Jump to content

Προσοφθάλμια για SW DOB 8"


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους,

Μετά από βδομάδες αμφιταλάντευσης μεταξύ του 150/750 heritage και του 150/1200 που μου προτείνατε όλοι και δεν έβρισκα, αποφάσισα να ξεφύγω εντελώς από το badget μου και να πάρω από το πλανητάριο το SW DOBSONIAN 8″ PYREX!!! :cheesy: :cheesy:

 

Τώρα το θέμα είναι ότι επειδή ξέφυγα στο Badget για το τηλεσκόπιο, έχω ελάχιστα για προσοφθάλμια, φίλτρο σελήνης και barlow που ήθελα να αγοράσω..

 

Τι μου προτείνεται για οικονομικές αγορές?

 

Αρχικά με τα Super 25mm & Super 10mm, Ø31,8 (1.25") που περιλαμβάνονται, κάνουν για πλανητική παρατήρηση;

 

Ευχαριστώ πολύ,

Τάσος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε έκανες μια πολύ καλή αγορά. Τα προσοφθαλμια δεν χρειάζεται να τα πάρεις αμέσως. Μάθε λίγο τον ουρανό και το τηλεσκόπιο σου και μετά κάνε αγορές. Τα προσοφθαλμια που έχεις δυστυχώς είναι άθλια. Ο 25αρις κάτι κάνει αλλά ο δεκάρι είναι για πέταμα και ο Barlow είναι κακής ποιότητας. Με το 10αρι διακρίνονται ζώνες στον δια καθώς και η κηλίδα η σκιές δορυφόρων. Αμφιβάλω αν θα μπορέσεις να δεις καλά τον Άρη η αμυδρά dso. Καλά και φθηνά προσοφθαλμια είναι τα super Plossl που έχουν περίπου 50 ευρώ το ένα. Πάρε έναν 40αρι για εντοπισμό αντικειμένων έναν έναν 12αρι για βασικό και έναν 4-8 για πλανητική. Για Barlow επειδή είναι ακριβοί περίμενε λίγο ακόμα. Αυτά βγαίνουν περίπου 150 ευρώ. Ελπίζω να βοήθησα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ για την απάντηση φίλε μου...

Αύριο θα παραλάβω το τηλεσκόπιο και θα το δοκιμάσω...

Είναι τόσο χάλια τα προσοφθάλμια του; Δια, Κρόνο θα μου δείξουν;

 

έλεγα να πάρω έναν 7 και ένα barlow, άλλα αν είναι χάλια τα δικά του πρέπει να δω και για βασικά :/

 

Τάσος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τάσο τα super 10,25mm δυστυχώς δεν είναι καλής ποιότητας...

Τα SW Super Plossl 10mm,25mm είναι καλοί φακοί:

https://www.planitario.gr/sp-super-plossl-10mm-o-31-8mm.html

Μην βιάζεσαι να αγοράσεις ό,τι φθηνό βρείς,καλύτερα να μαζέψεις κάποια χρήματα και να πάρεις έναν καλό barlow 2x μαζί με τους Super Plossl ή και άλλους.

Υπάρχουν και οι SW WA Planetary:

https://www.planitario.gr/plossl-6mm-wa-o-31-8mm.html

Και οι ευρυγώνιοι Auriga:

https://www.planitario.gr/eurugwnio-prosofthalmio-wa-8mm.html

Επίσης οι Meade Super Plossl 4000:

https://www.skyandweather.gr/39-meade-super-plossl-4000-64mm-125.html

Και οι πολύ καλοί σε οπτική απόδοση Vixen NPL,αλλά με πολύ μικρό eye-relief (ο 6mm έχει μόλις 3mm).Αν δεν έχεις μεγάλες βλεφαρίδες,πρόβλημα να πλησιάζεις πολύ κοντά στο φακό και δεν φοράς γυαλιά αστιγματισμού,είναι πολύ καλοί σαν value for money!

https://www.skyandweather.gr/836-vixen-npl-plossl-6mm-125.html

 

Για barlow 2x :

ο Baader barlow 2.25x for Hyperion zoom:

https://www.planitario.gr/barlow-gia-hyperion-zoom.html

 

Και ο Celestron X-Cel:

https://www.planitario.gr/celestron-barlow-x-cel-2x-o-31-8mm-ce93529.html

 

Μην αγοράζεις φθηνούς κινέζικους φακούς,ειδικά μικρής εστιακής για πλανητική διότι η ποιότητά τους είναι ακατάλληλη...

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Τάσο καλοτάξιδο το Dob που πείρες. Είμαι σίγουρος ότι θα το ευχαριστηθείς πολύ.

Όσο αφορά τα προσοφθάλμια. Για αυτά που σου έδωσαν είναι έτσι ακριβώς όπως σου είπαν οι φίλοι παρά πάνω. Εδώ θέλω να σε ρωτήσω, και τον Barlow στον έβαλαν στο πακέτο ή τον πλήρωσες έξτρα;

Κάτω λοιπόν από το πρίσμα της οικονομικής πίεσης που όλοι… θα σου προτείνω κι εγώ κάτι σχετικό, για τα πρώτα βήματα Deep sky παρατήρησης.

Με αυτά που πείρες σου έδωσαν κι ένα πάρα πολύ καλό ερευνητή. Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να κάνεις με αυτόν είναι να τον εστιάσεις τέλεια στο μάτι σου. Από την στιγμή που θα το κάνεις η εικόνα του είναι πάρα πολύ καλή που σίγουρα την ζηλεύουν κιάλια εισαγωγικού επιπέδου. Ο ερευνητής εστιάζει από μπροστά, από τον αντικειμενικό φακό. Όταν ξεβιδώνει απομακρύνεται από τον προσοφθάλμιο που βλέπουμε, και όταν τον βιδώνεις τον πλησιάζει. Το σημείο εστίασης κλειδώνει από μία ροδέλα με βόλτες που υπάρχει κάτω από αυτόν. Κάνε το λήγω με τα χέρια σου και θα το καταλάβεις. Επειδή όμως δείχνει τα επάνω κάτω και τα δεξιά αριστερά, είναι δύσκολο να τον κρατήσεις σταθερό στο χέρι, κι γι’ αυτό βάλε τον επάνω στο τηλεσκόπιο. Βγάλε το έξω και σημάδεψε ένα στόχο μακριά τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο. Επάνω στο τηλεσκόπιο θα έχεις την απαιτούμενη σταθερότητα. Μόλις θα δεις όσο καλύτερα μπορείς τον στόχο και κλειδώσεις την εστίαση, τότε περίστρεψε τον ώστε τα νήματα από το σταυρόνημα να ταυτιστούν με της κινήσεις της βάσης σου. Όταν κινείς το μόνο το ύψος, ένα σημείο του οπτικού σου πεδίου να τσουλάει επάνω στο κάθετο και όταν κινείς το αζιμούθιο επάνω στο οριζόντιο σταυρώνημα. Στην συνέχεια βάλε και ένα προσοφθάλμιο στον εστιαστή του τηλεσκοπίου και κεντράρισε κάτι. Την κορυφή μιας κολώνας και στην συνέχεια πειράζοντας τα δύο βιδάκια, που έχει ο ερευνητής φέρε το κέντρο του σταυρονήματος στο κέντρο του οπτικού πεδίου του τηλεσκοπίου. Πχ στην κορυφή της κολώνας που είναι στο κέντρο του προσοφθάλμιου του τηλεσκοπίου σου.

Την ίδια διαδικασία κάνε την το βράδυ με τον πολικό. Επίμενε πολύ στην εστίαση του. Από εκεί και πέρα αυτό που στην συνέχεια θα κάνεις κάθε φορά πριν την παρατήρηση είναι να βάζεις τον πολικό στο κέντρο του οπτικού πεδίου του τηλεσκόπιου και να ελέγχεις και να διορθώνεις αν χρειάζεται το κέντρο του σταυρονήματος του ερευνητή.

Στην πράξη τώρα και μόνο με αυτά που έχεις.

Μπορείς να εντοπίσεις πχ το η του Ηρακλή και στην συνέχεια να το σημαδέψεις και να το βάλεις μέσα στο οπτικό πεδίο του ερευνητή. Μην βιαστείς να κοιτάξεις από το προσοφθάλμιο του τηλεσκοπίου. Χαλάρωσε και απόλαυσε το θέαμα μέσα από τον ερευνητή σου. Είπαμε η εικόνα που σου προσφέρει είναι εφάμιλλη με καλής ποιότητας κιάλια! Παρατηρώντας λοιπόν με τον ερευνητή το περιβάλλον του η του Ηρακλή θα δεις και μία θαμπάδα που δεν είναι άστρο, αλλά κάτι σαν μικρό νεφέλωμα. Τι να είναι άραγε; Ε τώρα βάλτο στο κέντρο του σταυρονήματος και κοίτα με το τηλεσκόπιο. Θα έχεις στο προσοφθάλμιο το μυθικό και θρυλικό σφαιρωτό σμήνος Μ13!

Στην πράξη λοιπόν. Όταν ψάχνουμε ένα αντικείμενο του βαθέως ουρανού μπορούμε να εντοπίσουμε ένα άστρο κοντά στον στόχο. Με τον ερευνητή ερευνούμε την περιοχή γύρο από το άστρο και αν είναι αντικείμενο του καταλόγου Μ κατά 90% μας το δείχνει ο ερευνητής. Άρα έχοντας αυτόν τον ερευνητή φεύγει η άμεση ανάγκη αγοράς από ένα προσοφθάλμιο μεγάλης εστιακής απόστασης. Διότι την δουλειά του εντοπισμού την έκανε ο ερευνητής και μάλιστα καλύτερα. Διότι δεν υπάρχει προσοφθάλμιο με 5 μοίρες οπτικό πεδίο που έχει αυτός.

Σε όλη την διαδικασία ευρέσεις στόχων μόνο με τον ερευνητή παρατηρούμε ότι υπάρχει κάτι που μας δυσκολεύει. Και αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το να σημαδέψουμε πχ, το η του Ηρακλέους! Αν δεν έχουμε στο τηλεσκόπιο και κάτι άλλο, κάποιο σκόπευτρο, δύσκολα σημαδεύουμε κάποιο άστρο. Και τόσο πιο δύσκολο γίνεται το πράγμα όσο το άστρο είναι πιο ψηλά και κοντά στο Ζενίθ. Επίσης ακόμα περισσότερο αυξάνει η δυσκολία όταν αυτό είναι αμυδρό. Άρα η ανάγκη από ένα σκόπευτρο είναι μεγάλη. Προσωπικά πέρασα μόνο την πρώτη νύχτα χωρίς σκόπευτρο. Έτσι το πρώτο πράγμα που πρέπει να αγοράσεις είναι ένα σκόπευτρο άστρων που το μάρκετινγκ τα βάφτισε για ευνόητους λόγους «1Χ ερευνητές». Αν αγόραζες το Heritage 130 αντί για ερευνητή θα σου έδιναν ένα τέτοιο σκόπευτρο. Με αυτό θα σημάδευες αμέσως και ευκολότατα το η του Ηρακλέους στο παράδειγμα μας, αλλά δεν θα μπορούσες να ερευνήσεις την περιοχή του, όπως με το δικό σου που έχει ερευνητή, και θα δυσκολευόσουν να εντοπίσεις το Μ13 με το 25mm το οποίο έναντι των 5 μοιρών οπτικό πεδίο που σου δίνει ο ερευνητή σου θα σου έδινε λίγο παρά πάνω από μία μοίρα. Έτσι λοιπόν στο Heritage κι επειδή δεν σηκώνει το βάρος από ένα ερευνητή, ένα προσοφθάλμιο μεγάλης εστιακής απόστασης λύνει κατά μεγάλο βαθμό το πρόβλημα, και είναι και πιο φτηνό από έναν 50mm ερευνητή.

Έχοντας λοιπόν εσύ τον ευρνήταρο των 50mm, αντί να πάρεις ένα προσοφθάλμιο μεγάλης εστιακής απόστασης, αγοράζεις με τα ίδια περίπου λεφτά ένα σκόπευτρο, ή όπως τα αποκαλούν στα μαγαζιά 1Χ ερευνητή. Αν μάλιστα πιάνουν τα χέρια σου μπορείς να φτιάξεις ένα τέλειο ξύλινο όπως εγώ, στο σύνδεσμο πιο κάτω, που είναι τσάμπα.

Με την προσθήκη λοιπόν ενός σκοπεύτρου, απογειώνεις κυριολεκτικά της δυνατότητες και την ευκολία χρήσης του σετ απ σου. Από εδώ πρέπει να αρχίσεις. Να σημαδεύεις όσο γίνεται πιο εύκολα και πιο απλά τα άστρα.

 

Όσο αφορά τις εστιακές των προσοφθαλμίων.

Έχει παρατηρηθεί ότι με κέντρο τις 8 ίντσες – 202mm ότι πολύ καλή μεγέθυνση εντοπισμού νεφελωμάτων είναι η διάμετρος σε χιλιοστά *0,4. Άρα για το δικό σου είναι 200*0,4 =80Χ. Αυτό είναι έτσι, με την λογική ότι σε αυτήν την μεγέθυνση το φόντο του ουρανού σκοτείνιασε σε σημείο που κάνει κοντράστ με το νεφέλωμα και αυτό διακρίνεται. Ενώ αν η μεγέθυνση γίνει πιο μικρή το φόντο του ουρανού γίνεται πιο φωτεινό και χάνεται το κοντράστ με αποτέλεσμα το νεφελώδες αντικείμενο να είναι δυσδιάκριτο, έως άφαντο στο μάτι μας. δεν είναι η βέλτιστη μεγέθυνση. Πρέπει να μεγεθύνουμε κι άλλο. Όμως μεγεθύνοντας μειώνεται το οπτικό πεδίο και δυσκολεύει ο εντοπισμός του. Άλλωστε αν το παρακάνουμε ξεθωριάζει και το νεφέλωμα. Έτσι στα 8ιντσα η 80Χ μεγέθυνση (περίπου) μας δίνει τις «βέλτιστες» συνθήκες κοντράστ – οπτικού πεδίου, που θέλουμε να είναι αρκετά μεγάλο. Και γι’ αυτό την είπαμε μεγέθυνση εντοπισμού. Επομένως έχεις εστιακή 1200/80 = 15mm προσοφθάλμιο πρέπει να προσανατολίζεσαι. Προσοχή πρέπει να είναι πολύ καλό. με την έννοια επειδή θέλουμε και οπτικό πεδίο μεγάλο αυτό να μην είναι σε βάρος της οξύτητας και του κοντράστ. Τα φτηνά ευρέως πεδίου την καταστρέφουν και την οξύτητα και το κοντράστ. Αν έπαιρνα κάποιο με λίγα χρήματα αυτό θα ήταν ένας καλός απλός Plossl, κι ας ήταν σε βάρος του οπτικού πεδίου. Την έχω πατήσει. Διότι αυτό δεν χρησιμοποιείτε μόνο σε γαλαξίες κλπ, αλλά και για τον εντοπισμό πλανητικών νεφελωμάτων που τα περισσότερα αν τα προσέξεις σε αυτήν την μεγέθυνση λίγο διαφέρουν από τις διαστάσεις αστρικών ειδώλων, με αποτέλεσμα αν ψάχνεις να βρεις ένα από αυτά με προσοφθάλμιο που τα άστρα δεν είναι καρφίτσες σε όλο το οπτικό πεδίο, τότε μετά από λίγα λεπτά αναζήτησης γεμίζει το πεδίο με πλανητικά!

Ο δεύτερος είναι ο φακός θέασης. Αυτός είναι διάμετρος σε χιλιοστά *0,5. Με αυτόν θα δεις σπείρες σε κάποιους (2 μόνο) γαλαξίες αλλά και κάποιες δομές σε αυτούς. Λουρίδες σκόνης κλπ. με αυτόν όμως θα απολαύσεις γενικώς όλη την Deep sky παρατήρηση. Γενικώς η αυθόρμητη προτίμηση στην μεγέθυνση διάμετρος *0,5, το έχουν εξήγηση διότι η κόρη εξόδου στο προσοφθάλμιο είναι 2 χιλιοστά. Δύο χιλιοστά είναι και η κόρη του ανθρώπινου ματιού και την ημέρα. Έτσι λόγο φυσιολογίας είναι το προσοφθάλμιο που μας δίνει αυτή την μεγέθυνση πάντα το προτιμάμε γιατί βλέπουμε πιο ξεκούραστα από κάθε άλλο.

Επομένως για το τηλεσκόπιο σου είναι: 200*0,5=100Χ. 1200/100=12mm εστιακή προσοφθάλμιου. Το προσοφθάλμιο αυτό θα είναι και το θεμελιώδες του σετ απ σου.

 

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17550&highlight=

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα σε όλους!

Μόλις το παρέλαβα σήμερα και το έστησα!

Τελικά μέσα δεν είχε barlow

 

Τώρα πρέπει να πάρω ένα φίλτρο σελήνης ένα barlow και ένα προσοφθάλμιο.

Ποια μου προτείνετε;

 

Επίσης το μικρο μικρο άλεν δεν μπόρεσα να βρω που χρησιμοποιείτε χαχα...

 

Επίσης στο finderscope, το O-Ring μένει απο έξω;

 

Ευχαριστώ!!

Τάσος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλορίζικο φίλε μου. Εφόσον δεν είχε barlow σου προτείνω τον πολύ καλό celestron x cel 2x στα 124 ευρώ. Πάρε έναν 12 για βασικό και έναν 8 plossl. Super Plossl που είναι και φθηνά. Όσο για το finderscope στηστο δες κάτι κοντά σου και εστίασετο βιώνοντας ξεβιδονοντας το μπροστινό μέρος.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ για της απαντήσεις!

αυτόν τον barlow κοιτούσα είναι η αλήθεια!

 

Σήμερα πρώτη φορά το έβγαλα έξω και έπαθα πλάκα (με τα εργοστασιακά προσοφθάλμια) φαντάζομαι τι θα δω με τα καλύτερης ποιότητας!

 

Με το 10αρη είδα τον Κρόνο πεντακάθαρα, τον Δια με τους 4 μεγαλύτερους δορυφόρους του, με το 25αρη είδα την Σελήνη απίστευτα!

 

Προσπάθησα να βγάλω φώτο με το κινητό από το προσοφθάλμιο αλλά δεν το κατάφερα!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε τώρα προσπάθησε να δεις τις 2 κυρίες ζώνες του δια σαν επόμενο στάδιο. Επίσης με το κινητό έχω που έχω και ανταπτορασ δεν μπορείς να βγάλεις φώτο γιατί το φως το δια και του Κρόνου δεν αφήνουν να φανούν λεπτομέρειες.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης