Jump to content

Νέος με πολλές απορίες


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους !

Ονομάζομαι Δημήτρης και είμαι κάτοικος Αμαρουσίου. Μετά το Πάσχα αποφάσισα να ξεκινήσω κι εγώ τα πρώτα μου βήματα στους ουρανούς. Άσχετος με αστερισμούς, τηλεσκόπια κλπ αποφάσισα να πάω σε κάτι σχετικά οικονομικό, ικανό να δώσει ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε έναν ενθουσιώδη νέο που έχει ψηλά τις απαιτήσεις αλλά και κάτι σχετικά μικρό για να μπορώ να κάνω μικρές εξορμήσεις εκτός κέντρου με την μηχανή.

Κατέληξα λοιπόν στο Astromaster 130 και μαζί αγόρασα το Nightwatch κι ένα starter kit της Celestron ( περιλαμβάνει Barlow x2, προσοφθάλμια 6mm και 15mm, και φίλτρα σελήνης, μπλε και κόκκινο. ).

Στην πράξη μου έβγαιναν συνέχεια απορίες και έψαχνα σε site, youtube και στον φίλο Τέρενς. Τον τελευταίο μήνα έμαθα και για το πόσο ενεργό community έχει το Astrovox.

Στεναχωρήθηκα πολύ που ακυρώθηκε η εξόρμηση για το 2020 γιατί είχα σκοπό να «πρήξω» κάποιον άτυχο γκουρού.

 

Πέραν λοιπόν του googling, θέτω μερικά ερωτήματα προς παλιούς και μη:

 

1) Moon & Skyglow VS off-town trip

 

Όντας κάτοικος Αθήνας, συμβουλεύτηκα το lightpollutionmap.info/ για να δω πόσο ΟΚ είμαστε από επίπεδα φωτορύπανσης και -προφανώς- υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Έμαθα για φιλτράκια που βελτιώνουν την εικόνα αλλά η απορία μου είναι, αξίζουν; Εκτός αυτού, έχω πάει σε «κίτρινα» μέρη και δεν είδα μεγάλη διαφορά στον ουρανό. Αντίθετα, δεν έχω πάει ακόμα σε μέρη εντός πόλης αλλά μεγάλου υψόμετρου ( πχ Πεντέλη ) για να δω πόσο μπούσουλας είναι και ο χάρτης.

Τέλος, είδα στο φορουμ σε σχετική συζήτηση να γίνεται λόγος για θερμά και ψυχρά φώτα. Πώς μπορώ να ξέρω η κάθε περιοχή από τί περιβάλλεται;

 

 

Υ.Γ. Ποια η διαφορά τους, υπάρχουν κι άλλα;

https://www.astroshop.eu/moon-filters-polarizing-filters/baader-filters-1-25-neodymium-moon-and-skyglowfilter/p,10932

https://www.astronomik.com/en/filter-gegen-lichtverschmtzung-filters-against-lightpollution-lpr/cls-ccd-filter.html?___store=en

 

2) Eyepieces and Barlows

Γνωρίζω ότι έχει συζητηθεί κι εδώ, αλλά χωρίς Barlow δεν υπάρχει προσοφθάλμιο που να τείνει στην μέγιστη ωφέλιμη μεγέθυνση ενός τηλεσκοπίου. Άρα δεν είναι μονόδρομος;

Και αν έχω καταλάβει καλά, ένα Powermate είναι η αναβάθμιση του Barlow, άρα αν το χρηματικό δεν είναι το θέμα, η απόκτηση του είναι ένα high-end εργαλείο που δεν θα χάσει ποτέ την αξία του.

 

Υ.Γ. Ξέρω ότι η Μέγιστη Μεγέθυνση είναι λίγο μύθος, έχω βάλει barlow + 6mm = 216 μεγεθύνσεις να δω Κρόνο και Δια και νιώθω ότι η Lara Croft του ‘ 96 έχει καλύτερα γραφικά .

 

3) Συλλογή προσοφθαλμίων

Σε αυτό το θέμα έχω φάει ώρες και ώρες να καταλάβω ένα ιδανικό οπλοστάσιο από τι πρέπει να αποτελείται. Εκεί που συγκλίνουν οι απόψεις είναι ότι χρειάζονται μικρές και μεγάλες μεγεθύνσεις με μεγάλο FoV.

 

Αξίζει σε ένα τηλεσκόπιο 1.25’’ να μπει προσοφθάλμιο 2’’ ;

Ισχύει «ό,τι αγοράσεις παίρνεις» ή από κάποια χρήματα και πάνω δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά στο μάτι;

Μπορεί σε ένα μικρό σωλήνα ( όπως το Meade που αναφέρω παρακάτω ) να μπει ένας Μορφέας που είναι σα χειροβομβίδα; Ή δεν θα ζυγιστεί ποτέ σωστά;

 

4) Αναβάθμιση

 

Χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό μου όσο το δυνατόν περισσότερο καταλαβαίνω δυνατότητες και περιορισμούς και -μοιραία- σκέφτομαι ήδη τη μελλοντική ολοκληρωτική αναβάθμιση.

Σε αντίθεση με την αρχική μου ανάγκη για αγορά budget, αφήνω το χρηματικό λίγο χαλαρό - απ’ την άποψη πως προτιμώ να περιμένω όταν και όποτε, για κάτι ιδανικό παρά να συμβιβαστώ, εξ’ άλλου και με το Astromaster έχω πολλά ακόμα να μάθω!

 

Τι ψάχνω λοιπόν:

 

• Δεν είμαι φαν του αυτοκινήτου, προτιμώ μηχανή no matter what ’ συνεπώς θέλω κάτι μικρό σε μέγεθος. ( τρίποδας, σωλήνας < 700mm ).

• EQ GoTo. Οι oldschool μπορεί να με σταυρώσουν, αλλά θεωρώ αυτή την τεχνολογία πιο βοηθητική από κάθε αστροχάρτη και υπερβολικά βολική για να μην είναι must για αρχάριους.

• 8’’ +

• Δυνατότητα αστροφωτογράφισης. Δοκιμάζοντας δειλά δειλά με DSLR, adaptors, μοτερ ΟΑ, opfa κλπ συνειδητοποίησα ότι δεν το κατέχω. Αυτό είναι ένα ακριβό hobby που πρέπει να γίνει με σωστά εργαλεία. Δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μου, αλλά σίγουρα θα σιγοκαίει η επιθυμία για μια zwo , tablet και καρεκλίτσα.

 

Βάσει αυτών λοιπόν βρίσκω αυτό.

 

https://www.astroshop.eu/telescopes/meade-telescope-acf-sc-203-2032-uhtc-lx85-goto/p,59579

 

Το μεγάλο focal length το θεωρούσα προνόμιο καθώς με το ίδιο προσοφθάλμιο έχεις μεγαλύτερη μεγέθυνση, αλλά διαβάζω γενικά πως δεν ενδείκνυται για αστροφωτογράφηση.

Αρνητικό του είναι βέβαια πως ο τρίποδας συμπτυγμένος είναι 80εκ αλλά εντάξει, δεν το έδεσα ότι θα το πάρω κιόλας!

Είναι αρνητικό ότι δεν έχει 2’’ focuser;

 

Μπορεί κάποιος να μου πει αν κινούμαι σε σωστή κατεύθυνση, αν υπάρχει κάτι που αμελώ ή αν ξέρει κανείς να προτείνει κάτι καλύτερο, πιο οικονομικό και πιο tailored στις ανάγκες μου;

 

Συγνώμη για το μεγάλο αυτό σεντόνι και ευχαριστώ όποιον έχει τον χρόνο να δώσει τα φώτα του!!

 

Φιλικά Δημήτρης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρη καλώς όρισες.

Θέτεις πολλά ερωτήματα τα οποία εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να απαντηθούν.

Αρχίζω από το τόπο παρατήρησης.

Όχι! Στη Πεντέλη τον Υμηττό και την Πάρνηθα δεν πρόκειται να δεις διαφορά λόγο φωτορύπανσης. Πρέπει να κατεβείς προς το Σούνιο. Πηγαίνουμε επί της λεωφόρου Σουνίου απέναντι από την βραχονησίδα Πάτροκλος. Κάτω σου έχω οδηγίες.

Από βουνό το μόνο που παίζει κάπως στην Αττική είναι ο Κιθαιρώνας.

Από προσοφθάλμιους.

Εδώ είναι μία βρόμικη ιστορία, διότι ουσιαστικά από φέτος όταν αγοράζεις τηλεσκόπιο δεν σου δίνουν προσοφθάλμιους.

Είναι τόσο κακοί αυτοί που σου δίνουν, που είναι σαν να μην τους έχεις. Ειδικά ο 10mm. Το 20 κάτι κάνει αλλά το 10 είναι για πέταμα.

Από εκεί και πέρα. Το τηλεσκόπιο σου δεν έχει ερευνητή αλλά ένα απλό σημαδευτήρι άστρων. Πίστεψε με όμως είναι προτιμότερο από ένα κακό ερευνητή που συνοδεύει το 130/900 της SW, επάνω στην EQ2. O ερευνητής είναι ένα μικρό τηλεσκοπιάκι με μεγέθυνση που έχουν τα κιάλια, και με ένα σταυρόνημα. Τι κάνουν. Έστω ότι θέλεις να βρεις στον ουρανό το Σφαιρωτό του Ηρακλή Μ13. Σημαδεύεις το η του Ηρακλή με τον «ερευνητή» κόκκινης κουκίδας. Δεν είναι ερευνητής είναι σημαδευτήρι. Εάν τώρα είχες ερευνητή το η θα ήταν στο κέντρο του σταυρονήματος. Και ακριβώς από εδώ ξεκινά ο ρόλος του ερευνητή. Κοιτάζοντας μέσα από αυτόν και με μεγέθυνση γύρω στα 9Χ θα ερευνούσες την περιοχή για το Μ13 το οποίο το δείχνει σαν τα κιάλια. Μία θαμπάδα λίγο λιγότερο από 3 μοίρες νότια του η. Θα την έβαζες στο κέντρο του σταυρονήματος, και θα είχες το Μ13 στο προσοφθάλμιο. Το σετ απ σου δεν έχει ερευνητή αλλά αυτό το σημαδευτήρι με την κόκκινη κουκίδα. Δεν σου συνιστώ να αγοράσεις έξτρα ερευνητή διότι θα προσθέσει βάρος μπροστά και θα σου θέσει το όλο σύστημα τηλεσκόπιο – ισημερινή εκτός ισορροπίας. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αγοράσεις ένα προσοφθάλμιο με μεγαλύτερη εστιακή απόσταση για να έχεις πιο μικρή μεγέθυνση και μεγαλύτερο οπτικό πεδίο για να σε διευκολύνει περισσότερο.

Το Plossle 32mm της SW με 49 ευρώ (τιμή από το πλανητάριο Θεσσαλονίκης) είναι ένα σχετικά φτηνό αλλά πολύ καλό προσοφθάλμιο. Θα σου δώσει μεγέθυνση 20Χ και οπτικό πεδίο 2,6 μοίρες έναντι του 1,6 μοίρες που έχεις τώρα με τον 20mm προσοφθάλμιο φακό. Έτσι με αυτόν θα μπορείς να εντοπίσεις ευκολότερα τέτοιου είδους στόχους.

Δεν γίνεται να κατεβείς κι άλλο σε μεγέθυνση διότι αυτή δίνει κόρη εξόδου 6,5 χιλιοστά. Με ένα 40mm πχ θα έχεις 16Χ μεγέθυνση και κόρη εξόδου 8mm. Όταν στο μάτι μας η ίριδα διαστέλλεται φτάνει μέχρι 7 χιλιοστά και αυτό όταν είμαστε μικροί σε ηλικία. Εδώ όμως η δέσμη του φωτός που βγαίνει από το προσοφθάλμιο είναι 8 χιλιοστά και δεν χωρά να περάσει μέσα από την κόρη του ματιού μας οπότε δεν βλέπουμε όλο το φώς που στέλνει το τηλεσκόπιο. Έτσι το 32mm προσοφθάλμιο είναι το οριακό που μπορούμε να αγοράσουμε για F5 τηλεσκόπια.

Για αρχή λοιπόν αγόρασε αυτό το προσοφθάλμιο και θα σε βοηθήσει πολύ στο ψάξιμο αντικειμένων του βαθέως ουρανού.

Μην αγοράσεις τίποτε άλλο αν πρωτίστως δεν βρεθείς με άλλα τηλεσκόπια και βάλεις στο εστιαστή σου, διάφορα μαραφέτια που θα υπάρχουν διαθέσιμα.

Καθώς θα φθήνει το φεγγάρι θα πάμε στο μέρος απέναντι από την βραχονησίδα Πάτροκλος. Μπορείς να έρθεις κι εσύ.

 

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=25855&highlight=

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλώς σας βρήκα Γιάννη,

 

θα το έχω στο νου μου το μέρος και από βδομάδα που βγαίνω σε άδεια, αν μαζευτείτε, θα έρθω να σας γνωρίσω και από κοντά!

Έχω δει και σε ξένα φορουμ να υπάρχει ένα debate για τους ερευνητές και πολλοί δεν τα συμπαθούν τα red-dot. Αυτό που λες βγάζει νόημα, προσωπικά για την ώρα ( που δεν έχω εμπειρία με άλλο εργαλείο ) με έχει βολέψει. Το μόνο κακό του είναι μην το ξεχάσω ανοιχτό ή και μην χαλάσει το on/off του - κάτι που συμβαίνει σε πολλούς και έτυχε και σε 'μένα.

To έψαξα το προσοφθάλμιο και όντως είναι αγαπητό στον κόσμο. Αναρωτιέμαι όμως το 52ο fov δεν είναι λίγο; Το 2'' της Omegon δίνει ένα πολύ γενναιώδορο 70ο. Μετά βέβαια πάω στο ερώτημά μου σχετικά με 2'' προσοφθάλμια σε 1.25'' barrel.

Το exit pupil είναι απ' τις λίγες ορολογίες που χρησιμοποιείτε συχνά και δεν είμαι σίγουρος οτι ξέρω τι είναι και πως το υπολογίζω. Αν σε κατάλαβα καλά, όπως ανακλάται το φως στον σωλήνα βγαίνει με μια διαφορετική γωνία ανάλογα το προσοφθάλμιο και μετά από ένα νούμερο είναι αδύνατο για το μάτι να δει είδωλο;

 

Σε ευχαριστώ!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλώς ήρθες! Δες εδώ για την κόρη εξόδου ή exit pupil

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=5137

 

Σ' ευχαριστώ mad! Μου είχε διαφύγει και είναι όντως πολύ σημαντικό για τα όρια του τηλεσκοπίου.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατ’ αρχήν όσο αφορά το μέρος. Όχι από αυτήν την Δευτέρα, αύριο, αλλά από την επόμενη, θα πηγαίνω τακτικά για δύο λόγους. Πρώτος. Το Φεγγάρι θα ανατέλλει αργά, άρα θα μας δίνει πολλές ώρες παρατήρησης. Δεύτερος. Πριν τρείς εβδομάδες με γράψανε επειδή οδηγούσα χωρίς κράνος! :oops:

 

Το αποτέλεσμα ήταν να μου πάρουν το δίπλωμα και θα το πάρω πίσω στις 6 Αυγούστου. Έτσι έχασα το Φεγγάρι του Ιουλίου και έμεινα ξερός χωρίς να μπορώ να κάνω παρατήρηση. Προσοχή λοιπόν μιας κι εσύ είσαι μηχανόβιος, μην πάθεις τα ίδια.

Όσο αφορά τώρα το σημαδευτήρι κόκκινης κουκίδας. Εγώ το πρώτο τηλεσκόπιο, ένα νευτώνειο 114/900 επάνω στην ΕQ2 το πήρα τον Αύγουστο του 2000. Αυτό είχε έναν μικρό ερευνητή (τηλεσκοπιάκι), και από την πρώτη βραδιά είδα ότι σημάδευα δύσκολα τα άστρα. Τότε δεν είχαμε ακόμα στην Σαρωνίδα ιντερνέτ και δεν ήξερα αν κάνω κάτι λάθος ή υπάρχει και κάτι άλλο, red-dot και άλλα σκόπευτρα που κυκλοφορούν στην αγορά. Έτσι επινόησα και έφτιαξα το δικό μου σκόπευτρο, το οποίο είναι για εμένα το καλύτερο. Είναι ξύλινη διόπτρα που μπαίνει στα στεφάνια συγκρατήσεις του τηλεσκοπίου επάνω στην στήριξη, είναι πάρα πολύ ελαφρύ, δεν θέλει μπαταρίες, και μπορείς να σκοπεύεις και το αμυδρότερο άστρο που μπορείς να δεις.

Σου στέλνω τον σύνδεσμο κάτω. Έτσι λοιπόν αν έχεις ένα τέτοιο ανοίγει ο δρόμος στο να πάρεις ένα ερευνητή και να τον βάλεις στην θέση του red-dot.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι ερευνητή να πάρεις; Αυτοί οι οποίοι αξίζουν να αγοράσεις, κι αν συνεχίσεις με μεγαλύτερο τηλεσκόπιο θα το κάνεις, είναι αυτοί που έχουν διαγώνιο καθρεφτάκι για να βλέπεις άνετα όταν το τηλεσκόπιο κοιτά ψηλά κοντά στο ζενίθ. Έχουν γύρω στα 100 ευρώ και η διάμετρος του φακού τους είναι 50mm. Έτσι θα μπορούσες να έχεις και κάτι για όποιο τηλεσκόπιο κι αν αγοράσεις στο μέλλον.

Όμως και πάλι επειδή είναι κάπως βαρύς, θα σου θέτει το τηλεσκόπιο σου εκτός ισορροπίας. Άρα κάνε υπομονή με αυτά που έχεις.

Τα 50mm προσοφθάλμια. Άκουσε να δεις. Πρώτον μπαίνουν στον εστιαστή σου;

Εγώ όπως το βλέπω στην φωτογραφία δεν μπαίνουν. Προσοχή! Μην σε ψήσουν να αλλάξεις εστιαστή. Ανοίγεις το κουτί της Πανδώρας. Άστο.

Δεύτερον. Δεν υπάρχει πιο μαρκετινίστικο και λαϊκίστικο από 50mm προσοφθάλμια σε μικρά σαν το δικό σου τηλεσκόπια και μάλιστα F5! Το γιατί; Θα σου το δείξω στο πεδίο αν βρεθούμε. Αν σε τρώει η τσέπη σου πάρε αυτόν τον 32mm που σου είπα, και αυτόν θα τον χρησιμοποιείς μόνο όταν ψάχνεις κάποιους στόχους. Όχι γιατί με αυτόν θα απολαμβάνεις το θέαμα. Διότι ο ουρανός που θα βλέπεις θα είναι πάντα φωτεινός με αποτέλεσμα τα νεφελοειδή αντικείμενα να μην φαίνονται καλά. Τα αντικείμενα θα αρχίσουν να έχουν ενδιαφέρον στην θέαση τους με τον 10mm φακό! Από εκεί και με μικρότερη εστιακή προσοφθάλμιου. Οι μεγαλύτερες εστιακές προσοφθαλμίων για το τηλεσκόπιο σου, είναι για το ψάξιμο. Όχι για την θέαση. Στην πράξη ο πρώτος φακός που πρέπει να αγοράσεις για παρατήρηση βαθέως ουρανού είναι ο 10mm που έχεις! Διότι αυτός που σου έδωσαν είναι για πέταμα.

Για την κόρη εξόδου, το exit pupil. Είναι αυτό που σου έστειλε ο φίλος mad.

Ο απλούστερος υπολογισμός είναι διάμετρος φακού ή κατόπτρου εκφρασμένη σε χιλιοστά του μέτρου, διά την μεγέθυνση. Πχ. Έστω ότι θέλουμε να αγοράσουμε κιάλια. Βλέπουμε ένα μοντέλο που λέει 7Χ 50. Αυτό σημαίνει ότι έχει μεγέθυνση 7Χ και διάμετρο φακού 50 χιλιοστά. Άρα:

Κόρη εξόδου ή exit pupil = 50/7=7,1… => κόρη εξόδου 7 χιλιοστά. Επομένως είναι μία οριακά αποδεκτή αγορά, διότι η μέγιστη διαστολή της κόρης του ανθρώπινου ματιού, είναι 7 χιλιοστά κι αυτό μέχρι τα 30. Διότι αργότερα ατροφούν οι μύες στο μάτι μας, και δεν μπορούν να την ανοίξουν τόσο πολύ. Είναι < από 7 χιλιοστά. Και τι γίνεται όταν είναι μικρότερη; Δεν χωρά όλη η δέσμη να περάσει μέσα από μικρότερη τρύπα από την διάμετρο της, και έτσι το φώς που στέλνει ένα άστρο μέσα από το σύστημα τηλεσκόπιο προσοφθάλμιο το βλέπουμε πιο αμυδρό.

Παράδειγμα δεύτερο. Γιατί αντί το 32mm προσοφθάλμιο να μην πάρω ένα 40mm. Πρέπει να το διερευνήσουμε. Έτσι πρώτα υπολογίζουμε την μεγέθυνση. Το τηλεσκόπιο σου έχει 650 χιλιοστά εστιακή απόσταση. Επομένως η μεγέθυνση με ένα 40mm προσοφθάλμιο θα είναι. 650/40= 16,25. Τι κόρη εξόδου έχουν η 16,25Χ στο τηλεσκόπιο σου; Η διάμετρος είναι 130mm => 130/16,25 =8. Είναι μία απορριπτέα αγορά διότι με τίποτα η κόρη εξόδου δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 7mm, και με το 40mm προσοφθάλμιο έγινε 8.

 

Εδώ η κατασκευή ξύλινης διόπτρας (1Χ ερευνητής ή ακόμα καλύτερα σκόπευτρο) και διάφορα άλλα.

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17550&highlight=

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρη καλώς όρισες και απο εμένα!

Για την χρήση των φίλτρων που ρωτάς,το πρώτο που παραθέτεις είναι για παρατήρηση,το δεύτερο για φωτογράφιση.

Το Baader Neodymium (Moon & Skyglow) είναι πολύ καλό,αλλά μόνο για ουρανό που έχει φωτορύπανση "θερμών" χρωμάτων,δηλ.κοκκινο-πορτοκαλο-κίτρινων αποχρώσεων (θερμοκρασίας χρώματος 2700-3000Κ)!

Σε φωτορύπανση όπου κυριαρχούν "ψυχρά" χρώματα,δηλ.τα "λευκού" φωτός led ΔΕΝ δουλεύει!

Επειδή χρησιμοποιούνται σε πολλές περιοχές ανάμεικτα led,η περιεκτικότητα σε θερμά ή ψυχρά χρώματα θα καθορίσει και τον βαθμό αποτελεσματικότητας των φίλτρων αυτών.

 

Ένας ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ barlow (όπως το Televue Powermate 2.5x,αλλά και άλλοι φθηνότεροι) σου αυξάνει τις διαθέσιμες μεγεθύνσεις,εξοικονομώντας προσοφθάλμια...

ΠΡΟΣΟΧΗ σχετικά με τις ωφέλιμες μεγεθύνσεις:

-----------------------------------------------------------------------------------

Σε ουρανούς μεγάλων πόλεων τα όρια είναι πολύ μικρότερα απο το θεωρητικό μέγιστο δηλ.το 2x(διάμετρος σε mm) !

Το όριο αφορά μόνο Σελήνη,Δία,Κρόνο,Άρη υπο συνθήκες πολύ καλής διαύγειας και seeing δηλ.μακριά απο πόλεις όπως Αθήνα,Θεσσαλονίκη κλπ.

Ανάλογα με το πόσο μπετόν,άσφαλτο,αυτοκίνητα,καυστήρες,καμινάδες κλπ.έχεις στην περιοχή του Νότου και όχι μόνο,και το μ ι κ ρ ο κ λ ί μ α της περιοχής,θα καθοριστεί και το μέγιστο της ωφέλιμης μεγέθυνσης στους πλανήτες!

Μην περιμένεις λοιπόν στην Αθήνα να δεις καθαρό είδωλο πάνω απο το 1x-1.2x της διαμέτρου του τηλεσκοπίου σου στην καλύτερη περίπτωση!

Τις περισσότερες φορές στο 0.5x-0.75x της διαμέτρου σε mm θα κολλήσεις...

Αν βρεθείς σε καλύτερο ουρανό,αλλάζουν τα πράγματα...

Δες εδώ σχετικά:

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=25707&highlight=%D0%E1%F1%E1%F4%DE%F1%E7%F3%E7+%B6%F1%E7

Η ατμόσφαιρα θέλει μελέτη και "κυνήγι" για να αποδώσει...

 

Τέλος ένας καλός ευρυγώνιος φακός μεγάλης εστιακής,που αξίζει τα χρήματά του,είναι ο Baader Aspheric Hyperion 31mm,με φαινόμενο πεδίο A.FO.V=72o!

Είναι όμως 2"...έχει εστιαστή 2" το τηλεσκόπιό σου?

Έχει βέβαια αντάπτορα για 1.25" εστιαστή,αλλά σε μερικά τηλεσκόπια κάνει βινιετάρισμα.Οπότε καλύτερα είναι να χρησιμοποιηθεί ως 2" για να πάρεις ολόκληρο το προσφερόμενο πεδίο.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σου φίλε Κώστα!

 

Είχα την εντύπωση πως είχα διαβάσει ότι το φίλτρο κάνει και για απλή παρατήρηση παρότι γράφει ξεκάθαρα CCD, αλλά τώρα που το ξαναδιάβασα το αναφέρει για άσχετο λόγο και έχεις δίκιο. Στο Μαρούσι που μένω πιστεύω θα υπάρχουν όλων των ειδών τα φώτα, θα ήθελα πολύ να το δοκίμαζα πριν το αγοράσω.

 

Το συγκεκριμένω powermate το έχω ζαχαρώσει εδώ και κάνα μήνα αλλά ακόμα κάνω υπομονή γιατί παίζει μεγάλη σημασία τι εξοπλισμό θα βάλω στο μάτι για αναβάθμιση. Πιστεύω ο 2'' εστιαστής είναι ένα ατού. άρα κάθε αγορά πρέπει να έχει το σωστό μέγεθος. Όχι, το astromaster δεν έχει και όπως είπε πολύ σωστά ο φίλος Γιάννης και επιβεβαιώνεις κι εσύ, καλύτερα να μην παω σε adaptορα, ειδικά με το συγκεκριμένο εργαλείο.

 

Επίσης, σκεφτόμενος το μήνυμα του Γιάννη, αν και σίγουρα ένα ποιοτικό 32άρι θα έδινε ωραίο θέαμα, μάλλον είναι περισσότερο ένα εργαλείο ανίχνευσης και δεν έχει νόημα κάτι ακριβό, αφού δεν θα παρατηρείς με αυτό για πολύ ώρα.

 

Τέλος, διάβασα το άρθρο και ήταν πολύ χρήσιμο για τις συνθήκες! Τον αφεστιασμό δεν κατάλαβα καλά. Εννοείς ότι αφού εστιαστεί σωστά ένας φωτεινός στόχος, να "χαλάσω" λίγο την εστίαση για να δω αν το είδωλο θα "βράζει" ;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα, η διαφορά που έχουν τα CCD φίλτρα από τα "οπτικά" είναι ότι κόβουν το IR το οποίο "βλέπουν" οι κάμερες ,ενώ το ανθρώπινο μάτι όχι, και επειδή εστιάζει σε διαφορετικό σημείο προκαλεί το λεγόμενο star bloat, το οποίο δεν είναι επιθυμητό. Οπότε τα CCD φίλτρα κάνουν και για οπτική παρατήρηση και για φωτογράφιση, ενώ τα οπτικά δεν κάνουν για φωτογράφιση, εκτός και αν η κάμερα έχει ήδη φίλτρο IR block. Εκτός από το Σούνιο υπάρχει και μία δεύτερη εναλλακτική σε παρόμοια απόσταση χρονικά για εσένα από το Μαρούσι. Εμείς που μένουμε στην ανατολική Αττική μαζευόμαστε στην Ραμνούντα όπου έχει αρκετά καλό ουρανό για τα δεδομένα της Αθήνας με πολύ καλό Βορρά και Ανατολή. Συνήθως βγάζουμε ανακοίνωση όταν μαζευόμαστε και εδώ αλλά και στην ομάδα μας στο facebook

https://www.facebook.com/groups/192390338330723/

Γιώργος Καράντζαλος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τέλος, διάβασα το άρθρο και ήταν πολύ χρήσιμο για τις συνθήκες! Τον αφεστιασμό δεν κατάλαβα καλά. Εννοείς ότι αφού εστιαστεί σωστά ένας φωτεινός στόχος, να "χαλάσω" λίγο την εστίαση για να δω αν το είδωλο θα "βράζει" ;

Ακριβώς!Θα αρχίζεις να αφεστιάζεις σιγά-σιγά προς κοντινότερα αντικείμενα,οπότε κάποια στιγμή θα εστιάσεις στα θερμικά ρεύματα βλέποντας την ατμόσφαιρα σε εκείνο το σημείο να "βράζει"!

Αυτό σου χαλάει το seeing...Όσο πιο έντονο το φαινόμενο,τόσο χειρότερο το seeing!

Το φίλτρο Baader Moon & Skyglow ακόμα και αν δεν κάνει για τον φωτορυπασμένο ουρανό της περιοχής σου,είναι εξαιρετικό για τον πλανήτη Άρη.Μειώνει την υπερβολική φωτεινότητα και αυξάνει θεαματικά το κοντράστ του!Αν πας σε ουρανό με καλή διαύγεια και seeing και σου επιτρέψει να ανεβάσεις μεγέθυνση,θα δεις περισσότερες λεπτομέρειες στην επιφάνειά του με αυτό το φίλτρο!

 

Για τον φακό μεγάλης εστιακής 31-32mm πιστεύω πως πρέπει να είναι καλής ποιότητας,διότι τέτοιοι φακοί έχουν συχνά πρόβλημα στην ευκρίνεια του ειδώλου στα άκρα του οπτικού τους πεδίου!Οι καλοί φακοί το έχουν περιορισμένο.

Τα μεγάλα αστρικά πεδία έχουν και αυτά την ομορφιά τους!

Ιδιαίτερα όταν το seeing είναι κακό,περιορίζεσαι στις πιο μικρές μεγεθύνσεις,οπότε παρατηρείς με τέτοιον φακό.

Φιλικά-Κώστας :)

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

@qforce Κατάλαβα, άρα αυτό το φίλτρο απο astronomik κάνει όντως και για παρατήρηση αμα το βιδώσεις σε προσοφθάλμιο;

Ραμνούντα μπορεί να είναι λίγο πιο κοντά σαν χιλιόμετρα αλλά ο δρόμος δεν είναι πολύ βολικός για μικρό scooter και δεν ξέρω πόσο ασφαλής είναι η περιοχή. Στο λέω γιατί αποφάσισα μια μέρα, εμπιστευόμενος το lightpollutionmap να παω Γραμματικό και εκτός ότι έφαγα πολλές λακούβες και στροφές, αγριεύτηκα και λίγο. Για Σούνιο μπορώ να μπω Αττική και να πάω άρχοντας.

 

 

@Κώστα, θα το δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία! Ήθελα πολύ να το δω και σήμερα με την πανσέληνο αλλά είμαι πρωινή βάρδια και δεν ξέρω πόσο με παίρνει το ξενύχτι.

Θέλουν ψάξιμο τα προσοφθάλμια, το ιδανικό είναι να μπορώ να δω σε μια μάζωξη διαφορετικό εξοπλισμό για να καταλάβω καλύτερα. [/img]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

@qforce Κατάλαβα, άρα αυτό το φίλτρο απο astronomik κάνει όντως και για παρατήρηση αμα το βιδώσεις σε προσοφθάλμιο;

Ραμνούντα μπορεί να είναι λίγο πιο κοντά σαν χιλιόμετρα αλλά ο δρόμος δεν είναι πολύ βολικός για μικρό scooter και δεν ξέρω πόσο ασφαλής είναι η περιοχή. Στο λέω γιατί αποφάσισα μια μέρα, εμπιστευόμενος το lightpollutionmap να παω Γραμματικό και εκτός ότι έφαγα πολλές λακούβες και στροφές, αγριεύτηκα και λίγο. Για Σούνιο μπορώ να μπω Αττική και να πάω άρχοντας.

 

 

@Κώστα, θα το δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία! Ήθελα πολύ να το δω και σήμερα με την πανσέληνο αλλά είμαι πρωινή βάρδια και δεν ξέρω πόσο με παίρνει το ξενύχτι.

Θέλουν ψάξιμο τα προσοφθάλμια, το ιδανικό είναι να μπορώ να δω σε μια μάζωξη διαφορετικό εξοπλισμό για να καταλάβω καλύτερα. [/img]

 

Ναι κάνει και για παρατήρηση. Και εμείς στην Ραμνούντα δεν πάμε μόνοι μας, αν και μέχρι τώρα μόνο αλεπούδες έχουμε δει και μια φορά ήρθε ένα κύριος που ποτίζει τα χωράφια εκεί γύρω και τελικά κόλλησε και έκατσε μαζί μας και χάζευε από τα τηλεσκόπια. Ο δρόμος είναι άσφαλτος εκτός από τα 20-30 μέτρα που βγαίνουμε εκτός για να μην βλέπουμε τον δρόμο και τα λίγα αυτοκίνητα που περνάνε το βράδυ. Στο Σούνιο δεν έχω πάει αλλά έχω ακούσει πολύ καλά λόγια για τον Νότο του. Μπορείς να συνδυάζσεις και τα δύο σημεία, Σούνιο για Νότο και Ραμνούντα για Βορρά και Ανατολή.

Γιώργος Καράντζαλος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι, το ιδανικό θα ήταν να μπορώ να πηγαίνω σε κάθε συνεδρία που κανονίζεται!

Υπάρχει κάνα ομαδικό chat στο facebook που είναι πιο καθημερινό;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι, το ιδανικό θα ήταν να μπορώ να πηγαίνω σε κάθε συνεδρία που κανονίζεται!

Υπάρχει κάνα ομαδικό chat στο facebook που είναι πιο καθημερινό;

 

Βασικά είμαστε αρκετοί στην ομάδα και την παρακολουθούμε, οπότε πιστεύω θα έχεις άμεση ανταπόκριση σε ερωτήματα που έχεις αλλά και με προσωπικά μηνύματα μετά. Τώρα βέβαια είναι περίοδος διακοπών και οι περισσότεροι λείπουν. Εμείς συναντιόμαστε και όταν ο καιρός δεν επιτρέπει παρατήρηση και μιλάμε για αστρονομικά θέματα, για εξοπλισμό, επεξεργασία εικόνων και γενικά ότι είναι σχετικό με το χόμπυ μας.

Γιώργος Καράντζαλος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βασικά είμαστε αρκετοί στην ομάδα και την παρακολουθούμε, οπότε πιστεύω θα έχεις άμεση ανταπόκριση σε ερωτήματα που έχεις αλλά και με προσωπικά μηνύματα μετά. Τώρα βέβαια είναι περίοδος διακοπών και οι περισσότεροι λείπουν. Εμείς συναντιόμαστε και όταν ο καιρός δεν επιτρέπει παρατήρηση και μιλάμε για αστρονομικά θέματα, για εξοπλισμό, επεξεργασία εικόνων και γενικά ότι είναι σχετικό με το χόμπυ μας.

 

Τέλεια. Μένω συντονισμένος στο forum λοιπόν! :)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης