Jump to content

barlow 5x ή 2x για 70/700 refractor τηλεσκόπιο?


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Κοίτα τα γυαλιά ηλίου είναι λύση άμα δεν έχεις το κατάλληλο «φίλτρο» σελήνης. Καθότι έχει και φτηνά είναι μία καλή αρχή για να εξοικειώνεται κανείς με τα φίλτρα. Αγόρασε ένα.

Την λέξη «φίλτρο» την έβαλα σε εισαγωγικά διότι παρόλο που το λέμε «φίλτρο» σελήνης δεν είναι φίλτρο, διότι τα φίλτρα κόβουν – δεν αφήνουν να περάσουν κάποια μήκη κύματος. Τα φίλτρα σελήνης δεν το κάνουν αυτό. Απλός μετριάζουν την ένταση του φωτός όπως τα γυαλιά ηλίου. Επίσης το «φίλτρο» Σελήνης ή γυαλιά ηλίου κάνουν και για τους πλανήτες αν δεν έχουμε τα κατάλληλα.

Παντός βλέπεις σωστά! Διότι όντως ο Άρης παρουσιάζει φάσεις. Όχι με την ένταση της σελήνης ή της Αφροδίτης και του Ερμή, αλλά είναι αντιληπτές. Με την πάροδο των ημερών θα γίνει ολοστρόγγυλος και θα μεγαλώνει. Μείνε συντονισμένος και να τον παρακολουθείς, διότι σε δύο χρόνια θα ξανά έρθει και πάλι κοντά μας.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 58
  • Created
  • Τελευταία απάντηση
Ναι αυτόν τον 5mm φακό έχω, αλλά αν ήταν για τον αστιγματισμό, καθώς θα το στριφογύρναγα δεν θα τα έβλεπα θαμπά;

Φίλε Ηλία το παρέκταμα αυτό που ανεβοκατεβαίνει,όπως σου εξήγησε και ο Γιάννης,δεν διορθώνει τον αστιγματισμό,δηλ.δεν μετατοπίζονται οπτικά στοιχεία,αλλά το παρέκταμα δημιουργεί μια απόσταση του ματιού απο τον φακό ώστε να βλέπει το μάτι χωρίς γυαλιά όλο το πεδίο.Αν κάποιος φοράει γυαλιά αστιγματισμού,επειδή δεν μπορεί να τα αφαιρέσει κατεβάζει το παρέκταμα,ώστε και πάλι το μάτι-φορώντας τα γυαλιά-να έχει την ίδια απόσταση με το μάτι που δεν φοράει γυαλιά,ώστε να βλέπει όλο το πεδίο!

Τα γυαλιά ηλίου αντί φίλτρου Σελήνης,τα χρησιμοποιούμε όταν το eye-relief του φακού είναι αρκετό ώστε με την απόσταση που δημιουργούν απο τον φακό,να μπορούμε να βλέπουμε ταυτόχρονα όλο το οπτικό πεδίο.

Αν δεν γίνεται αυτό τότε χρειαζόμαστε το φίλτρο Σελήνης.Ή καλύτερα ένα φωτογραφικό πολωτικό φίλτρο αν έχεις,το οποίο τοποθετείται πάνω στον φακό με ιδιοκατασκευή.Και αυτό γίνεται μόνο αν το eye-relief του φακού στο επιτρέπει.

Στον 5 mm κατεβάζεις το παρέκταμα και βλέπεις με τα γυαλιά ηλίου!

Το γεγονός οτι έχει παρέκταμα (ή προέκταμα) σημαίνει οτι έχει και επαρκές eye-relief για να βλέπεις με γυαλιά.

Στον 12 mm δεν ξέρω αν επαρκεί το eye-relief του.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 

Ναι αυτόν τον 5mm φακό έχω, αλλά αν ήταν για τον αστιγματισμό, καθώς θα το στριφογύρναγα δεν θα τα έβλεπα θαμπά; Τέλος πάντων, έστειλα mail στο κατάστημα μήπως ξέρουν (έψαξα και στο site της SW αλλά δεν βρήκα τίποτα).

Ευχαριστώ πάντως.

 

 

Όχι δεν θα έβλεπες θαμπά. Αυτό είναι «αποστάτης». Ρυθμίζει δηλαδή την απόσταση του ματιού από τον φακό. Αυτό κάνει και τίποτα άλλο.

Πάρε το στο χέρι σου και βίδωσε το τέρμα. Βάλε το μάτι σου και δες. Να ακουμπά στο λαστιχένιο παρέκταμα. (Μέσα στο δωμάτιο και χωρίς το τηλεσκόπιο).

Θα δεις μία στρογγυλή θαμπάδα και γύρω – γύρω μαύρο. Αυτός ο κύκλος είναι το φαινομενικό οπτικό πεδίο του προσοφθάλμιου και μετριέται σε μοίρες. Ο φακός αυτός έχει 58 μοίρες. Αν με το χέρι σου σιγά – σιγά το απομακρύνεις από το μάτι σου θα φτάσεις κάποια στιγμή που δεν θα βλέπεις όλο το κύκλο. Αυτό λοιπόν κάνει αυτό που ξεβιδώνει. Μπορείς μέσα στο δωμάτιο να το ξεβιδώσεις και να το φέρεις στο σημείο που όταν ακουμπάς το λαστιχένιο παρέκταμα

Να βλέπεις ίσα – ίσα το όριο του κύκλου, και σε αυτήν την απόσταση το βάζεις στο κουτί του και το έχεις έτοιμο για χρήση.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Ηλία το παράδειγμα με το αυτοκίνητο που ανέφερες είναι σωστό!Αυτό ακριβώς είναι τα θερμικά ρεύματα!Καθώς αποβάλλεται θερμότητα απο διάφορα αντικείμενα προς την ατμόσφαιρα,τμήματα του αέρα θερμαίνονται πιο πολύ απο γειτονικά με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ροή θερμού αέρα,σαν αέρινο ποτάμι και να ανέρχεται προς τα πάνω...Καθώς συγκρούεται το θερμό ρεύμα με ψυχρότερα τμήματα αέρα,αλλάζει κατεύθυνση συνεχώς δημιουργώντας τυρβώδη ροή (στίλβη).Αυτό έχει σαν συνέπεια λόγω διαφορετικής πυκνότητας των θερμότερων τμημάτων,σε σχέση με τα ψυχρότερα,να αλλάζει ο δείκτης διάθλασης του φωτός που διέρχεται μέσα απο τέτοια τμήματα...

Αποτέλεσμα αυτού είναι η συνεχής στρέβλωση του ειδώλου,η παραμόρφωσή του και μακροσκοπικά το βλέπουμε σαν θόλωμα του ειδώλου!

Με το μάτι σου μπορείς να δείς τα άστρα να τρεμοπαίζουν,μόνο αν τα θερμικά ρεύματα είναι έντονα,ειδικά σε χαμηλό ύψος,δηλ.αν το seeing είναι κακό!

Για να δείς όμως κάτι τέτοιο,πρέπει και η ατμόσφαιρα να είναι καθαρή,δηλ.η διαύγεια να είναι καλή!

Αν βάλεις το τηλεσκόπιό σου και κάνεις το τέστ θα δείς τα θερμικά ρεύματα με μεγαλύτερη σαφήνεια!Επειδή το τηλεσκόπιο έχει μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτικότητα και διακριτική ικανότητα απο το ανθρώπινο μάτι.

Αν βάλεις πιο μεγάλης διαμέτρου τηλεσκόπιο,θα δείς το φαινόμενο με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια,και ούτω καθ'εξής...

Αν τώρα δεν δεις με τα μάτια τρεμόπαιγμα των άστρων,σημαίνει οτι το seeing δεν είναι τόσο χάλια όσο στην προηγούμενη περίπτωση,αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι δεν είναι κακό...Απλώς τα μάτια σου δεν έχουν επάρκεια φωτοσυλλεκτικότητας και διακριτικής ικανότητας (και ικανή μεγέθυνση) μόνα τους,για να δούν το λιγότερο έντονο πια φαινόμενο...

Αν βάλεις όμως το τηλεσκόπιο θα το δείς!

Αν τώρα το φαινόμενο είναι λιγότερο έντονο απο προηγουμένως,αλλά όχι μηδενικό,πάλι θα δεις με το μικρό τηλεσκόπιο κάποιο θόλωμα στην εικόνα,και με την μέθοδο του αφεστιασμένου άστρου τα θερμικά ρεύματα πιο εξασθενημένα,δηλ.το "βράσιμο" λιγότερο έντονο.

Το ίδιο φαινόμενο με ένα μεγαλύτερης διαμέτρου τηλεσκόπιο θα το έβλεπες πιο καλά,δηλ.πιο φωτεινά τα ρεύματα και πιο σαφώς διαχωριζόμενα μεταξύ τους,λόγω μεγαλύτερης φωτοσυλλεκτικότητας και διακριτικής ικανότητας του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου.

Σε μια οριακή περίπτωση που έχεις καλό αλλά όχι άριστο seeing,πάλι δεν θα δεις καθαρό είδωλο με το 70mm τηλεσκόπιό σου,αλλά λόγω περιορισμένης ικανότητας δεν θα δεις καθαρά τα λίγα και σχετικά "ήρεμα" θερμικά ρεύματα,όπως θα τα δείς με μεγαλύτερο τηλεσκόπιο.

Και με το μικρό 70mm όμως θα δείς οτι υπάρχει πρόβλημα,αλλά όχι τόσο καλά σαν ε ι κ ό ν α θερμικών ρευμάτων με σαφήνεια.Αν αφεστιάσεις σωστά στο άστρο ώστε να δείς τους κύκλους στον δίσκο του Airy,δεν θα τους δεις πεντακάθαρα,δηλ.με άριστη οξύτητα!Αυτό είναι αρκετό για να εκτιμήσεις το seeing ως μη άριστο.

Μάλιστα τους δίσκους του Airy τους βλέπεις καλύτερα με μικρότερης διαμέτρου τηλεσκόπια,τα θερμικά ρεύματα σαν εικόνα καλύτερα με μεγαλύτερα.

Δηλ.αν επιχειρήσεις να διακρίνεις-συνεχίζοντας την αφεστίαση-του άστρου την εικόνα της ροής των θερμικών ρευμάτων,εκεί θα δυσκολευτείς περισσότερο σε σχέση με ένα μεγαλύτερης διαμέτρου τηλεσκόπιο!

Αυτό εννοούσα λέγοντας οτι μπορεί να μην δεις τα θερμικά ρεύματα με το μικρό,εννοούσα την σαφή εικόνα τους,όχι το τελικό αποτέλεσμά τους που είναι το θόλωμα της εικόνας.

Μάλιστα η εικόνα σε ένα μικρότερο τηλεσκόπιο επηρεάζεται περισσότερο απο το προβληματικό seeing,δηλ.βλέπεις λιγότερο σαφή εικόνα σε σχέση με ένα μεγαλύτερο!

Πχ.σε δεδομένη κατάσταση ουρανού με όχι άριστο seeing,με το 70mm ίσως δεν μπορείς να έχεις μεγέθυνση 140x,ενώ με μεγαλύτερο να μπορείς!Εκεί που εσύ βλέπεις θολή εικόνα,το μεγαλύτερο δεν θα δεί θολή,αλλά σαφέστερη και καθαρότερη.Δεν θα είναι τέλεια,αλλά θα έχει επάρκεια σαφήνειας.

Αυτό συμβαίνει λόγω μεγαλύτερης διακριτικής ικανότητας,που επιτρέπει να διαχωρίζει καλύτερα τις λεπτομέρειες των δομών της εικόνας.

Και φυσικά και λόγω μεγαλύτερης φωτοσυλλεκτικότητας,που δίνει στην εικόνα μεγαλύτερη φωτεινότητα και κοντράστ!

Εκτίμηση του seeing όμως μπορείς φυσικά να κάνεις και με το 70mm,καλύτερα βλέποντας τους δίσκους του Airy σε πρώτη προσέγγιση,και κατόπιν προσπαθώντας να δείς τα ίδια τα θερμικά ρεύματα.

Όσο πιο μεγάλης διαμέτρου είναι το τηλεσκόπιο,τόσο πιο εύκολα ορατά είναι τα θερμικά ρεύματα,έστω και αν είναι ελάχιστα έντονα.

Το αποτέλεσμα όμως των θερμικών ρευμάτων,που είναι το σχετικό θόλωμα της εικόνας,θα το δείς με όλα τα τηλεσκόπια και θα είναι πιο "καταστροφικό" στα μικρότερης διαμέτρου τηλεσκόπια,και αυτό θα επηρεάσει πιο πολύ την την οξύτητα σε μεγαλύτερες μεγεθύνσεις στα μικρότερα σε σχέση με τα μεγαλύτερα.

Ελπίζω τώρα να ξεκαθαρίστηκε το θέμα.

 

Βέβαια τόσο η Διαύγεια (= καθαρότητα) της ατμόσφαιρας,όσο και το Seeing (=>αλλοίωση δηλ.θόλωμα του ειδώλου λόγω θερμικών ρευμάτων) επηρεάζουν τελικά την οξύτητα των ειδώλων που παίρνουμε.Και μάλιστα σε αντικείμενα που είναι αμυδρά ακόμα και την ορατότητά τους!

Δηλ.η φωτορύπανση παίζει μεν το κυρίαρχο ρόλο στο πόσο αμυδρά αντικείμενα μπορούμε να δούμε,αλλά φυσικά και η διαύγεια.Ακόμα και αν είναι άριστη η διαύγεια σε άστρα που είναι οριακά ορατά,το κακό seeing μπορεί να τα "εξαφανίσει".

Πχ.σε ουρανό βλέπω υπο συνθήκες άριστης διαύγειας και seeing άστρα μέχρι mag= 4.5 .Αν η διαύγεια είναι άριστη αλλά το seeing όχι και τόσο καλό,θα δώ μέχρι πχ. mag=4.0,ίσως και λιγότερο.

 

Πιστεύω πως πρέπει να μελετήσεις ξανά τα όσα είπαμε,με ηρεμία και χωρίς πίεση να τα μάθεις όλα απο την αρχή...

Επίσης να εξασκηθείς με την μέθοδο του αφεστιαμένου άστρου,να δείς και τους δίσκους του Airy στα άστρα.

Με την κατανόηση των εννοιών και την απαραίτητη εξάσκηση θα σου λυθούν οι απορίες σιγά-σιγά!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σε όλους!

 

Ήρθε ο σωστός barlow και φαίνεται να παίζει :D τουλάχιστον ζουμάροντας τα δέντρα στα βουνά, γιατί με τον αέρα που'χε σήμερα δεν έβλεπα και χωρίς τον barlow στον ουρανό!

 

Τουλάχιστον τσέκαρα την μέθοδο του αφεστιασμένου άστρου: Κοιτάζοντας ένα κοκκινωπό αστέρι (ίσως το Antares) βράσιμο δεν νομίζω ότι είδα αφεστιάζοντας, αλλά όταν εστίασα ήταν σαν εκείνα τα κεράκια/βεγγαλικά (αρκετά καθαρά όμως). Ο Δίας από την άλλη όταν έκανα λίγο zoom out, ήταν σαν να κόχλαζε όντως.

 

Στα 10mm όλα αυτά. Με 5mm δεν έβλεπα τίποτα πέραν μίας θολούρας.

 

Καλή διαύγεια, κακό seeing λοιπόν λόγω ανέμου;

 

Ηλίας

Rule your mind or it will rule you
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ηλία το έχω αναλύσει το θέμα του seeing...Κακό seeing υπάρχει όταν υπάρχουν έντονα και πολλά θερμικά ρεύματα.

Τους δίσκους του Airy τους είδες σε διάφορα άστρα?

Επειδή έχεις μικρή διάμετρο,κάνε πρώτα το τέστ με τον δίσκο του Airy σε φωτεινό άστρο της περιοχής που σε ενδιαφέρει,και μετά συνεχίζοντας την αφεστίαση δες τα θερμικά ρεύματα.

Διάβασες πολύ προσεκτικά τί σου έγραψα στο προηγούμενο post?

Ο δυνατός αέρας επειδή προκαλεί δονήσεις στο τηλεσκόπιο,θολώνει την εικόνα ειδικά στις μεγάλες μεγεθύνσεις!

Φταίει βέβαια και η στήριξη του τηλεσκοπίου...

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όχι δεν είδα airy disks. Το μόνο που είδα κοιτάζοντας το Antares ήταν σαν να βλέπω βεγγαλικά, όπως αυτά που βάζουμε στις τούρτες!

Συνεχίζοντας με αφεστίαση απλώς όλα έγιναν πιο θαμπά, δεν είδα "βράσιμο".

Το βράσιμο το είδα όταν κοίταξα τον Δια.

 

Οπότε αφού ο ουρανός φαινόταν καθαρός, χωρίς σύννεφα κτλ και έβλεπα το βράσιμο, γι'αυτό είπα "Καλή διαύγεια, κακό seeing". Λάθος το συμπέρασμα;

 

Φυσικά διαβάζω αυτά που γράφετε! Διαβάζω και άλλα γενικότερα. Να ξεκαθαρίσουμε αν έχω καταλάβει σωστά τον συσχετισμό μεταξύ airy disks και seeing; Καθαρούς airy disks βλέπουμε όταν έχουμε καλή διαύγεια και καλό seeing. Όσο χειρότερο seeing έχεις, τόσο το φαινόμενο των airy disks γίνεται και λιγότερο καθαρό.

Σωστά είναι αυτά;

Rule your mind or it will rule you
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα και πάλι!

 

Κοιτάζοντας antares σήμερα και συνεχίζοντας να αφεστιάζω, είδα ομόκεντρους κύκλους. =D> Συνεχίζοντας να αφεστιάζω οι κύκλοι πλήθαιναν και μεγάλωναν σε διάμετρο. Το περίεργο είναι ότι ο μεγαλύτερος (εξωτερικός) κύκλος ήταν φωτεινότερος από τους μέσα! #-o Ότι εικόνα, έχω δει για airy disk είναι το αντίθετο, δηλαδή όσο οι κύκλοι απομακρύνονται από το κέντρο/άστρο, τόσο πιο λιγότερο φωτεινοί είναι. :-k

Κάνω κάτι λάθος; ](*,)

Rule your mind or it will rule you
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης