Jump to content

Βοήθεια για αναβάθμιση SW heritage 130


DimitrisN

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας,

Είμαστε κάτοχοι του τηλεσκοπίου του τίτλου εδω και 2 μήνες και έχουμε κάνει πολλές ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις, παρόλο που οι συνθήκες δεν ηταν και οι καλύτερες δυνατές. Οτι είδαμε ηταν με τα αρχικά προσοφθάλμια που συνόδευαν το τηλεσκόπιο και ενα φωτοχιτόνιο που έφτιαξα μόνος μου.

Θα ήθελα την βοήθεια σας για το τι μπορώ να του προσθέσω ώστε να το αναβαθμίσω και να παρω οτι καλύτερο μπορώ απο αυτό το τηλεσκόπιο (πριν προχωρήσω σε μεγαλύτερο :D).

Αυτό που κυρίως μου αρέσει να παρατηρώ είναι (γαλαξίες, νεφελώματα, σμήνη κ.α)

Κάθε βοήθεια δεκτή.

 

Ευχαριστώ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπερα ,σιγουρα ενα καλο φωτοχιτωνιο ειναι απαραιτητο, μετα απο πολλες δοκιμες εχω φτιαξει ενα που ειναι γαντι.Στο θεμα προσοφθαλμιων εχω τοποθετησει skywatcher 15mm-6mm auriga 8mm και baader 32mm με αριστα αποτελεσματα.Εφοσον βεβαια ο ουρανος ειναι καταλληλος.Τελευταιο αποκτημα baader barlow 1.3-2.25x και αυτο συνδιαζομενο με τα ανω με πολυ καλα αποτελεσματα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

My observatory code from NASA - MPC is L02.

Το site του NOAK Observatory: http://noakobservatory.gr/index.php 

https://iawn.net/about/members.shtml   

https://newton.spacedys.com/neodys2/index.php?pc=2.1.2&o=L02&ab=0

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=author%3A"Sioulas%2C Nick"&sort=date desc%2C bibcode desc&p_=0

https://orcid.org/0000-0002-2012-1227                                                                                                                                 

https://www.exoworldsspies.com/en/team/                                                                                                                            Νίκος Σιούλας Planetary Defence Team

 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Άλλαξε οπωσδήποτε τις αλλενόβιδες στο δευτερεύον με τα περίφημα και αναντικατάστατα Bob's Knobs!

 

Για να μη σου σπάνε τα νεύρα στην ευθυγράμμιση και για να κάνεις την διαδικασία ΑΠΕΙΡΩΣ ευκολότερη, βάλτα άμεσα. Αυτό ισχύει και για όποιο Νευτώνειο έχεις στο μέλλον που δεν θα έχει τις χειρόβιδες του Bob.

 

Είναι αυτά στην ενότητα C, κάτω κάτω

http://www.bobsknobs.com/Newt/page66/SWdob.html

 

Φωτοχιτώνειο έφτιαξες, μετά απομένει να έχεις ένα καλύτερο σετ φακών. Αν δεν σκοπεύεις όμως να μείνεις με αυτό και να πας σε μεγαλύτερο τηλεσκόπιο, να την φτιάξεις με το μελλοντικό που σίγουρα θα έχει και 2ιντσο εστιαστή, το heritage εδώ σε περιορίζει.

 

Σκέψου με γνώμονα το μέλλον πριν αρχίζεις να σκας λεφτά σε προσοφθάλμια..

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταρχάς σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις και τις χρήσιμες συμβουλές.

Συγγνώμη για το άνοιγμα νέου θέματος ενώ υπήρχε συζήτηση για το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο, αν θέλουν οι διαχειριστές ας τα ενώσουν.

 

Μετά αυτά που διάβασα σκέφτομαι να αγοράσω για αρχή ένα 6mm προσοφθάλμιο με ένα 2x barlow. Αυτά θα μου δώσουν, συνδυαστικά, μια "συλλογή" από φακούς των 25, 12.5, 10, 6, 5 και 3mm, που νομίζω είναι αρκετά για να αναβαθμίσω την παρατήρηση μου συγκρατώντας όσο μπορώ το κόστος και με δεδομένο ότι κάποια στιγμή όταν το επιτρέψουν τα οικονομικά θα ήθελα να αποκτήσω ένα dob 8" ή και μεγαλύτερο αν τα καταφέρω.

Πιστεύεται ότι αυτή η σκέψη είναι καλή για deep sky παρατήρηση ή θα μου προτείνατε κάτι διαφορετικό?

Επίσης, εάν χρησιμοποιήσω φακό με μεγάλο zoom για να δω περισσότερες λεπτομέρειες σε ένα νεφέλωμα ή γαλαξία, θα μειωθεί η ευκρίνεια?

 

Πολύ ωραία αυτά τα Bob's Knobs αλλά δεν αντιμετώπισα πρόβλημα στην ευθυγράμμιση μέχρι τώρα. Πάντως τα έβαλα στα υπόψη.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Δημήτρη για την επιλογή προσοφθάλμιων έχει μεγάλη σημασία ο ουρανός που θα παρατηρείς συνήθως...

Έχεις φωτορύπανση και πόση?Μέχρι ποιού mag άστρα μπορείς να δείς με γυμνό μάτι?Επειδή θέλεις να παρατηρείς αντικείμενα βαθέως ουρανού και η διάμετρος του τηλεσκοπίου σου είναι μικρή,το πόση φωτορύπανση έχεις είναι βασικό θέμα!

Η ατμόσφαιρα πόσο καθαρή είναι συνήθως?Υπάρχει αρκετή υγρασία,σκόνη,ρύπανση?

Έχεις στο έδαφος μπετόν,άσφαλτο,εργοστάσια και γενικά πηγές θρμότητας όπως συνήθως συμβαίνει στις μεγάλες πόλεις?

Φιλικά-Κώστας :)

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Κώστα, βασικά Δημήτρης έιναι ο πατέρας μου που έκανε αρχικά εγγραφή και ζήτησε την βοήθειά σας για να επιλέξουμε το τηλεσκόπιο. Εμένα με λένε Ηλία και είμαι ο βασικός χρήστης του :)

Για τις 25 πρώτες μέρες το είχα στο εξοχικό που οι συνθήκες ήταν αρκετά καλύτερες. Το χρησιμοποιούσα κάθε βράδυ και μπόρεσα να δω αρκετα πράγματα (Μ31,Μ57,Μ13 κ.α).

Τώρα ομως δυστυχώς επιστρέψαμε στην Αθήνα (Μαρούσι) οπότε η φωτορύπανση είναι σκέτη απογοήτευση!! Να φανταστείς 15 μέρες το εχω στήσει μόνο 2 φορές στην ταράτσα. Για μπαλκόνι δεν το συζητάμε, Σελήνη, Κρόνο και Δία έτσι λίγο για να ξεχνιέμαι και that’s it.

Θέλω να δω αν και κατά πόσο μπορώ να πετύχω καλύτερη απόδοση στις κακές συνθήκες της περιοχής αλλά κυρίως, να είμαι προετοιμασμένος για τις μέρες που θα βρούμε χρόνο να πάμε με το αυτοκίνητο σε κανένα καλύτερο σημείο στην Αττική για να δω πραγματικά τις δυνατότητες του.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χαίρομε ιδιαιτέρα που απ’ ότι φαίνεται χαρήκατε και τιμήσατε τόσο πολύ το τηλεσκόπιο που σας αγόρασε ο πατέρας σας. Η εμπειρία που αποκτήσατε αυτό το καλοκαίρι είναι τεράστια. Μπορεί να μην το καταλαβαίνεται αλλά έτσι είναι. Απλώς θέλει χρόνο ώστε από μόνη της να ωριμάσει και να γίνει γνώση.

Από εδώ και πέρα καλά κάνετε και κοιτάτε για προσοφθάλμια. Μόνο μη βιαστείτε στις αγορές σας. Το μυστικό της επιτυχίας και εδώ, βρίσκεται σε αυτό το οποίο σας είπε παρά πάνω ο φίλος μας ο Τάσος. Πρέπει το κάθε ένα από αυτά τα κομμάτια να κάνει και για το τηλεσκόπιο που έχετε τώρα, και για κάποιο μεγαλύτερο που θα αγοραστεί στο μέλλον. Εάν προσέχουμε και φροντίζουμε όπως πρέπει τους προσοφθάλμιους φακούς μας, αυτοί δεν παθαίνουν σχεδόν τίποτα ποτέ.

Το ερώτημα τώρα είναι πως πρέπει να σκεφτεί κανείς για αυτό.

Το παρά κάτω δεν αποτελεί την συνταγή αλλά είναι ένας μπούσουλας για το πώς περίπου πρέπει να σκεφτόμαστε.

Το πρώτο πράγμα που κοιτάμε στους προσοφθάλμιους φακούς είναι η εστιακή απόσταση. Η εστιακή απόσταση με την σειρά της καθορίζει την μεγέθυνση, και η μεγέθυνση καθορίζει την φωτεινότητα του ειδώλου.

Κανόνας λοιπόν πρώτος.

Δύο τηλεσκόπια διαφορετικών διαμέτρων και ίδιου εστιακού λόγου, ( εστιακή απόσταση / διάμετρο, το δικό σας είναι f5)

με το ίδιο προσοφθάλμιο, αποδίδουν την ίδια εμβαδική φωτεινότητα ειδώλου. Δηλαδή με το ίδιο προσοφθάλμιο αν δείτε ένα πλανήτη με το δικό σας που έχει 130 χιλιοστά διάμετρο, θα τον δείτε το ίδιο φωτεινό με ένα τηλεσκόπιο 250 χιλιοστά διάμετρο που να είναι όμως f5 σαν το δικό σας. Πχ το Dob 1200/250 της SW. Επειδή το κάτοπτρο του έχει την διπλάσια (σχεδόν) διάμετρο, διπλάσια διάμετρο θα έχει κι ο παρατηρούμενος πλανήτης. Όμως θα έχει 4 φορές μεγαλύτερο εμβαδόν. Φέρε στο νου σου τετράγωνα πλακάκια. Σε ένα με πλευρά 2, χωράνε τέσσερις φορές αυτά που έχουν πλευρά 1. Το ίδιο θα συμβεί πχ και με ένα γαλαξία. Με το ίδιο προσοφθάλμιο ίδια φωτεινότητα, 4 φορές όμως μεγαλύτερη εικόνα, και γι’ αυτό μπορεί να δείτε και σπείρες ενώ με το μικρό δεν θα τις βλέπεται.

Αφού λοιπόν το δικό σας είναι f5, κατά κάποιο τρόπο μπορείτε να προβλέψετε πως θα είναι η εικόνα με το ίδιο προσοφθάλμιο με μεγαλύτερα f5 τηλεσκόπια, όσο αφορά την φωτεινότητα των ειδώλων και το φόντο του ουρανού. Το πόσο φωτεινό είναι το φόντο του ουρανού, παίζει τον κυριότερο ρόλο στην Deep sky παρατήρηση ειδικά αν στοχεύουμε σε νεφελοειδή αντικείμενα όπως είναι οι γαλαξίες.

Το παρά πάνω θα μπορούσε να είναι η αρχή για κάποιον προσανατολισμό όσο αφορά τις εστιακές των προσοφθάλμιων φακών.

Αυτό το οποίο όμως πρέπει να γίνει πρωτίστως είναι να βρεθείτε, κάπου που να είναι και κάποιοι άλλοι φίλοι και να βάλλεται στο τηλεσκόπιο σας επί τόπου κάποια προσοφθάλμια και να δείτε. Αυτό είναι το πιο θετικό.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μην ξοδέψεις τίποτα επιπλέον γι αυτό το τηλεσκόπιο. Αποταμίευσε τα λεφτά σου για να πάρεις μεγαλύτερο / καλύτερο.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το νόημα αυτού του τηλεσκοπίου είναι να είναι ελαφρύ και εύχρηστο. Οπότε μην το φορτώσεις με πολλά πράγματα. Το ένα και μόνο πράγμα που αποτελεί τρομακτική αναβάθμιση είναι το φωτοχιτώνιο. Θα πρέπει να είναι μαύρο και όσο λιγότερο γυαλιστερό γίνεται. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το φτιάξεις και δεν κοστίζει ουσιαστικά τίποτε, ούτε και ζυγίζει. Το δικό μου από Kydex παραμένει στην κατάσταση που ήταν όταν αγόρασα το υλικό 10 χρόνια πριν.

Αν και έχω βάλει στο τηλεσκόπιο ακόμη και Nagler T4 και Ethos, είναι πολύ ευκολότερη η παρατήρηση με ελαφρείς φακούς, σαν τους Plossl ή στα κυβικά των Nagler T6. Αλλά και με τον Hyperion zoom δεν χρειάζεται να παίζεις πολύ με το φρένο του Teflon.

Το τηλεσκόπιο αυτό είναι πολύ καλό για παρατήρηση ευρέως πεδίου, σμήνη, αστρικούς σχηματισμούς κλπ. Δεν απαιτεί υψηλή μεγέθυνση. Ένας φακός στα 10mm (65x) είναι ιδανικός καθώς και ένας 32mm Plossl ή 24mm SWA για να χωρέσεις περισσότερα αστέρια στο πεδίο. Στρέψε το στον Γαλαξία (τώρα που είναι ψηλά) και μην ανησυχείς για τίποτε, απόλαυσέ το.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κύριε Γιάννη δεν φαντάζεστε πόσο βοηθητική ήταν η συγκεκριμένη πληροφορία σχετικά με το μέγεθος και την φωτεινότητα των αντικειμένων μέσω διαφορετικών τηλεσκοπίων. Ήμουν ιδιαίτερα αβέβαιος στο συγκεκριμένο κομμάτι αλλά τώρα όλα φαίνονται πολύ απλά.

 

Επίσης σχετικά με τον νέο εξοπλισμό νομίζω πως θα ακολουθήσω την συμβουλή των παιδιών παρακάτω και θα παραμείνω στον τωρινό διότι το τηλεσκόπιο έτσι κι αλλιώς με έχει εκπλήξει πολλές φορές με τις δυνατότητες του.

 

Η συνάντηση με άλλους αστρόφιλους δεν ακούγεται καθόλου κακή ιδέα και είναι κάτι το οποίο θα προσπαθήσω να κάνω αμέσως μόλις βρεθεί κάποια ευκαιρία.

 

Και φυσικά δεν θα μπορούσα να μην προσθέσω μια ερώτηση :D,

Σύμφωνα λοιπόν με το παραπάνω πότε οργανώνονται τέτοιες εξορμήσεις και σε πια μέρη συνήθως?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λοιπόν. Όταν βλέπω ανάρτηση DimitrisN θα απαντώ στον πληθυντικό διότι ξεκινήσατε να γράφεται μέσο του πατέρα σας Δημήτρη, ο οποίος είχε την ωραία ιδέα να σας κάνει δώρο τηλεσκόπιο κι εσείς, (Ηλίας ο ένας ο άλλος; ) όπως καταλάβαμε το τιμήσατε δέοντος.

 

Σε αυτό που γράψατε:

«Επίσης σχετικά με τον νέο εξοπλισμό νομίζω πως θα ακολουθήσω την συμβουλή των παιδιών παρακάτω και θα παραμείνω στον τωρινό διότι το τηλεσκόπιο έτσι κι αλλιώς με έχει εκπλήξει πολλές φορές με τις δυνατότητες του.»

 

Συμφωνώ. Αυτό ακριβώς έκανα κι εγώ με το πρώτο μου τηλεσκόπιο ένα 114/900. Το μόνο που αγόρασα ήταν ένας Barlow. Την εποχή εκείνη όμως ένας επί πλέον λόγος που δεν αγόρασα ούτε ένα προσοφθάλμιο, ήταν ότι αν έπαιρνες καινούργιο και μεγαλύτερο, έδιναν μαζί με το τηλεσκόπιο 2 πολύ καλά Plossl προσοφθάλμια, που τώρα πια δεν δίνουν.

Με γνώμονα λοιπόν την παραπάνω δυσάρεστη εξέλιξη, δεν είναι κακή ιδέα να κοιτάξετε για κάποιο Plossl, και κάποιο ελαφρύ στην κατασκευή Barlow. Όπως σας είπε ο Κωνσταντίνος επάνω, δεν πρέπει να βάζουμε πολύ βάρος στο επάνω μέρος του τηλεσκοπίου, διότι αυτό τίθεται εκτός ισορροπίας.

Εγώ από σήμερα το βράδυ παραλαμβάνω ένα 10mm Plossl Vixen,(44 Ευρώ) και ένα Barlow BAADER PLANETARIUM, (51 Ευρώ). Τον αμφισβητούμενο Q-Barlow 2,25Χ.

Μέσα στην βδομάδα θα γράψω τις εντυπώσεις μου.

 

Όσο αφορά τις εξορμήσεις στην Αττική. Παρακάτω έχω ένα σύνδεσμο. Εκεί είναι το ένα μέρος. Το άλλο είναι για βόρεια – ανατολική Αττική, δεν τον βρίσκω.

Γενικώς όμως τον χειμώνα δύσκολα γίνονται Διότι δεν μπορείς να προγραμματίσεις τίποτα λόγο καιρού. Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι και ετοιμοπόλεμοι.

 

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=25855&highlight=

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ηλίας και Μιχαήλ είμαστε, 17 και 15 αντίστοιχα.

 

Πράγματι είναι καλή ιδέα η αγορά ενός προσοφθάλμιου ή barlow για μια μικρή αναβάθμιση στο τωρινό τηλεσκόπιο και γιαυτό το λόγο το σκεφτόμουν αρχικά, δηλαδή ως μια εύκολη και πρακτική λύση για λίγο καλύτερα θεάματα. Απλά ένας ακόμα λόγος για τον οποίο δεν θα προχωρήσω σε μεγάλη αναβάθμιση της ποικιλίας, τουλάχιστον ακόμα, των αξεσουάρ για το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο είναι πως το επόμενο (dob 8") θα μου επιτρέψει να χρησιμοποιήσω και πιο φαρδιά 2 inch προσοφθάλμια αντί για τα τρέχοντα 1,25". Κάτι τέτοιο μου ακούγεται σαν πλεονέκτημα παρόλο που δεν ξέρω εάν αυτή η διαφορά στις διαστάσεις παίζει μεγάλο ρόλο στις εικόνες που θα βλέπω από το οχτάρι. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι πως μεγαλύτερη διάμετρος προσοφθαλμίου= περισσότερη συγκέντρωση φωτός άρα πιο φωτεινές εικόνες και πιθανόν καλύτερη συμβατότητα με το τηλεσκόπιο με ότι πλεονεκτήματα φέρει αυτό. (Πιθανόν να βοηθήσει και στο θέμα του βάρους εάν είναι μονάχα ένα 2" προσοφθάλμιο παρά ένα 1.25" συν το Barlow συν το adaptor του τηλεσκοπίου).

 

Πολύ θα ήθελα να ακούσω εντυπώσεις για τον Q-Barlow κυρίως από θέμα ποιότητας γιατί στο θέμα της μεγέθυνσης δεν με συμφέρει προσωπικά.

 

Και τέλος ευχαριστώ για τον σύνδεσμο θα είμαι σε επιφυλακή για τυχόν βολικές εξορμήσεις.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λοιπόν για τους φαρδιούς (50mm ή 2ιντσους) προσοφθάλμιους φακούς γράψατε:

 

«Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι πως μεγαλύτερη διάμετρος προσοφθαλμίου= περισσότερη συγκέντρωση φωτός άρα πιο φωτεινές εικόνες.»

 

Λάθος!

Δύο προσοφθάλμιοι φακοί ίδιας εστιακής απόστασης και ίδιου τύπου, πχ Plossl, αλλά διαφορετικής διαμέτρου, ένας σαν αυτόν που έχετε και ένας άλλος 50mm, θα σας δώσουν στο ίδιο τηλεσκόπιο ίδια μεγέθυνση άρα ίδια φωτεινότητα ειδώλου. Ό μεγάλος όμως θα σας δώσει μεγαλύτερο οπτικό πεδίο. Δηλαδή στην ίδια μεγέθυνση θα βλέπετε περισσότερο ουρανό - περισσότερα άστρα.

Την φωτεινότητα των ειδώλων την καθορίζει η διάμετρος του τηλεσκοπίου, όχι των προσοφθάλμιων φακών!

 

Όσο αφορά τώρα τον Q-Barlow 2,25Χ.

Ακόμα δεν είδα. Διότι εδώ στην Σαρωνίδα και στο μέρος απέναντι από την νησίδα Πάτροκλος, έχει ισχυρούς ανέμους και δεν γίνεται παρατήρηση. Ελπίζω τις επόμενες ημέρες να κόψει ο αέρας και να πάω.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ό μεγάλος όμως θα σας δώσει μεγαλύτερο οπτικό πεδίο. Δηλαδή στην ίδια μεγέθυνση θα βλέπετε περισσότερο ουρανό - περισσότερα άστρα.

Την φωτεινότητα των ειδώλων την καθορίζει η διάμετρος του τηλεσκοπίου, όχι των προσοφθάλμιων φακών!

 

Όσο αφορά τώρα τον Q-Barlow 2,25Χ.

Ακόμα δεν είδα. Διότι εδώ στην Σαρωνίδα και στο μέρος απέναντι από την νησίδα Πάτροκλος, έχει ισχυρούς ανέμους και δεν γίνεται παρατήρηση. Ελπίζω τις επόμενες ημέρες να κόψει ο αέρας και να πάω.

 

Συμφωνώ με τον Γιάννη, πρόσφατα κάναμε την δοκιμή με τα δικά μου (τηλσκοποιο, προσοφθάλμια, και διαγώνια).

 

Όσο για τον αέρα βάλε βρε Γιάννη ένα τοίχο από πάνελ. (περιμένω και εγώ ) :cheesy:

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γενικά να ξέρετε πως τώρα που ανοίξανε τα σχολεία και είναι και η χρονιά των πανελληνίων για μένα δεν βρίσκω πάρα πολύ ελεύθερο χρόνο, οπότε οι απαντήσεις μου ίσως αργούνε λίγο.

 

Όσων αφορά το θέμα των φακών κατάλαβα τη διαφορά που έχουν οι διάμετροι και τα σχετικά οπότε με βάση αυτό θα αποφασίσω τι φακούς θα αγοράσω για το 8άρι και με τι άλλα έξτρα θα το συνοδεύσω. Αυτή τη στιγμή είμαι στη φάση που ερευνώ ακόμα για προσοφθάλμια, τιμή σε σχέση με δυνατότητες, οπότε έχω καιρό ακόμα μέχρι την τελική μου απόφαση.

 

Επίσης ανακάλυψα και ένα προσοφθάλμιο στο οποίο περιστρέφεις μια ροδέλα στο πάνω μέρος και σου δίνει διάφορες μεγεθύνσεις. Προσωπικά δεν πιστεύω πως θα έχει πολύ καλή ποιότητα εικόνας αλλά ίσως βοηθήσουν οι διαφορετικές μεγεθύνσεις. Παρόλα αυτά δεν σκέφτομαι να αγοράσω κάτι τέτοιο προτιμώ τα σκέτα προσοφθάλμια.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το προσοφθάλμιο που μπορείς να έχεις πληθώρα μεγεθύνσεων λέγεται zoom.

Υπάρχουν ποιοτικοί ζούμ φακοί που δεν έχουν τα προβλήματα των παλαιότερων και δίνουν αξιοπρεπέστατες εικόνες και εξαιρετική ευελιξία!

 

Ένας τέτοιος που στον συνιστώ για την οπτική και μηχανική του ποιότητα τόσο για το 130/650 που έχεις,όσο και για μελλοντικά τηλεκόπια,όπως το 200/1200 που σκέφτεσαι να αγοράσεις μετά είναι ο

 

Baader Hyperion zoom Mark IV, 8-24mm:

https://www.planitario.gr/baader-hyperion-universal-zoom-mark-iv-8-24mm-eyepiece-1-2.html

 

Είναι αισθητά ελαφρύτερος απο τον προκάτοχό του Mark III,έχει πολύ απαλό click-stop,και έχει μεγάλο πεδίο A.F.O.V=68o στις μικρές εστιακές του,που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε εκτεταμένα αντικείμενα πχ.Νεφέλωμα του Ωρίωνα.

 

Μπορεί να συνδυαστεί με τον ταιριαστό του barlow 2.25x:

https://www.planitario.gr/barlow-gia-hyperion-zoom.html

Ο συνδυασμός τους θα δώσει πληθώρα εστιακών και μεγεθύνσεων,πρακτικά καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες σε ηλιακό σύστημα και βαθύ διάστημα.

Θα χρειαστεί ένας επιπλέον φακός 32mm,και θα έχεις ένα πλήρες σετ φακών γενικής χρήσης για πολλά χρόνια.

 

Αργότερα μπορείς να αποφασίσεις για πιο εξειδικευμένους φακούς,πχ.11mm 82o για βαθύ διάστημα κλπ.

 

Τέτοιας ποιότητας zoom μην τους φοβάσαι,όσοι τους χρησιμοποιούμε έχουμε μείνει πολύ ευχαριστημένοι!

Μπορείς να κάνεις μια τέτοια επένδυση με την προοπτική της χρήσης του και με μελλοντικό μεγαλύτερο τηλεσκόπιο.

Φιλικά-Κώστας :)

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επίσης ανακάλυψα και ένα προσοφθάλμιο στο οποίο περιστρέφεις μια ροδέλα στο πάνω μέρος και σου δίνει διάφορες μεγεθύνσεις. Προσωπικά δεν πιστεύω πως θα έχει πολύ καλή ποιότητα εικόνας αλλά ίσως βοηθήσουν οι διαφορετικές μεγεθύνσεις. Παρόλα αυτά δεν σκέφτομαι να αγοράσω κάτι τέτοιο προτιμώ τα σκέτα προσοφθάλμια.

και πολύ σωστά πιστεύεις, και πολύ σωστά που δε σκέφτεσαι να πάρεις ζουμ. Όσο λιγότερο το γυαλί, τόσο περισσότερη η διαύγεια και η αντίθεση, ειδικά στους πλανήτες. Μια καλή μελέτη για τις ανάγκες σου σε εστιακες και καθάρισες. Ο ζουμ είναι μεσοβέζικη λύση. Πουθενά δεν είναι πολύ καλός.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι παλαιότεροι zoom πράγματι ήταν ενδιάμεσες και μέτριες λύσεις....

Όχι όμως όμως ο συγκεκριμένος zoom που προτείνω...τον χρησιμοποιεί αρκετός κόσμος και τον έχει εκτιμήσει για την οπτική του ποιότητα!

Η άποψη "το πολύ γυαλί είναι πρόβλημα" ισχύει για ίδιας ποιότητας οπτικό γυαλί...και επιστρώσεις.

Ένας σταθερής εστιακής φακός θα έχει καλύτερη οπτική ποιότητα απο έναν zoom,αν έχουν της ίδιας ποιότητας οπτικό γυαλί και επιστρώσεις...

Όμως αυτό που διαφεύγει σε πολλούς είναι οτι κυκλοφορούν φακοί σταθερής εστιακής χαμηλού κόστους,plossl και barlows "επώνυμοι" που έχουν κατώτερης ποιότητας οπτικό γυαλί και επιστρώσεις...

Η σύγχρονη αγορά δυστυχώς κατακλύζεται απο μέτριους φθηνούς σταθερής εστιακής (και zoom).

Και φυσικά έχουν σαφώς κατώτερη οπτική ποιότητα απο ποιοτικούς zoom όπως αυτός της Baader !

 

Χρειάζεται προσοχή στην επιλογή σταθερών φακών μαζικής παραγωγής,διότι κυκλοφορούν ανάμεσά μας επώνυμες "ΜΟΥΦΕΣ"...

ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν!!!

 

Για τον Baader zoom Hyperion Mark IV, 8-24mm ΔΕΝ έχει αναφερθεί ακόμα οτι κυκλοφορούν ΑΠΟΜΙΜΗΣΕΙΣ...

 

Μην βιάζεστε λοιπόν να βγάλετε θεωρητικά συμπεράσματα...στην πραγματικότητα άλλα ισχύουν...

Φιλικά-Κώστας :wink:

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι σωστά τα zoom εννοώ. Είχα κοιτάξει στο παρελθόν για τέτοια αλλά από όσα είχα διαβάσει δεν ήμουν αρκετά σίγουρος για την ικανότητα τους και είχα φτάσει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να δώσεις αρκετά λεφτά για να αποκτήσεις έναν zoom που πραγματικά αξίζει. Το συγκεκριμένο Baader Hyperion zoom Mark IV πέφτει λίγο ακριβό αλλά δεν αποκλείεται εντελώς σε βάθος χρόνου διότι πράγματι αποτελεί μια πολύ καλής ποιότητας επένδυση.

 

Ο Barlow 2.25x είναι ,απ ότι έχω διαβάσει, ένας πολύ ικανοποιητικός Barlow ειδικά για ξεκίνημα αλλά με τους υπολογισμούς που είχα κάνει είχα δει πως δεν μου έβγαιναν καλά οι μεγεθύνσεις που ήθελα. Ωστόσο θα σκεφτώ τι τροποποιήσεις μπορώ να κάνω με βάση την συλλογή μου (τωρινή και μελλοντική) ώστε να μου βγούνε οι συνδυασμοί που προτιμώ, που ιδανικά είναι κάτι κοντά στην μέγιστη μεγέθυνση του τηλεσκοπίου και στην μεσαία μεγέθυνση (400x και 200x) μιλώντας πάντα για το 8" Dob γιατί εκεί θέλω να προσανατολίσω τις αγορές μου.

 

 

Όσο λιγότερο το γυαλί, τόσο περισσότερη η διαύγεια και η αντίθεση, ειδικά στους πλανήτες.
Σχετικά με αυτό, κάποια στιγμή βρέθηκα σε ένα ξενόγλωσσο forum όπου διάβασα πως ο παραπάνω συλλογισμός είναι μύθος και πως δεν ισχύει (δεν μπορούσα να βρω το link για το συγκεκριμένο διάλογο). Το συγκεκριμένο post ήταν αναρτημένο από έμπειρο αστροπαρατηρητή (με βάση το προφίλ του) και γιαυτό με προβλημάτισε. Βέβαια η εξήγηση από τον fotodektis για το πολύ γυαλί και σε συνδυασμό με τις προηγούμενες απαντήσεις για το βάρος που τοποθετείται πάνω στο τηλεσκόπιο δίνουν τελικά ένα σαφές συμπέρασμα στο τι πρέπει και δεν πρέπει να κάνει κάποιος.

 

Τέλος σχετικά με τις αγορές νέων προσοφθάλμιων και την αποφυγή των προϊόντων "μαϊμού" τα περισσότερα προϊόντα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα από την ιστοσελίδα του πλανητάριου ή από έμπιστα e-shops του εξωτερικού.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης