Jump to content

Συμβουλή σχετικά με την επιλογή σχολής


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους!

Επειδή το forum αυτό φαίνεται αρκετά βοηθητικό προς όλους όσους έχουν ανάγκη, θα ήθελα να ρωτήσω κάτι μιας και ο καιρός για επιλογή σχολής έχει φτάσει. Μελετώντας τα προγράμματα σπουδών των τμημάτων Γεωλογίας ΕΚΠΑ, Μαθηματικό & Φυσικής παρατήρησα ότι όλα τους έχουν παρόμοιες διεξόδους προς την αστρονομία(αστροβιολογία, πλανητικές Επιστήμες κ.α.). όσον αφορά το Γεωλογικό, ως επιστήμη της Γης που αναφέρεται και στον οδηγό σπουδών του, φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον και συνιφασμένο με τον κλάδο της Αστρονομίας μιας και στο εξωτερικό είναι σύνηθες να υπάρχει major in Earth & Space Science. Το μαθηματικό από την άλλη παρέχει κατεύθυνση Αστρονομίας, ενώ το φυσικό ουσιαστικά επικεντρώνεται στην Αστροφυσική και Διαστημική Επιστήμη( Το Φυσικό Κρήτης εννοώ).

Μήπως κανείς γνωρίζει πληροφορίες για να με διαφωτίσει ή έχει σπουδάσει σε κάποιο από αυτά τα τμήματα;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας! :D :D

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν θέλεις να συνεχίσεις τις σπουδές σου,μετά την απόκτηση του βασικού πτυχίου (Bachelor) στην Αστρονομία-Αστροφυσική,τότε το καταλληλότερο τμήμα είναι κάποιο τμήμα Φυσικής.Θα πάρεις τις βασικές και απαραίτητες γνώσεις σε Μαθηματικά και Φυσική,και συνεχίζεις μετά σε μεταπτυχιακό επίπεδο (Master) στην Αστροφυσική (εξωτερικό) και σε διδακτορικό (PhD).

Οι σπουδές είναι δύσκολες,και προϋπόθεση είναι η αριστεία σε σπουδές και εξετάσεις σε όλα τα επίπεδα!

Η επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα εξαιρετικά δύσκολη...

Σκέψου τί κλάδος σε ελκύει περισσότερο,τί δυνατότητες έχεις,πόσο σκληρά θέλεις να προσπαθήσεις...

Με την παρατηρησιακή αστρονομία μπορείς ανεξαρτήτως σπουδών,να ασχοληθείς και ερασιτεχνικά!

Καλή και συνετή επιλογή τμήματος σπουδών!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα. Από όλες τις σχολές που ανέφερες και από άλλες ακόμα (χημικό,βιολογία,μηχανικός υπολογιστών κ.ά.) μπορείς να ασχοληθείς σε διδακτορικό επίπεδο με την αστροφυσική και να γίνεις αστροφυσικός. Ωστόσο,η επιλογή ενός τμήματος φυσικής θα σου έκανε το έργο αυτό κάπως πιο εύκολο καθώς θα αποκτήσεις γνώσεις από νωρίς που θα τις χρειαστείς μετά και άλλες σχολές δεν θα στις παρέχουν. Μην δίνεις υπερβολική σημασία στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα τμήματα φυσικής. Κάθε τμήμα έχει ξεχωριστή εξειδίκευση σε τομείς αστροφυσικής. Το μόνο που πρέπει να κοιτάξεις εκεί είναι η πτυχιακή σου εργασία (αν έχεις σκοπό να κάνεις) γιατί ανάλογα με τι εξειδικεύεται το τμήμα,τέτοια πτυχιακή εργασία θα πάρεις. (Το τμήμα φυσικής των Ιωαννίνων που σπουδάζω ασχολείται με τον Ήλιο και τον διαστημικό καιρό και λίγο με γαλαξίες και κοσμολογία,αλλά εγώ δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ με κάτι τέτοιο και απλά προχωράω παρακάτω.) Όλα τα πτυχία (Bachelor) από τμήματα φυσικής είναι ισοδύναμα για να προχωρήσεις σε μεταπτυχιακό. Καλό είναι να γνωρίζεις πως όλα τα τμήματα φυσικής στην Ελλάδα θέλουν πολύ διάβασμα και προσπάθεια. Άλλα είναι πιο δύσκολα και άλλα λίγο πιο εύκολα. Σκέψου με τι θα ήθελες να ασχοληθείς μεγαλώνοντας. Μπορείς φυσικά να ασχοληθείς με την παρατηρησιακή αστρονομία σε επιστημονικό επίπεδο και σαν ερασιτέχνης.

Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:

https://www.instagram.com/specca_observatory

 

Η Σελίδα μου στο Facebook.

https://www.facebook.com/dailyastronomy1/

 

Specca Observatory,Ioannina

Λέκκας Γεώργιος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα συμφωνήσω απόλυτα σε ό,τι είπε ο φίλος Γιώργος πιο πάνω!

Σε παλαιότερες δεκαετίες τα περιφερειακά τμήματα Φυσικής και γενικότερα θετικών επιστημών,ήταν καλύτερα απο αυτά της Αθήνας και Θεσσαλονίκης,όμως εδώ και αρκετά χρόνια το Φυσικό στο ΕΚΠΑ και ΑΠΘ έχουν αναβαθμιστεί,έχουν πλέον αρκετούς πολύ καλούς Καθηγητές και συγγράμματα.

Οπότε το επίπεδο γνώσεων που θα πάρεις στην Φυσική,είναι ουσιαστικά το ίδιο ανεξαρτήτως Παν/μίου.Η δυσκολία στις εξετάσεις των εξαμήνων και στην απόκτηση πτυχίου με βαθμό (άνω του 7.5 για να κάνεις μεταπτυχιακά),μπορεί να διαφέρει ίσως απο τμήμα σε τμήμα.Στην Κρήτη δυστυχώς ήταν πάντα ζόρικα τα πράγματα,και με αρκετή ψυχολογική πίεση στο Φυσικό Τμήμα...

Το πόσο καλός επιστήμονας θα γίνεις εξαρτάται κ υ ρ ί ω ς απο το πολύ και σκληρό διάβασμα που θα κάνεις,την βαθιά κατανόηση των δύσκολων εννοιών της Φυσικής και την ανάπτυξη κριτικής σκέψης!

Περισσότερη σημασία λοιπόν στην επιλογή σου έχει ο μ ε τ α π τ υ χ ι α κ ό ς κύκλος σπουδών που θα κάνεις,το Πανεπιστήμιο του εξωτερικού που θα συνεχίσεις στον τομέα που θα επιλέξεις,και βέβαια η δύσκολη και αβέβαιη επαγγελματική εξέλιξη παρ'όλους τους κόπους...

Αν σε ελκύουν περισσότερο τομείς όπως Αστρογεωλογία,Αστροχημεία,Αστροβιολογία παρά η καθ'αυτή Αστροφυσική,καλύτερα να σπουδάσεις σε κάποιο Τμήμα την αντίστοιχη βασική επιστήμη.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης