Jump to content

Πόσο κακός barlow!!!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας. Εδώ και καιρό ημουν ανενεργός στο φόρουμ αλλά αυτό οφείλεται στην μη χρήση του τηλεσκοπίου λόγω σύννεφων η λόγω διακοπών. Επιτέλους μπορώ να θαυμάσω τον Άρη μέσα από το κορυφαίο televue plossl 8mm. Όταν βάζω όμως barlow το είδωλο είναι μεν σαφές ο δίσκος αλλά δεν φαίνονται επιφανειακά χαρακτηριστικά. Δεν φταίνε οι ατμοσφαιρικες συνθήκες οι οποίες είναι μια χαρά αλλά μάλλον ο Barlow που είναι ο εργοστασιακός. Λέω να πάρω τον x cel 2x της celestron και να έχω ένα αξιοπρεπές σετ απ για πλανήτες. Θέλω να μου πείτε αν φταίει όντως ο Barlow η κάτι άλλο.
"Κάθε αστέρι μπορεί να είναι ο ήλιος κάποιου". Carl Sagan.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε τίποτα σχεδόν δεν φταίει ο barlow που έχεις. Αν το τηλεσκόπιό σου είναι Skywatcher130/900, δηλ f /7,9 το καλύτερο είδωλο που θα δεις ποτέ στον Άρη, είναι με τον οξύτατο φακό TeleVue plossl 8mm που έχεις, χωρίς barlow, άντε και με κάποιον καλό 7mm ή το πολύ 6 mm σε ιδανικές συνθήκες. Ο Άρης έχει πολύ χαμηλό κοντράστ και "φτωχή" συγκριτικά επιφάνεια για να δώσει ικανοποιητική εικόνα με μεγέθυνση πολύ πάνω από 1x(διάμετρος τηλεσκοπίου). Γενικά, τις περισσότερες φορές δεν φαίνεται παρά μόνο το λαμπρό polar cup, ωστόσο η παρούσα περίοδος είναι η καλύτερη για την παρατήρηση χαρακτηριστικών του πλανήτη αφού βρίσκεται στην κοντινότερη απόστασή του από τη Γη και επίκειται άμεσα και η αντίθεσή του.

Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις barlow 2x για πλανητική παρατήρηση με το παραπάνω τηλεσκόπιο, χρησιμοποίησε καλύτερα έναν φακό μεταξύ 12 και 15 mm.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμφωνώ με τον Στέφανο. Την καλύτερη εικόνα για τον Άρη με το τηλεσκόπιο σου θα την έχεις μεταξύ 8 και 6mm.

Αν θέλεις να αγοράσεις κάτι πάρε τον 6 PLOSSL WA της SW. Έχει 74 Ευρώ στο πλανητάριο.

https://www.planitario.gr/catalog-eshop/telescope-accessories/eyepieces/plossl-6mm-wa-o-31-8mm.html

 

Το 8mm της ΤV που έχεις είναι υπέροχο.

Με Barlow προσπάθησε με αυτό να δεις την Σελήνη και τον Κρόνο. Με καλές συνθήκες θα έχεις σχετικά καλά είδωλα.

Στο ίδιους στόχους θα είχες καλύτερα αποτελέσματα με τον Barlow + ένα καλό 10mm Plosll. Σαν το σχέδιο του 8 της TV που έχεις. Όχι σαν τον 6 της SW που σου πρότεινα. Διότι αυτός έχει ενσωματωμένο Barlow μέσα του.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ok καταλαβα αυτο που λετε οτι λογω μεγαλης μεγεθυνσης δεν φαινεται σαφες ειδωλο. Εγω σκεφτομουν να παρω τον 12μμ φακο της sw και μαζι τον barlow 2x x cel της celestron. Θεωρειται οτι με αυτο θα βλεπω καλυτερα. Και οντως ο αρης ειχε μεγαλη διαφορα με τον 8μμ της televue.
"Κάθε αστέρι μπορεί να είναι ο ήλιος κάποιου". Carl Sagan.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Ο Άρης έχει μεταβαλλόμενη φωτεινότητα και κοντράστ,ανάλογα με την θέση του και τις αμμοθύελλές του.Η φωτεινότητα και το κοντράστ αυξάνονται αρκετά όταν πλησιάζει κάθε 2 χρόνια την Γη,ιδιαίτερα την περίοδο της αντίθεσής του,όπως αυτές τις μέρες.

Με την αυστηρή προϋπόθεση να ΜΗΝ υπάρχουν αμμοθύελλες μεγάλης έκτασης στην επιφάνειά του.Οποιαδήποτε αμμοθύελλα θα μειώσει ανάλογα και το κοντράστ,μέχρι του να κρύψει την επιφάνεια,όπως έγινε το καλοκαίρι του 2018,αφήνοντας μόνο τους πόλους του καθαρούς...

Χωρίς αμμοθύελλες και στην κατάλληλη θέση του Άρη,φαίνονται οι δομές της επιφάνειάς του,εκτός απο τους λευκούς πόλους του,ειδικά η Μεγάλη Κοιλάδα (γεωλογικό ρήγμα είναι)-Valles Marineris,που είναι εξαιρετικά θεαματική με μεγαλύτερα τηλεσκόπια όμως...

Η μεγέθυνση που θα τον δεις καθαρά εξαρτάται εκτός απο την ποιότητα των οπτικών και την διάμετρο του κατόπτρου,και απο την ποιότητα της ατμόσφαιρας του ουρανού που παρατηρείς,δηλ.την Διαύγεια και το Seeing!

Οι διαφορές στην ποιότητα του ειδώλου που θα πάρεις είναι μεγάλες,ανάλογα κυρίως με αυτούς τους δυο παράγοντες!

Αυτό θα καθορίσει και την μέγιστη μεγέθυνση που θα βάζεις συνήθως,και θα είναι κάτω απο το 2x της διαμέτρου,δηλ.τα 260x.

Αυτή τη μεγέθυνση μόνο με πάρα πολύ καλό ουρανό σε πολύ λίγες περιπτώσεις μπορείς να πιάσεις οριακά...

Σε πολύ καλές συνθήκες διαύγειας και seeing μπορείς να δεις τον Άρη με το τηλεσκόπιό σου που είναι διαμέτρου 130mm,μέχρι περίπου 200x και χρήση ειδικού φίλτρου.

Δηλ.130x-200x είναι οι ωφέλιμες μεγεθύνσεις σε πολύ καλές ατμοσφαιρικές συνθήκες,το ξανατονίζω!

Θα βοηθήσει θεαματικά στην αύξηση του κοντράστ του Άρη και επίτευξη καθαρότερης εικόνας,ένα ΠΟΙΟΤΙΚΟ φίλτρο μείωσης της φωτορύπανσης όπως το Baader Neodymium (Moon & Skyglow),λόγω της παρουσίας έντονων κόκκινων και πορτοκαλί αποχρώσεων στην επιφάνεια του Άρη.

Μειώνει την υπερβολική φωτεινότητα και αυξάνει θεαματικά το κοντράστ του Άρη,αναδεικνύοντας λεπτομέρειες της επιφάνειάς του!

 

Αν μένεις σε περιοχή που η φωτορύπανση έχει κοκκινο-πορτοκαλο-κίτρινες αποχρώσεις,δηλ.οφείλεται σε φώτα θερμοκρασίας χρώματος κάτω απο 3000Κ,όχι λευκά led δηλ.θα μειώσει αισθητά και την φωτορύπανση,την γκριζάδα του ουρανού και θα αυξήσει το κοντράστ.

Εννοείται οτι κάνουν και ανάλογα φίλτρα άλλων εταιριών φτάνει να είναι ποιοτικά.Τα φθηνά φίλτρα ΔΕΝ κάνουν δουλειά!

Ανεξάρτητα πάντως απο την απόχρωση της φωτορύπανσης,τα εν λόγω φίλτρα κάνουν καταπληκτική δουλειά στην αύξηση του κοντράστ του Άρη.

Φιλικά-Κώστας :)

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης