Jump to content

CURIOSITY Rover


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Βίντεο 360 μοιρών τράβηξε το ρόβερ Curiosity στον πλανήτη Άρη- Οι πιο ζωντανές εικόνες μέχρι τώρα. :cheesy:

Ένα εκπληκτικό βίντεο 360 μοιρών που τράβηξε το ρόβερ Curiosity στον πλανήτη Άρη, προσφέρει ίσως την πιο καθαρή και «ζωντανή» εικόνα που έχουμε αντικρίσει ποτέ από τον «κόκκινο πλανήτη».

Το οπτικό υλικό που δημοσίευσε εχθές η NASA προσφέρει μια πανοραμική εικόνα της επιφάνειας του Άρη. Το βίντεο δημιουργήθηκε από έναν συνδυασμό φωτογραφιών που ελήφθησαν στις 19 Δεκεμβρίου από το διαστημικό όχημα, όταν εκείνο βρισκόταν πάνω στην κορυφογραμμή Βέρα Ρούμπιν.

Στο κλιπ, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την πανοραμική εικόνα μετακινώντας τον κέρσορα του ποντικού, μπορούμε να διακρίνουμε τον επόμενο προορισμό του ρόβερ, τον πυθμένα του κρατήρα Γκέιλ.

Το πιο πρόσφατο σημείο γεώτρησης του Curiosity είναι επίσης ορατό στο βίντεο (περιγράφεται ως Rock Hall Drill Hole), όπως και αμέσως προηγούμενο σημείο όπου το διαστημικό όχημα είχε χρησιμοποιήσει το τρυπάνι του.

Στο φόντο διακρίνεται το Όρος Αιολίς και το Glen Toridon, μια περιοχή με πετρώματα τα οποία - σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία - φαίνεται να περιέχουν άργιλο.

Η δημιουργία αυτών των πετρωμάτων απαιτεί νερό, και αυτός είναι ο λόγος που το Curiosity θα μεταβεί στη συνέχεια εκεί, για να συλλέξει στοιχεία που ίσως «ξεκλειδώσουν» το μυστήριο του σχηματισμού τους.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/750721_vinteo-360-moiron-travixe-rover-curiosity-ston-planiti-ari-oi-pio-zontanes

curiosity.jpg.a81b4292f1ded115075e2d3b35d0e891.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 170
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μυστηριώδης επανεκκίνηση του Curiosity στον Άρη. :cheesy:

Μετά από άγνωστο πρόβλημα, το Curiosity έκανε επανεκκίνηση στον Άρη και λειτουργεί πάλι κανονικά, με την NASA να ψάχνει να βρει την αιτία.

Το ρόβερ Curiosity της NASA για άγνωστο λόγο συνάντησε κάποιο πρόβλημα στον Άρη, που το υποχρέωσε στις 15 Φεβρουαρίου να κάνει επανεκκίνηση του υπολογιστή του (reset) και να εισέλθει σε προστατευτική κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας (safe mode) έως τις 19 Φεβρουαρίου.

Ευτυχώς το Curiosity, που βγήκε πια από το safe mode, επικοινωνεί κανονικά με τη Γη και σύντομα θα είναι σε θέση να επαναλάβει τις επιστημονικές έρευνες του, αλλά η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), όπως ανακοίνωσε, προσπαθεί να καταλάβει τι συνέβη.

Το πρόβλημα εμφανίστηκε μόλις λίγες μέρες αφότου η NASA ανακήρυξε και επίσημα «νεκρό» το ρόβερ Opportunity, με αποτέλεσμα το Curiosity να έχει απομείνει το μοναδικό ρόβερ σε λειτουργία πάνω στο γειτονικό πλανήτη. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η NASA, είναι να πάθει κάτι και αυτό.

«Δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι για την ακριβή αιτία και συλλέγουμε τα σχετικά δεδομένα για ανάλυση. Το Curiosity έκανε reset του υπολογιστή του, αλλά λειτουργεί φυσιολογικά από τότε, πράγμα που είναι καλό σημάδι», δήλωσε ο Στίβεν Λι του Εργαστήριου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

Προς το παρόν, για να μην επιβαρύνει το ρόβερ, η NASA του έχει δώσει εντολή να σταματήσει τις επιστημονικές εργασίες του. «Περιορίσαμε τις εντολές προς το όχημα για να ελαχιστοποιήσουμε τις αλλαγές στη μνήμη του. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τα όποια στοιχεία για το τι μπορεί να προκάλεσε το reset», πρόσθεσε ο Λι.

Το ρόβερ Curiosity , που σκαρφαλώνει σε μια πλαγιά του Όρους Σαρπ από το 2014, έχει εντοπίσει μια γεωλογικά ενδιαφέρουσα περιοχή σε απόσταση 200 μέτρων και οι χειριστές του από τη NASA θέλουν να το κατευθύνουν προς τα εκεί για να την μελετήσουν. Όμως θα πρέπει να περιμένουν, ωσότου βρουν τι συνέβη στο Curiosity.

https://www.in.gr/2019/02/24/tech/mystiriodis-epanekkinisi-tou-curiosity-ston-ari/

curiosity.jpg.c4253a4e0550496170127412c58977c1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τι απέγινε το διαστημικό όχημα Curiosity; :cheesy:

Το Curiosity προσεδαφίστηκε στον πλανήτη Άρη τον Αύγουστο του 2012 και από τότε έχει διανύσει σχεδόν 20 χιλιόμετρα. Το 2013, η αποστολή εντόπισε στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια μιας λίμνης με γλυκό νερό, που παρείχε όλα τα βασικά χημικά συστατικά για μικροβιακή ζωή. Το 2014 αναρριχήθηκε στο Όρος Sharp, και το όχημα έχει μελετά την περιοχή όπου τόσο το νερό όσο και οι άνεμοι έχουν αφήσει τα ίχνη τους. Έχοντας μελετήσει αυτά τα στοιχεία, οι επιστήμονες της ομάδας του Curiosity έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η περίοδος κατά την οποία ο πλανήτης είχε «κατοικήσιμες» συνθήκες διήρκεσε εκατομμύρια χρόνια.

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε τις περιοχές στο Όρος Sharp που θα εξερευνήσει το Curiosity. Ένας σημαντικός στόχος είναι η μελέτη των θειικών αλάτων, τα ίχνη των οποίων υποδηλώνουν την διαδρομή αρχαίου ποταμού. Οι επιστήμονες της NASA που καθοδηγούν το Curiosity θέλουν να κατανοήσουν την ιστορία του νερού της περιοχής, το οποίο εξαφανίστηκε όταν άλλαξε το κλίμα στον πλανήτη πριν δισεκατομμύρια χρόνια.

Η NASA σχεδιάζει την αποστολή αστροναυτών στην Σελήνη μέχρι το 2024, ως ένα ενδιάμεσο βήμα στην ανθρώπινη εξερεύνηση του Άρη.

https://physicsgg.me/2019/05/16/%cf%84%ce%b9-%ce%b1%cf%80%ce%ad%ce%b3%ce%b9%ce%bd%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%8c%cf%87%ce%b7%ce%bc%ce%b1-curiosity/

mount-sharp.thumb.gif.af70648c53231001dea259dbca6d33de.gif

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η «Περιέργεια» αυτοφωτογραφίζεται :cheesy:

H selfie του διαστημικού οχήματος Curiosity της NASA στον Άρη, λήφθηκε στις 12/5/2019. Στο αριστερό κάτω μέρος του οχήματος φαίνονται οι δύο τρύπες (εγώ βλέπω μόνο μια) που άνοιξε το τρυπάνι του για να πάρει δείγματα εδάφους. Πρόκειται για την 20η και 21η διάτρηση του αρειανού εδάφους από το τρυπάνι του Curiosity στους στόχους που ονομάστηκαν «Aberlady» και «Kilmarie».

Τα δείγματα αυτά αναλύθηκαν από την συσκευή CheMin που διαθέτει το Curiosity, δείχνοντας τις υψηλότερες ποσότητες αργιλικών ορυκτών που βρέθηκαν κατά την διάρκεια της αποστολής. Ο πηλός αυτός συνήθως σχηματίζεται παρουσία νερού, το οποίο νερό με τη σειρά του είναι απαραίτητο για την ζωή ….Το ζητούμενο είναι αν υπήρχαν οι συνθήκες για να υποστηριχθεί κάποια μορφή ζωής στον πλανήτη Άρη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Κατά την διάρκεια της νέας γεώτρησης και ανάλυσης, το Curiosity έκανε ένα διάλειμμα για να φωτογραφίσει κάποια σύννεφα – πάντα για επιστημονικούς λόγους. Πρόκειται για σύννεφα νερού-πάγου περίπου 31 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος του Άρη.

https://physicsgg.me/2019/05/30/%ce%b7-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ad%cf%81%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b6%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9/

PIA23243.thumb.gif.a5c84019245b779bb7c603b22c849af0.gif

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτή η φωτογραφία της NASA από τον Άρη πυροδότησε σενάρια για εξωγήινους. :cheesy:

Το ρόβερ Curiosity της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) τράβηξε μια φωτογραφία στον ‘Αρη, όπου φαίνεται μια μυστηριώδης λάμψη σε ένα μακρινό λόφο.

Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία, μπροστά από ένα βραχώδες τοπίο, μια μακριά και ακανόνιστη λευκή λάμψη φαίνεται να περνάει από πάνω.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάμερες του ρόβερ έχουν τραβήξει φωτογραφίες με ανωμαλίες, οι οποίες δεν είναι εύκολο να εξηγηθούν, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση μια φωτογραφία του 2014. Η ανωμαλία αυτή τη φορά ήταν μάλλον αστραπιαία, καθώς οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ένα λεπτό πριν και ένα λεπτό μετά την επίμαχη φωτογραφία, δεν δείχνουν καμία λάμψη.

Οι συνωμοσιολόγοι και οι μονίμως καχύποπτοι για μια ακόμη φορά πιστεύουν ότι πρόκειται για εξωγήινους, αλλά η NASA θεωρεί σαφώς πιθανότερο ότι η λάμψη προέρχεται από κάποια ηλιακή αντανάκλαση στους βράχους ή από την κοσμική ακτινοβολία ή από μια αναλαμπή στον ίδιο το φακό της κάμερας.

Το Curiosity έφθασε στον γειτονικό πλανήτη το 2012 και διαθέτει 17 κάμερες. Όλα αυτά τα χρόνια περιδιαβαίνει αργά τον Άρη και έχει στείλει στη Γη ένα μεγάλο όγκο δεδομένων και φωτογραφιών.

«Σε χιλιάδες εικόνες που έχουμε πάρει από το Curiosity, βλέπουμε σχεδόν κάθε εβδομάδα μερικές με φωτεινά σημεία. Οι πιο πιθανές εξηγήσεις είναι ότι προκαλούνται από κοσμικές ακτίνες ή από το φως του Ήλιου που αντανακλάται από τις επιφάνειες των βράχων», δήλωσε ο Τζάστιν Μάκι, μέλος της επιστημονικής ομάδας του ρόβερ, σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Ντέιλι Μέιλ».

https://www.in.gr/2019/06/22/tech/ayti-fotografia-tis-nasa-apo-ton-ari-pyrodotise-senaria-gia-eksogiinous/

1173760373_Curiosity208231227222NASA-1-600x450.jpg.207aa78a6712c99f4ee448cb92e6c6d4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέα στοιχεία για ζωή στον Άρη: Το Curiosity ανακάλυψε αρχαία λίμνη με «ασυνήθιστα άλατα» στον Άρη. :cheesy:

Ένα ακόμη ισχυρό στοιχείο που ενισχύει το σενάριο να υπήρξε ζωή στον πλανήτη Άρη, αποκάλυψε η έρευνα στον «Κόκκινο πλανήτη». Όπως ανακοίνωσε η NASA, το Curiosity ανακάλυψε στον κρατήρα Gale αρχαία λίμνη, στον βυθό της οποίας εντοπίστηκαν πολλά «ασυνήθιστα άλατα». Μάλιστα, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο η συνέχεια της έρευνας να φέρει στο φως τον εντοπισμό μικροβίων ή άλλων μικροοργανισμών.

Οι επιστήμονες της NASA έδωσαν εντολή στο Curiosity να μεταβεί σε βάθος 100 μέτρων από την επιφάνεια, στον «πυθμένα» του κρατήρα Gale. Τα στοιχεία έδειξαν ότι πιθανότατα, πριν από εκατομμύρια χρόνια, ο κρατήρας αυτός ήταν πιθανόν μία λίμνη από νερό και μάλιστα λειτουργούσαν και υδάτινα ρεύματα, κάτι που θα σήμαινε τη σύνδεσή του με άλλα υδάτινα δίκτυα.

Στα βράχια που εξετάστηκαν, βρέθηκε πλήθος «ασυνήθιστων» αλάτων, ενώ στην ανακοίνωσή της η NASA, χαρακτηρίζει υα ευρήματα ως «απόδειξη» και «στοιχείο», ότι ο Άρης κατά το βαθύ παρελθόν, ήταν ένας υδάτινος κόσμος.

Πώς έμοιαζε ο Άρης πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια; Οι επιστήμονες που επιβλέπουν την αποστολή του οχήματος Curiosity στον Άρη έχουν μια σχετικά καλή εικόνα, η οποία βελτιώνεται όλο και περισσότερο, χάρη στα στοιχεία που στέλνει το «ακούραστο» ρόβερ.

Η εικόνα αυτή, πλέον, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει λιμνούλες στον πυθμένα του κρατήρα Γκέιλ, πλάτους 150 χλμ, τον οποίο εξερευνά το Curiosity. Στα τοιχώματα του κρατήρα εκτιμάται πως έτρεχαν ρέματα, τα οποία κατέληγαν στον πυθμένα. Με το πέρασμα του χρόνου αυτά τα ρέματα γίνονταν μεγαλύτερα και μετά στέγνωναν, στο πλαίσιο ενός κύκλου που πιθανότατα επαναλήφθηκε πολλές φορές μέσα σε διάστημα εκατομμυρίων ετών.

Αυτό είναι το τοπίο που περιγράφουν οι επιστήμονες του Curiosity σε επιστημονικό άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στο Nature Geoscience. Οι ερευνητές εξέλαβαν βράχους πλούσιους σε ορυκτά άλατα που ανακαλύφθηκαν από το ρόβερ ως αποδείξεις για την ύπαρξη ρηχών λιμνών με αλμυρό νερό που βίωσαν επανειλημμένες υπερχειλίσεις και αποξηράνσεις. Τα «κοιτάσματα» αυτά αποτελούν σημάδια διακυμάνσεων στο κλίμα, καθώς το περιβάλλον του Άρη μετατρεπόταν από υγρό στην παγωμένη έρημο που γνωρίζουμε σήμερα.

Στόχος των επιστημόνων είναι να εξακριβωθεί πόσο κράτησε αυτή η μετάβαση και πότε έγινε ακριβώς. Τα νέα αυτά ευρήματα ίσως να αποτελούν προάγγελο αυτών που θα προκύψουν καθώς το Curiosity κινείται πως μια περιοχή (“sulfate- bearing unit”- μονάδα παραγωγής θειικού άλατος) η οποία εκτιμάται πως σχηματίστηκε μέσα σε ένα ακόμα πιο ξηρό περιβάλλον- σε αντίθεση με περιοχές χαμηλότερα, όπου το Curiosity ανακάλυψε ίχνη λιμνών νερού.

Ο κρατήρας Γκέιλ αποτελεί το απομεινάρι μιας μεγάλης πρόσκρουσης. Ιζήματα που μεταφέρθηκαν από νερό και ανέμους γέμισαν τον πυθμένα του, στρώμα με στρώμα. Όταν τα ιζήματα σκλήρυναν και στερεοποιήθηκαν, ο άνεμος συνέβαλε στον σχηματισμό του Όρους Σαρπ, στο οποίο ανεβαίνει σήμερα το Curiosity. Το κάθε στρώμα της πλαγιάς του βουνού αποκαλύπτει στοιχεία για μια διαφορετική περίοδο της ιστορίας του Άρη- και για τη μορφή του περιβάλλοντός της.

«Πήγαμε στον κρατήρα Γκέιλ επειδή διατηρεί αυτό το μοναδικό ιστορικό ενός μεταβαλλόμενου Άρη» είπε ο Γουίλιαμ Ρέιπιν του Caltech, lead author της έρευνας. «Η κατανόηση του πότε και πώς το κλίμα του πλανήτη άρχισε να εξελίσσεται είναι ένα κομμάτι ενός άλλου παζλ: Πότε και για πόσο ήταν ικανός ο Άρης να υποστηρίξει μικροβιακή ζωή στην επιφάνειά του;».

https://www.naftemporiki.gr/story/1521736/arxaia-oasi-ston-ari-anakalupse-to-curiosity-tis-nasa

444476926_EGSSxZ_XoAEhvDu.pnglarge.png.d50c140841649348ba17f33478aaa15f.png

185.jpg.5e4df0b16db438337a16b1d1a4b047e5.jpg

arxaia-oasi-ston-ari-anakalupse-to-curiosity-tis-nasa.jpg.ca39ad28902a69fab1d67600fecd13d2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 6 μήνες αργότερα...

Λόγω κορωνοϊού, η NASA «οδηγεί» ένα ρόβερ στον Άρη από το σπίτι. :cheesy:

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν τηλεργασία και βιντεοδιασκέψεις από το σπίτι στην εποχή του κορονοϊού. Όμως η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) πέρασε σε άλλο επίπεδο, καθώς -για πρώτη φορά στη διαστημική ιστορία- η ομάδα των στελεχών της που είναι υπεύθυνοι για το ρομποτικό ρόβερ Curiosity στον 'Αρη, του δίνουν πλέον εντολές και το καθοδηγούν από την...κρεβατοκάμαρα τους, την κουζίνα τους ή από όπου αλλού στο σπίτι τους βρίσκεται ο υπολογιστής τους.

Η αρχή έγινε στις 20 Μαρτίου και οι «σπιτικές» εντολές των επιστημόνων του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL), το οποίο είναι υπεύθυνο για το Curiosity, εκτελούνται ήδη μια χαρά από το ρόβερ, το οποίο, μεταξύ άλλων, πήρε την εντολή να πάρει δείγματα πετρωμάτων από μια αρειανή τοποθεσία με την ονομασία «Εδιμβούργο».

Στο σχεδιασμό και προγραμματισμό των επόμενων κινήσεων του ρόβερ συμμετέχουν εκατοντάδες επιστήμονες από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο, οι οποίοι συνεργάζονται με τα στελέχη του JPL. Κάθε επόμενο βήμα του Curiosity εμπλέκει τουλάχιστον 20 εργαζόμενους της NASA που δουλεύουν από το σπίτι τους και συνομιλούν παράλληλα μέσω διαδικτύου με πολλούς άλλους επιστήμονες, οι οποίοι συνήθως δουλεύουν επίσης κατ' οίκον.

Όπως δήλωσαν τα στελέχη της NASA, αργούν λίγο περισσότερο να κάνουν τη δουλειά από το σπίτι και μπορούν να στείλουν λιγότερες εντολές στο Curiosity κάθε μέρα, πάντως το ρόβερ συνεχίζει να είναι παραγωγικό στον 'Αρη όσο και πριν ξεσπάσει η πανδημία.

https://www.scoop.it/topic/physicists-and-physics/p/4117701409/2020/04/15/nasa

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Το θερινό ταξίδι του Curiosity στον Άρη. :cheesy:

To Curiosity της NASA άρχισε ένα ταξίδι που θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε απόσταση 1,6 χλμ στον Άρη: Όταν τελειώσει, θα είναι σε θέση να ανεβεί στο επόμενο τμήμα του, ύψους 5 χλμ, αρειανού όρους που εξερευνά από το 2014, αναζητώντας συνθήκες που μπορεί να υποστήριζαν αρχαία μικροβιακή ζωή.

Στον πυθμένα του κρατήρα Γκέιλ, το όρος Σαρπ αποτελείται από ιζηματογενή στρώματα που συσσωρεύονται με το πέρασμα του χρόνου. Το κάθε στρώμα «διηγείται» την ιστορία της μεταμόρφωσης του Άρη από έναν πιο «γήινο» πλανήτη (με λίμνες, ποτάμια και μια πιο πυκνή ατμόσφαιρα) στην παγωμένη έρημο που είναι σήμερα.

Η επόμενη στάση του οχήματος είναι ένα τμήμα του βουνού που αποκαλείται «μονάδα θειϊκού άλατος». Τα θειϊκά άλατα συνήθως σχηματίζονται γύρω από νερό κατά την εξάτμισή του, και αποτελούν άλλο ένα στοιχείο για τις μεταβολές στο κλίμα και στις πιθανές συνθήκες για παρουσία ζωής πριν από τρία δισεκατομμύρια χρόνια.

Ωστόσο ανάμεσα σε αυτά και στο όχημα υπάρχει μια έκταση άμμου την οποία το Curiosity πρέπει να παρακάμψει για να αποφύγει να κολλήσει- οπότε και προκύπτει το συγγκεκριμένο ταξίδι. Οι χειριστές του Curiosity, που ελέγχουν το όχημα από τα γραφεία τους στο Jet Propulsion Laboratory της NASA στη Νότια Καλιφόρνια, αναμένουν άφιξη στην περιοχή κατά τις αρχές του φθινοπώρου, αν και η επιστημονική ομάδα θα μπορούσε να αποφασίσει να σταματήσει κάπου στον δρόμο για να πάρει δείγματα ή να πραγματοποιήσει έρευνες πάνω σε πιθανές εκπλήξεις που μπορεί να συναντήσει.

Ανάλογα με τη μορφολογία του εδάφους, οι ταχύτητες του Curiosity κυμαίνονται μεταξύ 25 και 100 μέτρων ανά ώρα. Μέρος του ταξιδιού θα πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες αυτόνομης κίνησης του οχήματος, που επιτρέπουν στο Curiosity να βρει τις ασφαλέστερες διαδρομές μόνο του. Οι χειριστές καταφεύγουν σε αυτή τη λύση όταν δεν διαθέτουν επαρκείς εικόνες του τοπίου όπου κινείται το όχημα.

https://physicsgg.me/2020/07/09/%cf%84%ce%bf-%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bd%cf%8c-%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%af%ce%b4%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%85-curiosity-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ac%cf%81%ce%b7/

curiosity3.thumb.jpg.c181c2e5db9fa30b4739fe3a1e5fe8e1.jpg

curiosity2.thumb.jpg.2dcaf2d63fd57cf0773273ddeab65208.jpg

curiosity1.thumb.jpg.e5881136934dec8b5f5a3521a6140219.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

H εμπειρία του να βρίσκεσαι στον Άρη. :cheesy:

Εξαιρετικά ρεαλιστικές εικόνες υψηλής ευκρίνειας δημοσιεύει για πρώτη φορά η NASA από τον πλανήτη Άρη.

Στο δεκάλεπτο βίντεο οι κάτοικοι της Γης μπορούν να ανακαλύψουν τον κόκκινο πλανήτη, κάνοντας περιήγηση σε φαντασμαγορικά πλάνα από τις τεράστιες ερήμους και τους αμμόλοφούς του, τα απόκρημνα βράχια του και το γεμάτο ρωγμές και πέτρες έδαφός του.

Η παρουσίαση του άψυχου τοπίου του πλανήτη είναι τόσο ρεαλιστική που ο αφηγητής την αποκαλεί ως «την πιο ζωντανή εμπειρία του να βρίσκεσαι στον Άρη».

Το βίντεο δημιουργήθηκε από τη βρετανική εταιρεία εταιρεία ντοκιμαντέρ ElderFox δημοσίευσε πλάνα υψηλής ευκρίνειας από τον Άρη. Αποτελεί ουσιαστικά ένα μωσαϊκό με εικόνες που τραβήχτηκαν από τα τρία οχήματα της ΝASA που έφτασαν στον πλανήτη: το Curiosity, το Spirit και το Opportunity.

Πώς δημιουργήθηκε το βίντεο

Ουσιαστικά, κάθε εικόνα αποτελεί ένα πανόραμα δίνοντας έτσι την αίσθηση ότι πρόκειται για βίντεο. Το λεγόμενο πανόραμα Glen Torridor περιέχει πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια πίξελ και δημιουργήθηκε από περισσότερες από 1.000 διαφορετικές εικόνες που τραβήχτηκαν από το Curiosity μέσα σε μια βδομάδα το 2019. Η ElderFox αποκάλεσε το αποτέλεσμα ως «το μεγαλύτερο μωσαϊκό που φτιάχτηκε ποτέ».

Όπως εξηγεί ο αφηγητής παρόλο που οι κάμερες πάνω στα οχήματα ήταν από τις καλύτερες της εποχής τους, τα δεδομένα που μπορούν να σταλούν πίσω στη Γη είναι πολύ δύσκολο να σταλούν ως βίντεο.

Παράλληλα, ο ουρανός του Άρη – ο οποίος στην πραγματικότητα είναι κοκκινωπός και θολός – μοιάζει από κίτρινος έως μπλε σε άλλα πλάνα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του επαναχρωματισμού των εικόνων ώστε να βοηθηθούν οι γεωλόγοι στον εντοπισμό πετρωμάτων.

Το Curiosity αποτελεί το μόνο όχημα που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στον Άρη. Το Spirit και το Opportunity που ανακάλυψαν αποδείξεις πως κάποτε υπήρχε τρεχούμενο νερό στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, είναι εκτός λειτουργίας από το 2011 και 2019 αντίστοιχα. Η ΝASA θα στείλει ένα νέο όχημα στον Άρη στις 30 Ιουλίου το λεγόμενο Perseverance.

Απολαύστε την περιήγηση στον Άρη:

https://physicsgg.me/2020/07/24/h-%ce%b5%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%cf%81%ce%af%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%83%ce%b1%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ac%cf%81%ce%b7/

mars_curiosity.jpg.cad6531efa581e95f413bcf293665211.jpg

curiosity-dune-drive.jpg.bec02b725b735a35967d4386676be500.jpg

curiositymars2.thumb.jpg.b34c708c045df64f34e46ca05de2d89f.jpg

curiosityhills.thumb.jpg.b181afeb71d7643f9236820b5137be37.jpg

curiosity3.thumb.jpg.d954e641cab832f0bd061b75961fc1f8.jpg

curiosity2.thumb.jpg.b5a69a98052d89d2a15fa72403cc3569.jpg

curiositymars1.thumb.jpg.800f34aa1a4621790c015e55d5f5da0e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 9 μήνες αργότερα...

Μια εντυπωσιακή φωτογραφία του Curiosity από το διάστημα. :cheesy:

Eκτός από τα διαστημικά οχήματα – το Perseverance της NASA και το κινεζικό Zhurong – που προσγειώθηκαν πρόσφατα στον πλανήτη Άρη υπάρχει και το διαστημικό ρόβερ Curiosity το οποίο αντέχει ακόμα στις αντίξοες συνθήκες του κόκκινου πλανήτη.

Το Curiosity βρίσκεται στην επιφάνεια του Άρη από τις 6 Αυγούστου του 2012. Κατά την εξερεύνησή του διάνυσε 25 χιλιόμετρα μέχρι σήμερα και αναρριχήθηκε στο όρος Sharp, στην περιοχή του κρατήρα Gale. Το Curiosity μεταξύ άλλων διαθέτει τρυπάνι και συλλέγει δείγματα εδάφους του Άρη τα οποία αναλύει.

Η φωτογραφία που ακολουθεί λήφθηκε από την κάμερα HiRISE του Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), ένα διαστημικό σκάφος που από τον Νοέμβριο του 2006 βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη:

Το MRO σχεδιάστηκε για να μελετήσει την γεωλογία, το κλίμα του πλανήτη και για να εντοπίσει τις κατάλληλες θέσεις προσγείωσης άλλων διαστημικών αποστολών της NASA (Phoenix, Mars Science Laboratory). Διαθέτει την υψηλής ανάλυσης κάμερα HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment). Πρόκειται για την ισχυρότερη κάμερα, που έχει σταλεί ποτέ σ’ άλλον πλανήτη, με την οποία λήθηκαν περισσότερες από 50,000 φωτογραφίες με εξαιρετικές λεπτομέρειες. To MRO θα συνεχίσει την έρευνά του, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020 πολύ πιο πέρα από την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής του.

Η κάμερα HiRISE είδε και φωτογράφησε το Curiosity από ψηλά

https://physicsgg.me/2021/05/21/%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%85%cf%80%cf%89%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-curiosity-%ce%b1%cf%80%cf%8c/

curiosity_hirise.thumb.jpg.ea06186847e00985f27315ae913c674c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA: Η κάμερα «Curiosity» αποθανάτισε την στιγμή που σύννεφα σχηματίστηκαν στον πλανήτη Άρη. :cheesy:

«Αυτά τα σύννεφα είναι ίσως από τα πιο πολύχρωμα πράγματα που μπορεί να δει κανείς στον Άρη»

Η κάμερα του ρόβερ «Curiosity» της NASA κατέγραψε συγκλονιστικά πλάνα από τον κόκκινο πλανήτη, καθώς κατάφερε να απαθανατίσει την στιγμή που σύννεφα σχηματίστηκαν ψηλότερα από την επιφάνεια του.

Νέα δεδομένα ενδέχεται να προκύψουν από αυτό το πρωτόγνωρο φαινόμενο με τους ερευνητές να έχουν πιάσει ήδη «δουλειά», για να ανακαλύψουν ακόμη περισσότερα από τα μυστικά που κρύβει ο πλανήτης Άρης.

Εξαιρετικά σπάνια φαίνεται να είναι η εμφάνιση νεφών στη ξηρή ατμόσφαιρα του Άρη. Συνήθως συσσωρεύονται κοντά στον ισημερινό του κόκκινου πλανήτη και μόνο κατά τη διάρκεια της πιο κρύας εποχής του χρόνου, δηλαδή λίγο πριν ολοκληρωθεί ένα πλήρες αριανό έτος -που αντιστοιχεί με μία διετία στη Γη- εξηγούν οι ερευνητές.

Στις φωτογραφίες που έστειλε το ρόβερ της NASA απεικονίζεται ένα εντυπωσιακό σκηνικό, αφού οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν αυτούς τους συμπυκνωμένους ατμούς που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κρυστάλλινες και ιριδίζουσες αποχρώσεις, που κάνουν τον «ουρανό» του κόκκινου πλανήτη να λάμπει σαν μαργαριτάρι.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές έχουν κάνει καταλήξει σε ένα συμπέρασμα: Αυτά τα σύννεφα βρίσκονται στην πραγματικότητα σε μεγαλύτερο υψόμετρο από το τυπικό επίπεδο στο οποίο σχηματίζονται τα νέφη.

​​​​​​​Κι αυτό γιατί σε ένα τόσο μακρινό -από το έδαφος- σημείο, οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά χαμηλές. Έτσι, πιθανότατα πρόκειται για διοξείδιο του άνθρακα που έχει παγώσει.

Προσπάθειες για να υπολογίσουν το υψόμετρο, όπου βρίσκονται, καταβάλλουν τώρα οι επιστήμονες, ώστε να εξακριβωθεί, εάν πράγματι ευσταθούν αυτές οι υποθέσεις.

«Αυτά τα σύννεφα είναι ίσως από τα πιο πολύχρωμα πράγματα που μπορεί να δει κανείς στον Άρη», εξηγεί ο Mark Lemmon, ερευνητής του Ινστιτούτου Διαστημικής Επιστήμης, με εξειδίκευση στην μελέτη της ατμόσφαιρας.

«Αν κοιτάζαμε τον ουρανό με γυμνό μάτι δίπλα από το ρόβερ Curiosity θα βλέπαμε φοβερά χρώματα. Πάντα θαύμαζα τα χρώματα που εμφανίζονταν ψηλά: κόκκινα, πράσινα, μπλε, μωβ», συνέχισε ο Lemmon. «Είναι πανέμορφο, όταν βλέπεις τον γεμάτο χρώματα ουρανό του Άρη».

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/990586_nasa-i-kamera-curiosity-apothanatise-tin-stigmi-poy-synnefa-shimatistikan

aris4.jpg.436ee0083c32bb40159fcfe326e35ca4.jpg

aris2.jpg.8e051a0b75d7d1214ffb3d1c31e94e6e.jpg

aris.jpg.8eb366937d10ff4414219c45f050630e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 εβδομάδες αργότερα...

Ο Άρης διέθετε νερό φιλικό στην ζωή. :cheesy:

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο Κόκκινος Πλανήτης είχε κάποτε συνθήκες ευνοϊκές για την παρουσία της ζωής. Η ανακάλυψη ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο μακριά από την Γη αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο της επιστήμης. Μέχρι να διαπιστωθεί ότι υπάρχουν υπόγειοι ωκεανοί σε δορυφόρους του Δία και του Κρόνου ο μόνος κόσμος στο ηλιακό μας σύστημα που συγκέντρωνε αυξημένες πιθανότητες να είχε κάνει κάποτε την εμφάνιση της η ζωή ήταν ο Άρης.

Τα διάφορα ρομπότ εξερεύνησης που έχουμε στείλει τις τελευταίες δεκαετίες στον Κόκκινο Πλανήτη αναζητούν ίχνη ζωής εκεί. Μέχρι στιγμής έχουμε συγκεντρώσει ένα πλήθος στοιχείων που δείχνουν ότι στο μακρινό παρελθόν υπήρχαν συνθήκες στην επιφάνεια του Άρη (π.χ νερό σε υγρή μορφή) οι οποίες θα μπορούσαν δυνητικά να υποστηρίξουν την παρουσία της ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο. Δεν έχουμε όμως κάποια πιο απτά στοιχεία που να δημιουργούν την πεποίθηση ότι αυτό συνέβη κάποια στιγμή.

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Βίγκο στην Ισπανία μελέτησε δεδομένα που συνέλεξε ο ρομποτικός εξερευνητής Curiosity της NASA στον κρατήρα Γκέιλ στον οποίο προσεδαφίστηκε το 2012. Αν και η αποστολή ήταν σχεδιασμένη να διαρκέσει δύο έτη το ρομπότ συνεχίζει ακάθεκτο την εξερεύνηση. Έχει ήδη διαπιστωθεί ότι στον διαμέτρου 150 χλμ. κρατήρα Γκέιλ είχαν δημιουργηθεί κατά καιρούς μεγαλύτερες και μικρότερες λίμνες ενώ στα τοιχώματα του σχηματίζονταν ρέματα από τα οποία κυλούσε νερό στον πυθμένα.

Ανάμεσα στον τεράστιο όγκο των δεδομένων που έχει καταγράψει το ρομπότ όλα αυτά τα χρόνια το ενδιαφέρον των ερευνητών της νέας μελέτης κέντρισαν κάποια ευρήματα από πηλό που είχε εντοπίσει το Curiosity το 2016. Οι ερευνητές μελέτησαν τα ευρήματα αυτά και όπως αναφέρουν ανήκουν στην κατηγορία του γλαυκονίτη, ένα ορυκτό που υπάρχει και στην Γη.

Η παρουσία του γλαυκονίτη υποδεικνύει σύμφωνα με τους ερευνητές ότι οι συνθήκες στον Άρη γενικότερα και ειδικότερα μέσα στον κρατήρα ήταν φιλικές στην παρουσία της ζωής. Τόσο από άποψης θερμοκρασίας όσο και από τα χαρακτηριστικά του νερού στις λίμνες του κρατήρα όπως για παράδειγμα, το πόσο όξινο ήταν αυτό το νερό.

Οι ερευνητές με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» εκτιμούν ότι οι λίμνες στον κρατήρα Γκέιλ υπήρχαν αδιάλειπτα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός εκατ. ετών και το όλο περιβάλλον εκεί (θερμοκρασία, ποιότητα νερού κ.α.) ήταν φιλικό στην ανάπτυξη κάποιων οργανισμών. Προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ύπαρξη λιμνών στον κρατήρα Γκέιλ πριν από περίπου 3,5 δισ. έτη και ότι κάποιες από αυτές τις λίμνες μπορεί να υπήρχαν εκεί για δέκα εκατ. έτη.

Όμως δεν υπήρχαν στοιχεία για το αν το νερό σε αυτές τις λίμνες ήταν φιλικό στην ζωή κάτι που δείχνει η νέα έρευνα. Αν αναπτύχθηκαν κάποιες μορφές ζωής στον Άρη όπως φαίνεται ο κρατήρας Γκέιλ είναι ένας από τους βασικούς υποψηφίους να τις φιλοξενούσαν και ίσως πρέπει να οργανωθούν νέες ερευνητικές αποστολές εκεί.

https://www.naftemporiki.gr/story/1743415/o-aris-diethete-nero-filiko-stin-zoi

curiosity-aris.jpg.46d63a6a305bbb126d01974c19c90b3d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

9 χρόνια περιέργειας στον Άρη. :cheesy:

Το θρυλικό rover εξερευνά τον Κόκκινο Πλανήτη για σχεδόν μια δεκαετία.

Στις 5 Αυγούστου 2021, το Marsian long-liver Curiosity γιορτάζει την 9η επέτειό του στον Κόκκινο Πλανήτη. Το μεγαλύτερο και το πιο εξειδικευμένο rover που προσγειώθηκε ποτέ στον Άρη στις 5 Αυγούστου 2012. Το τέταρτο όχημα της οικογένειας ρομπότ που εκτοξεύτηκε εκεί μετά τα Sojourner (1997), Opportunity (2004) και Spirit (2004), αρχικά προοριζόταν να μείνει μόνο για 2 χρόνια. Ωστόσο, η αποστολή της παρατάθηκε για αόριστο χρόνο τον Δεκέμβριο του 2012.

Το Curiosity είναι ένα ρόβερ μεγέθους αυτοκινήτου τόσο ψηλό όσο ένας παίκτης μπάσκετ, με 25,98 χιλιόμετρα (16,14 μίλια) στο οδόμετρο σε αυτά τα εννέα χρόνια εξερεύνησης. Εξοπλισμένο με 10 ερευνητικά εργαλεία, μεταδίδει τη δραστηριότητά του στη Γη μέσω 17 καμερών, τρυπά την επιφάνεια του Άρη για να εκτελέσει ανάλυση δείγματος σε σκόνη και «εξατμίζει» μικροσκοπικά σημεία σε βράχους με λέιζερ για να μελετήσει τη γεωλογία του πλανήτη.

Είναι ιδιαίτερα περίεργο για βράχια με ίχνη οργανικών, καθώς και για εκείνα που ήταν αρχικά κάτω από το νερό. Η εύρεση σημάτων ζωής στον τέταρτο πλανήτη από τον nλιο είναι ο πρωταρχικός στόχος της αποστολής. Αυτό ακριβώς φέρνει το rover στον κρατήρα Gale που φαίνεται να είναι μια αρχαία λίμνη. Η προσεκτική επιθεώρηση των στρωμάτων του αποκάλυψε ότι η σύνθεσή τους είναι ευνοϊκή για τη διατήρηση στοιχείων ζωής.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Curiosity, το όχημα κινείται από πυρηνικό σύστημα το οποίο έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον 14 χρόνια. Αυτό δίνει στους επιστήμονες της Γης έναν πλούτο χρόνου εξερεύνησης για τουλάχιστον 5 χρόνια τουλάχιστον. Αυτά υπόσχονται να είναι αρκετά γόνιμα σε συνδυασμό με την εργασία ενός άλλου ρομποτικού οχήματος που εφημερεύει από τις 18 Φεβρουαρίου 2021 -

Επιμονή- Perseverance

Με το ψευδώνυμο «Persy», κατά μία έννοια το νεότερο rover μπορεί να ονομαστεί το δίδυμο του Curiosity, με το 85% του υλικού του να έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με το μοντέλο του προκατόχου του. Ο Αρειανός εξερευνητής προορίζεται να πραγματοποιήσει ένα κυνήγι για ίχνη προϊστορικής μικροβιακής ύπαρξης και να παραδώσει δείγματα πετρωμάτων και ρεγολιθών στους επιστήμονες έως το 2031. Δεδομένου ότι το ταξίδι των Ρόβερς στον Άρη διαρκεί περίπου 7 μήνες, το Perseverance έχει τουλάχιστον μια δεκαετία ζωής και επιτεύγματα μπροστά. Μακάρι να γιορτάσουμε την 9η επέτειό του και στον Κόκκινο Πλανήτη, και να το ξαναπάρουμε με μια νέα ζωή για σπουδές!

https://asgardia.space/en/news/9-Years-of-Curiosity-on-Mars

8868c74e25bcdb1d9ea7576879c832b9aa9565791a1b06f79d81cf8f3967fee2.thumb.png.6cfae89c31ab6d3ac1dcd5aa76c962a3.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Μια καρτποστάλ από τον Άρη.

aris-planitis-curiosity.jpg
NASA/JPL-Caltech

Το εντυπωσιακό σκηνικό από τον Άρη που κατέγραψε το Curiosity προκαλεί την ανθρωπότητα να το επισκεφτεί από κοντά.

Τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει πάνω στην αποστολή Perseverance το ρόβερ και το drones της οποίας εξερευνούν τον Άρη από τον περασμένο Φεβρουάριο. Όμως στον Άρη βρίσκονται άλλα ρομπότ εξερεύνησης που συνεχίζουν να εργάζονται ακούραστα προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες για τον Κόκκινο Πλανήτη. Ένα από αυτά τα ρομπότ είναι το Curiosity της NASA το οποίο βρίσκεται στον Άρη και τον εξερευνά εννέα ολόκληρα χρόνια.Το Curiosity προσεδαφίστηκε στην περιοχή Αιολίς Πάλους, στον κρατήρα Γκέιλ, τις 6 Αυγούστου 2012. Η αποστολή είχε διετή διάρκεια αλλά η επιτυχία και η αντοχή του ρόβερ υποχρέωσε τους επιτελείς της NASA να δώσουν μια παράταση η οποία αποδείχθηκε διαρκείας. Οι στόχοι του ρομπότ είναι να ερευνήσει το κλίμα και τη γεωλογία του Άρη, να διαπιστώσει εάν το σημείο το οποίο είχε επιλεγεί στον κρατήρα Γκέιλ προσέφερε ποτέ ευνοϊκές περιβαλλοντολογικές συνθήκες για την ύπαρξη μικροβιακής ζωής.To Curiosity βρίσκεται αυτή την περίοδο στους πρόποδες του όρους Σαρπ και κατέγραψε μια σειρά από ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες. Τα στελέχη της αποστολής συνέθεσαν κάποιες από αυτές τις εικόνες δημιουργώντας μια υπέροχη φωτογραφία από τον ορίζοντα που βλέπει το ρόβερ, μια εικόνα που μοιάζει με παραγματική καρτποστάλ από τον Άρη δείχνοντας με εντυπωσιακό τρόπο το περιβάλλον που περιμένει τον άνθρωπο όταν αυτός αποφασίσει να κάνει το ιστορικό ταξίδι στον πλανήτη.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

curiosity2-600x338.jpg

 

curiosity3-600x453.jpg

Ανιχνεύθηκε άνθρακας-12 στον Άρη.

curiositypia23240_hires.jpg?w=700

Το ρόβερ Curiosity της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) ανίχνευσε την υπογραφή άφθονου «ελαφρού» άνθρακα στον Άρη [Υπάρχουν δυο σταθερά φυσικά ισότοπα άνθρακα, ο 12C και ο 13C, και ένα ραδιενεργό ο ο 14C με χρόνο ημιζωής περίπου 5.730 έτη], για τον οποίο υπάρχουν τρεις πιθανές εξηγήσεις: να προέρχεται από χημικές αντιδράσεις στην ατμόσφαιρα λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας, να δημιουργήθηκε από περαστικό νέφος κοσμικής σκόνης ή να έχει «ντόπια» βιολογική προέλευση, έχοντας παραχθεί στο παρελθόν από μορφές μικροβιακής ζωής, όπως συμβαίνει και στη Γη.Το ρόβερ τριγυρνάει στον γειτονικό πλανήτη από το 2012, παίρνοντας κατά καιρούς δείγματα από την επιφάνεια του και κάνοντας αναλύσεις επιτόπου με το φορητό χημικό εργαστήριο του. Αυτή τη φορά, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωεπιστημών Κρίστοφερ Χάουζ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το “Science”, ανακοίνωσαν ότι το Curiosity ανίχνευσε φασματοσκοπικά ένα σήμα που θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη αρχαίας αρειανής ζωής, χωρίς ασφαλώς να αποκλείονται άλλες πιο «πεζές» εξηγήσεις.Ο άνθρακας που βρέθηκε παγιδευμένος σε αρειανά πετρώματα, είναι εντυπωσιακά εμπλουτισμένος με ελαφριά ισότοπα άνθρακα. Στη Γη ένα τέτοιο σήμα αποτελεί ισχυρή ένδειξη για αρχαία μικροβιακή ζωή. Δεδομένου όμως ότι πρόκειται για τον ‘Αρη – όπου έχουν διαψευστεί οι κατά καιρούς αρχικές εκτιμήσεις – οι ερευνητές είναι διστακτικοί να πανηγυρίσουν. Έτσι, μελετούν παράλληλα όλες τις εναλλακτικές μη βιολογικές ερμηνείες του φαινομένου, κυρίως την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα του «κόκκινου» πλανήτη και την αστρόσκονη. Πάντως και οι εναλλακτικές αυτές εξηγήσεις είναι εξίσου «εξωτικές» με την πιθανότητα κάποια υπόγεια μικρόβια να παρήγαγαν κάποτε εμπλουτισμένο άνθρακα με τη μορφή αερίου μεθανίου.Ο άνθρακας υπάρχει σε δύο σταθερές ισοτοπικές μορφές: του «ελαφρού» άνθρακα-12 που αποτελεί τη συντριπτική πλειονότητα του υπάρχοντος άνθρακα, και του βαρύτερου άνθρακα-13. Η ζωή έχει εξελίξει μηχανισμούς στη Γη που ευνοούν τον ελαφρύτερο άνθρακα, με αποτέλεσμα τα περισσότερα οργανικά μόρια που έχουν βιολογική προέλευση, να περιέχουν άνθρακα-12.Οι ερευνητές ανέλυσαν τις μετρήσεις του ρόβερ από 24 διαφορετικά δείγματα πετρωμάτων από τον κρατήρα Γκέιλ, ο οποίος κάποτε περιείχε μια αρχαία λίμνη. Σε έξι από αυτά τα δείγματα η αναλογία του άνθρακα-12 σε σχέση με τον άνθρακα-13 ήταν τόσο μεγάλη (πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στη Γη), που ο Χάουζ έκανε λόγο για «δραματικά σήματα». Μια πιθανή εύλογη εξήγηση είναι ότι πριν δισεκατομμύρια χρόνια μικρόβια τρέφονταν με άνθρακα από το μάγμα στο αρειανό υπέδαφος και στη συνέχεια παρήγαγαν αέριο μεθάνιο. Μετά, άλλα επιφανειακά μικρόβια θα τρέφονταν με τη σειρά τους με αυτό το μεθάνιο, εμπλουτίζοντας το περαιτέρω με ελαφρύ άνθρακα, ο οποίος τελικά παγιδεύτηκε στα πετρώματα μετά τον θάνατο των μικροοργανισμών.Μέχρι στιγμής όμως το ρόβερ δεν έχει δει φυσικά ίχνη αρχαίων μικροβίων, συνεπώς μια τροποποιημένη εκδοχή της παραπάνω θεωρίας είναι ότι μετά το αρχικό στάδιο της διαδικασίας που ξεκίνησε από μικρόβια βαθιά στο υπέδαφος, το δεύτερο στάδιο στην επιφάνεια του πλανήτη δεν έγινε από άλλα μικρόβια, αλλά από την υπεριώδη ακτινοβολία που μπορεί να διέσπασε το αέριο μεθάνιο μικροβιακής προέλευσης, εμπλουτίζοντας έτσι τον ελαφρύ άνθρακα.Εναλλακτικά, η υπεριώδης ακτινοβολία θα μπορούσε να έχει κάνει εξ αρχής όλη τη «δουλειά», χωρίς καθόλου βοήθεια από τα μικρόβια. Η ακτινοβολία αυτή, όπως έχουν δείξει πρόσφατα εργαστηριακά πειράματα στη Γη από Ιάπωνες πλανητικούς επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Τόκιο, μπορεί να αντιδράσει χημικά με το μονοξείδιο του άνθρακα – που αποτελεί το 96% της αρειανής ατμόσφαιρας – και να παράγει άκρως εμπλουτισμένο άνθρακα-12. Μια άλλη εναλλακτική εξήγηση είναι ότι, στο νεαρό ακόμη ηλιακό σύστημα, ο ‘Αρης πέρασε μέσα από ένα διαστρικό μοριακό νέφος αερίων και σκόνης, κάτι που πιστεύεται ότι συμβαίνει κάθε 100 εκατομμύρια χρόνια. Ο άνθρακας στη διαστρική σκόνη είναι ελαφρύς και, κρίνοντας από τις αναλύσεις μετεωριτών, θα μπορούσε να εξηγεί τα αυξημένα επίπεδα άνθρακα-12 που παρατηρούνται στον ‘Αρη.Το Curiosity συνεχίζει να «μυρίζει» τη σημερινή αραιή αρειανή ατμόσφαιρα και έχει ήδη ανιχνεύσει μεθάνιο, αλλά σε συγκεντρώσεις πολύ χαμηλές για να μπορέσει να μετρήσει τα επίπεδα των ισοτόπων του άνθρακα. Προς το παρόν, είναι δύσκολο να πει κανείς πιο από τα παραπάνω σενάρια – ή ίσως κάποιο άλλο – είναι πιο βάσιμο. Ο Χάουζ δήλωσε, με συγκρατημένη επιφύλαξη, ότι τα νέα ευρήματα ενισχύουν κάπως την πιθανότητα να υπήρχαν κάποτε μικροοργανισμοί στον Άρη, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται ότι υπάρχουν ακόμη στο υπέδαφος του. Επεσήμανε ότι «και τα τρία σενάρια υποδηλώνουν έναν ασυνήθιστο κύκλο άνθρακα στον ‘Αρη, πολύ διαφορετικό από οτιδήποτε στη Γη σήμερα. Χρειαζόμαστε όμως περισσότερα δεδομένα για να αποφασίσουμε ποιά είναι η σωστή εξήγηση. Θα ήταν ωραία αν το ρόβερ ανίχνευε μια μεγάλη ποσότητα μεθανίου και μετρούσε τα ισότοπα άνθρακα σε αυτήν, αλλά μέχρι στιγμής οι ποσότητες μεθανίου που έχουν ανιχνευθεί, είναι τόσο μικρές που τα ισότοπα δεν είναι δυνατό να μετρηθούν».

https://physicsgg.me/2022/01/18/ανιχνεύθηκε-άνθρακας-12-στον-άρη/

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Τρύπησαν οι τροχοί του Curiosity αλλά συνεχίζει απτόητο την εξερεύνηση του Άρη.

curiosity-troxoi.jpg
NASA/JPL-Caltech/MSSS

Οι ζημιές στους τροχούς του Curiosity είναι πολύ σημαντικές αλλά όχι τέτοιες που να το σταματήσουν.

O ρομποτικός εξερευνητής της NASA Curiosity προσεδαφίστηκε στην περιοχή Αιολίς Πάλους του κρατήρα Γκέιλ στον Άρη στις 6 Αυγούστου 2012. Η αποστολή είχε διετή διάρκεια αλλά η επιτυχία και η αντοχή του ρόβερ υποχρέωσε τους επιτελείς της NASA να δώσουν μια παράταση η οποία αποδείχθηκε διαρκείας. Οι στόχοι του ρομπότ είναι να ερευνήσει το κλίμα και τη γεωλογία του Άρη και να διαπιστώσει εάν ο κρατήρας Γκέιλ προσέφερε ποτέ ευνοϊκές περιβαλλοντολογικές συνθήκες για την ύπαρξη κάποιων μορφών ζωής.Όπως διαπιστώθηκε από τα μέλη της αποστολής μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας το ρόβερ έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα και ζημιές με πιο χαρακτηριστική την ζημιά που έχει υποστεί στους τροχούς του που αποτελούνται απο αλουμίνιο. Οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν ότι οι τρόχοι έχουν μεγάλες φθορές και έχουν τρυπήσει σε κάποια σημεία αλλά οι μηχανικοί της NASA λένε ότι το ρόβερ μπορεί ακόμη να κινηθεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και να εκτελεί τις αποστολές του. To Curosity έχει κινηθεί σε μια απόσταση 27 χλμ. σε αυτά τα περίπου δέκα έτη της λειτουργίας του. Τα σημεία που έχει κινηθεί όλα αυτά τα χρόνια ήταν σε ανώμαλο, τραχύ έδαφος και είναι φυσικό οι τροχοί και άλλα μέρη του ρόβερ να έχουν υποστεί φθορές.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Αυτά είναι τα τοξικά σύννεφα που θα συναντήσουμε στον Άρη.

nefi-ari.jpg
 

Το Curiosity κατέγραψε εικόνες των νεφών διοξειδίου του άνθρακα του Άρη.

O ρομποτικός εξερευνητής της NASA Curiosity συνεχίζει απτόητος δέκα χρόνια μετά την προσεδάφιση του στον Άρη να εξερευνά τον πλανήτη και να μας μεταδίδει σημαντικά στοιχεία αλλά και μοναδικές εικόνες από αυτόν. Το ρόβερ προσεδαφίστηκε στην περιοχή Αιολίς Πάλους του κρατήρα Γκέιλ στον Άρη στις 6 Αυγούστου 2012. Η αποστολή είχε διετή διάρκεια αλλά η επιτυχία και η αντοχή του ρόβερ υποχρέωσε τους επιτελείς της NASA να δώσουν μια παράταση η οποία αποδείχθηκε διαρκείας.Οι στόχοι του ρομπότ είναι να ερευνήσει το κλίμα και τη γεωλογία του Άρη και να διαπιστώσει εάν ο κρατήρας Γκέιλ προσέφερε ποτέ ευνοϊκές περιβαλλοντολογικές συνθήκες για την ύπαρξη κάποιων μορφών ζωής. Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι το ρόβερ έχει υποστεί σημαντικές φθορές στις ρόδες του αλλά προς το παρόν είναι ακόμη σε θέση να κινείται και να συνεχίζει την αποστολή του. Στα τέλη Δεκεμβρίου το Curiosity είχε καταγράψει εικόνες από τον ουρανό του Άρη. Πιο συγκεκριμένα κατέγραψε εικόνες από τα σύννεφα του Άρη τα οποία αποτελούνται από παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα.Η εξαιρετικά λεπτή ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την καταγραφή εικόνων από τις δομές και τα φαινόμενα που υπάρχουν και εξελίσσονται εκεί, επιπλέον οι κάμερες του Curiosity δεν είναι σχεδιασμένες για να κάνει λεπτομερείς ατμοσφαιρικές παρατηρήσεις αλλά γεωλογικές παρατήρησεις. Παρόλα αυτά οι τεχνικοί της NASA επεξεργάστηκαν τις εικόνες των νεφών του Άρη που κατέγραψε το ρόβερ και δημιούργησαν ένα βίντεο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα και δείχνουν καθαρά και με λεπτομέρειες τα τοξικά νέφη που σχηματίζονται σε ύψος 80 χλμ. από την επιφάνεια του πλανήτη.

Πριν από ένα μήνα το Curiosity ανίχνευσε την υπογραφή άφθονου «ελαφρού» άνθρακα στον 'Αρη, για τον οποίο υπάρχουν τρεις πιθανές εξηγήσεις: να προέρχεται από χημικές αντιδράσεις στην ατμόσφαιρα λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας, να δημιουργήθηκε από περαστικό νέφος κοσμικής σκόνης ή να έχει "ντόπια" βιολογική προέλευση, έχοντας παραχθεί στο παρελθόν από μορφές μικροβιακής ζωής, όπως συμβαίνει και στη Γη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1833960/auta-einai-ta-toksika-sunnefa-pou-tha-sunantisoume-ston-ari-binteo

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Το Curiosity φωτογράφισε τα πέτρινα «φίδια» του Άρη.

aris-fidia-petromata.jpg
NASA/JPL-Caltech/MSSS/SETI

Οι γεωλογικοί σχηματισμοί που ανυψώνονται από την επιφάνεια του Άρη δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα αλλά ανζητούνται  απαντήσεις για την ύπαρξη τους.

O ρομποτικός εξερευνητής της NASA Curiosity προσεδαφίστηκε στην περιοχή Αιολίς Πάλους του κρατήρα Γκέιλ στον Άρη στις 6 Αυγούστου 2012. Η αποστολή είχε διετή διάρκεια αλλά η επιτυχία και η αντοχή του ρόβερ υποχρέωσε τους επιτελείς της NASA να δώσουν μια παράταση η οποία αποδείχθηκε διαρκείας. Οι στόχοι του ρομπότ είναι να ερευνήσει το κλίμα και τη γεωλογία του Άρη και να διαπιστώσει εάν ο κρατήρας Γκέιλ προσέφερε ποτέ ευνοϊκές περιβαλλοντολογικές συνθήκες για την ύπαρξη κάποιων μορφών ζωής.Όπως συμβαίνει με όλα τα ρόβερ του Άρη έτσι και το Curiosity ανάμεσα στις εικόνες που καταγράφει καθημερινά είναι και κάποιες που παρουσιάζουν πετρώματα ή γεωλογικές δομές που θυμίζουν διαφόρων αντικείμενα ή μοιάζουν με φιγούρες ζώων ακόμη και ανθρώπων. Οι εικόνες αυτές γίνονται viral και προκαλούν πολλές συζητήσεις για το τι είναι τελικά αυτό που εμφανίζεται στις φωτογραφίες κάθε φορά με πολλούς φυσικά να κάνουν λόγο για επιβεβαίωση της ύπαρξης εξωγήινης ζωής και εξωγήινων πολιτισμών.Πριν από ένα μήνα το Curiosity φωτογράφησε μια γεωλογική δομή που μοιάζει με πόρτα ή κάποιου είδους πύλη εισόδου μέσα σε βράχους προκαλώντας παγκόσμιο ενδιαφέρον. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για ένα σύνθετο γεωλογικό φαινόμενο στο οποίο εμπλέκεται κάποιος μεγάλος σεισμός που έγινε πριν από ένα χρόνο στην επίμαχη περιοχή.Το Curiosity έστειλε μια νέα εικόνα στην οποία εικονίζονται δύο γεωλογικοί σχηματισμοί που μοιάζουν με γιγάντιες κόμπρες οι οποίες... πέτρωσαν καθώς υψώνονταν για κάποιο λόγο από το αρειανό έδαφος. Σε κάποιους άλλους η εικόνα αυτή παραπέμπει σε απολιθωμένα δέντρα. Οι επιστήμονες της NASA εκτιμούν ότι αυτό που βλέπουμε στην εικόνα είναι κομμάτια μεγάλων ιζηματογενών πετρωμάτων.Τα κομμάτια που απέμειναν από αυτά τα πετρώματα αποτελούνται από πιο σκληρά και ανθεκτικά υλικά από εκείνα του υπόλοιπου πετρώματος. Τα πιο μαλακά υλικά διαβρώθηκαν στο πέρας των αιώνων.  

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

10 χρόνια στον πλανήτη Άρη.

Συμπληρώθηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια από την ‘προσγείωση’ του διαστημικού οχήματος Curiosity της NASA στον πλανήτη Άρη. Παρά τα σημάδια φθοράς που φέρει η ακούραστη ‘Περιέργεια’, συνεχίζει την αποστολή της μελέτης της επιφάνειας του Άρη και της αναζήτησης αποδείξεων αρχέγονης μικροβιακής (έστω) ζωής.

curiosity_poster-web.jpg?w=768 Η αφίσα για την 10η επέτειο της προσ-αρείωσης του Curiosity

Το Curiosity έχει διανύσει στην επιφάνεια του Άρη περίπου 29 χιλιόμετρα και έχει σκαρφαλώσει σε ύψος 625 μέτρων καθώς εξερευνά τον κρατήρα Gale και τους πρόποδες του όρους Sharp.Έχει αναλύσει 41 δείγματα αρειανών βράχων και εδάφους, χάρη στα επιστημονικά όργανα που διαθέτει:

curiosity.gif?w=700 Γεώτρηση στο αρεανό έδαφος

… μελέτησε τον ουρανό του Κόκκινου Πλανήτη, συλλαμβάνοντας εικόνες από σύννεφα που λάμπουν:

curiosity-gif-shows-drifting-clouds-.wid Έρχονται τα σύννεφα πάνω από το Curiosity

… αλλά και την κίνηση των δορυφόρων του:

pia17089-marsmoons-phobospassesdeimos.gi  Το Curiosity συλλαμβάνει τον μεγαλύτερο δορυφόρο Φόβο να διέρχεται μπροστά από τον μικρότερο δορυφόρο Δείμο

Ο αισθητήρας ακτινοβολίας που διαθέτει το διαστημικό όχημα επιτρέπει στους επιστήμονες να μετρήσουν την ακτινοβολία υψηλής ενέργειας στην οποία θα εκτεθούν οι μελλοντικοί αστροναύτες στην επιφάνεια του Άρη.

mount-sharp.gif?w=700 Η πρόσφατη διαδρομή του Curiosity

Όμως, η πιο σημαντική διαπίστωση του Curiosity ήταν ότι το νερό σε υγρή μορφή καθώς και τα χημικά δομικά στοιχεία που απαιτούνται για την υποστήριξη της ζωής ήταν παρόντα για τουλάχιστον δεκάδες εκατομμύρια χρόνια στον κρατήρα Gale, που κάποτε ήταν μια μεγάλη λίμνη.

curiosity-dune-drive.jpg Ίχνη των τροχών της Περιέργειας στην επιφάνεια του Άρη

Στην πραγματικότητα η αποστολή του Curiosity επεκτάθηκε πρόσφατα για άλλα τρία χρόνια, αφού μια ομάδα αφοσιωμένων μηχανικών της ΝASA, επινοεί τρόπους για την ελαχιστοποίηση της φθοράς του, την διατήρηση της κύλισης των ταλαιπωρημένων τροχών του και την εξοικονόμηση ενέργειας από την πυρηνική μπαταρία πλουτωνίου που διαθέτει.

Διαβάστε περισσότερα στο αφιέρωμα της NASA με τίτλο ‘10 Years Since Landing, NASA’s Curiosity Mars Rover Still Has Drive‘ και δείτε το αντίστοιχο βίντεο:

https://physicsgg.me/2022/08/06/10-χρόνια-στον-πλανήτη-άρη/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης