανία και ουσιαστικά προέρχεται από την Airbus. Συνήθως, οι εταιρείες θα εξακολουθούν να βρίσκονται σε ανοιχτό ανταγωνισμό σε αυτό το στάδιο ενός έργου.

"Λόγω του αυστηρού χρονοδιαγράμματος, καταλήξαμε σε αυτήν την ιδέα ενός προηγμένου συμβολαίου B2 που θα επιτρέψει στους βασικούς μας υπεργολάβους σε όλα τα μεγάλα συστήματα να αρχίσουν να εργάζονται αμέσως", δήλωσε ο διευθυντής έργου της Airbus Ben Boyes.

Η πιο προφανής διαφορά μεταξύ του Fetch και του Rosalind Franklin 2022 του Esa είναι το σύστημα κίνησης. Οι Mars rover ήταν παραδοσιακά έξι τροχοί. Το Fetch θα έχει μόνο τέσσερις μεγάλους τροχούς, δίνοντάς του την εμφάνιση ενός "dune buggy".

Αυτή η απόφαση σχεδιασμού ελέγχεται εν μέρει από τους περιορισμούς όγκου του συστήματος κάψουλας που θα μεταφέρει το Fetch και τον σχετικό εξοπλισμό του στον Άρη, αλλά και από τον τύπο οδήγησης που θα πρέπει να κάνει ο rover όταν φτάσει στο έδαφος.

Οι μηχανικοί θεωρούν το ρομπότ 230kg ως κάτι γρήγορο, ταξιδεύοντας εκατοντάδες μέτρα την ημέρα σε μερικές φορές δύσκολες εκτάσεις καθώς αναζητά και ανακτά, τα δοχεία βράχου που πέφτουν από το Perseverance.

"Αυτοί οι τροχοί είναι πραγματικά πολύ μεγάλοι", εξήγησε ο κ. Boyes. "Οι τροχοί του Rosalind Franklin έχουν διάμετρο περίπου 25 εκατοστά. Οι τροχοί στο Fetch είναι 70 εκατοστά. Αλλά ενώ η Rosalind Franklin είναι μια αποστολή εξερεύνησης όπου μπορεί να ληφθεί απόφαση για την αποφυγή δύσκολων εδαφών, η Fetch έχει μια πολύ συγκεκριμένη δουλειά και θα είναι υπό πίεση χρόνου. μπορεί να χρειαστεί να διασχίσει το σπασμένο έδαφος. "

Οι τροχοί έχουν αναπτυχθεί από τη Nasa στο Κέντρο Έρευνας του Glenn και το συμβόλαιο B2 θα δει παραδείγματα προσαρμοσμένα σε ένα πρωτότυπο rover ή breadboard για να αποδείξουν την ικανότητά τους. Το NASA's Perseverance rover θα ανοίξει τα δείγματα βράχου και θα τα αποθηκεύσει στο έδαφος

Αυτό το πρωτότυπο θα διαθέτει επίσης ένα σύστημα οπτικής αναγνώρισης που προσδιορίζει τους σωλήνες δειγμάτων στο έδαφος, ένα δοκιμαστικό ρομποτικό βραχίονα και σύστημα λαβής για πρακτική παραλαβή τους, και αυτόνομη τεχνολογία πλοήγησης που επιτρέπει στο όχημα να κινείται με ασφάλεια.

"Σε επιτόπιες δοκιμές θα κάνουμε μια πλήρη δοκιμή εμπιστοσύνης συστήματος από άκρο σε άκρο, για να βασιστούμε στις μεμονωμένες τεχνολογίες που αναπτύσσουμε", δήλωσε ο κ. Boyes.

"Σε αυτές τις δοκιμές θα οδηγήσουμε έως και 100 μέτρα, θα κοιτάξουμε γύρω μας, θα βρούμε ένα σωληνάριο και θα το πάρουμε. Αυτό εστιάζουμε πραγματικά σε αυτή τη φάση του έργου."

Η Airbus έχει προσελκύσει στην κοινοπραξία της πολλές από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες διαστημικής μηχανικής, συμπεριλαμβανομένης της γαλλο-ιταλικής εταιρείας Thales Alenia Space με την οποία θα μπορούσε να ήταν ακόμη ανταγωνισμός κατά τη διάρκεια μιας πιο οικείας διαδικασίας σύμβασης της Esa. Άλλα μεγάλα ονόματα περιλαμβάνουν το Leonardo της Ιταλίας, το οποίο εργάζεται στον ρομποτικό βραχίονα. και του MDA του Καναδά, της εταιρείας που δημιούργησε το σύστημα πλαισίου για τη Rosalind Franklin.

Η φάση B2 θα συνεχιστεί έως το 2021, όταν, με την προϋπόθεση ότι η Esa είναι πρόθυμη να προχωρήσει, τότε το έργο θα μεταφερθεί κατευθείαν στη φάση κατασκευής - που ονομάζονται φάσεις C και D του έργου.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Διαστήματος ενέκριναν χρηματοδότηση έως το Νοέμβριο του 2022. Θα πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις σε περισσότερα κεφάλαια εκείνη τη στιγμή, αλλά η προσδοκία είναι ότι το Fetch rover θα κατασκευαστεί και θα είναι έτοιμο να αποσταλεί στις ΗΠΑ το 2025. Στην Αμερική θα το κάνει το rover να ενσωματωθεί στο landi

Στην φωτογραφία η σύγκριση με ένα αυτοκίνητο Fiat 500 δίνει μια αίσθηση κλίμακας για το Fetch rover

https://www.bbc.com/news/science-environment-53062617?intlink_from_url=https://www.bbc.com/news/topics/c77jz3mdmnxt/nasa&link_location=live-reporting-story

_112920105_satellite.jpg.3e7334ad974f5fdd13417d390c8e7e34.jpg

_112920108_mav.jpg.631c5deaf2a2eaede28e31c67c0ebf9d.jpg

_112920107_transfer.jpg.908c082e48c14aaa938d88a75f99c164.jpg

_110945691_5.jpg.bb1799350e73d8e12a34c3a5197226ff.jpg

_112920106_tubes.jpg.9b83b99702c6eeac387ba07bc0cebfbc.jpg

_112920380_diagram2-nc.png.ca55228ae16c4d47e228b21e4b634565.png

_112920101_topbody.jpg.3da0e4e02e87b35eb333be13239025c2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Nasa Mars rover: Βασικές ερωτήσεις σχετικά με την επιμονή.-(Perseverance) :cheesy:

Στις 20 Ιουλίου, η Nasa θα αποκτήσει την πρώτη της ευκαιρία να ξεκινήσει το Perseverance rover στον Άρη. Εδώ, απαντούμε σε ορισμένες κοινές ερωτήσεις σχετικά με την αποστολή.

Τι θα κάνει το rover;

Το Perseverance rover θα προσγειωθεί στον Άρη για να αναζητήσει σημάδια προηγούμενης μικροβιακής ζωής, αν υπήρχε ποτέ. Θα είναι η πρώτη αποστολή της Nasa που θα κυνηγήσει άμεσα αυτές τις «βιογραφίες» από τις αποστολές των Βίκινγκ στη δεκαετία του 1970.

Το rover θα συλλέξει δείγματα βράχου και εδάφους, θα τα περικλείσει σε σωλήνες και θα τα αφήσει στην επιφάνεια του πλανήτη για επιστροφή στη Γη σε μελλοντική ημερομηνία. Η επιμονή θα μελετήσει επίσης τη γεωλογία του Άρη και θα δοκιμάσει έναν τρόπο για τους μελλοντικούς αστροναύτες να παράγουν οξυγόνο για αναπνοή και καύσιμο από CO2 στην ατμόσφαιρα.

Επιπλέον, ένα ελικόπτερο τύπου drone θα αναπτυχθεί για να δείξει την πρώτη πτήση με κινητήρα στον Άρη. Η επιμονή θα εξερευνήσει τον κρατήρα Jezero του Άρη για τουλάχιστον ένα Αριανό έτος (περίπου 687 ημέρες στη Γη).

Πώς φτάνει στον Άρη;

Το rover είναι ενθυλακωμένο μέσα σε ένα αεροπλάνο, αποτελούμενο από ένα backshell και heatshield

Το ένα τουρνουά αυτοκίνητο ενός τόνου έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί από το σταθμό αεροπορίας Cape Canaveral της Φλόριντα σε έναν πύραυλο Atlas 5 μεταξύ 20 Ιουλίου και 11 Αυγούστου 2020. Η επιμονή ταξιδεύει στον Άρη που περικλείεται σε ένα προστατευτικό αεροζόλ αποτελούμενο από δύο μέρη: ένα κωνικό backshell και μια καμπύλη θερμική ασπίδα.

Το αεροσκάφος συνδέεται με ένα στάδιο κρουαζιέρας που πυροδοτεί προωθητές για να διατηρήσει το διαστημικό σκάφος σε πορεία, διασφαλίζοντας ότι φτάνει στον Άρη στο σωστό μέρος για προσγείωση. Η επιμονή θα φτάσει στην επιφάνεια του Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021.

Οι σχετικές θέσεις της Γης και του Άρη σημαίνουν ότι οι ευκαιρίες εκτόξευσης αυξάνονται μόνο κάθε 26 μήνες. Εάν το Perseverance δεν ξεκίνησει στον Άρη αυτό το καλοκαίρι, η αποστολή θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 για να δοκιμάσει ξανά.

Τεχνικές προδιαγραφές: Perseverance rover

Μήκος: 3m (10ft)

Πλάτος: 2,7m (9ft)

Ύψος: 2,2 μέτρα (7 πόδια)

Βάρος: 1.025 κιλά (2.260 λίβρες)

Πηγή ισχύος: Θερμοηλεκτρική γεννήτρια ραδιοϊσοτόπων πολλαπλών αποστολών (MMRTG). Μετατρέπει τη θερμότητα από τη ραδιενεργή διάσπαση του πλουτωνίου σε ηλεκτρική ενέργεια

Πώς προσγειώνεται η επιμονή;

Έργο τέχνης: Ο ελιγμός skycrane έχει σχεδιαστεί για να στειλει με ασφάλεια το rover στο έδαφος

Καθώς το διαστημικό σκάφος οργώνεται μέσω της ατμόσφαιρας, η θερμική ασπίδα του θα πρέπει να αντέξει σε θερμοκρασίες τόσο υψηλές όσο 2.100C (3.800F). Όταν είναι περίπου 11 χιλιόμετρα (7mi) πάνω από το έδαφος, το διαστημικό σκάφος θα αναπτύξει αλεξίπτωτο, επιβραδύνοντας το βαρύτερο ωφέλιμο φορτίο στην ιστορία της εξερεύνησης του Άρη από ταχύτητα 1,7 Mach (2.099 km / h; 1.304 mph) σε περίπου 320 km / h ( 200 μίλια / ώρα).

Στη συνέχεια, η θερμική ασπίδα πέφτει μακριά από το πίσω μέρος και, για μικρό χρονικό διάστημα, το rover - το οποίο είναι προσκολλημένο σε μια σκηνή κατάβασης - πέφτει ελεύθερα προς το έδαφος.

Οκτώ οπισθοσκόπες στη σκηνή κατάβασης, επιτρέποντας την πραγματοποίηση του ελιγμού "sky crane". Η επιμονή χαμηλώνεται αργά σε τρία νάιλον σχοινιά και ένα "ομφάλιο λώρο". Όταν οι τροχοί του rover αγγίζουν το έδαφος, οι δέτες κόβονται και το στάδιο κατάβασης πετά σε ασφαλή απόσταση.

Πού θα εξερευνήσει τον Άρη;

Στην φωτογραφια το Jezero Crater στον Άρη: Η έλλειψη προσγείωσης του rover χαρακτηρίζεται από τον μαύρο κύκλο

Ο στόχος του rover είναι μια καταβαση σε απόσταση 49 χιλιομέτρων (βόρεια) ακριβώς βόρεια του ισημερινού του Άρη. Πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα κανάλια του ποταμού χύθηκαν πάνω από τον τοίχο του κρατήρα Jezero για να σχηματίσουν μια λίμνη. Το μεγάλο μπολ φιλοξενεί επίσης ένα από τα καλύτερα διατηρημένα παραδείγματα του Άρη ενός δέλτα, μια ιζηματική δομή που σχηματίζεται όταν εισέρχονται τα ποτάμια ανοιχτά σώματα νερού και πετρώματα, άμμος και - δυνητικά - οργανικός άνθρακας σε στρώσεις.

Το δέλτα του Jezero είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα παραδείγματα στον Άρη

Τα μικρόβια θα μπορούσαν να είχαν ζήσει στον κρατήρα όταν υπήρχε νερό. Το Jezero διατηρεί ένα αρχείο σημαντικών γεωλογικών διεργασιών, όπως ο κρατήρας επιπτώσεων και ο ηφαιστειακός, καθώς και η δράση του νερού. Η μελέτη των βράχων του θα ρίξει φως στο πώς ο πλανήτης εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου.

Πώς αναζητά το rover σημάδια προηγούμενης ζωής;

Το δέλτα του Jezero σε σχήμα ανεμιστήρα είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους στο κυνήγι για σημάδια προηγούμενης ζωής. Οι επιστήμονες βλέπουν επίσης ανθρακικά ορυκτά που αποτίθενται γύρω από την ακτή του κρατήρα, όπως το δαχτυλίδι σε μια μπανιέρα. Όταν τα ανθρακικά άλατα κατακρημνίζονται από το νερό, μπορούν να παγιδεύσουν πράγματα που βρίσκονται σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων της ζωής.

"Θα αναζητούμε βιογραφίες - μοτίβα, υφές ή ουσίες που απαιτούν την επιρροή της ζωής", λέει η αναπληρωτής επιστήμονας του έργου Katie Stack Morgan.

Δεν ξέρουμε πώς μπορεί να μοιάζει η βιογραφία των Μαρτίων, αλλά η αρχαία Γη μπορεί να παρέχει ενδείξεις. Ένα ρεκόρ της πρώιμης ζωής του πλανήτη μας μπορεί να βρεθεί σε στρωματολίτες, βράχους που αρχικά σχηματίστηκαν από την ανάπτυξη στρώματος μετά στρώμα βακτηρίων. Εάν υπάρχουν παρόμοιες δομές στον Άρη, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να συνδυάσουν μετρήσεις από διαφορετικά όργανα για να εκτιμήσουν την πιθανότητα βιολογικής προέλευσης.

Γιατί πιστεύουν οι επιστήμονες ότι θα μπορούσε να υπήρχε ζωή στον Άρη;

Σήμερα, ο Άρης είναι κρύος και ξηρός, με μια λεπτή ατμόσφαιρα που εκθέτει την επιφάνεια σε επιβλαβή επίπεδα κοσμικής ακτινοβολίας. Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, ο πλανήτης φαίνεται να ήταν πιο υγρός, με πιο παχιά ατμόσφαιρα. Πολλές αποδείξεις, όπως η παρουσία λίθων και ιζηματογενών λωρίδων, δείχνουν ότι υπήρχε κάποτε υγρό νερό στην επιφάνεια.

Αυτό είναι σημαντικό επειδή το νερό είναι ένα βασικό συστατικό για όλη τη ζωή στη Γη. Η περιέργεια βρήκε επίσης οργανικά μόρια διατηρημένα σε ιζηματογενή πετρώματα ηλικίας τριών δισεκατομμυρίων ετών. Ενώ είναι δελεαστικό, δεν είναι σαφές εάν αυτά τα οργανικά διατηρούν ένα ιστορικό της αρχαίας ζωής, ήταν η τροφή τους ή δεν έχουν καμία σχέση με τις βιολογικές διεργασίες.

Ποια όργανα μεταφέρει το rover;

Η επιμονή μεταφέρει ένα προηγμένο ωφέλιμο φορτίο επιστημονικών οργάνων για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη γεωλογία, την ατμόσφαιρα, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τις πιθανές βιογραφίες του Άρη:

Mastcam-Z: Ένα προηγμένο σύστημα κάμερας που βοηθά στη μελέτη επιφανειακών ορυκτών

MEDA: Μια ισπανική σουίτα αισθητήρων για τη μέτρηση της θερμοκρασίας, της ταχύτητας και της κατεύθυνσης του ανέμου, της πίεσης, της υγρασίας και της σκόνης

MOXIE: Πειραματιστείτε για να δείξετε πώς οι αστροναύτες μπορούν να παράγουν οξυγόνο από το Martian CO2 για αναπνοή και καύσιμο

PIXL: Διαθέτει φασματόμετρο ακτίνων Χ για την αναγνώριση χημικών στοιχείων και μια κάμερα που λαμβάνει κοντινές εικόνες υφής βράχου και εδάφους

RIMFAX: Ένα νορβηγικό ραντάρ διείσδυσης εδάφους που θα χαρτογραφήσει τη γεωλογία κάτω από την επιφάνεια σε κλίμακες εκατοστών

SHERLOC: Θα χρησιμοποιήσει φασματόμετρα, λέιζερ και κάμερα για να κυνηγήσει οργανικά και μέταλλα που άλλαξαν από το νερό

SuperCam: Θα εξετάσει το βράχο και το έδαφος με κάμερα, λέιζερ και φασματομετρητές για να αναζητήσει οργανικές ενώσεις

Γιατί να πετάξετε ελικόπτερο στον Άρη;

Το Ingenuity είναι ένα ελικόπτερο 1,8 κιλών (4 κιλά) που θα οδηγήσει στον Άρη που είναι συνδεδεμένο με την κοιλιά της επιμονής. Η Νάσα θέλει να επιδείξει πτήση με δύναμη στη λεπτή ατμόσφαιρα του Άρη. Η βαρύτητα του Κόκκινου Πλανήτη είναι χαμηλότερη (περίπου το ένα τρίτο της Γης), αλλά η ατμόσφαιρά του είναι μόλις 1% της πυκνότητας της Γης. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την παραγωγή του ανελκυστήρα που απαιτείται για να κατεβείτε από το έδαφος.

Εξοπλισμένο με δύο αντίθετες περιστρεφόμενες λεπίδες, το αυτόνομο ελικόπτερο μπορεί να τραβήξει έγχρωμες εικόνες με κάμερα 13 megapixel, τον ίδιο τύπο που απαντάται συνήθως στα smartphone. Το Rotorcraft θα μπορούσε να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να εξερευνήσετε άλλους κόσμους: τα ιπτάμενα οχήματα ταξιδεύουν γρηγορότερα από τους επίγειους οδηγούς και μπορούν να φτάσουν σε περιοχές που δεν είναι προσβάσιμες σε τροχοφόρα οχήματα.

Πώς διαφέρει αυτό το rover από το Curiosity;

Οι τροχοί έχουν επανασχεδιαστεί ώστε να είναι πιο ανθεκτικοί στη φθορά

Η επιμονή είναι πολύ παρόμοια με τον προκάτοχό του Curiosity όσον αφορά τη συνολική σχεδίαση, αλλά υπάρχουν βασικές διαφορές. Εκτός από το νέο επιστημονικό ωφέλιμο φορτίο, το Perseverance έχει ένα μεγαλύτερο "χέρι" ή πυργίσκο, στο τέλος του ρομποτικού βραχίονα του για να κρατήσει μια βαρύτερη σουίτα εργαλείων, συμπεριλαμβανομένου ενός πυρήνα.

Το σύστημα που έχει σχεδιαστεί για την προσωρινή αποθήκευση των δειγμάτων είναι επίσης ένα νέο χαρακτηριστικό. Οι μηχανικοί έχουν ξανασχεδιάσει τους τροχούς του rover για να τους κάνουν πιο ανθεκτικούς στη φθορά. Οι τροχοί του Curiosity υπέστησαν ζημιά από την οδήγηση πάνω από αιχμηρά, μυτερά βράχια.

Πώς αποθηκεύει το rover βράχια και χώμα;

Το Sample Caching System του rover αποτελείται από τρία ρομποτικά στοιχεία. Το πιο ορατό είναι ο ρομποτικός βραχίονας μήκους 2,1 μέτρων (7 πόδια), ο οποίος είναι βιδωμένος στο πλαίσιο. Ένα περιστρεφόμενο κρουστικό τρυπάνι στον πυργίσκο του βραχίονα είναι σε θέση να αποκόψει άθικτους πυρήνες πέτρινου Άρη. Αυτοί οι πυρήνες - περίπου το μέγεθος ενός κομματιού κιμωλίας - πηγαίνουν σε ένα δείγμα σωλήνα. Στη συνέχεια, ο κύριος βραχίονας ρομπότ τοποθετεί τον γεμισμένο σωλήνα σε έναν μηχανισμό στο μπροστινό μέρος του rover που ονομάζεται bit carousel.

Αυτός ο μηχανισμός, ο οποίος θυμάται έναν προβολέα διαφανειών της δεκαετίας του 1960, μετακινεί το σωλήνα μέσα στο rover όπου ένας μικρότερος βραχίονας χειρισμού δείγματος 0,5m (1,6ft) (που ονομάζεται επίσης βραχίονας T. rex) τον αρπάζει. Λαμβάνεται μια εικόνα πριν ο σωλήνας σφραγιστεί ερμητικά και τοποθετηθεί σε ένα ράφι αποθήκευσης. Οδηγήθηκε στο rover έως ότου η ομάδα βρει ένα κατάλληλο μέρος για να το αφήσει.

Πώς θα παραδοθούν τα δείγματα του Άρη στη Γη;

Το σχέδιο προβλέπει την αποστολή ενός rover "fetch" για τη συλλογή των δοχείων δείγματος

Για δεκαετίες, οι επιστήμονες ήθελαν να παραδώσουν δείγματα πετρωμάτων και εδάφους του Άρη στη Γη για μελέτη σε εργαστήρια. Εδώ, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να ερευνήσουν τα δείγματα με όργανα πολύ μεγάλα και περίπλοκα για να τα στείλουν στον Άρη. Αφήνοντας δείγματα βράχου και εδάφους στην επιφάνεια σε σφραγισμένους σωλήνες, η επιμονή θα θέσει τα θεμέλια για να συμβεί αυτό.

Ως μέρος του προγράμματος που είναι γνωστό ως Mars Sample Return, θα αποσταλεί μια ξεχωριστή αποστολή για να προσγειωθεί στον Άρη για να παραλάβει τους σωλήνες χρησιμοποιώντας ένα "fetch" rover. Στη συνέχεια, ένας ρομποτικός βραχίονας θα μεταφέρει τους σωλήνες από το rover fetch σε έναν πύραυλο που ονομάζεται Mars Ascent Vehicle (MAV). Το όχημα ανάβασης εκτοξεύει τα δείγματα σε τροχιά του Άρη, όπου συλλαμβάνονται από έναν τροχιά. Αυτός ο τροχιάς θα παραδώσει τα δείγματα δοχείων στη Γη, πιθανώς έως το 2031.

https://www.bbc.com/news/science-environment-53129281?intlink_from_url=https://www.bbc.com/news/topics/c77jz3mdmnxt/nasa&link_location=live-reporting-story

_104402827_35549_080716_jezerocrater_hr.jpg.5799879a3252418d0b13c9eeda74e30f.jpg

_113027025_44555_pia23511.png.01f0617f438b35be709a316d4aa69645.png

_113026937_ingenuity.jpg.4e76f998f17bcfaf934d344d512656ff.jpg

_113027096_52b63903-d82c-4746-a250-a4c633b7808f.jpg.168dac8a49d83cb39f1ab45e08bc1915.jpg

_113042642_24828_ksc-20200214-ph-kls01_0042_web.jpg.cca6a7874142cba6319b7fcb441b88e2.jpg

_113042650_ksc-20200528-ph-cmm01_0001medium.jpg.01bcfde8d1caab481fff62a63d7646b8.jpg

_113027093_35480_pia14839.jpg.d939dc9d402edd8252fd7301840559ef.jpg

_113012859_pia23499-16_0.jpg.e38ebac85631fd9622c512c4657d4a1a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρωτόγνωρη αποστολή στον Άρη σχεδιάζει η NASA. :cheesy:

Μία ακόμη αποστολή προς τον Κόκκινο Πλανήτη θα ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι της από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, στις 20 Ιουλίου. Αυτή τη φορά, η NASA φιλοδοξεί να κατακτήσει όχι μόνον την επιφάνεια, αλλά και τους αιθέρες του Αρη, επιχειρώντας, για πρώτη φορά στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης, να πετάξει ένα ελικόπτερο στην αραιή ατμόσφαιρα του Αρη. Αν η έκβαση του εγχειρήματος είναι θετική, το μικρό ελικόπτερο Ingenuity (Eφευρετικότητα) θα ανοίξει νέους δρόμους για τα μελλοντικά ρομπότ-εξερευνητές του σύμπαντος, ώστε να μας παρέχουν και μια «αφ’ υψηλού» άποψη άλλων ουράνιων σωμάτων.

«Στην πραγματικότητα, ζούμε στιγμές ανάλογες με αυτές των αδελφών Ράιτ, των πατέρων της αεροπορίας, αλλά σε έναν άλλον πλανήτη», εξηγεί η Μίμι Ονγκ, υπεύθυνη του προγράμματος του αρειανού ελικοπτέρου. Το ελικόπτερο θα μεταφερθεί στον Αρη μαζί με το ρομποτικό όχημα Perseverance (Επιμονή), το πέμπτο που στέλνει η NASA στον πλανήτη. Μέχρι το 1997, όλα τα διαστημόπλοια της NASA που έφτασαν στην επιφάνειά του ήταν στατικά. Το 1997, όμως, η αποστολή Pathfinder έφερε την επανάσταση: ένα ρομπότ με τροχούς, που μπορούσε να κινηθεί πάνω στην κακοτράχαλη επιφάνεια του πλανήτη. Το Sojourner, όπως ονομαζόταν, ακολούθησαν δύο άλλα ρομποτικά οχήματα, το Spirit και το Opportunity, που πάτησαν την επιφάνεια του Αρη το 2004, ενώ το Curiosity, που είχε μέγεθος αυτοκινήτου, έφτασε στον προορισμό του το 2012.

Oμως τα οχήματα που κινούνταν στην επιφάνεια του Κόκκινού Πλανήτη και μελετούσαν τα παράξενα πετρώματα, δεν αρκούσαν στους επιστήμονες. Το ελικόπτερο Ingenuity είναι στην πραγματικότητα το ιπτάμενο ανάλογο του Sojourner. Ταυτόχρονα, είναι το πρωτότυπο μιας νέας τεχνολογίας, που ενδεχομένως μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα στη διαστημική εξερεύνηση. Το σώμα του έχει μέγεθος μπάλας σόφτμπολ και από αυτό ξεπετιούνται τέσσερα πόδια. Διαθέτει δύο ζευγάρια έλικες, συνολικού μήκους περίπου 1,2 μ., που κινούνται σε αντίθετες διευθύνσεις. Το ύψος του δεν ξεπερνά τα 46 εκατοστά και το βάρος του τα δύο κιλά. Η πτήση του είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, επειδή η ατμόσφαιρα του Αρη διαθέτει περίπου το 1% της πυκνότητας της γήινης ατμόσφαιρας.

Επί του παρόντος, το Ingenuity παραμένει αγκιστρωμένο στην «κοιλιά» του Perseverance, που πλέον βρίσκεται στη φάση των τελικών ελέγχων. Δύο μήνες μετά την προσεδάφιση του ρομποτικού οχήματος στον Αρη, που αναμένεται στις 18 Φεβρουαρίου 2021, θα αρχίσουν τα διάφορα τεστ του πτητικού μέσου. Το ρομποτικό όχημα θα αποδεσμεύσει το ελικόπτερο σε επίπεδη επιφάνεια και θα απομακρυνθεί αφήνοντάς το να ξεκινήσει την αποστολή του.

Για την προσεδάφιση των δύο διαστημικών ρομπότ, η ΝASA έχει επιλέξει τον κρατήρα Τζεζέρο, που σε πολλές σλαβικές γλώσσες σημαίνει κρατήρας. Σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, στο σημείο υπάρχουν πετρώματα ηλικίας 4 δισεκατομμυρίων ετών. Επειτα από καλή επόπτευση της περιοχής, το Perseverance θα συλλέξει δείγματα από την επιφάνεια του πλανήτη και θα αναζητήσει ίχνη ευνοϊκών για την ανάπτυξη της ζωής συνθηκών, όπως και αρχέγονα μικρόβια.

Εκπληκτικό εγχείρημα

«Το διαστημικό όχημα θα εξετάσει ενδελεχώς ό,τι διατηρείται στις διαστρωματώσεις των πετρωμάτων της επιφάνειας του Αρη, όπου πιθανώς να υποκρύπτονται τα δομικά στοιχεία της ζωής», επισημαίνει η Λόρι Γκλέιζ, επικεφαλής του τμήματος πλανητικών επιστημών της NASA. Επίσης, όλα τα δείγματα που θα συγκεντρώσει, θα τα αποθηκεύσει μέχρι να τα παραδώσει στην επόμενη αποστολή στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, η οποία θα εκτοξευθεί το 2026, και μετά την επίσκεψη στον Αρη θα επιστρέψει στον δικό μας πλανήτη κατάφορτη με πολύτιμα δείγματα. «Πρόκειται για την πρώτη φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο», εξηγεί η Γκλέιζ. «Αν και οι ειδικοί έχουν ήδη μελετήσει δείγματα μετεωριτών με αρειανή προέλευση δεν είναι το ίδιο να έχεις “αγνό” δείγμα ορυκτού και εδάφους από τον Αρη. Σήμερα, βρισκόμαστε πλέον σε ένα σημείο που είναι δυνατό να εγκαινιάσουμε αυτό το εκπληκτικό εγχείρημα», τονίζει.

Το ρομποτικό εξάτροχο όχημα Perseverance είναι σχεδιασμένο για να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις αντίξοες συνθήκες στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Μοιάζει αρκετά με το Curiosity, αλλά διαθέτει πολλές νέες δυνατότητες, επισημαίνει ο επικεφαλής του προγράμματος, Ματ Ουάλας. Ανάμεσα στα άλλα είναι εξοπλισμένο με έναν ισχυρό ηλεκτρονικό υπολογιστή, που θα το βοηθήσει να πλοηγηθεί στην επιφάνεια αποφεύγοντας τις επικίνδυνες περιοχές.

Η NASA αισιοδοξεί πως αυτή η σύνθετη αποστολή θα ανοίξει τον δρόμο για τις επανδρωμένες αποστολές στον Αρη. Ενώ ήδη σχεδιάζει την επιστροφή των αστροναυτών στη Σελήνη μέχρι το 2024, η διαστημική υπηρεσία φιλοδοξεί ότι θα οικοδομήσει μία σεληνιακή βάση, γνωστή ως Gateway, που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τα μελλοντικά ανθρώπινα ταξίδια στον Αρη. Η εκτόξευση των Perseverance και Ingenuity αποτελεί και για έναν ακόμη λόγο μεγάλη πρόκληση για τη NASA. Αν δεν επιτύχει στις 20 Ιουλίου, θα πρέπει να αναβληθεί για τουλάχιστον δύο χρόνια. Γη και Αρης βρίσκονται στην ίδια πλευρά του Ηλίου κάθε 26 μήνες. Η αναβολή της αποστολής θα κοστίσει στην υπηρεσία 500 εκατομμύρια δολάρια.

https://physicsgg.me/2020/06/29/%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%cf%8c%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%81%ce%b7-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ac%cf%81%ce%b7-%cf%83%cf%87%ce%b5%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%b6/

mars_elicopter.thumb.png.08f51d7901f1e9ee1b8ce82f418fc4c8.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ESA: Εντυπωσιακές εικόνες από παγωμένο κρατήρα του Άρη. :cheesy:

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έδωσε στη δημοσιότητα ένα απίστευτο οπτικό ντοκουμέντο από τον περίφημο κρατήρα Κορόλεφ στον Άρη – μια πιθανή μελλοντική πηγή νερού για τους ανθρώπους που ίσως αποικήσουν μια μέρα στον κόκκινο πλανήτη.

Το εκπληκτικό βίντεο αποτελεί ένα κινούμενο μωσαϊκό που συνδυάζει τις σαρώσεις στην επιφάνεια του πλανήτη με τοπογραφικά δεδομένα, που καταγράφονται από μια κάμερα υψηλής ανάλυσης στο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Mars Express.

Το βίντεο δείχνει την πλήρη έκταση του κρατήρα, πλάτους 82 χιλιομέτρων στα βόρεια πεδινά του Άρη. Ο κρατήρας είναι γεμάτος με πάγο όλο το χρόνο καθώς ο πυθμένας του είναι 2 χιλιόμετρα κάτω από το χείλος του, καθιστώντας τον ένα φυσικό παγωμένο φαράγγι.

Η αποστολή του Mars Express ξεκίνησε στις 2 Ιουνίου του 2003, φτάνοντας στον πλανήτη έξι μήνες αργότερα και έκτοτε στέλνει στη Γη απίστευτες εικόνες από τον Άρη.

Πρόκειται για το δεύτερο μακροβιότερο διαρκώς ενεργό διαστημικό σκάφος σε τροχιά γύρω από έναν εξωγήινο κόσμο, μετά το Mars Odyssey της NASA που υπάρχει από το 2001.

Ο κρατήρας ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Σοβιετικού επικεφαλής μηχανικού πυραύλων και σχεδιαστή διαστημικών σκαφών, Σεργκέι Πάβλοβιτς Κορόλεφ (1907-1966), που έμεινε γνωστός ως ο «πατέρας» της ρωσικής διαστημικής τεχνολογίας, για τη συνεισφορά του στον ρωσικό διηπειρωτικό πύραυλο R7.

Τα σχέδια του Κορόλεφ έβαλαν τον Σπούτνικ σε τροχιά το 1957 και έστειλαν τον Γιούρι Γκαγκάριν στο διάστημα το 1961, και τώρα οι μελλοντικές γενιές διαστημικών περιηγητών και εξερευνητών εκπέμπουν εικόνες του κρατήρα του Άρη που φέρει το όνομά του, με εκπληκτική λεπτομέρεια που αξίζει το μεγάλο του επίτευγμα.

https://physicsgg.me/2020/07/04/esa-%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%85%cf%80%cf%89%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%80%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf-%cf%86/

mars_water.thumb.jpg.6f9c775e9a808e2df0037d18d0e0ae1f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Mars Rover Perseverance. :cheesy:

Το λανσάρισμα του Mars Rover Perseverance της Nasa προωθήθηκε ξανά στις 30 Ιουλίου το νωρίτερο.

Σε μια ενημέρωση, η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος είπε ότι ένα τεχνικό ζήτημα πρέπει να διερευνηθεί, προκαλώντας την καθυστέρηση.

Το ρομπότ θα ψάξει για σημάδια προηγούμενης ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη και θα φέρει επίσης ένα ελικόπτερο τύπου drone που θα επιδεικνύει πτήση με κινητήρα στην ατμόσφαιρα του Άρη.

Έχει προγραμματιστεί να προσγειωθεί τον Φεβρουάριο του 2021.

Στη δήλωσή της, η Nasa δήλωσε: "Μια γραμμή αισθητήρα υγρού οξυγόνου παρουσίασε εκτός ονομαστικών δεδομένων κατά τη διάρκεια της πρόβλεψης Wet Dress, και απαιτείται επιπλέον χρόνος για την ομάδα για έλεγχο και αξιολόγηση."

Το αρχικό παράθυρο εκκίνησης της αποστολής επεκτάθηκε από τις 17 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου.

Nasa Mars rover: Βασικές ερωτήσεις σχετικά με την επιμονή

"Οι ομάδες ανάλυσης πτήσεων έχουν επεκτείνει τις ευκαιρίες εκτόξευσης της αποστολής έως τις 15 Αυγούστου και εξετάζουν εάν η περίοδος εκτόξευσης μπορεί να παραταθεί περαιτέρω μέχρι τον Αύγουστο", δήλωσε η Nasa.

Η αποστολή πρέπει να ξεκινήσει φέτος, διαφορετικά η επόμενη ευκαιρία της θα έρθει το 2022. Η στοχευμένη ημερομηνία έναρξης έχει τρεις φορές πίσω, πρώτα στις 20 Ιουλίου, στη συνέχεια στις 22 Ιουλίου και τώρα στις 30 Ιουλίου.

Το Perseverance rover θα προσγειωθεί στον Άρη για να αναζητήσει σημάδια προηγούμενης μικροβιακής ζωής, αν υπήρχε ποτέ. Θα είναι η πρώτη αποστολή της Nasa που θα κυνηγήσει άμεσα για αυτές τις «βιογραφίες» από τις αποστολές των Βίκινγκ στη δεκαετία του 1970. Το rover θα συλλέξει δείγματα βράχου και εδάφους, θα τα εγκλείσει σε σωλήνες και θα τα αφήσει στην επιφάνεια του πλανήτη για επιστροφή στη Γη μια μελλοντική ημερομηνία. Η επιμονή θα μελετήσει επίσης τη γεωλογία του Κόκκινου Πλανήτη και θα δοκιμάσει πώς οι αστροναύτες στις μελλοντικές αποστολές του Άρη θα μπορούσαν να παράγουν οξυγόνο από CO2 στην ατμόσφαιρα.

Αυτό το οξυγόνο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αναπνοή και για καύσιμα.

https://www.bbc.com/news/science-environment-53265430?intlink_from_url=https://www.bbc.com/news/topics/c77jz3mdmnxt/nasa&link_location=live-reporting-story

_113012859_pia23499-16_0.jpg.014f20a200d00668522ba8a7066aa5cc.jpg

_113204035_ksc-20200528-ph-cmm01_0002medium.jpg.09531292bc3ef08b2b6a17c079d22294.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA: Ποιες απαντήσεις θα δώσει στους επιστήμονες η αποστολή Mars 2020 Perseverance. :cheesy:

Η NASA θα ξεκινήσει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία αποικίας στον Άρη. Το πρώτο πλάνο αφορά την αποικία στη Σελήνη και σε σύντομο χρονικό διάστημα, την ανθρώπινη παρουσία στον «Κόκκινο Πλανήτη». Το αμέσως επόμενο διάστημα, η NASA θα ξεκινήσει την αποστολή Mars 2020 Perseverance από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Φορτωμένο με επιστημονικά όργανα, προηγμένες υπολογιστικές δυνατότητες προσγείωσης και άλλα νέα συστήματα, το Perseverance rover είναι το μεγαλύτερο, βαρύτερο και πιο εξελιγμένο όχημα που έχει στείλει ποτέ η NASA στον Κόκκινο Πλανήτη.

«Το Perseverance θέτει ένα νέο όριο για τις φιλοδοξίες μας στον Άρη», δήλωσε η Lori Glaze, διευθύντρια πλανητικών επιστημών στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον. «Θα πλησιάσουμε περισσότερο από ποτέ άλλοτε για να απαντήσουμε σε μερικές από τις πιο μακροχρόνιες ερωτήσεις της επιστήμης σχετικά με τον Κόκκινο Πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον η ζωή προέκυψε ποτέ εκεί».

Πρόκειται στην ουσία για τον προάγγελο όσων θα ακολουθήσουν στο μεγαλόπνοο σχέδιο για τον αποικισμό στον Άρη. Είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας και κρίσιμο για την πορεία του είδους μας στις επόμενες γενεές. Για τους λόγους αυτούς και για πολλούς ακόμα, παρουσιάζουμε επτά πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε για τη σπουδαία αυτή αποστολή:

1. Το Perseverance rover βασίζεται στο πνεύμα της NASA να ξεπεράσει τις προκλήσεις.

Το rover έχει μια δύσκολη αποστολή. Όχι μόνο πρέπει να προσγειωθεί σε έναν απρόβλεπτο πλανήτη, αλλά πρέπει να εργαστεί για τους επιστημονικούς του στόχους: να αναζητήσει σημάδια αρχαίας μικροβιακής ζωής, να χαρακτηρίσει τη γεωλογία και το κλίμα του πλανήτη, να συλλέξει προσεκτικά επιλεγμένα δείγματα βράχων και ιζημάτων για μελλοντική επιστροφή στη Γη και να ανοίξει τον δρόμο για την ανθρώπινη εξερεύνηση πέρα ​​από τη Σελήνη.

Αυτές οι δραστηριότητες υποδηλώνουν γιατί η NASA επέλεξε το όνομα Perseverance από τα 28.000 δοκίμια που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού "Name the Rover". Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι μήνες που προηγήθηκαν της κυκλοφορίας απαιτούσαν δημιουργική επίλυση προβλημάτων, ομαδική εργασία και αποφασιστικότητα.

«Η κατασκευή αυτού του απίστευτα εξελιγμένου rover ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που έχω συμμετάσχει ποτέ ως μηχανικός», δήλωσε ο Ray Baker, διευθυντής συστήματος πτήσης της αποστολής στο εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στη Νότια Καλιφόρνια. «Ενώ ο κορωνοϊός πρόσθεσε σημαντικές προκλήσεις και logistics, η ομάδα έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα και επιμέλεια για να φτιάξει ένα rover που μπορούμε να είμαστε περήφανοι που θα το στείλουμε στον Άρη», πρόσθεσε.

2. Το Perseverance βασίζεται στην εμπειρία άλλων rover του Άρη.

Ο μέτριος πρώτος δρομέας της NASA - Sojourner - απέδειξε το 1997 ότι ένα ρομπότ θα μπορούσε να ερευνήσει στον Κόκκινο Πλανήτη. Τα Spirit και Opportunity, που προσγειώθηκαν το 2004, βρήκαν στοιχεία ότι ο πλανήτης φιλοξένησε κάποτε τρεχούμενο νερό πριν γίνει παγωμένη έρημος. To Curiosity, το οποίο εξερευνά τον Άρη από το 2012, ανακάλυψε ότι ο τόπος προσγείωσής του, ο Gale Crater, ήταν μία λίμνη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, με ένα περιβάλλον που θα μπορούσε να υποστηρίξει τη μικροβιακή ζωή.

Το Perseverance στοχεύει να κάνει το επόμενο βήμα, επιδιώκοντας, ως πρωταρχικό στόχο, να απαντήσει σε ένα από τα βασικά ερωτήματα της αστροβιολογίας: Υπάρχουν σημάδια ότι υπήρχε κάποτε ζωή στον Άρη;

3. Το rover θα προσγειωθεί σε ένα μέρος με υψηλές δυνατότητες εύρεσης σημείων προηγούμενης μικροβιακής ζωής.

Ο κρατήρας Jezero έχει πλάτος 28 μίλια (45 χιλιόμετρα) και βρίσκεται στη δυτική άκρη του Isidis Planitia, μια γιγαντιαία λεκάνη ακριβώς βόρεια του ισημερινού του Άρη που έσκαψε πολύ καιρό όταν ένας διαστημικός βράχος έπληξε την επιφάνεια. Κάποτε μεταξύ 3 δισεκατομμυρίων και 4 δισεκατομμυρίων ετών πριν στο Jezero, ένα ποτάμι έρεε από τη λίμνη Tahoe.

«Η επιστημονική ομάδα είχε πολλές συζητήσεις εσωτερικά και εξωτερικά σχετικά με το πού πρέπει να πάει η επόμενη αποστολή», είπε ο Ken Farley, επιστήμονας του έργου της αποστολής, με έδρα το Caltech της Πασαντένα. «Τελικά επιλέξαμε τον κρατήρα Jezero επειδή είναι μια πολλά υποσχόμενη τοποθεσία για την εύρεση οργανικών μορίων και άλλων πιθανών ενδείξεων μικροβιακής ζωής», τόνισε.

4. Το Perseverance θα συλλέξει σημαντικά δεδομένα σχετικά με τη γεωλογία και το κλίμα του Άρη.

Τα όργανα που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Άρη συλλέγουν εικόνες και άλλα δεδομένα από τον κρατήρα Jezero από περίπου 200 μίλια (322 χιλιόμετρα) υψόμετρο, αλλά η εύρεση σημείων αρχαίας ζωής στην επιφάνεια θα απαιτήσει πολύ πιο προσεκτική επιθεώρηση. Απαιτεί ένα rover όπως το Perseverance, το οποίο μπορεί να αναζητήσει σημάδια που μπορεί να σχετίζονται με τη ζωή και να αναλύσει το πλαίσιο στο οποίο βρέθηκαν, να δουν αν ήταν βιολογικής προέλευσης.

Η κατανόηση των προηγούμενων κλιματικών συνθηκών του Άρη και η ανάγνωση της γεωλογικής ιστορίας που είναι ενσωματωμένη στα βράχια του, θα μας δώσουν επίσης μια αίσθηση του γιατί η Γη και ο Άρης - που σχηματίστηκαν από τα ίδια αρχέγονα συστατικά - κατέληξαν τόσο διαφορετικά.

5. Το Perseverance είναι το πρώτο σκέλος ενός μετ 'επιστροφής ταξίδι στον Άρη.

Η επαλήθευση της αρχαίας μικροσκοπικής ζωής στον Άρη φέρει ένα τεράστιο βάρος απόδειξης. Το Perseverance είναι το πρώτο rover που διαθέτει ένα σύστημα συλλογής δειγμάτων στον Άρη, το οποίο θα συλλέξει πολλά υποσχόμενα δείγματα πετρωμάτων και ιζημάτων για επιστροφή στη Γη.

Μια εκστρατεία επιστροφής δείγματος Mars σχεδιάζεται από τη NASA και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, επειδή εδώ στη Γη μπορούμε να διερευνήσουμε τα δείγματα με όργανα πολύ μεγάλα και περίπλοκα. Τα επίγεια εργαστήρια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εξακριβώσουν εάν τυχόν πιθανά σημάδια ζωής που εντοπίστηκαν από το rover είναι καθοριστικά στοιχεία της προηγούμενης ζωής.

6. Το Perseverance φέρνει όργανα και τεχνολογία που θα ανοίξει το δρόμο για ανθρώπινες αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη.

Το σύστημα Terrain-Relative Navigation, το οποίο βοηθά αυτόνομα τον αναβάτη να αποφύγει κινδύνους κατά την προσγείωση, καθώς και η σουίτα αισθητήρων Mars Science Laboratory Entry, Descent και Landing Instrumentation 2 (MEDLI2), η οποία συγκεντρώνει κρίσιμα δεδομένα κατά τη διάρκεια της διαδρομής στην ατμόσφαιρα του Άρη, θα βοηθήσουν οι μελλοντικές ανθρώπινες αποστολές να προσγειώνονται με μεγαλύτερη ασφάλεια και με μεγαλύτερα ωφέλιμα φορτία σε άλλους κόσμους.

Το Perseverance διαθέτει επίσης χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν τους αστροναύτες όταν βρεθούν στην επιφάνεια ενός άλλου κόσμου: βελτιωμένα έξυπνα αυτοκινούμενα για πιο αποτελεσματικά ταξίδια και σουίτα οργάνων Mars Environmental Dynamics Analyzer (MEDA), η οποία θα παρέχει βασικές πληροφορίες για τον καιρό, το κλίμα, και τη σκόνη. Εν τω μεταξύ, η επίδειξη τεχνολογίας Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experience (MOXIE) στοχεύει στην παραγωγή οξυγόνου από την ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα του Άρη, δείχνοντας έναν τρόπο με τον οποίο οι μελλοντικοί εξερευνητές θα μπορούσαν να παράγουν οξυγόνο για προωθητικό πύραυλο, καθώς και για αναπνοή.

7. Θα μπορούμε να πάμε... βόλτα μαζί με το rover στον Άρη.

Το Perseverance rover και άλλα μέρη του διαστημικού σκάφους Mars 2020 διαθέτουν 23 κάμερες - περισσότερες κάμερες από οποιαδήποτε διαπλανητική αποστολή στην ιστορία. Θα βοηθήσουν τους μηχανικούς να συγκεντρώσουν μια εικόνα υψηλής ευκρίνειας της διαδικασίας προσγείωσης αφού το rover προσεδαφιστεί με ασφάλεια στον Άρη, στις 18 Φεβρουαρίου 2021 και θα παραδώσει εικόνες του τοπίου και επιστημονικών δειγμάτων με εκπληκτική λεπτομέρεια. Όπως και με τις προηγούμενες αποστολές του Άρη, αυτή σχεδιάζει να διαθέσει ακατέργαστες και επεξεργασμένες εικόνες στον ιστότοπο της αποστολής.

Το Perseverance μεταφέρει επίσης τρία τσιπ σιλικόνης με τα ονόματα σχεδόν 11 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εγγραφεί για να «συμμετάσχουν» στην αποστολή.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/894631_nasa-poies-apantiseis-tha-dosei-stoys-epistimones-i-apostoli-mars-2020

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κυνηγός εξωγήινων «βρήκε» κινητήρα τζετ σε πλάνα της NASA από τον Άρη. :cheesy:

Ο κυνηγός εξωγήινων, Σκοτ Γουόρινγκ, ανακοίνωσε ότι εντόπισε μια προηγμένη μηχανή τζετ σε φωτογραφία της NASA από τον πλανήτη Άρη.

Μελέτησε τις φωτογραφίες και ανακάλυψε ένα αντικείμενο που μοιάζει πολύ με έναν σύγχρονο κινητήρα τζετ.

«Το αντικείμενο είναι παλιό, φθαρμένο κι έχει επάνω του ένα παχύ στρώμα άμμου, παρ’ όλ’ αυτά ξεχωρίζει ξεκάθαρα απ’ οτιδήποτε άλλο στην περιοχή» σχολίασε.

«Οι εξωγήινοι στον Κόκκινο Πλανήτη είχαν όντως μηχανές πολύ πιο εξελιγμένες από τις δικές μας» και οι συγκεκριμένες φωτογραφικές «αποδείξεις» το επιβεβαιώνουν, αναφέρει ο κυνηγός εξωγήινων.

«Μηχανές ικανές να μην χρησιμοποιούν καλωδιώσεις και σωληνώσεις, αλλά μικροτεχνολογία ενσωματωμένη κατευθείαν στη δομή των αντικειμένων» τόνισε ο Γουόρινγκ.

https://www.pronews.gr/epistimes/tehnologia/895753_kynigos-exogiinon-vrike-kinitira-tzet-se-plana-tis-nasa-apo-ton-ari

Σχολιο:Ετσι που εχει γινει η ερευνα εξωγηινων ειναι σίγουρο οτι στις πετρες του Αρη θα βρουμε οτι μπορει να φανταστει ο καθενας

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης