Jump to content

" Έφυγε " ο αστρονόμος Πέτρος Ροβίθης


Προτεινόμενες αναρτήσεις

" Έφυγε " σήμερα ο αγαπητός μου θείος, αστρονόμος Πέτρος Ροβίθης

 

 

 

Ο Δρ. Πέτρος Ροβίθης γεννήθηκε στην Κρήτη και σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο πήρε διδακτορικό στην αστρονομία. Εργάστηκε σαν καθηγητής στο "Λύκειο ο Κοραής" Ηρακλείου και στο κολλέγιο Pearce της Αγ. Παρασκευής, ως βοηθός στο Εργαστήριο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αστρονόμος του Ιδρύματος Ευγενίδου και αστρονόμος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Παρακολούθησε δεκάδες ειδικών σεμιναρίων και συνεδρίων με πολλές ανακοινώσεις. Ήταν μέλος της IAU και της ΕΛΑΣΕΤ και επίτιμο μέλος της Εταιρίας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, στο περιοδικό της οποίας διατηρούσε μόνιμη στήλη.

Κατά την υπηρεσία του, ασχολήθηκε ερευνητικά με τον Ήλιο, τη Σελήνη, τους πλανήτες, τα διάχυτα νεφελώματα και ιδιαίτερα με τους μεταβλητούς αστέρες, όπου διέπρεψε ως παρατηρητής και μελετητής των εκλειπτικών ζευγών αστέρων και συμμετείχε ως επικεφαλής ή μέλος σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων. Τέλος δε ασχολήθηκε με την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των θετικών Επιστημών.

Δημοσίευσε περισσότερες από 200 εργασίες και μονογραφίες σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και απέσπασε εκατοντάδες αναφορές στο έργο του. Από την αρχή της σταδιοδρομίας του ασχολήθηκε με την εκλαΐκευση της Αστρονομίας με εκατοντάδες άρθρα, με επτά βιβλία, με τη συγγραφή όλων σχεδόν των σχετικών λημμάτων της Εγκυκλοπαίδειας Υδρία, με την επιμέλεια εκδόσεων και πλήθος ομιλιών σε ακροατήρια, στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Για την μακροχρόνια προσφορά του τιμήθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

 

 

 

 

Καλο σου ταξίδι στ' άστρα θείε μου

46048.jpg.f530d9e3fc61be055985b32415a00680.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απο τα πρωτα εκλαικευμενα βιβλια αστρονομιας που διαβασα. Υπαρχουν ακομα στη βιβλιοθηκη μου..

Καλο ταξιδι κι ενα μεγαλο ευχαριστω!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εξαιρετικός εκλαϊκευτής της Αστρονομίας!Σημαντική η προσφορά του στην διάδοση της Αστρονομίας στο ευρύ κοινό!

Το βιβλίο του "Αστρονομία για όλους" ήταν το πρώτο εκλαϊκευτικό που διάβασα,πριν πάρα πολλά χρόνια...

Ας είναι αιωνία η μνήμη του και αναπαυμένη η ψυχή του!

Με αγάπη-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια μεγαλη μορφη της αστρονομιας στην Ελλαδα. Μετα τον κορυφαιο ολων Κωνσταντινο Χασαπη ειναι αυτος που εφερε την μητερα των επιστημων στα σπιτια των Ελληνων [ σε οσα βεβαια ανοιξαν τις πορτες τους... ] Κι ομως αυτος ο τεραστιος επιστημονας με την μοναδικη του προσφορα [ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ εκδοσεις Ωρορα, και μονο αυτο να ειχε γραψει θα εφτανε ] εφυγε απο κοντα μας και δεν ασχολειται κανεις σ αυτη τη χωρα που πριν 2000 χρονια δοξαζε τον σημαντικο και περιφρονουσε τον ασημαντο, αλλα σημερα κανει το ακριβως αντιθετο... Εφυγε ο Ροβιθης ρεεεεεεεεεεε ξυπνα αγραμματε Ελληνα ! Ενας τιτανιος ανθρωπος κι οχι ενας πρεζακιας τραγουδιστης της πλακας που φουνταρε τ αμαξι του το 2016 κι απο τοτε εχει γινει θρυλος στα ραδιοφωνα χωρις να εχει προσφερει στην Ελλαδα ΤΙΠΟΤΑ. Ξυπνα Ελληνα και τιμα τους αξιους, απο κει ξεκινανε ολα τα προβληματα σου, απο την αμαθεια που σε δερνει.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Από τα πρώτα βιβλία αστρονομίας που έπιασα στα χέρια μου ήταν το "Αστρονομία για Όλους" και "'Αρης, ο Κόκκινος Πλανήτης" του Πέτρου Ροβίθη. Αυτά βέβαια πριν το Ίντερνετ, όταν τα τηλέφωνα είχανε ακόμα καντράν και τα βιβλία δεν βγαίνανε σε pdf.

 

Δεν ξεχνιούνται αυτά..

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έτυχε να γνωρίσω αυτόν τον υπέροχο Άνθρωπο και επιστήμονα

Καλό ταξίδι κ. Καθηγητά.

DSC01265.thumb.JPG.a72615013a0f75ac9c686dc233560608.JPG

Γεώργιος Ε. Μιχαήλ

ΜΕΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΒΟΛΟΥ

www.astronomos.gr

http://amateur-skopelos-observer.blogspot.gr/

http://volnet.gr/home/index.html

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Εξαιρετικός, βοήθησε στη διάδοση της Αστρονομίας στην Ελλάδα όσο λίγοι. Ακόμα θυμάμαι άρθρα και βιβλία του από τότε που ήμου μαθητής Γυμνασίου. Αιωνία η μνήμη του

Σκόρπιες σκέψεις:

 

http://ngc253.blogspot.com/

travel... without movement...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 7 μήνες αργότερα...

Με καθυστέρηση 8 μηνών έμαθα αυτές τι ημέρες ότι έφυγε το κ. Ροβίθης. Πολύ λυπάμαι για την απώλειά του και θερμά συλληπτήρια στην οικογένειά του.

 

Ιδιαίτερα με θλίβει η απώλειά του, μιας και μέσα από το γράψιμό του, με το βιβλίο του «Αστρονομία για όλους» των εκδόσεων ΩΡΩΡΑ ήταν το «καύσιμο» γνώσης που χρειαζόμουν μαθητής γυμνασίου το 1991 ώστε να κάνω τα πρώτα σταθερά βήματα στην κατανόηση της επιστήμης της αστρονομίας. Ήταν εκείνη τη εποχή, που Ελληνικά βιβλία αστρονομίας σπάνιζαν και οι συγγραφείς τους όσοι υπήρχαν ήταν τότε, μαζί και ο κ. Ροβίθης, λόγο που δεν υπήρχε ακόμη μεγάλος αριθμός ανθρώπων που ασχολούταν καθώς και δεν υπήρχαν κοινωνικά δίκτυα, δεν απολάμβαναν την αναγνώριση που τους άξιζε.

 

Θυμάμαι κάπου το 2016 ή 17 που τον συνάντησα για πρώτη μου φορά και μιλήσαμε σε μια εκδήλωση στο Ευγενίδιο και πόσο πολύ είχα χαρεί, σαν να έβλεπα ένα pop star της εφηβείας μου.

 

Πολύ λυπάμαι καλό ταξίδι στα άστρα που τόσο αγαπούσατε και μας μεταδώσατε...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης