Jump to content

Ανακάλυψη φωσφίνης στην Αφροδίτη


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Φασματικό αποτύπωμα της Φωσφίνης, μιας ανόργανης χημικής ένωσης που θεωρείται το φωσφορούχο ανάλογο της αμμωνίας, ανακαλύφθηκε στην Αφροδίτη σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Nature από διεθνή ομάδα ερευνητών.

 

https://www.nature.com/articles/s41550-020-1174-4

 

H φωσφίνη θεωρείται γενικά πιθανός δείκτης ζωής καθώς η αβιοτική σύνθεσή της είναι δύσκολη και απαιτεί μεγάλα ποσά ενέργειας. Η ύπαρξή της στην Αφροδίτη εξέπληξε τους επιστήμονες καθώς δεν εξηγείται με τις έως τώρα γνωστές χημικές οδούς του πλανήτη.

 

https://www.almaobservatory.org/en/press-releases/possible-marker-of-life-spotted-on-venus/

eso2015a-1-680x248.jpg.4385ab988b7976c87d5c1ca62bf96c6e.jpg

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πιθανές ενδείξεις ζωής στην Αφροδίτη. :cheesy:

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μεγάλη ποσότητα αερίου φωσφανίου στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, το οποίο στη Γη παράγεται από μικροοργανισμούς και βιομηχανικές δραστηριότητες.

Το φωσφάνιο ή φωσφίνη (phosphine) είναι μια ανόργανη χημική ένωση που περιέχει ένα άτομο φωσφόρου και τρία άτομα υδρογόνου, με μοριακό τύπο PH3.

Η φωσφίνη αποτελεί συστατικό της ατμόσφαιρας της Γης και μπορεί να παραχθεί από τη ζωή – είτε ανθρώπινη είτε μικροβιακή. Πρόκειται για ένα δυσώδες αέριο που δημιουργούν οι βιομηχανικές δραστηριότητες ή ορισμένα είδη αναερόβιων βακτηρίων, τα οποία βρίσκονται σε περιβάλλοντα με λίγο οξυγόνο, όπως ζωϊκά έντερα και έλη.

Κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως χημικό όπλο.

Το αέριο αυτό ανιχνεύθηκε στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης σύμφωνα με την δημοσίευση στο περιοδικό Νature [Phosphine gas in the cloud decks of Venus].

https://www.nature.com/articles/s41550-020-1174-4

Μια υπόθεση των επιστημόνων είναι ότι κάποιος ζωντανός οργανισμός ίσως παρήγαγε αυτό το αέριο, κάτι που σημαίνει ότι ίσως υπάρχει ζωή στον δεύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Ο πλανήτης Αφροδίτη μπορεί να περιγραφεί με μία λέξη: κόλαση. Το 96% της ατμόσφαιράς της αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα, έτσι ο πλανήτης βιώνει ένα μόνιμο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η επιφάνεια της Αφροδίτης είναι θερμή και τοξική, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 400 βαθμούς Κελσίου που δεν επιτρέπου την ύπαρξη ζωής. Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς της, όμως, οι συνθήκες είναι πιο βιώσιμες. Εκεί βρέθηκε και η φωσφίνη.

Βέβαια και η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης αποτελείται κυρίως από τοξικά αέρια, οπότε είναι περίεργο που η φωσφίνη δεν διαλύεται άμεσα και μπόρεσε να εντοπιστεί από τους επιστήμονες.

Την ανακάλυψη αυτή δημοσίευσε ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Κάρντιφ. Η ομάδα εξηγεί ότι η παρουσία της φωσφίνης «δεν αποτελεί απόδειξη ύπαρξης ζωής, αλλά της δίχως εξήγηση χημείας» που υπάρχει στην Αφροδίτη.

«Η φωσφίνη παράγεται είτε από κάποια χημική ή γεωλογική διαδικασία που κανείς μας δεν γνωρίζει – ή την παράγει κάποιος ζωντανός οργανισμός», εξηγεί στον Independent η αστροφυσικός Emily Drabek-Maunder.

https://physicsgg.me/2020/09/14/%cf%80%ce%b9%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%bd%ce%b4%ce%b5%ce%af%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b6%cf%89%ce%ae%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%86%cf%81%ce%bf%ce%b4%ce%af%cf%84%ce%b7

an_earth_man_on_venus_comic_book.thumb.jpg.f12be6c4020298fb1900381c0746c8b5.jpg

phosphine-3d-balls.png.9906a235bec5eb59e07d5671884e8bda.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εντυπωσιάστηκε και η NASA από την ανακάλυψη : «Ζωή στην Αφροδίτη;» :cheesy:

Η ανακάλυψη στα όξινα νέφη της Αφροδίτης αερίου που συνδέεται με την ύπαρξη ζωής, της φωσφίνης, είναι ίσως το σημαντικότερο γεγονός στην έρευνα για τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής, σύμφωνα με τη NASA.

Είχε «παραμεληθεί»

Ο διευθυντής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας χαιρέτισε αυτήν την επιστημονική ανακάλυψη, τονίζοντας ότι θέλει πλέον να δώσει προτεραιότητα στη μελέτη της Αφροδίτης, η οποία είχε «παραμεληθεί» αφού όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον Αρη.

«Ζωή στην Αφροδίτη; Η ανακάλυψη φωσφίνης, προϊόντος της αναερόβιας βιολογίας, είναι μέχρι σήμερα το σημαντικότερο γεγονός στην έρευνα για τον εντοπισμό ζωής εκτός της Γης», έγραψε στο Twitter ο Τζιμ Μπρίντενσταϊν.

Jim Bridenstine

@JimBridenstine

Life on Venus? The discovery of phosphine, a byproduct of anaerobic biology, is the most significant development yet in building the case for life off Earth. About 10 years ago NASA discovered microbial life at 120,000ft in Earth’s upper atmosphere. It’s time to prioritize Venus.

 

Royal Astronomical Society

@RoyalAstroSoc

We have detected a gas called "phosphine" in the atmosphere of Venus, says @jgreaves6. This could point to the presence of life in the clouds of Venus. Their study is published in the journal Nature Astronomy and will be free to access today. #VenusNews

Η μελέτη για την ανακάλυψη φωσφίνης στην Αφροδίτη δημοσιεύτηκε νωρίτερα τη Δευτέρα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Astronomy.

https://www.in.gr/2020/09/15/tech/entyposiastike-kai-nasa-apo-tin-anakalypsi-zoi-stin-afroditi/

venus.thumb.jpg.68b6694f6cb1842c981d4003b197e98c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τελικά, υπάρχει ζωή στην Αφροδίτη; – Τι λένε οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από την τεράστια ανακάλυψη. :cheesy:

Η αστρονόμος Τζέιν Γκριβς του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, ήταν μόνη στο γραφείο της όταν είδε το σήμα: ένα ίχνος του μορίου της φωσφίνης, μεταξύ των δεδομένων που είχε λάβει από την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης το 2017.

Το γεγονός την σόκαρε. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η φωσφίνη, ενδέχεται να αποτελεί χρήσιμο βιοαποτύπωμα. Ένα σημάδι ότι ίσως υπάρχει ζωή στον πλανήτη στον οποίο εντοπίζεται.

«Δεν ήταν κανείς εκεί για να του το πω», λέει η ίδια στο Wired. Φοβούμενη ότι ο ενθουσιασμός της θα την παρασύρει σε λάθος συμπεράσματα, προσπάθησε να αποσπάσει τη σκέψη της από το ζήτημα. «Έπρεπε να προσπαθήσω να μην τρακάρω», θυμάται η ίδια, μιλώντας για το απόγευμα του 2018 όταν έκανε την πρώτη ανακάλυψη.

Τα επόμενα χρόνια ήταν γεμάτα ελέγχους που θα διασφάλιζαν ότι έχει αναλύσει σωστά τα δεδομένα της. Το σήμα, που έμοιαζε πάρα πολύ με φωσφίνη, επέμενε. Πριν μερικές μέρες, μετά από πολλούς ακόμη μήνες συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, η ίδια και μια ομάδα συναδέλφων της έκαναν την επίσημη ανακοίνωση: Όχι μόνο υπάρχει φωσφίνη στην Αφροδίτη, αλλά δεν έχει βρεθεί και κάποια εξήγηση για το πώς βρέθηκε ως εκεί – με την εξαίρεση του ενδεχομένου της ύπαρξης ζωής.

Τι σημαίνει η ανακάλυψη

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι βέβαιο πως υπάρχουν έμβιοι οργανισμοί στον πλανήτη. Ορισμένες μη βιολογικές διαδικασίες, άγνωστες στη γη, θα μπορούσαν να είναι η αιτία δημιουργίας του μορίου. Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι μένει ακόμη πολλή ερευνητική δουλειά για να απορρίψει άλλες πιθανές αιτίες, δεν είναι απίθανο να βρισκόμαστε για πρώτη φορά μπροστά στην ανακάλυψη εξωγήινης ζωής.

Φυσικά, η Αφροδίτη δεν ακούγεται ευχάριστο περιβάλλον για να ζει κανείς. Η θερμοκρασία στην επιφάνειά της ξεπερνά τους 400 βαθμούς Κελσίου, ενώ η πίεση που δέχεται κανείς είναι αντίστοιχη με αυτή που συναντάται 900 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι συνθήκες είναι τόσο εχθρικές, ώστε να… λιώσουν ένα διαστημόπλοιο που είχε αποσταλεί στον καυτό πλανήτη μέσα σε λίγες μόλις ώρες.

Το είδους ζωή θα μπορούσε να υπάρχει στον καυτό πλανήτη;

Όμως οι επιστήμονες υπέθεταν ότι η Αφροδίτη μπορεί να έχει τη δική της, παράξενη ζωή, εδώ και δεκαετίες. Εν μέρει γιατί ο πλανήτης μοιάζει να έχει γνωρίσει καλύτερες μέρες: Δεν αποκλείεται κάποτε να είχε ακόμη και δικό του ωκεανό. Τότε, υποθέτουν, θα μπορούσε να είχε γεννηθεί ζωή, η οποία να εξελίχθηκε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ξεφύγει από την κυριολεκτική κόλαση στην οποία μετατράπηκε ο πλανήτης. Μόνη σωτηρία, τα σύννεφα, 48 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφός της, όπου η πίεση μειώνεται και η θερμοκρασία κυμαίνεται περίπου στους 26 βαθμούς Κελσίου.

Ο Καρλ Σάγκαν είχε γράψει στο Nature: «Από καμία άποψη δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε γηγενή ζωή στα σύννεφα της Αφροδίτης». Στη συνέχεια φαντάστηκε μια εκδοχή αυτής της ζωής: ένα ον που μοιάζει και λειτουργεί ως «επιπλέουσα φούσκα». Ένα είδος σακιού, γεμάτο με υδρογόνο, που κινείται μέσα στα σύννεφα συλλέγοντας νερό και μέταλλα.

Ένα ενδιαφέρον σήμα

Αυτή η ιδέα μάγευε και την Γκριβς. Είχε ακούσει ότι η φωσφίνη ήταν ένδειξη ζωής στη γη, και κυρίως αναερόβιας ζωής, που δεν χρειάζεται οξυγόνο. Ίσως, σκέφτηκε, να μπορούσε να ελέγξει για την ύπαρξή του στο γειτονικό πλανήτη, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Κλερκ Μάξγουελ. Θα συνέλεγε το φως της Αφροδίτης και θα αναζητούσε μια χαρακτηριστική πτώση του φάσματός του: μια απουσία φωτός γύρω από μια συγκεκριμένη συχνότητα, που δείχνει ότι μόρια φωσφίνης έχουν απορροφήσει ορισμένα φωτόνια καθώς κινούνται μέσα στην ατμόσφαιρα.

Δεν περίμενε να το εντοπίσει. Όμως ξαφνικά το είδε: Μια ίσια γραμμή, που ακολουθούνταν από μια απότομη πτώση σε σχήμα V και μια ακόμη ίσια γραμμή.

Με τη βοήθεια ενός συναδέλφου της, δημιούργησαν ατμοσφαιρικές προσομοιώσεις για να κατανοήσουν τα δεδομένα. Στη συνέχεια, ζήτησαν τη βοήθεια της Κλάρα Σούσα-Σίλβα, ερευνήτριας στο ΜΙΤ, η οποία είναι, όπως τονίζει η Γκριβς, η κορυφαία ειδικός επί της φωσφίνης, και εκείνη που συνέβαλε στην καθιέρωση του μορίου της ως βιοαποτύπωμα.

Η Δρ. Φωσφίνη

Η φωσφίνη είναι, από πολλές απόψεις, το μόριο της Σούσα-Σίλβα. Όταν ξεκίνησε το διδακτορικό της στο UCL, δουλειά της ήταν να προσομοιώσει το φάσμα των μορίων της, τις «υπογραφές» τους στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Οι επιστήμονες μερικές φορές αναφέρονται σε αυτό ως «δακτυλικό αποτύπωμα» των μορίων.

Τέτοιου είδους φάσματα είναι πολύ χρήσιμα όταν οι αστρονόμοι δημιουργούν μοντέλα για ενδιαφέροντα άστρα, καφέ νάνους ή εξωπλανήτες.

Σύμφωνα με το CDC, το αέριο φωσφίνη «έχει την οσμή σκόρδου ή ψαριού σε αποσύνθεση». Το πιο σημαντικό; Μπορεί να αποδειχθεί φονική.

Πού εντοπίζεται η φωσφίνη;

Το αέριο βρίσκεται σε παράνομα εργαστήρια συνθετικών ναρκωτικών, σε βάλτους, εντόσθια ζώων (και ανθρώπων) και σε ορισμένα εντομοκτόνα. Στα γήινα βιολογικά συστήματα, όπως εξηγεί η Σούσα-Σίλβα μιλώντας στο Wired, έχει εντοπιστεί αποκλειστικά κοντά σε αναερόβια ζωή. Τη δεκαετία του 1970, οι επιστήμονες ανακάλυψαν την παρουσία του γύρω από τον Δία και τον Κρόνο, βαθιά μέσα στις ατμόσφαιρές τους, όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και υπάρχει υψηλή πίεση υδρογόνου – στοιχεία που δείχνουν ότι η φωσφίνη δεν οφείλεται σε βιολογικούς παράγοντες. Όμως αυτές οι ακραίες συνθήκες δεν υφίστανται σε χερσαίους πλανήτες όπως η Γη ή η Αφροδίτη.

Γιατί αποτελεί βιοαποτύπωμα

Από τη στιγμή που ανακάλυψε το «δακτυλικό αποτύπωμα» της φωσφίνης, η Σούσα-Σίλβα ανέπτυξε και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να την εντοπίσει κανείς στην επιφάνεια ενός πλανήτη. Έπειτα, στράφηκε στην καθιέρωσή του ως βιοαποτύπωμα.

«Καθιερώσαμε ένα τρίπτυχο: Η ζωή θα πρέπει να το παράγει σε πληθώρα. Θα πρέπει να επιβιώνει σε ανιχνεύσιμες ποσότητες στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη και να είναι ευδιάκριτο από άλλα μόρια. Και δεν θα πρέπει να μπερδεύει τους επιστήμονες επειδή τείνει να εμφανίζεται εξαιτίας μη βιολογικών αιτιών που είναι δύσκολο να εντοπιστούν», εξηγεί η ίδια για τη μέθοδό τους.

Και πράγματι, η φωσφίνη πληρούσε αυτά τα κριτήρια. Στη Γη εμφανιζόταν μόνο κοντά σε έμβια όντα. Η δουλειά του συναδέλφου της, Γουίλιαμ Μπέινς, έδειξε ότι οι πλανητικές διαδικασίες, σε χερσαίους πλανήτες και όχι αέριους γίγαντες, δεν μπορούν να παράγουν μεγάλες ποσότητες του αερίου, ακόμη και σε εκείνους που διακρίνονται από ακραίες συνθήκες.

Οι προσομοιώσεις που δημιούργησαν απέδειξαν ότι το μόριο θα μπορούσε να παρατηρηθεί με τηλεσκόπιο σε πλανήτες χωρίς οξυγόνο.

Από τη στιγμή που η Γκριβς εντόπισε μόρια φωσφίνης στην επιφάνεια της Αφροδίτης, οι δύο γυναίκες ξεκίνησαν να εργάζονται αδιάκοπα για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο η παρουσία της να οφείλεται σε άλλους παράγοντες – αλλά και να βεβαιωθούν ότι το σήμα υπάρχει πραγματικά και δεν πρόκειται για λάθος στις μετρήσεις.

Όμως το σήμα έμοιαζε ακριβές, και καμία άλλη διαδικασία δεν μπορούσε να παράγει τις ποσότητες φωσφίνης που εντόπισαν. Το μόνο πράγμα που έμενε να εξηγεί την παρουσία της, ήταν η ύπαρξη ζωής.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι επιστήμονες πίστεψαν ότι εντόπισαν σημάδια ζωής στον Άρη – μόνο και μόνο για να διαψευστούν.

Όπως είχε δηλώσει κάποτε ο Καρλ Σάγκαν, «οι απίστευτοι ισχυρισμοί απαιτούν και απίστευτες αποδείξεις».

Στην περίπτωση της Αφροδίτης, του πλανήτη με το εχθρικό περιβάλλον που δεν επιτρέπει σε διαστημόπλοια να το προσεγγίσουν, είναι πιθανό να επικρατούν συνθήκες που δεν μοιάζουν με εκείνες της Γης, και τις οποίες οι επιστήμονες δεν μπορούν να λάβουν υπόψη τους στα μοντέλα τους. Αυτές οι συνθήκες θα μπορούσαν να παράγουν τη φωσφίνη.

Για τα επόμενα χρόνια, το πιθανότερο είναι πως δεν θα έχουμε σίγουρες απαντήσεις. Η λύση θα μπορούσε να προκύψει είτε μέσω της αποστολής διαστημόπλοιου, είτε μέσα από περαιτέρω έρευνα και αναλύσεις για άλλα μόρια που σχετίζονται με την ύπαρξη ζωής.

Όπως και να έχει, το ενδεχόμενο παραμένει ανοιχτό: Ίσως η εξωγήινη ζωή δεν κρύβεται σε έναν πλανήτη που μοιάζει με τη Γη, αλλά σε μια καυτή κόλαση, γεμάτη τοξικά αέρια.

https://www.in.gr/2020/09/15/tech/telika-yparxei-zoi-stin-afroditi-ti-lene-oi-epistimones-pou-vriskontai-piso-apo-tin-terastia-anakalypsi/

ImgSrc-4-25-600x338.jpg.c8019b2f1238314f0d6e0da70642e1eb.jpg

ImgSrc-5-19-600x338.jpg.56ef42ccdf0d8ea45c960290f1480915.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:D Το παραπάνω μόριο ανιχνεύτηκε ψηλά στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, όπου μεν η θερμοκρασία φτάνει τους 30 βαθμούς Κελσίου, αλλά η ατμόσφαιρα αποτελείται κατά 90% από οξείδιο του Θείου!

 

https://phys.org/news/2020-09-hints-life-venus-scientists-phosphine.html

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:D Το παραπάνω μόριο ανιχνεύτηκε ψηλά στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, όπου μεν η θερμοκρασία φτάνει τους 30 βαθμούς Κελσίου, αλλά η ατμόσφαιρα αποτελείται κατά 90% από οξείδιο του Θείου!

 

Χωρίς να είμαι ειδικός στις ατμόσφαιρες των πλανητών, νομίζω το κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρεται συγκεκριμένα στα σύννεφα της Αφροδίτης, τα οποία αποτελούνται κατά 90% απο θειικό οξύ (Η2SO4). Η ατμόσφαιρα αυτή καθεαυτή είναι ~96% διοξείδιο του άνθρακα (CO2).

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κρύβει, άραγε, ζωή η Αφροδίτη; - Τι λένε οι επιστήμονες. :cheesy:

O αστροφυσικός Καρλ Σαγκάν συνήθιζε να λέει ότι οι εντυπωσιακοί ισχυρισμοί απαιτούν εντυπωσιακές αποδείξεις. Το κύριο ερώτημα που δημιουργείται μετά τις ανακοινώσεις επιστημόνων για την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στον πλανήτη Αφροδίτη, είναι εάν οι αποδείξεις είναι τόσο εντυπωσιακές ώστε να ικανοποιείται ο νόμος του Σαγκάν.

Τα στοιχεία είναι απλά: στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης υπάρχει φωσφίνη (ένα άτομο φωσφόρου συνδεδεμένο με τρία άτομα υδρογόνου, PH3), ένα εξαιρετικά σπάνιο μόριο στη φύση, το οποίο στη Γη προέρχεται είτε από τη δραστηριότητα ορισμένων μικροβίων που ζουν χωρίς οξυγόνο ή από βιομηχανικές διαδικασίες.

Κρύβει, άραγε, ζωή η Αφροδίτη; - Τι λένε οι επιστήμονες

Εάν το ίδιο ισχύει και για την Αφροδίτη, η απλή παρουσία φωσφίνης θα ήταν ένας δείκτης μικροβιακής δραστηριότητας στην ατμόσφαιρά της. (Διότι το να υπάρχει βιομηχανική δραστηριότητα στην Αφροδίτη θα ήταν ακόμη πιο απίθανο). Κάποιες αβιοτικές (μη βιολογικές) διεργασίες είναι γνωστό ότι μπορούν να παράγουν φωσφίνη, συμπεριλαμβανομένης της ηφαιστειακής δραστηριότητας, της αστραπής και της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά όχι στις παρατηρούμενες ποσότητες τώρα. Η απλούστερη υπόθεση είναι ότι υπάρχουν μικρόβια στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης.

Η σύγχρονη αστρονομία έχει αποκαλύψει πως οι θερμοκρασίες στην Αφροδίτη αγγίζουν τους 460 βαθμούς Κελσίου, είναι ξερή σαν μια απέραντη έρημος και η ατμόσφαιρά της είναι γεμάτη από θειικό οξύ - όλα αυτά κάνουν τον πλανήτη ένα από τα πιο απίθανα μέρη για να εξελιχθεί η ζωή, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζουμε στη Γη. Ομως τα δεδομένα κυριαρχούν: στον δηλητηριώδη αέρα του πλανήτη Αφροδίτη υπάρχει άφθονη φωσφίνη και αυτό πρέπει να εξηγηθεί.

Υπάρχει ζωή

H 34χρονη Κλάρα Σόουζα-Σίλβα εργάζεται στο ΜΙΤ, σε μια από τις ομάδες των ειδικών που έκανε την ανακοίνωση η οποία ειδικεύεται στον εντοπισμό όλων των πιθανών χημικών συστατικών στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη που δείχνει την ύπαρξη ζωής. Εχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως όπου υπάρχει φωσφίνη υπάρχει ζωή. «Βάσει των γνώσεών μας από τη χημεία, τη φυσική, τη φασματοσκοπία και την Αφροδίτη, η πιο πιθανή εξήγηση είναι πως εντοπίσαμε φωσφίνη. Και είμαι πεπεισμένη, ότι η πιο πιθανή εξήγηση για τη φωσφίνη, όσο τρελό και εάν ακούγεται, είναι πως υπάρχει ζωή. Θα πρέπει να μελετήσουμε την Αφροδίτη σε βάθος και να βρούμε αποδείξεις. Μέχρι στιγμής έχουμε αποκλείσει όλες τις άλλες πιθανότητες προέλευσης της φωσφίνης και συνεχίζουμε. Εάν βρούμε ότι υπάρχει ζωή εκεί, αλλάζουν τα πάντα. Δεν σημαίνει απλά ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Θα σημαίνει ότι εάν υπάρχει ζωή στη Γη και στην Αφροδίτη, τότε η ζωή στο σύμπαν είναι πιο συνήθης απ' όσο πιστεύουμε. Αυτό θα σημαίνει ότι ίσως υπάρχουν εκατοντάδες, χιλιάδες διαφορετικές βιοχημικές μορφές στον γαλαξία και στα ηλιακά συστήματα που είναι κοντά στον δικό μας. Ελπίζω. Εάν υπάρχει ζωή στην Αφροδίτη θα υπάρχει και σε πολλά άλλα μέρη».

Είναι δυνατόν να υπάρχει ζωή σε έναν πλανήτη με τόσο υψηλή θερμοκρασία; Είναι, απαντά ο Τζόναθαν Λουνίν καθηγητής Φυσικών Επιστημών και πρόεδρος του τμήματος Αστρονομίας του πανεπιστημίου Κορνέλ. «Είναι, εάν σκεφτούμε ότι μπορεί να υπάρχει στη δροσερή μέση ατμόσφαιρα του πλανήτη, εκεί όπου παρατηρούμε ένα παχύ στρώμα σταγονιδίων θειικού οξέος. Αλλωστε από το 1967 ο Καρλ Σαγκάν είχε γράψει πως μπορεί να υπάρχει ζωή στα σύννεφα της Αφροδίτης - στα στρώματα των νεφών θειικού οξέος, εκεί όπου οι θερμοκρασίες μοιάζουν με αυτές στη Γη και μικρές ποσότητες νερού εμφανίζονται.

Ο Λουνίν, προσθέτει ένα σημαντικό ερώτημα: Εάν αποδεχθούμε ότι η φωσφίνη παρήχθη βιολογικά, από πού προήλθε η ζωή; Διότι είναι ένα άλλο πράγμα να φανταστούμε τη ζωή να προσαρμόζεται και να επιβιώνει οπορτουνιστικά στα νέφη της Αφροδίτης αλλά είναι κάτι εντελώς διαφορετικό να φανταστούμε ότι η ζωή μπορεί να δημιουργήθηκε εκεί, συμπιεσμένη ανάμεσα στην κόλαση της επιφάνειας και τα παγωμένα άκρα της ανώτερης ατμόσφαιρας του πλανήτη.

https://www.tanea.gr/2020/09/18/science-technology/kryvei-arage-zoi-i-afroditi-ti-lene-oi-epistimones/

1201748910_---1(1).thumb.jpg.2e08fcfb180359d44f1d6d4c8280a56c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA και Roscosmos «κοιτούν» την Αφροδίτη μετά τον εντοπισμό πιθανών ιχνών ζωής. :cheesy:

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις περί εντοπισμού πιθανού ίχνους εξωγήινης ζωής στην Αφροδίτη προκάλεσαν αίσθηση- και ο εν λόγω αφιλόξενος μεν, εξαιρετικά ενδιαφέρων δε, πλανήτης, έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, τραβώντας πάνω του έντονο το ενδιαφέρον της επιστημονικής και μη κοινότητας, με τους επικεφαλής των διαστημικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Ρωσίας να προβαίνουν σε ανακοινώσεις σχετικά με τις μελλοντικές αποστολές στην Αφροδίτη.

Σε ανακοίνωσή του ο Τζιμ Μπράιντενσταϊν, επικεφαλής της NASA, σημειώνει πως η Αφροδίτη είναι «μία στάση στην αναζήτησή μας για ζωή», παραθέτοντας μια σειρά από αποστολές που εστιάζουν σε αστροβιολογικούς στόχους: Μεταξύ αυτών είναι η αποστολή του οχήματος Perseverance στον Άρη, καθώς και οι επερχόμενες αποστολές Dragonfly στον Τιτάνα και Europa Clipper στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει, εξετάζονται τέσσερις αποστολές για την επιλογή μέχρι και δύο αποστολών Discovery του χρόνου. Μεταξύ αυτών είναι μια αστροβιολογική αποστολή στον Τρίτωνα, φεγγάρι του Ποσειδώνα, και μια γεωλογική αποστολή στην Ιώ, φεγγάρι του Δία. Οι άλλες δύο αποστολές που εξετάζονται είναι για την Αφροδίτη: Μία για την κατανόηση της ατμόσφαιράς της και άλλη μία για την κατανόηση της γεωλογικής ιστορίας της Αφροδίτης. «Οι ΗΠΑ επίσης συνεργάζονται με την Ευρώπη σε άλλη μια προτεινόμενη αποστολή στην Αφροδίτη, ονόματι EnVision, που θα μπορούσε να επιλεγεί για να πάει στον γείτονά μας» τόνισε ο επικεφαλής της NASA.

Από πλευράς του ο επικεφαλής της ρωσικής Roscosmos, Ντίμτρι Ρογκόζιν, δήλωσε πως η ρωσική διαστημική υπηρεσία σκοπεύει να εστιάσει τις προσπάθειές της στην Αφροδίτη, με τη Μόσχα να σχεδιάζει να στείλει δική της αποστολή εκεί πέρα από τη σχεδιαζόμενη Venera-D, που προορίζεται να γίνει από κοινού με τις ΗΠΑ. «Πιστεύουμε ότι η Αφροδίτη είναι ένας ρωσικός πλανήτης, οπότε και δεν θα έπρεπε να βρεθούμε πίσω» είπε, σύμφωνα με το RT, αναφερόμενος στη μακρά ιστορία σοβιετικών αποστολών στην Αφροδίτη. «Αποστολές στην Αφροδίτη περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διαστημικής εξερεύνησης για το 2021-2030».

Η επόμενη ρωσική αποστολή στην Αφροδίτη προορίζεται για τα τέλη της δεκαετίας του 2020- μια κοινή αποστολή ΗΠΑ και Ρωσίας. Παράλληλα η χώρα αναπτύσσει το δικό της πρόγραμμα εξερεύνησης του πλανήτη, με αποστολή τουλάχιστον τριών ερευνητικών οχημάτων εκεί.

Σημειώνεται πως το 1970 το σοβιετικό Venera 7 έγινε το πρώτο διαστημόπλοιο που κατάφερε να προσεδαφιστεί «μαλακά» σε άλλο πλανήτη, φτάνοντας στην επιφάνεια της Αφροδίτης, και να μεταδώσει δεδομένα πίσω στη Γη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1636770/nasa-kai-roscosmos-koitoun-tin-afroditi-meta-ton-entopismo-pithanon-ixnon-zois

planitis-afroditi.jpg.595689e9155506ab8b748501c6106776.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Ρωσική διαστημική υπηρεσία διεκδικεί την Αφροδίτη - «Είναι δικός μας πλανήτης» :cheesy:

Oι Ρώσοι διεκδικούν τον πλανήτη Αφροδίτη κατ' αποκλειστικότητα λίγες μέρες αφού ανακοινώθηκε ότι ανιχνεύθηκαν ίχνη φωσφίνης στην ατμόσφαιρα του.

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, διευθυντής του οργανισμού Roscosmos δήλωσε ότι η Σοβιετική Ένωση ήταν η πρώτη διαστημική δύναμη η οποία εξερεύνησε την Αφροδίτη. Αυτό συνέβη πριν από 45 χρόνια, το 1975, όταν το διαστημόπλοιο Venera 9 κατάφερε να συλλέξει πολύ σημαντικά δεδομένα, όπως πχ ότι στην επιφάνεια του πλανήτη επικρατούν θερμοκρασίες της τάξης των 450 βαθμών Κελσίου.

«Η χώρα μας» είπε με έμφαση ο Ρογκόζιν, «υπήρξε η πρώτη και η μόνη που προσεδάφισε επιτυχώς διαστημόπλοιο στην Αφροδίτη. Μαζέψαμε πληροφορίες -αλλά εκεί πάνω είναι σωστή κόλαση. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι η Αφροδίτη είναι ένας ρωσικός πλανήτης» κατέληξε ο Ντμίτρι Ρογκόζιν μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Ρωσία σκοπεύει να εντείνει τις προσπάθειές της να κατακτήσει, ή, έστω, να εξερευνήσει περαιτέρω την Αφροδίτη. Αφ' ενός θα συμμετέχει σε κοινό πρόγραμμα με τη NASA και την αποστολή με κωδικό «Venera-D Project», αφ' ετέρου όμως οι Ρώσοι θα κινηθούν και ανεξάρτητα, βάσει των δικών τους σχεδίων για την Αφροδίτη.

Οι επιστήμονες στο κέντρο Roscosmos θεωρούν ότι στον συγκεκριμένο πλανήτη έχει συμβεί μια μείζων οικολογική και κλιματική καταστροφή, εξαιτίας της οποίας διαμορφώθηκαν οι ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας και ατμοσφαιρικής πίεσης που επικρατούν σήμερα.

Επίσης, σε ό,τι αφορά στους Ρώσους, μετά από την ανακοίνωση για τη φωσφίνη από διεθνή επιστημονική ομάδα με βάση το πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, στην Ουαλία, στο ζήτημα παρενέβη ο δισεκατομμυριούχος Γιούρι Μίλνερ, κάτι αντίστοιχο με τον Ελον Μασκ σε ρωσική εκδοχή. Ο Μίλνερ προθυμοποιήθηκε να χρηματοδοτήσει την εξερεύνηση της ατμόσφαιρας που περιβάλλει την Αφροδίτη, αναζητώντας «ίχνη πρωτόγονων μορφών ζωής» στα όξινα νέφη πάνω από τον πλανήτη.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/915962_i-rosiki-diastimiki-ypiresia-diekdikei-tin-afroditi-einai-dikos-mas

planitis-afroditi.jpg.69b2d83dd04df8a3a962a4a88ddf856d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ιδιωτική αποστολή στην Αφροδίτη το 2023 σχεδιάζει η Rocket Lab. :cheesy:

Αυτές τις ημέρες η Αφροδίτη βρίσκεται στο επίκεντρο της τεχνολογικής/ επιστημονικής επικαιρότητας, ύστερα από την ανακοίνωση περί εντοπισμού φωσφίνης στην ατμόσφαιρά της, που θεωρείται πιθανή ένδειξη ύπαρξης ζωής. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επικεφαλής της NASA και της Roscosmos μίλησαν τις τελευταίες ημέρες για τα σχέδια των διαστημικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Ρωσίας για τον πλανήτη- ωστόσο φαίνεται ότι στην «κούρσα» για τον αφιλόξενο (έχει χαρακτηριστεί πολλάκις «κόλαση», λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της τεράστιας ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνειά της) πλανήτη θα εισέλθουν και ιδιωτικές εταιρείες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rocket Lab, Πίτερ Μπεκ, μιλώντας στο New Atlas και στο BBC News, αποκάλυψε ότι η εταιρεία του εστιάζει στην Αφροδίτη, σχεδιάζοντας μια ιδιωτική αποστολή εκεί το 2023 (παραπέμποντας στον τρόπο με τον οποίο η SpaceX του Έλον Μασκ εστιάζει στον Άρη).

Η Rocket Lab κατάφερε να φτάσει σε τροχιά για πρώτη φορά στις αρχές του 2018, και ο πύραυλος Electron της – που εκτοξεύεται από τη Νέα Ζηλανδία- έχει χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση δορυφόρων για τη NASA, τη DARPA και την αμερικανική πολεμική αεροπορία, ενώ πρόσφατα άρχισαν δοκιμές μεθόδων ανάκτησης με σκοπό την ανακύκλωση του πρώτου ορόφου του πυραύλου. Η εταιρεία ανέκαμψε γρήγορα μετά από μια αποτυχημένη εκτόξευση τον Ιούλιο, επιστρέφοντας σε κανονική λειτουργία τον Αύγουστο, και νωρίτερα μέσα στον μήνα εκτόξευσε για πρώτη φορά δικό της δορυφόρο: Ο Photon είναι σχεδιασμένος για υποστήριξη τηλεπικοινωνιών και πλοήγησης σε μικρότερους δορυφόρους, ενώ επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σκάφος για διαπλανητικές αποστολές. Πρόσφατα η Rocket Lab κέρδισε συμβόλαιο για υπηρεσίες εκτόξευσης στο πλαίσιο της αποστολής CAPSTONE της NASA στη Σελήνη, με το Photon να χρησιμοποιείται για να τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη ένας μικρός δορυφόρος CubeSat.

Παράλληλα, όπως προκύπτει, η εταιρεία σχεδίαζε μια εξερευνητική αποστολή στην Αφροδίτη, όπως είπε στο New Atlas ο Μπεκ: «Πάντα με συνάρπαζε τρομερά η Αφροδίτη. Περνούσα πολύ χρόνο ως παιδί κοιτώντας την με τηλεσκόπιο και πάντα την έβρισκα συναρπαστική επειδή είναι πραγματικά, από πολλές απόψεις, ένας από τους κοντινότερους στη Γη πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα. Είναι στο ίδιο μέγεθος και έχει μια πολύ μεγάλη ατμόσφαιρα. Όχι πολύ καιρό πριν, σε γαλαξιακή κλίμακα, η Αφροδίτη έμοιαζε πολύ περισσότερο στη Γη από ό,τι τώρα. Η Αφροδίτη είναι κατά κάποιον τρόπο η αδελφή της Γης που πήγε στραβά. Είναι “αδελφή” της Γης, αλλά σε αυτήν η κλιματική αλλαγή έχει εντελώς εκτροχιαστεί...υπάρχουν τρία μέρη στο ηλιακό μας σύστημα όπου είναι αποδεκτό πως τα περιβάλλοντα είναι τέτοια που, θα μπορούσαν, τουλάχιστον εν δυνάμει, να φιλοξενούν κάποιο είδος ζωής. Και τα σύννεφα της Αφροδίτης εδώ και καιρό θεωρούνταν πως ήταν ένα από αυτά...όταν κερδίσαμε το συμβόλαιο της NASA για να πάμε στη Σελήνη, έναν χρόνο πριν, αντί να φτιάξουμε απλά ένα διαστημόπλοιο ικανό να φτάσει στη Σελήνη, είπα στην ομάδα “ας φτιάξουμε ένα που μπορεί να πάει και στην Αφροδίτη μια και αρχίζουμε. Επειδή αν φτάσουμε στη Σελήνη, δεν θα είναι πολύ πιο δύσκολο να φτάσουμε στην Αφροδίτη. Οπότε δουλεύουμε στη δική μας ιδιωτική αποστολή στην Αφροδίτη εδώ και καιρό, και είναι θαυμάσιο που υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον πλανήτη».

Όπως είπε, σκοπός είναι η δημιουργία μιας οικονομικής πλατφόρμας που θα μπορεί να ταξιδέψει με χαμηλό κόστος γρήγορα σε άλλους πλανήτες για να τους εξερευνήσει. Μιλώντας για το Photon, ανέφερε ότι «η πλατφόρμα που φτιάξαμε εδώ για να πάμε τη NASA στη Σελήνη, και μετά τη δική μας αποστολή, και άλλες αποστολές μετά από αυτό, και άλλες αποστολές αργότερα, είναι μια πλατφόρμα πραγματικά χαμηλού κόστους, πραγματικά γρήγορη και πραγματικά ικανή...ο πρώτος μας δορυφόρος Photon εκτοξεύτηκε πριν από μερικές εβδομάδες με πύραυλο Electron, και το Photon Lunar, που είναι βασικά το ίδιο διαστημόπλοιο με το διαστημόπλοιο για την Αφροδίτη, εκτοξεύεται στις αρχές του επόμενου χρόνου για να πάει στη Σελήνη για λογαριασμό της NASA. Και μετά, το 2023 είναι το βέλτιστο παράθυρο για να καταφθάσουμε στην Αφροδίτη σε μικρό χρονικό πλαίσιο».

Ο ίδιος παραδέχεται πως οι τεχνικές προκλήσεις για μια τέτοια αποστολή είναι πολλές και ο ίδιος είναι πρόθυμος να χρηματοδοτήσει μια αποστολή στην Αφροδίτη, «μα σίγουρα ελπίζουμε να πείσουμε και άλλους να πραγματοποιήσουν μια ολόκληρη εκστρατεία αποστολών».

Σε άλλη συνέντευξή του στο BBC News είπε ότι το σχέδιό του είναι η ρίψη ενός εξερευνητικού ατμοσφαιρικού σκάφους στην Αφροδίτη, το οποίο κατά την κάθοδό του θα μεταδίδει στο Photon στοιχεία από τις παρατηρήσεις στα σύννεφα του πλανήτη. Όπως είπε, η δουλειά που γίνεται έχει να κάνει με ένα φορτίο 37 κιλών. «Μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά 37 κιλά μπορούν να σου παρέχουν πολύ εξοπλισμό, ειδικά αν είσαι πλέον πολύ στοχευμένος ως προς το τι ψάχνεις και τι προσπαθείς να μετρήσεις» είπε στο BBC News. «Είναι πολύ δύσκολο για τις κυβερνήσεις να κινηθούν γρήγορα, αλλά μια διαστημική αποστολή μπορεί. Μπορούμε να πάμε εκεί με λίγα χρήματα, και μπορούμε να πάμε εκεί πολλές φορές» σημείωσε σχετικά.

https://www.naftemporiki.gr/story/1637669/idiotiki-apostoli-stin-afroditi-to-2023-sxediazei-i-rocket-lab

planitis-afroditi.jpg.99fbf3707de29b3ac91f57b39920796a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ειδικά για το θέμα της Ρωσίας, αυτα που λέει ο Ρογκοζίν είναι (επιεικώς) αέρας κοπανιστός.

Όντως επι καθεστώς ΕΣΣΔ οι Ρωσοι έκαναν ότι ήθελαν στην Αφροδίτη, τώρα όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά,

η τεχνογνωσία στην εκτέλεση διαπλανητικών αποστολών έχει πλέον χαθεί, οι τελευταίες

επιτυχημένες αποστολές ήταν οι Vega 1 & 2 το 1984-86.

 

Τώρα η Ρωσία πασχίζει να στείλει μια αποστολή στην έρημη τη Σελήνη το 2021

με καθυστέρηση 20+ χρόνων μετά την ανακοίνωση της, θυμάμαι ένα άρθρο που είχα διαβάσει για αυτό το 1999(!).

 

Τέλος πάντων, ελπίζω τα γεγονότα να με διαψεύσουν.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:D Η διατύπωση του Τόλη είναι πιο σωστή.

<Χωρίς να είμαι ειδικός στις ατμόσφαιρες των πλανητών, νομίζω το κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρεται συγκεκριμένα στα σύννεφα της Αφροδίτης, τα οποία αποτελούνται κατά 90% απο θειικό οξύ (Η2SO4). Η ατμόσφαιρα αυτή καθεαυτή είναι ~96% διοξείδιο του άνθρακα (CO2).>

Ήθελα να αναφερθώ στα σύννεφα της Αφροδίτης και στις εκεί συνθήκες.

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προσωπικά έχω την αίσθηση ότι η βαρύτητα της ανακάλυψης (αν τα δεδομένα είναι ορθά) δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητή, τουλάχιστον από το ευρύ κοινό ή τα ΜΜΕ. Ίσως να αποδειχτεί ότι είναι η αρχή για την οριστική επιβεβαίωση της ύπαρξης ζωής πέρα από τη Γη. Ελπίζω πάντως ότι η επιστημονική κοινότητα θα στραφεί με μεγάλη ερευνητική ένταση προς την Αφροδίτη.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης