Jump to content

Βιντεοαστρονομία!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 2 μήνες αργότερα...
  • Απαντήσεις 254
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Χρόνια Πολλά & Καλή Χρονιά σε όλους τους φίλους :)

 

έχει δοκιμάσει κανείς για στήριξη την Skywatcher AZ GTi goto wifi

αναφέρει δυνατότητα μέχρι 5 κιλά οπότε ένα μικρό 102 με μια ΖWO ASI camera πιστεύω θα το στηρίζει χωρίς προβλήματα στο tracking

 

:-k

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Εγώ το έχω σε συνδιασμό με maksutov 127mm. Δουλεύει μια χαρά παρατήρηση και έχω κάνει και φωτογράφηση σελήνη με αυτό εξίσου καλά. Άλλο πλανητικό στόχο δεν έχω δοκιμάσει ακόμα ωστόσο κρατώ μετρημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα, μην ξεχνάμε δεν είναι και ισημερινή. Θεωρώ δεν θαχεις πρόβλημα με το 102mm, πάντως σίγουρα όχι πολύ κοντά ή πάνω απο τα 5 κιλά το βάρος που έχει οριστεί.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Φίλε kkoutr καλημέρα,

 

σε ευχαριστώ για την απάντηση,

με ενδιαφέρει η βάση γιατί βλέπω ότι είναι και αρκετά portable

 

Είδα επίσης ότι η skywatcher έχει βγάλει και firmware για να γίνει ισημερινή.

Από όσο καταλαβαίνω χρειάζεται κάποιο επιπλέον wedge και μπάρα/βάρος εκτός από το firmware.

 

Οπότε είναι αρκετά υποσχόμενη... μήπως το έχει δοκιμάσει κάποιος φίλος;

 

είναι πολύ ενδιαφέρον ότι έχεις δοκιμάσει το maksutov 127mm και παίζει μια χαρά,

είδα σε κάποιο forum ότι μερικοί βάζουν συνδέουν απευθείας κάποια κάμερα με φακό για βιντεοαστρονομία.. :)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 8 μήνες αργότερα...

Ανασταίνω το παλιό αυτό νήμα για να γράψω μετά από χρόνια την διαδικασία που ακολουθώ για βιντεοπαρατήρηση.

Επ ουδενί δεν ισχυρίζομαι πως ο δικός μου τρόπος είναι ο καλύτερος/ευκολότερος απλά είναι αυτός που μόνος μου έχω καταλήξει να ακουλουθώ και με βολεύει.

Ξεκινώ στήνοντας και ευθυγραμμίζοντας πολικά με την πολική διόπτρα την EQ6 χωρίς τον εξοπλισμό επάνω καθότι οι κοχλίες της είναι ευαίσθητοι και δεν ρισκάρω να κάνω ζημιά αλλά ούτε και χρειάζεται υπερακριβής πολική για βιντεοαστρονομία.

Βάζω το τηλεσκόπιο στην βάση (συνήθως το Skywatcher 102/500 με το flip mirror) και το ζυγίζω. Ο erfle 32 εστιάζει στο ίδιο σημείο με την κάμερα όταν ειναι σχεδόν τελείως τραβηγμένος έξω και έχει μεγάλο πεδίο ώστε το τηλεσκόπιο να ειναι σχεδόν ερευνητής του εαυτού του.

Συνδέω κάμερα με υπολογιστή μεσω frame grabber και ανοιγω το sharpcap 2.9 (την τελευταία δωρεάν έκθεση διότι δεν θέλω να πληρώνω κάθε χρόνο συνδρομή όπως γίνεται με τις καινούργιες εκδόσεις). Ρυθμίζω την έκθεση στην LN300 στο ELECTRIC 16Χ (περίπου 1/3 δευτ) με AGC μονίμως στο LOW για να εστιάσω με ακρίβεια και ξεκινώ το καλιμπράρισμα του goto με τρια άστρα, δύο ανατολικά και ένα δυτικά του μεσημβρινού. Η ευθυγράμμιση γίνεται μέσω της κάμερας προβάλλοντας στο sharpcap σταυρόνημα για μεγαλύτερη ακρίβεια. Το flip mirror βοηθάει να φέρουμε το άστρο στο πεδίο της κάμερας. Εστιάζω με ακρίβεια την κάμερα στο πρώτο άστρο καλιμπραρίσματος του goto με το ψηφιακό ζουμ στο 200% στο sharpcap ώστε να έχω ακρίβεια και εν συνεχεία τον προσοφθάλμιο λύνοντας τη βίδα συγκράτησης και μετακινώντας τον μέσα έξω πριν τον ξανασφαλίσω ώστε να είναι εστιασμένος ακριβώς μαζί με την κάμερα.

Αφού τελειώσει το καλιμπράρισμα του goto συνδέω με καλώδιο που κατασκεύασα μόνος, γιατί αυτό που δίνεται μαζί με τη στήριξη είναι κοντό, την EQ6 με τον υπολογιστή επιλέγοντας RS-232 στο χειριστήριο και τρέχοντας το μικρό και ελαφρύ rtgui+s. Δεν χρειάζεται ascom, το rtgui+s έχει δικούς του drivers και αναγνωρίζει την EQ6 σαν Nexstar Original. Ανεβάζω την έκθεση στην LN300 στο 256Χ και εντοπίζω τον στόχο με το rtgui+s. Κάποιες φορές πατάω το κουμπί SkyChart που αμέσως ανοίγει χάρτη στο Cartes du Ciel με το αντικείμενο κεντραρισμένο. Ανεβάζω την έκθεση στο 512Χ αν χρειάζεται ή και στο 1024Χ αν πρόκειται για αμυδρό στόχο. Το 1024Χ ωστόσο το αποφεύγω γιατί έχει αρκετό θόρυβο. Πατάω Live Stack στο sharpcap με τους "σύρτες" ρυθμιζω την εικόνα (black point, white point, gamma) και αράζω απολαμβάνοντας παρατήρηση. Σώζω σε FITS και επεξεργάζομαι την άλλη μέρα την εικόνα βάζοντας και πλαίσια με το fitswork ενώ κάποιες εικόνες τις σώζω και save as viewed . Άμα είναι καλοκαίρι ανοίγω και μια δροσερή μπύρα :cheesy:

Skywatcher_EQ6.thumb.jpg.095d9cabd593a7a7b1ae51268f7e840a.jpg

Crescent_video.jpg.98356ff91ca286eb9bab5204302493c4.jpg

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Giorgosgr Πολύ χρήσιμα αυτά που μοιράζεσαι μαζί μας!

Την επόμενη φορά που θα κάνει καλό καιρό θα τα χρησιμοποιήσω!

Από μένα ένα Ευχαριστώ!

:D

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια φίλε Κώστα.

Να σημειώσουμε πως για να δουλεύει σωστά το rtgui+s πρέπει να βάλουμε στα windows ως σύμβολο υποδιαστολής την τελεία . και χωρισμού χιλιάδων το κόμμα , αλλιώς δείχνει λάθος τα μεγέθη των ουρανίων σωμάτων. Καλό είναι πάντως πάντα να είναι έτσι και όχι όπως το ελληνικό-ευρωπαϊκό πρότυπο.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ωραίος ο Γιώργος! Βέβαια κάποια πράγματα σε σχέση με τα λογισμικά τα χάνω, διότι δεν τα έχω και δεν τα χρησιμοποιώ, με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνω σχεδόν τίποτα. Όμως το όλο σετ απ είναι σφυρηλατημένο με μεράκι και μπαρουτοκαπνισμένο από την χρήση. Και για μένα αυτό είναι που πάνω απ’ όλα μετράει και με κάνει να το ζηλεύω.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 8 μήνες αργότερα...
Καλησπέρα παιδιά θα ηθελα να ανοιξουμε παλι μια κουβεντα για την βιντεοαστρονομια μιας και μου φαινεται πολυ ενδιαφέρουσα πλευρα στην αστρονομία.. Θελω κι απ τα παιδιά τα έμπειρα να πουν την εμπειρία τους μεχρι τωρα να προτείνουν εξοπλισμούς κάμερες φωτογραφιες απ τη δουλεια τους κι εγω επειδη θελω να ξεκινησω παρα πολυ και με αρκετη ορεξη εχω καποια σεταπ στο νου μου να μου πειτ την γνώμη σας.. Celestron nexstar 4se για το λογο οτι σου δίνει με το wedge δυνατότητα ισημερινής... Μετα σκεφτόμουν την eq5 με τον explorer 130 PDS με μοτέρ στην ορθη αναφορά αν θα κανα καποια βιντεοαστρονομια και μετα να την εκανα goto.. Καθώς και alt az gti με startravel 102.. Επισης σε αυτά τα σεταπ μπορει να χρησιμοποιηθεί dslr για eaa?? Καθώς και υπαρχουν πια αναλογικές κάμερες για σύνδεση σε μόνιτορ η τηλεοραση?? Νομιζω οτι θα ενδιαφερονται κι αλλα παιδιά για αυτο το θεμα μιας και δίνει μια αλλη προοπτική στην παρατηρηση ευχαριστω
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με σειρά προτεραιότητας

Τηλεσκόπιο με γρήγορο εστιακό λόγο, f/5 ή f/4.

Ευαισθητη κάμερα (imx224 ή Imx290, lodestar, atik infinity, zwo 294).

Στηριξη ικανή για τον παραπάνω συνδυασμό, το goto λόγο αμυδρων στόχων είναι εξαιρετικά χρήσιμο.

Τσεκαρισε το FOV του συνδυασμού να χωράει τους στόχους που θα κυνηγήσεις, μην πας σε μεγάλη διάμετρο άρα και μεγάλη εστιακη. Με τις κάμερες με μικρούς αισθητήρες, 400-650mm εστιακής είναι καλά.

Και με dslr γίνεται, αλλά ανταλλάσεις πεδίο για ευαισθησία.

Μπορείς να δεις αποτελέσματα με διαφορετικά setup στο νήμα παρατήρηση βιντεοαστρονομίας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστω diorip να σε ρωτησω δυο πραγματα.. Δε καταλαβα αυτο με την dslr εννοεις οτι με dslr χανω ευαισθησία και κερδίζω σε πεδίο? Η το αντίστροφο? Και δευτερον υπαρχει στην αγορά αναλογική κάμερα για να τη σύνδεση σε παλια τηλεοραση?
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστω diorip να σε ρωτησω δυο πραγματα.. Δε καταλαβα αυτο με την dslr εννοεις οτι με dslr χανω ευαισθησία και κερδίζω σε πεδίο

Αυτό ακριβώς.

Για αναλογική κάμερα, στείλε μου ένα π. μ. με τηλεφωνο και θα σου δανείσω μία για όσο τη χρειάζεσαι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα κι απο μένα. Οι dslr έχουν μεγαλύτερο πεδίο και ανάλυση αλλά και μικρότερη ευαισθησία από την αναλογική κάμερα που έχει μικρή ανάλυση/μεγάλα εικονοστοιχεία (pixels). Με πρόγραμμα όπως το astrotoaster (google it!) μπορείς να την κάνεις να συμπεριφέρεται σχεδόν σαν αστρονομική βιντεοκάμερα απ' ό,τι βλέπω σε βιντεάκια στο youtube. Δεν έχω προσωπική εμπειρία για να σε βοηθήσω περισσότερο σε αυτό. Η στήριξη goto είναι σχεδόν υποχρεωτική αλλιώς θα τρως τον περισσότερο χρόνο για να βρίσκεις τα αντικείμενα αντί να "βιντεοσκοπείς" Το έχω κάνει με το C8 και την παλιά του στήριξη και ΔΕΝ το συνιστώ σε κανέναν. Σήμερα πλέον δεν έχει νόημα να αγοράσεις αν βρεις μεταχειρισμένη πια αναλογική κάμερα. Μια φτηνή ψηφιακή είναι πολύ πιο εύχρηστη ακόμα και αν είναι λιγότερο ευαίσθητη. Όπως είπε και ο φίλος diorip λίγο πιο πάνω εκείνο που μετράει είναι ο εστιακός λόγος (f/5 θα έλεγα είναι το όριο) και κυρίως η εστιακή αποταση που καλό είναι να παραμένει κάτω από 750 το πολύ 1000mm ειδάλλως το πεδίο γίνεται πολύ μικρό. ΥΓ άντε να αυξανόμαστε οι βιντεοαστρονόμοι να οργανώσουμε κανένα astrovideoparty!!! :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χαιρομαι που σε ξαναβλεπω γιωργο στο νημα φαινεται πολυ ενδιαφερον αναρωτιομουν αν με μοτερακια στην eq5 εκανα δουλεια αλλα απ οτι λετε το goto ειναι απαραιτητο για το μικρο πεδιο
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
https://www.e-shop.gr/security-camera-ce-7980c-ccd-1-3-470tvl-p-PER.601910 Αναρωτιέμαι αν ειναι αυτη η καμερα που την θελω για βίντεο αστρονομία κατάλληλη.. Μπορεις καποιος να βοηθήσει?
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κάποιος να βοηθήσει για την καμερα;;

 

κοίταξα παντού .Δεν γράφει τι αισθητήρα φοράει . Οπότε είναι ρίσκο.

carpe diem quam minimum credula postero
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Λοιπόν την εποχή του κορωνοιου η βιντεοαστρονομία μπορεί να αποτελέσει για τους συλλόγους αστρονομίας μια εναλλακτικη πρόταση για να αντικαταστήσει τις παρατηρήσεις κοινού.

 

Σε μια παρατήρηση κοινού βέβαια απαιτείται όχι οθόνη τηλεόρασης αλλά βιντεοπροβολέας και πίνακας. Έχει δοκιμάσει κανείς να προβάλλει με προτζέκτορα σε πίνακα αντικείμενα βαθέως ουρανού ή και πλανήτες.

 

Φαντάζομαι ότι από μια τηλεόραση θα χάνει σε αντίθεση .Ο εξοπλισμός μας περιλαμβάνει ρομποτική βάση , γρήγορο τηλεσκόπιο και πλανητική κάμερα με live stacking σε λαπτοπ και ταυτόχρονη προβολή.

 

Έχεις κανείς εμπειρία από τέτοιου είδους παρατήρηση? Τι προβλήματα μπορεί να προκύψουν?

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λοιπόν την εποχή του κορωνοιου η βιντεοαστρονομία μπορεί να αποτελέσει για τους συλλόγους αστρονομίας μια εναλλακτικη πρόταση για να αντικαταστήσει τις παρατηρήσεις κοινού.

 

Σε μια παρατήρηση κοινού βέβαια απαιτείται όχι οθόνη τηλεόρασης αλλά βιντεοπροβολέας και πίνακας. Έχει δοκιμάσει κανείς να προβάλλει με προτζέκτορα σε πίνακα αντικείμενα βαθέως ουρανού ή και πλανήτες.

 

Φαντάζομαι ότι από μια τηλεόραση θα χάνει σε αντίθεση .Ο εξοπλισμός μας περιλαμβάνει ρομποτική βάση , γρήγορο τηλεσκόπιο και πλανητική κάμερα με live stacking σε λαπτοπ και ταυτόχρονη προβολή.

 

Έχεις κανείς εμπειρία από τέτοιου είδους παρατήρηση? Τι προβλήματα μπορεί να προκύψουν?

 

Εχω κανει κατι αντιστοιχο με live στο YouTube και το ποσταρα σε διαφορα groups στο Facebook. Εγω το θεωρησα παταγωδη αποτυχια λογω του οτι το bandwidth της συνδεσης ηταν εξαιρετικά χαμηλο και και το stream κολλουσε συνεχεια. Βεβαια γυρω στα 20 ατομα που μπηκαν μαλλον το ευχαριστήθηκαν αφου εκατσαν αρκετή ωρα.

Μεχρι το τελος του χρονου θα εχει ενεργοποιηθει η οπτικη ίνα που εχει περάσει εξω απο το σπιτι μου. Ισως να ξαναπροσπαθησω τοτε ελπιζοντας σε καλυτερα αποτελέσματα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θανάση ένα άλλο πρόβλημα που ενδεχομένως να έχεις αν κάνεις παρουσίαση στο βουνό είναι το ρεύμα. Ο projector καίει πάρα πολύ ρεύμα σε σχέση με το laptop και τον υπόλοιπο εξοπλισμό οπότε θα χρειαστείς σίγουρα πολύ μεγάλες μπαταρίες, μη σου πω γεννήτρια.

 

Φυσικά αν οι παρουσιάσεις γίνοντε σε κάποιο σπίτι-κτήριο με παροχή ρεύματος τότε είσαι οκ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης