Jump to content

Γαλαξίες-Ερωτήματα.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Προσφατα ανακοινώθηκε για τους γαλαξιες οτι συνολικός αριθμός τους στο σύμπαν (στο ορατό και μη ορατό από τη Γη) μπορεί να φθάνει τα δύο τρισεκατομμύρια, δηλαδή είναι 20πλάσιος έναντι της προηγούμενης εκτίμησης, που ήταν περίπου 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες.

Οι «φουσκωμένες» εκτιμήσεις βασίζονται σε μια νέα ανάλυση των δεδομένων από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και άλλα τηλεσκόπια. Η σχετική διεθνής δημοσίευση, με επικεφαλής τον καθηγητή Κρίστοφερ Κονσελάις, του βρετανικού πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, έγινε στο περιοδικό αστροφυσικής «Astrophysical Journal».

Η νέα μελέτη δείχνει ότι όσο το σύμπαν εξελισσόταν στην πορεία των 13,7 δισεκατομμυρίων ετών που υπάρχει, τόσο μειωνόταν ο αριθμός των γαλαξιών μέσω συγχωνεύσεων.

Όμως οι αστρονόμοι συνειδητοποιούν πλέον, ότι μόνο στο ορατό σύμπαν -δηλαδή στο τμήμα εκείνο που είναι παρατηρήσιμο από τη Γη- ένα 90% των γαλαξιών είναι υπερβολικά αχνοί και πολύ μακρινοί για να γίνουν αντιληπτοί από τα υπάρχοντα τηλεσκόπια. Το υπό κατασκευή ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, ο διάδοχος του Hubble, θα μπορεί να δει περισσότερους γαλαξίες από ό,τι τώρα βλέπει το Hubble.

Επίσης το 1998 μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ότι η διαστολή του Σύμπαντος επιταχύνεται αντί να επιβραδύνεται λόγω της βαρύτητας, όπως πίστευαν οι περισσότεροι ως τότε.

Για την ανακάλυψή τους οι επιστήμονες έλαβαν βραβείο Νομπέλ λίγα χρόνια μετά. Ενας εξ αυτών, ο αστροφυσικός Ανταμ Ρις που εργάζεται στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, αποφάσισε να συνεχίσει με νέα ομάδα συνεργατών να μελετά αυτό το μυστηριώδες κοσμολογικό φαινόμενο και πριν από τρεις μήνες η ομάδα του προκάλεσε πάταγο στην επιστημονική κοινότητα ανακοινώνοντας ότι το Σύμπαν δείχνει να διαστέλλεται περίπου 9% ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Η επιταχυνόμενη διαστολή σημαινει οτι σε βαθος χρόνου απομακρυνόμενοι οι γαλαξιες θα παψουν να ειναι ορατοι απο τον πλανητη μας.

Ερωτήματα:

1)Ποιο ειναι το τμημα που ειναι ορατό δηλαδή εκείνο που είναι παρατηρήσιμο από τη Γη και πιο τμήμα και γιατι δεν ειναι παρατηρήσιμο απο τον πλανήτη μας;

2)Ποσοι πίνακες με γαλαξίες υπάρχουν και με πόσες χιλιαδες;

3)Αν υπάρχει καποιο πρόγραμμα Διεθνες μαλλον για την καταγραφη σε παγκοσμια κλιμακα των δισεκατομμυριων γαλαξιών.

(Ιστορικά ειμαστε η γενιά που θα βάλει την βάση ωστε να μην χαθούν με την διαστολή του Σύμπαντος οι πληροφορίες για το τι υπάρχει εκεί εξω!)

2151.thumb.jpg.4bab65557799f12b1819131a286e62a8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

20 φορές (;!) περισσότεροι γαλαξίες σημαίνει ότι ακόμα κι αν αυτοί είναι μικροί και γι’ αυτό το λόγο δυσδιάκριτοι, η συνολική μάζα σε κανονική και σκοτεινή ύλη που προσθέτουν στον σύμπαν, δεν θα είναι καθόλου αμελητέα. Που όμως το σύμπαν διαστέλλεται 9% γρηγορότερα!!! Έ εδώ κάτι δεν πάει καλά. Το ερώτημα είναι το πού δεν πάει καλά. Εννοώ στις θεωρίες. Διότι επί χρόνια διαβάζουμε ότι αν το σύμπαν είχε περισσότερη μάζα θα επιβράδυνε και στο τέλος θα άρχιζε να συστέλλεται. Εν τέλει αποδεικνύεται ότι έχει 20πλάσιους γαλαξίες κι αντί να επιβραδύνει όπως άφιλε να κάνει, αυτό επιταχύνει!

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όταν μιλάμε για 20 φορές περισσότερους γαλαξίες προφανώς εννοούμε "ορατούς".

Αν δεν κάνω λάθος η διαστολή του σύμπαντος οφείλεται (ή τουλάχιστον αποδίδεται από τους επιστήμονες) στη σκοτεινή ύλη και ενέργεια, η οποίες αποτελούν το 95% περίπου του σύμπαντος.

Γιώργος Αλεξίου
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το παρατηρήσιμο σύμπαν αποτελείται από την ύλη (πχ γαλαξίες) και την ενέργεια (πχ πίδακες ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας) που παρατηρούνται από οπουδήποτε μπορούμε να κάνουμε τέτοιες μετρήσεις στις μέρες μας, πρακτικά κοντά στη Γη και ως επί το πλείστον εντός του ηλιακού μας συστήματος. Με την προϋπόθεση ότι το σύμπαν είναι ισότροπο, εμφανίζει δηλαδή τις ίδιες ιδιότητες σε κάθε του σημείο και προς όλες τις κατευθύνσεις, το παρατηρήσιμο δικό μας σύμπαν είναι μια σφαίρα στο κέντρο της οποίας βρισκόμαστε, ανεξαρτήτως από το σχήμα που ενδεχομένως έχει το σύμπαν πέρα από αυτό που είμαστε σε θέση να παρατηρούμε. Κάθε τοποθεσία στο σύμπαν έχει το δικό της ξεχωριστό παρατηρήσιμο σύμπαν.

Ο όρος παρατηρήσιμο που χρησιμοποιείται δεν εξαρτάται από τη μοντέρνα τεχνολογία και το κατά πόσο αυτή μας επιτρέπει την ανίχνευση ακτινοβολίας από ένα αντικείμενο σε αυτή την περιοχή (ή από το αν όντως υπάρχει ακτινοβολία η οποία μπορεί να ανιχνευθεί). Απλά δείχνει ότι είναι πιθανό θεωρητικά για το φως ή άλλα σήματα να φτάσουν σε έναν παρατηρητή στη Γη. Στην πράξη, μπορούμε να δούμε φως μόνο ως την εποχή που το σύμπαν είχε ήδη αναπτύξει ιδιότητες που επέτρεπαν την παραγωγή και μετάδοσή του μέσα σε αυτό. Πρόκειται για την περίοδο κατά την οποία η τότε έκφανση της ύλης μπόρεσε για πρώτη φορά να εκπέμψει φωτόνια τα οποία δεν επαναπορροφήθηκαν από αυτήν (εποχή του διαχωρισμού).

Η «επιφάνεια της τελευταίας διασποράς» είναι το σύνολο των σημείων στον χώρο τα οποία βρίσκονται στην ακριβή απόσταση από την οποία μας φτάνουν σήμερα φωτόνια από την περίοδο του διαχωρισμού. Αυτά είναι φωτόνια τα οποία ανιχνεύουμε σήμερα ως ακτινοβολία υποβάθρου. Ίσως με μελλοντική τεχνολογία θα μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε το ενδεχομένως ακόμα παλαιότερο υπόβαθρο νετρίνων ή ακόμα παλαιότερα γεγονότα μέσω των βαρυτικών κυμάτων (τα οποία θεωρείται πως κινούνται επίσης με την ταχύτητα του φωτός). Μερικές φορές οι αστροφυσικοί κάνουν διάκριση μεταξύ του ορατού σύμπαντος, το οποίο περιέχει μόνο σήματα τα οποία προέρχονται από την περίοδο του διαχωρισμού, και του παρατηρήσιμου σύμπαντος το οποίο περιέχει σήματα από την αρχή της πιθανολογούμενης κοσμολογικής διεύρυνσης (το Big Bang στην παραδοσιακή κοσμολογία, το τέλος της περιόδου επέκτασης στη μοντέρνα κοσμολογία). Σύμφωνα με υπολογισμούς, η «συγκινητική απόσταση» (η απόσταση που συνυπολογίζει τη συμπαντική διαστολή) ως τα σωματίδια που παρήγαγαν την ακτινοβολία υποβάθρου τα οποία συμβολίζουν την ακτίνα του ορατού σύμπαντος είναι περίπου 14 δισεκατομμύρια παρσέκ (περίπου 45,7 δισεκατομμύρια έτη φωτός) ενώ η συγκινητική απόσταση ως το άκρο του παρατηρήσιμου σύμπαντος είναι περίπου 14,3 δισεκατομμύρια παρσέκ (περίπου 46,6 δισεκατομμύρια έτη φωτός)[περίπου 2% μεγαλύτερη.

Η καλύτερη εκτίμηση για την ηλικία του σύμπαντος με βάση τους υπολογισμούς που έγιναν το 2013 είναι 13,798 ± 0,037 δισεκατομμύρια χρόνια[2] αλλά λόγω της διαστολής του σύμπαντος παρατηρούμε αντικείμενα τα οποία ήταν αρχικά πολύ πιο κοντά αλλά τώρα θεωρείται ότι βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση (όπως ορίζεται σε όρους κοσμολογικής απόστασης η οποία είναι ίση με την συγκινητική απόσταση στο παρόν) από τη σταθερή απόσταση των 13,8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Υπολογίζεται ότι η διάμετρος του παρατηρήσιμου σύμπαντος είναι περίπου 28 δισεκατομμύρια παρσέκ (93 δισεκατομμύρια έτη φωτός). Έτσι ορίζεται το άκρο του παρατηρήσιμου σύμπαντος σε απόσταση περίπου 46-47 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από εμάς

Αυτό που παρατηρούμε δεν είναι η ίδια η φύση, αλλά το κομμάτι της φύσης που αποκαλύπτεται στη μέθοδο έρευνας που χρησιμοποιούμε.

Werner Heisenberg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ωραία και κατατοπιστικά αυτά που έγραψες Θοδωρή. Δεν μπορούσα να καταλάβω πόσο μεγάλο είναι το παρατηρήσημο σύμπαν. (το θεωρητικό) Την παραπάνω ορολογία την έχω ακούσει και με την φράση «ορίζοντας γεγονότων» . θεωρούσα λοιπόν λογικό να μην είναι μεγαλύτερος από την ηλικία του. Δηλαδή 13,8 δισεκατομμύρια έτη φωτός. Απ’ ότι φαίνεται κι εδώ έκανα λάθος.

Επομένως αυτοί οι 20πλάσιοι γαλαξίες που βρίσκονται; Σίγουρα μέσα στο παρατηρήσημο σύμπαν. Το ερώτημα μου είναι το εξής. Οι κοστολόγοι στα μοντέλα τους έχουν λάβει υπόψη; Ή όχι; Αφού σύμφωνα με τα παραπάνω, αυτοί αν και υπήρχαν στο ορατό σύμπαν, ανακαλύφθηκαν τώρα.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κύριε Γιάννη αυτοι οι νέοι γαλαξίες που παρατηρήθηκαν υπήρχαν αλλά τα όργανα που διαθέταμε δεν ήταν αρκετά ευαίσθητα ώστε να τους παρατηρήσουμε. Το πρόβλημα με το σύμπαν είναι άλλο. Το σύμπαν εκτός από χώρος είναι και χρόνος. Το ορατό από εμάς σύμπαν αντιστοιχεί σε μία μόνο φέτα του παρελθόντος του. Σε άλλο σημείο του σύμπαντος βλέπουν μια άλλη φέτα. Οι δύο φέτες μπορεί να τέμνονται μεταξύ τους σε κάποιο σημείο οπότε και μοιράζονται πληροφορίες αλλά μπορεί και να μην τέμνονται πουθενά οπότε λέμε ότι οι δύο αυτές περιοχές είναι αιτιακά ασύνδετες και δεν πρόκειται ποτέ να ανταλλάξουν καμία πληροφορία. Εν ολίγης το σύμπαν που παρατηρούμαι εμείς από τα τηλεσκόπιά μας, το δικό μας σύμπαν, είναι το παρελθόν κάποιου άλλου, και ενώ αυτός μπορεί να δεί στο παρελθόν (όπως μπορούμε και εμείς κοιτάζοντας τον ουρανό),εμείς δεν μπορούμε να δούμε το δικό του παρών μια και για εμάς είναι μέλλων. Οπότε δεν έχουμε ιδέα πόσο μεγάλο πραγματικά είναι το σύμπαν. Ξέρουμε πόσο μεγάλο είναι από εδώ που το βλέπουμε και μόνο αυτό.Είναι σαν να ταξιδεύεις μέσα σε ένα τούνελ κοιτάζοντας μόνο το σημείο από όπου μπήκες. Μπορείς να ξέρεις τι μήκος έχεις διανύσει από την στιγμή που μπήκες αλλά δεν υπάρχει τρόπος να ξέρεις το συνολικό μήκος του τούνελ.

Αυτό που παρατηρούμε δεν είναι η ίδια η φύση, αλλά το κομμάτι της φύσης που αποκαλύπτεται στη μέθοδο έρευνας που χρησιμοποιούμε.

Werner Heisenberg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο κοσμολογικός ορίζοντας είναι η ακτίνα του σύμπαντος που μπορούμε να δούμε. Για να τη δούμε σημαίνει οτι το φως είχε το χρόνο να ταξιδέψει από εκεί σε εμάς. Άρα ο κοσμολογικός μας ορίζοντας έχει ακτίνα 13,8 δις χρόνια. Αυτό ισχύει για κάθε σημείο του σύμπαντος όπως λέει ο Θοδωρής. Δηλαδή όπου και να βρισκόμαστε στο σύμπαν, θα βλέπουμε μονάχα μία σφαίρα 13,8 δις ετών φωτός.

 

Το πραγματικό σύμπαν όμως έχει διαφορετικό μέγεθος. Ναι μεν εμείς βλέπουμε στην κοσμολογική μας σφαίρα αλλά ο γαλαξίας που βλέπουμε τώρα 12 δις χρόνια μακριά και πριν, στα νειάτα του, ΤΩΡΑ (αν παρακάμψουμε το σχετικιστικό ανακόλουθο) ούτε νέος είναι ούτε στην ίδια απόσταση. Έχει την ίδια ηλικία με το δικό μας κι έχει απομακρυνθεί πολύ περισσότερο λόγω της διαστολής του χώρου. Μάλιστα έχει απομακρυνθεί τόσο που δεν πρόκειται ποτέ να τον δούμε να γερνάει μέσα από το τηλεσκόπιο μας καθώς το φως του δε θα φτάσει ποτέ σε εμάς αφού απομακρύνεται με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του φωτός.

 

Σε ικανό χρονικό διάστημα δε θα βλέπουμε κανέναν γαλαξία στον κοσμολογικό μας ορίζοντα αφού όλοι θα απομακρύνονται με v>c από εμάς.

 

Στο δια ταύτα λοιπόν, με καλύτερες φωτογραφίες και αναλύσεις, οι αστρονόμοι κατάλαβαν οτι τελικά υπάρχουν κι άλλοι γαλαξίες κρυμμένοι μέσα στις φωτογραφίες τους άρα αν κάνουν πάλι αναγωγή σε όλο το σύμπαν, ο αριθμός 20πλασιάζεται.

 

Προφανώς αυτό έχει επιπτώσεις στις κοσμολογικές μας θεωρίες και κατά τη γνώμη μου αποδεικνύει και πάλι οτι μας διαφεύγει κάτι ουσιώδες το οποίο προσπαθούμε με μια σύγχρονη θεωρία του αιθέρα (με σκοτεινή ύλη και ενέργεια τώρα) να το εξηγήσουμε. Να σας θυμήσω οτι η θεωρία του αιθέρα συνεχιζόταν να διδάσκεται στα πανεπιστήμια μέχρι to 1940, 35 χρόνια μετά τη δημοσίευση της ειδικής σχετικότητας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να συμπληρώσω τον φίλτατο Δημήτρη παραθέτω ένα αρχείο pdf του Δρ. Μάνου Δανέζη. έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρων για όποιον έχει τέτοιες απορίες.

 

του σύμπαντος.pdf

Η διαστολή του σύμπαντος

Αυτό που παρατηρούμε δεν είναι η ίδια η φύση, αλλά το κομμάτι της φύσης που αποκαλύπτεται στη μέθοδο έρευνας που χρησιμοποιούμε.

Werner Heisenberg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επίσης περιγράφονται παραστατικά στις εκπομπές "Το Σύμπαν που Αγάπησα" στο YouTube :

10. Χαρτογραφώντας το σύμπαν και

11. Το σύμπαν της νόησης.

Γιώργος Αλεξίου
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδή μεσολαβεί και η διαστολή του Σύμπαντος ο κοσμολογικός ορίζοντας είναι μεγαλύτερος από το γινόμενο της ηλικίας επί την ταχύτητα του φωτός. Αν λάβουμε υπόψιν και αυτόν το παράγοντα η ακτίνα του παρατηρήσιμου σύμπαντος υπολογίζεται σε 45 δις έτη φωτός, δηλαδή παραπάνω από 3 φορές μεγαλύτερη από 13.8 δις έτη φωτός.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Heal

Πως εφτασε το Σύμπαν να ειναι 45 δις έτη φωτός, δηλαδή παραπάνω από 3 φορές μεγαλύτερο από τα 13.8 δις έτη φωτός.Ειναι η πληθωριστική περίοδος που ομως κρατησε ελάχιστο χρόνο(Πόσο αν γνωρίζει κανείς ας το γράψει) ή ειναι η διαστολή του Συμπαντος η οποία αρχισε μετα τα 6 ή 7 δισ.ετη και ειναι συνεχώς επιταχυνόμενη!

Και ποση ειναι η ταχυτητα διαστολής;Πιθανόν δεν ειναι ταχυτερη απο την ταχυτητα του φωτός.Τοτε πως το Σύμπαν εφτασε σε αυτο το μέγεθος;

 

Επισης ρωτάω παλι!

Ποσοι πίνακες με γαλαξίες υπάρχουν και με πόσες χιλιαδες;

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για καταλόγους γαλαξιών μπορείς να δεις εδώ: http://www.astro.ljmu.ac.uk/~ikb/research/galaxy-redshift-surveys.html

 

είναι οι διάφορες παρατηρήσεις που έχουν γίνει. Η SDSS έχει καλύψει τεράστιο αριθμό γαλαξιών http://www.sdss.org

 

Τα 13.8 δις έτη φωτός θα ήταν ο ορίζοντάς μας αν το σύμπαν ήταν στατικό, λόγω όμως του φαινομένου της διαστολής (όχι της πληθωριστικής αλλά της συμβατικής) ο ορίζοντάς μας είναι 3 φορές μεγαλύτερος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδη οπως φαινεται ολα ειναι ρευστα!!!

Νέα έρευνα αμφισβητεί την επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος. :cheesy:

Πριν από 5 χρόνια, το Νόμπελ φυσικής απονεμήθηκε σε τρεις αστρονόμους που, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ανακάλυψαν ότι το σύμπαν διαστέλλεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Η ανακάλυψή τους είχε βασισθεί στην ανάλυση υπερκαινοφανών αστέρων (σουπερνόβα) τύπου Ia, δηλαδή άστρων που έχουν καταρρεύσει κάτω από τη δύναμη της βαρύτητας, προκαλώντας θερμοπυρηνικές εκρήξεις.

Με δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και επίγεια τηλεσκόπια, οι τρεις ερευνητές υπολόγισαν με συναδέλφους τους τις αποστάσεις των αστέρων, διαπιστώνοντας έκπληκτοι πως αυτές αυξάνονταν ολοένα και ταχύτερα με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, η επιστημονική κοινότητα αποδέχθηκε την ιδέα της επιταχυνόμενης διαστολής του σύμπαντος, αναζητώντας την αιτία που κρύβεται πίσω από αυτήν.

Τώρα, όμως, μία νέα μελέτη Ευρωπαίων επιστημόνων έρχεται να αμφισβητήσει αυτή την καθιερωμένη εικόνα της κοσμολογίας. Χρησιμοποιώντας έναν πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων –δηλαδή μία λίστα 740 σουπερνόβα τύπου Ia, δεκαπλάσια από το δείγμα που οδήγησε στο βραβείο Νόμπελ– οι επιστήμονες βρήκαν πως οι ενδείξεις για την επιτάχυνση είναι λιγότερο τελεσίδικες από όσο θεωρούνταν μέχρι σήμερα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην online έκδοση του περιοδικού Nature. Όπως αναφέρουν σε αυτήν οι συντάκτες της, αντίθετα τα δεδομένα είναι συνεπή με ένα σταθερό ρυθμό συμπαντικής διαστολής. =D> =D> =D>

Σύμφωνα με τον Σουμπίρ Σαρκάρ, καθηγητή στο τμήμα φυσικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και επικεφαλής της ομάδας, η ανακάλυψη της επιταχυνόμενης διαστολής του σύμπαντος οδήγησε στην αντίληψη ότι το σύμπαν κατακλύζεται από μία «σκοτεινή ενέργεια», η οποία αποτελεί αυτή τη στιγμή το αποδεκτό μοντέλο κοσμολογικό μοντέλο.

«Ωστόσο, τώρα υπάρχει διαθέσιμο ένα μεγαλύτερο πλήθος δεδομένων, για να πραγματοποιηθούν πιο λεπτομερείς και ακριβείς αναλύσεις. Αναλύσαμε τον τελευταίο κατάλογο 740 σουπερνόβα τύπου Ia, δέκα φορές περισσότερους από το δείγμα στο οποίο βασίσθηκε η αρχική ανακάλυψη– και βρήκαμε πως η στατιστική αξιοπιστία του αποτελέσματος φτάνει τα “3 σίγμα”, όπως λένε οι φυσικοί. Επομένως είναι πολύ μικρότερη από τα “5 σίγμα” που απαιτούνται, ώστε να θεωρηθεί στατιστικά σημαντική οποιαδήποτε ανακάλυψη», σημειώνει ο επιστήμονας στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ένα ανάλογο παράδειγμα είναι οι πρόσφατες ενδείξεις για τον εντοπισμό ενός καινούριου σωματιδίου στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN, η στατιστική αξιοπιστία των οποίων μάλιστα αρχικά έφτανε τα 3,9 και 3,4 σίγμα. Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε λίγους μήνες αργότερα, νεότερα δεδομένα μείωσαν την αξιοπιστία στο “1 σίγμα”, δείχνοντας τελικά πως οι ενδείξεις παρέπεμπαν σε τυχαίες διακυμάνσεις και όχι σε κάποιο καινούριο σωματίδιο.

Στην περίπτωση πάντως της επιταχυνόμενης διαστολής, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της, όπως για παράδειγμα οι μετρήσεις της μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου (CMB), δηλαδή του υπολείμματος της ακτινοβολίας που εξέπεμπε το σύμπαν περίπου 380.000 χρόνια μετά τη δημιουργία του.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σαρκάρ, αυτές οι ενδείξεις είναι έμμεσες, εν μέρει επειδή η CMB δεν επηρεάζεται από την υποτιθέμενη «σκοτεινή ενέργεια».

Όπως προσθέτει, σίγουρα θα χρειασθούν περισσότερα επιχειρήματα για να πεισθεί η επιστημονική κοινότητα, ωστόσο η δουλειά που έχει κάνει ο ίδιος με τους συναδέλφους του δείχνει ήδη πως είναι μάλλον σαθρός ένας βασικός πυλώνας του καθιερωμένου κοσμολογικού μοντέλου.

«Ελπίζω πως θα αποτελέσει κίνητρο για καλύτερη ανάλυση των κοσμολογικών δεδομένων, όπως επίσης και ότι θα εμπνεύσει τους θεωρητικούς φυσικούς να διατυπώσουν πιο εξελιγμένα κοσμολογικά μοντέλα». #-o #-o

http://www.naftemporiki.gr/story/1163342/nea-ereuna-amfisbitei-tin-epitaxunomeni-diastoli-tou-sumpantos

sumpan-diastima.jpg.64d02c9e276f6ef8ba0eda96755fa4db.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ουσιαστικά μιλάμε για τον κώνο φωτός. Τον γαλαξία της Ανδρομέδας τον παρατηρούμε όπως ήταν πριν από 2,5 εκ. έτη, δεν μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει εκεί τα τελευταία χρόνια. Όσο πιο πρόσφατη εικόνα θέλουμε, τόσο μικραίνει το χωρικό μας εύρος (μπορούμε να δούμε κάτι που συνέβη σήμερα μόνο για κάτι που βρίσκεται μέσα στο ηλιακό μας σύστημα). Το σύμπαν διαστέλλεται με περίπου 70 χιλιόμετρα/ δευτερόλεπτο ανά ένα εκατομμύριο παρσεκ (3,4 εκ έτη φωτός), άρα αντικείμενα σε απόσταση πάνω από 4,2 περίπου δις παρσεκ (περίπου 14 δις έτη φωτός) απομακρύνονται με ταχύτητα μεγαλύτερη από 300000 χιλιόμετρα/ δευτερόλεπτο, την ταχύτητα του φωτός. Αυτά βρίσκονται εκτός του κώνου φωτός μας και δεν μπορούμε να τα παρατηρήσουμε σε καμία εποχή τους.

Αρα μιλάμε πάντα για παρατηρήσεις στο ορατό σύμπαν. Το πόσοι γαλαξίες μπορεί να υπάρχουν έχει να κάνει με την διακριτική ικανότητα των τηλεσκοπίων (μετά το James Webb θα ξέρουμε περισσότερα). Υπάρχουν πολλά φαινόμενα που επηρεάζουν τις μετρήσεις (βαρυτικοί φακοί, τεράστια μεσογαλαξιακά νέφη, γαλαξίας να κρύβει άλλον γαλαξία στην γραμμή θέασης) των μακρινών γαλαξιών, και πολλές φορές αυτοί δεν αναλύονται, αλλά μας εμφανίζονται σημειακοί, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εκτιμήσουμε την μάζα τους καλά.

Μπορεί ο νέος αυτός αριθμός των γαλαξιών να αλλάζει την συνολική ποσότητα συμπαντικής μάζας (και την εξέλιξη του σύμπαντος) ή την αναλογία σκοτεινής- ορατής ύλης, μπορεί όμως και όχι αν πρόκειται περισσότερο για μικρής μάζας γαλαξίες (άρα αμυδροί) με σχετικά λίγη σκοτεινή ύλη, και παράλληλα έχουμε υπερεκτιμήσει την μάζα των μεγάλων ελλειπτικών γαλαξιών.

Η εποχή των μεγάλων γαλαξιακών συγχωνεύσεων παρατηρείται σε ερυθρολίσθηση z= 2-4, άρα πριν από 10- 12 δις έτη, πάντα για τους γαλαξίες μέσα στον κώνο φωτός μας.

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ

Γραφεις οτι το σύμπαν διαστέλλεται με περίπου 70 χιλιόμετρα/ δευτερόλεπτο ανά ένα εκατομμύριο παρσεκ (3,4 εκ έτη φωτός), άρα αντικείμενα σε απόσταση πάνω από 4,2 περίπου δις παρσεκ (περίπου 14 δις έτη φωτός) απομακρύνονται με ταχύτητα μεγαλύτερη από 300000 χιλιόμετρα/ δευτερόλεπτο, την ταχύτητα του φωτός.

Πως γίνεται αυτο αφου λεμε οτι τίποτα στο Συμπαν δεν κινείται με μεγαλύτερη ταχυτητα απο αυτη του φωτός;

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ

Γραφεις οτι το σύμπαν διαστέλλεται με περίπου 70 χιλιόμετρα/ δευτερόλεπτο ανά ένα εκατομμύριο παρσεκ (3,4 εκ έτη φωτός), άρα αντικείμενα σε απόσταση πάνω από 4,2 περίπου δις παρσεκ (περίπου 14 δις έτη φωτός) απομακρύνονται με ταχύτητα μεγαλύτερη από 300000 χιλιόμετρα/ δευτερόλεπτο, την ταχύτητα του φωτός.

Πως γίνεται αυτο αφου λεμε οτι τίποτα στο Συμπαν δεν κινείται με μεγαλύτερη ταχυτητα απο αυτη του φωτός;

 

Σωστό το ερώτημα. I google it και αυτό που συμπέρανα είναι: η μέγιστη ταχύτητα (του φωτός) αναφέρεται σε "αντικείμενα" μέσα στο χώρο, και πράγματι κανένα δεν μπορεί να κινηθεί ταχύτερα αλλά η "εξάπλωση" του ίδιου του χώρου δεν έχει περιορισμό

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ

Γραφεις οτι το σύμπαν διαστέλλεται με περίπου 70 χιλιόμετρα/ δευτερόλεπτο ανά ένα εκατομμύριο παρσεκ (3,4 εκ έτη φωτός), άρα αντικείμενα σε απόσταση πάνω από 4,2 περίπου δις παρσεκ (περίπου 14 δις έτη φωτός) απομακρύνονται με ταχύτητα μεγαλύτερη από 300000 χιλιόμετρα/ δευτερόλεπτο, την ταχύτητα του φωτός.

Πως γίνεται αυτο αφου λεμε οτι τίποτα στο Συμπαν δεν κινείται με μεγαλύτερη ταχυτητα απο αυτη του φωτός;

 

Γιατί σε αυτήν την περίπτωση,"αυτό που κινείται " δεν κουβαλάει πληροφορία με την κλασσική έννοια του όρου.

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

O γαλαξίας πράγματι απομακρύνεται με ταχύτητα μεγαλύτερη τη ταχύτητα του φωτός αλλά όχι μέσα στο χώρο! Είναι ο χώρος που διαστέλλεται και του δίνει την ψευδαίσθηση της μεγαλύτερης του c ταχύτητας!

 

Η ειδική θεωρία της σχετικότητας μιλάει για κίνηση μεν αλλά στο χωροχρόνο δε. Η ταχύτητα ενός σώματος λοιπόν δεν έχει 3 συνιστώσες (x,y,z) αλλά και συνιστώσα t γιατί το σώμα και ακίνητο να είναι, τρέχει στο χρόνο. Η πραγματική ταχύτητα λοιπόν ενός σώματος είναι η τετραταχύτητα!

 

Γνωρίζουμε από τον Ευκλείδη οτι για να βρεις το μέτρο ενός διανύσματος στο χώρο, αρκεί να προσθέσεις τα τετράγωνα των συνιστωσών του.

 

Για |V(x,y)|^2 = (Vx^2 + Vy^2) (το απλό πυθαγόρειο)

 

ή για το χώρο |Vs|^2 = (Vx^2 + Vy^2 + Vz^2)

 

Θα περίμενε λοιπόν οτι με την τετραταχύτητα θα έπρεπε να προσθέσουμε στην παρένθεση και μία ακόμα συνιστώσα Vt^2. Όμως απατηλές οι αισθήσεις των ανθρώπων. Ο χωροχρόνος δε λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως ο χώρος, η μετρική του (για όσους καταλαβαίνουν) δεν είναι μετρική του Ευκλείδη αλλά του Minkowski. Το μέτρο της τετραταχύτητας προκύπτει λοιπόν ως εξής :

 

V^2 = (Vx^2+Vy^2+Vz^2 - Vt^2) ή (Vs^2 - Vt^2) όπου Vs η ταχύτητα σε μια τυχαία κατεύθυνση στο χώρο (χωρίς συνιστώσες)

 

Aυτό λοιπόν το μέτρο τετραταχύτητας (κι εδώ προσέξτε) είναι ΠΑΝΤΟΤΕ και για ΟΛΑ τα σώματα που κινούνται στο χωροχρόνο ίσο με c. Κοινώς κινούμαστε πάντοτε με ταχύτητα c. Στο δικό μας ιδιοσύστημα, επειδή θεωρούμε οτι είμαστε ακίνητοι, ταξιδεύουμε με c στον χρόνο. Άλλοι που μας βλέπουν να κινούμαστε στο χώρο μας βλέπουν να μοιράζουμε τη ταχύτητα c αυτή μεταξύ χώρου και χρόνου οπότε νομίζουν οτι στο χρόνο κινούμαστε πιο αργά από αυτούς (που πιστεύουν οτι αυτοί είναι ακίνητοι άρα νοιώθουν οτι τρέχουν στο χρόνο με c).

 

Προσέξτε πάλι τώρα : Είπαμε οτι το μέτρο της τετραταχύτητας πρέπει να είναι πάντοτε c. Στην καλύτερη λοιπόν περίπτωση τρέχουμε με c στο χώρο άρα τρέχουμε με 0 στο χρόνο έτσι ώστε να μας βγαίνει η τετραταχύτητα c. Κάποιοι λοιπόν φαντάστηκαν οτι ΑΝ τρέξουμε με ταχύτητα μεγαλύτερη του c στο χώρο, θα πρέπει να πάμε ανάποδα στο χρόνο έτσι ώστε πάλι να μας βγει η τετραταχύτητα c. Eξου τα ταξίδια στο χρόνο του σούπερμαν κτλ.

 

Συγγνώμη για τη φλυαρία αλλά το σηκώνει η κουβέντα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:D Σωστά, δεν το τόνισα, ο χώρος κινείται με υπερφωτεινή ταχύτητα. Το ίδιο συνέβη και κατά τον πληθωρισμό στις πρώτες στιγμές του σύμπαντος.
Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι συνεπής η θεωρία του πληθωριστικού σύμπαντος; :cheesy:

Ο Paul Steinhardt πριν από ένα μήνα έδωσε μια ενδιαφέρουσα διάλεξη σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Fermilab (Simplicity II). Στην ομιλία του με τίτλο «Simply Wrong vs. Simple», υποστηρίζει ότι η θεωρία του πληθωριστικού σύμπαντος αποτυγχάνει ως επιστημονική θεωρία. Κι όταν το λέει αυτό ο Steinhardt που υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές της πληθωριστικής κοσμολογίας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Το βίντεο της διάλεξης (διάρκειας 85 λεπτών)

http://vms.fnal.gov/asset/detail?recid=1944338

https://physicsgg.me/2016/10/29/%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%80%ce%ae%cf%82-%ce%b7-%ce%b8%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%bb%ce%b7%ce%b8%cf%89%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9/

 

Τελικά ολα ειναι υπο συζητηση!!!

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

O γαλαξίας πράγματι απομακρύνεται με ταχύτητα μεγαλύτερη τη ταχύτητα του φωτός αλλά όχι μέσα στο χώρο! Είναι ο χώρος που διαστέλλεται και του δίνει την ψευδαίσθηση της μεγαλύτερης του c ταχύτητας!

 

Η ειδική θεωρία της σχετικότητας μιλάει για κίνηση μεν αλλά στο χωροχρόνο δε. Η ταχύτητα ενός σώματος λοιπόν δεν έχει 3 συνιστώσες (x,y,z) αλλά και συνιστώσα t γιατί το σώμα και ακίνητο να είναι, τρέχει στο χρόνο. Η πραγματική ταχύτητα λοιπόν ενός σώματος είναι η τετραταχύτητα!

 

Γνωρίζουμε από τον Ευκλείδη οτι για να βρεις το μέτρο ενός διανύσματος στο χώρο, αρκεί να προσθέσεις τα τετράγωνα των συνιστωσών του.

 

Για |V(x,y)|^2 = (Vx^2 + Vy^2) (το απλό πυθαγόρειο)

 

ή για το χώρο |Vs|^2 = (Vx^2 + Vy^2 + Vz^2)

 

Θα περίμενε λοιπόν οτι με την τετραταχύτητα θα έπρεπε να προσθέσουμε στην παρένθεση και μία ακόμα συνιστώσα Vt^2. Όμως απατηλές οι αισθήσεις των ανθρώπων. Ο χωροχρόνος δε λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως ο χώρος, η μετρική του (για όσους καταλαβαίνουν) δεν είναι μετρική του Ευκλείδη αλλά του Minkowski. Το μέτρο της τετραταχύτητας προκύπτει λοιπόν ως εξής :

 

V^2 = (Vx^2+Vy^2+Vz^2 - Vt^2) ή (Vs^2 - Vt^2) όπου Vs η ταχύτητα σε μια τυχαία κατεύθυνση στο χώρο (χωρίς συνιστώσες)

 

Aυτό λοιπόν το μέτρο τετραταχύτητας (κι εδώ προσέξτε) είναι ΠΑΝΤΟΤΕ και για ΟΛΑ τα σώματα που κινούνται στο χωροχρόνο ίσο με c. Κοινώς κινούμαστε πάντοτε με ταχύτητα c. Στο δικό μας ιδιοσύστημα, επειδή θεωρούμε οτι είμαστε ακίνητοι, ταξιδεύουμε με c στον χρόνο. Άλλοι που μας βλέπουν να κινούμαστε στο χώρο μας βλέπουν να μοιράζουμε τη ταχύτητα c αυτή μεταξύ χώρου και χρόνου οπότε νομίζουν οτι στο χρόνο κινούμαστε πιο αργά από αυτούς (που πιστεύουν οτι αυτοί είναι ακίνητοι άρα νοιώθουν οτι τρέχουν στο χρόνο με c).

 

Προσέξτε πάλι τώρα : Είπαμε οτι το μέτρο της τετραταχύτητας πρέπει να είναι πάντοτε c. Στην καλύτερη λοιπόν περίπτωση τρέχουμε με c στο χώρο άρα τρέχουμε με 0 στο χρόνο έτσι ώστε να μας βγαίνει η τετραταχύτητα c. Κάποιοι λοιπόν φαντάστηκαν οτι ΑΝ τρέξουμε με ταχύτητα μεγαλύτερη του c στο χώρο, θα πρέπει να πάμε ανάποδα στο χρόνο έτσι ώστε πάλι να μας βγει η τετραταχύτητα c. Eξου τα ταξίδια στο χρόνο του σούπερμαν κτλ.

 

Συγγνώμη για τη φλυαρία αλλά το σηκώνει η κουβέντα.

 

Μιλάμε ότι σε μια παράγραφο μου ερμήνευσες τόσο απλά τα σημεία της θεωρίας της σχετικότητας που τόσο πολύ με ταλαιπωρούσαν!

 

Δεν ξέρω πως να σε ευχαριστήσω!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Επειδη ρωτούσα:

2)Ποσοι πίνακες με γαλαξίες υπάρχουν και με πόσες χιλιαδες;

3)Αν υπάρχει καποιο πρόγραμμα Διεθνες μαλλον για την καταγραφη σε παγκοσμια κλιμακα των δισεκατομμυριων γαλαξιών.

(Ιστορικά ειμαστε η γενιά που θα βάλει την βάση ωστε να μην χαθούν με την διαστολή του Σύμπαντος οι πληροφορίες για το τι υπάρχει εκεί εξω!)

 

Pan-STARRS: η μεγαλύτερη «ψηφιακή απογραφή» του σύμπαντος. :cheesy:

Εκατομμύρια εικόνες και καταλόγους με ακριβείς μετρήσεις δισεκατομμυρίων άστρων και γαλαξιών, περιέχει η βάση δεδομένων που έκαναν δημόσια προσβάσιμη οι επιστήμονες του Pan-STARRS πρότζεκτ. Η βάση δεδομένων χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να δημιουργηθεί και αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη «ψηφιακή απογραφή» του ορατού σύμπαντος που δημιουργήθηκε ποτέ.

Όλες οι φωτογραφίες και οι μετρήσεις προέρχονται από το επίγειο τηλεσκόπιο Pan-STARRS1 (PS1), το οποίο βρίσκεται στη Χαβάη και αποτυπώνει τον νυχτερινό στο ορατό και το υπεριώδες φάσμα. Τα στιγμιότυπα είναι εξαιρετικά λεπτομερή, καθώς η ψηφιακή κάμερα του PS1 έχει τη μεγαλύτερη ανάλυση για επίγειο τηλεσκόπιο, 1,4 Gigapixel, κάτι που σημαίνει πως κάθε εικόνα αποτελείται από 1,4 δισεκατομμύρια pixel.

«Προσφέροντας δημόσια πρόσβαση, περιμένουμε πως επιστήμονες από όλο τον κόσμο –όπως επίσης και φοιτητές ή ερασιτέχνες– θα κάνουν πολλές νέες ανακαλύψεις από αυτόν τον τεράστιο πλούτο δεδομένων», αναφέρει στην ιστοσελίδα του πρότζεκτ ο Κεν Τσάμπερς, διευθυντής του αστεροσκοπείου Pan-STARRS».

Ο πλούτος είναι πραγματικά τεράστιος, καθώς όλη η βάση δεδομένων έχει όγκο 2 petabyte, δηλαδή 2.000 terabyte. Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί σε 100 φορές το συνολικό περιεχόμενο της Wikipedia, αφού μόνο το οπτικό υλικό έχει συντεθεί από 3 δισεκατομμύρια ξεχωριστές εικόνες, όπου διακρίνονται ουράνια σώματα στη «γειτονιά» της Γης, αλλά και αστέρες ή γαλαξίες που βρίσκονται σε διάφορες αποστάσεις από τον πλανήτη μας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες του πρότζεκτ έχουν ήδη βρει από νέα ουράνια σώματα στη ζώνη του Κόιπερ, μία περιοχή μακρύτερα από τον Πλούτωνα, μέχρι «μοναχικούς» πλανήτες σε μακρινούς αστέρες. Επίσης, έχουν χαρτογραφήσει σε τρεις διαστάσεις τη διαστρική σκόνη του γαλαξία μας, ενώ έχουν εντοπίσει επίσης εξαιρετικά λαμπρούς και μακρινούς ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες, που ανάγονται στα πρώτα στάδια δημιουργίας του σύμπαντος.

Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές είναι σίγουροι πως από τα δεδομένα θα προκύψουν ακόμη περισσότερες ανακαλύψεις, τώρα που έγιναν δημοσίως διαθέσιμα. «Οι επιστήμονες και ο απλός κόσμος που θα τα αξιοποιήσει θα βρει πολλά καινούρια πράγματα που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε – αυτός είναι άλλωστε ο λόγος της κίνησής μας», λέει ο Τσάλμερς.

Τα δεδομένα θα διατεθούν σε δύο φάσεις. Αυτό το πρώτο στάδιο αφορά τον «Στατικό Ουρανό», καθώς αναρτήθηκαν οι μέσες τιμές των μετρήσεων για κάθε αστρονομικό αντικείμενο, όπως η θέση του στον ουρανό και η φωτεινότητά του. Στο επόμενο στάδιο, το οποίο προγραμματίζεται για την επόμενη χρονιά, θα αναρτηθούν οι τιμές αυτών των μεγεθών σε διαφορετικές αστρονομικές εποχές.

http://physicsgg.me/2016/12/22/pan-starrs-%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b7-%cf%88%ce%b7%cf%86%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae-%cf%84%ce%bf/

1-panstarrsrel.jpg.6996befc6867675ce76ebd343d021a9b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 έτη αργότερα...

«The eBoss map»: Χαρτογραφήθηκαν 2 εκατομμύρια γαλαξίες :cheesy:

Εκατοντάδες επιστήμονες σε δεκάδες ιδρύματα παγκοσμίως, συγκέντρωσαν χιλιάδες δεδομένα και χαρτογράφησαν το σύμπαν με τηλεσκόπια.

Με αυτές τις μετρήσεις, που εκτείνονται σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια γαλαξίες που σχηματίστηκαν πάνω από 11 δισεκατομμύρια χρόνια, οι επιστήμονες μπορούν τώρα να κατανοήσουν καλύτερα πώς αναπτύχθηκε το σύμπαν.

«Γνωρίζουμε τόσο την αρχαία ιστορία του Σύμπαντος όσο και την πρόσφατη ιστορία, αλλά υπήρχε ένα ενοχλητικό κενό 11 δισεκατομμυρίων ετών. Επί πέντε χρόνια, εργαζόμαστε για να καλύψουμε αυτό το κενό και χρησιμοποιούμε αυτές τις πληροφορίες για να περιγράψουμε μερικές από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην κοσμολογία την τελευταία δεκαετία», δήλωσε ο κοσμολόγος Kyle Dawson. Ο χάρτης αποκάλυψε τα πρώιμα υλικά που «καθορίζουν τη δομή του Σύμπαντος», ξεκινώντας από τη στιγμή που το Σύμπαν ήταν μόλις 300.000 ετών.

Η ομάδα εντόπισε επίσης «ένα μυστηριώδες αόρατο συστατικό του Σύμπαντος που ονομάζεται σκοτεινή ενέργεια», από τότε, το σύμπαν εξακολούθησε να επεκτείνεται «γρηγορότερα», ανέφερε.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/899523_eboss-map-hartografithikan-2-ekatommyria-galaxies-vitneo

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης