Jump to content

Διαστημική Εξερεύνηση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

60η επέτειος από την πτήση της Belka και της Strelka. :cheesy:

Στις 19 Αυγούστου 1960, ένα όχημα εκτόξευσης τριών σταδίων Vostok ξεκίνησε από το κοσμοδρόμιο Baikonur με ένα δεύτερο δορυφορικό 1K, ένα πρωτότυπο του επανδρωμένου διαστημικού σκάφους Vostok. Το διαστημικό σκάφος έδωσε ζωντανά πλάσματα σε τροχιά που επέστρεψαν με ασφάλεια στη Γη στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος για την πρώτη επανδρωμένη διαστημική πτήση.

Η δημιουργία ενός επανδρωμένου διαστημικού σκάφους ξεκίνησε στο OKB-1 (σήμερα RSC Energia) με κυβερνητικό διάταγμα της 22ας Μαΐου 1959. Ένα χρόνο αργότερα, η ομάδα σχεδιασμού του OKB-1 υπό την ηγεσία του Chief Designer Sergei Pavlovich Korolev ολοκλήρωσε την ανάπτυξη των κύριων συστημάτων και συγκροτημάτων της νέας συσκευής και η Experimental Plant No. 88 (τώρα ZAO ZEM RSC Energia) κατασκεύασε τα πρώτα δείγματα του προϊόντος σε συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις πυραύλων. - η διαστημική βιομηχανία. Το Ινστιτούτο Ιατρικών και Βιολογικών Προβλημάτων της Μόσχας συμμετείχε επίσης άμεσα στην ανάπτυξη της πειραματικής αποστολής με βιολογικά αντικείμενα. Τα σκυλιά Belka και Strelka επιλέχθηκαν ως πειραματόζωα, τοποθετήθηκαν σε δοχείο εκτόξευσης, για πρώτη φορά εξοπλισμένο με σύστημα υποστήριξης ζωής και επιστημονικό ιατρικό εξοπλισμό.

Υπήρχαν επίσης ποντίκια, έντομα, φυτά και βακτήρια στο πλοίο.

Κατά τη διάρκεια της 25ωρης αυτόματης πτήσης του δορυφορικού πλοίου, δοκιμάστηκε η λειτουργικότητα του συστήματος υποστήριξης ζωής και του εξοπλισμού υπηρεσίας του διαστημικού σκάφους, αποκτήθηκαν μοναδικά επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την επίδραση των παραγόντων διαστημικής πτήσης στις φυσιολογικές, γενετικές και κυτταρολογικές λειτουργίες των ζωντανών οργανισμών και το τηλεοπτικό σύστημα παρακολούθησης παρακολούθησε την υγεία και τη συμπεριφορά των ζώων. μετάδοση εικόνας σε σημεία λήψης γης. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πειραμάτων στις 20 Αυγούστου 1960, το πλοίο, κατόπιν εντολής από τη Γη, μπήκε στη λειτουργία κατάβασης και προσγειώθηκε με επιτυχία στην υπολογιζόμενη περιοχή του Καζακστάν.

Ο όγκος της έρευνας που διεξήχθη και η φύση των εργασιών που επιλύθηκαν στην αποστολή Belka και Strelka επιβεβαίωσαν την πιθανότητα ασφαλούς τροχιάς ενός ατόμου. Το πρόγραμμα πειραματικών δοκιμών αυτόματων δορυφορικών πλοίων κατέστησε δυνατή την πραγματοποίηση στις 12 Απριλίου 1961, την πρώτη ανθρώπινη πτήση στο διάστημα με το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Vostok.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_08-19.html

photo_08-19-00.thumb.jpg.16d0aa093b8e214793e0871b868de319.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έκτη πτήση για τον ίδιο πύραυλο από τη SpaceX. :cheesy:

Η εκτόξευση, προσγείωση και επαναχρήση πυραύλων μπορεί μέχρι λίγα χρόνια πριν να αποτελούσε σχεδόν επιστημονική φαντασία, ωστόσο πλέον είναι ρουτίνα για τη SpaceX, η οποία έκανε νέο ρεκόρ, χρησιμοποιώντας τον ίδιο πύραυλο Falcon 9 για έκτη φορά.

Ο συγκεκριμένος πύραυλος που εκτοξεύτηκε την Τρίτη ήταν φορτωμένος με 58 δορυφόρους Starlink, καθώς και με άλλους τρεις δορυφόρους για λογαριασμό της εταιρείας Planet Labs. Η εκτόξευση έγινε χωρίς προβλήματα, με τους δορυφόρους να τίθενται σε τροχιά και τον πρώτο όροφο του πυραύλου να προσνηώνεται με ασφάλεια σε πλατφόρμα στον ωκεανό.

Όπως αναφέρει το New Atlas, η νέα αυτή αποστολή έδωσε άλλη μια γεύση από τις επιπλέον μεθόδους ανάκτησης της εταιρείας, που περιλαμβάνουν συλλογή δύο προστατευτικών τμημάτων μετά τον διαχωρισμό τους και την πτώση τους προς τη Γη. Τον προηγούμενο μήνα η εταιρεία είχε καταφέρει να τα πιάσει και τα δύο σε μια εκτόξευση, χρησιμοποιώντας σκάφη με μεγάλα δίχτυα. Αυτή τη φορά πιάστηκε το ένα μισό και το άλλο κατέληξε στον ωκεανό.

Η SpaceX του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ συγκέντρωσε νέα χρηματοδότηση ύψους 1,9 δισ. δολαρίων, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη: Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για τον μεγαλύτερο μεμονωμένο γύρω χρηματοδότησης της εταιρείας. Το Bloomberg ανέφερε, επικαλούμενο πηγές ενημερωμένες για το θέμα, ότι η εταιρεία θα έχει αξία ιδίων κεφαλαίων 46 δισ. δολαρίων μετά τη συναλλαγή.

Η χρηματοδότηση αυτή έρχεται καθώς η SpaceX επιδιώκει την ενίσχυση του αστερισμού δορυφόρων Starlink, για την παροχή broadband υπηρεσιών Ίντερνετ, και λίγο καιρό μετά την ολοκλήρωση της πρώτης επανδρωμένης αποστολής της NASA με κάψουλα Crew Dragon της εταιρείας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

https://www.naftemporiki.gr/story/1629399/ekti-ptisi-gia-ton-idio-puraulo-apo-ti-spacex

spacex-falcon-9.jpg.28e6352a61b276a29c67701b573c4678.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διαρροή οξυγόνου λόγω… μετεωρίτη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Στην κάψουλα Zvezda θα παραμείνει για τρεις ημέρες όλο το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού έπειτα από διαρροή οξυγόνου.

Σύμφωνα με πηγή της οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο TASS, τα όργανα μετρήσεων που βρίσκονται στο ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού κατέγραψαν διαρροή οξυγόνου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σύμφωνα με την Roskosmos, την Παρασκευή τα μέλη του πληρώματος του Σταθμού θα μεταφερθούν στην κάψουλα Zvezda, ώστε να ελεγχθεί η πίεση του οξυγόνου στις κάψουλες του αμερικανικού τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Η Roskosmos διευκρινίζει ότι η διαδικασία αυτή συνιστά κοινή απόφαση του αμερικανικού και ρωσικού πληρώματος, όπως και ότι δεν υπάρχει καμία απειλή για το πλήρωμα και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το πλήρωμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, της Roskosmos προσπαθεί να εντοπίσει το σημείο διαρροής του οξυγόνου, ενώ οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι μια από τις πιθανές αιτίες μπορεί να είναι η πρόσκρουση μικρομετεωρίτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

https://www.in.gr/2020/08/20/tech/diarroi-oksygonou-logo-meteoriti-sto-diethni-diastimiko-stathmo/

kbantiki-diemploki-se-doruforo.jpg.0e18604c57f8cda02e1e29dae012633f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η ενότητα "Science" είναι εγκατεστημένη στο χώρο εργασίας. :cheesy:

Στις 21 Αυγούστου 2020, οι ειδικοί της Rocket and Space Corporation Energia πήραν το όνομά τους S.P. Ο Κορολέφ και το Κέντρο. Μ.Β. Ο Khrunichev (μέρος της κρατικής εταιρείας "Roscosmos") στο κοσμοδρόμιο Baikonur πραγματοποίησε εργασίες σχετικά με τη λήψη και την εγκατάσταση της ενότητας "Science" στο χώρο εργασίας.

Οι Ρώσοι ειδικοί ολοκλήρωσαν το απαραίτητο σύνολο εργασιών για την αποσυναρμολόγηση των συνδετήρων που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά της νέας επιστημονικής μονάδας και άρχισαν να αφαιρούν τον επίδεσμο ξάρτια.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας, εντός δέκα ημερών, ειδικοί από επιχειρήσεις της ρωσικής πυραυλικής βιομηχανίας και της διαστημικής βιομηχανίας θα πραγματοποιήσουν μια σειρά από εργασίες για την προετοιμασία της μονάδας στο χώρο εργασίας και την εγκατάστασή της στο χώρο εργασίας στη συναρμολόγηση και τη δοκιμαστική κατασκευή του.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_08-26.html

 

 

 

Ο αστροναύτης της NASA, Jeanette Epps, συμμετέχει στην πρώτη αποστολή Boeing Crew στο Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Η NASA ανέθεσε τον αστροναύτη Jeanette Epps στην αποστολή Boeing Starliner-1 της NASA, την πρώτη επιχειρησιακή πτήση του διαστημικού σκάφους CST-100 Starliner της Boeing σε αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι Epps θα ενταχθούν στους αστροναύτες της NASA, Sunita Williams και Josh Cassada, για μια εξάμηνη αποστολή που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2021 στο διαστημικό εργαστήριο σε τροχιά. Η πτήση θα ακολουθήσει την πιστοποίηση της NASA μετά από μια επιτυχημένη δοκιμή Orbital Flight Test-2 και Crew Flight Test με αστροναύτες.

Η διαστημική πτήση θα είναι η πρώτη για την Epps, η οποία κέρδισε πτυχίο στη φυσική το 1992 από το LeMoyne College στην πατρίδα της στις Συρακούσες της Νέας Υόρκης. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό στην επιστήμη το 1994 και διδακτορικό στην αεροδιαστημική μηχανική το 2000, και τα δύο από το University of Maryland, College Park.

Κερδίζοντας το διδακτορικό της, η Epps ήταν συνεργάτης του προγράμματος ερευνητών μεταπτυχιακών φοιτητών της NASA, συγγραφέας αρκετών περιοδικών και συνεδρίων για την έρευνά της. Αφού ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της σχολείο, εργάστηκε σε ερευνητικό εργαστήριο για περισσότερα από δύο χρόνια, συν-συγγραφέας αρκετών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, προτού την προσλάβει η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA). Πέρασε επτά χρόνια ως αξιωματικός τεχνικής νοημοσύνης της CIA πριν από την επιλογή της ως μέλους της τάξης αστροναυτών 2009.

Η NASA ανέθεσε τους Williams και Cassada στην αποστολή Starliner-1 τον Αύγουστο του 2018. Η διαστημική πτήση θα είναι η πρώτη για την Cassada και η τρίτη για τον Williams, ο οποίος πέρασε μακράς διάρκειας στο διαστημικό σταθμό στις αποστολές 14/15 και 32/33.

Το εμπορικό πρόγραμμα πληρώματος της NASA συνεργάζεται με την αμερικανική αεροδιαστημική βιομηχανία καθώς οι εταιρείες αναπτύσσουν και λειτουργούν μια νέα γενιά διαστημικών σκαφών και συστημάτων εκτόξευσης ικανά να μεταφέρουν πληρώματα σε τροχιά χαμηλής γης και στο διαστημικό σταθμό. Η εμπορική μεταφορά από και προς το σταθμό θα παρέχει εκτεταμένη χρησιμότητα, επιπλέον χρόνο έρευνας και ευρύτερες ευκαιρίες για ανακάλυψη στο τροχιακό φυλάκιο.

Για σχεδόν 20 χρόνια, ο σταθμός έχει χρησιμεύσει ως κρίσιμο σημείο δοκιμής για τη NASA να κατανοήσει και να ξεπεράσει τις προκλήσεις της διαστημικής πτήσης μεγάλης διάρκειας. Καθώς οι εμπορικές εταιρείες επικεντρώνονται στην παροχή υπηρεσιών μεταφοράς ανθρώπων από και προς τροχιά χαμηλής γης, η NASA θα επικεντρωθεί στην κατασκευή διαστημικών σκαφών και πυραύλων για αποστολές βαθέων διαστημάτων.

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-astronaut-jeanette-epps-joins-first-operational-boeing-crew-mission-to-space

jsc2009e258436.thumb.jpg.68abfb04205293bf047f6e991e2ad0ce.jpg

photo_08-26-47.thumb.jpg.2926299c1ad20a26676b20bbe998abb7.jpg

photo_08-26-45.thumb.jpg.0d62b24a3292ee00c89175894480f900.jpg

photo_08-26-43.thumb.jpg.5767e225fe0f05946d42f3237ad84c74.jpg

photo_08-26-42.thumb.jpg.80e119668149dfd272a891f0c4df8262.jpg

photo_08-26-41.thumb.jpg.2240e93636178675ac70407fbc4fee76.jpg

photo_08-26-40.thumb.jpg.072935679eaab40e579135804be8f229.jpg

photo_08-26-32.thumb.jpg.afc964954164c7119460836ff59b1c05.jpg

photo_08-26-31.thumb.jpg.3cf5e5c4850369c3fc76e6d6ebfc1a89.jpg

photo_08-26-30.thumb.jpg.cd126c7cee1f43c875d530beec13557a.jpg

photo_08-26-29.thumb.jpg.1f2104b56b7723e5b4488fe4aaba3373.jpg

photo_08-26-28.thumb.jpg.81c8bb857134d1d46a12ecbb644c66cd.jpg

photo_08-26-27.thumb.jpg.2b73ea665eec2ef8a198bdf67514784b.jpg

photo_08-26-26.thumb.jpg.40a88306ea368ec86917f7890b7de99a.jpg

photo_08-26-25.thumb.jpg.9591f8949d961c3c261d0c2a773b8978.jpg

photo_08-26-24.thumb.jpg.52f2e14ab9e0843cdf834d4a40bb698a.jpg

photo_08-26-22.thumb.jpg.aa4d74168444595878fed9b90244c738.jpg

photo_08-26-20.thumb.jpg.7d4077191e5435ee395a7225c42a4db4.jpg

photo_08-26-19.thumb.jpg.a19f9234fc804ddeda0b10b72ef04b8f.jpg

photo_08-26-18.thumb.jpg.86c12d980e975cc916c927b70eabe26c.jpg

photo_08-26-16.thumb.jpg.92a5e5916941fecce2a499a9100bad14.jpg

photo_08-26-15.thumb.jpg.d418a085bfbf0c6de1a528837fa833ab.jpg

photo_08-26-13.thumb.jpg.cfe3fb86b5fa6c7dfdd6764361c45361.jpg

photo_08-26-05.thumb.jpg.1e57656780b58e97ee89f5566df8fae4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος: Tο αστεροσκοπείο Χελμού στο σύστημα του «δικτύου οπτικών ινών στον ουρανό» :cheesy:

Το αστεροσκοπείο Χελμού και το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» επελέγη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για την κατασκευή του πρώτου επίγειου σταθμού για την επόμενη γενιά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών της Ευρώπης.

Σε σχετική επιστολή προς τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνη Τζωρτζακάκη η διευθύντρια Τηλεπικοινωνιών και Ενοποιημένων Εφαρμογών της ESA Magali Vaissiere ενημερώνει για την επιλογή του Αστεροσκοπείου Χελμού και του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος» στο πλαίσιο του προγράμματος ARTES ScyLight, μέσω του οποίου αναβαθμίζονται δραστικά οι δυνατότητες των σύγχρονων δορυφορικών υποδομών. Με την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών, το Αστεροσκοπείο Χελμού θα αποτελέσει κομβικό στοιχείο στη νέα γενιά δικτύων της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος ARTES ScyLight προβλέπεται η αναβάθμιση των δορυφορικών συστημάτων και η κατασκευή επίγειων σταθμών σε επιλεγμένα σημεία, ώστε να δημιουργηθεί ένα «δίκτυο οπτικών ινών στον ουρανό» («fibre in the sky»). Αυτή η αναβάθμιση θα ενοποιήσει τα διαφορετικά δορυφορικά συστήματα που λειτουργούν σήμερα και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι δορυφορικές επικοινωνίες να αποτελέσουν βασικό δομικό στοιχείο των σύγχρονων δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα παρέχονται υπηρεσίες όπως:

- Διασύνδεση και ενοποίηση δορυφορικών συστημάτων στο πρότυπο της διασύνδεσης που επιτυγχάνεται σήμερα στα επίγεια δίκτυα σταθερών και κινητών επικοινωνιών

- Υποστήριξη επίγειων δικτύων και παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε μεγάλες εκδηλώσεις που απαιτούν ισχυρές τηλεπικοινωνιακές υποδομές (π.χ. αθλητικές διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες) και σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται σημαντική αύξηση του φόρτου στα επίγεια δίκτυα

- Παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και σε έκτακτες περιπτώσεις (π.χ. φυσικές καταστροφές)

- Κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών με υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών υψηλών ταχυτήτων

- Χειρισμός από απόσταση εξοπλισμού που βρίσκεται σε σημεία όπου δεν προσφέρεται κάλυψη από τα επίγεια δίκτυα.

Η κατασκευή στην Ελλάδα του πρώτου επίγειου σταθμού του ARTES Scylight δημιουργεί νέες δυνατότητες για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Εκτιμάται ότι μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις τόσο από ελληνικές όσο και από ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Η επιλογή του Αστεροσκοπείου Χελμού από την ESA είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της Ελλάδας, προκειμένου η χώρα μας να έχει κεντρικό ρόλο στις εφαρμογές νέας γενιάς για τον τομέα του Διαστήματος με την αξιοποίηση και αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών. Η συγκεκριμένη στρατηγική αναπτύχθηκε κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου της ESA σε υπουργικό επίπεδο (Space19+) τον Νοέμβριο του 2019. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης προσυπέγραψε τη Διακήρυξη Euro QCI (Quantum Communication Infrastructure), με την οποία η Ελλάδα γίνεται μέλος της ομάδας των ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν ενεργά στην ασφάλεια νέας γενιάς για προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Το Euro QCI ενσωματώνει κβαντικές τεχνολογίες και συστήματα για ασφαλείς, κρυπτογραφημένες επικοινωνίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περιλαμβάνει τόσο επίγεια όσο και δορυφορικά συστήματα.

Η χρήση των τεχνολογιών του Διαστήματος στα ευρυζωνικά δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων

Οι νέες τεχνολογίες επικοινωνίας μεταξύ δορυφόρων και επίγειων σταθμών αντικαθιστούν τα ραδιοκύματα με συστήματα λέιζερ και είναι ευρύτερα γνωστές ως «fibre in the sky». Πρόκειται για μία καινοτομική τεχνολογία που αλλάζει ριζικά τις δορυφορικές επικοινωνίες όπως τις γνωρίζουμε, θέτοντας τις βάσεις για την ενοποίηση των δορυφορικών δικτύων με τα σύγχρονα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων.

Το Αστεροσκοπείο Χελμού

Το Αστεροσκοπείο Χελμού βρίσκεται σε υψόμετρο 2.340 μ., σε απόσταση 240 χλμ. από την Αθήνα. Εγκαινιάστηκε το 2007 και αποτελεί τη μεγαλύτερη ερευνητική υποδομή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Είναι το μεγαλύτερο αστεροσκοπείο στα Βαλκάνια και το δεύτερο μεγαλύτερο στην ηπειρωτική Ευρώπη, ενώ φιλοξενεί το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει ποτέ η εταιρεία Zeiss. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση

http://helmos.astro.noa.gr/

https://www.kathimerini.gr/1094020/article/epikairothta/episthmh/eyrwpaikos-organismos-diasthmatos-to-asteroskopeio-xelmoy-sto-systhma-toy-diktyoy-optikwn-inwn-ston-oyrano

xwlm-thumb-large.jpg.f0cdf7133ea7978706b1825a381e7f26.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Τίτλοι τέλους» για έναν «βετεράνο» του διαστήματος μετά από 56 χρόνια σε τροχιά. :cheesy:

Ένας «βετεράνος» του διαστήματος τελείωσε τη μακρόχρονη «καριέρα» του φλεγόμενος στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως επιβεβαίωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

H NASA είχε εκτοξεύσει τον δορυφόρο, ονόματι OGO-1 (Orbiting Geophysics Observatory 1) τον Σεπτέμβριο του 1964. Σύμφωνα με το Space.com, ήταν ο πρώτος από μια σειρά πέντε αποστολών που θα βοηθούσαν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το μαγνητικό περιβάλλον γύρω από τη Γη. Ο OGO-1 ήταν ο πρώτος που εκτοξεύτηκε, μα ο τελευταίος που έπεσε από τροχιά: Ο δορυφόρος περιφερόταν άσκοπα γύρω από τον πλανήτη από τότε που αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία, το 1971.

Η παραμονή σε τροχιά ωστόσο δεν είναι κάτι που συμβαίνει εύκολα μόνο του, καθώς σωματίδια από την ατμόσφαιρα συγκρούονται συνέχεια με το σκάφος και το επιβραδύνουν, ακόμα και σε πολύ μεγάλα υψόμετρα, όπου η ατμόσφαιρα είναι αραιή. Αυτή η μείωση ταχύτητας επίσης έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του υψομέτρου στο οποίο κινείται το διαστημόπλοιο, μέχρι που η επανείσοδος στην ατμόσφαιρα καθίσταται αναπόφευκτη.

Ο 487 κιλών δορυφόρος είχε αυτή την αναπόφευκτη μοίρα το Σάββατο (29 Αυγούστου) όπως είχε προβλέψει η NASA. Ο δορυφόρος πραγματοποίησε επανείσοδο στις 4.44 μμ (τοπική ώρα), πάνω από τον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, και κάηκε στην ατμόσφαιρα, χωρίς να υπάρξει κανένας κίνδυνος ή απειλή για ανθρώπους, τόνισε στο Space.com εκπρόσωπος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

Ο δορυφόρος εισήλθε στην ατμόσφαιρα περίπου 25 λεπτά νωρίτερα από ό,τι είχε προβλέψει η ΝASA, με αποτέλεσμα ένα σημείο επανεισόδου ανατολικά αυτού που είχε προβλέψει η υπηρεσία. Εν τέλει ο OGO-1 πραγματοποίησε την επανείσοδό του περίπου 160 χλμ νοτιοανατολικά της Ταϊτής, και άνθρωποι στο νησί είχαν την ευκαιρία να δουν «ζωντανά» το γεγονός.

Οι εκτοξεύσεις των δορυφόρων OGO συνεχίστηκαν μέχρι το 1969, έτος κατά το οποίο τέθηκε σε τροχιά ο δορυφόρος OGO-5. Ωστόσο ο OGO-1 ήταν ο «τελευταίος επιζών», καθώς όλοι του οι «διάδοχοι» είχαν ήδη πραγματοποιήσει τις δικές τους επανεισόδους στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

https://www.naftemporiki.gr/story/1632550/titloi-telous-gia-enan-beterano-tou-diastimatos-meta-apo-56-xronia-se-troxia

gps-doruforos.jpg.88fe24ec829b7c971c37a5feda3bd77a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Προετοιμασία του επανδρωμένου διαστημικού σκάφους Soyuz MS-17 :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, οι ειδικοί της RSC Energia συνεχίζουν τις εργασίες τους σύμφωνα με το πρόγραμμα δοκιμών πριν από την πτήση του επανδρωμένου οχήματος μεταφοράς Soyuz MS-17 (TPK).

Μετά την παράδοση στον ιστότοπο δοκιμών Soyuz MS-17, παρέμεινε σε κατάσταση αποθήκευσης στην επικράτεια του συγκροτήματος και του κτιρίου δοκιμών στην τοποθεσία αρ. 254 του κοσμοδρομίου Baikonur. Στις 4 Αυγούστου, επανενεργοποιήθηκε και εγκαταστάθηκε στο περίπτερο του τεχνικού συγκροτήματος για την εκτέλεση προγραμματισμένων εργασιών στο αρχικό στάδιο της προετοιμασίας του εδάφους. Τώρα το πλοίο υποβάλλεται σε αυτόνομες δοκιμές, ολοκληρώνοντας με επιτυχία τον κύκλο ελέγχου του εξοπλισμού εξυπηρέτησης και δοκιμών επί των συστημάτων, διαγνωστικών ηλεκτρονικών υπολογιστών και εξοπλισμού ραδιοπλοήγησης. Το επόμενο στάδιο της προετοιμασίας του προβολέα Soyuz MS-17 θα είναι ο έλεγχος της στεγανότητας των διαμερισμάτων διαστημικών σκαφών στο θάλαμο κενού του συγκροτήματος συναρμολόγησης και δοκιμών του χώρου αρ. 254.

Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a από το Soyuz MS-17 TPK στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έχει προγραμματιστεί για τις 14 Οκτωβρίου 2020 από το κοσμοδρόμιο Baikonur. Το διαστημικό σκάφος πρόκειται να παραδώσει τους συμμετέχοντες στην 63η και 64η κύρια αποστολή στο ISS.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_09-10.html

 

 

 

Τα σούπερ βακτήρια επιβιώνουν για τρία χρόνια έξω από το διαστημικό σταθμό. :cheesy:

Οι επιστήμονες που προσάρμοσαν ένα στέλεχος βακτηριδίων στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, έμειναν έκπληκτοι όταν βρήκαν ότι επέζησε για τρία χρόνια, σε ανοιχτό χώρο.

Το πείραμα, με επικεφαλής μια ομάδα Ιαπώνων ερευνητών, αφορούσε τα βακτήρια Deinococcus radiodurans, επίσης γνωστά ως Conan the Bacterium λόγω της υπερβολικής ανθεκτικότητάς του.

Οι ειδικοί λένε ότι η μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει να διαμορφώσουμε την κατανόησή μας για το αν μπορεί να υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες.

https://www.bbc.com/news/av/science-environment-54029521

photo_09-10-00.thumb.jpg.99f83998b76f26818bf44e1c16b6269c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Baikonur συνεχίζει να προετοιμάζει την ενότητα "Science" για εκτόξευση. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, ξεκίνησε το επόμενο στάδιο προετοιμασίας της ενότητας "Science" για εκτόξευση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Οι προετοιμασίες για δοκιμές απόδειξης από το εργοστάσιο βρίσκονται σε εξέλιξη. Αφού η μονάδα έφτασε στο κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμών του ιστότοπου αριθ. 254 του κοσμοδρόμιου Baikonur, πραγματοποιήθηκε εργασία για την προετοιμασία της Nauka για επαναφόρτωση και εγκατάσταση στο χώρο εργασίας.

Ειδικοί της εταιρίας Rocket and Space "Energia" S.P. Ο Korolev (μέρος της κρατικής εταιρείας Roscosmos) και οι επιχειρήσεις της ρωσικής βιομηχανίας πυραύλων και διαστημικών έργων, πραγματοποιήθηκαν εργασίες για την προετοιμασία του μεταφορικού αυτοκινήτου για εκφόρτωση του προϊόντος, επαναφόρτωση του σε μονάδα μεταφοράς και παράδοση στο χώρο εργασίας. Οι ειδικοί αφαίρεσαν την προστασία που χρησιμοποιήθηκε κατά τη μεταφορά του προϊόντος από τη μονάδα: αποσυναρμολόγησαν το τεχνολογικό φέρινγκ κεφαλής και το μεταβατικό τεχνολογικό διαμέρισμα. Μετά από αυτό, το υλικό μέρος, εκπληρώνοντας το καθήκον του να διατηρήσει το προϊόν κατά τη μεταφορά, μετακινήθηκε στη θέση αποθήκευσης.

Ταυτόχρονα, η μονάδα εγκαταστάθηκε στους δακτυλίους του καλύμματος και μετακινήθηκε στον χώρο εργασίας για εργασίες συναρμολόγησης. Την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν εργασίες για το άνοιγμα της θυρίδας της ενεργού υβριδικής βάσης σύνδεσης, εγκαταστάθηκε τεχνολογική προστασία και στη συνέχεια προσαρτήθηκε ένας θάλαμος καθαριότητας στο προϊόν, το οποίο προστατεύει το προϊόν από τη μόλυνση και εξασφαλίζει άνετες συνθήκες εργασίας μέσα στο προϊόν.

Οι ειδικοί πραγματοποίησαν εργασίες μέσα στη μονάδα για την αποσυναρμολόγηση των τυπικών δαπέδων και εσωτερικών πάνελ για την περαιτέρω εγκατάσταση τεχνολογικών δαπέδων. Κατά τη διάρκεια της εργασίας με το προϊόν, ελέγχεται συνεχώς και εκτελείται παράλληλη εργασία για την εγκατάσταση προστασίας από μικρομετεωρίτες. Οι υπάλληλοι του εργοστασίου Energia πραγματοποίησαν εργασίες για την εγκατάσταση μιας μονάδας κάμερας τηλεόρασης, τη σύνδεση συνδέσμων σε μια ενεργή υβριδική μονάδα σύνδεσης, καθώς και την εγκατάσταση συσκευών για την τοποθέτηση επιστημονικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή διαστημικών πειραμάτων.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, πραγματοποιήθηκαν αυτόνομοι έλεγχοι μηχανισμών κεραίας στο προϊόν, πραγματοποιήθηκε ο εισερχόμενος έλεγχος καλωδίων ενός τεχνολογικού ενσωματωμένου καλωδιακού δικτύου και δοκιμάστηκε ένα περίπτερο για το άνοιγμα ηλιακών μπαταριών. Η ρωσική διαστημική βιομηχανία δεν έχει υλοποιήσει τέτοια έργα μεγάλης κλίμακας για μεγάλο χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου κάθε μέρα θέτει νέα πολύπλοκα καθήκοντα για τους ειδικούς της RSC Energia και τις επιχειρήσεις της ρωσικής βιομηχανίας πυραύλων και διαστημικών εργων.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_09-11.html

 

 

 

 

H Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει προς το Διάστημα. :cheesy:

Με την επιτυχημένη εκτόξευση του μικροδορυφόρου UPMSat-2 η Ε.Ε. αποδεικνύει το ενδιαφέρον της για τη διαστημική τεχνολογία.

Σε μια κίνηση που έχει χαρακτηριστεί ως σημαντικό ορόσημο για τη διαστημική εξερεύνηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Επίδειξης και Επικύρωσης σε Τροχιά (IOD/IOV), μικροδορυφόρος UPMSat-2 εκτοξεύθηκε επιτυχώς από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο Κουρού επί του πυραύλου Vega VV16 της Arianespace. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), με την εκτόξευση ξεκίνησε το πρώτο από τα 26 πειράματα που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο της ενωσιακής πρωτοβουλίας IOD/IOV, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα “Ορίζων 2020”. Τα άλλα πειράματα θα ξεκινήσουν μέσα στο διάστημα 2020-22. Η Ε.Ε. συνεισφέρει και σε αυτήν την πτήση επίδειξης για την εξακρίβωση της δυνατότητας υλοποίησης (“Proof of Concept”) της υπηρεσίας αποστολής μικρών διαστημικών σκαφών Vega.

Ο μικροδορυφόρος αυτός έχει βάρος 50 κιλών, τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά κουβαλώντας έξι συνολικά ωφέλιμα φορτία για ερευνητικούς σκοπούς από την πλευρά της βιομηχανίας, διαστημικών οργανισμών και άλλα ερευνητικά κέντρα. Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης είναι υπεύθυνοι για το σχεδιασμό και την τελική εξέλιξή του.

Το ενδιαφέρον της Ε.Ε. για το Διάστημα δεν τελειώνει στην εκτόξευση μικροδορυφόρων τέτοιου τύπου, αφού η πρωτοβουλία IOD/IOV προάγει την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα του διαστημικού τομέα της Ε.Ε, με τη διεξαγωγή πειραμάτων σε διάφορους τομείς, όπως η γεωσκόπηση, οι τηλεπικοινωνίες και η δορυφορική πλοήγηση. Γίνεται έρευνα και μελέτη πάνω στις πρακτικές κατασκευής δορυφόρων, μαζί με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών που μπορούν να έρθουν -μετά τις διαστημικές δοκιμές- στην αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027, έχει προτείνει τη διάθεση συνολικών κεφαλαίων €16 δις. Το νέο διαστημικό πρόγραμμα θα αυξήσει τις επενδύσεις σε διαστημικές δραστηριότητες, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ανάγκες και τεχνολογίες και ενισχύοντας την αυτόνομη πρόσβαση της Ευρώπης στο διάστημα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1636111/h-europaiki-enosi-ependuei-pros-to-diastima

photo_09-11-36.thumb.jpg.5d42c800cd630bf8fb4b68a0591f9f08.jpg

photo_09-11-35.thumb.jpg.07b7013f3485c15bba191f050e93b8ae.jpg

photo_09-11-34.thumb.jpg.25fcce0bf15c5dd98ff34f7726e4b6c0.jpg

photo_09-11-33.thumb.jpg.ca8b5ba55458eead3f23d8d8dd43bcef.jpg

photo_09-11-32.thumb.jpg.b9663d35f1ae01fc4efd143ac599e517.jpg

photo_09-11-28.thumb.jpg.bd3fce4e9abde917d678c98eb39b3aa6.jpg

photo_09-11-26.thumb.jpg.9153d458be4fa83450eb5904329e2961.jpg

photo_09-11-24.thumb.jpg.af7316951fbf4613582fae97de2a8662.jpg

photo_09-11-14.thumb.jpg.e1f7c47b9ed2268961028d53cdabb80d.jpg

photo_09-11-11.thumb.jpg.a24eec8f9a996c5256fa1c9804665362.jpg

photo_09-11-05.thumb.jpg.52bbf474f81b559b11008c8b16e90a32.jpg

photo_09-11-04.thumb.jpg.294140ecd3c497ab39640c7e521cc5f0.jpg

photo_09-11-13.thumb.jpg.d74fa07501dc18ac78948ff865ae9785.jpg

photo_09-11-10.thumb.jpg.fdb3938013c856b59d0091421d8d79bb.jpg

photo_09-11-08.thumb.jpg.f0b3019949689ca77fc36309301a2ff8.jpg

photo_09-11-02.thumb.jpg.a33a58a023e16c35dd8a4344366728f9.jpg

h-europaiki-enosi-ependuei-pros-to-diastima.jpg.72d077847ada55a29b23b108cebf768d.jpg

photo_09-11-44.thumb.jpg.13a9e07795b390806e558b156fd8dac0.jpg

photo_09-11-42.thumb.jpg.b09f762ed0c1e7faff2a0153ab07811b.jpg

photo_09-11-40.thumb.jpg.a28cc28511ce92b0efb42f97f0264a4a.jpg

photo_09-11-39.thumb.jpg.22c513652a070d3a0807c858008b73d0.jpg

photo_09-11-38.thumb.jpg.530a57291166a077d47ba3ff336f2d4e.jpg

photo_09-11-37.thumb.jpg.2f4f37e1c50e919937dea026adcf6292.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκτόξευση και επιστροφή επαναχρησιμοποιούμενου διαστημοπλοίου από την Κίνα. :cheesy:

Ένα πειραματικό επαναχρησιμοποιούμενο διαστημόπλοιο που που εκτοξεύτηκε την Παρασκευή από την Κίνα επέστρεψε επιτυχώς την Κυριακή στη Γη, σε χώρο που είχε προσδιοριστεί- σηματοδοτώντας ένα επίτευγμα το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε φθηνότερες αποστολές στο διάστημα, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, στην αποστολή διατηρήθηκε «χαμηλό προφίλ». Το κινεζικό πρακτορείο μετέδωσε ότι το σκάφος έμεινε σε τροχιά για δύο ημέρες, αφού εκτοξεύτηκε με πύραυλο Long March-2F από το κέντρο εκτοξεύσεων Τζιουκουάν στη βορειοδυτική Κίνα στις 4 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τη South China Morning Post, αν και δεν αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες για το διαστημόπλοιο, μια στρατιωτική πηγή είχε αναφέρει προηγουμένως πως θα μπορούσε να ειπωθεί ότι θυμίζει το αμερικανικό μη επανδρωμένο Χ-37Β, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως μια μικρότερη έκδοση του διαστημικού λεωφορείου.

Η επιστροφή του σκάφους σχολιάστηκε ευρύτατα στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Weibo (το «κινεζικό Twitter»). Παρόλα αυτά, δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες σχετικά με τις τεχνολογίες που δοκιμάστηκαν, ενώ δεν είναι καν γνωστό εάν πρόκειται για ένα σκάφος σαν το διαστημικό λεωφορείο. Εάν πάντως θυμίζει όντως το Χ-37Β, θα έχει μέγεθος αρκετά μικρότερο από αυτό του «Space Shuttle»- κάπου γύρω στο 1/5 αυτού.

Πριν τρία χρόνια η Κίνα είχε ανακοινώσει ότι θα εκτόξευε το 2020 ένα διαστημόπλοιο που μπορεί να πετά σαν αεροπλάνο και θα ήταν επαναχρησιμοποιούμενο, αυξάνοντας τη συχνότητα των εκτοξεύσεων και μειώνοντας τα κόστη των αποστολών.

Η Κίνα διατηρεί ένα φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου πέρυσι απεστάλη όχημα εδάφους (ρόβερ) στην αθέατη πλευρά της Σελήνης, ενώ η πρώτη αποστολή στον Άρη εκτοξεύτηκε τον Ιούλιο. Επίσης, νωρίτερα μέσα στο έτος ολοκληρώθηκε το δίκτυο δορυφόρων για το σύστημα πλοήγησης BeiDou, που είναι ανταγωνιστικό στο GPS.

https://www.naftemporiki.gr/story/1634023/ektokseusi-kai-epistrofi-epanaxrisimopoioumenou-diastimoploiou-apo-tin-kina

long-march-5b.jpg.b4d15781f21baa4bb3a47c1814d1b1c1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές του διαστημικού σκάφους Soyuz MS-17 σε θάλαμο κενού. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, οι ειδικοί της RSC Energia και της Yuzhny CS ολοκλήρωσαν τη δοκιμή διαρροής του επανδρωμένου διαστημικού σκάφους μεταφοράς Soyuz MS-17 (TPK) στον θάλαμο κενού του συγκροτήματος και του συγκροτήματος δοκιμών της τοποθεσίας 254. Το περιβάλλον σε ελεγχόμενους όγκους είναι η πιο αντικειμενική μέθοδος για την παρακολούθηση αυστηρών απαιτήσεων για τη στεγανότητα των διαμερισμάτων και των συστημάτων επί του σκάφους ενός διαστημικού σκάφους υπό συνθήκες εδάφους. Η εκτόξευση του αναβαθμισμένου οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a από το Soyuz MS-17 TPK στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τις 14 Οκτωβρίου 2020 χρόνια από το κοσμοδρόμιο Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_09-18.html

 

 

 

Η NASA καλεί τα μέσα ενημέρωσης να ξεκινήσουν το Satinel-6 Michael Freilich Satellite από τη Δυτική Ακτή. :cheesy:

Η διαπίστευση των μέσων ενημέρωσης είναι ανοιχτή για την εκτόξευση του δορυφόρου Sentinel-6 Michael Freilich, μιας διεθνούς συνεργασίας μεταξύ της NASA και πολλών συνεργατών.

Αυτός είναι ο πρώτος από δύο πανομοιότυπους δορυφόρους που εκτοξεύονται διαδοχικά για να συνεχίσουν τις παρατηρήσεις της αλλαγής της στάθμης της θάλασσας για τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία. Το διαστημικό σκάφος προορίζεται για απογείωση στις 10 Νοεμβρίου στις 2:31 μ.μ. EST (11:31 π.μ. PST) από τη Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Vandenberg (VAFB) στην Καλιφόρνια.

Το Sentinel-6 θα ξεκινήσει με έναν πύραυλο SpaceX Falcon 9 από το Space Launch Complex 4 στο VAFB. Η εκκίνηση ξεκινά από το Πρόγραμμα Υπηρεσιών Εκτόξευσης της NASA, με βάση το Διαστημικό Κέντρο Kennedy της Φλόριντα. Η ζωντανή κάλυψη της κυκλοφορίας θα προβληθεί στην τηλεόραση της NASA και στον ιστότοπο του πρακτορείου.

Λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας κοροναϊού (COVID-19), η NASA θα πιστοποιήσει έναν περιορισμένο αριθμό μέσων για την κάλυψη της εκκίνησης του Sentinel-6 Michael Freilich από το VAFB. Λόγω των περιορισμών ασφαλείας COVID-19 στο VAFB και στις απαιτήσεις καραντίνας, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που θα ταξιδεύουν από το εξωτερικό δεν θα μπορούν να εγγραφούν σε αυτήν την κυκλοφορία. Ενδέχεται να ισχύουν διεθνή μέσα που εδρεύουν στις ΗΠΑ.

Η NASA παρακολουθεί προληπτικά την κατάσταση του κοροναϊού καθώς εξελίσσεται. Η υπηρεσία θα συνεχίσει να ακολουθεί καθοδήγηση από τοπικούς αξιωματούχους, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και τον επικεφαλής υγείας και ιατρικού λειτουργού του οργανισμού και θα κοινοποιεί οποιεσδήποτε ενημερώσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν τον προγραμματισμό της αποστολής ή την πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης, όταν αυτές είναι διαθέσιμες. ονομάστηκε προς τιμήν του πρώην διευθυντή του τμήματος Επιστήμης της Γης της NASA, ο οποίος συνέβαλε στην προώθηση της υψομετρίας των ωκεανών. Ακολουθεί τον πιο πρόσφατο αμερικανικό-ευρωπαϊκό δορυφόρο παρατήρησης της θάλασσας, τον Jason-3, ο οποίος ξεκίνησε το 2016 και επί του παρόντος παρέχει υψηλής ακρίβειας και έγκαιρες παρατηρήσεις της τοπογραφίας του παγκόσμιου ωκεανού.

Το Sentinel-6 είναι μέρος του Copernicus, του προγράμματος παρακολούθησης της Γης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνεχίζοντας την κληρονομιά των αποστολών της σειράς Jason, το Sentinel-6 θα επεκτείνει τα αρχεία της στάθμης της θάλασσας στην τέταρτη δεκαετία του, συλλέγοντας ακριβείς μετρήσεις του ύψους της επιφάνειας της θάλασσας έως το εκατοστό για το 90% των ωκεανών του κόσμου και παρέχοντας κρίσιμες πληροφορίες για την επιχειρησιακή ωκεανογραφία και μελέτες για το κλίμα. Το δίδυμο του δορυφόρου, Sentinel-6B, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2025.

Οι αποστολές Copernicus Sentinel-6 αναπτύσσονται από κοινού από την ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Εκμετάλλευση των Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT), τη NASA και την Εθνική Ωκεάνια και Ατμοσφαιρική Διοίκηση (NOAA), με χρηματοδοτική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) και υποστήριξη από το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών της Γαλλίας (CNES).

Οι συνεισφορές της NASA στις αποστολές Sentinel-6 / Jason-CS είναι τρία επιστημονικά όργανα για καθένα από τους δύο δορυφόρους Sentinel-6: το Advanced Microwave Radiometer, το GNSS-RO και το Laser Retroreflector Array. Η NASA συμβάλλει επίσης στις υπηρεσίες εκτόξευσης, στα επίγεια συστήματα που υποστηρίζουν τη λειτουργία των επιστημονικών οργάνων της NASA, τους επεξεργαστές επιστημονικών δεδομένων για δύο από αυτά τα όργανα και την υποστήριξη της διεθνούς επιστημονικής ομάδας τοπογραφίας Ocean Surface. Το Jet Propulsion Laboratory της NASA διαχειρίζεται τη συμβολή της NASA στην αποστολή.

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-invites-media-to-launch-of-sentinel-6-michael-freilich-satellite-from-west-coast

photo_09-18-04.thumb.jpg.ccf032a0c257d382a655f290a7f785a0.jpg

photo_09-18-03.thumb.jpg.e67a7dcd50099484c83d128c63e77997.jpg

photo_09-18-02.thumb.jpg.712f4638bd8171ed32270dd3ad1f8fc4.jpg

photo_09-18-01.thumb.jpg.f7b226a411734d4d8fde0341d2224a97.jpg

sentinel-6-art-1041.thumb.jpg.b8aef4c21fca65402778cb285bf15563.jpg

photo_09-18-17.thumb.jpg.e36627a6c75e5d4beca15212eed13972.jpg

photo_09-18-16.thumb.jpg.2e3bb7898d1e9bc8914bc0d4d87cb1f0.jpg

photo_09-18-15.thumb.jpg.b874fc6fd5d8e49076f290dc3281a021.jpg

photo_09-18-14.thumb.jpg.cb9078d091051640117cb6deb32cf767.jpg

photo_09-18-13.thumb.jpg.1a4aa27d5cbd59387a33731b127410da.jpg

photo_09-18-12.thumb.jpg.a447a9733de966fe557edfc4b3a67392.jpg

photo_09-18-11.thumb.jpg.cf8d46cbd9b61b3f9d26cccdaa34812d.jpg

photo_09-18-10.thumb.jpg.773d275313e90d3d07f098ad57e07805.jpg

photo_09-18-09.thumb.jpg.8fa6590476245c77e93e911fb6252ec8.jpg

photo_09-18-07.thumb.jpg.fe317e2d89a77a789388b0f70119a1df.jpg

photo_09-18-06.thumb.jpg.28f49a30aa6352d4a9c614aedd139a88.jpg

photo_09-18-05.thumb.jpg.f390b8419e0406585ac894a395189293.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το "Soyuz MS-17" σε πρατήριο καυσίμων. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, συνεχίζεται η προετοιμασία του επανδρωμένου οχήματος μεταφοράς Soyuz MS-17 (TPK) για την πτήση στο πλαίσιο του προγράμματος της 63ης και 64ης κύριας αποστολής προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Σήμερα ειδικοί από την RSC Energia και άλλες επιχειρήσεις της Roscosmos έχουν αρχίσει τις εργασίες ανεφοδιασμού.

Χθες το απόγευμα, σύμφωνα με την απόφαση της τεχνικής διαχείρισης, το πλοίο παραδόθηκε στον σταθμό ανεφοδιασμού της τοποθεσίας 31 για ανεφοδιασμό με συμπιεσμένα αέρια και προωθητικά του συνδυασμένου συστήματος προώθησης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας, οι εργασίες ανεφοδιασμού θα πρέπει να ολοκληρωθούν την 1η Οκτωβρίου, όταν το πλοίο θα επιστρέψει στη συναρμολόγηση και το δοκιμαστικό κτίριο του τόπου 254 για το τελικό στάδιο προετοιμασίας για εκτόξευση, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 14 Οκτωβρίου 2020.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_09-29.html

 

 

 

 

 

Το διαστημικό σκάφος Soyuz MS-17 τροφοδοτείται με προωθητικά και συμπιεσμένα αέρια:cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, ειδικοί από την RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες για τον ανεφοδιασμό του επανδρωμένου οχήματος μεταφοράς Soyuz MS-17 (TPK) με προωθητικά και συμπιεσμένα αέρια.

Μετά τον ανεφοδιασμό, το πλοίο παραδόθηκε στο κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμής του τόπου 254 και εγκαταστάθηκε σε δυναμική βάση για περαιτέρω εργασίες πριν από την εκτόξευση, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης ωφέλιμων φορτίων και της εγκατάστασης θερμομόνωσης οθόνης-κενού, της ζύγισης ελέγχου του πλοίου και της σύνδεσης με το διαμέρισμα μετάβασης του οχήματος εκτόξευσης.

Η εκτόξευση του πυραύλου μεταφοράς Soyuz-2.1a από το Soyuz MS-17 TPK έχει προγραμματιστεί για τις 14 Οκτωβρίου 2020 από το κοσμοδρόμιο Baikonur στο πλαίσιο του προγράμματος της 63ης και 64ης κύριας αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στο κοσμοδρόμιο, το κύριο πλήρωμα του διαστημικού σκάφους, αποτελούμενο από τον Διοικητή Σεργκέι Ρύζικοφ (Roskosmos), τον Μηχανικό Πτήσης-1 Σεργκέι Κουντ-Σβερτσκόφ (Roscosmos) και τον Μηχανικό Πτήσης-2 Kathleen Rubins (NASA), συνεχίζει να προετοιμάζεται για πτήση. Οι υποστηρικτές τους είναι οι κοσμοναύτες Roscosmos Oleg Novitsky, Peter Dubrov και αστροναύτης της NASA Mark Vande Hai.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_10-01.html

 

 

 

 

Διαρροή αέρα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - «Ψάχνουμε ψύλλο στα άχυρα» :cheesy:

Νέα διαρροή αέρα σημειώθηκε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σημαίνοντας συναγερμό την ώρα που οι περισσότεροι κοιμούνταν.

Οι αστροναύτες ξύπνησαν από το συναγερμό και προσπαθούσαν να εντοπίσουν και να απομονώσουν το πρόβλημα, το οποίο ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται, αλλά στην προκειμένη έδειχνε ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Δύο Ρώσοι κι ένας Αμερικανός κλήθηκαν να διορθώσουν την κατάσταση, για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα. Εν τέλει, χρειάστηκε να απομονώσουν το ρωσικό τμήμα του ISS, με το πρόβλημα να προκαλείται από τη απότομη αλλαγή θερμοκρασίας που σημειώθηκε ξαφνικά μες στη νύχτα, όπως διαπιστώθηκε.

Διαρροή αέρα εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο. Τα στελέχη της NASA τονίζουν, ωστόσο, ότι παραμένει μικρή και δεν αποτελεί κίνδυνο. «Ακόμα ψάχνουμε για τον ψύλλο στα άχυρα, αλλά αντί για διαφορετικούς σωρούς, τώρα έχουμε μάλλον περιοριστεί μόνο σε έναν», ανέφερε σχετικά ο υποδιευθυντής του προγράμματος του ISS, Κένι Τοντ.

Ο αμερικάνικος οργανισμός που ασχολείται με την εξερεύνηση του διαστήματος θα στείλει, τώρα, νέες δεξαμενές αέρα. «Όσο η διαρροή δεν χειροτερεύει ο σταθμός θα είναι εντάξει έως την άνοιξη», πρόσθεσε ο Κένι Τοντ.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/919999_diarroi-aera-ston-diethni-diastimiko-stathmo-psahnoyme-psyllo-sta-ahyra

photo_09-29-07.thumb.jpg.b05eec80af9f9d2fb92337b87acae222.jpg

photo_09-29-06.thumb.jpg.0ac6c19621eb4761f0dfce4462a7b2b8.jpg

photo_09-29-05.thumb.jpg.25db93f7d53d7e5bb5bb8d40ea805917.jpg

photo_09-29-02.thumb.jpg.dacb2fb45a9c19cb1c2f1b3de88d56b4.jpg

photo_09-29-01.thumb.jpg.ec3d52b8441c51f2af16b73ba73bc45d.jpg

11_3.thumb.jpg.3bbf306b306ae1bfacfb5b25f9a71f14.jpg

photo_10-01-12.thumb.jpg.3001f0bd6fba07d9942c55a1ed3abe04.jpg

photo_10-01-11.thumb.jpg.04afc97e4ced1cd64cac6f2e5a4ad251.jpg

photo_10-01-10.thumb.jpg.d794e63606dc1adfb40415c3a6801649.jpg

photo_10-01-09.thumb.jpg.1a88ec96ce5ae065ca780916d766b246.jpg

photo_10-01-08.thumb.jpg.08cb5366249e2f9168ceb8288b7f2822.jpg

photo_10-01-07.thumb.jpg.60a541e4e92210d67cf221e8941f3c92.jpg

photo_10-01-06.thumb.jpg.ede24d6bd62dc770cb311b9fda6e531c.jpg

photo_10-01-05.thumb.jpg.40980050e097b8942fcda6cccdb2b93d.jpg

photo_10-01-03.thumb.jpg.9590c97473ba18ae39102ddce65fe4d7.jpg

photo_10-01-02.thumb.jpg.c604b88fa56b9520c98c42e25add1e3c.jpg

photo_10-01-01.thumb.jpg.2a3f100a732a6283e01aa8bb13d26fa8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Έλεγχος των ηλιακών μπαταριών του διαστημικού σκάφους Soyuz MS-17 :cheesy:

Στο κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμών της τοποθεσίας 254 του κοσμοδρόμου Baikonur, συνεχίζεται η προετοιμασία πριν από την πτήση του επανδρωμένου οχήματος μεταφοράς Soyuz MS-17 (TPK). Σήμερα οι ειδικοί της RSC Energia και του Yuzhny CC ολοκλήρωσαν με επιτυχία την προγραμματισμένη λειτουργία του φωτισμού ελέγχου των ηλιακών μπαταριών του συστήματος τροφοδοσίας του πλοίου.

Ο έλεγχος της λειτουργίας των ηλιακών συλλεκτών προβλέπει την τακτική ανάπτυξη τμημάτων ηλιακών κυψελών και την τεχνητή ακτινοβολία τους με ισχυρούς λαμπτήρες για τον έλεγχο της αφαίρεσης των παραμέτρων του ηλεκτρικού κυκλώματος των μετατροπέων ηλιακής ενέργειας. Επιπλέον, το πλοίο ολοκλήρωσε την εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού για το όχημα κατάβασης και την προετοιμασία μεμονωμένου εξοπλισμού για το πλήρωμα.

Η έναρξη του Soyuz MS-17 TPK με πλήρωμα της 63ης και 64ης κύριας αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τις 14 Οκτωβρίου 2020 από το κοσμοδρόμιο Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_09-23.html

photo_09-23-05.thumb.jpg.3fb55495d22084ad6d216b70ad7f0f26.jpg

photo_09-23-04.thumb.jpg.fc464563d5340b30312978bd4803240d.jpg

photo_09-23-03.thumb.jpg.a21f3dadc7b49413ebea60673f46cd4a.jpg

photo_09-23-02.thumb.jpg.b454be48317661a223062e508f7a1e7b.jpg

photo_09-23-01.thumb.jpg.071ec1d2df43bce8e778c8b4c2d76c51.jpg

photo_09-23-09.thumb.jpg.58cfa15861d56ad9b38a2ebcc01d5836.jpg

photo_09-23-08.thumb.jpg.402770bdf1457afa1ab18a17f9d4c00e.jpg

photo_09-23-07.thumb.jpg.42103700ac66dcbb5d23341155df5c3f.jpg

photo_09-23-06.thumb.jpg.cd0ccdbc6f11c39dfb7cb306f9b57fe9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα πληρώματα του διαστημικού σκάφους Soyuz MS-17 έφτασαν στο Baikonur :cheesy:

Τα κύρια και εφεδρικά πληρώματα του επανδρωμένου οχήματος μεταφοράς Soyuz MS-17 (TPK) έφτασαν στο κοσμοδρόμιο Baikonur για να ολοκληρώσουν την προ-πτήση προπόνηση στο πλαίσιο του προγράμματος της 63ης και 64ης κύριας αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Στο αεροδρόμιο Krainy συναντήθηκαν από μέλη της τεχνικής διαχείρισης και της κρατικής επιτροπής.

Το κύριο πλήρωμα του Soyuz MS-17 TPK περιλαμβάνει: Διοικητής Sergei Nikolayevich Ryzhikov (Roscosmos), Flight Engineer-1 Sergey Vladimirovich Kud-Sverchkov (Roscosmos) και Flight Engineer-2 Kathleen Rubins (NASA). Οι υποστηρικτές τους είναι οι κοσμοναύτες Roscosmos Oleg Viktorovich Novitsky, Petr Valerievich Dubrov και αστροναύτης της NASA Mark Vande Hai.

Οι διοικητές του πληρώματος ανέφεραν στη διοίκηση για την ετοιμότητά τους για εκπαίδευση πριν από την πτήση και αποδοχή του διαστημικού σκάφους Soyuz MS-17. Στη συνέχεια, οι κοσμοναύτες και οι αστροναύτες πήγαν στο συγκρότημα δοκιμών του TsPK im. Γιου Gagarin, όπου θα πρέπει να περάσουν από έναν πλήρη κύκλο εκπαίδευσης πριν από την πτήση και καθημερινών ιατρικών εξετάσεων.

Αύριο τα πληρώματα θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους εκπαίδευση στο διαστημικό σκάφος. Κατά τη διάρκεια της "πρώτης τοποθέτησης" θα επεξεργαστούν την τυπική διαδικασία στις θέσεις τους στο όχημα κατάβασης, εξοικειωθούν με την ενσωματωμένη τεκμηρίωση και θα δοκιμάσουν τα ενσωματωμένα συστήματα.

Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a από το Soyuz MS-17 TPK στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τις 14 Οκτωβρίου 2020 από το κοσμοδρόμιο Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_09-27.html

photo_09-27-11.thumb.jpg.fb51d4ecd3e74764c02760171239abfe.jpg

photo_09-27-10.thumb.jpg.6056ba2266f08836324be293792f2955.jpg

photo_09-27-09.thumb.jpg.b38aa89a3194afb12c26dfd5db1e0bc3.jpg

photo_09-27-08.thumb.jpg.be0f764831dde0fbddbb67e604a0bd26.jpg

photo_09-27-07.thumb.jpg.681c603062bd2f767b7e07587b232431.jpg

photo_09-27-06.thumb.jpg.b6c8c84bde02e90794e2b8da5902c08f.jpg

photo_09-27-05.thumb.jpg.eec7a753106eaadd3a887cc3c8bdd26e.jpg

photo_09-27-04.thumb.jpg.91b1a3d755d601337087bcaf6ad87631.jpg

photo_09-27-03.thumb.jpg.9349edfa4453204b74e8b6624e580a49.jpg

photo_09-27-02.thumb.jpg.49faf99e8fff45d4073b120e0a4cdc01.jpg

photo_09-27-01.thumb.jpg.25d37b20274ed73df0c1bf05ea3426db.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα πληρώματα του διαστημικού σκάφους Soyuz MS-17 ξεκίνησαν το τελικό στάδιο της προπόνησης. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, έχει ξεκινήσει το τελικό στάδιο προετοιμασίας των κύριων και εφεδρικών πληρωμάτων του επανδρωμένου διαστημικού σκάφους μεταφοράς Soyuz MS-17 (TPK) για την πτήση στο πλαίσιο του προγράμματος της 63ης και 64ης κύριης αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εκπαίδευσης, οι κοσμοναύτες και οι αστροναύτες δοκίμασαν τα κοστούμια πτήσης τους, τους δοκίμασαν για διαρροές και πήραν θέσεις στο διαστημικό σκάφος τους. Τα πληρώματα έλεγξαν τον εξοπλισμό σέρβις, μελέτησαν το πρόγραμμα πτήσης, εξοικειώθηκαν με την τεκμηρίωση στο αεροσκάφος και το φορτίο που είχε προγραμματιστεί για παράδοση στον ISS. Περαιτέρω δραστηριότητες των μελών της αποστολής στο κοσμοδρόμιο περιλαμβάνουν εκπαίδευση σχετικά με τη χειροκίνητη αγκύρωση του διαστημικού σκάφους στο ISS, τον έλεγχο της συσκευασίας με επιστημονικό εξοπλισμό, τον έλεγχο των βαλλιστικών λειτουργιών και άλλες προπαρασκευαστικές διαδικασίες.

Οι διοικητές του πληρώματος ανέφεραν στη διοίκηση για την ετοιμότητά τους για εκπαίδευση πριν από την πτήση και αποδοχή του διαστημικού σκάφους Soyuz MS-17. Στη συνέχεια, οι κοσμοναύτες και οι αστροναύτες πήγαν στο Test Training Complex του TsPK im. Γιου Gagarin, όπου θα πρέπει να περάσουν από έναν πλήρη κύκλο εκπαίδευσης πριν από την πτήση και καθημερινών ιατρικών εξετάσεων.

Το κύριο πλήρωμα του Soyuz MS-17 TPK περιλαμβάνει: Διοικητής Sergei Nikolaevich Ryzhikov (Roscosmos), Flight Engineer-1 Sergei Vladimirovich Kud-Sverchkov (Roscosmos) και Flight Engineer-2 Kathleen Rubins (NASA). Οι υποστηρικτές τους είναι οι κοσμοναύτες Roscosmos Oleg Viktorovich Novitsky, Petr Valerievich Dubrov και αστροναύτης της NASA Mark Vande Hai.

Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a από το Soyuz MS-17 TPK στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τις 14 Οκτωβρίου 2020 από το κοσμοδρόμιο Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_09-28.html

 

 

 

 

Σε «χρυσή» τουαλέτα θα κάνουν την «ανάγκη» τους οι αστροναύτες του Διαστημικού Σταθμού - Θα κοστίζει 23 εκατ. δολάρια. :cheesy:

Σε τουαλέτα εκατομμυρίων θα κάνουν την ανάγκη τους για τα επόμενα τρία χρόνια οι αστροναύτες του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού.

Η NASA ανακοίνωσε ότι αυτή την εβδομάδα θα στείλει μια αποστολή που θα μεταφέρει μια νέα «διαστημική τουαλέτα» με τον τίτλο Universal Waste Management System (UWMS) το κόστος της οποίας εκτιμάται σε 23 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με τη NASA η τουαλέτα UWMS αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ, ζυγίζει 40% λιγότερο από την ήδη υπάρχουσα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και είναι 65% μικρότερη σε μέγεθος.

Κατά την αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει βελτιωμένη σχεδίαση και καλύτερο σύστημα απορρόφησης των ανθρώπινων αποβλήτων.

Η NASA υποστηρίζει ότι η τουαλέτα θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου για την ανάκτηση του 98% του νερού που περιέχεται από τα ούρα που παράγουν οι αστροναύτες.

Αξιοποιώντας την εμπειρία αστροναυτών η τουαλέτα των 23 εκατ. δολαρίων «διαθέτει πιο άνετη κατασκευή για να κάνει την επίσκεψη μια πιο ευχάριστη εμπειρία».

Η UWMS θα εγκατασταθεί δίπλα στην ήδη υπάρχουσα τουαλέτα με την NASA να υποστηρίζει ότι θα είναι αυτή που θα χρησιμοποιηθεί στην αποστολή «Άρτεμις» με προορισμό τον πλανήτη Άρη.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/919559_se-hrysi-toyaleta-tha-kanoyn-tin-anagki-toys-oi-astronaytes-toy

photo_09-28-35.thumb.jpg.e9ef9dbe8e841b29f5628c4c0b26bd09.jpg

photo_09-28-34.thumb.jpg.81910a06041a0d046ecc959a96db7e83.jpg

photo_09-28-33.thumb.jpg.6d90daa9eef4b76ac34da22a39b30cec.jpg

photo_09-28-32.thumb.jpg.5458c733391843894915256a65222c49.jpg

photo_09-28-31.thumb.jpg.0336abd36c7806b247e0d687c4a9865c.jpg

photo_09-28-30.thumb.jpg.3fd319a92c886b244bf3395c6590d393.jpg

photo_09-28-29.thumb.jpg.5163b18ad24c57df5c58f0e50a0f46e3.jpg

photo_09-28-28.thumb.jpg.60bf49a8f64756c118f6caa7cc7bd319.jpg

photo_09-28-27.thumb.jpg.ef7f456e997f0c5f303cb618f148be35.jpg

photo_09-28-26.thumb.jpg.a33c7ad1f438306a716b6f9d43fde611.jpg

photo_09-28-25.thumb.jpg.f45a0f0a3a05cf20ba65ae084d62410d.jpg

photo_09-28-24.thumb.jpg.140c6a1a4060a933debbd1942eba63e6.jpg

photo_09-28-23.thumb.jpg.6886ef63252d5593cc4d66dbbc2b1997.jpg

photo_09-28-22.thumb.jpg.7786ae01689ac3a5ce12746e7e767794.jpg

photo_09-28-21.thumb.jpg.e73cf6cad6eb12dfa7bd84eb384eea5b.jpg

photo_09-28-20.thumb.jpg.3f5b81429e99d01e56ea05cf4d5c7a26.jpg

photo_09-28-19.thumb.jpg.9ebc4dada607e6f9b99ff4f89556ed29.jpg

photo_09-28-18.thumb.jpg.68bf18f5385db52369cccc0af86db9aa.jpg

photo_09-28-16.thumb.jpg.0180bd65c2450c02f9ce96e31ee9351a.jpg

photo_09-28-11.thumb.jpg.9ad871738bb9bd623f7c40e42ee993ec.jpg

photo_09-28-09.thumb.jpg.4f1ff412e325515b33e5522b913ca279.jpg

photo_09-28-39.thumb.jpg.6c50cec8a26bfb76d394d995bdbf41d5.jpg

photo_09-28-38.thumb.jpg.a47781d20616c5e35b31c3dd90817cc4.jpg

photo_09-28-37.thumb.jpg.f630232656d7b213723a172128fb292b.jpg

photo_09-28-36.thumb.jpg.403557abc7724a934c8c4133281b0df1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το διαστημικό σκάφος Soyuz MS-17 αγκυροβόλησε με το διαμέρισμα μεταφοράς. :cheesy:

Η προετοιμασία πριν από την εκτόξευση του επανδρωμένου οχήματος μεταφοράς Soyuz MS-17 (TPK) συνεχίζεται στο Baikonur.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας, ειδικοί από την RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roskosmos πραγματοποίησαν ένα σύνολο τεχνολογικών λειτουργιών για τη σύνδεση του Soyuz MS-17 TPK με το διαμέρισμα μετάβασης (PxO) του τρίτου σταδίου του οχήματος εκτόξευσης. Το PxO είναι μέρος της διαστημικής κεφαλής και παρέχει μηχανική σύνδεση του διαστημικού σκάφους με το μύτη, καθώς και την ενσωμάτωση της διεπαφής εντολών Soyuz MS-17 στο ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a.

Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a από το Soyuz MS-17 TPK έχει προγραμματιστεί για τις 14 Οκτωβρίου 2020 από το κοσμοδρόμιο Baikonur στο πλαίσιο του προγράμματος της 63ης και 64ης κύριας αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_10-02.html

 

 

 

Πρώτο σε τροχιά. :cheesy:

Πριν από 63 χρόνια, το απόγευμα της 4ης Οκτωβρίου 1957, ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος R-7 με τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο στον κόσμο εκτοξεύτηκε από τον τόπο έρευνας Tyuratam (τώρα το κοσμοδρόμιο Baikonur).

Στο 315ο δευτερόλεπτο της πτήσης, το διαστημικό σκάφος των 83 κιλών μπήκε σε τροχιά κοντά στη γη, χωρισμένο από την κεντρική μονάδα του αερομεταφορέα και με το σήμα ραδιοφωνικής κλήσης "beep-beep" διακήρυξε την αρχή της διαστημικής εποχής της ανθρωπότητας.

Ένα κυβερνητικό διάταγμα της 30ής Ιανουαρίου 1956 προέβλεπε τη δημιουργία και την έναρξη το 1957 ενός μη κατευθυνόμενου ερευνητικού δορυφόρου "Object D" βάρους άνω του ενός τόνου. Η περιοχή της Μόσχας OKB-1 (σήμερα RSC Energia) διορίστηκε ο κύριος προγραμματιστής του έργου με τη συμμετοχή της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ. Ωστόσο, λόγω της παρατεταμένης ανάπτυξης επιστημονικού εξοπλισμού, ο Επικεφαλής Σχεδιαστής της OKB-1 S.P. Ο Κορολέφ αποφάσισε να δημιουργήσει μια απλούστερη έκδοση του δορυφόρου με τη δυνατότητα εκτόξευσής του το 1957, υπό την επιτυχή δοκιμή πτήσης του πυραύλου R-7.

Ο απλούστερος δορυφόρος (PS) σχεδιάστηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από μια ομάδα επιστημόνων και μηχανικών από το OKB-1 υπό την επιστημονική καθοδήγηση ενός από τους ιδρυτές της πρακτικής κοσμοναυτικής M.K. Τιχοναραβόβα. Από την άποψη της κατασκευής, το PS ήταν πραγματικά απλό τόσο στο σχεδιασμό όσο και στον εξοπλισμό επί του σκάφους. Σύμφωνα με τις αναμνήσεις των υπαλλήλων της OKB-1, το πιο σοβαρό πρόβλημα στη δημιουργία του προϊόντος ήταν η παραγωγή ημικελυφών μιας σφαιρικής θήκης από κράμα αλουμινίου, καθώς και η δυσκολία να τα γυαλίσουν για να αποκτήσουν μια λαμπερή επιφάνεια που αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου. Έτσι, εξασφαλίστηκε η παρατήρηση του δορυφόρου από τη Γη, ακόμη και με γυμνό μάτι.

Ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος στην ιστορία παρέμεινε στο διάστημα για 92 ημέρες και στις 4 Ιανουαρίου 1958, έπαψε να υπάρχει στα πυκνά στρώματα της ατμόσφαιρας, έχοντας ολοκληρώσει 1.440 τροχιές γύρω από τη Γη.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_10-04.html

sputnik_vision.thumb.jpg.87171a5647e5adc0b1d77b3e1b25501f.jpg

photo_10-04-00.thumb.jpg.26576b4b6cfec8fc783c5b0c140100c8.jpg

photo_10-02-13.thumb.jpg.c7392f65e4e1ebb8525e1c98b6bd466f.jpg

photo_10-02-12.thumb.jpg.d042fe4504bf669745838e67632cec12.jpg

photo_10-02-10.thumb.jpg.e22fe34964439bdd93e6d9cf7571b700.jpg

photo_10-02-09.thumb.jpg.97419b21925e6d7d34a01059171dad3b.jpg

photo_10-02-08.thumb.jpg.f82b845edd0dcf814ef26c0253bafbc4.jpg

photo_10-02-07.thumb.jpg.8323d77cb30a3f8e9b4fbef545c4eaf8.jpg

photo_10-02-06.thumb.jpg.dbbb617cbb1c72796a66b4c05e812cb8.jpg

photo_10-02-05.thumb.jpg.69c79ce3e930b527cc4a639c2d74858d.jpg

photo_10-02-04.thumb.jpg.04353d6b723153f0cad8a5dc40e2eebe.jpg

photo_10-02-03.thumb.jpg.4285814a7e4c02707d9f484667399f26.jpg

photo_10-02-02.thumb.jpg.13d6032c2403905536444355b041afcf.jpg

photo_10-02-01.thumb.jpg.0b063c92500d5e584e627e88a6b26f1a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επιθεώρηση του διαστημικού σκάφους Soyuz MS-17 και κύλιση του φέρινγκ της μύτης. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το επανδρωμένο όχημα μεταφοράς Soyuz MS-17 (TPK) για εκτόξευση στις 14 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος της 63ης και 64ης κύριας αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας, ειδικοί από την RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos διενήργησαν την επιθεώρηση του Soyuz MS-17 TPK, πραγματοποίησαν τεχνολογικές λειτουργίες για την περιστροφή της μύτης και έλεγξαν την ετοιμότητα εκτόξευσης του διαστημικού σκάφους ως μέρος της διαστημικής κεφαλής.

Το κύριο πλήρωμα του Soyuz MS-17 TPK περιλαμβάνει τον διοικητή Sergei Ryzhikov (Roscosmos), τον μηχανικό πτήσης-1 Sergei Kud-Sverchkov (Roscosmos) και τον μηχανικό πτήσης-2 Kathleen Rubins (NASA). Οι υποστηρικτές τους είναι οι κοσμοναύτες Roscosmos Oleg Novitsky, Peter Dubrov και αστροναύτης της NASA Mark Vande Hai.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_10-05.html

photo_10-05-25.thumb.jpg.6fdb20d6397c06bad30f28904b8a5994.jpg

photo_10-05-24.thumb.jpg.880de2d0159fc5dac68e334f42b3e70c.jpg

photo_10-05-23.thumb.jpg.9da121c00eeef0a75ff1e3df34d61b2e.jpg

photo_10-05-22.thumb.jpg.e1978d450f408622a2914916d2cfa8f3.jpg

photo_10-05-21.thumb.jpg.9893b99e018a2eefd819d4d51e1ff796.jpg

photo_10-05-20.thumb.jpg.dc4ee22f3b6fea0f209ae745cef6eb96.jpg

photo_10-05-19.thumb.jpg.28f4467b40bb87bc6ed5dbf6397f1b48.jpg

photo_10-05-18.thumb.jpg.c8500aa2f6ece45c59af75879dccb085.jpg

photo_10-05-17.thumb.jpg.0ab8a02db72d01076dd6004eb94a17cd.jpg

photo_10-05-16.thumb.jpg.12352bd0bd5c8330c1a99495d4e95ebb.jpg

photo_10-05-15.thumb.jpg.e3263f4aafa8fcf147f57aa333cfb42b.jpg

photo_10-05-14.thumb.jpg.55d77bb5a3b669a90ac9ff701cd0d0ca.jpg

photo_10-05-13.thumb.jpg.875aa90fbb76d76f49c442ac95e27d08.jpg

photo_10-05-12.thumb.jpg.daa60f92a890b0188a414cdac3ed371c.jpg

photo_10-05-11.thumb.jpg.b1401bf8988cb994184a4ba5360530de.jpg

photo_10-05-10.thumb.jpg.975598c7076ed7a9015ce6a5b92799ea.jpg

photo_10-05-09.thumb.jpg.4189254aaaf9fea6c71e73a7b4f65f49.jpg

photo_10-05-06.thumb.jpg.aeed717b1083157ed020ba40ee6d295f.jpg

photo_10-05-05.thumb.jpg.277ba0006974aba2be0bca57731b5900.jpg

photo_10-05-04.thumb.jpg.c0434c6c0dcef76ebda3b1a9e10370c8.jpg

photo_10-05-03.thumb.jpg.a220382c1b54ee2d69efda9b71a8cced.jpg

photo_10-05-02.thumb.jpg.78748857292738953c95fee818e49ca3.jpg

photo_10-05-01.thumb.jpg.b3c81b79f17c5a6b6baa5e6c417db832.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα πληρώματα του Soyuz MS-17 πραγματοποίησαν έλεγχο του διαστημικού σκάφους :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, οι συμμετέχοντες της επερχόμενης αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) πραγματοποίησαν τη δεύτερη "τοποθέτηση" - μια επιθεώρηση ελέγχου του επανδρωμένου οχήματος μεταφοράς Soyuz MS-17 (TPK) σε διαμόρφωση πτήσης.

Μετά την εισαγωγική ενημέρωση, τα μέλη του κύριου και εφεδρικού πληρώματος πήραν διαδοχικά τις θέσεις τους στο πλοίο, εξοικειωμένοι με την τοποθέτηση ωφέλιμου φορτίου και εξοπλισμού στο όχημα κατάβασης και στο διαμέρισμα χρησιμότητας, και επίσης έλεγξαν την απόδοση των ενσωματωμένων συστημάτων σε λειτουργία δοκιμής.

Μετά την εξέταση ελέγχου του διαστημικού σκάφους, τα πληρώματα επισκέφτηκαν παραδοσιακά το μουσείο του κοσμοδρόμου Baikonur και άφησαν τα αυτόγραφά τους εκεί και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τα ιστορικά κτίρια στα οποία ο Yu A.. έζησε στο Baikonur. Οι Gagarin και S.P. Κορολέφ.

Το κύριο πλήρωμα του Soyuz MS-17 TPK περιλαμβάνει: Διοικητής Sergei Ryzhikov (Roscosmos), Flight Engineer-1 Sergei Kud-Sverchkov (Roscosmos) και Flight Engineer-2 Kathleen Rubins (NASA). Οι υποστηρικτές τους είναι οι κοσμοναύτες Roscosmos Oleg Novitsky, Peter Dubrov και αστροναύτης της NASA Mark Vande Hai.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_10-07.html

 

 

 

«Καινούρια τουαλέτα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό» :cheesy:

Η αποστολή που μετέφερε την τεχνολογία του ΑΠΘ στο διάστημα ήταν η 14η πτήση φορτίου της εταιρείας Northrop Grumman προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το σκάφος θα παραμείνει στον διαστημικό σταθμό μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, προτού απορρίψει αρκετές χιλιάδες κιλά σκουπίδια, καθώς θα καίγεται, κατά τη διάρκεια μιας ασφαλούς επανεισόδου στην ατμόσφαιρα της Γης.

Ο Cygnus μετέφερε προς τον Διαστημικό Σταθμό εκτός από την πειραματική διάταξη του ΑΠΘ διάφορα συστήματα υποστήριξης της ζωής, μεταξύ των οποίων μια νέα Διαστημική Τουαλέτα, με στόχο την ευκολότερη χρήση από τους αστροναύτες και τη βελτιωμένη λειτουργία σε μελλοντικές αποστολές, μία μονάδα αυτοματοποιημένης Διαχείρισης και Αποθήκευσης Αποβλήτων για εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού μελών του πληρώματος στον Διαστημικό Σταθμό καθώς και σε μελλοντικές αποστολές, σύστημα μελέτης και αξιολόγησης της θρεπτικής αξίας και των παραμέτρων ανάπτυξης φυτών στο διάστημα, με στόχο την αυτόνομη ανάπτυξη φυτών για διατροφικούς σκοπούς σε μελλοντικές αποστολές μεγάλης διάρκειας, όπως, για παράδειγμα, το ταξίδι στη Σελήνη και τον ‘Αρη, σύστημα αξιοποίησης της μικροβαρύτητας για τη μελέτη καρκινικής ανοσοθεραπείας κ.λπ. «Η διάταξη του HOA θα παραμείνει στον διαστημικό σταθμό, θα λειτουργεί και θα έχουμε τις on-line μετρήσεις. Είναι σημαντικό επίσης ότι με την αποστολή αυτή πλέον θα μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα δύο τουαλέτες, ενώ η καινούρια τουαλέτα μπορεί να καθαριστεί πιο εύκολα και προσφέρει μεγαλύτερη άνεση, καθώς λαμβάνει υπόψη ότι ο τρόπος που κάθεται ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός», διευκρίνισε ο κ. Καραπάντσιος.

https://physicsgg.blogspot.com/2020/10/blog-post_15.html

photo_10-07-18.thumb.jpg.63fe4fc21dab2687f7ecb70df6fa2a01.jpg

photo_10-07-16.thumb.jpg.2e44b58c7bbf090011d1d39fb550c409.jpg

photo_10-07-15.thumb.jpg.af1dcb0a1edbe6fa5dc7d3cc94c85ef8.jpg

photo_10-07-14.thumb.jpg.bd62b04f9a21a85472ecaca6cdbc2610.jpg

photo_10-07-13.thumb.jpg.926065748413a2a69b7fce9dc5e30598.jpg

photo_10-07-12.thumb.jpg.89594d5d6df43de13d0c24c45289a11a.jpg

photo_10-07-11.thumb.jpg.12e3d1d1ff9e937c530cfb365e2afa7f.jpg

photo_10-07-10.thumb.jpg.cdb132bbec2daea5860a8271f95c6599.jpg

photo_10-07-09.thumb.jpg.121361a9670884f6a2949559e3cf89eb.jpg

photo_10-07-08.thumb.jpg.e961bef708828adbebad1aba1148cfeb.jpg

photo_10-07-07.thumb.jpg.13eb71c1c1a284a2fd002e2a11c6b857.jpg

photo_10-07-06.thumb.jpg.727c8320a11334681117e88c8a1b05e1.jpg

photo_10-07-05.thumb.jpg.8f80ede7aa14cefb1b14b7a0627c8dc4.jpg

photo_10-07-04.thumb.jpg.6460c86f050a3cb93cde596513f71414.jpg

photo_10-07-03.thumb.jpg.349558416af6b77f1ac266a26f531b47.jpg

photo_10-07-02.thumb.jpg.06aac464a608948e0d4a3fa216fee77b.jpg

photo_10-07-01.thumb.jpg.e4248d9b189136468366ee844b3c0320.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Soyuz MS-17 είναι έτοιμο για γενική συναρμολόγηση με όχημα εκτόξευσης. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, η διαστημική κεφαλή με το επανδρωμένο διαστημικό σκάφος μεταφοράς Soyuz MS-17 (TPK) μεταφέρθηκε στη γενική συνέλευση του διαστημικού πυραύλου.

Σήμερα, ειδικοί από την RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos πραγματοποίησαν ένα σύνολο τεχνολογικών λειτουργιών για τη φόρτωση και αποστολή του πλοίου σιδηροδρομικώς στη συναρμολόγηση και δοκιμή του κτιρίου εκτόξευσης στην τοποθεσία 31.

Η κυκλοφορία του αναβαθμισμένου οχήματος εκτόξευσης Soyuz 2.1a από το Soyuz MS-17 TPK έχει προγραμματιστεί για τις 14 Οκτωβρίου 2020 στο πλαίσιο του προγράμματος της 63ης και 64ης αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Το κύριο πλήρωμα του διαστημικού σκάφους περιλαμβάνει τον Διοικητή Sergei Ryzhikov (Roscosmos), τον Μηχανικό πτήσης-1 Sergei Kud-Sverchkov (Roscosmos) και τον Μηχανικό πτήσης-2 Kathleen Rubins (NASA). Το TPK Soyuz MS-17 πρόκειται να παραδώσει 173 κιλά ωφέλιμων φορτίων στο ISS. Περιλαμβάνουν συσκευασία για διαστημικά πειράματα και βιοϊατρική έρευνα, αναλώσιμο εξοπλισμό και ένα σύνολο φωτογραφικού εξοπλισμού, προϊόντων υγιεινής και προσωπικών αντικειμένων αστροναυτών, καθώς και τυποποιημένα τρόφιμα και 10 κιλά φρέσκων τροφίμων.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_10-08.html

 

 

 

 

Amur: Ρωσικό σχέδιο για επαναχρησιμοποιούμενο διαστημικό πύραυλο που καίει μεθάνιο. :cheesy:

Τα σχέδιά της για την κατασκευή ενός επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου που θα λειτουργεί με μεθάνιο παρουσίασε η Ρωσία.

Ο Αλεξάντερ Μπλοσένκο, εκτελεστικός διευθυντής της Roscosmos για Μακροπρόθεσμα Προγράμματα και Επιστήμες, δήλωσε στο TASS τη Δευτέρα πως η Ρωσία θα δαπανήσει 70 δισ. ρούβλια (880 εκατ. δολάρια) για τη δημιουργία του Amur, του πρώτου επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου που θα καίει μεθάνιο. Το σχετικό συμβόλαιο υπεγράφη τη Δευτέρα μεταξύ της Roscosmos και του Κέντρου Διαστημικών Πυραύλων Progress, με αντικείμενο τον σχεδιασμό, σε επίπεδο concept, του πυραύλου.

«Το συνολικό κόστος της δουλειάς πάνω στον σχεδιασμό του πυραύλου, από την υπογραφή του συμβολαίου για τον σχεδιασμό σε επίπεδο concept μέχρι την πρώτη εκτόξευση το 2026, δεν θα υπερβεί τα 70 δισ. ρούβλια» είπε το στέλεχος της Roscosmos, προσθέτοντας πως η ρωσική διαστημική υπηρεσία σχεδιάζει για πρώτη φορά έναν πύραυλο «σε δεδομένο κόστος και η ελάχιστη τιμή για μια εκτόξευση θα φτάνει τα 22 εκατ. δολάρια».

Όπως ανέφερε στο TASS η Roscosmos, ο πρώτος επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος της Ρωσίας θα έχει βάρος εκτόξευσης 360 τόνους, ύψος 55 μέτρα και διάμετρο 4,1 μέτρα. Το όχημα εκτόξευσης θα αποτελείται από έναν επαναχρησιμοποιούμενο πρώτο όροφο και έναν μη ανακτήσιμο δεύτερο. Και τα δύο θα χρησιμοποιούν κινητήρες μεθανίου. Ο πύραυλος Amur με τον επαναχρησιμοποιούμενο όροφο θα μπορεί να μεταφέρει σε χαμηλή τροχιά 10,5 τόνους φορτίου, ενώ η αναλώσιμη έκδοσή του 12,5 τόνους.

Οι δοκιμές εδάφους των κινητήρων αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί κατά τα τέλη του 2024, ενώ οι σχετικές υποδομές θα φτιαχτούν στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Την εξέλιξη αυτή σχολίασε την Τρίτη ο ιδρυτής της SpaceX- πρωτοπόρου στους επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους- Έλον Μασκ. Σε σχόλιό του στο Twitter πάνω στο υλικό που δημοσιοποίησε το TASS για τον πύραυλο, είπε πως αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, «μα θα έπρεπε να στοχεύουν πραγματικά στο πλήρως επαναχρησιμοποιούμενο ως το 2026. Μεγαλύτεροι πύραυλοι θα είχαν νόημα για κυριολεκτικές οικονομίες κλίμακας. Ο στόχος θα έπρεπε να είναι η ελαχιστοποίηση του κόστους ανά χρήσιμο τόνο προς τροχιά, αλλιώς στην καλύτερη περίπτωση θα εξυπηρετεί μια niche αγορά».

https://www.naftemporiki.gr/story/1643619/amur-rosiko-sxedio-gia-epanaxrisimopoioumeno-diastimiko-puraulo-pou-kaiei-methanio

 

 

 

 

Αιφνίδια απόσυρση του αστροναύτη- επικεφαλής της πρώτης επανδρωμένης αποστολής του διαστημοπλοίου Starliner της Boeing. :cheesy:

O αστροναύτης που θα ήταν επικεφαλής της πρώτης επανδρωμένης πτήσης του διαστημοπλοίου Starliner της Boeing, προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αποσύρθηκε από το συγκεκριμένο πόστο την Τετάρτη, επικαλούμενος οικογενειακές προτεραιότητες.

Ο 59χρονος Κρις Φέργκιουσον, πρώην αστροναύτης της NASA που πήγε στη Boeing το 2011 και έγινε πιλότος δοκιμών του Starliner το 2018, θα παραμείνει στην ομάδα του σκάφους σε ρόλο mission operations. Η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για το επόμενο καλοκαίρι.

Ο Φέργιουσον ανέβασε σχετικό βίντεο στο Twitter, όπου λέει ότι «αναλαμβάνω μια νέα αποστολή, μια που κρατά τα πόδια μου γερά στη Γη και θέτει προτεραιότητα στο πιο σημαντικό μου πλήρωμα- την οικογένειά μου. Θα συνεχίσω να δουλεύω σκληρά με την ομάδα του Starliner και τους αστροναύτες της NASA στο πλήρωμά μας».

«Έχω υποχρεώσεις που απλά δεν θέλω να “σπάσω” στην οικογένειά μου» είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα καθώς ο αμερικανικός κολοσσός της αεροδιαστημικής προσπαθεί να υπερνικήσει προβλήματα λογισμικού και υλισμικού που έχουν καθυστερήσει τις αποστολές του Starliner, σε σχέση με το ανταγωνιστικό Dragon της SpaceX.

Η NASA το 2014 είχε υπογράψει συμβόλαια με τη Boeing και τη SpaceX για την κατασκευή σκαφών για τη μεταφορά Αμερικανών αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό- υπενθυμίζεται πως από την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων και μετά, οι ΗΠΑ είχαν χάσει για περίπου μια δεκαετία τη δυνατότητα αποστολής αστροναυτών σε τροχιά με δικά τους μέσα, οπότε και νοίκιαζαν θέσεις σε πτήσεις ρωσικών Soyuz. Ωστόσο προβλήματα λογισμικού και υλισμικού εμπόδισαν την πρόσδεση του Starliner στον Διαστημικό Σταθμό στην πρώτη του μη επανδρωμένη πτήση το 2019- τη στιγμή που το Crew Dragon της SpaceX, που έστειλε για πρώτη φορά αστροναύτες στον Σταθμό νωρίτερα μέσα στο έτος, προορίζεται να μεταφέρει και άλλους αργότερα μέσα στον μήνα.

Όπως έγινε γνωστό, ο Φέργκιουσον θα αντικατασταθεί από τον αστροναύτη της NASA Μπάρι Γουΐλμορ. Το υπόλοιπο πλήρωμα θα αποτελείται από τους Μάικ Φίνκε και Νικό Μαν.

https://www.naftemporiki.gr/story/1644051/aifnidia-aposursi-tou-astronauti-epikefalis-tis-protis-epandromenis-apostolis-tou-diastimoploiou-starliner-tis-boeing

photo_10-08-16.thumb.jpg.8fb6b54e67adf57dcb00de276d3fb230.jpg

photo_10-08-15.thumb.jpg.85c83e206b68c6462ad56eec4b4fc503.jpg

photo_10-08-14.thumb.jpg.40e46a907a07a76fea372225522d34aa.jpg

photo_10-08-13.thumb.jpg.649879866920bc36aeb64cdfc0a870f2.jpg

photo_10-08-12.thumb.jpg.e13e4e41c793b1ba34c74ea5634bffbf.jpg

photo_10-08-11.thumb.jpg.dd04b2b38f0438778314270ae4d219a3.jpg

photo_10-08-10.thumb.jpg.786f28f4fc9296e8f5eb5ca84083b75b.jpg

photo_10-08-09.thumb.jpg.9bb119596dacf46c919acb154e4b22fd.jpg

photo_10-08-08.thumb.jpg.6a915abca5d0dce2eb959d9c3f26eda5.jpg

photo_10-08-07.thumb.jpg.8022087780b077c53a0b7a26dd03bc47.jpg

photo_10-08-06.thumb.jpg.d9f29ed7bb8bef459741ba1e9e293b48.jpg

photo_10-08-05.thumb.jpg.cfe7567162f2c5dfc7ea6613b695600b.jpg

photo_10-08-04.thumb.jpg.0345563a6193ac5eb905d964e288efb8.jpg

photo_10-08-03.thumb.jpg.ff6c0dad0e6251ba0cd276b5691cf054.jpg

photo_10-08-02.thumb.jpg.37f78a9c54b987bcbdfac9e55835c311.jpg

photo_10-08-01.thumb.jpg.38a045d72528ae2f466e46169ee7bf4b.jpg

amur-rosiko-sxedio-gia-epanaxrisimopoioumeno-diastimiko-puraulo-pou-kaiei-methanio.jpg.fd62ebee07a841dcec55b8ac68dc34b9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προετοιμασια του οχήματος εκτόξευσης με το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Soyuz MS-17 :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, η προγραμματισμένη προετοιμασία του επανδρωμένου οχήματος μεταφοράς Soyuz MS-17 (TPK) για την πτήση στο πλαίσιο του προγράμματος της 63ης και 64ης κύριας αποστολής προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σήμερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικοί από την RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roskosmos πραγματοποίησαν ένα σύνολο τεχνολογικών λειτουργιών για τη γενική συνέλευση του διαστημικού πυραύλου Soyuz-2.1a με το Soyuz MS-17 TPK στο συγκρότημα και το κτήριο δοκιμών στην τοποθεσία 31 του κοσμοδρομίου Baikonur.

Ακολουθώντας τα αποτελέσματα της επόμενης συνάντησης, η τεχνική διαχείριση και η κρατική επιτροπή εξέδωσαν ένα συμπέρασμα σχετικά με την ετοιμότητα του πυραύλου και του διαστημικού συγκροτήματος για την απομάκρυνση και την εγκατάσταση του αύριο στον τόπο εκτόξευσης. Επιπλέον, η κρατική επιτροπή επιβεβαίωσε τη χρήση ενός εξαιρετικά γρήγορου ραντεβού δύο στροφών, το οποίο θα επιτρέψει στο διαστημικό σκάφος να φτάσει στο ISS σε μόλις τρεις ώρες μετά την εκτόξευσή του.

Η κυκλοφορία του αναβαθμισμένου οχήματος εκτόξευσης Soyuz 2.1a από το Soyuz MS-17 TPK έχει προγραμματιστεί για τις 14 Οκτωβρίου 2020. Το κύριο πλήρωμα του διαστημικού σκάφους περιλαμβάνει τον Διοικητή Sergei Ryzhikov (Roscosmos), τον Μηχανικό πτήσης-1 Sergei Kud-Sverchkov (Roscosmos) και τον Μηχανικό πτήσης-2 Kathleen Rubins (NASA).

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_10-09.html

 

 

 

 

 

Ετοιμο το επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Soyuz MS-17 για την εκτόξευση. :cheesy:

Σήμερα το πρωί, ο διαστημικός πύραυλος Soyuz-2.1a (ILV) με το επανδρωμένο όχημα μεταφοράς Soyuz MS-17 (TPK) βγήκε από το συγκρότημα οχημάτων εκτόξευσης και το κτήριο δοκιμών και εγκαταστάθηκε στη δομή εκτόξευσης της τοποθεσίας 31 του κοσμοδρόμου Baikonur.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας εκτόξευσης, οι υπολογισμοί εκκίνησης άρχισαν να εκτελούν τεχνολογικές λειτουργίες για δοκιμές πριν από την πτήση των συστημάτων και συναρμολογήσεων ILV, ελέγχοντας την αλληλεπίδραση του επίγειου και επίγειου εξοπλισμού του πυραύλου και του διαστημικού συγκροτήματος.

Η εκτόξευση του αναβαθμισμένου οχήματος εκτόξευσης Soyuz 2.1a από το Soyuz MS-17 TPK έχει προγραμματιστεί για τις 14 Οκτωβρίου 2020 στο πλαίσιο του προγράμματος της 63ης και 64ης κύριας αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_10-11.html

 

 

 

 

Οι αστροναύτες του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού θα έχουν το δικό τους ψυγείο. :cheesy:

Το Πανεπιστήμιο του Colorado ανέπτυξε ένα ψυγείο το οποίο αναμένεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της σίτισης των αστροναυτών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το FRIDGE (Freezer Refrigerator Incubator Device for Galley and Experimentation) θα δώσει τη δυνατότητα στους αστροναύτες να απαλλαγούν από την ανάμειξη των φαγητών με νερό για να μην χαλάσουν και την κατανάλωση κρέμας με θρεπτικά συστατικά με ένα καλαμάκι από πλαστικό σακουλάκι.

Δύο από αυτά τα ψυγεία θα φτάσουν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με την αποστολή ανεφοδιασμού Cygnus NG-14. Έχουν το μέγεθος ενός φούρνου μικροκυμάτων και θα έχουν ως αποκλειστική χρήση τη συντήρηση φαγητού για τους αστροναύτες, τόσο το φρέσκο που θα έρχεται από τη Γη, όσο και αυτό που αναπτύσσεται από το υδροπονικό τμήμα του σταθμού. Ακόμα έξι μονάδες θα μεταφερθούν μελλοντικά για την αποθήκευση υλικών που είναι ευαίσθητα στις αλλαγές θερμοκρασίας.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/923380_oi-astronaytes-toy-diethni-diastimikoy-stathmoy-tha-ehoyn-diko-toys

photo_10-11-21.thumb.jpg.65b256d94f4e175477a031283516c685.jpg

photo_10-11-19.thumb.jpg.7206901c1fbc60984eb5ab01f4047f67.jpg

photo_10-11-16.thumb.jpg.82ba02f7645b3325eef970ae070e6af3.jpg

photo_10-11-15.thumb.jpg.f012ec4243237a2745e50f7877fbd450.jpg

photo_10-11-14.thumb.jpg.3df123e371f38e5c506ebe960b349883.jpg

photo_10-11-12.thumb.jpg.0d08936b4b7a591c356183336a65424b.jpg

photo_10-11-11.thumb.jpg.3725a31660d397e4ce867fe7f78d11d2.jpg

photo_10-11-07.thumb.jpg.93c29abeb7339f71c9a1ee3d08c023ee.jpg

photo_10-11-05.thumb.jpg.a4e968d3efb67bb8ff05724016abd7f7.jpg

photo_10-11-03.thumb.jpg.20e43ef14b3c2ff5027a5027cf8b9830.jpg

photo_10-11-02.thumb.jpg.0da070811895df550372150e733c874c.jpg

photo_10-09-14.thumb.jpg.508942b6a2fcbd997be354f111b35d2b.jpg

photo_10-09-13.thumb.jpg.69c18f202d16ec9ae08640a612352df1.jpg

photo_10-09-12.thumb.jpg.734bc24aacfcfe72ac43d247bcb44bc5.jpg

photo_10-09-11.thumb.jpg.d28da88a2f5c90b8eccfd68000c80fdd.jpg

photo_10-09-10.thumb.jpg.fd0fbab1a3703b2963185419f82d8ba6.jpg

photo_10-09-09.thumb.jpg.f815243c5881c23089cec7584ab379a5.jpg

photo_10-09-07.thumb.jpg.bc61e501a79235735b0e1822d1d71344.jpg

photo_10-09-05.thumb.jpg.d058f9e4933b7c9b5fefa0ddca440f20.jpg

photo_10-09-04.thumb.jpg.73aa14bd624a05608b06f7dea86453ef.jpg

photo_10-09-03.thumb.jpg.20b5e74d27c2be9214785c282566c13a.jpg

photo_10-09-02.thumb.jpg.ab643b053f662dcaa379076977b88b10.jpg

photo_10-09-01.thumb.jpg.739d210b26480f3f23e225ddd60f2a8d.jpg

dsc00541-735x459.jpg.9f8624c284f43711bc1908a5a6aae4ce.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα πληρώματα του διαστημικού σκάφους Soyuz MS-17 εγκρίθηκαν. :cheesy:

Η κρατική επιτροπή δοκιμών πτήσης επανδρωμένων διαστημικών συγκροτημάτων υπό την προεδρία του Ντμίτρι Ρόγκοζιν, γενικού διευθυντή της κρατικής εταιρείας Roscosmos, ενέκρινε τη σύνθεση των κύριων και εφεδρικών πληρωμάτων του επανδρωμένου διαστημικού σκάφους Soyuz MS-17 (TPK). Το συμπέρασμα της κρατικής επιτροπής επιβεβαίωσε επίσης την ετοιμότητα του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a και της επίγειας υποδομής για την έναρξη της 63ης και 64ης κύριας αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο πλαίσιο του προγράμματος.

Το πρωταρχικό πλήρωμα περιλαμβάνει τον Διοικητή Σεργκέι Ρύζικοφ (Roscosmos), τον Μηχανικό Πτήσης-1 Σεργκέι Kud-Sverchkov (Roscosmos) και τον Μηχανικό Πτήσης-2 Kathleen Rubins (NASA). Το αντίγραφο ασφαλείας περιλαμβάνει τους κοσμοναύτες Roscosmos Oleg Novitsky, Petr Dubrov και αστροναύτης της NASA Mark Vande Hai. Μετά τη συνάντηση της Κρατικής Επιτροπής, πραγματοποιήθηκε στην 17η τοποθεσία, μια διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη πριν από τα βασικά και εφεδρικά πληρώματα του Soyuz MS-17 TPK.

Η εκτόξευση του αναβαθμισμένου οχήματος εκτόξευσης Soyuz 2.1a με το Soyuz MS-17 TPK έχει προγραμματιστεί για τις 14 Οκτωβρίου 2020 από την τοποθεσία 31 του κοσμοδρόμου Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_10-13.html

 

 

 

 

Το Soyuz MS-17 εκτοξευτηκε για τον ISS:cheesy:

Σήμερα, 14 Οκτωβρίου 2020, στις 08:45 ώρα Μόσχας, το όχημα εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το επανδρωμένο διαστημικό σκάφος μεταφοράς Soyuz MS-17 (TPK) κυκλοφόρησε από την τοποθεσία 31 του κοσμοδρόμου Baikonur. Στο ένατο λεπτό της πτήσης, το διαστημικό σκάφος αποσπάστηκε από το τρίτο στάδιο με τακτικό τρόπο και μπήκε στην τροχιά κοντά στη γη.

Στο διαστημικό σκάφος υπάρχει ένα πλήρωμα αποτελούμενο από τους κοσμοναύτες της Roscosmos Σεργκέι Ρύζικοφ (διοικητής) και Σεργκέι Κουντ-Σβερτσκόφ (μηχανικός πτήσης-1) και η αστροναύτης της NASA Kathleen Rubins (μηχανικός πτήσης-2). Προς το παρόν, το Soyuz MS-17 TPK συνεχίζει την αυτόνομη πτήση του προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) υπό τον έλεγχο ειδικών από το ISS Russian Segment Main Operational Control Group στο Mission Control Center (Korolev).

Το ραντεβού του Soyuz MS-17 TPK με το ISS πραγματοποιείται σε αυτόματη λειτουργία σύμφωνα με ένα εξαιρετικά γρήγορο σχήμα δύο στροφών. Η σύνδεση και η αγκύρωση του διαστημικού σκάφους με τη μονάδα Rassvet του ISS Russian Segment έχει προγραμματιστεί στις 11:53 ώρα Μόσχας. Εκτός από τα μέλη της αποστολής ISS-63/64, το διαστημικό σκάφος θα παραδώσει 173 κιλά ωφέλιμου φορτίου στο σταθμό: συσκευασία για διαστημικά πειράματα και βιοϊατρική έρευνα, αναλώσιμο εξοπλισμό και ένα σύνολο φωτογραφικού εξοπλισμού, τυποποιημένα δελτία τροφίμων και 10 κιλά φρέσκων φρούτων.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_10-14.html

 

 

 

 

Για πρώτη φορά σε 3 ώρες: Το Soyuz MS-17 αγκυροβόλησε στο ISS.:cheesy:

Το όχημα μεταφοράς Soyuz MS-17, λίγο περισσότερο από τρεις ώρες μετά το λανσάρισμα, στις 11:48:50 ώρα Μόσχας, αγκυροβόλησε στην κανονική λειτουργία στη μονάδα Rassvet του ρωσικού τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Για πρώτη φορά στον κόσμο, ένα επανδρωμένο διαστημικό σκάφος αγκυροβόλησε στο ISS, έχοντας ολοκληρώσει μόνο δύο τροχιές γύρω από τη Γη. Επιπλέον, δημιουργήθηκε ένα νέο ρεκόρ για πτήσεις προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - ο συνολικός χρόνος από την εκτόξευση έως την αγκύρωση του Soyuz MS-17 ήταν 3 ώρες και 3 λεπτά. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκει στο φορτηγό πλοίο Progress MS-15, το οποίο διήρκεσε 3 ώρες και 18 λεπτά.

Ο ραντεβού πραγματοποιήθηκε σε αυτόματο τρόπο υπό την επίβλεψη ειδικών από την κύρια ομάδα επιχειρησιακού ελέγχου του ρωσικού τμήματος του ISS (μέρος της κρατικής εταιρείας Roscosmos). Προς το παρόν, τα πληρώματα εκτελούν επιχειρήσεις για να προετοιμαστούν για το άνοιγμα καταπακτών: παρακολουθούν τη στεγανότητα των διαμερισμάτων διαστημικών σκαφών και εξισώνουν την πίεση μεταξύ του ISS και του Soyuz και αφαιρούν επίσης τις διαστημικές στολές Sokol KV-2. Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής της στεγανότητας του αρμού μεταξύ του διαστημικού σκάφους και της μονάδας Rassvet, σχεδιάζεται να ανοίξει τις πόρτες μεταφοράς στις 13:45 ώρα Μόσχας. Μετά από αυτό, το πλήρωμα του Soyuz MS-17, που αποτελείται από τους κοσμοναύτες Roscosmos Sergei Ryzhikov, Sergei Kud-Sverchkov και τον αστροναύτη της NASA, Kathleen Rubins, θα μεταφερθεί στο ISS. Θα ενταχθούν στο πλήρωμα των Anatoly Ivanishin, Ivan Wagner και Christopher Cassidy που εργάζονται στο σταθμό.

Η μετάβαση σε ένα νέο λεγόμενο. Το σχέδιο "superfast" κατέστη δυνατή μόνο με την έναρξη λειτουργίας του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a, το οποίο, από την άποψη των τεχνικών χαρακτηριστικών και των δυνατοτήτων του συστήματος ελέγχου, επιτρέπει στο διαστημικό σκάφος να εκτοξευτεί σε μια δεδομένη τροχιά με την υψηλότερη ακρίβεια. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της εφαρμογής του σχήματος δύο στροφών είναι ο προκαταρκτικός σχηματισμός της απαιτούμενης τροχιάς ISS και η ακριβής εφαρμογή του αυτόνομου προγράμματος καθοδήγησης που ενσωματώνεται στο ενσωματωμένο συγκρότημα υπολογιστών Soyuz MS.

Ετσι εφτασε στον ISS ένα νέο διεθνές πλήρωμα με το διακριτικό "Favor".

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_10-14_1.html

 

 

 

 

Το πλήρωμα της αποστολής 64 φτάνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 14 Οκτωβρίου 2020. :cheesy:

Ο αστροναύτης της NASA Kate Rubins και οι Ρώσοι κοσμοναύτες Sergey Ryzhikov και Sergey Kud-Sverchkov φτάνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το διαστημικό σκάφος Soyuz MS-17 στις 4:48 π.μ. EDT Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020, καθώς ο διαστημικός σταθμός περνά πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα

Η αστροναύτης της NASA Kate Rubins και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες έφτασαν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 14 Οκτωβρίου, επιστρέφοντας έναν ιατρικό ερευνητή στο εργαστήριο σε τροχιά πριν από την 20ή επέτειο της αδιάκοπης ανθρώπινης παρουσίας στο διάστημα.

Η πρόσδεση του διαστημικού σκάφους Soyuz MS-17 στη μονάδα Rassvet του σταθμού πραγματοποιήθηκε στις 4:48 π.μ. EDT, μετά από πτήση τριών ωρών, φέρνοντας τους Rubins, Sergey Ryzhikov και Sergey Kud-Sverchkov στο εργαστήριο σε τροχιά. Το διαστημικό σκάφος Soyuz ξεκίνησε την Τετάρτη στις 1:45 π.μ. (10:45 π.μ. ώρα Καζακστάν) από το κοσμοδρόμιο Baikonur στο Καζακστάν.

Ο Rubins, ο Ryzhikov και ο Kud-Sverchkov συμμετέχουν στον διοικητή της αποστολής 63 Chris Cassidy της NASA και οι κοσμοναύτες Roscosmos, Anatoly Ivanishin και Ivan Vagner, οι οποίοι βρίσκονται στο συγκρότημα από τον Απρίλιο.

Ο Ryzhikov θα γίνει διοικητής όταν η Εκστρατεία 64 ξεκινά την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, με την αναχώρηση των Cassidy, Vagner και Ivanishin μετά την εξάμηνη παραμονή τους. Η τελετή αλλαγής διοίκησης με όλα τα μέλη του πληρώματος έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 20 Οκτωβρίου στις 4:15 μ.μ. και θα μεταδοθεί ζωντανά στην τηλεόραση της NASA και στον ιστότοπο του πρακτορείου.

Αυτή είναι η δεύτερη διαστημική πτήση για τους Rubins και Ryzhikov και την πρώτη για τον Kud-Sverchkov, ο οποίος θα ζήσει και θα εργαστεί στο φυλάκιο για έξι μήνες. Το τρίο θα διεξάγει έρευνα στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, τη Γη, τη βιολογία, την ανθρώπινη έρευνα και άλλα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης διαστημικής πτήσης της Rubins το 2016, έγινε το πρώτο άτομο που ακολουθούσε DNA στο διάστημα. Ο Ρούμπινς απέκτησε πτυχίο μοριακής βιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και διδακτορικό στη βιολογία του καρκίνου από το Τμήμα Ιατρικής Σχολής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και το Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας, στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη μικροβαρύτητα βοηθά τη NASA να προετοιμαστεί για αποστολές μεγάλης διάρκειας στη Σελήνη και τον Άρη και συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής στη Γη.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής 64, το πλήρωμα θα αυξηθεί κατά τέσσερα ακόμη μέλη με την άφιξη του πληρώματος 1 στο SpaceX Crew Dragon στην πρώτη επιχειρησιακή εμπορική αποστολή στο διαστημικό σταθμό, επιστρέφοντας την ικανότητα να εκκινεί τακτικά ανθρώπους από την Αμερική για πρώτη φορά μετά τη συνταξιοδότηση του διαστημικού λεωφορείου το 2011. Το πλήρωμα-1 προορίζεται προς το παρόν για έναρξη τον Νοέμβριο.

Καθώς ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός πλησιάζει την 20ή επέτειο της συνεχούς ανθρώπινης παρουσίας, οι αστροναύτες συνεχίζουν να δοκιμάζουν τεχνολογίες, να εκτελούν επιστήμη και να αναπτύσσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να εξερευνήσουν μακρύτερα από τη Γη στο εργαστήριο που βρίσκεται σε τροχιά.

Ως παγκόσμια προσπάθεια, 241 άτομα από 19 χώρες έχουν επισκεφτεί τον μοναδικό προορισμό μικροβαρύτητας που έχει φιλοξενήσει περισσότερες από 3.000 έρευνες και εκπαιδευτικές έρευνες από ερευνητές σε 108 χώρες και περιοχές.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις δραστηριότητες του διαστημικού σταθμού ακολουθώντας το @space_station και το @ISS_Research στο Twitter, καθώς και τους λογαριασμούς ISS Facebook και ISS Instagram και το ιστολόγιο του διαστημικού σταθμού.

https://www.bbc.com/news/av/science-environment-54545170

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-astronaut-kate-rubins-crewmates-arrive-safely-at-space-station

photo_10-14-000s.jpg.75a2c43420ef8e8bf70d4b8f24d4cd79.jpg

photo_10-14-22.thumb.jpg.66b3cf713be46dfd54797d30982a5a3a.jpg

photo_10-14-21.thumb.jpg.b6ea2048b07a32f11de6c57cf9e921dd.jpg

photo_10-14-20.thumb.jpg.62eceee30d1e0f62aff009c3eeea6e69.jpg

photo_10-14-19.thumb.jpg.fe03f2dc07eee21e70ab3227a3e98a82.jpg

photo_10-14-18.thumb.jpg.a89ab2478a5a92e5ca1993784fddbfae.jpg

photo_10-14-17.thumb.jpg.ad93939ec9704f8f62b691172833318f.jpg

photo_10-14-16.thumb.jpg.0453e81d9ab3f0e23fd3882b2524a7cb.jpg

photo_10-14-15.thumb.jpg.ab010dab92c05a9cb96cc5ef282dba4a.jpg

photo_10-14-14.thumb.jpg.38020ef372f317e551fb1d6d0ceaabbb.jpg

photo_10-14-13.thumb.jpg.fdb794c8113f3bd1ea165ffbc35509dc.jpg

photo_10-14-10.thumb.jpg.8ffa7e94e2903232c24ac585332efbef.jpg

photo_10-14-08.thumb.jpg.8b01fc8ec8df2ff9b1729491ef4d990f.jpg

photo_10-14-07.thumb.jpg.43e15c9a8753b2eccef0cb01bb7b52cc.jpg

photo_10-14-06.thumb.jpg.fac282a594fdfd632c8289764881d6dc.jpg

photo_10-14-04.thumb.jpg.39eb1ecf55c2e051e94d0794b2ceca77.jpg

photo_10-14-03.thumb.jpg.8e12b1b916f0ff31369436072e3a6922.jpg

photo_10-14-02.thumb.jpg.7bf664766596fd4c8e67e2c623166c07.jpg

photo_10-14-01.thumb.jpg.37c16a953a3738aa4e543728932988f9.jpg

photo_10-13-06.thumb.jpg.e59a85e05fd977860b5d8a33b5a83cd3.jpg

photo_10-13-05.thumb.jpg.7f5b39c88300a028dfb74d129bc1b2c9.jpg

photo_10-13-04.thumb.jpg.1d5e9dce8f80f72f3c619c0eb8adc981.jpg

photo_10-13-03.thumb.jpg.6fb1477caae8596eabedf64447c4e30a.jpg

photo_10-13-02.thumb.jpg.8f0d5f6bf533295ff271dcb95998fc43.jpg

exp-64-arrival.thumb.jpg.3313ffadf59208c7a40e8324482e1ca0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εξωγήινη χωματερή: Κίνδυνος από την αυξανόμενη… κίνηση στο διάστημα. :cheesy:

Ακούγεται απίστευτο, κι όμως είναι αληθινό: Δορυφόροι και σκουπίδια σε τροχιά γύρω από τη γη, εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για το μέλλον της ανθρωπότητας

Ήδη από το 1978, ο επιστήμονας της NASA, Ντόναλντ Κέσλερ προειδοποιούσε για μια πιθανώς καταστροφική αλυσιδωτή αντίδραση που θα μπορούσε να λάβει χώρα στο… διάστημα. Η θεωρία, που είναι πλέον γνωστή ως «Σύνδρομο Κέσλερ» υπέθετε ότι το διάστημα πάνω από τη γη θα μπορούσε να γεμίσει κάποια στιγμή τόσο πολύ με αντικείμενα, να μολυνθεί σε τέτοιο βαθμό από δορυφόρους και τα υπολείμματα διαστημικών εξερευνήσεων του παρελθόντος, ώστε οι μελλοντικές προσπάθειες για διαστημικά ταξίδια να γίνουν ακόμη πιο δύσκολες – αν όχι αδύνατες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο CEO της Rocket Lab, μιας Start–up εκτοξεύσεων, ανέφερε ότι η εταιρεία ήδη αρχίζει να βιώνει τις επιπτώσεις της αυξανόμενης… κίνησης στο διάστημα. Ο Πίτερ Μπεκ της Rocket Lav τονίζει ότι ο αριθμός των αντικειμένων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο διάστημα – ένας αριθμός που αυξάνεται ραγδαία εν μέρει εξαιτίας του δορυφόρου-«αστερισμού» της SpaceX, Starlink – δυσχεραίνει την εύρεση καθαρών μονοπατιών για τους πυραύλους που επιχειρούν να εκτοξεύσουν νέους δορυφόρους.

«Αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις για τις εκτοξεύσεις», δήλωσε μιλώντας στο CNN Business. Οι πύραυλοι «είναι αναγκασμένοι να προσπαθήσουν να βρουν το δρόμο τους ανάμεσα σε αυτούς τους αστερισμούς». Μέρος του προβλήματος είναι το γεγονός ότι το διάστημα εξακολουθεί να μην… υπόκειται σε ρυθμίσεις.

Η τελευταία διεθνής συμφωνία με ευρεία αποδοχή δεν έχει επικαιροποιηθεί εδώ και πέντε δεκαετίες, με αποτέλεσμα η βιομηχανία διαστημικών μεταφορών να έχει αφεθεί να ελέγχει τον εαυτό της. Η Rocket Lab έχει ξεκινήσει προσπάθειες για δημιουργία ελαφριών πυραύλων, ικανών να μεταφέρουν ομάδες μικρών δορυφόρων στο διάστημα, σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. Από το 2018, η Rocket Lab έχει εκτοξεύσει 12 επιτυχείς αποστολές και συνολικά 55 δορυφόρους στο διάστημα για μια ποικιλία ερευνητικών και εμπορικών στόχων.

Ο Μπεκ εξηγεί ότι τα ζητήματα… κίνησης σε τροχιά επιδεινώθηκαν σημαντικά στη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών, όταν η SpaceX δημιούργησε τον «αστερισμό» Starlink, μεγεθύνοντάς τον με 700 ακόμη δορυφόρους internet. Ήδη είναι μακράν ο μεγαλύτερος αστερισμός δορυφόρων, ενώ η εταιρεία σχεδιάζει να τον μεγεθύνει και άλλο, φτάνοντας συνολικά τους 12.000 με 40.000 δορυφόρους.

Πρόκειται για πενταπλάσιο αριθμό σε σχέση με όσους δορυφόρους έχει στείλει ο άνθρωπος στο διάστημα από την αρχή των διαστημικών ταξιδιών στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η κίνηση των ίδιων των δορυφόρων της ήταν αυτό που προκάλεσε δυσκολίες και στην ίδια την SpaceX, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα στο CNN. .

Η προειδοποίηση του Κέσλερ ανέφερε ότι αν η κίνηση γίνει υπερβολικά πυκνή, ακόμη και μία μόνο σύγκρουση μεταξύ δύο αντικειμένων θα ήταν ικανή να πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση που ουσιαστικά θα μετέτρεπε το διάστημα γύρω από τη γη σε εξωγήινη χωματερή.

Ένα κομμάτι υπολειμμάτων θα μπορούσε να προσκρούσει σε έναν δορυφόρο και η ισχύς θα μπορούσε να δημιουργήσει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες καινούργια κομμάτια.

Αυτά με τη σειρά τους θα χτυπούσαν άλλα αντικείμενα σε τροχιά, μέχρι που η τροχιά που βρίσκεται πιο κοντά στη γη θα κατέληγε κορεσμένη από έναν αυξανόμενο αριθμό ανεξέλεγκτων βλημάτων.

Και οποιοδήποτε από αυτά θα μπορούσε να χτυπήσει έναν δορυφόρο, έναν πύραυλο σε εκτόξευση ή ακόμη και έναν διαστημικό σταθμό που κατοικείται από ανθρώπους.

Το Σύνδρομο Κέσλερ έχει εμπνεύσει ήδη τουλάχιστον μία διάσημη ταινία. Το ερώτημα είναι αν θα παραμείνει προϊόν μυθοπλασίας.

Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι περιοχές κατώτερης τροχιάς γύρω από τη γη έχουν ήδη φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα κίνησης.

Ο Μορίμπα Τζαχ, καθηγητής αστροδυναμικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν και κορυφαίος ειδικός στην κίνηση στο διάστημα, τονίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος της τροχιάς γύρω από τη γη σε ύψος κάτω των 750 μιλίων, τρέπεται σε ζώνη κινδύνου.

Ο Τζαχ δημιούργησε μια βάση δεδομένων για να βοηθήσει στην επιτήρηση πιθανών συγκρούσεων στο διάστημα, και έναν διαδικτυακό πίνακα που χρησιμοποιεί τελείες για να δείξει πόσα αντικείμενα αναμένεται να περάσουν σε απόσταση έξι μιλίων το ένα από το άλλο κάθε 20 λεπτά. Στη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς, οι τελείες έγιναν τόσο πυκνές που είναι αδύνατο να τις μετρήσει κανείς.

Ο Τζαχ ελπίζει ότι περισσότεροι χειριστές δορυφόρων και εταιρείες πυραύλων, συμπεριλαμβανομένης της SpaceX και του Rocket Lab θα μοιράζονται την τοποθεσία των δορυφόρων και των πυραύλων τους σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου οι προβλέψεις του να είναι πιο ακριβείς. Καμία από τις δύο εταιρείες δεν το έχει κάνει μέχρι στιγμής.

Αν και δεν έχει συμβεί καμία σύγκρουση φέτος, προειδοποιεί ο Τζαχ, πλέον θα μπορούσε να είναι απλώς θέμα χρόνου. Ακόμη και αν η SpaceX, που δηλώνει αποφασισμένη να κρατήσει τους δορυφόρους της σε λιγότερο συνωστισμένα σημεία του διαστήματος και τους έχει εξοπλίσει με συστήματα αποφυγής συγκρούσεων, καταφέρει να κρατήσει καθαρό τον χώρο της στο διάστημα, πολλές ακόμη εταιρείες περιμένουν να οικοδομήσουν τους δικούς τους τεράστιους αστερισμούς.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται από αμέτρητα σκουπίδια που αυτή τη στιγμή τριγυρνούν στο διάστημα. Ανάμεσά τους αχρηστευμένα μέρη πυραύλων, «νεκροί» δορυφόροι και σκουπίδια από προηγούμενες συγκρούσεις και αντι-δορυφορικά τεστ. Αυτά τα σκουπίδια είναι πρακτικά αδύνατον να καθαριστούν σε μεγάλη έκταση. Και θα πάρει χρόνια – αν όχι αιώνες – μέχρι να πέσουν εκτός τροχιάς από μόνα τους.

Οι πιθανότητες να αποφύγουμε την καταστροφή μειώνονται όλο και περισσότερο με κάθε νέα εκτόξευση πυραύλου, προσθέτει ο Τζαχ. Παραμένει αισιόδοξος ότι μπορούμε να αποφύγουμε το Σύνδρομο Κέσλερ, ακόμη και με το πλήθος δορυφόρων σε τροχιά – φτάνει οι επιχειρηματικοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στο διάστημα να συμμορφωθούν σε ορισμένους κανόνες και καλές πρακτικές.

«Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, η απάντηση είναι ότι δεν θα το αποφύγουμε», τονίζει. Ο Μπεκ τονίζει ότι, αν και η αύξηση των δορυφόρων έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη δουλειά του, εγχειρήματα όπως αυτό της SpaceX έχουν πολλά πλεονεκτήματα, αφού υπόσχονται να κάνουν το internet προσβάσιμο σε δισεκατομμύρια ακόμη ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Όπως ανησυχεί εξαιτίας της απερισκεψίας που δείχνουν πολλές από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διάστημα. «Είναι ένας αγώνας δρόμου σε τροχιά, και δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για το περιβάλλον που αφήνουμε πίσω μας», τονίζει. «Όποιος οδηγεί πλέον όχημα εκτόξευσης είναι υποχρεωμένος να έχει πλήρη συνείδηση των ευθυνών του».

Αστυνομία διαστήματος.

Μέχρι στιγμής ο αμερικανικός στρατός αποτελεί την de–facto παγκόσμια… τροχαία του διαστήματος, αφού διαχειρίζεται εκτεταμένες βάσεις δεδομένων για τους ενεργούς δορυφόρους αλλά και τα διαστημικά σκουπίδια. Όμως δεν θέλει να συνεχίσει να κάνει αυτή τη δουλειά. Η NASA και αξιωματούχοι του στρατού ασκούν πιέσεις στην αμερικανική κυβέρνηση να μεταβιβάσει αυτά τα καθήκοντα στην Υπηρεσία Εμπορίου, η οποία θα μπορούσε να εργαστεί για να καθιερώσει ένα πιο συνεκτικό σύστημα επιτήρησης και διαχείρισης στο πλαίσιο μιας διεθνούς συνεργασίας.

Ο επικεφαλής της NASA, Τζιμ Μπρίντενσταϊν πίεσε τους γερουσιαστές σε ακρόαση της περασμένης εβδομάδας να χρηματοδοτήσουν αυτή την προσπάθεια, επισημαίνοντας ότι ακόμη και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έχει αναγκαστεί να αποφύγει σκουπίδια σε τροχιά τρεις φορές στη διάρκεια της φετινής χρονιάς – αριθμός που δεν έχει προηγούμενο. «Προσφέρουμε σε όλο τον πλανήτη ενημέρωση για την κατάσταση στο διάστημα και διαχείριση της διαστημικής κυκλοφορίας δωρεάν», τόνισε στη διάρκεια της ακρόασης. «Πρέπει να πάρουμε αυτά τα στοιχεία, να τα συνδυάσουμε με διεθνή και εμπορικά στοιχεία και να δημιουργήσουμε μια ενιαία απεικόνιση του διαστήματος, την οποία θα μπορούμε να μοιραστούμε με τον πλανήτη. Και – παρεμπιπτόντως – ο πλανήτης πρέπει να μας στηρίξει σε αυτή την προσπάθεια».

Ο Μπεκ ανησυχεί και για το γεγονός ότι ο παγκόσμιος έλεγχος του πλανήτη έχει μείνει πίσω σε σχέση με την τρέχουσα τεχνολογία.

Η συμφωνία για το διάστημα, η οποία έχει συναφθεί το 1967, πραγματοποιήθηκε σε μια εποχή όταν μόνο δύο κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο ταξίδευαν στο διάστημα.

Τώρα που όλο και περισσότερες χώρες και εταιρείες δραστηριοποιούνται εκεί, οι ελεγκτές είναι αντιμέτωποι με ένα αδιέξοδο: Δεν θέλουν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον χωρίς νόμους, όμως ούτε και να επιβάλουν νέους κανόνες, από φόβο ότι άλλες χώρες θα καταφέρουν να τις ξεπεράσουν στην κυριαρχία του διαστήματος. Πρόσφατες προσπάθειες επικαιροποίησης των κανόνων για τη διεθνή σκηνή έχουν αποτύχει πλήρως. «Είμαστε υπέρ του εκδημοκρατισμού του διαστήματος», υποστηρίζει ο Μπεκ. «Όμως αυτό πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που θα δείχνει υπευθυνότητα απέναντι στην επόμενη γενιά».

https://physicsgg.blogspot.com/2020/10/blog-post_9.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ταξίδι στο διάστημα για το 2ο Λύκειο Ξάνθης – Το πείραμά τους είναι έτοιμο για τη στρατόσφαιρα. :cheesy:

Μια πρωτόγνωρη εμπειρία διαστημικής εξερεύνησης ζουν εδώ και λίγους μήνες μαθητές και εκπαιδευτικοί από το 2ο Λύκειο Ξάνθης, μετά την βράβευσή τους στο 18ο πανελλήνιο διαγωνισμό που προκήρυξε πέρυσι τον Ιανουάριο η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) με τίτλο «διαστημικές αποστολές».

Οι πέντε μαθητές της Β΄και Γ’ λυκείου (Άννα Κανατά, Γιώργος Κοσμίδης, Αναστάσης Παυλίδης, Θανάσης Προύντζος, Δημήτρης Μάνος) που συμμετείχαν στο διαγωνισμό με τη σύμπραξη δυο καθηγητών τους (Θωμάς Αλεξόπουλος, Φυσικός και Αναστασία Πεχτελίδου, Βιολόγος) και την υποστήριξη του διευθυντή του σχολείου (Γιώργος Αργυρόπουλος, Φυσικός), δε μπορούσαν να φανταστούν ότι, λίγους μήνες αργότερα, όχι μόνο θα κέρδιζαν το πρώτο βραβείο αλλά το πείραμα που παρουσίασαν και οργάνωσαν θα ταξίδευε στο διάστημα.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα σε ένα δημόσιο ελληνικό σχολείο να συνεργαστεί με την κορυφαία αμερικανική διαστημική εταιρεία, υλοποιώντας ένα καινοτόμο πείραμα που θα ταξιδεύσει στη στρατόσφαιρα της Γης μέσα σε πύραυλο. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που το 2ο λύκειο Ξάνθης πετυχαίνει μια σημαντική διάκριση, καθώς πρόκειται για μια δραστήρια σχολική μονάδα της Θράκης, με συμμετοχή κάθε χρόνο σε πλειάδα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων μέσα από τα οποία οι μαθητές με την υποστήριξη των καθηγητών τους αποκομίζουν πλούσιες εμπειρίες και γνώσεις σε όλους τους τομείς σπουδών.

Τόσο ο καθηγητής Θωμάς Αλεξόπουλος όσο και ο λυκειάχης Γιώργος Αργυρόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ δεν κρύβουν τη χαρά και την ικανοποίησή τους για τη σημαντική αυτή διάκριση των μαθητών και του σχολείου.

«Αν για μας τους εκπαιδευτικούς είναι κάτι πρωτόγνωρο», τονίζει με έμφαση ο κ. Αλεξόπουλος, «φανταστείτε πόσο πρωτόγνωρο είναι για παιδιά. Δε συνομιλείς κάθε μέρα με μια διαστημική εταιρεία, εν προκειμένου την BLUE ORIGIN, προγραμματίζοντας για μήνες πως θα ταξιδέψει ένα πείραμα στο διάστημα. Αυτό όμως κάνουμε από την ημέρα που η εργασία των παιδιών βραβεύτηκε. Είμαστε σε μια μαγική αλλά ταυτόχρονα δύσκολη προπαρασκευαστική διαδικασία να ετοιμάσουμε το πείραμα που θα μπει μέσα στον πύραυλο, θα κατευθυνθεί στη στρατόσφαιρα και θα επιστρέψει με ασφάλεια πίσω στη Γη».

«Προγράμματα όπως της ΕΕΦ», συμπληρώνει ο κ. Αργυρόπουλος, «προωθούν τον μετασχηματισμό της γνώσης σε καινοτομία μέσα από την υποστήριξη ερευνητικών δράσεων σε σχολεία. Απώτερος σκοπός τους είναι η ενημέρωση και εξοικείωση των μαθητών, των εκπαιδευτικών αλλά και της τοπικής κοινωνίας με σύγχρονες επιστημονικές τεχνικές, μέσα από βιωματικά εργαστήρια κατασκευών καθώς και η παραγωγή επαναχρησιμοποιούμενου ανοικτού εκπαιδευτικού περιεχομένου στην επιστήμη και την τεχνολογία».

Το project του διαγωνισμού της ΕΕΦ

Σύμφωνα με το project του πανελλήνιου διαγωνισμού που προκήρυξε η ΕΕΦ και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) και της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Space EU, μαθητές από ολόκληρη την Ελλάδα κλήθηκαν να υποβάλλουν τις προτάσεις και τα σχέδια τους για μία πειραματική διάταξη που θα ταξίδευε στη στρατόσφαιρα. Η πειραματική διάταξη έπρεπε να έχει συγκεκριμένες διαστάσεις και προδιαγραφές υποστηρίζοντας την πραγματοποίηση ενός καινοτόμου πειράματος που θα βοηθήσει την υλοποίηση διαστημικών ταξιδιών σε άλλους πλανήτες.

Η πειραματική διάταξη του 2ου λυκείου Ξάνθης είναι αυτή που βραβεύθηκε και επιλέχθηκε να τοποθετηθεί σε ειδική κάψουλα μαζί με άλλες πειραματικές διατάξεις από άλλες χώρες σε πύραυλο της αμερικανικής διαστημικής εταιρείας BLUE ORIGIN. Ο πύραυλος NEW SHEPARD θα οδηγήσει την κάψουλα με τα πειράματα στη στρατόσφαιρα. Εκεί, θα μείνει για σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα επιστρέψει στη γη.

Μαζί με το 2ο λύκειο Ξάνθης, διακρίθηκαν με εξαιρετικές συμμετοχές το 9ο Γυμνάσιο Βόλου και το 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης καταλαμβάνοντας τη δεύτερη και την τρίτη θέση του διαγωνισμού.

Μετά τη βράβευσή τους στο διαγωνισμό τα παιδιά και οι καθηγητές σύστησαν μια ομάδα εργασίας με την ονομασία TiS (Thrace in Space) και ξεκίνησαν να δουλεύουν μεθοδικά πάνω στην υλοποίηση του πειράματος. Η ομάδα επιδοτήθηκε από την ΕΕΦ με το ποσό των 2.000 ευρώ προκειμένου να αγοραστούν όλα τα απαραίτητα υλικά, τα χημικά και ο εξοπλισμός ώστε να ολοκληρωθεί το πείραμα.

Όπως εξηγεί ο κ. Αλεξόπουλος «η όλη προσπάθεια αποτελεί μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους μας. Πρόκειται για μία μοναδική δράση που βασίζεται στη μεταφορά της γνώσης και της ερευνητικής πρακτικής από τη διαστημική έρευνα και τεχνολογία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Καθημερινά, μαζί με τη συνάδελφο και τα παιδιά αφιερώνουμε χρόνο για να προετοιμάσουμε το πείραμα. Έχουμε ταχτική επικοινωνία μέσω skype με τα επιστημονικά στελέχη της διαστημικής εταιρείας στο Τέξας των ΗΠΑ ώστε να προετοιμάσουμε το πείραμα προκειμένου να μπει στον πύραυλο και να ταξιδέψει στη στρατόσφαιρα. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία, καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις που υπάρχουν είναι πολύ αυστηροί και δύσκολοι. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή είχαμε ετοιμότητα κι ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που τολμώ να πω ότι εξέπληξε τα στελέχη της διαστημικής εταιρείας. Να σημειώσουμε ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια έχουμε τη βοήθεια του εργαστήριο Μοριακής Γενετικής & Φαρμακογονιδιωματικής – Τοξικογονιδιωματικής του ΔΠΘ και την ομάδα αυτοκίνησης του ΔΠΘ DRT Democritus Racing Team.

Τι αφορά το πείραμα

Το πείραμα των παιδιών αφορά τη νιτρική αναγωγάση (NR) και πως αυτή αντιδρά σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Η νιτρική αναγωγάση είναι ένα ένζυμο με τεράστια σημασία, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τον άνθρωπο, καθώς το άζωτο είναι από τα βασικά χημικά στοιχεία της ζωής. Αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή πρωτεϊνών και νουκλεϊκών οξέων, χημικών ενώσεων πάνω στις οποίες στηρίζεται η δημιουργία και η εξέλιξη της ζωής.

Η πειραματική διάταξη που θα κατασκευάσουν τα παιδιά θα μπει σε μια μικροκάψουλα κατασκευασμένη από ανθρακονήματα. Η διάταξη θα περιλαμβάνει, επίσης- μεταξύ άλλων- κάποια χημικά και ορισμένους αισθητήρες.

Μαζί με άλλες πειραματικές διατάξεις διαφόρων εταιρειών θα εκτοξευθεί στη στρατόσφαιρα με τον πύραυλο NEW SHEPARD της εταιρείας BLUE ORIGIN όπου και θα μείνει για κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα σε συνθήκες μικροβαρύτητας, για να επιστρέψει τελικά πίσω στην επιφάνεια της Γης. Στόχος αποτελεί στο ερώτημα πως θα αντιδράσει η νιτρική αναγωγάση (NR) σε αυτές τις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες πάνω από την επιφάνεια της γης όπου η ατμόσφαιρα του πλανήτη είναι πολύ αραιότερη και ταυτόχρονα επικρατούν οι συνθήκες μικροβαρύτητας.

Με την επιστροφή της κάψουλας στη Γη, η ομάδα TiS θα λάβει πίσω την πειραματική διάταξη προκείμενου να κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις και να εξάγει τα συμπεράσματα του πειράματος. Η μικροκάψουλα με την πειραματική διάταξη των μαθητών θα μεταφερθεί από και προς το Τέξας με μέριμνα και ευθύνη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Μοναδική εμπειρία για ένα σχολείο

Ο κ. Αλεξόπουλος επισημαίνει πως όλη αυτή η προετοιμασία του πειράματος είναι «μια δύσκολη δουλειά για ένα σχολείο. Είναι όμως μια εξαιρετική προσπάθεια και μοναδική εμπειρία μέσα από την οποία μαθητές, εκπαιδευτικοί και ολόκληρη η σχολική μονάδα αποκτάμε μια πανεπιστημιακή τεχνογνωσία που είναι πολύτιμη για το μέλλον. Αρχικά, η εκτόξευση του πυραύλου ήταν προγραμματισμένη για το Δεκέμβριο του 2020, αλλά λόγω του κορονοϊού και των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί η εταιρεία την έχει αναβάλει για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου».

«Πάντως εκείνο που πρέπει να υπογραμμίσουμε», συνεχίζει ο κ. Αλεξόπουλος, «είναι ότι όλος αυτός ο σχεδιασμός για την παρουσίαση της ιδέας και τη συμμετοχή στο διαγωνισμό έγινε πέρυσι εν μέσω πανδημίας. Ωστόσο, η εξ αποστάσεως ομαδική δουλειά ήταν αυτή που βοήθησε όλους μας σε μεγάλο βαθμό να προσπεράσουμε τα εμπόδια της επικοινωνίας τον καιρό της καραντίνας της COVID-19. Η κινητοποίηση των παιδιών μας έδωσε κίνητρο να γίνουμε δημιουργικοί και να αντλήσουμε δύναμη στην πρωτόγνωρη κατάσταση που ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε. Από την πλευρά μας, ως εκπαιδευτικοί, θέλουμε από καρδιάς να ευχαριστήσουμε τους μαθητές μας για την ειλικρινή προσοχή, επιμέλεια καθώς και την αφοσίωση που έδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της πρότασης, παρόλο το φόρτο εργασίας που υπήρξε. Με μία μεγάλη δαπάνη προσωπικού χρόνου πετύχαμε όλοι μαζί μία μεγάλη νίκη!».

https://www.in.gr/2020/10/11/tech/taksidi-sto-diastima-gia-2o-lykeio-ksanthis-peirama-tous-einai-etoimo-gia-ti-stratosfaira/

tis4.thumb.jpg.fdc5e084b7dcd49823c4ec4475224cef.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το πλήρωμα του διαστημικού σκάφους Soyuz MS-16 επέστρεψε στην Γη. :cheesy:

Τα μέλη του πληρώματος του επανδρωμένου διαστημικού σκάφους μεταφοράς Soyuz MS-16, το οποίο ξεκλειδώθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2020 στις 02:32 ώρα Μόσχας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, επέστρεψαν με ασφάλεια στη Γη στις 05:54:12 ώρα Μόσχας. Όλες οι λειτουργίες κατά την κατάβαση από τροχιά χαμηλής γης και προσγείωση πραγματοποιήθηκαν σε κανονική λειτουργία.

Η κατάσταση της υγείας των κοσμοναύτων της Roscosmos Anatoly Ivanishin, Ivan Wagner και του αστροναύτη της NASA Christopher Cassidy είναι καλή.

Σήμερα, η Anatoly Ivanishin και ο Ivan Wagner θα παραδοθούν με ειδικό σκάφος στο αεροδρόμιο Chkalovsky (περιοχή της Μόσχας). Για αρκετές εβδομάδες, θα βρίσκονται στο συγκρότημα για προπονητική εκπαίδευση και αποκατάσταση μετά την πτήση των κοσμοναύτων (αστροναύτες) στο Star City. Οι γιατροί θα παρακολουθούν την υγεία των ρωσικών μελών του πληρώματος του επανδρωμένου διαστημικού σκάφους Soyuz MS-16.

Dmitry Rogozin, Γενικός Διευθυντής της Κρατικής Εταιρείας Roscosmos: «Στις 05.54 ώρα της Μόσχας, το κατηφορικό όχημα του επανδρωμένου διαστημικού σκάφους Soyuz MS-16 προσγειώθηκε στην κανονική λειτουργία. Συγχαρητήρια στο πλήρωμα για την επιστροφή τους στη Γη και στα μέλη της κρατικής επιτροπής για δοκιμές πτήσης επανδρωμένων συγκροτημάτων - για την επιτυχή ολοκλήρωση μιας άλλης επανδρωμένης αποστολής! "

Η έναρξη της 63ης μακροπρόθεσμης αποστολής πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου 2020 από τον ιστότοπο αριθ. 31 του κοσμοδρόμου Baikonur. Το Soyuz MS-16 έγινε το πρώτο επανδρωμένο διαστημικό σκάφος που πήγε σε τροχιά στο όχημα εκτόξευσης Soyuz-2.1a με πλήρωμα στο πλοίο. Η διάρκεια της πτήσης των Anatoly Ivanishin, Ivan Wagner και Christopher Cassidy ήταν σχεδόν 196 ημέρες. Κατά τη διάρκεια της εργασίας του πληρώματος, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες πειράματα από διάφορους τομείς της επιστήμης σύμφωνα με το ρωσικό επιστημονικό πρόγραμμα (ιατρική, διαστημική βιολογία, βιοτεχνολογία, φυσικοχημικές διεργασίες κ.λπ.).

Η ολοκληρωμένη πτήση έγινε η τρίτη στην καριέρα του κοσμοναύτη Roscosmos Anatoly Ivanishin. Το πρώτο του έργο σε τροχιά χαμηλής γης ως μηχανικός πτήσης του διαστημικού σκάφους Soyuz TMA-22 και μηχανικός πτήσης της 29ης / 30ης κύριας αποστολής στο ISS διήρκεσε 165 ημέρες το 2011-2012. Μετά από αυτήν την πτήση, ο Anatoly Ivanishin απονεμήθηκε τον τίτλο ήρωας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η δεύτερη πτήση διάρκειας 115 ημερών πραγματοποιήθηκε το 2016 ως διοικητής του διαστημικού σκάφους Soyuz MS-01, μηχανικός πτήσης ISS-48 και διοικητής ISS-49.

Τώρα η συνολική διάρκεια της παραμονής του Anatoly Ivanishin σε τροχιά υπερβαίνει τις 476 ημέρες.

Για τον Ivan Wagner, τον νεότερο κοσμοναύτη που επισκέφτηκε το ISS, η πτήση του ως μηχανικός πτήσης του επανδρωμένου διαστημικού σκάφους Soyuz MS-16 και η αποστολή ISS-63 ήταν το ντεμπούτο του. Ο δρόμος για την πραγματοποίηση του ονείρου του τον πήρε σχεδόν 10 χρόνια: στις 12 Οκτωβρίου 2010, με απόφαση της Κεντρικής Διατμηματικής Επιτροπής, του συστήθηκε να εισαχθεί στο σώμα κοσμοναύτων Energia (17ο σετ), στις 15 Νοεμβρίου άρχισε να εκπαιδεύεται ως υποψήφιος για δοκιμασμένες κοσμοναύτες για η βάση του FSBI "NII CTC που πήρε το όνομά του από το Yu.A. Gagarin ", και στις 3 Αυγούστου 2012 έλαβε την πιστοποίηση" test cosmonaut ". Από τον Φεβρουάριο του 2020, μαζί με την Anatoly Ivanishin και τον Christopher Cassidy, άρχισε να εκπαιδεύεται στο κύριο πλήρωμα του ISS-63.

Παρά το πολυάσχολο πρόγραμμα εργασίας του, ο κοσμοναύτης Ιβάν Βάγκνερ βρήκε χρόνο να δημοσιεύσει μοναδικές εικόνες στις σελίδες του σε κοινωνικά δίκτυα και βίντεο σχετικά με τη ζωή σε τροχιά κοντά στη γη ως μέρος του έργου Ivan Wagner Journal, χάρη στο οποίο χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πλησιάσει λίγο περισσότερο στο διάστημα ... Θα θυμούνται επίσης πολυάριθμα βίντεο χαιρετισμούς στο πλήρωμα τις διακοπές και τα εβδομαδιαία διαστημικά μυστήρια ανάγκασαν πολλούς να ανοίξουν ξανά τον άτλαντα του κόσμου και βοήθησαν να μάθουν περισσότερα για τον ασυνήθιστο πλανήτη μας.

Το πλήρωμα της 64ης μακροχρόνιας αποστολής, που αποτελείται από τους κοσμοναύτες Roscosmos Sergei Ryzhikov, Sergei Kud-Sverchkov και τον αστροναύτη της NASA Kathleen Rubins, συνεχίζει να εργάζεται επί του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Η αποστολή SpaceX Crew-1 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Νοέμβριο με τους αστροναύτες Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker και Soichi Noguchi να ενώνουν το τρέχον πλήρωμα.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_10-22.html

photo_10-22-14.thumb.jpg.eb9edc8d38ab3ad4c16797c81d106f29.jpg

photo_10-22-13.thumb.jpg.c423dd6bcec1c53ef89e958e4ae5235f.jpg

photo_10-22-12.thumb.jpg.5c2490298285435b2e0e13e8ce6f0664.jpg

photo_10-22-11.thumb.jpg.c8c07d96345e5a42c0f64700d4634b37.jpg

photo_10-22-10.thumb.jpg.969a7412a883c58d2d35748d4880ef7f.jpg

photo_10-22-09.thumb.jpg.ca5b2e49912192e91230757ca1a2b0d9.jpg

photo_10-22-08.thumb.jpg.573d169009b06a47267167bf1623fc70.jpg

photo_10-22-07.thumb.jpg.396de7871120adfdf7b325633eb6109d.jpg

photo_10-22-06.thumb.jpg.6d653d63dbf6494b9fad1037a68eeb1f.jpg

photo_10-22-05.thumb.jpg.c97116e9bf2ba7d2c9f8d02353605437.jpg

photo_10-22-04.thumb.jpg.16ef9268bf598e3efbd6c3d394d13fb9.jpg

photo_10-22-03.thumb.jpg.3f56257cb3e94789255ce4bcea3ad689.jpg

photo_10-22-02.thumb.jpg.b90de7fb004a25ce1c291cc9fd9094e7.jpg

photo_10-22-01.thumb.jpg.edb3edafa208eb19b606fc6999d3d60b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πώς με ένα φακελάκι τσαγιού βρήκαν διαρροή οξυγόνου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Οι Ρώσοι κοσμοναύτες εντόπισαν το πιθανό σημείο διαρροής οξυγόνου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό χρησιμοποιώντας ένα φακελάκι τσαγιού, η πορεία του οποίου σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας προς την πλευρά της ροής του αέρα μέσα στο σταθμό έχει καταγραφεί από τις κάμερες και συνάγεται από τις συνομιλίες των κοσμοναυτών με το κέντρο ελέγχου που βρίσκεται στη Γη.

«Νομίζουμε ότι πράγματι εντοπίσαμε το πιθανό σημείο της διαρροής. Αφήσαμε να αιωρείται ένα φακελάκι τσαγιού (στην άκατο «Ζβεζντά»- σ.σ) πριν κλείσει ο θάλαμος μετεπιβίβασης», δήλωσε ο κοσμοναύτης Ανατόλι Ιβανίσιν προσθέτοντας ότι μαζί με τους συναδέλφους του κατάφεραν να καταγράψουν την πορεία που έκανε το φακελάκι.

«Έχουμε μερικές φωτογραφίες και βίντεο με την πορεία που ακολούθησε το φακελάκι τσαγιού ή την πορεία που προσπαθούσε να διανύσει, στοιχείο που δείχνει προς ποια κατεύθυνση φυσάει ο αέρας από το πιθανό σημείο διαρροής», δήλωσε ο Ρώσος κοσμοναύτης.

https://physicsgg.blogspot.com/2020/10/blog-post_90.html

 

 

 

Λύθηκαν τα προβλήματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Όλα τα συστήματα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) λειτουργούν και πάλι κανονικά καθώς οι βλάβες που παρουσιάσθηκαν κατά την διάρκεια της χθεσινής νύχτας αποκαταστάθηκαν πλήρως, ενώ το πλήρωμα είναι ασφαλές και δεν υπάρχει καμία απειλή για την ζωή του, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos.

Την νύχτα της 20ης Οκτωβρίου στο ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού τέθηκαν εκτός λειτουργίας η τουαλέτα και το σύστημα παροχής οξυγόνου Elektron-BM. Οι Ρώσοι κοσμοναύτες ειδοποίησαν αμέσως για τις βλάβες το κέντρο επιχειρήσεων. Οι εμπειρογνώμονες του Κέντρου επιχειρήσεων των διαστημικών πτήσεων έδωσαν οδηγίες στον Ρώσο κοσμοναύτη Σεργκέι Ρίζνικοφ για τις επισκευαστικές εργασίες στο σύστημα παροχής οξυγόνου Elektron-BM ενώ στον Ανατόλι Ιβανίσιν έδωσαν οδηγίες για την επισκευή της τουαλέτας.

Το σύστημα παροχής οξυγόνου Elektron-BM είχε τεθεί εκτός λειτουργίας στις 15 Οκτωβρίου και οι κοσμοναύτες κατάφεραν να το επισκευάσουν στις 17 Οκτωβρίου. Η τουαλέτα είχε επίσης τεθεί εκτός λειτουργίας στις 8 και 10 Οκτωβρίου.

Αυτή την στιγμή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό υπάρχουν δύο τουαλέτες: μια στο αμερικανικό τμήμα του σταθμού (η οποία είχε τεθεί εκτός λειτουργίας τον Νοέμβριο του 2019) και η δεύτερη στο ρωσικό τμήμα. Μια ακόμη τουαλέτα πρόκειται προστεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά την σύνδεσή του με την πολυλειτουργική άκατο εργαστήριο «Nauka», η εκτόξευση της οποίας προγραμματίζεται να γίνει εντός του 2020. Τουαλέτες υπάρχουν επίσης στο τμήμα του διαστημοπλοίου Soyuz-MC-16.

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό υπάρχουν αποθέματα οξυγόνου, ενώ στην αμερικανική άκατο Tranquility λειτουργεί αυτόνομο σύστημα παραγωγής οξυγόνου.

https://physicsgg.blogspot.com/2020/10/blog-post_21.html

11_3.thumb.jpg.0a9e297f1f7c7d9855f60958e04db246.jpg

1_2.thumb.jpg.3515d70c43e41ddf9187f57c90fe3779.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

H Σαουδική Αραβία επενδύει δισεκατομμύρια στο Διάστημα. :cheesy:

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι ενισχύει τη διαστημική βιομηχανία της με κονδύλια 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων την επόμενη δεκαετία, στο πλαίσιο προγράμματος διαφοροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης επενδύσεων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του έτους από τη Σαουδαραβική Επιτροπή Διαστήματος (SSC), η οποία συγκροτήθηκε με βασιλικό διάταγμα το 2018. Σε πρώτη φάση ο ετήσιος προϋπολογισμός των διαστημικών επιχειρήσεων σχεδιάζεται να ενισχυθεί κατά 2 δισ. ριγιάλ, περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια.

«Στους καιρούς που ζούμε, το Διάστημα καθίσταται θεμελιώδης κλάδος της παγκόσμιας οικονομίας, αγγίζοντας κάθε πλευρά της ζωής μα στη Γη. Οι διαστημικές επιχειρήσεις και η οικονομία του Διαστήματος αναμένεται να φτάσουν τα τρισεκατομμύρια ριγιάλ καθώς προχωρούμε προς το μέλλον» δήλωσε στο Reuters ο σουλτάνος Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ.

Γιος του Σαουδάραβα μονάρχη Σαλμάν, ο σουλτάνος πέταξε το 1985 με την αποστολή του διαστημικού λεωφορείου Discovery κατά την οποία τέθηκε σε τροχιά ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος του Arabsat. Έγινε έτσι ο πρώτος αστροναύτης αραβικής ή μουσουλμανικής χώρας.

Η Σαουδική Αραβία είναι ιδρυτής και μεγαλύτερος χρηματοδότησης του Arabsat, του Αραβικού Οργανισμού Δορυφορικών Επικοινωνιών, ο οποίος ιδρύθηκε το 1976.

Η SSC σχεδιάζει τώρα να υπογράψει συμφωνίες με άλλες χώρες που δραστηριοποιούνται στο Διάστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, η διαστημική βιομηχανία της χώρας αποφέρει απόδοση 1,81 ριγιάλ για κάθε 1 ριγιάλ που επενδύεται.

https://www.in.gr/2020/10/29/tech/h-saoudiki-aravia-ependyei-disekatommyria-sto-diastima/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης