Jump to content

Πρώτα κιάλια


synter

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα, είμαι νέος στην παρατήρηση και μετά από κάποια άρθρα που διάβασα στο φόρουμ αποφάσισα πως είναι καλύτερο να αρχίσω με κιάλια. Έχω δει κάποια κιάλια και κατέληξα στα bresser hunter 7x50 λόγω τιμής και επειδή δεν κάνουν απαραίτητη την χρήση τρίποδου. Εσείς πιστεύετε ότι είναι σωστή επιλογή ή έχετε να μου προτείνετε κάποια αλλά ;

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε καλωσηρθες στο astrovox. Κάποια καλύτερα κιάλια είναι τα konus 8x42 από το πλανηταριο Θεσσαλονίκης. Είναι πόλυ καλά κιάλια με οπτική σχεδίαση roof πολυεπιστρωμενα πορίσματα bak4. Δεν χρειάζονται τρίποδο για χρήση. Στα 74 ευρώ. Για αυτά που βρήκες δεν ξέρω τι πορίσματα έχουν αλλά η οπτική σχεδίαση τους είναι porro. Τα roof κιάλια τείνουν να είναι καλύτερα από τα porro
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε synter καλώς ήλθες και απο εμένα στο astrovox!

Η porro σχεδίαση εξακολουθεί να δίνει καλύτερης ποιότητας είδωλα απο την roof,για την ίδια ποιότητα οπτικών και κοστίζει φθηνότερα!!

Για να έχεις πολύ καλή οπτική απόδοση με roof την πληρώνεις αρκετά ακριβότερα!Αλλιώς θα βλέπεις αρκετά περισσότερα οπτικά ελαττώματα στα φθηνά roof κιάλια σε σχέση με τα porro!

Άρα λοιπόν ειδικά για αστρονομική παρατήρηση,ο φίλος μας χρειάζεται εφ' όσον δεν θέλει να ξοδέψει πολλά...porro σχεδίαση με διάμετρο πάνω απο 50mm.

Για να δείς αστρονομικά αντικείμενα χρειάζεσαι ικανή διάμετρο για μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτικότητα!Με 42-50mm σε πόλη λίγα βλέπεις...Τέτοια κιάλια μόνο για το μεγαλύτερο πεδίο αξίζουν και σε σκοτεινό ουρανό.

Ιδανικά για εκμάθηση του ουρανού,ειδικά σε περιβάλλον φωτορύπανσης που να συνδυάζουν φορητότητα,έστω και οριακά,επαρκές οπτικό πεδίο και φωτοσυλλεκτικότητα,είναι κιάλια διαμέτρου 70 mm και μεγέθυνσης που ΔΕΝ θα ξεπερνάει τα 11x.

Παραπάνω μεγέθυνση πχ.15x δυσκολεύει πολύ την φορητότητα,δηλ.το κράτημα στα χέρια και μειώνει και το οπτικό πεδίο!

Επίσης ένα φωτογραφικό μονόποδο φθηνό αλλά καλό όπως το Hama Star 78,είναι εξαιρετικό εργαλείο,πολύ πιο βολικό απο το τρίποδο!Θα κάνει την παρατήρηση πολύ πιο άνετη και αποδοτική!Μπορείς να το βρείς εδώ στην φθηνότερη τιμή στην Ελλάδα:

https://www.e-shop.gr/hama-04178-star78-camera-monopod-p-PER.566324

 

Συστήνω λοιπόν στο φίλο μας κιάλια 10.5x70 όπως τα Helios Stellar II,10.5x70 που συνδυάζουν ήπιο κόστος,είναι φορητά,αδιάβροχα με καλή ποιότητα κατασκευής και καλή οπτική απόδοση!

Φυσικά υπάρχουν και πιο φθηνά όπως τα Opticron 11x70,αλλά και άλλες μάρκες σε μεγαλύτερες τιμές,ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτει ο νέος φίλος μας.

Υπάρχουν εδώ:

https://www.firstlightoptics.com/opticron-binoculars/opticron-oregon-observation-70mm-binoculars.html

 

Τα Helios Stellar II 10.5x70 είναι πολύ καλύτερα:

https://www.firstlightoptics.com/helios-binoculars/helios-stellar-ii-70mm-wp-binoculars.html

 

Και τα Helios Apollo 10.5x70 ακόμα καλύτερα,αλλά και αρκετά ακριβότερα:

https://www.firstlightoptics.com/helios-binoculars/helios-apollo-high-resolution-70mm-binoculars.html

Μετά απο πολύ αναζήτηση και εμπειρία σε χρήση κιαλιών για α σ τ ρ ο ν ο μ ι κ ή χρήση έχω καταλήξει σε αυτές τις διαστάσεις και μεγεθύνσεις:

10x70 για νέους κάτω των 40 χρονών λόγω του exit-pupil=7mm...

10.5x70, 11x70 που είναι κατά γενική ομολογία το όριο της φορητότητας σε μεγάλα κιάλια.Πιο μεγάλης μεγέθυνσης ή διαμέτρου θέλουν τρίποδο...

Πιο μικρής διαμέτρου είναι τα πολύ καλά Vixen 9x63 αλλά κοστίζουν αρκετά...

Κιάλια τύπου 10x50 ή 7x50 είναι μεν πιο φορητά,αλλά δείχνουν και πολύ λιγότερα αντικείμενα.

Επίσης τα 8x42 ειδικά αυτά που έχουν μεγάλο πεδίο πάνω απο 8ο σε σχεδίαση roof που είναι πιο συμπαγής,είναι πιο κατάλληλα για παρατήρηση φύσης πχ.πουλιών (bird watching),αθλητικών γεγονότων κλπ.

Στον ουρανό χρήσιμα είναι μόνο για το μεγάλο πεδίο τους.

Έχοντας στην κατοχή μου τα πολύ ακριβά roof Celestron Granite ED 8x42,με πεδίο 8.2ο,θα τα σύστηνα μόνο για τις ανωτέρω χρήσεις.

Και με τα 10x50 που ξεκίνησα,γρήγορα κατάλαβα οτι ειδικά μέσα απο πόλη για εκμάθηση του ουρανού και αναζήτηση στόχων,χρειαζόμουν μεγαλύτερη διάμετρο.

Έτσι πήρα 15x70 που με βοήθησαν πολύ περισσότερο απο τα μικρότερα,αλλά αρκετά καλύτερα θα ήταν αν αγόραζα 10.5x70...Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα!

Οπότε πιστεύω οτι τα 70mm που σύστησα παραπάνω σε αυτές τις μεγεθύνσεις,είναι τα ιδανικά για αστρονομική χρήση,και θα χρησιμοποιούνται για πολλά χρόνια σαν βοηθητικός εξοπλισμός (σάρωση του ουρανού και αναζήτηση στόχων) και όταν αποκτηθεί αργότερα τηλεσκόπιο!

Παραπέρα για μεγαλύτερης διαμέτρους σε ήπιο κόστος,υπάρχουν τα βραχύσωμα αχρωματικά διοπτρικά τηλεσκόπια πχ.80/400,102/500 που δίνουν καλύτερες εικόνες,μεγαλύτερα πεδία (με ευρυγώνιους φακούς 30-32mm) και κοστίζουν αναλογικά με την απόδοσή τους αρκετά φθηνότερα απο τα κιάλια.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όταν αναζητούνται κιάλια για εισαγωγή στην αστρονομική παρατήρηση, τα πιο βασικά στοιχεία είναι η οπτική ποιότητα και η ευχρηστία.

Οπτική ποιότητα: ασφαλώς κιάλια με πρίσματα porro κι όχι roof. Στα ίδια χρήματα (φθηνά ή ακριβά) τα κιάλια porro έχουν καλύτερη ποιότητα εικόνας από roof. Τα κιάλια roof σχεδιάστηκαν για να έχουν όσο πιο μικρές διαστάσεις και κάνουν παραχωρήσεις σε άλλους τομείς, για αυτό μόνο τα ακριβότερα μοντέλα έχουν καλή οπτική ποιότητα.

Ευχρηστία: σημαίνει δυνατότητα άμεσης και συχνής παρατήρησης που με τη σειρά της προσφέρει εύκολη/γρήγορη εξοικείωση με τον ουρανό. Γι αυτό πρέπει να αποφευχθούν τα κιάλια με φακούς μεγαλύτερους από 60mm και μεγεθύνσεις μεγαλύτερες από 10x. Ασφαλώς κιάλια με φακούς 60+ mm είναι υπέροχα για αστρονομία αλλά περισσότερο σαν συμπληρωματικά σε ένα τηλεσκόπιο κι όχι τόσο σαν πρώτα κιάλια.

Σαν αρχή λοιπόν, ποιοτικά κιάλια (€150+) με οπτικά 7x50, 10x50 ή 8x56 είναι ότι καλύτερο, δεν απαιτούν τρίποδο, είναι ξεκούραστα και θα χρησιμοποιηθούν πολύ κι όχι μόνο για την αστρονομία. Εάν δε τοποθετηθούν και σε τρίποδο, οι δυνατότητές τους αυξάνονται εντυπωσιακά.

Τα κιάλια τα αγοράζουμε πάντα με δοκιμή. Ακόμη και ένα μικρό πρόβλημα στην ευθυγράμμισή τους (συνηθισμένο στα κιάλια κάτω από €100) γίνεται αντιληπτό τα πρώτα λεπτά (και τρομερά κουραστικό μετά από λίγη ώρα).

  • Μου αρέσει 1

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάρε με κλειστά μάτια αυτά εδώ στα 50 ευρώ https://www.skroutz.gr/s/84304/Olympus-7x35-DPS-I.html

Έχουν περάσει από τα χέρια μου πολλά κυάλια έως και τα 400 ευρώ, σαν την οπτική ποιότητα των συγκεκριμένων δεν έχω συναντήσει, όσο και αν ακούγεται παράδοξο. Τα ανακάλυψα σε ένα σύλλογο παρατήρησης άγριας φύσης στην Γερμανία, όπου είχαν καταλήξει μετά από δοκιμές στα συγκεκριμένα. Μηδέν στην κυριολεξία χρωματική εκτροπή, τα άστρα είναι σαν απόλυτα σημεία στο 80% Συν ότι είναι πανάλαφρο και όχι γκομούτσες.

Θα είναι τα καλύτερα 50 ευρώ που ξόδεψες ποτέ!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απο προσωπική εμπειρία 12 χρόνων σε κιάλια διαμέτρων 25mm,32mm,42mm ED,50mm,60mm,70mm θέλω να επισημάνω τα εξής:

Κιάλια μικρότερης διαμέτρου απο 50mm κάνουν κυρίως για επίγεια παρατήρηση.Είναι ελαφριά,φορητά,εύχρηστα....αλλά η διάμετρος είναι ανεπαρκέστατη για αστρονομική παρατήρηση με κάποιες αξιώσεις!Ακόμα και για να μάθεις τον ουρανό μέσα στη φωτορύπανση...

Ειδικά μέσα σε πόλη περιορίζονται πολύ αυτά που βλέπεις,λόγω χαμηλής φωτοσυλλεκτικότητας.Ακόμα και βασικά αντικείμενα δυσκολεύεσαι να τα βρείς,ανάλογα και με τη φωτορύπανση που υπάρχει.

Αυτές τις μέρες ο κομήτης NEOWISE στην πόλη που βρίσκομαι,δύσκολα φαίνεται ακόμα και με 10x60...

Αν ο φίλος που ρωτάει για κιάλια βγαίνει τ α κ τ ι κ ά σε ΣΚΟΤΕΙΝΟ ουρανό,τότε ας πάρει διάμετρο 50-56mm.

Αν όμως παρατηρεί πιο πολύ μέσα απο πόλη,και θέλει να μάθει τον ουρανό,πέρα απο αστερισμούς,τότε η επιλογή 70mm μέχρι 11x μεγέθυνση,είναι ό,τι καλύτερο,διότι συνδυάζει φωτοσυλλεκτικότητα,φορητότητα και ήπιο κόστος.Και θα χρησιμεύσουν και σαν βοηθητικός εξοπλισμός (αναζήτηση στόχων) αργότερα στο τηλεσκόπιο που θα αγοραστεί.

Τα κιάλια 7x50,8x56 κλπ.αν έχουν μεγάλο πεδίο πάνω απο 5.5ο,μπορούν να βοηθήσουν στην ανεύρεση κυρίως βασικών και

φ ω τ ε ι ν ώ ν αστερισμών μέσα απο πόλη και να μάθει ο αρχάριος τα πολύ βασικά.

Ωστόσο και με σάρωση του ουρανού μπορεί κάποιος και με μικρότερου πεδίου κιάλια αλλά μεγαλύτερης διαμέτρου,να διατρέξει την περιοχή που βρίσκεται ο αστερισμός και να δεί τα άστρα του,χωρίς να τα βλέπει όλα στο ίδιο οπτικό πεδίο ταυτόχρονα.Έτσι θα αρχίσει να μαθαίνει και εύκολα αστροάλματα.Σε συνδυασμό βέβαια και με την χρήση αστρονομικού προγράμματος.Τον ουρανό τον μαθαίνουμε πρώτα με αστρονομικό πρόγραμμα και μετά βγαίνουμε έξω στον πραγματικό για πρακτική εξάσκηση.

 

Οπότε αν ο φίλος μας είναι διατεθιμένος να αγοράσει τουλάχιστον 2 ζευγάρια κιάλια,έστω και με διαφορά χρόνου,τότε μπορεί να ξεκινήσει με διάμετρο 50-56mm,αλλά ΟΧΙ μικρότερη για να βρεί τα πολύ βασικά,και αργότερα να αγοράσει 70mm.

Αυτό φυσικά είναι η ιδανική λύση,αλλά επειδή δυσκολεύονται πολλοί πλέον οικονομικά,και δεν μπορούν να έχουν 2 ζευγάρια κιάλια τουλάχιστον,και ένα τηλεσκόπιο μετά,γι'αυτό πρότεινα κατευθείαν τα 10.5x70.

Ας σκεφτεί ο φίλος μας αυτή την προοπτική απο οικονομικής πλευράς,αλλά και απο πλευράς δυνατοτήτων.

 

Και κάτι πολύ σημαντικό:

Αν θέλουμε να στηρίξουμε τα κιάλια,τότε για αστρονομική παρατήρηση χρησιμοποιούμε μ ο ν ό π ο δ ο και όχι τρίποδο!Κιάλια πάνω σε τρίποδο είναι καλύτερα στην επίγεια παρατήρηση.

Όποιος έχει δοκιμάσει συστηματικά να παρατηρήσει με κιάλια πάνω σε τρίποδο,θα έχει διαπιστώσει οτι καταπονείται πολύ ο αυχένας και η μέση,ειδικά σε σχετικά μεγάλες γωνίες παρατήρησης!

Αρχίζουν οι ζαλάδες,ο πονοκέφαλος,η δυσφορία και μετά οι πόνοι σε αυχένα και μέση για τους περισσότερους παρατηρητές.

Χρειάζεται ειδική στήριξη τοποθετημένη στην κεφαλή του τριπόδου,για να γίνει άνετη η παρατήρηση με κιάλια,αλλά κοστίζει τουλάχιστον 200€ επιπλέον της αγοράς του τριπόδου...

Το μ ο ν ό π ο δ ο είναι ασυγκρίτως πιο βολική και οικονομική λύση,για διαμέτρους κιαλιών μέχρι 70mm.Και μπορείς να παρατηρείς ανεμπόδιστα και άνετα ακόμα και στο ζενίθ!

 

Κατά την γνώμη μου λοιπόν,ας απαντήσει ο φίλος μας στο σημαντικό ερώτημα αν θέλει να ξοδέψει για δυο τουλάχιστον ζευγάρια κιάλια.

Υπάρχει και η λύση των φθηνών κιαλιών μόνο στο LIDL όμως των 20€,και είναι τα BRESSER 10x50.Αν βέβαια τα ελέγξει σχολαστικά γιατί πολλά έχουν προβλήματα λόγω μαζικής παραγωγής.

Αυτή την περίοδο έχει τα AURIOL 10x50 τα οποία φαίνονται πανομοιότυπα με τα αντίστοιχα BRESSER,αλλά δεν είμαι καθόλου βέβαιος οτι θα έχουν την ίδια οπτική ποιότητα.Τα BRESSER 10x25 (ευθυγραμμισμένα με έξτρα ρύθμιση),είναι πολύ καλύτερα σε οπτική ποιότητα απο τα AURIOL 12x32 ,και τα δυο απο το LIDL αγορασμένα...

Εγώ ξεκίνησα με τα BRESSER 10x50,τα οποία μου βγήκαν πολύ καλά,value for money,αλλά η διάμετρος των 50mm είναι ανεπαρκέστατη για παρατήρηση μέσα απο πόλη!Γρήγορα κατάλαβα οτι χρειαζόμουν μεγαλύτερης διαμέτρου.

Χρειάζεται νομίζω προσεκτική επιλογή,για να μην γίνεται ξόδεμα χρημάτων.

Πιστεύω οτι είναι συνετότερο να καθορίσει ο φίλος μας το συνολικό ποσό που μπορεί να διαθέσει σε βάθος χρόνου για κιάλια,και να αποφασίσει πολύ προσεκτικά για το τί πληρώνει και τί δυνατότητες αγοράζει...

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

θα διαφωνήσω πως η διάμετρος 35mm είναι ανεπαρκέστατη για τον απλούστατο λόγο πως η διάμετρος από μόνη της χωρίς τον λόγο μεγέθυνσης δεν μας λέει τίποτε.

Το κατώφλι για ικανή φωτοσυλεκτική ικανότητα στην αστροπαρατήρηση ισούται με τον λόγο 5Χ μεταξύ σχέσης μεγέθυνσης και διαμέτρου.

Έτσι λοιπόν ένα ζευγάρι κιάλια 7Χ35 (7φορές μεγέθυνση επί 5 =35) έχει την ίδια φωτοσυλεκτική ικανότητα με ένα ζευγάρι κιάλια 10Χ50 (10 φορές μεγέθυνση επί 5 = 50).

Αντιστρόφως ένα ζευγάρι κιάλια 20Χ80 έχει μικρότερη φωτοσυλεκτική ικανότητα.

Αν αυτή η σχέση φυσικά ανεβεί, π.χ. 10Χ80 (Χ8), τόσο το καλύτερο, αλλά αντιστρόφως θα ανεβεί το κόστος και κυρίως το βάρος.

 

Πέραν τούτου η μεγέθυνση είναι ένας αρκετά παρεξηγημένος και υπερτιμημένος παράγοντας. Όσο αυξάνεται η μεγέθυνση τόσο αυξάνεται το βάρος και ο κραδασμός, ''σπάζοντας'' έτσι την οξύτητα του παρατηρήσιμου ειδώλου. Αντιστρόφως μια χαμηλότερη μεγέθυνση με λιγότερο κραδασμό, θα μας αφήσει να δούμε καθαρότερα τις λεπτομέρειες, αντισταθμίζοντας το πλεονέκτημα μιας ισχυρότερης.

Οτιδήποτε πάνω από 10Χ είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί χωρίς στιβαρό τρίποδα, καθώς τα άστρα θα μοιάζουν με κυκλάκια που χορεύουν. Τα κιάλια δεν τα έχουμε για μεγάλες μεγεθύνσεις αλλά για να σαρώνουμε τον ουρανό.

 

Όταν κάποια στιγμή πάρεις τηλεσκόπιο τα 7Χ35 θα κρατήσουν την χρήση τους, που δίνει μια άλλη ομορφιά από την στενή περιορισμένη οπτική των μεγάλων μεγεθύνσεων.

Μην ξεχνάς πως τα άστρα είναι όπως τα φράκταλς: όσο και να τα μεγεθύνεις παραμένουν σημεία.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ρε παιδιά λέτε λέτε και ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί από τον άνθρωπο πόσα σκοπεύει να δώσει πως θα τα χρησιμοποιήσει πόσες φορές θα τα χρησιμοποιήσει (πόσο συχνά πηγαίνει εκεί που πηγαίνει) τι ουρανό έχει εκεί που μένει κλπ κλπ. Δεν πρέπει πριν διαθέσουμε απλόχερα τις πλούσιες γνώσεις μας να ΑΚΟΎΣΟΥΜΕ την ανάγκη που υπάρχει; Μπορεί να είναι αδύναμος σαν και εμένα και να μην μπορεί να σηκώσει πάνω από 700 gr για πολύωρη χρήση. Μπορεί να του αρέσει να ξαπλώνει κάτω η χίλια δυο...

 

Από τα κυάλια που προτείνει είναι προφανής και η κατηγορία τιμής που κυμαίνεται. Κοιτώντας πρόχειρα εδώ:

 

https://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/5101487_-s-series-pentax.html

 

Βρίσκουμε π.χ. τα pentax s series 10*50 να ξεκινανε από τα 107 ευρώ. Οι επιστρώσεις και οι φακοί της pentax νομίζω είναι αναγνωρισμένοι στην αστρονομική κοινότητα. Είναι προφανές ότι δεν θα αποδίδουν όσο οι ακριβότερες σειρές πλην όμως αξίζουν και το τελευταίο ευρώ. Γιατί να μην δούμε και μία τέτοια λύση;;;

 

Νομίζω όμως ότι πριν από όλα πρέπει να ρωτήσουμε τον άνθρωπο τι θέλει η αλλιώς τι φαντάζεται ότι θέλει αυτή τη στιγμή.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα Pentax που αναφέρεις είναι τα κιάλια που είχα πριν πάρω τα Olympus. Πολύ βαριά και δύσχρηστα με αρκετή χρωματική εκτροπή με μέτρια οξύτητα. Ευτυχώς κατάφερα και τα έδωσα
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα, μένω σε νησί και ο ουρανός είναι σχετικά καθαρός. Έχω σκεφτεί να πάρω να αρχικά κιάλια για παρατήρηση αστερισμών και ίσως και για κάτι παραπάνω και σκέφτομαι να δώσω μέχρι 80€, στην συνέχεια όταν εξοικειωθώ με τον ουρανό θα πάρω τηλεσκόπιο και καλύτερα κιάλια.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Αλέξανδρε συμφωνώ οτι η διάμετρος απο μόνη της δεν είναι ικανή να δώσει επαρκή ένταση φωτός,αν δεν συνοδεύεται απο μικρή μεγέθυνση,ώστε να διατηρείται η ένταση του φωτός που συλλέγει ο φακός.

Να διευκρινήσουμε οτι άλλο φωτοσυλλεκτικότητα-που εξαρτάται απο την διάμετρο-και άλλο η τελική ένταση του φωτός που φτάνει στα μάτια μας,και η οποία μειώνεται με την αύξηση της μεγέθυνσης και με την απώλεια φωτός λόγω διασποράς στα κρύσταλλα,στα πρίσματα,και λόγω αντανακλάσεων στους σωλήνες.

Παίζει και η ποιότητα των οπτικών σημαντικό ρόλο στο ποσοστό μείωσης της ποσότητας φωτός που θα φτάσει στο μάτι μας.

 

Γι'αυτό και εγώ σύστησα ποιοτικά κιάλια 10.5x70 τα οποία σαφώς και έχουν σημαντικά μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτικότητα και απο τα 7x35 ή 7x50 κλπ.

Συν οτι η μεγέθυνση μέχρι 11x ως άνω όριο διασφαλίζει μεγαλύτερη σταθερότητα και μεγαλύτερο οπτικό πεδίο απο κιάλια μεγαλύτερης μεγέθυνσης.Με την βοήθεια μ ο ν ό π ο δ ο υ η σταθερότητα απογειώνεται,χωρίς βέβαια να φτάνει του τριπόδου,αλλά τρίποδο+κιάλια σε αστρονομική παρατήρηση= αυχενικό σύνδρομο,πόνοι στη μέση,πονοκέφαλοι κλπ.

Επίσης πέρα απο θεωρητικούς προσδιορισμούς,τον τελικό έλεγχο έχει η παρατηρησιακή εμπειρία η οποία δείχνει πια κιάλια έχουν μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτικότητα...

Ένα παράδειγμα: έχω τα Celestron Granite 8x42 ED με εξαιρετική οξύτητα,κοντράστ και γενικά ποιότητα εικόνας.Και πολύ ακριβά...

Τα βάζω δίπλα στα Celestron Skymaster 15x70...και βλέπω τα ίδια αστρικά αντικείμενα.Τα 15x70 υστερούν σε ποιότητα εικόνας,αλλά υπερέχουν συντριπτικά σε φωτοσυλλεκτικότητα!Βλέπω πολύ περισσότερα πράγματα!

Με τα Helios Stellar II 10.5x70 θα είχα ακόμα πιο φωτεινά είδωλα,μεγαλύτερο οπτικό πεδίο,σταθερότητα αλλά και ποιότητα εικόνας απο τα 15x70.

 

Να τονίσω επίσης τον παράγοντα exit-pupil που δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 7mm,ειδικά σε χρήστες άνω των 40 ετών,γιατί τότε ένα μέρος του φωτός που συλλέγουν τα οπτικά δεν θα αξιοποιείται απο τα μάτια.

Έτσι κιάλια 10x80 δεν έχουν νόημα,γιατί δίνουν κόρη εξόδου 80/10= 8mm που είναι απαγορευτικά μεγάλη για ανθρώπους άνω των 30 ετών!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα συμφωνήσω για το μονόποδο το οποίο κάνει πολύ καλή δουλειά στα 10Χ. Για χρήση με το χέρι όμως η 10Χ μεγέθυνση (καθαρά προσωπική γνώμη) είναι κουραστική. Αν θα τα έχεις λοιπόν στο χέρι δες τι σου προτείνει ο Στέφανος. 7Χ50 και 8Χ56 είναι τέλεια γι αυτή τη δουλειά.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα, μένω σε νησί και ο ουρανός είναι σχετικά καθαρός. Έχω σκεφτεί να πάρω να αρχικά κιάλια για παρατήρηση αστερισμών και ίσως και για κάτι παραπάνω και σκέφτομαι να δώσω μέχρι 80€, στην συνέχεια όταν εξοικειωθώ με τον ουρανό θα πάρω τηλεσκόπιο και καλύτερα κιάλια.

Επειδή θα παρατηρείς απο σχετικά καλό ουρανό,μακριά απο την φωτορύπανση των μεγάλων πόλεων,μπορείς να αρχίσεις με διαμέτρους 50-56 mm,εφ' όσον ταυτόχρονα έχεις και μεγάλο πεδίο,ώστε να βλέπεις όσο το δυνατόν περισσότερα αντικείμενα,πχ.αστερισμούς ολόκληρους.

Αν τα κιάλια τα θέλεις και για παρατήρηση φύσης,μπορείς να επιλέξεις και 40-43mm,αλλά θα χάσεις σε φωτοσυλλεκτικότητα που είναι πολύ σημαντική στην αστρονομική παρατήρηση.

Η μέγιστη μεγέθυνση των κιαλιών δεν πρέπει να ξεπερνάνει τα 10x,για σταθερή χρήση στα χέρια,για επαρκές οπτικό πεδίο και για διατήρηση της φωτοσυλλεκτικότητάς τους.

Οπότε οι μεγεθύνσεις θα κυμαίνονται μεταξύ 7-10x.

Ένα σημαντικό ερώτημα είναι αν έχεις σ τ α θ ε ρ ά χέρια...Αν έχεις,τότε μπορείς να κρατήσεις άνετα 10x50.

Αν όχι θα περιοριστείς στα 7-8x.

Το άλλο σημαντικό ερώτημα έχει να κάνει με την ηλικία.Αν είσαι πάνω απο 40-45 χρονών,τότε επειδή η κόρη (ίριδα) του ματιού μειώνεται κάτω απο τα 7mm συνήθως μετά τα 40...θα πρέπει τα κιάλια να σου δίνουν κόρη εξόδου (exit-pupil) κ ά τ ω απο 7mm!Για να μπορείς να βλέπεις όλο το φως που σου δίνουν και στα επόμενα χρόνια της ζωής σου.

Κόρη εξόδου ή exit-pupil = διάμετρος φακού/μεγέθυνση.

Οπότε κιάλια 7x50 ή 8x56 κλπ δίνουν exit-pupil=7mm,που είναι το όριο για τους περισσότερους,εκτός αν είσαι αρκετά νέος...

Αν λοιπόν δεν έχεις θέμα ηλικίας,σου συστήνω και εγώ κιάλια 8x56,που συνδυάζουν φωτοσυλλεκτικότητα,σταθερότητα και οπτικό πεδίο σχετικά επαρκή για εκμάθηση ουρανού που δ ε ν έχει ιδιαίτερη φωτορύπανση!

Ένα άλλο ερώτημα είναι αν φοράς γιαλιά!Ιδιαίτερα αν είναι αστιγματισμού!Τότε θέλεις κιάλια με μεγάλο αξιοποιήσιμο eye-relief,πάνω απο 17mm.Ιδανικά 20-23mm.

Επίσης αν δεν έχεις αστιγματισμό,αλλά άλλο οπτικό πρόβλημα,μπορείς να βγάζεις τα γυαλιά σου,και να βλέπεις με μικρότερο eye-relief,αλλά και πάλι θα πρέπει η διαδρομή του συστήματος εστίασης να είναι αρκετή ώστε να διορθώσει το πρόβλημα.

 

Τα κιάλια που αρχικά σκέφτηκες τα Bresser Hunter 7x50 έχουν πρίσματα BK-7,που συνήθως δεν είναι καλής ποιότητας και μειώνουν την οξύτητα.

Ακόμα και τα Bresser 10x50 του Lidl των 20€ (στα μαγαζιά κάνουν 40-50€),έχουν πρίσματα Bak-4 και αξιοπρεπή ποιότητα εικόνας.Η ποιότητα κατασκευής τους βέβαια έχει θέματα σε πολλά κομμάτια,λόγω μαζικής παραγωγής τους.

 

Στην επιλογή λοιπόν των κιαλιών υπάρχουν και τα παραπάνω πολύ σημαντικά κριτήρια...

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης