Jump to content

προτασεις για αξεσουαρ ευθυγραμμισης newtonian


Προτεινόμενες αναρτήσεις

καλησπερα στην ομαδα.

Ως κατοχος ενος refractor 90mm το τελευταιο 4μηνο και εντυπωσιασμενος απο τις παρατηρησεις νιωθω ετοιμος για το επομενο βημα , ενα dob skywatcher 10 inch.

Επειδη το set δεν περιλαμβανει καποιο οργανο ευθυγραμμισης των οπτικων, θα ηθελα να μου προτεινετε καποιο αξιοπιστο και ευκολο γιατι ειμαι τελειως αρχαριος. Την περιπτωση laser collimation την εχω αποκλεισει λογω πιθανης αποκλισης της δεσμης laser.

αυτο ειναι καλο/αρκετο για collimation?

https://www.planitario.gr/eidiko-prosofthalmio-euthugrammishs-katoptrou-o31-8mm.html

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλύτερο είναι το Concenter,διότι κάνει ακριβέστερη ευθυγράμμιση του δευτερεύοντος κατόπτρου:

https://www.planitario.gr/omokentriko-prosofthalmio-euthugrammishs-gia-neutwneia-thleskopia-2-intswn.html

Το 10",f/4.7 λόγω μικρού εστιακού λόγου,χρειάζεται την ακριβέστερη δυνατή ευθυγράμμιση.

Όταν γίνει σωστά,δεν κάνει αισθητό σφάλμα κόμης ώστε να χρειαστεί paracorr (coma corrector).

Φιλικά-Κώστας :)

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αντίθετα με τη δημοφιλή άποψη στο φόρουμ, δεν μου αρέσει το concenter. Εϊχε περάσει από τα χέρια μου όταν είχε πρωτοβγει στην αγορά και ενώ είναι εξαιρετικό στο f/6 και f/8, από f/5 και κάτω νομίζω ότι μπορεί να μπερδέψει έναν αρχάριο. Ο λόγος είναι ότι για τo concenter ολα πρέπει να είναι ...ομόκεντρα, ενώ σε γρήγορους εστιακούς λόγους το offset του δευτερεύοντος χαλάει την ...ομόκεντρη εικόνα (βλ. σχήμα).

 

Άλλοι πάλι έχουν να πουν μόνο καλά λόγια για το concenter. Στα νευτώνεια που έχω, χρησιμοποιώ το laser του Glatter και το tublug, αλλά στο βαλιτσάκι βρίσκεται και ένα κλασικό cheshire. Aν ξεκινούσα τώρα θα προτιμούσα το cheshire σαν αυτό του πλανητάριου για το δευτερεύον (μακριά από φθηνο-laser για αυτή τη δουλειά) και την μέθοδο του barlowed laser για την ευθυγράμμιση του πρωτεύοντος.

 

Όσον αφορά στην κόμη: σε ευρυγώνιους 1.25" σε μεσαιες και μικρές εστιακές υπάρχει, αλλά δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή. Σε 2ιντσους ευρυγώνιους σε μεγάλες εστιακές όμως είναι αισθητή. Βέβαια, είναι υποκειμενικό το θέμα ειδικά για το f/4.7: άλλοι θεωρούν ότι ο διορθωτής είναι απαραίτητος, άλλοι όπως ο Κώστας παραπάνω θεωρούν ότι δεν χρειάζεται. Στην πορεία όσο χρησιμοποιείς το τηλεσκόπιο θα κρίνεις αν σου χρειάζεται ή όχι.

 

Με το καλό να παραλάβεις το 10άρι και καλές παρατηρήσεις! Εϊναι εξαιρετικό τηλεσκόπιο και σοφή επιλογή ως προς το λόγο ευκολίας μεταφοράς και φωτοσυλλεκτικότητας.

post-17988-133877765513.png.ef3d6dcc2bae1c3da36d9948fa4ef91b.png

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να καταλαβω, η ευθυγραμμιση περιλαμβανει τοσο το πρωτευων οσο και το δευτερευων κατοπτρο, σωστα? Το concenter ειναι αρκετο για πληρη ευθυγραμμιση ή χρειαζεται και αλλο αξεσουαρ?

Ποσο ευκολο ειναι να το χρησιμοποιησει ενας αρχαριος? υπαρχει καποιο video στο youtube ή οδηγιες γενικοτερα?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν γνωριζω για το concenter. Πρεπει να ευθυγραμμισεις το δευτερευον με τον εστιαστη το προτευον με το δευτερευον και νομιζω το προτευον με τον εστιαστη δεν πολυθυμαμαι γιατι το μικρο μου τηλεσκοπιο δεν χρειαστει πολυ ευθυγραμμιση.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κανονικά η σειρά είναι:

1. Eυθυγράμμιση εστιαστή με 2ον (το κάνεις 1 φορά)

2. Eυθυγράμμιση 2ον με 1ον

3. Ευθυγράμμιση 1ον

 

Το Concenter είναι ένα εργαλείο που κυρίως είναι χρήσιμο στην ευθυγράμμιση του δευτερεύοντος με το πρωτεύον ή με τον εστιαστή. Την ευθυγράμμιση με τον εστιαστή δεν ξέρω αν μπορείς να την κάνεις με άλλο εργαλείο. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για το πρωτεύον αλλά θέλει μια σχετική εξοικείωση γιατί είναι εύκολο να μπερδευτείς με τις αντανακλάσεις των κύκλων και το θέμα του offset όπως λέει ο Ηλίας παραπάνω.

 

Το απόλυτο εργαλείο ευθυγράμμισης για μένα είναι το Glatter με Tublug. Εύκολο στη χρήση, γρήγορη ευθυγράμμιση, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και μέρα και νύχτα (το Concenter μόνο τη μέρα) και κυρίως ακρίβεια που δεν τη δίνει κανένα άλλο laser.

 

Πάντως θεωρώ ότι το Concenter δεν θα πρέπει να λείπει από κανένα ερασιτέχνη που έχει νευτώνειο γιατί κάποια στιγμή θα του χρειαστεί όταν πχ θα θέλει να καθαρίσει το δευτερεύον ή αν θέλει να βγάλει τον εστιαστή για κάποιο λόγο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα έχουμε πει πολλαπλώς όλα αυτά τα χρόνια αλλά πρέπει να τα λέμε ξανά για τους νέους φίλους. Τα έχω και τα 2 εργαλεία (Concenter και το set Glatter 2" /Tublug 2") πολλά χρόνια και έχουν αποδείξει την αξία τους άπειρες φορές.

 

Θα λυπήσω τους νέους φίλους μας κάπως που ψάχνονται για αγορά laser, όμως αυτό που θα σας πω είναι γεγονός. Τα απλά laser εργαλεία ευθυγράμμισης ΔΕΝ κάνουν δουλειά και είναι αυτά που έχουν προσδώσει την κάκιστη φήμη στα εργαλεία laser γενικώς.

 

Τα πια αξιόπιστα laser ΔΕΝ είναι τα φθηνιάρικα που δίνουν μαγαζιά όπως το Πλανητάριο και άλλα στην Ευρώπη.

Ούτε αυτό λοιπόν

https://www.planitario.gr/eidiko-prosofthalmio-euthugrammishs-laser-colli-mark-iii.html

Ούτε και αυτό

https://www.planitario.gr/prosofthalmio-euthugrammishs-laser-collimator.html

 

Θα πρέπει να πληρώσετε αρκετά παραπάνω για εργαλεία που θα σας μείνουν για μια ζωή και είναι εγγυημένα, αξιόπιστα και καραδοκιμασμένα.

 

Ένα από αυτά λοιπόν

http://www.collimator.com/category/laser-collimators

μαζί με το Tublug που κάνει barlowed ευθυγράμμιση στο πρωτεύον

http://www.collimator.com/category/barlowed-collimation

 

Εναλλακτικά, κορυφαίας ποιότητας είναι και το Kendrick από τον Καναδά:

https://telescopes.net/store/2063-1-25-inch-laser-collimator.html

Είχαν και το 2ιντσο αλλά δεν το βρήκα να πουλιέται τώρα..

https://www.adorama.com/kdlc2.html

Το έχω δει εν δράσει το Kendrick (το είχε και ο αγαπημένος μας Νικολιδάκης που έφυγε στο 20ιντσο..) και ήταν φοβερής ποιότητας και αποτελέσματος.

 

Εν ολίγοις, πριν βιαστούμε να καταρρακώσουμε τα laser (γίνεται κατά κόρον από ορισμένους στο forum, δυστυχώς), να έχουμε εμπειρία χρήσης από τα ακριβά μεν αλλά άριστα Glatter/Kendrick. Κοστίζουν αλλά είπαμε, για μια ζωή!

 

Το Concenter...τι να πω, πίνω νερό στο όνομά του. Δοκιμάστε να βγάλετε για τον οποιονδήποτε λόγο το δευτερεύον, για πλύσιμο π.χ. όπως έχω κάνει ορισμένες φορές, και δείτε εκείνη την στιγμή της επανατοποθέτησης και αρχικής ευθυγράμμισης με τον εστιαστή ΠΟΣΟ αναντικατάστατο εργαλείο είναι και ελάτε να μας πείτε εδώ. Δεν το συζητώ, πρέπει όντως να το έχουν όλοι στα βασικά αξεσουάρ, ειδικά με τα Νευτώνεια κατοπτρικά όργανα!

Και για το πρωτεύον γίνεται πολύ καλή ευθυγράμμιση αλλά πρέπει να γίνεται με 2 άτομα ή θα πρέπει να τρέχετε μπρος/πίσω στον σωλήνα γιατί δεν έχετε οπτική επαφή του τι μεταβάλλετε εκείνη την στιγμή.

 

Έχοντας τεστάρει και τις 2 μεθόδους με star test στο κατόπιν, μπορώ να δηλώσω εγγυημένα πως είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει και μπορείτε να αποκτήσετε. Όσοι αφορίζουν τα laser και βγάζουν κακή φήμη, περαστικά τους. Απλά δεν έχουν δει ποτέ τα αξιόπιστα και ακριβά όργανα τι αποτέλεσμα έχουν.

 

Σαν να λέω πως ακούω τέλειο ήχο από ηχεία για υπολογιστή και να λέω πως δεν παίζει να υπάρχει καλύτερος ήχος ή/και να τα κατηγορώ πως ο ήχος δεν είναι καλός...μέχρι να ακούσω τον ίδιο ήχο από ηχεία Hi-Fi της Harman Kardon και άλλων ακριβών μαρκών και να μείνω λαλάκας...

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν και πολύ νέος στο χώρο θα πω και γω όχι τοσο στο laser

Έφτιαξα ένα μόνος στον τόρνο με αρκετές βίδες γύρω του για να μπορώ να το καλιμπραρω όσο καλύτερα γίνεται

Έφτιαξα επίσης και ένα ομοκεντρικο προσοφθαλμιο!

Πρώτα ρύθμισα εστιαστη με δευτερεύον (όπου έκανα και πατέντα γιατί από το εργοστάσιο για εμένα ήταν λάθος το πως καθόταν! Πότε δεν κατάφερα να δω σωστά ολόκληρο κεντραρισμενο τον δευτερεύον στον εστιαστη πριν την πατέντα)

Μετά τον δευτερεύον με τον πρωτεύον

Και τέλος το πρωτεύον!

Το τηλεσκόπιο μου είναι 4.4 και στο τελείωμα του ή εικόνα που έβλεπα από το ομοκεντρικο προσοφθαλμιο ήταν η παραπάνω! Και χαίρομαι πολύ!

Άρα θα συμφωνισω και γω σε ένα καλό Concenter που όπως αναφέρθηκε ίσως σε f5 και κάτω μα δυσκολέψει μερικους

Σίγουρα ένα laser όμως βοηθάει για να τα φέρεις όλα σχετικά γρήγορα και μετά να κάνεις τις τελικές σου μικρορυθμισεις για να έχεις το τελειο και επιθυμητό αποτέλεσμα

 

Αυτά από έναν νέο στον χωρο

Αν κάνω κάπου λάθος διορθώστε με!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εάν έχεις φθηνό laser και δεν έχεις αναβαθμιστεί (ακόμη), τότε καλύτερα να ακολουθείς τη μέθοδο barlowed. Η οποία σε εμένα λειτουργούσε μόνο με φθηνό laser, λόγω του ότι συνήθως είναι ισχυρότερα επειδή αδιαφορούν για τις πιστοποιήσεις.

 

http://astro.neutral.org/eq/col.html

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά μην ήμαστε υπερβολικη με την ευθυγράμμιση και περισσότερο με τα όργανο ευθυγράμμισης.

Το τηλεσκοπιο για εναν αρχαριο κανει 500ευρω δεν μπορει να δωσει 300 ευρω για collimation,καλυτερα να αγορασει ενα καλο προσσοφθαλμιο.Το οτι θα κανεις την τελεια ευθυγράμμιση αυτο ειναι ηθικη ικανοποιηση για να δικαιολογισεις και τα χρηματα που πέταξες. Εχω κανει και τελεια ευθυγραμμιση και πολυ βιαστικη ακόμα και καθολου κατα την μεταφορα στο αυτοκινητο και το στήσιμο δεν υπαρχει διαφορα κανεις πολυ καλα την δουλεια και με ενα όργανο τον 20 ευρω. Μην ημαστε λοιπον τοσο πολυ τελειομανείς.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δε θα διαφωνήσω για το πόσο! Έχεις απόλυτο δίκιο! Όταν μπορεί να το έχεις πάρει και μεταχειρισμένο γιατί δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα για ένα καινούριο!

Ποια η διαφορά σε μια τέλεια ευθυγράμμιση (σίγουρα μετράει και τι τηλεσκόπιο είναι, αργό γρήγορο κλπ) και μια οχι τόσο καλή;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν έχω δει καμία διαφορά, ειναι σαν να εχεις στοχευσεις σε ενα νεφέλωμα και να προσπαθεις να πεισεις τους φιλους σου να το δουν με λοξή ματιά και αυτο να μην φαινεται χαχαχα (να να ρε φαινεται δεν το βλεπεις, κοιτα λιγο λοξά, πλάγια, δεν βλεπεις σαν ενα συνεφάκη ειναι αχνό) εκτος και αν εχει ξεφύγει τελειως,εχει μετατοπιστεί ο καθρέπτες. Το δικό μου ειναι F5
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ευχαριστω για τις απαντησεις. Μιας που οπως αναφερετε οτι το concenter ειναι ή θα ειναι καποια στιγμη απαραιτητο αξεσουαρ και μιας που ειναι και οικονομικα προσιτο, προσανατολιζομαι σε αυτο. Υπαρχουν καπου οδηγιες με σχηματα, φωτο ή καποιο βιντεο με walkthrough πως γινεται η ευθυγραμμιση με concenter?
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδή παραπάνω περιγράψαμε το "απόλυτο" εργαλείο και για να μην αδικήσουμε και τις άλλες λύσεις που υπάρχουν, ναι εννοείται ότι υπάρχουν πολύ πιο φτηνά εργαλεία που κάνεις τη δουλειά σου αρκετά καλά. Το πιο απλό εργαλείο πριν την "έφοδο" των laser είναι το κλασσικό φιλμοκαπάκι με μια τρύπα στη μέση το οποίο εφαρμόζει ακριβώς στον εστιαστή 1,25". Το φτιάχνεις μόνος σου, δεν κοστίζει τίποτα και δουλεύει με τον ίδιο τρόπο όπως το concenter μόνο που δεν έχει ομόκεντρους κύκλους.

 

Παλιά είχα γράψει ένα μικρό οδηγό για το Concenter, ελπίζω να σε βοηθήσει:

https://astronomy-with-your-hands.blogspot.com/2015/07/blog-post.html

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά μην ήμαστε υπερβολικη με την ευθυγράμμιση και περισσότερο με τα όργανο ευθυγράμμισης.

Το τηλεσκοπιο για εναν αρχαριο κανει 500ευρω δεν μπορει να δωσει 300 ευρω για collimation,καλυτερα να αγορασει ενα καλο προσσοφθαλμιο.Το οτι θα κανεις την τελεια ευθυγράμμιση αυτο ειναι ηθικη ικανοποιηση για να δικαιολογισεις και τα χρηματα που πέταξες. Εχω κανει και τελεια ευθυγραμμιση και πολυ βιαστικη ακόμα και καθολου κατα την μεταφορα στο αυτοκινητο και το στήσιμο δεν υπαρχει διαφορα κανεις πολυ καλα την δουλεια και με ενα όργανο τον 20 ευρω. Μην ημαστε λοιπον τοσο πολυ τελειομανείς.

 

Συμφωνώ πως το κόστος είναι πιο μεγάλο από το κανονικό. Το είπα και μόνος μου άλλωστε. Όμως αξίζει αν εμβαθύνεις στο χόμπυ και μείνεις τελικά με κάποιο Νευτώνειο κατοπτρικό τηλεσκόπιο. Μην ξεχνάμε πως είναι μια επένδυση που μένει για μια ζωή και λειτουργεί μακροπρόθεσμα σε ό,τι τηλεσκόπιο και να αποκτήσουμε στο μέλλον.

 

Βασικά όλο αυτό το έγραψα όχι τόσο για τους αρχάριους, αλλά για να βάλουν επιτέλους στο ξερό τους κεφάλι τι ισχύει με τα laser όλοι αυτοί που είναι πολέμιοι αυτών των οργάνων. Σχηματίζουν γνώμη από τα φθηνιάρικα που πουλάει το Πλανητάριο και το κάθε άλλο μαγαζί που τα εμπορεύεται και αναμασάνε συνέχεια μια λάσπη για τα laser, τσουβαλιάζοντας όλα τα laser, ακόμη και τα ακριβά. Θα τους στεναχωρήσω αλλά αυτά που λένε είναι π@π@ρ1es και δεν ισχύουν, τα έχουμε φάει χρόνια τώρα με το κουτάλι τα laser. Προσωπικά έχουν περάσει από τα χέρια μου όλες οι κλάσεις (φθηνιάρικα, μεσαίας κλάσης) μέχρι να καταλήξω στα τωρινά που έχω.

 

Οπότε Σείριε (Χρήστος το όνομα; δεν θυμάμαι! Μου είχες φτιάξει το 2" clickclock με βόλτες θυμάμαι πριν χρόνια!) δεν είναι ηθική ικανοποίηση απλώς, θα σε στεναχωρήσω. Δεν πέταξα καθόλου χρήματα, ίσα ίσα, κάθε φορά που τα χρησιμοποιώ αλλά και όσοι άλλοι τα έχουν ήδη, ξέρουμε πολύ καλά πως είναι MONEY WELL SPENT. Τα αγόρασα συνειδητά και δεν ήταν άστοχη αγορά, ευτυχώς είμαι πολύ ψείρας και κάθε αγορά την διυλίζω στο έπακρο μέχρι να προχωρήσω σε αυτήν, ρώτα αυτούς που με ξέρουν καλά.. Η ευθυγράμμιση των 20 ευρώ είναι όπως το είπες...των 20 ευρώ!

 

Επειδή έχουμε το ίδιο τηλεσκόπιο δεν μπορείς να είσαι αντικειμενικός...ξέρεις πολύ καλά πως το SW 12" flextube κρατάει σε απίστευτο βαθμό την ευθυγράμμιση κατά την μεταφορά και όντως, και εγώ το ευθυγραμμίζω σπάνια πια γιατί κάθε φορά που ελέγχω την ευθυγράμμιση (και με star test στο τέλος), είναι άψογη σε βαθμό που με εντυπωσιάζει τρομερά ένα κινέζικο όργανο που αγόρασα το 2009!. Όσες φορές όμως αυτές τις λίγες, χρειάστηκε να το κάνω ήταν υποδειγματικό το αποτέλεσμα με τα εργαλεία αυτά... και πολύ εύκολο!

Δες τι απεικόνιση στο δαχτυλίδι έχει το 2" Tublug του Glatter στην barlowed ευθυγράμμιση για το πρωτεύον και τι έχουν τα άλλα φθηνά και έλα πες μου...ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ! Για να μην αναφερθώ στο απίστευτα άψογο φινίρισμα και κατασκευή που έχουν, με μηδενικό τζόγο στον εστιαστή και την τέλεια εφαρμογή. Όταν βάζεις το laser εντός του Tublug, ακούς τον αέρα να φεύγει, τόσο τέλεια εφαρμόζει, το όργανο είναι άλλης κλάσης και αποτελέσματος, δεν είμαστε τρελοί, ούτε βλαμμένοι όσοι τα πήραμε. Τα πεταμένα λεφτά στα οποία αναφέρεσαι είναι στα φθηνιάρικα, συγκριτικά πάντα μιλώντας.

 

Οπότε όπως καταλαβαίνεις, δεν είναι θέμα τελειομανίας, είναι το κάτι παραπάνω έως πολύ παραπάνω που ναι, δεν θα πάρει ο αρχάριος αρχικά. Αν προχωρήσει όμως και αλλάξει και κάνα δυό Νευτώνεια τηλεσκόπια, νομίζω πως αξίζει με το παραπάνω. Μέχρι να πεθάνει ο καημένος ο Glatter είχε καλύτερες τιμές, λογικές στην δική του επιχείρηση. Την πήρε την μπίζνα η Starlight Instruments και πήγαν οι ηλίθιοι τις τιμές των εργαλείων του Glatter στο Θεό!!

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΛΑΘΟΣ ΠΟΣΤ, ΑΝΔΡΕΑ ΣΒΗΣΤΟ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ
«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μέχρι να πεθάνει ο καημένος ο Glatter είχε καλύτερες τιμές, λογικές στην δική του επιχείρηση. Την πήρε την μπίζνα η Starlight Instruments και πήγαν οι ηλίθιοι τις τιμές των εργαλείων του Glatter στο Θεό!!

 

Δεν είναι ηλίθιοι Τάσο, απλά ..πονηροί, γιατί δεν μπορεί ο μακαρίτης ο HowieGlatter μόνος του να είχε περιθώριο κέρδους στη μισή τιμή και η SI με τεράστια υλικοτεχνική υποδομή να μην βγαίνει. Γι αυτή τους την κίνηση η SI έχει χάσει πολλούς πόντους και στις ΗΠΑ. Νέο business plan γαρ...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτο που λέω ειναι Τάσο οτι δεν αμφιβάλω για το πανάκριβο concenter και σαφώς καλύτερο απο αυτα που ξέρουμε, αλλα και με οποιοδήποτε κάνουμε την δουλεια μας, εστω και με αστοχεία, αυτο δεν το ξέρω εγω βλεπω την κοκκινη κουκίδα στο κεντρο και λεω οτι ήμαστε καλά, δεν με ενδιαφέρει τι γίνεται παραπέρα γιατι βλεπω τέλεια τα αστέρια και τα βλέπω τα ίδια με αυτον που εδωσε 300 ευρω για concenter. Οταν έχεις Twist-Lock( ClickLock) αντάπτορα στον εστιαστή δεν υπάρχει τζογος. αυτο θα ήταν καλύτερη επένδυση και πολυ καλή αναβαθμιση για οποια δίποτε τηλεσκοπια με λιγα χρήματα.Εχω τον Antares 2" to 1.25" Twist-Lock. Την πατέντα με το σπείρωμα στον εστιαστη μου το έκλεψε η Baader και τα πουλάει 150 ευρω. χαχαχαχα
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

.Την πατέντα με το σπείρωμα στον εστιαστη μου το έκλεψε η Baader και τα πουλάει 150 ευρω. χαχαχαχα

Έτσι ακριβώς! :cheesy:

Και τον δικό μου τον cliklock στο παλιό μου 16αρι εσύ μου τον έφτιαξες! Να εισαι πάντα καλά!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης