Jump to content

Παρατήρηση του φεγγαριού


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καθόλου. Για κάποια ώρα μετά την παρατήρηση θα έχεις μετείκασμα, αλλά θα φύγει. Ανέβασε μεγέθυνση ή εναλλακτικά βάλε φίλτρο σελήνης ή (λύση απελπισίας) παρατήρησε με το σκέπαστρο, αφαιρώντας το μικρό καπάκι. Έτσι θα έχεις ένα νευτώνιο 50mm f/24 χωρίς παρεμπόδιση από την αράχνη για χαμηλή μεγέθυνση (κόρη εξόδου 1mm με φακό 24mm).

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Το φεγγάρι είναι "ένας σκουρόχρωμος βράχος" που φωτίζεται από το ήλιο όσο και η Γη. Κατόπιν, το ανακλώμενο φως του φτάνει σε μας, αφού φιλτραριστεί από τη γήινη ατμόσφαιρα. Από τους νόμους της οπτικής, μια ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ που παρατηρείται με τηλεσκόπιο ποτέ δεν φαίνεται λαμπρότερη από ό,τι με γυμνό μάτι (αντίθετα μάλιστα), μόνο μεγαλύτερη. Έτσι, η παρατήρηση του φεγγαριού δεν είναι πιο επικίνδυνη από την παρατήρηση ενός ηλιόλουστου βράχου στη Γη (συνεπώς ακίνδυνη). Αν όμως η παρατήρησή του με μικρή μεγέθυνση κόντρα στον σκοτεινό ουρανό είναι ενοχλητική, αύξησε τη μεγέθυνση ώστε να μειωθεί η επιφανειακή λαμπρότητα ή χρησιμοποίησε κάποιο "φίλτρο Σελήνης", όπως έγραψε και ο Κώστας παραπάνω.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε πολλούς παρατηρητές η π α ρ α τ ε τ α μ έ ν η παρατήρηση της Σελήνης (όχι απλώς μερικά λεπτά...) προκαλεί πόνο και ενόχληση στα μάτια,που μπορεί να παραμείνει ίσως και πάνω απο 1 μέρα,ιδιαίτερα αν χρησιμοποιηθεί τηλεσκόπιο 8" ή μεγαλύτερο.

Επομένως η χρήση φίλτρου Σελήνης είναι σημαντική!

Εναλλακτικά η χρήση γυαλιών ηλίου,εφ'όσον το επιτρέπει το eye-relief του προσοφθάλμιου.

Καλύτερη είναι η χρήση φωτογραφικού πολωτικού φίλτρου-αν υπάρχει-το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί με ιδιοκατασκευή ΠΑΝΩ στον φακό,εφ'όσον και πάλι το eye-relief του φακού επιτρέπει την αύξηση της απόστασης του ματιού.

 

Αν τοποθετηθεί το μπροστινό κάλυμα του κατόπτρου,και ανοιχτεί το μικρό καπάκι που είναι μόνο 50 mm,τότε επειδή μειώνεται δραματικά η διάμετρος του κατόπτρου,μειώνεται ανάλογα και η διακριτική ικανότητα του τηλεσκοπίου,με αποτέλεσμα να "εξαφανιστούν" στην παρατήρηση ένα σωρό ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες απο την δομή της επιφάνειας της Σελήνης.

 

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπάρχουν επίσης και τα variable polarizing filters τα οποία μπορούν να βιδώσουν σε προσοφθαλμιο ασχέτως μεγέθυνσης και επιτρέπουν στον παρατηρητή να ρυθμίσει ακριβώς την ένταση της φωτεινότητας που επιθυμεί.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης