Jump to content

Χάρτης Φωτορύπανσης


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα

 

Εχθές χάζευα αυτό :

https://www.lightpollutionmap.info/#zoom=6.78&lat=4632649&lon=2251503&layers=B0FFFFFTFFFFFFFFF

 

Αναρωτιόμουν αν είναι ακριβής και κατά πόσο είναι χρήσιμος για την επιλογή spot.

 

Ευχαριστώ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το συγκεκριμένο layer που κοιτάζεις είναι λίγο παλιό του 2015 αλλά σου δίνει μια εικόνα για το πού μπορείς να πας. Βέβαια το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αφού βρεις ένα σημείο να μπορείς να πας με το αυτοκίνητο δηλαδή να έχει καλό δρόμο γιατί δυστυχώς στα σκοτεινά σημεία έχει συνήθως δύσβατους δρόμους. Εκτός αν έχεις ψηλό αυτοκίνητο.

 

Σε κάθε περίπτωση ο χάρτης βοηθάει.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα, εμάς ο συγκεκριμένος χάρτης μας βοήθησε πολύ όταν ψάχναμε ένα μέρος στην Ανατολική Αττική για αστροπαρατήρηση και αστροφωτογραφία. Δεν είναι απόλυτα τα νούμερα και επίσης ,ειδικά στην περιοχή μας που υπάρχουν εξοχικές κατοικίες υπάρχει κυμαινόμενη φωτορύπανση ανάλογα με την εποχή και τις ημέρες της εβδομάδας. Είναι όμως μια καλή αρχή. Αν μπορώ να σου δώσω ένα tip μην κοιτάς μόνο το σημείο αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Έχει και εργαλείο που αντί για φωτορύπανση σημείου σου μετράει και μέση κύκλου συγκεκριμένης διαμέτρου. Αυτό που διαπιστώσαμε πάντως ταιριάζει οπτικά με αυτό που λέει ο χάρτης. Δεν έχουμε SQM για να το ελέγξουμε σε απόλυτες τιμές αλλά όντως εκεί που στήνουμε είναι πολύ καλά και βέβαια όταν κοιτάμε προς νοτιοδυτικά που είναι Αθήνα η ποιότητα του ουρανού πέφτει. Επίσης όταν ψάξεις την περιοχή θα πρέπει να ελέγξεις και τοπικές ιδιομορφίες, γιατί ακόμα και αν το σημείο είναι πολύ καλό, φθάνει μια μακρινή δυνατή λάμπα για να σου τραβάει την προσοχή και να χάνεις την προσαρμογή σου.
Γιώργος Καράντζαλος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για το Ν. Λαρίσης που έχω ελέγξει, ο χάρτης είναι πολύ ακριβής υπό την έννοια της σύγκρισης τοποθεσιών. Όμως οι μετρήσεις επί τόπου με SQM δείχνουν περισσότερη φωτορύπανση από αυτή που δίνει ο χάρτης σε κάθε σημείο (συνήθως κατά 0,20 ως 0,40 mag/arcsec2). Για παράδειγμα, στο σύνηθες σημείο παρατήρησης του ομίλου μας στον Κίσσαβο (1.500μ υψόμετρο) μετράμε από 21,35 ως 21,50 με το SQΜ, ανάλογα με την τρέχουσα διαφάνεια/υγρασία της ατμόσφαιρας, ενώ ο χάρτης δίνει ευνοϊκότερη τιμή, 21,70. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα σημεία με χαμηλή φωτορύπανση (ορεινά αλλά και στα παράλια του νομού), καθώς και σε άλλα μέρη - Πάρνωνας, Γράμμος, Φιλιππαίοι. Δεν νομίζω για παράδειγμα να έχει μετρήσει ποτέ κανείς 21,88 στον Πάρνωνα, στη θέση Αρνόμουσγα (καταφύγιο και γήπεδο αστροπαρατήρησης).

Ωστόσο, επαναλαμβάνω, ο χάρτης είναι ακριβής οδηγός για τη εύρεση και σύγκριση τοποθεσιών, πλην ίσως μερών με έντονη εποχική φωτορύπανση (νησιά, παραθεριστικά μέρη).

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα,

 

νομίζω ότι άμα πάτε εκεί που λέει atlas 2015 μπορείτε να βάλετε και του 2019 αλλα δεν ξέρω άμα είναι ίδιοι

"Κάποιοι βλέπουν πράγματα στον ουρανό, άλλοι βλέπουν ουρανό στα πράγματα …" Michel Cassé
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο χάρτης είναι καλός. Και στην Ελλάδα και διεθνώς συμβαδίζει εν γένει και με τις δικές μου παρατηρήσεις στα εκάστοτε μέρη. Προφανώς δεν είναι live αλλά μια καλή αρχή τη δίνει

Σκόρπιες σκέψεις:

 

http://ngc253.blogspot.com/

travel... without movement...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ένα ενδιαφέρον άρθρο.

https://www.lifo.gr/articles/environment_articles/147824

 

«Η λέξη "φωτορρύπανση" είναι μια λέξη μαρκετίστικη, με την έννοια ότι η Διεθνής Επιτροπή Φωτισμού δεν τη δέχεται και το ίδιο φαινόμενο το ονομάζει "παρασιτικό φωτισμό" (intrusive lighting, φωτισμό που εμποδίζει)» καταλήγει ο κ. Παϊσίδης. «Και είναι λογικό, γιατί πώς γίνεται να πατάς έναν διακόπτη, να κλείνεις τα φώτα και να εξαλείφεται εντός κλάσματος του δευτερολέπτου, σχεδόν ακαριαία, η φωτορρύπανση; Δεν είναι ρύποι, αφού φεύγουν τόσο γρήγορα». Πηγή: www.lifo.gr

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πραγματικά δεν γνώριζα ότι υπάρχει κρατικός φορέας που ασχολείται με το φωτισμό και με εκπλήσει θετικά το γεγονός ότι υπάρχει επιτροπή φωτισμού. Ωστόσο, η αυθαιρεσία ορισμένων στο βωμό του "φαίνεσθαι" καλά κρατεί.

 

Προχτές στο Ηράκλειο στην παραλιακή ο δήμος ξεκίνησε να αλλάζει τις λάμπες υδραργύρου με LED ψυχρού φωτός και δεν φτάνει αυτό, αλλά κάποια φωτιστικά δεν ήταν καν ευθυγραμμισμένα προς τα κάτω αλλά με μια κλίση προς τα πάνω περίπου 30 μοιρών. Προφανώς ο τεχνικός που τα τοποθέτησε δεν φρόντισε να τα έχει ευθυγραμμισμένα προς τα κάτω γιατί προφανώς δεν υπήρξε κανείς να του το πει οπότε τα έβαλε όπως να 'ναι. Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω αφού υπάρχουν λαμπτήρες φωτισμού LED με θερμό φως γιατί επιλέγουν το ψυχρό.

 

Μπορεί άραγε κάποιος να απευθυνθεί στην Ελληνική Επιτροπή Φωτισμού και να ενημερώσει ώστε να ληφθούν κάποια μέτρα (λέω τώρα εγώ);

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης