Jump to content

Διαστημική Εξερεύνηση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

20ή επέτειος της επανδρωμένης πτήσης του ISS. :cheesy:

Στις 2 Νοεμβρίου 2000, το επανδρωμένο όχημα μεταφοράς Soyuz TM-31 (TPK) αγκυροβόλησε στη μονάδα εξυπηρέτησης Zvezda του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Εκείνη την ημέρα, το διεθνές πλήρωμα της πρώτης μακροχρόνιας αποστολής άρχισε να λειτουργεί σε τροχιά, η οποία σηματοδότησε την έναρξη της περαιτέρω 20ετούς λειτουργίας του ISS σε μόνιμο επανδρωμένο τρόπο.

Η αποστολή ISS-1, που αποτελείται από τον διοικητή William Shepherd, τον πιλότο του διαστημικού σκάφους Γιούρι Γκίντσενκο και τον μηχανικό πτήσης Σεργκέι Κρίκαλεφ, διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι κοσμοναύτες επανενεργοποίησαν τον κύριο εξοπλισμό των μονάδων Zarya, Zvezda και Unity, τοποθέτησαν τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό, ενεργοποίησαν συστήματα υποστήριξης ζωής και επικοινωνίες με κέντρα ελέγχου εδάφους και ανέλαβαν επίσης δύο ρωσικά πλοία προόδου-M και τρία αμερικανικά λεωφορεία με αποστολές επίσκεψης, κατά τη διάρκεια των οποίων το εργαστήριο της NASA Destiny εντάχθηκε στον υπό κατασκευή σταθμό. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε μια σειρά προγραμματισμένων ιατρικών πειραμάτων για να εκτιμηθεί η ανοχή της παραμονής ενός ατόμου σε διαστημική πτήση. Στις 21 Μαρτίου 2001, το πρώτο πλήρωμα ISS επέστρεψε στη Γη με το λεωφορείο Discovery των ΗΠΑ, έχοντας ολοκληρώσει πλήρως το πρόγραμμα του αρχικού σταδίου προετοιμασίας του σταθμού για επανδρωμένη επιχείρηση για τα επόμενα 20 χρόνια.

Έκτοτε, το ISS έχει γίνει το μεγαλύτερο διεθνές έργο σε τροχιά κοντά στη γη - ένα ερευνητικό συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων, που αποτελείται από 15 κύριες ενότητες, στη δημιουργία των οποίων η State Corporation Roscosmos, οι διαστημικές υπηρεσίες NASA (ΗΠΑ), ESA (Ευρώπη), JAXA (Ιαπωνία ) και CSA (Καναδάς). Πάνω από 20 χρόνια επανδρωμένης λειτουργίας, 241 κοσμοναύτες και αστροναύτες από 19 χώρες έχουν επισκεφτεί το σταθμό, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 231 διαστημικοί περίπατοι. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πραγματοποιήθηκαν 62 πτήσεις του ρωσικού TPK Soyuz και 74 φορτηγά πλοία μεταφοράς (TGK), 34 αποστολές αμερικανικών μεταφορών, πέντε ευρωπαϊκά φορτηγά ATV και εννέα ιαπωνικά φορτηγά οχήματα HTV. Από το 2012-2013, ιδιωτικά φορτηγά πλοία Dragon και Cygnus συμμετέχουν στο πρόγραμμα τακτικών προμηθειών του σταθμού, και το 2020, ξεκίνησε το ιδιωτικό επανδρωμένο επαναχρησιμοποιήσιμο διαστημικό πρόγραμμα πτήσης του Crew Dragon.

Το ISS παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για τη διεξαγωγή επιστημονικών πειραμάτων σε μικροβαρύτητα, κενό και κοσμική ακτινοβολία. Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου λειτουργίας επανδρωμένων αποστολών στο πλαίσιο του Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Επιστημονικής και Εφαρμοσμένης Έρευνας και Πειραμάτων του Ρωσικού Τμήματος του ISS (ISS RS), έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 120 πειράματα στον τομέα της ιατρικής-βιολογικής και βιοτεχνολογικής έρευνας, των φυσικών και χημικών διεργασιών και της επιστήμης των υλικών, της μελέτης της Γης και του διαστήματος χώρο, καθώς και ορισμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη διάδοση της αστροναυτικής.

Η RSC Energia, ως μητρική οργάνωση για τη δημιουργία και λειτουργία του ISS RS, διασφαλίζει την παράδοση και την επιστροφή μακροχρόνιων αποστολών, την προμήθεια του σταθμού με τα απαραίτητα φορτία και αναλώσιμα, επιστημονικό εξοπλισμό και καύσιμα. Από το 2015-2016, η μεταφορά και η τεχνική υποστήριξη του ISS RS πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια των Soyuz MS TPK και Progress MS TGK, για τους οποίους οι ειδικοί της RSC Energia κατάφεραν να επεξεργαστούν επιτυχώς ένα σύντομο ραντεβού δύο στροφών και εξαιρετικά γρήγορων δύο στροφών με το ISS.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_11-02.html

208203950_photo_11-02-00(1).thumb.jpg.b801596d89f1c913a64ab5d75a6bca34.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η δοκιμή της ενότητας "Science" συνεχίζεται. :cheesy:

Στους χώρους δοκιμών του κοσμοδρόμου Baikonur, ειδικοί από θυγατρικές της State Corporation Roscosmos συνεχίζουν να δοκιμάζουν μια νέα ενότητα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού - Nauka. Μέχρι σήμερα, από τους 754 ελέγχους που πρέπει να περάσει η μονάδα πριν από την εκκίνηση, οι 306 έχουν ολοκληρωθεί σύμφωνα με το καθημερινό πρόγραμμα ελέγχου των εργοστασιακών ελέγχων.

Πραγματοποιήθηκαν οι προστατευτικές λειτουργίες του προϊόντος, οι προστατευτικές λειτουργίες των στοιχείων του συστήματος για τη διασφάλιση του θερμικού καθεστώτος και η επαλήθευση των κυκλωμάτων των squibs. Όσον αφορά τους ελέγχους του ενσωματωμένου συστήματος ελέγχου εξοπλισμού, πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες εργασίες: έλεγχος των συσκευών της μονάδας εναλλαγής ισχύος του χειριστή, έλεγχος της μονάδας πολλαπλασιασμού σήματος της αναβαθμισμένης κυκλώματα ταχομέτρου και πολλές άλλες εργασίες.

Επιπλέον, ειδικοί της ρωσικής βιομηχανίας πυραύλων και διαστημάτων εργάστηκαν για το άνοιγμα και το κλείσιμο των κεραιών του εξοπλισμού Kurs-P και Kurs-A, ανοίγοντας και κλείνοντας τον στόχο σύνδεσης και το κάλυμμα φινιστρίνι, έλεγξαν την τροφοδοσία και τον έλεγχο των μονάδων ανοίγματος της ηλιακής μπαταρίας. Θα ελέγξουν επίσης τη λειτουργικότητα της αυτόνομης ηλεκτρικής συσκευής θέρμανσης του παθητικού σταθμού σύνδεσης, των κυκλωμάτων αισθητήρα του ενεργού σταθμού σύνδεσης. Προγραμματίζονται επίσης προστατευτικές λειτουργίες κυκλωμάτων επιστημονικού εξοπλισμού για το κλείδωμα αέρα κ.λπ.

Προγραμματισμένες ασκήσεις για τους κοσμοναύτες Roscosmos Oleg Novitsky και Pyotr Dubrov στην ενότητα "Science" πραγματοποιήθηκαν στον ιστότοπο αρ. 254 του κοσμοδρόμου Baikonur. Προβλέπεται ότι το συγκεκριμένο πλήρωμα θα συναντήσει τη νέα ενότητα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το επόμενο έτος.

Ο Pavel Vinogradov, Αναπληρωτής Επικεφαλής του Κέντρου Πτήσης και Διαστήματος της Εταιρείας Πυραύλων και Διαστημικών Ενεργειών (μέρος της κρατικής εταιρείας Roscosmos) για το σχεδιασμό δραστηριοτήτων και τεχνικών μέσων εκπαίδευσης, μίλησε για το πώς πήγε το μάθημα και τη σημασία του στην προετοιμασία του πληρώματος για πτήση:

«Ο στόχος μας ήταν να δείξουμε στα παιδιά την ενότητα σε« απογυμνωμένη μορφή ». Όταν όλα τα ενσωματωμένα συστήματα και συγκροτήματα με τα οποία πρέπει να λειτουργήσουν, όταν βρίσκονται στο ISS, έχουν ήδη εγκατασταθεί μέσα σε αυτό, αλλά λείπει μέρος του εσωτερικού και άλλου εξοπλισμού, το οποίο μπορεί να εμποδίσει τη λεπτομερή μελέτη του. Ήταν επίσης σημαντικό να εξεταστεί η μονάδα από έξω, όταν δεν έχει ακόμη θερμομόνωση οθόνης-κενού, δεν υπάρχουν εγκατεστημένοι ηλιακοί συλλέκτες και χειριστής ERA. Σε τελική ανάλυση, πολλά στοιχεία της δομής της μονάδας κρύβονται πίσω τους, για παράδειγμα, ξάρτια για επιστημονικό εξοπλισμό, ο οποίος θα εγκατασταθεί από αστροναύτες σε τροχιά. Η ενότητα είναι πολύ περίπλοκη, οπότε, φυσικά, είναι αδύνατο να το μελετήσετε μόνο από την εικόνα, πρέπει να δείτε τι λέγεται "στο υλικό", για να το αγγίξετε με τα χέρια σας. Όταν θα δούμε τη μονάδα την επόμενη φορά, θα τοποθετηθεί εκ νέου, θα φαίνεται πιο όμορφη, αλλά δεν θα είμαστε πλέον σε θέση να εξοικειωθούμε με μερικές από τις αποχρώσεις που θα απαιτηθούν για περαιτέρω εργασία με αυτό στο ISS.

Με βάση τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης, ειδικοί από το Κέντρο Πτήσης και Διαστήματος Energia και το Yu.A. Ο Gagarin ετοίμασε μια έκθεση που περιέχει περίπου 40 σημεία με προτάσεις για την ασφαλή και άνετη διαμονή του πληρώματος μέσα στην ενότητα, καθώς και την εργασία σε αυτό. Δεν υπάρχουν κριτικές παρατηρήσεις, όλα είναι μόνο για τη βελτίωση της «Επιστήμης», η οποία εξακολουθεί να είναι η ίδια στο κύτος, αλλά φυσικά όσον αφορά τον εξοπλισμό, είναι διαφορετική. Αυτά είναι νέα συστήματα αέρα και ACS [αποχέτευσης και υγιεινής], και ένας τεράστιος τοίχος για τη διεξαγωγή επιστημονικών πειραμάτων (βολικές διεπαφές για την εγκατάσταση διαφόρων τύπων επιστημονικού εξοπλισμού), και μια επιπλέον καμπίνα για αστροναύτες. Γενικά, δεν θα αρνηθώ ότι μου άρεσε η ενότητα. Θα σημειώσω επίσης πώς γίνεται η προετοιμασία για την έναρξη. Οι μηχανικοί και οι δοκιμαστές εργάζονται κυριολεκτικά όλο το 24ωρο. Και η επικοινωνία με το πλήρωμα για τη συναισθηματική τους διάθεση είναι επίσης πολύ σημαντική. Παρεμπιπτόντως, προσπαθήσαμε να έρθουμε έτσι ώστε να μην παρεμβαίνουμε στη διαδικασία εργασίας και να ενταχθούμε στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα.

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι ούτε ένα πλήρωμα θα πρέπει να ασχοληθεί με την ανάπτυξη της μονάδας και την ενσωμάτωσή της στο ρωσικό τμήμα του ISS. Ως εκ τούτου, ελπίζουμε ότι η πανδημία θα εξακολουθήσει να επιτρέπει να δούμε την Επιστήμη να λειτουργεί ήδη εδώ στη Γη, όχι μόνο για τον Νόβιτσκυ και το Ντουμπρόφ, αλλά και για άλλους κοσμοναύτες που, σύμφωνα με τα σχέδια, θα πρέπει να πάνε στο ISS τα επόμενα χρόνια. "

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_11-03.html

photo_11-03-21s.jpg.5040601a721b3d7f50f95c0fb343c4db.jpg

photo_11-03-20s.jpg.7987b94236deb455f767f2d254fd024a.jpg

photo_11-03-12s.jpg.533cff9ed554e7603d331c7d8c87fbd5.jpg

photo_11-03-11s.jpg.018ecb281d643d671d16efeef3689f17.jpg

photo_11-03-08s.jpg.491289464e5a4ed3763499325eab4452.jpg

photo_11-03-05s.jpg.a2ed78e426b516ab60203150a9cd2f0d.jpg

photo_11-03-01s.jpg.372ff98e618e88ef0eca6f45ff11ee93.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

H SpaceX ετοιμάζεται για τη δεύτερη επανδρωμένη της διαστημική πτήση. :cheesy:

Για τη δεύτερη επανδρωμένη πτήση του διαστημοπλοίου Crew Dragon ετοιμάζονται η SpaceX και η NASA: Το σκάφος έχει μεταφερθεί στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι από την προηγούμενη Πέμπτη, ενώ το τετραμελές πλήρωμά του κατέφθασε την Κυριακή.

Εντός ημερών ο πύραυλος Falcon 9 με το Crew Dragon θα τεθεί σε κάθετη θέση στην εξέδρα του, για την εκτόξευση του τετραμελούς πληρώματος – που αποτελείται από τους Μάικλ Χόπκινς, Βίκτορ Γκλόβερ και Σάνον Γουόκερ της NASA και τον Σοΐτσι Νογκούτσι της JAXA (Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία).

Προορισμός της αποστολής Crew-1 θα είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, με την εκτόξευση να προορίζεται να γίνει το Σάββατο 14 Νοεμβρίου. Μετά την εκτόξευση, το σκάφος, που έχει βαφτιστεί από τους αστροναύτες του «Resilience», θα κάνει μια σειρά ελιγμών, με αποκορύφωμα τη συνάντηση και την πρόσθεση στον Σταθμό. Εκεί, θα γίνουν μέλη της Expedition 64, μαζί με τους Κέιτ Ρούμπινς, Σεργκέι Ρίζικοφ και Σεργκέι Κουντ-Σβέρτσκοφ.

Για τη NASA πρόκειται για την πολυαναμενόμενη επίσημη έναρξη των τακτικών αποστολών πληρωμάτων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με σκάφη ιδιωτικών εταιρειών, μετά την επιτυχή δοκιμαστική πτήση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στο έτος (Demo-2).

Όπως αναφέρει το Associated Press, το σκάφος ονομάστηκε «Resilience» (Αντοχή) λόγω των προκλήσεων του 2020. Οι τέσσερις θα παραμείνουν σε τροχιά ως την άνοιξη, οπότε και θα καταφθάσουν οι αντικαταστάτες τους, και πάλι με κάψουλα της SpaceX.

https://www.naftemporiki.gr/story/1656241/h-spacex-etoimazetai-gia-ti-deuteri-epandromeni-tis-diastimiki-ptisi

spacex-falcon-9-rocket-crew-dragon.jpg.d5f4300da1e0ba4085b3c0ea7cc6ea23.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Οι «ανθρακωρύχοι» του διαστήματος θα γίνουν μικρόβια που τρώνε πετρώματα. :cheesy:

Καθοριστικό ρόλο στην εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων στο διάστημα, σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, αναμένεται να παίξουν μικρόβια που «τρώνε» πετρώματα.

Αυτό φάνηκε από μια νέα μελέτη Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι έκαναν τα πρώτα στον κόσμο σχετικά πειράματα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), με τη βοήθεια των εκεί αστροναυτών.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η τεχνολογία της μικροβιακής βιο-εξόρυξης έχει τη δυνατότητα να παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομική αξιοποίηση των αστεροειδών, δορυφόρων και πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.

Αυτό αφορά όχι μόνο διάφορα κοινά χρήσιμα μέταλλα και ορυκτά όπως ο σίδηρος και το μαγνήσιο, αλλά και τις λεγόμενες «σπάνιες γαίες», που αποτελούν ζωτικά συστατικά των ηλεκτρονικών συσκευών (υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων κ.α.) χάρη στις μοναδικές μαγνητικές και χημικές-καταλυτικές ιδιότητές τους.

Οι σπάνιες γαίες -όπως λέει και το όνομα τους- είναι σχετικά δυσεύρετες στη Γη, ενώ η εξόρυξή τους είναι ακριβή, παρόλο που η ζήτησή τους συνεχώς αυξάνεται. Ένα από τα βασικά κίνητρα για τις εξορυκτικές-μεταλλευτικές δραστηριότητες εκτός Γης θα είναι ακριβώς η αναζήτηση «σπάνιων γαιών» και σε αυτό μπορεί να αξιοποιηθούν τα μικρόβια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή αστροβιολογίας Τσαρλς Κόκελ της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Communications και όπως αναμεταδίδειε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αξιολόγησαν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό -σε συνθήκες μικροβαρύτητας και σε προσομοίωση των συνθηκών στον Άρη- τις δυνατότητες τριών ειδών βακτηρίων (Sphingomonas desiccabilis, Bacillus subtilis και Cupriavidus metallidurans).

Τα πειράματα διάρκειας τριών εβδομάδων, με την ονομασία BioRock, έγιναν μέσα σε μικρές ειδικές συσκευές (αντιδραστήρες βιο-εξόρυξης) μεγέθους σπιρτόκουτου, που ανέπτυξαν οι επιστήμονες του Κέντρου Αστροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και οι οποίες μεταφέρθηκαν στον ISS με ένα πύραυλο της Space X το καλοκαίρι του 2019. Παράλληλα, έγιναν ανάλογα πειράματα σε συνθήκες κανονικής βαρύτητας στη Γη.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι στο διάστημα ειδικά ένα βακτήριο (Sphingomonas desiccabilis) μπορεί να εξορύξει σπάνιες γαίες (νεοδύμιο, λανθάνιο κ.α.) από βασάλτες, ένα κοινό ηφαιστειακό υλικό στη Σελήνη, στον Άρη και σε άλλα ουράνια σώματα. Στη Γη τα βακτήρια χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό από την εξορυκτική-μεταλλευτική βιομηχανία. Περίπου το 20% του χαλκού και του χρυσού παγκοσμίως σήμερα εξορύσσεται με τη βοήθεια μικροβιακών διαδικασιών.

«Τα πειράματα μας δείχνουν ότι είναι επιστημονικά και τεχνικά εφικτή η βιολογικά υποβοηθούμενη εξόρυξη στο ηλιακό σύστημα. Αν και δεν είναι ακόμη οικονομικά βιώσιμη η εξόρυξη στο διάστημα και η μεταφορά των στοιχείων στη Γη, η διαστημική βιο-εξόρυξη έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει μια βιώσιμη επιτόπια ανθρώπινη παρουσία στο διάστημα», δήλωσε ο Κόκελ, ο οποίος σχεδιάζει την επέκταση του BioRock στο ανάλογο πρόγραμμα BioAsteroid, το οποίο θα κάνει μικροβιακά πειράματα με υλικό από αστεροειδείς.

Και πρόσθεσε σχετικά: «Για παράδειγμα, η κατασκευή ρομποτικών -εποπτευόμενων από ανθρώπους- ορυχείων στην περιοχή Oceanus Procellarum στη Σελήνη, η οποία διαθέτει πετρώματα με υψηλές συγκεντρώσεις σπάνιων γαιών, μπορεί να συμβάλει στην επιστημονική και οικονομική ανάπτυξη πέρα από τη Γη».

Οι αστροναύτες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), όταν επιστρέψουν στη Σελήνη από το 2024 και μετά, θα προσπαθήσουν να βγάλουν πόσιμο νερό θαμμένο στους πόλους.

Επίσης το 2021 το νέο ρομποτικό ρόβερ Perseverance της NASA, όταν φθάσει στον Άρη, θα επιχειρήσει να βγάλει οξυγόνο από το διοξείδιο του άνθρακα της αρειανής ατμόσφαιρας.

Ακόμη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), ο οποίος χρηματοδότησε το βρετανικό ερευνητικό πρόγραμμα BioRock, προ ημερών ανέθεσε στη βρετανική εταιρεία Metalysis να αναπτύξει μια διαδικασία εξαγωγής οξυγόνου από τη σεληνιακή σκόνη και παράλληλα δημιουργίας αλουμινίου, σιδήρου και άλλων μετάλλων σε μορφή σκόνης. Το παραγόμενο επί τόπου οξυγόνο θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο, καθώς και για την υποστήριξη της ζωής των αστροναυτών σε μια μελλοντική σεληνιακή βάση.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/933300_diethnis-diastimikos-stathmos-oi-anthrakoryhoi-toy-diastimatos-tha-ginoyn

biorock.png.6d62b0849bbf99ee31d36b1d9be35ca0.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η τροχιά ISS υψώθηκε κατά 1,1 χλμ :cheesy:

Σύμφωνα με το πρόγραμμα πτήσης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, στις 12 Νοεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη διόρθωση της τροχιάς του. Για το σκοπό αυτό, οι κινητήρες του φορτηγού οχήματος μεταφοράς Progress MS-14 που ήταν συνδεδεμένοι στο διαμέρισμα συναρμολόγησης της μονάδας Zvezda ενεργοποιήθηκαν αυτόματα στις 22:50 ώρα Μόσχας.

Η τροχιά διορθώθηκε πλήρως σύμφωνα με τα υπολογισμένα δεδομένα. Οι κινητήρες του φορτηγού πλοίου λειτούργησαν για 363,5 δευτερόλεπτα, ως αποτέλεσμα των οποίων το μέσο υψόμετρο της τροχιάς του σταθμού αυξήθηκε κατά 1,1 χλμ. Και ανήλθε σε περίπου 419,35 χλμ. Πάνω από την επιφάνεια της Γης. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Roscosmos, προς το παρόν οι παράμετροι της τροχιάς ISS είναι:

τροχιακή περίοδος: 92,90 λεπτά;

τροχιακή κλίση: 51,66 μοίρες.

ελάχιστο ύψος πάνω από την επιφάνεια της Γης: 418,42 χλμ.

μέγιστο ύψος πάνω από την επιφάνεια της Γης: 437,95 km.

Αυτός ο ελιγμός είναι απαραίτητος για τον αρχικό σχηματισμό βαλλιστικών συνθηκών πριν από την εκτόξευση και την αγκύρωση του επανδρωμένου οχήματος μεταφοράς Soyuz MS-18, που έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Επί του παρόντος, υπάρχουν τρία μέλη του πληρώματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - κοσμοναύτες Roscosmos Sergei Ryzhikov (διοικητής της μακροχρόνιας αποστολής ISS-64) και Sergei Kud-Sverchkov (μηχανικός πτήσης ISS-64), καθώς και ο αστροναύτης της NASA Kathleen Rubins (μηχανικός πτήσεων ISS-64).

Η προηγούμενη διόρθωση τροχιάς του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2020. Στη συνέχεια, οι κινητήρες του φορτηγού οχήματος Progress MS-14 λειτουργούσαν για 412,9 δευτερόλεπτα και το μέσο υψόμετρο της τροχιάς ISS μειώθηκε κατά 1,3 χλμ. Και ανήλθε σε περίπου 418,6 χλμ. Πάνω από την επιφάνεια της Γης. Το διαστημικό σκάφος Progress MS-14 βρίσκεται σε τροχιά κοντά στη γη από τις 25 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πραγματοποίησε 7 διορθώσεις στην τροχιά του σταθμού, συμπεριλαμβανομένου ενός μη προγραμματισμένου ελιγμού για να αποφευχθεί πιθανή σύγκρουση με "διαστημικά συντρίμμια".

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_11-13.html

kbantiki-diemploki-se-doruforo.jpg.7d4eb181c8513c422a737ddf707f65d4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Space X και NASA : Έστειλαν από κοινού αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Η εταιρεία Space X του Ίλον Μασκ και η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) έγραψαν ένα νέο κεφάλαιο της διαστημικής ιστορίας με την επιτυχή εκτόξευση τεσσάρων αστροναυτών -τριών Αμερικανών και ενός Ιάπωνα- που έχουν ως προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ). Με αυτήν την εκτόξευση, η Space X άρχισε επίσημα τις αποστολές «διαστημικού ταξί» για λογαριασμό της NASA.

Η εκτόξευση του επανδρωμένου σκάφους Crew-1 Dragon «Resilience» της αμερικανικής εταιρείας έγινε το βράδυ της Κυριακής, από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, με τον επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Falcon 9 της ίδιας, ο οποίος, μετά από εννέα λεπτά, επέστρεψε στη Γη και προσνηώθηκε σε ένα πλοίο-πλατφόρμα στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Οι αστροναύτες είναι ο 51χρονος κυβερνήτης Μάικ Χόπκινς, ο 44χρονος Βίκτορ Γκλόβερ (ο πρώτος έγχρωμος αστροναύτης στον ΔΣΣ και ο μοναδικός «πρωτάρης» στο διάστημα), η 55χρονη Σάνον Γουόκερ και ο 55χρονος Σοΐτσι Νογκούτσι της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας JAXA. Το ταξίδι τους προς τον ΔΔΣ θα διαρκέσει 27,5 ώρες και θα παραμείνουν εκεί έξι μήνες. Όταν φθάσουν στον ΔΣΣ, θα βρουν εκεί την Κέιτ Ρούμπινς της NASA και τους κοσμοναύτες Σεργκέι Ριζίκοφ και Σεργκέι Κουντ-Σβέρτσκοφ της ρωσικής υπηρεσίας Roscosmos.

Πρόκειται για τη δεύτερη εκτόξευση αστροναυτών από το αμερικανικό έδαφος μετά τη διακοπή του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων το 2011. Όλα αυτά τα χρόνια η NASA εξαρτιόταν από τους ρωσικούς πυραύλους «Σογιούζ» για να στέλνει τα πληρώματά της στον ΔΔΣ.

Τόσο ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσο ο και νεοεκλεγείς Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχάρησαν τις NASA και Space X. Η NASA έχει συνάψει συμφωνία και με τη Boeing για μελλοντικές διαστημικές υπηρεσίας «ταξί» με το υπό δοκιμή σκάφος της CST-100 Starliner.

https://www.in.gr/2020/11/16/b-science/space/space-x-kai-nasa-esteilan-apo-koinou-astronaytes-ston-diethni-diastimiko-stathmo/

50398522576_641a550cc9_k.thumb.jpg.bfbd1bf3569ca313da5bec02a462940f.jpg

50606725323_6b93290435_k.thumb.jpg.b884d3ae254449343496332f4b9433e6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Εδεσε» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το Crew Dragon της SpaceX :cheesy:

Οι 4 αστροναύτες -τρεις Αμερικανοί της NASA και ένας Ιάπωνας της JAXA- έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καθώς το σκάφος Crew Dragon «Resilience» της Space X προσδέθηκε με επιτυχία μετά από 27 ώρες.

Είναι η δεύτερη επιτυχής αποστολή διαστημικού «ταξί» (η πρώτη ήταν πριν μερικούς μήνες) για την εταιρεία του Ίλον Μασκ, που έχει υπογράψει σχετική συμφωνία με τη NASA για τη μεταφορά τόσο προμηθειών όσο και αστροναυτών στον ΔΣΣ, ώστε η τελευταία αφενός να πάψει πια να εξαρτιέται από τους ρωσικούς πυραύλους «Σογιούζ» αφετέρου να επικεντρωθεί στον νέο μεγάλο στόχο της, την επιστροφή των αστροναυτών της Σελήνης το 2024.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επόμενη αποστολή της Space X στον ΔΣΣ θα είναι ένα ρομποτικό μεταγωγικό Dragon στις 2 Δεκεμβρίου.

Τους τέσσερις αστροναύτες συνόδευσε στο ταξίδι τους ένα χαριτωμένο αιωρούμενο κουκλάκι «Γιόντα», που λειτουργεί ως δείκτης της βαρύτητας μέσα στη διαστημική κάψουλα. Οι τέσσερις αστροναύτες, που θα παραμείνουν έξι μήνες στον ΔΣΣ, βρήκαν εκεί άλλους τρεις, δύο Ρώσους κοσμοναύτες και μία Αμερικανίδα, οι οποίοι είχαν φθάσει τον Οκτώβριο με «Σογιούζ».

Αυτή η πολυκοσμία θα έχει ως συνέπεια την έλλειψη χώρων και γι' αυτό ο κυβερνήτης της NASA, Μάικ Χόπκινς, θα κοιμάται -τουλάχιστον προσωρινά- στο «παρκαρισμένο» Crew Dragon και όχι στον ΔΔΣ.

Ευρωπαϊκή αποτυχία

Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι οκτώ λεπτά μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου Vega της εταιρείας Arianespace από το διαστημοδρόμιο της Ευρώπης στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας στη Νότια Αμερική, ο πύραυλος απέκλινε της πορείας του και η αποστολή του απέτυχε, συμπαρασύροντας στην απώλεια έναν ισπανικό (SEOSAT-Ingenio) και έναν γαλλικό δορυφόρο (TARANIS της γαλλικής διαστημικής υπηρεσίας CNES) που μετέφερε.

Είναι η δεύτερη σημαντική δυσλειτουργία πυραύλου Vega την τελευταία διετία, μετά από εκείνη το 2019, όταν χάθηκε ένας δορυφόρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων λόγω τεχνικής βλάβης, όπως διαπιστώθηκε αργότερα. Για τα αίτια της νέας αποτυχίας θα πραγματοποιηθεί έρευνα.

Οι πύραυλοι Vega έχουν ύψος περίπου 30 μέτρων και μεταφέρουν φορτία έως 1.500 κιλών σε πολικές τροχιές, σε ύψος 700 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη. Έχουν εκτοξευθεί 17 φορές μέχρι σήμερα από το 2012 που τέθηκαν σε λειτουργία, με 15 επιτυχίες και δύο αποτυχίες. Οι ESA και Arianespace, ήδη, αναπτύσσουν μία βελτιωμένη έκδοση του Vega που θα μεταφέρει φορτία έως 2.300 κιλών.

https://www.iefimerida.gr/tehnologia/edese-diethni-diastimiko-stathmo-crew-dragon-spacex

_115525196_fourcrew.jpg.c2bbf415dcca2cc3b752a622c8878713.jpg

dragon.png.cca956880429f126b4964d8c3187ec5b.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι κοσμοναύτες Roskosmos ολοκληρώνουν τη δουλειά τους στο διάστημα και επιστρέψαν στο ISS :cheesy:

Η πόρτα εξόδου του θαλάμου σύνδεσης του δομοστοιχείου Poisk έκλεισε με επιτυχία, οι κοσμοναύτες της μοίρας των Ροσκόσμου Σεργκέι Ρύζικοφ και Σεργκέι Κουντ-Σβερτσκόφ ολοκλήρωσαν τον 47ο προγραμματισμένο διαστημικό περίπατο (EVK-47). Πραγματοποίησαν πολλές εργασίες εγκατάστασης εξοπλισμού στην εξωτερική επιφάνεια του ISS. Η πόρτα εξόδου του κόλπου ελλιμενισμού Poisk έκλεισε στις 01:01 ώρα Μόσχας στις 19 Νοεμβρίου 2020. Η διάρκεια της εξωσχηματικής δραστηριότητας ήταν 6 ώρες 47 λεπτά.

Για πρώτη φορά, ο ρωσικός διαστημικός διάδρομος πραγματοποιήθηκε από το διαμέρισμα σύνδεσης της μικρής ερευνητικής μονάδας Poisk. Το πρώτο άνοιγμα της πόρτας έγινε στις 18:12 ώρα Μόσχας. Δεν έχει ανοίξει ποτέ πριν: η μονάδα κυκλοφόρησε το 2009, αλλά όλο αυτό το διάστημα οι κοσμοναύτες χρησιμοποίησαν μια άλλη ενότητα για εξόδους - Pirs, η οποία προετοιμάζεται επί του παρόντος για αποσύνδεση από το ISS.

Λίγα λεπτά αργότερα, η πόρτα έκλεισε πάλι, οι κοσμοναύτες πίεσαν έως και 260 mm Hg. Το Art., Έλεγξε τη στεγανότητα της ενότητας "Αναζήτηση", απελευθέρωσε την πίεση και στις 18:55 η ώρα της Μόσχας άνοιξε ξανά την πόρτα Ο Sergei Ryzhikov δούλεψε με στολή διοικητή με κόκκινες ρίγες (Orlan-MKS # 5), ο Sergei Kud-Sverchkov φορούσε μπλε λωρίδα (Orlan-MKS # 4). Δεδομένου ότι οι κοσμοναύτες είναι ομώνυμοι, ειδικοί στη Γη τους αναφέρθηκαν ως "Sergei the First" και "Sergei II", αντίστοιχα. Οι αστροναύτες στο τμήμα των ΗΠΑ παρείχαν υποστήριξη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το κύριο καθήκον της εξόδου ήταν η προετοιμασία του σταθμού για την άφιξη της νέας ρωσικής ενότητας "Science": για αυτό, οι κοσμοναύτες άλλαξαν την κεραία "Transit-B" του συστήματος τηλεμετρίας από την ενότητα "Pirs" στην ενότητα "Αναζήτηση". Μετά από αυτό, άλλαξαν τη θέση των αισθητήρων της μονάδας ελέγχου πίεσης και εναπόθεσης που είναι εγκατεστημένες στη μικρή ερευνητική μονάδα.Επιπλέον, στο πλαίσιο του πειράματος Space Impact, το tablet No. 1 αποσυναρμολογήθηκε στο συγκεντρωτικό διαμέρισμα της μονάδας υπηρεσίας Zvezda και το tablet No. 2 εγκαταστάθηκε. Στο μέλλον, αυτή η μελέτη θα πρέπει να επιτρέπει τον πιο αξιόπιστο προσδιορισμό των επιπέδων ρύπανσης του επιστημονικού και εξοπλισμού υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένοι στον εξωτερικό πίνακα σταθμός.

Από τη Γη, από το Κέντρο Ελέγχου Αποστολής TsNIIMash (μέρος της Κρατικής Εταιρείας Roscosmos), ειδικοί της ISS RS Main Operational Control Group που είναι υπεύθυνοι για τις εξωσχολικές δραστηριότητες του πληρώματος (SP Korolev Rocket and Space Corporation Energia) έλεγξαν τον διαστημικό περίπατο Και για τους δύο κοσμοναύτες, αυτή ήταν η πρώτη διαστημική πεζοπορία και η 55η στο ρωσικό πρόγραμμα εργασίας έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η προηγούμενη ρωσική κυκλοφορία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαΐου 2019.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_11-19.html

photo_11-19-05.thumb.jpg.576ef28492021e994913a3d0b08e887f.jpg

photo_11-19-03.thumb.jpg.4916c08fade32fe19634d3e425ccc184.jpg

photo_11-19-02.thumb.jpg.b56aae212c1f5f04b1e92b33480d5398.jpg

photo_11-19-01.thumb.jpg.d25aeaea51e734b53305cf1198e58a8a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA άρχισε τη συναρμολόγηση του γιγαντιαίου πυραύλου SLS :cheesy:

Τη συναρμολόγηση του γιγαντιαίου πυραύλου SLS (Space Launch System) άρχισε η NASA, τοποθετώντας το πρώτο τμήμα του στον κινητό εκτοξευτή στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την εκτόξευση του Artemis I του χρόνου.

Στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα μηχανικοί τοποθέτησαν στη θέση του το πρώτο από 10 τμήματα για τους δίδυμους πυραυλοκινητήρες στις 21 Νοεμβρίου. Οι πυραυλοκινητήρες αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για την πρώτη πτήση του νέου πυραύλου για αποστολές στο βαθύ διάστημα της NASA. Το Artemis I θα πετάξει σε μια μη επανδρωμένη πτήση με σκοπό τη δοκιμή του πυραύλου SLS και του διαστημοπλοίου Orion, με απώτερο στόχο την πραγματοποίηση επανδρωμένων πτήσεων στη Σελήνη στο πλαίσιο του προγράμματος «Άρτεμις».

Τα τμήματα κατέφθασαν με τρένο στο διαστημοδρόμιο στη Φλόριντα τον Ιούνιο από τις εγκαταστάσεις της Northrop Grumman στη Γιούτα για να υποβληθούν στις τελικές προετοιμασίες. Οι διαδικασίες συναρμολόγησης άρχισαν στις 19 Νοεμβρίου. Ο κάθε πυραυλοκινητήρας αποτελείται από πέντε τμήματα. Όταν ολοκληρωθεί η συναρμολόγηση, ο καθένας θα έχει μήκος όσο το ήμισυ ενός γηπέδου ποδοσφαίρου και μαζί οι δύο τους θα παράγουν μεγαλύτερη ώθηση από 14 τετρακινητήρια πολιτικά αεροσκάφη jumbo. Όταν συναρμολογηθεί, ο SLS θα είναι ψηλότερος από το Άγαλμα της Ελευθερίας και θα έχει περίπου 15% μεγαλύτερη ώθηση κατά την εκτόξευση από τον πύραυλο Saturn V του προγράμματος «Απόλλων»- καθιστώντας τον τον ισχυρότερο πύραυλο που έχει κατασκευαστεί ποτέ, σύμφωνα με τη NASA.

Στις επόμενες εβδομάδες θα χρησιμοποιηθεί ένα γερανός που μπορεί να σηκώσει μέχρι και 325 τόνους για να ανυψωθούν τα υπόλοιπα τμήματα ένα- ένα και να τοποθετηθούν το ένα πάνω στο άλλο, στον κινητό εκτοξευτή- τη δομή που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία, συναρμολόγηση και εκτόξευση του πυραύλου. Όπως σημειώνει η NASA, οι γερανοί αυτοί είναι αρκετά ακριβείς για κατεβάσουν ένα αντικείμενο πάνω σε ένα αυγό χωρίς να το σπάσουν.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Άρτεμις» η NASA επιδιώκει να στείλει τον επόμενο άνδρα και την πρώτη γυναίκα στην επιφάνεια της Σελήνης το 2024 και να θέσει τις βάσεις για βιώσιμη και συνεχιζόμενη εξερεύνηση του φεγγαριού ως τα τέλη της δεκαετίας.

https://www.naftemporiki.gr/story/1662979/i-nasa-arxise-ti-sunarmologisi-tou-gigantiaiou-puraulou-sls

i-nasa-arxise-ti-sunarmologisi-tou-gigantiaiou-puraulou-sls.jpg.af8f100067e51c644d18171b519110d1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

60 χρόνια από την πτήση των Μούσκα και της Μέλισσας. :cheesy:

Την 1η Δεκεμβρίου 1960, το όχημα εκτόξευσης Vostok κυκλοφόρησε από το κοσμοδρόμιο Baikonur με τον τρίτο δορυφόρο 1K - ένα άλλο πρωτότυπο του μελλοντικού επανδρωμένου διαστημικού σκάφους Vostok. Το διαστημικό σκάφος με τα σκυλιά Mushka και Pchelka ολοκλήρωσε πλήρως το πρόγραμμα δοκιμών πτήσης, αλλά καταστράφηκε όταν επέστρεψε στη Γη ως αποτέλεσμα έκτακτης ανάγκης.

Η δημιουργία ενός εσωτερικού επανδρωμένου διαστημικού σκάφους ξεκίνησε στο OKB-1 (σήμερα RSC Energia) με κυβερνητικό διάταγμα της 22ας Μαΐου 1959. Ένα χρόνο αργότερα, η ομάδα σχεδιασμού OKB-1 υπό την ηγεσία του Chief Designer Sergei Pavlovich Korolev ολοκλήρωσε την ανάπτυξη των κύριων συστημάτων και συγκροτημάτων της νέας συσκευής και η Experimental Plant No. 88 (τώρα ZEM ZAO RSC Energia) κατασκεύασε τα πρώτα δείγματα προϊόντων σε συνεργασία με άλλες εταιρείες πυραύλων. - βιομηχανία χώρου. Τα πειραματικά αυτόματα πλοία 1Κ με βιολογικά αντικείμενα προορίζονταν για τον έλεγχο εξοπλισμού επί του σκάφους και ραδιο-τεχνικά μέσα ελέγχου, τον έλεγχο της λειτουργικότητας του συστήματος υποστήριξης ζωής και τη μελέτη της επίδρασης των διαστημικών παραγόντων στους ζωντανούς οργανισμούς.

Ο τρίτος δορυφόρος συνέχισε το ερευνητικό πρόγραμμα της προηγούμενης πτήσης των σκύλων Belka και Strelka, τα οποία επέστρεψαν με ασφάλεια στη Γη. Αυτή τη φορά στο δοχείο εκτόξευσης ήταν πειραματικά σκυλιά Mushka και Pchelka - δύο θηλυκά ανοιχτού χρώματος, δύο και τεσσάρων ετών, που είχαν υποβληθεί σε μια προπόνηση πριν από την πτήση στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Προβλημάτων της Μόσχας. Επιπλέον, κλουβιά με ινδικά χοιρίδια και ποντίκια, φιάλες με μύγες φρούτων, αμπούλες με φυτικούς σπόρους, βιολογικούς ιστούς και δείγματα DNA, βακτηριακές καλλιέργειες, ιούς και ένζυμα τοποθετήθηκαν στην σφραγισμένη καμπίνα του πλοίου. Η καταγραφή των φυσιολογικών δεικτών των σκύλων κατά την πτήση έγινε από αισθητήρες, οι πληροφορίες από τις οποίες μεταδόθηκαν σε σημεία μέτρησης του εδάφους μαζί με τα τηλεμετρικά δεδομένα του πλοίου. Η παρατήρηση της κατάστασης της υγείας και της κινητικής δραστηριότητας των ζώων υπό συνθήκες παρατεταμένης έλλειψης βάρους πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας τηλεοπτικό εξοπλισμό και αισθητήρες κίνησης.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1960, στη δέκατη όγδοη τροχιά, το πλοίο μπήκε σε κατάσταση κατάβασης μετά την ολοκλήρωση του ημερήσιου προγράμματος πειραμάτων. Ως αποτέλεσμα της αστοχίας του συστήματος ελέγχου κινητήρα φρένων, κατέληξε σε τροχιά εκτός σχεδιασμού και ανατινάχθηκε αυτόματα για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη προσγείωση εκτός της επικράτειας της ΕΣΣΔ. Παρά τον τραγικό θάνατο του τετράποδου πληρώματος, τα δεδομένα που αποκτήθηκαν κατά την πτήση του τρίτου διαστημικού σκάφους 1Κ επιβεβαίωσαν και πάλι την ορθότητα των επιλεγμένων τεχνικών λύσεων κατά την προετοιμασία επανδρωμένων διαστημικών αποστολών. Το πρόγραμμα πειραματικών δοκιμών αυτόματων δορυφορικών πλοίων κατέστησε δυνατή την πραγματοποίηση στις 12 Απριλίου 1961, την πρώτη ανθρώπινη πτήση στο διάστημα με το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Vostok.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_12-01.html

photo_12-01-00.thumb.jpg.42b4201a406112cb9ac83d04e4e09cf8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η SpaceX ξεκίνησε την 21η εμπορική αποστολή ανεφοδιασμού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Η SpaceX ξεκίνησε την 21η εμπορική αποστολή ανεφοδιασμού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 11:17 π.μ. EST 6 Δεκεμβρίου 2020, από το Launch Pad 39A στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy της NASA στη Φλόριντα.

Το τελευταίο διαστημικό σκάφος ανεφοδιασμού SpaceX Dragon βρίσκεται στο δρόμο προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με πάνω από 6.400 κιλά επιστημονικών ερευνών, ένα νέο αεροπορικό κλείδωμα και άλλο φορτίο μετά την εκτόξευσή του στις 11:17 π.μ. EST την Κυριακή από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy της NASA στη Φλόριντα.

Το διαστημικό σκάφος ξεκίνησε με πύραυλο Falcon 9 από το Launch Pad 39A στο Kennedy και έχει προγραμματιστεί να φτάσει στο διαστημικό σταθμό περίπου στις 1:30 μ.μ. Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, πραγματοποιώντας την πρώτη αυτόνομη βάση για το SpaceX και παρέμεινε στο σταθμό για περίπου ένα μήνα. Η κάλυψη της άφιξης θα ξεκινήσει στις 11:30 π.μ. στην τηλεόραση NASA και στον ιστότοπο του πρακτορείου.

Αυτή η 21η αποστολή ανεφοδιασμού με σύμβαση για το SpaceX είναι η πρώτη πτήση ενός αναβαθμισμένου σχεδίου Dragon, παρόμοιο με αυτό του Crew Dragon που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αστροναυτών από και προς το σταθμό. Το αναβαθμισμένο διαστημικό σκάφος έχει διπλάσια χωρητικότητα για κινητήρια θυρίδες, με 12, τα οποία διατηρούν επιστημονικά και ερευνητικά δείγματα κατά τη μεταφορά από και προς τη Γη. Τα επιστημονικά ωφέλιμα φορτία τώρα μπορούν επίσης να παραμείνουν στον αναβαθμισμένο Dragon κατά τη διάρκεια της αποστολής ως επέκταση στο εργαστήριο του σταθμού. Τέσσερα ωφέλιμα φορτία θα διαμένουν στο Dragon κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής.

Μεταξύ των επιστημονικών ερευνών που ο Dragon παραδίδει στο διαστημικό σταθμό είναι:

Μικροβιακοί ανθρακωρύχοι μετεωρίτη

Ένα μείγμα δειγμάτων μετεωρίτη και μικροβίων κατευθύνεται στο διαστημικό σταθμό. Ορισμένα μικρόβια σχηματίζουν στρώματα στην επιφάνεια του βράχου που μπορούν να απελευθερώσουν μέταλλα , μια διαδικασία γνωστή ως βιορυχεία. Μια προηγούμενη έρευνα από την ESA (European Space Agency), BioRock, εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο η μικροβαρύτητα επηρεάζει τις διεργασίες που εμπλέκονται στο βιορυχείο. Η ESA παρακολουθεί αυτήν την εργασία με το BioAsteroid, το οποίο εξετάζει το σχηματισμό βιοφίλμ και την εξόρυξη βιολογικών αστεροειδών ή μετεωριτών στη μικροβαρύτητα. Οι ερευνητές αναζητούν μια καλύτερη κατανόηση των βασικών φυσικών διαδικασιών που ελέγχουν αυτά τα μίγματα, όπως η βαρύτητα, η μεταφορά και η ανάμιξη. Οι αλληλεπιδράσεις μικροβίων-βράχων έχουν πολλές πιθανές χρήσεις στην εξερεύνηση του διαστήματος και την κατασκευή εκτός γης. Τα μικρόβια θα μπορούσαν να σπάσουν τους βράχους σε εδάφη για ανάπτυξη φυτών, για παράδειγμα, ή να εξαγάγουν στοιχεία χρήσιμα για συστήματα υποστήριξης της ζωής και την παραγωγή φαρμάκων.

Εξέταση αλλαγών στις καρδιές χρησιμοποιώντας τσιπ ιστού

Η μικροβαρύτητα προκαλεί αλλαγές στον φόρτο εργασίας και το σχήμα της ανθρώπινης καρδιάς και είναι ακόμη άγνωστο εάν αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν μόνιμες εάν ένα άτομο ζει στο διάστημα περισσότερο από ένα χρόνο. Η Καρδινάλια Καρδιά μελετά πώς οι αλλαγές στη βαρύτητα επηρεάζουν την καρδιά σε κυτταρικό και ιστικό επίπεδο. Η έρευνα χρησιμοποιεί τρισδιάστατους καρδιακούς ιστούς, έναν τύπο τσιπ ιστού. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να παρέχουν μια νέα κατανόηση των καρδιακών προβλημάτων σε ασθενείς στη Γη, να βοηθήσουν στον εντοπισμό νέων θεραπειών και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη μέτρων ελέγχου για την πρόβλεψη καρδιαγγειακού κινδύνου πριν από τη διαστημική πτήση.

Μετρώντας τα λευκά αιμοσφαίρια στο διάστημα

Το HemoCue δοκιμάζει την ικανότητα μιας διαθέσιμης στο εμπόριο συσκευής να παρέχει γρήγορες και ακριβείς μετρήσεις των συνολικών και διαφοροποιημένων λευκών αιμοσφαιρίων στη μικροβαρύτητα. Οι γιατροί χρησιμοποιούν συνήθως τον συνολικό αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων και πέντε διαφορετικούς τύπους λευκών αιμοσφαιρίων για τη διάγνωση ασθενειών και την παρακολούθηση ποικίλων καταστάσεων υγείας. Η επαλήθευση μιας αυτόνομης ικανότητας ανάλυσης αίματος στο διαστημικό σταθμό θα μπορούσε να βελτιώσει την υγειονομική περίθαλψη στη Γη και είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κάλυψη των αναγκών υγειονομικής περίθαλψης των μελών του πληρώματος σε μελλοντικές αποστολές.

Κτίριο με χαλκοσυγκόλληση

Το SUBSA-BRAINS εξετάζει τις διαφορές στη ροή των τριχοειδών, στις αντιδράσεις της διεπαφής και στον σχηματισμό φυσαλίδων κατά τη διάρκεια της στερεοποίησης των κραμάτων συγκόλλησης σε μικροβαρύτητα. Η συγκόλληση είναι ένας τύπος συγκόλλησης που χρησιμοποιείται για τη συγκόλληση υλικών, όπως κράμα αλουμινίου προς αλουμίνιο ή κράμα αλουμινίου με κεραμικά, σε υψηλές θερμοκρασίες. Η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως εργαλείο για την κατασκευή στο χώρο ανθρώπινων ενδιαιτημάτων και οχημάτων σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές, καθώς και για την αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται από μικρομετεωροειδή ή διαστημικά συντρίμμια.

Μια νέα και βελτιωμένη πόρτα στο διάστημα

Ξεκινώντας στον κορμό της κάψουλας Dragon, το Nanoracks Bishop Airlock είναι μια εμπορική πλατφόρμα που μπορεί να υποστηρίξει μια σειρά επιστημονικών εργασιών στο διαστημικό σταθμό. Οι δυνατότητές του περιλαμβάνουν ανάπτυξη ωφέλιμων φορτίων ελεύθερης πτήσης, όπως CubeSats και εξωτερικά ωφέλιμα φορτία, στέγαση μικρών εξωτερικών ωφέλιμων φορτίων, απομάκρυνση απορριμμάτων και ανάκτηση εξωτερικών μονάδων αντικατάστασης τροχιάς. Τα ORU είναι αρθρωτά εξαρτήματα του σταθμού που μπορούν να αντικατασταθούν όταν χρειάζεται, όπως αντλίες και άλλο υλικό. Περίπου πέντε φορές μεγαλύτερο από το κλείδωμα αέρα στην Ιαπωνική Πειραματική Μονάδα που χρησιμοποιείται ήδη στο σταθμό, το Bishop Airlock επιτρέπει τη ρομποτική κίνηση περισσότερων και μεγαλύτερων πακέτων για στο εξωτερικό του διαστημικού σταθμού, συμπεριλαμβανομένου υλικού για την υποστήριξη διαστημικών πεζοδρομίων. Παρέχει επίσης δυνατότητες όπως δύναμη και ethernet που απαιτούνται για εσωτερικά και εξωτερικά ωφέλιμα φορτία.

Ο εγκέφαλός σας σχετικά με τη μικροβαρύτητα

Η μελέτη της επίδρασης της μικροβαρύτητας στα ανθρώπινα εγκεφαλικά οργανοειδή παρατηρεί την απόκριση των οργάνων του εγκεφάλου στη μικροβαρύτητα. Μικρές ζωντανές μάζες κυττάρων που αλληλεπιδρούν και αναπτύσσονται, τα οργανοειδή μπορούν να επιβιώσουν για μήνες, παρέχοντας ένα μοντέλο για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα κύτταρα και οι ιστοί προσαρμόζονται στις περιβαλλοντικές αλλαγές. Τα οργανοειδή που αναπτύσσονται από νευρώνες ή νευρικά κύτταρα εμφανίζουν φυσιολογικές διεργασίες όπως η ανταπόκριση σε ερεθίσματα και στο στρες. Επομένως, τα οργανοειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δουν πώς η μικροβαρύτητα επηρεάζει την επιβίωση, το μεταβολισμό και τα χαρακτηριστικά των εγκεφαλικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένης της στοιχειώδους γνωστικής λειτουργίας.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις εκατοντάδες έρευνες που διεξάγονται επί του παρόντος στο εργαστήριο σε τροχιά στους τομείς της βιολογίας και της βιοτεχνολογίας, των φυσικών επιστημών και της επιστήμης της Γης και του Διαστήματος. Οι εξελίξεις σε αυτές τις περιοχές θα βοηθήσουν να διατηρηθούν οι αστροναύτες υγιείς κατά τη διάρκεια διαστημικών ταξιδιών μεγάλης διάρκειας και να επιδείξουν τεχνολογίες για μελλοντική ανθρώπινη και ρομποτική εξερεύνηση πέρα από την τροχιά χαμηλής Γης στη Σελήνη και τον Άρη μέσω του προγράμματος Artemis της NASA.

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-science-new-airlock-heads-to-space-station-on-spacex-cargo-spacecraft

spacex_crs-21_launch.png.6376662380f1f27920970a7cf975fe9e.png

iss-configuration-december-7-2020.thumb.jpg.949266dce333f350827df6e3acdfb3db.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το πάρκινγκ του Διαστημικού Σταθμού. :cheesy:

Σημερα βρίσκονται δύο σκάφη Dragon, το σκάφος ανεφοδιασμού Cygnus-14 της Northrop Grumman, τα ρωσικά σκάφη ανεφοδιασμού Progress 75 και 76 και το επίσης ρωσικό σκάφος μεταφοράς πληρωμάτων Soyuz MS-17.

Σκάφος Dragon της SpaceX που μεταφέρει χριστουγεννιάτικα δώρα κατέφθασε το βράδυ της Δευτέρας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και έδεσε δίπλα σε μια άλλη κάψουλα Dragon που είχε μεταφέρει τετραμελές πλήρωμα πριν από τρεις εβδομάδες.

Είναι η πρώτη φορά που δύο σκάφη της εταιρείας του Έλον Μασκ καταλαμβάνουν και τις δύο θέσεις πρόσδεσης στο πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο.

Για τον ανεφοδιασμό του σταθμού χρησιμοποιήθηκε αυτή τη φορά ένα αναβαθμισμένο, μεγαλύτερο σκάφος Dragon, το οποίο μπορεί να προσδένεται αυτόματα αντί να πρέπει να μεταφερθεί στη θυρίδα πρόσδεσης από τον ρομποτικό βραχίονα του ISS.

Μια ημέρα μετά την εκτόξευσή του από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, το σκάφος παρέδωσε φορτίο συνολικού βάρους 2.900 κιλών, στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων χριστουγεννιάτικα δώρα, τρόφιμα και επιστημονικό εξοπλισμό.

Ο ISS φιλοξενεί αυτό το διάστημα επταμελές πλήρωμα, αποτελούμενο από τέσσερις Αμερικανούς, δύο Ρώσους και έναν Ιάπωνα.

Συνολικά έξι σκάφη βρίσκονται παρκαρισμένα ταυτόχρονα στον ISS (Πηγή: NASA)

Το σκάφος ανεφοδιασμού θα αναχωρήσει από τον σταθμό σε περίπου έναν μήνα και θα πέσει με αλεξίπτωτο στον Ατλαντικό, ενώ το Dragon μεταφοράς αστροναυτών θα παραμείνει σε τροχιά μέχρι την άνοιξη.

Εκτός από τα δύο σκάφη Dragon, στον ISS βρίσκονται επίσης το σκάφος ανεφοδιασμού Cygnus-14 της Northrop Grumman, τα ρωσικά σκάφη ανεφοδιασμού Progress 75 και 76 και το επίσης ρωσικό σκάφος μεταφοράς πληρωμάτων Soyuz MS-17.

https://physicsgg.me/2020/12/08/%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%ac%cf%81%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b3%ce%ba-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%b8%ce%bc%ce%bf%cf%8d/

iss-configuration-december-7-2020.thumb.jpg.f7fec6408fc50c29aa7efe8cede71ab2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το «Αστρόπλοιο» του Έλον Μασκ εκτοξεύεται και εκρήγνυται κατά την προσγείωση. :cheesy:

Το SpaceX Starship SN8 εξερράγη ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί μετά την δοκιμαστική εκτόξευσή του. Παρά το καταστροφικό τέλος της δοκιμής των 7περίπου λεπτών ο επιχειρηματίας της SpaceX Elon Musk ήταν ενθουσιασμένος, γράφοντας στο Twitter: «Άρη, ερχόμαστε!!»

Μελλοντικά, το Starship θα εκτοξεύεται τοποθετημένο στην κορυφή ενός μεγάλου πυραύλου ύψους 70 μέτρων. Σε πρώτη φάση, το σύστημα προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση φορτίων της τάξης των 100 τόνων.

https://physicsgg.me/2020/12/10/%ce%b2%ce%af%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bf-%cf%84%ce%bf-%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%bb%ce%bf%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ad%ce%bb%ce%bf%ce%bd-%ce%bc%ce%b1%cf%83%ce%ba-%ce%b5/

starship.thumb.jpg.499ec7b3457dd2405c0cfcf156ecdddc.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Starship της SpaceX πετυχαίνει ρεκόρ ύψους πτήσης – Αποτυγχάνει ωστόσο στην προσεδάφιση. :cheesy:

Η SpaceX κατάφερε να επιτύχει το υψηλότερο μέχρι τώρα ύψος πτήσης του σκάφους Starship, το οποίο φιλοδοξεί μελλοντικά να αποτελέσει το κύριο μέσο μεταφοράς ανθρώπων στον πλανήτη Άρη.

Αν και το σκάφος απέτυχε στην φάση της ασφαλούς προσεδάφισης, κατόρθωσε να επιτύχει το μεγαλύτερο έως σήμερα ύψος πτήσης. Πιο αναλυτικά, στις 16:40 (Κεντρική Ώρα Ηνωμένων Πολιτειών), το Starship απογειώθηκε από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας. Έφτασε σε ύψος 12.5 χιλιομέτρων και στην συνέχεια ξεκίνησε την διαδικασία επιστροφής και προσεδάφισης. Ωστόσο, η επιστροφή έγινε με μεγαλύτερη ταχύτητα από την απαιτούμενη και τελικά το σκάφος προσέκρουσε στο έδαφος και καταστράφηκε. Ο συνολικός χρόνος του Starship στον αέρα ήταν 6 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα.

Επρόκειτο για το όγδοο πρωτότυπο Starship με τον κωδικό κλήσης SN8, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί ένα ελαφρύ άλμα 150 μέτρων στην πέμπτη δοκιμή σκάφους τον περασμένο Αύγουστο και μία έκτη δοκιμή τον Σεπτέμβριο μόνο με μία μηχανή ενεργή. Είχε προηγηθεί το SN7 το οποίο δεν πέταξε, αντίθετα ανατινάχθηκε εσκεμμένα σαν μέρος των δοκιμών πίεσης του σκάφους. Ο ίδιος ο Elon Musk, ιδρυτής της SpaceX, εκτιμούσε ότι το SN8 είχε μόλις 30% πιθανότητες να επιτύχει στην συγκεκριμένη δοκιμή, δηλαδή εξοπλισμένο με τρεις μηχανές να επιστρέψει με ασφάλεια στο έδαφος.

Το Starship παρυσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό τον Σεπτέμβριο του 2019, στην ενδέκατη επέτειο την πρώτης εκτόξευσης πυραύλου της SpaceX. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κατασκεύασμα ήψους 50 μέτρων και βάρους 1400 τόνων, με πλήρες φορτίο καυσίμου. Στην τελική του έκδοση το Starship θα διαθέτει έξι κινητήρες και επιταχυντή δευτέρου σταδίου (τον Super Heavy, που ακόμη βρίσκεται υπό ανάπτυξη) που θα βρίσκεται ακριβώς επάνω από τον μεγαλύτερο επιταχυντή πρώτου σταδίου. Θα μπορεί στην τελική του μορφή να μεταφέρει 100 τόνους φορτίου και επιβάτες με προορισμό το Διάστημα.

Όπως και όλα τα σκάφη της SpaceX έτσι και το Starship έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, χαμηλώνοντας έτσι το συνολικό κόστος των μελλοντικών διαστημικών αποστολών.

https://www.naftemporiki.gr/story/1668049/to-starship-tis-spacex-petuxainei-rekor-upsous-ptisis--apotugxanei-ostoso-stin-prosedafisi

ekserragi-stin-prosgeiosi-o-puraulos-tou-elon-mask.jpg.7fc127fdf167a3da9b7a0bb311e1ec98.jpg

spacex-starlift.jpg.2bfb3c7e976dbb25d1551d5bec920cf8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Ευρώπη παρήγγειλε το πρώτο διαστημικό απορριμματοφόρο. :cheesy:

Σε μια πρώτη προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των χιλιάδων διαστημικών σκουπιδιών που γυροφέρνουν τη Γη, η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA υπέγραψε συμβόλαιο για την ανάπτυξη σκάφους που θα συλλάβει με δαγκάνες ένα παλιό εξάρτημα πυραύλου.

Η ESA χρηματοδοτεί με 88 εκατομμύρια ευρώ την νεοσύστατη ελβετική εταιρεία ClearSpace, η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση της αποστολής ClearSpace-1 το 2025.

Στόχος είναι ένα τμήμα του πυραύλου Vega με τον οποίο είχαν εκτοξευτεί δύο ευρωπαϊκοί δορυφόροι γεωσκόπησης το 2013. Το εξάρτημα, ένας προσαρμογέας που στερέωνε το φορτίο στο ανώτερο στάδιο του πυραύλου, έχει μέγεθος πλυντηρίου και βάρος 112 κιλά.

Εδώ και επτά χρόνια παραμένει σε τροχιά σε ύψος 600-800 χιλιομέτρων και αποτελεί δυνητική απειλή για τις μελλοντικές διαστημικές αποστολές.

Οι διαστάσεις του αντικειμένου το καθιστούν ιδανικό στόχο για μια πρόβα της τεχνολογίας που θα κληθεί στο μέλλον να αποσύρει πολύ μεγαλύτερα διαστημικά σκουπίδια, κυρίως ανενεργούς δορυφόρους που παραμένουν σε τροχιά.

Η αποστολή ClearSpace-1 θα αξιοποιήσει νέες τεχνολογίες της NASA, όπως ένα οπτικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα αναγνωρίσει τον στόχο, καθώς και μια γιγάντια αρπάγη που θα συλλάβει το διαστημικό σκουπίδι.

Στην τελική φάση της αποστολής, το σκάφος θα παρασύρει το παλιό εξάρτημα σε χαμηλότερη τροχιά, πριν καταστραφούν και τα δύο πέφτοντας φλεγόμενα στην ατμόσφαιρα.

Η ESA προτίμησε να πληρώσει για την αποστολή αντί να την υλοποιήσει η ίδια προκειμένου να ενθαρρύνει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις διαστημικές επιχειρήσεις, εξηγεί η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

https://www.tanea.gr/2020/12/04/science-technology/i-eyropi-pariggeile-to-proto-diastimiko-aporrimmatoforo/

ClearSpace-1_captures_Vespa_pillars.thumb.jpg.664a0a60eb8719171bfeb3d444d9266c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκτοξεύτηκε με επιτυχία ο ρωσικός διαστημικός πύραυλος Angara A5! :cheesy:

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση του βαρέος τύπου διαστημικού πυραύλου-φορέα Angara A5 από τη Ρωσία.

Η σημερινή δοκιμαστική εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις 8.50 το πρωί ώρα Μόσχας και είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται. Η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση πραγματοποιήθηκε το 2014 και σκοπός της ήταν να αντικαταστήσει τον βαρέος τύπου πύραυλο φορέα Proton M, ώστε να είναι σε θέση να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο μεγαλύτερο των 20 τόνων στο Διάστημα. Η πλατφόρμα εκτόξευσης του νέου πυραύλου θα εγκαινιασθεί το 2021.

Η σημερινή εκτόξευση, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία Roskosmos, πραγματοποιήθηκε από το στρατιωτικό κοσμοδρόμιο Πλισέτσκ που βρίσκεται βορειοδυτικά της χώρας, στην περιοχή Αρχάγγελσκ.

Η εκτόξευση του πυραύλου Angara είχε καθυστερήσει λόγω τεχνικών θεμάτων, περιλαμβανομένων και ελαττωμάτων στους κινητήρες του, τα οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μπορούσαν να τον καταστρέψουν εν πτήσει.

Η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία Roskosmos έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια σειρά πληγμάτων από αποτυχίες και σκάνδαλα διαφθοράς, στα οποία συγκαταλέγεται και η κατασκευή του νέου κοσμοδρομίου Vostochnii στην ρωσική Άπω Ανατολή, όπου οι υπεύθυνοι κατασκευαστές έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη με την κατηγορία ότι υπεξαίρεσαν κρατικά κονδύλια.

Ο πύραυλος Angara ανήκει στην οικογένεια των πυραύλων – φορέων που αρχίζουν από τις κατηγορίες πυραύλων ελαφρού τύπου και φθάνουν στις κατηγορίες βαρέος τύπου. Η οικογένεια αυτή των πυραύλων χρησιμοποιεί καθαρά από οικολογικής πλευράς συστατικά καυσίμου. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί δύο εκτοξεύσεις και οι δύο από το κοσμοδρόμιο Πλισέτσκ.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/944467_ektoxeytike-me-epityhia-o-rosikos-diastimikos-pyraylos-angara-a5-vinteo

\

angara_r_1412_2.jpg.09e70388e0e3ea567cc398303ed6531c.jpg

rawimage.thumb.jpg.e8fff323ad101afa52edeb970597410a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Άξονας» Γερμανίας – Γαλλίας για την κατάκτηση του διαστήματος. :cheesy:

Η ΕΕ επένδυσε 12 δισ. ευρώ προκειμένου να αναπτύξει τη διαστημική της πολιτική κατά την επταετία που ολοκληρώνεται στο τέλος του 2020. Οι εκτιμήσεις δείχνουν δε πως για κάθε ευρώ που επενδύθηκε σε αυτόν τον τομέα, η «επιστροφή» – ή, με άλλα λόγια, το όφελος – ήταν πολλαπλάσια και ανέρχεται σε 3-4 ευρώ.

Στην επόμενη επταετία, οι ηγέτες της Ευρώπης δείχνουν αποφασισμένοι να επενδύσουν πολύ περισσότερο και περισσότερα στο διάστημα, εκτιμώντας πως έχει στρατηγική σημασία για το μέλλον της Ευρώπης. «Ο ανταγωνισμός εντείνεται. Οι διαστημικές δραστηριότητες καθίστανται πιο εμπορικές, με μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (…) Ο συνδυασμός των διαστημικών δεδομένων και της ψηφιακής τεχνολογίας δημιουργούν επίσης σημαντικές ευκαιρίες. Κι αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να δώσει πολλές επιχειρηματικές δυνατότητες για όλες τις χώρες της ΕΕ», όπως σημειώνει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις θέσεις του.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι δύο «υπερδυνάμεις» της ΕΕ, Γερμανία και Γαλλία, έδωσαν τα χέρια στις 10 Δεκεμβρίου. Αναλαμβάνοντας, έτσι, τη δέσμευση να δώσουν μια σημαντική ώθηση στην ευρωπαϊκή διαστημική πολιτική.

«Για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια, θα εργαστούμε από κοινού για τους μελλοντικούς εκτοξευτές της Ευρώπης. Αυτό θα βοηθήσει τη διαστημική βιομηχανία να καταστεί πιο αποτελεσματική και πιο ανταγωνιστική, με σκοπό να διατηρήσει την ΕΕ ανάμεσα στις ηγέτιδες δυνάμεις διεθνώς σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρινό λε Μερ.

Η παραπάνω δήλωση έγινε μετά την υπογραφή συμφωνίας με τον Γερμανό ομόλογό του, Πέτερ Αλτμάιερ, η οποία αναφέρει ανάμεσα στα άλλα ότι «η συνεργασία ανάμεσα σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα πρέπει να καθοδηγείται από την αγορά. Γαλλία και Γερμανία θα προωθήσουν την συνεργασία αυτή».

Για «υπέροχα νέα» έκανε λόγο ο νέος γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), Γιόζεφ Άσμπαχερ, με μήνυμά του στο Twitter. Από την πλευρά του, ο Στεφάν Ισραέλ, επικεφαλής της Arianspace που είναι η εταιρείας η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του εκτοξευτή Ariane 6, επαίνεσε την γαλλο-γερμανική συνεργασία, τονίζοντας πως τίποτα δεν θα μπορούσε ουσιαστικά να προχωρήσει χωρίς αυτήν.

Έχει «κολλήσει» ο Ariane 6

Η αλήθεια είναι πως η πρώτη αποστολή του Ariane 6 έχει αναβληθεί για δύο χρόνια, το 2022 αντί του 2020, εξαιτίας σημαντικών καθυστερήσεων στο πρόγραμμα, που αναδεικνύουν και τα προβλήματα «συνεννόηση» ανάμεσα στους Ευρωπαίους στον συγκεκριμένο τομέα. Οι φιλοδοξίες, ωστόσο, δεν λείπουν. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος ο Ισραέλ, στόχος είναι η επόμενη γενιά εκτοξευτών (Ariane 7) να δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει πλήρωμα, ενδεχομένως δε και να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθείμ στα πρότυπα του Space X του «μίστερ Tesla», Έλον Μασκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, η ΕΕ και συγκεκριμένα η ESA εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αμερικανική NASA και τους Ρώσους για τα διαστημικά τους προγράμματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η κατασκευή ενός νέου σταθμού που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την Σελήνη. Μάλιστα, η σχετική συμφωνία με την NASA υπογράφηκε πριν δύο περίπου μήνες και συγκεκριμένα στις 28 Οκτωβρίου.

https://www.tovima.gr/2020/12/15/science/aksonas-germanias-gallias-gia-tin-kataktisi-tou-diastimatos/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέο δορυφορικό ραντάρ προσφέρει εικόνες πρωτοφανούς λεπτομέρειας. :cheesy:

Οι δορυφόροι παρατήρησης της Γης έχουν φέρει επανάσταση σε μια πληθώρα εφαρμογών, η κάλυψη όμως χάνεται στη διάρκεια της νύχτας ή όταν υπάρχει εκτεταμένη νέφωση.

Μια νέα τεχνολογία παρακάμπτει τώρα αυτούς τους περιορισμούς και προσφέρει εικόνες πρωτοφανούς ευκρίνειας.

Η νεοσύστατη Capella Space, εταιρεία δορυφορικών εφαρμογών με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, παρουσίασε εικόνες δορυφορικού ραντάρ στις οποίες κάθε εικονοστοιχείο αντιστοιχεί σε περιοχή του εδάφους με διαστάσεις μόλις 50 επί 50 εκατοστά.

Ο δορυφόρος Sequoia της εταιρείας, μάζας μόλις 100 κιλών, προσφέρει εικόνες ακόμα υψηλότερης ανάλυσης, στις οποίες όμως έχει αποκλειστική πρόσβαση η αμερικανική κυβέρνηση (για λόγους ασφάλειας, οι αμερικανικές εταιρείες δορυφορικών υπηρεσιών δεν επιτρέπεται να προσφέρουν δεδομένα υψηλής ανάλυσης σε εμπορική βάση).

Σε αντίθεση με τους περισσότερους δορυφόρους γεωσκόπησης, οι οποίοι βασίζονται σε οπτικά τηλεσκόπια, ο δορυφόρος της Capella αξιοποιεί την τεχνολογία του ραντάρ συνθετικού διαφράγματος (SAR), η οποία επιτρέπει την ευκρινή απεικόνιση τρισδιάστατων δομών όπως τα κτήρια.

Οι δορυφόροι SAR κρατούν το ραντάρ εστιασμένο σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εδάφους καθώς περνούν από πάνω του, και προσφέρουν υψηλότερη ανάλυση σε σχέση με τα συμβατικά ραντάρ που απλά σαρώνουν το έδαφος.

«Καθώς [ο δορυφόρος] περνά πάνω από μια περιοχή, μπορούμε να τον κρατήσουμε εστιασμένο στο ίδιο σημείο για περίπου 60 δευτερόλεπτα» εξηγεί στο BBC ο Παγιάμ Μπαναζάντε, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Capella.

Η τεχνική SAR, πρόσθεσε, δείχνει εικόνες στις οποίες κάθε εικονοστοιχείο αντιστοιχεί σε περιοχή μόλις 5-10 εκατοστών. Η τελική εικόνα προκύπτει από τον υπολογισμό των μέσων όρων και προσφέρει ανάλυση 50 εκατοστών με πολύ περιορισμένο θόρυβο.

Η εταιρεία ετοιμάζεται τώρα να εκτοξεύσει ακόμα δύο δορυφόρους, ενώ ακόμα τέσσερις βρίσκονται ήδη στην γραμμή παραγωγής. Για τη μετάδοση του σήματος στη Γη η Capella χρησιμοποιεί ως αναμεταδότη τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους της βρετανικής Inmarsat, κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να περιμένει μέχρι να περάσει ο δορυφόρος πάνω από επίγειους σταθμούς λήψης.

Όμως η Capella δεν είναι ο μόνος παίκτης στη νέα αγορά των δορυφορικών ραντάρ. Στην Ευρώπη πρωτοστατεί η Iceye, με έδρα το Ελσίνκι, ενώ η νεοσύστατη ιαπωνική εταιρεία Synspective εκτόξευσε τον πρώτο δορυφόρο της την Τρίτη.

Και οι τρεις εταιρείες σχεδιάζουν να αναπτύξουν αστερισμούς δορυφόρων που θα καλύπτουν ολόκληρη τη Γη. Η Capella, για παράδειγμα, θα βρίσκεται τελικά σε θέση να παρακολουθεί ένα συγκεκριμένο σημείο της Γης κάθε μία ώρα.

«Οι μεγαλύτεροι πελάτες είναι οι κυβερνήσεις» λέει ο ιδρυτής της Capella.

«Αυτό που θέλουν είναι να ζουμάρουν σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Θέλουν να μετρούν διάφορους σχηματισμούς και να προσδιορίζουν τι είναι. Επομένως το μόνο που μετράει είναι το πόσο μπορείς να ζουμάρεις. Είναι καθαρά ένα παιχνίδι ποιότητας της ανάλυσης» σχολιάζει.

Άλλοι σημαντικοί πελάτες είναι εταιρείες που συγκεντρώνουν οικονομικές και επιχειρηματικές πληροφορίες. Οι αναλυτές θα μπορούν, για παράδειγμα, να υπολογίζουν τον όγκο της παραγωγής απλά μετρώντας τα φορτηγά που αναχωρούν από ένα εργοστάσιο.

https://physicsgg.blogspot.com/2020/12/blog-post_63.html

capella_sapce_spot_images_suvarnabhumi_airport_thailand-nc.thumb.png.c90f0315220b05ae9251994c3d7895c5.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA υποστηρίζει την εθνική στρατηγική της Αμερικής για τη διαστημική πυρηνική ενέργεια και την πυρηνική προώθηση. :cheesy:

Ο Αμερικάνος πρόεδρος εξέδωσε οδηγία για την πολιτική διαστήματος-6 (SPD-6), τη στρατηγική του έθνους για τη διαστημική πυρηνική ενέργεια και την πρόωση (SNPP) Τα διαστημικά πυρηνικά συστήματα περιλαμβάνουν συστήματα ισχύος ραδιοϊσοτόπων και πυρηνικούς αντιδραστήρες που χρησιμοποιούνται για ενέργεια, θέρμανση ή πρόωση. Το SPD-6 καθορίζει υψηλού επιπέδου στόχους, αρχές και έναν υποστηρικτικό χάρτη πορείας που αποδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν συστήματα SNPP με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα.

"Η NASA υποστηρίζει σθεναρά τη συνεχιζόμενη ηγεσία του Λευκού Οίκου στο πρόγραμμα Artemis του οργανισμού, το οποίο περιλαμβάνει την προσγείωση της πρώτης γυναίκας και του επόμενου άνδρα στη Σελήνη το 2024. Στη Σελήνη θα προετοιμαστούμε για νέες επιστημονικές και ανθρώπινες αποστολές βαθύτερα στο ηλιακό σύστημα", δήλωσε Διαχειριστής της NASA Jim Bridenstine. «Το SPD-6 ενισχύει τις προσπάθειες του οργανισμού να αναπτύξει οικονομικά προσιτά, ασφαλή και αξιόπιστα πυρηνικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένης τεχνολογίας ικανής να τροφοδοτεί συνεχώς επιχειρήσεις σε άλλους κόσμους και να προωθεί μελλοντικές ανθρώπινες αποστολές στον Άρη».

Προς υποστήριξη του SPD-6, η βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα της NASA είναι να ωριμάσει και, στη συνέχεια, να επιδείξει ένα σύστημα επιφανειακής ισχύος σχάσης στη Σελήνη. Η NASA, το Υπουργείο Ενέργειας και η βιομηχανία θα σχεδιάσουν, κατασκευάσουν και δοκιμάσουν ένα σύστημα επιφανειακής ισχύος σχάσης κατηγορίας 10 κιλοβάτ. Η NASA σκοπεύει να επιδείξει το σύστημα στη Σελήνη στα τέλη της δεκαετίας του 2020, παρέχοντας δύναμη για βιώσιμες λειτουργίες σεληνιακής επιφάνειας και δοκιμάζοντας τις δυνατότητές του για χρήση στον Άρη.

Ο διαστημικός οργανισμός προωθεί επίσης τις πυρηνικές θερμικές και πυρηνικές ηλεκτρικές δυνατότητες πρόωσης. Η πυρηνική πρόωση μπορεί να επιτρέψει μια ισχυρή ανθρώπινη εξερεύνηση πέρα ​​από τη Σελήνη. Για αποστολές πληρώματος στον Κόκκινο Πλανήτη, ένα παραδοσιακό σύστημα χημικής πρόωσης θα απαιτούσε μια απαγορευτικά υψηλή προωθητική μάζα. Εκτός από τη μείωση των κινδύνων και την ωρίμανση των αντιδραστήρων, η NASA αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας με το Υπουργείο Ενέργειας και το Υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει τεχνολογίες και δυνατότητες παραγωγής πυρηνικών καυσίμων για συστήματα πρόωσης.

Το SPD-6 καθορίζει τις ακόλουθες αρχές:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν στόχους για την ανάπτυξη και χρήση του SNPP που είναι τόσο ευνοϊκοί όσο και φιλόδοξοι:

Αναπτυξη δυνατότητων που επιτρέπουν την παραγωγή καυσίμου κατάλληλου για μια σειρά πλανητικών επιφανειών και εφαρμογών SNPP στο διάστημα.

Ενα σύστημα ισχύος σχάσης στη Σελήνη.

Καθιέρωση τεχνικών βάσεων και δυνατοτήτων που θα επιτρέψουν επιλογές για πυρηνική πρόωση στο διάστημα.

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=28412

Αναπτυξη προηγμένων συστήματων ισχύος ραδιοϊσοτόπων για να επιτρέψετε τα επιφανή συστήματα επιβίωσης και να επεκτείνει τη ρομποτική εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τηρήσουν τις αρχές της ασφάλειας, της ασφάλειας και της βιωσιμότητας κατά την ανάπτυξη και τη χρήση των συστημάτων SNPP.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ακολουθήσουν έναν συντονισμένο χάρτη πορείας για τις δραστηριότητες SNPP που υποστηρίζονται από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία και ένα πλαίσιο για την ενθάρρυνση των εμπορικών δραστηριοτήτων για την επίτευξη στόχων και την τήρηση των αρχών που καθορίζονται στην οδηγία.

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-supports-americas-national-strategy-for-space-nuclear-power-and-propulsion

36141709_nep_mars_no_planets_0(1).png.acb4706d65ae9fdb73b784914927a34d.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Πώς γιορτάζεται το νέο έτος στο ISS. :cheesy:

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS). Σήμερα είναι ένα μεγάλο "σπίτι" που ζυγίζει περισσότερους από 400 τόνους, όπου ένα διεθνές πλήρωμα τριών ή περισσότερων ατόμων βρίσκεται μόνιμα. Οι κοσμοναύτες και οι αστροναύτες πραγματοποιούν μεγάλο αριθμό επιστημονικών πειραμάτων και άλλων εργασιών στο σταθμό. Ωστόσο, ξέρουν επίσης πώς να ξεκουραστούν, οπότε οι διακοπές στο σταθμό δεν είναι χειρότερες από τη Γη.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_12-30.html

11_3.thumb.jpg.15030862d18a31fe195d1fc03908ba9e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Βρετανικές έρευνες πάνω στη χρήση πυρηνικής ενέργειας για την εξερεύνηση του διαστήματος. :cheesy:

H UK Space Agency και η Rolls-Royce συνεργάζονται στο πλαίσιο μιας μελέτης ως προς τη χρήση πυρηνικής ενέργειας και τεχνολογιών για την εξερεύνηση του διαστήματος.

Όπως ανακοινώθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση, πλανητικοί επιστήμονες θα διερευνήσουν τις δυνατότητες της πυρηνικής ενέργειας ως μια πλούσιας πηγής ενέργειας που μπορεί να καταστήσει δυνατές εξερευνητικές αποστολές βαθύτερα στο διάστημα κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Η πυρηνική προώθηση, που χρησιμοποιεί την ενέργεια που απελευθερώνεται από τη διάσπαση του ατόμου για την επιτάχυνση προωθητικών, όπως το υδρογόνο, σε μεγάλες ταχύτητες, μπορεί να φέρει επανάσταση στα διαστημικά ταξίδια. Θεωρείται πως ένας κινητήρας τέτοιου είδους θα είχε διπλάσια απόδοση από τους χημικούς κινητήρες των σημερινών πυραύλων. Σκάφη με τέτοιους κινητήρες θα μπορούσαν να φτάνουν στον Άρη σε 3-4 μήνες- πολύ συντομότερα από ό,τι σημερινά σκάφη με χημική προώθηση.

Αυτό, πέρα από τα εμφανή πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η εξοικονόμηση χρόνου, θα μείωνε επίσης κατά πολύ την ακτινοβολία που δέχονται οι αστροναύτες στα ταξίδια τους στον Άρη και άλλους πλανήτες, η οποία αυξάνεται όσο παραμένει κανείς στο βαθύ διάστημα, πέρα από την προστασία της Γης. Επίσης, η χρήση μικρών γεννητριών πυρηνικής ενέργειας για προώθηση φαίνεται ακόμα πιο ελκυστική αν αναλογιστεί κανείς πως η ενέργεια στο διάστημα γίνεται όλο και πιο σπάνια όσο απομακρύνεται κανείς από τον ήλιο: Στο εξώτερο ηλιακό σύστημα, το φως του ήλιου γίνεται πολύ αχνό για ηλιακούς συλλέκτες, ενώ άλλες τεχνολογίες οπως κυψέλες καυσίμου δεν θεωρούνται ακόμα πολύ αξιόπιστες ως πηγή ενέργειας για τέτοιους σκοπούς.

Η πυρηνική προώθηση υπήρχε ως ιδέα από τη δεκαετία του 1950 ακόμα, όταν οι ΗΠΑ είχαν επιχειρήσει να αναπτύξουν έναν πύραυλο η προώθηση του οποίου βασιζόταν σε μικρές ατομικές βόμβες που αφήνονταν πίσω του.

https://www.naftemporiki.gr/story/1680242/bretanikes-ereunes-pano-sti-xrisi-purinikis-energeias-gia-tin-eksereunisi-tou-diastimatos

bretanikes-ereunes-pano-sti-xrisi-purinikis-energeias-gia-tin-eksereunisi-tou-diastimatos.jpg.4e32d5a6d0e4167db78927eac98daf17.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

€14,8 δισ. για το διαστημικό πρόγραμμα της Ε.Ε. την περίοδο 2021-2027. :cheesy:

Παγκόσμιο προβάδισμα στον διαστημικό τομέα επιχειρεί να εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε με την πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Προεδρίας του Συμβουλίου για το διαστημικό πρόγραμμα της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027.

Οι διαπραγματευτές του Συμβουλίου της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με τον προτεινόμενο κανονισμό για τη θέσπιση του επόμενου διαστημικού προγράμματος της Ε.Ε. για τα έτη 2021 έως 2027. Για το πρόγραμμα έχει προβλεφθεί χρηματοδοτικό κονδύλι ύψους €14,8 δισ. (σε τρέχουσες τιμές).

Στόχος είναι η Ε.Ε. να έχει στη διάθεσή της έναν επαρκή προϋπολογισμό για τον τομέα του διαστήματος, ώστε να συνεχίσει και να βελτιώσει τα υφιστάμενα διαστημικά εμβληματικά προγράμματα. Πρόκειται για προγράμματα, όπως το EGNOS, το Galileo και το Copernicus.

Επίσης, μέσω της συμφωνίας, εξασφαλίζονται τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε η Ένωση να παρακολουθεί τους διαστημικούς κινδύνους στο πλαίσιο του προγράμματος διαστημικής επιτήρησης (SSA) και να εξασφαλίζει στις εθνικές αρχές την πρόσβαση σε ασφαλείς δορυφορικές επικοινωνίες (GOVSATCOM).

Ο συνολικός προϋπολογισμός των €14,8 δισ. κατανέμεται ως εξής: για το Galileo και το EGNOS θα διατεθούν €9 δισ., για το Copernicus €5,42 δισ., ενώ για τα SSA και GOVSATCOM €442 εκατ.

Διαστημικά δεδομένα

Ο προτεινόμενος κανονισμός αναμένεται να εξασφαλίσει στην Ένωση υψηλής ποιότητας, επικαιροποιημένα και ασφαλή διαστημικά δεδομένα και υπηρεσίες. Επίσης, αναμένεται να εξασφαλίσει μεγαλύτερα κοινωνικοοικονομικά οφέλη από τη χρήση αυτών των δεδομένων και υπηρεσιών, όπως αυξημένη οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ε.Ε.

Με τον νέο κανονισμό ενισχύεται περαιτέρω η ασφάλεια και η αυτονομία της Ε.Ε., ενώ διασφαλίζεται για την Ένωση ένας ισχυρότερος ρόλος ως ηγετικού παράγοντα στον διαστημικό τομέα. Η Ε.Ε. θα επιτύχει αυτόν τον στόχο απλουστεύοντας και βελτιώνοντας το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε. στον τομέα της διαστημικής πολιτικής.

Επίσης, θεσπίζοντας τους κανόνες για τη διακυβέρνηση του διαστημικού προγράμματος της Ε.Ε. και εναρμονίζοντας το πλαίσιο ασφάλειας του διαστημικού προγράμματος.

Ο κανονισμός

Οι στόχοι της διαστημικής στρατηγικής της Ε.Ε. είναι:

- Να αποφέρει απτά οφέλη στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης,

- Να καλλιεργήσει έναν ανταγωνιστικό και καινοτόμο ευρωπαϊκό διαστημικό τομέα,

- Να βελτιώσει τη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε.,

- Να ενισχύσει την ηγετική θέση της Ε.Ε. στην παγκόσμια σκηνή.

Μετά από την πολιτική του έγκριση τόσο από το Συμβούλιο, όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το συμφωνηθέν κείμενο θα αποτελέσει τη βάση για τη μελλοντική έγκριση του προτεινόμενου κανονισμού σε δεύτερη ανάγνωση. Ο κανονισμός δεν μπορεί να εκδοθεί πριν από την έγκριση του πολυετούς https://physicsgg.blogspot.com/2020/12/148-2021-2027.htmlδημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πειράματα με 5G και φωτιές στο διάστημα από διαστημόπλοιο Cygnus. :cheesy:

Διαστημόπλοιο Cygnus της Northrop Grumman μετέφερε φορτίο επιστημονικών πειραμάτων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις αρχές του Οκτωβρίου- ωστόσο αυτή ήταν μόνο μία από τις αποστολές του, καθώς, μετά την αποσύνδεσή του από τον σταθμό προορίζεται να συνεχίσει τις εργασίες, με μια σειρά δοκιμών αναδυόμενων τεχνολογιών γνωστή ως SharkSat, διάρκειας δύο εβδομάδων.

Στο πλαίσιο του SharkSat θα συλλεγεί τηλεμετρία (μετρήσεις και άλλες ψηφιακές πληροφορίες) και τα δεδομένα θα μεταδοθούν πίσω στη Γη για ανάλυση, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Σίλερ, επικεφαλής ερευνητή του SharkSat. «Σε αυτή την περίπτωση τα δεδομένα τηλεμετρίας θα παρέχουν στοιχεία για την υγεία και τη λειτουργία των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων του SharkSat».

Σκοπός των εξαρτημάτων αυτών είναι η ανάπτυξη ενός Ka-Band software defined radio (SDR). Το «Ka-Band» αναφέρεται στη συχνότητα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος όπου λειτουργεί. Το εύρος συχνοτήτων ακτινοβολίας του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος περιλαμβάνει από ορατό φως όπως πχ από λάμπες μέχρι τις εκπομπές από φούρνους μικροκυμάτων και τις συχνότητες όπου λειτουργούν οι ραδιοσταθμοί.

Καθώς το φάσμα βλέπει όλο και μεγαλύτερη χρήση για τηλεπικοινωνίες, κάποια bandwidths συνωστίζονται όλο και περισσότερο. Στο Ka-Band παρατηρείται μικρότερος συνωστισμός και παρέχονται δυνατότητες μετάδοσης δεδομένων εκατοντάδες φορές πιο γρήγορες από τα bandwidths που χρησιμοποιούνται σήμερα. Ωστόσο η χρήση του παρουσιάζει προβλήματα τεχνολογικής φύσης, στην επίλυση των οποίων ελπίζεται να συμβάλει το SharkSat. Πιθανές χρήσεις αυτής της τεχνολογίας περιλαμβάνουν τηλεπικοινωνίες 5G, καθώς και τηλεπικοινωνίες στο διάστημα ή μεταξύ διαστήματος και Γης- ή άλλες πιθανές διαστημικές εφαρμογές.

Το διαστημόπλοιο έχει αποσυνδεθεί από τον σταθμό- και επίσης προορίζεται να πραγματοποιήσει και το πείραμα Saffire-V, το νεότερο στη σειρά ερευνών Saffire (Spacecraft Fire Safety). Η συμπεριφορά της φωτιάς σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας δεν έχει «αποκωδικοποιηθεί» πλήρως ακόμα, και οι επιστήμονες θέλουν να μάθουν περισσότερα ως προς την ανάπτυξη/ εξάπλωσή της και την κατάσβεσή της, για βελτίωση των μέτρων ασφαλείας σε μελλοντικές πτήσεις. Σύμφωνα με τη NASA, το Saffire-V «εξετάζει την ανάπτυξη της φωτιάς σε εύρος πιέσεων και συγκεντρώσεων οξυγόνου που αναμένονται σε μελλοντικά εξερευνητικά σκάφη. Το Saffire-V επίσης επιδεικνύει εντοπισμό φωτιάς, παρατήρηση προϊόντων καύσης και καθαρισμό μετά τη φωτιά μέσω εξοπλισμού παρόμοιου με αυτόν που σχεδιάζεται για μελλοντικά επανδρωμένα εξερευνητικά σκάφη».

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, το σκάφος, το οποίο, μεταξύ άλλων, είναι φορτωμένο και με απορρίμματα, θα πραγματοποιήσει επανείσοδο στην ατμόσφαιρα, όπου και θα καεί.

https://www.naftemporiki.gr/story/1678003/peiramata-me-5g-kai-foties-sto-diastima-apo-diastimoploio-cygnus

iss063e101293.jpg.08a043c1087e31e73e7ac1b5a04baa8e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ξύλινους δορυφόρους αναπτύσσει η Ιαπωνία. :cheesy:

Μια ιαπωνική εταιρεία και το Kyoto University συνεργάζονται για την ανάπτυξη των πρώτων δορυφόρων από ξύλο ως τον κόσμο ως το 2023.

Όπως αναφέρει το BBC, η Sumitomo Forestry ανακοίνωσε ότι άρχισε έρευνα πάνω στην ανάπτυξη δέντρων και τη χρήση ξύλου στο διάστημα. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής θα γίνουν πειράματα με διαφορετικά είδη ξύλου σε ακραία περιβάλλοντα στη Γη.

Τα διαστημικά σκουπίδια εξελίσσονται σε όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς περισσότεροι δορυφόροι τίθενται σε τροχιά. Ξύλινοι δορυφόροι θα καίγονταν χωρίς να απελευθερώνουν επιβλαβείς ουσίες στην ατμόσφαιρα ή εν δυνάμει επικίνδυνα θραύσματα όταν πέφτουν πίσω στη Γη.

«Ανησυχούμε πολύ για το ότι όλοι οι δορυφόροι που επανεισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης καίγονται και δημιουργούν μικροσκοπικά σωματίδια που θα αιωρούνται στα ανώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας για πολλά χρόνια» είπε στο BBC ο Τακάο Ντόι, καθηγητής του Kyoto University και Ιάπωνας αστροναύτης. «Μακροπρόθεσμα θα επηρεάσει το περιβάλλον της Γης».

Το επόμενο στάδιο, όπως είπε, θα είναι η ανάπτυξη του μηχανολογικού μοντέλου του δορυφόρου, «μετά θα κατασκευάσουμε το μοντέλο πτήσης».

Η Sumitomo Forestry, που υπάγεται στο Sumitomo Group, το οποίο είχε ιδρυθεί πάνω από 400 χρόνια πριν, ανέφερε πως θα αρχίσει την ανάπτυξη ξύλινων υλικών πολύ ανθεκτικών σε μεταβολές θερμοκρασίες και ηλιακό φως. Το ξύλο που χρησιμοποιεί αποτελεί μυστικό, όπως είπε στο BBC εκπρόσωπος της εταιρείας.

Σύμφωνα με το World Economic Forum (WEF) υπάρχουν 6.000 δορυφόροι σε τροχιά και το 60% εξ αυτών είναι παροπλισμένοι (διαστημικά σκουπίδια). Η Euroconsult εκτιμά πως 990 θα εκτοξεύονται κάθε χρόνο αυτή τη δεκαετία.

https://www.naftemporiki.gr/story/1675321/ksulinous-doruforous-anaptussei-i-iaponia

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η νέα φιλόδοξη ιδέα του Elon Musk για την προσεδάφιση των πυραύλων Super Heavy. :cheesy:

Η SpaceX θα δοκιμάσει μία διαφορετική προσέγγιση στο επιχείρημά της να προσεδαφίζει και να επαναχρησιμοποιεί τους πυραύλους που στέλνει στο Διάστημα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα ανάρτησε στο Twitter ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας, Elon Musk.

Ουσιαστικά το σχέδιο προβλέπει το “πιάσιμο” του υπό ανάπτυξη πυραύλου Super Heavy χρησιμοποιώντας τον βραχίονα του πύργου εκτόξευσης που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται για την σταθεροποίηση του συγκροτήματος πυραύλου-διαστημικού οχήματος κατά τις προετοιμασίες πριν την εκτόξευση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενοι πύραυλοι Falcon 9 επιστρέφουν στην Γη και η προσεδάφιση γίνεται στα ενσωματωμένα σκέλη. Σύμφωνα με τον Musk “στόχος είναι ο νέος Super Heavy, που θα είναι σημαντικά μεγαλύτερος πύραυλος, να μην διαθέτει ενσωματωμένα σκέλη”.

Βέβαια και στην περίπτωση του Super Heavy θα εξακολουθούν να υπάρχουν κινητήρες κατεύθυνσης που θα ελέγχουν την ταχύτητα καθόδου, αλλά θα περιλαμβάνεται επίσης και η χρήση πτερυγίων πλέγματος που θα είναι ενσωματωμένα στο σώμα του πυραύλου και θα βοηθούν στον έλεγχο του προσανατολισμού του κατά την πτήση για να “πιάσει” τον βραχίονα του πύργου εκτόξευσης πριν αγγίξει το έδαφος.

Τα κύρια οφέλη αυτής της μεθόδου, η οποία προφανώς θα περιλαμβάνει πολλούς ελιγμούς ακρίβειας, είναι ότι η SpaceX θα εξοικονομήσει χρήματα και βάρος, παραλείποντας εξ αρχής τα σκέλη προσγείωσης από το σχέδιο του Super Heavy.

Ένα άλλο πιθανό όφελος είναι ότι με τον τρόπο αυτό, αν αποδειχθεί επιτυχημένος, η SpaceX θα μπορεί να έχει διαθέσιμο τον πύραυλο για την επόμενη εκτόξευση σχεδόν αμέσως, απλά απαιτώντας να φορτωθεί το επόμενο φορτίο και τα άνω τμήματα του πυραύλου, “σε χρόνο κάτω της μίας ώρας” σύμφωνα με τον Elon Musk.

Απώτερος σκοπός του συνδυασμού Starship και Super Heavy είναι να δημιουργήσουν ένα όχημα εκτόξευσης το οποίο θα είναι σε μεγαλύτερο βαθμό επαναχρησιμοποιήσιμο σε σχέση με το Falcon 9 που χρησιμοποιείται σήμερα. Σταδιακά, ο Musk θέλει να κάνει το Starship ένα μέσο τακτικών πτήσεων, τόσο για μετακινήσεις από το ένα σημείο της Γης στο άλλο όσο και για πτήσεις σε τροχιά γύρω από την Γη και μελλοντικά για ταξίδια μεγαλύτερων αποστάσεων, προς την Σελήνη και τον Άρη.

Σύμφωνα με τον Elon Musk, το πόσο γρήγορα θα επιτευχθούν όλα αυτά είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ταχεία επαναχρησιμοποίηση των πυραύλων άρα και με τη νέα μέθοδο προσεδάφισης που περιγράφηκε πιο πάνω. Ο Musk, βλέποντας πολύ πιο μακριά, θεωρεί ότι η ταχεία επαναχρησιμοποίηση των πυραύλων θα είναι ζωτικής σημασίας και κατά την περίοδο που ο άνθρωπος θα φτάσει στον Άρη και θα πρέπει να δημιουργηθεί μία συνεχής γραμμή τροφοδοσίας των... αποίκων.

https://www.naftemporiki.gr/story/1676155/i-nea-filodoksi-idea-tou-elon-musk-gia-tin-prosedafisi-ton-puraulon-super-heavy

i-nea-filodoksi-idea-tou-elon-musk-gia-tin-prosedafisi-ton-puraulon-super-heavy-02_789.jpg.af0f95c43d79e627c399f1e3f8677700.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης