Jump to content

Ινστιτούτο Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης (SETI)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

The Astrophysical Journal: Στον γαλαξία μας μπορεί να υπάρχουν δεκάδες ενεργοί εξωγήινοι πολιτισμοί. :cheesy:

Το ερώτημα περί ύπαρξης ή όχι εξωγήινης νοήμονος ζωής είναι ένα από τα μεγαλύτερα της επιστήμης- και σε σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Astrophysical Journal επιχειρείται να δοθούν κάποιες «απαντήσεις» σχετικά με τον αριθμό των πολιτισμών που μπορεί να υπάρχουν στον γαλαξία μας.

Ο αριθμός αυτός, βάσει προηγούμενων εκτιμήσεων, κυμαινόταν από το μηδέν μέχρι δισεκατομμύρια- ωστόσο με βάση αυτή την έρευνα, μπορεί να υπάρχουν πάνω από 30 πολιτισμοί στον γαλαξία μας. Η νέα έρευνα [«The Astrobiological Copernican Weak and Strong Limits for Extraterrestrial Intelligent Life«, Tom Westby, Christopher J. Conselice],

https://arxiv.org/abs/2004.03968

θεωρεί πως νοήμονες μορφές ζωής σχηματίζονται σε άλλους πλανήτες με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που αυτό συνέβη στη Γη- και αυτό οδηγεί στην εκτίμηση περί άνω των 30 «ενεργών» πολιτισμών με δυνατότητες επικοινωνίας στον γαλαξία όπου βρισκόμαστε.

«Θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον μερικές δεκάδες ενεργοί πολιτισμοί στον γαλαξία μας, αν υποθέσουμε πως χρειάζονται πέντε δισεκατομμύρια χρόνια για τον σχηματισμό νοήμονος ζωής σε άλλους πλανήτες, όπως στη Γη» εξηγεί ο Κρίστοφερ Κονσελάις, καθηγητής Αστροφυσικής στο University of Nottingham. «Η ιδέα είναι να κοιτάξουμε την εξέλιξη, μα σε κοσμική κλίμακα. Αποκαλούμε αυτόν τον υπολογισμό Κοπερνίκειο Αστροβιολογικό Όριο».

Ο Τομ Γουέστμπι, πρώτος συντάκτης της έρευνας, σημειώνει: «Η κλασική μέθοδος υπολογισμού του αριθμού νοήμονων πολιτισμών βασίζεται σε εκτιμήσεις πάνω σε τιμές που σχετίζονται με τη ζωή, ως εκ τούτου οι απόψεις για τέτοια θέματα ποικίλλουν πολύ. Η νέα μας μελέτη απλοποιεί αυτές τις υποθέσεις χρησιμοποιώντας νέα δεδομένα, δίνοντάς μας μια συμπαγή εκτίμηση του αριθμού των πολιτισμών στον γαλαξία μας».

«Τα δύο Κοπερνίκεια Αστροβιολογικά Όρια είναι πως η νοήμων ζωή σχηματίζεται σε κάτω από πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, ή μετά από περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια- παρόμοια με τη Γη, όπου ένας πολιτισμός με δυνατότητα επικοινωνίας σχηματίστηκε μετά από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Με το ισχυρό κριτήριο πως απαιτείται περιεχόμενο μετάλλου ίσο με αυτό του ήλιου (ο ήλιος είναι, σχετικά μιλώντας, αρκετά πλούσιος σε μέταλλα) υπολογίζουμε πως θα έπρεπε να υπάρχουν περίπου 36 ενεργοί πολιτισμοί στον γαλαξία μας» συμπλήρωσε.

Η έρευνα αυτή δείχνει πως ο αριθμός των πολιτισμών εξαρτάται πολύ από το για πόσο στέλνουν ενεργά σήματα για την ύπαρξή τους στο διάστημα, όπως ραδιοσήματα από δορυφόρους, τηλεόραση κ.α. Εάν άλλοι εξελιγμένοι τεχνολογικά πολιτισμοί διαρκούν όσο ο δικός μας, που από αυτή την άποψη βρίσκεται στα 100 χρόνια, τότε θα υπάρχουν περίπου 36 «ζωντανοί», εξελιγμένοι τεχνολογικά, πολιτισμοί ανά τον γαλαξία μας. Ωστόσο η μέση απόσταση προς αυτούς θεωρείται πως θα είναι 17.000 έτη φωτός, κάτι που θα καθιστούσε τον εντοπισμό και την επικοινωνία μαζί τους πολύ δύσκολη με την παρούσα μας τεχνολογία. Επίσης είναι πιθανόν να είμαστε ο μόνος πολιτισμός στον γαλαξία μας, εκτός και αν τα χρονικά διαστήματα επιβίωσης πολιτισμών σαν τον δικό μας είναι πολύ μεγάλα.

«Η νέα μας έρευνα υποδεικνύει πως οι έρευνες για εξωγήινους νοήμονες πολιτισμούς όχι μόνο αποκαλύπτουν πώς σχηματίζεται η ζωή, αλλά και μας δίνουν στοιχεία για το πόσο θα διαρκέσει ο δικός μας πολιτισμός. Αν βρούμε πως η νοήμων ζωή είναι κοινή, τότε αυτό θα αποκάλυπτε ότι ο πολιτισμός μας θα μπορούσε να υπάρξει για πολύ περισσότερο από μερικές εκατοντάδες χρόνια. Εναλλακτικά, αν βρούμε ότι δεν υπάρχουν ενεργοί πολιτισμοί στον γαλαξία μας, είναι κακό σημάδι για την ύπαρξή μας μακροπρόθεσμα. Ψάχνοντας για νοήμονα εξωγήινη ζωή- ακόμα και αν δεν βρούμε τίποτα- ανακαλύπτουμε το δικό μας μέλλον και μοίρα» είπε ο καθηγητής Κονσελάις.

https://physicsgg.me/2020/06/15/%cf%80%ce%b9%ce%b8%ce%b1%ce%bd%cf%8e%cf%82-%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%89-%ce%b1%cf%80%cf%8c-30-%ce%b5%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%bf%ce%af-%ce%b5%ce%be%cf%89%ce%b3%ce%ae%ce%b9%ce%bd%ce%bf%ce%b9/

ufo-thumb-large.jpg.a35c8e108e787a30ad0914476f39e25c.jpg

milkyway.png.35f82a4d4d9b44d3b008a2e69e4d3f07.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 156
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • Δροσος Γεωργιος

    157

Αναζήτηση εξωγήινης τεχνολογίας σε εξωπλανήτες. :cheesy:

Την αναζήτηση για ίχνη προηγμένης τεχνολογίας σε εξωπλανήτες αρχίζει ο αστροφυσικός Άνταμ Φρανκ του University of Rochester, χάρη σε χρηματοδότηση της NASA.

Από το 1995 και μετά επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πάνω από 4.000 εξωπλανήτες, μεταξύ των οποίων και κάποιοι σαν τη Γη, που θεωρείται ότι θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή. Ωστόσο, για να διαπιστωθεί αυτό πρέπει πρώτα να βρεθεί ποια είναι τα χαρακτηριστικά υποδεικνύουν ότι υπάρχει ή υπήρχε ζωή σε έναν πλανήτη.

Την τελευταία δεκαετία αστρονόμοι έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να βρουν ποια ίχνη απλών μορφών ζωής («βιοϋπογραφών», biosignatures) μπορεί να υπάρχουν αλλού στο σύμπαν. Αλλά επίσης υπάρχει και το ερώτημα των «τεχνοϋπογραφών» (technosignatures), που θα μπορούσε να αφήσει ένας άλλος τεχνολογικά εξελιγμένος πολιτισμός και θα μπορούσαν να είναι ορατά από τη Γη.

Ο Άνταμ Φρανκ, καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας στο University of Rochester, έλαβε χρηματοδότηση από τη NASA που θα του επιτρέψει να αρχίσει να απαντά σε σχετικά ερωτήματα: Η χρηματοδότηση αυτή θα υποστηρίξει τη μελέτη πάνω σε «τεχνοϋπογραφές» – εντοπίσιμα ίχνη παλαιάς ή νέας τεχνολογίας σε άλλους πλανήτες. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου, πρόκειται για την πρώτη χρηματοδότηση που δίνεται για αναζήτηση τεχνοϋπογραφών- μη ραδιοσημάτων και αντιπροσωπεύει μια νέα κατεύθυνση για το SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence). Ο Φρανκ, σε συνεργασία με τους Τζέικομπ Χακ Μίσρα (Blue Marble Space), Μανασβί Λίνγκαμ (Florida Institute of Technology), Άβι Λοέμπ (Harvard University) και Τζέισον Ράιτ (Pennsylvania State University), αναμένεται να δημιουργήσουν τις πρώτες εγγραφές σε μια online βιβλιοθήκη τεχνοϋπογραφών.

Οι επιστήμονες θα αρχίσουν το πρόγραμμά τους εξετάζοντας δύο πιθανά ίχνη που μπορεί να υποδεικνύουν τεχνολογική δραστηριότητα σε έναν άλλον πλανήτη: Ηλιακούς συλλέκτες και ίχνη μόλυνσης. Στην πρώτη περίπτωση εκτιμάται πως αν ένας πολιτισμός χρησιμοποιεί πολλούς ηλιακούς συλλέκτες (δεδομένου ότι τα άστρα είναι μεταξύ των ισχυρότερων πηγών ενέργειας στο σύμπαν, οπότε η αξιοποίησή τους θα ήταν «φυσική»), τότε το φως που αντανακλάται από έναν πλανήτη θα είχε κάποιο συγκεκριμένο ίχνος φάσματος, που θα υποδείκνυε την παρουσία τους. Στη δεύτερη, θα αναζητούνταν, μέσω του τρόπου απορρόφησης του φωτός στην ατμόσφαιρα, ίχνη χημικών που θα υποδείκνυαν βιομηχανικό πολιτισμό, όπως πχ τα τεχνητά αέρια CFC.

https://physicsgg.me/2020/06/23/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b6%ce%ae%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%be%cf%89%ce%b3%ce%ae%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%83%ce%b5-%ce%b5/

dyson_sphere_diagram-en.png.d7b16da7dfee52c8a0473d62ad206664.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η νέα Διοίκηση Επιχειρήσεων Διαστήματος των ΗΠΑ θα ονομάζεται... Σποκ. :cheesy:

Η νέα αμερικανική διαστημική δύναμη ανακοίνωσε σήμερα τη δομή της λειτουργίας της, προκαλώντας έκπληξη με την επιλογή του ονόματος της επιχειρησιακής διοίκησής της, το οποίο παραπέμπει ευθέως στο διάσημο franchise επιστημονικής φαντασίας , Σταρ Τρεκ.

Συγκεκριμένα, η Διοίκηση Επιχειρήσεων Διαστήματος των ΗΠΑ θα λάβει το όνομα της από τον ίσως δημοφιλέστερο χαρακτήρα της θρυλικής σειράς της δεκαετίας του '60, τον μισό άνθρωπο - μισό Βουλκάνιο Σποκ, τον οποίο υποδύθηκε με τόση επιτυχία ο Λέοναρντ Νίμοϊ, με τα αρχικά της να παραπέμπουν ευθέως στον πρώτο αξιωματικό του αστρόπλοιου Έντερπραϊζ (Space Operations Command - SP.O.C).

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πολλοί ήταν εκείνοι που χαιρέτισαν το «όνομα» της νέας δύναμης, καθώς παραπέμπει σε έναν από τους πιο αγαπητούς χαρακτήρες της επιστημονικής φαντασίας της μικρής και της μεγάλης οθόνης, ο οποίος αγαπήθηκε τόσο για την ιδιαίτερη εμφάνιση του, με τα μυτερά αυτιά και το «μονοκόμματο» κούρεμα του, όσο και για θρυλική απόλυτη λογική του, η οποία συχνά τον έφερνε σε απολαυστικές αντιπαραθέσεις με τους περισσότερο «συναισθηματικούς» ανθρώπους συναδέλφους του.

Η Δύναμη Διαστήματος θα έχει επίσης μια διοίκηση που θα ασχολείται με την εκπαίδευση των στελεχών της, την STARCOM (Διοίκηση Εκπαίδευσης και Ετοιμότητας Διαστήματος), ενώ οι επιχειρησιακές μονάδες θα αποκαλούνται «δέλτα». Η SpOC θα εδρεύει στην αεροπορική βάση του Πίτερσον, στο Κολοράντο.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο αμερικανικός στρατός «κλείνει το μάτι» στη διάσημη τηλεοπτική σειρά: το λογότυπο της νέας Δύναμης Διαστήματος, ένα βέλος πάνω από έναν πλανήτη με φόντο τα αστέρια θυμίζει έντονα εκείνο του Αστροστόλου, του διαστημικού στόλου της Γης στο τηλεοπτικό και κινηματογραφικό σύμπαν του Σταρ Τρεκ.

Στην φωτογραφία ο θρυλικός κατά το ήμισυ εξωγήινος από τον πλανήτη Βούλκαν άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην επιστημονική φαντασία και την ποπ κουλτούρα.

https://www.kathimerini.gr/1085319/article/epikairothta/episthmh/h-nea-dioikhsh-epixeirhsewn-diasthmatos-twn-hpa-8a-onomazetai-spok

r9aj5nqkkay3fepoy45p-thumb-large.jpg.2d87882176536d2adf84cf78cab78efa.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Η NASA βραβεύει το συμβόλαιο SETI Institute για την υποστήριξη της πλανητικής προστασίας. :cheesy:

Η NASA έχει αναθέσει στο Ινστιτούτο SETI στο Mountain View της Καλιφόρνια, ένα συμβόλαιο για την υποστήριξη όλων των φάσεων των τρεχουσών και μελλοντικών αποστολών πλανητικής προστασίας για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τα πρότυπα πλανητικής προστασίας.

Το Ινστιτούτο SETI θα συνεργαστεί με το Γραφείο Πλανητικής Προστασίας (OPP) της NASA για την παροχή τεχνικών ανασκοπήσεων και συστάσεων, την επικύρωση της βιολογικής καθαριότητας σε έργα πτήσης, την εκπαίδευση για τη NASA και τους συνεργάτες της, καθώς και την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή των απαιτήσεων της NASA και τη διάδοση πληροφοριών. στα ενδιαφερόμενα μέρη και στο κοινό. Ο ρόλος του OPP είναι να προωθήσει την υπεύθυνη εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος προστατεύοντας τόσο τη Γη όσο και τους προορισμούς αποστολής από τη βιολογική μόλυνση.

«Το βάθος της εμπειρίας της αποστολής και το εύρος των γνώσεων στην ομάδα του Ινστιτούτου SETI θα βοηθήσει τη NASA να αντιμετωπίσει τις τεχνικές προκλήσεις της διασφάλισης της εμπρός και της πίσω πλανητικής προστασίας στην αναμενόμενη πορεία της ανθρώπινης εξερεύνησης από τη Σελήνη στον Άρη», δήλωσε η Lisa Pratt, η πλανητική προστασία της NASA αξιωματικός στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσινγκτον.

Η πλανητική προστασία διατηρεί περιβάλλοντα, καθώς και την επιστήμη, εξασφαλίζοντας επαληθεύσιμη επιστημονική εξερεύνηση για την εξωγήινη ζωή. Ορισμένες από τις επερχόμενες επιστημονικές αποστολές της NASA που θα υποστηριχθούν από αυτήν τη σύμβαση περιλαμβάνουν τις αποστολές Mars 2020 και Europa Clipper και προετοιμασίες για την αποστολή Mars Sample Return της NASA. Επιπλέον, η μελλοντική εξερεύνηση ανθρώπινων διαστημικών πτήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis της NASA, όπως το σεληνιακό φυλάκιο Gateway, το Human Lander System και η πρωτοβουλία Commercial Lunar Payload Services, θα υποστηριχθούν στο πλαίσιο αυτής της σύμβασης, στο πλαίσιο της εξερευνητικής προσέγγισης της Αμερικής Moon to Mars.

Το συμβόλαιο είναι ένα συμβόλαιο αορίστου χρόνου παράδοσης / αόριστης ποσότητας με μέγιστη αξία ανάθεσης 4,7 εκατομμυρίων δολαρίων για μια πενταετή περίοδο που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου.

«Καθώς επιστρέφουμε στη Σελήνη, αναζητούμε αποδείξεις προηγούμενης ή τωρινής ζωής στον Άρη και συνεχίζουμε τις αποστολές μας για εξερεύνηση και ανακάλυψη στο ηλιακό σύστημα, η πλανητική προστασία καθίσταται όλο και πιο σημαντικό στοιχείο του σχεδιασμού και της εκτέλεσης της αποστολής», δήλωσε ο Bill Diamond, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου SETI. «Είμαστε περήφανοι που είμαστε συνεργάτες της NASA για αυτήν την κρίσιμη λειτουργία, προστατεύοντας τη Γη από οπισθοδρόμηση και βοηθώντας να διασφαλίσουμε ότι η ζωή που μπορούμε να βρούμε σε άλλους κόσμους δεν προήλθε από τη δική μας».

Η NASA και το Ινστιτούτο SETI συνεργάστηκαν για την πλανητική προστασία για περισσότερο από μια δεκαετία και έχουν αναπτύξει μια ισχυρή σχέση και βασική ικανότητα σε αυτόν τον τομέα. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου SETI έχουν εκτεταμένη εμπειρία στην κατανόηση της μικροβιακής ζωής και πώς μπορούν να επηρεάσουν τις αποστολές, ακόμη και στις ακραίες συνθήκες διαστημικής πτήσης και εξωγήινων περιβαλλόντων. Το Ινστιτούτο SETI έχει επίσης εμπλακεί βαθιά σε επιστημονικές ομάδες για πολλές αποστολές της NASA, όπως το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble, το Curiosity, New Horizons, το OSIRIS-REx, το Kepler και άλλα.

Η εφαρμογή αποτελεσματικών και συνεκτικών προτύπων πλανητικής προστασίας είναι πιο σημαντική από ποτέ, καθώς επεμβαίνουμε όλο και περισσότερο στο διάστημα, όχι μόνο σε αποστολές που διέπονται από διαστημικές υπηρεσίες, αλλά και με έργα που εκτελούνται σε συνδυασμό με, και ακόμη και εξ ολοκλήρου, από τον εμπορικό τομέα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Γραφείο Πλανητικής Προστασίας της NASA, επισκεφθείτε:

https://go.nasa.gov/2ZblwYE

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-awards-seti-institute-contract-for-planetary-protection-support

0501191516-amy_lab_sampling.thumb.jpg.21f0c8b448caac4bde62d42c1af84e3a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Εικόνα ενός άλλου κόσμου, όπου ίσως υπάρχει ζωή. :cheesy:

Καλλιτεχνική απεικόνιση της επιφάνειας του πλανήτη Proxima b (Εγγύτατος b), ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2016, έχει μέγεθος αντίστοιχο αυτού της Γης και ενδεχομένως να είναι κατοικήσιμος, έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

Σύμφωνα με αστρονόμους που χρησιμοποίησαν το 3,6 μέτρων τηλεσκόπιο του ESO (European Southern Observatory) στο Λα Σίλα της Χιλής, καθώς και άλλα τηλεσκόπια ανά τον κόσμο, ο εξωπλανήτης αυτός είναι σε απόσταση από το άστρο του- το κοντινότερο γειτονικό μας- που επιτρέπει την ύπαρξη θερμοκρασιών αρκετά ήπιων ώστε νερό σε υγρή μορφή να συσσωρεύεται στην επιφάνειά του.

Η καλλιτεχνική απεικόνιση δείχνει την επιφάνεια του Εγγύτατου b, ο οποίος είναι σε τροχιά γύρω από τον Εγγύτατο Κενταύρου- τον κόκκινο νάνο που αποτελεί το άστρο που είναι πιο κοντά στο ηλιακό μας σύστημα. Στην εικόνα αυτή φαίνεται επίσης το Άλφα Κενταύρου ΑΒ. Ο Εγγύτατος b είναι λίγο μεγαλύτερος από τη Γη και περιστρέφεται γύρω από τη Γη σε τροχιά που είναι στην αποκαλούμενη «κατοικήσιμη ζώνη», όπου η θερμοκρασία επιτρέπει την παρουσία νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνεια, και ως εκ τούτου θεωρείται ότι μπορεί, ενδεχομένως, να φιλοξενεί ζωή.

https://www.naftemporiki.gr/story/1631292/eikona-enos-allou-kosmou-opou-isos-uparxei-zoi

eikona-enos-allou-kosmou-opou-isos-uparxei-zoi.jpg.f7059602cc90576ee5a4d05f0a031ac8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Δεν βρέθηκαν εξωγήινοι στο 0,001% των άστρων του γαλαξία μας. :cheesy:

Η μεγαλύτερη έως τώρα έρευνα στον ουρανό, γύρω από περίπου 10,3 εκατομμύρια άστρα, ακόμη μια φορά απέβη άκαρπη, καθώς απέτυχε να ανιχνεύσει την παραμικρή τεχνολογική «υπογραφή» κάποιου εξωγήινου πολιτισμού.

Οι επιστήμονες, πάντως, δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν τις προσπάθειές τους.

Η νέα έρευνα στο νότιο αστερισμό των Ιστίων, η οποία έγινε με το αυστραλιανό ραδιοτηλεσκόπιο χαμηλής συχνότητας MWA (Murchison Widefield Array), αφορούσε κυρίως τον εντοπισμό κάποιου επικοινωνιακού σήματος που θα μπορούσε να προέρχεται από νοήμονα όντα «εκεί έξω» [A SETI Survey of the Vela Region using the Murchison Widefield Array: Orders of Magnitude Expansion in Search Space]

https://arxiv.org/pdf/2009.03267.pdf

«Δεν είναι παράξενο που δε βρήκαμε τίποτε. Υπάρχουν ακόμη τόσο πολλές άγνωστες μεταβλητές. Η αναζήτηση ζωής έξω από το ηλιακό σύστημά μας συνιστά μεγάλη πρόκληση. Δεν ξέρουμε πότε, πώς ή τι είδους σήμα μπορεί να λάβουμε και θα αποτελεί ένδειξη ότι δεν είμαστε μόνοι μας στο γαλαξία μας» δήλωσε η αστροφυσικός Τσενόα Τρεμπλέι του Τμήματος Αστρονομίας και Διαστημικής Επιστήμης του σημαντικότερου ερευνητικού οργανισμού της Αυστραλίας CSIRO.

Με βάση την εκτίμηση ότι στο γαλαξία μας υπάρχουν περίπου 100 δισεκατομμύρια άστρα, με τα περισσότερα από αυτά να έχουν εξωπλανήτες γύρω τους, υπάρχουν ασφαλώς ακόμη πολλά περιθώρια για έρευνα.

«Δέκα εκατομμύρια άστρα δε φαίνονται πολλά. Έως τώρα έχουμε ψάξει μόνο το 0,001% του γαλαξία μας. Είναι σαν οι ωκεανοί να περιείχαν μόνο 30 ψάρια και εμείς να προσπαθούσαμε να τα βρούμε ψάχνοντας μια περιοχή με μέγεθος πισίνας στην πίσω αυλή του σπιτιού. Οι πιθανότητες να βρίσκαμε κάποιο από αυτά τα ψάρια θα ήταν μικρή» πρόσθεσε η Τρεμπλέι, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η έρευνα για πιθανές εξωγήινες «τεχνο-υπογραφές» θα δεχτεί νέα ώθηση στο άμεσο μέλλον χάρη στο νέο μεγάλο τηλεσκόπιο SKA (Square Kilometer Array).

https://physicsgg.me/2020/09/10/%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b2%cf%81%ce%ad%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b1%ce%bd-%ce%b5%ce%be%cf%89%ce%b3%ce%ae%ce%b9%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf-0001-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%ac%cf%83%cf%84%cf%81%cf%89/

csiro.png.09f36492b2c499a98ee081c3180a9d23.png

host-luminosity.thumb.png.4f60d24bd945dd740373fbc173061ddd.png

wowsignal.jpg.a3b61dab26b84d8c1051d1f91f749531.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης σύμφωνα με την θεωρία παιγνίων. :cheesy:

Ο Eamonn Kerins από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, στην δημοσίευσή του με τίτλο «Mutual detectability: a targeted SETI strategy that avoids the SETI Paradox», προτείνει μια μέθοδο αναζήτησης εξωγήινων πολιτισμών που βασίζεται (και) στην θεωρία παιγνίων.

Η εν λόγω εργασία αναπτύσσει δυο προσεγγίσεις όσον αφορά την αναζήτηση ευφυούς ζωής σε άλλα πλανητικά συστήματα. Η μία σχετίζεται με την αναζήτηση σημάτων στο διάστημα από πιθανούς εξωγήινους πολιτισμούς (Searches for Extraterrestrial Intelligence=SETI). Η άλλη περιλαμβάνει την σάρωση του ουρανού για την ανακάλυψη κατοικήσιμων εξωπλανητών (όπου είναι πιθανή ύπαρξη ευφυούς ζωής) με σκοπό την αποστολή μηνυμάτων προς αυτούς που θα αποκαλύπτει την ύπαρξή μας και την επιθυμία μας για επικοινωνία (Messaging Extraterrestrial Intelligence=METI).

Ο Kerins προτείνει ότι ένας τρόπος για να συγχωνεύσουμε τις δύο προσεγγίσεις με σκοπό την αποτελεσματικότερη αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης είναι να χρησιμοποιήσουμε μια λογική παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στη θεωρία παιγνίων.

Ο Kerins ξεκινά σημειώνοντας ο λόγος που οι επιστήμονες στη Γη δεν έχουν ανακαλύψει σήματα από εξωγήινους, είναι πιθανόν να οφείλεται στο ότι δεν στέλνουν κανένα σήμα! Ίσως φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τραβήξει την προσοχή μη φιλικών και επικίνδυνων πολιτισμών. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι εάν υπάρχουν κι άλλοι εκεί έξω, μπορεί να προσπαθούν να «ακούσουν», όπως κάνουμε ακριβώς και εμείς. Αυτό οδηγεί στο παράδοξο SETI, όπου όλοι προσπαθούν να ακούσουν, αλλά κανείς δεν στέλνει μηνύματα.

Πώς θα μπορούσε να επιλυθεί ένα τέτοιο παράδοξο; Η θεωρία παιγνίων υποδεικνύει ότι και οι δυο πλευρές πρέπει να συμφωνούν, πως η πλευρά με την μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες θα πρέπει να είναι αυτή που θα μεταδώσει πρώτη σήματα επικοινωνίας προς την άλλη.

Ο Kerins προτείνει επίσης ότι και τα δύο μέρη σε μια τέτοια κατάσταση προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτό που περιγράφει ως «κοινό παρονομαστή πληροφοριών» για να αποφασίσουν εάν θα στείλουν ένα στοχευμένο σήμα. Τέτοιες πληροφορίες, σημειώνει, πρέπει να είναι σε μορφή που κάθε πλευρά μπορεί να αναγνωρίσει.

Μια τέτοια πληροφορία θα ξεκινά με κάτι πολύ βασικό, όπως η ισχύς του σήματος διέλευσης (το ποσοστό της λαμπρότητας του άστρου που αποκρύβεται όταν ένας πλανήτης διέρχεται μπροστά από το άστρο του). Ένα τέτοιο σήμα είναι εύκολο να ανιχνευθεί και είναι επίσης ανεξάρτητο από τις πιθανές μορφές ζωής που μπορεί να υπάρχουν στον πλανήτη. Αυτή η προσέγγιση θα περιόριζε επίσης την αναζήτηση εξωγήινης ζωής μόνο σε εκείνους τους (εξω)πλανήτες που κινούνται στο ίδιο επίπεδο με το επίπεδο της τροχιάς της Γης γύρω από τον ήλιο και αντιστρόφως.

Αν ακολουθήσουμε μια τέτοια προσέγγιση, με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα δεδομένα, η αναζήτηση περιορίζεται σε έναν μόνο εξωπλανήτη: τον K2-155d. Προτείνεται μάλιστα ότι επειδή το σήμα διέλευσης του εξωπλανήτη K2-155d φαίνεται πιο ισχυρό σ’ εμάς (σε σχέση με το αντίστοιχο σήμα διέλευσης της Γης που βλέπει πιθανός παρατηρητής στον εξωπλανήτη), πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που θα στείλουμε ένα σήμα – και στη συνέχεια να περιμένουμε για κάποια απάντηση.

https://physicsgg.me/2020/11/02/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b6%ce%ae%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%be%cf%89%ce%b3%ce%ae%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%bd%ce%bf%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%8d%ce%bc%cf%86/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η προέλευση του πιθανού εξωγήινου σήματος «ουάου!» :cheesy:

Το 1977, οι αστρονόμοι του Big Ear Radio Telescope στο Ντελαγουέρ του Οχάιο – κατέγραψαν ένα μοναδικό σήμα από το διάστημα.

Ήταν τόσο ισχυρό και ασυνήθιστο ώστε ο Jerry Ehman σημείωσε στο εκτυπωμένο σήμα το βαρουφικό επιφώνημα «ουάου!». Μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών, κανείς δεν μπόρεσε να εντοπίσει την πηγή του σήματος ή να εξηγήσει το ισχυρό και μοναδικό σήμα, το οποίο είχε διάρκεια 72 δευτερολέπτων.

Πολλοί προτείνουν πως η μόνη ερμηνεία για ένα τέτοιο σήμα είναι η προέλευσή του από κάποιον μακρινό εξωγήινο πολιτισμό.

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος Alberto Caballero, ένας από τους ιδρυτές του καναλιού The Exoplanets, βρήκε κάποια στοιχεία για την πιθανή πηγή του σήματος “Wow!”.

Στην εργασία του που δημοσίευσε στον ιστότοπο arxiv.org, ο Caballero περιγράφει την αναζήτηση στη βάση δεδομένων του διαστημικού τηλεσκοπίου Γαία για πιθανά άστρα σαν τον Ήλιο, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν έναν εξωπλανήτη ικανό να υποστηρίξει ζωή.

Σύμφωνα με την συλλογιστική του Caballero, αν το σήμα προερχόταν από εξωγήινο πολιτισμό, είναι πιθανό ο πολιτισμός αυτός να αναπτύχθηκε σε κάποιον εξωπλανήτη παρόμοιο με την Γη, που βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη ενός άστρου σαν τον Ήλιο.

Η βάση δεδομένων της Gaia περιέχει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια άστρα και ψάχνοντας εκεί ο Caballero θεωρεί πως είναι πολύ πιθανό το σήμα να ήρθε από την περιοχή που βρίσκεται το άστρο με το άχαρο όνομα ‘2MASS 19281982-2640123’.

Σημειώνει πως υπάρχουν κι άλλα υποψήφια αστρικά συστήματα στην περιοχή, αλλά το άστρο που προτείνει μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο σημείο εκκίνησης για μια νέα ερευνητική προσπάθεια από τους αστρονόμους που διαθέτουν τα εργαλεία αναζήτησης εξωπλανητών.

https://physicsgg.me/2020/11/25/%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%ad%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b9%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%8d-%ce%b5%ce%be%cf%89%ce%b3%ce%ae%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%85-%cf%83%ce%ae%ce%bc/

wowsignal.jpg.77ec7f3f001c240106d89d45f34db7f2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

O γαλαξίας μας είναι γεμάτος με ‘νεκρούς’ εξωγήινους πολιτισμούς που μάλλον αυτοκαταστράφηκαν. :cheesy:

Οι περισσότεροι από τους εξωγήινους πολιτισμούς που ενδεχομένως να υπήρξαν στον γαλαξία μας μάλλον είναι ήδη «νεκροί»- ίσως έχοντας αυτοκαταστραφεί, σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στις 14 Δεκεμβρίου στο arXiv.

Όπως αναφέρει το Live Science, η έρευνα αυτή χρησιμοποίησε σύγχρονα αστρονομικά και στατιστικά μοντέλα για να απεικονίσει την εμφάνιση και τον θάνατο της νοήμονος ζωής στον χώρο και στον χρόνο ανά τον γαλαξία μας. Τα αποτελέσματά της αντιστοιχούν σε ένα ακριβέστερο update της διάσημης Εξίσωσης του Ντρέικ, δημιούργημα του Φρανκ Ντρέικ- ενός εκ των ιδρυτών του SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence)- το 1961. Η εξίσωση αυτή, που έγινε ιδιαίτερα γνωστή, χάρη στη μίνι σειρά «Cosmos» του Καρλ Σέιγκαν, βασίζεται σε μια σειρά μεταβλητών για να υπολογίσει τον αριθμό των πιθανών εξωγήινων πολιτισμών στον γαλαξία μας.

Το νέο αυτό επιστημονικό άρθρο, που συντάχθηκε από τρεις φυσικούς του Caltech και ένα παιδί λυκείου, από το Santiago High School, έχει πιο πρακτικό χαρακτήρα, καθώς λέει πού και πού είναι πιθανότερο να εμφανιστεί ζωή στον γαλαξία και υποδεικνύει τον παράγοντα που θεωρείται σημαντικότερος: Την τάση των νοήμονων όντων προς την αυτοκαταστροφή.

«Από την εποχή του Σέιγκαν, έχουν γίνει πολλές έρευνες» είπε ο Τζόναθαν Τζιάνγκ, ένας εκ των ερευνητών, αστροφυσικός στο JPL της NASA στο Caltech. «Ειδικά από τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και Kepler έχουμε πολλές γνώσεις για τις πυκνότητες (αερίων και άστρων) στον γαλαξία, τους ρυθμούς σχηματισμού άστρων και τον σχηματισμό εξωπλανητών…και τη συχνότητα εκρήξεων σουπερνόβα. Ξέρουμε τώρα κάποιους από τους αριθμούς (που ήταν μυστήρια κατά το διάσημο επεισόδιο του “Cosmos”)».

Οι ερευνητές εξέτασαν μια σειρά από παράγοντες που θεωρείται ότι επηρεάζουν την ανάπτυξη νοήμονος ζωής, όπως τη συχνότητα της εμφάνισης άστρων σαν τον ήλιο με πλανήτες σαν τη Γη, τη συχνότητα θανατηφόρων σουπερνόβα, την πιθανότητα και τον απαιτούμενο χρόνο που απαιτούνται για την εξέλιξη νοήμονος ζωής υπό σωστές συνθήκες και την πιθανή τάση των προηγμένων πολιτισμών να αυτοκαταστρέφονται. Προσομοιώνοντας την εξέλιξη του γαλαξία στο πέρασμα του χρόνου έχοντας κατά νου αυτούς τους παράγοντες, διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα της εμφάνισης ζωής με βάση παράγοντες που είναι γνωστοί κορυφώθηκε σε απόσταση περίπου 13.000 ετών φωτός από το κέντρο του γαλαξία, και ο ανθρώπινος πολιτισμός εμφανίστηκε στην επιφάνεια του πλανήτη μας περίπου 13,5 δισ. χρόνια μετά τον σχηματισμό του γαλαξία (αν και απλές μορφές ζωής εμφανίστηκα σχετικά σύντομα). Όπως γράφει το Live Science, με άλλα λόγια είμαστε ένας πολιτισμός των «συνόρων» από άποψης γαλαξιακής γεωγραφίας και θα ήμασταν σχετικά καθυστερημένοι στη «σκηνή» των πολιτισμών του γαλαξία. Ωστόσο, θεωρώντας πως η ζωή εμφανίζεται σχετικά συχνά και κάποιες φορές οδηγεί σε νοήμονες μορφές, υπάρχουν πιθανώς άλλοι πολιτισμοί εκεί έξω, κυρίως γύρω από την εν λόγω «μπάντα» των 13.000 ετών φωτών, λόγω της συχνότητας των άστρων σαν τον ήλιο εκεί.

Οι περισσότεροι από τους πολιτισμούς που ενδεχομένως να υπάρχουν στον γαλαξία σήμερα είναι μάλλον νέοι. Κι αυτό γιατί καθώς εξελίσσεται ένας πολιτισμός μετά από μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι πολύ πιθανό να αυτοκαταστρέφεται. Ακόμα και αν πριν από 5 και πλέον δισεκατομμύρια χρόνια ο γαλαξίας έφτασε στο «ζενίθ» του όσον αφορά στους πολιτισμούς, οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αυτοκαταστραφεί, εκτιμούν οι ερευνητές.

Η πιο «αβέβαιη» μεταβλητή στην εν λόγω έρευνα είναι η συχνότητα με την οποία αυτοκαταστρέφονται οι πολιτισμοί- ωστόσο θεωρείται επίσης η σημαντικότερη ως προς το πόσο εξαπλωμένος είναι ο πολιτισμός γενικότερα, εκτιμούν οι ερευνητές. Ακόμα και μια χαμηλή πιθανότητα αυτοκαταστροφής ενός πολιτισμού, ανά οποιαδήποτε χρονική περίοδο, θα σήμαινε πως η συντριπτική πλειονότητα των πολιτισμών του γαλαξία μας έχουν ήδη «πεθάνει», σύμφωνα με την έρευνα- η οποία έχει υποβληθεί σε επιστημονικό περιοδικό για δημοσίευση και αναμένεται να εξεταστεί και από άλλους επιστήμονες.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Phys.org, τόσο οι άνθρωποι όσο και άλλα πλάσματα έχουν την τάση καταστροφής του περιβάλλοντός τους: Εάν σε ένα νησί καταφθάσουν αρουραίοι, θα καταναλώσουν οτιδήποτε μπορεί να φαγωθεί και μετά θα λιμοκτονήσουν- ενώ οι άνθρωποι επιβαρύνουν σημαντικά τον πλανήτη τους, με κίνδυνο να φτάσει σε σημείο να μη μπορεί να υποστηρίξει ζωή. Με βάση αυτά τα δεδομένα, συν όσα έχουμε μάθει από την εποχή του Ντρέικ – πχ νέα στοιχεία για την ηλικία του σύμπαντος, τις συνθήκες μετά το Big Bang, τους εξωπλανήτες κ.α.- οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως, αν έχουν εμφανιστεί εξωγήινοι πολιτισμοί, οι περισσότεροι πλέον έχουν εκλείψει, λόγω της αδυναμίας τους να αποτρέψουν την ίδια τους την εξαφάνιση.

https://physicsgg.me/2020/12/23/o-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%be%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b3%ce%b5%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%ce%bd%ce%b5%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%8d/

ceb3ceb1cebbceb1cebeceb9ceb1cf82.jpg.9beac3853a55bbe5a1ef5b93847e424d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Στο μικροσκόπιο εξωγήινο ραδιοσήμα που εντόπισε το τηλεσκόπιο Parkes :cheesy:

Παράξενο ραδιοκύμα που μοιάζει να προήλθε από τον αστερισμό του Κενταύρου και συγκεκριμένα από το άστρο Εγγύτατος Κενταύρου, το κοντινότερο στο ηλιακό μας σύστημα, εξετάζουν επιστήμονες. Το ραδιοκύμα παρατηρήθηκε ύστερα από ανάλυση δεδομένων 30 ωρών του ραδιοτηλεσκοπίου Παρκς στην Αυστραλία, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, η οποία αποκαλύπτει ότι το σήμα ελήφθη τον Απρίλιο. Η ανάλυση του σήματος έδειξε ότι αυτό είχε αρκετά μεγάλη διάρκεια, ενώ η επιστημονική ομάδα δεν κατάφερε να εντοπίσει άλλη πιθανή γήινη πηγή του, όπως διερχόμενο δορυφόρο ή βιομηχανική δραστηριότητα. Μέχρι στιγμής μεγάλα ραδιοτηλεσκόπια, όπως αυτά στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ ή το τηλεσκόπιο Παρκς στην Αυστραλία, έχουν αναγνωρίσει την πηγή κάθε απροσδόκητης εκπομπής ραδιοκυμάτων, αποδίδοντάς την σε ανθρώπινη δραστηριότητα ή φυσικό φαινόμενο. Το πρόσφατο ραδιοκύμα έχει κατά πάσα πιθανότητα μια τέτοια λογική εξήγηση. Η κατεύθυνσή του, όμως, η συχνότητά του στα 980MHz και η περιοδική μεταβολή της συχνότητας αυτής ενδέχεται να οφείλονται στη διέλευση πλανήτη μπροστά από την πηγή εκπομπής. Η επιστημονική ομάδα του τηλεσκοπίου Κλαρκ ετοιμάζεται τώρα να δημοσιεύσει την παρατήρησή της, έχοντας ονομάσει το κύμα BLC1.

Το άστρο Proxima Centauri (Εγγύτατος Κενταύρου) είναι κόκκινος νάνος σε απόσταση 4,2 ετών φωτός από τη Γη. Το άστρο παρατήρησαν επιστήμονες, οι οποίοι θεωρούν ότι η μορφολογία του θα μπορούσε να το καταστήσει ικανό να ευνοήσει την εμφάνιση ζωής στο πλανητικό του σύστημα. «Πρόκειται για τον πρώτο σοβαρό υποψήφιο για εξωγήινη ζωή, μετά το “σήμα Ουάου!” του 1977», λέει μέλος της επιστημονικής ομάδας. Το «σήμα Ουάου!» ήταν ραδιοσήμα πολύ μικρής διάρκειας, το οποίο κατέγραψε ραδιοτηλεσκόπιο του Οχάιο των ΗΠΑ το 1977, στο πλαίσιο του προγράμματος SETI για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής. Το παράξενο σήμα, που πήρε το όνομά του από σημείωση έκπληξης του αστρονόμου Τζέρι Ιμαν δίπλα στην έκθεση παρατήρησης, είχε προκαλέσει κύμα ενθουσιασμού, παρά τις προειδοποιήσεις του Ιμαν για τον κίνδυνο εξαγωγής τέτοιων βιαστικών συμπερασμάτων.

Το πρόγραμμα Breakthrough Listen, στο οποίο συμμετέχει το ραδιοτηλεσκόπιο Κλαρκ, δημιουργήθηκε το 2015 από τον επενδυτή Γιούρι Μίλνερ, με στόχο την καταγραφή ραδιοκυμάτων από τα εκατομμύρια κοντινότερα στη Γη άστρα. Το δεκαετές πρόγραμμα είχε παρουσιάσει στο Λονδίνο ο Στίβεν Χόκινγκ, χαρακτηρίζοντάς το «κρίσιμης σημασίας».

Η πρόκληση για τους επιστήμονες, μέλη του προγράμματος Breakthrough Listen και άλλων που αναζητούν νοήμονα ζωή στα ουράνια, αφορά τον εντοπισμό «τεχνολογικών υπογραφών» μεταξύ του κοπετού γήινων ραδιοφωνικών κυμάτων, φυσικών φαινομένων στη Γη ή στο Διάστημα και των μηχανημάτων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Το έργο τους δεν είναι εύκολο. Το 1997, η «κυνηγός εξωγήινων» Τζιλ Τάρτερ εντόπισε πιθανό σήμα από μακρινό γαλαξία, το οποίο αποδείχθηκε εντέλει ότι προερχόταν από την κεραία διαστημοπλοίου της NASA σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Παρότι το άστρο Εγγύτατος Κενταύρου είναι πολύ αχνό για να φανεί με γυμνό μάτι, προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον των επιστημόνων.

https://physicsgg.me/2020/12/19/%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%b9%ce%bf-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%be%ce%b5%ce%bd%ce%bf-%ce%b5%ce%be%cf%89%ce%b3%ce%ae%ce%b9%ce%bd%ce%bf-%cf%81%ce%b1/

panstarrsparkes_sarkissian900.jpg.8910d7b07a227e200ddee7224bb2ba4f.jpg

position_from_proxima_centauri.thumb.png.95ce4b42e3a13c0b83f2c84edb3e012e.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Περιστρεφόμενες μαύρες τρύπες και εξωγήινοι πολιτισμοί τύπου ΙΙΙ :cheesy:

Tο 1969 ο Roger Penrose (Νόμπελ Φυσικής 2020) πραγματοποίησε μια εξαιρετική ανακάλυψη. Βρήκε ότι μια περιστρεφόμενη μαύρη τρύπα αποθηκεύει περιστροφική κινητική ενέργεια στο στροβιλισμό του χώρου γύρω της (Gravitational collapse: the role of general relativity).

Επειδή ο στροβιλισμός του χώρου πραγματοποιείται έξω από τον ορίζοντα της τρύπας, η περιστροφική του ενέργεια διατίθεται προς κατανάλωση! Η ανακάλυψη του Penrose ήταν εξαιρετική επειδή, όπως έδειξε αμέσως μετά ο (18χρονος τότε) Δημήτρης Χριστοδούλου (Reversible and Irreversible transformations in Black-Hole Physics), η περιστροφική ενέργεια της τρύπας ήταν τεράστια. Αν η μαύρη τρύπα περιστρέφεται με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα, ο συντελεστής αποθήκευσης και απελευθέρωσης ενέργειας θα είναι 48 φορές μεγαλύτερος από τον συντελεστή απόδοσης της πλήρους πυρηνικής καύσης του Ήλιου.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί αυτή η ενέργεια; Όχι βέβαια από τον γήινο ανθρώπινο «πολιτισμό», αλλά από προηγμένους εξωγήινους πολιτισμούς.

Σύμφωνα με τον Nikolai Kardashev οι πιθανοί προηγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί, μπορούν να καταταχθούν ανάλογα με την ενέργεια που καταναλώνουν, σε τρεις κατηγορίες:

Πολιτισμός τύπου Ι: είναι ο πολιτισμός που ελέγχει όλες τις πλανητικές μορφές ενέργειας. Μπορεί να χρησιμοποιήσει όλη την ηλιακή ενέργεια που φτάνει στον πλανήτη του, ελέγχει την θερμοκρασία του πλανήτη, τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τη σεισμική και την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Πολιτισμός τύπου ΙΙ: είναι αυτός που αφού εξάντλησε τους πόρους του πλανήτη του, κατάφερε να ελέγχει και να καταναλώνει όλη την παραγόμενη ενέργεια ενός άστρου (σαν τον ήλιο μας).

Πολιτισμός τύπου ΙΙΙ: είναι ο πολιτισμός ο οποίος αφού έχει εξαντλήσει την ενέργεια ολόκληρου του πλανητικού του συστήματος, έχει αποικίσει τον γαλαξία του και μπορεί να ελέγχει την ενέργεια σε γαλαξιακό επίπεδο.

Αν είναι δυνατή η άντληση ενέργειας από τις μαύρες τρύπες, τότε ένας πολιτισμός τύπου ΙΙΙ (εφόσον υπάρχει), μάλλον θα το έχει πετύχει. Κι αν αυτό συμβαίνει ήδη, τότε μια τέτοια τεχνολογία άντλησης ενέργειας θα μπορούσε να αφήνει ίχνη έξω από τον ορίζοντα των γεγονότων μιας περιστρεφόμενης μαύρης τρύπας – το όριο πέρα ​​από το οποίο η βαρύτητα μιας μαύρης τρύπας γίνεται τόσο ισχυρή ώστε να είναι αδύνατη η διαφυγή ύλης και ενέργειας από την έλξη της μαύρης τρύπας. Σε μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσαν να οφείλονται κάποιες εκρήξεις πλάσματος, μια θερμή μορφή φορτισμένου αερίου, στο περιβάλλον των μαύρων τρυπών.

Αυτό το σενάριο ενισχύεται από μια πρόσφατη δημοσίευση των Luca Comisso and Felipe A. Asenjo στο περιοδικό Physical Review D με τίτλο: ‘Magnetic reconnection as a mechanism for energy extraction from rotating black holes‘.

https://journals.aps.org/prd/abstract/10.1103/PhysRevD.103.023014

Οι περιστρεφόμενες μαύρες τρύπες θα μπορούσαν να γίνουν μια σχεδόν απεριόριστη πηγή ενέργειας για έναν προηγμένο πολιτισμό τύπου ΙΙΙ. Σύμφωνα με τον Luca Comisso το επόμενο βήμα θα είναι να κατανοήσουμε πως θα φαίνεται σε απομακρυσμένους παρατηρητές μια τέτοια άντληση ενέργειας από μια μαύρη τρύπα. Και κάτι τέτοιο είναι πιθανό να μας επιτρέψει να εντοπίσουμε προηγμένους εξωγήινους πολιτισμούς.

https://physicsgg.me/2021/01/27/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b5%cf%86%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%8d%cf%81%ce%b5%cf%82-%cf%84%cf%81%cf%8d%cf%80%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%be/

energy-extraction-bh.thumb.png.38dc9ad08a8e76cdcd11636063c36767.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Τομέας 51 :cheesy:

«Ο Τομέας 51 και η εξωγήινη ζωή υπάρχουν και τα δύο», λέει ο επικεφαλής της NASA

«… απλώς, δεν βρίσκονται και τα δύο στο ίδιο μέρος».

Καλώς ήλθατε στη διασημότερη άκρως μυστική στρατιωτική βάση του κόσμου. Ο Τομέας 51 (ή Περιοχή 51) – ένα κυβερνητικό χρονοντούλαπο για τα πιο απόρρητα μυστικά μας, είναι περισσότερο ιδέα παρά φυσική τοποθεσία.

Τα τελευταία 25 χρόνια έχει γίνει, μαζί με το Ρόσγουελ, συνώνυμο με κάθε τι εξωγήινο.

Έχοντας πλέον εδραιωθεί στη λαϊκή κουλτούρα, χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό ταινιών επιστημονικής φαντασίας όπως το «Ημέρα Ανεξαρτησίας», αλλά και αναρίθμητων τηλεοπτικών εκπομπών.

Αποτελεί, άλλωστε, τον επίσημο χώρο όπου βρίσκεται αποθηκευμένη … η Κιβωτός της Διαθήκης (Δείτε το απογοητευτικό «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου»). Επί δεκαετίες ο στρατός των ΗΠΑ δεν αναγνώριζε καν την ύπαρξη του Τομέα 51, σήμερα όμως, χάρη στο Google Earth, μπορεί όποιος θέλει να τον απολαύσει αφ’ υψηλού. Τοποθετημένος στρατηγικά στο Γκρουμ Λέικ, τη λεκάνη μιας αποξηραμένης λίμνης, στη μέση μιας αχανούς απαγορευμένης έκτασης που έχει δεσμεύσει ο στρατός στην έρημο της Νεβάδα, κρύβεται από αδιάκριτα βλέμματα πίσω από μια σειρά λόφων στην κοιλάδα με το χαριτωμένο όνομα Τικαμπού.

Παρά τον σημερινό ξεπεσμό του σε επίπεδο παραμυθιού, παραμένει μια επτασφράγιστη εγκατάσταση. Αν και είχε δημιουργηθεί ως απομακρυσμένη βάση τις Πολεμικής Αεροπορίας, αποκλειστικά για τις δοκιμές μιας ψυχροπολεμικής γενιάς μυστικών «μαύρων» αεροπλάνων τεχνολογίας στελθ, όπως SR-71, U2 και F117, οι γύρω περιοχές απέκτησαν μια δεύτερη ζωή τη δεκαετία του 1980 ως δημοφιλείς τοποθεσίες για την παρατήρηση ιπτάμενων δίσκων – δεν νομίζω πως χρειάζεται να εξηγήσω τους λόγους.

Εκεί έξω, σε έναν από τους πιο μοναχικούς δρόμους της Αμερικής, τον «Εξωγήινο Αυτοκινητόδρομο 375», ιστορίες, εμφανίσεις και συνωμοσίες αναπαράγονται, διαδίδονται και συζητώνται εκτός κάθε ελέγχου.

Ο Τομέας 51 μπήκε στον χάρτη στις αρχές της δεκαετίας του 1990 χάρη σε μια ενδιαφέρουσα διανομή χαρακτήρων, όπως ο Μπομπ Λαζάρ (Bob Lazar), ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό ρεπόρτερ του Λας Βέγκας Τζορτζ Ναπ το 1989 με το ψευδώνυμο «Ντένις» και αργότερα με την πραγματική του ταυτότητα (*).

O Lazar ισχυρίστηκε πως είχε εργαστεί για λίγους μήνες ως μόνιμος «υψηλόβαθμος φυσικός» στο «S-4», ένα ακόμα πιο μυστικό παράρτημα του Τομέα 51 στο Γκρούμ Λέικ (εξοπλισμένο μέχρι και με καμουφλαρισμένες θύρες στεγάστρων χτισμένων μέσα στο λόφο, σε στυλ ταινίας Τζέιμς Μποντ) στην κοντινή αποξηραμένη λίμνη Παπούζ.

Με άδεια πρόσβασης σε επίπεδο «Majestic 12» (υποτιθέμενη μυστική ομάδα – φέρεται ότι συστάθηκε επί προεδρίας Τρούμαν για την περισυλλογή εξωγήινων σκαφών), πάνω από τη βαθμίδα του απόρρητου, εργάστηκε σε πρόγραμμα αντιγραφής της τεχνολογίας των ιπτάμενων δίσκων, προκειμένου να μάθουμε πώς λειτουργούν, με συγκεκριμένη εξειδίκευση στα συστήματα προώθησης που χρησιμοποιούν το «στοιχείο 115» σε κάποιου είδους κινητήρα αντιύλης.

Ο Λαζάρ περιέγραψε τους εννέα δίσκους που είδε «σαν σκάφη που έμοιαζαν φτιαγμένα από ματ αλουμίνιο χωρίς ραφές ή σημάδια συγκόλλησης, λες και είχαν βγει από καλούπι». Έγινε επίσης αυτόπτης μάρτυρας της δοκιμής ενός τέτοιου δίσκου πάνω από τη λίμνη. Αν και δεν είδε ποτέ ζωντανούς εξωγήινους, ο Λαζάρ έχουν διαγραφεί. Δεν έχει βρεθεί η παραμικρή επίσημη καταχώριση για τα έγκριτα διπλώματα που υποστήριζε πως κατείχε. Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος «όλα αυτά, σε συνδυασμό με διάφορες απειλές κατά της σωματικής μου ακεραιότητας, αποτελούν ξεκάθαρη ένδειξη ότι η αρχές προσπαθούν να σβήσουν την ταυτότητά μου

Μια από τις πέντε διαβόητες ιστορίες με UFO, oι οποίες έφεραν τον «ιπτάμενο δίσκο» από τις παρυφές της υποκουλτούρας στο καθιερωμένο σύγχρονο φολκλόρ.

Απόσπασμα από το βιβλίο: «Εξωγήινοι, η επιστήμη ρωτά: υπάρχει κάποιος εκεί έξω;» , Jim Al-Khalili, Μετάφραση: Βaγγέλης Πρατικάκης, εκδόσεις Τραυλός

https://physicsgg.me/2021/02/02/%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%B1%CF%82-51/

area_51_640-nc.thumb.png.8df293139f1b4e3c0718c0082f7ce9b6.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

«Απαίσια ιδέα να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε με τους εξωγήινους», λέει διακεκριμένος φυσικός! :cheesy:

Ο διακεκριμένος φυσικός Μίτσιο Κάκου εκτιμά ότι είναι «απαίσια ιδέα» να προσπαθήσει η ανθρωπότητα να επικοινωνήσει με εξωγήινους πολιτισμούς.

Κατά την άποψή του, θα έρθουμε σε επαφή με εξωγήινους, αλλά αυτό θα πρέπει να το κάνουμε πολύ προσεκτικά. Ο Μίτσιο Κάκου είναι καθηγητής θεωρητικής φυσικής, με βιβλία που έχουν γίνει best seller και πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις στο ενεργητικό του.

Σε συνέντευξη στον Guardian ρωτήθηκε για την άποψή του ότι μέσα σε έναν αιώνα ο άνθρωπος θα έχει έρθει σε επαφή με έναν εξωγήινο πολιτισμό και αν ανησυχεί για το τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

«Σύντομα θα έχουμε το τηλεσκόπιο Webb σε τροχιά και θα έχουμε χιλιάδες πλανήτες να εξετάσουμε και για αυτό πιστεύω ότι είναι σχετικά υψηλές οι πιθανότητες να έρθουμε σε επαφή με κάποιο εξωγήινο πολιτισμό», είπε αρχικά ο Κάκου.

«Κάποιοι συνάδελφοί μου πιστεύουν ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Εγώ πιστεύω ότι αυτή είναι μια απαίσια ιδέα. Όλοι ξέρουμε τι συνέβη στον Μοντεζούμα όταν συνάντησε τον Κορτές στο Μεξικό, πριν από τόσες πολλές εκατοντάδες χρόνια», συμπλήρωσε αναφερόμενος στον Αζτέκο αυτοκράτορα και τον Ισπανό εξερευνητή.

«Προσωπικά πιστεύω ότι οι εξωγήινοι εκεί έξω θα είναι φιλικοί, αλλά δεν μπορούμε να ποντάρουμε σε αυτό. Οπότε πιστεύω ότι θα έρθουμε σε επαφή, αλλά πρέπει να το κάνουμε αυτό πολύ προσεκτικά», κατέληξε.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/975695_apaisia-idea-na-prospathisoyme-na-epikoinonisoyme-me-toys-exogiinoys-leei

michio-kaku.thumb.jpg.d858809734c685e22dd1db8359bcf239.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Η διάρκεια της νοήμονος ζωής είναι ελάχιστη χρονικά. :cheesy:

O Tζόζεφ Ασμπάκερ είναι κατηγορηματικός. Υπάρχει νοήμων ζωή κάπου στο Σύμπαν, λέει ο νέος γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, αλλά η ανθρωπότητα δεν θα τη βρει – τουλάχιστον όχι στη διάρκεια της ζωής μας. «Η διάρκεια της νοήμονος ζωής είναι ελάχιστη χρονικά, είναι σαν ένα δευτερόλεπτο. Η πιθανότητα σε αυτό το δευτερόλεπτο να επικοινωνήσουμε με κάποιον που ανέπτυξε νοήμονα ζωή το ίδιο δευτερόλεπτο… είναι πολύ μικρή», εξηγεί στους «Financial Times» από το νέο γραφείο του στο Παρίσι, με μια δορυφορική εικόνα του πλανήτη μας να καλύπτει τον τοίχο πίσω του.

Ο 58χρονος Ασμπάκερ πρέπει να έχει ρωτηθεί για το εάν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες χιλιάδες φορές στη διάρκεια των 31 ετών που βρίσκεται στην Υπηρεσία. «Αυτό εμπνέει τους ανθρώπους, τους ωθεί να γίνουν εξερευνητές και τρελαίνονται για το Διάστημα. Συμπεριλαμβάνομαι κι εγώ μεταξύ τους!» λέει με ενθουσιασμό. «Το Διάστημα είναι η διάσταση που θέλεις να εξερευνήσεις ώστε να πάρεις απαντήσεις στις βασικές ερωτήσεις που έχουμε οι άνθρωποι».

Όμως ως γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας από τον Μάρτιο, ο Ασμπάκερ έχει πιο επείγοντα ερωτήματα να λύσει – σημαντικά για το μέλλον των διαστημικών φιλοδοξιών της Ευρώπης και για την Υπηρεσία που λειτουργεί εδώ και 46 χρόνια. Πρώτη στον κατάλογο επίλυσης είναι η ένταση στις σχέσεις της Υπηρεσίας με την ΕΕ που κινδυνεύει να ακινητοποιήσει την Ευρώπη, την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος επιδίδεται σε έναν νέο ανταγωνισμό στο Διάστημα. Εξήντα χρόνια μετά το ταξίδι του Γιούρι Γκαγκάριν, ο αμερικανός μεγιστάνας Ελον Μασκ άνοιξε το Διάστημα για εμπορικές πτήσεις και μαζί με τον Τζεφ Μπέζος είναι έτοιμοι να στείλουν σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη χιλιάδες δορυφόρους σε μια προσπάθεια να παρέχουν υπηρεσίες Διαδικτύου από το Διάστημα.

Η Ευρώπη άργησε να αναγνωρίσει αυτές τις νέες διαστημικές ευκαιρίες, εξηγεί ο Ασμπάκερ. Καταθέτοντας τις προτεραιότητές του, τον περασμένο μήνα, τόνισε ότι η ιδιωτική χρηματοδότηση για startups που ασχολούνται με το Διάστημα το 2019 στις ΗΠΑ έφτασε τα 5 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα μόλις 188 εκατ. στην Ευρώπη, οδηγώντας αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες να μετεγκατασταθούν.

Η συμφωνία για τον ρόλο της Διαστημικής Υπηρεσίας στη διαστημική στρατηγική της Ευρώπης είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να φτάσουμε τους άλλους και να ανθήσει ο διαστημικός τομέας, τονίζει ο Ασμπάκερ. «Πρέπει να διευκρινίσουμε τι σημαίνει το Διάστημα για την Ευρώπη», λέει. Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία δεν είναι θεσμός της ΕΕ, αλλά ένας διακυβερνητικός οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν τα κράτη – μέλη αλλά και άλλες χώρες όπως η Βρετανία, η Νορβηγία, η Ελβετία και ο Καναδάς. Οι Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια ζητούν να αποκτήσουν τον έλεγχο της Υπηρεσίας, κάτι στο οποίο αντιδρούν άλλες χώρες, γι’ αυτό και η ΕΕ αποφάσισε το 2019 να δημιουργήσει τη δική της Υπηρεσία Διαστημικού Προγράμματος της ΕΕ. Υπάρχει ο φόβος ότι κρίσιμη χρηματοδότηση θα στραφεί σε αυτή την κατεύθυνση.

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε ανταγωνιστικοί», εξηγεί ο Ασμπάκερ. «Και η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Οι Κινέζοι θα ζητούν πολλά χρήματα για τις εκτοξεύσεις τουριστικών διαστημοπλοίων. Πρέπει να προσαρμοστούμε στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή». Γι’ αυτό και οι επιδιώξεις του είναι φιλόδοξες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Θέλει να γίνει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία πιο ανταγωνιστική, να περικόψει τη γραφειοκρατία, να επισπεύσει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και να διοργανώσει την επόμενη χρονιά μια σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ ώστε να τους πείσει να υποστηρίξουν πρωτοπόρα διαστημικά προγράμματα. Κάτι που μπορεί να αποδειχθεί εξίσου δύσκολο με το να έρθουμε σε επαφή με νοήμονα εξωγήινα όντα.

https://physicsgg.me/2021/04/29/%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%81%ce%ba%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bd%ce%bf%ce%ae%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%b6%cf%89%ce%ae%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%bb%ce%ac/

juno-jupiter-moons.thumb.jpg.7426d1a92fdfea62f693d1db8a690541.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Πεντάγωνο: Επιβεβαίωσε την έναρξη έρευνας για άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα. :cheesy:

Το Πεντάγωνο ενημέρωσε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εντοπιστεί περιστατικά με άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα, για τα οποία έχει ξεκινήσει έρευνα.

Το περιστατικό της μάλλον ασταθούς πτήσης του αντικειμένου χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 2019 δημοσιεύθηκε με την έγκριση του Πενταγώνου την περασμένη Τετάρτη. Το βίντεο προέρχεται από τον ναύτη και λάτρη των θεωριών περί UFO. Πρόκειται για μια από τις περιπτώσεις που αποτελούν τμήμα έρευνας, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ είχε επιβεβαιώσει τη γνησιότητα των εικόνων του 2019, χωρίς ωστόσο να τις δημοσιοποιήσει για ενάμιση χρόνο, «προκειμένου να διαλυθούν οι όποιες αμφιβολίες του κοινού γύρω από τη γνησιότητα του υλικού», δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σου Γκάου.

«Ύστερα από προσεκτική μελέτη των εικόνων βίντεο, η υπηρεσία αποδέχθηκε το αίτημα για δημοσιοποίησή τους, καθώς δεν αποκαλύπτονται σε αυτά διαβαθμισμένες πληροφορίες ή απόρρητα οπλικά συστήματα», είπε η κ. Γκάου.

Σύμφωνα με το CNN, εκπρόσωποι των υπηρεσιών ασφαλείας πρόκειται τον Ιούνιο να προβούν στο αμερικανικό Κογκρέσο στον αποχαρακτηρισμό απόρρητων πληροφοριών που έχουν συλλέξει σχετικά με UFO.

Το αμερικανικό ναυτικό είχε αναφέρει το 2019 ότι τα τελευταία χρόνια είχε σημειωθεί ένας αριθμός αναφορών παρουσίας μη εξουσιοδοτημένων ή/και μη ταυτοποιηθέντων ιπτάμενων αντικειμένων που εισήλθαν σε διάφορα πεδία και σε εναέριο χώρο που ελέγχει ο στρατός.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/988975_pentagono-epivevaiose-tin-enarxi-ereynas-gia-agnosta-iptamena-antikeimena

pentagono.thumb.jpg.96c5243d8c9c32b5aa66f82f7659fc13.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Έκθεση ΗΠΑ για UFO: Κανένα στοιχείο για εξωγήινα σκάφη, αλλά κάποια φαινόμενα δεν εξηγούνται. :cheesy:

Η έκθεση διαπιστώνει ότι η συντριπτική πλειονότητα για περισσότερα από 120 περιστατικά που κατεγράφησαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες δεν προήλθε από προηγμένη τεχνολογία του στρατού ή της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με τους New York Times.

Αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών δεν εντόπισαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα εναέρια φαινόμενα τα οποία παρατήρησαν πιλότοι του Ναυτικού τα τελευταία χρόνια σχετίζονται με διαστημικά σκάφη εξωγήινων, αλλά εξακολουθούν να μην μπορούν να εξηγήσουν κάποιες ασυνήθιστες κινήσεις που προβλημάτισαν επιστήμονες και τον στρατό, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους οι οποίοι έλαβαν ενημέρωση για τα ευρήματα που περιλαμβάνονται σε μια πολυαναμενόμενη έκθεση του Πενταγώνου.

Αυτή η διαπίστωση φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα οι πιλότοι του Ναυτικού, που ανέφεραν ότι είδαν «ανεξήγητα» αεροσκάφη, να είχαν έρθει αντιμέτωποι με προγράμματα τα οποία επιθυμούσε να κρατήσει κρυφά η κυβέρνηση.

Ωστόσο, αυτό είναι το μοναδικό ξεκάθαρο εύρημα της απόρρητης έκθεσης, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Και ενώ μια επικείμενη μη απόρρητη εκδοχή της έκθεσης, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στο Κογκρέσο έως τις 25 Ιουνίου, θα παρουσιάσει λίγα ακόμη καθαρά συμπεράσματα, ανώτεροι αξιωματούχοι αναγνώρισαν πως η ίδια η ασάφεια των ευρημάτων, δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκλείσει οριστικά θεωρίες περί εξωγήινων διαστημόπλοιων.

Η αγωνία Αμερικανών που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα (UFO) έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες εν αναμονή της δημοσιοποίησης της έκθεσης του Πενταγώνου. Η έκθεση αναγνωρίζει ότι πολλά ζητήματα σχετικά με τα φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί είναι δύσκολο να εξηγηθούν, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης και των κινήσεών τους.

Μια πιθανή εξήγηση -ότι τα φαινόμενα θα μπορούσαν να είναι μετεωρολογικά μπαλόνια ή άλλα μπαλόνια έρευνας- δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Η τελική έκθεση θα περιλαμβάνει επίσης ένα απόρρητο παράρτημα, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Ενώ το παράρτημα δεν θα περιέχει κανένα στοιχείο που να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα φαινόμενα σχετίζονται με ξένα διαστημόπλοια, οι αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι το γεγονός ότι δεν θα δημοσιευθεί στο κοινό, είναι πιθανό να συνεχίσει να τροφοδοτεί εικασίες ότι η κυβέρνηση έχει μυστικά δεδομένα για επισκέψεις εξωγήινων στη Γη.

Πολλά από τα περισσότερα από 120 περιστατικά που εξετάστηκαν στην έκθεση προέρχονται από μαρτυρίες προσωπικού του Ναυτικού, ανέφεραν αξιωματούχοι. Η έκθεση εξετάζει επίσης περιστατικά που αφορούσαν ξένους στρατιωτικούς τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Για παράδειγμα, οι πιλότοι του Πολεμικού Ναυτικού έρχονταν συχνότερα αντιμέτωποι με αυτά τα φαινόμενα. Μάλιστα, σε μια περίπτωση, εμφανίζονταν παράξενα αντικείμενα καθημερινά από το καλοκαίρι του 2014 έως το Μάρτιο του 2015, στην Ανατολική Ακτή. Οι πιλότοι δήλωσαν στους ανωτέρους τους ότι τα αντικείμενα δεν φαίνεται να είχαν μηχανή ή εξατμίσεις, αλλά μπορούσαν να φτάσουν σε ύψος 30.000 ποδιών και είχαν υπερηχητικές ταχύτητες.

Το Υπουργείο Άμυνας συλλέγει τέτοιες αναφορές για περισσότερα από 13 χρόνια στο πλαίσιο ενός μυστικού Προηγμένου Προγράμματος Αναγνώρισης Απειλών στην Αεροναυπηγική στο Πεντάγωνο. Το πρόγραμμα ανέλυσε δεδομένα ραντάρ, βίντεο και λογαριασμούς που παρέχονται από πιλότους και ανώτερους αξιωματικούς του Ναυτικού.

Αξιωματούχοι ανέφεραν στην έκθεση ότι εξέτασαν επίσης βίντεο που δείχνει ένα λευκό οβάλ αντικείμενο που περιγράφεται ως γιγαντιαίο Tic Tac, που αντιμετώπισαν δύο μαχητικά αεροσκάφη του Ναυτικού στα ανοικτά των ακτών του Σαν Ντιέγκο το 2004. Σε αυτό το περιστατικό, οι πιλότοι ανέφεραν αλληλεπίδραση με το σκάφος, η οποία διήρκεσε αρκετά λεπτά. Σε ένα σημείο, το αντικείμενο εξαφανίστηκε, ένας από τους πιλότους, Cmdr. Ο David Fravor, είπε αργότερα σε συνέντευξή του στους The Times. «Επιταχύνθηκε τόσο, όσο κανένα άλλο αεροσκάφος που έχω δει», είπε.

Η έκθεση μελετά αυτό το περιστατικό, συμπεριλαμβανομένου του βίντεο που συνόδευε την αλληλεπίδραση. Η προέλευση του αντικειμένου, ανέφεραν οι αξιωματούχοι, είναι ακόμη

άγνωστη.

Υπενθυμίζουν δε, ότι η Ρωσία έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην υπερηχητική τεχνολογία καθώς θεωρεί ότι μπορεί να της προσφέρει τη δυνατότητα αποφυγής των αμερικανικών αμυντικών πυραύλων. Η Κίνα έχει επίσης αναπτύξει υπερηχητικό εξοπλισμό, κάτι που φάνηκε από τις στρατιωτικές παρελάσεις. Αν τα άγνωστα εναέρια φαινόμενα είναι κινέζικα ή ρωσικά αεροσκάφη, είπαν οι αξιωματούχοι, αυτό σημαίνει ότι η υπερηχητική έρευνα των δύο υπερδυνάμεων έχει ξεπεράσει κατά πολύ την αμερικανική τεχνολογία.

Πάντως, οι πιλότοι του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ δηλώνουν αναστατωμένοι από τις θεάσεις αυτών των αντικειμένων

Όπως για παράδειγμα το καλοκαίρι του 2014 όταν παρατήρησαν ένα περιστρεφόμενο αντικείμενο το οποίο κινούνταν ενάντια στον άνεμο. Το συγκεκριμένο άγνωστο αντικείμενο εμφανιζόταν καθημερινά, από το καλοκαίρι του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015 πάνω από την Ανατολική Ακτή.

Οι πιλότοι του Ναυτικού ανέφεραν στους προϊσταμένους τους ότι τα αντικείμενα δεν είχαν ορατό κινητήρα ή καυσαέρια υπερύθρων, αλλά ότι μπορούσαν να φτάσουν τα 30.000 πόδια και υπερηχητικές ταχύτητες.

Ο υπολοχαγός Ράιαν Γκρέιβς, πιλότος F / A-18 Super Hornet ο οποίος υπηρετούσε στο Ναυτικό για 10 χρόνια, είπε στους New York Times ότι «αυτά τα αντικείμενα ήταν εκεί συνέχεια» και ότι «12 ώρες στον αέρα είναι 11 ώρες περισσότερο από ό, τι θα περίμενε κανείς».

Στα τέλη του 2014, ένας Αμερικανός πιλότος σχεδόν συγκρούστηκε με ένα από αυτά τα αντικείμενα και μάλιστα κατέθεσε επίσημη αναφορά για το συγκεκριμένο συμβάν. Μερικά από τα περιστατικά καταγράφηκαν σε βίντεο, συμπεριλαμβανομένου ενός που τραβήχτηκε από μια κάμερα αεροπλάνου στις αρχές του 2015, το οποίο δείχνει ένα αντικείμενο να πετάει πάνω από την επιφάνεια του ωκεανού.

https://physicsgg.me/2021/06/04/%ce%ad%ce%ba%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7-%ce%b7%cf%80%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-ufo-%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%b9%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%be/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

«Εξωφεγγάρια» ως ισχυροί υποψήφιοι για ύπαρξη εξωγήινης ζωής. :cheesy:

Τα φεγγάρια «αδέσμευτων» πλανητών, που δεν έχουν «μητρικά» άστρα μπορούν να έχουν ατμόσφαιρα και να διατηρούν νερό σε υγρή μορφή- και επιστήμονες στο LMU (Ludwig Maximilians Universität München) υπολόγισαν πως τέτοιου είδους συστήματα θα μπορούσαν να έχουν αρκετό νερό για να καταστήσουν την ύπαρξη και διατήρηση ζωής δυνατή.

Το νερό σε υγρή μορφή είναι το «ελιξήριο της ζωής», καθώς κάνει τη ζωή δυνατή στον πλανήτη μας και είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη συνεχιζόμενη ύπαρξη ζωντανών οργανισμών. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες αναζητούν νερό σε άλλα στερεά σώματα στο σύμπαν, ως μια προϋπόθεση συνθηκών που θα επέτρεπαν την ύπαρξη ζωής.

Στο ηλιακό μας σύστημα, θεωρείται πως σε διάφορα φεγγάρια στις παρυφές του – συγκεκριμένα στον Εγκέλαδο του Κρόνου και σε τρία φεγγάρια του Δία (Γανυμήδης, Καλλιστώ, Κρόνος) ίσως υπάρχουν υπόγειοι ωκεανοί. Σε αυτό το πλαίσιο, τίθεται το ερώτημα: Ποιες είναι οι πιθανότητες για εντοπισμό νερού σε φεγγάρια πλανητών εκτός ηλιακού συστήματος;

Σε συνεργασία με συναδέλφους τους στο University of Concepción στη Χιλή, η καθηγήτρια Μπάρμπαρα Ερκολάνο και ο Dr. Τομάσο Γκράσι, φυσικοί του LMU, χρησιμοποίησαν μαθηματικές μεθόδους για τη δημιουργία μοντέλων για την ατμόσφαιρα και τη χημεία ενός φεγγαριού σε τροχιά γύρω από έναν «αδέσμευτο» πλανήτη (FFP- free floating planet), δηλαδή έναν που δεν σχετίζεται με κάποιο άστρο.

Οι FFP παρουσιάζουν ενδιαφέρον κυρίως επειδή τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι υπάρχουν αρκετοί εκεί έξω: Συντηρητικές εκτιμήσεις δείχνουν πως ο γαλαξίας μας φιλοξενεί τόσους «ορφανούς» πλανήτες μεγέθους σαν τον Δία όσα είναι και τα άστρα, και ο γαλαξίας μας έχει πάνω από 100 δισ. άστρα.

Οι Ερκολάνο και Γκράσι χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο υπολογιστή για να προσομοιώσουν τη θερμική δομή της ατμόσφαιρας ενώς εξωφεγγαριού μεγέθους σαν τη Γη σε τροχιά γύρω από έναν FFP. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ποσότητα νερού στην επιφάνεια θα ήταν 10.000 φορές μικρότερη από το σύνολο αυτής στους δικούς μας ωκεανούς, μα 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή που συναντάται στην ατμόσφαιρα. Αυτό θα επέτρεπε στη ζωή να εξελιχθεί και να προοδεύσει.

Το μοντέλο από όπου προέκυψε αυτή η εκτίμηση αποτελείται από έναν πλανήτη μεγέθους σαν τη Γη και έναν FFP σαν τον Δία. Ένα τέτοιο σύστημα, δεδομένου ότι δεν έχει κοντά άστρο, θα ήταν σκοτεινό και ψυχρό, ενώ δεν θα υπήρχε και ενέργεια από το άστρο για να τροφοδοτεί χημικές αντιδράσεις. Στο μοντέλο των ερευνητών, κοσμικές ακτίνες παρέχουν τη χημική ώθηση που είναι απαιτούμενη για τη μετατροπή μοριακού υδρογόνου και διοξειδίου του άνθρακα σε νερό και άλλα προϊόντα. Για να παραμείνει το σύστημα σε κίνηση, οι ερευνητές επικαλούνται τις παλιρροιακές δυνάμεις που ασκούνται στο φεγγάρι από τον πλανήτη ως πηγή θερμότητας, και θεωρώντας πως το διοξείδιο του άνθρακα αποτελεί το 90% της ατμόσφαιρας, το φαινόμενο του θερμοκηπίου που προκύπτει θα διατηρούσε μεγάλο μέρος της θερμότητας στο φεγγάρι. Όλα μαζί αυτά επαρκούν για να διατηρήσουν το νερό σε υγρή μορφή.

https://www.naftemporiki.gr/story/1738579/eksofeggaria-os-isxuroi-upopsifioi-gia-uparksi-eksogiinis-zois

gi-feggari.jpg.76838394248c75cd0079532066671510.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η παρατήρηση της Γης από πιθανούς εξωγήινους πολιτισμούς :cheesy:

Οι περισσότεροι εξωπλανήτες που ανακαλύφθηκαν μέχρι σήμερα βρέθηκαν με παρατηρήσεις διέλευσης. Αυτού του είδους οι παρατηρήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνον όταν, το επίπεδο της τροχιάς του εξωπλανήτη είναι τέτοιο ώστε ο εξωπλανήτης να παρεμβάλλεται περιοδικά ανάμεσα στη Γη και το άστρο γύρω από το οποίο περιφέρεται. Πέραν των περιοδικών μειώσεων της λαμπρότητας του άστρου εξαιτίας των εκλείψεων, οι οποίες προσδιορίζουν την περίοδο περιφοράς, οι κατάλληλες φασματοσκοπικές μετρήσεις μπορούν επίσης να αποκαλύψουν και την χημική σύσταση της πιθανής ατμόσφαιρας του εξωπλανήτη.

Κάποιοι αστρονόμοι έκαναν τον αντίστροφο προβληματισμό: Ποιοι εξωπλανήτες (πλανήτες που ανήκουν σε μακρινά ηλιακά συστήματα) διαθέτουν την κατάλληλη οπτική γωνία ώστε η Γη να εντοπίζεται από εκεί με παρατηρήσεις διέλευσης και να ανιχνεύονται τα χημικά στοιχεία που αποτελούν τις ενδείξεις ζωής πλανήτη μας; Εννοείται, εφόσον υπάρχουν εκεί παρατηρητές πιθανών εξωγήινων πολιτισμών.

Για παράδειγμα, πέρυσι η Lisa Kaltenegger από το Ινστιτούτο Carl Sagan του Cornel και ο Joshua Pepper, από το Πανεπιστήμιο Lehigh δημοσίευσαν μια σχετική εργασία όπου ανέφεραν 1.004 άστρα κύριας ακολουθίας (άστρα παρόμοια με τον ήλιο μας) σε απόσταση περίπου 300 ετών φωτός από εμάς, που θα μπορούσαν να περιέχουν πλανήτες παρόμοιους με τη Γη στις δικές τους κατοικήσιμες ζώνες, Επιπλέον, ένας πιθανός εξωγήινος πολιτισμός σ’ αυτούς τους εξωπλανήτες, θα διαπίστωνε την ύπαρξη του πλανήτη μας με αντίστοιχες παρατηρήσεις διέλευσης και θα ανίχνευε τα χημικά ίχνη της ζωής στην Γη. Και αυτό είναι σημαντικό γιατί, όταν ανακαλύπτουμε έναν εξωπλανήτη και όλα τα στοιχεία δείχνουν πως μπορεί να φιλοξενεί ζωή, θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε αν θα μπορούσε κάποιος που μας παρατηρεί από εκεί να διαπιστώσει το ίδιο και για τη Γη. Κάτι που πιθανώς να τους παρακινούσε να έλθουν σε επαφή μαζί μας στέλνοντας σήματα.

Οι Kaltenegger και Pepper στην ουσία δημιούργησαν έναν αστρικό χάρτη που να μας λέει προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κοιτάξουμε για να αναζητήσουμε ή να στείλουμε σήματα επικοινωνίας.

Ωστόσο, οι προηγούμενες μελέτες εξέταζαν μόνο την τωρινή θέση των άστρων και δεν συμπεριέλαβαν την περίπτωση η οπτική τους γωνία στο παρελθόν να ήταν κατάλληλη για παρατηρήσεις διέλευσης της Γης ή να γίνει κατάλληλη στο μέλλον. Έτσι, σε μια νέα δημοσίευση [Past, present and future stars that can see Earth as a transiting exoplanet] οι L. Kaltenegger και J. K. Faherty αναφέρουν ότι μέσα σε μια ακτίνα 100 parsecs από τον Ήλιο υπάρχουν:

1.715 άστρα που στο παρελθόν (πριν από περίπου 5.000 χρόνια), βρίσκονταν στην κατάλληλη θέση ώστε να εντοπίσουν ίχνη ζωής σε μια Γη διερχόμενη μπροστά από τον Ήλιο και

319 άστρα που θα αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα στα επόμενα 5.000 χρόνια

Μεταξύ αυτών βρίσκονται επτά άστρα για τα οποία είναι γνωστό πως φιλοξενούν εξωπλανήτες, όπως το άστρο Ross-128, που «έβλεπε» την διέλευση της Γης μπροστά από τον Ήλιο στο παρελθόν, και τα άστρα Teegarden και Trappist-1, που θα αρχίσουν να την «παρατηρούν» σε 29 και 1.642 χρόνια, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα ραδιοτηλεοπτικά σήματα από την Γη έφτασαν ήδη σε 75 από το σύνολο των 2034(=1715+319) άστρων. Που σημαίνει ότι αν εκεί υπάρχουν προηγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί μάλλον ξέρουν ότι υπάρχουμε.

https://physicsgg.me/2021/06/23/%ce%b7-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%80%ce%b9%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%8d%cf%82-%ce%b5%ce%be%cf%89%ce%b3/

kepler123.jpg.e207691c4fdb19db78772a6f8514b4ad.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έκθεση - ορόσημο για τα UFO ετοιμάζεται να βγάλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. :cheesy:

H αμερικανική κυβέρνηση, η οποία κάποτε απέρριπτε κατηγορηματικά τις αναφορές περί θεάσεων ATIA (UFO), πρόκειται να βγάλει μια αναλυτική έκθεση σχετικά με τα αποκαλούμενα «άγνωστα εναέρια φαινόμενα» (UAP- unidentified aerial phenomena) με βάση παρατηρήσεις πιλότων πολεμικών αεροσκαφών.

Η κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, σε συντονισμό με το Πεντάγωνο, αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να υποβάλει αναφορά στο Κογκρέσο για το συγκεκριμένο θέμα. Τα τελευταία χρόνια το Πεντάγωνο έχει δημοσιοποιήσει ή επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα βίντεο πιλότων του ναυτικού όπου φαίνονται αινιγματικά αεροσκάφη με ταχύτητες και ευελιξίες πέρα από τα όρια των γνωστών αεροπορικών τεχνολογιών.

Όπως γράφει το Reuters, εν όψει της επερχόμενης έκθεσης, αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν αποσαφηνίσει πως λαμβάνουν υπόψιν το θέμα σοβαρά, αποφεύγοντας ερωτήματα περί πιθανής εξωγήινης προέλευσης. Η έκθεση αυτή αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, μετά από δεκαετίες διαψεύσεων και απορρίψεων αναφορών περί παρατηρήσεων αγνώστων ιπτάμενων αντικειμένων και «ιπτάμενων δίσκων».

«Λαμβάνουμε τις αναφορές των εισβολών στον εναέριο χώρο μας- από οποιαδήποτε αεροσκάφη, γνωστά ή άγνωστα- πολύ σοβαρά, και τις διερευνούμε όλες» είπε η Σου Γκοφ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Η περίπτωση της Άλεξ Ντίτριχ, υποπλοιάρχου εν αποστρατεία του αμερικανικού ναυτικού, είναι χαρακτηριστική: Η Ντίτριχ ήταν μεταξύ πιλότων του αεροπλανοφόρου USS Nimitz που ενεπλάκησαν σε μια επαφή το 2004 στα ανοιχτά της Καλιφόρνια με άγνωστα αεροσκάφη που, όπως αναφέρθηκε, θύμιζαν στην όψη καραμελίτσες «Tic Tac».

Μιλώντας στο Reuters η Ντίτριχ είπε ότι το στενόμακρο αντικείμενο δεν φαινόταν να έχει ορατά χαρακτηριστικά για τον έλεγχο της πτήσης στην επιφάνειά του ή μέσα προώθησης. Όπως είπε, το περιστατικό αναλύθηκε με επαγγελματικό, νηφάλιο τρόπο από τη στρατιωτική ιεραρχία, και ελπίζει το ότι μίλησε δημόσια για αυτό να βοηθήσει στην εξάλειψη του στίγματος που έχουν δεχτεί άλλοι υπό παρόμοιες συνθήκες ώστε να μιλήσουν, «ακόμα και αν δεν ξέρουν τι είδαν».

Οι New York Times είχαν μεταδώσει στις 3 Ιουνίου πως αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δεν βρήκαν στοιχεία πως τα UAP που είδαν πιλότοι του ναυτικού ήταν εξωγήινα σκάφη, μα δεν μπορούν να εξηγήσουν τις ασυνήθιστες κινήσεις αυτών των αντικειμένων, ούτε να αποκλείσουν με βεβαιότητα τις θεωρίες περί εξωγήινης προέλευσης.

Οι Times, επικαλούμενοι ανώτερους αξιωματούχους, είπαν ότι αξιωματούχοι διαπίστωσαν πως η μεγάλη πλειονότητα σε ένα σύνολο άνω των 120 περιστατικών UAP μέσα στις τελευταίες δύο δεκαετίες – πολλά εκ των οποίων παρατηρήθηκαν από προσωπικό σε αεροσκάφη και πλοία του αμερικανικού ναυτικού- δεν φαίνονταν να συνδέονται με αμερικανικές στρατιωτικές ή άλλες προηγμένες κυβερνητικές τεχνολογίες.

https://www.naftemporiki.gr/story/1742098/ekthesi-orosimo-gia-taufoetoimazetai-na-bgalei-i-kubernisi-ton-ipa

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καμία εξήγηση, δεν αποκλείεται η εξωγήινη προέλευση: Δημοσιοποιήθηκε η έκθεση των ΗΠΑ για τα UFO. :cheesy:

Η αμερικανική κυβέρνηση λέει πως δεν έχει εξήγηση για δεκάδες άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα που έχουν θεαθεί από στρατιωτικούς πιλότους, στο πλαίσιο της πολυαναμενόμενης έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την έκθεση, από 144 αναφορές που έχουν γίνει για «UAP» (unidentified aerial phenomena) όλες εκτός από μία παραμένουν ανεξήγητες. Επίσης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εξωγήινης προέλευσης.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ζήτησε την αναφορά αυτή αφού οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανέφεραν πολλαπλές περιπτώσεις αντικειμένων που κινούνταν με ανεξήγητο τρόπο στον ουρανό. Μετά ακολούθησε η δημιουργία της Unidentified Aerial Phenomena Task Force για την ανάλυση των συμβάντων αυτών.

Η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή λέει πως από τις 144 περιπτώσεις UAP, οι περισσότερες προέκυψαν τα τελευταία δύο χρόνια, αφού το ναυτικό των ΗΠΑ καθιέρωσε έναν συγκεκριμένο μηχανισμό αναφορών. Στις 143 από αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει έλλειψη επαρκών πληροφοριών για να αποδοθούν εξηγήσεις. Επίσης, τονίζεται πως στις 143 περιπτώσεις δεν υπάρχουν ενδείξεις για εξωγήινου τύπου εξήγηση- χωρίς όμως να αποκλείεται.

Τα UAP πιθανότατα δεν έχουν μία μεμονωμένη εξήγηση, σύμφωνα με την έκθεση. Κάποια θα μπορούσαν να είναι τεχνολογίες από άλλες χώρες, όπως η Κίνα ή η Ρωσία, άλλα θα μπορούσαν να είναι φυσικά ατμοσφαιρικά φαινόμενα, όπως παγοκρύσταλλοι που θα μπορούσαν να καταγράφονται από ραντάρ, ενώ υπάρχει αναφορά πως κάποια θα μπορούσαν να αποδίδονται σε εξελίξεις και απόρρητα προγράμματα από αμερικανικές οντότητες.

Η μία περίπτωση που μπορούσε να εξηγηθεί με βεβαιότητα ταυτοποιήθηκε ως ένα «μεγάλο μπαλόνι που ξεφούσκωνε». Πάντως, τονίζεται πως τα UAP αποτελούν «ξεκάθαρο θέμα ασφαλείας πτήσεων και μπορεί να συνιστούν πρόκληση για την αμερικανική εθνική ασφάλεια».

Η ερευνητική ομάδα αναζητεί πλέον νέους τρόπους να αυξηθεί η συλλογή αναφορών και πληροφοριών, προσθέτοντας πως επιπλέον χρηματοδότηση θα μπορούσε να επιτρέψει την περαιτέρω μελέτη των συγκεκριμένων ζητημάτων.

https://www.naftemporiki.gr/story/1742461/kamia-eksigisi-den-apokleietai-i-eksogiini-proeleusi-dimosiopoiithike-i-ekthesi-ton-ipa-gia-taufo

psaxnontas-gia-psithurous-allon-politismon.jpg.be17d87fa96446a4578e357fb3e03fb9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα ίχνη εξωγήινων πολιτισμών που αντλούν ενέργεια από μαύρες τρύπες. :cheesy:

1. Γιατί ανθρώπινος πολιτισμός ανήκει στην κατηγορία μηδέν;

Ο μόνος γνωστός προηγμένος πολιτισμός στο σύμπαν είναι ο δικός μας. Όμως, πόσο προηγμένος είναι ο γήινος πολιτισμός; Σύμφωνα με την κατάταξη που προτάθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 από τον Ρώσο φυσικό Νικολάι Καρντάσιεφ (Kardashev) έχοντας ως σκοπό την ταξινόμηση των ραδιοσημάτων από πιθανούς εξωγήινους πολιτισμούς, ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι τύπου 0. Τι σημαίνει αυτό;

Ο Καρντάσιεφ δημιούργησε ένα σύστημα ταξινόμησης πολιτισμών ανάλογα με την ενέργεια που καταναλώνουν, ως εξής: Ο πολιτισμός τύπου Ι είναι ο πολιτισμός που ελέγχει όλες τις πλανητικές μορφές ενέργειας. Μπορεί να χρησιμοποιήσει όλη την ενέργεια του μητρικού άστρου τους (όπως ο ήλιος μας) που φτάνει στον πλανήτη του, ελέγχει την θερμοκρασία του πλανήτη, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την σεισμική και την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ο πολιτισμός τύπου ΙΙ είναι αυτός που αφού εξάντλησε τους πόρους του πλανήτη του, κατάφερε να ελέγξει και να καταναλώνει όλη την παραγόμενη ενέργεια του μητρικού άστρου του. Τέλος, ο πολιτισμός τύπου ΙΙΙ αφού έχει εξαντλήσει την ενέργεια ολόκληρου του πλανητικού του συστήματος, έχει αποικίσει τον γαλαξία του και μπορεί να ελέγχει την ενέργεια σε γαλαξιακό επίπεδο.

Ο πολιτισμός τύπου 0 είναι ο πιο ανεπαρκής τόσο από τεχνολογική όσο και από κοινωνική άποψη. Και στην κατηγορία αυτή ανήκει ο γήινος πολιτισμός, ο οποίος σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις θα μπορούσε να εξελιχθεί προς έναν πολιτισμό τύπου Ι μετά από δύο αιώνες. Από όλες τις διαδοχικές μεταβάσεις, αυτή ίσως είναι η πιο δύσκολη. Μια τέτοια μετάβαση για τον ανθρώπινο πολιτισμό φαίνεται σχεδόν αδύνατη, αν λάβει κανείς υπόψιν την ανεπάρκεια (διανοητική, τεχνική και ηθική) των ηγετικών ομάδων που καθορίζουν το μέλλον των κατοίκων του πλανήτη μας.

Στο σύμπαν μας μπορεί να υπάρχουν νεκροί πολιτισμοί που δεν κατάφεραν να ανέβουν από την κατηγορία 0 στην Ι γιατί αυτοκαταστράφηκαν. Αλλά μπορεί να υπάρχουν και πολιτισμοί τύπου Ι, ΙΙ και ΙΙΙ.

2. Τι είναι η σφαίρα Dyson;

Ένα ερώτημα που αναδύεται είναι το πως θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε αυτούς τους προηγμένους πολιτισμούς. Ο Φρίμαν Ντάιζον (Freeman Dyson) προέτρεπε τους αστρονόμους να αναζητούν στο διάστημα την ακτινοβολία των επονομαζόμενων σφαιρών Dyson και όχι απλά ραδιοσήματα.

H σφαίρα Dyson προτάθηκε για πρώτη φορά από τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Όλαφ Στάπλεντον (Olaf Stapledon) στο μυθιστόρημα του με τίτλο Star Maker, το 1937. Η ιδέα αυτή μελετήθηκε αργότερα από τον Dyson. Πρόκειται για μια τεράστιας κλίμακας σφαίρα που περιβάλλει ένα άστρο–ήλιο σχεδιασμένη έτσι ώστε να συλλέγει την ενέργεια του άστρου. Σε μια ακραία περίπτωση που περιέγραψε ο Dyson, ένας προηγμένος πολιτισμός τύπου ΙΙ θα μπορούσε να περιβάλλει το άστρο του με μια σφαιρική υπερ-κατασκευή η οποία θα μπορούσε να εκμεταλλεύεται το σύνολο της εκπεμπόμενης ενέργειας ενός άστρου. Επιπλέον, το εσωτερικό αυτής της σφαίρας θα μπορούσε φιλοξενήσει τον πολιτισμό και να ικανοποιήσει την δημογραφική αύξηση του πληθυσμού για εκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με τους νόμους της Θερμοδυναμικής η σφαίρα αυτή θα εξέπεμπε στο διάστημα ακτινοβολία η οποία θα μπορούσε να ανιχνευθεί από κάποιον άλλον απομακρυσμένο πολιτισμό.

Αν υπάρχουν προηγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί, τότε αναπόφευκτα εκπέμπουν προς το διάστημα ακτινοβολία, η οποία μπορεί να καταγραφεί και να μετρηθεί.

3. Η σφαίρα Dyson γύρω από μια μαύρη τρύπα

Η έρευνα για την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης (SETI) διεξάγεται ήδη εδώ και 60 χρόνια. Ο εντοπισμός λοιπόν μιας σφαίρας Dyson, της σφαιρικής δομής που περιβάλλει ένα άστρο και μεταφέρει την ενέργεια της ακτινοβολίας προς τα έξω ως πηγή ενέργειας για έναν προηγμένο πολιτισμό, είναι ένας από τους κύριους στόχους της SETI.

Στην εργασία με τίτλο ‘A Dyson Sphere around a black hole’ των Tiger Yu-Yang Hsiao et al, διερευνάται η δυνατότητα κατασκευής μιας σφαίρας Dyson γύρω από μια μαύρη τρύπα. Θεωρούνται έξι πηγές ενέργειας: (i) η μικροκυματική κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου (ii) η ακτινοβολία Hawking (iii) o δίσκος προσαύξησης, (iv) η προσαύξηση Bondi, (v) το στέμμα και (vi) οι σχετικιστικοί πίδακες. Για τις ανάγκες π.χ. ενός πολιτισμού τύπου II, απαιτείται ενεργειακή ισχύς 4×1026W (=1L⊙= φωτεινότητα του ήλιου). Μεταξύ των (iii) έως (vi), η μεγαλύτερη φωτεινότητα μπορεί να συλλεχθεί από τον δίσκο προσαύξησης, φτάνοντας έτσι τα 105L⊙, αρκετή για να διατηρήσει έναν πολιτισμό Τύπου II. Η συλλογή της μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου ή της ακτινοβολίας Hawking δεν δίνει επαρκείς ποσότητες ενέργειας.

Επιπλέον, αν μια σφαίρα Dyson συλλέγει όχι μόνο την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αλλά και άλλους τύπους ενέργειας (π.χ. κινητική ενέργεια) από τους πίδακες, η συνολική συλλεγόμενη ενέργεια θα ήταν περίπου 5 φορές μεγαλύτερη. Λαμβάνοντας υπόψη την εκπομπή από μια σφαίρα Dyson, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι μια σφαίρα Dyson γύρω από μια μαύρη τρύπα στον Γαλαξία 10.000 pc μακριά από εμάς (1pc=3,26 έτη φωτός) είναι ανιχνεύσιμη στο υπεριώδες φως (10−400nm), ορατό φως (400−760nm), υπέρυθρη ακτινοβολία (760nm−40μm) ως η επιπλέον ακτινοβολία που αποβάλλεται στο διάστημα χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια όπως το Galaxy Evolution Explorer (GALEX). Η ανάλυση των παρατηρούμενων φασματικών κατανομών ενέργειας και η μέτρηση της μεταβλητότητας της ακτινικής ταχύτητας μπορούν να βοηθήσουν τον εντοπισμό αυτών των πιθανές τεχνητών δομών.

Συνολικά, η μαύρη τρύπα μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη πηγή και πιο αποδοτική στη συλλογή ενέργειας σε σχέση με ένα άστρο της κύριο ακολουθίας (όπως ο ήλιος μας).

Στην φωτογραφια πιθανά μήκη κύματος στα οποία μπορεί να γίνει ο εντοπισμός μιας θερμής σφαίρας Dyson για διάφορες μάζες μαύρων οπών. Οι μωβ, οι μπλε, οι πράσινες, οι πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές υποδεικνύουν ακτίνες Χ (0,01 – 10 nm), υπεριώδη ακτινοβολία (10 – 400 nm), ορατό φως (400 – 760 nm), υπέρυθρη ακτινοβολία μικρού και μεσαίου μήκους κύματος, (760 nm – 5 𝜇m) και (5 – 40 𝜇m), αντίστοιχα. Η σκιασμένη περιοχή είναι το μέγιστο μήκος κύματος από την ακτινοβολία μέλανος σώματος της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας, καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος παραμέτρων μιας σφαίρας Dyson. Η περιοχή που περικλείεται από μπλε, κόκκινες και μαύρες διακεκομμένες γραμμές αντιστοιχούν σε αστρικής μάζας, ενδιάμεσης μάζας και υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.

https://physicsgg.me/2021/07/02/%cf%84%ce%b1-%ce%af%cf%87%ce%bd%ce%b7-%ce%b5%ce%be%cf%89%ce%b3%ce%ae%ce%b9%ce%bd%cf%89%ce%bd-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8e%ce%bd-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bb/

dyson_bh.thumb.png.1e2af49aefaf5b4c738e84b255f3f6f6.png

kardashev.png.f770831fcf9aa5f3b12b0d4330772a92.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και μετά την πανδημία έρχονται οι… εξωγήινοι. :cheesy:

Η έκθεση που ζήτησε το αμερικανικό Κογκρέσο για την παρουσία ιπτάμενων αντικειμένων άγνωστης ταυτότητας επανέφερε τη συζήτηση – Οι αμερικανικές ανησυχίες για άγνωστη τεχνολογία κινεζικής ή ρωσικής προέλευσης, οι εικασίες και οι θεωρίες συνωμοσίας.

Ηταν Απρίλιος του 2020 όταν το αμερικανικό Κογκρέσο παρήγγειλε τη σύνταξη μιας έκθεσης σχετικά με την παρουσία ιπτάμενων αντικειμένων άγνωστης ταυτότητας στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. Το πρόγραμμα ονομάστηκε Unidentified Aerial Phenomena Task Force και παρουσιάστηκε στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς πως για να ερμηνεύσουν αυτά τα «άγνωστης ταυτότητας εναέρια φαινόμενα» (UAP), οι ειδικοί του προγράμματος θα σήκωσαν το βλέμμα ψηλά. Το βέβαιο είναι πως έναν χρόνο μετά σήκωσαν ψηλά και τα χέρια: σύμφωνα με την έκθεση, μέρος της οποίας δημοσιοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες, από τις 144 αναφορές για UAP που εξετάστηκαν, μόνο η μία μπορεί να εξηγηθεί – οι υπόλοιπες 143 παραμένουν ανεξήγητες. Οι εξωγήινοι είναι επομένως εδώ; Είτε ως UAP είτε ως UFO, όπως τα ξέραμε παλαιότερα, ζουν ανάμεσά μας; Και τι θέλουν από εμάς;

Η αναγνώριση από τις ΗΠΑ για πρώτη φορά

Το ερώτημα δεν είναι καινούργιο και, όπως πάντα, αφήνει πολλά περιθώρια στη φαντασία. Αν όμως έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με το παρελθόν, δεν είναι μόνο η συντομογραφία, ούτε ότι τα «αντικείμενα» έχουν γίνει πλέον «φαινόμενα». Είναι ότι για πρώτη φορά η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει επισήμως την πιθανότητα να μην είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν.

Τα UFO, με άλλα λόγια, δεν είναι πλέον υπόθεση των ουφολόγων και πρώτη ύλη της επιστημονικής φαντασίας, είναι δουλειά και των αμερικανών προέδρων. Ολοι πια μιλούν περισσότερο ανοιχτά για κάτι που περιβαλλόταν από τον μύθο του επτασφράγιστου μυστικού. Ο Μπαράκ Ομπάμα, για παράδειγμα, αποκάλυψε τον περασμένο Μάιο στην εκπομπή «The Late Late Show» πως ένα από τα πρώτα πράγματα που ζήτησε να πληροφορηθεί όταν εξελέγη πρόεδρος ήταν εάν υπήρχε κάποιος στην κυβέρνηση που μελετούσε αυτό το θέμα. Η απάντηση που είχε λάβει τότε ήταν αρνητική. Υπάρχουν φαινόμενα, παραδέχθηκε στη συνέχεια, που η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να εξηγήσει.

Τι άλλαξε στο μεταξύ; Μάλλον η πρόσληψη τού τι ακριβώς συνιστά απειλή. Οταν το 1938 ο 23χρονος Ορσον Γουέλς διάβασε από το ραδιόφωνο του CBS τον «Πόλεμο των κόσμων» του Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς, πείθοντας τους ακροατές του πως η Γη δέχεται επίθεση από Αρειανούς, προκλήθηκε μαζική υστερία. Χιλιάδες κόσμου βγήκαν στους δρόμους, τα τηλεφωνικά κέντρα της αστυνομίας και του Τύπου κατακλύστηκαν από κλήσεις έντρομων πολιτών, ενώ οι πιο… θαρραλέοι πήραν το όπλο τους για να αντιμετωπίσουν τους υποτιθέμενους εισβολείς. Σήμερα κανένας δεν αισθάνεται πως απειλείται από τους Αρειανούς. Και για τον γερουσιαστή των Ρεπουμπλικανών Μαρκ Ρούμπιο θα ήταν προτιμότερο αυτή η ανεξήγητη, και επομένως πολύ πιο προηγμένη από την αμερικανική, τεχνολογία να είναι εξωγήινης προέλευσης παρά ρωσικής ή κινεζικής. Καλύτερα να ανήκει σε όντα με τρία μάτια παρά σε ανθρώπους με σκιστά.

Η εξίσωση του Ντρέικ και το παράδοξο της σιωπής

Το ενδεχόμενο να έχουν κάνει άλματα προόδου παλαιοί και νέοι αντίπαλοι των ΗΠΑ στη γεωπολιτική σκακιέρα, τόσο που να εμφανίζονται στους αμερικανικούς αιθέρες και να εξαφανίζονται σαν αστραπή, δεν αποκλείεται από τους συντάκτες της έκθεσης. Από την άλλη πλευρά, Μόσχα και Πεκίνο ούτε επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν την υπόθεση – στο κάτω κάτω δεν έχουν λόγο να μην απολαύσουν αυτή την έστω επίπλαστη υπεροχή απέναντι στην αμερικανική υπερδύναμη. Πόσο μεγάλη είναι όμως αυτή η πιθανότητα; Μάλλον πολύ μικρότερη από την πιθανότητα να είμαστε μόνοι μας σε ολόκληρο το Σύμπαν. Και αυτές οι πιθανότητες, πάλι, πόσες είναι; Μπορεί να αρκεστεί κανείς στην εξίσωση των επτά μεταβλητών που σκάρωσε το 1960 ο αμερικανός αστρονόμος Φρανκ Ντρέικ για τον αριθμό των πιθανών εξωγήινων πολιτισμών στον γαλαξία μας. Με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, λέει ο Ντρέικ, οι εξωγήινοι πολιτισμοί δεν ξεπερνούν τους είκοσι. Αν όμως στις μεταβλητές μπουν οι υψηλές τιμές, τότε η εκτίμηση ανεβαίνει στα 50 εκατομμύρια.

Μαρτυρίες από την αρχαιότητα

Ακόμα και αν δεν είναι τόσοι, πού είναι όλοι αυτοί και δεν τους βλέπουμε; Μια εξήγηση που δίδεται είναι ότι δεν διαθέτουμε τα κατάλληλα όργανα όρασης για να τους δούμε. Η άλλη είναι ότι τους έχουμε δει. Μπορεί το πλήθος των μαρτυριών να μη φτάνει τα εκατομμύρια των πιθανών εξωγήινων πολιτισμών, χάνεται όμως στα βάθη της αρχαιότητας. Μελετητές των φαινομένων λένε πως αναφορά σε ιπτάμενους δίσκους έκαναν έλληνες ιστορικοί, όπως ο Διόδωρος Σικελιώτης το 246 π.Χ. Ιπτάμενους δίσκους είδαν το 776 εμπόλεμοι Ρωμαίοι και Σάξονες κατά την πολιορκία του κάστρου του Ζίγκμπουργκ στην κοιλάδα της Ρουρ. Τον 13ο αιώνα, μεσούντος δηλαδή του Μεσαίωνα, υποτίθεται πως ένας εξωγήινος έπεσε με τον δίσκο του στην Αγγλία για να τον λιντσάρει ένα αγριεμένο και δεισιδαίμον πλήθος. Και ο Χριστόφορος Κολόμβος ανέφερε πως στις 15 Σεπτεμβρίου του σωτήριου έτους 1492 είδε ένα «φλογισμένο κλαδί» να κατεβαίνει από τον ουρανό.

Αν ζουν ανάμεσά μας όχι μόνο από αρχαιοτάτων χρόνων αλλά και τόσο διακριτικά, δεν έχει κανείς παρά να κοιμάται ήσυχος. Οι Αμερικανοί ωστόσο δεν παύουν να ανησυχούν για την εθνική τους ασφάλεια. Από τη δεκαετία του 1950, η αμερικανική αεροπορία έχει εξετάσει περισσότερες από 12.000 αναφορές σχετικά με την παρουσία ιπτάμενων αντικειμένων άγνωστης προέλευσης. Από αυτές, αναφέρεται στην «έκθεση Κόντον», περίπου οι 700 παρέμειναν ανεξήγητες. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται πάντως πως «κανένα από τα άγνωστα αντικείμενα που εντοπίστηκαν και αξιολογήθηκαν από την αεροπορία δεν παρουσίασε ενδείξεις απειλής για την εθνική ασφάλεια». Οι έρευνες συνεχίστηκαν με το πρόγραμμα Advanced Aerospace Threat Identification, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2017 παρά τις ενστάσεις του επικεφαλής του, Λούις Ελιζόντο, ότι υπήρχαν αρκετές ενδείξεις που συνηγορούσαν υπέρ της συνέχισής του.

Τα τρία βίντεο και ο θαυμασμός των πιλότων

Η δημοσιοποίηση τον Απρίλιο του περασμένου έτους από το υπουργείο Αμυνας τριών βίντεο και η παραδοχή για πρώτη φορά πως είναι αυθεντικό το περιεχόμενό τους μαρτυρούν πως συμμερίζονταν και άλλοι στην αμερικανική κυβέρνηση την άποψη του Ελιζόντο. Οι εικόνες καταγράφηκαν από αμερικανικά μαχητικά, στη μία περίπτωση το 2004 και στις άλλες δύο το 2015, ενώ κυκλοφορούν εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια στο YouTube. Σε ένα από τα βίντεο του 2015, στα ανοιχτά της Φλόριδας, ακούγεται ο πιλότος να επευφημεί επειδή κατάφερε να πιάσει με την κάμερα των υπεριωδών ακτίνων του αεροσκάφους του το άγνωστο αντικείμενο. Δεν λείπει ασφαλώς και ο θαυμασμός: «Ω Θεέ μου, κοίτα πώς πετάει!». Στο άλλο βίντεο του ίδιου έτους διακρίνεται το περίγραμμα ενός αντικειμένου, ενώ οι πιλότοι εμφανίζονται βέβαιοι πως δεν είναι μόνο του: «Είναι ολόκληρο σμήνος. Πετάνε όλα κόντρα στον άνεμο που πνέει με 120 κόμβους από βορειοδυτικά».

Το βίντεο του 2004, αντίθετα, είναι η μοναδική μαρτυρία του λεγόμενου «επεισοδίου του Νίμιτς». Το αεροπλανοφόρο «Νίμιτς» βρισκόταν τον Νοέμβριο εκείνου του έτους στα ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνιας. Ο πιλότος ενός μαχητικού εντόπισε την παρουσία ενός αντικειμένου που είχαν ήδη πιάσει τα ραντάρ του «Πρίνστον», καταδρομικού που έπλεε στα ίδια νερά. Οπως διαπιστώθηκε, το άγνωστο αντικείμενο είχε την ικανότητα να διανύει ολόκληρα χιλιόμετρα σε λίγα δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του πιλότου, το αντικείμενο απομακρύνθηκε με «απίστευτη ταχύτητα» όταν το πλησίασε εκείνος με το μαχητικό του. Ενα λεπτό αργότερα, τα ραντάρ του «Πρίνστον» θα εντόπιζαν το αντικείμενο σε απόσταση 100 χιλιομέτρων.

Ο μύθος του Ρόσγουελ το 1947 και το… μπαλόνι

Η εκτίμηση σήμερα είναι πως αυτά τα τρία βίντεο δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Τα «φαινόμενα» είναι πολλαπλάσια και στη συντριπτική τους πλειονότητα ανεξήγητα. Στο μεταξύ, είχαν κάνει την τύχη τους μεταξύ των συνωμοσιολόγων διάφοροι μύθοι, όπως αυτός των σορών εξωγήινων που υποτίθεται πως μελετούνταν επί χρόνια στη στρατιωτική βάση της Νεβάδα, γνωστή ως Περιοχή 51. Τη δική του πορεία στον χώρο της συνωμοσιολογίας είχε και το περίφημο «ατύχημα του Ρόσγουελ», στο Νέο Μεξικό, όπου στις 2 Ιουνίου 1947 υποτίθεται πως έπεσε από τον ουρανό ένα άγνωστο αντικείμενο. Οπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, το αντικείμενο δεν ήταν παρά ένα μπαλόνι που είχε σταλεί στα ουράνια στο πλαίσιο μυστικού προγράμματος του αμερικανικού στρατού. Ο μύθος πάντως άντεξε τόσο ώστε η 2 Ιουνίου να οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα των UFO.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αποκάλυψε τον περασμένο Μάιο στην εκπομπή «The Late Late Show» πως ένα από τα πρώτα πράγματα που ζήτησε να πληροφορηθεί όταν εξελέγη πρόεδρος ήταν εάν υπήρχε κάποιος στην κυβέρνηση που μελετούσε το θέμα των UFO

Οι… αφιλόξενοι Ευρωπαίοι και οι ειρηνικοί Ντάργκος

Ανάμεσα στους μύθους η αλήθεια είναι πως οι αναφορές στην Αμερική είναι χιλιάδες. Σύμφωνα με την εφημερίδα «USA Today», οι περισσότερες αναφορές (15.000 και πλέον) έχουν γίνει στην Καλιφόρνια, ενώ ακολουθούν η Φλόριδα και το Τέξας. Το δικό του ρεκόρ έχει και το Βερμόντ με 80 αναφορές ανά 100.000 κατοίκους. Και η Ευρώπη; Είναι η Γηραιά Ηπειρος αφιλόξενη για τους εξωγήινους ή οι Ευρωπαίοι δεν διακατέχονται από την ίδια επιθυμία για στενές επαφές τρίτου τύπου όπως οι Αμερικανοί; «Εσείς οι Ευρωπαίοι έχετε την αρχαία μυθολογία, εμείς οι Αμερικανοί έπρεπε να φτιάξουμε τη δική μας από το μηδέν» είναι η ερμηνεία που έδωσε στην ιταλική «La Repubblica» ο Σαμ Σίμενι από τη NASA για να εξηγήσει πως ένα σεβαστό μέρος αυτών των αναφορών ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι οι Ευρωπαίοι δεν εξακολουθούν να τροφοδοτούν τους μύθους τους με νέο υλικό. Η ιταλική εφημερίδα υπενθυμίζει την περίπτωση ενός άλλου Γενοβέζου μετά τον Κολόμβο, του Πιερ Φορτουνάτο Τζανφρέτα, ο οποίος υποστηρίζει πως από το 1978 έως το 1981 απήχθη 11 ολόκληρες φορές από εξωγήινους. Ακόμα και ως φανταστική, η περιγραφή είναι εντυπωσιακή: οι δικοί του εξωγήινοι λέγονται Ντάργκος, έχουν τρία μέτρα ύψος, πράσινο ζαρωμένο δέρμα και τριγωνικά κίτρινα μάτια, ενώ προέρχονται από έναν γαλαξία που πεθαίνει και επισκέπτονται τη Γη ως πιθανό τόπο μετοίκησης στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, είναι απολύτως ειρηνικοί.

Ασφαλώς ακούγονται πιο πειστικοί οι Ντέιβιντ Τόμσον και Αντριου Ντέιβι, δύο εξερευνητές της Βόρειας Αμερικής, οι οποίοι το 1792 είδαν ένα φωτεινό αντικείμενο να πέφτει στο παγωμένο ποτάμι της καναδικής επαρχίας Μανιτόμπα. Το αντικείμενο, έγραψαν στο ημερολόγιο που κρατούσαν, διαλύθηκε σε αναρίθμητα φωτεινά κομμάτια, ενώ το επόμενο πρωί, που επέστρεψαν οι δύο εξερευνητές στο σημείο, είχαν εξαφανιστεί τα πάντα. Σχεδόν 180 χρόνια αργότερα, σε ένα σχολείο στην περιφέρεια της Μελβούρνης 200 μαθητές και οι καθηγητές τους θα ορκίζονταν πως είδαν έναν ιπτάμενο δίσκο να προσγειώνεται στην αυλή τους και στη συνέχεια να απομακρύνεται με «τρομακτική ταχύτητα». Κι έπειτα μπορεί να επιστρέψει κανείς στον Καναδά και στο Σαγκ Χάρμπουρ της Νέας Σκωτίας για να δει την πινακίδα που βεβαιώνει πως το 1967 είχε πέσει στην περιοχή ένα τέτοιο αντικείμενο – «μια φωτεινή σφαίρα πορτοκαλί χρώματος» σύμφωνα με τους αστυνομικούς που έσπευσαν στο σημείο ανταποκρινόμενοι στην κλήση των κατοίκων. Η σφαίρα, λένε, βυθίστηκε στο νερό, αλλά, παρά τις έρευνες της ακτοφυλακής, ίχνη δεν βρέθηκαν ποτέ.

Η έρευνα του Τσόρτσιλ και η συμφωνία με τον Αϊζενχάουερ

Μαρτυρίες για ιπτάμενα αντικείμενα βρίσκει ακόμα κανείς από την Ουαλία έως το Ιράν, όπου το 1985 οι πιλότοι δύο μαχητικών F4 ανέφεραν πως είδαν ένα ιπτάμενο αντικείμενο σε σχήμα αστεριού. Οταν πλησίασαν, τα όργανα των ιρανικών μαχητικών «τρελάθηκαν», ενώ η προσπάθεια των πιλότων να χτυπήσουν τον «σατανά» με τους πυραύλους τους έπεσε στο κενό. Ή μήπως οι Ιρανοί είδαν στη φαντασία τους το άστρο του Ισραήλ; Αρκετές δεκαετίες νωρίτερα, πάντως, ένας πολιτικός που διακρινόταν εξίσου για τη φαντασία του όσο και για τον πραγματισμό του, ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, θα διέταζε ως αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την παρουσία φωτεινών ιπτάμενων αντικειμένων πάνω από βρετανικές πόλεις. Ηταν δύο χρόνια πριν από το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και η υπόθεσή του ήταν πως επρόκειτο για Ζέπελιν που έστελναν οι Γερμανοί στη χώρα του για να την κατασκοπεύουν. Η ιστορία δεν τελείωσε ασφαλώς εκεί. Το 1952 ο Τσόρτσιλ και πάλι θα ζητούσε τη σύνταξη αναφοράς από το τότε υπουργείο Αεροπορίας: «Πόσο σημαντική είναι αυτή η ιστορία των ιπτάμενων δίσκων; Τι μπορεί να σημαίνει; Ποια είναι η αλήθεια;» έγραφε στον αρμόδιο υπουργό.

Φοβούμενος πως οι Αγγλοι θα καταλαμβάνονταν από τον ίδιο πανικό που είχαν καταληφθεί οι Αμερικανοί με τη φάρσα του Ορσον Γουέλς, ο Τσόρτσιλ είχε ζητήσει να καταστραφούν πολλές από τις αναφορές που είχαν συντάξει οι υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με την παρουσία ιπτάμενων αντικειμένων αγνώστου ταυτότητος. Μία από αυτές αφορούσε την υποτιθέμενη «συνάντηση» μιας μοίρας βομβαρδιστικών της RAF με ιπτάμενο δίσκο στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ο Τσόρτσιλ συμφώνησε με τον Αϊζενχάουερ, μετέπειτα πρόεδρο των ΗΠΑ, να παραμείνει το επεισόδιο μυστικό για τουλάχιστον 50 χρόνια. Παραμένει όμως και το ερώτημα που είχε θέσει ο ίδιος ο Τσόρτσιλ: Ποια είναι η αλήθεια; Και τι σημαίνει να συναντηθεί ο ανθρώπινος πολιτισμός με έναν πολιτισμό από τον οποίο θα τον χωρίζουν 50 ή 1.000 χρόνια τεχνολογικής ανάπτυξης; Μια κάποια απάντηση μπορεί να βρει κανείς σε έναν από τους τρεις νόμους που διατύπωσε ο Αρθουρ Κλαρκ, εκ των πατέρων της επιστημονικής φαντασίας και συγγραφέας του «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος»: «Καμία επαρκώς προηγμένη τεχνολογία δεν ξεχωρίζει από τη μαγεία»…

Στις φωτογραφίες εικόνα που καταγράφηκε από την κάμερα των υπεριωδών ακτίνων αμερικανικού μαχητικού και δείχνει άγνωστο αντικείμενο. Το επεισόδιο συνέβη μία φορά το 2004 και δύο φορές το 2015 - Καρέ από την ταινία «Alien Autopsy» του 1947, που δείχνει τη διάσημη ανθρωποειδή φιγούρα, η οποία παραπέμπει σε εξωγήινο, ξαπλωμένη σε χειρουργικό τραπέζι ως επακόλουθο της υποτιθέμενες συντριβής UFO στο Ρόσγουελ του Νέου Μεξικού

https://www.tovima.gr/2021/07/08/world/kai-meta-tin-pandimia-erxontai-oi-eksogiinoi/

ufo1.jpg.943b11c25fefa2d9a120b394e9bc9a7c.jpg

ufo2.thumb.jpg.658e66cac6a450551cc9bc5e0aa81110.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Εξωγήινοι και ανθρώπινες φαντασιώσεις-Οι «απαγωγές από εξωγήινους» είναι συνειδητά όνειρα. :cheesy:

Ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να ονειρευτούν κατά βούληση συναντήσεις με τον ΕΤ.

Οι άνθρωποι που εδώ και δεκαετίες αναφέρουν ότι έπεσαν θύματα απαγωγής από εξωγήινους μπορεί απλά να ονειρεύτηκαν τις αλλόκοτες εμπειρίες, υποδεικνύει ρωσική μελέτη, χωρίς όμως να το αποδεικνύει.

Οι ερευνητές του Phase Research Center παρατήρησαν αρχικά ότι πολλά φερόμενα θύματα αναφέρουν ότι ένοιωθαν να βρίσκονται σε ονειρική κατάσταση όταν απήχθησαν, και πολλοί μάλιστα ένιωθαν παράλυτοι στη διάρκεια της περιπέτειάς τους.

Οι αναφορές αυτές παραπέμπουν σε όνειρα, σκέφτηκε η ερευνητική ομάδα, η οποία αποφάσιε να εξετάσει 152 εθελοντές που δήλωσαν ότι έχουν συνειδητά όνειρα, έχουν δηλαδή επίγνωση ότι είναι ξαπλωμένοι ενώ ονειρεύονται και μπορούν μάλιστα να κατευθύνουν το σενάριο του ονείρου.

Οι εθελοντές κλήθηκαν να ονειρευτούν συναντήσεις με εξωγήινους και να απαντήσουν ερωτηματολόγιο αφού ξυπνήσουν. Οι απαντήσεις έδειξαν ότι η πλειονότητα των εθελοντών (114 άτομα) κατάφεραν να ονειρευτούν μια τέτοια κατάσταση. Το 61% των εθελοντών αυτών ανέφερε ότι συνάντησε εξωγήινους που είχε δει σε ταινίες ή στην τηλεόραση, και το 12% ανέφερε ότι επικοινώνησε με τους εξωγήινους στη διάρκεια του ονείρου. Ιπτάμενοι δίσκοι εμφανίστηκαν στο 28% των ονείρων, και στο 10% των περιπτώσεων αυτών οι εθελοντές εισήλθαν στο εξωγήινο σκάφος.

Επιπλέον, το 24% όσων περιέγραψαν τα όνειρά τους ως ρεαλιστικά ανέφεραν επίσης ότι ένιωθαν παράλυτοι και τρομοκρατημένοι –κάτι που αναφέρουν συχνά και τα «θύματα» απαγωγών.

Αυτό σημαίνει ότι τα συνειδητά όνειρα μπορούν πράγματι να προκαλέσουν ρεαλιστικές εμπειρίες απαγωγής, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο International Journal of Dream Research [Emulating alien and UFO encounters in REM sleep]

H έρευνα προσφέρει έτσι μια εξήγηση για εμπειρίες που ουδέποτε έχουν επιβεβαιωθεί, από την άλλη όμως δεν αρκεί για να αποδείξει ότι όλες ανεξαιρέτως οι αναφορές απαγωγής οφείλονται πράγματι σε όνειρα.

Ποιος ξέρει; Μπορεί πράγματι να κρύβονται απαγωγείς εκεί έξω

https://physicsgg.me/2021/07/30/%ce%b5%ce%be%cf%89%ce%b3%ce%ae%ce%b9%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%8e%cf%80%ce%b9%ce%bd%ce%b5%cf%82-%cf%86%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b9%cf%8e%cf%83%ce%b5/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μετά από 3000 χρόνια ίσως λάβουμε απάντηση από τους εξωγήινους. :cheesy:

Σε 3000 και πλέον χρόνια ίσως πάρουμε απαντήσεις από εξωγήινους πολιτισμούς εφόσον υπάρχουν, εφόσον ανιχνεύσουν τα σήματα που εκπέμπουμε στο διάστημα και κυρίως, εφόσον θελήσουν να μας απαντήσουν

Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι Amir Siraj και Abraham Loeb, σύμφωνα με την δημοσίευσή τους ‘Intelligent Responses to Our Technological Signals Will Not Arrive In Fewer Than Three Millennia’, όπου εξετάζουν ποια είναι η πιθανότητα να ξεκινήσουμε μια συνομιλία με έναν άλλο πολιτισμό σαν τον δικό μας.

Ο ανθρώπινος τεχνολογικός πολιτισμός παράγει σήματα που θα μπορούσαν να φτάσουν σε πιθανούς εξωγήινους πολιτισμούς που βρίσκονται μέσα σε μια σφαίρα με κέντρο την Γη και ακτίνα ∼102 έτη φωτός. Οι Siraj και Loeb, λαμβάνοντας υπόψιν διάφορες παραμέτρους αποδεικνύουν ότι μια απάντηση αναμένεται να φτάσει μόνο μετά από μερικές χιλιετίες! Κι αν ο πολιτισμός μας ζήσει περισσότερο (κάτι που με τα σημερινά δεδομένα είναι σχεδόν απίθανο), ο αναμενόμενος αριθμός απαντήσεων θα μπορούσε να αυξηθεί.

https://physicsgg.me/2021/08/09/%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac-%ce%b1%cf%80%cf%8c-3000-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%af%cf%83%cf%89%cf%82-%ce%bb%ce%ac%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%ce%b1%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83/

responce_time.png.29ae043ad85a5022f7eaffc803b34cc1.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Galileo Project: Αναζήτηση ιχνών εξωγήινης τεχνολογίας. :cheesy:

Ομάδα επιστημόνων θα αρχίσει ένα νέο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα, υπό την ηγεσία του Harvard University, για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής μέσω αναζήτησης τεχνολογιών που μπορεί να άφησαν πίσω τους εξωγήινοι.

Του Galileo Project ηγείται ο Άβι Λεμπ, καθηγητής αστρονομίας του Harvard και συνιδρυτής του προγράμματος μαζί με τον Φρανκ Λάουκιεν, διευθύνοντα σύμβουλο της Bruker Corporation (επίσης στη Μασαχουσέτη).Σε σχετική ανακοίνωση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον διάσημο πλέον αντικείμενο Ουμουαμούα, διαστρικής προέλευσης, που προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον το 2017 λόγω των περίεργων χαρακτηριστικών του, οι οποίες προκάλεσαν πολύ σοβαρές συζητήσεις για το ενδεχόμενο να πρόκειται για κάποιου είδους εξωγήινο σκάφος ή τεχνολογικό αντικείμενο γενικότερα. Παράλληλα, γίνεται λόγος για την πρόσφατη αναφορά της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τα UAP (Unidentified Aerial Phenomena, τα γνωστά σε όλους ΑΤΙΑ ή UFO), τονίζοντας πως πλέον η επιστημονική κοινότητα πρέπει να κινηθεί με αποφασιστικότητα για τη συστηματική, επιστημονική και με πλήρη διαφάνεια αναζήτηση πιθανών ιχνών εξωγήινου τεχνολογικού εξοπλισμού. «Οι επιπτώσεις από οποιαδήποτε ανακάλυψη εξωγήινης τεχνολογίας στην επιστήμη και σε ολόκληρο τον κόσμο μας θα ήταν γιγαντιαία» σημειώνεται σχετικά.

«Δεδομένης της πρόσφατης ανακαλυφθείσας αφθονίας συστημάτων Γης- Ήλιου, το Galileo Project αφιερώνεται στην πρόταση πως οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να αγνοούν την πιθανή ύπαρξη εξωγήινων τεχνολογικών αντικειμένων και ότι η επιστήμη δεν θα έπρεπε δογματικά να απορρίπτει πιθανές εξωγήινες εξηγήσεις λόγω κοινωνικού στίγματος ή πολιτισμικών προτιμήσεων, παραγόντων που δεν είναι εποικοδομητικοί ως προς την επιστημονική μέθοδο μη προκατειλημμένων, εμπειρικών ερευνών. Πρέπει τώρα να ‘τολμήσουμε να κοιτάξουμε μέσα από νέα τηλεσκόπια’, κυριολεκτικά και μεταφορικά» τονίζεται.

Όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα του Guardian, το Galileo Project θα αναζητήσει φυσικά αντικείμενα τεχνολογίας πιθανής εξωγήινης προέλευσης, γνωστά και ως «technosignatures». Οι τρεις «πυλώνες» του θα είναι η απόκτηση και μελέτη εικόνων υψηλής ανάλυσης από UAP για να διαπιστωθεί η φύση τους, οι έρευνες πάνω σε αντικείμενα σαν το Ουμουαμούα και η αναζήτηση πιθανών δορυφόρων από εξωγήινους τεχνολογικούς πολιτισμούς (ETC- Extraterrestrial Technological Civilizations).

Επί της παρούσης η ομάδα επιλέγει όργανα που σκοπεύει να αγοράσει και σκοπεύει να στήσει δεκάδες τηλεσκόπια ανά τον κόσμο. «Σχεδιάζουμε να έχουμε κάποια ενδιαφέροντα αποτελέσματα το επερχόμενο έτος, ελπίζουμε» είπε σχετικά ο Λεμπ.

https://www.naftemporiki.gr/story/1754810/galileoproject-anazitisi-ixnon-eksogiinis-texnologias

25-xronia-hubble.jpg.935479c69a3ced161631579ddaf4871f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης