Jump to content

ερώτηση για τον Άρη


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γειά σας παιδιά. Μια ερώτηση ήθελα να κάνω.Χθες και προχτές κάθισα μέχρι τις 2 το βράδυ για να δω τον Άρη αλλά δεν τον έβλεπα καλά. Σαν να ήταν μια μπάλα που καίγεται δηλαδή. Μετά κοίταξα σε μια εφαρμογή και είδα ότι ο Άρης είναι σχετικά μακριά από τη γη αυτή τη περίοδο και θα είναι στην κοντινότερη θέση του τον Οκτώβριο. Θα ήταν καλύτερα να τον παρατηρούσα τότε;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα,

 

Αν βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά ως προς τον Ήλιο, σαφώς βοηθάει, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι συγκλονιστική η διαφορά.

Ο Άρης, λόγω σχετικά μικρής διαμέτρου, είναι αρκετά δύσκολος στόχος συγκριτικά με Δία και Κρόνο.

 

Για δες στη σελίδα https://astronomy.tools/calculators/field_of_view/ για συνδυασμούς με προσοφθάλμιο/τηλεσκόπιο που να μπορούνε να τον μεγεθύνουν.

 

Ν.Φ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα φίλε μου, φυσικά και θα έχει μεγάλη διαφορά τον Οκτώβριο, θα είναι σε αντίθεση, για την ακρίβεια τώρα έχει διάμετρο 10" και τότε θα έχει 22", πάνω από διπλάσιος. Όσο πάει θα μεγαλώνει.

Βέβαια το καλύτερο είναι να τον παρακολουθείς όποτε έχει καθαρή βραδιά, θα καταλάβεις και τη διαφορά καθώς περνάν οι μήνες - άσε που τον Οκτώβριο μπορεί να έχει πάντα συννεφιά :D

Απλά είναι καλύτερα η παρατήρηση να γίνεται όταν ανεβαίνει ψηλά ο πλανήτης λόγω ατμόσφαιρας κτλ, οπότε σε 1-2 μήνες θα βολεύει καλύτερα....

Skywatcher Dob 6" f/8

Nikon D7200

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμφωνώ απολύτως με τον φίλο μου τον vvars. Απλώς επισημάνω ότι όταν ο Άρης θα έχει 22΄΄ και θα διπλασιάσει την φαινομενική διάμετρο του, το εμβαδόν της επιφάνειας του θα αυξηθεί κατά 4 φορές απ’ ότι τώρα. Επίσης και το φως του. Στο μάτι θα φαίνεται λαμπρότατος και θα δεσπόζει ερυθρωπός μέσα στο υπόλοιπο αστρικό βασίλειο.

Μπορείς βέβαια να τον βλέπεις κι από τώρα αν θέλεις. Απλώς το πρόβλημα είναι ότι τον πετυχαίνεις πολύ χαμηλά στον ορίζοντα και το είδωλο του βράζει και φαίνεται όπως το είπες σαν μπάλα φωτιάς. Όσο όμως περνά ο καιρός, τόσο αυτός θα μεγαλώνει και τόσο πιο νωρίς αυτός θα ανατέλλει. Τέλος όταν θα είναι σε αντίθεση θα μεσουρανεί στις 0 ώρα Ελλάδος.

Και κάτι άλλο. Αν δεν κάνω λάθος έχεις το 130/900. Δυστυχώς το προσοφθάλμιο 10mm που σου έδωσαν είναι πολύ κακό. Τώρα απ’ ότι βλέπουμε σε όλα τα τηλεσκόπια αυτό δίνουν. Στα δικά μας, μας έδιναν αυτό το 10mm super Plossl που έχει ο κατάλογος στο πλανητάριο πρώτο – πρώτο και το δίνουν μόλις 34 Ευρώ. Και πίστεψε με, αξίζει πέρα για πέρα τα λεφτά του. Αν μαζέψεις κάποια χρήματα να το σκεφτείς για κάποιο από αυτά τα φτηνά προσοφθάλμια. Θα δεις πάρα πολύ μεγάλη διαφορά.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν θυμάμαι καλά, η επόμενη αντίστοιχα καλή θέση του Άρη - δηλαδή σε τόσο κοντινή απόσταση από τη Γη - θα είναι το 2035, οπότε αξίζει μια μικρή επένδυση σε προσοφθάλμιο να τον ευχαριστηθούμε φέτος :)

Skywatcher Dob 6" f/8

Nikon D7200

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όπως σου είπε και ο Γιάννης η ώρα που παρατηρούσες τον Άρη,δηλ.περίπου 02:00 ήταν ακατάλληλη,διότι ο πλανήτης ήταν πολύ χαμηλά!

Σε τόσο χαμηλό ύψος η ατμόσφαιρα δεν είναι σταθερή,διότι υπάρχουν πιο έντονα θερμικά ρεύματα,και το φώς των ουράνιων σωμάτων διανύει περισσότερο πάχος ατμόσφαιρας,επειδή εισέρχεται πολύ πλάγια....Αντίθετα όσο πιο ψηλά βρίσκεται το ουράνιο σώμα,τόσο πιο κάθετα εισέρχεται το φως διανύοντας μικρότερη διαδρομή μέσα στην ατμόσφαιρα,και επηρεάζεται λιγότερο!

Επίσης όσο περνάει η ώρα το βράδυ,τόσο πιο πολύ ψύχεται η ατμόσφαιρα,μειώνονται τα θερμικά ρεύματα και σταθεροποιείται,με αποτέλεσμα το seeing να βελτιώνεται!

Δες περισσότερα εδώ:

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=25707&highlight=%D0%E1%F1%E1%F4%DE%F1%E7%F3%E7+%B6%F1%E7

Αυτή την περίοδο η καλύτερη ώρα παρατήρησης του Άρη,είναι μετά τις 04:00 το πρωΐ,όπου ο Άρης ανεβαίνει περίπου στις 30ο.

Η ατμόσφαιρα είναι και αυτή ένα οπτικό μέσο,που παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην διαύγεια και οξύτητα της εικόνας που βλέπουμε!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν θυμάμαι καλά, η επόμενη αντίστοιχα καλή θέση του Άρη - δηλαδή σε τόσο κοντινή απόσταση από τη Γη - θα είναι το 2035, οπότε αξίζει μια μικρή επένδυση σε προσοφθάλμιο να τον ευχαριστηθούμε φέτος :)

 

Κάθε δύο χρόνια περίπου είναι σε συζυγία ο Άρης με την Γη, από ότι θυμάμαι.

(μόλις το έλεγξα, είναι πάλι τον Δεκέμβριο του 2022)

 

Η φετινή σύνοδος θα είναι από τις πολύ κοντινές βλέπω:

https://cseligman.com/text/planets/marsoppositions.htm

 

Ν.Φ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επίσης φίλε Λουκά υπάρχουν αστρονομικά προγράμματα,όπου μπορείς να δείς με ακρίβεια τις θέσεις των πλανητών και όλων των ουράνιων αντικειμένων,που θα μπορέσεις να παρατηρήσεις με οποιοδήποτε ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο.

Το πιο εύχρηστο δωρεάν πρόγραμμα είναι το Stellarium,που τρέχει σε Windows και Android (Stellarium mobile plus).

Επίσης σε Windows υπάρχουν δωρεάν τα Hallo Nothern Sky (HNSky),και Cartes du Ciel που έχει τις περισσότερες δυνατότητες.

Σε Android υπάρχει το Mobile Observatory Pro (MO Pro),το Sky Safari που υπάρχει σε απλή έκδοση δωρεάν,αλλά το Sky Safari 6 Pro είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει σε Android!Αυτές τις μέρες προσφέρεται σε έκπτωση (-50%) στα $20,μέχρι 30/06/2020.

Μπορείς να χρησιμοποιείς συνδυαστικά τα αστρονομικά προγράμματα,γιατί το καθένα έχει διαφορετικές αρετές και αδυναμίες,κάνοντας πλάνα παρατήρησης αρκετές μέρες πριν βγείς στον νυχτερινό ουρανό!

Θα σε βοηθήσουν πάρα πολύ να μάθεις τον ουρανό,και να βρίσκεις εύκολα τα διάφορα αντικείμενα!

Το laptop μην το βγάζεις τη νύχτα,γιατί κινδυνεύει το πληκτρολόγιο απο την υγρασία.

Καλύτερα ένα tablet ή smartphone για το βράδυ.

Φιλικά-Κώστας :)

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για την παρατήρηση του πλανήτη Άρη.

 

Πάντως αυτό που κάνει ο Λουκάς, να προσπαθεί δηλαδή από τώρα με τον Άρη, είναι πάρα πολύ καλό και χρήσιμο.

Ο Άρης από τους πλανήτες, είναι ο πρωταθλητής πλανήτης ο οποίος φέρνει τα μάτια των ανθρώπων στα όρια τους από καταβολής κόσμου. Κανένας από τους υπόλοιπους πλανήτες δεν το πετυχαίνει αυτό τόσο όσο ο Άρης. Μάλιστα από τότε που ο άνθρωπος επινόησε και κατασκεύασε τηλεσκόπια, τα μάτια του με τον Άρη δεινοπάθησαν ακόμα περισσότερο.

Από την αντίθεση του Άρη το 1877 ο μεγάλος Ιταλός αστρονόμος Τζοβάνι Βιρτζίνιο Σκιαπαρέλι έβλεπε διώρυγες στον πλανήτη. Αντιθέτως με αυτόν οι αστρονόμοι, ο συμπατριώτης του Βιτσέντσο Τσερούλη και ο Έλληνας Ευγένιος Αντωνιάδης, θεωρούσαν τις διώρυγες οφθαλμαπάτες.

Η ανθρωπότητα χωρίστηκε στα δύο. Οι μεν, που ίσως να ήταν και οι περισσότεροι, οι οποίοι πίστευαν ότι υπάρχουν διώρυγες, => ύπαρξη ευφυούς ζωής στον πλανήτη που τις κατασκεύασε, οι δε ότι διώρυγες δεν υπάρχουν => αμφισβήτησης ύπαρξης ζωής στον πλανήτη. Μάλιστα ο Αμερικάνος εύπορος μαθηματικός Percival Lowell κατασκεύασε με δικά του χρήματα αστεροσκοπείο στην Αριζόνα, με σκοπό να αποδείξει ότι διώρυγες υπάρχουν.

Από αυτήν την εντατικοποίηση αποκτήθηκε μεγάλη εμπειρία στην παρατήρηση του πλανήτη και τον καταλληλότερο εξοπλισμό που χρειάζεται. Έτσι λοιπόν τηλεσκόπια μεγαλύτερα από διάμετρο 300mm, και ενώ αυτά έχουν μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα καταντούν άχρηστα στην παρατήρηση αυτού του πλανήτη. Διότι αυτός είναι πολύ φωτεινός και τυφλώνει το ανθρώπινο μάτι από μεγεθύνσεις μικρότερες του 1,5*διάμετρο εκφρασμένη σε χιλιοστά. Δηλαδή στα 300 χιλιοστά διάμετρο η χαμηλότατη μεγέθυνση είναι 300*1,5 = 450Χ. από εκεί και πάνω η εμβαδική φωτεινότητα του ειδώλου αρχίζει και κάμπτεται και γίνεται κάπως φιλική στο μάτι. Έτσι ένα τηλεσκόπιο D300 για τον Άρη παίζει σε μεγεθύνσεις 450><600Χ.

Έτσι λοιπόν ακόμα και στην έρημο της Αριζόνας του Percival Lowell, σπάνια λόγο ατμοσφαιρικών διαταραχών θα έχουμε συνθήκες τέτοιες που να επιτρέπουν τις 450Χ, και ακόμα πιο σπάνια να μας επιτρέψουν τις 600Χ.

Αν τώρα φτιάξουμε ένα τηλεσκόπιο με διπλάσια διάμετρο δηλαδή 600mm τότε για ελάχιστη μεγέθυνση θα έχουμε μεγέθυνση 900Χ. Όμως τώρα η ατμόσφαιρά λόγο διαταραχών σχεδόν ποτέ δεν θα μα το επιτρέπει αυτό, και κυριολεκτικώς ποτέ τις 1200Χ που θα μπορούσε να αποδώσει το τηλεσκόπιο.

Αν πάλι γυρίσουμε πίσω στις 450Χ τότε ναι μεν θα έχουμε την διπλάσια διακριτική ικανότητα από αυτό με τα 300mm διάμετρο, αλλά παράλληλα θα έχουμε ένα είδωλο φωτεινότερο κατά 4 φορές που κανένα ανθρώπινο μάτι δεν θα το αντέχει, σε βαθμό τουλάχιστον να κάνει παρατήρηση επιπέδου χαρτογραφήσεις του πλανήτη που τότε έκαναν.

Από αυτήν την τότε δική τους εμπειρία κράτησα και δοκίμασα αυτήν την ελάχιστη «μεγέθυνση».

Του 1,5 * D. Και πράγματι διαπίστωσα ότι οι άτιμοι οι παλιοί και σε αυτό έχουν δίκιο. Κάντε το κι εσείς. Πολλαπλασιάστε την διάμετρο του τηλεσκοπίου σας με το 1,5 και επιλέξτε ένα προσοφθάλμιο, το οποίο να πέφτει όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτήν. Θα δείτε ότι από αυτήν και πάνω ότι ο Άρης παρατηρείται άνετα και χωρίς να έχουμε ανάγκη κάποιου φίλτρου για να μειώσουμε την φωτεινότητα του.

Επίσης το να τον παρατηρούμε και κάποιο χρονικό διάστημα πριν την αντίθεση του, όπως κάνει ο φίλος μας ο Λουκάς, βοηθά πάρα πολύ, διότι δίνουμε και τον απαιτούμενο χρόνο ώστε βιολογικά μέρα με την μέρα να προσαρμόζεται το μάτι μας γι’ αυτόν. Το τελευταίο το συστήνει κι ο Terence Dickinson.

Και επίσης από το παραπάνω βγαίνουν στην φόρα και οι πραγματικές μας ανάγκες για κάτι τι που χρειαζόμαστε στον εξοπλισμό μας.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κάντε το κι εσείς. Πολλαπλασιάστε την διάμετρο του τηλεσκοπίου σας με το 1,5 και επιλέξτε ένα προσοφθάλμιο, το οποίο να πέφτει όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτήν. Θα δείτε ότι από αυτήν και πάνω ότι ο Άρης παρατηρείται άνετα και χωρίς να έχουμε ανάγκη κάποιου φίλτρου για να μειώσουμε την φωτεινότητα του.

 

Γιάννη καλησπέρα :) Με αφορμή αυτό που λες με τη διάμετρο επί 1,5. Θέλω να πάρω ένα πλανητικό προσοφθάλμιο. Το τηλεσκόπιο μου είναι το 200/1000 pds. O προβληματισμός μου είναι αν θα πάρω φακό 5mm ή 4mm, δηλαδή 200x ή 250x αντίστοιχα. Με αυτό που λες, μου ενισχύεις την άποψη να πάω στα 250x, όχι μόνο για τον Άρη αλλά γενικά για τους πλανήτες, αφού στην περίπτωση μου είναι 200*1,5=300x. Γενικότερα, αν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες είναι καλές (δε λέω άριστες) και το ύψος του εκάστοτε πλανήτη ιδανικό, πιστεύεις ότι τα 250x είναι υπερβολή για το τηεσκόπιο μου ; Επίσης υπάρχει κάποιο φιλτρο μείωσης φωτεινότητας για τους πλανήτες ; πρέπει να πας στα πλανητικά φιλτρα τα γνωστά ; Η Αφροδίτη πχ είναι πολύ λαμπρή...

Ad astra per aspera !
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για εμένα ίσως αξίζει να πάρεις τα 5mm ώστε σε συνδυασμό με ένα barlow 2x (αν έχεις) να φτάσεις σε καλές ατμοσφαιρικές συνθήκες τη μέγιστη μεγέθυνση του τηλεσκοπίου σου.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για εμένα ίσως αξίζει να πάρεις τα 5mm ώστε σε συνδυασμό με ένα barlow 2x (αν έχεις) να φτάσεις σε καλές ατμοσφαιρικές συνθήκες τη μέγιστη μεγέθυνση του τηλεσκοπίου σου.

 

Δεν ξέρω αν από το σημείο που παρατηρώ και δεν μετακινώ το τηλεσκόπιο σε άλλες περιοχές πιο ιδανικές για παρατήρηση, η μεγέθυνση στα 400x μπορεί να βγει αποδοτική, τη θεωρώ ακραία, χωρίς να την έχω δοκιμάσει βέβαια. Απο την άλλη έχω το baader hyperion zoom και θα μπορούσα να πάρω το δικό του barlow που θα μου έδινε 281x ή κάποιο άλλο, αλλά θα ήθελα να δοκιμάσω ένα διαφορετικό προσοφθάλμιο. Θα μπορούσα να ξεκινήσω με το skywatcher UWA

Ad astra per aspera !
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Περίπου στα 250x μεγέθυνση είναι σχετικά εύκολη.Στα 400x όχι τόσο σίγουρα. Πίστεψέ με όταν θα τύχει θα μείνεις με το στόμα ανοιχτό!!! Μια φορά κατάφερα να μεγεθύνω 500x και θα θυμάμαι τον ενθουσιασμό μου με αυτό που έβλεπα για πάντα!!!

Όσον αφορά για το skywatcher UWA ας μιλήσει κάποιος που το έχει χρησιμοποιήσει

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Περίπου στα 250x μεγέθυνση είναι σχετικά εύκολη.Στα 400x όχι τόσο σίγουρα. Πίστεψέ με όταν θα τύχει θα μείνεις με το στόμα ανοιχτό!!! Μια φορά κατάφερα να μεγεθύνω 500x και θα θυμάμαι τον ενθουσιασμό μου με αυτό που έβλεπα για πάντα!!!

Όσον αφορά για το skywatcher UWA ας μιλήσει κάποιος που το έχει χρησιμοποιήσει

 

Ευχαριστώ Ιάκωβε :) Το λαμβάνω υπόψη

Ad astra per aspera !
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα,έχω εγώ δύο skywatcher uwa(planetary 58 μοίρες)5mm και 7mm.Είναι πολύ καλά

προσοφθάλμια,για την τιμή τους είναι σούπερ.Η διαφορά τους με πολύ ακριβότερα προσοφθάλμια

που χρησιμοποιώ είναι μικρή.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κάντε το κι εσείς. Πολλαπλασιάστε την διάμετρο του τηλεσκοπίου σας με το 1,5 και επιλέξτε ένα προσοφθάλμιο, το οποίο να πέφτει όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτήν. Θα δείτε ότι από αυτήν και πάνω ότι ο Άρης παρατηρείται άνετα και χωρίς να έχουμε ανάγκη κάποιου φίλτρου για να μειώσουμε την φωτεινότητα του.

 

Γιάννη καλησπέρα :) Με αφορμή αυτό που λες με τη διάμετρο επί 1,5. Θέλω να πάρω ένα πλανητικό προσοφθάλμιο. Το τηλεσκόπιο μου είναι το 200/1000 pds. O προβληματισμός μου είναι αν θα πάρω φακό 5mm ή 4mm, δηλαδή 200x ή 250x αντίστοιχα. Με αυτό που λες, μου ενισχύεις την άποψη να πάω στα 250x, όχι μόνο για τον Άρη αλλά γενικά για τους πλανήτες, αφού στην περίπτωση μου είναι 200*1,5=300x. Γενικότερα, αν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες είναι καλές (δε λέω άριστες) και το ύψος του εκάστοτε πλανήτη ιδανικό, πιστεύεις ότι τα 250x είναι υπερβολή για το τηεσκόπιο μου ; Επίσης υπάρχει κάποιο φιλτρο μείωσης φωτεινότητας για τους πλανήτες ; πρέπει να πας στα πλανητικά φιλτρα τα γνωστά ; Η Αφροδίτη πχ είναι πολύ λαμπρή...

 

Αυτό το οποίο πρέπει να φροντίσεις είναι να έχεις ένα καλό Barlow καθώς το να βρεις απ’ ευθείας ένα προσοφθάλμιο από 3,3 έως 2,5mm είναι κάπως δύσκολο.

Το πρώτο που πρέπει να έχει ένας Barlow, κατάλληλος για Νευτώνεια είναι να είναι οι επιστρώσεις του Barlow κορυφαίες. Διότι στην αντίθετη περίπτωση οι αντανακλάσεις ταξιδεύουν προς το κάτοπτρο, το οποίο με την σειρά του τις ξαναστέλνει πίσω στο προσοφθάλμιο, κι έτσι ο πλανήτης περιβάλλεται από ένα ομιχλώδες φως, καταστρεπτικό για το κοντράστ της εικόνας.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κάντε το κι εσείς. Πολλαπλασιάστε την διάμετρο του τηλεσκοπίου σας με το 1,5 και επιλέξτε ένα προσοφθάλμιο, το οποίο να πέφτει όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτήν. Θα δείτε ότι από αυτήν και πάνω ότι ο Άρης παρατηρείται άνετα και χωρίς να έχουμε ανάγκη κάποιου φίλτρου για να μειώσουμε την φωτεινότητα του.

 

Γιάννη καλησπέρα :) Με αφορμή αυτό που λες με τη διάμετρο επί 1,5. Θέλω να πάρω ένα πλανητικό προσοφθάλμιο. Το τηλεσκόπιο μου είναι το 200/1000 pds. O προβληματισμός μου είναι αν θα πάρω φακό 5mm ή 4mm, δηλαδή 200x ή 250x αντίστοιχα. Με αυτό που λες, μου ενισχύεις την άποψη να πάω στα 250x, όχι μόνο για τον Άρη αλλά γενικά για τους πλανήτες, αφού στην περίπτωση μου είναι 200*1,5=300x. Γενικότερα, αν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες είναι καλές (δε λέω άριστες) και το ύψος του εκάστοτε πλανήτη ιδανικό, πιστεύεις ότι τα 250x είναι υπερβολή για το τηεσκόπιο μου ; Επίσης υπάρχει κάποιο φιλτρο μείωσης φωτεινότητας για τους πλανήτες ; πρέπει να πας στα πλανητικά φιλτρα τα γνωστά ; Η Αφροδίτη πχ είναι πολύ λαμπρή...

Αγαπητοί φίλοι θα ήθελα να επισημάνω κάποια πράγματα.

Αν η Σελήνη ή ο Άρης με το τηλεσκόπιό μας και τα προσοφθάλμια που χρησιμοποιούμε μας "τυφλώνουν" χρησιμοποιούμε φίλτρα ουδέτερης πυκνότητας (ND) για να μειώσουμε το περίσσειο φώς!Και φυσικά υπάρχει και ο εμπειρικός κανόνας του

D x 1.5 για την ελάχιστη μεγέθυνση μη ενόχλησης που ανέφερε σωστά ο Γιάννης.

Τέτοια φίλτρα είναι και τα φίλτρα Σελήνης που προσφέρονται σε διάφορες διαβαθμίσεις πυκνότητας ανάλογα με την διάμετρο του τηλεσκοπίου μας.

Παρόμοια δουλειά κάνουν και τα γυαλιά ηλίου,αν μας το επιτρέπει το eye-relief του προσοφθάλμιου.

Όμως υπάρχουν πιο καλά φίλτρα για τον Άρη,που όχι μόνο μειώνουν την υπερβολική φωτεινότητα,αλλά μειώνουν τα "θερμά" κοκκινο-πορτοκαλί του χρώματα και αυξάνουν το κοντράστ,δίνοντας εξαιρετικές εικόνες του πλανήτη,όπου μπορεί κανείς να δεί απίστευτες λεπτομέρειες πάνω στην επιφάνειά του,εφ'όσον το επιτρέπει βέβαια η διαύγεια και το seeing της ατμόσφαιρας!

Ένα τέτοιο είναι το Baader Neodymium (Moon & Skyglow),το οποίο χρησιμοποιείται και ως φίλτρο μείωσης της φωτορύπανσης,όταν η φωτορύπανση έχει κοκκινο-πορτοκαλο-κίτρινες αποχρώσεις!

Δηλ.μειώνει τα "θερμά" χρώματα,αυξάνοντας και το κοντράστ.

Στον Άρη επειδή κυριαρχούν αυτά τα χρώματα,το φίλτρο δουλεύει υπέροχα!

Ανάλογη επίδραση πιθανόν να έχουν και παρόμοια φίλτρα πχ.Lumicon Deep Sky κλπ.

Όσο αφορά την μεγέθυνση παρατήρησης του Άρη,απο την εμπειρία μου διαπίστωσα οτι οι εντυπωσιακές λεπτομέρειες αναδεικνύονται πάνω απο τα 300x.Στο 10" φαίνεται το Μεγάλο Ρήγμα στα 375x τ έ λ ε ι α με τέτοια λεπτομέρεια και οξύτητα,όπως και η υπόλοιπες δομές στην επιφάνειά του,που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό!Εννοείται με την χρήση του φίλτρου Neodymium σε κ ά θ ε μεγέθυνση!

Σε πιο μεγάλη μεγέθυνση διαχωρίζεται καλύτερα η ατμόσφαιρά του που έχει σε κάποια σημεία γαλάζια απόχρωση!

Δυστυχώς αυτές οι μεγεθύνσεις,άνω των 300x είναι εφικτές σε συνθήκες πολύ καλής διαύγειας και seeing τις οποίες πρέπει να κυνηγήσει κανείς επίμονα και με μελέτη της ατμόσφαιρας,και να μην αρκεστεί σε ό,τι του κάτσει όταν έχει κέφι για παρατήρηση...Δηλ.η καθημερινή μελέτη και έλεγχος της διαύγειας και του seeing,οδηγεί σε πιο καλή αντίληψη του πότε είναι κατάλληλη η ατμόσφαιρα για παρατήρηση αξιώσεων.

Υπάρχει η λαθεμένη αντίληψη οτι μεγάλες μεγεθύνσεις άνω των 400x είναι αδύνατο να επιτευχθούν σε ουρανούς πόλεων...Η εμπειρία αποδεικνύει το αντίθετο!

Προσωπικά με τακτικές εξόδους στην ταράτσα,έχω πιάσει συχνά 400x,με οξύτατο είδωλο σε Δία,Κρόνο και μια φορά στα 9 χρόνια πλανητικής παρατήρησης τα 480x στην οποία είδα ΔΟΜΗ στην κηλίδα του Δία...δεν φαινόταν στα 400x!Στα 500x εξαφανίστηκε...είναι και το άνω όριο του τηλεσκοπίου μου,εκτός Σελήνης και επίγειας παρατήρησης.

Στην Σελήνη όμως την ίδια βραδιά έπιασα τα 600x με εξαιρετική οξύτητα,διακρίνοντας απίστευτες λεπτομέρειες πάνω στην επιφάνειά της!

Αν έχεις σχετικά καλό ουρανό,τον μελετάς και τον "κυνηγάς" συστηματικά,βγαίνοντας όσο πιο συχνά για παρατήρηση,αυξάνεις τις πιθανότητες κάποια στιγμή να σου κάτσει ο εξαιρετικός ουρανός για μεγεθύνσεις άνω των 300x και ίσως και 400x,αν έχεις 8" και πάνω!

Αυτά τα λέω απο εμπειρία 9 χρόνων.

Φίλε Μάνο με το 8" (200/1000) τηλεσκόπιό σου+το paracorr θεωρητικά μπορείς μέχρι 400x.Σε αυτήν τη μεγέθυνση έχει παρατηρηθεί με πολύ καλή οξύτητα ο Άρης απο τηλεσκόπιο 8" σε βουνό,που έτυχαν καλές συνθήκες.

Στην πόλη είναι πιο σπάνιο αλλά ο "κυνηγός" ανταμείβεται!

Έχω γράψει σχετικά θέμα:

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=25707&highlight=%D0%E1%F1%E1%F4%DE%F1%E7%F3%E7+%B6%F1%E7

Σας το ξαναθυμίζω για να κατανοήσετε οτι η μελέτη της ατμόσφαιρας,είναι εξίσου σημαντική με την μελέτη της οπτικής συμπεριφοράς του τηλεσκοπίου και των προσοφθάλμιων!

Είναι και αυτή ένα οπτικό μέσο,όπου διέρχεται το φως και υπόκειται σε αλληλεπιδράσεις με τον αέρα και τα σωματίδιά του,μέχρι να φτάσει στο μάτι μας!

Την διετία 2011-2013 είχα πολλές φορές εξαιρετικό ουρανό σε προάστιο του Ηρακλείου,που με έφερε στα 400x...Και αργότερα πιο σπάνια.Ο καιρός έχει "γυρίσματα" και παίζει με τα νεύρα μας,αλλά θέλει κυνήγι για να τον "πιάσεις στα πράσα"...όταν ηρεμεί και παραδίνεται!

Όμως την τελευταία διετία 2018-2020 όπως ίσως έχετε διαπιστώσει,ο καιρός έχει αποδιοργανωθεί...δεν ακολουθεί την κανονικότητά του.Δηλ.να περιορίζονται τα θερμικά ρεύματα όσο προχωρεί η νύχτα και να προσφέρονται καλύτερες συνθήκες παρατήρησης.

Το βλέπετε οτι γίνονται και ακραία καιρικά φαινόμενα,σε "λάθος" εποχές..Πιθανότατα φταίει και η κλιματική αλλαγή.

Όμως στην περιοχή που παρατηρεί ο καθένας,υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες,"μικροκλίματα" που χρειάζεται να τα μελετήσει κάποιος για να προετοιμάζεται καλύτερα για τις παρατηρήσεις του.

Φίλε Μάνο μπορείς να πιάσεις 300x ίσως και 350-380x στο Ηράκλειο (εκτός κέντρου) εφ'όσον δεν βρίσκεσαι σε κοίλωμα,και στην κατεύθυνση του Νότου δεν υπάρχει πολύ μπετόν!

Εκεί παρατηρούσα για χρόνια και πέτυχα μεγεθύνσεις 400x.Και με μάρτυρες που έμειναν με το στόμα ανοιχτό...Άμα βλέπεις τον Άρη στα 375-400x και αντίστοιχα τον Δία και τον Κρόνο,με πολύ καλή οξύτητα,νομίζεις οτι τους πλησιάζεις με διαστημόπλοιο.

Προσπαθείστε λοιπόν για μεγεθύνσεις άνω των 300x όσοι έχετε τηλεσκόπια 8" και πάνω,ιδιαίτερα όσοι βγαίνετε στα βουνά.Αντί όμως για DSO κοιτάξτε πλανήτες όπως ο Άρης!

Ελπίζω κάποιοι να το κυνηγήσουν το θέμα και να μην περιοριστούν σε ό,τι κάτσει...

Ακόμα και απο την ταράτσα σε ορισμένες περιοχές γίνονται "θαύματα"!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα ευχαριστούμε για το χρόνο και όλες τις πληροφορίες που μας δίνεις και συ και οι υπόλοιποι. Προσωπικά κοιτάζω τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, καθημερινά σαν ρουτίνα πλέον. Ότι είχα δει ήταν σε χαμηλή μεγέθυνση μέχρι στιγμής, οπότε τώρα που έχουμε Δία, Κρόνο και Άρη έπρεπε να προχωρήσω ;)
Ad astra per aspera !
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στην Κρήτη τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο συνήθως συνεχίζεται η καλοκαιρία,και κάποια βράδια μετά τα μεσάνυχτα πέφτει η θερμοκρασία στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και στα πιο χαμηλά αρκετά...Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την συμπύκνωση των υδρατμών,που πέφτουν προς τα κάτω σαν πολύ ψιλή "βροχή" που συμπαρασύρει σκόνη,ρύπανση και υγρασία!

Τότε συμβαίνουν δυο ωραία πράγματα:καθαρίζει η ατμόσφαιρα και ψύχεται,οπότε βελτιώνονται διαύγεια και seeing!Μια τέτοια νύχτα ο "πορτοκαλο-γκρίζος" ουρανός γίνεται σχεδόν μαύρος!!

Αρχίζεις και διακρίνεις δια γυμνού οφθαλμού και την ζώνη του Γαλαξία στον Νότο!Μιλάω για ουρανό όπου φαίνονται άστρα μέχρι mag=+4.0-4.5

Τέτοια νύχτα έπιασα τα 480x...

Αν δείς λοιπόν μαύρο ουρανό και υγρασία στο έδαφος,είναι καλό σημάδι...

Αλλά θέλει έλεγχο με το τηλεσκόπιο το seeing,γιατί συχνά τα φαινόμενα απατούν...

Καλό "κυνήγι"!! :)

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης