Jump to content

Διαστημική Εξερεύνηση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αναβλήθηκε πάλι εκτόξευση πυραύλου της γαλλικής Arianespace με 53 δορυφόρους. :cheesy:

Προγραμματισμένη εκτόξευση πυραύλου με 53 δορυφόρους από την υπηρεσία Arianespace, αναβλήθηκε για ακόμα μια φορά, εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Αναβλήθηκε εκ νέου η εκτόξευση του πυραύλου Vega, που είναι προγραμματισμένος να μεταφέρει σε τροχιά 53 μικρούς δορυφόρους, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διαστημική υπηρεσία Arianespace, που είναι υπεύθυνη για την εκτόξευση.

«Καθώς οι άνεμοι στα μεγάλα υψόμετρα πάνω από το Διαστημικό Κέντρο της Γουιάνας παραμένουν μη ευνοϊκοί, η Arianespace αποφάσισε να μην ξεκινήσει τις τελικές χρονολογικές επιχειρήσεις για την πτήση VV16 το Σάββατο, 27 Ιουνίου 2020» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/891410_anavlithike-pali-ektoxeysi-pyrayloy-tis-gallikis-arianespace-me-53

 

 

 

Βρετανία - «Καμπανάκι» ειδικών: «Αγοράσαμε τους λάθος δορυφόρους» :cheesy:

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δε βγάζει νόημα το πλάνο της βρετανικής κυβέρνησης να επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια σε εταιρεία δορυφόρων, καθώς δεν κατασκευάζει τον τύπο που χρειάζεται η χώρα μετά το Brexit.

Η επένδυση στην OneWeb αποσκοπεί στο μετριασμό των συνεπειών του γεγονότος ότι η χώρα θα χάσει την πρόσβαση στο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Galileo της ΕΕ. Αλλά, η εν λόγω εταιρεία- της οποίας η Βρετανία θα κατέχει το 20% έπειτα από την επένδυση- αυτή τη στιγμή λειτουργεί ένα εντελώς διαφορετικό δορυφορικό δίκτυο από εκείνο που χρειάζεται συνήθως για τέτοια συστήματα πλοήγησης.

«Το βασικό είναι ότι ναι, αγοράσαμε τους λάθος δορυφόρους», δηλώνει με σαφήνεια ο δρ. Μπλέντιν Μπόουεν, ειδικός διαστημικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Λέστερ. «Η ΟneWeb λειτουργεί βασικά με την ίδια ιδέα με τη Starlink του Έλον Μασκ: ένας καταιγισμός δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, που χρησιμοποιούνται για να συνδέονται οι άνθρωποι με το ίντερνετ», εξήγησε.

«Οι ταλαντούχοι λομπίστες της OneWeb έπεισαν την κυβέρνηση ότι μπορούμε να ανασχεδιάσουμε απολύτως κάποιους από τους δορυφόρους, για να προσθέσουμε ένα φορτίο πλοήγησης. Μια μη αποδεδειγμένη τεχνολογία σε κάτι που είναι σχεδιασμένο να κάνει κάτι άλλο Είναι ένα τεχνολογικό και επιχειρηματικό ρίσκο», εκτιμά ο ίδιος.

«Αυτή η κατάσταση δεν βγάζει νόημα για μένα», λέει από την πλευρά του Τζιλς Θορν, ερευνητής- αναλυτής.

Κάθε μεγάλο σύστημα χωροθέτησης που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή- το αμερικανικό GPS, το ρωσικό Glonass, το BeiDou της Κίνας και το Galileo, το πρότζεκτ της ΕΕ- είναι σε μέση τροχιά, περίπου 20.000 χιλιόμετρα από τη Γη.

Όμως, οι δορυφόροι της OneWeb, 74 από τους οποίους έχουν ήδη εκτοξευθεί, είναι σε χαμηλή τροχιά, περίπου στα 1.200 χιλιόμετρα. «Αν θέλεις να αντικαταστήσεις το GPS για τα εξοπλιστικά συστήματα- όπου χρειάζεσαι κρυπτογραφημένα, ασφαλή σήματα με ακρίβεια εκατοστού- δεν είμαι σίγουρος ότι μπορείς να το κάνεις αυτό με δορυφόρους τόσο μικρούς όπως αυτοί της OneWeb», επισημαίνει ο Μπόουεν.

Αντί αντικείμενο να είναι η ποιότητα που προσφέρει, η επένδυση έγινε για να ταιριάξει σε μια «εθνικιστική ατζέντα», εκτίμησε ο Θορν, καθώς η OneWeb είναι θεωρητικά μια βρετανική επιχείρηση. «Ας τους αντιμετωπίσουμε καλή τη πίστει, αν θέλουν ένα βρετανικό σύστημα, μια προβολή της δύναμης της Βρετανίας, τότε πιθανότατα είναι πιο γρήγορο και πιο φτηνό να μην το κάνουν ξεκινώντας από το μηδέν», συμπλήρωσε.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/891243_vretania-kampanaki-eidikon-agorasame-toys-lathos-doryforoys

 

 

 

Το 2023 οι πρώτοι δύο τουρίστες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό! - Ξεκίνησαν οι αλλαγές στα Σογιούζ. :cheesy:

Έπεσαν οι υπογραφές στο πρώτο συμβόλαιο όλων των εποχών που εξασφαλίζει τουριστική βόλτα στο διάστημα.Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos και η εταιρία Space Adventures, που συνεργάζονται στον διαστημικό τουρισμό από το 2001, όταν ο πρώτος τουρίστας του Διαστήματος Ντένις Τίτο μπήκε σε τροχιά, έχουν έκτοτε στείλει συνολικά επτά τουρίστες στο Διάστημα.

Τώρα καινοτομούν για ακόμα μία φορά υπογράφοντας το πρώτο συμβόλαιο για τουριστική βόλτα, κάτι που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2023. «Η SC Energia και η US company Space Adventures Inc. υπέγραψαν συμβόλαιο να πραγματοποιήσουν μια μικρή αποστολή για δύο συμμετέχοντες σε διαστημική πτήση στο ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού το 2023 με το Soyuz-MS» δήλωσε η Energia σε ανακοίνωσή της.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, «ένας από τους συμμετέχοντες στη διαστημική πτήση θα πραγματοποιήσει έναν περίπατο στο Διάστημα με επαγγελματία Ρώσο κοσμοναύτη».

Η ανακοίνωση έρχεται μετά την υπογραφή τον Φεβρουάριο από την κοινοπραξία συμβολαίου για την οργάνωση πτήσης δύο τουριστών του Διαστήματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πριν από το τέλος του 2021. Οι τουρίστες θα μεταφερθούν εκεί με το ρωσικό Soyuz MS-20 και θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά σε τροχιά.

Σύμφωνα με το Roscosmos, η υπηρεσία έχει ήδη ξεκινήσει να προσαρμόζει το διαστημόπλοιο Soyuz για τουριστικά ταξίδια, ώστε να μπορεί να πιλοταριστεί από έναν αστροναύτη και να μην χρειάζεται τριμελές πλήρωμα, για να υπάρχουν θέσεις και για τους τουρίστες.

Εν τω μεταξύ, δύο αστροναύτες της NASA ξεκίνησαν διαστημικό περίπατο διάρκειας περίπου επτά ωρών έξω από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), για να αντικαταστήσουν 48 μπαταρίες με 24 πιο ισχυρές λιθίου, στο σύστημα μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική, το οποίο τροφοδοτεί το εργαστήριο.

Όταν ολοκληρωθούν τον Ιούλιο του 2020 οι εργασίες (που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2017), το σύστημα θα μπορεί να τροφοδοτεί με απόλυτη επάρκεια το εργαστήριο του ISS για τουλάχιστον μία δεκαετία!

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/891518_2023-oi-protoi-dyo-toyristes-ston-diethni-diastimiko-stathmo-xekinisan-oi

fdgfsgf.thumb.jpg.364d7a0c053461fbfdc1d7282a226d43.jpg

kbantiki-diemploki-se-doruforo.jpg.b308c937c09d5f39bb9e71c30696d229.jpg

doriforoi.thumb.jpg.e54d9ddd804998d46c5068cd8409d132.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές του φορτηγού πλοίου Progress MS-15 σε θάλαμο κενού. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, οι ειδικοί του διαστημικού σκάφους RSC Energia και Yuzhniy ολοκλήρωσαν τις δοκιμές διαρροής του οχήματος μεταφοράς φορτίου Progress MS-15 (TGC) στον θάλαμο κενού του συγκροτήματος εγκατάστασης και δοκιμών του ιστότοπου 254.

Ο πνευματικός κύκλος δοκιμών κενού μεγάλης διαστημικής τεχνολογίας που χρησιμοποιεί ένα μέσο ηλίου-αέρα σε όγκο δοκιμών είναι η πιο αντικειμενική μέθοδος παρακολούθησης αυστηρών απαιτήσεων για τη στεγανότητα των διαμερισμάτων και των συστημάτων επί του πλοίου σε συνθήκες εδάφους.

Η εκτόξευση του εκσυγχρονισμένου οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το Progress MS-15 TGC έχει προγραμματιστεί για τις 23 Ιουλίου 2020 από την πλατφόρμα αρ. 31 του κοσμοδρομίου Baikonur.

Το αυτόματο φορτηγό πλοίο Progress MS-15 θα παρέχει στο πλήρωμα της 63ης αποστολής καύσιμα, νερό και φυσικό αέριο, καθώς και εξοπλισμό γραφείου και εξοπλισμό υποστήριξης ζωής στο πλαίσιο του προγράμματος της 76ης αποστολής εφοδιασμού ISS.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_06-30.html

 

 

 

 

Η NASA επενδύει 51 εκατομμύρια δολάρια σε καινοτόμες ιδέες από τις μικρές επιχειρήσεις των ΗΠΑ. :cheesy:

Η NASA επέλεξε 409 προτάσεις τεχνολογίας για την πρώτη φάση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα Small Business Innovation Research (SBIR) και Small Business Technology Transfer (STTR) του οργανισμού. Τα συμβόλαια θα προσφέρουν περίπου 51 εκατομμύρια δολάρια σε 312 μικρές επιχειρήσεις σε 44 πολιτείες και στην Ουάσινγκτον, D.C.

«Η NASA εξαρτάται από τις μικρές επιχειρήσεις της Αμερικής για καινοτόμο ανάπτυξη τεχνολογίας που μας βοηθά να επιτύχουμε το ευρύ φάσμα των αποστολών μας», δήλωσε ο Jim Reuter, αναπληρωτής διαχειριστής της Διεύθυνσης Διαστημικής Τεχνολογίας της NASA στην Ουάσινγκτον. «Είτε προσγειώνουμε αστροναύτες της Άρτεμις στη Σελήνη, στέλνουμε αναβάτες στον Άρη ή αναπτύσσουμε αεροσκάφη επόμενης γενιάς οι μικροί μας επιχειρηματικοί εταίροι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο».

Περισσότερες από 100 από τις επιλεγμένες εταιρείες θα είναι πρώτοι παραλήπτες συμβάσεων NASA SBIR ή STTR. Επιπλέον, το 27% των μικρών επιχειρήσεων προέρχονται από ομάδες που δεν εκπροσωπούνται, συμπεριλαμβανομένων των μειονοτικών και των γυναικών.

Οι εταιρείες θα λάβουν έως και 125.000 $ για καθεμία από τις επιλογές της Φάσης Ι. Τα βραβεία SBIR γίνονται μόνο σε μια μικρή επιχείρηση, ενώ τα βραβεία STTR γίνονται σε μια μικρή επιχείρηση σε συνεργασία με ένα μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ίδρυμα.

Η NASA επέλεξε 409 προτάσεις τεχνολογίας για την πρώτη φάση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα Small Business Innovation Research (SBIR) και Small Business Technology Transfer (STTR) του οργανισμού.

Οι επιλεγμένες προτάσεις αντιπροσωπεύουν μια σειρά τεχνολογιών που αποσκοπούν να ωφελήσουν την εξερεύνηση του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος Artemis της NASA, καθώς και της επιστήμης, της τεχνολογίας και της αεροναυτικής. Πολλές από τις καινοτομίες έχουν επίσης πιθανές εφαρμογές στη Γη. Τα παρακάτω είναι μεταξύ των επιλογών.

Η Opterus Research and Development στο Fort Collins, Κολοράντο, επιλέχθηκε για ένα βραβείο SBIR για την ανάπτυξη ηλιακών συστοιχιών υψηλής ισχύος για την παροχή ισχύος στη Σελήνη, στον Άρη και στο διαστημικό σκάφος.

Η Architecture Technology Corporation στο Eden Prairie, Μινεσότα, επιλέχθηκε για μια σύμβαση SBIR για την προώθηση ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας για αστικά συστήματα μεταφοράς στον ουρανό. Το σύστημα θα μπορούσε να βοηθήσει τις πόλεις να σχεδιάσουν εμπορικές υπηρεσίες αεροπορικών ταξί.

Το CU Aerospace in Champaign, Illinois, επιλέχθηκε για ένα βραβείο SBIR για την ανάπτυξη ενός συμπαγούς αποστειρωτή για χρήση σε υλικά διαστημικών σκαφών και σε ολόκληρη την ιατρική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

Η Paragon Space Development Corporation στο Tucson της Αριζόνα, επιλέχθηκε για ένα βραβείο SBIR για να ωριμάσει ένα σύστημα συλλογής και καθαρισμού νερού που βρέθηκε στη Σελήνη. Η έρευνα και η ανάπτυξη θα μπορούσαν να ενημερώσουν πώς να παράγουν προϊόντα με τοπικά υλικά στο διάστημα.

Η Aegis Technology στη Santa Ana της Καλιφόρνια, επιλέχθηκε για ένα βραβείο STTR σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Cornell για την ανάπτυξη μπαταριών ιόντων λιθίου χαμηλού κόστους με πιο επιθυμητή απόδοση, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής. Οι μπαταρίες θα μπορούσαν να ωφελήσουν την υβριδική ηλεκτρική ή ηλεκτροπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα βραβεία της πρώτης φάσης γίνονται σε μικρές επιχειρήσεις για να αποδείξουν την αξία και την εφικτότητα των καινοτομιών τους. Οι συμβάσεις SBIR φάσης Ι διαρκούν έξι μήνες και οι συμβάσεις STTR φάσης Ι διαρκούν 13 μήνες. Με βάση την πρόοδό τους κατά τη Φάση Ι, οι εταιρείες μπορούν να υποβάλουν προτάσεις σε επόμενες ευκαιρίες SBIR / STTR και να λάβουν πρόσθετη χρηματοδότηση.

«Το βραβείο Φάσης Ι είναι μόνο το πρώτο βήμα για να βοηθήσουμε αυτές τις μικρές επιχειρήσεις να φέρουν τις τεχνολογίες και τις ιδέες τους στην αγορά», δήλωσε η Εκτελεστική Πρόγραμμα της NASA SBIR / STTR Jenn Gustetic. «Γνωρίζουμε ότι αυτές οι εταιρείες δεν χρειάζονται μόνο χρηματοδότηση, αλλά και επιχειρηματική καθοδήγηση και εμπειρογνωμοσύνη στον κλάδο για να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν καλύτερα προϊόντα και να αναπτυχθούν. Το πρόγραμμά μας στοχεύει να βοηθήσει καθένα από αυτά στο ταξίδι τους στην εμπορευματοποίηση. "

Η δομή του προγράμματος SBIR / STTR της NASA επιτρέπει στον οργανισμό να επενδύει συνεχώς σε μικρές επιχειρήσεις καθώς οι τεχνολογίες τους φτάνουν σε διαφορετικά στάδια ωριμότητας. Οι συμβάσεις της Φάσης II υποστηρίζουν το πρωτότυπο. Το πρόγραμμα ενισχύει επίσης την ταχεία ανάπτυξη και ένταξη στην εμπορική αγορά και τις αποστολές της NASA μέσω ευκαιριών μετά τη Φάση II.

Η NASA σκοπεύει να επιλέξει και να αναθέσει διαδοχικές συμβάσεις Φάσης II πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε ορισμένες εταιρείες με προηγούμενες συμβάσεις Φάσης II. Αυτά τα επερχόμενα βραβεία θα ωριμάσουν περαιτέρω μια σειρά τεχνολογιών που σχετίζονται με την αειφόρο εξερεύνηση της Σελήνης, το πρόγραμμα Artemis και τους ευρύτερους στόχους της Αμερικής σε Σελήνη προς τον Άρη.

Το πρόγραμμα SBIR / STTR της NASA αποτελεί μέρος της Διεύθυνσης Διαστημικής Αποστολής της Υπηρεσίας και διαχειρίζεται το Κέντρο Έρευνας Ames της NASA στην Silicon Valley της Καλιφόρνιας. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει τις μικρές επιχειρήσεις να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες που ανταποκρίνονται στις ειδικές ανάγκες έρευνας και ανάπτυξης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τη δυνατότητα εμπορευματοποίησης.

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-invests-51-million-in-innovative-ideas-from-us-small-businesses

040-selectionannoucement_2020_infographic_63020.thumb.jpg.96c972a4e70a9e3ba2b9753e55d9c0bc.jpg

photo_06-30-12.thumb.jpg.bb4a5381482545d81881e0ce19f24989.jpg

photo_06-30-11.thumb.jpg.5e02750c93e65a322035ad2bb6212ddd.jpg

photo_06-30-10.thumb.jpg.f0d5cc19f93d6f2685e23c4506e97d41.jpg

photo_06-30-09.thumb.jpg.a574c12047b874a541412d02cc45a2ba.jpg

photo_06-30-08.thumb.jpg.22188fffaa823f6087ecd6ad8796420d.jpg

photo_06-30-07.thumb.jpg.fd0ddc958f7e1e5bef2483f4f3ff142e.jpg

photo_06-30-06.thumb.jpg.af042ec6416047b4a0c6ceb2a74800c5.jpg

photo_06-30-05.thumb.jpg.efa24b0f2074d7f3e444b944ad564f6c.jpg

photo_06-30-04.thumb.jpg.29ab3587f5a5b2108033b7a96bdb24b0.jpg

photo_06-30-03.thumb.jpg.e26bc64930721c7460aaca519e0ee246.jpg

photo_06-30-02.thumb.jpg.ffbd6dde56e87d3cf858634387ba8ef8.jpg

photo_06-30-01.thumb.jpg.2a77bfa27683a12947817d73bf15584d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΒΕΑΜ : Η ερευνητική ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ που καινοτομεί στη διαστημική τεχνολογία. :cheesy:

Επιτυχίες εκτός ελληνικών συνόρων γνωρίζει ήδη, στις πρώτες δοκιμασίες μετά τη σύστασή της, η ομάδα ΒEAM (Beyond Earth Aristotle Missions) του ΑΠΘ, η οποία ασχολείται με προγράμματα καινοτομίας και έρευνας στην τεχνολογία της διαστημικής και τις σύγχρονες εφαρμογές της.

«Δοκιμάσαμε τις δυνάμεις μας με τη δημιουργία της ομάδας και συμμετείχαμε σε διαγωνισμούς, με πρώτο τον διαγωνισμό BEXUS/REXU, που διοργανώνεται με τη συνεργασία τριών διαστημικών υπηρεσιών –της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος ESA, της γερμανικής DLR, και της SNSB, της Σουηδικής Υπηρεσίας Διαστήματος. Ενταχθήκαμε πρώτοι από την Ελλάδα», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η Μελίνα Κούκου, αρχηγός της φοιτητικής ομάδας διαστημικής.

Η BEAM είναι μια φοιτητική ομάδα που «στήθηκε» μόλις πριν από δύο χρόνια και η πρώτη της συμμετοχή στον BEXUS/REXU δεν ήταν μια απλή διαδικασία: «Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός στον οποίο επιλέχθηκε να συμμετέχει η BEAM ψάχνει την καινοτομία στις διαστημικές τεχνολογίες που ενδεχομένως θα μπορέσουν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν γενικότερα», ανέφερε η κ.Κούκου.

«Σε ένα μπαλόνι ή πύραυλο με στόχο την καινοτομία»

Οι ομάδες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό BEXUS/REXU χρησιμοποιούν δύο πλατφόρμες για να δοκιμάσουν το σύστημα (σ.σ διάταξη) που θα έχουν ετοιμάσει. Η πρώτη πλατφόρμα είναι ένα στρατοσφαιρικό μπαλόνι και, όπως εξήγησε η αρχηγός της ομάδας του ΑΠΘ, «σε μια πτήση 5 ωρών μπορεί κανείς να εντάξει τα πειράματά του σε υψόμετρο 35 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης». Η δεύτερη πλατφόρμα είναι ένας πύραυλος που εκτελεί παραβολική τροχιά.

Στις πλατφόρμες κάθε ομάδα μπορεί να εκτελέσει πειράματα διαστημικής σε συγκεκριμένες συνθήκες που, στην περίπτωση του πυραύλου, είναι συνθήκες μικροβαρύτητας.

Η ΒEAM του ΑΠΘ, μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο από τη σύστασή της στα τέλη του 2019, πέτυχε να εκτοξευτεί η διάταξη που είχε προτείνει στις συγκεκριμένες τρεις διαστημικές υπηρεσίες. Πρόκειται για «μια τηλεπικοινωνιακή διάταξη/κεραία που μπορεί και διπλώνει ώστε να εξοικονομείται, ενδεχομένως, χώρος στις εκτοξεύσεις», όπως διευκρίνισε η κ. Κούκου, εκφράζοντας την άποψη πως «σε ό,τι αφορά το Διάστημα τα τελευταία χρόνια όλα αλλάζουν».

«Είμαστε πια στην εποχή του επονομαζόμενου New Space, που «ζητά» από τους επιστήμονες και τους τεχνικούς μικρό όγκο, μικρό βάρος και εύκολες εκτοξεύσεις», σημείωσε η κ. Κούκου που μαζί με τους συναδέλφους της τώρα εργάζεται για τη συμμετοχή της ομάδας όχι σε ένα, αλλά σε δύο διαφορετικά πρότζεκτ.

«Θα συμμετέχουμε και στον ίδιο διαγωνισμό με μια νέα διάταξη αυτή τη φορά, αλλά και σε έναν ακόμη, μια προσπάθεια της Ελβετικής Υπηρεσίας Διαστήματος (σ.σ Swiss Space Center), τον διαγωνισμό με την ονομασία IGLUNA*», απάντησε ερωτηθείσα για τα τρέχοντα σχέδια της ομάδας.

https://www.in.gr/2020/07/02/tech/veam-ereynitiki-omada-foititon-tou-apth-pou-kainotomei-sti-diastimiki-texnologia/

fgfgfg.thumb.jpg.0c34936f1bd1bae766ca1bb4432278a0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανεπιτυχής αποστολή πυραύλου από τη Rocket Lab. :cheesy:

Ανεπιτυχής ήταν η τελευταία αποστολή της Rocket Lab- αμερικανικής εταιρείας που εκτοξεύει τους πυραύλους της από τη Νέα Ζηλανδία.

Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, μετά από επιτυχή εκτόξευση, πτήση του πρώτου ορόφου και αποχωρισμό ορόφων, έλαβε χώρα μια «ανωμαλία» στο πλαίσιο της 13ης αποστολής Electron, «Pics or It Didn't Happen».

Το συμβάν έλαβε χώρα περίπου τέσσερα λεπτά μετά την έναρξη της πτήσης στις 4 Ιουλίου και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του πυραύλου, η οποία, όπως τόνισε η Rocket Lab, έλαβε χώρα με ασφάλεια. Ως αποτέλεσμα το φορτίο του πυραύλου Electron δεν τέθηκε σε τροχιά. Η εταιρεία συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές για τη διερεύνηση του περιστατικού.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη στους πελάτες μας, Spaceflight Inc, Canon Electronics Inc, Planet και In-Space Missions για την απώλεια των φορτίων τους...η ανωμαλία αυτή είναι υπενθύμιση πως οι εκτοξεύσεις πυραύλων στο διάστημα μπορεί να μη συγχωρούν λάθη, μα θα βρούμε το πρόβλημα, θα το λύσουμε και θα επιστρέψουμε με ασφάλεια στην εξέδρα το συντομότερο δυνατόν» είπε ο Πίτερ Μπεκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Rocket Lab.

H εταιρεία υπογραμμίζει πως το ατύχημα έλαβε χώρα μετά από 11 συνεχείς επιτυχείς εκτοξεύσεις του πυραύλου Electron (η πρώτη δεν είχε φτάσει στην επιδιωκόμενη τροχιά). Η Rocket Lab έχει πάνω από οκτώ στην παραγωγή, έτοιμους για ταχεία επιστροφή στις πτήσεις μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές έρευνες.

Όπως αναφέρει το BBC, η εκτόξευση έγινε από τη χερσόνησο Μαχία στο Βόρειο Νησί της Ν. Ζηλανδίας.

Η Rocket Lab είχε προκαλέσει αίσθηση κατά το «ντεμπούτο» του πυραύλου Electron το 2017, και είναι μια από μια σειρά εταιρειών που επιδιώκουν εκτοξεύσεις μικρών δορυφόρων με οικονομικούς πυραύλους, σε μια αναδυόμενη αγορά.

Το κύριο φορτίο ήταν ένας δορυφόρος της Canon Electronics, ενώ η Planet ήθελε να θέσει σε τροχιά πέντε νέους δορυφόρους της. Όσον αφορά στην In-Space, το δικό της φορτίο ήταν πλατφόρμα Faraday-1, ένα είδος «car pool» δορυφόρου που επιτρέπει σε «τρίτους» να στέλνουν φορτία στο διάστημα χωρίς να απαιτείται να φτιάξουν ολόκληρο διαστημόπλοιο μόνοι τους.

https://www.naftemporiki.gr/story/1616282/anepituxis-apostoli-puraulou-apo-ti-rocket-lab

 

 

 

 

Σύμβαση διαστημικών σκαφών NASA Βραβεία Total and Spectral Solar Irradiance Sensor-2. :cheesy:

Η NASA έχει αναθέσει τη σύμβαση διαστημικού σκάφους Total and Spectral Solar Irradiance Sensor-2 (TSIS-2) στον Όμιλο General Atomics Electromagnetic Systems του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

Πρόκειται για μια υβριδική σταθερή τιμή, χρόνο και υλικά συμβόλαιο ύψους περίπου 32,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Το βασικό συμβόλαιο αφορά την ανάπτυξη διαστημικών σκαφών ύψους περίπου 29,2 εκατομμυρίων δολαρίων. Το συμβόλαιο περιέχει επίσης Επιλογές 1 έως 9 για καθυστερήσεις εκτόξευσης και επιχειρήσεις αποστολής στο ποσό των περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων. Το τμήμα χρόνου και υλικών της σύμβασης δεν υπερβαίνει το ποσό των 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Η περίοδος εκτέλεσης διαρκεί από τώρα έως τον Μάιο του 2026. Οι εργασίες θα εκτελούνται κυρίως στην εγκατάσταση του αναδόχου. Η Γενική Ατομική θα αναπτύξει και θα δοκιμάσει το βασικό διαστημικό σκάφος για το έργο TSIS-2 · ενσωμάτωση του πρωτογενούς οργάνου στο παρατηρητήριο · και παρέχει τη λειτουργική, την απόδοση και τις περιβαλλοντικές δοκιμές του παρατηρητηρίου. Ο ανάδοχος θα αποστείλει επίσης το διαστημικό σκάφος στον τόπο εκτόξευσης και θα υποστηρίξει επιχειρήσεις εκτόξευσης, επαλήθευση επιδόσεων σε τροχιά και λειτουργίες του κέντρου επιχειρησιακών αποστολών για τρία χρόνια, μέσω του παροπλισμού του διαστημικού σκάφους TSIS-2.

Πρόκειται για μια κατευθυνόμενη αποστολή για την αντιμετώπιση της έκθεσης Decadal Survey 2017 για συνεχείς πολυεκδικές παγκόσμιες μετρήσεις ηλιακής ακτινοβολίας και θα συνεχίσει τη συλλογή δεδομένων υψηλής ποιότητας για το μακροπρόθεσμο ρεκόρ του κλίματος. Αυτές οι μετρήσεις είναι απαραίτητες για την επιστημονική κοινότητα για την κατανόηση των ηλιακών επιδράσεων στο κλίμα της Γης.

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-awards-total-and-spectral-solar-irradiance-sensor-2-spacecraft-contract

 

 

Ο Διαστημικός Σταθμός περνά μπροστά από τον Ήλιο. :cheesy:

Στις 24 και 25 Ιουνίου ο αστροφωτογράφος Thierry Legault «συνέλαβε» με την κάμερά του το πέρασμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μπροστά από τον Ήλιο. Στις φωτογραφίες διακρίνεται ο ρομποτικός βραχίονας του σταθμού Canadarm2 (μήκους 17,8 m) αλλά και η παρκαρισμένη κάψουλα της SpaceX Dragon:

Λεπτομέρειες για την φωτογράφιση μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ:

https://www.universetoday.com/146830/one-of-the-best-pictures-ever-taken-of-iss-from-the-ground-you-can-even-see-the-canadarm2/

https://physicsgg.me/2020/07/05/%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%b8%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%bd%ce%ac-%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%ac-%ce%b1/

legault2.thumb.png.157708c1e53b643922b45d1f0342eab3.png

rocket-lab-puraulos-electron.jpg.a31248d57fcf6164cf8f53ba42596406.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Progress MS-15 (TGC) :cheesy:

Ολοκληρώθηκε η επαλήθευση των ηλιακών μπαταριών του φορτηγού πλοίου Progress MS-15

Στο συγκρότημα συναρμολόγησης και δοκιμών του 254 Baikonur Cosmodrome, συνεχίζεται η προετοιμασία προ-πτήσης του οχήματος μεταφοράς φορτίου Progress MS-15 (TGC). Οι ειδικοί της RSC Energia και της CC Yuzhny ολοκλήρωσαν την προγραμματισμένη λειτουργία της φωτοβολίδας ελέγχου των ηλιακών συλλεκτών του ενσωματωμένου συστήματος τροφοδοσίας του οχήματος.

Ο έλεγχος της λειτουργίας των ηλιακών συλλεκτών προβλέπει την τακτική ανάπτυξη τμημάτων ηλιακών κυττάρων και την ακτινοβολία τους με ισχυρούς λαμπτήρες για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας της μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια. Επιπλέον, οι ελεγκτές έλεγξαν τη στεγανότητα του υδραυλικού ελατηρίου του συστήματος ύδρευσης Rodnik και ολοκλήρωσαν την τακτική απολύμανση του διαμερίσματος φορτίου του πλοίου.

Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το Progress MS-15 TGC έχει προγραμματιστεί για τις 23 Ιουλίου 2020 από το κοσμοδρόμιο Baikonur στο πλαίσιο του προγράμματος της 76ης αποστολής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_07-06.html

 

 

 

ΕΟΔ: Σε ελληνικό έδαφος ο πρώτος επίγειος σταθμός του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη νέα γενιά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. :cheesy:

Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος σταθμός του ευρωπαϊκού προγράμματος για την επόμενη γενιά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών («fibre in the sky»), όπως ενημέρωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ-ESA) τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η τελική επιλογή θα πραγματοποιηθεί από τον ESA ανάμεσα σε δυο ελληνικά αστεροσκοπεία: το «Αρίσταρχος» στον Χελμό και το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου στην Κυλλήνη Κορινθίας. Υπογραμμίζεται ότι το «fibre in the sky» περιλαμβάνει υπερυψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων με τη χρήση δορυφόρων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, με την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών αναβάθμισης, ο σταθμός θα αποτελέσει κομβικό στοιχείο στη νέα γενιά δικτύων της Ευρώπης. Τα δίκτυα αυτά συνδυάζουν τις επίγειες υποδομές με τα δορυφορικά δίκτυα, για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με ταχύτητα άνω του 1 Gbps σε κρατικές υπηρεσίες, πολίτες και επιχειρήσεις. Οι νέες τεχνολογίες επικοινωνίας μεταξύ δορυφόρων και επίγειων σταθμών αντικαθιστούν τα ραδιοκύματα με συστήματα λέιζερ και είναι ευρύτερα γνωστές ως «fibre in the sky». Επίσης, ανοίγουν τον δρόμο για την παροχή σύγχρονων, ποιοτικών και αξιόπιστων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε απομακρυσμένες περιοχές. Ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με επίγειες υποδομές όπως τα δίκτυα οπτικών ινών και τα σχεδιαζόμενα δίκτυα κινητών επικοινωνιών 5G δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον για την απρόσκοπτη μετάδοση δεδομένων ακόμα και σε ακραίες συνθήκες.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η επιλογή των δύο ελληνικών αστεροσκοπείων έρχεται σε συνέχεια της στόχευσης που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα για τη συμμετοχή της σε προγράμματα της ESA που αφορούν στους τομείς των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών 5G και της γεωεπισκόπησης (Earth Observation).

Η συγκεκριμένη στρατηγική αναπτύχθηκε κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου της ESA σε υπουργικό επίπεδο (Space19+) τον Νοέμβριο του 2019. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης προσυπέγραψε τη Διακήρυξη Euro QCI (Quantum Communication Infrastructure), με την οποία η Ελλάδα γίνεται μέλος της ομάδας των ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν ενεργά στην ασφάλεια νέας γενιάς για προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Πληροφορίες για τα Αστεροσκοπεία Χελμού «Αρίσταρχος» και Κρυονερίου

Το Αστεροσκοπείο Χελμού «Αρίσταρχος» βρίσκεται σε υψόμετρο 2.340 μ., σε απόσταση 240 χλμ. από την Αθήνα. Το «Αρίσταρχος» εγκαινιάστηκε το 2007 και αποτελεί τη μεγαλύτερη ερευνητική υποδομή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Είναι το μεγαλύτερο αστεροσκοπείο στα Βαλκάνια και το δεύτερο μεγαλύτερο στην ηπειρωτική Ευρώπη, ενώ φιλοξενεί το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει ποτέ η εταιρεία Zeiss.

Το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου βρίσκεται στην κορυφή του όρους Κυλλήνη Κορινθίας σε υψόμετρο 905 μ. και σε απόσταση 130 χλμ. Από την Αθήνα. Ιδρύθηκε το 1972, ενώ το κατοπτρικό του τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε το 1975 αναβαθμίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος NELIOTA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, για την καταγραφή προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών στη Σελήνη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1616656/eod-se-elliniko-edafos-o-protos-epigeios-stathmos-tou-europaikou-programmatos-gia-ti-nea-genia-tilepikoinoniakon-upiresion

photo_07-06-06.thumb.jpg.c2ce1b86eb31a8accac77c1cc4890aab.jpg

photo_07-06-05.thumb.jpg.e8d2d5733516654e066d30125eda62de.jpg

photo_07-06-04.thumb.jpg.40caf7e41318dd28cc76365ad9ce86a7.jpg

photo_07-06-03.thumb.jpg.9f55aa274eb2bf7ab36750b4ec729394.jpg

photo_07-06-02.thumb.jpg.883b5699d707db5726db97a487a78008.jpg

photo_07-06-01.thumb.jpg.3c5584b3cbfb1cce5ef25b909b5de569.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Progress MS-15 (TGC) :cheesy:

Ολοκληρώθηκε η επαλήθευση των ηλιακών μπαταριών του φορτηγού πλοίου Progress MS-15

Στο συγκρότημα συναρμολόγησης και δοκιμών του 254 Baikonur Cosmodrome, συνεχίζεται η προετοιμασία προ-πτήσης του οχήματος μεταφοράς φορτίου Progress MS-15 (TGC). Οι ειδικοί της RSC Energia και της CC Yuzhny ολοκλήρωσαν την προγραμματισμένη λειτουργία της φωτοβολίδας ελέγχου των ηλιακών συλλεκτών του ενσωματωμένου συστήματος τροφοδοσίας του οχήματος.

Ο έλεγχος της λειτουργίας των ηλιακών συλλεκτών προβλέπει την τακτική ανάπτυξη τμημάτων ηλιακών κυττάρων και την ακτινοβολία τους με ισχυρούς λαμπτήρες για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας της μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια. Επιπλέον, οι ελεγκτές έλεγξαν τη στεγανότητα του υδραυλικού ελατηρίου του συστήματος ύδρευσης Rodnik και ολοκλήρωσαν την τακτική απολύμανση του διαμερίσματος φορτίου του πλοίου.

Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το Progress MS-15 TGC έχει προγραμματιστεί για τις 23 Ιουλίου 2020 από το κοσμοδρόμιο Baikonur στο πλαίσιο του προγράμματος της 76ης αποστολής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_07-06.html

 

 

 

ΕΟΔ: Σε ελληνικό έδαφος ο πρώτος επίγειος σταθμός του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη νέα γενιά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. :cheesy:

Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος σταθμός του ευρωπαϊκού προγράμματος για την επόμενη γενιά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών («fibre in the sky»), όπως ενημέρωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ-ESA) τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η τελική επιλογή θα πραγματοποιηθεί από τον ESA ανάμεσα σε δυο ελληνικά αστεροσκοπεία: το «Αρίσταρχος» στον Χελμό και το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου στην Κυλλήνη Κορινθίας. Υπογραμμίζεται ότι το «fibre in the sky» περιλαμβάνει υπερυψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων με τη χρήση δορυφόρων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, με την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών αναβάθμισης, ο σταθμός θα αποτελέσει κομβικό στοιχείο στη νέα γενιά δικτύων της Ευρώπης. Τα δίκτυα αυτά συνδυάζουν τις επίγειες υποδομές με τα δορυφορικά δίκτυα, για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με ταχύτητα άνω του 1 Gbps σε κρατικές υπηρεσίες, πολίτες και επιχειρήσεις. Οι νέες τεχνολογίες επικοινωνίας μεταξύ δορυφόρων και επίγειων σταθμών αντικαθιστούν τα ραδιοκύματα με συστήματα λέιζερ και είναι ευρύτερα γνωστές ως «fibre in the sky». Επίσης, ανοίγουν τον δρόμο για την παροχή σύγχρονων, ποιοτικών και αξιόπιστων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε απομακρυσμένες περιοχές. Ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με επίγειες υποδομές όπως τα δίκτυα οπτικών ινών και τα σχεδιαζόμενα δίκτυα κινητών επικοινωνιών 5G δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον για την απρόσκοπτη μετάδοση δεδομένων ακόμα και σε ακραίες συνθήκες.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η επιλογή των δύο ελληνικών αστεροσκοπείων έρχεται σε συνέχεια της στόχευσης που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα για τη συμμετοχή της σε προγράμματα της ESA που αφορούν στους τομείς των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών 5G και της γεωεπισκόπησης (Earth Observation).

Η συγκεκριμένη στρατηγική αναπτύχθηκε κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου της ESA σε υπουργικό επίπεδο (Space19+) τον Νοέμβριο του 2019. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης προσυπέγραψε τη Διακήρυξη Euro QCI (Quantum Communication Infrastructure), με την οποία η Ελλάδα γίνεται μέλος της ομάδας των ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν ενεργά στην ασφάλεια νέας γενιάς για προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Πληροφορίες για τα Αστεροσκοπεία Χελμού «Αρίσταρχος» και Κρυονερίου

Το Αστεροσκοπείο Χελμού «Αρίσταρχος» βρίσκεται σε υψόμετρο 2.340 μ., σε απόσταση 240 χλμ. από την Αθήνα. Το «Αρίσταρχος» εγκαινιάστηκε το 2007 και αποτελεί τη μεγαλύτερη ερευνητική υποδομή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Είναι το μεγαλύτερο αστεροσκοπείο στα Βαλκάνια και το δεύτερο μεγαλύτερο στην ηπειρωτική Ευρώπη, ενώ φιλοξενεί το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει ποτέ η εταιρεία Zeiss.

Το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου βρίσκεται στην κορυφή του όρους Κυλλήνη Κορινθίας σε υψόμετρο 905 μ. και σε απόσταση 130 χλμ. από την Αθήνα. Ιδρύθηκε το 1972, ενώ το κατοπτρικό του τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε το 1975 αναβαθμίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος NELIOTA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, για την καταγραφή προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών στη Σελήνη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1616656/eod-se-elliniko-edafos-o-protos-epigeios-stathmos-tou-europaikou-programmatos-gia-ti-nea-genia-tilepikoinoniakon-upiresion

 

 

 

 

Η NASA Παρέχει Ενημέρωση για το Εμπορικό Πρόγραμμα Πληρώματος, του Orbital Flight Test της Boeing. :cheesy:

Η NASA θα φιλοξενήσει μια τηλεδιάσκεψη μέσων στις 2:30 μ.μ. EDT την Τρίτη, 7 Ιουλίου, για να συζητήσει το αποτέλεσμα της επισκόπησης High Visibility Close Call του μη επεξεργασμένου Orbital Flight Test του διαστημικού σκάφους Starliner της Boeing του Δεκεμβρίου 2019.

Οι συμμετέχοντες στην ενημέρωση θα είναι:

Kathy Lueders, αναπληρωτής διαχειριστής της Διεύθυνσης Αποστολής Ερευνών και Επιχειρήσεων της NASA

Steve Stich, διευθυντής του εμπορικού προγράμματος πληρώματος της NASA

Ο ήχος της τηλεδιάσκεψης θα μεταδοθεί ζωντανά online στο:

https://www.nasa.gov/live

Για να συμμετάσχουν στην τηλεδιάσκεψη, τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να επικοινωνήσουν με τον Joshua Finch στη διεύθυνση joshua.a.finch@nasa.gov έως τις 2 μ.μ. Τρίτη για πληροφορίες μέσω τηλεφώνου.

Η Boeing κατάφερε να ολοκληρώσει έναν αριθμό δοκιμαστικών στόχων κατά τη διάρκεια της πτήσης του Δεκεμβρίου, αλλά δεν μπόρεσε να φτάσει στην προγραμματισμένη τροχιά και να αγκυροβολήσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Μια ομάδα έρευνας ιδρύθηκε τον Μάρτιο για να αναπτύξει συστάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποτροπή παρόμοιων σεναρίων από το μέλλον.

Τον Μάρτιο, η NASA και η Boeing ολοκλήρωσαν μια κοινή ανεξάρτητη ανασκόπηση των ανωμαλιών που βίωσαν κατά τη διάρκεια της δοκιμής πτήσης. Μια περίληψη των συστάσεων και το σχέδιο δράσης που έχει ήδη εφαρμοστεί θα είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο στη διεύθυνση:

http://www.nasa.gov/commercialcrew

Η δοκιμή πτήσης Orbital της Boeing ήταν μια άθικτη δοκιμή του διαστημικού σκάφους πληρώματος Starliner της εταιρείας στο πλαίσιο του Προγράμματος Εμπορικών Πρακτικών της NASA.

Μάθετε περισσότερα για το εμπορικό πλήρωμα στη διεύθυνση:

https://www.nasa.gov/exploration/commercial/crew/index.html

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-provides-update-on-commercial-crew-program-close-call-review-of-boeing-s-orbital

photo_07-06-06.thumb.jpg.6c2eeaff388fc95d9456340431b9ed69.jpg

photo_07-06-05.thumb.jpg.fd95609961a752a5cb2d67d77ae5cf36.jpg

photo_07-06-04.thumb.jpg.a6547bb05a8f53599e012f2aff25bb17.jpg

photo_07-06-03.thumb.jpg.8500ab1965b7ebd2713d1bdbd6cf1269.jpg

photo_07-06-02.thumb.jpg.cfa3e9b340bf14c9ba631f65e72b3a60.jpg

photo_07-06-01.thumb.jpg.120407401e6c617fc52be9ffe903877b.jpg

49351604192_f238aeaf3b_k.thumb.jpg.2d2214133549998d96da5ad569564ce1.jpg

ilektrokinitoi-doruforoi-tilepikoinonion-apo-tin-esa.jpg.23ce4e6a3774afc22c5f6f22cea8019d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Esa και η Nasa ευθυγραμμίζουν τους δορυφόρους για τη μέτρηση του πάγου της Ανταρκτικής. :cheesy:

Οι κοινές παρατηρήσεις θα πρέπει να βελτιώσουν τη μέτρηση όλου του πάγου στην Ανταρκτική και την Αρκτική

Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι επιστήμονες πρόκειται να πάρουν μια μοναδική άποψη για τον πολικό πάγο καθώς οι αντίστοιχες διαστημικές υπηρεσίες τους ευθυγραμμίζουν δύο δορυφόρους στον ουρανό. Η Τρίτη δόθηκε εξουσιοδότηση για το διαστημικό σκάφος Cryosat-2 της Ευρώπης να ανεβάσει την τροχιά του μόλις κάτω από ένα χιλιόμετρο.

Αυτό θα αυξήσει κατά πολύ τον αριθμό των συμπτωματικών παρατηρήσεων που μπορεί να κάνει με την αποστολή Icesat-2 των Αμερικανών.

Ένα αποτέλεσμα αυτής της νέας στρατηγικής θα είναι οι πρώτοι αξιόπιστοι χάρτες πάχους θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική.

Επί του παρόντος, οι μύλοι στο νότιο άκρο καταπατούν τις προσπάθειες να μετρήσουν την κάθετη διάστασή τους.

Ισχυρό χιόνι μπορεί να συσσωρεύεται πάνω από τον πλωτό πάγο, κρύβοντας το πραγματικό του πάχος. Πράγματι, η σημαντική φόρτωση μπορεί ακόμη και να ωθήσει τον πάγο της Ανταρκτικής κάτω από το νερό.

Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα διαφορετικά όργανα των δύο δορυφόρων που λειτουργούν σε συνδυασμό μπορούν να τους βοηθήσουν να διασπάσουν αυτήν την πολυπλοκότητα. Το Nces's Icesat-2, το οποίο περιστρέφεται γύρω από τον κόσμο σε υψόμετρο περίπου 500 χιλιομέτρων, χρησιμοποιεί ένα λέιζερ για να μετρήσει την απόσταση από την επιφάνεια της Γης - και ως εκ τούτου το ύψος των αντικειμένων. Αυτή η φωτεινή δέσμη αντανακλά απευθείας από την κορυφή του χιονιού.

Το Cryosat-2 της Esa, από την άλλη πλευρά, σε υψόμετρο περίπου 720 χιλιομέτρων, χρησιμοποιεί το ραντάρ ως εργαλείο ύψους και αυτό διεισδύει πολύ πιο βαθιά στο κάλυμμα του χιονιού πριν αναπηδήσει.

Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα για τα δύο είναι η κάλυψη του χιονιού στον πάγο

Προς το παρόν, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν πολύ παλιά μοντέλα κλιματολογίας για να μετρήσουν το πιθανό βάθος της κάλυψης χιονιού όταν παρατηρούν θαλάσσιο πάγο τόσο στην Αρκτική όσο και στην Ανταρκτική. Και ενώ αυτά τα μοντέλα εξακολουθούν να λειτουργούν αρκετά καλά στο βορρά, είναι δίπλα στο άχρηστο στο νότο.

"Το να δουλέψουμε μαζί οι Icesat και Cryosat θα μοιάζουν με αυτό το αυτόνομο σύστημα μέτρησης όπου δεν χρειάζεται πλέον να βασίζουμε σε ξεπερασμένα σύνολα δεδομένων", εξήγησε η ραντάρ της Nasa και η επιστήμονας της υψομετρίας λέιζερ Δρ Rachel Tilling.

"Στο μέλλον, θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια το χιόνι και επομένως να εκτιμήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια το πάχος του θαλάσσιου πάγου. Στην Αρκτική, θα μειώσει τα λάθη μας. Στην Ανταρκτική, δεν νομίζω ότι γνωρίζουμε ακόμη ακριβώς πόσο ωραίο θα μπορούσε να είναι αυτό », είπε στο BBC News.

Ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό στο διάστημα και στο χρόνο.

Το χειμώνα, μπορεί να εκτείνεται σε έκταση 18 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων - περισσότερο από την έκταση της ίδιας της ηπειρωτικής ηπείρου (14 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα). Ωστόσο, το καλοκαίρι, ο πλωτός πάγος θα λιώσει σε μόλις 2-3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αλλά χωρίς μια ακριβή εκτίμηση της τρίτης διάστασης - πάχος και πάχος όγκου - οι επιστήμονες χάνουν κάποιες βασικές γνώσεις σχετικά με τις επιπτώσεις αυτής της μεγάλης ταλάντευσης στην έκταση του πάγου.

Weddell Sea: Είναι εύκολο να μετρηθεί η επιφάνεια του θαλάσσιου πάγου, όχι τόσο του πάχους του

"Αν πάρεις για παράδειγμα τον παχύτερο θαλάσσιο πάγο στη δυτική Θάλασσα Weddell - αυτό τελικά εξάγεται στον νότιο Ατλαντικό. Και αυτό που κάνεις είναι ουσιαστικά η εξαγωγή γλυκού νερού (ο θαλάσσιος πάγος ενσωματώνει λίγο αλάτι όταν παγώνει) που πρόκειται να επηρεάζει την κατανομή της αλατότητας των ωκεανών και της κυκλοφορίας του ωκεανού όταν λιώνει τελικά ο πάγος ", δήλωσε ο Δρ Mark Drinkwater, επικεφαλής της Επιστήμης της Γης και της Αποστολής στην Esa." Και αν μπορούμε να πούμε κάτι για τη φόρτωση χιονιού στον θαλάσσιο πάγο τότε μπορούμε επίσης να πεις κάτι για την κατακρήμνιση στην Ανταρκτική. Αυτό είναι κάτι για το οποίο είμαστε εντελώς αφελείς. Έτσι θα έχουμε τόσο ατμοσφαιρικές όσο και ωκεάνιες γνώσεις. "

Artwork: Η αποστολή Icesat της Nasa χρησιμοποιεί ένα λέιζερ για τη μέτρηση του ύψους των επιφανειών πάγου στη Γη

Την Τρίτη, οι διευθυντές της Esa έδωσαν την τελική έγκριση για την κοινή εκστρατεία γνωστή ως Cryo2Ice.

Η Cryosat θα πυροβολήσει τους προωθητές της στις 16 Ιουλίου για να ανέβει μερικές εκατοντάδες μέτρα ψηλότερα στον ουρανό. Ο ελιγμός, ο οποίος θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες, δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη διάρκεια ζωής της αποστολής, καθώς το διαστημικό σκάφος διαθέτει άφθονο καύσιμο.

Ο διευθυντής αποστολής της Esa Cryosat, Δρ Tommaso Parrinello, δήλωσε στο BBC News: «Ο Icesat είναι αρκετά κάτω από εμάς, οπότε δεν μπορούμε να πάμε κάτω για να τους συναντήσουμε, αλλά ανεβαίνοντας βρίσκουμε αυτήν την απίστευτη συντονισμένη τροχιά στην οποία για κάθε 19 τροχιές για εμάς και 20 τροχιές για αυτούς - θα συναντηθούμε στους πόλους μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονική υστέρηση. Βασικά, κάθε 1,5 ημέρες, συναντιόμαστε πάνω από τους πόλους μέσα σε λίγες ώρες ο ένας από τον άλλο και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να παρατηρήσουμε τον ίδιο πάγο σχεδόν ταυτόχρονα.

"Αυτό θα μπορούσε να είναι επαναστατικό. Ίσως να μην έχουμε ποτέ την ευκαιρία να το κάνουμε ξανά με δύο τέτοια διαφορετικά μέσα."

Το πιο κοντινό που μπορούμε να φτάσουμε σε αυτήν τη λειτουργία διπλής παρατήρησης είναι ένα μελλοντικό διαστημικό σκάφος ραντάρ με κωδικό όνομα Cristal. Θα χαρτογραφήσει τον πάγο σε δύο ζώνες συχνοτήτων για να πάρει μερικές από τις διαφορές στον τρόπο με τον οποίο το χιόνι και ο πάγος θα διασκορπίσουν τα δορυφορικά σήματα, αλλά το αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο έντονο όσο μεταξύ Cryosat και Icesat.

Την περασμένη εβδομάδα, η επιτροπή βιομηχανικής πολιτικής της Esa έδωσε το νεύμα στην Airbus στη Γερμανία για να ξεκινήσει την ανάπτυξη της Cristal. Η αποστολή θα μπορούσε να πετάξει μέχρι το τέλος της δεκαετίας, εάν μπορούν να συγκεντρωθούν επαρκείς πόροι από τον οργανισμό και τον εταίρο του στο έργο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

https://www.bbc.com/news/science-environment-53326490?intlink_from_url=https://www.bbc.com/news/topics/c77jz3mdmnxt/nasa&link_location=live-reporting-story

_99848489_33ab1176-c592-49f1-977d-aba75aca1f58.jpg.3b7f266188f91875330f0a25bb443ece.jpg

_113276972_img_4847_edit_2.jpg.d5a8e5283a12e510b0236f218da72881.jpg

_113276980_705730main_seaice-cryosatpass-orig_full.jpg.44bda7c402eff48268c7ca535c6955cb.jpg

_99848491_dadd7c31-dd3f-4e22-8f9d-4879935ecdf2.jpg.30cf20d603b7824b5885c8f72eed9a1e.jpg

_113276971_cryosat_update_624-nc.png.faa63a6ef730273a59f36d0c1d05044e.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δείτε πότε θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος τουριστικός περίπατος στο Διάστημα. :cheesy:

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας Space Adventures στο RIA Novosti, ο πρώτος τουριστικός περίπατος στο Διάστημα θα έχει διάρκεια μεταξύ 90 και 100 λεπτών.

«Περίπου τόσο χρειάζεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για μια τροχιά γύρω από τη Γη» δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι τουρίστες του Διαστήματος δεν μπορούν να μείνουν για έξι ή επτά ώρες έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπως οι επαγγελματίες αστροναύτες, αφού δεν έχουν ούτε την εμπειρία ούτε την εκπαίδευση.

Κατά τη διάρκεια του διαστημικού περιπάτου, οι τουρίστες θα μπορούν να παρατηρούν τη Γη από διαφορετικές γωνίες. Ο Ρώσος κοσμοναύτης Πάβελ Βινογκράτοφ δήλωσε ότι ο πρώτος «διαστημικός τουρίστας» που θα βγει έξω από τον Σταθμό ίσως να μπορέσει να πραγματοποιήσει συγκεκριμένα πειράματα, αλλά και να φωτογραφήσει τη Γη.

Μοναδική ευκαιρία

Ένας άλλος Ρώσος κοσμοναύτης ο Γκενάντι Παντάλκα, που έχει το παγκόσμιο ρεκόρ παραμονής στο Διάστημα (879 μέρες) τόνισε ότι ο διαστημικός περίπατος είναι μια μοναδική ευκαιρία που δίνεται από τη Ρωσία, η οποία διατηρεί δεσπόζουσα θέση στην αγορά του διαστημικού τουρισμού.

Στο τέλος Ιουνίου, η ρωσική εταιρεία πυραύλων Energiya, μέρος της κρατικής υπηρεσίας Διαστήματος, Roscosmos, υπέγραψε συμβόλαιο με την αμερικανική εταιρεία Space Adventures για μια τουριστική αποστολή στο ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού με έναν ρωσικό πύραυλο Soyuz. Κατά τη διάρκεια του διαστημικού ταξιδιού ένας από τους τουρίστες θα μπορέσει να βγει έξω από τον Σταθμό μαζί με έναν επαγγελματία κοσμοναύτη.

Το διαστημικό ταξίδι είναι προγραμματισμένο για το 2023.

https://www.pronews.gr/epistimes/tehnologia/893450_einai-oristiko-deite-pote-tha-pragmatopoiithei-o-protos-toyristikos

 

 

 

 

NASA: Έκλεισε τη μυρωδιά του διαστήματος σε ένα μπουκάλι. :cheesy:

Η NASA έκλεισε τη μυρωδιά του διαστήματος σε ένα μπουκάλι και την έφερε στη Γη με ένα νέο άρωμα, το Eau de Space.

Το άρωμα δημιουργήθηκε από τον χημικό Στιβ Πιρς, ο οποίος έχει συνάψει συμφωνία με τη NASA από το 2008 για να αναδημιουργήσει τη μυρωδιά του διαστήματος.

Με τις γνώσεις του για τη χημεία της γεύσης και των αρωμάτων, ο Πιρς χρησιμοποίησε τις περιγραφές των αστροναυτών για τη μυρωδιά του Eau de Space ώστε να βρει συνδυασμούς που να ταιριάζουν με αυτό που περιγράφεται ως «όζον, ζεστό μέταλλο και τηγανητή μπριζόλα» αναφέρει το CNN.

«Είναι μια πικρή μυρωδιά σε συνδυασμό με οσμή καπνού και καμένου, σαν μυρωδιά από ένα πυροβόλο όπλο, αμέσως μετά τον πυροβολισμό», είπε η αστροναύτης Πέγκι Γουίτσον στο CNN.

Ο product manager του Eau de Space, Ματ Ρίτσμοντ δήλωσε ότι αγωνίστηκε να περιγράψει με ακρίβεια την οσμή του αρώματος, προσθέτοντας ότι οι αστροναύτες έχουν επίσης παρομοιάσει τη μυρωδιά με ένα «μείγμα πυρίτιδας, μπριζόλας, σμέουρων και ρούμι».

Ο Πιρς δημιούργησε αρχικά το άρωμα για να βοηθήσει τους αστροναύτες που εκπαιδεύονται προτού ταξιδέψουν στο διάστημα, ελπίζοντας να εξαλείψει εκπλήξεις που μπορεί να συναντήσουν ενώ βρίσκονται σε τροχιά.

Τώρα έχει θέσει στόχο το Eau de Space να εμπνεύσει το ενδιαφέρον μαθητών για προγράμματα STEM.

https://www.pronews.gr/epistimes/tehnologia/893089_nasa-ekleise-ti-myrodia-toy-diastimatos-se-ena-mpoykali

1181-15-1-00-pinakas-afisa-astonauths-sto-diastima.thumb.jpg.01e9187c4b0e6ac00a48393e3bea270e.jpg

niketh-vellanki-qksn_8xcxwq-unsplash_1.thumb.jpg.ff7b3b0c6b53ecdf9522573591f21fb6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Progress MS-15 (TGC) :cheesy:

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση της τεχνικής διαχείρισης στο κοσμοδρόμιο Baikonur, κατά την οποία ελήφθη απόφαση σχετικά με την αποδοχή του οχήματος μεταφοράς φορτίου Progress MS-15 (TGC) για ανεφοδιασμό του συστήματος συνδυασμένης πρόωσης και του συστήματος ανεφοδιασμού διαστημικών σκαφών.

Πριν μεταφερθεί σε βενζινάδικο, το πλοίο πέρασε τον έλεγχο ζύγισης και ζυγοστάθμισης στο συγκρότημα συναρμολόγησης και δοκιμών 254. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ειδικοί της RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos θα πραγματοποιήσουν προγραμματισμένες λειτουργίες για ανεφοδιασμό του TGK Progress MS-15 με εξαρτήματα καυσίμου και συμπιεσμένα αέρια. Αφού ολοκληρωθεί ο ανεφοδιασμός, το πλοίο θα επιστρέψει στον ιστότοπο 254 για να συνεχίσει την προ-πτήση εκπαίδευση.

Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το Progress MS-15 TGC έχει προγραμματιστεί για τις 23 Ιουλίου 2020 από το κοσμοδρόμιο Baikonur στο πλαίσιο του προγράμματος της 76ης αποστολής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_07-09_1.html

 

 

 

Το "Progress MS-13" ολοκλήρωσε την πτήση του. :cheesy:

Στις 9 Ιουλίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα πτήσεων του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αποστολή του φορτηγού οχήματος μεταφοράς Progress MS-13 για την ανάπτυξη και παραγωγή της RSC Energia.

Την Τετάρτη στις 21:22 ώρα Μόσχας, το πλοίο αποσυνδέθηκε απο τον σταθμό.

Στις 9 Ιουλίου, ώρα 00:31 Μόσχα, το σύστημα πρόωσης του φορτηγού πλοίου Progress MS-13 ενεργοποιήθηκε για πέδηση. Τέσσερα λεπτά αργότερα, ολοκλήρωσε τη δουλειά και το πλοίο συνέχισε να απομακρυνεται. Σύμφωνα με τα υπολογισμένα δεδομένα των ειδικών, στις 01:05 ώρα Μόσχας, το φορτηγό πλοίο Progress MS-13 μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης. Η πτώση των μη εύφλεκτων δομικών στοιχείων του πλοίου συνέβη στην μη πλοήγηση περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού περίπου 1.800 χλμ νοτιοανατολικά της πόλης του Ουέλλινγκτον (Νέα Ζηλανδία).

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_07-09.html

photo_07-09-03.thumb.jpg.2f714697cedfea4234664d0eb894dc87.jpg

photo_07-09-02.thumb.jpg.4abbbebe205d64b712d671b8324fa723.jpg

photo_07-09-01.thumb.jpg.48288cb3cd3318f4cbc70f14dee7b2fb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

20 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας της υπηρεσίας Zvezda. :cheesy:

Πριν από 20 χρόνια, στις 12 Ιουλίου 2000, το βαρύ όχημα εκτόξευσης Proton ξεκίνησε από το Baikonur Cosmodrome, το οποίο παρέδωσε το ρωσικό Zvezda service module (SM) σε χαμηλή γήινη τροχιά. Η νέα ενότητα έχει γίνει η κύρια συμβολή της Ρωσίας στη δημιουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Η ενότητα Zvezda αναπτύχθηκε με τον ηγετικό ρόλο της NPO Energia (τώρα RSC Energia πήρε το όνομά του από τον SP Korolyov) σε συνεργασία με τις εγχώριες διαστημικές βιομηχανίες ως αντικατάσταση του σταθμού Mir. Ωστόσο, από το 1993 η SM Zvezda έχει ήδη δημιουργηθεί ως ένα από τα βασικά στοιχεία του έργου του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ως μέρος της εφαρμογής της Ρωσικής-Αμερικής συμφωνίας για τη συνεργασία στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος.

Η αυτόματη σύνδεση της μονάδας Zvezda με το λειτουργικό μπλοκ φορτίου Zarya (FGB) πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουλίου 2000. Ως αποτέλεσμα, η τρέχουσα διαμόρφωση του ISS εκείνη τη στιγμή δημιούργησε ένα τροχιακό σύμπλεγμα που αποτελείται από το Zvezda SM, το Zarya FSB και τη μονάδα σύνδεσης Unity. Χάρη στον τεχνικό εξοπλισμό και τα μέσα υποστήριξης της νέας οικιστικής μονάδας, ο σταθμός μπόρεσε να δεχτεί πληρώματα στο πλαίσιο του προγράμματος των επανδρωμένων πτήσεων. Στα αρχικά στάδια της κατασκευής, το Zvezda ISS επρόκειτο να εκτελέσει τις λειτουργίες της υποστήριξης ζωής του πληρώματος, της τροφοδοσίας, του ελέγχου υψομέτρου τροχιάς και ενός ενσωματωμένου κέντρου υπολογιστή, καθώς και του κύριου λιμένα για τα διαστημόπλοια Soyuz and Progress ρωσικά επανδρωμένα και φορτηγά. Στο μέλλον, πολλές εργασίες μεταφέρθηκαν σε άλλες ενότητες, αλλά ο Zvezda παραμένει το δομικό και λειτουργικό κέντρο του ρωσικού τμήματος ISS.

Η εξερεύνηση του ISS σε συνεχή επανδρωμένη λειτουργία ξεκίνησε στις 2 Νοεμβρίου 2000 με την άφιξη του πληρώματος της πρώτης μακροπρόθεσμης αποστολής ως μέρος του διοικητή αποστολής ISS-1 William Shepherd, ο διοικητής του πλοίου παράδοσης "Soyuz TM-31" Yuri Gidzenko και ο μηχανικός πτήσης Σεργκέι Κρίκαλεφ.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_07-12.html

 

 

 

Ο ανεφοδιασμός του πλοίου μεταφοράς Progress MS-15 ολοκληρώθηκε. :cheesy:

Στο Baikonur Cosmodrome, οι ειδικοί της RSC Energia συνεχίζουν την προγραμματισμένη προετοιμασία του οχήματος μεταφοράς φορτίου Progress MS-15 (TGC) για εκτόξευση στο πλαίσιο του προγράμματος της 76ης αποστολής του εφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανεφοδιασμού, το πλοίο έφτασε στο συγκρότημα συναρμολόγησης και δοκιμών και εγκαταστάθηκε σε μια δυναμική βάση για να εκτελέσει τα τελικά στάδια της προετοιμασίας πριν από την πτήση, καθώς και την αποθήκευση εμπορευμάτων και τεκμηρίωσης επί του σκάφους στο διαμέρισμα φορτίου.

Το TGK Progress MS-15 πρόκειται να παραδώσει στα αποθέματα καυσίμων και αερίων της ISS με συνολική μάζα 600 κιλά, καθώς και 1.520 κιλά διαφόρων εξοπλισμών και φορτίων, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού πόρων για ενσωματωμένα συστήματα ελέγχου και υποστήριξης ζωής, για διαστημικά πειράματα, υλικά υγιεινής και υγιεινής, είδη ένδυσης και φαρμάκων, συνήθεις δίαιτες, καθώς και 420 λίτρα νερού στις δεξαμενές του συστήματος Rodnik.

Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το Progress MS-15 TGC έχει προγραμματιστεί για τις 23 Ιουλίου 2020 από το κοσμοδρόμιο Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_07-13.html

 

 

 

Το TGK Progress MS-15 συνδέεται με ένα διαμέρισμα εκτοξευσης. :cheesy:

Στο Baikonur Cosmodrome, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την εκτόξευση του οχήματος μεταφοράς φορτίου Progress MS-15 (TGC) στο πλαίσιο του προγράμματος της 76ης αποστολής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι ειδικοί της RSC Energia και οι εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos πραγματοποίησαν ένα σύνολο τεχνολογικών λειτουργιών για τη σύνδεση του TGK Progress MS-15 με το διαμέρισμα μετάβασης του τρίτου σταδίου του οχήματος εκτόξευσης. Το διαμέρισμα μετάβασης είναι μέρος του τμήματος κεφαλής διαστήματος και παρέχει μηχανική επικοινωνία του πλοίου με το φέρινγκ κεφαλής, καθώς και ενσωμάτωση της διεπαφής εντολών και ελέγχου Progress MS-15 στο ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου Soyuz-2.1a. Εκκίνηση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το TGC Progress MS έχει προγραμματιστεί για τις 23 Ιουλίου 2020 από το κοσμοδρόμιο Baikonur.-https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_07-14.html15

photo_07-13-11.thumb.jpg.1f303ff39651e12966c462f4be919bb7.jpg

photo_07-13-10.thumb.jpg.2cd8ba36512c826604e35c7864dad519.jpg

photo_07-13-09.thumb.jpg.ae52daaa9e7adadc017151a5db1cda2f.jpg

photo_07-13-08.thumb.jpg.edb63b0ec7aaf2aec78b6261f88bbd9a.jpg

photo_07-13-07.thumb.jpg.4a951c7ffaa825b18c8c327ba948128e.jpg

photo_07-13-06.thumb.jpg.61fd2faf5a5b4daec94cea58e9fe2e8a.jpg

photo_07-13-05.thumb.jpg.777b7fce4f36845785a69c449dec592d.jpg

photo_07-13-04.thumb.jpg.8b587934a00178f3ba382b58de623548.jpg

photo_07-13-03.thumb.jpg.ca85f6dfdd874e21c6416dbe2cb7db75.jpg

photo_07-13-02.thumb.jpg.4a557eb3fbbe5835b21fb72a8e5e7e07.jpg

photo_07-13-01.thumb.jpg.b8aaa894fca1863bd8172e63a6e04088.jpg

kbantiki-diemploki-se-doruforo.jpg.47db4a86fd0d7e14d98ad70d9dc7bab7.jpg

photo_07-12-00.thumb.jpg.76e4abfd8941ff90a03a3b3b43f27974.jpg

photo_07-14-11.thumb.jpg.aaeb67cb10e1f0483d21e4027bcd573d.jpg

photo_07-14-10.thumb.jpg.0f657c90d2c76ddeb4e4fe4277eb5ee0.jpg

photo_07-14-09.thumb.jpg.0ce411ade0e63debacc94cc14fd059ee.jpg

photo_07-14-08.thumb.jpg.f06331b56a2ddbb4e6abad730284dfe5.jpg

photo_07-14-07.thumb.jpg.bfea19e6b194c297f578439b0d00665a.jpg

photo_07-14-06.thumb.jpg.8a603e520019d1216527253c55d425cf.jpg

photo_07-14-05.thumb.jpg.c2bb8b35a4126400f605867da5673e90.jpg

photo_07-14-04.thumb.jpg.c3a554c960cf8047cee4697b90178a6a.jpg

photo_07-14-03.thumb.jpg.57ff1b482aa4995633a02e0f1544a1a1.jpg

photo_07-14-02.thumb.jpg.9048f2a80ab65791d833edf7ac3ac771.jpg

photo_07-14-01.thumb.jpg.1ef729f82c0b4697b9ba0e5de41c74d0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA μεταδίδει τον τελικό διαστημικό περίπατο για την αναβάθμιση του συστήματος ισχύος του διαστημικού σταθμού. :cheesy:

Οι αστροναύτες της NASA Chris Cassidy και Robert Behnken θα διεξαγάγουν ένα ζευγάρι διαστημικών περιπατων την Πέμπτη 16 Ιουλίου και την Τρίτη 21 Ιουλίου, για να ολοκληρώσουν μια προσπάθεια 3,5 ετών για την αναβάθμιση του συστήματος ισχύος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Η κάλυψη κάθε μέρα θα ξεκινήσει στις 6 π.μ. EDT στην NASA Television και στον ιστότοπο της εταιρείας. Οι διαστημικοί περίπατοι θα ξεκινήσουν περίπου στις 7:35 π.μ. και θα μπορούσαν να διαρκέσουν έως και επτά ώρες.

Οι Cassidy και Behnken θα αντικαταστήσουν τις παλαιότερες μπαταρίες νικελίου-υδρογόνου με νέες μπαταρίες ιόντων λιθίου που παραδόθηκαν στο σταθμό με ιαπωνικό φορτηγό πλοίο τον Μάιο.

Οι αντικαταστάσεις θα βρίσκονται στο πρώτο κανάλι τροφοδοσίας 6B ζευκτόντων 6B. Κατά τη διάρκεια του διαστημικού περιπατου της 16ης Ιουλίου, σκοπεύουν να αφαιρέσουν πέντε από τις έξι παλαιότερες μπαταρίες νικελίου-υδρογόνου για το σύστημα ισχύος του ζευκτού και να εγκαταστήσουν τρεις νέες μπαταρίες ιόντων λιθίου, καθώς και συνοδευτικό υλικό. Η τελευταία μπαταρία νικελίου-υδρογόνου θα αφαιρεθεί από το δοκάρι και θα αποθηκευτεί στις 21 Ιουλίου, όταν οι Behnken και Cassidy βγαίνουν έξω στον 300ο διαστημικό περίπατο με αστροναύτες των ΗΠΑ από τότε που ο Ed White βγήκε από την κάψουλα Gemini 4 στις 3 Ιουνίου 1965.

Συνολικά, από τον Ιανουάριο του 2017 θα έχουν πραγματοποιηθεί 12 διαστημικοί περίπατοι για να αλλάξουν μπαταρίες για οκτώ κανάλια ισχύος που χρησιμοποιούνται για τη δρομολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας στο σταθμό. Όταν ολοκληρωθούν οι αναβαθμίσεις ισχύος, οι αστροναύτες θα αλλάξουν γρανάζια και θα αφαιρέσουν δύο εξαρτήματα ανύψωσης που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία εδάφους οι ηλιακές συστοιχίες του σταθμού πριν από την εκτόξευσή τους. Θα ξεκινήσουν επίσης την προετοιμασία της μονάδας Tranquility για την εγκατάσταση ενός εμπορικού αεροπορικού κλειδώματος που παρέχεται από την NanoRacks και έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν σε μια πτήση φορτίου SpaceX αργότερα αυτό το έτος. Το airlock θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη εμπορικών και κυβερνητικών πειραμάτων στο διάστημα. Αυτά θα είναι τα 230α και 231α διαστημικοι περιπατοι στην ιστορία της συναρμολόγησης, συντήρησης και αναβαθμίσεων του διαστημικού σταθμού. Θα είναι επίσης το ένατο και το 10ο για τους Cassidy και Behnken, οι οποίοι θα ενταχθούν στους πρώην αστροναύτες της NASA Michael Lopez-Alegria και Peggy Whitson με τους περισσότερους διαστημικούς περιπατους από Αμερικανούς.

Ο Cassidy έφτασε στο διαστημικό σταθμό τον Απρίλιο, παίρνοντας τη διοίκηση του Expedition 63. Ο Behnken, ο οποίος υπηρετεί ως μηχανικός πτήσης για την αποστολή, έφτασε στο σταθμό τον Μάιο με τον συνάδελφο εμπορικό αστροναύτη Douglas Hurley στην δοκιμαστική πτήση SpaceX's Crew Dragon Demo-2 . Για σχεδόν 20 χρόνια, οι άνθρωποι ζούσαν και εργάστηκαν συνεχώς στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, προωθώντας επιστημονικές γνώσεις και επιδεικνύοντας νέες τεχνολογίες, καθιστώντας εφικτές τις ερευνητικές ανακαλύψεις στη Γη που θα επιτρέψουν την μακρόχρονη ανθρώπινη και ρομποτική εξερεύνηση στο βαθύ διάστημα. Ως παγκόσμια προσπάθεια, 239 άτομα από 19 χώρες έχουν επισκεφθεί το μοναδικό εργαστήριο μικροβαρύτητας που έχει φιλοξενήσει περισσότερες από 2.800 ερευνητικές έρευνες από ερευνητές απο 108 χώρες και περιοχές.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, την έρευνά του και το πλήρωμα, επισκεφθείτε:

https://www.nasa.gov/station

Στην φωτογραφια ο αστροναύτης της NASA, Bob Behnken (στα αριστερά) απεικονίζεται κατά τη διάρκεια ενός διαστημικού περιπάτου για ανταλλαγή μπαταριών και αναβάθμιση συστημάτων ισχύος στη δομή ζευκτόντων Starboard-6 του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Εικόνα κάτω δεξιά, είναι μια εξωτερική παλέτα, που πιάνεται από το ρομποτικό βραχίονα Canadarm2, που στεγάζει τις μπαταρίες που αντικαθίστανται στο εργαστήριο σε τροχιά.

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-broadcasts-final-spacewalks-to-upgrade-space-station-power-system/

 

 

 

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός oρατός από την Ελλάδα. :cheesy:

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (International Space Station ή ISS) θα ειναι ορατός από την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τη NASA, o ISS είναι ορατός στις εν λόγω περιοχές από την προηγούμενη Τετάρτη, 8 Ιουλίου, και έως και την Παρασκευή 24 Ιουλίου.

Πώς θα τον «αναγνωρίσετε»;

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός μοιάζει με αεροπλάνο ή ένα πολύ λαμπερό αστέρι που μετακινείται κατά μήκος του ουρανού, ωστόσο δεν έχει σποραδικές λάμψεις ή αλλαγές πορείας.

Κινείται πολύ γρηγορότερα από ένα αεροπλάνο. Συγκεκριμένα: ένα αεροπλάνο κινείται με ταχύτητα 965 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ η ταχύτητα του ISS είναι λίγο μεγαλύτερη από 28 χιλιάδες χιλιόμετρα/ώρα.

Η NASA έχει δημιουργήσει έναν αναλυτικό πίνακα με τις ώρες, το ακριβές σημείο από το οποίο μπορεί να ιδωθεί ο Σταθμός, όπως και το για πόση ώρα θα είναι ορατός.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πού και ποιες ώρες είναι ορατός εδώ.

https://spotthestation.nasa.gov/sightings/index.cfm

https://www.pronews.gr/epistimes/tehnologia/896388_o-diethnis-diastimikos-stathmos-oratos-apo-tin-ellada-foto

 

 

 

Ρωσία: Θα χρησιμοποιεί το διαστημικό σκάφος «Soyuz» τουλάχιστον έως το 2030. :cheesy:

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της κρατικής διαστημικής εταιρείας, Roscosmos, η Ρωσία έχει ως σκοπό να χρησιμοποιήσει το διαστημικό σκάφος Soyuz έως τουλάχιστον μέχρι το 2030.

Μιλώντας στον ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό KP, ο Ντμίτρι Ρόγκοζιν επιβεβαίωσε πως το νέο διαστημόπλοιο, Ορέλ, θα ξεκινήσει να μεταφέρει κοσμοναύτες σε τροχιά από το 2025.

Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματούχο της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας «μπορώ να σας πω ότι είμαι βέβαιος πως, το MS Soyuz θα μας εξυπηρετήσει για τουλάχιστον μια ακόμη δεκαετία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα εναλλάξουμε αρχικά τις αποστολές MS Soyuz, με αυτές του νέου σκάφους».

Το Soyuz αποτελεί το γηραιότερο εν ενεργεία επανδρωμένο διαστημικό σκάφος στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης. Σχεδιάστηκε από σοβιετικούς μηχανικούς, υπό την επίβλεψη του Σεργκέι Κορολέφ και έκανε την παρθενική του πτήση το 1967. Η ανανεωμένη έκδοση του, Soyuz MS, πέταξε για πρώτη φορά το 2016.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/896221_rosia-tha-hrisimopoiei-diastimiko-skafos-soyuz-toylahiston-eos-2030

1200px-soyuz_tma-7_spacecraft2edit1.thumb.jpg.03aaa7077f506cbc24feda35f7f59678.jpg

kbantiki-diemploki-se-doruforo.jpg.45b08b88d0e3ad57ca8b6b29badc9a2b.jpg

50057804173_e126d2b227_k.thumb.jpg.de1ab9cc798e7a5a0a7f8a56e488229b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επιθεώρηση της κεφαλής του TGK Progress MS-15 :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, η προετοιμασία του οχήματος μεταφοράς φορτίου Progress MS-15 (TGC) πλησιάζει στην ολοκλήρωση για την έναρξη της 76ης αποστολής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στο πλαίσιο του προγράμματος.

Σήμερα, ειδικοί της RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos πραγματοποίησαν επιτόπια επιθεώρηση του TGC Progress MS-15 στο περίπτερο εγκατάστασης και δοκιμών, πραγματοποίησαν τεχνολογικές λειτουργίες για την περιστροφή του φέρινγκ κεφαλής και έλεγξαν το σετ ελέγχου της ετοιμότητας εκτόξευσης του πλοίου ως μέρος του τμήματος της κεφαλής του διαστήματος.

Το λανσάρισμα του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το Progress MS-15 TGC έχει προγραμματιστεί για τις 23 Ιουλίου 2020 από τον ιστότοπο εκτόξευσης 31 του κοσμοδρομίου Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_07-16_1.html

 

 

 

 

Στην 45η επέτειο των «χειραψιών σε τροχιά» :cheesy:

Στις 17 Ιουλίου 1975, σε τροχιά κοντά στη γη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη κοινή πτήση με επανδρωμένο διαστημικό σκάφος των δύο χωρών στον κόσμο - το σοβιετικό διαστημόπλοιο Soyuz-19 και το Αμερικανικο Απόλλων. Η ιστορική σύνδεση ήταν το αποτέλεσμα της διεθνούς συνεργασίας των κορυφαίων διαστημικών δυνάμεων στο πλαίσιο του πειραματικού προγράμματος Soyuz-Apollon.

Οι εργασίες για το πρόγραμμα Soyuz-Apollo ξεκίνησαν σύμφωνα με τη Σοβιετική-Αμερικανική διακυβερνητική Συμφωνία Συνεργασίας στην Εξερεύνηση και τις Ειρηνικές Χρήσεις του Διαστήματος, που υπεγράφη στις 24 Μαΐου 1972. Οι προετοιμασίες για την εφαρμογή του προγράμματος διήρκεσαν τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ειδικοί και των δύο χωρών μπόρεσαν να επιλύσουν με επιτυχία τα πιο δύσκολα τεχνολογικά προβλήματα στη συμβατότητα των μεθόδων σχεδιασμού και των προτύπων μέτρησης, των συστημάτων τεκμηρίωσης και της διαχείρισης ανάπτυξης.

Βασικός ρόλος στο συντονισμό των εξωτερικών και εσωτερικών δραστηριοτήτων του προγράμματος ανατέθηκε στο TsKBEM κοντά στη Μόσχα (τώρα SPKorolev RSC Energia). Οι μηχανικοί σχεδίασης της εταιρείας Korolev δημιούργησαν μια νέα τροποποίηση του επανδρωμένου διαστημικού σκάφους μεταφοράς Soyuz 7K-TM εξοπλισμένο με τον ειδικά σχεδιασμένο ανδρογυνόμενο περιφερειακό σταθμό σύνδεσης APAS-75 για να εξασφαλίσει την ελλιμενισμό με άλλο τύπο πλοίου.

Επιπλέον, έγιναν εργασίες σχετικά με τη συμβατότητα των συστημάτων υποστήριξης ζωής των πλοίων Soyuz και Apollo, και για την πιθανότητα εσωτερικής μετάβασης μεταξύ τους, δημιουργήθηκε ένα διαμέρισμα σύνδεσης και αέρος. Ως μέρος των δοκιμών σχεδιασμού πτήσης του πλοίου, πραγματοποιήθηκαν δύο μη επανδρωμένες και μία επανδρωμένες αποστολές, η πρώτη φορά στον κόσμο ο επιχειρησιακός έλεγχος της πτήσης μιας ομάδας επανδρωμένων διαστημικών συστημάτων διοργανώθηκε με την αλληλεπίδραση εσωτερικών και αμερικανικών κέντρων ελέγχου αποστολής. Επίσης, για πρώτη φορά, τα πληρώματα της Σοβιετικής και της Αμερικής υποβλήθηκαν σε κοινή εκπαίδευση σε προσομοιωτές διαστημικών σκαφών στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών Γιουρι Gagarin και στο Διαστημικό Κέντρο. Λ. Τζόνσον.

Στις 15 Ιουλίου 1975, το επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Soyuz-19 με πλήρωμα αποτελούμενο από τον διοικητή Alexei Leonov και τον μηχανικό πτήσης Valery Kubasov ξεκίνησε από το κοσμοδρόμιο Baikonur. Την ίδια ημέρα, λίγες ώρες αργότερα, το διαστημόπλοιο Apollo, πιλοτικά από τους Thomas Stafford, Vance Brand και Donald Slayton, ξεκίνησε σε τροχιά από το χώρο εκτόξευσης στο Cape Canaveral. Η επαναπροσέγγιση του ενεργού Απόλλωνα με το σοβιετικό πλοίο πραγματοποιήθηκε υπό τον έλεγχο των επίγειων σταθμών παρακολούθησης των σοβιετικών και αμερικανικών κέντρων ελέγχου πτήσεων. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν άμεσες τηλεοπτικές, τηλεφωνικές και τηλεγραφικές επικοινωνίες μεταξύ των πλοίων.

Στις 17 Ιουλίου 1975, ο Soyuz-19 και ο Apollo αγκυροβόλησαν με επιτυχία και δημιούργησαν το πρώτο διεθνές τροχιακό συγκρότημα στον κόσμο. Μετά το άνοιγμα των καταπακτών, πραγματοποιήθηκε μια συμβολική χειραψία των διοικητών πλοίων Alexei Leonov και Thomas Stafford, συνοδευόμενη από μια εκπομπή στη Γη. Κατά τη διάρκεια της σχεδόν διήμερης κοινής πτήσης, τα πληρώματα πραγματοποίησαν τέσσερις μεταβάσεις μεταξύ των πλοίων, δοκιμάστηκαν συστήματα επί του σκάφους και ορισμένα επιστημονικά πειράματα, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της επίδρασης της έλλειψης βάρους, των υπερφορτώσεων και της κοσμικής ακτινοβολίας στους βασικούς βιολογικούς ρυθμούς του ανθρώπου. Στις 19 Ιουλίου, τα πλοία ξεκλειδώθηκαν και πραγματοποίησαν ένα πείραμα για να οργανώσουν μια τεχνητή ηλιακή έκλειψη. Μετά από δύο στροφές, το ενεργό Soyuz-19 αγκυροβόλησε ξανά με το αμερικανικό πλοίο για εξάσκηση στη χρήση του ελλιμενισμού. Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης κοινής τρίωρης πτήσης, τα πλοία τελικά αποσυνδέθηκαν και πήγαν σε λειτουργία εκτός σύνδεσης.

Συνολικά, η πτήση του σοβιετικού διαστημικού σκάφους Soyuz-19 διήρκεσε 5 ημέρες 22 ώρες 31 λεπτά. 21 Ιουλίου 1975, ο εκφορτωτής με τους αστροναύτες Leonov και Kubasov προσγειώθηκε κοντά στην πόλη Arkalyk στο Καζακστάν. Η πτήση του αμερικανικού πλοίου Apollo διήρκεσε σχεδόν δύο φορές περισσότερο - 9 ημέρες 1 ώρα 28 λεπτά. Η ενότητα εντολών της 24ης Ιουλίου με τρεις αστροναύτες κατακλύστηκε με επιτυχία στον Ειρηνικό Ωκεανό.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_07-17.html

photo_07-17-02.thumb.jpg.a631f98c4b62c83eccaff6b5e29bc2ab.jpg

photo_07-17-06.thumb.jpg.2156acdd4cee962d02ee31796e585e80.jpg

photo_07-17-05.thumb.jpg.f9c19b3cbdb9401f7b7e8ad6163d63bb.jpg

photo_07-17-04.thumb.jpg.2258f93151917dee2fabfe53625878e5.jpg

photo_07-17-01.thumb.jpg.3e1a9f2bc1d0d4bef779f1bd0a20b5cb.jpg

photo_07-16-25.thumb.jpg.04d15fc95a6a0111d931984c39a71201.jpg

photo_07-16-24.thumb.jpg.95f0955f2e2f38de9a75487077336fd5.jpg

photo_07-16-23.thumb.jpg.b858e8e3bb6e2d1b099fec47e6ba041a.jpg

photo_07-16-22.thumb.jpg.8c29e2fad6e8046683ca71db4578d069.jpg

photo_07-16-21.thumb.jpg.7116eec2989fa3f92de9215da7516849.jpg

photo_07-16-20.thumb.jpg.026073adcbe6e995bbdee9127a887fcd.jpg

photo_07-16-19.thumb.jpg.e9897e3970bdb86edc80309afb36787f.jpg

photo_07-16-18.thumb.jpg.309db8fdfa3dea2e11293259ec197ee4.jpg

photo_07-16-17.thumb.jpg.17aaf23bcba971093fb069726544fc6c.jpg

photo_07-16-14.thumb.jpg.811b55dcbd1491cdf07db091bed63cb5.jpg

photo_07-16-13.thumb.jpg.a8610a2bab5cf72bc2252c9070ecfe71.jpg

photo_07-16-12.thumb.jpg.ec966fa895a259de12aec927e65180ee.jpg

photo_07-17-03.thumb.jpg.04f1fb7b1bd6a84e2589157038ca9246.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το TGK Progress MS-15 στάλθηκε με ένα όχημα εκτόξευσης. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για το όχημα μεταφοράς εμπορευμάτων Progress MS-15 (TGC) που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την RSC Energia για έναρξη στο πλαίσιο του προγράμματος της 76ης αποστολής εφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Σήμερα, το TGK Progress MS-15, ως μέρος της διαστημικής κεφαλής, προετοιμάστηκε για μεταφορά στη γενική συνέλευση με ένα όχημα εκτόξευσης. Οι ειδικοί της RSC Energia έστρεψαν το πλοίο σε οριζόντια θέση, το φόρτωσαν σε ένα ειδικό αυτοκίνητο και το έστειλαν στη συναρμολόγηση και το κτίριο δοκιμών του χώρου 31.

Η εκτοξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το Progress MS-15 TGC έχει προγραμματιστεί για τις 23 Ιουλίου 2020. Το διαστημικό σκάφος πρέπει να παραδωσει τροφοδοσία καυσίμου και νερού, τρόφιμα, συσκευασία για διαστημικά πειράματα και άλλα φορτία που είναι απαραίτητα για την περαιτέρω λειτουργία του σταθμού σε επανδρωμένη λειτουργία επί του ISS.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_07-17_1.html

 

 

 

Γενική συναρμολόγηση του οχήματος εκτόξευσης με Progress MS-15 TGK :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο του Baikonur ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για το όχημα μεταφοράς φορτίου Progress MS-15 (TGC) για εκτόξευση στο πλαίσιο του προγράμματος της 76ης αποστολής εφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Το Σάββατο 18 Ιουλίου, ειδικοί από την RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos πραγματοποίησαν ένα σύνολο τεχνολογικών δραστηριοτήτων για τη γενική συνέλευση του διαστημικού πυραύλου Soyuz-2.1a (ILV) με το Progress MS-15 TGC στο συγκρότημα και το κτίριο δοκιμών του κοσμοδρομίου Baikonur . Ως αποτέλεσμα της επόμενης συνεδρίασης, η τεχνική διαχείριση και η κρατική επιτροπή εξέδωσαν ένα συμπέρασμα σχετικά με την ετοιμότητα της ILV για εξαγωγή και εγκατάσταση στην αρχική θέση.

Η εκτοξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το Progress MS-15 TGC έχει προγραμματιστεί για τις 23 Ιουλίου 2020.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_07-20.html

 

 

 

Η επανδρωμένη κάψουλα της SpaceX αναμένεται να επιστρέψει στη Γη στις 2 Αυγούστου. :cheesy:

Οι δύο Αμερικανοί αστροναύτες που έφθασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με την πρώτη επανδρωμένη πτήση της κάψουλας Dragon της SpaceX τον Μάιο, θα αναχωρήσουν για τη Γη την 1η Αυγούστου για μια προσθαλάσσωση την επομένη, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της Nasa.

«Στοχεύουμε στην 1η Αυγούστου για την αναχώρηση του διαστημικού σκάφους Dragon Endeavour της SpaceX από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», έγραψε σε tweet ο Τζιμ Μπράιντενσταϊν. «Η προσθαλάσσωση προβλέπεται για τις 2 Αυγούστου. Η ακριβής ημερομηνία θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες».

Ο Μπομπ Μπένκεν και ο Νταγκ Χάρλεϊ έφυγαν την 30η Μαΐου από τη Φλόριντα με έναν πύραυλο SpaceX κι έτσι έγιναν οι πρώτοι αστροναύτες που πήγαν στον ISS με τη βοήθεια μιας ιδιωτικής εταιρείας, που έχει συνάψει συμβόλαιο με τη Nasa.

Η πτήση αυτή ήταν επίσης η πρώτη επανδρωμένη που οργάνωσαν οι ΗΠΑ από το 2011, όταν και διακόπηκαν οι αποστολές των διαστημικών λεωφορείων. Έκτοτε, οι Αμερικανοί ταξίδευαν με ρωσικούς πυραύλους.

https://www.scoop.it/topic/physicists-and-physics/p/4119836127/2020/07/18/spacex-2

photo_07-17-11.thumb.jpg.a0325e90c592a8817c0eb307dcc289b8.jpg

photo_07-17-10.thumb.jpg.130198e70cc1e30786b805d5663ce35c.jpg

photo_07-17-09.thumb.jpg.3d6b000d7d31c99c4ef46fb05ca27c30.jpg

photo_07-17-08.thumb.jpg.b5bbc230b93ad1d249bdf065fc18a248.jpg

photo_07-17-07.thumb.jpg.79fe14382f78194ddac18570a0d43f48.jpg

photo_07-20-13.thumb.jpg.b8758506bef5cd63c8bdebf3305e055b.jpg

photo_07-20-11.thumb.jpg.df7bd42c1d6fdd50f8c7459ad559cfa1.jpg

photo_07-20-10.thumb.jpg.f6a9df144fb89ea60f1a634412d148f9.jpg

photo_07-20-09.thumb.jpg.f0cf97a6e55608a1d25ab4e9d513385f.jpg

photo_07-20-07.thumb.jpg.3408426251d0637eef834b2c8c49358c.jpg

photo_07-20-04.thumb.jpg.de8e0819503b36df664834193f25aafa.jpg

photo_07-20-03.thumb.jpg.73e7dbad41050a9f4600f303d3b1f765.jpg

photo_07-20-01.thumb.jpg.2e8c2f72242259731a59b9734b118c97.jpg

50097912597_e9be3e0a4f_k.jpg.8e05d649cdec444a595c9e6ab7351113.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 εβδομάδες αργότερα...

Ο πύραυλος με το όχημα μεταφοράς Progress MS-15 είναι εγκατεστημένος στην αρχή εκτοξευσης. :cheesy:

Ο διαστημικός πύραυλος Soyuz-2.1a (ILV) με το όχημα μεταφοράς Progress MS-15 (TGC) αφαιρέθηκε από το συγκρότημα οχημάτων εκτόξευσης και το κτιριο δοκιμών και εγκαταστάθηκε στην εγκατάσταση εκτόξευσης της τοποθεσίας 31 του κοσμοδρόμου Baikonur.

Οι υπολογισμοί εκκίνησης άρχισαν να εκτελούν τεχνολογικές λειτουργίες για δοκιμές πριν από την πτήση συστημάτων και συγκροτημάτων ILV, ελέγχοντας την αλληλεπίδραση του επίγειου και επίγειου εξοπλισμού του πυραύλου και του διαστημικού συγκροτήματος.

Η εκτοξευση του αναβαθμισμένου οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το Progress MS-15 TGC έχει προγραμματιστεί για τις 23 Ιουλίου 2020 στο πλαίσιο του προγράμματος της 76ης αποστολής εφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού,

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_07-20_1.html

photo_07-20-23.thumb.jpg.db9f36c334d226b11a70be4f8d1d7b4b.jpg

photo_07-20-41.thumb.jpg.934555630ff366987095007aad22db1e.jpg

photo_07-20-40.thumb.jpg.fa9d87c754c0ba4b285d94190f2a8186.jpg

photo_07-20-39.thumb.jpg.de1e6a8851ac8c08e6fcf9618271dc34.jpg

photo_07-20-38.thumb.jpg.534c9c53a7d9e7ec75c5e4b7cdf2c6bd.jpg

photo_07-20-37.thumb.jpg.3af501ae394c133bd3a4d59094079507.jpg

photo_07-20-36.thumb.jpg.1d117029d7f44fb9b2623a52c32479bb.jpg

photo_07-20-35.thumb.jpg.75f66360a0c6b625f5e8563f73f2a827.jpg

photo_07-20-34.thumb.jpg.12d80eb951cbafc53a4858793aca5b97.jpg

photo_07-20-33.thumb.jpg.38aa6babb7bff2b931908e6988abf6ee.jpg

photo_07-20-32.thumb.jpg.ceeeddf928b29201acc2fad0d28e7546.jpg

photo_07-20-31.thumb.jpg.b4c2cae29e4b23872a10e3511416b7e9.jpg

photo_07-20-30.thumb.jpg.fc569fce88a48f1d2ab437113b16cc24.jpg

photo_07-20-29.thumb.jpg.81696ebb4bd37ba8990ddbb2fbf58aee.jpg

photo_07-20-28.thumb.jpg.dbb576a8644c2615c55d98f043cbfdce.jpg

photo_07-20-27.thumb.jpg.5a8be45f25ec573c333240508d7cc92e.jpg

photo_07-20-26.thumb.jpg.c5a91a4cd96014910da90b16d2053c10.jpg

photo_07-20-25.thumb.jpg.0821a8bfe11c97c5b7f453c54b7a7976.jpg

photo_07-20-24.thumb.jpg.58195093d8a2b43640dd6d128b0150de.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA Television to Air Space Station Cargo Ship Launch, Docking :cheesy:

Η NASA Television θα παρέχει ζωντανή κάλυψη της εκτόξευσης και αγκυροβόλησης του ρωσικού διαστημικού σκάφους φορτίου που θα παραδωσει σχεδόν τρεις τόνους τροφίμων, καυσίμων και προμηθειών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) από τις 10 π.μ. EDT Πέμπτη 23 Ιουλίου.

Το Progress MS-15 έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί με έναν πύραυλο Soyuz-2.1a στις 10:26 π.μ. (7:26 μ.μ. ώρα Baikonur) από το κοσμοδρόμιο Baikonur στο Καζακστάν.

Η κάλυψη ραντεβού και αγκυροβόλησης θα ξεκινήσει στις 1 μ.μ., με το διαστημικό σκάφος Progress να αναμένεται να συνδεθεί αυτόματα με το διαμέρισμα σύνδεσης Pirs στο ρωσικό τμήμα του σταθμού στις 1:47 μ.μ.

Το Progress MS-15 θα παραμείνει αγκυροβολημένο στο σταθμό για περισσότερους από τέσσερις μήνες, αναχωρώντας τον Δεκέμβριο για την απομάκρυνσή του στην ατμόσφαιρα της Γης.

Για σχεδόν 20 χρόνια, οι άνθρωποι ζούν και εργάζονται συνεχώς στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, προωθώντας επιστημονικές γνώσεις και επιδεικνύοντας νέες τεχνολογίες, καθιστώντας τις ερευνητικές ανακαλύψεις που δεν είναι δυνατές στη Γη. Ως παγκόσμια προσπάθεια, 240 άτομα από 19 χώρες έχουν επισκεφθεί το μοναδικό εργαστήριο μικροβαρύτητας που έχει φιλοξενήσει περισσότερες από 3.000 ερευνητικές έρευνες από ερευνητές σε 108 χώρες.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις δραστηριότητες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στο διαδίκτυο και ακολουθώντας @space_station και @ISS_Research στο Twitter, καθώς και τους λογαριασμούς ISS Facebook και ISS Instagram.

Η φωτογραφία του ορίζοντα της Γης κοιτάζει πίσω προς την Ουρουγουάη καθώς ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός περιστρέφεται λίγο έξω από την ακτή του έθνους της Νότιας Αμερικής. Το σκάφος Progress 75 από τη Ρωσία απεικονίζεται στο αριστερό πρώτο πλάνο.

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-television-to-air-space-station-cargo-ship-launch-docking-1

50097912597_e9be3e0a4f_k.thumb.jpg.edef6c1fcc72430550d972f6542c8fb0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το όχημα μεταφοράς Progress MS-15 εκτοξευτηκε από το κοσμοδρόμιο Baikonur. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, το Progress MS-15 μεταφοράς φορτηγού οχήματος (TGC) κυκλοφόρησε, αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την RSC Energia στο πλαίσιο του προγράμματος της 76ης αποστολής εφοδιασμού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).Το TGK Progress MS-15 ξεκίνησε από τον ιστότοπο 31 στις 17:26:21 ώρα Μόσχας. Σε 8 λεπτά 49 δευτερόλεπτα μετά την επαφή του ανελκυστήρα, το διαστημικό σκάφος διαχωρίστηκε από το τρίτο στάδιο και μπήκε στην υπολογισμένη τροχιά. Τα ηλιακά πάνελ παρουσιάστηκαν σύμφωνα με το κυκλογράφημα. Στην πρώτη τροχιά γύρω από τη Γη, το Progress MS-15 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για ένα εξαιρετικά γρήγορο αυτόνομο ραντεβού δύο τροχιών με το ISS υπό την επίβλεψη ειδικών από την Κύρια Ομάδα Ελέγχου Πτήσης Επιχειρήσεων του Ρωσικού Τμήματος (RS) του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, που εργάζεται στο MCC. Η σύνδεση με τη μονάδα Pirs του ISS RS αναμένεται στις 20:47:52 ώρα Μόσχας.

Το TGK Progress MS-15 πρόκειται να παραδώσει στο ISS 620 kg καυσίμου, 46 kg συμπιεσμένα αέρια, καθώς και 1,43 τόνους φορτίου, συμπεριλαμβανομένων 420 λίτρων νερού για το σύστημα Rodnik, αναλώσιμο εξοπλισμό των συστημάτων ISS επί του σκάφους και όργανα για τη διεξαγωγή διαστημικών πειραμάτων, αντικείμενα ρούχα και είδη υγιεινής και υγιεινής, φάρμακα και τρόφιμα για τα μέλη του πληρώματος των ενεργών αποστολών.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_07-23.html

photo_07-23-13.thumb.jpg.62b8398a3bea9ff605bb3ba97ad1d88b.jpg

photo_07-23-12.thumb.jpg.49d1da8cf1b5dc1f052e3c4e27f65147.jpg

photo_07-23-11.thumb.jpg.b63652d1ef0ec27334d60c1dfa3ac1da.jpg

photo_07-23-10.thumb.jpg.7c4fb37ba95f25679b6a4d011d05792e.jpg

photo_07-23-09.thumb.jpg.5dde52bfe76b453f017e670177051ef0.jpg

photo_07-23-08.thumb.jpg.f785f7cccf7ebdfcd646cf14c849da30.jpg

photo_07-23-07.thumb.jpg.2446014c938576c3058e3956785fc492.jpg

photo_07-23-06.thumb.jpg.f54ef266c686ac46747b5c210fa6bdf5.jpg

photo_07-23-04.thumb.jpg.ea9981e328e6f58cc8c6d404d98a6f8e.jpg

photo_07-23-01.thumb.jpg.d7cd6231cc6b87806e1e5776607c2d57.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Διαστημικό σκάφος Progress MS-15 ως μέρος του ISS σε 3 ώρες και 19 λεπτά μετά την εκτόξευση στις 23 Ιουλίου 2020 :cheesy:

Σε 3 ώρες και 19 λεπτά μετά την εκτόξευση στις 23 Ιουλίου 2020 στις 20:45 ώρα Μόσχας, το φορτηγό όχημα μεταφοράς Progress MS-15, που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την RSC Energia, αγκυροβόλησε στον κόλπο ελλιμενισμού Pirs του ρωσικού τμήματος του διεθνούς διαστημικού σταθμού σε κανονική λειτουργία. Οι επιχειρήσεις σύνδεσης και αγκυροβόλησης πραγματοποιήθηκαν αυτόματα υπό την επίβλεψη ειδικών από το Κέντρο Ελέγχου Αποστολών του TsNIIMash (μέρος της κρατικής εταιρείας Roscosmos) και τα μέλη του πληρώματος της Ρωσίας των κοσμοναύτων ISS-63 Roscosmos, Anatoly Ivanishin και Ivan Wagner.

Νωρίτερα, στις 17:26:21 ώρα Μόσχας, από το συγκρότημα εκτόξευσης του ιστότοπου αριθ. 31 του κοσμοδρόμου Baikonur, τα πληρώματα εκκίνησης των επιχειρήσεων της κρατικής εταιρείας Roscosmos ξεκίνησαν με επιτυχία τον πύραυλο μεταφοράς Soyuz-2.1a, ο οποίος μετά από 529 δευτερόλεπτα έφερε το φορτηγό πλοίο Progress MS-15 την τροχιά ενός τεχνητού γήινου δορυφόρου. Οι εργασίες στο ραντεβού και η σύνδεση με το ISS πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με ένα σχήμα δύο στροφών.

Το διαστημικό "φορτηγό" παρέδωσε φορτία με συνολική μάζα άνω των 2,5 τόνων στο σταθμό, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της πτήσης ISS σε επανδρωμένο τρόπο και την εφαρμογή του προγράμματος επιστημονικής και εφαρμοσμένης έρευνας επί του πλοίου. Μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων της στεγανότητας της άρθρωσης, οι κοσμοναύτες Roscosmos Anatoly Ivanishin και Ivan Wagner θα ανοίξουν τις πόρτες μεταφοράς και θα εκτελέσουν τις τελικές λειτουργίες για την αποσυναρμολόγηση του μηχανισμού σύνδεσης, τη μεταφορά του συστήματος τροφοδοσίας Progress σε συνδυασμένη τροφοδοσία και διατήρηση του διαστημικού σκάφους.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_07-23_1.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επίσημες συνομιλίες ΗΠΑ- Ρωσίας για τη διαστημική ασφάλεια. :cheesy:

ΗΠΑ και Ρωσία θα πραγματοποιήσουν αυτή την εβδομάδα τις πρώτες τους επίσημες, διμερείς συνομιλίες σχετικά με τη διαστημική ασφάλεια από το 2013, στον απόηχο των αμερικανικών καταγγελιών για δοκιμή ρωσικού διαστημικού όπλου σε τροχιά, δήλωσε την Παρασκευή Αμερικανός αξιωματούχος.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Ουάσινγκτον ελπίζει να προωθήσει νόρμες υπεύθυνης συμπεριφοράς, όπως είπε ο αρμόδιος υφυπουργός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κρίστοφερ Φορντ, ζητώντας μεγαλύτερη σταθερότητα, προβλεψιμότητα και εργαλεία διαχείρισης κρίσεων. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι οι συνομιλίες θα λάμβαναν χώρα τη Δευτέρα στη Βιέννη.

Ο Φορντ είπε σε δημοσιογράφους πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν ήδη μετατρέψει το διάστημα σε θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων, σημειώνοντας πως η US Space Command έχει πει ότι διαθέτει στοιχεία πως η Ρωσία δοκίμασε αντιδορυφορικό όπλο σε τροχιά στις 15 Ιουλίου. «Αυτό που κάνουν υποδεικνύει στον κόσμο πως είναι σε θέση να καταστρέφουν δορυφόρους σε τροχιά με άλλους δορυφόρους...είναι ανησυχητικό, προκλητικό, επικίνδυνο, και δεν συστήνεται να κάνουν κάτι τέτοιο» είπε ο Φορντ, προσθέτοντας πως «ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να τους μεταδώσουμε αυτό το μήνυμα και να δουλέψουμε πάνω σε έναν καλύτερο τρόπο για να δείχνουν οι χώρες ανάλογη αυτοσυγκράτηση και υπεύθυνη συμπεριφορά σε τροχιά, επειδή κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ξεφύγει και να επιδεινωθεί γρήγορα στο μέλλον».

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε ποιος θα ήταν επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας ή να πει εάν θα συζητηθεί πιθανή αντικατάσταση της New START (New Strategic Arms Reduction Treaty), που θέτει σε ΗΠΑ και Ρωσία όριο 1.550 πυρηνικών κεφαλών στα στρατηγικά πυρηνικά όπλα που είναι σε υπηρεσία.

https://www.naftemporiki.gr/story/1622704/episimes-sunomilies-ipa-rosias-gia-ti-diastimiki-asfaleia

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA Ανακοινώνει τους Αστροναύτες που θα πεταξουν στο SpaceX Crew-2 Αποστολή στον Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Η NASA και οι διεθνείς συνεργάτες της έχουν αναθέσει μέλη του πληρώματος για το πλήρωμα 2, το οποίο θα είναι η δεύτερη επιχειρησιακή πτήση SpaceX Crew Dragon στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ως μέρος του Προγράμματος Εμπορικών Πρακτικών της NASA.

Οι αστροναύτες της NASA Shane Kimbrough και Megan McArthur θα λειτουργήσουν ως διοικητής και πιλότος του διαστημικού σκάφους, αντίστοιχα, για την αποστολή. Ο αστροναύτης Akihiko Hoshide JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) και ο αστροναύτης ESA (European Agency Agency) Thomas Pesquet θα συμμετάσχουν ως ειδικοί αποστολής.

Το Crew-2 στοχεύει να ξεκινήσει την άνοιξη του 2021, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής δοκιμής SpaceX Demo-2 της NASA, η οποία αναμένεται να επιστρέψει στη Γη στις 2 Αυγούστου, και την έναρξη της αποστολής SpaceX Crew-1 της NASA, η οποία είναι στοχεύει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι αστροναύτες του πληρώματος 2 θα παραμείνουν στο διαστημικό σταθμό για περίπου έξι μήνες ως μέλη του πληρώματος της αποστολής, μαζί με τρεις συνεργάτες που θα ξεκινήσουν μέσω ενός ρωσικού διαστημικού σκάφους Soyuz. Η αύξηση του πλήρους πλήρους διαστημικού σταθμού σε επτά μέλη - σε σχέση με τα προηγούμενα έξι - θα επιτρέψει στη NASA να διπλασιάσει αποτελεσματικά την ποσότητα της επιστήμης που μπορεί να διεξαχθεί στο διάστημα.

Αυτό θα είναι το τρίτο ταξίδι του Kimbrough στο διάστημα και η δεύτερη παραμονή μεγάλης διάρκειας στο διαστημικό σταθμό. Γεννημένος στο Killeen του Τέξας και μεγάλωσε στην Ατλάντα, ο Kimbrough επιλέχθηκε ως αστροναύτης το 2004. Ξεκίνησε για πρώτη φορά στο διαστημικό λεωφορείο Endeavour για μια επίσκεψη στο σταθμό της αποστολής STS-126 το 2008, και μετά με ένα ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz για αποστολή. 49/50 το 2016. Έχει περάσει συνολικά 189 ημέρες στο διάστημα και έχει εκτελέσει έξι διαστημικούς πεζοδρόμους. Ο Kimbrough είναι επίσης συνταξιούχος συνταγματάρχης του Στρατού των ΗΠΑ και απέκτησε πτυχίο μηχανικής αεροδιαστημικής από τη Στρατιωτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών στο West Point της Νέας Υόρκης και μεταπτυχιακό στην επιχειρησιακή έρευνα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Γεωργίας στην Ατλάντα.

Η McArthur θα κάνει το δεύτερο ταξίδι της στο διάστημα, αλλά η πρώτη της στο σταθμό. Γεννήθηκε στη Χονολουλού, αλλά θεωρεί την Καλιφόρνια ως την πατρίδα της. Αφού επιλέχθηκε ως αστροναύτης το 2000, ξεκίνησε στο διαστημικό λεωφορείο Atlantis ως ειδικός αποστολής στο STS-125, την τελική αποστολή εξυπηρέτησης διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, το 2009. Η McArthur χρησιμοποίησε το ρομποτικό βραχίονα του λεωφορείου κατά τη διάρκεια των 12 ημερών και 21 ώρες που πέρασε στο διάστημα, συλλαμβάνοντας το τηλεσκόπιο και μετακινώντας τα μέλη του πληρώματος κατά τη διάρκεια των πέντε διαστημικών περιπατητών που απαιτούνται για την επισκευή και την αναβάθμισή του. Είναι κάτοχος πτυχίου στην αεροδιαστημική μηχανική από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες και διδακτορικό στην ωκεανογραφία από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Αυτή θα είναι η τρίτη διαστημική πτήση του Hoshide. Ήταν μέρος της αποστολής STS-124 στο διαστημικό λεωφορείο Discovery το 2008 και μέλος του πληρώματος για τις αποστολές 32 και 33, ξεκινώντας με ένα ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz το 2012 για επίσκεψη 124 ημερών στο σταθμό. Η Pesquet είχε πετάξει στο παρελθόν ως μέρος των Αποστολών 50 και 51, ξεκινώντας με ένα ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz και πέρασε 196 ημέρες στο διάστημα.

Το εμπορικό πρόγραμμα πληρώματος της NASA συνεργάζεται με την αμερικανική αεροδιαστημική βιομηχανία καθώς οι εταιρείες αναπτύσσουν και λειτουργούν μια νέα γενιά διαστημικών σκαφών και συστημάτων εκτόξευσης ικανά να μεταφέρουν πληρώματα σε τροχιά χαμηλής γης και στο διαστημικό σταθμό. Η εμπορική μεταφορά από και προς το σταθμό θα παρέχει εκτεταμένη χρησιμότητα, επιπλέον χρόνο έρευνας και ευρύτερες ευκαιρίες για ανακάλυψη στο τροχιακό φυλάκιο.

Για σχεδόν 20 χρόνια, οι άνθρωποι ζούν και εργάζονται συνεχώς στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, προωθώντας επιστημονικές γνώσεις και επιδεικνύοντας νέες τεχνολογίες, καθιστώντας τις ερευνητικές ανακαλύψεις δεν είναι δυνατές στη Γη. Ως παγκόσμια προσπάθεια, 240 άτομα από 19 χώρες έχουν επισκεφθεί το μοναδικό εργαστήριο μικροβαρύτητας που έχει φιλοξενήσει περισσότερες από 3.000 έρευνες και εκπαιδευτικές έρευνες από ερευνητές σε 108 χώρες.

Ο σταθμός είναι μια κρίσιμη βάση για τη NASA να κατανοήσει και να ξεπεράσει τις προκλήσεις του διαστημικού πτήσης μεγάλης διάρκειας. Καθώς οι εμπορικές εταιρείες επικεντρώνονται στην παροχή υπηρεσιών μεταφοράς ανθρώπων από και προς τροχιά χαμηλής γης, η NASA είναι ελεύθερη να επικεντρωθεί στην κατασκευή διαστημικών σκαφών και πυραύλων για αποστολές βαθιού διαστήματος στη Σελήνη και τον Άρη.

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-announces-astronauts-to-fly-on-spacex-crew-2-mission-to-space-station

crew-2a.thumb.png.2459d46bf609c154cb3178435e53c1dd.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το πρώτο διαπλανητικό φορτηγό διαστημόπλοιο θα κατασκευάσει η Airbus. :cheesy:

H Airbus θα κατασκευάσει τον μεγάλου μεγέθους δορυφόρο ο οποίος θα φέρει πίσω στη Γη τα πρώτα δείγματα βράχων από τον Άρη.

Το υλικό αυτό θα συλλεχθεί στον Κόκκινο Πλανήτη από το επόμενο όχημα εδάφους της NASA, Perseverance, πριν εκτοξευτεί σε τροχιά με πύραυλο.Αποστολή του σκάφους της Airbus θα είναι να πιάσει το «πακέτο» με τα δείγματα και μετά να τα φέρει πίσω στη Γη.

Το κοινό αμερικανοευρωπαϊκό πρόγραμμα αναμένεται να στοιχίσει δισεκατομμύρια και να χρειαστεί πάνω από μια δεκαετία για την υλοποίησή του, ωστόσο θεωρείται πως είναι πιθανότατα ο καλύτερος τρόπος για να επιβεβαιωθεί εάν όντως υπήρξε ποτέ ζωή στον Άρη.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρόκειται για μια πολύ δύσκολη αποστολή, ακόμα και για τα δεδομένα του Άρη. Όπως είπε στο BBC News ο Ντέιβιντ Πάρκερ, διευθυντής επανδρωμένης και ρομποτικής εξερεύνησης του ΕΟΔ, «δεν είναι απλά διπλάσιας δυσκολίας σε σχέση με μια τυπική αποστολή στον Άρη, είναι διπλάσιας δυσκολίας στο τετράγωνο, αν σκεφτεί κανείς την πολυπλοκότητα».

«Και αυτός ο δορυφόρος που θα φτιάξει η Airbus- μου αρέσει να τον αποκαλώ το πρώτο διαπλανητικό φορτηγό σκάφος, εξαιτίας αυτού που θα κάνει. Είναι σχεδιασμένο να μεταφέρει φορτίο μεταξύ του Άρη και της Γης» είπε σχετικά.

Ο Πάρκερ ανακοίνωσε τον ρόλο της εταιρείας στο Earth Return Orbiter (ERO) σε κοινή ενημέρωση των NASA- ΕΟΔ προς δημοσιογράφους εν όψει της εκτόξευσης του οχήματος Perseverance προς τον Άρη.

Το σκάφος θα είναι ένας γίγαντας μεταξύ των διαστημοπλοίων: Το ERO θα ζυγίζει 6,5 τόνους κατά την εκτόξευσή του το 2026 και θα χρησιμοποιεί ένα μείγμα χημικής και ηλεκτρικής προώθησης για να να φτάσει στον Άρη, να τεθεί σε τροχιά και μετά να γυρίσει στη Γη με το φορτίο των βράχων του. Η Thales Alenia Space (Ιταλία) θα συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Η χρήση ενός ισχυρού κινητήρα ιόντων θα απαιτεί πολλή ενέργεια, και ως εκ τούτου θα χρησιμοποιηθούν μεγάλοι ηλιακοί συλλέκτες, που θα δώσουν στο σκάφος «άνοιγμα φτερών» 39 μέτρων. Ωστόσο η πλέον μεγάλη πρόκληση της αποστολής θα είναι το να πιάσει τα δείγματα σε τροχιά πάνω από τον Άρη.

Η NASA θα εγκαταστήσει έναν πύραυλο στον πλανήτη αργότερα μέσα στη δεκαετία για να στείλει τους βράχους που θα συλλέξει το Perseverance σε τροχιά. Το σκάφος της Airbus θα πρέπει να έρθει σε θέση που θα του επιτρέψει να πιάσει αυτά τα δείγματα, τα οποία θα «πακεταριστούν» μέσα σε ένα ειδικό δοχείο μεγέθους μπάλας ποδοσφαίρου. Αφού ο δορυφόρος πιάσει το δοχείο αυτό, θα πρέπει να το ετοιμάσει για αποστολή στη Γη- αυτό δεν σημαίνει απλά να το μεταφέρει, αλλά και να το βάλει μέσα σε μια κάψουλα επανεισόδου που θα μπορεί να ριφθεί στην ατμόσφαιρα της Γης και να προσγειωθεί σε μια αμερικανική έρημο.

Μένει ο ΕΟΔ και η Airbus να ορίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχετικού συμβολαίου: Οι τελικές υπογραφές αναμένονται τον Σεπτέμβριο.

https://www.naftemporiki.gr/story/1623938/to-proto-diaplanitiko-fortigo-diastimoploio-tha-kataskeuasei-i-airbus

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επιτυχής προσθαλάσσωση για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή σκάφους της SpaceX στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε την Κυριακή η πρώτη επανδρωμένη αποστολή σκάφους της SpaceX στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με την κάψουλα με τους δύο αστροναύτες να προσθαλασσώνεται με ασφάλεια στον Κόλπο του Μεξικού. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα σκάφος με αμερικανικό πλήρωμα, που έχει κατασκευαστεί από ιδιωτική εταιρεία, επιτυγχάνει κάτι τέτοιο, ολοκληρώνοντας μια ιστορικής σημασίας δοκιμαστική πτήση.

Το Crew Dragon της SpaceX, με τους Ρόμπερτ Μπένκεν και Ντάγκλας Χάρλεϊ, προσθαλασσώθηκε χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτα στον Κόλπο του Μεξικού στα ανοιχτά της Πενσακόλα της Φλόριντα στις 2.48 μμ (τοπική ώρα) την Κυριακή και ανακτήθηκε επιτυχώς από τη SpaceX. «Καλωσήρθατε πίσω Μπομπ και Νταγκ. Συγχαρητήρια στις ομάδες της NASA και της SpaceX για την απίστευτη δουλειά προκειμένου να καταστεί δυνατή αυτή η δοκιμαστική πτήση» δήλωσε ο επικεφαλής της NASA, Τζιμ Μπράιντενσταϊν. «Οι συνεργάτες είναι “κλειδί” για το πώς θα πάμε πιο μακριά από ποτέ άλλοτε και θα κάνουμε τα επόμενα βήματα για τολμηρές αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη».

Η επιστροφή των Μπένκεν και Χάρλεϊ ήταν η πρώτη προσθαλάσσωση Αμερικανών αστροναυτών από την επιστροφή των Τόμας Στάφορντ, Βανς Μπραντ και Ντόναλντ «Ντικ» Σλέιτον στον Ειρηνικό, στα ανοιχτά της Χαβάης, το 1975, στο τέλος του προγράμματος Απόλλων- Σογιούζ. Η δοκιμαστική αποστολή Demo-2 είχε εκτοξευτεί στις 30 Μαΐου από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. Αφού έφτασαν σε τροχιά, οι Μπένκεν και Χάρλεϊ ονόμασαν το Crew Dragon τους «Endeavour», προς στιγμήν του πρώτου διαστημικού λεωφορείου με το οποίο είχαν πετάξει. 19 ώρες μετά, το σκάφος προσδέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι δύο αστροναύτες συμμετείχαν σε μια σειρά επιστημονικών πειραμάτων, διαστημικών περιπάτων και άλλων δραστηριοτήτων κατά την 62 ημερών παραμονή τους στον σταθμό. Συνολικά, πέρασαν 64 ημέρες σε τροχιά και έκαναν 1.024 περιστροφές γύρω από τη Γη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1625024/epituxis-prosthalassosi-gia-tin-proti-epandromeni-apostoli-skafous-tisspacexston-diethni-diastimiko-stathmo

pros8alasswsh-spacex-reuters.thumb.jpg.4ea5928de3651339d0c226b822949a27.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

SpaceX: Το πλήρωμα της Nasa περιγράφει την επιστροφή στη Γη. :cheesy:

MediaBob Behnken περιγράφει κτυπήματα που έμοιαζαν να χτυπούνται στην καρέκλα με ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ

Οι αστροναύτες Bob Behnken και Doug Hurley έχουν περιγράψει τα θορυβώματα, τη ζέστη και τους κραδασμούς της επιστροφής από το διάστημα στο διαστημικό σκάφος του Crew Dragon την Κυριακή.

Ο Behnken περιέγραψε έντονα τα σύννεφα που σπρώχνουν από το παράθυρο και τα χτυπήματα που έμοιαζαν να "χτυπήθηκαν στο πίσω μέρος της καρέκλας με ρόπαλο του μπέιζμπολ".

Αλλά οι Hurley και Behnken είπαν ότι το διαστημικό σκάφος έπαιξε όπως αναμενόταν

Καταστρώθηκε στον Κόλπο του Μεξικού, τερματίζοντας την πρώτη εμπορική αποστολή στον διαστημικό σταθμό.

«Καθώς κατεβαίνουμε μέσα από την ατμόσφαιρα, προσωπικά με εξέπληξε το πόσο γρήγορα συνέβησαν όλα τα γεγονότα. Φαινόταν σαν μερικά λεπτά αργότερα, μετά την ολοκλήρωση των εγκαυμάτων [de-orbit], θα μπορούσαμε να κοιτάξουμε έξω από τα παράθυρα και να δούμε σύννεφα να τρέχουν, "είπε σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Johnson της Nasa στο Χιούστον.

«Μόλις κατεβηκαμε λίγο στην ατμόσφαιρα, ο Δράκος πραγματικά ζωντανεύει. Άρχισε να πυροβολεί με τους προωθητές για να μας κρατάει στραμμένους προς την κατάλληλη κατεύθυνση. Η ατμόσφαιρα αρχίζει να κάνει θόρυβο - μπορείτε να ακούσετε ότι βουίζει έξω από το όχημα. Και ως το όχημα προσπαθεί να ελέγξει, αισθάνεστε λίγο από αυτό το λαμπερό στο σώμα σας.

"Θα μπορούσαμε να αισθανθούμε αυτά τα μικρά ρολά και γήπεδα και χασμουρητά - όλες αυτές οι μικρές κινήσεις ήταν πράγματα που πήραμε μέσα στο όχημα."

Καθώς το διαστημικό σκάφος - που ονομάστηκε Endeavour από το πλήρωμά του - κατέβηκε μέσα από την ατμόσφαιρα, τα χτυπήματα αυξήθηκαν σε μέγεθος και οι προωθητές άρχισαν να πυροβολούν συνεχώς. "Ηχογράφησα λίγο ήχο, αλλά δεν ακούγεται σαν μηχανή, μοιάζει με ζώο", δήλωσε ο Behnken.

Κατά την επιστροφή από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), η μονάδα πληρώματος πρέπει να διαχωριστεί από ένα τμήμα που ονομάζεται κορμός, το οποίο διαθέτει ηλιακούς συλλέκτες και καλοριφέρ αφαίρεσης θερμότητας.

"Όλα τα γεγονότα διαχωρισμού, από τον διαχωρισμό των κορμών μέσω των πυροβολισμών με αλεξίπτωτο, ήταν σαν να χτυπήθηκα στο πίσω μέρος της καρέκλας με ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ", δήλωσε ο Bob Behnken. "Αρκετά ελαφρύ για το διαχωρισμό του κορμού, αλλά με τα αλεξίπτωτα ήταν ένα πολύ σημαντικό χτύπημα."

Ο Behnken περιέγραψε επίσης την αίσθηση ότι "ζεσταίνει" μέσα στην κάψουλα. Εξήρε τους μηχανικούς που δούλεψαν στο διαστημικό σκάφος Crew Dragon: "Δεν μπορώ να πω αρκετά για το πόσο καλά μας εκπαιδεύει η ομάδα SpaceX", είπε.

Κατά την κατάρρευση της Κυριακής, ένας στολίσκος ιδιωτικών σκαφών πλησίασε τον Δράκο, που κατέρρευσε στη θάλασσα από την Pensacola της Φλόριντα.

Τους ζητήθηκε να φύγουν εν μέσω ανησυχίας για επικίνδυνα χημικά εξαερισμού από το σύστημα προώθησης της κάψουλας.

"Εκτιμούμε σίγουρα τους λαούς που θέλουν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, αλλά υπάρχουν ορισμένες πτυχές ασφάλειας που - όπως είπε ο διαχειριστής [αρχηγός της Nasa Jim Bridenstine] - θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά, γιατί δεν μπορεί να συμβεί έτσι το έκανε πριν. "

Τα ιδιωτικά σκάφη εμφανίστηκαν για να δουν την κάψουλα

Ο Χούρλεϊ είπε ότι δεν γνώριζαν τα σκάφη ενώ καθόταν στην κάψουλα λόγω των καμένων σημαδιών πάνω από τα παράθυρα. "Βλέπετε ότι ήταν φως της ημέρας έξω, αλλά πολύ λίγο άλλο", είπε.

Όμως, αναλογιζόμενος την ιστορική φύση της αποστολής, ο Hurley είπε ότι «ήταν μια από τις πραγματικές τιμές ολόκληρης της ζωής μου, αλλά σίγουρα στην επαγγελματική μου καριέρα».

Η Nasa παραδίδει τη μεταφορά αστροναυτών από και προς το ISS σε ιδιωτικές εταιρείες, δηλαδή το SpaceX και το Boeing. Από την αποχώρηση του διαστημικού λεωφορείου το 2011, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν κανένα όχημα για να εκτοξεύσουν αστροναύτες από το έδαφος τους.

Κατά τη διάρκεια των μεσολαβουντων ετών, πλήρωσε στη Ρωσία δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ανά θέση για να εκτοξεύσει τα μέλη του πληρώματος των ΗΠΑ με το όχημα Soyuz.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας αποστολής με λεωφορείο - STS-135 - το 2011, το πλήρωμα άφησε μια αμερικανική σημαία στο διαστημικό σταθμό με την πρόθεση ότι το επόμενο πλήρωμα που θα ξεκινήσει με αμερικανικό όχημα θα την επιστρέψει στη Γη. Εννέα χρόνια αργότερα, οι Hurley και Behnken επέστρεψαν το συμβολικό αντικείμενο, το οποίο επίσης πέταξε στην πρώτη αποστολή το λεωφορείο το 1981.

https://www.bbc.com/news/science-environment-53658837?intlink_from_url=https://www.bbc.com/news/topics/c77jz3mdmnxt/nasa&link_location=live-reporting-story

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αναχώρηση ιαπωνικού φορτηγού πλοίου από το διαστημικό σταθμό. :cheesy:

Στο πρώτο πλάνο, βρίσκεται το ρομποτικό χέρι "Dextre" με πίσω από αυτό το H-II Transfer Vehicle-9 (HTV-9) της Ιαπωνίας. Μέσα στο HTV-9, βρίσκεται η παλέτα HTV-8 που κρατά παλιές μπαταρίες νικελίου-υδρογόνου που έχουν αφαιρεθεί από το σταθμό κατά τη διάρκεια προηγούμενων διαστημικών πεζοδρομίων.

Έντεκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου φορτηγού οχήματος μεταφοράς H-II (HTV) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το HTV-9 της Ιαπωνικής Αεροναυτικής Υπηρεσίας Εξερεύνησης (JAXA's) θα αναχωρήσει από το τροχιακό εργαστήριο την Τρίτη 18 Αυγούστου, με ζωντανή κάλυψη που ξεκινά στις 1:15 μ.μ. EDT στην τηλεόραση της NASA και στον ιστότοπο του πρακτορείου.

Ο διοικητής της αποστολής 63 Chris Cassidy της NASA θα χρησιμοποιήσει το ρομποτικό βραχίονα Canadarm2 για να απελευθερώσει το διαστημικό σκάφος από το σταθμό στις 1:35 μ.μ., τερματίζοντας την τρίμηνη διαμονή του. Για να προετοιμαστούν για την απελευθέρωση, οι ελεγκτές πτήσεων που λειτουργούν από το Κέντρο Ελέγχου Αποστολής της NASA στο Johnson Space Center του Χιούστον της υπηρεσίας θα στείλουν εντολές για να ξεμπλοκάρουν και να αποσπάσουν το μη βυθισμένο σκάφος φορτίου από τη μονάδα Harmony του σταθμού και να λειτουργήσουν από απόσταση το Canadarm2 για να το μετακινήσουν στη θέση αναχώρησης.

Αυτή θα είναι η τελική αναχώρηση του σταθμού του Kounotori της JAXA, ή "λευκό πελαργό", φορτηγού μοντέλου, εννέα από τα οποία έχουν παραδώσει περισσότερους από 40 τόνους προμηθειών στα πληρώματα του διαστημικού σταθμού. Η JAXA αναπτύσσει έναν νέο στόλο φορτηγών πλοίων HTV, το HTV-X, το οποίο στοχεύει για την πρώτη του κυκλοφορία το 2022.

Το διαστημικό σκάφος, το οποίο ξεκίνησε από το Διαστημικό Κέντρο Tanegashima στην Ιαπωνία στις 20 Μαΐου, παρέδωσε περίπου τέσσερις τόνους προμηθειών και πειραμάτων στο τροχιακό συγκρότημα, συμπεριλαμβανομένων νέων μπαταριών ιόντων λιθίου που χρησιμοποιήθηκαν για την αναβάθμιση των συστημάτων ισχύος του σταθμού. Οι μπαταρίες νέας τεχνολογίας εγκαταστάθηκαν μέσω μιας σειράς διαστημικών πεζοδρομίων κατά μήκος της «ραχοκοκαλιάς» του σταθμού της μακρινής θύρας.

Το HTV-9 θα δοθεί εντολή από τους ελεγκτές πτήσης JAXA στο κέντρο ελέγχου HTV στο Tsukuba της Ιαπωνίας, να απομακρυνθεί από το σταθμό και, στις 20 Αυγούστου, να πυροδοτήσει τον κινητήρα του με απολιθώματα σε ένα έγκαυμα που θα τον στείλει πίσω στην ατμόσφαιρα της Γης. Φορτωμένο με σκουπίδια από το διαστημικό σταθμό, το διαστημικό σκάφος θα καεί ακίνδυνα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Για σχεδόν 20 χρόνια, οι αστροναύτες ζουν και εργάζονται συνεχώς στο διαστημικό σταθμό, δοκιμάζουν τεχνολογίες, εκτελούν επιστήμη και αναπτύσσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να εξερευνήσουν μακρύτερα από τη Γη. Ως παγκόσμια προσπάθεια, 240 άτομα από 19 χώρες έχουν επισκεφθεί το μοναδικό εργαστήριο μικροβαρύτητας που έχει φιλοξενήσει περισσότερες από 3.000 έρευνες και εκπαιδευτικές έρευνες από ερευνητές σε 108 χώρες και περιοχές.

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-tv-to-air-departure-of-japanese-cargo-ship-from-space-station

50097913097_a3e2abfdde_k.thumb.jpg.4c665392cc9cef8d7811ecfd564a2c31.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επιτυχής δοκιμαστική πτήση 150 μέτρων για το «Starship» της SpaceX :cheesy:

Ένα πρωτότυπο του διαστημοπλοίου νέας γενιάς που ετοιμάζει η SpaceX, Starship, πέταξε επιτυχώς σε ύψος 150 μέτρων και επέστρεψε πίσω με ασφάλεια.

Το μη επανδρωμένο δοκιμαστικό σκάφος ανυψώθηκε στον αέρα και στη συνέχεια ανέπτυξε τα «πόδια» του προκειμένου να προσγειωθεί ελεγχόμενα. Η δοκιμαστική αυτή πτήση έγινε στον χώρο δοκιμών της SpaceX κοντά στη Μπόκα Τσίκα του νοτίου Τέξας το βράδυ της Τρίτης.

Όπως αναφέρει το BBC, είναι η πρώτη δοκιμή του κινητήρα Raptor εδώ και ένα χρόνο. Ο Raptor θα είναι ο κινητήρας που θα χρησιμοποιηθεί στο «κανονικό» Starship.

Εμφανισιακά το δοκιμαστικό σκάφος, υπό την ονομασία SN5, μπορεί να μην «ενθουσιάζει» ακριβώς τους παρατηρητές, καθώς πολλοί το έχουν παρομοιάσει με σιλό για σιτηρά ή δεξαμενή νερού- ωστόσο προορίζεται να ανοίξει τον δρόμο για ένα σκάφος που θα είναι σε θέση να μεταφέρει αστροναύτες στη Σελήνη και τον Άρη.

Λίγο μετά τη δοκιμαστική πτήση, που κράτησε λιγότερο από ένα λεπτό, ο ιδρυτής της SpaceX, Έλον Μασκ, έγραψε στο Twitter πως η προοπτική του Άρη φαντάζει πραγματική («Mars is looking real»).

Το SN5 απογειώθηκε από τη Μπόκα Τσίκα στις 18.57 τοπική ώρα, χρησιμοποιώντας έναν και μόνο κινητήρα Raptor, που λειτουργεί με υγρό μεθάνιο και υγρό οξυγόνο. Το τελικό σκάφος προορίζεται να έχει έξι Raptors, και να είναι σε θέση να μεταφέρει 100 άτομα με μία πτήση. Ωστόσο για να ξεφύγει από τη βαρύτητα της Γης θα πρέπει να εκτοξευτεί με έναν γιγαντιαίο πύραυλο Super Heavy, που θα διαθέτει 31 κινητήρες Raptor.

Ένα άλλο δοκιμαστικό σκάφος, ονόματι Starhopper, πραγματοποίησε μερικές σύντομες πτήσεις το 2019, φτάνοντας επίσης σε ύψος 150 μέτρων.

https://www.naftemporiki.gr/story/1626222/epituxis-dokimastiki-ptisi-150-metron-gia-to-starship-tis-spacex

spacex-starship-rocket.jpg.b0f6b0082b798c306d09d1a8c0a0f20e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εξερεύνηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού από τον φωτογραφικό φακό. :cheesy:

Στις 2 Νοεμβρίου κυκλοφορεί το λεύκωμα φωτογραφιών «Interior Space: A Visual Exploration of the International Space Station», εγκαινιάζοντας τους εορτασμούς για εικοσαετή αδιάλειπτη ανθρώπινη παρουσία στον ISS. Τo 200 σελίδων λεύκωμα είναι συνεργασία ενός καλλιτέχνη επί γήινου εδάφους, του φωτογράφου Ρόλαντ Μίλερ, και ενός αστροναύτη στον ISS, του μηχανικού Πάολο Νέσπολι. Οι δυο τους τράβηξαν καταπληκτικές φωτογραφίες: έναν ωκεανό με πέπλο από σύννεφα, τους λαβυρίνθους καλωδίων που είναι «στρίφωμα» στα εσωτερικά τοιχώματα του σταθμού, στολές και κράνη των αστροναυτών αφημένα σε σημεία για να χρησιμοποιηθούν.

«Αν μπορούσες να βρεθείς εκεί και ρίξεις ματιά -στον σταθμό-, ελπίζω ότι θα έβλεπες αυτό ακριβώς (που βλέπεις στο άλμπουμ)» είπε, μιλώντας στο Colossal, ο Μίλερ.

Η ιδέα της απευθείας συνεργασίας με αστροναύτη στον ISS ξεκίνησε μετά από συζήτηση που είχε ο Μίλερ με την αστροναύτη και χημικό Κέιντι Κόλμαν. Η Κόλμαν, δεξιοτέχνης του φλάουτου, έπαιρνε στις αποστολές μαζί της πολλά μουσικά όργανα, και μάλιστα έπαιξε ένα ντουέτο με τον Ίαν Άντερσον των Jethro Tull όταν αυτός ήταν στη Ρωσία και εκείνη στον σταθμό, για να τιμήσουν τα 50χρονα της αποστολής του Γιούρι Γκαγκάριν, του πρώτου ανθρώπου που ταξίδεψε στο διάστημα.

https://www.scoop.it/topic/physicists-and-physics/p/4120312009/2020/08/18/-

w18-102638space1.jpg.97905a7c7e6a200d0a2a0fe78174d1f2.jpg

102658thumbnail_2.thumb.jpg.16ab5569fe7fed473ec5d64918890514.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης