Jump to content

Αλλαγή δευτερεύων κατόπτρου. ερωτήματα


ΣΕΙΡΙΟΣ1978

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας αν άλλαζα το δευτερεύν κάτοπτρο από 75mm που είναι σε 70 η 60mm τα υπέρ και τα κατά?
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το δευτερεύον κάτοπτρο σε συνδυασμό και με άλλα χαρακτηριστικά του τηλεσκοπίου (διάμετρο του πρωτεύοντος, εστιακό λόγο, διαφράγματα, μήκος εστιαστή κτλ.) μας δίνουν το πόσο μεγάλο πεδίο θα είναι 100% φωτισμένο (100% field illumination). Από εκεί και πέρα όσο μεγαλύτερο είναι το πεδίο (όταν χρησιμοποιούμε μεγάλης εστιακής προσοφθάλμια) τόσο στα άκρα του θα χάνει φως και θα "βινιετάρει" όπως λέμε. Δηλαδή όσο πλησιάζει στα άκρα τόσο θα σκοτεινιάζει το είδωλο που βλέπεις. Όσο πιο μεγάλο είναι το δευτερεύον κάτοπτρο τόσο λιγότερο θα βινιετάρει ΟΜΩΣ από ένα σημείο και μετά όταν το δευτερεύον είναι υπερβολικά μεγάλο θα έχουμε πολύ μεγάλη κεντρική παρεμπόδιση.

 

Αντίθετα όταν έχουμε πολύ μικρό δευτερεύον κάτοπτρο τότε η κεντρική παρεμπόδιση θα είναι λιγότερη σε βάρος όμως του να βινιετάρει περισσότερο. Οπότε χρειάζεται μια χρυσή τομή. Ούτε πολύ μικρό ούτε πολύ μεγάλο. Συνήθως οι κατασκευαστές έχουν φροντίσει αυτή τη χρυσή τομή οπότε η γνώμη μου είναι να μην αλλάξεις πολύ σε διάμετρο.

 

Προσωπικά δεν θα επέλεγα ένα δευτερεύον με κεντρική παρεμπόδιση κάτω από 20% γιατί στην πράξη δεν θα δεις διαφορά και πολύ πιθανό να προκύψει βινιετάρισμα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να προσθέσω στα παραπάνω που έγραψε ο Δημήτρης, τα εξής.

Το δευτερεύον ουσιαστικά κόβει τον κώνο φωτός που δημιουργεί το πρωτεύον και στέλνει την κορυφή του στον εστιαστη του νευτωνειου τηλεσκοπίου. Αν το δευτερεύον είναι πολύ μικρότερο από το πρέπον μέγεθος δεν θα συλλέγει όλο το φως από το πρωτεύον, με αποτέλεσμα να υποβιβάζεται η φωτοσυλλεκτικοτητα του, πχ. ένα 8ιντσο κάτοπτρο θα λειτουργεί σαν 6ιντσο.

Από την άλλη μικρότερη παρεμπόδιση σημαίνει και μεγαλύτερο κοντραστ. Σε νευτώνεια F6 και πάνω το δευτερεύον είναι μικρότερο από ότι σε τηλεσκόπια F5 και κάτω. Τα πρώτα έχουν καλύτερο κοντραστ στην πλανητική παρατήρηση ενώ τα δεύτερα υπερτερούν σε παρατήρηση deep sky.

Θα συνιστούσα και εγώ να μην το πειράξεις, συνήθως οι κατασκευαστές λαμβάνουν υπόψη τους τις παραμέτρους αυτές.

 

Γενικά σε ένα υπάρχον αγορασμενο τηλεσκόπιο είναι ευκολότερο να αντικαταστήσεις το υπάρχον δευτερεύον κάτοπτρο με ένα ελαφρώς μεγαλύτερο, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, το να πας σε μικρότερο είναι πιο πολύπλοκη διαδικασία. Πιθανώς να πρέπει να πας και σε εστιαστη χαμηλότερου προφίλ ή και ακόμα να πρέπει να μετατοπίσεις τον εστιαστη σε διαφορετική θέση, το οποίο είναι λίγο δύσκολο σε έτοιμο σωλήνα. Αντίθετα όταν φτιάχνεις ένα τηλεσκόπιο από το μηδέν, οι εναλλακτικές στην επιλογή δευτερεύοντος είναι περισσότερες.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας ευχαριστώ πολύ φίλοι μου, ήσασταν πολύ κατατοπιστική, ναι οκ θα το αφήσω ως έχει νομιζα οτι θα κέρδιζα περισσότερα απο την κεντρική παρεμπόδιση.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης